Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt Pkt. 3h. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt Pkt. 3h. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse"

Transkript

1 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt Pkt. 3h. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 26. SEPTEMBER 2018 Vedr. Hovedretning for budget 2019 og rammerne for Sagsbehandler Koncern-økonomi/Økonomistyringssektionen Formål: Formålet med dette notat er, at uddybe de vigtigste pointer fra FFL19 og retningen for KU s økonomi i årene De vigtigste økonomiske faktorer er i den forbindelse: Usikkerheder og risici i de kommende år, herunder vurdering af indtægterne og omkostninger, især udviklingen i uddannelsesindtægterne og omkostningerne til KU s bygninger er centrale i denne forbindelse. KONCERN-ØKONOMI MUSEUMSBYGNINGEN (H) LOK NØRREGADE 10 POSTBOKS KØBENHAVN K TLF DIR Resumé Regeringen fremsatte 30. august 2018 Forslag til Finanslov 2019 (FFL19). På den baggrund er indtægtsscenariet for KU opdateret for de kommende fire år. Som det blev redegjorde for i notat FFL2019 oversigtsnotat til bestyrelsen, som blev tilsendt bestyrelsen 31. august 2018, indeholder FFL19, bortset fra indarbejdelse af bevillingsreformen, ikke store overraskelser ift. det estimat for 2019 KU forventede ved Budget 2018-vedtagelsen. For budgetoverslagsårene (BO-årene) gives der budgetsikkerhed i det tre-årige perspektiv, ift. at der er udmøntet midler fra såvel Omstillingsreserven som Forskningsreserven. Takst-1 forhøjelsen til de tørre fakulteter er med FFL19 ikke videreført efter 2019, men det forventes at midlerne vil komme til forhandling og KU vil få del i midlerne, og de er derfor tentativt videreført i KU s budget i budgetårene. mapet@adm.ku.dk REF: MAPET

2 De vigtigste faktorer der forventes at påvirke budgetforudsætningerne i , er: Udviklingen i uddannelsesindtægterne Udviklingen i de eksterne midler Usikkerheder på bygningsområdet Investeringsrammer KU s egenkapital SIDE 2 AF 10 Overordnet set har KU s finanslovsindtægter en faldende profil på 220 mio. kr. fra 2019 til 2022 (faste priser) oven i det fald, der er fra 2018 til 2019 på godt 60 mio. kr. Faldet fra vedrører hovedsageligt KU s uddannelsestilskud, der falder med ca. 170 mio. kr. primært som følge af omprioriteringsbidraget (ca. 40 mio. kr. årligt) samt en forventning om færre STÅ som følge af dimensioneringen og endelig besparelser afledt af Statens Indkøbsprogram. Samtidig forventes et fald på knapt 30 mio. kr. på forskningsmidlerne (indkøbsbesparelse og omstillingsbidrag), og et fald på ca. 20 mio. kr. på øvrige formål (indkøbsbesparelse og omprioriteringsbidrag). Der forventes hertil en stigning i omkostninger til KU s bygninger på ca. 110 mio. kr. frem mod Faldende indtægter kombineret med stigende omkostninger betyder, at der i alt vil være ca. 300 mio. kr. mindre til fakulteterne til i 2022 i forhold til niveauet i 2019 og godt 490 mio. kr. i forhold til niveauet i 2018 (målt i faste priser). Denne faldende tendens er ikke universitetet ukendt, om end tidshorisonten for de faldende indtægter er forrykket fra 2019 til Dette er også årsagen til KU s tilpasninger oven på FL2016, med først 300 mio.kr (fase2) i direkte tilpasninger (løn og drift) og Fase 3 med yderligere konsolidering af KU s økonomiske råderum med 200 mio. kr. frem mod Fase 3 har fokus på effektiv ressourceudnyttelse i forhold til fokus på øgede indtægter, effektiviseringer i drift, optimering af organisationen samt besparelser på indkøb initiativer der er igangsat netop for at imødegå de faldende finanslovsindtægter. Bestyrelsen vil blive præsenteret for et opdateret indtægtsgrundlag og forventninger til omkostninger i budget 2019, som forelægges til godkendelse i bestyrelsen d. 6. december 2018.

