Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Om steder via præpositioner i dansk Finn Sørensen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning i Grammatik 7, 2000, s Forfatterne og Odense Universitetsforlag 2000 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 Om steder via præpositioner i dansk Finn Sørensen 1. Indledning I denne artikel vil jeg diskutere analysen af præpositionssyntagmer som i Aså. De hævdes normalt at referere til et sted på samme måde som Peter hævdes at referere til et individ. Den hovedide der vil blive forfulgt er at sådanne syntagmer udgør en relationel, umættet enhed der omfatter et sted. Artiklen præsenterer først baggrunden for at tage lokalisering og dermed steder op til diskussion (afsnit 2). Derefter præsenteres forskellige modeller for analysen af præpositionssyntagmer (afsnit 3). Og endelig til sidst præsenteres en række argumenter som peger på en af de beskrevne modeller som den mest adækvate (afsnit 4.) I konklusionen (afsnit 5) peger jeg på et problem som ikke helt naturligt finder en løsning i den teori som præsenteres via analyserne i afsnit 2-4. En del af min diskussion trækker implicit på diskussionerne i arbejder om steder som Talmy (1983),Jackendoff (1983) og Vieu (1996). 2. Baggrund I den valensteori som siden udgivelsen af Herslund og Sørensen (1982) er blevet udviklet af de to nævnte forfattere og deres kolleger er en af de centrale antagelser at et adjekt altid indgår i en relation med det fundamen tale valensled og at dette relationsforhold er af typen lokalisering. Det betyder at de understregede led i følgende eksempler er valensled som fungerer som adjekt og at subjektet i ( 1) og objektet i (2) lokaliseres i forhold til adjektet: (I) Min cykel står på banegården. (2) Peter efterlod min cykel på banegården.

3 260 En bredere og dybere diskussion af dette mønster kan findes i f.eks. Herslund og Sørensen (1994) og Herslund og Sørensen (1996). Det der interesserer mig her er påstanden om at der er et lokaliserende forhold mellem adjektet og det fundamentale led, dvs et forhold der involverer et sted der som i ( 1) og (2) kan, men ikke behøver, at blive udtrykt ved anvendelsen af en præposition, her på i begge eksempler. Min interesse for dette lokaliseringsforhold skyldes at Herslund og Sørensen ikke mig bekendt har præsenteret eller refereret til en teori om lokalisering som de implicit eller explicit bygger deres antagelser på. Mit ærinde her er derfor at give et første bud på en sådan teori. Selv om Herslund og Sørensens lokaliseringsopfattelse er ret bred, så vil jeg her kun diskutere lokaliseringer hvor stedet indføres via et præpositionssyntagme og hvori styrelsen refererer til en bestemt entitet, f.eks. en bestemt person eller en bestemt gruppe af personer. Dette valg er blevet foretaget fordi jeg ønsker at begynde med konstruktionen af en lokaliseringsteori på basis af det som stort set alle er enige om at kalde stedsreferende syntagmer, nemlig de valgte præpositionssyntagmer. 3. Optakt De vigtigste simple præpositioner i dansk er: i, ved, /Ht, ad, til, af, eft.e1; over, fra, hos, med, mod, om, gennem og mellrm, jf. Diderichsen (1946:70). En præposition (P) kan kombineres med og efterfølges af et NP der er referentielt, fx Aså, og det sammensatte udtryk udgør så et selvstændigt syntagme, et præpositionssyntagme (PP) der i en sætning kan fungere på flere forskellige måder. Det kan f.eks. være valensled som i ( 1) og (2). Det kan være modifikator som i (3): ( 3) I Aså så jeg den største rødspætte jeg nogensinde har set. Og det kan være modifikator i et NP som i ( 4): ( 4) Kroen i Aså har lukket om søndagen. Disse syntaktiske betragtninger, der ikke indeholder noget nyt og som er forenelige med kendte teorier om PPer som f.eks. Jackendoffs X bjælketeori ijackendoff (1977), er kun omtalt for at fastlægge en ramme der kan anvendes til tolkning af PPer.

4 261 Så vidt jeg kan se kan man skelne mellem tre modeller for tolkningen af PPer. Jeg kalder disse tre modeller for henholdsvis A-, B- og C-modellen, og den model jeg mener er den mest dækkende er C-modellen. I A-modellen denoterer et PP et sted der udpeges som en funktion af kombinationen af en præposition med et NP. I en sådan model er præpositioner funktioner der tager individer (eller andre genstande) som argument og som værdi har et sted, en antagelse der kan illustreres som i (5): (5) <x, sted 7 > hvor sted 7 = i (aså) Denne måde at illustrere A-modellen på skal forstås på følgende måde. Variablen x varierer over entiteter og skal instantieres med en bestemt genstand som man ønsker at lokalisere. Notationen sted 7 skal illustrere at modellen forudsætter eksistensen af en mængde af specifikke steder som man kan referere til eller udpege ved hjælp af PPer. Det bemærkes at (5) ikke tillægger præpositionen nogen form for lokaliserende effekt i forhold til x. Så xs lokalisering i forhold til sted 7 skal komme et andet sted fra end det anvendte PP. Denne model kendes fra bl.a. Jackendoff ( 1983). I B-modellen er præpositionen en relation mellem to entiteter hvor den ene udpeges afnpet i PPet og den anden af et syntagme udenfor PPet, f.eks. det rewier i en sætning som det rewier i Aså. Her i-lokaliseres regnvejret i forhold til Aså. B-modellen kan derfor bedst illustreres som i (6): (6) <i, x, aså~trn> I (6) er i en binær lokaliseringsrelation; x er en variabel over genstande der skal lokaliseres og aså er et individ som af i er tildelt rollen STED. I denne model er der ingen entiteter der er steder, men individer kan tildeles rollen sted af relationer der denoteres af f.eks. præpositioner. Bemærk at et PP i B-modellen denoterer et prædikat hvis ene argument er instantieret med en konstant der tildeles rollen STED, men hvis andet argument, x'et i (6), er umættet. Et PP er således præ-

5 262 dikatsagtig i samme forstand som elsker Marie fordi de begge mangler at få instantieret (mættet) et argument. Denne teori er mig bekendt den mest udbredte og svarer i store træk til Præpositionernes Theori som den er fremstillet i Brøndal ( 1940). Den sidste model, C-modellen, er den der skal forsvares i det følgende. Dele af den er blevet diskuteret i Sørensen ( 1999 og 2000). Grundideerne i denne model er som følger. Modellen har ingen steder som primitive genstande. Dette i modsætning til f.eks. Jackendoff (1983) og Asher and Sablayrolles ( 1996). Modellen har derimod individer, rumoperatorer og lokaliseringsrelationer. Et individ er her blot en genstand som man kan referere til med et NP. Rumoperatorerne danner steder af individer på en sådan måde at det dannede sted automatisk bliver argument for en lokaliseringsrelation som er_i. C-modellen kan derfor illustreres ved (7): (7) <er_i, x, i(aså)> hvor i er en rumoperator og hvor hele udtrykket er dannet via følgende skridt: (8) a. Vælg operatoren i. b. Vælg individet aså. c. Dan (7) på basis af (8a) - (8b). De vigtigste træk ved denne model er at stedet i(aså) dannes som en del af dannelser af et lokaliseringsmønster og at steder dannes via referencen til individer. Bemærk at en præposition i C-modellen denoterer en rumoperator og at det er det dannede sted der så at sige kræver at være en del af et lokaliseringsmønster. Præpositioner er altså ikke binære relationer mellem individer som i B-modellen. Steder er derimod altid argumenter i binære lokaliseringsrelationer. De tre modeller jeg nu har fremstillet er helt klart forskellige og C modellen er også ret tydelig en syntese af A- og B-modellen. Men kan man, med den grad af eksplicitering der er anvendt her, skelne dem empirisk? Det mener jeg man kan, og det vil jeg nu argumentere for med henvisning til visse fænomener i dansk.

6 Evaluering 4.1. Absolutte eller relative rum Man kan skelne mellem absolutte rum og relative rum på følgende måde. Et absolut rum er et rum med særlige rumegenskaber der har eksistens uanset om der er lokaliseret noget i rummet eller ej. Et sådant rum forudsætter at en relation eller en funktion lokaliserer genstande i det fra tid til anden. Et relativt rum er derimod et rum der skabes på basis af noget ikke rumligt, f.eks. en genstand, og på grund af at denne genstand sættes ind i en lokaliseringssammenhæng. Den relativistiske rumopfattelse implicerer at rum arver egenskaber fra de genstande de afledes af, jf. Vieu ( 1996). Givet denne distinktion er det let at se at A-modellen er absolut, mens B- og C-modellen begge er relative. Det er også relativt let at vise at delhelhed-relationer for genstande har effekter på rum. Hvis man f.eks. laver genstanden a, der er en del af genstanden b, om til et sted, så er stedet s(a) en del af stedet s(b). Og en genstand der lokaliseres i s(a) er derfor også i s(b) Men det omvendte forhold gælder ikke. Da Aså er en del af Nordjylland gælder det derfor at i (aså) er inkluderet i i (nordjylland). Men i (nordjylland) er ikke inkluderet i i (aså). Hvis jeg bor i Aså bor jeg derfor også i Nordjylland, men det omvendte er ikke altid tilfældet. Transporten af del-helhed-relationen fra genstande til rum giver derfor et argument for B- og C-modellen fordi en sådan transport er bygget direkte ind i de grundliggende antagelser. Det er ikke tilfældet i A-modellen Ændring af sted ved præpositioner Det er meget tydeligt i dansk at man ved præpositionsskift ændrer stedet, men ikke - og det er vigtigt - lokaliseringsmåden, jf. f.eks. følgende eksempler: (9) Blyanten ligger a. på skrivebordet b. i skrivebordet c. under skrivebordet d. ved skrivebordet

7 264 Hvis en person ønsker at tage den omtalte blyant så er den information som (a) - (d) giver meget forskellig, idet referencegenstanden er den samme, men stedet hvor personen skal søge for at tage blyanten varierer med valget af præposition. De denoterede steder er de rum man kunne kalde henholdsvis: overfladerummet, det indre rum, underrummet og omegnsrummet. Men i alle fire tilfælde er blyanten inde i de afgrænsede rum. Så præpositioner udpeger rumsektorer på basis af referencegenstanden, men lokaliseringsmåden i forhold til disse rum varierer ikke. Det er et konstant er_i-forhold som lokaliserer genstanden, her blyanten, inde i de udpegede rumsektorer. Denne kombination af rumvariation og konstant lokaliseringsmåde er vanskelig at passe ind i B-modellen. Det skyldes at den hævder at præpositionerne er lokaliseringsrelationer og derfor også må hævde at lokaliseringsmåden må variere med valg af præposition. Bemærk også at det er vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at definere rumskiftet i B modellen fordi referencegenstanden her blot er argument for præpositionen anskuet som en lokaliseringsrelation. C-modellen forudsiger derimod at det bør være som det faktisk er. A-modellen kan lade rummet variere med præpositionen, men siger ikke noget om selve lokaliseringsmåden. Alt andet lige er C-modellen derfor mest adækvat i forhold til fakta Stedspronominer I moderne dansk findes der to stedspronominer, her og der. De kan anvendes i passende kontekster for arbitrære steder, jf. følgende eksempler: a. i stuen (10) Peter er her b. under bordet c. på stigen Det træk ved her/der jeg ønsker at fokusere på er at de som ordformer er variabler over steder og at de dermed varierer over de denotationer som kan tillægges et præpositionssyntagme (i hvert fald en del af dem). Men det er også klart at hvis man siger Peter er her, så denoterer her det samme som man under andre ytringsmæssige betingelser ville referere til med et præpositionssyntagme. Og man lokaliserer dermed den omtalte genstand, her Peter, på samme måde som hvis der havde

8 265 været et præpositionssyntagme. Det betyder at her/dersom stedspronominer er (delvis) neutrale over for de steder som de kan denotere i specifikke kontekster, men at de i alle disse kontekster er lokaliserende. Da her/der ikke introduceres via en præposition og da de helt klart er lokaliserende er deres adfærd helt i overensstemmelse med model C. B-modellen er uforenelig med disse data da den forudsiger at der bør være en præposition der kan bestemme lokaliseringen. A-modellen er forenelig med stedspronominer, men tavs omkring lokalisering. Så C-modellen er den mest adækvate i forhold til anvendelsen af stedspronominer som de er anvendt i (10) Udfyldning Nogle substantiver denoterer beholdere snarere end materielle ting. Et hul er f.eks. en beholder, mens et bord er en materiel ting. Beholdere kan indeholde materielle ting og man kan ofte fylde dem op med diverse ting. I eksempel (11) beskrives der en situation hvor en bestemt beholder, en grøft, er fyldt med vand: ( 11) Grøften fra Aså til Gerå er fyldt med vand. I (11) refererer grøften til en specifik beholder der udfylder det rum som denoteres af fra Aså til Gerå. Og beholderen hævdes at være fyldt med vand. Det implicerer at enhver del af grøften som er lokaliseret i et eller andet delrum af fra-til-rummet også er fyldt med vand. Grøften er således i det rum der denoteres af fra-til-syntagmet. For mig at se giver dette eksempel en relativ klar illustration af et sted (eller et rum) hvor udstrækningen af rummet bestemmes af præpositionerne, men hvor lokaliseringsmåden intet har med præpositionerne at gøre. Det ville nemlig kræve at grøften lokaliseres på to måder da der er to præpositioner. Men sådan en antagelse ville helt klart være uacceptabel fordi en ting, her grøften, kun kan være et sted ad gangen. Så vidt jeg kan se er eksemplet stort set umuligt at gøre rede for i B-modellen fordi de to præpositioner må antages at introducere to referenceobjekter associeret med hvert sit sted. A-modellen siger stadigvæk ikke noget om lokaliseringen; og der er heller ikke nogen naturlig forklaring på hvorfor fra-til-udtryk denoterer et og kun et rum når hver enkelt præposition indfører sit eget rum. Men i C-modellen falder alt på plads. Her er fra Aså til Gerå en syntaktisk enhed der denoterer et rum

9 266 der indeholder de del rum der går både fra Aså og til Gerå. Og det er i dette rum den omtalte grøft lokaliseres. Derfor er C-modellen klart den mest adækvate på dette punkt. 5. Konklusion På baggrund af nogle centrale mønstre i dansk har jeg ovenfor argumenteret for at C-modellen er empirisk set mere adækvat end A- og B modellen. Det implicerer at præpositioner danner steder der så igen forudsætter en lokaliseringsrelation. Selvom der endnu er mange huller at udfylde og mange detaljer at tage hensyn til mener jeg at C-modellen som skitse til en teori ser lovende ud. Der er dog et klart problem idet man med ordet sted kan referere til et sted på en måde som er umulig med alle andre substantiver,jf.: a. et sted, f.eks. i Aså ( 12) Peter må da bo b. *en by c. i en by Hvis sted som ord denoterer en beholder, så burde det som andre beholderord kræve en præposition for at denotere et sted. Det gør det ikke, hvilket (11) klart viser. Så et eller andet sted er der noget galt. Præcist hvor og hvordan er mig uklart i øjeblikket. Henvisninger Asher, N. & P. Sablayrolles (1996). A Typology and Discourse Semantics for Motion Verbs and Spatial PPs in French. J. Pustejovsky & B. Bogura (eds.). Lexical Semantics. Oxford: Clarendon Press Brøndal, V. (1940). Præpositionernes Theori. Københavns Universitets Festskrift: Bianca Lunos Trykkerier. Diderichsen, P. (1946) [1984]. Elementærdanskgrammatik. København: Gyldendal. Herslund, M. & F. Sørensen (1982). Syntaks og leksikologi. Indledning til en valensgrammatisk analyse af fransk og dansk. SAML Herslund, M. & F. Sørensen (1994). A Valence Based Theory ofgrammatical Relations. E. Engberg-Pedersen et al. (eds.). Function and

10 267 Expression in Functional Grammar. Berlin/New York: Mouton de Gruyter Herslund, M. & F. Sørensen (1996). Introduction. N. Davidsen-Nielsen (ed.). Sentence Analysis, Valenry and the Concept of Adject. CSL Jackendoff, R. ( 1977). X-bar Syntax: A Study of Phrase Structure. Cambridge: MIT Press. Jackendoff, R. (1983). Semantics and Cognition. Cambridge: MIT Press. Sørensen, F. ( 1999). Locations. On the meaning of Phrases like i Paris and ifængsel. CSL Sørensen, F. (2000). Possession Spaces in Danish. I. Baron & M. Herslund (eds.). Dimensions of Possession. Holland: Benjamins (in press). Talmy, L. (1983). How Language structures spaces. H. Pick & L. Acredolo (eds.). SpatialOrientation: Theory, Research, andapplication. New York: Plenum Press Vieu, L. (1996). Spatial Representation and Reasoning in Artificial Intelligence. 0. Stock (ed.). Spatial and Temporal Reasoning. Dordrecht: Kluwer

11

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Replik til Kirsten Rasks anmeldelse af RO 2012 (bragt i NyS 44) Forfatter: Anita Ågerup Jervelund og Jørgen Nørby Jensen Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 45, 2013, s. 141-145 Udgivet af: URL:

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Samarbejde mellem modersmålslærerforeningerne i Norden Lise Ettrup og Inger Madsen Sprog i Norden, 1979, s. 91-96 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

KA-TILVALG I DANSK SPROG

KA-TILVALG I DANSK SPROG 1 Saussure, Ferdinand de: Lingvistikkens objekt 1 Kilde: Strukturalisme: en antologi Rhodos, 1970 ISBN: 8774960091 2 Wille, Niels Erik: Tegnteoriens grundlæggere 16 Kilde: Fra tegn til tekst. En indføring

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Forfatter: Imperativens fundamentfelt. Et råmateriale Erik Hansen Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 16+17. Sætningsskemaet og dets stilling 50 år efter, 1986, s. 99-104

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Lidt om færøsk sprogrøgt Kaj T. Larsen Sprog i Norden, 1975, s. 53-56 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn Betingelser

Læs mere

Redegørfor begrebet funktion hos henholdsvis Malinowski og Radcliffe-Brown

Redegørfor begrebet funktion hos henholdsvis Malinowski og Radcliffe-Brown Redegørfor begrebet funktion hos henholdsvis Malinowski og Radcliffe-Brown Indholdsfortegnelse: 1 Indledning...2 2 Ståsted.2 3.1 Samfundet....2 3.2 Individet.....3 3.3 Hvordan kundskab videregives... 4

Læs mere

Dansk Universitetspædagogisk Netværk, DUN

Dansk Universitetspædagogisk Netværk, DUN Tema Fra data til beslutninger Årgang 14 nr. 26 / 2019 Titel Forfattere Sidetal Udgivet af URL Fra data til beslutninger hvordan får vi en bredere forståelse af universitetsuddannelsernes værdi og betydning?

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk

En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk Helle Dam* 237 En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk 1. Indledning Afhandlingen, hvis originaltitel er a referential analysis of definite NPs in Spanish, beskæftiger sig grundlæggende

Læs mere

Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Klarsprogsarbejdet i Island Ari Páll Kristinsson og Eygló S. Halldórsdóttir Klart språk i Norden, 1999, s. 16-19 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Gruppeteori. Michael Knudsen. 8. marts For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel.

Gruppeteori. Michael Knudsen. 8. marts For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel. Gruppeteori Michael Knudsen 8. marts 2005 1 Motivation For at motivere indførelsen af gruppebegrebet begynder vi med et eksempel. Eksempel 1.1. Lad Z betegne mængden af de hele tal, Z = {..., 2, 1, 0,

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

Masterprojekt (15 ETCS)

Masterprojekt (15 ETCS) København, semester F2014 Masterprojekt (15 ETCS) Master i Børnelitteratur Koordinator: Lektor Anna Karlskov Skyggebjerg Undervisere: Lektor Anna Karlskov Skyggebjerg, aks@dpu.dk Lektor Nina Christensen,

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Det danske sprogs stilling i grænselandet Knud Fanø Sprog i Norden, 1986, s. 69-73 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språksekretariat

Læs mere

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på:

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Referencer Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Normalt anføres kildeangivelse, hver eneste gang man trækker

Læs mere

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd.

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd. Studienævn for International Virksomhedskommunikation Sådan undgår du at blive taget for eksamenssnyd! Hver eneste eksamenstermin bliver nogle IVK-studerende indberettet til universitetets rektor for at

Læs mere

a wäxçw z{xwxç yéüåxä à ÄztÇz à Ä fñüézä wxç

a wäxçw z{xwxç yéüåxä à ÄztÇz à Ä fñüézä wxç z à Ä zä wxçá~tu a wäxçw z{xwxç yéüåxä à ÄztÇz à Ä fñüézä wxç Inden for sprogvidenskaben er der to tilgange der er fremherskende i dag, den formelle og den funktionelle. Begge tilgange har mange tilhængere

Læs mere

Rettelser til 2007 (rev. 2008) studieordningen for BA-Negot. i arabisk, engelsk, fransk, spansk eller tysk

Rettelser til 2007 (rev. 2008) studieordningen for BA-Negot. i arabisk, engelsk, fransk, spansk eller tysk Rettelser til 2007 (rev. 2008) studieordningen for BA-Negot. i arabisk, engelsk, fransk, spansk eller tysk Godkendt i Cand.negot.-studienævnet den 8. oktober 2009 og den 21. januar 2010 og den 4. marts

Læs mere

Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS

Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS eller hvordan man får redaktionen til at klappe i hænderne og indlægger sig uvisnelig hæder Overordnet: Formaterne i dette stylesheet skal generelt overholdes.

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler For at springe frem og tilbage i indtastningsfelterne bruges Piletasterne-tasten, op/ned (Ved rækken publikationsår/volume/nummer og side brug TAB/shift-TAB)

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Undervisningsplan for Master i Sprogtilegnelse forår 2010

Undervisningsplan for Master i Sprogtilegnelse forår 2010 1. Semester forår 2010 Undervisningsplan for Master i Sprogtilegnelse forår 2010 Dato KL Modul Indhold Litteratur Introduktion 05.02.10 /Laila Kjærbæk U68 06.02.10 U69 05.03.10 U68 01 e-læring /Malene

Læs mere

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s LexicoNordica Titel: Forfatter: Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s. 375-378 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive LexicoNordica

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 LexicoNordica Titel: Forfatter: Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 Christian Becker-Christensen Kilde: LexicoNordica

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Nordisk sprogmøde den 24. august 2000 i Katuaq Jonathan Motzfeldt Sprog i Norden, 2001, s. 5-7 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk

Læs mere

Arbejdet i danskfagudvalget

Arbejdet i danskfagudvalget Arbejdet i danskfagudvalget Principperne for arbejdet: Små skridt Det vi gør skal skabe succes i undervisningen (med det samme) Det skal være fagligt centralt. Hvad skal dansklæreren vide Indhold: 1. gang

Læs mere

Sproglige problemstillinger ved informationssøgning

Sproglige problemstillinger ved informationssøgning Sproglige problemstillinger ved informationssøgning Patrizia Paggio Center for Sprogteknologi Københavns Universitet patrizia@cst.dk Disposition Søgemaskiner i dag: nogle problemer Nogle krav til fremtidig

Læs mere

Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse

Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse NyS Forfatter: Laura Winther Balling & Rikke Slot Johnsen Anmeldt værk: Carsten Elbro & Mads Poulsen: Hold i virkeligheden. Statistik og evidens i uddannelse Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier 48. Sprogtilegnelse,

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Anteponeret adverbial Erik Hansen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning i Grammatik

Læs mere

Morfologi og syntaks

Morfologi og syntaks Morfologi formlære, ordføjningslære - læren om ordenes opbygning og former Morfologi Rod et ord mindste kerne (rodmorfem) Morfologi Rod et ord mindste kerne: hus Morfologi Rod et ord mindste kerne: hus

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Nogle ord om lovgivning og færøsk sprog Jóhan Hendrik W. Poulsen Sprog i Norden, 1981, s. 29-33 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk

Læs mere

Introduktion til prædikatlogik

Introduktion til prædikatlogik Introduktion til prædikatlogik Torben Braüner Datalogisk Afdeling Roskilde Universitetscenter 1 Plan Symbolisering af sætninger Syntaks Semantik 2 Udsagnslogik Sætningen er den mindste syntaktiske enhed

Læs mere

Baggrundsnote om logiske operatorer

Baggrundsnote om logiske operatorer Baggrundsnote om logiske operatorer Man kan regne på udsagn ligesom man kan regne på tal. Regneoperationerne kaldes da logiske operatorer. De tre vigtigste logiske operatorer er NOT, AND og. Den første

Læs mere

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Den Danske Ordbogs tekstkorpus og spordhunde Kilde: Nordiske Studier i Leksikografi 2, 1993, s. 138-142 Rapport fra Konference om leksikografi i Norden,

Læs mere

Redigeret af Kirsten Hyldgaard. Psykoanalyse og pædagogik

Redigeret af Kirsten Hyldgaard. Psykoanalyse og pædagogik Redigeret af Kirsten Hyldgaard PÆDAGOGISKE UMULIGHEDER Psykoanalyse og pædagogik PÆDAGOGISKE UMULIGHEDER PÆDAGOGISKE UMULIGHEDER Psykoanalyse og pædagogik Redigeret af Kirsten Hyldgaard Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Fællesmængdekonstruktionen - en konstruktion i dansk talesprog Anne Jensen B. Lihn Jensen, I. Korzen og H. Høeg Müller (red.). Ny Forskning i Grammatik

Læs mere

Geo-Nyt 82. september Geografilærerforeningen for gymnasiet og HF

Geo-Nyt 82. september Geografilærerforeningen for gymnasiet og HF Geo-Nyt 82 september 2014 Geografilærerforeningen for gymnasiet og HF Af Ole Bay, Aalborg Katedralskole Om metode i naturgeografi Jeg har selv oplevet fremgangsmåden i min undervisning geografi som at

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version

Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version Note til Programmeringsteknologi Akademiuddannelsen i Informationsteknologi Algoritmeskabeloner: Sweep- og søgealgoritmer C#-version Finn Nordbjerg 1/9 Indledning I det følgende introduceres et par abstrakte

Læs mere

Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens?

Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens? STOF nr. 3, 2004 Forandring Forandringscirklen Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens? af Morten

Læs mere

Synopsis oplæg. - et bud på hvordan en synopsis kan skrives. Åben Universitet 2008. Center for Visual Cognition @ www.psy.ku.

Synopsis oplæg. - et bud på hvordan en synopsis kan skrives. Åben Universitet 2008. Center for Visual Cognition @ www.psy.ku. Synopsis oplæg - et bud på hvordan en synopsis kan skrives Åben Universitet 2008 Synopsisskrivning Introduktion Hvad er en synopsis Krav Disposition Formalia Synopser og feedback Spørgsmål I er, som altid,

Læs mere

Kontrol-strukturer i PHP

Kontrol-strukturer i PHP Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Kontrol-strukturer i PHP Denne artikel gennemgår kontrolstrukturer i PHP. 'if', 'switch', 'while' og 'for' bliver gennemgået. Den forudsætter lidt grundlæggende

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

(Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis. Finn Holst Phd-stipendiat

(Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis. Finn Holst Phd-stipendiat (Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis Finn Holst Phd-stipendiat Institut for didaktik Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Aarhus Universitet Det er et markant og erkendt problem påden danske

Læs mere

Pernille Dehn, cand.mag LÆRINGSTEORI

Pernille Dehn, cand.mag LÆRINGSTEORI Pernille Dehn, cand.mag LÆRINGSTEORI Om læring og viden Genstandsfelt for læringsteorien Læring og læreprocesser Viden Transfer (herunder forholdet mellem teori og praksis) Læreroller Elevroller Undervisning

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

GRADSUDTRYK. Af Torben Thrane (Handelshøjskolen i Århus)

GRADSUDTRYK. Af Torben Thrane (Handelshøjskolen i Århus) GRADSUDTRYK Af Torben Thrane (Handelshøjskolen i Århus) Indledning og problemafgrænsning Adjektivsyntaks og semantik er kompliceret. Der er mindst fem forskellige forslag til syntaktisk analyse af sammenhængene

Læs mere

Sprog, evolution og kognition - et dilemma der peger fremad. Johan Pedersen Københavns Universitet jhp@hum.ku.dk

Sprog, evolution og kognition - et dilemma der peger fremad. Johan Pedersen Københavns Universitet jhp@hum.ku.dk Sprog, evolution og kognition - et dilemma der peger fremad. Johan Pedersen Københavns Universitet jhp@hum.ku.dk Jeg undrede mig lidt over at være placeret i kassen kognitiv semantik i programmet. På den

Læs mere

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp.

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. NyS Forfatter: Anmeldt værk: Hans Basbøl Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. Kilde: NyS Nydanske

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

TIPS OG TRICKS I PROJEKTSKRIVNING

TIPS OG TRICKS I PROJEKTSKRIVNING TIPS OG TRICKS I PROJEKTSKRIVNING FORMELLE KRAV TIL RAPPORTEN Længde: Bilag: 5-10 sider (med font str. svarende til Times New Roman 12) Hvis det ønskes kan evt. ekstra figurer, specifikke udregninger,

Læs mere

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Når borger og kommune mødes digitalt Anja Flebbe Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive 2014

Læs mere

Læservejledning til resultater og materiale fra

Læservejledning til resultater og materiale fra Læservejledning til resultater og materiale fra Forsknings- og udviklingsprojektet Potentielt udsatte børn en kvalificering af det forebyggende og tværfaglige samarbejde mellem daginstitution og socialforvaltning

Læs mere

-et værktøj du kan bruge

-et værktøj du kan bruge Æblet falder ikke langt fra stammen...? Af Mette Hegnhøj Mortensen Ønsket om at ville bryde den negative sociale arv har været en vigtig begrundelse for at indføre pædagogiske læreplaner i danske daginstitutioner.

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

LexicoNordica Titel: Forfatter: Ordbogsbrug i Norden Henning Bergenholtz og Sven-Göran Malmgren Kilde: LexicoNordica 15, 2008, s. 1-4 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive LexicoNordica

Læs mere

Sprog i Norden. Titel: Sproglovgivning under Grønlands Selvstyre. Forfatter: Carl Chr. Olsen. Kilde: Sprog i Norden, 2011, s.

Sprog i Norden. Titel: Sproglovgivning under Grønlands Selvstyre. Forfatter: Carl Chr. Olsen. Kilde: Sprog i Norden, 2011, s. Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sproglovgivning under Grønlands Selvstyre Carl Chr. Olsen Sprog i Norden, 2011, s. 25-30 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn

Læs mere

Latinsk Grammatik AIGIS 8,2 1

Latinsk Grammatik AIGIS 8,2 1 Latinsk Grammatik anmeldt af Sebastian Persson Dirk Panhuis, Latin Grammar, The University of Michigan Press, Ann Arbor, 2006 oversat af forfatteren sammen med Gertrud Champe fra Latijnse grammatica, Garant,

Læs mere

Dansk-historieopgave

Dansk-historieopgave Dansk-historieopgave Vejledning CG 2018 Opgaven i historie og dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den indgår som en del af den 3-årige, flerfaglige progression, der slutter

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508)

Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508) INSTITUT FOR MATEMATIK OG DATALOGI SYDDANSK UNIVERSITET, ODENSE Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508) Mandag d. 14. januar 2007 2 timer med alle sædvanlige hjælpemidler tilladt. Opgavesættet

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Sætningsstruktur og idiomatiske vendinger

Sætningsstruktur og idiomatiske vendinger 193 Forfatteren er professor ved Institut for Kommunikation og Kultur, Engelsk, Aarhus Universitet e-mail: sten.vikner@cc.au.dk Sætningsstruktur og idiomatiske vendinger Som titlen siger, beskæftiger denne

Læs mere

Jerome Bruner. Socialkonstruktivisme Kulturpsykologi

Jerome Bruner. Socialkonstruktivisme Kulturpsykologi Jerome Bruner Socialkonstruktivisme Kulturpsykologi Jerome Bruner, 1915 - Psykolog, uddannet på Harvard Aktiv i den psykologiske diskurs siden 1947 Repræsentant for en historisk udvikling indenfor psykologien

Læs mere

Modalverbernes infinitiv

Modalverbernes infinitiv Modalverbernes infinitiv eller Det er nødvendigt [å] kan ordentlig dansk Af Michael Herslund Selv om formanden og resten af Sprognævnet formodentlig uden videre kan skrive under på indholdet af denne artikels

Læs mere

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9 Vejledning i brug af Tingbogsudtrækket Version 1.0 af 1. juli 2009 Indhold Indledning... 1 Planer i Tingbogen... 2 Planer i PlansystemDK... 3 Sammenhæng mellem Tingbogen og PlansystemDK... 3 Datastruktur...

Læs mere

Made in Denmark på fransk og italiensk. Irene Baron Seminar i anledning af PDA s 60 års fødselsdag, CBS

Made in Denmark på fransk og italiensk. Irene Baron Seminar i anledning af PDA s 60 års fødselsdag, CBS Made in Denmark på fransk og italiensk Irene Baron Seminar i anledning af PDA s 60 års fødselsdag, CBS 10.6.2014 2 Ethvert sprog er en særlig måde at se verden på Wilhelm von Humboldt (1767-1835) Når man

Læs mere

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse

Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Aalborg Katedralskole Masterplan for grundforløb i almen sprogforståelse Overordnede faglige mål med AP-forløbet Det primære formål med AP er at give eleverne en nødvendig basisforståelse for morfologi,

Læs mere

En spekulativ teori om hvad det vil sige at være en normal person

En spekulativ teori om hvad det vil sige at være en normal person En spekulativ teori om hvad det vil sige at være en normal person Introduktion Jeg har i længere tid gået og spekuleret over hvad dette egentlig vil sige; hvad vi mener når vi siger, at en person er normal

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet

Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Om at løse problemer En opgave-workshop Beregnelighed og kompleksitet Hans Hüttel 27. oktober 2004 Mathematics, you see, is not a spectator sport. To understand mathematics means to be able to do mathematics.

Læs mere

Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning

Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning DANSK CLEARINGHOUSE FOR UDDANNELSESFORSKNING ARTS AARHUS UNIVERSITET Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Arts Aarhus Universitet Notat om forskningskvalitet,

Læs mere

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Kapitel 5 At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Robin Millar Praktisk arbejde er en væsentlig del af undervisningen i naturfag. I naturfag forsøger vi at udvikle elevernes kendskab til naturen

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

Sprog i Norden. Titel: Status for grønlandsk. Forfatter: Mimi Karlsen. Kilde: Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s.

Sprog i Norden. Titel: Status for grønlandsk. Forfatter: Mimi Karlsen. Kilde: Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s. Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Status for grønlandsk Mimi Karlsen Sprog i Norden, 2012, s. 1-5 [i hæftet: s. 9-14] http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn

Læs mere

Authors: Katja Gjevnøe Andersen & Majken Gjevnøe Andersen. MA: Cand.ling.merc. (interpreter, French) Institution: Copenhagen Business School (CBS)

Authors: Katja Gjevnøe Andersen & Majken Gjevnøe Andersen. MA: Cand.ling.merc. (interpreter, French) Institution: Copenhagen Business School (CBS) Anvendelsen af infinitte verbalformer i franske og danske SugarTexts samt ækvivalerende udtryk i danske SugarTexts [The use of infinite verb forms in French and Danish SugarTexts and equivalent expressions

Læs mere

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør Hvad er skriftlig samfundsfag... 2 Redegør... 2 Angiv og argumenter... 2 Opstil hypoteser... 3 Opstil en model... 4 HV-ord, tabellæsning og beregninger... 5 Undersøg... 6 Sammenlign synspunkter... 7 Diskuter...

Læs mere

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Det som skal vurderes i bedømmelsen af en besvarelse, er om deltageren har formået at analysere problemstillingen, kombinere de givne

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere