Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Børn udsat for vold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Børn udsat for vold"

Transkript

1 Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Børn udsat for vold Om børns vilkår i familier med vold i nære relationer. Lørdag d. 21. september 2019, oplæg ved Inger Thormann: Spædbarnsterapi som traumeforløsende metode. Emnet i dag er Børn udsat for vold. Om børns vilkår i familier med vold i nære relationer. Her er der noget meget centralt, som vi skal huske. Det er svært for et barn at blive udsat for vold. MEN det er ubærligt for et barn at overvære, at dets omsorgsperson bliver slået. Omsorgspersonen er den, der sikrer barnets tryghed, og derfor mister barnet sin trygge base. Bliver barnet selv slået, har barnet i omsorgspersonen den trygge base, hvor barnet kan søge trøst og samling. Mit bidrag til i dag handler om Spædbarnsterapi. Spædbarnsterapi, hvad er det? Nogle af jer ved det, andre ikke, hvorfor jeg kort vil fortælle om metoden. Metoden er inspireret af Fransk Psykoanalyse, og metoden, som den benyttes her i Danmark og i Grønland, er udviklet af psykoterapeut Inger Poulsen og mig. Vi har specielt været inspireret af Francois Dolto og hendes elev Caroline Eliacheff. De er begge overbeviste om, at når det lille barn 0 3 år, får sat ord på de svære ting, som det har oplevet, løsnes traumet. I sit møde med barnet, skal terapeuten være autentisk, og præsentere sig for barnet, terapeuten skal tale direkte til barnet, og der må udelukkende tales sandt. Der er to sætninger som står over arbejdet med denne metode, og det er: Alt usagt binder energi. (Caroline Eliacheff)

2 Lad aldring barnets smerte blive glemt. (Francoise Dolto) Metoden kan anvendes til mennesker i alle aldre. Men fokus er på det lille barn, der mellem 0 3 år har oplevet traumer. Det lille barn er ikke i stand til selv at bearbejde de svære oplevelser. Det oplevede/traumet bliver således ved med at være en uforløst del af barnets liv. Ofte vil barnets udvikling gå i stå, eller barnet vil vende sig indad mod sit eget kaos. Først i det øjeblik, der sættes ord på traumet, hvor barnet får fortalt sin historie, løsnes traumet og det bliver en identificeret del af barnets liv, noget som der kan tales om. Her taler vi om decideret TERAPI, og terapi kan udelukkende udføres af en uddannet terapeut, psykoterapeut eller psykolog. Metoden kan imidlertid også anvendes i pædagogisk praksis, i her og nu situationer i daginstitutionen, skolen, i plejefamilien og i barnets biologiske familie. Naturligvis skal det spæde barn beskyttes, og samtidig udfordres til udvikling. Det handler om at finde den rette balance. Det lille barn er så sårbart og skrøbeligt, at dets opfattelse af sig selv og virkeligheden nemt bliver forvrænget af traumatiske oplevelser der sker en spaltning i barnets måde at indoptage oplevelserne en forskydning i symboliseringsprocessen så selvom barnets verden bliver rettet op, og alt synes godt, kan en gammel spalte eller forskydning i symboliseringsprocessen fortsætte med at forstyrre barnets trivsel og udvikling. Og her kommer så spædbarnsterapien som en mulighed for restitution. Spædbarnsterapien forløser tidlige traumer ved at sætte ord på barnets smerte, som terapeuten kan forestille sig den via empatisk arbejde med barnets traumehistorie, og terapeuten indgiver håb for fremtiden. Jeg vil i mit oplæg nævne eksempler på, hvordan spædbarnsterapien og dens metode kan anvendes både i decideret terapi, men også i hverdagssituationer. Spædbarnsterapien anvendt i terapi. Malte. En kommunal sagsbehandler henvender sig, og beder om hjælp til et spædbarn, der har været udsat for vold. Socialrådgiveren beder om, at barnet tilbydes Spædbarnsterapi.

3 For historien var den, at moderen til Malte på 6 måneder, en dag opdagede, at hans arm sad forkert. Han virkede pludselig skræmt og bange, når en dør gik op, og i det hele taget havde han ændret adfærd. Han viste, at han var angst. At han var bange. Moderen tog på skadestuen, hvor Malte blev undersøgt. Røntgenundersøgelser viste, at han havde 6 brud på kroppen. Det viste sig at faderen havde kastet ham hen af gulvet, ned i sengen, når han ikke kunne trøste ham. Da Malte ankommer til mig sammen med sin mor, ligner han en gammel mand. Han er 8 måneder gammel. Han er grå i huden, fattig i sin mimik. Han klamrede sig til sin mor og ville ikke sidde i den høje stol, som børn i hans alder plejer at sidde i. Han blev hos sin mor. Hans øjne var kuglerunde, og han så tomt ud i luften. Jeg præsenterede mig og fortæller, at kommunen og hans mor har bedt mig om at tale med ham. Jeg taler stille og langsomt. Malte, jeg kender din historie. Du blev skabt i kærlighed af din mor og far. De ønskede sådan at få et barn og blive en lille familie. Din mor blev gravid, og du voksede under din mors hjerte i 9 måneder. Du blev født, og alt var godt. Men din far havde det svært. Han havde mistet sit arbejde. Han elskede dig, men han kunne ikke tåle, at du græd. Han følte sig som en dårlig far, der ikke engang kunne trøste sin søn, dig. Din far blev urolig indeni, når du græd. Han blev stresset, når han ikke kunne trøste dig, og han blev voldsom overfor dig.

4 Malte, din far slog dig. Da jeg siger denne sætning svarer Malte med en dyb stønnen. Jeg siger sætningen igen, og igen svarer Malte med sin triste stemme. Vores kontakt er god. Jeg fortsætter: Malte din far slog dig. Din mor vidste det ikke. Men det ved hun nu. Hun vil blive hos dig. Og hun passer på dig. Det vil ikke ske igen. Malte, din mor vil give dig den omsorg, som du har brug for. Malte fik i alt 3 terapier med en uges mellemrum. Malte begyndte at pludre, henvendt til sin mor, og moderen svarede. Indholdet var ordene fra terapien. Malte sov sammen med sin mor, og han viste, at han havde det bedst i en lille hule i sengetøjet. Han trak dynen op over hovedet. Maltes angst blev reduceret dag for dag. Han blev passet af sin mor, og faderen fik en fængselsstraf. Malte kom ind i en normal udvikling, han har klaret sig godt, har gode venner og spiller fodbold i dag, hvor han er en 12 år gammel dreng. Spædbarnsterapien løsnede traumet. Malte var tæt på at miste kontakten med sin omverden. I Spædbarnsterapien blev der sat ord på Maltes kaos. Ved at blive set, samt ved at der bliver sat ord på det der skete, kommer der system i barnets kaos, således at kaosset ikke længere er i et lukket system, men en identificeret del af livet. Måske tænker I, at det lille barn ikke kan forstå ordene? Hvad er det der sker? Barnet forstår ikke ordene, men barnet forstår den samlede kommunikation. Det er Daniel Sterns forklaring på de forandringer, vi kan opleve, når vi taler med/til det

5 helt lille barn. Det er tonefaldet, vores gestus, vores mimik, alt det, der er med i en vellykket formidling. Der opstår en hel særlig stemning i det terapeutiske rum, hvor et autentisk møde mellem et traumatiseret lille barn og en autentisk terapeut finder sted. Der tales om magiske øjeblikke, men det er ikke magi. Vi er optaget af Daniel Sterns nuværende øjeblikke, som kan udvikles til mødeøjeblikke, og dels med henvisning til Susan Harts neuropsykologiske forklaring. Så selv om Spædbarnsterapien kan virke magisk. Så er den et håndværk, som med træning kan udvikles til et kunsthåndværk. I terapien lader vi barnet læne sig ind i den autentiske terapeuts modne nervesystem. Ordene er vigtige for terapeuten, fordi terapeuten videregiver det som aktuelt skete, den traumatiske begivenhed. Enhver terapi afsluttes md et håb. Dette hjælper til helingen af traumet, og barnet bliver i stand til at genoptage sin udvikling. I terapi med ældre børn, med unge og voksne er processen den samme. To nervesystemer bliver synkroniserede, og i modsætning til spædbarnet forstår disse nu ordene. Else Christensen har lært os at skelne mellem forskellige former for omsorgssvigt. Følelsesmæssigt omsorgssvigt er en form for vold, et overgreb over for et barn. Følelsesmæssigt omsorgssvigt/vold kan have meget alvorlige konsekvenser for et barn /et menneske. Jeg ser mange adopterede børn i min klinik, børn som har mistet deres biologiske forældre, deres mor, og som ofte ikke har fået en modererstatning, et menneske i mors sted før de forenes med deres adoptivforældre. Jeg ser også børn med traumer efter hospitals behandling/indlæggelse. Jeg vil nævne et eksempel med en pige, der blev adopteret fra Kina af danske forældre. Eksempel: Pige adopteret fra Kina. Hun er ikke blevet slået, men hun har været udsat for et traume.

6 Et forældrepar kontakter mig. Deres datter på 10 år viser tegn på angst, og hun hører stemmer. Stemmerne fortæller hende, at nogen hun holder af, vil komme til skade eller dø. Ofte nævner stemmerne hendes forældre. Når hun hører stemmerne, mens hun er i skole, må hun tjekke af, om alt er OK. Hun ringer hjem fra sin mobiltelefon, eller hun løber hjem i frikvarteret. Faderen er hjemmearbejdende. Stemmerne bliver mere og mere insisterende, og det er svært for hende at falde i søvn Hun har været hos to psykologer, der begge henviste hende til psykiatrien. Inden terapien med pigen havde jeg to samtaler med hendes forældre. Jeg spurgte ind til forholdene på børnehjemmet. Blandt andet var jeg interesseret i, hvor mange omsorgsgivere hun havde haft i det år, hun var blevet passet der. Hun var et såkaldt hittebarn. Hun var blevet lagt på den trappe, der førte op til et børnehjem i en sydlig provins i Kina. En medarbejder, der var på vej på arbejde en tidlig morgen, fandt hende og tog hendes med op på børnehjemmet. Hun blev undersøgt af en læge, der vurderede, at hun var 2 dage gammel. En sund og rask pige. Børnehjemmet var efter sigende et meget godt børnehjem, hvor de arbejdede efter særlige forskrifter. Børnene var delt op i aldersgrupper, og særlige medarbejdere var tilknyttet hver gruppe. Børnene mellem 0 og 2 måneder var i en gruppe, børnene fra 2 4 måneder i en anden gruppe osv. Pigen blev forenet med sine danske forældre, da hun var knapt et år gammelt. Beskæftiger vi os grundigt med pigens historie ser vi, at pigen først mistede sin mor. Efterfølgende mistede hun de mennesker, der havde passet hende i de første to måneder. Og så mistede hun de mennesker der overtog omsorgen for hende osv. Da hun mødte sin danske mor og far, havde hun sagt farvel/hun havde mistet sine nærmeste, sine tilknytningspersoner 7 gange. Hun havde tidligt i sit liv erfaret, at de mennesker man knytter sig til, forsvinder. De bliver væk. Denne tidlige erfaring blev vakt til live, da hendes bedste veninde skulle rejse til et andet land og blive der i to år, i forbindelse med forældrenes arbejde. Hun oplevede, at hun var ved at miste sin bedste ven. Hun blev overvældet og hendes

7 angst blev aktiveret Hun var bange for at miste den hun hold af, den kammerat hun følte sig mest forbundet med. Pigen hørte stemmerne sige, at flyet ville forulykke, eller veninden ville komme til skade på den og den måde. I terapien fortalte jeg pigen hendes historie. Historien startede så livsbekræftende idet pigen jo var blevet lagt for at blive fundet. Jeg beskrev de tab, hun havde oplevet, et efter et, og jeg fortalte hende, hvordan tabene måtte være oplevet af en lille pige. Hun måtte have følte sig helt alene, hun måtte have følte sig forladt, og måske havde hun været bange for at dø. De mennesker, der gav hende omsorg forsvandt. Du har haft det meget svært. Men du klarede det. Du er en stærk pige. Hun forstod, at hun var blevet svigtet, og at dette svigt fortsat ville være en del af hende, men den energi der havde været bundet, i traumet blev frigjort, pigen blev stærkere og stemmerne forsvandt. Traumet var blevet en identificeret del af hendes liv. Pædagogisk praksis. Lad os se på, hvordan man kan bruge Spædbarnsterapiens metode i forhold til de to børn, som jeg har fortalt om, og som har været i terapi. Malte havde haft flere brud på det ene ben, og han blev ved med at være sart og særlig følsom med det pågældende ben. Når et barn skal skiftes, have en ren ble, løfter man som regel barnets numse ved at tage i det ene eller i begge ben. Gjorde man det, begyndte Malte at græde. Det gjorde ondt på ham. Maltes mor var åben overfor de mennesker, der passede Malte i vuggestue, børnehave og senere skole. Således vidste pædagoger og andre, hvad Malte havde været udsat for, og de kunne tage de nødvendige hensyn til ham. Og det gjorde de. Når Malte lå på puslebordet sagde pædagogen til ham: Jeg ved, at du har et ben, som vi skal passe særligt på. Nu løfter jeg din numse lige så forsigtigt uden at røre benet. Malte du ved, at jeg gerne vil hjælpe dig.

8 Malte oplevede sig set og mødt med sin sårbarhed, og han smilede til den pædagog, der skiftede ham. Maltes mor blev ligeledes ved med at omtale det dårlige ben, når han fik tøj på, strømper og sko. Malte så ofte op på hende og smilede Alt usagt binder energi, det ved vi, og derfor skal traumatiske hændelser ikke ties ihjel, for de går ikke væk, men forbliver en del af barnet. Men ved at sætte ord på traumet og det traumet forvoldte, kan vi reducere den psykiske energi, der bindes i traumet, og barnet får lov til at udvikle sig uden at blive hæmmet af den vold det var udsat for. Lærer vi pædagoger og andre omsorgsgivere om spædbarnsterapiens metode, vil mange børn få en hjælp, de ellers ikke ville have fået. Pigen fra Kina. Stemmerne forsvandt helt i løbet af et par måneder, men pigen skulle fortsat tjekke, om hendes forældre var OK. Forældrene accepterede dette, og forstod deres datters sårbarhed. Hun blev set og mødt med den smerte, som var hendes. Hendes lærere i skolen kendte hendes historie, og stille kunne hun i en time forlade klassen, for at gå ud på gangen og ringe til sine forældre. Hun blev hver gang mødt med et kærligt og anerkendende smil fra sin lærer. Begge eksempler viser, hvor vigtigt det er at inddrage barnets omsorgsgivere, lærere og andre således, at barnet ikke lades alene med sin smerte. Almindeligvis inddrager vi barnets forældre som co terapeuter. Vi beder forældrene om at gentage indholdet af terapien for barnet nogle gange mellem terapierne. I Spædbarnsterapi er barnet i fokus, men det er terapi for hele familien. Jeg håber, at jeg med dette oplæg giver jer lyst til at vide mere om denne metode. I kan gå ind på vores hjemmeside: Dansk institut for Spædbarnsterapi. Her kan I blive klogere.

9 Afslutningsvis vil jeg fortælle om en terapi jeg havde med et barn på kun 2 dage. Lille My. Forhistorien var den, at en ung mor under uddannelse opdager, at hun er gravid. For sent til at få en abort. Hun skjuler sin graviditet, og hun har kun sin læge og sin mor som fortrolige. Den unge kvinde vil gerne føde i det skjulte, og sammen med sin læge bliver de enige om, at juleferien er et perfekt tidspunkt at føde i. Der bliver lavet en aftale med et hospital, og fødslen sættes i gang. Der var imidlertid det problem, at barnet ikke var klar til at blive født. Barnets lunger var ikke klar, de klappede sammen, og barnet fik det meget svært i sit første levedøgn. Barnet blev overført til et hospital med en neonatal afdeling. Det var fra dette hospital, jeg blev kontaktet. Herfra sagde læger og øvrige personale, at barnet ikke havde besluttet sig for, om det ville leve eller dø. Det kunne gå begge veje. Da jeg trådte ind på afdelingen, blev jeg mødt på en særlig måde. Jeg mærkede en vrede rettet mod den læge og det hospital, der havde taget en beslutning, der tog hensyn til moderen, og hendes ønske om at føde skjult. Men hvad med barnet, der nu kæmpede for at overleve? Barnet lå i en kuvøse med en lille hue på. Kuvøsen blev åbnet. Barnet lå med ilt, og ingen havde endnu set hende åbne øjnene. Jeg gik hen til kuvøsen. Personalet trak sig væk, men blev i rummet. Goddag Lille My. Mit navn er Inger Thormann. Jeg er psykolog, og mit arbejde er at tale med børn. Det er dem der passer dig, der har bedt mig om at tale med dig. Lille My, du blev født af en mor, der havde taget den beslutning, at du ikke skulle vokse op hos hende. Hun ønskede, at der skulle findes en mor og far til dig, hos hvem du kunne vokse op.

10 Lille My, jeg ved, at du har det meget svært. Så svært, at du er usikker på, om du er i stand til at leve. Du blev skabt af din mor og far i din mors mave. Men din mor var ikke klar til at blive mor, og din far kender vi ikke. Lille My, din mor blev væk for dig lige efter, at du var blevet født. Jeg tænker, at det var meget svært for dig. Jeg tænker, at du følte dig helt alene, jeg tænker, at du følte dig forladt. Måske var du bange for at dø. Lille My, du lever, og du skal vide, at der er en mor og far, der venter på dig. Det var svært for dig at blive født Lille My, og dine to første dage har været meget svære. Men du har klaret det Lille My. Du er en stærk pige. Da jeg sagde goddag, åbnede Lille My øjnene. Det var uforståeligt for personalet. Hun havde åbne øjne det mest af tiden under terapien. Personalet havde holdt øje med skærmen, mens jeg talte med Lille My. Hendes hjerte slog nu regelmæssigt, hendes puls var fin. Alle kurverne på skærmen så normale ud. Sygeplejerskerne så undrende på hinanden. Lille My var et barn til bortadoption. Det var besluttet, at hun efter fødslen skulle have ophold på Skodsborg Observations og behandlingshjem. Her skulle hun bo, til hun var blevet tre måneder gammel, og kunne matches med sine adoptions forældre. Lægerne vurderede, at Lille My skulle opholde sig på sygehuset i en uges tid for at sikre, at der var tale om en egentlig stabilisering. Men det var der. Lille My udviklede sig godt først på sygehuset, senere på Skodsborg og siden i sin nye familie. Hendes forældre fik naturligvis alle oplysninger om den krise hos Lille My, der havde været tale om, og de hørte også om den hjælp, hun havde fået via

11 spædbarnsterapien og dens metode. Selve terapien fik hun med sig, som en værdifuld bagage. Her fik hun sandheden om sin egen historie. Jeg siger tak for jeres lydhørhed. Tag de to sætninger med jer ud i livet: Lad aldrig barnets smerte blive glemt, og Alt usagt binder energi. Tak.

Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis.

Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis. Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis. Spædbarnsterapien kan anvendes på mange måder. Den kan væsentligst anvendes i terapi, hvor vi arbejder med tidlige traumer,

Læs mere

De to har netop udgivet den første danske bog om spædbarnsterapi (3). Bogen er anmeldt andetsteds i Månedsskriftet.

De to har netop udgivet den første danske bog om spædbarnsterapi (3). Bogen er anmeldt andetsteds i Månedsskriftet. TERAPI MED SPÆDBØRN?! At sætte ord på BARNETS perspektiv er godt for børn. Mange vil nok mene, at man først kan lave terapi med børn, når de er gamle nok til at tale og forstå, hvad der kan være sket,

Læs mere

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773

Terapi med spædbørn? Børnepsykiatri. Artikel: 10773 Artikel: 10773 Børnepsykiatri Terapi med spædbørn? Af Gitte Retbøll Biografi Forfatter er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og arbejder i speciallægepraksis i Aarhus C, bl.a. med spædbarnsterapi

Læs mere

Interessen har spredt sig til mange faggrupper

Interessen har spredt sig til mange faggrupper Interessen har spredt sig til mange faggrupper Mange mennesker med vidt forskellige uddannelser og arbejdsområder har lyttet og ladet sig inspirere, når vi har holdt oplæg om vores udvikling af spædbarnsterapiens

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Siden duellen mellem manden med leen og ærkeenglen Michael

Siden duellen mellem manden med leen og ærkeenglen Michael Siden duellen mellem manden med leen og ærkeenglen Michael En voksen for tidligt født, Louise, omtaler et terapiforløb, når hun bl.a. skriver sådan i et tidligere nummer af Livsbladet : - Jeg oplevede

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Kilde: Kristeligt Dagblad den 13.juli 2017 Web: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/byg-en-boernebro-af-sammenhaeng-og-forudsigelighed

Kilde: Kristeligt Dagblad den 13.juli 2017 Web: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/byg-en-boernebro-af-sammenhaeng-og-forudsigelighed Det er vigtigt at beskytte udsatte børn, der skal flyttes fra én livsverden til en anden. Alt for ofte går det så stærkt, at barnet ikke kan nå at forberede sig. Men midt i krisen skal barnet have en oplevelse

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Forord af Inger Thormann

Forord af Inger Thormann Forord af Inger Thormann Omsorgssvigt har mange ansigter, og i denne bog får vi hele paletten. Ti børn, der nu er voksne, fortæller om deres liv. De ser tilbage på det, der var, hvor smerteligt det end

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel?

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Edith Montgomery Gode børneliv for flygtninge i Danmark, den 18. maj 2017 Børn og unge med flygtningebaggrund Belastes af: Egne traumatiske oplevelser

Læs mere

Udbyder Uddannelse i den spædbarnsterapeutiske metode

Udbyder Uddannelse i den spædbarnsterapeutiske metode Udbyder Uddannelse i den spædbarnsterapeutiske metode som udviklet af Inger Poulsen & Inger Thormann Spædbarnsterapi kan anvendes både til spædbørn større børn og voksne med traumer i det før sproglige

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP Hvad børn ikke ved... har de ondt af PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP WWW.FAMILIESAMTALER.DK Når børn er pårørende Paradoks: Trods HØJ poli1sk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Spædbarnsterapi brugt i det pædagogiske arbejde

Spædbarnsterapi brugt i det pædagogiske arbejde Spædbarnsterapi brugt i det pædagogiske arbejde - At gribe øjeblikket Eksamensopgave til Spædbarnsterapeutisk uddannelse Udarbejdet af: Trine Engelbrecht Kofoed Vejleder: Inger Thormann April 2012 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Iver Hecht Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Familiecentret Vibygård Terapeutisk døgn og dagbehandling af familier igennem 29 år. Startede

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme

Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Søren Hertz, Gitte Haag, Flemming Sell 2003 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme. Adoption og Samfund 1 Fra tidlig frustration til frustrerede drømme Når adoptivfamilien har problemer og behøver

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

Servicestyrelsen. God social praksis. Beskrivelse af terapi med spædbørn inspireret af Francoise Dolto.

Servicestyrelsen. God social praksis. Beskrivelse af terapi med spædbørn inspireret af Francoise Dolto. Servicestyrelsen God social praksis God Social praksis Beskrivelse af terapi med spædbørn inspireret af Francoise Dolto. Som den praktiseres i Familiehuset Smedetorvet 8 i Horsens Formål og baggrund I

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Spædbarnsterapeut uddannelse Hold 6

Spædbarnsterapeut uddannelse Hold 6 Spædbarnsterapeut uddannelse Hold 6 Spædbarnsterapi kan anvendes både til spædbørn, større børn og voksne med traumer i det før sproglige. Med start den 3. og 4. september 2015 Kolding Vandrerhjem, Ørnsborgvej

Læs mere

DIALOG ANBRINGELSESSTED

DIALOG ANBRINGELSESSTED DIALOG ANBRINGELSESSTED ANBRINGELSESSTED: Seksuelle overgreb Børn har ofte en god og livlig fantasi. De fortæller ofte i brudstykker om det, de har oplevet, set eller hørt. Børn tester de voksne, bl.a.

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Vold

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Vold DIALOGKORT Daginstitution Vold SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Vold.indd 1 15/01/13 11.22 Ved en samtale med treårige Mias

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Familiesamtalen i børneperspektiv

Familiesamtalen i børneperspektiv Familiesamtalen i børneperspektiv Af Gerda Rasmussen og Ruth Hansen Artiklen er bragt i bladet Psykoterapeuten, oktober 2012 www.dfti.dk Hvorfor familieterapi? Med denne artikel ønsker vi at give nogle

Læs mere

Legogaven fra Danmark

Legogaven fra Danmark Kapitel 12 Bire havde det ikke godt. Han trivedes ikke og udviklede sig ikke lige så let som mange af de andre. Den lille dreng kunne skifte karakter på et splitsekund. Det var som at se Dr. Jekyll og

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister Trækronerne omsorgsplan september 2006 Når nogen mister Når børn bearbejder sorg Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Børn går ofte ind og ud af sorgen og har en naturlig evne til at fortrænge voldsomme

Læs mere

Snak om det... med børn i pleje. Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup

Snak om det... med børn i pleje. Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup Snak om det... med børn i pleje Familieplejen i Lollands Kommune og Karen Glistrup Om min faglige bagrund: FØR: Socialrådgiver i kommunal familiebehandling Socialrådgiver og behandler i psykiatrien Projektleder

Læs mere

den BEDSTE stø.e Odense den 28 feb. 2015

den BEDSTE stø.e Odense den 28 feb. 2015 den BEDSTE stø.e Odense den 28 feb. 2015 Familie & AdopBonsrådgivning. www.michelgorju.dk NÅR JEG SER OG BLIVER SET, SÅ ER JEG. Donald D. Winnicot Tilknytning forgår ikke I hovedet men I relabonen Det

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse.

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse. Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. I forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser udgør beskrivelsen af forældrenes tilknytningsmønstre og tilknytningen mellem forældrene og deres børn vigtige

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

Mandag den 10. januar

Mandag den 10. januar 2011 6 Mandag den 10. januar Har du set de mennesker, der sidder ret op og ned med åben mund og sover i bussen? Det var mig i morges. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, for jeg bør jo være helt udhvilet

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Halleluja, mere af dig -4

Halleluja, mere af dig -4 Halleluja, mere af dig -4 Mere af Guds kraft Mål: At give børn en længsel efter at blive fyldt med (mere af) Guds kraft. Tekst: 2. Kongebog 4, 18 37 (Elisa vækker en dreng op fra de døde). Visualisering:

Læs mere

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre

Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre Udredning af børn med angst Forsamtale-interview, forældre Dato: Id-nummer: Interviewer: Interviewede: Barnets navn: Cpr.nr.: Alder: Forældremyndighed Fælles Mor Far andet Hvis forældremyndigheden er fælles,

Læs mere

Metode-vejledning i schema terapi: Uddelingsmateriale fra bogen

Metode-vejledning i schema terapi: Uddelingsmateriale fra bogen 3 Metode-vejledning i schema terapi: Uddelingsmateriale fra bogen Velkomstmateriale til gruppen 1: GST grundregler Gruppesessionerne har blandt andet som mål at: lære dig en ny måde at forstå de psykiske

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Spædbarnsterapeut uddannelse

Spædbarnsterapeut uddannelse Spædbarnsterapeut uddannelse Spædbarnsterapi kan anvendes både til spædbørn større børn og voksne med traumer i det før sproglige. Arrangør: Odense Kommune Alternativ til anbringelse ved /Karin Verdoner

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til Tyson går til filmen Drenge søges, - 13 år eller ældre. Tyson sad foran sin splinternye computer. Endnu engang klikkede han på den annonce som han havde studeret igen og igen hele ugen. Skulle eller skulle

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Spædbarnsterapiens metode

Spædbarnsterapiens metode Spædbarnsterapiens metode Spædbarnsterapeut uddannelsen hold 5 Roskilde Bouchet Christensen 08-05-2015 2 Indhold Indledning... 3 Problemformulering... 4 Spædbarnsterapiens grundidé... 4 Spædbarnsterapien

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Vold

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Vold DIALOGKORT Anbringelsessteder Vold SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Anbringelse-Vold.indd 1 15/01/13 11.08 Et af de andre børn på anbringelsesstedet

Læs mere

LilleStorm siger goddag og farvel

LilleStorm siger goddag og farvel Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler: LilleStorm siger goddag og farvel Sjove leg og lær spil for de mindste Hjælp LilleStorm med at sige goddag og farvel i børnehaven, i naturen, når

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

TEMA // FRA KRISE TIL KÆRLIGHED

TEMA // FRA KRISE TIL KÆRLIGHED Utryghed og manglende kommunikation er ifølge parterapeut Anne-Dorthe Davidsen årsager til mange af problemerne i parforhold. Få hendes råd til at komme videre efter en krise i parforholdet og mød to kvinder,

Læs mere

Veteran kom helt hjem

Veteran kom helt hjem Veteran kom helt hjem Krig, fællesskab og familie Pilotprojekt v. Inge Mørup, Malene Andersen og Luan Haskaj Indhold Forord... 2 Hvem er vi?... 3 Inge Mørup... 3 Malene Andersen... 3 Luan Haskaj... 3 Introaften...

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere