Rollespil: Forfulgt kirke

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rollespil: Forfulgt kirke"

Transkript

1 Rollespil: Forfulgt kirke De unge kommer til at føle på egen krop, hvad det vil sige at leve under forfølgelse og farlige vilkår, idet de deltager i en undergrundsgudstjeneste og fængsles. Under et rollespil opstår et fantastisk miljø for læring og forståelse. Deltagerne får fakta og input, forskellige udfordringer, deltager i hemmelige møder og får sig nogle overraskelser, de ikke vil glemme.

2

3 Indhold 1. Introduktion til Åbne Døre og kristenforfølgelse 2. Introduktion til rollespillet og dets forløb 3. Materiale- og huskeliste 4. Oversigt over rollerne 5. Overblik over faciliteter, rekvisitter, mødepunkter. 6. Instrukser og beskrivelse af: Scene 1: Mødelokalet Scene 2: Cellen Scene 3: Arrestation af grupper (Politi) Scene 3: Kontaktpersoner langs ruten Scene 4: Det hemmelige mødested 7. Bilag: 1. Forslag til valg af bibelvers 2. Forslag til præstens andagt 3. Ja tak jeg vil vide mere -seddel

4 Introduktion til Åbne Døre og kristenforfølgelse Åbne Døre er en organisation, der tjener verdens forfulgte kristne, fordi: Lider én legemsdel, så lider også alle de andre... I er Kristi legeme og hver især hans lemmer. 1 Kor. 12:26 Husk på dem, der er i fangenskab, som om I var deres medfanger, og på dem, der mishandles, så sandt som I også selv har en krop. Hebr. 13:3 Facts om kristenforfølgelse: Kristne er den største forfulgte religiøse gruppe i verden. 80% af alle der forfølges pga. tro er kristne. Hver eneste dag oplever mere end 100 mio. kristne forfølgelse. 2/3 dele af verdens befolkning lever i lande med begrænset religionsfrihed. 60% af de forfulgte kristne er under 18 år Hvor sker det? Åbne Døre udgiver hvert år en liste med de 50 lande i verden hvor forfølgelsen af kristne er værst. Se for årets liste. Læs mere om hvem der forfølger kristne og hvorfor på.

5 Introduktion til rollespillet Oversigt over rollespillets forløb: 1. Almindeligt møde (10 min) 2. Taleren arresteres (5 min) 3. Briefing af deltagerne (10 min) 4. Afrejse, vis evt. små videoer (5 min per hold) 5. Selve rollespillet (ca. 1½-2 timer afhængig af rutens længde) Mødet med den falske kontaktperson Mødet med den ægte kontaktperson Arrestation og fængsel eller Ankomst til hemmeligt mødested Møde i fængselscellen/på det hemmelige mødested Afsluttende evaluering i fængselscellen (= Ca. 3 timer i alt) Antal deltagere: 2-70, hvis der er mere end 70 deltagere anbefaler vi, at lave to ruter, med et hold betjente til hver. Alle kan starte sammen og bruge samme fængselscelle Antal frivillige: Mindst 10 personer

6 Introduktion til rollespillet Rollespillet foregår i et land hvor kirken lider under forfølgelse. Som udgangspunkt er det ikke vigtigt om det er et bestemt (se for information om aktuelle lande). De kristne i landet forfølges, og fængsling af kristne er udbredt. Det giver en stærk effekt hvis der skelnes mindst muligt mellem virkelighed og rollespil. Derfor kan mødet godt starte uden information om, at det er et rollespil. Alternativt kan man informere gruppen om, at vi skal have et rollespil, hvor det er vigtigt at de lever sig ind i spillet så godt som muligt. Dette kan give en bedre effekt, specielt overfor de lidt yngre. Ideen med rollespillet er, at give deltagerne en stærk oplevelse deltagernes alder afgør hvor stærke midler, der tages i brug. I grupper hvor alder varierer meget, kan man godt variere hvor brutale f.eks. arrestationerne skal være. Man ser også på, hvordan folk reagerer. Overfor folk som pjatter og ikke er med på «legen», kan man, med god samvittighed, være ekstra streng. Et andet godt virkemiddel, til at gøre rollespillet mere virkelighedstro, er at politifolkene snakker engelsk.

7 Materialeliste Små sedler med bibelvers (1 per deltager). Se bilag. Politiuniformer og evt. våben Strips/håndjern Bind til øjnene til ca. Halvdelen af deltagerne Stearinlys og tændstikker til fængselscellen og til det hemmelige mødested Sangark med et par sange på; disse skal bruges i cellen og på det hemmelige mødested. Evt. guitar til sang på det hemmelige mødested Sedler hvorpå man kan skrive sig op til info fra Åbne Døre. Se bilag. Mulighed for at vise film både i mødelokalet og cellen, og evt. på det hemmelige mødested. Et kort over ruten (hvis den er meget enkel er det ikke nødvendigt) Huskeliste Lav en rute Print bilagene ud, så der er nok til alle deltagere.

8 Faciliteter Mødelokale: Jeres almindelige mødelokale. Rute, gerne i bymiljø Fængselscelle. Stearinlys. Sangark. Det hemmelige mødested: En almindelig villa, som gerne ligger et stykke væk. Træk gardinerne for, sluk alt lys og tænd nogle stearinlys. Hvis det ønskes, kan man have ryddet plads på stuegulvet, så at alle kan sidde i en rundkreds rundt om stearinlys. Eventuelt kan man bruge fyrfadslys i kors-formation.

9 Oversigt over rollerne Mødeleder Gerne en person, som normalt er mødeleder i denne forsamling. Beklædning: Det du normalt ville gå med. Taler Dette bør være en person, som er i stand til at tage ledelsen, «improvisere» lidt og holde de unges opmærksomhed. Beklædning: Det du normalt ville gå med. Politi Politiet arbejder for staten, og ønsker at undertrykke al kristen indflydelse i samfundet. De mener, at de kristne er en trussel mod landets sikkerhed. De er ikke nødvendigvis "onde" mennesker, de gør bare deres pligt de beskytter deres land. De kan godt have en brutal adfærd, snakke højt (evt. på gebrokkent engelsk). Vær autoritære og brutale (især overfor lederne), men tilpas brutaliteten til alder og reaktioner! Hvis I har våben, er det nok ikke nødvendigt at råbe. Beklædning: Politi-uniformer.

10 Oversigt over rollerne fortsat Ægte kontaktperson Beklædning: normal. Det kan med fordel være en, som gruppen ikke kender. Falsk kontaktperson Beklædning: normal. Det kan med fordel være en, som gruppen ikke kender. Fanger i cellen Dette bør være en person, som er i stand til at tage ledelsen, «improvisere» lidt og holde de unges opmærksomhed.

11 Oversigt over rollerne fortsat Husejer: Beklædning: normal. Dette bør være en person, som er i stand til at tage ledelsen, «improvisere» lidt og holde de unges opmærksomhed. Husejeren bor i huset, som fungerer som det hemmelige mødested. Han er villig til at åbne sit hjem for menigheden, som ikke har noget sted at opholde sig. Infiltrator/forræder: Infiltratoren arbejder for det hemmelige politi, så hvis det er muligt bør infiltratoren være en, som ikke kender de unge særlig godt. Hvis dette ikke er muligt, optræder vedkommende som en forræder, (en «Judas») som har skiftet side. Budskabet vedkommende kommer med tilpasses da. Han bør gøre mindst muligt ud af sig, ikke sige noget og prøve at falde ind i mængden.

12 Rollespillet SCENE 1 Mødet begynder, taleren arresteres, grupperne udsendes. Mødelederen åbner mødet som han ville gjort det til et helt almindeligt møde: byder taleren velkommen, giver information o.l. Han uddeler en lille seddel til hver med et bibelvers på, (se bilag). Taleren får ordet, og han taler et par minutter om et emne fx at følge Jesus lige meget hvad eller vigtigheden af at mødes som kristne. To politibetjente har gemt sig udenfor i nærheden, og står klar til at arrestere taleren på et angivet signal. Dette signal kan fx være en sætning eller ord; fx halleluja samtidig med at han rækker hånden op. Hvis signalet ikke kan ses af betjentene, kan der være en frivillig, som videregiver signalet. Arrestationen af taleren skal være brutal. Politiet kommer løbende ind og råber (på dansk eller engelsk) «politi», «Nu er det nok», «Du er anholdt». Taleren gør ikke modstand, han bevarer roen og lader sig frivilligt arrestere. Han kan komme med opfordringer til deltagerne, som fx «vær ikke bange» og «bed for mig».

13 Rollespillet SCENE 1... fortsat... Politiet sætter håndjern/strips på talerens hænder. Vendt mod deltagerne siger en af betjentene noget i retning af dette: Det er strengt forbudt at samles på denne måde. Taleren bliver arresteret for at sprede farlig propaganda. Enhver i dette lokale er under overvågning. Vi vil komme tilbage for at tage jer, hvis I ikke stopper med at holde sådanne møder. Politiet fører taleren bort. (De fører ham ind i fængselscellen). Mødelederen tager nu ordet: Vi befinder os i en farlig situation: taleren er blevet arresteret og måske kommer politiet tilbage for at tage flere. Derfor tager vi til et hemmeligt sted, og fortsætter mødet dér. Jeg vil nu fortælle jer, hvordan det hele skal foregå.

14 Rollespillet SCENE 1... fortsat... Mødelederens briefing af deltagerne: Alle skal forholde sig roligt og være meget stille. Vi skal gå i grupper på 3-4 personer. Ingen må forlade lokalet, før I har fået et klart signal fra mig. Telefonerne kan blive aflyttet, så vi samler dem ind før vi går. Forklar stedet de skal gå hen og møde kontaktpersonen! Forklar hvordan de kan kende kontaktpersonen: Han står ved en bil (giv et kendetegn på bilen). De skal spørge, hvor han er på vej hen. Han svarer «Moskva». Dette er kodeordet. De fortæller, at de også skal til Moskva, og spørger, om han vil vise dem vejen. Kontakpersonen forklarer dem derefter vejen. Det er vigtigt at gruppen ikke nævner kodeordet, før kontaktpersonen har nævnt det. På vejen kan I risikere at møde politiet, eller andre som repræsenterer fare. (Alt afhængig af antal frivillige kan man fx have overfaldsmænd løbende rundt). I skal i alle tilfælde forholde jer rolige og ikke gøre modstand eller prøve på at flygte. Tænk på Jesus, på hvordan han opførte sig, da han blev arresteret i Getsemane have, og på at han kalder os til at elske alle og udvise godhed mod alle.

15 Rollespillet SCENE 1... fortsat... Mobiltelefonerne indsamles og opbevares forsvarligt. Deltagerne deles ind i grupper på 3-4 personer. Vigtigt: Infiltratoren (og evt. overskydende frivillige) kommer også ud i grupperne. Grupperne sendes af sted mod det hemmelige mødested med et interval på ca. 4 minutter. Det er vigtigt med dette tidsinterval, da politiet skal nå at arrestere ca. en tredjedel af grupperne undervejs, og føre dem til cellen. Mens grupperne venter på at blive sendt afsted, er det godt at arrangere noget, så de holder fokus. Fx kan der vises små Åbne Døre film. De kan også bruge tiden på at lære deres bibelvers udenad. De kan evt. også bruge tiden på at skrive sig op til information fra Åbne Døre via tilemldingssedlen (se bilag). Mødelederen er den sidste som forlader lokalet. Når han går til det hemmelige mødested, giver han besked til kontaktpersonerne og politiet (og evt. overfaldsmænd) om, at den sidste gruppe er sendt ud. Mødeleder og den ægte kontaktperson venter på det hemmelige mødested. Politiet venter skjult udenfor det hemmelige mødested.

16 Rollespillet SCENE 2 Mødet med kontaktpersonerne Den falske og den ægte kontaktperson står ved hver deres bil med samme kendetegn. De står i samme område, men med så stor afstand, at de ikke kan se hinanden Grupperne møder først den falske kontaktperson! Mødet med den falske kontaktperson Når gruppen spørger ham, hvor han skal hen, lader den falske kontaktperson til ikke at kende kodeordet, og siger derfor noget andet. Han kan godt prøve at få gruppene til at tro at de kan stole på ham, men han kender ikke kodeordet. Hvis en gruppe afslører sig ved at: Afsløre kodeordet (Moskva), Sige hvor de kommer fra eller hvor de er på vej hen, eller afsløre at de er kristne så sker dette: 1. De føres til cellen. Eller 2. Den falske kontaktperson lader som ingenting, og derved er der en god grund til at infiltrere og storme det hemmelige møde. Når alle grupperne er gået forbi (altså når mødelederen kommer forbi) kan han gå tilbage til fængselscellen. Missionen er fuldført.

17 Rollespillet SCENE 2...fortsat... Mødet med den ægte kontaktperson Den ægte kontaktperson står placeret efter den falske kontaktperson. Gruppen spørger hvor han skal hen. Han svarer, at han er på vej til Moskva (som er kodeordet). Gruppen siger så at de også er på vej dertil, og spørger om vej. Kontaktpersonen forklarer dem vejen til det hemmelige mødested og giver dem, om nødvendigt, et kort/en tegning over området. Dette gentager sig indtil alle grupperne er gået forbi. Når mødelederen kommer forbi, kan kontaktpersonen gå med vedkommende til det hemmelige mødested.

18 Rollespillet SCENE 3 Arrestation af grupperne på vejen Et egnet sted i nærheden af cellen står to hold politibetjente klar til at arrestere nogle af grupperne. NB: Husk at gruppen med infiltratoren ikke skal arresteres! De der arresteres får bind for øjnene og smides ind i cellen. Snak gerne nedladende/hårdt til dem, som allerede sidder i cellen. Hvis de synger, så forsøg at få dem til at stoppe. Sådan fortsætter dette: mens den ene politigruppe kaster fangerne i cellen, er den anden gruppe ude for at arrestere nye. Mindst én betjent står ved cellen, så ingen stikker af. Vedkommende kan med jævne mellemrum gå ind og slukke stearinlyset og bede dem om at holde kæft. MEN, når rollespillet afbrydes af taleren, og der i stedet bliver filmvisning, forstyrrer politiet ikke. NB! Når arrestationerne af grupperne er over, går alle politibetjente, bortset fra ham der holder vagt, til det hemmelige mødested. Her skal de vente udenfor døren og på besked fra «infiltratoren» storme huset og føre alle til cellen.

19 Rollespillet SCENE 4A Fængselscellen I cellen sidder et par fanger sammen med taleren. Fangerne fortæller, hvorfor og hvordan de blev arresteret, eventuelt også hvordan de blev frelst. Disse to personer er vigtige med tanke på at holde «alvor» i cellen efterhånden som der kommer flere grupper ind i cellen. Inspiration til historier kan man fx på Fangerne skal hjælpe taleren med at holde ro i cellen, og med at give deltagerne en oplevelse af at de virkelig er i fængsel. NB: Det er vigtigt at taleren træder i karakter som leder, lige så snart grupperne ankommer. Det kan også virke godt at synge, mens de kommer. Taleren har forberedt sig på at lede et møde i cellen. Han starter inden alle er ankommet. Hvis der er nok ledere til stede, kan det være en god ide at disse stiller nogle gode spørgsmål, osv. På den måde kan de hjælpe med, at deltagerne selv bliver aktive, og at oplægget bliver en succes.

20 Rollespillet SCENE 4A... fortsat... Når alle arresterede grupper er ankommet og har hørt fangernes historier, afbryder taleren rollespillet. Han fortæller, at mens dette er en «leg» eller et «spil» for os, sidder tusindvis af kristne rundt om i verden fængslet for deres tro på Jesus. For eksempel: I Eritrea sidder hundredevis af kristne stuvet sammen i skipscontainere, som er iskolde om natten og om dagen bliver de nærmest kogt ihjel. Stanken af afføringen, som opbevares i en bøtte, er kvalmende. Alene i Nordkorea befinder ca kristne sig i koncentrationslejrer. De fleste overlever ikke fem år dér. Derefter vises filmen «Tro og bøn» (7 min) inde i cellen. Der kan vises små film indtil de grupper, som blev arresteret på det hemmelige mødested, også er ankommet.

21 Rollespillet SCENE 4B Det hemmelige mødested Husejeren tager imod grupperne. For at få adgang til huset må de sige kodeordet «Moskva» og citere et bibelvers udenad. Han giver dem besked om, at de skal være stille, så naboerne ikke fornemmer, at de har gang i noget ulovligt. Det er nemlig strengt forbudt at samles uden myndighedernes tilladelse. Mens de venter på, at alle grupper skal ankomme, kan husejeren holde deltagernes opmærksomhed ved at fortælle om sin egen situation som «forfulgt kristen». Fx: «Har nogen en Bibel? Jeg skulle gerne have en, men de er vanskelige at få fat i. Vi har én i menigheden, som går på omgang og som jeg får lov til at låne af og til.» «Vi må passe på at naboerne ikke mistænker os. De opnår trods alt fordele ved at anmelde kristne, så vi kan ikke stole på dem.» Husejeren kan godt have fundet information om forfulgte kristne på forhånd, og forberedt nogle samtaleemner. Det vigtige er, at det virker realistisk, og at han taler, som om det gælder ham selv. Hvis der er nok ledere til stede, kan det være en god ide at disse stiller nogle gode spørgsmål, osv. På den måde kan de hjælpe med, at deltagerne selv bliver aktive, og at oplægget bliver en succes.

22 Rollespillet SCENE 4B...fortsat... Der bedes, synges og deles vidnesbyrd. Når alle de grupper, som ikke er blevet arresteret, er ankommet tjekker infiltratoren/forræderen, om politiet er nået frem under påskud af, at han skal på toilettet. Han sørger for at døren er ulåst, så de kan komme ind. Når dette er klart, tager han ordet: Hvis der er snak om en infiltrator rejser vedkommende sig og proklamerer højt og misfornøjet: «Nu har jeg hørt nok af dette pis!! Jeg er udsendt som spion fra myndighederne. I er afsløret, og det kommer I alle til at blive hårdt straffet for! Politiet er tilkaldt og er allerede på vej herhen!» Hvis det er en forræder, som har byttet side: «Jeg har fået nok af dette! Dette er ulovligt, det ved I alle sammen! I al hemmelighed har jeg længere tid været i kontakt med myndighederne. Jeg har givet dem besked om, at vi er her, så de er nok allerede på vej! Hvis ikke politiet derefter selv kommer ind, kommanderer han alle til at forholde sig roligt, og går ud for at hente dem.

23 Rollespillet SCENE 4B...fortsat... Polititroppen stormer ind og kommanderer alle ud af huset. Politiet er autoritære, og råber kommandoer specielt ad dem, som ikke tier stille, eller ikke gør som der bliver sagt. Deltagerne føres i rækker til cellen.

24 Rollespillet SCENE 5 Afslutning Hele rollespillet afsluttes når alle deltagerne er placeret i cellen. Der foretages en evaluering, hvor man enten i grupper, eller i fællesskab snakker om hvad man har oplevet. Det er fint både at høre nogen, som har været i cellen og nogen, som har været på det hemmelige mødested. En af lederne tager til sidst ordet og fortæller, at nu slutter legen for deltagerne, men at den for kristne rundt omkring i verden aldrig slutter. De lever under forfølgelse hver dag. Menigheder samles i hemmelighed og synger og beder med frygten for at blive fanget. Vi er privilegerede, at vi her i Danmark frit kan samles om Gud.

25 Rollespillet SCENE 5...fortsat... Det er muligt at hjælpe forfulgte kristne på mange måder. Fx: Følg med: Modtag Åbne Døre bladet gratis. Find os på facebook, eller modtag bedesms eller nyhedsmail. Bed! Bl.a. ved at bruge bedekalenderen i bladet, komme til Shockwave, få bede-sms, blive natbeder. Giv. Saml penge ind fx i din kirke eller bliv fast giver. Send et opmuntrende postkort til en forfulgt kristen. Rejs. Med bibler, opmuntring og bøn. (18 år +) Find ud af meget mere og tilmeld dig på (Print bilaget ud, så deltagerne kan skrive sig på sedlen, hvis de ønsker mere info. De udfyldte sedler sendes til Åbne Døre, Postboks 1062, 7500 Holstebro)

26

27 Bibelvers til uddeling 1 Joh. 14:6 Jesus sagde til ham: Jeg er vejen og sandheden og livet: ingen kommer til Faderen uden ved mig. 1. Tim. 2:4 Gud vil, at alle mennesker skal frelses og komme til erkendelse af sandheden. Matt. 10:38-39 Og den, der ikke tager sit kors op og følger mig, er mig ikke værd. Den, der har reddet sit liv, skal miste det, og den, der har mistet sit liv på grund af mig, skal redde det. Hebr. 4:12 For Guds ord er levende og virksom og skarpere end noget tveægget sværd; Joh. 8:31-33 Hvis I bliver I mit ord, er I sandlig mine disciple, og I skal lære sandheden at kende, og sandheden skal gøre jer frie. Matt.4:4 Men han svarede: Der står skrevet: mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund. Ef. 3:20 Ham, som formår med sin kraft, der virker i os, at gøre langt ud over alt, hvad vi beder om eller forstår. 2. Kor. 5:17 Altså: Er nogen i Kristus, er han en ny skabning. Det gamle er forbi, se, noget nyt er blevet til! Gal. 2:20 Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig, og mit liv her på jorden lever jeg i troen på Guds søn, der elskede mig og gav sig selv hen for mig.

28

29 Bibelvers til uddeling 2 Salme 95:3 For Herren er en stor Gud, en mægtig konge over alle guder. Jeremias 23:24 Hvem kan skjule sig på steder, hvor jeg ikke kan få øje på ham? siger Herren. Er det ikke mig, der fylder både himmel og jord? Jer. 31:4 Med evig kærlighed har jeg elsket dig, derfor bevarer jeg min troskab mod dig. Matt. 11:28-30 Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile. Joh. 4:24 Gud er ånd, og de som tilbeder ham, skal tilbede i ånd og i sandhed. Rom. 1:16 For jeg skammer mig ikke ved evangeliet; det er Guds kraft til frelse for enhver, som tror Rom. 5:8 Gud viser sin kærlighed til os, ved at Kristus døde for os, mens vi endnu var syndere. Rom. 6:23 For syndens løn er død, men Guds nådegave er evigt liv i Kristus Jesus, vor Herre Rom. 8:23 Så er der nu igen fordømmelse for dem, som er i Kristus Jesus. Rom. 8:28 Vi ved, at alt virker sammen til gode for dem, der elsker Gud, og som efter hans beslutning er kaldet.

30

31 Bibelvers til uddeling 3 Rom. 11:36 Thi fra ham og ved ham og til ham er alle ting. Ham være ære til evig tid! Amen. Rom. 12:2 Og tilpas jer ikke denne verden, men lad jer forvandle, ved at sindet fornyes, så I kan skønne, hvad der er Guds vilje: det gode, de som behager ham, de fuldkomne. Esajas 55:11 Sådan er mit ord, som udgår af min mund, det vender ikke virkningsløst tilbage til mig, men det gør min vilje og udfører mit ærinde. Gal. 6:2 Bær hinandens byrder; således opfylder I Kristi lov. Esajas 9:2 Det folk som vandrer i mørket, skal skue et stort lys. Matt. 19:19 Du skal elske din næste som dig selv. Lukas 6:31 Gør mod andre mennesker sådan, som I vil, at de skal gøre mod jer! Matt. 28:19 Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Joh. 15:13 Større kærlighed har ingen, end den at sætte livet til for sine venner. Joh. 8:12 Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys. 3. Mos. 11:44 For jeg er Herren jeres Gud; I skal hellige jer og være hellige, for jeg er hellig.

32

33

34

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37 Så længe jorden står, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre. 1 Mos. 8, 22 Joh. 6, 35 Jeg er livets brød. Den, som kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Johannes 1:1 I ham var liv, og livet var menneskers lys. Johannes 4:4 1 Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket,

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION

VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION VEJLEDENDE RITUAL VED ORGANDONATION Forud er der normalt gået 6 timer, fra pumperne med sovemedicin og smertestillende medicin er slukket, til lægerne kan lave den første hjernedødsundersøgelse. Herefter

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 15 livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 1 »Vi vil leve i bøn«sådan lyder en af kerneværdierne i IMU, og derfor ønsker vi at sætte fokus på bøn. 15 livliner er en opfordring til at

Læs mere

Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække

Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 2. marts 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til fastelavns søndag, 2. tekstrække Salmer DDS 10: Alt hvad, som fuglevinger fik DDS 645: Stille er min sjæl til Gud FS3

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 1 5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 16,13-26 Bøn. Lad os bede! Ånd over

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

En ny skabning. En ny skabning

En ny skabning. En ny skabning En ny skabning At blive frelst er ikke kun at få sin synd tilgive, men også at blive født på ny. Det er noget noget der dør og det er et nyt liv der starter. Udrykket at blive født på ny er for mange kristne

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1 17-01-2016 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2014. Tekst: Johs. 12,23-33. Det er vinter og sidste søndag efter helligtrekonger. I år, 2016, falder påsken meget tidligt, det er palmesøndag

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Tro på Gud Det første punkt i troens grundvold er Omvendelse fra døde gerninger, og dernæst kommer Tro på Gud.! Det kan måske virke lidt underlig at tro på Gud kommer som nr. 2, men det er fordi man i

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Opfordringen i denne søndags

Læs mere

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!!

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!! Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej? Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24 Der er en vid port fulgt af en bred vej, og så er der en snæver port fulgt af en trang vej Den

Læs mere

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn.

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. maj 2015 Kirkedag: 5.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,23b-28 Salmer: SK: 743 * 635 * 686 * 586 * 474 * 584 LL: 743 * 447 * 449 * 586 * 584 Jeg vil godt indlede

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. februar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække Salmer DDS 12: Min sjæl, du Herren love Dåb: DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Advent. 3. søndag i advent Mel.: I blev skabt som mand og kvinde (DDS 706)

Advent. 3. søndag i advent Mel.: I blev skabt som mand og kvinde (DDS 706) Advent I advent tager flere af teksterne fra Det Gamle Testamente udgangspunkt i det golde ørkenlandskab og forjættelsen af ny frugtbarhed. Hos Esajas hører vi til 3. søndag i advent om dette tørre land

Læs mere

1.1 Gud er... Check-in. Introduktion til denne Temaaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

1.1 Gud er... Check-in. Introduktion til denne Temaaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 11 GUD ER - TEMAAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 7 11 Gud er Introduktion til denne Temaaften At få de unge til at indse, at Gud er helt forskellig fra dem selv Det er den forskellighed og storhed, der er

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor...

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... 1 Gud, tak for, at du kalder os for dine børn og fordi du kender os helt og alligevel holder af os og vil have med

Læs mere

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd.

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd. $'9(1786'20,1, En prædiken af Ragnar Boyesen Jeg Jesus, har sendt min engel for at vidne for jer om disse ting i menighederne; jeg er Davids rodskud og ætling, jeg er den strålende morgenstjerne. Og Ånden

Læs mere

2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274

2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274 1 2. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 8. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 74/268/612/85//271/439/274/80 Uddelingssalme: se ovenfor: 274 Åbningshilsen Efter højmessen i dag er der frokost i Sognehuset,

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses ion ækkelses enter Fordi vi brænder for vækkelse! Vores håb er: At et hvert menneske i København, i Danmark og i verden bliver livsforvandlet af Guds kærlighed og kraft og bliver en brændende efterfølger

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Prædiken til d.8/11 2015. 23. s.e.trinitatis v/ Brian Christensen. Tekst: Amos 8,4-7; Rom 13,1-7; Matt 22,15-22.

Prædiken til d.8/11 2015. 23. s.e.trinitatis v/ Brian Christensen. Tekst: Amos 8,4-7; Rom 13,1-7; Matt 22,15-22. Prædiken til d.8/11 2015. 23. s.e.trinitatis v/ Brian Christensen Tekst: Amos 8,4-7; Rom 13,1-7; Matt 22,15-22. Da gik farisæerne hen og besluttede at fange Jesus i ord. De sendte deres disciple hen til

Læs mere

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 Jesus fortæller i dagens evangelietekst to lignelser. I dem begge sigter han til folkets ledere: ypperstepræsterne, folkets ældste og farisæerne,

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: 290 I al sin glans 317 Livets fylde, glædens glans 282 Apostlene sad 294 Talsmand som (Lindemann) 438 Hellig 292.3-5 I det store sjælebad (Barnekow

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Studie 18. Kristen adfærd

Studie 18. Kristen adfærd Studie 18 Kristen adfærd 97 Åbningshistorie Spørgsmål, der skræmmer livet af mig: Hvilke film er det ok at se? Hvad er der galt med det tøj, jeg har på? Er der noget galt med min musik beskriver den ikke

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus.

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus. Skriftemål Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Fælles skriftemål forud for gudstjenesten Fælles skriftemål kan holdes forud for gudstjenesten imellem anden og tredje ringning efter følgende

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Guide til til Højmessen

Guide til til Højmessen Guide til til Højmessen Velkommen til højmesse i Sct. Pauls Kirke. Denne guide beskriver forløbet af de højmesser, der ledes af sognepræst Flemming Baatz Kristensen. INDLEDNING: Klokkeringning og bedeslag.

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja!

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. oktober 2015 Kirkedag: 20.s.e.Trin/A Tekst: Matt 22,1-14 Salmer: SK: 291 * 416 * 175 * 475,1 * 589 LL: 291 * 612 * 416 * 175 * 475,1 * 589 Har I nogen

Læs mere

Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække

Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke Bededag fredag d. 1. maj 2015 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække Salmer DDS 497: Jeg råber fast, o Herre (mel: Jeg ved, på hvem jeg bygger) DDS

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 Opstandne Herre. Kom til mig og hold mig fast i fællesskabet med dig nu og i evighed. AMEN Simon Peter havde været sammen med den discipel,

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Velkommen tilbage fra sommerferie og til en ny spændende sæson i Odder Frimenighed. Hvert efterår starter menighedens celler med et fælles oplæg. Som kirke har vi en drøm,

Læs mere

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Der kan indledes med kimning eller ringning efter stedets skik. INDGANG (PRÆLUDIUM) INDGANGSSALME HILSEN

Læs mere

18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696

18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696 1 18. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. oktober 2014 kl. 10.00. Salmer: 730/434/335/292//368/439/458/696 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er i kirke til

Læs mere

Udviddet note til Troens fundament - del 1

Udviddet note til Troens fundament - del 1 Udviddet note til Troens fundament - del 1 Grundfæst dig selv i troen / menigheden må grundfæstes i troen! Kirken er ikke i show-business men i vores himmelske faders kingdom-business Man kan også definere

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. august 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 661: Gud ene tiden deler

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16 1 1.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 10. januar 2016 kl. 10.00. Salmer:123/434/138/289//444/439/362/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /750 Åbningshilsen Vi er efter helligtrekonger

Læs mere

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 1 1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 Åbningshilsen I dag skal vi tage afsked med vores kordegn som for sidste gang har ledt

Læs mere

Forvandling. 2. Kor.5.17: "Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til!

Forvandling. 2. Kor.5.17: Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til! Forvandling Bibeltime af Finn Wellejus 2. Kor.5.17: "Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til!" Hvordan blev du frelst? - kære broder og søster.

Læs mere

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse.

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse. Vielsesritualet Brudgommen ankommer med sit vidne (forlover) til kirken ca. 25 minutter før vielsen. De sætter sig ind i kirkens kor på stolene i højre side, brudgommen nærmest alteret. Bruden ankommer

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække.

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 2. juni 2013 kl. 9.30 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. Salmer. DDS 722 Nu blomstertiden komme2 DDS 447 Herren strækker

Læs mere

Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en

Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en begejstret menneskemængde. Han hyldes som konge. Den længe

Læs mere

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér?

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér? Prædiken til 2. påskedag 2014. Salme 16,5-11 - 1.Korinterbrev 15,12-20 - Johannesevangeliet 20,1-18 Er det mon sådan, at en sejr kan ligge gemt i nederlaget? Det har været temaet, som har klinget med i

Læs mere

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Jer er en vinder -2 Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Mål: Målet med undervisningen er, at børnene må se værdien i retfærdighedens brynje. Retfærdighedens brynje beskytter hjertet fra forkerte

Læs mere

Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29

Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29 Tekster: Mika 3,5-7, 1 Joh 4,1-6, Matt 7,22-29 3 Lovsynger herren (300 Kom sandheds ånd (mel.: Gør døren høj)) 352 Herrens kirke (mel. Rind nu op i Jesu navn) 348 Tør end nogen (mel.: Lindemann) (438 Hellig)

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud Et godt valg -2 Daniel hører fra Gud Mål: Børnene må indse, at de kan ændre situationer, når de tager sig tid til at søge Gud, lytte til ham og hører fra ham. Fremtiden ligger i Guds hænder, og han hjælper

Læs mere

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: 122 574- (123)/ 128- (101) 129 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus sagde:»derfor, se, jeg sender

Læs mere

Herredømme og liv. Gennem hele Romerbrevet ser vi den kontrast, der er mellem døden, som kom gennem Adam og livet, som er i Kristus.

Herredømme og liv. Gennem hele Romerbrevet ser vi den kontrast, der er mellem døden, som kom gennem Adam og livet, som er i Kristus. 1 Herredømme og liv Romerne 5:17 Har døden på grund af den enes fald hersket ved denne ene, så skal endnu mere de, der får retfærdighedens overvældende nåde og gave, få herredømme og liv ved én eneste,

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække Salmer DDS 732: Dybt hælder året i sin gang DDS 569: Ja, engang

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12 1 Helligtrekongers søndag I. Sct. Pauls kirke 6. januar 2013 kl. 10.00. Radiotransmission. Salmer: 749/434/138/136//362/439/111/356 Uddelingssalme: se ovenfor: 111 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 10. april 2016 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 331:

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Begravelse på havet foretages efter et af de anførte ritualer med de ændringer, som forholdene nødvendiggør.

Begravelse på havet foretages efter et af de anførte ritualer med de ændringer, som forholdene nødvendiggør. Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække.

Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 3. marts 2013 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag i Fasten, Luk 11,14-28. 1. tekstrække. Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er Dåb: DDS 448,1-3 DDS 448,4-6

Læs mere