Bilag 5. Før: -Formålsbeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 5. Før: -Formålsbeskrivelse"

Transkript

1 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 1 af 15 Bilag 5 Før: -Formålsbeskrivelse Hvad er det vi vil med TechLab? En kort beskrivelse af vores tanker om rummet Det første rum i Aarhus er TechLab, som finder sted hele februar i Hovedbibliotekets åbningstid. TechLab er placeret i Hovedbibliotekets forhal. TechLab udvikles i et samarbejde mellem hackerspacet Open Space Aarhus og Hovedbiblioteket, og forsøget går ud på at prøve at åbne et traditionelt hackerspace, som bliver krydret med en række arrangementer, som skal tilgodese nogle af de mange målgrupper, der kommer på Hovedbiblioteket til hverdag. Idéen on techlab er blevet til efter et design-thinking inspitationsmøde i december 2012, hvor en række lokale aktører, indenfor et bredt felt af aktiviteter var indbudt til at komme med indspark og idéer for nedslag som kunne foregå med projektet som samarbejdsparter. Der vil til daglig være en række aktiviteter, som man selv kan gå i gang med eller få sparring til at gå i gang med og der vil være aktiviteter for børn, voksne, kvinder m.m. TechLab vil blive bemandet af hackere kombineret med biblioteksmedarbejdere, som hovedsageligt vil indsamle erfaringer og indgå som deltagende observatører. Desuden vil 32 designstuderende undersøge, hvordan de mener, at TechLab fungerer. Mindsettet i TechLab vil være: del viden, smid ikke væk, byg og udvikl. Det er tanken, at der dannes et innovativt miljø, hvor man kan spørge om teknik, videreudvikle teknik og mødes med forskellige mennesker, fordi der netop er tale om et åbent tilgængeligt rum. De tekniske artefakter, der stilles til rådighed kombineres med post its, whiteboards, ideopslagstavle og muligheden for at hænge ud og kigge på, hvad der sker. Med TechLab håber vi at få erfaring med, om det er relevant og interessant at skabe deciderede hackerspaces i en dansk bibliotekskontekst. Vi vil undersøge: Hvordan tager brugerne imod hackerspacet, hvordan de bruger det og hvem bruger det? Hvordan er medarbejdernes reaktioner og hvilke kompetencer har vi behov for i biblioteket, hvis vi skal have hackerspaces? Hvordan oplever en samarbejdspartner at flytte ind og blive en del af bibliotekets hverdag? Hvordan oplever de at være en del af et offentligt rum? Hvordan fungerer det, at vi stiller en række artefakter til rådighed? Hvilke artefakter er gode at have i rummet og hvilke dur ikke? Hvilke kræver særlige kompetencer og mange ressourcer og hvilke gør ikke?

2 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 2 af 15 Under: -Dataindsamling Der oprettes skemaer til dataindsamling:

3 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 3 af 15 Observationer og materialeindsamling sådan gør du! Der skal observeres og udfyldes skemaer om: Brugerne Samarbejdspartnerne Bibliotekspersonale (både projekt- og ikke projektfolk) Rum og artefakter (både brugere, samarbejdspartnere og kolleger spørges) Fremgangsmåde: Udfyld et skema pr. samtale eller observation. Øverst angives tidspunkt og sammenhæng for observation / interview. Vælg den metode, der passer i den enkelte situation. Skemaer: Fysisk: Der ligger tomme skemaer i mappen. Sørg for at kopiere flere, hvis du tager den sidste (de ligger: dropbox.com, lokalsamfundets innovationsrum, Techlab) Læg de udfyldte skemaer tilbage i mappen. Digitalt: Skabelonerne findes her: dropbox.com, lokalsamfundets innovationsrum, Techlab) Gem udfyldte skemaer i samme mappe navngiv med tidspunkt og navn på observatør. Billeder og video Tag billeder både oversigtsbilleder, af mennesker og af ting. Læg dem på: M:\Borgerservice-Biblioteker\Hovedbiblioteket\projekter\Lokalsamfundets innovationsrum\billeder Husk at sortere de værste fra med det samme. Optag video - både oversigtsbilleder, af mennesker og af ting. Læg dem på: M:\Borgerservice-Biblioteker\Hovedbiblioteket\projekter\Lokalsamfundets innovationsrum\video\techlab Skema Til vejledning ved obervationer og indsamling af data under Techlab.

