Tværgående brugerrejser: Flytteguide

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tværgående brugerrejser: Flytteguide"

Transkript

1 OKTOBER 2018 Tværgående brugerrejser: Flytteguide Arkitekturscenarier

2 Indhold Begrebsforklaring Resumé Proces & Metode User Stories Scenarier for arkitekturen Servicekort Datamodenhedsanalyse

3 Begreber MVP Minimum Viable Product er et term der bruges for udviklingen af et system med fokus på den mindste mulige version der stadig skaber værdi for brugeren. Tanken med MVP er at man kan udvikle videre på produktet baseret på brugernes feedback. Fælleskomponent User Stories SSO iframe Fælleskomponenten er kendetegnet ved at have en anvendelighed på tværs af myndigheder og være konfigurérbar med åbne snitflader. User Stories er et værktøj, der bruges til agil udvikling. Det er en måde at dokumentere en beskrivelse af en slutbrugers behov til et system. Single sign-on betyder at brugeren kun behøver at logge på én gang, og ikke skal til at logge på igen, hver gang de tilgår en ny side. iframe er en metode der tillader webelementer at blive delt på forskellige websteder. Disse vil kunne indsætte et stykke kode på deres hjemmeside, der tillader dem at udstille en funktionalitet/video mm. 3 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

4 RESUMÉ Resumé for Flytteguiden Baggrund I regi af initiativ 1.1. i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (FODS) skal der skabes mere sammenhængende digitale brugerrejser for borgere og virksomheder. I den forbindelse er der blandt andet i 2017 igangsat en analyse af området flytning. I afrapporteringen af denne analyse anbefales det at udarbejde en guide, der kan hjælpe borgerne igennem de mange gøremål, der relaterer sig til en flytning. Såfremt at flytteguiden bliver taget godt imod af borgerne, er det tiltænkt at flytteguidens koncept (herunder arkitektur) skal kunne genbruges som en generisk guide-komponent til lignende livssituationer som eksempelvis skilsmisse. I foråret 2018 foretog Deloitte en analyse af brugerbehov for en offentlig flytteguide. Denne er blevet efterfulgt af workshops på tværs af myndigheder med det formål at definere behovene og fremgangsmåden for en fællesoffentlig løsning. Resultat Der er blandt myndighederne opnået enighed om at udvikle en flytteguide efter agile principper med udgangspunkt i et Minimal Viable Product (MVP). Det er blevet identificeret, hvilke forretningskrav MVP-løsningen skal efterleve samt en back-log af funktioner, der bør prioriteres baseret på brugernes feedback. Det foreslås at den første version af flytteguiden udvikles på borger.dk, som videreudvikling af den eksisterende flytteside. Denne fremgangsmåde sikrer den hurtigste tid til markedet og de laveste omkostninger samtidig med at borger.dk platformen kan realisere forretningskravene for MVP en. Første version af guiden skal testes blandt borgere, og deres feedback er væsentlige input for den videre udvikling af guiden. 4 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

5 Proces & Metode I dette afsnit gennemgås processen indtil nu samt den planlagte proces fremadrettet

6 PROCES OG METODE Processen for flytteguiden Processen startede med analysearbejde der fokuserede på brugernes behov. Dette blev efterfølgende genbesøgt og prioriteret i workshops for de relevante myndigheder, hvor arkitekturen, user stories og servicekort blev konkretiseret. Test af brugerbehov i form af klik-bare prototyper Formøde angående diskussion af scenarier for arkitektur Anden workshop med fokus på bestemmelse og prioritering af User Stories April August September Første workshop til diskussion af scenarier for arkitektur Tredje workshop med fokus på bestemmelse af arkitektur og servicekort (se slide 14) 6 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

7 PROCES OG METODE Næste trin for flytteguiden Flytteguiden udvikles agilt, og funktionalitet udvikles og udgives gradvist til borgerne. Illustrativ visualisering af MVP iteration 1 Flytteguiden udvikles iterativt fra den nuværende flytteside på borger.dk Det anbefales at der tages udgangspunkt i den eksisterende flytteside på borger.dk, da arbejdsgruppen på baggrund af borger.dk s grov estimering, vurderer at denne løsning giver mulighed for et hurtigt og koncentreret MVP forløb, hvor en guide hurtigt kan afprøves i produktion og hvortil der gradvist kan udvikles nye funktioner. Det anbefales, at første iteration, MVP, blandt andet udvikler følgende funktionalitet; filtrering baseret på brugervalg (US5) og på personalisering via allerede eksisterende informationer (US12), fx gennem kommunespecifikke servicekort, hvor tilflytterkommunen har mulighed for at tilføje specifikt indhold. Dertil anbefales det at muligheden for udvikling af gemmefunktionalitet undersøges så brugerne får mulighed for at gemme de filtreringer de har foretaget i guiden (US3). Der udvikles endvidere servicekort A. (*) I en næste iteration kunne yderligere funktionalitet tilføjes fx indhentning af information fra eflyt eller andre selvbetjeningsløsninger om status (US11). Baseret på brugerdrevne forretningsbehov hos kommuner og myndigheder vurderes videre udvikling, og brugerbehovene er dermed input til at bestemme om guiden skal videreudvikles som en fælles, genbrugelig komponent. Denne tilgang sikrer, at der altid bliver udviklet efter borgerens behov og at løsningen giver størst værdi. A) Se slide 9 for en fuldstændig oversigt over User Stories * Dette element er en ønskelig del af MVP men ikke nødvendigvis med; se slide 17 7 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

8 User Stories I dette afsnit gennemgås de user stories funktionalitet - som arbejdsgruppen anbefaler til MVP modellen, samt specificering af hvilke forretningskrav identificeret i analyseprojektet, man vil imødekomme i MVP en.

9 USER STORIES User stories valgt til MVP en Arbejdsgruppen har identificeret 10 user stories som MVP en bør fokusere på at imødekomme. Hver user story dækker over et brugerdrevet krav til guidens funktionalitet. USER STORIES 1. Som bruger vil jeg kunne tilgå en online huskeliste relateret til flytning 2. Som bruger vil jeg kunne printe huskelisten ud 3. Som bruger vil jeg kunne gemme min huskeliste 4. Som bruger vil jeg kunne tilgå en generisk huskeliste uden at være logget ind 5. Som bruger vil jeg kunne tilpasse huskelisten til mine behov (Filtrering af aktiviteter ved at tilføje fra liste over tilgængelige aktiviteter, samt fjerne irrelevante aktiviteter) 6. Som bruger vil jeg sendes direkte videre til udvalgte selvbetjeningsløsninger 7. Som bruger vil jeg have information omkring hvor og hvordan jeg udfører aktiviteterne Som bruger vil jeg navigeres til selvbetjeningsløsningerne uden at skulle logge ind igen (såfremt brugeren er logget ind) Som bruger ønsker jeg at kunne tilgå Min Huskeliste fra forskellige enheder og se de valg jeg har foretaget 10. Som bruger ønsker jeg at logge ind til huskelisten 11. Som bruger vil jeg kunne se udvalgte relevante oplysninger i guiden. Eks. Ny adresse osv. 12. Som bruger forventer jeg at huskelisten bruger relevant data om mig, for at give mig en relevant liste (eks. Jeg har ikke børn, er førtidspensionist mm.) igennem brug af CPR Arbejdsgruppen identificerede user story 1-10 enstemmigt som omfanget for MVP en. Disse blev udvalgt af arbejdsgruppen baseret på en bruttoliste af potentielle user stories identificeret af de forskellige myndigheder, Deloitte samt fra de forgående analyser. Resterende user stories kan ses i bilag. User story 11 og user story 12 er ligeledes identificeret af arbejdsgruppen som en ønskelig del af scope, men skal ikke forsinke udrulningen af MVP en, såfremt der er udfordringer, fx af systemkarakter, i forhold til at udstille data, der opstår tekniske eller juridiske udfordringer mm. I det tilfælde, udskydes funktionaliteterne til en senere leverance. De identificerede user stories i tabellen kan imødekommes med alle identificerede arkitekturer. 9 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

10 USER STORIES Forretningskrav for flytteguiden I det foregående analyseprojekt blev nedenstående 13 forretningskrav identificeret for flytteguiden, baseret på brugerønsker og forretningsbehov. Der er markeret med et grønt check-mark, hvilke forretningskrav der løses i MVP en. #3, #6 samt #8 er streget over, da disse er vurderet out of scope for løsningen generelt. Vi har markeret med et check-mark de krav som MVP løsningen vil leve op til.. #1 Løsning kan bruges anytime, anywhere #2 Skalérbarhed #3 Data fra private aktører #4 Genbrugeligt/ generisk guidekoncept #5 Indhente relevant kommunalt/ statsligt indhold #6 Understøtte fuldmagt #7 Statusangivelse #8 Arkivering af status #9 Huskeliste #10 Filtrering #11 Kvittering fra flytteløsning #12 SSO #13 Standardiserede servicekort 10 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

11 Scenarier for arkitektur I dette afsnit gennemgås de identificerede scenarier for flytteguidens arkitektur samt arbejdsgruppens anbefaling

12 ARKITEKTUR Arkitektur for flytteguiden I løbet af workshops med arbejdsgruppen er der blevet diskuteret forskellige scenarier for flytteguidens arkitektur. Nedenfor er beskrevet alle de diskuterede scenarier. Borger.dk samt den fællesoffentlige arkitektur vil blive uddybet yderligere på de næste slides. Den selvstændige samt iframe løsningen er fravalgt af arbejdsgruppen, og vil derfor ikke beskrives yderligere. BORGER.DK FÆLLESOFFENTLIG SELVSTÆNDIG IFRAME Den første diskuterede arkitektur er udvikling på Borger.dk med integrationer til de relevante selvbetjeningsløsninger og en gradvis iterativ udbygning af guiden med nye funktionaliteter efter mulighed og behov. Der tages her udgangspunkt i den eksisterende flytteside på borger.dk platformen, hvorpå de nye funktionaliteter udvikles. I den fællesoffentlige arkitektur vil flytteguiden være baseret på en genbrugelig fælleskomponent. Her vil guiden kunne tilgås fra alle myndigheder eller fra en mobil app. Hver myndighed udvikler sit eget user interface til guiden. Den selvstændige arkitektur indebærer at flytteguiden udvikles som en selvstændig løsning med eget website (fx Flytteguiden.dk) og eventuel app. Den selvstændige løsning er lig borger.dk løsningen men indebærer udviklingen af en egen selvstændig løsning uden for borger.dk universet og vil stadig kræve at der udarbejdes integrationer til de forskellige selvbetjeningsløsninger. Af samme grund er den selvstændige løsning blevet fravalgt, da løsningen kan det samme som hvis der bygges på borger.dk men vil kræve mere. I tillæg til Borger.dk arkitekturen, er IFrame arkitekturen en variation, der tillader andre myndigheder at udstille guiden på deres egen hjemmeside. IFrame løsningen er blevet fravalgt af arbejdsgruppen efter grundig overvejelse, idet den ikke kan løfte kommunernes behov for at kunne sammensætte egne løsninger på baggrund af guiden. 12 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

13 ARKITEKTUR Borger.dk Arkitektur på Borger.dk imødekommer alle behovene for MVP en og muliggør samtidig en, ud fra borger.dk s estimering, billig løsning og hurtig implementering Arkitektur løsning Guiden bygges på Borger.dk som en udvidelse af den eksisterende huskeliste til flytning. Der bygges med henblik på at skabe et generisk koncept, der kan genbruges i flere guidesammenhænge. Selvbetjeningsløsning Fordele Der kan drages nytte af Borger.dk s integration til CPR registeret, til at lave personaliserede lister Der kan benyttes eksisterende SSO links til relevante selvbetjeningsløsninger Formodet hurtig og omkostningslet MVP Muligt at imødekomme alle user stories identificerede til MVP en. Mulighed for at udstille servicekort med lokal relevans Ulemper Guiden kan kun vises på Borger.dk Mindre fleksibilitet Funktionaliteten er borger.dk specifik 13 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

14 ARKITEKTUR Fællesoffentlig komponent Udvikling af flytteguiden som en fællesoffentlig komponent muliggør genbrug af guiden for alle myndigheder, samt mulighed for at udvikle en app, men medfører tungere omkostninger og større kompleksitet Arkitektur løsning Der bygges en generisk komponent, der er konfigurérbar så den kan håndtere alle typer af guides. Komponenten er baseret på åbne standarder. Guiden indeholder al funktionalitet og en del logik, mens brugergrænsefladerne bliver udviklet separat hos hver myndighed. Selvbetjeningsløsning Fordele Muligt at imødekomme alle identificerede user stories Løsning kan bruges af alle på lige fod Mulighed for at starte fra mobil app* fortsætte på [kommune].dk og slutte på borger.dk Mulighed for at aftagere af guiden kan udvikle egen brugergrænseflade Mulighed for at udstille servicekort med lokal relevans Ulemper Langsommere og alt andet lige mere omkostningstung MVP da der skal udvikles en generisk fælleskomponent Højere kompleksitet Hver myndighed skal udvikle egen brugergrænseflade (user interface) *Der findes på nuværende tidspunkt ikke nogen app, men I brugerbehovsanalysen var dette efterspurgt af flere 14 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

15 ARKITEKTUR Endelig anbefaling for arkitekturen Arbejdsgruppen anbefaler en MVP løsning på Borger.dk, som videreudvikles løbende henimod en løsning baseret på en fællesoffentlig komponent. Der bør løbende vurderes hvornår guiden skal skifte arkitektur til den fællesoffentlige komponent, baseret på identificerede forretningsmæssige behov. Det er vigtigt at tage en løbende dialog om hvornår der skal bygges en fællesoffentlig komponent da jo mere funktionalitet der bygges på des mere af investeringen i borger.dk løsningen vil gå tabt. Arkitektur løsning Guiden bygges på Borger.dk som en udvidelse af den eksisterende huskeliste til flytning. På sigt vurderes om der er behov for at funktionaliteten flyttes til en fællesoffentlig komponent. Dette vil muligvis kræve at funktionalitet udvikles forfra, men dog med alle erfaringer fra borger.dk i bagagen. Selvbetjeningsløsning 15 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved. Selvbetjeningsløsning Fordele Formodning om en hurtig og omkostningslet MVP uden at afskære sig fra på sigt at få en komponentløsning Muligt at imødekomme alle user stories over tid Muligt at genbruge viden fra borger.dk løsningen Skiftes når der er taget beslutning om eksekvering baseret på et forretningsmæssigt behov Hver aftager får mulighed for på sigt at udvikle egen brugergrænseflade når der skiftes til en komponent Ulemper Uklart hvornår skiftet skal ske Potentielt udvikles funktionalitet flere gange da funktionalitet ikke kan genbruges Hver potentiel aftager vil på sigt skulle vælge om de vil udvikle egen brugergrænseflade når der skiftes til en komponent Uhensigtsmæssig løsning såfremt borger.dk er eneste interesserede aftager til komponenten *Der findes på nuværende tidspunkt ikke nogen app, men I brugerbehovsanalysen var dette efterspurgt af flere

16 Servicekort I dette afsnit gennemgås de relevante servicekort for flytteguiden samt indholdet for disse

17 SERVICEKORT Introduktion til servicekort Servicekort er defineret som de elementer huskelisten består af. Hvert servicekort indeholder en overskrift og kan foldes ud for at vise mere indhold. Såfremt de er knyttet til en selvbetjeningsløsning er de tilknyttet en grøn "start knap". Guiden kan eks. indeholde servicekortene Meld Flytning. I ovenstående eksempel trykker borgeren på servicekortet for Meld Flytning til Folkeregistret der åbner servicekortet og her giver borgeren information omkring denne s nuværende registrerede adresse, hjælpetekst til hvordan borgeren skifter adresse, et dybt link, der guider borgeren til den relevante selvbetjeningsside, samt et link til mere information. Visning af relevant data i servicekortene er et brugerønske, som flytteguiden ønsker at løfte på sigt. Servicekortene designes således at de drager fuld gavn af de flows der allerede er i eksisterende løsninger, fx at skift læge er en integreret del af Meld Flytning flowet. 17 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

18 SERVICEKORT Potentielle servicekort Nedenstående er listet samtlige de potentielle servicekort, som borgeren muligvis kan få i sin flytteguide. Indholdet for hvert servicekort varierer baseret på behov og tekniske muligheder. Hvert servicekort indeholder i princippet max én handling. Servicekortene er udvalgt baseret på de aktiviteter der er relevante for flytning i dag, herunder også engagementer med private aktører dog uden dybe links eller information retur. Servicekort relateret til adresse Servicekort relateret til familie Flyt Adresse Se hvem der automatisk får besked Meld til Post Søg familieydelser Søg økonomisk friplads Skift skole Skift dagtilbud Servicekort relateret til sundhed Servicekort relateret til forsyning, tele og forsikring Skift læge Skift tandlæge* Skift speciallæge* El, Gas, Vand & Varme* Forsikring* TV, Telefon og Internet* Servicekort relateret til øvrige ydelser samt tilskud og skat Servicekort relateret til den enkelte kommune Beregn og søg boligstøtte Søg SU som udeboende Søg beboerindskud Ændring af forskudsopgørelse Søg flyttehjælp** Din nye kommune 18 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved. *) Eksempler på privatsektor servicekort **) Eksempelvis 85 i lov om aktiv socialpolitik

19 SERVICEKORT Indhold af et servicekort Alle servicekort indeholder titel og en hjælpetekst. For de servicekort, hvor det giver mening, er derudover også en Start knap, der leder til selvbetjeningsløsningen og eventuelt kan relevant information hentes fra selvbetjeningsløsningen og vises i servicekortet. Titel Alle servicekort har en titel Eks. Meld Flytning mm. til Folkeregistret Start knap (inkl. SSO), der fører brugeren til en forberedelsesside/selvbetjeningsløsning Visse servicekort indeholder en Start knap, såfremt aktiviteten kan udføres online via en selvbetjeningsløsning. Hjælpetekst angående aktivitet. Alle servicekort har en hjælpetekst med information. Dette kan variere fra det helt generiske omkring El og Gas, til tekst specielt for tilflytterkommunen. Inddata For de myndigheder, der er klar til at levere data, vil servicekortet vise den relevante information, fx Adresseskift registreret eller Ny læge: Anders Andersen. Der er på nuværende tidspunkt ikke myndigheder der er klar til at vise inddata, men det er en prioritet for Flytteguiden at løfte denne funktionalitet. Uddata På nuværende tidspunkt er uddata ikke i scope for servicekortene, men det kan overvejes på sigt, om brugerne skal tillades at opdatere direkte i servicekortene, og data sendes til selvbetjeningsløsningerne. 19 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