3 Indhold Udviklingen i KU s indtægter Usikkerheder og risici i Indtægtssiden... 5 Uddannelsesindtægter... 5 SIDE 3 AF 10 Eksterne tilskud... 8 Omkostningssiden... 8 Bygninger... 8 Investeringsrammer... 9 KU s egenkapital... 9 Udviklingen i KU s indtægter Tabel 1 KU's estimered indtægter B B2019 1) kr niveau 2019-niveau 2019-niveau 2019-niveau 2019-niveau 2019-niveau Heltidsuddannelse Administrative effektiviseringer Færdiggørlsesbonus (bachelor og kandidat) Øvrige faste uddannelsestilskud Ny heltid efter bevillingsreformen Deltidsuddannelse Fripladser og stipendier Udvekslingsstuderende Småfag Øvrige uddannelsestilskud fra UFM og UVM 2) Uddannelsestilskud fra UFM og UVM Forskningstilskud Nye basisforskningsmidler fra forskningsreserven 3) Forskningstilskud fra UFM Øvrige formål Forskningsbaseret myndighedsbetjening 4) Administrativ effektiviseringer 5) Basistilskud fra UFM Tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed 6) Andre tilskudsfinansierede aktiviteter Retsmedicinske ydelser Indtægter i kommerciel indtægtsdækket virksomhed Eksterne midler Fremleje, driftsrefusioner m.v. 7) Bygningsrelaterede indtægter Salg af varer og tjenester Øvrige indtægter Andre indtægter 7) Indtægter i alt Renteindtægter Indtægter i alt, inkl. renteindtægter ) Tabellens tal er i 2019-niveau. 2) Ift 'Øvrige uddannelsestilskud' er midler fra Undervisningsministeriet (UVM) samt midler fra Styrelsen for Institutioner og Udannelsesstøtte (SIU) overført til Uddannelses- og Forskningsministeriet(UFM). Opdateres af FAK ved endeligt Budget SKT/tandplejere er modregnet godt ca 21 mio. kr. 3) Frem til 2020 er de 202,2 mio. kr. fra omstillingsreserven indeholdt i selve basisforskningstilskuddet. Det forudsættes at nye basisforskningsmidler på 200 mio. kr. videreføres efter ) Myndighedsbetjening til SCIENCE er tilbageført til KU's finanslovsparagraf fra ) Administrativeeffektiviseringer er med FFL19 indarbejdet i heltidsuddannelse. 6) Profil fra B2018 med 2% stigning i Opdateres af FAK ved endeligt budget ) Bygningsrelaterede indtægter og andre indtægter for med flad fremskrivning i Opdateres ved endeligt budget 2019.

4 Væsentlige ændringer i perioden KU s finanslovsindtægter viser et fald på ca. 220 mio.kr. (faste priser) i perioden Jf. afsnittet nedenfor vedr. forskningstilskud fra forskningsreserven, er der tentativt indarbejdet 200 mio. kr. ekstra i 2022 (ellers ville faldet være 420 mio. kr.). Heraf vedr. størstedelen uddannelsesindtægterne, som falder ca. 170 mio. kr. i perioden. Forskningstilskuddet falder som følge af besparelser afledt af statens indkøbsprogram og omstillingsbidraget (tilbageføres til sektoren), basistilskud falder som følge af besparelser afledt af statens indkøbsprogram og omstillingsbidraget på øvrige formål. Andre indtægter øges primært sfa. overflytningen af myndighedsopgaver. SIDE 4 AF 10 Tabel 2 Ændringer fra 2018 til 2019 B B2019 Forskel kr niveau 2019-niveau 2019-niveau Uddannelsestilskud fra UFM og UVM - efter bevillingsreform Forskningstilskud fra UFM Basistilskud fra UFM Eksterne midler Bygningsrelaterede indtægter Andre indtægter Renteindtægter I alt Uddannelsestilskud Fra 2018 til 2019 falder KU s Uddannelsestilskud 167,5 mio. kr. og fra 2019 til 2022 forventes et yderligere fald på 170 mio. kr. Fra 2018 til 2019 er der sket en omlægning som følge af bevillingsreformen på uddannelsesområdet, som træder i kraft i 2019, hvorfor de enkelte tilskudselementer ikke er sammenlignelige med tallene i Det gælder i alle år, at det primært er tilskud til heltidsuddannelse, der falder som følge af faldende takster, som udhules af omprioriteringsbidraget (ca. 40 mio. kr. årligt). Hertil kommer forventning om faldende STÅ-produktion primært som følge af dimensioneringen. Forskningstilskud KU s Forskningstilskud falder fra 2018 til 2019 med 21 mio. kr., hvilket primært skal henføres til omstillingsbidraget (som tilbageføres til sektoren) og besparelser afledt af statens indkøbsprogram. Midler fra forskningsreserven er endnu ikke udmøntet efter 2021 (forskningsmidlerne på FFL19 falder med godt 200 mio. kr. fra 2021 til 2022). Det er KU s forventning at midlerne udmøntes til KU ved FFL20, hvorfor der tentativt er budgetteret med 200 mio. kr. i 2022.

5 Basistilskud KU s Basismidler stiger med 125 mio. kr. fra 2018 til 2019, heraf skyldes de 87 mio. kr. teknisk omlægninger som følge af bevillingsreformen samt omlægning af energiafgiftsrefusioner. Fra 2019 til 2022 falder midlerne med samlet ca. 20 mio. kr., hvilket primært skyldes omprioriteringsbidraget. SIDE 5 AF 10 Eksterne midler De eksterne midler er fremskrevet med en forventet stigning på 2 pct. i 2022 ift. profilen fra budget I det endelige budget for 2019 vil de eksterne midler blive estimeret på baggrund af fakulteternes egne forventninger i efteråret KU har med den langsigtede tilpasningsplan sat fokus på hjemtag af private fondsmidler og EU-midler og andre udenlandske kilder. Bygningsrelaterede og andre indtægter Bygningsrelaterede indtægter udvikler sig fladt henover årene. Andre indtægter stiger med 80 mio. kr. fra Årsagen til den forventede stigning skyldes primært at KU har overtaget det veterinære beredskab fra Profilen er baseret på fakulteternes forventninger til egne øvrige indtægter ved budget 2018 og vil blive opdateret igen ved budget Usikkerheder og risici i Indtægtssiden Hovedkilderne til indtægter på KU er uddannelsesindtægter, andre tilskudsindtægter på finansloven og eksterne tilskud. De aktivitetsafhængige uddannelsesindtægter fra finansloven er produktionsafhængige og derfor behæftet med en vis usikkerhed. De resterende tilskudsindtægter på finansloven (forskningstilskud og basistilskud) er relativt stabile grundet den tre-årige budgetsikkerhed. De eksterne midler har igennem en årrække haft en relativ pæn vækst. Forventningen er en fortsat vækst på området. Profilen vil først blive fastlagt ved udarbejdelse af KU s endelige budget i november På indtægtssiden er den største økonomiske risiko pt. udviklingen i uddannelsesindtægterne ifm. bevillingsreformen, hertil kommet KU s produktion af bachelorer og kandidater (udviklingen i STÅ). Uddannelsesindtægter Ny bevillingsmodel Med FFL19 er bevillingsreformen indarbejdet og dermed er strukturen for uddannelsesindtægterne omlagt. Bevillingsreformen betyder, at KU s uddannelsesbevillinger fremover er sammensat af følgende elementer:

6 Grundtilskud (25 pct. af de ydede tilskud til heltidsuddannelse i 2017) Aktivitetstilskud (67,5 pct. af de ydede tilskud til heltidsuddannelse i 2017) er reduceret med ca. 25 pct. Svarer til uddannelsestaxameteret (heltid), og er et videreført variabelt tilskud baseret på studenterårsværk (STÅ) og takst. Derudover fordeles uddannelsesbevillingerne på: Resultattilskud svarende til tidligere studietid og beskæftigelse, er to nye variable tilskud. Tilskuddene fastsættes ud fra dimittenders studietid og beskæftigelsesgrad. Udgangspunktet på FFL19 er fuld målopfyldelse. Kvalitetstilskud er resultat af reduktionerne i resultattilskuddene, som overføres til en kvalitetspulje, der i 2019 udmøntes som et fast tilskud per studenterårsværk i Puljen udmøntes som puljemidler SIDE 6 AF 10 Med de nye elementer i bevillingsreformen er der usikkerheder ift. prognosticering og estimering af de fremtidige uddannelsesindtægter. Med de ovennævnte nye elementer er det svært at sige hvordan tilskuddene mere præcist vil udvikle sig. Grundtilskuddet er med FFL19 beregnet på baggrund af KU s regnskabstal i 2017, hvor KU s uddannelsesindtægter var særligt høje. Grundtilskuddet genberegnes i 2022 og dette må formodes at blive på et reduceret grundlag, da uddannelsesindtægterne falder ud i årene som følge af en forventet lavere STÅ-produktion i de kommende år sammenlignet med produktionen i Ift. usikkerheden på de øvrige nye elementer, vil der blive foretaget nærmere analyser heraf med henblik på at opnå større sikkerhed i prognosticeringen. Takst-1 forhøjelsen falder bort på finansloven fra Det er KU s ledelses vurdering at forhøjelsen vil blive forhandlet senest ved FFL20, og KU har derfor tentativt indarbejdet forhøjelsen med ca. 70 mio. kr. i alle år. Som tidligere nævnt udhules uddannelsesindtægterne primært af omprioriteringsbidraget med ca. 40 mio. kr. årligt, derudover forventer KU også fald i STÅ i budgetårene som følge af dimensioneringen.

7 Figur 1 Udviklingen i antallet af STÅ 1 SIDE 7 AF 10 Udviklingen af antallet af STÅ TB2016 TB B Note: prognosen for budgetårene stammer fra midtvejshøringen blandt fakulteterne i foråret 2018 Nyt regeringsudspil Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden Regeringen offentliggjorde den 17. september uddannelsesudspillet fleksible uddannelser til fremtiden, hvis formål er at give universitetsstuderende større fleksibilitet mhp. at løfte undervisningen og skabe en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Konkrete udvalgte initiativer, som vil give studerende større fleksibilitet: Retskravet skal forlænges til 3 år, så det bliver muligt at prøve arbejdsmarkedet af mellem sin bachelor- og kandidatuddannelse, inden man specialiserer sig og uden man mister retten til sin kandidat. Erhvervskandidatordningen skal udvides, så flere kandidatuddannelser kan tages på deltid ved siden af et fuldtidsjob. Der skal være mulighed for at tage en 1-årig master efter bacheloruddannelsen i stedet for den almindelige toårige kandidatuddannelse. Der skal også være bacheloruddannelser, der favner bredere, end mange gør i dag. Og så skal antallet af bachelor- og kandidatuddannelser gennemgås, så det bliver mere overskueligt for både studerende og aftagere. Studerende skal have bedre mulighed for at bevæge sig ind på andre fagområder på deres kandidatuddannelser. 1 Faldet i STÅ skal ses i lyset af, at der i 2016 var ekstraordinære mange STÅ pga. studiefremdriftsreformen. Der var derfor et midlertidigt boost i antallet af STÅ, men efterfølgende fald i optag/bestand også som følge af studiefremdriftsreformen.

8 Derudover skal 1,08 reglen 2 for optagelse afskaffes, uddannelse skal have samme betydning som forskning på universiteterne, det nuværende optagelsessystem skal forbedres, flere undervisningstimer på udvalgte uddannelser, det vil sige i det hele taget øget fokus på undervisningen. Det er pt. usikkert hvordan udspillet vil påvirke KU s uddannelsesindtægter i fremtiden, men udspillet vil blive analyseret nærmere i efteråret SIDE 8 AF 10 Eksterne tilskud Reduktion i de offentlige forskningsmidler fra Det Frie Forskningsråd og Danmarks Innovationsfond på Finansloven fra 2016 giver usikkerhed i forhold til fremtidens offentlige projektindtægter. Målsætningen om at afsætte 1 pct. af BNP til offentlig forskning er med FFL19 fastholdt 3 og der er afsat godt 400 mio. kr. ekstra til forskning. De fleste af midlerne er afsat til bestemte formål. Nogle af midlerne er f.eks. øremærket til Innovationsfonden, hvor KU i konkurrence med andre universiteter skal vinde midlerne Der er på trods af ovenstående tilvækst stadig færre midler til rådene end før FL Det er ambitionen at modsvare den forventede nedgang i de offentlige forskningsmidler fra Det Frie Forskningsråd og Danmarks Innovationsfond af mindst en tilsvarende vækst på private fondsmidler, EU-midler og andre udenlandske kilder. I tråd med budget 2018 har KU fortsat en ambition om minimum 2 pct. årlig vækst i de eksterne midler. I det endelige budget 2019 vil de eksterne tilskud blive opdateret på baggrund af fakulteternes indmeldinger. Omkostningssiden KU s omkostninger består primært af relativt stabile poster (heraf udgør løn i budgettet for pct.). De risici der er på omkostningssiden knytter sig derfor primært til bygningsmassen. Bygninger Det konsoliderede bygningsbudget for KU består af det centrale bygningsbudget samt de decentrale omkostninger og indtægter, der er placeret på fakulteterne. Bygningsomkostningerne stiger samlet i perioden frem til Reglen ganger studerendes karaktergennemsnit med 1,08, hvis de søger ind på en uddannelse inden for 2 år efter, at de har færdiggjort deres ungdomsuddannelse. 3 Det offentlig forskningsbudget var i ,5 mia. kr. (2019 niveau), i 2019 er det 22,9 mia. kr.

9 som følge af ibrugtagning af de vedtagne byggerier. Det samlede bygningsbudget forventes fra at stige fra ca. 1,8 mia. kr. årligt til ca. 1,9 mia. kr. årligt. Omkostningerne til KU s bygninger forventes således at stige i perioden med minimum 100 mio. kr. Hertil kommer usikkerhederne, som er knyttet til omkostningerne samt tidsforskydninger som følge af store forsinkelser i byggerierne. Såfremt risiciene realiseres vil de i de fremtidige budgetter komme til udtryk som huslejeforøgelser. Pt. vurderes den samlede risiko for huslejestigninger i 2019 til 44 mio. kr. stigende til 126 mio. kr. i 2022, som ikke er indarbejdet i KU s budgetter. Omfanget af økonomiske risici bliver behandlet i Den årlige redegørelse for bygningsområdet, som forelægges bestyrelsen den 9. oktober Heraf vil de specifikke forhold fremgå fordelt på de enkelte byggesager. SIDE 9 AF 10 Investeringsrammer Med FFL18 blev der på ministerområdet fastsat en samlet investeringsramme på 3,1 mia. kr. årligt for en 4-årige periode for sektoren. Rammen skal dække såvel de investeringer, som foretages lokalt på den enkelte institution, som de investeringer i nybyggeri m.v. som Bygningsstyrelsen gennemfører for institutionerne. Med FFL19 beskæres rammen med 10 pct. i Det er usikkert hvilke konsekvenser det vil have, hvis den samlede ramme overskrides. KU har pt. indmeldt egne investeringsbehov på omkring 330 mio. kr. årligt, men der er som nævnt ovenfor stor usikkerhed ift. tidsforskydelser som følge af forsinkelser i byggerierne, hvilket gør det svært at forudsige investeringsprofilerne for KU i kombination med, at KU ikke har indsigt i behov/ønsker om træk på den samlede ramme fra de øvrige institutioner inden for sektoren. KU s egenkapital KU definerer egenkapitalen i to lag. Teknisk egenkapital er regnskabstekniske poster som følge af lovkrav til kapitalen eller af at udvise ejerandel af bestemte aktiver (f.eks. anlæg og likvider). Fleksibel egenkapital er regnskabsposter som følger løbende overskud/underskud i resultatopgørelsen. Den fleksible egenkapital omtales i daglig tale som opsparing og udgøres af hhv. fakulteternes og KU s centrale opsparing. Bestyrelsen har tidligere lagt sig fast på, at det langsigtede mål for den fleksible egenkapital er 7,5 pct. af KU s omsætning. Den interne opsparingsmodel på KU, der definerer fakulteternes opsparing (den fleksible egenkapital) er enhedens overførte akkumulerede over/under-

10 skud inkl. afskrivninger på anlæg og regulering af forpligtigelser (f.eks. feriepenge). Fakulteternes opsparing har tre overordnede formål: At være risikobuffer, strategisk investeringsredskab og incitament for sund økonomisk adfærd. Fakulteternes profiler for opsparing (og disponering heraf) vil blive opdateret i forbindelse med budgetlægningen, og vil løbende blive drøftet med KU s ledelse. Pt. overstiger fakulteternes samledes opsparing det langsigtede opsparingsmål på 7,5 pct. KU s centrale opsparing vil årligt blive konsolideret med de forventede renteindtægter (estimeret til 17 mio.kr. årligt). Omvendt reserveres 30 mio.kr. af den centrale opsparing årligt de kommende 4 år til implementering af KU s Strategi SIDE 10 AF 10 Fra 2022 er der disponeret 10 mio. kr. årligt til finansieringen af Statens Naturhistoriske Museum (SNM) fordelt med 5 mio. kr. af den centrale opsparing og 5 mio. kr. af den decentrale opsparing. SNM forventes finansieret med i alt 300 mio. kr. over en 30 årige periode.

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. OKTOBER 2017 Vedr. Hovedretning for budget 2018 og rammerne for 2018-2021

Læs mere

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt. 2016 Punkt 4, bilag 1 Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for 2017-2020 Bestyrelsen SAGSNOTAT 7. OKTOBER 2016 Vedr. Hovedretning for

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020

Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MARTS 2019 Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1 København Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. MARTS 2018 Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for

Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. OKTOBER 2015 Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for 2016-19

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 11. MARTS 2013 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

S A G S N O T A T Vedr. KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler Resumé Indhold

S A G S N O T A T Vedr. KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler Resumé Indhold K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 88 d. 4. april 2017 Punkt 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 21. MARTS 2017 Vedr. Økonomiske vilkår for KU frem

Læs mere

KONCERN-ØKONOMI ØKONOMISTYRINGSSEKTIONEN

KONCERN-ØKONOMI ØKONOMISTYRINGSSEKTIONEN KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 69, den 29. oktober 2013 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 17. OKTOBER 2013 Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden 2014-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden

Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 5. SEPTEMBER 2012 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi

Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 10. APRIL 2014 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

Resumé. Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Resumé. Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. APRIL 2016 Vedr. De økonomiske rammer for 2016-2019 og tilpasninger frem

Læs mere

KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI

KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5b. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 19. OKTOBER 2015 Vedr.: KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2019

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2019 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET uud Budget 2019 Godkendt af bestyrelsen den 6. december 2018 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 11 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

S A G S N O T A T Vedr.: KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler:

S A G S N O T A T Vedr.: KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler: K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 5 Bilag 2. Til Bestyrelsen og LT S A G S N O T A T 26. AUGUST 2008 Vedr.: Hovedpunktspapir - Forslag til Finanslov

Læs mere

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt.4a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 31. OKTOBER 2018 Vedr. Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi

Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 9. MARTS 2015 Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden 2015-2019 Sagsbehandler:

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 31. august 2010 Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2011 til

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2016

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2016 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Budget 2016 Godkendt af bestyrelsen den 8. december 2015 INDHOLD 1. Resumé 2 2. Rektors budgetberetning og indstilling 3 BILAG 8 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2.

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2018

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2018 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET uud Budget 2018 Godkendt af bestyrelsen den 11. december 2017 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 9 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL18

Teknisk gennemgang FFL18 Teknisk gennemgang FFL18 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL18 for det regulerede område 1. september 2017 Side 1 Disposition Nøgletal om Undervisningsministeriets bevilling Aktivitetsudviklingen

Læs mere

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning AC - Sekretariatet Den 7. oktober 2010 KS Globaliseringsforhandlinger efteråret 2010: Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning En helt kort opsummering: For 2011 angiver regeringen,

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2018 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2018 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal A: Indtægtsfordeling

Læs mere

Københavns Universitets bestyrelse

Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 100, d. 17. juni 2019 Pkt. 3. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MAJ 2019 Vedr. Sagsbehandler Økonomiopfølgningsrapport Ø1-2019 (intern

Læs mere

Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København

Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København 1 Økonomisektionen Ref.: Iben Vitved Bruhn 31. august 2011 Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2012 til 2016.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om universiteternes stigende egenkapital (beretning nr.

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET Regeringen fremlagde tirsdag d. 26. august 2014, sit forslag til finanslov for 2015. Ligesom sidste år indeholder finansloven

Læs mere

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Forord I denne pjece redegøres for hoved tallene i budget 2015 for Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

Finansieringen af FGU-aftalen Fjernundervisning på GSK Lønstigninger i OK18 Statens indkøbsbesparelse

Finansieringen af FGU-aftalen Fjernundervisning på GSK Lønstigninger i OK18 Statens indkøbsbesparelse Som noget nyt vil bidraget i 2022 blive tilbageført fuldt ud til uddannelsesområdet, dog uden nogen garanti for, hvor stor en del der tilbageføres til de respektive områder, hvor det er høstet. Omprioriteringsbidraget

Læs mere

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9.september 2009 Overordnet budgetforslag 2010 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2010 til 2012.

Læs mere

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet.

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet. 21. januar 2004 Rektoratets redegørelse om Budget 2004 for Aalborg Universitet 1. Indledning I henhold til universitetslovens 10, stk. 5 godkender bestyrelsen universitetets budget, herunder fordeling

Læs mere

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1.

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Bilag 3 IT-Universitetets regnskab pr. 30/6 2008 Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Resultatet efter 2. kvartal af 2008 udviser et overskud

Læs mere

Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen. Information om FFL 2013

Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen. Information om FFL 2013 Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen Information om FFL 2013 Regeringen offentliggør i dag sit forslag til finanslov for 2013. Styrelsen for Universiteter og orienterer hermed om

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2014 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2013 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling

Læs mere

Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 19. november 2009 Udkast til budget 2010 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for IT- Universitetet

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. MARTS 2018 Vedr. Studieaktivitet og studietidsoverskridelse på KU efter justering

Læs mere

Perspektiv- og Investeringsplanen for bygningsområdet på KU Sagsbehandler: Koncern-økonomi og Campus Plan & Byg

Perspektiv- og Investeringsplanen for bygningsområdet på KU Sagsbehandler: Koncern-økonomi og Campus Plan & Byg K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 41, 15. september 2009 Pkt. 06 Bilag 3. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 7. SEPTEMBER 2009 Vedr.: Perspektiv- og Investeringsplanen

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15)

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Den 26. august 2014 fremsatte Regeringen Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) og Undervisningsministeriet offentliggjorde takstkatalog for Finanslov

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012 Sekretariatet Finanslov 2013 hvor står vi? Hvor meget er der at fordele? Med udgangen af 2012 er der ikke flere globaliseringsmidler at fordele. Globaliseringsforliget (velfærdsforliget) blev opsagt med

Læs mere

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 6 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 05. november 2010 Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for

Læs mere

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt:

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: 3. Bevillingsramme for AAUs aktiviteter i 2002 Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: FL 2001 Ændring FL 2002 Prognose Overførsler IB2002 i 2002 priser AAU fra 2001 Ordinær uddannelse

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Forslag til finanslov for 2019

Forslag til finanslov for 2019 3. september 2018 Forslag til finanslov for 2019 Regeringen fremlagde torsdag i sidste uge forslag til finanslov for 2019. Dette notat fremhæver de vigtigste nyheder og kommenterer derefter de enkelte

Læs mere

Klare rammer, bedre balance

Klare rammer, bedre balance Klare rammer, bedre balance Regeringen prioriterer uddannelse højt. I 2016 investerede vi mere end 13 milliarder kroner i de videregående uddannelser. Det er en god investering, fordi de videregående uddannelser

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24.NOVEMBER Vedr. Status på tilpasningsplanen pr. 1. 11. 2016 Sagsbehandler

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016

Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 25. NOVEMBER 2015 Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016 KONCERN-ØKONOMI

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL19

Teknisk gennemgang FFL19 Teknisk gennemgang FFL19 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL19 for skoleforeningerne på det regulerede område 30. august 2018 Side 1 Disposition Overordnet udvikling i bevilling og aktivitet

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 KU s statistikberedskab hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt KØBENHAVNS UNIVERSITET Til Folketingets udvalg for videregående uddannelser og forskning SAGSNOTAT 6. OKTOBER 2015 Vedr.: Information

Læs mere

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel.

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel. NOTAT Til ØU Aftale om kommunernes økonomi 2017 Regeringen og KL har den 10. juni 2016 indgået aftale om kommunernes økonomi for 2017. Hovedelementerne i aftalen er: Af omprioriteringsbidraget på 2,4 mia.

Læs mere

fordeling af budgetramme

fordeling af budgetramme 4. Fordeling af budgetrammen for 2002 4.1 Fordelingsprincipper Ved fordelingen af budgetrammen er videreført det generelle princip, at hovedområderne får tilført de bevillinger og indtægter som de selv

Læs mere

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1 Købehavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24. MAJ 2016 Vedr. Status på tilpasningsplanen ved Q1 2016 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET Statistikberedskab 2008 1 KU s statistikberedskab 2008 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt

Læs mere

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside:

I kan læse finanslovforslaget for 2018 på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside: Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Besparelser i milliardklassen på uddannelse

Besparelser i milliardklassen på uddannelse Besparelser i milliardklassen på uddannelse Siden 2015 har regeringen sparet massivt på uddannelse. På såvel ungdomsuddannelser som de videregående uddannelser skal der spares 2 pct. om året hvert eneste

Læs mere

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013 det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 213 Forord Denne folder forklarer fakultetets budgetmodel og beskriver hovedtallene i fakultetets budget for 213. Budgetmodellen er en

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2011 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2011 hovedområdeopdelt Indledning...2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger...2 Nøgletal

Læs mere

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 16 b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2015 Vedr.: Aktivitetsindberetning 2015 Sagsbehandler: Uddannelsesservice

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade 43 1260 København K Udviklingskontrakt

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2009 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2009 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne

Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne 216-221 Dette notat har til formål at belyse de økonomiske konsekvenser, som rammer erhvervsskolerne i forbindelse med regeringens gennemførelse

Læs mere

Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016

Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016 Ver.2 Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016 Regeringen fremlagde Forslag til Finanslov 2016 den 24. august 2015. På grund af valget kort før sommerferien var forslaget et teknisk finanslovsforslag,

Læs mere

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 24. november 2017 Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser Danmark har brug for fagligt stærke uddannelser, der fremmer ånd, viden og kritisk sans, og giver den enkelte det bedst mulige fundament

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 27. august 2013 Sag.nr. 2013-356 Dok.nr. ks/bba/db Finansloven for 2013 gav ro på økonomien på universiteterne,

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 7 Bilag 1. Bestyrelsen

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 7 Bilag 1. Bestyrelsen K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 7 Bilag 1. Bestyrelsen S A G S N O T A T 31. AUGUST 2010 Vedr.: Pkt. 7 Bilag 1 Campusplan 2010 og orientering om

Læs mere

Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Budget 2011 2. budgetkørsel og Q3-resultat, herunder STÅproduktion

Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Budget 2011 2. budgetkørsel og Q3-resultat, herunder STÅproduktion D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Punkt 1 Akademisk Råd

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2010 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2010 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017

Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Udviklingskontrakt for IT-Universitetet i København 2015-2017 Indledning Denne udviklingskontrakt omhandler IT-Universitetet i Københavns udvikling 2015-2017 inden for følgende områder: 1. Bedre kvalitet

Læs mere

Fordelingen af fakultetets indtægter Følgende forudsætninger ligger til grund for fordelingen af fakultetets indtægter:

Fordelingen af fakultetets indtægter Følgende forudsætninger ligger til grund for fordelingen af fakultetets indtægter: Økonomiafdelingen 1. november / rasn Til NFLT, AR og FSU Vedr. Rammeudmelding 2011 2. budgetkørsel Indledning I det følgende redegøres for rammeudmeldingen for 2011. Først skitseres principperne, dernæst

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2017

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2017 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Budget 2017 Godkendt af bestyrelsen den 6. december 2016 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 6 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

Sag Revisionsprotokollat til årsrapport 2017 REGNSKABSSEKTIONEN

Sag Revisionsprotokollat til årsrapport 2017 REGNSKABSSEKTIONEN KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 4. Bilag 1 SAGSNOTAT 15. MARTS 2018 Sag Revisionsprotokollat til årsrapport 2017 REGNSKABSSEKTIONEN ENHEDEN FOR REGNSKAB OG EKSTERN

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om: Mere

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om finanslovforslaget

Læs mere

NOTAT. 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget

NOTAT. 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget NOTAT Dato Børne- og Uddannelsesforvaltningen BUF-Sekretariat 3. økonomiske redegørelse, Børneudvalget Børne- og Uddannelsesforvaltningen har foretaget budgetopfølgning pr. 31. maj 2017 på Børneudvalgets

Læs mere

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 70, den 10. december 2013 Pkt. 5. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2013 Vedr.: Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen

Læs mere

Loftskorrektioner på FL17

Loftskorrektioner på FL17 Loftskorrektioner på FL17 December 2016 I forbindelse med efterårets forhandlinger om DK2025 Et stærkere Danmark og finansloven for 2017 blev der fremsat ændringsforslag til de gældende udgiftslofter for

Læs mere

ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER

ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER STYRINGSAGENDA 2016 ØKONOMIFUNKTIONEN SOM STRATEGISK SPARRINGSPARTNER SDIREKTØR AGENDA 1. Styring i sektoren: videregående uddannelser 2. Styring på Aarhus Universitet 3. Økonomifunktionen som strategisk

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling 4. Økonomi efter 1. kvartal Sagsfremstilling Indledende bemærkninger Det indstilles til bestyrelsen under dagsordenens punkt 9, at der optages et realkreditlån på 1mia. kr. i. Det er 500 mio. kr. mere,

Læs mere

Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne

Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne 216-222 Notatet har til formål at belyse de økonomiske konsekvenser, som rammer erhvervsskolerne som følge af omprioriteringsbidraget

Læs mere

Udvikling på A-dagpenge

Udvikling på A-dagpenge 2. budgetopfølgning 1. Hovedkonklusioner Nærværende notat redegør for et forventet merforbrug vedr. de forsikrede ledige på netto 4,3 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget og har tre hovedkonklusioner:

Læs mere

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019

Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet. Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019 Til udbydere af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital. Juni 2013

Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital. Juni 2013 Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital Juni 2013 BERETNING OM UNIVERSITETERNES STIGENDE EGENKAPITAL Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning...

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 7. JANUAR 2009

AARHUS UNIVERSITET 7. JANUAR 2009 7. JANUAR 2009 2008 et godt og travlt år for AU Strategi 2008-2012 Kvalitet og mangfoldighed 2 2008 et godt og travlt år for AU Strategien føres ud i livet Integrations- og forandringsprocessen Reorganisering

Læs mere

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen).

Resultatet efter 2. kvartal viser et overskud på ca. 9,0 mio. kr. (eksklusiv ferieforpligtelsen) og 7,4 mio. kr. (inklusiv feriepengeforpligtelsen). Til bestyrelsen Bilag 3 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9. september 20 IT-Universitetets halvårsregnskab pr. 30. juni 20 Hermed aflægges IT-Universitetets halvårsregnskab for 20. Resultatet efter

Læs mere