4 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 4 af 15 Der er oprettet særskilte skemaer til brug ved interviews af: Brugere, medarbejdere og samarbejdspartnere samt et særligt skema til observation af rummet og artefakterne heri (fx hvordan bliver værktøjet brugt?/mangler der noget) Skemaerne udfyldes løbende af den pågældende dags obervarions-ansvarlige. Observationsansvarlige er kortlagt på forhånd i et vagt-skema Efter: -Opsamling: Udførte observationer er blevet renskrevet fra skemaerne. Data foreligger:

5 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 5 af Brugerne 1.1 Observation 5/02 2 fra OSAA og en som kommer for første gang. To ingeniørstuderende har været her en stor del af dagene. De laver ligninger etc. med Bertho. De er fordybet i lange samtaler. 6/02 1 person, en mand på 44 år, han ser på hvad der bliver lavet. 6/02 17 stk., 4 klasse, de spiller på PC og laver børsterobotter. Sjov fordeling af ungerne på køn. Drengene hærger og pigerne laver smykker. 11/ folk kommer og går. Der er totalt fyldt. Bedsteforældre og børn fra ca. 6 år og op. Og en enkelt institution med 5 børn. Børsterobotter, lodder og littlebits. Kigger på og leger med andre børn og laver det sammen med bedsteforældrene og forældrene. Bertho og Mark hjælper. 13/02 Fyldt hele dagen, men knap så kaotisk som i går. Flere gengangere. I går børsterobotter og i dag lodde f.eks. En lille gruppe fra en børnehave i Elev. Forældre og bedsteforældre med søn. Der er fuld gang i aktiviterne Og de laver dem sammen. 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter 5-6 børn, 3 voksne Forældrene der sidder med deres børn og arbejder, en far m. to børn ved loddestation. En bedstefar med dreng laver børst o botter. Få børn sidder og leger med børt o botter ved tårnet. 15/02 4 voksne og 4 børn De leger med børstrobotter og bygger deres egne. En far og en søn sidder sammen med Mark og lodder. Børnene sidder sammen med de voksne. 19/2 kl. 14 almindelig mandag 3 (+ 1 der kommer lige da jeg kommer) 2 drenge på 12 og 13 år, en ung pige, 1 mand der kommer til (+ en samarbejdspartner + mark + inger). De bygger, laver perleplader og lodder. De laver det solo, hver især. Dog for jeg sat de to drenge sammen til snak og idéudvikling, mens de venter på Mark kommer tilbage fra pause. 1.2 Spørg en bruger fem minutter 6/02

6 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 6 af 15 Pige på 10 år: Laver eksperimenter, har lavet en børst o bot. For at se hvad man kan bruge skrald til 06/02 Pille ved ting. Er maskinarbejder og har selv lavet en CNC fræser nu skal han videre. 8/02 En bruger der så techlab men gik videre. Hun havde et klart formål med biblioteket. Ofte er formålet med biblioteket at læse lektier. Den første observation var at det var noget fra teknisk skole pga. udstyret, computerne og de grønne mænd. Det ser spændende ud, men har ikke tid til at udforske pga. skolearbejde. Har svært ved at lægge mærke til arrangementerne på hjemmesiden, det bliver kun ved tilfældigheder i forbindelse med besøg af biblioteket. Så dog opstillingen med det samme hun gik ind. 11/02 En mand på ca 50 år. Øv, jeg er et par årtier for gammel. Det kilder i fingrene og giver mig minder fra da jeg selv var barn. Godt at alting ikke bare er lukkede kredsløb Han siger, at han nok kommer tilbage og piller når der ikke er børneaktiviteter. 11/02 En mand som er tidligere lærer på teknisk skole i Frederikshavn, kommer for at spørge, hvad der sker og han synes at det er en god aktivitet i forhold til målsætningen om, at flere får tekniske evner. Fint at starte tidligt og uformelt. 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter Lærer studerende i natur og teknik, går rundt og kigger, ved umiddelbart hvad det er viser sig, hun er kommet for at se techlab fordi det er relevant for hendes uddannelse. Hun synes det giver mening på biblioteket. Hun ved umiddelbart hvordan man skal lave de forskellige aktiviteter. Finn Shaarup lærer, arbejder med det samme (Fra Rønde) bruger bl.a. børst o botter til begrebsliggøre fysik m.v. 19/2 kl. 14 almindelig mandag Jeg snakker med en ung mand som kommer meget målrettet ind i rummet og beder om at få lov til at lodde. Han er flyttet til Dk for ikek så længe siden og bruger ofte biblioteket. Han har derfor set Techlab, men ikke været inde før i går, hvor han var til crypto party, som han havde set annoceret her på stedet. Nu er han så vendt tilbage for at lodde. Han syns techlab og foredraget er rigtig godt, har ikke tænkt så meget over det er på et bibliotek. Han sidder stadig og arbejder på din fjernbetjening en time mere. Han troede desuden at techlab var for børn, derfor kom han først ind så sent. 1.3 Interview af brugere, der laver noget i rummet 5/02 kl alm. Åbent Bror på 12 år og søster på 5 år, Det er sjovt: De har lavet robotter af lego og børsterobotter Kommer ca. en gang om ugen søster og bror. Hvor de leger, spiller og læser bøger. Nu er det sjovt se hvad der er i Techlab. De synes, at flip-spillet er sjovt og spørger til hvordan det bruges. De får en børsterobot med derfra.

7 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 7 af 15 5/02 kl : Det er en ingeniørstuderende (start-midt 20erne), Elektronik ingeniør. Der tilfældigvis kom forbi han ville finde et sted på HB, hvor han kunne lave lektier. Det er første gang, han er her. Han endte med at bruge 6,5 time i Techlab i stedet for på sine lektier. Han talte med Bertho om elektronik; både om råd og vejledning, uddannelse, teori. Der er få der brænder efter mere elektronik på uddannelsen. De er ingeniør af prestige. Jeg har fundet et kæmpe netværk. Jeg har fundet noget og nogen, som kan noget, som jeg ikke kan finde på skolen. Hackerspaces på biblioteket giver mening ellers er bibliotekerne ved at være overflødige. Vi skal formidle/sætte viden til rådighed, som man ikke kan finde ved at sidde selv bag skærmen. Techlab er et postkort / det er et introduktionsrum, men der skal også være et rum, hvor man kan gøre det. Kan biblioteket provide lokaler og udstyr til selve nørderiet, til hands on? Huset er dyrt, der er ikke elektronik, der er ikke mulighed for at være kreativ i Aarhus. Bertho er en helt fantastisk formidler. Han kan forklare på en anden måde end lærere giga forklarer og ekspert. Power is nothing without tools. Kombinationen af hackerspace og litteratur er ideel. 6/2 kl Klasse ca. 17 stk., Der er mange sjove aktiviteter i rummet. Det er sjovt at man kan prøve noget i bib f.eks. der hvor jeg kommer fra Rønde, kan man lave rollespil og noget med kæledyr. 6/2 kl mand på 44 år - Lige det, jeg har ledt efter i lang tid. 11/02 vinterferieaktivitet - Far med tre børn Bor i Skanderborg. Første gang på Hovedbiblioteket. Fedt fedt initiativ. Har hørt om det på nettet, 3 aldersgrupper, begge køn. Det lød spændende at sidde og nørkle med tingene uden at det er for nørdet. Godt at lave det på et bibliotek, fordi bibliotekerne skal have en ny rolle. Ipads og computer er koldt og noget de gør derhjemme. Det her kan man mødes om. Vi mødes på tværs af aldre. f.eks. avislæser og børn. Jo flere aktiviteter og ting jo bedre. God blanding af folk. Der kommer flere forespørgsler fra bedsteforældre o, hvorvidt det er her resten af ugen. Snak med en bedstemor 13/02 vinterferieaktivitet Jeg har tre børnebørn på 7, 11½ og 13 år på ferie i denne uge. Og så undersøgte jeg hvad der sker i Aarhus. Jeg fandt dette i Aarhus Onsdag, og så tjekkede jeg det på google og youtube videoer om børstrobotter. Jeg vidste hvordan vi skulle bygge dem, da vi kom. Den lille pige har lavet robotter, de to drenge har loddet og fået fjernbetjenninger med hjem. Det har været en rigtig god formiddag. 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter Daginstitution (pædagog) 15/ , vinterferieaktivitet De er i Techlab fordi der er vinterferie, og derfor gerne vil nyde godt af vinterferie aktiviteterne. Denne aktivitet rammer børnene rigtig godt.

8 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 8 af 15 Det har fungeret rigtig god, vi har fået lov til at være her alle sammen selvom det ikke kunne lade sig gøre i starten (for OSAA?). Stor ros til arrangementet. Det ligger rigtig godt centralt. Super smart at man kan låne bøger på samme tid og holde sig beskæftiget. Rigtig godt for daginstitutioner. Det har fungeret rigtig godt, masser af plads. 19/2 kl. 14 almindelig mandag Lauritz på 12 år kommer her for at bygge ting med Mark. Han kommer tit, sidst byggede han en luftbåd. Han vil gerne være ingeniør, civil ingeniør og elsker at bygge ting. Han har loddet lidt derhjemme, men ikke arbejdet med at bygge på den måde man gør i Techlab han er meget glad ved stedet og bruger ikke biblioteket så meget ellers. Mens vi venter på mark går vi over til en anden dreng som er 13 år og ved at bygge en håndtørrer han har været til bibliotektsintro og er kommet tilbage efter skole for at bygge. De to drenge går i krig med at lime delene til håndtørreren sammen. 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter Bedstefar og barnebarn (5-6 år) er på vej hjem fra børnehave og skulle låne en bog på biblioteket, men så gik de i Techlab og lavede børst-o botter (2 stk) de har hygget sig og taget sig god tid, fint med den slags aktiviteter. De vil komme tilbage en anden dag for det er først da de ser bilederne af de andre børst-o-botter det ser at man kan pynte dem. 1.4 Den gode historie 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter Mark går rundt med en lille skare af børn efter sig: Hvad hedder du?, hvilken klasse går du i?, hvor er du klog!. 19/2 kl. 14 almindelig mandag Lauritz, jeg og Majken (OSAA) får en snak om at læse til ingeniør og Majken fortæller Lauritz hvordan hun som barn byggede en fodbetjent dørklokke til sit værelse, så hendes mor stadig kunne banke på selvom hun havde noget i bygge hænder. Laurtiz: SEJT! 25/02 En gammel dame kom ind i Techlab efter hendes mand havde været der dagen i forvejen og fået hjælp til diverse ting. Hun ville høre om hvordan man kunne lægge sine billeder op i dropbox. Dette hjalp mark med. Efterfølgende spurgte hun til hvordan man brugte Skype mest af alt lå problemet i, at hun ikke vidste hvad de forskellige ikoner betød. Da Mark havde vist hende dette, fortalte hun, at mark ikke måtte sige dette videre for hun ville overbevise hendes mand om at det var selvlært og ikke var noget hun havde lært udefra. 1.5 Andre observationer eller overvejelser 14/02 kl. 15 Ingen planlagte aktiviteter Engagement fra OSAA-folkene brænder så meget igennem. Det er helt fantastisk at se dem og den måde de tryllebinder børn og voksne hvad r det de gør? Det mo være deres egen interesse o passion der brænder igennem 19/2 kl. 14 almindelig mandag Elsker det rum!

9 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 9 af Samarbejdspartnere 2.1 Observation 12/02 vinterferieaktivitet Mark, Bertho, Svend, Jakob og Helle De har snakket med Helle 19/02 kl brugere, mark og Inge 2 drenge på 12 og 13 år, en ung pige og en ung mand. Samarbejdspartnere (og Maiken fra ADA-days) sidder og brainstormer til foredrag og snakker med Jane og brugerne. Brugerne bygger, laver perleplader og lodder Jane snakker, hjælper med løst og fast. 2.2 Interview 6/02 kl Bertho til projektgruppemødet Der skal tænkes i forhold omkring hackerspacet, omkring f.eks. T3 café aftener og muligheder for at hænge ud. 8/02 kl Bertho Han har forsøgt at forklare hvad vi har lavet i dag. Udfordringen for ham personligt, er at være introvert tekniker og skulle formidle til brugerne. Samtidig med at man skal kunne tale på et niveau hvor alle kan være med uden at virke arrogant. Det kan være svært at trække brugerne ind fordi de stopper op for at kigge men tør ikke rigtig at komme ind. Det er som om der er en usynlig barriere (kognitiv barriere overfor teknik). En mulighed for at kunne afhjælpe dette ville være etableringen af en happening indenfor teknik, fx en stor rød knap som tiltrækker folk til at trykke på den, hvor efter der sker noget. Der mangler plads til bl.a. kunne larme uden at det forstyrrer andre. 12/02 vinterferieaktivitet Helle er her med Jacob og deres to børn (en er baby). Det er første gang hvor de er i Techlab for det er svært med en baby på armen. Hun synes at det er et vildt godt arrangement og at det er dejligt at teknik blover udbredt. Det er jo lige præcis sådan noget her med at komme ud og møde nogle andre end nørderne, der gør, at OSAA gerne vil være med. 19/02 kl. 14 Forskellen på OSAA og Techlab er at det er mere imødekommende og åbent her, der er også hyggeligt i OSAA, men her inviteres der mere ind. Fint at snakke med folk og brænder for at komme ud med sit budskab om, at alle kan arbejde med IT/elektronik, hvis man har lyst folk tror de skal sidde oppe hele natten derhjemme og programmere, men det skal de ikke, de skal først i gang med at lære skolen. 2.3 Den gode historie Makerkulturen er meget mere end et hackerspce og IT /elektronik er et mindset der handler om at genbruge, genopbygge frem for bare at købe nyt/ lave noget ud af nye komponenter.

10 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 10 af Andre observationer eller overvejelser 3. Rummet og artefakterne 3.1 Observation 11/02 vinterferieaktivitet Der er sat børstetårn op det kører uden problemer. Ungerne ved hvad de skal. Folk går til det uden bekymring. Mødre, fædre og bedsteforældre hjælper børnene og de hjælper også hinanden. OSAA har lavet plakater med billeder og sat det hele frem på et bord. Folk får et kort introduktion og går i gang. 14/02 børst o botter og vinterferieaktiviteter Alt fungerer, omkring børn med voksne (forældre, bedsteforældre, pædagoger) er i gang der er fyldt. Mark startede med en kort intro til børst o botter i plenum. 10 børn er i gang med tre pædagoger. De får taget billeder af deres børst o botter. 6-8 lidt større børn loder. Bertho går rundt. Selvformidlende for de færreste, men der er nogen, der ( ) går i gang. De fleste får dog enkelte instrukser. Loddestationen og hjælper ( ). Nogle lodder, nogle laver perleplader. Mark står og skiller en computer sammen med Inge og en lille gruppe ørn. Bertho skal over og programmere en zablet. Der skal stå nik, for det hedder ( ) og efter bertho fik det til at virke seejt!! Mega sejt!. 3.2 Interview brugere, medarbejdere og samarbejdspartnere 11/02 Er det et problem, at de ikke må tage de tore børst o botter med hjem? 14/02 Inger fra OSAA: Det har været sjovt. Børn og forældre har været i gang. Nogle forældre er ikke til at stoppe når de først er kommet i gang teknik og leg det virker. Der er for lidt plads. Plads til at sætte tasker og ( ) Ærgerligt at de ikke kunne få børst o botter med hjem. Elektronik lavpris motor til 6V batterier, har mange spurgt efter hvor de kan købe. 3.3 En god historie eller et godt citat 14/02 Svend Åge fra Open Space Aarhus der fortæller nysgerrige brugere om Dokk1. Der er så meget et åbent, fælles rund hvor vi agerer OSAA, HB og brugerrum. 3.4 Andre observationer eller overvejelser 14/02 Balancen mellem forening/værksted. Ophobning af tomme engangskrus, termokander, nogen der har væltet en kop m. sukker, som klistrer. Hor meget er hyggeligt/praktisk og hvornår bliver det bare lidt ulækkert?

11 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 11 af Bibliotekspersonalet 4.1 Observation 6/02 De er eget nysgerrige Positivt feedback Hvad laver de? Alle kan se at, der er gang i noget. Der er nogen der dimser. De lodder, undersøger, udforsker og er bare på opdagelse. Det er bare learning by doing en masse rører gøre. Hvordan reagere kolleger på set uppet? Har ikke hørt det kommenteret. Ingen har talt om det. MEN jeg synes det er super. Kost o botten bragte smilet frem og flere kom ud i forhallen for at se den børste rundt. Hvad hører I, at de siger rundt omkring? Kan ikke erindre at have hørt noget. Kan ikke mindes at nogen har talt negativt om det. Pladsen i forhallen er ikke bedst egnet. Især når der er mange. Der bliver for meget støj og uro, på den anden side, skal en sådan spændende aktivitet ikke gemmes ad vejen. 4.2 Spørg en kollega fem minutter 6/02 De kommer en aktiv formidling i rummet. Der er liv, og det er en væsentlig forskel i forhold til tidligere projekter i forhallen. Hvad tænker og ser du nu, hvor vi står her inden i selve TechLab? Jeg bliver helt glad og jeg har faktisk også selv været derinde og prøve. Og det er da bare det vi skal. Her er kobling mellem viden og gør en. Det er fremtiden for os. Fede signaler om alt er tilladt, intet er forbudt og så er der venlige vicevært/pedelagtige typer, der facilitere der er lidt nostalgi over det, tilbage til at opfinde selv, i stedet for at bare at købe noget der ligner, det man har brug for. Der er super og en fantastisk ide, der skaber liv. Og nye brugere tror jeg, især drenge og unge mænd. Det bedste er at, det ser ud til at intet er forbudt. Hold da op hvor er der mange muligheder for både piger og drenge. Havde mine unge været

12 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 12 af 15 børn, så tror de var flyttet ind. Og herligt med al den aktivitet. Jeg tænker sjovt, dimse, nørdet, dejlig rodet, tilgængeligt, inspirerende, udfordrende, drenget.. fingrene i det 4.3 Interview af kollega Hvilke kompetencer kræver det af dig at have et TechLab? - Jeg mener ikke at jeg eller ret mange andre på Hovedbiblioteket har kompetencer til at drive TechLab eller noget andet der ligner. - Jeg kunne godt det her og jeg vil synes det var spændende, ufordrende og sjovt. - Åbenhed, mod, imødekommenhed, gejst, Hvilke kompetencer efterspørger brugerne? - De vil have ildsjæle. - Det skal være folk, der har forstand på det altså ordentlig viden i feltet. - De vil have nogle, der kan lide at formidle. Hvad tænker du om, at der ligger et TechLab på et bibliotek? - Det er så oplagt og rigtigt = leg, læring og innovation. - Der skal være mere TechLab, GarnLab, StenLab.. der skal være liv og gang i den på biblioteket hele tiden. - Her kan vi få en kobling mellem al vores information/viden og så se det anvendt. - Her kan vi naturligt bringe alle sammen om noget fælles både unge, børn, bedsteforældre, høj og lavt uddannet, håndværkere, tekniker, tænkere. Netop fordi biblioteket er for alle. 4.4 Den gode historie En morgen i vinterferien står der 3 unge fyre på år og bankede på hovedindgangen. Kl. var 9.15 og de vil ind og i gang i TechLab. Jeg måtte fortælle dem, at det desværre ikke kunne lade sig gøre, da vi først åbner kl. 10. Det skulle jeg ikke tænke på, for de skulle ikke ind i biblioteket, de skulle i TechLab. Og de havde været der før og vidste godt hvordan det hele virkede. De ventede dog tålmodigt foran døren til kl. 10. og var her til langt hen på eftermiddagen. 4.5 Andre observationer eller overvejelser TechLab og OSSA folkene har givet energi ud i biblioteket. De grønne mænd er fantastiske, selv om deres kitler er grimme. Her har været noget, der var for alle, det er ikke ofte set. HB skal være et attraktivt sted for frivillige ildsjæle for dem får vi meget brug for i fremtiden på DOKK1. Antal af hvert sheet: Brugere: 13 Samarbejdspartnere: 4 Rum: 2 Bibliotekspersonale: 5 bibliotekarer og 3 HK ere

13 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 13 af 15 -Evaluering: Efter nedlukning af techlab afholdtes et opsamlingsmøde for samarbejdspartnerne. Her blev der samlet op på diverse tanker både fra bibliotekets personale og fra samarbejdspartnere (fra Open Space Aarhus) Referat af mødet: Gode historier fra Mark 1. To gamle, som skal have hjælp til at tage en cd-rom ud og tage en backup. Efterfølgende debat: Historien er god! Servicen er et nyt felt. Hvor grænsen går, er en balance, som vi skal ind i, for vi skal ikke reparere og være konkurrenceforvridende. Fint at kvalificere folks hjælp til at gå et andet sted hen og købe mekanik. Kompetencer til at koble viden om materialer og kompetencer til at kvalificere folks viden. Det kræver ildsjæle. 2. Valdemar 1 : både som familiehistorie, Valdemar alene, Valdemar med venner. Valdemar historien skal stadig være med. Problematikken ligger stadig i, at hans mor ikke har givet samtykke til at vi må bruge materiale af ham. Han kom forbi en lørdag sammen med hans familien -siden den dag har han været der stort set hverdag, samtidig tog han en del af sine venner med. Pauline finder ud af hvordan vi får samtykke fra Valdemars forældre (DONE) Efterfølgende debat: Fedt med tilgangen - er det farligt? Ja! Godt! Der er leg og entusiasme ind over. Der skal være rum for at være dreng uden tuttenut og kvindeligt pladder. Der er både noget for familie, for individet og for gruppen. Techlab har ramt en bred målgruppe: børn, voksne, bedsteforældre m.v. Giver plads for iterationer for Valdemars projekt. Han trak andre med! 3. Bedstemor og youtube-klip Efterfølgende debat: Der er både noget for drenge og piger, der er noget, som man kan lave på tværs af generationer. 4. Pusher / somalier og papkasse-værksted Han har givet sine ting til herberg. Det var hans skabertrang der blev tilfredsstillet. 1 Se video med interview af Valdemar under techlab her: youtu.be/ivi2j_9xzea eller her: kortlink.dk/dc3e

