Debatoplæg. Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. December 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Debatoplæg. Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. December 2014"

Transkript

1 Debatoplæg Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø December 2014

2 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Ringsted Kommune inviterer til debat 3 Tidsplan og proces 4 Hvordan sker borgerinddragelsen 5 Indhold i, og temaer for, debatoplægget 5 Naturindhold - Gyrstinge og Haraldsted Sø 6 Kulturindhold 8 Fysiske anlæg i Gyrstinge Sø 10 Fysiske anlæg - Haraldsted Sø 11 Benyttelse og rekreative muligheder 12 Fakta om søerne og ejerforhold Den 1. juli 2014 købte Ringsted Kommune Gyrstinge- og Haraldsted Søer fra Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR). Gyrstinge Sø er på ca ha. incl. bredarealer, Haraldsted Sø (Langesø) er på ca ha. incl. bredarealer. Begge ejes derfor nu af Ringsted Kommune. Haraldsted Lillesø, også kaldet Tivolisøen, er på ca. 29. ha. og ejes af de forskellige bredejere rundt om søen, herunder Ringsted Kommune.

3 Ringsted Kommune inviterer til debat Ringsted Kommune har købt Gyrstinge og Haraldsted Sø. Købet af søerne giver gode muligheder for at udvikle nye og attraktive udflugtsmål. Samtidig med at der kan findes nye måder at bruge søerne på naturligvis med respekt for de eksisterende kultur- og naturværdier. Og, styrke naturen og landskabets værdier. Med købet af søerne får kommunen samtidig en række forpligtelser bla. skal vandets naturlige løb til og fra Gyrstinge Sø retableres og til drift af stier og naturområder. Men det giver også nogle spændende muligheder for at sø-landskabet kan udvikle sig til et attraktivt udflugtsmål til glæde for kommunens borgere og på sigt endda blive et attraktivt turistmål. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), som kommunen har købt søerne af, sænker vandstanden i Gyrstinge Sø i 2014 til det oprindeligt niveau og Ringsted Kommune sørger for at grave hul i dæmningerne og sørge for at vandløbene igen løber naturligt ind og ud af Gyrstinge Sø bl.a. til gavn for det rige fiskeliv i vandløbene og søerne. Vandstanden i Haraldsted Sø bevares, som den er nu, og HOFOR vil fortsat indvinde vand herfra. I Kommuneplanen er det nævnt at: kommunen vil sikre såvel benyttelse som beskyttelse af søerne. Vi skal derfor vurdere, om der skal være bedre adgangsmulighederne til Haraldsted Sø, og om der skal være bedre muligheder for at ro og bade i søen. I Gyrstinge Sø er der stort fokus på beskyttelse og bevarelsen af det rige dyre- og fugleliv, så der bliver store uforstyrrede områder, hvor dyre- og fugleliv kan iagttages på afstand. Søerne kan måske på sigt indgå i en regional naturpark. Helhedsplan for søernes fremtid I Ringsted Kommune skal vi i gang med at udarbejde en helhedsplan for søernes fremtid, og i den proces vil vi meget gerne inddrage borgerne. Helhedsplanen skal inddrage alle væsentlige aspekter af den fremtidige benyttelse og beskyttelse af søerne og sikre en afvejning mellem de mange interesser, der er knyttet til søerne. Borgmester Henrik Hvidesten ved fejringen af søkøbet. 3

4 4 Tidsplan og proces Dette debatoplæg er første del af den borgerinddragelsesproces der skal munde ud i en helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. Processen skal sørge for at alle der har interesse i søerne vil få mulighed for at blive hørt og inddraget i beslutningen om hvordan søerne skal bruges i fremtiden. Inddragelse af borgere og andre interesserede Idefasen I idefasen, som løber frem til 8. marts 2015, kan alle borgere og foreninger komme med deres bud på vigtige værdier og interesser, som ønskes inddraget i den kommende helhedsplan for søerne. For at få så mange synspunkter og ideer frem tager kommunen initiativ til borgermøder, workshops og til en debat- og foredragsrække i januar/februar om bl.a. kultur- og naturværdier, samt friluftaktiviteter omkring søerne. Debatoplægget kridter banen op og forsøger at indkredse nogle spørgsmål, som vi har brug for at der kommer input til i idefasen. Du er velkommen til at komme med dine synspunkter om søernes beskyttelse og benyttelse inden 8. marts: teknikogmiljo@ringsted.dk.

5 Hvordan sker borgerinddragelsen? Indhold i, og temaer for, debatoplægget 5 Borgerinddragelsen sker primært i idefasen. Den er baseret på en række initiativer, der skal hjælpe med at skabe interesse for, og oplyse om, søerne. Et af initiativerne er dette debatoplæg. Formålet med de mange tiltag er også at skabe en større følelse af ejerskab blandt alle dem, der bruger og fremover kommer til at bruge søerne og områderne omkring dem. For at skabe en større interesse for søerne og den virkelighed der er omkring dem, har Ringsted Kommune, sammen med mange andre spændende mennesker, planlagt nogle vinterforedrag om søerne. Her er alle velkomne til 4 spændende historieraftener. Der fortælles om: 14. januar kl. 18:30: Naturværdier ved Haraldsted og Gyrstinge Sø. Hvordan kan vi opleve og beskytte dem? 19. januar kl. 18:30: Helhedsorienteret friluftsplanlægning. Alle foredrag afholdes på Rønnedevej 9, i kantinen 28. januar kl. 18:30: Kulturmiljøer i og omkring søerne bortset fra foredraget den 28. januar om Kulturmiljøer, der afholdes på VUC, Ahornvej 1 9. februar kl. 18:30: Skovenes forvaltning i fremtidens klima Dette debatoplæg beskriver 4 temaer der skal tages stilling i idefasen: Naturindhold, Kulturindhold Fysiske anlæg, og Benyttelse og Rekreative muligheder, Disse elementer er vigtige at tage med i overvejelserne når søernes brug skal diskuteres. Skal der sikres bedre offentlig adgang til særlige spændende områder, samtidig med at de mest sårbare områder friholdes for færdsel, men hvor der måske opsættes et fugletårn, så synet af de mange forskellige fugle kan nydes på afstand? Når de forskellige initiativer der kommer frem i debatten, vil ressource forbruget og prisen for initiativerne selvfølgelig spille en rolle. Derfor ønsker vi i Ringsted Kommune at lægge op til, at alle der deltager i debatten overvejer, hvad de selv kan bidrage med således at søerne bliver et område, der kan favne meget og bidrage til at flere får glæde af det. Der er feks. opstillet en isætningsplatform i Haraldsted Sø ved Vrange Skov. Denne platform er offentlig tilgængelig og vil også kunne benyttes af skovens gæster m.m. 26. februar kl. 19:00-21:00 Workshop om brugen af søerne Til temaerne er der opstillet nogle overordnede spørgsmål der gerne skulle virke som inspiration til debatten fremadrettet.

6 Naturindhold - Gyrstinge og Haraldsted Sø Gyrstinge og Haraldsted Søerne er sammen med Ringsted Å kernen i Vandnaturen i Ringsted Kommune, Det blå T. Dette er det største sammenhængende vandnatur-område i kommunen. Søerne binder vandløb i nord og syd sammen lokalt, og skaber en regional forbindelse til hele Susåsystemet. Denne sammenhængskraft bliver væsentligt forbedret i 2015, når Ringsted Kommune restaurerer til- og afløb omkring Gyrstinge Sø og sikrer, at vandet igen kan passere frit til og fra Gyrstinge Sø og videre til Ringsted Å. Herved skabes mulighed for bl.a. fiskenes frie vandringer mellem hav, sø og vandløb. Haraldsted Sø med Tivolisøen i vest Rundt om søerne findes eng, mose og overdrevsarealer med stort naturindhold. En del af disse naturtyper rummer store botaniske interesser, som kræver plejeindgreb i form af rydning for træer og buske eller afgræsning. Vandstanden i Gyrstinge Sø er nu sænket mere end 2 meter og har dermed nået det oprindelige niveau fra før opstemningen. Dette har skabt ca. 50 ha. nye bredarealer med et stort naturpotentiale. Disse bredarealer kan holdes lysåbne som eng/overdrev, eller få lov til at gro til i pilekrat og rørskov? Begge muligheder kan indeholde store naturværdier og oplevelser, og måske er det ikke et spørgsmål om enten/ eller men både/og, hvor bredarealerne er en mosaik af såvel åbne som tilgroede områder. Mange fuglearter er knyttet til eng og mosearealerne omkring søerne, og søerne har stor betydning som rasteområde for ande- og vadefugle. Et andet eksempel er den sjældne havørn, Danmarks største ørn. Havørnen yngler i området og benytter dagligt søerne som fourageringsområde. Gyrstinge Sø med overstigt over naturindhold På kortet kan du se de vigtigste naturområder i og omkring søerne. De markerede områder er alle omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Dette er en streng beskyttelse med forbud mod forringelser af naturtilstanden.

7 Naturindhold Hvad kan naturen bære af menneskelig aktivitet? Adgang til naturen er en forudsætning for kendskab til naturen og dermed ønsket om at beskytte naturen. Derfor er adgangen og benyttelsen af søerne en forudsætning for at skabe en interesse for at beskytte naturen. Omvendt er beskyttelsen af naturen en forudsætning for, at der er noget interessant at se på og opleve i naturen. Nogle naturtyper og arter er meget sårbare overfor menneskelig aktivitet, andre ikke gæs på søen kan forstyrres af én båd, mens et overdrev kan bære en trampesti, der placeres udenom de sjældne planter. Nogle menneskelige aktiviteter konflikter mere med naturinteresser end andre. En befæstet ride- og cykelsti påvirker naturen meget mere end en trampesti, der blot skal beskæres mod tilgroning en gang imellem. Enge og overdrev omkring søerne kræver pleje for at undgå at de gror til og springer i skov. Det kræver slåning og/eller græssende dyr. Her kan der skabes synergieffekter med ønsker om udsigt fra stier og naboer til søerne. Andre steder omkring søerne er det måske et ønske, at søbredderne får lov til at gro til i rørskov eller pilekrat med de gevinster, det giver for nogle dyr og fugle. Denne udfordring er størst ved Gyrstinge Sø, hvor vandstanden er sænket og ca. 40 ha. Land/søbred kommer frem. Denne nye søbred gror meget hurtigt til, hvis der ikke plejes. Naturpleje ved afgræsning med får, ved voldstedet. Spørgsmål til diskussion af forbedring af naturen i og omkring søerne Hvordan kan biodiversiteten i og omkring søerne styrkes? og hvordan følges og dokumenteres de enkelte arters udvikling? Hvor synes du, der skal naturplejes og hvor synes du den eksisterende natur skal kunne udvikle sig frit? Hvordan kan naturplejen, herunder græsning, organiseres? Kan forskellige borgergrupper indgå i dette arbejde, og hvordan? Hvor har vi bedst udsigt til søerne? Skal dette understøttes af fugletårne? Kan det gamle pumpehus i den vestlige del af Gyrstinge sø f.eks. bruges som platform? Ny søbred med begyndende opvækst Hvordan styrkes sammenhængen mellem kommunens vandveje, det blå T

8 Kulturindhold Historien og ikke mindst kulturhistorien er tydelig i området omkring søerne. Søerne og arealerne ned til søerne har gennem tiden været brugt til mange ting. Og, sporerne er stadig tydelige. Der er fundet effekter og elementer fra Danmarks tidligeste oldtid op til vikingetiden og vi fortsætter med at sætte vores fingeraftryk på området den dag i dag. De kulturhistoriske oplevelser i området understøttes af synlige kulturhistoriske spor i landskabet. Et kulturhistorisk spor kan være et dige, en gravhøj, en kirke eller en gammel mølle som giver oplevelsen af historiens vingesus. Kortet på modstående side er således en kortlægning af de kulturhistoriske værdier der er omkring søerne hvor også større sammenhængende områder er medtaget. Fælles for alle områderne og enkelt lokaliteter er at de giver et indblik i vores historiske arv og giver mulighed for at skabe kontakt til vores rødder tilbage gennem tiderne Store bøgeskov. Skoven er på 350 ha og hører under Sorø Akademi. Skoven indeholder mange fortidsminder og fordi der er meget kalk i undergrunden er der en helt særlig forårsflora bestående af hvide-, gule- og blåanamoner og lærkespore. Springkilden og pavillion. Kilden er opstået ved at der er et neturligt tryk i jorden der gør at vandet springer op til 1 meter over jorden. I gamle dage blev der afholdt kildemarked på stedet og man mente at kilden besad en hellig kraft. Fra 1853 til 1903 blev baptister døbt i kilden Pavillionen er opført i bindingsværk med stråtag og var oprindelig dobbelt så stor. Den anden halvdel står idag i Feldskov syd for Sorø. Pavillionen blev brugt til undervisning i skovdyrkning af akademiets elever. Langdysse, stenkammer og høj. I store Bøgeskov findes der mange fortidsminder som er tegn på at der har været bosætning på egnen i mange hundrede år. Kun de mægtigste folk bliv begravet i stensatte grave. Flædemosen. Flædemosen er rammen om en del af områdets nyere kulturhistorie- Pumpestationen har afvandet moseområdet bag ved den kunstigt byggede dæmning, som blev anlagt da søens vandspejl blev hævet i forbindelse med etableringen af Gyrstinge Sø som vandreservoir. Søtoftedyssen. En meget flot langdysse, som stammer fra Bondestenalderen. Den er 28 meter lang og rummer 3 kamrer. Ved udgravning af dyssen i 1917 blev der fundet rester af de døde samt de gravgaver, som de havde fået med sig; store økser af flint, nogle smykker af rav samt en del lerkar. Helleristning. På stedet er en mindre rundhøj med nogle få helleristninger, skåltegn, fra bronzealderen. Knud Lavards kapel Stemmeværket Haraldsted Kirke Kulturmiljø. Spor af en opløst landsby med hovedgård og husmandsbebyggelse. Høj. Der er fundet en rundhøj der er dateret til Danmarks Oldtid, men der er ikke fundet nogen genstande ved højen. Allindemagle kirke. En af de få sjællandske kirker uden tårn. I 1777 fik kirken en tagrytter af bindingsværk, hvor klokken er ophængt. Landsbyen Allindemagle lå indtil 1837 omkring kirken. Gården i Allindemagle blev i 1837 lagt sammen til en hovedgård, og så måtte fæstebønderne ud. Derfor består landsbyen nu kun af nogle få huse som ligger tilbage omkring kirken. Den store dæmning. Er et tydeligt tegn på en nutidig fortælling om danskernes behov for drikkevand og de store investeringer der var nødvendige for at sikre dette. Dæmningen blev skabt for at kunne hæve vandstanden for at kunne sikre et drikkevandsreservoir så Københavnerne kunne få frisk vand. Samtidig blev søerne med tilhørende bredarealer eksproprieret. Gørrildsborg voldsted. Voldstedet er fra middelalderen og ligger i tilknytning til den gamle kongevej, men har måske også været et del af forsvarsanlæg på egnen. Dette er særligt troværdigt hvis man ser det i sammenhæng med Valsøgård og Ridebanen samt overgangsstedet ved Værkevad. Bronzealderhøj. En ikke udgravet rundhøj fra Bronzealderen. Højen er formidlet med tavle ved vejsiden (på Haraldsted Sandvej). Valdemarsvejen eller Kongevejen. Vejen er et meget langt senmiddelalderligt vejforløb som gik fra Roskilde til Antvorskov. I 1626 udstedede Chr. IV befaling om at bygge en vej mellem Roskilde og Haraldsted, hvor der lå en kongsgård. Vejen kan være blevet til ved at forbedre en bestående alfarvej og ophøje denne til kongevej. Strækningen fra Ringsted mod Antvorskov stammer fra Frederiks d. II s tid. Dronningehøj. Er en stor rundhøj fra Bronzealderen. Der er en formidlingstavle på stedet, der fortæller historien om stedet i flere detaljer (i vejsiden). Haraldsted kirke. En usædvanlig stor landsbykirke. Kirken blev en Valfartskirke efter mordet på Knud Lavard. Der er historier om at Chr. IV overnattede hos præsten i Haraldsted under rejser gennem landet, men senere blev overnatningerne flyttet til Kongens egen kongsgård. Som tak for husly hos præsten skænkede kongen en fin altertavle samt døbefond til kirken. Knud Lavards Kapel og mindekors. Nær det sted hvor Knud Lavard blev myrdet en kold januar-dag i 1131 af hans fætter Magnus, blev der opført et kapel omkring år Kapellet blev opført som en del af Knud Lavards søn - Valdemar - indsats for at få faderen helgenkåret. Kapellet var mål for pilgrimsvandringer. I skovbrynet står et mindekors for Knud Lavard. Vrange Skov og traktørsted. Er et specielt skovområde, hvor der ses flere eksempler på vrange bøge, hvis krogede vækstform skyldes en fejl i generne. Traktørstedet har oprindelig været et udflugtsmål med beværtning. Nu er det et AMU undervisningssted. Valsøgård. Et 1300-tals borganlæg. Anlægget har tilhørt hofmesterinde Anne Meinstrup, som var en af 1500-tallets mest indflydelsesrige kvinder - hun blev dræbt under Grevens Fejde på Tinget i Ringsted i Voldgraven anes endnu i terrænet. Der findes også Vrange skov rester af borgens fundament. Ridebanen. Voldanlægget gemmer på en del mystik. Måske er det opført som en folkelig tilflugtsborg eller også er historien bag det symmetriske anlæg af religiøs karakter. Humlebjerget. Et botanisk interessant område. Er opstået som et tidligere grusgravningsområde. Sluse og dæmning. Haraldsted Sø skal fortsat anvendes til vandindvinding. Fortælling om etablering af drikkevandsreservoir i 1970 erne. Indvinding af overfladevand. Mikrosi-indtaget ved Maltvedgårdsvej. Ophør af drikkevandsindvinding. Nu spædevand til bl.a. Køge Å. Vildtbanesten. Denne sten som har indskriften F5 SA og WB markerer en del af Sorø Amt Vildtbane,

9 Kulturindhold tilhørte kong Frederik den 5. Denne vildtbane strakte sig fra Susåen til Gyrstinge Sø. Kun kongen og hans folk måtte drive jagt indenfor området. Hanebakkerne. Her er gjort flere fund fra Stenalderen, bl.a. et menneskekranie der lå på sandbreden Gyrstinge kirke og præstegårdshave. Kirken er fra omkring år En traditionel dansk landsbykirke. I 2009 fik kirken ny altertavle - udført af billedhuggeren Grethe Bagge. I tilknytning til præstegården ligger den offentlig tilgængelige præstegårdshave - anlagt i landskabelig stil. Ridebanen

10 Fysiske anlæg i Gyrstinge Sø Dæmning og pumpestation ved Flædebækken. Pumpen fjernes men betonstrukturen bevares. Dæmningen gennembrydes for at skabe fri gennemstrømning til Gyrstinge Sø og åens udløb omlægges til et mere naturligt forløb Pumpehus og afvandings kanal ved Holmen i Holbæk Kommune. Pumpen fjernes men betonstrukturen bevares. Dæmningen gennembrydes for at skabe fri gennemstrømning til Gyrstinge Sø og åens udløb omlægges til et mere naturligt forløb Vandindtag. Driften er ophørt. Der er tanker om at bruge elementerne som base til en træbro Lystfiskerne har en lille havn Oplæg til debat for de fysiske anlæg. Sammen med søerne har Ringsted Kommune overtaget en masse fysiske anlæg, hvoraf de fleste er relateret til søernes tidligere funktion som drikkevandsreservoir. Ringsted Kommune ønsker at alle interesserede kommer med forslag til, hvad der skal ske med de fysiske anlæg. Nogle skal bevares, da de er nødvendige mens andre kan fjernes. Men er det nødvendigt at fjerne dem? Dæmningen. Det planlægges at der skabes et gennembrud så der kommer direkte forbindelse til Ringsted Å Armeret dæmning Med dette oplæg håber Ringsted Kommune at skabe en debat om, hvad anlæggene kan bruges til. Skal de bevares?, benyttes? og til hvad? Kan nogle af de fysiske anlæg skabe rammer for andre tiltag der kan passes ind i området? Springkilden. Skal oprenses jævnligt

11 Fysiske anlæg - Haraldsted Sø Stemmeværket regulerer vandstanden i søen. Ringsted Kommune overtager opgaven med regulering af vandstanden i søen. Vandindtag ved dæmningen udgår af drift. Vandindtaget ved søen. HOFOR fortsætter med driften da der stadig pumpes vand i begrænsede mængder fra søen. Tilhørende teknikhus og adgangsveje. Drives fremadrettet af HOFOR Dæmningen hvor Ringsted Kommune overtager ansvaret for plejen af græsarealerne. Vandstandsmålingspæl, skal sikre at vandstanden holdes over minimumsniveauet

12 Benyttelse og rekreative muligheder Overtagelse af søerne giver rigtig gode muligheder for alle borgerne i Ringsted Kommune. Der er således allerede i dag gode muligheder for at benytte områderne omkring søerne til forskellige aktiviteter, men hvordan tilgodes alle behov og skal de det? Nogle steder er oplagte til rekreative aktiviteter og andre steder har naturen brug for at være i fokus. I og omkring Gyrstinge Sø skal der være stort fokus på beskyttelse og bevarelsen af det rige dyre- og fugleliv, så der bliver store, sammenhængende uforstyrrede områder, hvor dyre- og fugleliv tilgodeses og evt. iagttages på afstand. I og omkring Haraldsted Sø findes der også et rigt dyre- og fugleliv, der i dag lever sammen med de eksisterende søsportsaktiviteter. Her skal det vurderes, om adgangsmulighederne til Haraldsted Sø kan øges, herunder om mulighederne for at ro og bade i søen bør udbygges. I og omkring Harald Lillesø er der knyttet store naturinteresser til særligt den sydlige del af søen, hvor der bl.a. findes et rigt fugleliv. På søens vestside findes der i dag badestrand, madpakkehus m.v. på den kommunalt ejede søbred ved Holbækvej og et sommerhusområde på søens nordside. Oplæg til debat for benyttelse og rekreative muligheder i og omkring søerne Hvordan kan vi sikre, at søerne bliver et tilbud til alle, uanset alder og fysik? Børnehavebørn, elever i folkeskolerne, gymnasierne og på Ringsted produktionsskole? Handicappede i forhold til adgangsforhold om ikke hele vejen rundt, så særligt anviste steder? Muligheder for særlige sportsgrene som fx ridning? Hvordan skal adgangsforholdene være ved Haraldsted Sø og hvilke aktiviteter skal der være plads til? Hvilke faciliteter kræves for at understøtte de ønskede aktiviteter. Kan de eksistende fysiske anlæg bruges i den forbindelse? Skal der f.eks. være bedre muligheder for at ro og bade i søerne og hvordan tænkes enkelte arrangementer ind i dette? Hvordan sikres at der ikke bliver for meget pres på søerne så det går udover naturen? Og hvordan kombineres de rekreative muligheder med sundhed? Hvordan sikres adgangen til søerne? Og, hvordan tænkes de nærliggende bysamfund og Ringsted By ind i forhold til søerne? hvad kan de bidrage med? Og, er der særlige hensyn i forhold til de lokale samfund? Hvordan kan sporene fra de sidste 50 års vandindvinding (pumpehus, dæmninger, vandindtag) være med til at fortælle en historie og bruges aktivt eller tildeles en ny funktion i søernes næste liv? Hvordan oplyses mest effektivt om mulighederne i det blå T, (Søerne og Rignsted Å) så flere vil blive opmærksom på de muligheder der er i og omkring søerne? Hvordan sikres at søerne og deres omgivelser holdes rene og at affald ikke smides i naturen? Fiskere på Haraldsted Sø Hvordan håndteres modsatrettede brugerinteresser? Og, hvordan reguleres brugen så flest mulige hensyn tilgodeses?

13 Stier omkring søerne: De eksisterende stier og planlagte stier er vist på kortet. Omkring Haraldsted Sø er der planlagt stiforløb Oplevelsesstien til fortsættelse af den eksisterende sti på nordsiden af søen. I Vrange Skov er der planlagt et særligt forløb til Børn i bevægelse og en mountainbikerute. Nuværende badestrand ved Haraldsted Lillesø Nuværende brugere I Gyrstinge Sø er det primært lodsejere samt de 2 lystfiskerklubber, Ringsted sportsfiskerforening og Lystfiskeriforeningen, der ror på søen. I Haraldsted Sø er det primært de samme 2 lystfiskerklubber, lodsejere, Ringsted Roog kajakklub og Ringsted Kajakklub, der ror på søen. Haraldsted Lillesø bruges af lodsejer, Ringsted kajakklub, samt badende gæster ved den kommunale badestrand ved Holbækvej. Badning i Haraldsted Sø i 50 erne

14 Udarbejdet af Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Rønnedevej Ringsted Tel.: Mail: teknikogmiljo@ringsted.dk hjemmeside Ringsted Kommune inviterer til debat. Kommunen ønsker med dette debatoplæg at invitere borgere i Ringsted Kommune til at deltage i debatten om, hvad der skal ske med Gyrstinge og Haraldsted Sø, som Ringsted Kommune har købt. Købet af søerne giver gode muligheder for at udvikle nye og attraktive udflugtsmål og finde nye måder at bruge søerne på naturligvis med respekt for de eksisterende kultur- og naturværdier. Med købet af søerne får kommunen en række forpligtelser til at retablere vandets naturlige løb til og fra Gyrstinge Sø og til drift af stier og naturområder. Men det giver også nogle spændende muligheder for at sølandskabet kan udvikle sig til et attraktivt udflugtsmål til glæde for kommunens borgere og på sigt endda blive et attraktivt turistmål. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), som kommunen har købt søerne af, sænker vandstanden i Gyrstinge Sø i 2014 til det oprindeligt niveau og Ringsted Kommune sørger for at grave hul i dæmningerne og sørger for, at vandet igen løber naturligt ind og ud af Gyrstinge Sø bl.a. til gavn for det rige fiskeliv i vandløbene og søerne. Vandstanden i Haraldsted Sø bevares, som den er nu, og HOFOR vil fortsat indvinde vand herfra. Oplæg og kommentarer i forhold til debatten kan sendes på mailadressen: teknikogmiljo@ringsted.dk

Debatoplæg. Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T. udarbejdet 2014

Debatoplæg. Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T. udarbejdet 2014 Debatoplæg Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T udarbejdet 2014 2 Indholdsfortegnelse Borgmester Henrik Hvidesten ved fejringen af søkøbet. Fakta om søerne og ejerforhold

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

Ejby Mose lokal og bynær natur

Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose lokal og bynær natur Oplæg til et planlægningsprojekt 1 Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose er et af de største sammenhængende moseområder på Fyn og strækker sig over 184 ha. Området er

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

Udkast. Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø

Udkast. Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Udkast Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø 1 Indhold 3 Forord 4 Formål og rammer for helhedsplanen 6 Baggrund 6 Ringsted Kommune køber søerne 7 Kommuneplanrammer 7 Samarbejde med Københavns Universitet

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Til Fra Vokslev Samråd Aalborg Kommune Vandmiljøafdelingen 16-04-2008 Sagsnr.: 2008-8960 Dok.nr.: 2008-77873 Init.: KBF Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Indeværende projektforslag

Læs mere

Helhedsplan for Gyrstinge og Haraldsted Søer. Fremtidig anvendelse af det eksproprierede beskyttelsesbælte.

Helhedsplan for Gyrstinge og Haraldsted Søer. Fremtidig anvendelse af det eksproprierede beskyttelsesbælte. Hej Hermed fremsendes vores bidrag til Helhedsplanen. Peter Tolstrup Nissen og Kirsten Nissen Haraldsted Sø, d. 8. marts 2015 Ringsted Kommune Teknik og Miljøcenter Rønnedevej 11 4100 Ringsted Helhedsplan

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle.

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indledningsvis bemærkes, at vi som mangeårige medlemmer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

Indenfor i traktørstedet fortsatte mødet med følgende dagsorden:

Indenfor i traktørstedet fortsatte mødet med følgende dagsorden: Referat af møde i Grønt Råd Tirsdag d. 7. maj. 2013 kl. 15:00 18.00 i det gamle traktørsted i Vrange Skov. Deltagere: Arne Hastrup, Danmarks Naturfredningsforening (formand for rådet) Kurt Hansen Landsbyforeningen

Læs mere

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Forslag til Plejeplan for Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Udarbejdet forår 2012 Titel: Forslag til plejeplan for bronzealderlandskabet ved Madsebakke. Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø

Læs mere

22-01-2015. Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem

22-01-2015. Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem Anne-Marie C. Bürger og Jon Feilberg Januar 2015 1 Naturværdier Er forskellig fra person til person Er forskellig

Læs mere

DN Fredensborg. Kontakt mail: fredensborg@dn.dk. Dato: 8. marts 2012. Fredensborg Kommune, Center for Plan og Miljø, Egevangen 3 B, 2980 Kokkedal.

DN Fredensborg. Kontakt mail: fredensborg@dn.dk. Dato: 8. marts 2012. Fredensborg Kommune, Center for Plan og Miljø, Egevangen 3 B, 2980 Kokkedal. Kontakt mail: fredensborg@dn.dk Dato: 8. marts 2012 Fredensborg Kommune, Center for Plan og Miljø, Egevangen 3 B, 2980 Kokkedal. Høringssvar Planstrategi 2011 2014 Fredensborg Byråd har med Planstrategi

Læs mere

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Der er indkommet 7 høringssvar, derudover kommentarer fra DN Furesø efter markvandring i september 2015. Høringspart Bemærkning Kommunens

Læs mere

Indstilling. Plan for sejlads og fiskeri. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø. Den 8. maj 2008. Natur og Miljø

Indstilling. Plan for sejlads og fiskeri. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø. Den 8. maj 2008. Natur og Miljø Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø Den 8. maj 2008 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet kan via vandløbsloven fastsætte nærmere bestemmelser om sejlads på

Læs mere

Kong Valdemars Jagtslot

Kong Valdemars Jagtslot Kong Valdemars Jagtslot Det lille middelaldervoldsted Kong Valdemars Jagtslot ligger i engen langs den tidligere mere vandrige Stensby Møllebæk, som gennem Malling Kløft udmunder i Storstrømmen. Det smukke

Læs mere

Generalforsamlingen 2015 beretning og referat

Generalforsamlingen 2015 beretning og referat Generalforsamlingen 2015 beretning og referat Velkommen til Kim Petersen og familie, Vestre Søvej 12 Beretning Søerne Søerne vores egen Lillesø samt Gyrstinge og Haraldsted Langesø har fyldt meget i det

Læs mere

Trærammen/spunsen skal rage mindst muligt op over jordoverfladen under hensyntagen til funktionen, så den syner mindst muligt set fra stien.

Trærammen/spunsen skal rage mindst muligt op over jordoverfladen under hensyntagen til funktionen, så den syner mindst muligt set fra stien. Fra den 1. november sender Helsingør Kommune posten digitalt! Gå ikke glip af vigtig post, husk derfor at tjekke din postkasse jævnligt på www.borger.dk. For at få adgang til din digitale postkasse skal

Læs mere

Ha r a l d s t e d e r f o r

Ha r a l d s t e d e r f o r FORORD R ammen om Haraldsted og Allindemagle Sogne er en fantastisk natur gennemsyret af vort lands tidlige historie. Livet her er rundet af en gammel landbokultur, som vi alle bor midt i og de få arbejder

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 270571 Brevid. 2142760 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger til indledende høring af VVM for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen Cykeltur ved Tissø Godslandskabet Naturpark Åmosen 12. aug. 2013 Ruterne er ikke afmærkede. De er forslag til, hvordan du kan bruge cyklen til at komme omkring og lære landskabet og dets kulturhistorie

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Den flotte runddyssen i Tåstrup Fællesskov set fra øst. I plantagen øst for den tidligere og nu drænede Korup Sø - og lige vest for Tirstrup Lufthavn - ligger

Læs mere

Referat Det Grønne Råd's møde Onsdag den 24-08-2011 Kl. 15:30 Miljø og Teknik

Referat Det Grønne Råd's møde Onsdag den 24-08-2011 Kl. 15:30 Miljø og Teknik Referat Det Grønne Råd's møde Onsdag den 24-08-2011 Kl. 15:30 Miljø og Teknik Deltagere: Birger Jensen, Bruno Hansen, Henrik Fog-Møller, Jeppe Ottosen, Erik Brejninge Andersen, Carsten Hunding, Niels Andersen,

Læs mere

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland arealvise beskrivelser side 1 Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Gjerrild Nordstrand er et strandareal på nordkysten af Djursland. Arealet

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

50-kr. dyssen ved Stenvad

50-kr. dyssen ved Stenvad 50-kr. dyssen ved Stenvad Stenvad-dyssen - her set fra nordøst - harmonerer med de fleste danskeres romantiske opfattelse af hvordan en dysse ser ud. Den maleriske stendysse ca. 1,5 km nordvest for Stenvad

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til etablering af bro ud i sø

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til etablering af bro ud i sø Center for Teknik Miljø og Klima Søren Pedersen Kildegårdsvej 19 3100 Hornbæk Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 20.06.2016 Sagsnr. 16/11529 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Maglemose projekt 2014

Maglemose projekt 2014 Teknik og Miljø Naturafdelingen Dahlvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Maglemose projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af naturgenopretningsprojekt Ådalsprojekt Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af større naturgenopretningsprojekt med tæt forankring til kulturværdierne

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst Tårnby

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune #split# Råstofplan 2016 Plan og Miljø Dato: 04-05-2016 Sags. nr.: 86.07.00-P17-1-15 Sagsbeh.: Gorm Pilgaard Jørgensen Lokaltlf.: +4599455109 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

Arkæologi på banen. Den nye bane København-Ringsted

Arkæologi på banen. Den nye bane København-Ringsted Når du tager toget i Danmark, rejser du gennem nutiden, men du er også på rejse i fortiden. Langs skinnerne kan du se gravhøje, diger, gårde og landskabstyper, der alle fortæller en historie om, hvordan

Læs mere

SVOGERSLEV GRUSGRAV BAGGRUND OG MULIGHEDER. Udkast X. X 201X

SVOGERSLEV GRUSGRAV BAGGRUND OG MULIGHEDER. Udkast X. X 201X SVOGERSLEV GRUSGRAV BAGGRUND OG MULIGHEDER Udkast X. X 201X November 2014 1973 2006 2 2013 Svogerslev Grusgrav Roskilde Kommune er i færd med at købe Svogerslev Grusgrav. Svogerslev Grusgrav kan blive

Læs mere

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Slagelse Nordskov (arbejdstitel) er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 2 Bernstorff Slotshave 1850 erne Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af en hestehytte

Landzonetilladelse til opførelse af en hestehytte Rasmus Flink, Mikkel Damgaard Behandlingsskolerne A/S På vegne af Juuls Skoleejendomme A/S Sendt d.d. via e-mail Center for Teknik, Miljø og Klima Natur og Vand Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282589

Læs mere

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø.

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø. Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer SCOPING NOTAT Forventede hovedproblemer i VVM/Miljøundersøgelse for vindmølleprojekt i den tidligere Gårdbo Sø, vest

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence a) Lynge Grusgrav Områdets karakter Lynge Grusgrav omfatter ca. 160 ha og er beliggende mellem Lynge og erhvervsområdet Vassingerød.

Læs mere

Store Vejleå Trampesti * Fra Roskildevej til Snubbekorsvej *

Store Vejleå Trampesti * Fra Roskildevej til Snubbekorsvej * Notat om Store Vejleå Trampesti * Fra Roskildevej til Snubbekorsvej * Uarbejdet af Kulturøkologisk Forening i Albertslund i samarbejde med DN-Albertslund Efter Friluftsrådets møde på Roskilde Kro den 22.9.2010

Læs mere

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012 Forslag til Stiplan Bilag 1: Prioritering af trafikstier 2009-2012 Bilag 2: Prioritering af rekreative stier 2009-2012 Bilag 3: Færdsel på veje og stier Bilag 4: Miljøvurdering 95 Bilag 1 prioriterede

Læs mere

Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej 19, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej 19, 4100 Ringsted. Majbritt Christensen og Jens Therkildsen Valsømaglevej 19 4100 Ringsted Sendt på mail: mach@soroe.dk Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej

Læs mere

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Der er i denne Driftsplan kun planlagt

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes er en nationalromantisk landskabshave,

Læs mere

mosen. Den sjældne sydlige nattergal har visseår også optrådt på disse kanter.

mosen. Den sjældne sydlige nattergal har visseår også optrådt på disse kanter. sjældne og fredede snylteplante stor gyvelkvæler, helt uden klorofyl og fotosyntese, ses nu og da. Især på arealerne nord for Tueholm Sø ses en smuk og afvekslende flora. En rig natur... Området omkring

Læs mere

1. Det forudsættes, at det ansøgte udføres som beskrevet i ansøgningsmaterialet.

1. Det forudsættes, at det ansøgte udføres som beskrevet i ansøgningsmaterialet. Steffen Schmidt Hammelev Bygade 89 6500 Vojens Haderslev Kommune Teknik og Miljø Natur og Landbrug Simmerstedvej 1A, 1. sal 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 naturogvand@haderslev.dk www.haderslev.dk Dato:

Læs mere

Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør

Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Side1/6 Teknik og Miljø Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Bilag 1/26 Bilag 1 2 1 2/26 Bilag 2 3/26 Bilag 3 4/26 5/26 6/26 7/26 Bilag 4 8/26 Bilag 5 9/26 Bilag 6 10/26 Bilag 7 11/26 Bilag 8 12/26 Bilag 9 13/26 Bilag 10 14/26 Bilag 11 15/26 Bilag 12 Id. nr. Naturtype

Læs mere

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Side 1 af 5 25. januar 2008 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg Att.: Vej- og Parkafdelingen Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Først

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose Jens Christian Simonsen Saturnvej 6800 Varde Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose Du har søgt om dispensation til at rydde træer og buske på matr. nr. 3

Læs mere

Dato: 1. september 2014. Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til at fortsætte opdyrkning af tidligere moseareal

Dato: 1. september 2014. Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til at fortsætte opdyrkning af tidligere moseareal Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til at fortsætte opdyrkning af tidligere moseareal Du har søgt om dispensation til at fortsætte opdyrkning af tidligere moseareal på din ejendom matr. nr. 1 t,

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven til etablering af bro over Gels Å i st. 4590, ca. 300 m vest for Kaltoftvej 1

Godkendelse efter vandløbsloven til etablering af bro over Gels Å i st. 4590, ca. 300 m vest for Kaltoftvej 1 Ribe Sportsfiskerforening Att.: Morten Isaksen (mv.isaksen@gmail.com) Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Dato 11. oktober 2013 Sags id 2013-22945 Sagsbehandler Tomas Jensen E-mail tojen@esbjergkommune.dk Godkendelse

Læs mere

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 27. juni 2016 Tilladelse

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø Jan Løhndorf Haderslevvej 80 6760 Ribe Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 08-02-2016 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Sagsid 16/264 Dispensation

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. PRIVATE VANDLØB - PLIGTER OG RETTIGHEDER Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Hvorfor kan jeg opleve oversvømmelser? Alle

Læs mere

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 MEGET I VENTE! Du modtager denne oversigt over de kommende arrangementer i Naturpark Åmosen, fordi du har skrevet dig på vores nyhedsliste under et

Læs mere

Baneguide. - til Odsherreds smukkeste golfbane

Baneguide. - til Odsherreds smukkeste golfbane Baneguide - til Odsherreds smukkeste golfbane Velkommen til Odsherred Golfklub Denne baneguide giver dig det værktøj i hænde, som kan være med til at vise vej og give gode råd til runden på vores smukke

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af Fredningsnævnet for København Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby kobenhavn@fredningsnaevn.dk København d. 28. januar 2015 Kampmannsgade 1 1604 København V natur@avjf.dk Telefon 33 13 21 45 www.avjf.dk

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Anders Petersen Området ligger i gæssenes trækrute. Bramgåsen, der er totalfredet, findes her i området.

Anders Petersen Området ligger i gæssenes trækrute. Bramgåsen, der er totalfredet, findes her i området. 13-09-2013 Lise Overby Nørgård Direkte: 7257 7367 Mail: lio@jammerbugt.dk Sagsnr.: 01.16.00-G00-1-13 Referat fra borgermøde i Haverslev den 12.9.2013 Dagsorden: Velkomst og præsentation v/otto Kjær Larsen,

Læs mere

på matr. ej 148C, 4100 Ringsted Ringsted Kommune Vej og Park fra Ringsted Afgørelsee nr. 1r Haraldsted meter. På Der meddeles

på matr. ej 148C, 4100 Ringsted Ringsted Kommune Vej og Park fra Ringsted Afgørelsee nr. 1r Haraldsted meter. På Der meddeles Ringsted Kommune Vej og Park Veje og Parker Anlæg Att. Charlotte Brenneke Larsen Dato: 30. 3 marts 2015 Landzonetilladelse samt dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 og 166 til handicaprampe på matr.

Læs mere

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999.

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 413/1999 Sted: Rye Mølle Stednummer:

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Mål. Rækkefølge for udbygning i Brændkjær - Dalby - Tved

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Mål. Rækkefølge for udbygning i Brændkjær - Dalby - Tved Boligudbygning Mål Målet er at skabe bysamfund, hvor bæredygtighed og hensynet til områdets landskabelige værdier og kulturmiljøer er styrende for udviklingen. Områdets nye boligområder Ved Lindgård og

Læs mere

Den vedlagte projektbeskrivelse med kort viser området på Gørløse Å, hvor der udlægges gydebanker og sten samt hvor der graves bundmateriale væk.

Den vedlagte projektbeskrivelse med kort viser området på Gørløse Å, hvor der udlægges gydebanker og sten samt hvor der graves bundmateriale væk. Hillerød Kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2143 Fax 7232 3213 lbso@hillerod.dk Sag 219-2015-28906 03. november 2015 Restaureringstilladelse

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning,

Læs mere

Sundby Sø. Afvandingen

Sundby Sø. Afvandingen Sundby Sø af Henrik Schjødt Kristensen I sidste halvdel af 1800-tallet blev der over hele landet gennemført mange af afvandingsprojekter med betydelige tilskud fra staten. Formålet var at udvide landets

Læs mere

REFERAT. Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde

REFERAT. Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde REFERAT Plan & Miljøudvalget den 08.12.2008 i mødelokale 2 Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde Indledning

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

JH Rådgivning A/S Parkvænget 25 4200 Slagelse

JH Rådgivning A/S Parkvænget 25 4200 Slagelse JH Rådgivning A/S Parkvænget 25 4200 Slagelse Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse og dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen.

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. 1 Bækkemonumentet / Klebæk Høje Et spændende og smukt fortidsminde ved

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige.

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige. LiebhaverSkovfogeden I/S Skibetvej 40 7100 Vejle Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Birgitte Mogensen Dir: +4579755675 Mob: 21130536 e-mail: Birgitte.Mogensen @Hedensted.dk Sagsnr. 01.03.03-P19-153-15

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø. Dato: 29. september 2014

Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø. Dato: 29. september 2014 Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til at afgræsse og rydde enge, moser og heder ved Ansager Å Billund Kommune har på vegne af lodsejere

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune OLDTIDSMINDER i Korsør Kommune 2 Kommer man til Korsør østfra kan man mellem banen og motorvejen efter Svenstrup på marken se en markant langdysse og en runddysse, som desværre ikke er tilgængelig. Men

Læs mere