Specialeplanlægningen kan ses inden for en overordnet national ramme, som omfatter følgende tre hovedelementer:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Specialeplanlægningen kan ses inden for en overordnet national ramme, som omfatter følgende tre hovedelementer:"

Transkript

1 U D K A S T BAGGRUNDSPAPIR OM SPECIALEPLANLÆGNING, VER. 0.6 Specialeplanlægning og specialfunktioner proces og indhold 29. maj 2006 J.nr /1/MGR 1. Baggrund Formål med specialeplanlægningen Rammer for specialeplanlægningen Grundlæggende begreber Indhold af krav til hovedfunktioner og højt specialiserede funktioner Forslag til proces ved specialeplanlægning Dokumentation / statusrapporter Kommunikation Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk 1. Baggrund Sundhedsloven indeholder konkrete hjemmeler for s regulering af specialeplanlægning, for så vidt angår lands- og landsdelsfunktioner. Bestemmelserne om specialeplanlægning er trådt i kraft den 1. januar 2006, hvorimod hovedparten af sundhedslovens bestemmelser først træder i kraft pr. 1. januar Dir. tlf E-post efp@sst.dk har i september 2005 iværksat et afklaringsarbejde, som skal afklare, hvordan den nationale specialeplanlægning kan ske inden for rammerne af sundhedsloven. Jf. sundhedsloven skal alle væsentlige forhold om specialeplanlægning drøftes i det rådgivende udvalg for specialeplanlægning forud for udmøntningen, og det forudsættes derfor, at alle forslag drøftes i udvalget. Dette baggrundspapir er et arbejdspapir, som forventes benyttet i og udbygget på baggrund af det igangsatte afklaringsarbejde. Der udarbejdes et kortfattet princippapir, som indeholder baggrundspapirets konklusioner, men uden dettes gennemgang af de enkelte områder. Specialeplanlægningen kan ses inden for en overordnet national ramme, som omfatter følgende tre hovedelementer: 1. Specialeplanlægning fastlægger overordnede rammer og opgavefordeling for behandlingen i sygehusvæsenet. 2. Kliniske retningslinjer fastlægger konkrete rammer for behandlingen af givne sygdomme.

2 3. Kvalitetsmonitorering indsamling og ageren på kvalitetsdata. Der er en tæt sammenhæng mellem de tre elementer, idet specialeplanlægning og kliniske retningslinjer angiver rammerne for kvalitetsmonitoreringen, mens resultaterne af kvalitetsmonitoreringen omvendt påvirker specialeplanlægningen og udformningen af kliniske retningslinjer. forudsætter, at der også regionalt arbejdes inden for en tilsvarende ramme med planlægning, retningslinjer, monitorering og ageren på baggrund af monitoreringsresultaterne. Tilsvarende er det forventningen, at der regionalt ageres på basis af resultaterne af national kvalitetsmonitorering. Sundhedslovens bestemmelser om specialeplanlægning er karakteriserede ved, at de drejer sig om at udforme krav og anbefalinger til de forskellige funktioner ud fra de hensyn, der er beskrevet i dette notat, ligesom antallet af steder (og i en række tilfælde placeringen) fastlægges. Samtidig hermed fungerer det frie sygehusvalg, hvorefter patienterne med enkelte begrænsninger frit kan vælge mellem de sygehuse, der udfører de pågældende behandlinger. Hertil kommer det udvidede frie sygehusvalg. Der er derfor tale om, at patienternes frie valg sker inden for de rammer, specialeplanlægningen udstikker, idet der kun er frit valg til de behandlinger, det enkelte sygehus faktisk udfører. Side 2 Udnyttelsen af en planlagt behandlingskapacitet vil derfor afhænge af, om og hvordan patienterne udnytter deres frie sygehusvalg, idet det skal bemærkes, at et sygehus kan afvise at modtage personer fra andre regioner, hvis det er begrundet i kapacitetsmæssige årsager, og hvis væsentlige hensyn til personer med bopæl i regionen ellers vil blive tilsidesat. Når visitation omtales i det følgende, forudsættes det derfor, at det sker inden for rammerne af det frie sygehusvalg. 2. Formål med specialeplanlægningen s nugældende vejledning Specialeplanlægning og landsog landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet (herefter Specialevejledningen) definerer formålet med specialeplanlægning således: Det overordnede formål med specialeplanlægning er at sikre befolkningen adgang til diagnostik og behandling af god kvalitet under hensyn til den samlede mest effektive udnyttelse af de til enhver tid til rådighed værende ressourcer. Den nuværende planlægning af lands- og landsdelsfunktioner tager udgangspunkt i, at samling af funktioner foretages, hvor hensynet til kvaliteten, herunder effektiv ressourceudnyttelse, tilsiger dette. Beslutning om samling af funktioner træffes med udgangspunkt i følgende kriterier: om sygdommen/tilstanden på grund af sjældenhed og hensynet til erfaringsopsamling bør behandles få steder om diagnostik og/eller behandling er kompliceret og forudsætter tilstedeværelsen af mange tværgående funktioner/samarbejdspartnere om diagnostik og/eller behandling medfører et stort ressourcefor-

3 brug, f.eks. i form af specialapparatur. Af bemærkningerne ved fremsættelsen af forslag til sundhedsloven fremgår følgende om bestemmelserne om specialeplanlægning: Side 3 Det fremgår af kommunalreformen, at regeringen vil styrke de centrale sundhedsmyndigheders beføjelser til at sikre en bedre kvalitet, herunder opstilling af krav og kriterier for, at de enkelte sygehuse/afdelinger kan udføre relevante, specialiserede behandlinger. De nuværende regler om specialeplanlægning, der fremgår af sygehusloven, og som foreslås afløst af lovforslaget, giver ikke de centrale sundhedsmyndigheder de nødvendige, klare beføjelser og forpligtelser i forhold til et ønske om mere effektiv koordinering af specialeplanlægningen. Efter sygehuslovens nugældende regler om specialeplanlægning, påhviler det amterne at indgå aftaler om benyttelse af lands- og landsdelsafdelinger på andre offentlige sygehuse samt på private sygehuse. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler herom. Derudover har ministeren en lovmæssig beføjelse til at fastsætte regler for visitation af patienter, hvis kvalitets- eller ressourcemæssige hensyn taler for, at visse behandlingsformer samles på et eller få sygehuse. De nugældende regler og praksis har imidlertid en række svagheder. Den regionale specialeplanlægning sker ikke konsekvent på grundlag af eksplicitte krav. Dermed er der risiko for, at de højtspecialiserede funktioner i praksis ikke opfylder relevante ressourcemæssige og faglige krav. De centrale sundhedsmyndigheder modtager ikke løbende og systematisk rapportering fra de driftsansvarlige myndigheder om status for lands- og landsdelsafdelingernes opfyldelse af fastsatte krav. Dermed mangler en løbende vurdering af, om lands- og landsdelsafdelingerne opfylder relevante krav. En effektiv landsdækkende koordinering skal sikre samling af den allermest specialiserede behandling. Det er vigtigt at sikre den rette balance mellem regionernes egen planlægning og hensynet til den overordnede koordination af sundhedsvæsenet, fx for at sikre den nødvendige samling af behandlingen af bl.a. hjerte- og kræftpatienter. Der er således på nogle punkter brug for en stærkere landsdækkende styring af specialeplanlægningen, som også anbefalet af regeringens rådgivende sundhedsudvalg og af strukturkommissionen. Hertil kommer, at sundhedsloven jf. 2 fastsætter kravene til sundhedsvæsenet med henblik på at sikre respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse og at opfylde behovet for 1) let og lige adgang til sundhedsvæsenet, 2) behandling af høj kvalitet, 3) sammenhæng mellem ydelserne, 4) valgfrihed, 5) let adgang til information, 6) et gennemsigtigt sundhedsvæsen og 7) kort ventetid på behandling.

4 Sundhedslovens 4 fastslår, at Regioner og kommuner skal i et samspil med de statslige myndigheder og i dialog med brugerne sikre en stadig udvikling af kvaliteten og en effektiv ressourceudnyttelse i sundhedsvæsenet gennem uddannelse, forskning, planlægning og samarbejde m.v. Specialeplanlægning omfatter alle niveauer i sygehusvæsenet, idet tankegangen om planlægning, kliniske retningslinjer og kvalitetsmonitorering ikke blot gælder på lands- og landsdelsniveauet, men også på basisniveauet. Den nationale specialeplanlægning lægger dog jf. sundhedsloven mest vægt på de specialiserede funktioner, men vil også omfatte specialeplanlægning på basisniveauet, jf. nedenfor. Det kan konstateres, at elementer af det overordnede formål med den nugældende specialeplanlægning går igen i sundhedslovens bemærkninger, idet den lovgivningsmæssige hjemmel for specialeplanlægningen dog skærpes med sundhedsloven, med fokus på at etablere den nødvendige koordination for at sikre, at specialeplanlægningens mål kan nås. Side 4 De overordnede rammer for sundhedsloven understreger også specialeplanlægningens fokus på kvalitet og effektiv ressourceudnyttelse. Sidstnævnte må tolkes sådan, at funktioner under forudsætning om høj faglig kvalitet hverken skal placeres flere eller færre steder end ressourcemæssigt rationelt 1. Sundhedsvæsenets ydelser skal dermed generelt leveres på det niveau, hvor den med det rette høje kvalitetsniveau kan leveres mest omkostningseffektivt 2. Det foreslås derfor, at formålet med specialeplanlægningen formuleres som følger: Formålet med specialeplanlægning er at medvirke til, at forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj faglig kvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse 3. Specialeplanlægningen skal desuden fremme, at der sker den nødvendige opbygning og vedligeholdelse af ekspertise, forskning og udvikling samt uddannelse mhp. fortsat opretholdelse og udvikling af sundhedsvæsenets ydelser. Endelig skal specialeplanlægningen tilgodese, at sundhedsydelser af høj faglig kvalitet og med effektiv ressourceudnyttelse leveres så tæt på patienten som muligt. Specialeplanlægningen skal sikre den nødvendige planlægning, koordination og samarbejde mellem sundhedsvæsenets parter for at fremme dette formål. I det omfang hensynene til høj faglig kvalitet, nærhed og effektiv ressourceudnyttelse er indbyrdes modstridende, vægtes hensynet til høj faglig kvalitet højest. Specialeplanlægningen bør foregå på en måde, som muliggør information af og dialog med borgere, politikere samt sundhedsfaglige og administrative aktører om disses forventninger til sundhedsvæsenet og den nødvendige 1 Overvejelser om ressourceudnyttelsen kan omfatte flere forskellige niveauer, fx samfundsøkonomiske, driftsøkonomiske og/eller personalemæssige aspekter. 2 LEON-princippet laveste effektive omkostningsniveau. 3 Med behandling menes alle ydelser i behandlingsforløbet, herunder pleje.

5 sundhedsfaglige udvikling. Dialogen bør ske via medlemmerne af det rådgivende udvalg for specialeplanlægning. Der bør herunder være gennemsigtighed i specialeplanlægningen. Side 5 3. Rammer for specialeplanlægningen I det følgende gennemgås sundhedslovens enkelte bestemmelser om specialeplanlægning med tilhørende lovbemærkninger sammen med en tolkning af bestemmelserne og forslag til den konkrete udmøntning af bestemmelserne. Det skal bemærkes, at den terminologi, som anvendes i sundhedsloven, fortolkes i afsnit 4 om grundlæggende begreber. Således vil begrebet specialfunktion svare til sundhedslovens begreb lands- og landsdelsfunktion. Specialfunktioner vil omfatte såvel regionsfunktioner som højt specialiserede funktioner (disse defineres i afsnit 4). I det følgende benyttes derfor termen specialfunktion i stedet for lands- og landsdelsfunktioner (undtagen når der direkte refereres til sundhedslovens bestemmelser og til den hidtidige specialeplanlægning) Rådgivende udvalg for specialeplanlægning ( 207) Der nedsættes et rådgivende udvalg for specialeplanlægning (stk. 1) med repræsentanter for de lægevidenskabelige selskaber, de sygeplejefaglige selskaber, regionsrådene, og Indenrigs- og Sundhedsministeriet (stk. 2). Indenrigs- og sundhedsministeren udnævner formanden efter indstilling fra og ministeriets medlem samt suppleanter herfor. Det fremgår af bemærkningerne, at medicinaldirektøren forudsættes at være formand for udvalget. udpeger de øvrige medlemmer og suppleanter (stk. 3). Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler for udvalgets sammensætning, funktionsperiode samt regler for udvalgets virksomhed (stk. 4). Det nævnes i bemærkningerne, at udvalgets opgave er at drøfte det faglige grundlag for specialeplanlægning og komme med oplæg til s udmeldinger vedrørende specialeplanlægning. Det præciseres, at udvalget er rådgivende. Det fremhæves i bemærkningerne, at samarbejdsstrukturen skal understrege, at tilrettelæggelsen af opgavevaretagelsen vil være et fælles ansvar, hvor det alene er i de tilfælde, hvor der ikke kan findes en fælles løsning, at de statslige styringsbeføjelser vil være aktuelle. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har udstedt Bekendtgørelse om sammensætning og opgaver for det rådgivende udvalg for specialeplanlægning i sygehusvæsenet (BEK nr af 20. december 2005). Bekendtgørelsen fastslår, at sekretariatsbetjener udvalget samt fastsætter udvalgets forretningsorden. Det fastslås i bekendtgørelsen som i lovbemærkningerne, at udvalget skal drøfte det faglige grundlag for specialeplanlægningen. Det faglige grundlag for specialeplanlægningen omfatter efter s vurdering dels det sundhedsfaglige grundlag, dels det planlægningsmæssige og organisatoriske grundlag.

6 3.2. Lands- og landsdelsfunktioner ( 208) fastsætter krav til lands- og landsdelsfunktioner på regionale og private sygehuse efter høring af det rådgivende udvalg (stk. 1) og godkender lands- og landsdelsfunktioner på disse sygehuse (stk. 2). Styrelsen fastlægger nærmere krav til visitation af patienter til behandling på afdelinger med lands- og landsdelsfunktioner efter høring i det rådgivende udvalg (stk. 3). Styrelsen kan inddrage godkendelsen efter en høring af det rådgivende udvalg, hvis kravene i stk. 1 trods pålæg herom ikke er opfyldt. Afgørelsen kan indbringes for indenrigs- og sundhedsministeren (stk. 4). Regionsrådet og private sygehuse afgiver årligt en statusrapport til om opfyldelsen af kravene til afdelinger med lands- og landsdelsfunktion (stk. 5). Det fremgår af bemærkningerne, at kan fastsætte regler om, at visse behandlingsformer samles på et eller få sygehuse, hvor kvalitets- eller ressourcemæssige hensyn taler herfor. Det anføres, at den landsdækkende koordinering skal sikre samling af den allermest specialiserede behandling. Det understreges, at der fortsat skal samarbejdes på tværs af regionsgrænserne, og det angives eksplicit, at udgangspunktet på fx hjerte- og kræftområdet skal være, at der med de nye regioner vil være behov for den kapacitet og ekspertise, der i dag er veletableret og velfungerende fx på Aalborg Sygehus. Det præciseres også, at specialeplanlægning som hidtil skal foregå i dialog mellem alle parter, og at de centrale sundhedsmyndigheder forudsættes at anvende deres beføjelser efter rådgivningen fra det rådgivende udvalg. Det skønnes således kun at være ved uenighed i udvalget, og hvor hensynet til patienterne taler herfor, at får behov for at udnytte beføjelserne til selv at træffe beslutninger. Side 6 Bemærkningerne præciserer vedr. stk. 5, at er forpligtet til løbende at vurdere, om de fastlagte krav til lands- landsdelsfunktioner er opfyldt. Bestemmelserne angiver hovedelementerne i den nationale specialeplanlægning: Krav til lands- og landsdelsfunktioner, godkendelse af disse, krav til visitation af patienter til lands- og landsdelsfunktioner, inddragelse af godkendelse samt årlig afrapportering fra regionsråd / private sygehuse med lands- og landsdelsfunktion. Indhold og afgrænsning af s krav til specialfunktioner er ikke præciseret nærmere i lov eller lovbemærkninger, bortset fra at det fremgår af 208, at s krav også kan omfatte placeringen af lands- og landsdelsfunktioner. Faglige og organisatoriske krav til specialfunktioner kan betegnes normative krav, idet de opstiller en indholdsmæssig norm, som skal opfyldes, hvis en varetagelsen af en funktion skal kunne betegnes som specialiseret. Normative krav kan suppleres med krav til placering. Der kan peges på tre principielle niveauer, som normative krav kan opstilles på:

7 1. Generelle krav til sygehuse/sygehusafdelinger, som tildeles specialfunktioner dvs. på tværs af lægelige specialer. Det kan dreje sig om særlig ekspertise blandt personalet, deltagelse i forskning og udvikling, uddannelse etc. 2. Specialespecifikke og generelle krav til sygehuse/sygehusafdelinger, som tildeles specialfunktioner dvs. krav som opstilles speciale for speciale. Her tænkes foruden generelle krav på konkret, specialespecifik ekspertise, der skal være til rådighed, akutberedskaber i det pågældende og andre specialer, samarbejde i øvrigt med andre specialer og funktioner etc. 3. Funktionsspecifikke, specialespecifikke og generelle krav til sygehuse/sygehusafdelinger, som tildeles specialfunktioner dvs. at der også stilles krav, som vedrører den enkelte specialfunktion. Med funktionsspecifikke krav tænkes på konkrete krav for at kunne varetage den enkelte funktion. Det kan være konkret uddannelse og kompetencer, udstyr, samarbejde med andre funktioner etc. Side 7 Uanset valg af niveau ovenfor vil det være nødvendigt at foretage en afgrænsning af, hvilke funktioner der skal betragtes som specialiserede, og dermed er omfattet af sundhedslovens 208. Normative krav bør normalt stilles på niveau 2, dvs. som en kombination af specialespecifikke og generelle krav. Dette skal ses i lyset af, at en række forudsætninger for at kunne varetage forskellige specialfunktioner inden for et givent speciale må forventes at være overensstemmende, hvorimod generelle krav på tværs af specialerne vurderes at blive for upræcise. Hertil kommer, at det vil være meget omfattende at begynde forfra ved at stille krav til hver enkelt specialfunktion, samtidig med at det vurderes, at det kun i mindre grad vil forbedre varetagelsen af de enkelte funktioner. Det kan overvejes, om der for udvalgte specialfunktioner skal opstilles konkrete krav til funktionen. Det bør overvejes nøje, hvordan og for hvilke funktioner det i givet fald skal ske. Sundhedsloven indeholder som nævnt ikke en afgrænsning af, hvornår kravene til specialfunktioner omfatter krav til placeringen af disse. Som følge af ovenstående skal der gennemføres specialegennemgange af de lægelige specialer for at opstille de konkrete specialespecifikke krav. Det skal understreges, at opdelingen i lægelige specialer skal ses som en praktisk måde at opdele specialeplanlægningen på, idet specialegennemgangene også vil forholde sig til relevante ikke-lægelige funktioner og krav/anbefalinger. Forud for specialegennemgangene gennemføres en gennemgang af akutberedskabet, og anbefalingerne for dette vil indgå i de enkelte specialegennemgange. Gennemgangen af akutberedskabet berøres ikke yderligere her, idet dette notat drejer sig om specialegennemgangene. Krav til regionsfunktioner vil som udgangspunkt blive stillet som rent normative krav, mens krav til højt specialiserede funktioner vil blive stillet som en kombination af normative krav og krav til placering. Sidstnævnte

8 skal ses i lyset af, at samlingen af forskellige specialfunktioner på få sygehuse på en række områder dels er nødvendig (af hensyn til akutberedskaber, samarbejde etc.), dels medfører en række betydelige synergieffekter (fx forskningsmiljøer og ledelse, erfaring med udviklingsprocesser, uddannelse). De sidste er af afgørende betydning for udviklingen af de enkelte områder på længere sigt, og dermed for kvaliteten. Uanset om der stilles krav til placering, eller der udelukkende stilles normative krav, vil der af hensyn til patientunderlag og ressourceudnyttelse skulle stilles krav til det samlede antal behandlingssteder inden for en given funktion. Det samlede antal behandlingssteder er afgørende for den potentielle patientvolumen på den enkelte afdeling med specialfunktioner. Sundhedsloven ligestiller regionale og private sygehuse, hvad angår specialfunktioner. Det må betyde, at private sygehuse, som bliver godkendt til at varetage specialfunktioner, skal opfylde alle de krav, inklusive de ikkebehandlingsorienterede, som stilles til sygehuse med specialfunktioner. Dette gælder særligt, hvis det private sygehus tilbud erstatter et offentligt tilbud, idet der ellers vil være tale om, at det samlede tilbud forringes. Der kan gøre sig særlige forhold gældende omkring kapitalinvesteringer, idet et privathospitals valg af investeringer som udgangspunkt ikke bør indgå i de ressourcemæssige overvejelser. Derimod vil forbruget af personaleressourcer på private sygehuse i de fleste tilfælde skulle indgå i den samlede vurdering, idet det ofte vil påvirke de offentlige sygehuses rekrutteringsmuligheder og dermed muligheden for at kunne varetage specialfunktioner. Side 8 I forlængelse heraf skal man også forholde sig til, hvordan det kan sikres, at forpligtelserne også opfyldes på private sygehuse, og herunder hvilke aftalemæssige rammer dette forudsætter. Hertil kommer, at der skal ske overvejelser om forsyningssikkerhed, idet der fremover skal ske en eksplicit stillingtagen til de private (og de offentlige) sygehuses forpligtelser i denne henseende. Der må som udgangspunkt være en forpligtelse til at opretholde en specialfunktion døgnet rundt, året rundt. Hvad angår de årlige statusrapporter, er det s ambition, at disse etableres på en måde, hvor de også kan anvendes af den enkelte region / det enkelte sygehus i et fremadrettet arbejde med at udvikle kvalitet og andre aspekter af varetagelsen af specialfunktioner. Det angives i bemærkningerne, at løbende skal vurdere, om kravene til lands- og landsdelsfunktioner er opfyldt. Den årlige afrapportering vil udgøre kernen i styrelsens vurdering, men der må derudover forventes en række opfølgende aktiviteter overfor regioner og sygehuse, som eventuelt har vanskeligt ved at opfylde kravene. Det må desuden være et krav, at regioner og private sygehuse er forpligtede til at informere umiddelbart, hvis man kommer i en situation, hvor man ikke længere er i stand til at opfylde de krav, som en godkendelse er givet på baggrund af. Det forventes, at som i dag vil agere på enkeltsager med manglende overholdelse af krav og godkendelser, som styrelsen bliver op-

9 mærksom på, ligesom det rådgivende udvalg som minimum i principielle sager vil blive inddraget. Side 9 Endelig bør det afklares, hvordan hensyn til geografisk fordeling af specialfunktioner kan tilgodeses ved opstilling af krav til og godkendelse af disse Aftaler om benyttelse af lands- og landsdelsfunktioner på regionale sygehuse ( 209) Det påhviler regionsrådet at indgå aftaler om benyttelse af lands- og landsdelsfunktioner på regionale sygehuse samt på private sygehuse (stk. 1), og kan træffe afgørelse efter høring af det rådgivende udvalg, hvis parterne ikke kan nå til enighed (stk. 2). Det fremgår ligeledes, at kan beslutte, at betaling for anvendelse af lands- og landsdelsfunktioner kan afkræves en region, hvis der ikke indgås aftaler efter stk. 1 (stk. 3). Der er med mindre ændringer tale om en videreførsel af de nuværende bestemmelser efter sygehuslovens 13, idet ministerens nuværende beføjelser dog overføres til. Det fremgår dog ikke eksplicit, at kan fastsætte regler for aftalerne, hvilket er en del af den nuværende 13, stk. 1. Det frie sygehusvalg omfatter jf. sundhedsloven bopælsregionens sygehuse, andre regioners sygehuse og de i loven eksplicit nævnte specialsygehuse ( 79 og 86). Efter s umiddelbare vurdering er benyttelsesaftaler mellem regionerne og de private sygehuse derfor en forudsætning for, at regionerne er forpligtede til umiddelbart at henvise patienter til private sygehuse med specialfunktioner med offentlig betaling. Det udvidede frie sygehusvalg gælder kun, hvis regionsrådet ikke inden for to måneder kan tilbyde behandling ved egne eller et af sygehusene nævnt i 79, som regionsrådet samarbejder med eller benytter. 4. Grundlæggende begreber I det følgende fremlægges forslag til begrebsdefinition for de grundlæggende begreber / niveauer i specialeplanlægningen. Definitionerne tager som i dag udgangspunkt i hovedkriterierne sjældenhed, kompleksitet og ressourceforbrug. Sundhedslovens bestemmelser om specialfunktioner tager udgangspunkt i det nuværende begreb lands- og landsdelsfunktion. finder, at der er behov for at benytte en justeret terminologi, som bedre beskriver de niveauer, der anvendes i specialeplanlægningen. Terminologien er illustreret nedenfor:

10 Specialeplanlægning sygehusbehandling Specialfunktion Udlandsfunktion Højt specialiseret funktion Regionsfunktion Omfattet af bestemmelserne i sundhedslovens 89 Omfattet af bestemmelserne i sundhedslovens 208 Side 10 Hovedfunktion Ej direkte reguleret i sundhedsloven De to grundlæggende begreber er dermed hovedfunktion og specialfunktion. Begrebet hovedfunktion svarer i udgangspunktet til den nuværende basisfunktion, men er valgt for at understrege, at hovedfunktioner udgør kernen i aktiviteten i sygehusvæsenet. Planlægning af hovedfunktioner er ikke direkte reguleret i sundhedsloven, men vil jf. dette notat indgå i den nationale specialeplanlægning. Begrebet specialfunktion vil som udgangspunkt svare til de nuværende lands- og landsdelsfunktioner samt en række af de nuværende tværamtslige basisfunktioner. Specialfunktioner kan opdeles i regionsfunktioner, højt specialiserede funktioner og udlandsfunktioner, jf. nedenfor. Regions- og højt specialiserede funktioner er omfattede af reguleringen i sundhedslovens 208, mens udlandsfunktioner reguleres i 89. Aktiviteten hos praktiserende speciallæger, alment praktiserende læger og i det kommunale sundhedsvæsen er som udgangspunkt ikke omfattet af definitionerne ovenfor, da der fokuseres på specialeplanlægning for sygehusvæsenet. I det omfang der sker en større samordning af funktionerne kan betegnelsen primærfunktion foreslås for aktiviteten i først og fremmest kommuner og hos alment praktiserende læger. Aktiviteten hos praktiserende speciallæger vurderes at kunne indplaceres som enten primær- eller hovedfunktion. Foruden begreberne ovenfor kan også nævnes satellitfunktion og udviklingsfunktion, der indgår i definitionerne nedenfor. Planlægning af funktioner skal medvirke til, at sundhedsvæsenets forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj faglig kvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse. Afgrænsningen af de forskellige niveauer i specialeplanlægningen foreslås at ske på baggrund af begreberne forekomst, kompleksitet og ressourceforbrug. Det vurderes, at det ikke er muligt at udforme en simpel operationalisering af afgrænsningerne af de forskellige funktioner, men at dette må ske på baggrund af et samlet skøn.

11 Hvad angår forekomst, bør der ske en vurdering af antallet af sygdomstilfælde eller antallet af behandlinger inden for den pågældende funktion. Side 11 Under kompleksitet bør der indgå en vurdering af flere forhold, fx behovet for samarbejde mellem forskellige funktioner og lægelige specialer og behov for akutberedskaber. I vurderingen af ressourceforbruget bør der indgå overvejelser om samfundsøkonomiske, driftsøkonomiske (fx udstyr) og personalemæssige (fx specialuddannet personale) forhold Hovedfunktion Den nuværende basisfunktion er indirekte defineret, idet definitionen er knyttet til basisniveauet : Basisniveauet omfatter almindeligt forekommende sygehusydelser, hvor der er patientunderlag til at ydelserne kan gives på højt kvalitetsniveau på basisniveauet. Det skønnes, at basisniveauet omfatter ca. 90 % af det samlede sengedagsforbrug. Basisniveauet omfatter dermed en helt dominerende andel af aktiviteten på sygehusene, men det er fra flere sider fremhævet, at selve begrebet basisfunktion medvirker til, at der sker en undervurdering af betydningen af dette niveau. Betegnelsen basisniveau afløses derfor af en anden betegnelse, som i højere grad signalerer, at der er tale om kerneaktiviteten i sygehusvæsenet. Der foreslås derfor betegnelsen hovedfunktion. Der foreslås følgende definition af hovedfunktion: Hovedfunktion omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering ved sygdomme og tilstande, hvor såvel sygdom som sundhedsvæsenets ydelser er hyppigt forekommende, hvor ydelserne er af begrænset kompleksitet, og hvor ressourceforbruget ikke tilsiger en samling af ydelserne. Planlægning af hovedfunktioner skal som den øvrige specialeplanlægning medvirke til, at sundhedsvæsenets forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj faglig kvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse. Afgrænsningen af hovedfunktioner bør ske på baggrund af en vurdering af de kriterier, som er gennemgået i indledningen. Varetagelsen af hovedfunktioner er et regionalt anliggende, idet som hidtil vil komme med generelle anbefalinger til tilrettelæggelsen af disse. I modsætning til specialfunktioner vil der ikke i medfør af sundhedsloven ske en selvstændig afrapportering til om aktiviteten. Det bør overvejes, om der som supplement til afrapporteringen af specialfunktioner skal aftales en kortfattet afrapportering for regionernes varetagelse af hovedfunktioner. Det er desuden forventningen, at der regionalt etableres en proces om varetagelsen af hovedfunktioner, fx i form af behandlingsretningslinjer og kvalitetsopfølgning. Dette vil ligge i forlængelse af Den Danske Kvalitetsmodel.

12 For så vidt angår kvalitet, forventes der ved eventuel national opfølgning anvendt overordnede indikatorer, indsamlet og bearbejdet i eksisterende og kommende landsdækkende kvalitetsinitiativer. Hovedfunktioner kan være placeret ved et eller flere sygehuse i regionen, afhængigt af den konkrete organisering i regionen. Ved afvejningen heraf bør hensynet til nærhed vurderes i forhold til krav til ekspertise og patientunderlag, idet det skal bemærkes, at ved valg mellem hensynet til nærhed og hensynet til ydelser af høj kvalitet generelt finder, at hensynet til ydelser af kvalitet vægter højest. Tilsvarende overvejelser gælder ved planlægning af akutfunktioner. Inden for de fleste lægelige specialer vil der være hovedfunktioner, og i enkelte specialer er der kun hovedfunktioner. Der bør ske en afklaring af sammenhængen mellem hovedfunktioner på sygehusene og praktiserende speciallægers varetagelse af tilsvarende aktiviteter. Inden for fx dermato-venerologi varetages en stor del af hovedfunktionerne af praktiserende speciallæger. Side Specialfunktioner I det følgende gennemgås specialfunktionerne: Regionsfunktion, højt specialiseret funktion og udlandsfunktion Regionsfunktion Begrebet regionsfunktion findes ikke i den nuværende specialeplanlægning, idet det nærmest beslægtede begreb er tværamtslig basisfunktion. Formålet med at etablere begrebet regionsfunktion er at signalere, at der findes funktioner mellem hovedfunktion og højt specialiseret funktion, som må løses samlet i den enkelte region. En regionsfunktion betragtes som specialiseret. Regionsfunktion kan som udgangspunkt defineres som følger: Regionsfunktion omfatter diagnostik, behandling og rehabilitering ved sygdomme og tilstande, hvor sygdom eller sundhedsvæsenets ydelser er relativt sjældent forekommende, og/eller hvor ydelserne er af betydelig kompleksitet, og/eller hvor ressourceforbruget tilsiger en vis samling af ydelserne. Planlægning af regionsfunktioner skal som den øvrige specialeplanlægning medvirke til, at sundhedsvæsenets forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj faglig kvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse. Afgrænsningen af regionsfunktioner bør ske på baggrund af en vurdering af de kriterier, som er gennemgået i indledningen. Regionsfunktioner hører til specialfunktionerne og er derfor omfattet af s opstilling af krav til og godkendelse af disse funktioner. Det skal bl.a. ses i lyset af, at det må forventes, at en række nuværende lands- og landsdelsfunktioner vil blive omdefineret til regionsfunktioner, og at styrelsen finder behov for at opretholde muligheden for at stille krav til og vurdere opgavevaretagelsen.

