Sorg- og kriseplan for Thurø Skole og skolefritidsordning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sorg- og kriseplan for Thurø Skole og skolefritidsordning"

Transkript

1 Sorg- og kriseplan for Thurø Skole og skolefritidsordning rev. Marts 2017 Indhold: Sorg-kriseplan Børns sorg- og krisereaktioner Følelsesmæssig førstehjælp Kommunikation med børn i krise Litteraturhenvisning Her kan du hente hjælp

2 Sorg- og kriseplan. Indholdsfortegnelse: Procedure i forbindelse med dødsfald og ulykker gældende for Thurø Skole og skolefritidsordning. Side 1. Aktuelle telefonnumre Side 2. Dødsfald elev: Side 4. Dødsfald personale: Side 6. En elev mister en af sine nærmeste: Side 7. Ulykker i skolen: Side 9. Andre krisesituationer hvad gør du? Side 10. Børns sorg- og krisereaktioner Side. 13. Følelsesmæssig førstehjælp Side. 14. Kommunikation med børn i krise Side 15. Som voksen skal du vide. Side 16. Debriefing og at sige farvel. Side 17. Her kan du på længere sigt -hente hjælp Bilag: Litteraturlister Skole, Fritidsordning og skolebibliotek. Forslag til forældrebrevs-tekster

3 Aktuelle telefonnumre. Skoleleder Lars Hansen Skolen Privat Viceskoleleder Tine Skovby Skolen Privat SFO-leder Ulla Ellyton SFO en Privat SFO stedfortræder Anna Maria Larsen Privat Psykologisk, Pædagogisk Rådgivning PPR Skolepsykolog Karina Hansen PPR Sundhedsplejerske Lise Dichmann Christoffersen Skolen Privat Mobil Svendborg Sygehus Falck Lægevagten Præst Thomas Aallmann Thurø Præstegård Husk også at informere barnets klasselærer og kontaktpersonen fra SFO en.

4 Procedure i forbindelse med dødsfald. Dødsfald elev. 1.0 Lige efter dødsfaldet: 1.1 Skolelederen underretter klasselæreren, fritidsordningen og det øvrige personale. 1.2 Elevens klasse underrettes af klasselæreren, som beholder klassen resten af dagen. I 0-2 klasse er kontaktpersonen fra SFO en også til stede. Tal åbent og konkret om det, der er sket. Lad eleverne tale om det, de tænker og føler. Klasselæreren og kontaktpersonen sørger for, at ingen elever er alene, når han/hun kommer hjem. 1.3 Skolens øvrige klasser underrettes af deres lærere. Det er vigtigt at være opmærksom på elevens kontaktflader til f.eks. parallelklasser, fritidsordning, nabobørn m.m. 1.4 Når samtlige klasser og personale er underrettet, hejses flaget på halv. 1.5 Skolelederen sørger for, at sundhedsplejersken og psykologen kommer til stede på skolen. 1.6 Skolelederen/klasselæreren kontakter telefonisk forældrene i den afdøde elevs klasse. Forældrene skal opfordres til at tale åbent om det indtrufne derhjemme. Det kan være nyttigt med et forældremøde en af de første dage. 1.7 Selv om punkt 1.6 iværksættes, bør den afdøde elevs klasse have en kort skriftlig meddelelse med hjem for en sikkerheds skyld.

5 1.8 Der holdes en samling i elevens klasse helst dagen efter meddelelsen om dødsfaldet. Skolens præst kan evt. deltage i planlægning og gennemførelse. 2.0 Om begravelsen: 2.1 Skolens præst spørger de pårørende, om de ønsker at lade elevens klassekammerater deltage i begravelsen. 2.2 Hvis dette er tilfældet Når dagen for begravelsen er fastsat, får elevens klasse en kortfattet meddelelse med hjem om deltagelse i begravelsen. Heri bør det nævnes, at det er vigtigt, at eleverne har voksne at være sammen med ved begravelsen, i særdeleshed når det gælder de yngste klasser. Det vil være godt, at så mange af eleverne som muligt kan være sammen ved begravelsen, da det kan være af stor betydning for den efterfølgende bearbejdning af sorgen. Deltagelse er frivillig. Ingen skal presses. 2.3 Tal indgående med klassen om, hvad der sker ved begravelsen. Dette er vigtigt, hvad enten børnene deltager i begravelsen eller ej På begravelsesdagen holder klasselærer og kontaktperson klassen samlet. Dog skal børn, som har brug for og mulighed for at være sammen med deres forældre, have lov til det På begravelsesdagen markeres denne for alle elever på skolen, evt. i egen klasse. Flaget hejses på halv. 3.0 Opfølgning: 3.1 Det er meget vigtigt, at klasselæreren får meget støtte og hjælp af kollegerne. Der skal være mulighed for i en periode fra dag 1 at etablere 2-lærerordning, også i frikvartererne.

6 Klasselæreren skal sikres indflydelse på, hvem der tilknyttes klassen. Hvis det er et indskolingsbarn, skal vi være opmærksomme på, at der er en børnehaveklasseleder og en kontaktpædagog fra Fritidsordningen, der begge har været tæt på barnet og familien. Disse personer kunne være mulige resursepersoner for klassen. I de første dage/den første tid skal der i Fritidsordningen hvis det er et indskolingsbarn være ekstra personale til stede morgen og eftermiddag, da der er mange forældre og børn, der har brug for ekstra kontakt/ekstra samtaler. Til indskolingsbørnene kan klassens skolestoresøskende være en stor hjælp i frikvartererne. Vi skal sørge for at fokusere bredt på behovet for hjælp, f.eks. til parallelklasser, forældre, personale og andre børn der har været tæt på pågældende elev. 3.2 Samtaler i klassen, hvor man sætter ord på tanker og følelser i forbindelse med det skete, vil fortsat have stor betydning. Klassesamtalen kan struktureres på følgende måde: Introduktion Fakta Tanker Reaktioner Information Afslutning Se litteraturlisten for velegnet litteratur til arbejdet med disse samtaler. 3.3 Det kan have stor betydning for klassen at: Den afdøde elevs stol og bord bliver stående tomt i klasseværelset et stykke tid. Der kan også være andre konkrete ting, der minder om vedkommende, som der kan tages vare på., f.eks. en mindeæske i klassen. Den afdøde elevs grav besøges af den samlede klasse ved bestemte lejligheder Sundhedsplejersken, skolepsykologen og skolens præst kan være vigtige resursepersoner i opfølgningsarbejdet.