20 Datamodenheds Analyse I dette afsnit gennemgås resultaterne fra datamodenhedsanalysen

21 Datamodenhedsanalyse ATP er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at levere en status til flytteguiden, men efter etablering af et domæneindeks, vil dette blive muligt ATP leverer selvbetjeningsløsningen relateret til boligstøtte. Boligstøtte kan beregnes inden en ansøgning sendes. Resultatet af boligstøtten gemmes ikke efter beregning, og er dermed ikke relevant for guiden. Der er pt. Ikke nogen status på processen for boligstøtteansøgninger, kun tilstand eks. Opstået, afgjort, osv. som ikke umiddelbart er forståeligt for en borger. Ved etablering af domæneindeks, vil det være muligt at aflæse forskellige felter og dermed generere en status til Flytteoverblikket. Der anbefales fra ATP s side derfor at man venter med en integration, indtil domæneindeksene planlagt i 1.3 er på plads. ATP leverer i dag data i batches månedligt. De sender dog data dagligt til Borger.dk fra deres BI afdeling. Data en er et døgn gammelt. I Q er det planlagt at ATP skal levere data til KL s sags og ydelsesoverblik hvert kvarter. DXC leverer selvbetjeningsløsningen eflyt relateret til online flytning. Løsningen tillader borgeren at flytte adresse, samt flytte adresse for andre i deres nuværende husstand mm. Det er derudover muligt at tilvælge adressebeskyttelse samt lignende services samtidig med flytningen. Til sidst kan borgeren vælge ny læge, såfremt dette er relevant. Da disse aktiviteter er samlet i ét flow, bør dette også være afspejlet i Flytteguiden, og i de aktuelle servicekort. DXC leverer i dag data både som batches og i forbindelse med hændelser. Hændelser er i forbindelse med NemSMS meddelelser, som borgere kan tilmelde sig fra de kommuner der tilbyder denne service, for at få status på igangsatte processer. Der er behov for yderligere afklaring, for at afdække hvilke data der ville være mulige at sende fra eflyt til Servicekortet. Det er vigtigt at understrege, at den data eflyt løsningen besidder omkring kommende flytninger, er hensigter og ikke endegyldig data omkring flytning før flytningen er registret i cpr s adresseregister. Denne data bør derfor kun bruges som status anvisninger i Flytteguiden, og bør ikke distribueres videre til andre parter. 21 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

22 Bilag Her kan findes en oversigt over de user stories der er valgt som out of scope for MVP en.

23 BILAG Out of scope user stories Alle user stories skal genbesøges og prioriteres, efter udrulningen af MVP produktet USER STORIES 13. Som bruger vil jeg kunne tjekke tingene af på huskelisten (manuelt flueben) 14. Som bruger ønsker jeg at kunne tilgå Min Huskeliste fra forskellige sider 15. Som bruger vil jeg selv kunne tilføje aktiviteter til min huskeliste (Manuelt tilføje eks. Private gøremål) 16. Som bruger vil jeg kunne tilgå flytteguiden fra en app 17. Som bruger vil jeg kunne se min fremdrift i aktiviteterne (To do / Done) 18. Som bruger regner jeg med at det fremgår i guiden, hvis jeg i en selvbetjeningsløsning opdaterer noget (Selvbetjeningsløsningerne sender status til guiden, hvis der er foretaget ansøgning etc. Fra borgeren) 19. Som bruger vil jeg have muligheden for at skifte guidens sprog til engelsk 20. Som bruger ønsker jeg at kunne følge status på de aktiviteter jeg har igangsat (eks. Status på ansøgning) 21. Som bruger forventer jeg en sømløs brugeroplevelse, hvor jeg kan foretage ændringer direkte i guiden, uden at skulle navigere rundt på forskellige sider 22. Som bruger ønsker jeg at kunne dele huskelisten med min partner 23. Som bruger ønsker jeg at guiden husker mine data i andre guides 24. Som bruger ønsker jeg at møde konsistens i de forskellige guides 25. Som bruger ønsker jeg at finde information ang. forsikring, licens osv. i guiden 26. Når jeg søger om flytning eller flytter adresse, ønsker jeg at blive guidet til flytteguiden 27. Når jeg har foretaget ændringer, ønsker jeg en tilbage knap til huskelisten 28 Som bruger forventer jeg at guiden bruger data fra tilflytter kommunen, for at gøre denne mere relevant 23 Copyright 2018 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING OG REFERENCEARKITEKTUR FOR SAGS- OG YDELSESOVERBLIK

REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING OG REFERENCEARKITEKTUR FOR SAGS- OG YDELSESOVERBLIK REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING OG REFERENCEARKITEKTUR FOR SAGS- OG YDELSESOVERBLIK Ver. 0.8 i offentlig høring Ver. 1.0 godkendt Anvendes på prototype på flytteguide (Forventet) egne piloter til

Læs mere

Vejen mod en mere sammenhængende og tryg digital service. Digitaliseringsmessen - Oktober 2019

Vejen mod en mere sammenhængende og tryg digital service. Digitaliseringsmessen - Oktober 2019 Vejen mod en mere sammenhængende og tryg digital service Digitaliseringsmessen - Oktober 2019 Dagsorden Behovet for en mere sammenhængende og tryg digital service Etableringen af Mit Overblik v. Kontorchef

Læs mere

Bilag 3A.7 Brugergrænseflader

Bilag 3A.7 Brugergrænseflader Bilag 3A.7 Brugergrænseflader Version 0.8 26-06-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 3 2 INDLEDNING... 4 3 USER EXPERIENCE GUIDELINES (UX-GUIDELINES)... 5 3.1 GENERELLE UX-GUIDELINES... 5 3.1.1

Læs mere

Kommunernes Itarkitekturråd. 26. September 2018

Kommunernes Itarkitekturråd. 26. September 2018 Kommunernes Itarkitekturråd 26. September 2018 Emner Prioritering af arkitekturaktiviteter i næste del af strategiperioden (2018-2020) v. Michael Bang Kjeldgaard Status på arbejdet med 'Adgang til sag

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

Bilag 3A.7 Brugergrænseflader

Bilag 3A.7 Brugergrænseflader Version 0.8 19-12-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 4 2 INDLEDNING... 5 3 USER EXPERIENCE GUIDELINES (UX-GUIDELINES)... 6 3.1 GENERELLE UX-GUIDELINES... 6 3.1.1 MODTAGERORIENTERET SPROG...

Læs mere

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Notat Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Baggrund Frem mod 1. december 2013 gennemføresen klarmeldingsproces med tre statusrapporteringer i hhv. maj, oktober og november.

Læs mere

Introduktion til Digital Post. Digitaliseringsstyrelsen August 2019

Introduktion til Digital Post. Digitaliseringsstyrelsen August 2019 Introduktion til Digital Post Digitaliseringsstyrelsen August 2019 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du har brug for en introduktion til Administrationsportalen i Digital

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

Introduktion til Digital Post. Februar 2016

Introduktion til Digital Post. Februar 2016 Introduktion til Digital Post Februar 2016 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du har brug for en introduktion til Administrationsportalen i Digital Post og hvad der skal

Læs mere

DIGITALISERINGSSTYRELSEN FDA2017 REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING STATUS REF.ARK. SELVBETJENING SEPT 2017

DIGITALISERINGSSTYRELSEN FDA2017 REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING STATUS REF.ARK. SELVBETJENING SEPT 2017 DIGITALISERINGSSTYRELSEN FDA2017 REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING 1 STATUS FOR REFERENCEARKITEKTUR FOR SELVBETJENING PR 2017. En version 0.6 er blevet reviewet af arbejdsgruppen og af et FDA reviewboard

Læs mere

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg DDB workshop i samarbejde med DBC Dagens program 10:00-12:00: Velkommen DDB s målsætninger for mobil og søg (Glenn, DDB) Søgning: Hvor kommer vi fra, og hvor

Læs mere

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Nanna er 34 år og bor alene med sine katte i en boligforening i København. Hun er på førtidspension pga. posttraumatisk stress og depression. Hun har færdiggjort

Læs mere

Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post. August 2019

Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post. August 2019 Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal oprette en postkasse og/eller mapper til postkasser. Du skal

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

I det kommende afsnit vil vi løbende komme ind på de enkelte resultater og samtidig komme med bud på, hvordan disse kunne løses i fremtiden.

