Hjørring Kommune. Afrapportering. Afrapportering "opdrift på botilbudsområdet"

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjørring Kommune. Afrapportering. Afrapportering "opdrift på botilbudsområdet""

Transkript

1 Hjørring Kommune Afrapportering Sag nr P Side 1. Afrapportering "opdrift på botilbudsområdet" Indledning Direktionen godkendte på møde 23. april 2018 kommissorium for analyse af opdrift på botilbudsområdet. Den nedsatte arbejdsgruppe rapporterer hermed endeligt til styregruppen direktørerne for SÆH, BFU, ARB samt kommunaldirektøren. Arbejdsgruppen er sammensat på tværs af forvaltninger. Således er SÆH, BFU og ARB repræsenteret. Direktøren for SÆH er arbejdsgruppens kontaktperson og er løbende blevet holdt orienteret om arbejdsgruppens arbejde og fremskridt. Jævnfør kommissoriet skal arbejdsgruppen undersøge en del af opdriften på botilbudsområdet. I kommissoriet er der en indledende analyse der viser, at en stor del af udgiftspresset kan tilskrives et ekstraordinært stort antal nye borgere, der er visiteret til et botilbud i løbet af Desuden, at en relativ stor del af de nyvisiterede borgere har en bopælsanciennitet på 5 år eller derunder. Der er blevet identificeret 13 borgere, som har lav bopælsanciennitet på max 5 år og som flyttede på botilbud i Det er disse 13 borgere, som arbejdsgruppen er blevet bedt om at gennemgå og analysere 1. Arbejdsgruppen har lavet en systematisk gennemgang af de 13 borgere. Konkret er der taget udgangspunkt i Historikken i forbindelse med tilflytningen til Hjørring Kommune Forsørgelsesgrundlaget før og efter tilflytning til Hjørring Kommune Afklaring af refusionstilsagn (og status for refusionstilsagn) Analysen er lavet via et skema, således der er sikret en ensartet analyse af samtlige 13 borgere. Se bilag 1. Herudover er det løbende blevet vurderet, om der skulle være andre væsentlige og relevante aspekter at inddrage samt, om gennemgangen af de 13 borgere gav anledning til at gennemgå visiterede borgere fra 2016 og Arbejdsgruppen har imidlertid ikke fundet, at der er baggrund for at gennemgå borgere fra 2016 og Kort om baggrunden for vurderingen af borgerne I gennemgangen af de 13 udvalgte borgere, er der nogle grundlæggende regler og lovgivning, der er afgørende for, hvorvidt arbejdsgruppen har vurderet, at borgerens tilflytning og senere visitation til botilbud er interessant i nærværende sammenhæng. 1 For at skabe et sammenligningsfundament skal det oplyses, at der i årene fra og med 2012 til 2017 har været et årlig tilflytning til kommunen på mellem 2300 og 3000 personer.

2 Side 2 Tilflytning til kommunen Hvis borgeren er barn ved tilflytning og er kommet hertil i forbindelse med øvrig familie er det ikke muligt for Hjørring Kommune at søge refusion. Ligeledes er det sådan, at hvis borgeren er flyttet til Hjørring Kommune af egen fri vilje, er det ikke muligt at søge refusion. Hvis borger til gengæld er bosat i Hjørring Kommune i efterværn anbragt af en anden kommune, så kan der indhentes mellemkommunal refusion i efterværnsperioden. Hvornår får borger brug for hjælp Hvis borger ved tilflytning ikke har en historik eller et kendt behov for hjælp giver det ikke kommunen anledning til at være opmærksomme. Hvis borgerens behov for hjælp først opstår betydelig tid efter tilflytning er ansvaret alene Hjørring Kommunes at løfte. Herudover er der en række andre komplekse forhold, som visitator, sagsbehandler og andre fagpersoner, som en borger måtte komme i kontakt med, skal vide, men som ikke uddybes nærmere her. Kort gennemgang af de 13 borgere Nedenstående gennemgang er anonymiseret og borgernes forhold og historik er blot opsummeret i de mest relevante træk. Nr. 1 Overgang fra Børne- og familieafdelingen. Er flyttet til Hjørring som 16 årig sammen med sine forældre. Har inden indflytning på botilbud boet med sin mor. Mor bor stadig i Hjørring. Da flytning er sket af egen fri vilje og da borger er barn og tilflyttet sammen med familie er der ingen mulighed for refusion. Der er ikke noget yderligere at nævne i forbindelse med 2 Har boet skiftevis i Hjørring Kommune og anden kommune. Senest flytter borger som 19 årig til kommunen for at bo hos sin mor. Fra og med tilflytning til Hjørring Kommune modtager borger kontanthjælp som ung hjemmeboende. Flytter kort efter tilflytningen til Hjørring på botilbud. Bor nu i botilbud i Aalborg. Her er Hjørring Kommune refusionspligtig. Da flytningen er sket af egen fri vilje er der ingen mulighed for refusion. Hjørring Kommune har betalt merudgifter til den anden kommune.

3 Side 3 Der er i øvrigt ikke noget at bemærke i forbindelse med 3 Borger er 18 år ved tilflytning til Hjørring Kommune. Har boet i anden kommune sammen med sin far, men flytter til Hjørring for at bo hos mor. Fraflytterkommunen overdrager sagen til Hjørring Kommune. Borger har haft en kontaktperson og har været på bevilget efterskoleophold. Børne- og Familieafdelingen giver afslag på efterværn og kort efter bevilges borger ophold på botilbud. Da der ikke blev bevilget efterværn, og borger desuden er flyttet af egen fri vilje, kan der ikke søges refusion. Borger bor ikke længere på botilbud, men er i uddannelse og har en kontaktperson i Børn- og Ungeenheden på Arbejdsmarkedsområdet. 4 Borger modtager ved tilflytning til Hjørring Kommune som 15 årig en del hjælp. Borger flytter hertil sammen med sine forældre. Efter tre år flytter borger på botilbud. Da borger flytter til Hjørring Kommune af egen fri vilje kan der ikke søges refusion. 5 Borger er flyttet til Hjørring Kommune fra udlandet som voksen. Bor indledningsvist hos familie, men flytter senere til egen bolig. Efter 4 år placeres borger i botilbud. Da borger flytter til kommunen af egen fri vilje kan der ikke søges refusion. 6 Borger har en lang liste af forskellige adresser og har boet i Hjørring Kommune af flere omgange. Senest er borger flyttet til Hjørring Kommune for at bo tæt på sin søn, der bor i kommunen. Borger flytter til kommunen af egen fri vilje. Efter 2 år placeres borger i et botilbud. Hjørring Kommune er ikke vidende om, hvorvidt borger har søgt og modtaget hjælp ved bopæl i andre kommuner, men har fået tilkendt førtidspension af Hjørring Kommune ved tidligere bopæl i kommunen.

4 Side 4 7 Borger flytter ind hos et familiemedlem, der bor i Hjørring Kommune. Borger søger og får tilkendt kontanthjælp. Ved henvendelse til fraflytterkommune oplyser de ikke, at borgeren har massive problemer på trods af, at borgers sidste bopæl er et forsorgshjem. Borger flytter på botilbud efter at have boet et år i Hjørring Kommune. Der kan i dette tilfælde være tale om omsorgspligt fra fraflytterkommune, men Hjørring Kommune søger ikke refusion. Alt tyder på, at borger flytter på eget initiativ. Borger har pt en ordinær indtægt. 8 Borger flytter til Hjørring Kommune af egen fri vilje. Søger og modtager kontanthjælp. Borger har et alkoholmisbrug, men har ikke tidligere modtaget støtte eller andet. Borger bliver tiltagende dårligere og modtager i en tid bostøtte. Efter 2 år flytter borger først på forsorgshjem og 2 år herefter på botilbud. Da borger flytter til kommunen af egen fri vilje søges der ikke refusion. 9 Borger flytter til kommunen af egen fri vilje som 20 årig for at bo hos familie. Efter et par adresseskift indenfor et år flytter borger på botilbud. 10 Borger flytter til Hjørring Kommune af egen fri vilje. Borger modtager førtidspension og sidenhen folkepension. Efter 2 år i Hjørring Kommune flytter borger på botilbud. Da borger flyttede af egen fri vilje kan der ikke søges refusion. Borger er ikke længere bosiddende i Hjørring Kommune. 11 Borger er tilflytter fra anden kommune, hvor vedkommende er uden fast bopæl jf CPR-registeret, men modtager bostøtte og den højeste førtidspension. Hjørring Kommune er forpligtet til at betale pension, da borger flytter til Hjørring kommune af egen fri vilje. Borger flytter på botilbud efter 2 år i Hjørring Kommune. Bor imidlertid ikke længere på botilbud, men

5 Side 5 modtager bostøtte. Der er ikke søgt refusion, da borger flytter af egen fri vilje. 12 Borger flytter til Hjørring fra anden kommune, hvor vedkommende ikke ønskede at modtage det tilbud om botilbud som de tilbød. Borger flytter til bekendt i Hjørring Kommune. I forbindelse med kriminel gerning bliver borger anholdt efter få dage i bekendts lejlighed. Borger modtager herefter behandlingsdom og bor nu på privat botilbud betalt af Hjørring Kommune. Fraflytterkommune orienterede om borgers flytning og historik. Da borger nåede at flytte ind i, hvad der defineres som passende bolig i Hjørring Kommune er det ikke muligt for Hjørring Kommune at unddrage sig betalingsforpligtelsen. Der er forsøgt refusion. Dette er prøvet og tabt i Ankestyrelsen. 13 Da borger flytter til Hjørring Kommune flytter vedkommende ind hos kammerat. Efter en kort periode blev borger smidt ud og endte på retspsykiatrisk. Afdelingen ville ikke udskrive borger til hjemløshed og Hjørring Kommune fandt et botilbud til vedkommende. Fraflytterkommunen har vi senere fundet ud af var i kontakt med borger, men informerede ikke Hjørring Kommune om dette. Hjørring Kommune anmoder om refusion og hjemtagelse af handleforpligtelsen på servicelovens område. Fraflytterkommunens afslag går tabt i posten og afslaget bliver derfor ikke påklaget af Hjørring Kommune. Borger blev herefter endnu engang indlagt på retspsykiatrisk og lejede herefter lejlighed i Brønderslev. For kortvarigt herefter at blive flyttet på botilbud. Brønderslev Kommune har henvendt sig med betalingsanmodning. Denne har vi afvist ligger nu hos ankestyrelsen. På trods af, at det er en kompliceret sag er der desuden ikke noget at bemærke i forbindelse med sagsbehandlingen. Opsamling og anbefalinger fra arbejdsgruppen Som gennemgangen af de 13 borgere viser, finder arbejdsgruppen ikke, at der er noget i selve sagsgangen eller måden, hvorpå borgere kommer til Hjørring

6 Side 6 Kommune, der kan forklare opdriften på botilbudsområdet. Der findes ikke at være en særlig type eller gruppe af borgere, eller et særligt tilflytningsmønster der peger på, at der skulle være tale om nogen form for systematik. Det vil sige, at der som sådan ikke er noget Hjørring Kommune kan gøre, for at nedbringe Hjørring Kommunes omkostninger til borgere med lav bopælsanciennitet der flytter på botilbud. Det er arbejdsgruppens vurdering, at stigningen i visitation til botilbud skyldes, at der er en tendens til, at der er flere, der bliver dårligere og dermed flere, der har brug for botilbud. Dog har arbejdsgruppen følgende bemærkninger og anbefalinger. I gennemgangen af de 13 borgere har der dog vist sig steder i forvaltningen og sagsgangen, hvor kommunen med fordel kan gøre tingene anderledes administrativt for at få mere relevant information fra borgeren ved første kontakt og dermed være bedre klædt på i forhold til at tilbyde borgeren rette tilbud på rette tid. I arbejdsmarkedsforvaltningen er der fx indlagt en ny administrativ procedure, hvor borgere der kommer fra andre kommuner ved henvendelse bliver spurgt om de kommer fra et botilbud, et forsorgshjem, eller om fraflytningskommunen aktivt har bidraget til at flytte til Hjørring Kommune. Hvis dette er tilfældet går der straks en proces i gang med at undersøge om der kan eller skal søges refusion på overførselsindkomst. Den viden arbejdsmarkedsforvaltningen vil få i denne sammenhæng vil give god mening at kunne dele med øvrige relevante forvaltninger særligt SÆH, hvis borgeren henvender sig til SÆH fx i Den gode modtagelse. Så vil fx Den gode modtagelse kunne henvende sig til Arbejdsmarkedsforvaltningen for at få de relevante informationer de har på den pågældende borger. Det er dog kun muligt at dele informationerne, hvis borgeren har givet samtykke hertil. Det vurderes dog, at denne praksis vil kunne etableres uden større problemer. Ligeledes er der i Myndighed Handicap lavet en ny procedure, der indeholder faste spørgsmål, der klarlægger borgers historik. Denne nye arbejdsgangsbeskrivelse er implementeret i efteråret Ved at gøre dette, er der mulighed for fra første færd at vurdere, hvorvidt der kan eller skal søges refusion.

7 Side 7 I forhold til samarbejdet mellem Børne- og Familieområdet og SÆH er det særligt i forhold til afgørelser om efterværn og opretholdelse af anbringelse ( 76 a 2 ), hvor der med fordel kan etableres et tættere samarbejde. Dette kan foregå i det koordinerende team, der koordinerer den unges overgang til voksenområdet. I regi af nærværende arbejdsgruppe er dette i støbeskeen. Arbejdsgruppen anbefaler, at Den Gode Modtagelse også tænkes ind i denne sammenhæng. Den Gode Modtagelse vil som oftest være den aktør, der først møder borgeren, når denne henvender sig med brug for hjælp eller støtte. Hvis de har en tjekliste, hvori de spørger ind til, om borger har modtaget hjælp tidligere i en anden kommune eller om borger er blevet opfordret til at flytte til Hjørring Kommune er det også muligt at være et skridt tættere på at kunne vurdere, om der kan eller skal søges refusion ved tidligere bopælskommune. Generelt ønsker arbejdsgruppen at understrege, at der her er tale om et område, der er meget komplekst lovgivningsmæssigt. Ydermere fordi det går på tværs af kommunegrænser. Med dette in mente peger arbejdsgruppen på, at der er behov for en højnelse af fagligheden for dem, der sidder og arbejder med at vurdere om der er baggrund for at søge refusioner og dem der håndterer mellemkommunale betalinger. Man kunne med fordel etablere en mere specialiseret enhed, der udelukkende arbejder med refusionsområdet. Organisatorisk vil dette skulle placeres i SÆH. I Brønderslev Kommune er der oprettet en controller-funktion, der udelukkende arbejder med mellemkommunale refusioner. Det vil sige en medarbejder på økonomiområdet, der sidder med mellemkommunale refusioner som speciale og som det eneste område. Hjørring Kommunes kontakt med denne controller efterlader et indtryk af, at det kommer Brønderslev til gode, at have sådan en 2 SL 76 a: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp efter stk. 2 og 3 til unge i alderen 18 til 22 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når det må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til den unges behov for støtte, og hvis den unge eller dennes værge er indforstået hermed. Hjælpen skal bidrage til en god overgang til voksenlivet og herunder have fokus på omsorg og forberedelse til den unges næste boform.

8 Side 8 funktion. Arbejdsgruppen anbefaler, at man i Hjørring Kommune ser nærmere på, om der er behov for at oprette en lignende funktion. Det bør overvejes, at controlleren ikke har en socialfaglig baggrund, men overvejende økonomifaglig og juridisk indsigt. En sådan funktion vil også kunne tilbyde et mere strategisk perspektiv på praksis i sagsgangen vedrørende mellemkommunale borgere. Den organisatoriske placering af sådan en funktion anbefales at være i økonomiafdelingen i SÆH. Som et sidste element i arbejdsgruppens afrapportering er Ankestyrelsens vurderinger af de sager, som Hjørring Kommune har. Der har været et par sager, som Hjørring Kommune har tabt og som giver anledning til at undersøge nærmere hos Ankestyrelsen, hvad der har ligget bag deres afgørelse. På denne baggrund anbefaler arbejdsgruppen, at der tages kontakt til Ankestyrelsen med henblik på at stille spørgsmål til de afgørelser, der falder imod Hjørring Kommune med det formål at blive klogere på baggrunden for deres afgørelse. Myndighedsafdelingen har ved tidligere lejlighed forsøgt at få Ankestyrelsen i tale, men det er ikke lykkedes.

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3

Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Ledelsestilsyn Indholdsfortegnelse Formål... 2 Overordnet om indholdet i tilsynet... 2 De enkelte bestemmelser... 2 Procedure... 3 Udvælgelse af sager til ledelsesmæssig revision... 3 Kontrollen gennemførelse

Læs mere

Kapitel 3.1 Introduktion til Byrådets temamøde: Analyser på Voksenhandicapområdet

Kapitel 3.1 Introduktion til Byrådets temamøde: Analyser på Voksenhandicapområdet Kapitel 3.1 Introduktion til Byrådets temamøde: Analyser på Voksenhandicapområdet 29. maj kl. 14.15-17.00 i Byrådssalen Fra Budgetaftale 2019-2022: Parterne ønsker, med afsæt i resultat fra analyserne,

Læs mere

Vejledning til Skema 3. Døgnophold i efterværn årige

Vejledning til Skema 3. Døgnophold i efterværn årige Opdateret 15. januar 2015 Anbringelsesstatistik Vejledning til Skema 3. Døgnophold i efterværn - 18-22-årige Hvornår skal der registreres i skema 3? Kommunen skal indberette nedenstående sagshændelser

Læs mere

Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen om handleplaner på voksenområdet:

Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen om handleplaner på voksenområdet: Socialforvaltningen Adm. direktør Mia Nyegaard, MB, og Karina Rohrberg Jessen, MB 25.07.17 Sagsnr. 2017-0263079 Kære Mia Nyegaard og Karina Rohrberg Jessen Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor

Læs mere

Ankestyrelsen pr. 1. juli 2013

Ankestyrelsen pr. 1. juli 2013 Ankestyrelsen pr. 1. juli 2013 5 Beskæftigelsesankenævn og 5 Sociale Nævn er nedlagt og opgaverne overført til Ankestyrelsen Én ankeinstans for kommunerne Hovedkontor i København Afdelingskontor i Aalborg

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov HANDICAP OG PSYKIATRI Fra barn til voksen Information til unge med særlige behov Som ung skal du være opmærksom på: I overgangen fra ung til voksen er der rent lovgivningsmæssigt mange ting, som ændrer

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2018 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2019 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2018 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2019 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud.

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 16-05-2017 Juridisk bilag til notat om ventelister Forsyningsforpligtelsen Efter servicelovens 4 er kommunalbestyrelsen forpligtet til at

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Dato: 11. september 2014 Vejledning om dokumentationskravet ved behandling af sager, hvor det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om mellemkommunal refusion - skånejob - støttetimer

Ankestyrelsens principafgørelse om mellemkommunal refusion - skånejob - støttetimer KEN nr 9707 af 02/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 7. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 5500007-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen

Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen KKR Hovedstaden Januar 18 1 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 2. Opsamling... 3 3. Metode... 4 4. Data... 5 5. Resultater... 5 5.1

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 21. april 2015 Center for Handicap & Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Lovgrundlag... 3 2.1.

Læs mere

Kvalitetsstandard 107 og 108

Kvalitetsstandard 107 og 108 Baggrund og formål Social- og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har de seneste år arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor Handicap- og Psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune.

LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune. LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune. BETINGELSER FOR AT BLIVE VISITERET TIL EN LEDSAGERORDNING. Kan visiteres til borgere fra det 18 år til folkepensionsalderen.

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2017 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2018 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - juridiske og praktiske udfordringer DemensKoordinatorer i DanmarK Årskursus 2015 Flytningen til et passende botilbud skal medføre en klar

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

INTERNE RETNINGSLINJER

INTERNE RETNINGSLINJER INTERNE RETNINGSLINJER Efterværn Task Force udviklingsforløb PRAKSIS I MYNDIGHEDSAFDELINGEN Vær ajour med gældende lovgivning, politikker og standarder ( politikker og standarder findes i mappen og derudover

Læs mere

Kompensationsprincippet

Kompensationsprincippet Kompensationsprincippet En af handicapprincipperne, der skal inddrages, når der skal træffes afgørelse på det sociale område. Princippet beskriver følgende: Samfundet tilbyder mennesker med en betydelig

Læs mere

Kvalitetsstandard Botilbud 110

Kvalitetsstandard Botilbud 110 Kvalitetsstandard Botilbud 110 Ydelsens lovgrundlag Lov om Social Service 110: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomiudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 21-09-2011 Dato: 29-08-2011 Sag nr.: ØU 199 (SOSU 83) Sagsbehandler: Christian Hjorth Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Pleje- og Ældreboliger

Pleje- og Ældreboliger Kvalitetsstandarder 2019 Pleje- og Ældreboliger Visitationen - Holstebro Kommune Kulturen til forskel 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 1. Plejebolig 4 2. Ældrebolig 5 2 Indledning Hvad er kvalitetsstandarderne?

Læs mere

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Kvalitetsstandardernes formål Formålet med Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på områderne

Læs mere

Arbejdsgruppe vedr. enkeltydelser

Arbejdsgruppe vedr. enkeltydelser Arbejdsgruppe vedr. enkeltydelser Arbejdsgruppens opgave I økonomiudvalgets handleplan på overførselsområdet blev der nedsat en arbejdsgruppe med den opgave at undersøge Beskæftigelsesforvaltningens anvendelse

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

Ung med handicap - når børn med handicap bliver voksne Web udgave. Sundhed og SocialService

Ung med handicap - når børn med handicap bliver voksne Web udgave. Sundhed og SocialService Ung med handicap - når børn med handicap bliver voksne 2013 Sundhed og SocialService Indhold Indledning... 3 Når den unge bliver voksen... 4 Til dig der er ung... 5 Til jer der er forældre... 6 Fra barn

Læs mere

SAGSBEHANDLINGSFRISTER PÅ DET SOCIALE OMRÅDE I LOLLAND KOMMUNE (Gældende fra 1. januar 2014) ANSVARLIGT SEKTOROM- RÅDE

SAGSBEHANDLINGSFRISTER PÅ DET SOCIALE OMRÅDE I LOLLAND KOMMUNE (Gældende fra 1. januar 2014) ANSVARLIGT SEKTOROM- RÅDE Lov om social pension Udvidet helbredstillæg, udskrivning af helbredskort Borgerservice Beslutning om overgang til behandling på det foreliggende grundlag Beslutning om overgang til behandling efter reglerne

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning på det specialiserede børneområde. Pr. 31. september Forbrug juni 16. Forbrug maj 16.

Månedlig budgetopfølgning på det specialiserede børneområde. Pr. 31. september Forbrug juni 16. Forbrug maj 16. Månedlig budgetopfølgning på det specialiserede børneområde Pr. 31. september 2016 Hovedtal: Funktioner Korrigeret budget 16 jan. 16 febr. 16 mar. 16 april 16 maj 16 juni 16 juli 2016 august 2016 september

Læs mere

1. Rammerne for Eferværn 2. Udviklingen i brugen af efterværn Anbefalinger af Socialforvaltningens fremadrettede arbejde med unge

1. Rammerne for Eferværn 2. Udviklingen i brugen af efterværn Anbefalinger af Socialforvaltningens fremadrettede arbejde med unge KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Børn og Familier NOTAT Til Socialudvalget bilag 1: Temadrøftelse om efterværn Baggrund og indhold Socialudvalget bad i december 2012 om

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

Emne: Ankestyrelsens afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder

Emne: Ankestyrelsens afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder Notatark Emne: s afgørelser på socialområdet opdelt på retsområder 13. oktober 2018 - Sagsnr. 18/26740 - Løbenr. 246575/18 Kolding Kommune træffer på det sociale område en række forskellige afgørelser

Læs mere

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 218 Offentligt Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen Indledning. Sagsantal. Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser.

Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen Indledning. Sagsantal. Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser. Rapport Ledelsestilsynet Børne og Familie rådgivningen. 2017 Indledning. Sagsantal Underretningsstatistik. Igangværende undersøgelser Forebyggende sstatistik. Bilag INDLEDNING Ledelsestilsynet for Familieafdelingen

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Status: Gældende Principafgørelse personkreds - magtanvendelse - flytning - samtykke

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2016 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2017 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Børne- og undervisningsudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Børne- og undervisningsudvalg BUR i Broby BUR-MED-Udvalget har ønsket en sammenlægning fra oprindelig 3 lokaliteter til nu et samlet BUR i Broby. Der er indregnet en OEI-effektiviseringsgevinst på 750.000 kr. årligt fra 2012. Det forventes

Læs mere

Kvalitetsstandard. Overskrift. Længerevarende botilbud. Handic ap. Servic elovens 108

Kvalitetsstandard. Overskrift. Længerevarende botilbud. Handic ap. Servic elovens 108 Kvalitetsstandard Overskrift Længerevarende botilbud Handic ap Servic elovens 108 Modtagere Længerevarende botilbud efter Servicelovens 108 er for borgere, der på grund af betydelig og varig nedsat fysisk

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 97 Ledsagerordning Vedtaget af Byrådet d. 22. marts 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Personkreds...

Læs mere

2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 - Arbejdsmarkedsforvaltningen

2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 - Arbejdsmarkedsforvaltningen 2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 Arbejdsmarkedsforvaltningen J.nr.: 00.01.00.Ø09 Sagsnr.: 10/37002 BESLUTNING I SOCIAL OG SUNDHEDSUDVALGET DEN Fraværende: Ingen. Udvalget godkendte indstillingen.

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende botilbud

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014.

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014. Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014. Emne Ansvarligt Serviceområde Generel sagsbehandlingsfrist Lov om social pension: Personligt tillæg og

Læs mere

Kvalitetsstandard mellem BUR og Sundhed og Handicap

Kvalitetsstandard mellem BUR og Sundhed og Handicap Kvalitetsstandard mellem BUR og Sundhed og Handicap Udarbejdet af: Sten Dokkedahl og Jørgen Kyed Dato: 27.2.2014 Sagsid.: Version nr.: Revideret oktober 2015 Rikke Louise Nielsen, Mette Wulff og Mikael

Læs mere

Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012. Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F

Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012. Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F Hotel Hvide Hus Torsdag den 9. Februar 2012 Mikael Karup Haugaard, SÆH Pernille Hovaldt, B&F Formål Samarbejdsaftalen skal sikre et: Godt Konstruktivt samarbejde mellem de involverede Smidigt Medvirke

Læs mere

NOTAT. Udgiftspres på de specialiserede socialområder

NOTAT. Udgiftspres på de specialiserede socialområder NOTAT 29. august 2016 Udgiftspres på de specialiserede socialområder Dette notat beskriver det forventede udgiftspres, som kan konstateres på de specialiserede socialområder i forhold til budget 2017.

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 3. Klager over afgørelser truffet i 2013...

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside januar 2016

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside januar 2016 Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2016. Udlagt på hjemmeside januar 2016 Emne Ansvarligt Serviceområde Generel sagsbehandlingsfrist Lov om social pension: Personligt tillæg og

Læs mere

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 25. november 2014 Sagsnr. 14/19330 Løbenr. 201133/14 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse

DUKH-nyt. Merudgifter efter servicelovens 100. DUKH Nyt: Nr. 10 Januar Kort lovgivningsmæssig introduktion om merudgiftsydelse DUKH-nyt DUKH Nyt: Nr. 10 Januar 2019 Merudgifter efter servicelovens 100 af DUKH-konsulent Inga Petersen Om DUKH-nyt: DUKH har en lovgivningsmæssig forpligtelse til at formidle vores erfaringer om udviklingen

Læs mere

9. Håndtering af tilbagebetaling ved ledsagelse. Resumé

9. Håndtering af tilbagebetaling ved ledsagelse. Resumé 9. Håndtering af tilbagebetaling ved ledsagelse Resumé Social- og Indenrigsministeriet har truffet afgørelse om, at kommunerne ikke kan opkræve egenbetaling for udgifter til ledsagelse ved ferie og udflugter.

Læs mere

Kapitel 3. Afvigelser der ikke kan holdes indenfor budgetrammen

Kapitel 3. Afvigelser der ikke kan holdes indenfor budgetrammen Side 77 Kapitel 3 Afvigelser der ikke kan holdes indenfor budgetrammen 1. Demografi SundhedÆldre 2. Demografi på VoksenHandicap 2.a Kommissorium opdrift VoksenHandicap 3. Aktivitetsbestemt medfinansiering

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne Punkt 6. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå

Læs mere

Når dit barns sag skal behandles i Børn- og Ungeudvalget

Når dit barns sag skal behandles i Børn- og Ungeudvalget Denne folder er lavet til forældre med forældremyndigheden, der skal have deres barns sag behandlet i Børn- og Ungeudvalget. Folderen informerer om, hvad der konkret sker under og efter behandlingen, hvilke

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold kesocial og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til midlertidige ophold (SEL 107) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Det er vigtigt, at den unge og dennes forældre inddrages tidligt og oplever overgangen som et sammenhængende forløb.

Det er vigtigt, at den unge og dennes forældre inddrages tidligt og oplever overgangen som et sammenhængende forløb. NOTAT RÅDHUSET Børne- og Velfærdsforvaltningen Børne- og Faglig konsulent: Lisbeth Holager Dato: 14. august 2014/lhh Samarbejdsaftale Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Børne- og, Ældre- og Handicapafdelingen

Læs mere

Opgørelse af Skanderborg Kommunes brug af psykiatritilbud

Opgørelse af Skanderborg Kommunes brug af psykiatritilbud Opgørelse af Skanderborg Kommunes brug af psykiatritilbud pr. marts 2017 1. Formål og afgrænsning Formålet med nærværende opgørelse er at tilvejebringe et overblik over antal og udgifter vedrørende borgere

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Indhold Indledning... 3 1. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 2. Klager over afgørelser truffet i

Læs mere

Bilag 1 Tidsfrister for afgørelser i 2016 i Velfærd og Sundhed, samt opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2015

Bilag 1 Tidsfrister for afgørelser i 2016 i Velfærd og Sundhed, samt opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Torhild Højgaard Sagsnr. 27.69.04-A26-1-15 Dato: 29.10. Bilag 1 Tids 2016 i Velfærd og Sundhed, samt opfølgning på udmeldte er i Opfølgning

Læs mere

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området.

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området. Lov om social service 107, midlertidigt botilbud Serviceloven 107: Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017

TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017 TASKFORCE FOR DE SOCIALE INDSATSER BYRÅDETS VINTERSEMINAR 25. JANUAR 2017 Taskforcens formål 1. Vi skal overholde budget 2017 2. Vi skal overholde aftalte serviceniveau som forudsætter, at det er klart

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside oktober 2016

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside oktober 2016 Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2016. Udlagt på hjemmeside oktober 2016 Emne Ansvarligt Serviceområde Generel sagsbehandlingsfrist Lov om social pension: Personligt tillæg og

Læs mere

Allerød Kommune. Botilbudsanalyse

Allerød Kommune. Botilbudsanalyse Allerød Kommune Botilbudsanalyse Senest opdateret: maj 2018 Indledning Børn- og Skoleudvalget, Sundheds- og Velfærdsudvalget og byrådet godkendte i marts 201 analyserne på de specialiserede områder. Endvidere

Læs mere

Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner

Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner Undersøgelse blandt 98 kommuner jbs, skl KL-V-BK 5. juli 2010 Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015 Velfærds- og Sundhedsstab Sagsbehandler: Torhild Højgaard Sagsnr. 27.69.04-A26-3-14 Dato:18.11. Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er 2015 Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i

Læs mere

Forholdene er af væsentlig betydning for såvel den unge som for forældrene.

Forholdene er af væsentlig betydning for såvel den unge som for forældrene. Brøndby Kommune Fra ung til voksen med særlige behov Snart 18 år - HVAD så? Denne handleguide henvender sig dels til de unge med særlige behov, der er på vej til at overgå til voksenlivet og deres forældre

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune inklusiv frister for genbehandling af sager efter lov om social service

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune inklusiv frister for genbehandling af sager efter lov om social service Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2018 inklusiv frister for genbehandling af sager efter lov om social service hjemvist fra Ankestyrelsen Udlagt på hjemmeside juli 2018 Emne Ansvarligt

Læs mere

Økonomien på det specialiserede voksenområde

Økonomien på det specialiserede voksenområde Notat Sagsnr.: 00.30.10-G01-1-17 Dato: 12. juni 2017 Titel: Økonomien på det specialiserede voksenområde Sagsbehandle Hanne Astrid Jørgensen Lise Møller Jensen Økonomikonsulent Specialkonsulent Økonomien

Læs mere

Udviklingen i antal cpr. på dag- og døgntilbud

Udviklingen i antal cpr. på dag- og døgntilbud SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Analyse - Politikområde 14, det specialiserede voksenområde Social-, Sundheds- og fritidsudvalget Dato: 28. april 2016 Sagsbeh.: Charlotte B. Olsen

Læs mere

Vejledende Serviceniveau Længerevarende ophold i botilbud i henhold til Servicelovens 108

Vejledende Serviceniveau Længerevarende ophold i botilbud i henhold til Servicelovens 108 Aalborg Kommune Specialgruppen Vejledende Serviceniveau Længerevarende ophold i botilbud i henhold til Servicelovens 108 I henhold til Lov om Social Service, skal Kommunalbestyrelsen tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Side 1 af 5 Notat Til Til Aarhus Byråd Orientering SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Svar på 10-dages forespørgsel fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedrørende

Læs mere

Helt Alene? - udsatte unges overgange til voksenlivet. SFI København den 24. maj 2016. Cand. jur. Bente Adolphsen

Helt Alene? - udsatte unges overgange til voksenlivet. SFI København den 24. maj 2016. Cand. jur. Bente Adolphsen Helt Alene? - udsatte unges overgange til voksenlivet SFI København den 24. maj 2016 Programpunkter 1. Efterværn start: hvad var meningen? 2. Generelle problemstillinger i hovedtræk Lovændringer på det

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet Retssikkerhed for den udsatte borger Rammeaftalen / socialområdet Hvad er retssikkerhed? Mange forsøg på definition et par eksempler Samfundsforholdenes regulering sker ved retsregler, der er klare og

Læs mere

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Servicelovens 108. Lovgrundlag Servicelovens 108 Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden.

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Servicelovens 108. Lovgrundlag Servicelovens 108 Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandard Overskrift Længerevarende botilbud Socialpsykiatri Servicelovens 108 Lovgrundlag Servicelovens 108 Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Modtagere Borgere som har en væsentlig

Læs mere

Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov

Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov Kære forældre For et menneske er livet fyldt med spændende overgange. Man starter i børnehave, går fra børnehave til skole og

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2015 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2016 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2015 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2016 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Resultater af flow- og tyngdeanalyse handicap- og psykiatriområdet i Skanderborg Kommune

Resultater af flow- og tyngdeanalyse handicap- og psykiatriområdet i Skanderborg Kommune Resultater af flow- og tyngdeanalyse handicap- og psykiatriområdet i Skanderborg Kommune Maj 2019 1. Indledning...3 2. Flowanalyse...4 2.1 Anvendt metode...4 2.2 Hvad viser flowanalysen?...4 2.2.1 Udvikling

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Tak for din henvendelse af 17. maj 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 17. maj 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Adm. direktør 29. maj 2018 Line Ervolder, MB Sagsnr. 2018-0138841 Dokumentnr. 2018-0138841-7 Kære Line Ervolder Tak for din henvendelse af 17. maj 2018, hvor du stiller

Læs mere

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011

Februar 2015. Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 merudgiftsydelse og tabt arbejdsfortjeneste på det sociale område Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105)

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Social og Sundhed Socialafdelingen Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Indhold

Læs mere

Tak for de fremsendte spørgsmål som vedrører hjemtagelse af personer med vidtgående handicap fra Danmark.

Tak for de fremsendte spørgsmål som vedrører hjemtagelse af personer med vidtgående handicap fra Danmark. Ilaqutariinnermut, Kultureqarnermut, Ilageeqarnermut Naligiissitaanermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling Medlem af Inatsisartut Debora Kleist, Inuit

Læs mere

Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet

Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet Aflastning, afløsning og pasning på børneområdet Handicapkonferencen 2011 Gitte Madsen www.gittemadsen.dk Selvstændig socialrådgiver og handicapkonsulent 1 Alle de mange regler Aflastning kan foregå i

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 24-01-2013 28-02-2013 28-13 5200109-12 Status: Gældende Principafgørelse om: merudgifter ved forsørgelsen - børn - ferielejr

Læs mere

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet 18 år, og hva så? Når du fylder 18 år bliver du myndig. Det betyder, at du har nogle andre muligheder, rettigheder

Læs mere

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Opfølgning på udmeldte tidsfrister i 2014 og udmelding af tidsfrister for afgørelser i 2015 i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Opfølgning på udmeldte er i og udmelding af er for i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune Retssikkerhedsloven: 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Godkendelse Revidering Acadre dokument nr. 174406-17 myndighed

Læs mere

** De afviste afgørelser fra Ankestyrelsen tæller ikke med i omgørelsesprocenten, da Ankestyrelsen ikke har behandlet disse sager.

** De afviste afgørelser fra Ankestyrelsen tæller ikke med i omgørelsesprocenten, da Ankestyrelsen ikke har behandlet disse sager. Sagsbeskrivelse Job- og Ydelsessekretariatet og Socialsekretariatet har modtaget Ankestyrelsens statistik på Social- og Beskæftigelsesområdet for 2018. Af tabellen nedenfor fremgår udfaldet af Ankestyrelsens

Læs mere

Klageadgang når lederen af et forsorgshjem træffer afgørelse om indskrivning og udskrivning af 110 botilbud. v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen

Klageadgang når lederen af et forsorgshjem træffer afgørelse om indskrivning og udskrivning af 110 botilbud. v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen Klageadgang når lederen af et forsorgshjem træffer afgørelse om indskrivning og udskrivning af 110 botilbud v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen Lederens kompetencer Lederen på et forsorgshjem kan træffe

Læs mere

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af

Evaluering af fremskudt visitation. Samarbejdsaftale mellem Hjørring Kommune og Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Evaluering af Evaluering af Samarbejdsaftale om Fremskudt visitation til borgere med svære sindslidelser fra Hjørring Kommune indlagt på Brønderslev Psykiatriske Sygehus 1 1. Indledning...2 2. Evaluering...3 2.1. Kronologisk

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Godkendt 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål...

Læs mere