7 Dødsfald personale. 1.0 Lige efter dødsfaldet: 1.1 Skolelederen underretter personalet. 1.2 Klasserne informeres. Hvis det er klasselæreren, der er død, må klassen informeres af en lærer, som klassen kender. I klasse er kontaktpersonen fra SFO en også til stede. Læreren bør beholde klassen resten af skoledagen. Der bør endvidere sørges for, at ingen elev kommer hjem til et tomt hus (gælder særligt de mindre elever). Tal konkret om det, der er sket. Lad eleverne tale om deres tanker og følelser. 1.3 Når samtlige klasser har fået besked, hejses flaget på halv stang. 1.4 Skolesundhedsplejerske og skolepsykolog kan evt. kontaktes, så de kan være til stede på skolen. 1.5 Skoleleder eller klasselærer kontakter forældrerepræsentanterne i den /de berørte klasser. 1.6 Eleverne i den/de berørte klasser får en kortfattet skriftlig meddelelse med hjem Der holdes en samling i den/de berørte klasser. Dette foregår helst dagen efter meddelelsen om dødsfaldet. 1.7 På et kort personalemøde husk at indkalde SFO ens kontaktpersoner drøftes de konkrete opgaver i forbindelse med dødsfaldet, bl.a. kontakterne til de pårørende.

8 2.0 Om begravelsen: 2.1 Skolelederen informerer personalet om begravelsen. Elevernes deltagelse diskuteres. Mindehøjtidelighed for personalet forberedes. 2.2 Den/de berørte klasser får en kortfattet meddelelse med hjem om klassens deltagelse i begravelsen. Her bør det nævnes, at det er vigtigt, at eleverne (gælder især de mindre elever) er sammen med voksne under begravelsen. 2.3 Tal indgående med den/de berørte klasser om alt det, som skal foregå ved begravelsen. 2.4 På begravelsesdagen holdes klassen samlet. Elever, der har behov for at være sammen med deres forældre, bør så vidt muligt have mulighed for det. 2.5 På begravelsesdagen markeres denne for alle skolens elever, evt. i egen klasse, og flaget hejses på halv. 3.0 Opfølgning: 3.1 Det er vigtigt med kollegial støtte og hjælp. 3.2 Samtaler i klassen, hvor der sættes ord på tanker og følelser i forbindelse med det skete, vil fortsat have stor betydning. Klassesamtalen kan struktureres på følgende måde: Introduktion Fakta Tanker Reaktioner Information Afslutning Se litteraturlisten for velegnet litteratur til arbejdet med disse samtaler. 3.3 Skolesundhedsplejersken, skolepsykologen og skolens præst kan være vigtige resursepersoner i opfølgningsarbejdet.

9 En elev mister en af sine nærmeste. 1.0 Lige efter dødsfaldet: 1.1 Når skolen får meddelelse om dødsfaldet, spørger man familien, om det er i orden at orientere elevens klassekammerater og deres forældre. 1.2 Aftal med hjemmet, om det vil være en god ide at tage emnet nærmere op i klassen. 1.3 Tal åbent om det i klassen, mens eleven ikke er til stede, og når eleven er tilbage igen. 1.4 Fortæl om muligt, hvad der er sket. Forbered kammeraterne på, at eleven kan være mere sårbar end ellers, og at de derfor bør vise ekstra omtanke. 2.0 Om begravelsen: På begravelsesdagen sørger skolen for en bårebuket samt at hejse flaget på halv, hvis begravelsen foregår i Thurø Kirke. 3.0 Opfølgning: 3.1 Klasselæreren observerer og tager sig særligt af eleven. 3.2 Vær opmærksom på elevens sorgreaktioner - sorg har ingen tidsramme! 3.3 Skolesundhedsplejersken, skolepsykologen og skolens præst kan være vigtige resursepersoner i opfølgningsarbejdet.

10 Ulykker i skolen/på ekskursioner og lejrskole 1.0 Forholdsregler på ulykkestedet: 1.1 Den/de lærere, der er først til stede, sørger for, at skoleleder bliver underrettet og forsøger så godt som muligt at holde eleverne væk fra ulykkestedet. 1.2 Skoleleder underrettes når ambulancen er tilkaldt. 1.3 Skoleleder overlader til lærerne at registrere og tage sig specielt af dem, der har været vidne til ulykken. Hvis det er nødvendigt, hentes klasselæreren, andre lærere, SFO ens kontaktperson eller skolesundhedsplejersken. Behovet for en skriftlig meddelelse til de berørte elevers hjem vurderes i hvert enkelt tilfælde. Der sørges for voksenkontakt til de elever, som ikke bør være alene efter skoletid. 2.0 Underretning: 2.1 Skoleleder underretter elevens/elevernes hjem om ulykken, men ikke om følgerne. Ved ulykker med dødelig udgang underrettes familien af sygehus, politi eller præst. 2.2 Skoleleder informerer personalet. 2.3 Skoleleder giver besked til skolesundhedsplejerske og skolepsykolog, som så evt. indfinder sig på skolen. 2.4 Skoleleder underretter skolevæsenets ledelse. 2.5 Klasselærerne informerer deres klasser. Tal åbent og konkret om det, som er sket. Lad eleverne snakke om det, de tænker og føler. Klasselæreren sørger for, at ingen elev kommer hjem til et tomt hus.

11 2.0 Opfølgning: 3.1 Registrer nøje eventuelt fravær når eleverne efter ulykken kommer tilbage til skolen. Find ud af, om nogen af eleverne har været vidne til ulykken. 3.2 Eleverne skal have ærlige oplysninger om, hvad der er sket. 3.3 Reaktionsmønstrene efter en ulykke er ikke ens. Vær opmærksom på at mange, som ikke umiddelbart ser ud til at reagere, kan få en reaktion senere. Elever som har behov for det, skal tilbydes særlig efterbehandling. 3.4 Ved skader, der fører til længere sygehusophold, holder klasselæreren kontakt med hjemmet og sygehuset. 3.5 Hvis eleven får varige men efter ulykken, følges dette specielt op af klasselæreren med hensyn til genforening med klasse og skolemiljøet.

12 Andre krisesituationer hvad gør du? Der findes selvfølgelig andre krisesituationer, end dem man umiddelbart tænker på, når der snakkes sorg og krise. At disse situationer kan være lige så uforståelige og frygtelige for det enkelte barn som f.eks. dødsfald i familien, skal der ikke være tvivl om, og derfor skal der tages hånd om disse situationer på lige fod med død og ulykker. Blandt disse krisesituationer kan være: Separation og skilsmisse Mishandling, vold og seksuelle overgreb* Forældre med misbrugsproblemer Forældre med alvorlige psykiske og/eller fysiske problemer Forældre i fængsel Selvmordsforsøg Funktionshæmmede eller alvorligt syge søskende Bedsteforældres eller andre kæres død, herunder kæledyr. Fysisk skade hos elev eller familiemedlem Forældres jobtab Forældre som i en periode omtales negativt i medierne Mobning I ovenstående situationer kan det være væsentligt at finde frem til besvarelsen af følgende spørgsmål, for at kunne sætte ind med hjælp på det rette tidspunkt: Hvilken støtte kan barnet regne med hjemme? Kan vi som personale gøre noget? Kræver situationen at de resterende børn involveres? Kan et hjemmebesøg eller en forældresamtale være nyttig? Har eleven gode venner som kan støtte? Bør vi kontakte PPR, sagsbehandler, sundhedsplejerske, tværfagligt team eller andre? Hvem snakker jeg med/orienterer om dette? * I tilfælde af mishandling, vold og seksuelle overgreb rettes omgående henvendelse til socialforvaltningen.

13 Børns sorg og krisereaktioner. De almindeligste umiddelbare reaktioner er: Chok og vantro Forfærdelse og protest Apati og lammelse Fortsættelse af sædvanlig aktivitet Nogle af de almindeligste sorgreaktioner hos børn er: Angst Stærke minder Søvnforstyrrelser Tristhed, længsel og savn Vrede og opmærksomhedskrævende adfærd Skyld, selvbebrejdelser og skam Skolevanskeligheder Fysiske gener Blandt de mulige sorgreaktioner er: Regressiv adfærd Social tilbagetrækning Fantasier Personlighedsforandringer Fremtidspessimisme Spekulationer over årsag og mening Vækst og modning Ovenstående er hentet fra håndbogen Sorg hos børn af Atle Dyregrov.

14 Børn og sorg. Følgende reaktioner kan ofte iagttages hos børn, der rammes af en sorg eller krise: Børn sørger i klumper. De svinger meget mere mellem glæde og sorg end voksne gør. Barnet venter på den voksnes tilladelse til at sørge. De fylder den rolle ud der forventes af dem. De tilpasser sig. Barnet venter på, at de voksne er færdige med deres sorg, så der bliver plads til barnet og dets sorg. Hvis forældrene ikke kan bære sig selv, så gør barnet det. Barnet har brug for at vide, at det er i orden at være glad og le i en sorgproces. Barnet kan skamme sig eller føle skyld over sin glæde. En sorgproces vinder over udviklingsprocessen, hvis sorgen er ubearbejdet eller indkapslet. Barnet regredierer og optræder småbarnligt, fordi det har brug for ekstra omsorg. Sorg gør træt og tager mange kræfter. Sorg stjæler også koncentration fra barnet. Børn sørger ofte forskudt, og ofte på tidspunkter hvor der ikke synes at være en grund til det. Sorgprocessen kan igangsættes af begivenheder, der virker helt uskyldige eller meget små i forhold til barnets reaktioner. En sådan begivenhed er da den udløsende faktor for en tidligere og ikke bearbejdet sorg. Børn har ofte svært ved at udtrykke vrede i forbindelse med en sorg/krise (f.eks. vrede over at en forældre dør fra barnet eller flytter fra barnet), og vender i stedet sin vrede til foragt. Omsorgssvigtede børn oplever en række af tab igen og igen og er derfor konstant i krise. Sorg kan få barnets udvikling både følelsesmæssigt og intellektuelt til at gå i stå. Et traume er en tilstand, der dominerer dagligdagen og sluger energi til hver en tid. Et traume bestemmer så meget over ens liv, at det ikke lader sig gøre at ændre det. Traumet blokerer for udvikling og for det at leve. Knytter der sig et traume til en sorg, kan processen vare meget længere end de 1-2 år der oftest går med at bearbejde en sorg. Traumet kan dukke op mange år senere, hvis det ikke er blevet behandlet.

15 Sorgfasen. Chok-fasen: Man handler i denne fase relevant og rationelt, men har mistet kontakten med sine egne følelser. Senere i fasen kan der optræde handlingslammelse. Reaktions-fasen: Man reagerer meget stærkt følelsesmæssigt. Ens følelser bliver ukontrollerbare og voldsomme. Det er vigtigt at give plads og rum til reaktionerne. Bearbejdningsfasen: Det er her man snakker og fortæller om sin sorg, igen og igen. Det er denne fase, der er medvirkende til, at man kommer igennem sin sorg og ud på den anden side. Nyorienterings-fasen: Man vender sig igen mod livet og finder sig selv igen. Det er vigtigt ikke at skille sig af med sit tab, men derimod finde en plads til det i sit inderste, hvor det ikke forstyrrer. Sorg: Krise: Ked, vred, skyld. Ked, vred, skyld. Stærke følelser. Følelsesoversvømmet/oversårbar. Tab. Hovedløshed/forvirret/irrationel. 1-2 år. Tab eller trussel om tab. 6-8 uger. Tilgængelighedstrappen: Forventet død barn ikke til stede. Forventet død barn til stede. Uventet død eller ulykke barn ikke til stede. Uventet død eller ulykke barn til stede. Mord eller selvmord barn ikke til stede. Mord eller selvmord barn til stede.

16 I øverste ende af tilgængelighedstrappen vil sorgen være lettere at bearbejde end den sorg, der opstår, jo længere man kommer ned af trappens trin. Sorg i sidste ende af trappen vil oftere være behæftet med traumer, der er behandlingskrævende over længere tid, bl.a. fordi meget stærke skyldfølelser og følelse af eget svigt spiller ind i bearbejdningsfasen. Følelsesmæssig førstehjælp. For at hjælpe et barn i krise kan følgende retningslinjer følges: Tilstræb at klimaet omkring hjælpen præges af Omsorg Forståelse Accept Støtte Det er vigtigt, at du er nærværende (fysisk og psykisk) hele tiden. Det er også vigtigt, at du står til rådighed for barnet og dets spørgsmål, og helst når barnet enten henvender sig, eller når du kan fornemme, at det er parat til at snakke. Vær behjælpelig med fakta og informationer Hvad er der sket og hvornår? Hvad vil der ske fremover? Hold forklaringerne enkle og undgå teoretisering. Sæt tid af til at lytte. Lad barnet reagere og snakke. Undgå fraser som Tiden læger alle sår Jeg forstår, hvordan du føler Det kunne have været værre Du skal bare være glad, for at du er i live. Lov ikke mere end du kan holde.

17 Beskyt barnet mod unødige stressfaktorer Pågående presse Stærke sensoriske indtryk Overaktive hjælpere Kommunikation med børn i krise. For at kommunikationen med barnet i krisesituationen skal blive så optimal for barnet som mulig, kan nedenstående retningslinjer følges. Det er vigtigt med åben og ærlig kommunikation: Gør informationen alderssvarende Undgå abstrakte forklaringer Brug konkrete ord og undlad f.eks. at kalde døden for søvn eller rejse. Lad barnet selv danne sig et billede af/en forestilling om, hvor afdøde er henne (engel, stjerne o.lign). Giv barnet tid til at opfatte og absorbere det skete: Accepter spørgsmål og samtale om hændelsen Accepter at samtalerne måske bliver korte Accepter hændelsesrelateret leg Sænk midlertidigt krav til præstationer fra barnet. Gør tabet virkeligt: Skjul ikke dine egne følelser Sørg for synlige minder Lad børnene deltage i ritualer f.eks. begravelsen. Lad børnene vide at det er normalt at reagere: Informer dem om de almindelige reaktioner Afvis ikke deres reaktioner Lad dem vide, at det er smertefuldt, men nødvendigt at arbejde sig gennem sine følelser og sorgen Giv håb, men undgå at bagatellisere smerten.

18 Foreslå måder de kan udtrykke deres følelser på: Tegning, maling, trylledej Mindealbum, historier, samtaler Rollelege, dukketeater Rituelle markeringer/besøg på hændelsesstedet. Som voksen skal du vide at. Det er svært: At finde ud af hvad man skal sige Ikke at kunne fjerne eller mindske andres smerte At turde tro på, at det at være der, gør en forskel At rumme andres smerte At være professionel, når man selv er ramt At kende sine grænser for, hvor langt man selv kan gå At vide at man skal handle, når man helst er fri At holde sig selv og sin historie udenfor At opdage at hjælp udefra og netværk ikke slår til Selv at be om hjælp, når man er i krise At se børn blive holdt udenfor og ikke få lov til at være en del af processen. Det hjælper: At kende sine egne grænser og at kunne føle sig professionel At familien også får hjælp udefra At bruge hinanden i personalegruppen eller at bruge sundhedsplejersken eller skolepsykologen At vide, at det ikke er en selv, der har det værst At have en handleplan og at have tænkt situationerne At være der og at have øje for barnets og familiens sorg At få råd, vejledning og supervision At fortælle om sorgen, tabet, situationerne og minderne At forberede et dødsfald hvis man kan At være personlig og at have empati.

19 Hjælper-egenskaber: Man skal kunne acceptere samtalepartneren ubetinget. Man skal kunne udvise empati. Samtalepartneren skal opleve accepten og empatien samt have tillid til, at jeg kan og vil hjælpe. Egenskaber der som hjælper er gode at have og udvise: Tillid, tryghed, accept, rummelighed, mod, åbenhed, kreativitet, varme, humor, viden om sig selv, ydmyghed, faglig viden og metodisk kunnen. I en krisesituation ødelægges/læderes en persons evne til at løse problemer, og en anden må tage over. Det er ikke tiden selv at træffe store og omsiggribende beslutninger. Debriefing. Når man skal snakke med sin klasse/børnegruppe om en hændelse/begivenhed, der har udløst en sorg eller krise, er det vigtigt at man strukturerer denne samtale. Udstik rammerne for samtalen tidsrum og indhold. Støt den enkelte elev, giv plads og giv tid. Stil åbne spørgsmål /hv-spørgsmål). Få klassen med. Spørg f.eks. om der er andre der har oplevet noget lignende. Konkretiser tabet om nødvendigt. Sørg for at lukke snakken ned/afslutte, så at alle kan gå fra timen/snakken med sig selv i behold. Sørg for at følge op på din debriefing med jævne mellemrum.

20 At sige farvel. Støt det at tage afsked. Snak med den pågældende elev om den afsked, der er planlagt/foretaget. Hvilke ritualer skal vi benytte os af i denne situation? Hvad vil det være passende at gøre? Her kan du på længere sigt - hente hjælp Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg: På PPR i Svendborg oprettes børne-sorggrupper efter behov. Ring til og sig til sekretæren, at det drejer sig om børne-sorggruppen, så bliver du kontaktet hurtigst muligt. Skolepsykologen Karina Hansen træffes ligeledes på PPR, på Kræftens Bekæmpelse: På Kræftens Bekæmpelse kan du finde meget materiale om emnet sorg-krise. Blandt andet kan du her finde materialet Sorgens ansigt, som er beregnet til de voksne omkring det kriseramte barn. Telefon Børns Vilkår: På Børns Vilkår kan du ligeledes finde materiale om sorg og krise, samt orientere dig om deres børne-sorggrupper. Telefon Forældretelefonen: Telefon Åbningstider: mandag, torsdag og fredag fra kl. 11:00-17:00 tirsdag, onsdag og søndag fra kl. 15:00-21:00

21 Handlingsvejledning: På Thurø Skoles kontor finder du handlingsvejledningen til brug for arbejdet med omsorgssvigtede børn og børn i alkoholfamilier. På dette område er resursepersonerne viceskoleleder Tine Skovby, sundhedsplejerske Lise Dichmann Christoffersen og SFO-leder Ulla Ellyton. Disse resursepersoner har viden om dette arbejde og sørger også for, at ajourføre skolens materiale om dette emne. Litteratur: Vi har meget litteratur om emnet som kan findes på skolens kontor, i SFO en og på skolebiblioteket

22 Forslag til forældrebrevs-tekster til brug ved død og begravelse. Klassen har i dag modtaget den triste besked, at..er død. Dette er naturligvis noget, som vi alle, og især klassens elever, berøres stærkt af. I de nærmeste dage vil vi derfor bruge meget tid på at tale om det, som er sket. Skolesundhedsplejersken vil være til stede på skolen, og i morgen deltager skolens præst i en mindehøjtidelighed i klassen. Det vil være af stor betydning for børnene, at I også hjemme taler åbent om det skete. Hvis der er brug for yderligere oplysninger eller hjælp, er I velkomne til at kontakte os. Klasselærer Skoleinspektør Det er bestemt, at begravelse finder sted dag den kl. I forståelse med familie vil klassen kunne deltage i begravelsen. Deltagelsen er naturligvis frivillig, men det ville være godt, hvis så mange som muligt deltager. Dette kan være af stor betydning for bearbejdning af sorgen i den nærmeste tid. Skolelederen, klasselæreren, faglærerne og evt. kontaktpersonen fra Fritidsordningen deltager, men kan I som forældre deltage, vil det være godt, da børnene har brug for nære voksne omkring sig i denne situation. Klasselærer Skoleinspektør

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker)

Sorg- og krisehandleplan (dødsfald og ulykker) Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt mulig at holde eleverne væk fra ulykkesstedet Skolelederen underrettes

Læs mere

Sorg og kriseplan for Tved Skole

Sorg og kriseplan for Tved Skole Sorg og kriseplan for Tved Skole Skrevet af ds 2012/rev. Jan. 2014 Side 1 Indholdsfortegnelse Indhold Aktuelle telefonnumre... 3 Baggrund for kriseplanen... 4 Dødsfald elev.... 5 Dødsfald en som står eleven

Læs mere

SORGPLAN FOR BillundSkolen

SORGPLAN FOR BillundSkolen SORGPLAN FOR BillundSkolen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan tages i anvendelse, når det der ikke må ske, sker. For at sikre omsorg kræves ikke et overmenneske, men et medmenneske. Det

Læs mere

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald.