13 En regionsfunktion er som udgangspunkt placeret på ét sygehus i regionen, men kan i de befolkningstunge regioner eventuelt placeres på flere sygehuse. Hvis regionsfunktioner er placeret på flere sygehuse, forudsættes der etableret et konkret samarbejde mellem de pågældende sygehuse om varetagelse af funktionen. Dette kan fx omfatte fælles behandlingsretningslinjer, kvalitetsmonitorering og opfølgning etc. Forskellige regionsfunktioner bør som udgangspunkt placeres på de samme regionale sygehuse for derigennem at udnytte akutberedskaber, fællesfunktioner samt synergi ved uddannelse, forskning og udvikling etc. Side Højt specialiseret funktion Lands- og landsdelsfunktion defineres i dag som følger: Ved lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet forstås funktioner, der vedrører sygdomme/tilstande: som på grund af sjældenhed og hensynet til erfaringsopsamling bør behandles få steder i landet hvis diagnostik og/eller behandling er kompliceret og forudsætter tilstedeværelsen af mange tværgående funktioner/samarbejdspartnere hvis diagnostik og/eller behandling medfører et stort ressourceforbrug, f.eks. i form af specialapparatur. Der vil herudover være patienter eller sygdomstilfælde, som er af en så særlig karakter, at disse, selvom de ikke specifikt er anført som lands- og landsdelsfunktioner, alligevel bør viderevisiteres til lands- eller landsdelsafdeling. Det foreslås, at der fremover benyttes betegnelsen højt specialiseret funktion. Højt specialiseret funktion skal understrege, at der her er tale om særlige funktioner, der pga. sjældenhed, kompleksitet eller ressourceforbrug kun bør varetages få steder. Højt specialiseret funktion kan som udgangspunkt defineres som følger: Højt specialiseret funktion omfatter diagnostik, behandling og rehabilitering ved sygdomme og tilstande, hvor sygdom eller sundhedsvæsenets ydelser er sjældent forekommende, og/eller hvor ydelserne er af stor kompleksitet, og/eller hvor ressourceforbruget tilsiger en betydelig samling af ydelserne. Patienter eller sygdomstilfælde af helt særlig karakter bør desuden viderevisiteres til afdeling med højt specialiseret funktion. Planlægning af højt specialiserede funktioner skal som den øvrige specialeplanlægning medvirke til, at sundhedsvæsenets forebyggelse, diagnostik, behandling og rehabilitering sker med høj faglig kvalitet, helhed i patientforløbene og under hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse. Afgrænsningen af højt specialiserede funktioner bør ske på baggrund af en vurdering af de kriterier, som er gennemgået i indledningen. Antallet af højt specialiserede funktioner inden for et givent område samt de konkrete krav til sygehuse, der varetager denne, vil indgå i opstillingen af krav til specialfunktioner.

14 Højt specialiserede funktioner placeres på højt specialiserede sygehuse, hvor der er sket en samling af tværgående funktioner og andre højt specialiserede funktioner (men hvor der også (kan) varetages hoved- og regionsfunktioner). Ud over de direkte behandlingsmæssige grunde skal samlingen på bestemte sygehuse medvirke til at udnytte synergien ved at samle funktionerne. Dette gælder ikke mindst for forskning og udvikling samt uddannelse, hvor tilstedeværelsen af mange forskellige funktioner skaber et bedre grundlag for at etablere og udvikle disse områder. Der kan etableres samarbejde mellem en afdeling med højt specialiseret funktion og et regionalt sygehus om satellitfunktion: Ved satellitfunktion forstås en funktion, hvor et regionalt sygehus efter konkret aftale og i konkret samarbejde med afdeling med højt specialiseret funktion varetager dele af en konkret højt specialiseret funktion, fx i visse perioder af sygdomsforløbet eller lette tilfælde af sygdommen. Der kan tilsvarende etableres satellitfunktion om varetagelsen af en regionsfunktion. En satellitfunktion udgår altid fra et sygehus, som selvstændigt varetager den pågældende funktion. Side 14 Vurderingen af det overordnede behov for at etablere en satellitfunktion bør baseres på de samme kriterier, som anvendes ved afgrænsningen af de forskellige typer funktioner: Forekomst. Kompleksitet / risikoprofil. Ressourceforbrug fysiske rammer / apparatur / personale. Hertil kommer, at det skal sikres, at der både er en tilstrækkelig aktivitet på det sygehus, der skal have satellitfunktionen, og på den afdeling, der har den højt specialiserede funktion på området. En satellitfunktion forudsætter et konkret samarbejde med mellem de involverede afdelinger. Dette bør som minimum omfatte definition af patientgruppe og behandling, kapacitets- og aktivitetsniveau, visitationsretningslinjer og indikationer, fælles retningslinjer for behandling, bemanding og vagtberedskab, det lægelige samarbejde samt kvalitetsmonitorering og opfølgning. Herudover bør samarbejdet i relevante tilfælde omfatte forskning og udvikling samt uddannelse. Disse krav er i forlængelse af den nuværende udmelding om krav til satellitaftaler. Det forudsættes desuden, at varetagelse af satellitfunktioner afrapporteres på linje med øvrige specialfunktioner, da der er tale om en alternativ varetagelse af en sådan. Aftaler om satellitfunktioner skal desuden være godkendt af Udlandsfunktion I den nuværende specialeplanlægning omtales behandling i udlandet under definition af lands- og landsdelsfunktioner: I visse særlige tilfælde vil patientunderlaget i Danmark være for lille til, at indenlandsk ekspertise kan etableres på passende niveau. I sådanne tilfælde bør patienterne via den relevante landsdelsafdeling henvises til højt specialiseret behandling i udlandet i henhold til reglerne herfor.

15 En udlandsfunktion kan derfor defineres som følger: Udlandsfunktion omfatter diagnostik, behandling og rehabilitering ved sygdomme og tilstande, hvor sygdom eller sundhedsvæsenets ydelser er så sjældent forekommende, og/eller hvor ydelserne er af så stor kompleksitet, og/eller hvor ressourceforbruget er så omfattende, at behandling i Danmark ikke kan etableres på et passende niveau. Afgrænsningen af en udlandsfunktion bør ske på baggrund af en vurdering af de kriterier, som er gennemgået i afsnit 4.1. Der er dog ikke som ved de foregående funktioner tale om en selvstændig funktion, men en vurdering af, hvornår en behandling bliver for sjælden, kompleks eller ressourcekrævende til, at den bør etableres i Danmark. I de tilfælde hvor en behandling ikke tilbydes i Danmark, vil sundhedslovens 89 om behandling i udlandet være gældende. Der skal således tilbydes en patient henvisning til behandling i udlandet, hvis nødvendig behandling ikke kan ydes på et dansk sygehus, når patienten er indstillet hertil af den sygehusafdeling, som har højeste indenlandske specialkundskab, og indstillingen er godkendt af. Side 15 Aktuelt sker der ikke nogen systematisk opfølgning på kvaliteten af den behandling, som ydes i udlandet efter disse bestemmelser. Det vurderes, at det må påhvile den sygehusafdeling, der har indstillet patienten til behandling (dvs. den højeste indenlandske specialkundskab), at sikre den nødvendige opfølgning. Det må konkretiseres, hvad den nødvendige opfølgning består af. Tilsvarende er der behov for en systematisering af henvisningspraksis, så der er gennemsigtighed i, hvorfor patienter med givne diagnoser henvises til bestemte udenlandske sygehuse. Det er oplyst over for, at udenlandske læger i en række tilfælde hentes til Danmark for at foretage behandlinger, som ellers ikke er etableret i Danmark, og hvor patienter i øvrigt tilbydes behandling i udlandet. I sådanne tilfælde, hvor der er tale om at (ny-)etablere en given behandling i Danmark, skal inddrages forud, idet der som udgangspunkt enten vil være tale om en specialfunktion eller om en udviklingsfunktion. I andre tilfælde er der tale om, at det pågældende sygehus specifikt får bistand til at tage en metode i brug, som allerede bruges på andre danske sygehuse, og hvis placering ikke i øvrigt er fastlagt i specialeplanlægningen. I disse tilfælde er der ikke behov for at inddrage, idet det forudsættes, at gældende autorisationsregler overholdes. Der kan eventuelt være tale om at samarbejde om de meget sjældne funktioner, således at danske sygehuse efter konkret aftale og i samarbejde med andre lande får funktion for sygdomme/behandlinger, som ellers ikke bør etableres i Danmark på baggrund af kriterierne ovenfor Udviklingsfunktion Den nugældende Specialevejledning omfatter begrebet udviklingsområde, der er defineret som følger: Ved udviklingsområder forstås områder, hvor anvendelsesområdet, indikationer og/eller faglige forudsætninger aktuelt er uafklarede. Det kan dreje

16 sig om eksperimentelle/forskningsmæssige aktiviteter, der foregår i protokollerede undersøgelser eller områder/funktioner, der er under etablering i Danmark. Side 16 Hidtil er et udviklingsområde blevet defineret til at være lands- og landsdelsfunktion. finder, at der fortsat er behov for at opretholde udviklingsområder som begreb, idet der dog af hensyn til den begrebsmæssige ensartethed vil blive anvendt udviklingsfunktion. Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at udviklingsfunktioner pr. definition kun kan udføres på det højt specialiserede niveau. Det vurderes, at de generelle kriterier sjældenhed, kompleksitet og ressourceforbrug kan anvendes på udviklingsfunktioner, og at det derigennem vurderes, om disse skal defineres som specialfunktion eller som hovedfunktion. En udviklingsfunktion kan derfor defineres som følger: Diagnostik, behandling og rehabilitering på et område, hvor de anvendte metoder, anvendelsesområde og indikationer, forudsætninger etc. endnu er uafklarede, betegnes udviklingsfunktion. En udviklingsfunktion kan dels omfatte områder, hvor der ikke foreligger evidens for en given behandlings effekt, dels områder, som er under etablering i Danmark, men hvor den overordnede evidens er fastslået. Ved etablering af en udviklingsfunktion må det derfor konkret vurderes, om funktionen skal være specialfunktion eller hovedfunktion. Der kan desuden vise sig behov for, at placeringen af udviklingsfunktioner genvurderes efter kortere tid, afhængigt af udviklingen på området. En del udviklingsfunktioner er jf. ovenfor funktioner, der er under etablering, eller hvor der er behov for protokollerede undersøgelser. I det omfang der ikke sker en samling af sådanne aktiviteter, øges behovet for at sikre en spredning af resultater og erfaringer. bør derfor opstille krav til afdelinger, som varetager udviklingsfunktioner, uanset om der er tale om specialfunktioner eller hovedfunktioner. Dette ligger i forlængelse af s Vejledning om indførelse af nye behandlinger i sundhedsvæsenet af 2. juli 1999, for så vidt angår behandlinger, hvor der ikke foreligger evidens. Jf. ovenfor er der tale om, at begrebet udviklingsfunktion dækker over flere typer aktiviteter. Da der imidlertid bortset fra krav om anmeldelse til det videnskabsetiske komitésystem er tale om, at der stilles de samme typer krav til begge kategorier udviklingsfunktioner, ses de samlet. Hertil kommer, at grænsen mellem de to hovedtyper udviklingsfunktion ikke er skarp, hvorfor det er valgt at se dem samlet. Kravene til en udviklingsfunktion kan således være af følgende karakter: Hvor der ikke foreligger tilstrækkelig evidens for en given behandling, skal anvendelsen ske som led i en videnskabelig protokol, der skal anmeldes til det videnskabsetiske komitésystem.

17 Ved såvel ovenstående som øvrige udviklingsfunktioner skal følgende typer krav desuden konkretiseres og udmeldes: Side 17 Henvendelse til. Protokol med beskrivelse af funktionen, herunder beskrivelse af den foreliggende evidens. Samordning og samarbejde med andre sygehuse med tilsvarende udviklingsfunktion. Kvalitetsmonitorering og opfølgning. Udbredelse af resultater. Det er således vurderingen, at en udviklingsfunktion i praksis forudsætter anmeldelse til og vurdering fra s side. Hvis der vurderes at være tale om en specialfunktion, forudsættes desuden en drøftelse i det rådgivende udvalg for specialeplanlægning. 5. Indhold af krav til hovedfunktioner og specialfunktioner I det igangsatte afklaringsarbejde indgår, at der blandt andet skal ske en afklaring af faglige / behandlingsmæssige samt organisatoriske krav til sygehuse, der ønsker at varetage specialfunktioner. Dette omfatter såvel indhold som proces. Tilsvarende bør der opstilles krav til afdelinger, som varetager hovedfunktioner. Dette ligger i forlængelse af den nuværende Specialevejledning, men det skal bemærkes, at krav til hovedfunktioner ikke er omfattet af sundhedslovens 208 og dermed ikke vil indgå i en godkendelsesproces. Der vil således være en regional planlægningsopgave at udmønte og sikre overholdelse af krav til hovedfunktioner. I dette afsnit drøftes de indholdsmæssige krav, mens den mulige proces (for specialfunktioner) gennemgås i afsnit Hovedfunktioner Den nuværende Specialevejlednings krav til basisniveauet er følgende: at tilbyde funktionen til egne borgere samt i relation til "frit valg" principielt til borgere fra andre sygehuskommuner at sikre kvaliteten af afdelingens ydelser at fastholde den nødvendige ekspertise at viderevisitere relevante patienter til andre sygehuse i amt, region eller til landsdelsniveau i henhold til foreliggende aftaler, vejledninger m.v. at varetage uddannelsesopgaver på området at udvikle funktionen, herunder eventuelt at indgå i forskningsopgaver på området at samarbejde med landsdelsafdelinger om behandling af patienter der følges lokalt at samarbejde med landsdelsafdelinger om udbredelse af opgaver der er blevet almindeligt kendte og ukomplicerede.

18 Vægten i forpligtelserne vil være forskellig afhængig af størrelsen af sygehuset, specialiseringsgraden samt af den etablerede sygehusstruktur og opgavefordeling i amtet. Typisk omhandler de sidst anførte forpligtelser hovedsageligt opgaver, som kun bør varetages et sted i amtet, oftest på hovedsygehusniveau. Side 18 De hidtidige krav vurderes med mindre justeringer også at kunne anvendes fremover som krav til hovedfunktioner: At tilbyde funktionen til egne borgere og under det frie sygehusvalg til borgere fra andre regioner (kapacitet/aktivitet). At viderevisitere relevante patienter til andre sygehuse, fx andre hovedfunktioner, regionsfunktion eller højt specialiseret funktion (visitation). At samarbejde med afdelinger med specialfunktioner om udbredelse af behandlinger, der er blevet almindeligt kendte og ukomplicerede (samarbejde og udbredelse). At fastholde og udvikle den nødvendige ekspertise (ekspertise). At udvikle funktionen og deltage i forskning i funktionen (forskning og udvikling). At varetage relevante uddannelsesopgaver (uddannelse). At sikre kvaliteten af ydelserne gennem kvalitetsudvikling (kvalitet). At dokumentere aktiviteten og kvaliteten af indsatsen (dokumentation). At foretage nødvendig vurdering / analyser af nye og særlige ydelser før generel ibrugtagning (vurdering af nye og særlige ydelser). At samarbejde med afdelinger med specialfunktioner om patienter, der kan følges lokalt i henhold til satellitaftale (satellitsamarbejde). I forhold til den hidtidige specialeplanlægning er kun kravet om dokumentation nyt. Det vurderes som en grundlæggende forudsætning for at varetage en hovedfunktion, at der sker den nødvendige dokumentation af aktivitet og kvalitet. Kravene ovenfor vil skulle konkretiseres, hvilket først og fremmest vurderes at være en regional opgave Specialfunktioner Det er s vurdering, at der som ved hovedfunktioner kan tages udgangspunkt i de hidtidige krav til amter og afdelinger, der påtager sig en lands- og landsdelsfunktion. Der er tale som såvel faglige / behandlingsmæssige som organisatoriske forpligtelser: at tilbyde funktionen også til patienter fra andre sygehuskommuner at sikre kvaliteten af afdelingens ydelser gennem et kvalitetsudviklingsprogram at fastholde og udvikle funktionen og den nødvendige ekspertise at varetage forsknings- og udviklingsopgaver på området at varetage uddannelsesopgaver på området at foretage medicinsk teknologivurdering af nye og særlige ydelser før eventuel udbredning at samarbejde med basisafdelinger om patienter, der kan følges lokalt i henhold til satellitaftale

19 at samarbejde med basisafdelinger om udbredning af opgaver, der er blevet almindeligt kendte og ukomplicerede at dokumentere aktiviteten og kvaliteten af indsatsen. Side 19 Af disse forpligtelser vurderes der i den fremtidige specialeplanlægning af være behov for følgende : At tilbyde funktionen til patienter i såvel egen som i andre regioner (kapacitet/aktivitet). At samarbejde med sygehuse uden specialfunktion om udbredelse af behandlinger, som er blevet almindeligt kendte og ukomplicerede (samarbejde og udbredelse) At fastholde og udvikle funktionen og den nødvendige ekspertise (ekspertise). At varetage forsknings- og udviklingsopgaver på området (forskning og udvikling). At varetage uddannelsesopgaver på området (uddannelse) At have en forsyningsforpligtelse for den givne funktion (forsyningsforpligtelse). At sikre kvaliteten af ydelserne gennem kvalitetsudvikling (kvalitet). At dokumentere aktiviteten og kvaliteten af indsatsen (dokumentation). At foretage nødvendig vurdering / analyser af nye og særlige ydelser før generel ibrugtagning (vurdering af nye og særlige ydelser). At samarbejde med afdelinger uden specialfunktion om patienter, der kan følges lokalt i henhold til satellitaftale (satellitsamarbejde). Der vil dermed skulle opstilles operationelle krav inden for det enkelte speciale om, at disse forpligtelser opfyldes på afdelings- eller funktionsniveau. Kravene omfatter både regionsfunktioner og højt specialiserede funktioner. Der kan peges på følgende konkretisering af kravene: Kapacitet/aktivitet: Sygehuse, der ønsker specialfunktion, skal have en tilstrækkelig kapacitet for funktionen, eller man kan anmode om at opgive kapacitet på det givne område, og hvis der er tale om et regionalt sygehus, hvor stor en del af kapaciteten, der ventes udnyttet af egne patienter. Der vil herudover kunne være tale om krav til tværgående funktioner, akutberedskab i såvel funktionen som på andre områder samt tilstedeværelse af andre specialfunktioner som forudsætning for funktionen. Samarbejde og udbredelse: Sygehuse, der ønsker specialfunktion, bør som udgangspunkt være forpligtede til at samarbejde med afdelinger uden specialfunktioner om at udbrede funktioner, som er blevet almindeligt kendte og ukomplicerede. Det betyder imidlertid i praksis, at en specialfunktion ændres til at være en hovedfunktion, og en sådan udvikling forudsætter derfor involvering af såvel som Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning. Desuden bør der være en forpligtelse til et generelt samarbejde om patientforløb, fx hvor patienter efter en forudgående udredning ved en hovedfunktion henvises til en specialfunktion.

PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING. - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer

PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING. - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer PATIENTER SKAL SIKRES DEN BEDST MULIGE BEHANDLING - om arbejdet med specialeplanlægningen i Sundhedsstyrelsen, regionerne og de faglige miljøer Patienterne skal sikres den bedst mulige behandling - om

Læs mere

GENERELLE PRINCIPPER, KRAV OG ANBEFALINGER FOR SPECIALEPLANLÆGNING

GENERELLE PRINCIPPER, KRAV OG ANBEFALINGER FOR SPECIALEPLANLÆGNING GENERELLE PRINCIPPER, KRAV OG ANBEFALINGER FOR SPECIALEPLANLÆGNING j.nr. 7-203-01-90/1 1. Baggrund rådgiver om planlægning i det danske sundhedsvæsen, og med hjemmel i Sundhedslovens 208 fastsætter krav

Læs mere

Til Ansøger. Sundhedsstyrelsens generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere. Opsamlende ansøgningsrunde 2011

Til Ansøger. Sundhedsstyrelsens generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere. Opsamlende ansøgningsrunde 2011 Til Ansøger s generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere Opsamlende ansøgningsrunde 2011 Regioner og private sygehuse har i marts 2011 søgt om godkendelse af varetagelse

Læs mere

Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0

Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0 Akutberedskabet Bilag 5 PROCES FOR SPECIALEGENNEMGANGE OG GODKENDELSE AF SPECIALFUNKTIONER, VERSION 1.0 Baggrundspapir om specialeplanlægning, version 1.0, beskriver overordnet, hvordan specialegennemgangene

Læs mere

Praktisk om specialeplanen og private. Sundhedsstyrelsen, 24. august 2015

Praktisk om specialeplanen og private. Sundhedsstyrelsen, 24. august 2015 Praktisk om specialeplanen og private Sundhedsstyrelsen, 24. august 2015 Hvad er specialeplanlægning? centrale begreber og principper Regelgrundlag for specialeplanlægning Sundhedsloven (2007/10) 207-209

Læs mere

Specialeplanen. Infomøde for private sygehuse, 28. oktober 2014

Specialeplanen. Infomøde for private sygehuse, 28. oktober 2014 Specialeplanen Infomøde for private sygehuse, 28. oktober 2014 Program fra. kl. 14-16 1. Hvad er specialeplanlægning v/ Enhedschef Søren Brostrøm, SST 2. Praktisk om ansøgningsrunden v/ Specialkonsulent

Læs mere

Notat. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. koordineret specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen. Resume.

Notat. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. koordineret specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen. Resume. Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen Resume På baggrund af Danske Fysioterapeuters Ti pejlemærker om

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/19 Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialebeskrivelse Klinisk

Læs mere

SPECIALEPLANLÆGNING. Begreber, principper og krav. Sundhedsstyrelsen, 2015

SPECIALEPLANLÆGNING. Begreber, principper og krav. Sundhedsstyrelsen, 2015 SPECIALEPLANLÆGNING Begreber, principper og krav Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten kommer fra Sundhedsstyrelsen. Det er

Læs mere

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning

Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning N O T A T Region Sjællands oplæg til specialeplanlægning Region Sjælland har den 19. februar 2007 sendt administrationens Oplæg til principper og hovedlinjer for specialeplanlægningen i Region Sjælland

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/9 Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 606 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 19.

Besvarelse af spørgsmål nr. 606 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 19. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 606 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 20. september 2007 Kontor: Sundhedspolitisk kt. J.nr.: 2007-12160-94 Sagsbeh.: tk Fil-navn: Dokument

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om pris, kvalitet

Læs mere

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe R E F E R A T Emne 17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe Mødedato 17. december 2009 Sted s mødelokale 501 Deltagere Lone de Neergaard (formand), Mikkel Grimmeshave, Region Nordjylland Tove Nilsson,

Læs mere

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen.

Jeg vil sige noget om. Strukturreformen - Neurorehabilitering. Den nye struktur på sundhedsområdet. Målet er et smidigt sundhedsvæsen. Jeg vil sige noget om Strukturreformen - Neurorehabilitering Konference Kurhus 13.-14 Marts 2008 Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsstyrelsen Sundhedsplanlægning 1. Den nye struktur på sundhedsområdet

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til strukturplan

Region Nordjyllands udkast til strukturplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til strukturplan Region Nordjylland har den 26. februar 2007 sendt Udkast til strukturplan for det somatiske sygehusvæsen i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi. Koldkærgård 1-2 oktober 2014

FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi. Koldkærgård 1-2 oktober 2014 FS Nefro Sygeplejefaglige aftryk i specialeplanen for nefrologi Koldkærgård 1-2 oktober 2014 Afdelingssygeplejerske Anni Sørensen Oversygeplejerske Karina Bruun Dagsorden Specialeplanen, hvad er det, hvem

Læs mere

Specialevejledning for Klinisk farmakologi

Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen og varetagelsen af specialfunktioner

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

2. Sundhedsområdet. "Aftale om strukturreform"

2. Sundhedsområdet. Aftale om strukturreform "Aftale om strukturreform" 2. Sundhedsområdet Forligspartierne ønsker at understøtte og fremme et stærkt offentligt sundhedsvæsen, der skal tilbyde patienterne fri, lige og gratis adgang til forebyggelse,

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?

Sundhedsloven. Kortfattet redegørelse for. Relevante web-adresser. Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx? Relevante web-adresser Sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=130455#k1 Sundhedsstyrelsen: http://www.sst.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus BEK nr 918 af 22/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1803748 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Egenbetaling til kommunale akutpladser

Egenbetaling til kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Egenbetaling til kommunale akutpladser Baggrund Kammeradvokaten har i notat af 16. november 2018 vurderet de lovgivningsmæssige

Læs mere

Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING

Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING 2017 Årlig opfølgning på specialeplanen Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Akutberedskabet Sundhedsstyrelsens anbefalinger Evolution eller revolution Konference, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen 19. januar 2007 Lone de Neergaard Enheden for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Disposition

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle s rådgivning vedrørende Region Syddanmarks forslag til psykiatriplan Med brev af 6. november 2007 har Region Syddanmark fremsendt forslag til psykiatriplan Fremtidens

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus (Gældende) Udskriftsdato: 19. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1404380 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering af takster for somatiske færdigbehandlingsdage)

Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering af takster for somatiske færdigbehandlingsdage) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Sundhedsøkonomi Sagsbeh.: DEPJABN Koordineret med: Sagsnr.: 1606002 Dok. nr.: 150303 Dato: 29. august 2016 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Justering

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Specialeplanens betydning for kvaliteten Udfordringer uden for de store universitetsbyer

Specialeplanens betydning for kvaliteten Udfordringer uden for de store universitetsbyer Specialeplanens betydning for kvaliteten Udfordringer uden for de store universitetsbyer Knut Borch-Johnsen Vicedirektør, Holbæk Sygehus Formand DSKS 2 Sundhedsvæsenets opgaver jf. Sundhedsloven 1. Sundhedsvæsenet

Læs mere

Specialfunktioner i Danmark et overblik

Specialfunktioner i Danmark et overblik Specialfunktioner i Danmark et overblik Netværk for Forskning og Kvalitetssikring i Psykoterapi 8. april 2011 Vicedirektør Peter Treufeldt, Region Hovedstadens Psykiatri Specialfunktioner den formelle

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune Regionsrådet Region Hovedstaden j.nr. 7-203-05-79/25 modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2008/1 LSF 31 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 9. oktober 2008 af ministeren

Læs mere

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB N O T A T Administrationens forlag til akutplan Region Midtjylland Region Midtjylland har d. 31. maj 2007 sendt Administrationens forslag til akutplan Region Midtjylland til forud for den politiske beslutningsproces

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-03-199/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan NOTAT s rådgivning vedrørende Region Hovedstadens forslag til psykiatriplan j.nr. 7-203-05-87/1/DOB Med brev af 7. februar 2007 har Region Hovedstaden fremsendt udkast af 20. januar 2007 til forslag til

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. Oktober 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lov nr. 546 af 24. juni 2005, fastsættes: 1. Regionsrådet

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren

Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren Sundhedsudvalget L 74 - O Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 12. april 2005 Kontor: 2.s.kt. J.nr. 2400-1200-59 Sagsbeh.:JVB Fil-navn: Sp. 26.doc Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (L 74), som Folketingets

Læs mere

Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen

Læs mere

Orientering om Region Syddanmarks specialeplan

Orientering om Region Syddanmarks specialeplan Fremtidens Sygehuse fra plan til virkelighed Orientering om Region Syddanmarks specialeplan 1 Møde i Sundhedsbrugerrådet 14. maj 2009 Specialeplan hvad er det? Handler om at fordele opgaver mellem forskellige

Læs mere

Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan

Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan N O T A T Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan Region Hovedstaden har d. 7. februar 2007 sendt Forslag til hospitalsplan i offentlig høring. Ifølge Sundhedsloven 206 stk. 2 skal regionerne indhente

Læs mere

Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser

Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser N O T A T Sammenhæng mellem kliniske retningslinjer og patientforløbsbeskrivelser Der har gennem de senere år været stigende fokus på det sammenhængende patientforløb i form af forløbsprogrammer og pakkeforløb

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

http://capweb01/sjp/getdocument.asp?errtemplate=errordescription.txt&systemkey=... Page 1 of 1 01-02-2010 Fra: Kis Thuesen Sendt: 2. juni 2009 15:02 Til: Kis Thuesen Emne: VS: privat/offentlig Vedhæftede

Læs mere

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 13. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien

Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att: Susanne Beck Petersen Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar vedr. lovudkast om ret til hurtig udredning og behandling i psykiatrien 23-10-2013 Sag nr.

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 15. august 2009 13. august 2009. Nr. 778. Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler I medfør af 204, stk. 2, og 205, stk. 2, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kræftstyregruppen, UVKL og NKU

Kræftstyregruppen, UVKL og NKU Kræftstyregruppen, UVKL og NKU Dansk Selskab for Klinisk Onkologi 12. marts 2011 Ole Andersen, overlæge, dr.med. Sundhedsplanlægning, Sundhedsstyrelsen Kræftstyregruppen Nedsat i 1998 i regi af Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Specialiseringsniveauer. genoptræningsplaner. gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger. Faglig Visitationsretningslinje.

Specialiseringsniveauer. genoptræningsplaner. gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger. Faglig Visitationsretningslinje. Specialiseringsniveauer og genoptræningsplaner gennemgang af de nye Bekendtgørelser, Vejledninger og Faglig Visitationsretningslinje 1997 Kommunalreformen 2007 Notat Vedr. præcisering af visse begreber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2011-12 Fremsat den 14. december 2011 af Ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Tilskud til tandbehandling til

Læs mere

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg j.nr. 7-203-05-92/1/KRSB Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland har sendt Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen

Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K. Høring over rapport om evaluering af kommunalreformen Danske Fysioterapeuter har med interesse læst rapporten om evalueringen af

Læs mere

- forudsætninger for sammenhæng med EPJ

- forudsætninger for sammenhæng med EPJ Forløbsprogrammer og sundhedsaftaler - forudsætninger for sammenhæng med EPJ EPJ-Observatoriet Årskonference 2007 11. oktober 2007 Lone de Neergaard Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Sundhedsloven

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Behovet for national koordinering af SFIudviklingen. 8. juni 2005 Kjeld Kjeldsen

Behovet for national koordinering af SFIudviklingen. 8. juni 2005 Kjeld Kjeldsen Behovet for national koordinering af SFIudviklingen 8. juni 2005 Kjeld Kjeldsen Sundhedsloven: Formål, mål og midler Med den nye sundhedslov sker der en tydeliggørelse af sundhedsvæsenets formål, mål og

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Formål Kapitel 2 Funktionsområde Kapitel 3 Uddannelsesansvar og uddannelsesstruktur Kapitel 4 Uddannelsesråd m.v. Kapitel 5 Uddannelsen Kapitel 6 Bedømmelse m.v.

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Dato: Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning begreber, principper og krav, som er tilgængelig

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

Danske Regioner har følgende specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer i lovforslaget:

Danske Regioner har følgende specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer i lovforslaget: Sundheds- og Ældreministeriet sum@sum.dk Kopi til: Anne Bækgaard (anb@sum.dk) Kjersti Metliaas (kme@sum.dk) Hanne Bonne Jørgensen (hbj@sum.dk) 14-01-2019 EMN-2019-00095 1252727 Frederik Wøhlk Høringssvar

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 3. april 2009 til en kommune. Denne sag vedrører Middelfart Kommunes administration af 240 i sundhedsloven.

Statsforvaltningens brev af 3. april 2009 til en kommune. Denne sag vedrører Middelfart Kommunes administration af 240 i sundhedsloven. Statsforvaltningens brev af 3. april 2009 til en kommune Denne sag vedrører Middelfart Kommunes administration af 240 i sundhedsloven. Det er statsforvaltningens opfattelse, at Middelfart Kommunes administration

Læs mere

Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin j.nr. 7-203-01-90/12 Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialebeskrivelse Klinisk fysiologi og nuklearmedicin er et tværgående speciale, der udfører og fortolker diagnostiske

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune Regionsrådet Region Sjælland modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Sjælland og kommunalbestyrelsen

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Bilag 255 Offentligt j.nr. 7-203-01-90/13 Specialevejledning for klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialebeskrivelse Klinisk fysiologi og nuklearmedicin er et

Læs mere

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv.

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 25-02-2016 Sagsnr. 2016-0049816 Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. Indledning Om Borgerrådgiverens Beretning er fastlagt følgende i vedtægt for Borgerrådgiveren

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir Resume For fysioterapeuter er hjerneskaderehabilitering et kerneområde.

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid.

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid. Statsrevisorernes sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 33 92 93 00 Fax. 33 93 25 18 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Dato: 31. marts 2014 Redegørelse

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for patienter med ikke-akutte livstruende hjertesygdomme

Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for patienter med ikke-akutte livstruende hjertesygdomme TASK FORCE FOR PATIENTFORLØB FOR KRÆFT- OG HJETE- PATIENTER Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for patienter med ikke-akutte livstruende hjertesygdomme Introduktion Regeringen og Danske Regioner

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven 2011/1 LSF 48 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2019 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 6. december 2011 af ministeren

Læs mere

Administrationen Specialsektoren. Jurist Susanne Kortegård Direkte: februar 2014.

Administrationen Specialsektoren. Jurist Susanne Kortegård Direkte: februar 2014. Svar vedrørende høring over forslag til lov om opfølgning på evaluering af kommunalreformen vedrørende det specialiserede socialområde og den mest specialiserede specialundervisning Indledning Det fremsendte

Læs mere

Orientering om: Økonomi på sundhedsområdet, Rammebetingelse for specialeplanlægning. Kontaktudvalget for Region Syddanmark den 31.

Orientering om: Økonomi på sundhedsområdet, Rammebetingelse for specialeplanlægning. Kontaktudvalget for Region Syddanmark den 31. Orientering om: Økonomi på sundhedsområdet, Rammebetingelse for specialeplanlægning Kontaktudvalget for Region Syddanmark den 31. august 2006 Finansiering jf. Regeringsaftalen Bloktilskud: 13.303 mio.

Læs mere

Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan

Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan Oplæg til drøftelser i samarbejdsfora April juni 2019 www.regionmidtjylland.dk Baggrund: Regionsrådets budgetaftale 2019 Sundheds- og hospitalsplanen

Læs mere

Behandling for våd aldersrelateret makuladegeneration.

Behandling for våd aldersrelateret makuladegeneration. Område: Udarbejdet af: Acadrebruger Afdeling: E-mail: Journal nr.: Acadresagsnr Telefon: Dato: nov. 2007 Behandling for våd aldersrelateret makuladegeneration. Neovaskulær (våd) aldersrelateret makuladegeneration

Læs mere