Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd"

Transkript

1 Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd 2006 Kosttilskud og fysioterapeuter 2010 Etnicitet i fysioterapi Revision af Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer Forholdet mellem autorisationslov og ledelsesret 2011 Teknologi i fysioterapi 2012 Tilkøbsydelser 2013 Sundhedsfremme og forebyggelse 2014 Racisme 2015 Kliniske retningslinjer 2017 Omhu og samvittighedsfuldhed i et etisk perspektiv 2018 Fysioterapeuters anvendelse af alternativ behandling 2006 Kosttilskud og fysioterapeuter Der er foretaget en undersøgelse/forespørgsel på praksiscertifikatet. 85 % af deltagerne syntes, at emnet er interessant og en del svarede at de rådgiver ift. brug af kosttilskud. En del har det på hylderne og sælger videre. Etisk Udvalg mener, at man let kan komme til at misbruge sin magt patienterne er lægehenvist og har en forventning om en faglig forsvarlig rådgivning hos fysioterapeuten. Fysioterapeuter kan komme til at vildlede i stedet for at vejlede, da vi ikke i vores kernefaglighed/på vores grunduddannelse har viden om farmakologi eller kost. Fysioterapeuter bør i stedet henvise videre eller være tilknyttet diætist, for at det rigtige produkt til patienten og dennes livsstil findes. De fysioterapeuter der har videreuddannet sig inden for dette felt må over for patienterne redegøre for, hvor deres viden og kunnen stammer fra og ikke se den som en del af den fysioterapeutiske faglighed. Med hensyn til træningsudstyr har fysioterapeuter en faglig viden, der gør, at de i en vis udstrækning kan vurdere disse redskaber og ud fra dette anbefale patienten, det for dem mest relevante. Fysioterapeuterne er dog stadig forpligtede til at præsentere et bredt udbud have demo modeller af forskellig karakter og ikke blot markedsføre ét produkt som værende det eneste rigtige til alle patienter Etnicitet i fysioterapi Forståelse og viden om en kultur uden for vor egen har ikke megen opmærksomhed eller mangler blandt vore kolleger. Alle patientmøder er et kulturelt møde med en social udfordring, der er baggrund for hvordan behandling kan gribes an. Pt. har ret til egen kultur og religion. Forstås som respekt versus over-greb.

2 Forståelsen af patientsituationen er baggrunden for at ydelsen lykkes. At det er svært at tage hensyn til kultur og religion gør ofte problemstillinger firkantede og forsimpler drøftelserne. Situationen kan medføre en kulturel arrogance i forbindelse med informeret samtykke og herunder pligt til at inddrage pårørende og sørge for at informationen forstås kulturelt og giver baggrund for de ret-te valg. Patientens kultur bestemmer hvad der er værd at vide/ ikke at vide i forhold til at høre om diagnoser og sandheder. Hvor der arbejdes uden tolk er der ofte ikke mulighed for at leve op til krav om informeret samtykke. Hvordan sørger vi for at professionen åbner sig i den retning? Kompetencer i patientsituationen til at vise kulturel respekt og udfolde Informeret samtykke: Rammer og kultur gør at fysioterapeuten ikke foranlediges til at udvikle sin professionelle rolle, forståelse, ansvar og kompetencer til at sørge for kvalificeret informeret samtykke. Det kræver tid og kompetence at kunne håndtere respekt og værdighed og det kræver særlig lydhørhed/ kompetence at håndtere kommunikation og sygdomsforståelse/ tolerance og intolerance samt forståelse af patienternes vilkår. Revision af Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer Etik er grundlæggende værdier, som kommer til udtryk i praksis. Det er på den baggrund vigtigt at være opmærksom på, at etiske retningslinjer skal virke som støtte og hjælp, når virkeligheden udfordrer disse værdier når fysioterapeuter føler, at de presses til at tilsidesætte grundlæggende værdier. Udvalget besluttede at gennemføre en revision af de etiske retningslinjer. De reviderede retningslinjer blev fremlagt og besluttet på repræsentantskabsmødet i Forholdet mellem autorisationslov og ledelsesret Etisk udvalg udarbejdede notat om forholdet mellem ledelsesret og autorisationslov Notatet lægger op til professionel adfærd. Med dette menes, at det forpligter at være en profession og have selvstændig autorisation. Fysioterapeuter har et ansvar for at bruge deres faglige viden også i situationer, hvor der ikke umiddelbart er enighed om tingene. Men fysioterapeuter har også et ansvar over for det ansættelsesforhold, man er en del af. Det er derfor vigtigt, at man på professionel vis siger fra og går i dialog, når man ikke mener, at den rette faglighed bringes i anvendelse. Det er ikke ensbetydende med, at man skal have ret, men man skal blande sig i debatten, fordi man ved noget, som er vigtigt at få frem. Det er en etisk fordring og et fagligt og professionelt ansvar.

3 2011 Teknologi i fysioterapi Etisk udvalg ser generelt spændende muligheder i at udvikle og kvalitetsforbedre praksis med inddragelse af ny teknologi. Men samtidig er udvalgets umiddelbare holdning, at det er vigtigt, at vi ikke definerer teknologi for snævert. Teknologi er mere end apparater og IT. Teknologi er også strukturer og organisationsmåder. Videre er det vigtigt, at vi ikke overser ting sekundære effekter, etiske problemstillinger og dilemmaer, som vi siden fortryder. Men udvalget er også enig om, at rette teknologi til rette problemstillinger et vigtigt fokus i debatten. Udvalget har på denne temadebat valgt at sætte fokus på de etiske perspektiver i forhold til sundhedsteknologi/teknologi i fysioterapi med henblik på at udlede opmærksomhedspunkter, som kan indgå i Danske Fysioterapeuters videre arbejde med teknologi. Når fysioterapeuter prioriterer at bruge teknologi, må vi anbefale, at der er et fagligt velbegrundet argument og ikke bare tage det i brug fordi nu eksisterer denne teknologi, ergo skal vi bruge den. Vi skal vise besindighed, vi skal reflektere og holde hovedet koldt noget teknologi er smart, men noget virker ikke Tilkøbsydelser Etisk udvalg er enig i, at muligheden for tilkøbsydelser bidrager til at øge uligheden i sundhed. Og ulighed i sundhed er set med udvalgets øjne pr. definition et etisk problem. Men omvendt er det gennem de senere år i stigende grad blevet muligt at tilkøbe sundhedsydelser fra det private marked, og grænsen for det acceptable flytter sig derfor også. Etisk udvalg hæfter sig ved, at medlemmer kan komme i etiske dilemmaer, hvis kommunerne vælger at tænke i ordningen, altså presser fysioterapeuter til at markedsføre ydelser, som patienten egentlig ikke har brug for med det formål at øge omsætningen af tilkøbsydelser. Derudover er udvalget enig med hovedbestyrelsen i, at tilkøbsydelser kan være en glidebane i forhold til brugerbetaling, og at tilkøbsydelser kan presse kommunens serviceniveau. Udvalget peger endelig på det forhold, at der kan være en kollegial problemstilling i, at kommunen åbent konkurrerer med praksissektoren om tilkøbsydelser. Etisk udvalg opfordrer til, at Danske Fysioterapeuter, såfremt tilkøbsydelser bliver virkelighed, over for kommunerne peger på ovennævnte problemstillinger og presser på for, at kommunerne tager hånd om uhensigtsmæssighederne, så medlemmerne ikke kommer i klemme.

4 2013 Sundhedsfremme og forebyggelse Danske Fysioterapeuter satte i sin strategiske plan for perioden 2010/2012 fokus på sundhedsfremme og forebyggelse som et af de centrale elementer i indsatsen for at fremme jobskabelse på det fysioterapeutiske arbejdsmarked. Øvrige områder var fysioterapeuter i diagnostiske funktioner og velfærdsteknologi. Med henblik på at folde emnet ud blev der nedsat en arbejdsgruppe, som skulle komme med input til foreningens arbejde på området. Arbejdsgruppens input udmøntedes i tre overordnede indsatsområder: Sundhedsfremme og forebyggelse til personer med kroniske sygdomme med særlig fokus på diabetes og lænderygbesvær Sundhedsfremme og forebyggelse til personer med psykisk sygdom specifikt målrettet livsstilssygdomme Sundhedsfremme og forebyggelse til motorisk svage/usikre børn specifikt målrettet identificering af/screening for motorisk usikkerhed. Der er efterfølgende blevet udviklet særskilte strategier til de tre områder, som nu forfølges fagligt og politisk i form af bl.a. fagblokke, høringssvar, debatoplæg i medierne, dialog med kommuner og regioner m.m. Udvalget tog i sin behandling af punktet endvidere udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens publikation fra 2009, Etik i sundhedsfremme og forebyggelse. Sundhedsstyrelsen peger her på en række mulige skadevirkninger/uhensigtsmæssigheder ved forebyggende og sundhedsfremmende indsatser, som altid bør overvejes, når indsatser tilrettelægges: Bekymringsskabelse: at indsatsen kan betyde, at personer bliver usikre og bekymrede Sygeliggørelse: at de får en opfattelse af at være syge, som begrænser deres livsudfoldelse Patientgørelse: at de får en opfattelse af at være patienter og bliver passive og klientgjorte Stigmatisering: at bestemte personer eller grupper mærkes med negative stereotyper Medikalisering: at større dele af livet udelukkende forstås som spørgsmål om sundhed og sygdom. Etisk udvalg drøftede på baggrund af disse input mulige etiske problemstillinger i forhold til fysioterapi og sundhedsfremme og forebyggelse generelt og specifikt i forhold til den måde, Danske Fysioterapeuter arbejder med området. Udvalget berørte i sin drøftelse følgende delemner: Helt centralt i debatten om etik i sundhedsfremme og forebyggelse står spørgsmålet: Hvad er sundhed? Hermed forstået, hvad er målet for

5 sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Udvalget peger her på, at det er meget vigtigt, at der levnes rum til, at målgrupper og enkeltpersoner selv er med til at definere den sundhed, som skal fremmes. Risikoen ved, at sundhedsfremme i dag knyttes så tæt op ad forebyggelse, er, at det kommer til at handle om at undgå noget negativt mere end udfolde og stimulere det positive. Konceptet KRAM er et eksempel, hvor det mest kommer til at handle om forbud og påbud med henblik på at undgå, og med meget lidt plads til dialogen og det enkelte individs egen forholden sig til egen sundhed i forståelsen det gode liv. Det er en svær balancegang, for samtidig er der jo i dag helt evidente risikoområder, der skal tages hånd om, så sygdom undgås. Spørgsmålet om begrebet sundhed og målet for indsatserne leder direkte over i spørgsmålet om den rolle, som staten/myndigheder og de sundhedsprofessionelle kan/skal spille i forhold til borgernes sundhed. Med hvilken ret kan regering, sundhedsstyrelse, regioner, kommuner, sygeplejersker, fysioterapeuter og øvrige professionelle blande sig i borgernes sundhed? Og med hvilke grader af beføjelser? Kan man straffe usund levevis, f.eks. i form af begrænset adgang til sundhedsydelser? I forhold til fysioterapi kender vi problemstillingen i forhold til motion og overvægt. Har fysioterapeuter ret/pligt til uden anmodning fra borgeren at initiere en dialog med en overvægtig borger om risikofaktorer ved overvægt og veje til vægttab? Igen er der tale om en svær balancegang, eftersom risikoen er, at staten/den professionelle begår overgreb på borgeren, fordi man handler ud fra egne mere end borgerens normer og værdier. Omvendt har vi i dag viden om sammenhænge mellem overvægt, manglende motion og en lang række sygdomme og tidlig død, som det ville være helt uforsvarlig ikke at dele med borgeren. Her bliver det meget vigtigt, at det klart fremstår, hvilket højere formål sundhedsfremmende og forebyggende indsatser tjener. Er det hensynet til den enkelte borgers livskvalitet? Er det arbejdsstyrkens sundhed/duelighed? Er det hensynet til sundhedsvæsenets/samfundets økonomi? Eller andet? Dette er vigtigt at holde sig for øje, da det betyder noget i forhold til borgerens frie valg/mulighed for at takke nej til en indsats. Udvalget retter her opmærksomheden på Danske Fysioterapeuters indsatser. Hvilket overordnet formål kan de siges at tjene, når de iværksættes i relation til dagsordenen jobskabelse. Spørgsmålet er relevant, ikke som en kritik af indsatsen, men som opmærksomhedspunkt i forhold til de valg og fravalg, som foreningen tager direkte og indirekte undervejs. F.eks. i forhold til spørgsmålet om, hvor offensiv en rolle fysioterapeuten kan/skal have. Og i forhold til spørgsmålet om sundhedssyn/kropssyn, når svaret på sundhedsrisikoen nærmest pr. definition er givet fysisk aktivitet! Udvalget peger på nødvendigheden af at se målgruppen for sundhedsfremme og forebyggelse som meget mere differentieret end diagnoser giver mulighed for. En af de store udfordringer ved

6 sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter, herunder fysisk aktivitet, er motivation og vedholdenhed. For mange er fysisk aktivitet i de traditionelle fitness- og idrætsdefinerende rammer ikke attraktivt. De mangler motivation for at komme i gang, og kommer de i gang, stopper de ret hurtigt igen. Vi kender det fra konceptet motion-på-recept. Det er her vigtigt, at sundhedsprofessionelle, herunder fysioterapeuter, overvejer, om der skal tænkes helt anderledes end det traditionelle behandlingsparadigme. Fysisk aktivitet er ikke, som vi ellers ynder at sige, den nye pille, som skal tages i bestemte doser, punktligt og med fast mellemrum. Fysisk aktivitet er for mange i bedste fald en integreret del af hverdagens aktiviteter, en samværskultur, en livsstil. Der er måske behov for at udvikle en helt ny tilgang til arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse herunder fysisk aktivitet, hvis det skal lykkes at give alle borgere uanset motivation og forudsætninger et relevant tilbud, som slutteligt gør dem sundere. Og fysioterapeuter har måske en særlig udfordring her i at blive meget mere fokuseret på motivation, som centralt begreb i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse. Hvilken viden ligger der i fysioterapi om motivation, hvilke metoder råder vi over til hhv. at vurdere og arbejde med motivation. Og sidst men ikke mindst hvordan udvikler vi et sammenhængende paradigme, som udnytter viden om risikofaktorer, fysisk aktivitet og motivation og sætter os i stand til at arbejde ud fra en individuelt motivationsfremmende tilgang. Her ligger spændende nye opgaver for såvel uddannelse, som forskning og praksisudvikling. Og det er vigtigt, at foreningen er med til at sende signaler om, at der er behov for andet og mere, end det vi kender i dag. Sammenfattende i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse generelt er det udvalgets pointe, at der er tale om et område med mange faldgruber lige fra risikoen for at begå overgreb ved at overføre egne/rådende normer til praksis til risikoen for ikke at nå de grupper, som måske har allermest brug for hjælp. Der er således behov for meget mere viden og meget mere agtpågivenhed i forhold til at bedrive sundhedsfremme og forebyggelse, end tilfældet er i dag. Sammenfattende i forhold til specifikt i forhold til den måde, Danske Fysioterapeuter arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, så er det vigtigt at være bevidst om det jobskabende perspektiv, så det ikke kommer til at stå i vejen for vigtige faglige og etiske spørgsmål jf. ovenstående, som det er vigtigt at finde svar på Når fysioterapeuter udsættes for racisme, kønsdiskriminering og anden forskelsbehandling Etisk Råd har fået henvendelse fra medlem, som spørger til Danske Fysioterapeuters holdning til hvorledes man, som fysioterapeut, skal forholde sig patienter, som kun vil have dansk personale og om hvorvidt en patient kan bestemme om denne vil behandles af en person med bestemt race og køn.

7 Lovgivningen er klar. Det er ikke tilladt at udøve forskelsbehandling på baggrund af køn eller etnicitet. For eksempel blev Aalborg Kommune underkendt i 2006, hvor der var en praksis, hvorefter ønsker fra borgere om at skifte hjemmehjælpere med en bestemt etnisk oprindelse efter omstændighederne blev imødekommet. Det blev kaldt ulovlig forskelsbehandling. Danske Fysioterapeuters holdning er naturligvis, at patienten ikke, med begrundelse i race, kan bede om en anden fysioterapeut. Rådet drøftede temaet ud fra en etisk betragtning, og der blev fremført forskellige holdninger til hvorvidt en patient kan bede om en anden fysioterapeut, begrundet i race. Herunder blev det drøftet, om hensynet til patienten skal gå forud for hensynet til fysioterapeuten. Et flertal i Rådet havde denne holdning: Det er værd at huske på, at: "Fysioterapi er kendetegnet ved, at fysioterapeuten i samarbejde med patient og eventuel pårørende undersøger, diagnosticerer og målsætter patientens problemstilling, før behandling igangsættes, og til enhver tid kan føre professionelle argumenter for sine handlinger" (Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer). Nogle gange kan det være hensigtsmæssigt at have visse interne retningslinjer på en arbejdsplads. I nogle behandlingssituationer er patienterne eksempelvis meget afklædte og hvis det giver anledning til protester fra patient og pårørende om, at en mandlig fysioterapeut ikke må behandle en kvindelig patient, så er det måske klogest at lade være. Man kan godt sætte tingene på spidsen og være principiel i sin holdning. I ovennævnte eksempel er der mere tale om en pragmatisk tilgang. Til gengæld mener Rådet, at man skal være meget principfast i forhold til, at patienter ikke kan stille krav om race og religion. Og er der ingen begrundelser om køn, så heller ikke med hensyn til køn Kliniske retningslinjer Hovedbestyrelsen har bedt Etisk Råd om en uddybende fortolkning af de etiske retningslinjer Fysioterapeuten yder fysioterapi i overensstemmelse med almindelige anerkendte standarder og kliniske retningslinjer baseret på evidens og professionel erfaring. Etisk Råd henholder sig til, at fysioterapeuter, som autoriserede sundhedspersoner, virker med selvstændigt behandleransvar og er ansvarlige jævnfør Autorisationsloven, som tilsiger fysioterapeuten at arbejde med samvittighedsfuldhed og omhu. At udvise fornøden omhu og samvittighedsfuldhed betyder, at fysioterapeuten skal leve op til normen for almindelig anerkendt faglig standard. I en konkret sag, hvor fysioterapeuten er indklaget til Patientombuddet og hvor det vurderes, at fysioterapeuten har handlet under normen for almindelig

8 anerkendt standard, vil fysioterapeuten få kritik. En fysioterapeut vil altid i den konkrete sag blive bedømt ud fra kriteriet omhu og samvittighedsfuldhed. Fysioterapeuter er professionelle og troværdige og har -qua den sundhedsfaglige uddannelse - en særlig viden i forhold til patientbehandlingen viden, som blandt andet skal sikre en sikker patientbehandling. Det forudsættes, at fysioterapeuternes viden er baseret på evidens og professionel erfaring. Dette indebærer viden og kendskab til kliniske retningslinjer, anbefalinger, vejledninger o.a., som fysioterapeuterne baserer deres virke på. En klinisk retningslinje kan aldrig stå alene. Men det er bl.a. med baggrund i den kliniske retningslinje, at fysioterapeuten klinisk ræsonnerer og, sammen med patienten, tager beslutning om fysioterapeutisk undersøgelse og behandling. a)hvilken status har en klinisk retningslinje? Hvornår skal fysioterapeuten følge den/ikke følge den? Etisk Råd henholder sig til Sundhedsvæsnets kvalitetsbegreber og definitioner (2003), hvor det hedder, at Kliniske retningslinjer er systematisk udarbejdede udsagn, der kan bruges af fagpersoner og patienter, når der skal træffes beslutning om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse i specifikke kliniske situationer. Kliniske retningslinjer er således retningsgivende og vejledende og skal som hovedregel og som udgangspunkt anvendes i klinisk ræsonnering og klinisk beslutningstagning. Kliniske retningslinjer er ikke en kogebog, som skal følges slavisk, men det er bl.a. med udgangspunkt i kliniske retningslinjer, at fysioterapeuter skal ræsonnere og tage beslutning om undersøgelse og behandling på et givent og konkret område. Fysioterapeuter har selvstændigt behandler-ansvar og er forpligtet til, jævnfør Autorisationsloven, at udvise fornøden omhu og samvittighedsfuldhed hvilket vil sige, at fysioterapeuten skal leve op til normen for almindelig anerkendt faglig standard. I en konkret sag, hvor fysioterapeuten er indklaget til Patientombuddet og hvor det vurderes, at fysioterapeuten har handlet under normen for almindelig anerkendt standard, vil fysioterapeuten få kritik. En fysioterapeut vil altid i den konkrete sag blive bedømt ud fra kriteriet omhu og samvittighedsfuldhed. Derfor skal fysioterapeuten, som hoveregel følge den kliniske retningslinje. b) Hvad er gyldig/ikke gyldig grund til at vælge behandling, som afviger fra retningslinjen? Og hvorledes skal fysioterapeuten forholde sig, hvis hun vælger behandling, som afviger fra retningslinjen?

9 En klinisk retningslinje kan aldrig stå alene. Men det er med baggrund i den kliniske retningslinje, at fysioterapeuten klinisk ræsonnerer og, sammen med patienten, tager beslutninger om undersøgelse og behandling. Det er gyldigt at afvige fra en klinisk retningslinje, hvis fysioterapeuten med baggrund i sin kliniske ræsonnering, grundige erfaring, af hensyn til patientens tarv og effekten af den fysioterapeutiske behandling, fagligt vurderer, at anbefalingerne i en klinisk retningslinje bør nuanceres med anden form for fysioterapeutisk behandling. Hvis den fysioterapeutiske behandling afviger fra den kliniske retningslinje, så er fysioterapeuten forpligtet til at dokumentere afvigelsen og begrundelsen i journalen. Ifølge Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler skal journalen indeholde Indikation for undersøgelsen/behandlingen, og udførlig begrundelse, hvis Sundhedsstyrelsens vejledning eller behandlingsstedets interne instrukser fraviges. Det er ikke gyldigt at afvige fra den kliniske retningslinje, uden konkret og grundig vurdering og afvejning af patientens tarv og behandlingens effekt i den konkrete situation. c) Hvorledes skal en fysioterapeut forholde sig, hvis hun mener, at en klinisk retningslinje ikke er i overensstemmelse med almindelig anerkendt standard/aktuel nyeste viden? Etisk Råd anbefaler, at fysioterapeuterne søger dialog i de faglige miljøer og/eller i det relevante faglige selskab, når fysioterapeuten mener, at en klinisk retningslinje ikke er i overensstemmelse med almindelig anerkendt standard/aktuel nyeste viden og ønsker at drøfte emnet. De faglige selskaber kan ligeledes initiere til faglige debatter. Debatten skal foregå i en saglig tone, hvor der reflekteres og stilles spørgsmål i en ramme, der tåler nuancer. Fysioterapeuten skal ikke blive personlig i sagen og ikke indklage den eventuelle modpart. Hvis fysioterapeuten vælger at gå til pressen, så skal han holde sig til den faglige drøftelse i sagen og være professionel. Det er Etisk Råds vurdering, at det er uhensigtsmæssigt at gå til pressen med sager, som får personlig karakter Omhu og samvittighedsfuldhed i et etisk perspektiv I 2017 gik Styrelsen for Patientsikkerhed tilsynsbesøg på fysioterapiklinikkerne, og der pågik tilsynssager på medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Danske Fysioterapeuter får i stigende grad medlemshenvendelser om klagesager samt krav og forpligtelser i forbindelse med fysioterapeuters virke. Det nye risikobaserede tilsyn, de aktuelle tilsynssager og det stigende antal medlemshenvendelser rejser samlet set en række problemstillinger, som

10 Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse bad blandt andre Danske Fysioterapeuters etiske råd om at forholde sig til. Almindelig anerkendt faglig standard for professionel patient-behandlerrelation Fysioterapeuter er under udøvelsen af deres virksomhed forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det vil sige, at fysioterapeuten skal leve op til normen for almindelig anerkendt faglig standard. Fysioterapeuter har, som andre sundhedspersoner, et særligt ansvar for at etablere og vedligeholde relationen med patienten. Den professionelle kommunikation bør være fagligt velbegrundet og bør understøtte den fysioterapeutiske behandling. Etisk råd gav i 2011 anbefalinger om, at dette indebærer, at fysioterapeuter er forpligtet til at arbejde efter kliniske retningslinjer og best practice. Således fremgår det af etisk råds temadrøftelse fra 2011, at Fysioterapeuter er professionelle og troværdige og har - qua den sundhedsfaglige uddannelse - en særlig viden i forhold til patientbehandling - en viden, som blandt andet skal sikre en sikker patientbehandling. Der forudsættes, at fysioterapeuternes viden er baseret på evidens og professionel erfaring. Dette indebærer viden og kendskab til kliniske retningslinjer, anbefalinger, vejledninger o.a., som fysioterapeuterne baserer deres virke på. Fysioterapeuter har, som andre sundhedspersoner, et særligt ansvar for at etablere og vedligeholde relationen med patienten. Den professionelle kommunikation bør være fagligt velbegrundet og bør understøtte den fysioterapeutiske behandling. Etisk råds anbefalinger til professionel patient-behandlerrelation Anbefalingerne er udarbejdet med udgangspunkt i Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer 1 1 Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer (uddrag) Relationen til patient og pårørende A. Fysioterapeuten respekterer patientens personlige og kropslige integritet og rettigheder. Fysioterapeuten yder fysioterapi til personer med behov herfor uanset alder, køn, race, nationalitet, politisk overbevisning, religion, handicap, diagnose, seksuel orientering og sociale forhold. Fysioterapeuten er opmærksom på, at patienter har forskellige sundheds- /sygdomsforståelser og forskellige grænser for blufærdighed og kropskontakt. Fysioterapeuten kender, forstår og efterlever gældende love. Heraf følger bl.a.: Fysioterapeuten respekterer patientens integritet og selvbestemmelse. Fysioterapeuten giver tilstrækkelig og forståelig information, som gør det muligt for patienten at afgive informeret samtykke. Fysioterapeuten overholder tavshedspligten og omgås de oplysninger, patienten giver, med fortrolighed. Fysioterapeuten sikrer patienten selvbestemmelse herunder -- Deltagelse i beslutninger vedrørende behandling

11 Helt overordnet skal Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer, sammen med de gældende juridiske forpligtelser, der er for fysioterapeuter, ligge til grund for det professionelle rum, som fysioterapeuten og patienten agerer i. Fysioterapeuten skal kunne fornemme mennesker Information/dialog/forventningsafstemning om hvad der skal ske, og indikation for fysioterapi, er helt essentielle parametre i den professionelle behandler- patientrelation. Fysioterapeuten skal være åben og invitere til at afklare hvad patienten vil, skal tage udgangspunkt i patientens udgangspunkt og kunne anskue situationen fra patientens side. Fysioterapeuten skal anerkende patientens sundheds- og sygdomsopfattelse. En evaluering og dialog om hvad der foregår i behandlingen, er et godt redskab til at sikre god kommunikation, til at reflektere sammen med patienten og sikre forventningsafstemning. -- Valg af ophør af behandling/fravalg af behandling -- Mulighed for at få en andens professionelle vurdering -- Ret til at tilbagekalde sit samtykke. Fysioterapeuten sikrer patienten oplysninger om klagemuligheder. Fysioterapeuten udviser en professionel adfærd, således at krænkelser, verbale eller kropslige ikke finder sted i mødet mellem patient og fysioterapeut. B. Fysioterapeuten anerkender pårørende som værdifulde aktører i forhold til behandlingen. Fysioterapeuten inddrager efter patientens ønske pårørende i behandlingen. Fysioterapeuten støtter pårørende i rollen som nærmeste til patienten. C. Fysioterapeuten udøver fysioterapi på en fagligt forsvarlig måde. Fysioterapeuten sikrer patientens og eventuelle pårørendes forståelse af information om det fysioterapeutiske tilbud herunder forståelse af diagnose, behandlingsmuligheder, prognose og eventuelle bivirkninger. Fysioterapi er kendetegnet ved, at fysioterapeuten i samarbejde med patient og eventuel pårørende undersøger, diagnosticerer og målsætter patientens problemstilling, før behandling igangsættes, og til enhver tid kan føre professionelle argumenter for sine handlinger. Fysioterapeuten yder fysioterapi i overensstemmelse med almindeligt anerkendte standarder og kliniske retningslinjer baseret på evidens og professionel erfaring. Fysioterapeuten har ret til at afvise behandlingsønsker, som ikke er i overensstemmelse hermed. Fysioterapeuten fører journal over alle forløb og kan til enhver tid dokumentere indhold af den udførte behandling. Fysioterapeuten ajourfører sin faglige viden og metoder og fornyr sin praksis i overensstemmelse med autorisationslovens bestemmelser. Fysioterapeuten videregiver (1) oplysninger til relevante samarbejdspartnere med henblik på at sikre det sammenhængende patientforløb Fysioterapeuten prioriterer hensynet til patient og pårørende, hvis der opstår loyalitetskonflikter mellem ansættelsesstedets regler og praksis og muligheden for at yde fysioterapi i overensstemmelse med almindeligt anerkendte standarder (2). Fysioterapeuten samarbejder gerne med frivillige og er i dette samarbejde opmærksom på, at ansvar for sundhedsopgaver nedfældet i lovgivningen ikke kan delegeres til frivillige

12 Fysioterapeuten skal kende sin egen grænse for at kende patientens og fysioterapeuten skal ikke, i erkendelse af sin magtposition, være personligt engageret. Det professionelle rum består af både handling (hvad skal der ske og hvorfor) og væren (hvordan er jeg tilstede, fokus på det, der ikke bliver sagt (det non-verbale)). Kommunikationen og det at kunne afgrænse sig i.f.t patienten, er helt essentielt i en professionel behandler-patientrelation. Fysioterapeuter skal lære sig at lytte til patienten. Fysioterapeuten skal lære sig selv at kende, for at kende sin patient. Fysioterapeuten skal kende andre, for at kende sig selv. Om journalføring og faglighed Rådet vurderede, at journalføring af fysioterapi er helt essentiel af flere forskellige årsager. Fysioterapeuter bliver mere kompetente af at dokumentere indsatserne, det understøtter den kliniske refleksion og beslutning og giver mening. Det er ligeledes helt essentielt i forbindelse med patientklager. Det er vigtigt, kun at skrive det relevante og nødvendige og at sikre, at andre sundhedspersoner kan forstå journalen. Det er etisk råds vurdering, at de varslede risikobaserede tilsyn på fysioterapeutklinikkerne vil give anledning til at se på hvordan procedurerne er, og få reflekteret over hvad der skal ske af adfærdsændringer på Fysioterapeuters anvendelse af alternativ behandling Etisk Råd henholder sig til, at fysioterapeuter, som autoriserede sundhedspersoner, virker med selvstændigt behandleransvar og er ansvarlige jævnfør autorisationsloven, som tilsiger fysioterapeuten at arbejde med samvittighedsfuldhed og omhu. At udvise fornøden omhu og samvittighedsfuldhed betyder, at fysioterapeuten skal leve op til normen for almindelig anerkendt faglig standard. Det forudsættes, at fysioterapeuternes viden er baseret på evidens og professionel erfaring. Dette indebærer viden og kendskab til kliniske retningslinjer, anbefalinger, vejledninger o.a., som fysioterapeuterne baserer deres virke på. Retspraksis tillader, at fysioterapeuter kan anvende alternative metoder. Der er således ikke noget til hinder for, at fysioterapeuter anvender alternative metoder. Det er etisk råds vurdering, at fysioterapeuter er kritiske overfor alternative metoder og differentierer mellem alternative behandlingsmetoder.

13 Kostråd og akupunktur er eksempler på alternative metoder, som er relativt godt dokumenteret. Rådet vurderer, at disse metoder o.a. kan anvendes som supplement til den fysioterapeutiske behandling. Det er etisk råds anbefaling, at alternative metoder som blomstermedicin og fjernhealing ikke bør anvendes af fysioterapeuter. Etisk råd anbefaler En rummelig holdning til fysioterapeuters anvendelse af alternative metoder At alternative metoder ikke bør anvendes konceptuelt og kun bør anvendes som supplement til fysioterapi GP/11/2018

Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd (tidligere Etisk Udvalg)

Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd (tidligere Etisk Udvalg) Temadrøftelser i Danske Fysioterapeuters etiske råd (tidligere Etisk Udvalg) Oversigt 2006 Kosttilskud og fysioterapeuter 2010 Etnicitet i fysioterapi Revision af Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer

Læs mere

Deltagere: Hanne Munck, Jeanette Præstegaaard, Annemarie Svenningsen, Alik Weintraube, Brian Errebo-Jensen (formand)

Deltagere: Hanne Munck, Jeanette Præstegaaard, Annemarie Svenningsen, Alik Weintraube, Brian Errebo-Jensen (formand) Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Udvalg 28. januar 2013 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 16. februar 2013 Deltagere: Hanne Munck, Jeanette Præstegaaard, Annemarie Svenningsen,

Læs mere

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart Petersen, Ann Sofie Orth (deltog under pkt.1)

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart Petersen, Ann Sofie Orth (deltog under pkt.1) Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 27. marts 2015 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 24. april 2015 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart

Læs mere

Referat. Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december Gurli Petersen 19. december 2014

Referat. Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december Gurli Petersen 19. december 2014 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december 2014 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 19. december 2014 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, formand

Læs mere

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere:

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere: Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 23-5-2018 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 28-5-2018 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann,

Læs mere

Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma

Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Etisk udvalg Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma Resume Fysioterapeuter er forpligtede til at efterleve autorisationslovens

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

a. Tema: Autorisationslov og ledelsesret: et etisk dilemma c. Temadrøftelse: Etik i sundhedsfremme og forebyggelse

a. Tema: Autorisationslov og ledelsesret: et etisk dilemma c. Temadrøftelse: Etik i sundhedsfremme og forebyggelse Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 22. november 2010 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 1. december 2010 Deltagere: Hanne Munch, Anne Marie Svenningsen, Brian Errebo-Jensen

Læs mere

Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers. Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014

Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers. Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014 Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014 Jura og etik Læring via konkrete klagesager Samtykke fra patienter

Læs mere

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 31. januar 2012 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 13. februar 2012 Deltagere: Jeanette Præstegaard, Hanne Munch, Annemarie Svenningsen,

Læs mere

Forklar betydningen. Kliniske sygeplejehandlinger. Sygeplejeprocessen

Forklar betydningen. Kliniske sygeplejehandlinger. Sygeplejeprocessen Mål 1 Eleven kan gennemføre og reflektere over kliniske sygeplejehandlinger, herunder selvstændigt anvende sygeplejeprocessen til at indsamle data, identificere, analysere, planlægge, udføre og evaluere

Læs mere

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 18. februar 2011 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 25. februar 2011 Deltagere: Brian Errebo-Jensen Jeanette Præstegaard Hanne Munch

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere

Delegering af sygeplejerskeopgaver hvis ansvar? Maj 2014 Jurist og forfatter Anna Murphy

Delegering af sygeplejerskeopgaver hvis ansvar? Maj 2014 Jurist og forfatter Anna Murphy Delegering af sygeplejerskeopgaver hvis ansvar? Maj 2014 Jurist og forfatter Anna Murphy Autorisation Autorisationslovens 54 Uddannelse som sygeplejerske giver autorisation Autorisation indebærer en beskyttet

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af evalueringsskema

Vejledning til udfyldelse af evalueringsskema Vejledning til udfyldelse af evalueringsskema 1. Stamoplysninger Patientjournalen skal indeholde stamoplysninger, som navn, CPR.nr. og bopæl. Hvis du mener, at det er relevant og nødvendigt at journalføre

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Fagetik Værktøjskasse. Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul

Fagetik Værktøjskasse. Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul Fagetik Værktøjskasse Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul 1 En case Formålet med casen er at vise, hvordan et medlem eller en gruppe af medlemmer kan bruge fagetikken til at overveje hvilke fagetiske

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Strategidage. Fra fag til profession 14.06.2013

Strategidage. Fra fag til profession 14.06.2013 Strategidage Fra fag til profession 14.06.2013 Fra fag til selvstændig profession Hvor startede fysioterapifaget, og hvordan er udviklingen foregået frem mod det foreløbige formål for Faglige Selskaber

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

19. Lægers deltagelse i aktiviteter og modtagelse af ydelser finansieret af virksomheder

19. Lægers deltagelse i aktiviteter og modtagelse af ydelser finansieret af virksomheder Lægeforeningen Lægeforeningens etiske regler Indhold 1. Formål 2. Omhu og samvittighedsfuldhed 3. Forsvarlig lægevirksomhed 4. Information og samtykke 5. Patientens krav på diskretion/den lægelige tavshedspligt

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA

Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Elevens navn: Lokalt bilag til praktikerklæring, SSA Midtmidtvejsevaluering (Praktik 1a) Midtvejsevaluering Slutevaluering (Ikke i praktik1a) Dato: Dato: Dato: Fødselsdato: Hold: SSA Praktik: Praktikstedets/afdelingens

Læs mere

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Ansvarlig: Forstander Målgruppe: Alle medarbejdere, der udfører sundhedsfaglige opgaver og behandling Udarbejdet af: Ad hoc arbejdsgruppe

Læs mere

Vejledning. Beboernes fravalg af livsforlængende behandling.

Vejledning. Beboernes fravalg af livsforlængende behandling. Vejledning Beboernes fravalg af livsforlængende behandling. Denne vejledning anvendes når der skal træffes beslutning om den rigtige handling. Vejledningen indeholder systematisk udarbejdede 1 anvisninger,

Læs mere

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Problemstilling Målgruppe Formål Definition af begreber Beskrivelse - Generelle betingelser for indhentelse af oplysninger

Læs mere

Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer. Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013

Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer. Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013 Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013 INDHOLD Baggrund... 4 Grundlag... 4 Formål... 5 Sygeplejeetiske grundværdier... 6 Grundlæggende Sygeplejeetiske

Læs mere

De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014

De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014 De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014 INDHOLD Baggrund... 3 Grundlag... 3 Formål... 4 Sygeplejeetiske grundværdier... 5 Grundlæggende sygeplejeetiske principper...

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag Valgfri uddannelsesspecifikke fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen gældende fra januar 2017 1 Indholdsfortegnelse: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende 3 Kost og motion til udsatte grupper

Læs mere

Fysioterapeutområdet. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017

Fysioterapeutområdet. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 April 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Fysioterapeutområdet - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed

Læs mere

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Kliniske diætistklinikker

Kliniske diætistklinikker Kliniske diætistklinikker Erfaringsopsamling fra det sundhedsfaglige tilsyn 2018 September 2019 Kolofon Titel på udgivelsen: Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed Islands Brygge 67 2300 København

Læs mere

Kultur og Sundhed Ulighed i sundhed - etniske minoriteter

Kultur og Sundhed Ulighed i sundhed - etniske minoriteter Kultur og Sundhed Ulighed i sundhed - etniske minoriteter Forord: Siden midt 60`erne har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen fra ikkevestlige lande og det har således gjort Danmark til

Læs mere

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? 02.10.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord Autorisationsloven vedrørende forbeholdt virksomhedsområde,

Læs mere

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal

Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal 11. november 2013 TL/PC/NS Oversigt - adgang til Region Midtjyllands elektroniske patientjournaler, herunder e-journal Udgangspunktet for denne foreløbige oversigt om mulighederne for adgang til elektroniske

Læs mere

Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedsassistentuddannelsen

Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedsassistentuddannelsen Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedsassistentuddannelsen Hjælpeskemaet udfyldes med elevens personlige oplysninger. Praktikstedet markerer i skemaet, hvilket niveau (begynder, rutineret,

Læs mere

a. Temadrøftelse: Responsum vedr. autorisationsloven

a. Temadrøftelse: Responsum vedr. autorisationsloven Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 30. september 2010 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 14. november 2010 Deltagere: Brian Errebo-Jensen (BEJ) Anne Marie Svenningsen

Læs mere

Forhåndsbeslutning om afståelse fra genoplivning/intensivbehandling Forfatter: Dokumentansvarlig:

Forhåndsbeslutning om afståelse fra genoplivning/intensivbehandling Forfatter: Dokumentansvarlig: Dokumentbrugere: OUH, SVS, SLB, SHS Læseadgang: Alle Tværgående retningslinje: Forhåndsbeslutning om afståelse fra genoplivning/intensivbehandling Forfatter: Dokumentansvarlig: ify6vi Godkender Dokumentnummer:

Læs mere

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING Anne Mette Dons Speciallæge I samfundsmedicin Patientsikkerhed, sundhedsvæsnet og regler PATIENTENS RET OG LÆGENS PLIGT Hvordan er patientens ret til selvbestemmelse

Læs mere

Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild, Ann Sofie Orth ved punkt 2

Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild, Ann Sofie Orth ved punkt 2 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 08-03-19 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 28-03-19 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul

Læs mere

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR:

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Nedenstående regler skal tjene til vejledning for medarbejderne, kunderne og offentligheden med hensyn til de pligter af etisk art, som medarbejderne ansat i

Læs mere

deres autorisation anerkendt i Danmark

deres autorisation anerkendt i Danmark Klinisk etiske komitéer. Lægeløftet, lovgivning og sammenhæng mellem fagetiske regler. Mogens K. Skadborg, Formand, Dansk Selskab for Klinisk Etik Indledningsvis vil jeg gerne takke redaktionen for muligheden

Læs mere

Genoptræningscentre. Erfaringsopsamling fra det sundhedsfaglige tilsyn 2018

Genoptræningscentre. Erfaringsopsamling fra det sundhedsfaglige tilsyn 2018 Genoptræningscentre Erfaringsopsamling fra det sundhedsfaglige tilsyn 2018 Oktober 2019 Kolofon Titel på udgivelsen: Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed Islands Brygge 67 2300 København S Telefon:

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde Handicap- og psykiatriområdet, Frederikshavn Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange

Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange Skema: Vejledende standpunkt i praktik ved interne overgange Sæt kryds: o 1. praktik efter delpraktik A o 2. praktik mellem praktiksteder i psykiatrien o 3. praktik mellem somatik og primær (primær og

Læs mere

Spørgsmål til diskussion

Spørgsmål til diskussion 2010 27-05-2011 1 Baggrund for de nye Etiske Retningslinjer for Jordemødre Kommisoriet udstukket af Jordemoderforeningens Hovedbestyrelse Arbejdsprocessen Begrebsafklaringer Indholdet af de reviderede

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 9. oktober 2018 Sundhedssekretariatet Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2 Individuelle hjemmebesøg...3

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 2. august 2019 Sundhed og HRCenter for Politik, Sundhed og Personale Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2

Læs mere

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri September 2014 Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Center for Handicap og Psykiatri INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Værdigrundlag Hvem er pårørende?

Læs mere

Etiske retningslinjer for ambulancepersonale

Etiske retningslinjer for ambulancepersonale Etiske retningslinjer for ambulancepersonale Udarbejdet af Paramediciner Peter Bech Jacobsen i samarbejde med ph.d. i medicinsk etik Jacob Birkler og Reddernes Udviklingssekretariat (3F). Indhold Grundlag

Læs mere

Brugerstyret psykiatri

Brugerstyret psykiatri Brugerstyret psykiatri Hvad betyder det i praksis? Til ledere og medarbejdere i Psykiatrien »Brugeren af Psykiatrien skal sikres afgørende bestemmelse over sit behandlingsforløb...«brugerstyret psykiatri

Læs mere

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde?

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde? Indledende afstemninger: Hvem er vi i salen? A. Hvad er dit køn 1. Kvinde 2. Mand 3. Kan / vil ikke svare B. Hvad er din alder 1. 6. Kan / vil ikke svare Tema 1:

Læs mere

Resume: Vordingborg Kommunes j. nr

Resume: Vordingborg Kommunes j. nr Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Vordingborg Kommunes administration af lov om forebyggende hjemmebesøg 1 ikke fuldt ud har været i overensstemmelse med lovgivningen. 18-04- 2010 Vordingborg Kommunes

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til Informationssikkerhed vejledning for sundhedsvæsenet

Høringssvar vedrørende udkast til Informationssikkerhed vejledning for sundhedsvæsenet Enhed for Sundhedsinformatik Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Att.: Jan Petersen 05.12.2007 ctfrank@danskepatienter.dk Høringssvar vedrørende udkast til Informationssikkerhed vejledning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling

Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling Sundhedsstyrelsen Evidens, Uddannelse og Beredskab Att: Enhedeub@sst.dk Dato: 22. juni 2017 Sagsnr.: 1704419 Dok.nr.: 390738 Sagsbeh.: UH.DKETIK Høring, vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold

Læs mere

etik i pædagogisk praksis debat

etik i pædagogisk praksis debat etik i pædagogisk praksis debat etiske principper Pædagogen i relationen Pædagoger tager udgangspunkt i såvel fællesskabet som i den enkelte og dennes forhold til fællesskabet, derfor skal pædagogen: møde

Læs mere

Instituttet har følgende bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udkast til vejledning:

Instituttet har følgende bemærkninger til Sundhedsstyrelsens udkast til vejledning: Sundhedsstyrelsen Enheden for Evidens, Uddannelse og Beredskab Islands Brygge 67 2300 København S E-mail: Enhedeub@sst.dk W I L D E RS PLA D S 8 K DK-1403 C OPENHA G E N K T E L E F ON +45 3 2 6 9 8 8

Læs mere

Psykiatriske sygehusafdelinger

Psykiatriske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Psykiatriske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløbet - Afsluttende prøve AFSLUTTENDE PRØVE GF FÆLLES KOMPETENCEMÅL... 2 AFSLUTTENDE PRØVE GF SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL SOSU... 5 AFSLUTTENDE PRØVE GF - SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL PA...

Læs mere

Bedre indblik og forståelse for arbejdsfordelingen i personalegruppen på Fabianhus.

Bedre indblik og forståelse for arbejdsfordelingen i personalegruppen på Fabianhus. Faglige mål for social og sundhedsassistent elever. Indhold Læringsmetode Læringsudbytte Evalueringsmetode Mål 1 : Kompetencer og lovgivning. Eleven skal arbejde inden for sit kompetence område i overensstemmelse

Læs mere

Det nordfynske ledelsesgrundlag

Det nordfynske ledelsesgrundlag Det nordfynske ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator August 2012 Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Retssikkerhed Tavshedspligt Tilsynet skal påse at tilbuddet 1 er bekendt

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Fra tabu til fagligt tema

Fra tabu til fagligt tema Fra tabu til fagligt tema - Professionelle tilgang til seksualitet Anne Skov anneskov49@gmail.com 1 2 Professionel støtte relatere sig til livets forskellige aspekter Kropslige aspekter Følelsesmæssige

Læs mere

Der tilbydes aflastning. Ruth Klostergård Sven Løwe Dorthe Noesgaard,ergoterapeut Joan Dahl Nørgaard, adm. Tilsynsførende.

Der tilbydes aflastning. Ruth Klostergård Sven Løwe Dorthe Noesgaard,ergoterapeut Joan Dahl Nørgaard, adm. Tilsynsførende. Uanmeldt tilsyn Kannikegården d.10.11.2012 1 Tilbuddets navn og adresse Tilbuddets målgruppe Tilbuddets leder Tilsynsførende Dato for tilsyn Kannikegaarden, Linåvej 52, 8600 Silkeborg Bøn i alderen 0-18

Læs mere

Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin

Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin 1 Indledning og baggrund Ved telemedicin forstås i denne vejledning, at en læge ved hjælp af video, billeder, lyd og måleresultater inddrager

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

Rigshospitalet. Patienternes verden. Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet

Rigshospitalet. Patienternes verden. Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet Birgitta Nordenhof 15-05-2017 1 Informeret samtykke Patienter skal informeres, men skal de også inddrages? Hvornår

Læs mere

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske

Læs mere

Etisk. Værdigrundlag. for socialpædagoger

Etisk. Værdigrundlag. for socialpædagoger Etisk Værdigrundlag for socialpædagoger E t i s k v æ r d i g r u n d l a g f o r s o c i a l p æ d a g o g e r S o c i a l p æ d a g o g e r n e 2 Forord Socialpædagogernes Landsforbund vedtog på kongressen

Læs mere

Samsø Kommune. Instruks for delegation og videredelegering

Samsø Kommune. Instruks for delegation og videredelegering Samsø Kommune Instruks for delegation og Sundhedsfaglige instrukser for autoriserede sundhedspersoner, ledere og medarbejdere i hjemmesygeplejen, hjemmeplejen og på plejehjem i Samsø Kommune. Formål At

Læs mere

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus Ringsted Sygehus, radiologisk afdeling Bøllingsvej 30 4100 Ringsted Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

Rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringsforløb Rehabiliteringsforløb Sundhedsloven 119 Kvalitetsstandard Godkendt af Sundhedsudvalget den 1. december 2009 Sønderborg Kommune, Sundhed og Handicap Rehabiliteringsforløb 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Hvorfor faget KKD Vi arbejder med KKD fordi: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december Dagsorden. 1. Referat fra HBM d. 10. oktober Sager til diskussion/beslutning

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december Dagsorden. 1. Referat fra HBM d. 10. oktober Sager til diskussion/beslutning Indkaldelse Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december 2013 Dagsorden 1. Referat fra HBM d. 10. oktober 2013 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Uddelinger fra Fonden for Forskning, Uddannelse og Praksisudvikling

Læs mere

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Lev livet godt, hver dag hele livet Hvis man som borger i Glostrup Kommune ønsker at leve livet godt, hver dag hele livet, så kræver det, at man allerede fra fødslen

Læs mere

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges vederlagsfri fysioterapi?... 3 4.0 Målgruppe hvem kan få vederlagsfri

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

DANSK SYGEPLEJESELSKAB

DANSK SYGEPLEJESELSKAB DANSK SYGEPLEJESELSKAB STRATEGI 2020 www.dasys.dk dasys@dasys.dk 1 FORORD DASYS strategi består af seks strategiske visioner med tilhørende indsatsområder. De seks visioner er: En faglig vision, en organisatorisk

Læs mere

!!" #"$ # '# %' ( '# %% ++,#- -$ +# -$ " "".' "# # '( #.. #/##/" 0!!'.

!! #$ # '# %' ( '# %% ++,#- -$ +# -$  .' # # '( #.. #/##/ 0!!'. 1 2 !!" #"$ # %#"&!' '# %' %' ##" &( ) *"#'' ( '# %% ++,#- -$ +# -$ " "".' "# # '( #.. #/##/" 0!!'. #('# " &-$."1.!"#!" 3 ! (..".'" #2.! "#$ % &# ' " ("(#% #$ " ("(#$ % #$ 4 %" " & " $#'## " #'" #.! "

Læs mere

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer.

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer. Notat Danske Fysioterapeuter Kommunikation Til: Hovedbestyrelsen Strategiplan 2016 Danske Fysioterapeuters vision er at sætte dagsorden for, hvordan befolkningen opnår mere sundhed og sikrer fysioterapeuter

Læs mere

Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Sygeplejerskeuddannelsen Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Revideret 30. august 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Informeret samtykke 3

Læs mere

Høringssvar vedrørende vejledning om forudgående fravalg af livsforlængende behandling, herunder iværksættelse af genoplivning

Høringssvar vedrørende vejledning om forudgående fravalg af livsforlængende behandling, herunder iværksættelse af genoplivning Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Rentemestervej 8 2400 København NV Tel + 45 7221 6860 www.etiskraad.dk 17. november 2011 Høringssvar vedrørende vejledning

Læs mere

European Mentoring & Coaching Council. Etiske regler

European Mentoring & Coaching Council. Etiske regler European Mentoring & Coaching Council Etiske regler Introduktion EMCC European Mentoring & Coaching Council - er etableret med det formål at fremme best practices og sikre, at de højest mulige standarder

Læs mere

Teknologisk Institut. Personalepolitik

Teknologisk Institut. Personalepolitik Teknologisk Institut Personalepolitik Indholdsfortegnelse Indledning 3 Værdisæt det vi er 4 Brand Promise det vi lover vores kunder 5 Viden- og relationsopbygning 6 Læring og samarbejde 7 Rekruttering

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune Seksualpolitik i Ældre og Handicap Langeland Kommune Baggrund Mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne har de samme grundlæggende behov og rettigheder som andre mennesker. Dette menneskesyn

Læs mere

F13V Evaluering af klinisk Modul 12

F13V Evaluering af klinisk Modul 12 F13V Evaluering af klinisk Modul 12 Svarprocent: 47 % Praktiksted A. Spørgsmål til læringsmiljøet I hvilken grad vurderer du følgende: Der var ved modulets start klare og anvendelige mål for læringsudbytter

Læs mere

Visionen. Patient, pårørende og sundhedsvæsen. Et stærkt og udviklende partnerskab

Visionen. Patient, pårørende og sundhedsvæsen. Et stærkt og udviklende partnerskab Visionen Patient, pårørende og sundhedsvæsen - Et stærkt og udviklende partnerskab Vores fælles sundhedsvæsen Visionen er et sundhedsvæsen, som borgerne i regionen opfatter som deres. Det gør de, fordi

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. Ydelsesspecifikke standarder Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Ydelsesspecifikke standarder 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Der arbejdes kontinuerligt med at afdække borgerens

Læs mere