FØVLING SKOLE. SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. FØVLING SKOLE SORGPLAN ved ulykker eller dødsfald. ***************************** Om sorgplan ved ulykker eller dødsfald. Denne handleplan er tænkt som en vejledning for Føvling Skoles personale, hvis en

Læs mere

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale

Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale T h y h o l m S k o l e O m S o r g - H a n d l e p l a n -ved skilsmisse, dødsfald eller ulykker Planen er tænkt som en vejledning for skolens personale Omsorgsplanen er udarbejdet, så den er fleksibel,

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker

Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Handleplan i forbindelse med dødsfald og ulykker Ved alvorlige ulykker i og ved skolen Den/de medarbejdere, der først er til stede, tilkalder om nødvendigt ambulance, og forsøger - så vidt muligt at holde

Læs mere

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker.

På Den Classenske Legatskole har vi udarbejdet en handleplan, der skal bruges, når det der ikke må ske, sker. Forord : At alle kan rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Men som voksne har vi et særligt ansvar for, at børn, som kommer ud for forskellige former for sorg, ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig

Læs mere

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole

Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole Sorg & kriseplan Grøndalsvængets Skole 1 Indhold Indledning... 3 Ved dødsfald blandt elever... 3 Ved dødsfald eller ulykke i skoletiden... 4 Ved dødsfald blandt personale:... 4 Ved dødsfald i nær relation

Læs mere

Sorgplan for Vorbasse Skole

Sorgplan for Vorbasse Skole Sorgplan for Vorbasse Skole Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab ved dødsfald. Planen kan alene give hjælp til det praktiske, idet selve bearbejdningen af sorg kun kan ske ved almindelig

Læs mere

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE

SORGPLAN for SKØRPING SKOLE SORGPLAN for SKØRPING SKOLE Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at have et beredskab hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen er blevet til efter et foredrag af Jes Dige

Læs mere

Darum skoles omsorgsplan. April 2013.

Darum skoles omsorgsplan. April 2013. Forord: Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted blandt skolens elever, personale eller pårørende til disse.

Læs mere

Handleplan - unge i sorg og krise

Handleplan - unge i sorg og krise Handleplan - unge i sorg og krise 1 Indhold Dødsfald (elev) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning Dødsfald (personale) 1.0 Lige efter dødsfaldet 2.0 Om begravelsen 3.0 Opfølgning

Læs mere

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN

HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER I KASKELOTTEN Den aldersintegrerede institution Kaskelotten Ca. 90 børn Leder: Torben Andersen E-post: takas@esbjergkommune.dk Tlf. 76 16 77 99 HANDLEPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD ULYKKER OG ANDRE TRAUMATISKE HÆNDELSER

Læs mere

NÅR EN ELEV DØR. Flaget hejses på halv stang, når samtlige klasser er underrettet. Det er ledelsens opgave at drage omsorg for, at dette bliver gjort.

NÅR EN ELEV DØR. Flaget hejses på halv stang, når samtlige klasser er underrettet. Det er ledelsens opgave at drage omsorg for, at dette bliver gjort. SORGBEREDSKAB NÅR EN ELEV DØR Straks efter kendskab til dødsfald: Modtager af besked underretter straks skoleleder. Skolelederen underretter klasselæreren. Det øvrige personale på matriklen (der vurderes

Læs mere

OmSorg. Handleplan for GXU

OmSorg. Handleplan for GXU OmSorg for GXU Indhold: Ved forældres/søskendes død s. 2 Ved elevs alvorlig sygdom eller sygdom i nærmeste familie s. 2 Ved ulykke i skolen s. 3 Ved elevs død s. 3 Ved dødsfald blandt personalet s. 4 Ved

Læs mere

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn.

Skolen fylder en stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser og hjælpe med at vende sorgen til savn. OmSorg handleplan At børn rammes af sorg, kan ingen umiddelbart forhindre. Som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en sådan uoverskuelig situation. Skolen fylder en stor

Læs mere

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf

SORG- OG KRISEPLAN. Side 1 af 16. Brumbassen. Skårup Vinkelvej Skårup Fyn Tlf Side 1 af 16 Forord... 2 Vigtige telefonnumre... 3 Tilkaldeliste... 4 Hvad gør vi... Når et barn mister i nærmeste familie... 5 Skilsmisse... 6 Alvorlig sygdom blandt børn - personale... 7 Når Brumbassens

Læs mere

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen

Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald. Kirkeskovsskolen Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker, sygdom eller dødsfald Kirkeskovsskolen 1 2 INDHOLD Indledning... 3 1. Alvorlig sygdom hos eleven eller i elevens nærmeste familie 4 2. Alvorlig ulykke hos eleven eller

Læs mere

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab

Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab Sorg - hvad gør vi? Katrinedals skoles sorgberedskab På Katrinedal vil vi gerne tage ordentligt vare på de børn, der bliver ramt af sorg. Derfor er dette sorgberedskab udarbejdet. Planen ligger på Skoleporten

Læs mere

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SPJALD SKOLES SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underretter han klasselæreren og det øvrige

Læs mere

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE.

OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. OMSORGSPLAN VED ULYKKER, ALVORLIG SYGDOM EL- LER DØDSFALD VED GL. HASSERIS SKOLE. Revideret foråret 2008 Gl. Hasseris skoles støttegruppe består af: 2 lærere 1 sundhedsperson 1 pædagog skolens leder 1

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010)

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole. (Februar 2010) . OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlige ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole (Februar 2010) Indhold Indledning... side 3 Omsorgsgruppe... side 3 Kriser opstået uden for skoletiden... side 3 Om sorg og

Læs mere

Omsorgsplan for Vinderup skole

Omsorgsplan for Vinderup skole Omsorgsplan for Vinderup skole Denne handleplan skal ses som et beredskab, der kan bruges, når det der ikke må ske, sker. Når en elev rammes af alvorlig sygdom, kaossituationer o.l. Når skolen mister en

Læs mere

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen

Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen Respekt Engagement Faglighed Ansvarlighed Fællesskab Sorgpolitik 2019 Lynghedeskolen På Lynghedeskolen har vi udarbejdet en sorgpolitik med en handleplan ved dødsfald og ulykker. Baggrunden for politikken

Læs mere

Vejledende handleplan ved ulykker og dødsfald på Karensmindeskolen og Søhulen

Vejledende handleplan ved ulykker og dødsfald på Karensmindeskolen og Søhulen Mastrupvej 75, 9530 Støvring - Tlf. 99 88 79 80 karensmindeskolen@rebild.dk Vejledende handleplan ved ulykker og dødsfald på Karensmindeskolen og Søhulen Formål med handleplanen. Planen er ment som et

Læs mere

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole

OMSORG. Omsorgsplan. Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole OMSORG Omsorgsplan Ved alvorlig sygdom, ulykker eller dødsfald på Antvorskov Skole revideret marts 2017 Indhold Indledning... 3 Omsorgsgruppe... 3 Kriser opstået uden for skoletiden... 3 Om sorg og krise

Læs mere

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008

Sorghandleplan for. Udarbejdet April 2008 Sorghandleplan for Indholdsfortegnelse: Sorghandleplan... 2 Den voksne:... 2 Barnet:... 2 Sorgreaktioner... 2 Sorgens 4 stadier:... 2 1. Det personlige tab: når en elev mister forældre eller søskende...

Læs mere

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole.

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Østerbro Lilleskoles sorgpolitik og plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger. Vores sorgpolitik tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering,

Læs mere

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen

Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Dato: 16. august 2012 Sorg- og krisehandleplan for Munkegårdsskolen Munkegårdsskolens sorg- og krisehandleplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer,

Læs mere

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie.

Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. Side 1 af 6 skole, marts 2001 Fårvang Denne del skal opfattes som et beredskab, når der sker voldsomme begivenheder i et barns familie. En anden del af planen (bilag 1) hedder Det skal man generelt være

Læs mere

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan

Egegård Skole. OmSorg. Handleplan Egegård Skole OmSorg OmSorg Ved forældres død: 1. Får man viden om et dødsfald orienteres skolelederen. Man skal sikre at informationen er korrekt. 2. Klasseteamet, SFO en og evt. klubben (hvis der er

Læs mere

Voel Skole Sorghandleplan

Voel Skole Sorghandleplan Voel Skole Sorghandleplan 1. Formål Denne plan om sorg skal sikre, at personalet på Voel Skole er forberedte på, hvordan vi håndterer situationer, hvor børn og voksne udsættes for en traumatisk hændelse.

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg

Gladsaxe Skole. OmSorg. Handleplaner om sorg Gladsaxe Skole OmSorg Handleplaner om sorg Indholdsfortegnelse: Børns forståelse af døden side 3 Handleplan ved forældres død side 4 Handleplan ved elevs død side 5 Handleplan ved medarbejders død side

Læs mere

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole

Sorghandleplan. For. Hadsund Skole Sorghandleplan For Hadsund Skole Dødsfald (elev) Lige efter dødsfald. 1. Skolelederen underretter klasselæreren og det øvrige personale, herunder SFO. Skolelederen undersøger, om der er søskende eller

Læs mere

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker

Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker omsorgsplan Denne plan skal opfattes som et redskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker For at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks.

Når en af skolens ansatte får kendskab til en hændelse omtalt i dette hæfte, kontaktes skolens ledelse straks. Lind Skole SORGPLAN Indledning En sorgplan er et fælles grundlag at handle ud fra. Vi kan aldrig få en færdig handleplan, for hvert ulykkestilfælde vil være enkeltstående og kan ikke forberedes i detaljer.

Læs mere

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole

Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Omsorgsplan ved ulykker, alvorlig sygdom eller dødsfald ved Gl. Hasseris Skole Revideret skoleåret dec. 2011 Indledning. Denne omsorgsplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke,

Læs mere

Skolens omsorgspolitik og handleplan

Skolens omsorgspolitik og handleplan 1 Iqra Privatskole Foråret 2016 Skolens omsorgspolitik og handleplan Hvordan forholder vi os, når en elev, en kollega eller skolen som helhed rammes af sorg, sygdom, dødsfald eller krise? Endvidere hvordan

Læs mere

Sorgplan for Søndermarkskolen

Sorgplan for Søndermarkskolen Sorgplan for Søndermarkskolen Søndermarkskolens sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor dødsfald rammer personer tilknyttet skolen.

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Tab og sorg i skolehverdagen

Tab og sorg i skolehverdagen Indhold: Tab og sorg i skolehverdagen Denne plan skal opfattes som et "beredskab", der kan bruges, når "det, der ikke må ske, sker". 1.Alvorlige ulykker og pludselige dødsfald. 2.Når skolen mister en elev.

Læs mere

OmSorg Handleplan. Planen er blevet til på baggrund af et behov for praktisk og konkret hjælp i svære situationer.

OmSorg Handleplan. Planen er blevet til på baggrund af et behov for praktisk og konkret hjælp i svære situationer. vej 7, 9200 Aalborg SV November 2009 OmSorg Handleplan Denne plan er tænkt som en vejledning for skolens personale, når en ulykke, et dødsfald eller anden ulykkelig situation finder sted. Planen er blevet

Læs mere

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker.

Ingen forløb er ens og hvert forløb afstemmes situationen og de involveredes behov og ønsker. Sorg- og kriseplan Vi kan ikke beskytte os mod den del af livet der handler om tab, sorg og død. Sorg er den naturlige, uundgåelige lidelse, som hører menneskelivet til. Sorg og krise kan opstå ved dødsfald,

Læs mere

SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM.

SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. SKJERNÅSKOLEN, SPECIALBØRNEHAVENS OG STU-HUSETS SORGPLAN I FORBINDELSE MED DØDSFALD, ULYKKER OG LIVS -TRUENDE SYGDOM. DØDSFALD (barn/elev) Lige efter dødsfaldet. 1. Når skolelederen får meddelelsen, underrettes

Læs mere

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen

Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Krise- og sorgplan for Tranegårdskolen Vi er her for hinanden Handleplan for arbejdet med børn og personale i forbindelse med krise og sorg Indholdsfortegnelse Alvorlig sygdom hos elev 1 Alvorlig sygdom

Læs mere

OmSorg Handleplan. Sønderholm skole

OmSorg Handleplan. Sønderholm skole OmSorg Handleplan Sønderholm skole Sorg/krise handleplan på Sønderholm skole. Skal opfattes som et beredskab, der kan støtte og fastholde os alle i at gøre noget, så børn har nogen at dele sorgen med,

Læs mere

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister

Sorg- krisehandleplan. - når vi mister Sorg- krisehandleplan - når vi mister Kongevejens Skole 2007 Indholdsfortegnelse s. 3 Indledning s. 5 Ved en elevs livstruende sygdom og eventuelle død s. 6 Ved livstruende sygdom og eventuelle død hos

Læs mere

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået

Sorg og krise. Handleplan ved. Skilsmisse, sygdom og dødsfald. Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Sorg og krise Handleplan ved Skilsmisse, sygdom og dødsfald Det er omsorg i praksis, når et barn føler sig set, hørt og forstået Indholdsfortegnelse: Side 1 Målsætning Side 2 Omsorgshandleplan - skilsmisse

Læs mere

OmSorgsPlan Trongårdsskolen

OmSorgsPlan Trongårdsskolen OmSorgsPlan Trongårdsskolen Omsorgsplan Hvorfor? De mennesker, som oplever sorg og krise på egen krop, fremhæver ofte støtten fra det personlige netværk som den mest betydningsfulde støtte. Skole, SFO,

Læs mere

Sorgplan for Karlskov Friskole

Sorgplan for Karlskov Friskole Sorgplan for Karlskov Friskole Børn i sorg Når vi står overfor et menneske, der har lidt et alvorligt tab, føler vi os ofte utilstrækkelige. Vi kan ikke ændre på det, der er sket! Men sorg er en ufravigelig

Læs mere

Barnet skal føle sig set, hørt og forstået så en kontinuerlig kontakt med den efterlevende forældre er et must.

Barnet skal føle sig set, hørt og forstået så en kontinuerlig kontakt med den efterlevende forældre er et must. Vi er som pædagoger den professionelle i mødet med børn/forældre i sorg. Vi er derfor til stede omkring den, som Musehullet har mistet, er en slags garanti for, Side at livet 1 trods alt går 29-03- videre.

Læs mere

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO

Sorghandleplan for MØN Skole/SFO 1 Sorghandleplan for MØN Skole/SFO Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det der ikke må ske alligevel sker. 1 Når et barn mister forældre eller søskende. 2 Alvorlig sygdom hos

Læs mere

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole

Sorg/kriseplan. for. Skolegades Skole Sorg/kriseplan for Skolegades Skole Forord: Denne plan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis en ulykke, alvorlig sygdom eller et dødsfald skulle finde sted. Den er udsprunget af behovet

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude.

SORGPLAN. Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Vildbjerg Skole SORGPLAN Formålet med sorgplanen er at have et beredskab, hvis uheldet eller ulykken er ude. Planen handler om skolens holdning og handling i forbindelse med alvorlige ulykker, traumatiske

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen

Københavns Kommune Børne- og ungdomsforvaltningen Dyvekeskolen Februar 2013 Sorghandleplan for Denne plan er udarbejdet som en hjælp for lærere og ledelse til at håndtere de svære traumatiserende forhold, der opstår i sorgsituationer. En plan som denne kan ikke tage

Læs mere

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat.

OmSorg - handleplan. Indledning. Når en elev mister en forældre/søskende. Når skolen mister en elev. Når skolen mister en ansat. OmSorg - handleplan Indledning Når en elev mister en forældre/søskende Når skolen mister en elev Når skolen mister en ansat Ulykker i skolen Alvorlig sygdom hos elev Alvorlig sygdom hos elevs forældre/søskende

Læs mere

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE

Sorghandleplan. 10. klasse Center Skive. Skive det er RENT LIV SKIVEKOMMUNE Sorghandleplan 10. klasse Center Skive Skive det er RENT LIV Sorghandleplan for Revideret oktober 2017 Introduktion Denne plan skal opfattes som en støtte, der kan anvendes, når børn og voksne udsættes

Læs mere

Sorgplan 4kløverskolen

Sorgplan 4kløverskolen Sorgplan 4kløverskolen At støtte et barn i sorg kræver ikke, at du er et overmenneske, blot at du er et medmenneske. Krise- og sorgplan for 4kløverskolen 4kløverskolens krise- og sorgplan er udarbejdet

Læs mere

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan

Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan Holmeagerskolens Sorg- og Kriseplan For at tage del kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne - bare man sikrer sig, at en anden tager over. Jeg ved, hvad

Læs mere

Vadgård Skoles Omsorgsplan

Vadgård Skoles Omsorgsplan Vadgård Skoles Omsorgsplan Skolen fylder en meget stor del af et barns hverdag og må derfor medvirke til at ledsage børn gennem kriser. Det er vigtigt at understrege, at den hjælp, skolen umiddelbart kan

Læs mere

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg

STENSNÆSSKOLEN Omsorg ved sorg Syg i sjælen - Ondt i hjertet - Rod i det hele Gå på vej til døden Alle mennesker kommer til at opleve kriser i deres liv. Børn oplever også kriser og mange af disse er store og voldsomme for dem. Det

Læs mere

Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk. Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn.

Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk. Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn. Nellikevej 1 8240 Risskov Tlf: 8713 8800 Fax: 86176139 E-post: str@mbu.aarhus.dk Net: www.strandskolen.dk Omsorgsplan for eleven 1 ved sorg og savn. Side 1 Side 2 Side 2 Side 2 Side 4 Side 5 Side 6 Side

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Indhold Forord... 4 1. Struktur, omsorg og information...5 Struktur... 5 Omsorg... 5 Information... 6 2. Børns typiske krisereaktioner...7

Læs mere

Psykologisk kriseintervention

Psykologisk kriseintervention Psykologisk kriseintervention i daginstitution og skole Psykologenheden Lay out: Vejen Kommune Tekst: Psykologenheden Fotos: Colourbox.dk Ordrenr.: 639-16 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Januar 2016 Indhold

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG

GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG GUIDE TIL FAMILIER MED BØRN I SORG SORG 1 Guide til familier med børn i sorg Når familien rammes af kritisk sygdom eller dødsfald, befinder de sig i en slags undtagelsestilstand. Der er ikke noget, der

Læs mere

Børn og sorg. Sorg kan opstå ved forældres skilsmisse, et nært familiemedlems død, forældres sygdom, et kæledyrs sygdom eller død m.m.

Børn og sorg. Sorg kan opstå ved forældres skilsmisse, et nært familiemedlems død, forældres sygdom, et kæledyrs sygdom eller død m.m. Børn og sorg. Sorg for børn kan opstå af flere forskellige årsager, også nogle som måske ikke altid er så indlysende for os voksne. Sorgreaktioner kan ligeledes tage sig forskelligt ud fra barn til barn

Læs mere

Handleplan i forbindelse med dødsfald

Handleplan i forbindelse med dødsfald Omsorg 14. november 2008 Omsorg på Frydenhøjskolen Der er ingen mennesker, der kommer gennem tilværelsen uden at blive ramt af ulykker og andre begivenheder, der bringer sorg og tristhed tæt på. På en

Læs mere

Omsorgsplan Vodskov skole

Omsorgsplan Vodskov skole Omsorgsplan Vodskov skole -delt sorg er halv sorg Formålet med omsorgsplanen er at vejlede hele skolens personale, hvis en medarbejder eller elev bliver udsat for sorg eller krise. At trøste kræver ikke

Læs mere

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren

Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død. Grævlingehulen Klintholm Filuren Handlingsplan ved ulykke, alvorlig sygdom og død Grævlingehulen Klintholm Filuren Introduktion I krise, ulykke og sorg er det godt at have en plan for, hvad vi bør og skal gøre. Følgende handlingsplan

Læs mere

Handlemuligheder i forbindelse med sorg

Handlemuligheder i forbindelse med sorg Handlemuligheder i forbindelse med sorg Juni 2001 En af eleverne på skolen dør: 1. den, der får beskeden først, sørger for at orientere ledelsen. ledelsen orienterer klasselæreren. ledelsen samler skolens

Læs mere

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg.

Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. Børnehusene Syvstjernen. Handleplan vedrørende børn og sorg. SYVSTJERNEN Handleplan i forbindelse med Børn og Sorg Indledning: Handleplanen skal betragtes som en guide i forbindelse med, når børn mister

Læs mere

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person.

Forord. side 1. Hvis en elev dør. side 2. Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3. Hvis en elev mister en nærtstående person. December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: Forord. side 1 Hvis en elev dør. side 2 Hvis en elev mister mor far eller søskende. side 3 Hvis en elev mister en nærtstående person. side 4 Hvis en ansat dør.

Læs mere

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter

Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Krise- og sorgplan for Lørslev Friskole & Børnecenter Lørslev Friskole & Børnecenters krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor

Læs mere

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole

Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Omsorgsplan til brug ved sorg-kriser på Herfølge Skole Herfølge Skoles omsorgsplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor kriser, ulykker eller

Læs mere

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1

OMSORGS- PLAN. Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen. Side 1 OMSORGS- PLAN Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Side 1 Omsorgsplan for Kernehuset-Engblommen og Engbjergskolen Indholdsfortegnelse: Indledning side 2 Skilsmisse i barnets hjem side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet af MED udvalget og revideres løbende.

Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet af MED udvalget og revideres løbende. Krise- og sorgplan for Ansager Skole Ansager Skoles krise- og sorgplan er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker eller dødsfald rammer

Læs mere

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO.

Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Omsorgsplan for Allerslev Skole og SFO. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der ikke må ske, sker. Formål: At det ikke kommer bag på os, hvordan vi bør handle, når et dødsfald

Læs mere

Sorg - og kriseplan for Gribskov Skole.

Sorg - og kriseplan for Gribskov Skole. Sorg - og kriseplan for Gribskov Skole. Gribskov Skoles sorg -og kriseplan bygger på skolens værdier og holdninger. Vores sorg- og kriseplan tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering, som udmønter

Læs mere

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011

Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Sorgplan For Stentevang børnehave 2011 Dette er retningslinier og handleplaner, der iværksættes i tilfælde af, at det der ikke må ske - Sker HVORDAN DRAGER VI OMSORG, HVIS KRISEN OPSTÅR? Vi har taget stilling

Læs mere

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplan for 10. KlasseCenter Vesthimmerland Krise- og sorgplanen er udarbejdet med det formål, at skolen har et fælles grundlag at handle ud fra i situationer, hvor ulykker og dødsfald rammer

Læs mere

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted

for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted for ansatte i Børnehuset Østerled Hedensted 2011 For at tage del i en omsorgsplan kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske Indhold: Side 2: Hvis et af vore børn rammes af skilsmisse, og / eller kaossituationer

Læs mere

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse Side 1 Omsorgshandleplan. Hvorfor lave en omsorgsplan? For at få et redskab til at håndtere situationer, hvor børn mister så hverken du selv eller børnene kommer til at står alene i svære situationer.

Læs mere

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet.

Ved alvorligt ulykkestilfælde. Placer eleverne, så de ikke er i kontakt med ulykkesstedet. Sorgplan Ved alvorligt ulykkestilfælde. I mest naturlige rækkefælge I tilfælde af, at man ikke har umiddelbar adgang til telefon. Send ansvarlig elev efter hjælp. Bliv selv ved ulykkessted. Har man telefon.

Læs mere

Omsorgsplan for Hesselgården.

Omsorgsplan for Hesselgården. Omsorgsplan for Hesselgården. Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges, når det, der sker ikke må ske, sker. Husk, for at tage del i kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Vær

Læs mere

Sorg-handleplan. for. Ordblindeinstituttet

Sorg-handleplan. for. Ordblindeinstituttet Sorg-handleplan for Ordblindeinstituttet side 1 af 19 Den følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale, hvis et dødsfald eller en ulykke finder sted. Planen skal altså ikke følges

Læs mere

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter

Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Sorghandleplan for Mariagerfjord 10. klassecenter Nogle ord om emnet: Når den unge mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med den unge, at tage

Læs mere

Omsorgsplan. ved alvorlige ulykker eller dødsfald ved Vester Mariendal Skole.

Omsorgsplan. ved alvorlige ulykker eller dødsfald ved Vester Mariendal Skole. 0 Omsorgsplan ved alvorlige ulykker eller dødsfald ved Vester Mariendal Skole. 1 Indledning...2 Omsorgsplanen findes:...2 Gruppens arbejde består i:...2 Omsorgsgruppen består af:...2 1. Alvorlig sygdom

Læs mere

Sorg- og kriseplan 1

Sorg- og kriseplan 1 Sorg- og kriseplan 1 SORG- OG KRISEPLAN VED ASSENS SKOLE Forord Følgende handleplan er tænkt som en vejledning for skolens personale i forhold til skolens børn, hvis et dødsfald eller en ulykke finder

Læs mere

Notat. For at tage del kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Ungdomsskolens (om)sorgsplan.

Notat. For at tage del kræves ikke et overmenneske kun et medmenneske. Ungdomsskolens (om)sorgsplan. Notat 8. januar 2010 Dok. nr. Sags id. Ungdomsskolens (om)sorgsplan. Ungdomsskolen Kontaktperson jmsk T 54677160 Nedenstående omsorgsplan skal bruges, når der sker det, som ikke må ske! Omsorgsplanen er

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole

OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole OMSORGSPLAN for Flauenskjold skole Brønderslev Kommune (Vejledende) 1. Hvis elev dør pludseligt udenfor skoletid: a. Når skolen har modtaget en meddelelse om dødsfald, kontakter klasselæreren så hurtigt

Læs mere

Hurup Skoles Omsorgsplan

Hurup Skoles Omsorgsplan Hurup Skoles Omsorgsplan Handleplan ved dødsfald og ulykker Senest behandlet i Lokal-MED d. 15-08-2017 0 1 Hurup Skoles Omsorgsplan Handleplan ved dødsfald og ulykker Nærværende plan er et forsøg på at

Læs mere

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole

Omsorgsplan. Birkerød Privatskole Omsorgsplan Birkerød Privatskole Udarbejdet af: Pædagogisk Udvalg Dato: 14. januar 2003, revideret udgave aug. 2007 9. februar 2010. Revideret Indhold Indledning.2 En elev mister eller er i krise 3 En

Læs mere

Indholdsfortegnelse: - 2 -

Indholdsfortegnelse: - 2 - - 1 - Denne udgave af omsorgsplanen er fuldstændig enslydende med den trykte udgave. Opsætningen er lidt anderledes, så den er nemmere at læse på hjemmesiden. Indholdsfortegnelse: FORORD... 3 Omsorgsplan

Læs mere

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus Om regler for oplysningsret- og pligt. Om vigtigheden af, at barnet bevarer tilknytningen til begge forældre. Om vigtigheden af, at I oplyses om rammerne for samvær, ikke mindst hvis disse ændres. At barnet

Læs mere