I det kommende afsnit vil vi løbende komme ind på de enkelte resultater og samtidig komme med bud på, hvordan disse kunne løses i fremtiden. Opsummeret Feedback Introduktion I dette dokument vil vi opsummere de mest relevante resultater, der kom fra begge de afholdte workshops. De mest relevante resultater var dem, der igennem begge workshops

Læs mere

VALG AF LÆGE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013

VALG AF LÆGE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 VALG AF LÆGE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 Katrine har en læge tæt på hvor hun bor. Da Katrines søn har en speciel sygdom, har Katrine ofte kontakt til sin læge, som hun er meget glad for. Men fordi

Læs mere

Vejledning i at anvende åbningskvittering. Juli 2016

Vejledning i at anvende åbningskvittering. Juli 2016 Vejledning i at anvende åbningskvittering Juli 2016 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du vil anvende åbningskvittering på materialer. Du skal have en af følgende roller

Læs mere

Best practice for kommunale landingssider for affald

Best practice for kommunale landingssider for affald Best practice for kommunale landingssider for affald København den 1. april 2015 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund og formål... 3 1.1 Formål og proces... 3 2 Generelle anbefalinger... 4 2.1 Navigation og

Læs mere

Vejledning i at anvende åbningskvittering. August 2019

Vejledning i at anvende åbningskvittering. August 2019 Vejledning i at anvende åbningskvittering August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du vil anvende åbningskvittering på materialer. Du skal have en af følgende

Læs mere

Bilag C.1 Kundens opgavebeskrivelse

Bilag C.1 Kundens opgavebeskrivelse Bilag C.1 Kundens opgavebeskrivelse Rammeaftale 02.17 It-konsulenter Version 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Kundens opgavebeskrivelse... 3 1.1. Opgavens titel, baggrund og formål... 3 1.2. Beskrivelse af Opgaven...

Læs mere

Borger.dk - introduktion

Borger.dk - introduktion Borger.dk - introduktion Dette modul er en guide til at lære at bruge den fællesoffentlige borgerportal, Borger.dk Deltagerforudsætninger - du skal: Kunne bruge en PC / Tablet / ipad på begynderniveau

Læs mere

Introduktion til NemSMS. August 2019

Introduktion til NemSMS. August 2019 Introduktion til NemSMS August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Introduktionen er relevant, hvis du vil danne dig et overblik over NemSMS, eller hvis din myndighed vil anvende NemSMS er, så påmindelser

Læs mere

VISUELLE GUIDELINES FOR LOG-IN OG SIGNERING MED NEMID. Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester, der bruger NemID.

VISUELLE GUIDELINES FOR LOG-IN OG SIGNERING MED NEMID. Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester, der bruger NemID. VISUELLE GUIDELINES FOR LOG-IN OG SIGNERING MED NEMID Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester, der bruger NemID. November 2015 Indhold Dokumentet indeholder anbefalinger og råd til integration

Læs mere

ForældreIntra. - Sådan kommer du som forælder godt i gang. August 2016, version 1.1 Skolebestyrelsen/ MVT

ForældreIntra. - Sådan kommer du som forælder godt i gang. August 2016, version 1.1 Skolebestyrelsen/ MVT ForældreIntra - Sådan kommer du som forælder godt i gang August 2016, version 1.1 Skolebestyrelsen/ MVT Indhold Indledning... 3 Hvad er ForældreIntra?... 3 Hvad er forskellen på ForældreIntra og Skoleporten?...

Læs mere

SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration. SAPAs behov for Dialogintegration. Fordele ved brug af dialogintegration i SAPA

SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration. SAPAs behov for Dialogintegration. Fordele ved brug af dialogintegration i SAPA 26. marts 2014 NOTAT SAPAs forretningsmæssige behov i relation til Dialogintegration Dette notat beskriver SAPAs specifikke forretningsmæssige behov i forhold til integration med relevante ESDH-/fagsystemer,

Læs mere

Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk Kjersti Lunde

Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk Kjersti Lunde Afrapportering til regeringens økonomiudvalg om fremdriften for Virk 2013 Kjersti Lunde Status på 2 mål i digitaliseringsstrategien 1) Integreret til Virk: single sign-on + fællesoffentligt design I 2009

Læs mere

Vejledning: AMUUDBUD.DK

Vejledning: AMUUDBUD.DK Vejledning: AMUUDBUD.DK Henvendt til uddannelsesinstitutioner Websiden amuudbud.dk bruges af uddannelsesinstitutioner til at ansøge om godkendelse til at udbyde AMU. Du skal have modtaget en e-mail med

Læs mere

e-boks mobilløsninger, tovejskommunikation og øvrige produktnyheder

e-boks mobilløsninger, tovejskommunikation og øvrige produktnyheder 1 e-boks mobilløsninger, tovejskommunikation og øvrige produktnyheder Erik Abildgaard Knudsen Product And Development Director E-mail: eak@e-boks.dk Mobil: 29487722 Hovedsponsor for Caroline Wozniacki

Læs mere

1 Baggrund Sådan bliver særlig støtte påvirket af implementeringen...5

1 Baggrund Sådan bliver særlig støtte påvirket af implementeringen...5 Særudgave: Information om det nye boligstøttesystem Indhold 1 Baggrund..........................................................................2 2 Overgang til det nye boligstøttesystem...2 2.1 Frister

Læs mere

Ny version af "Søg boligstøtte"

Ny version af Søg boligstøtte Ny version af "Søg boligstøtte" Går i luften den 1. juli 2015 17-06-2015 Hvorfor kommer der en ny version af Søg boligstøtte? Søg boligstøtte er tilpasset lovgivningen vedr. eindkomst Det fremgår af loven,

Læs mere

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform Roadmap for VERA Q3 2015 Rettighed Q2 2015 Klassifikation Q1 2015 Organisation Beskedfordeler Q4 2014 platform Indledning Kommunerne i Vendssyssel ønsker at etablere en moderne infrastruktur til at understøtte

Læs mere

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Johanne er 32 og har for to år siden forladt sin kæreste. Ekskæresten Søren skylder hende dog penge fra et forfaldent lån, de har taget sammen, og

Læs mere

Vejledning om dybe links i Digital Post. August 2019

Vejledning om dybe links i Digital Post. August 2019 Vejledning om dybe links i Digital Post August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du vil indsætte et link til myndighedens postkasse i Digital Post som kontaktoplysning

Læs mere

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0 SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer Version 3.0 Infrastruktur i dagens sundheds IT Det sundhedsfaglige personale benytter sig i dag af en række forskellige systemer i forbindelse med

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post. Juli 2016

Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post. Juli 2016 Vejledning i at oprette postkasser i Digital Post Juli 2016 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal oprette en postkasse og/eller mapper til postkasser. Du skal have

Læs mere

Vejledning i at anvende besvarelsesformular. Juli 2016

Vejledning i at anvende besvarelsesformular. Juli 2016 Vejledning i at anvende besvarelsesformular Juli 2016 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal anvende besvarelsesformular på postkasser eller materialer. Du skal

Læs mere

Vejledning for KOMHEN 2015

Vejledning for KOMHEN 2015 Vejledning for KOMHEN 2015 Senest opdateret 23. september 2015 Indsamling af data for selvbetjening Da der er konstateret problemer med Det fællesoffentlige tællerscript, leverer KL kun data for en række

Læs mere

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark

Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Danskerne skal møde ét samlet, trygt og moderne digitalt Danmark Borgernes møde med det digitale Danmark skal være nemt, trygt og hurtigt. Udfordringspanelerne anbefaler derfor, at borgerne skal have én

Læs mere

My booking. Generelt. Forsiden. Version 9.0

My booking. Generelt. Forsiden. Version 9.0 My booking Version 9.0 System til at lave online bookinger, med mulighed for opdeling i grupper, forskellige booking typer, ændre layout indstillinger, status styring, sprogvalg samt en del mere, detaljer

Læs mere

MODERNISERINGS- PROJEKTET

MODERNISERINGS- PROJEKTET MODERNISERINGS- PROJEKTET Forhistorie Københavns Kommune: Ønske om at lave hjælpesider til Byg og Miljø på kk.dk Input fra ændringsønskeportalen Strategigruppens to grupper: brugervenlighed gl og Brugervenlighed

Læs mere

Mobil borgerbetjening på borger.dk Martin Høegh Mortensen

Mobil borgerbetjening på borger.dk Martin Høegh Mortensen Mobil borgerbetjening på borger.dk Martin Høegh Mortensen Jeg vil gerne tale om 1. Det mobile landskab lige nu og vejen dertil set fra en digitaliseringsmyndighed 2. Brugeroplevelsen på Borger.dk i dag

Læs mere

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til SMVdanmarks online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

Guide: Sådan søger du folkepension

Guide: Sådan søger du folkepension Guide: Sådan søger du folkepension Log ind med nøglekort NemID Log ind med NemID. Du skal taste dit bruger-id og din adgangskode. Klik på Næste. Hvis du ikke har NemID, kan du bestille det på www.nemid.nu

Læs mere

GRØNLANDS KOMMUNER OG SELVSTYRE STRATEGI OG SCENARIER FOR IMPLEMENTERING AF BORGERRETTEDE DIGITALE SERVICES

GRØNLANDS KOMMUNER OG SELVSTYRE STRATEGI OG SCENARIER FOR IMPLEMENTERING AF BORGERRETTEDE DIGITALE SERVICES GRØNLANDS KOMMUNER OG SELVSTYRE STRATEGI OG SCENARIER FOR IMPLEMENTERING AF BORGERRETTEDE DIGITALE SERVICES STRATEGI OG SCENARIER FOR IMPLEMENTERING AF BORGERRETTEDE DIGITALE SERVICES 16. MAJ 2010 SLIDE

Læs mere

Fremsøg sendte og modtagne meddelelser

Fremsøg sendte og modtagne meddelelser Fremsøg sendte og modtagne meddelelser Denne vejledning beskriver, hvordan man som myndighed, kan fremsøge sendte og modtagne meddelelser i Digital Post Administrationsportalen, samt hvilke forudsætninger

Læs mere

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Login og step-up Version 1.0, December 2018 Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Denne FAQ imødekommer de oftest stillet spørgsmål vedrørende login. Det er spørgsmål, som er kommet til

Læs mere

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del Bilag 62 Offentligt Notat 11.april 2014 Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger På samrådet vedr. digitalisering i Kommunaludvalget

Læs mere

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Næste generation Digital Post, 2016 Indhold Indledning... 2 Kap. 1 Formelle rammer... 3 Kap. 2 Vision og formål... 3 Kap. 3 Næste generation

Læs mere

TO-BE BRUGERREJSE // Briller

TO-BE BRUGERREJSE // Briller TO-BE BRUGERREJSE // Briller PROCES FØR SITUATION / HANDLING Anna er 66 år. I forbindelse med at hun for cirka et år siden blev pensioneret, modtog hun et brev fra kommunen med generel information om hendes

Læs mere

ANSØGNING OM ØKONOMISK FRIPLADS TIL DAGTILBUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013

ANSØGNING OM ØKONOMISK FRIPLADS TIL DAGTILBUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 ANSØGNING OM ØKONOMISK FRIPLADS TIL DAGTILBUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 Lisbeth og Bent skal skilles. Lisbeth og deres 2 fælles børn bliver boende i lejligheden mens det er planen, at Bent skal

Læs mere

Samlet Quick-guide til ballerup.dk. Version 1 / september 2016

Samlet Quick-guide til ballerup.dk. Version 1 / september 2016 Samlet Quick-guide til ballerup.dk Version 1 / september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Log på Side 3 2. Opret en ny side Side 4 3. Harmonika Side 9 4. Rediger indholdsside Side 13 5. Afpublisering af indhold

Læs mere

Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in

Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in Overordnet løsningsbeskrivelse - Private aktører og borger log-in via SEB / NemLog-in (samt mulighed for FMK tilgang via SOSI STS) 15.marts 2017 /chg Baggrund Private aktører på sundhedsområdet som apoteker,

Læs mere

OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE

OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE SESSION OFFENTLIG INFRASTRUKTUR I VERDENSKLASSE TIL INFORMATIONSMØDER OM NYE STRATEGIER Peter Falkenberg, IT-arkitekt, KL (pfl@kl.dk) (NemID og NemLogin) Anders Lillienfryd, chefkonsulent, KL, (alh@kl.dk)

Læs mere

Guide til kravspecifikation

Guide til kravspecifikation Side 1 af 10 10. november 2008 Guide til kravspecifikation Version 1.0. Denne guide indeholder en række råd til brug i kravspecifikationer for IT systemer, der skal anvende NemLog-in løsningen. Hensigten

Læs mere

2 Copyright 2019 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

2 Copyright 2019 Deloitte Development LLC. All rights reserved. A P R I L 2 0 1 9 2 Copyright 2019 Deloitte Development LLC. All rights reserved. 3 Copyright 2019 Deloitte Development LLC. All rights reserved. 4 Copyright 2019 Deloitte Development LLC. All rights reserved.

Læs mere

1. Onlinehjælp til WorkZone Mobile Nyheder Kom godt i gang Brug WorkZone Mobile Log på og log af 10

1. Onlinehjælp til WorkZone Mobile Nyheder Kom godt i gang Brug WorkZone Mobile Log på og log af 10 2017 Onlinehjælp WorkZone Mobile2017 Indhold 1. Onlinehjælp til WorkZone Mobile 2017 3 2. Nyheder 4 3. Kom godt i gang 6 4. Brug WorkZone Mobile 7 5. Log på og log af 10 6. Arbejde med møder 11 7. Arbejde

Læs mere

Vejledning i at oprette sikker adresse. August 2019

Vejledning i at oprette sikker  adresse. August 2019 Vejledning i at oprette sikker e-mailadresse August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal oprette en sikker e-mail adresse i Digital Post. Du skal have en

Læs mere

2. Systemarkitektur... 2

2. Systemarkitektur... 2 Indholdsfortegnelse 2. Systemarkitektur... 2 2.1 Præsentationsserverarkitektur... 3 2.2 Applikationsserverarkitektur... 7 Version 7.0 Side 1 af 7 5. Systemarkitektur Arkitekturen for Nyt BBR bygger på

Læs mere

Din digitale samarbejdsplatform

Din digitale samarbejdsplatform Din digitale samarbejdsplatform Log på En digital løsning, der hjælper dig med at optimere din virksomhed Ét sted til kommunikation, dokumentation og finansiel indsigt DeloitteDirect er en digital samarbejdsplatform

Læs mere

Introduktion til NemSMS. Juni 2016

Introduktion til NemSMS. Juni 2016 Introduktion til NemSMS Juni 2016 Hvem skal anvende vejledningen? Introduktionen er relevant, hvis du vil danne dig et overblik over NemSMS, eller hvis din myndighed vil anvende NemSMS er, så påmindelser

Læs mere

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in

9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Side 1 af 5 9.2.b. Videreudvikling af NemLog-in Målsætning I forlængelse af etableringen af den nye NemLog-in, ses en betydelig efterspørgsel på yderligere funktionalitet og services, der ikke er finansieret

Læs mere

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program.

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program. Notat 5. oktober 2016 KDK/Peter Hjuler Christensen Leverandørmøde vedr. Næste generation Digital Post 26. september 2016, Hotel Scandic, København Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef,

Læs mere

BG4 release 11 - maj 2019 Version 1.1

BG4 release 11 - maj 2019 Version 1.1 BG4 release 11 - maj 2019 Version 1.1 Side 2 Introduktion til BG4 release 11 3 Nyheder og ændringer for borgerne 5 Nyheder og ændringer for redaktører 5 Relaterede elementer fra værktøjslinjen 5 Tydeligere

Læs mere

Noter fra workshop med OS2

Noter fra workshop med OS2 Noter fra workshop med OS2 Exported on 12/10/2017 Noter fra workshop med OS2 1 Table of Contents 1 Table of Contents... 2 2 Overordnede noter:... 3 3 Beslutninger og noter til de enkelte kandidater:...

Læs mere

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ SAPA ARKITEKTURRAPPORT Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ Indstilling Det indstilles, at arkitekturrådet drøfter, om: - Rapportens omfang og indhold er dækkende - SAPA-løsningens brug af

Læs mere

VITAS Digital ansøgning

VITAS Digital ansøgning Hvis du har fundet en virksomhed, som gerne vil ansætte dig i enten løntilskud, i en praktikplads eller som voksenlærling, kan du komme hurtigt i gang og sætte fart på sagsbehandlingen, ved at bede virksomheden

Læs mere

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer INDHOLDSFORTEGNELSE Bliv en del af det digitale Danmark... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Godt i gang som digital borger NemID...11 Bestil

Læs mere

Dynamicweb Quickguide

Dynamicweb Quickguide Brugervejledning Dynamicweb Quickguide Version: 1.1 2012.03.15 Dansk JURIDISK MEDDELELSE Copyright 2012 Dynamicweb Software A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Dette dokument eller dele heraf må på ingen

Læs mere

Vejledning i at anvende besvarelsesformular. August 2019

Vejledning i at anvende besvarelsesformular. August 2019 Vejledning i at anvende besvarelsesformular August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal anvende besvarelsesformular på postkasser eller materialer. Du skal

Læs mere

Visuelle guidelines for log-in og signering med NemID. Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester der bruger NemID.

Visuelle guidelines for log-in og signering med NemID. Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester der bruger NemID. Visuelle guidelines for log-in og signering med NemID Guide til udseende, sprog og struktur for tjenester der bruger NemID. Om dette dokument Indhold I dette dokument kan du finde anbefalinger og råd til

Læs mere

Ansøgning om hjælpemiddel/boligændring (anvendes af 3.part med fuldmagt)

Ansøgning om hjælpemiddel/boligændring (anvendes af 3.part med fuldmagt) Ansøgning om hjælpemiddel/boligændring (anvendes af 3.part med fuldmagt) 1 - Relevans - Afklarende spørgsmål 1. På den første side, skal du svare på et afklarende spørgsmål. 2. Du skal kunne svare 'Ja'

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

LEVERANCE 1.3. Model for kvalitetssikring

LEVERANCE 1.3. Model for kvalitetssikring LEVERANCE 1.3 Model for kvalitetssikring Udarbejdelse af kvalitetssikringsmodel, krav til open source kode og dokumentation og godkendelsesprocedurer m.v. Samt fokus på understøttelse af CE-mærkning. 1

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Opdatering af Bookplan

Opdatering af Bookplan B E S K R I V E L S E A F Æ N D R I N G E R O G F E J L R E T T E L - SER Opdatering af Bookplan Version 2019.0-22.05.2019 I N D H O L D 1 Ændringer... 3 Notifikation til brugere ved udløb af bon på ankomststander...

Læs mere

ANALYSE DIGITAL UNDERSTØTTELSE AF GRAVIDITETSFORLØB. Resumé

ANALYSE DIGITAL UNDERSTØTTELSE AF GRAVIDITETSFORLØB. Resumé ANALYSE DIGITAL UNDERSTØTTELSE AF GRAVIDITETSFORLØB Resumé Baggrund Sundheds-og Ældreministeriet har i samarbejde med Syddansk Sundhedsinnovation igangsat en Analyse af digital løsning til graviditetsforløb.

Læs mere

Vejledning i at fremsøge sendte og modtagne meddelelser. August 2019

Vejledning i at fremsøge sendte og modtagne meddelelser. August 2019 Vejledning i at fremsøge sendte og modtagne meddelelser August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal fremsøge meddelelser i Digital Post. Du skal have én af

Læs mere

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir /

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir / F ORELØBIG BUSINESS CASE F OR PROJEKT VEDR. SAGER P Å TVÆRS AF IT - LØSNINGER O G ORGANISATORISKE S K E L 1. Ledelsesresumé Der anvendes i dag mange ressourcer på at integrere forskellige it-løsninger

Læs mere

Borger.dk. - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder. Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk

Borger.dk. - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder. Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk 1 Borger.dk - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk PROGRAM Formålet med borger.dk og portalens indhold Brugernes respons statistik

Læs mere

WorkZone Mobile Onlinehjælp

WorkZone Mobile Onlinehjælp 2014 WorkZone Mobile Onlinehjælp WorkZone Mobile2014 Indhold 1. Onlinehjælp til WorkZone Mobile 2014 3 2. Nyheder 4 3. Kom godt i gang 5 4. Log på og log af 6 5. Besvar en opgave 7 6. Arbejde offline 8

Læs mere

Nyt i SkoleIntra 5.9. Sidst ændret den 25 05 2015. Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning

Nyt i SkoleIntra 5.9. Sidst ændret den 25 05 2015. Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning Nyt i SkoleIntra 5.9 Sidst ændret den 25 05 2015 Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning I SkoleIntra kan man tilknytte en elev til en anden klasse end normalklassen.

Læs mere

Fællesskabet der vil noget mere

Fællesskabet der vil noget mere Fællesskabet der vil noget mere Jens Kjellerup Digitaliseringschef Ballerup Kommmune & Bestyrelsen OS 2 - Offentlig Digitaliseringsfællesskab jeh2@balk.dk Tlf. +45 2477 4242 Agenda Digitaliseringslandskabet

Læs mere

Manual til administration af online booking

Manual til administration af online booking 2016 Manual til administration af online booking ShopBook Online Med forklaring og eksempler på hvordan man konfigurerer og overvåger online booking. www.obels.dk 1 Introduktion... 4 1.1 Formål... 4 1.2

Læs mere

Vejledning til brugeradministrator EDI systemet for FP attester og journaloplysninger

Vejledning til brugeradministrator EDI systemet for FP attester og journaloplysninger Vejledning til brugeradministrator EDI systemet for FP attester og journaloplysninger 18. maj 2018 Vejledning til brugeradministrator oprettelse af afdelinger og brugere til EDI FP attester Denne vejledning

Læs mere

Socialanalyse Øget datadeling på socialområdet

Socialanalyse Øget datadeling på socialområdet Socialanalyse Øget datadeling på socialområdet Præsentation af foreløbige resultater til Arkitekturrådet 29. april 2015 v/projektleder Michal Ingvald Sørensen, Arbejdsgange & It-arkitektur, KL Baggrund

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

BG4 release maj 2018 Version 1

BG4 release maj 2018 Version 1 BG4 release 6.5 - maj 2018 Version 1 Side 2 Introduktion til BG4 release 6.5 3 Nyheder og ændringer for borgerne 5 Performance ved visning af kontaktoplysninger 5 Nyheder og ændringer for redaktører 5

Læs mere

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone.

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone. Dropbox Introduktion til Dropbox Dropbox er en online tjeneste, hvor man ganske gratis kan få noget lagerplads til sine dokumenter, billeder og meget mere. Der er mange muligheder med Dropbox, som bliver

Læs mere

Overblik over egne sager og ydelser

Overblik over egne sager og ydelser 1 Overblik over egne sager og ydelser Mathilde Illum Aastrøm, Digitaliseringsstyrelsen og Steen Andersen, OptimumIT September 2017 INITIATIVETS FORMÅL Nemmere at få klaret sine ærinder Servicen bliver

Læs mere

02 Kursistens SIDER/06.05.2009. EfterUddannelse.dk 2 Kursistens sider beskrivelse af Aflevering 06.05.2009

02 Kursistens SIDER/06.05.2009. EfterUddannelse.dk 2 Kursistens sider beskrivelse af Aflevering 06.05.2009 1 EfterUddannelse.dk 2 Kursistens sider beskrivelse af Aflevering 06.05.2009 VEU SITEMAP 1.1.1 Login side admin (efteruddannelse.dk/admin) Skole login Upload dokument VEU admin login 4.0 VEU admin - ubehandlede

Læs mere

Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater

Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Erhvervs online løsning til oprettelse og bestilling af Oprindelsescertifikater. Dokumentet indeholder

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi

D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi Den 20. august 2013 Pejlemærker for digital kommunikation og videndeling i folkeskolen samt dag-, fritids- og klubtilbud Digitale løsninger til kommunikation

Læs mere

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet, efterlønskortet etc.

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet, efterlønskortet etc. Aktivitetsindtastning Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet, efterlønskortet etc. Har du svaret ja til nedenstående spørgsmål får du efterfølgende vist siden/trinnet Aktiviteter,

Læs mere

SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI

SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI SPOR 8: PERSPEKTIVER OG FORRETNINGSMÆSSIG VÆRDI v. Sisse Bange og Mette Vinther Poulsen Data- og infrastrukturdage 16. og 19. september 2019 Perspektiver og forretningsmæssig værdi Hvorfor den fælleskommunale

Læs mere

SYSTEMDOKUMENTATION AF POC

SYSTEMDOKUMENTATION AF POC DIGITALISERINGSSTYRELSEN POC PÅ ORKESTRERINGSKOMPONENTEN SYSTEMDOKUMENTATION AF POC Version: 1.1 Status: Endelig Godkender: Forfatter: Copyright 2019 Netcompany. All rights reserved Dokumenthistorik Version

Læs mere

ANMELDE UDREJSE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013

ANMELDE UDREJSE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 ANMELDE UDREJSE ILLUSTRERET BRUGERREJSE EDS 2013 Dennis har fået arbejde i Kigali, Rwanda, men han ved ikke hvor længe han skal blive i landet. Det kan være alt fra uger til år. Før Dennis skal afsted,

Læs mere