14 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 14 af 15 Efterfølgende debat: Hans skabertrang fik lov til at komme til udtryk. Han fik et rum, som han måtte bruge til noget, han kan og har lyst til. 5. Familier, der kommer og selv lodder. Efterfølgende debat: Der er en god opskrift, som man kan arbejde ud fra. Det giver tid til samvær og fordybelse med lodningen. Det har været fantastisk at der har været et mødested til dem der vil udfordre sin kreative side. 6. Vinterferie-aktiviteter: i sig selv en fed historie. i vinterferien hvor tre årige møder op 9.15 fordi de ville ind i Techlab. Erfaring: Man skal have lov til at tage det med hjem eller til at man kan købe dem. Som 4-årige kan man godt blive tilknyttet sin børstobot, derfor skulle der være mulighed for at man kunne have købt sin robot med hjem. Til en rimelig pris. Man kunne købe et "kit". Vildt fine opskrifter til at lave børsterobotterne. Kønsfordeling: 75%/25 % ca. Pigerne ville gerne lave perleplader, mens drengene ikke ville. Der skulle inviteres til en "smykkeworkshop" før pigerne kom. Wall of hack: Det kan være risikabelt hvis man hænger posters over ting man kan lave, fordi man på forhånd har defineret hvad der skal/kan/må laves. 7. Skoleklasser som bare kom til uden PR fra vores side. Erfaring: Vi har haft et tilbud, som ikke var målrettet skoler, men som skoler har taget til sig og hurtigt. 8. Introduce a girl... Der er et netværk til at skabe noget også næste år. Der er skabt et netværk gennem OSAA. Erfaring: Aktiviteter på biblioteket som netværksskabende. 9. Hvad får partnerne ud af det? Hvad er gevinsten? Cryptoparty blev en stor succes - noget skal skulle ske igen? Ubunto maskiner - open source. Bibliotekets personale kom slet ikke over den usynlige streg, og har derfor ikke været så meget med i hvad der foregik i Techlab.

15 Undersøgelsesdesign, rum 1: Techlab Side 15 af 15 Generelle ting: Der er mange fra Udlånet, der ikke har været inde over stregen. Kunne man sige, at alle fra Udlånet skulle deltage 1/2 dag? Hvordan kan man arbejde med ikoner, så rummet er tydeligt aflæseligt. Vi har lagt rum til og OSAA skills og redskaber. OSAA kunne godt tænke sig, at der havde været endnu mere samarbejde - at OSAA havde overført nogle skills til medarbejdere. Vi risikerer, at nye services meget nemt bliver en separat del og ikke en integreret del af huset. Hvordan skaber vi viden og udveksling mellem samarbejdspartnere og biblioteket? OSAA har glemt, at Mark er medarbejder fra huset - vi havde faktisk en medarbejder deroppe hele tiden, men samarbejdet havde måske virket mere 'samarbejde mellem organisationer', hvis det ikke havde været Mark men en af os andre, der havde været inde over TechLab. Vores næste rum: I vores næste rum vil vi bygge oven på erfaringerne fra Tech Lab, men der er også andre perspektiver, som vi vil undersøge: I forbindelse med næste lab vil vi undersøge, hvor grænsen går for, hvor meget bemanding der er nødvendigt i et lab. I TechLab var der bemanding hele tiden bevirkede det, at brugerne ikke selv tog ansvar og hjalp hinanden tilrette i rummet? Hvordan får vi folk til at byde hinanden indenfor? Noget andet er at undersøge, hvordan bibliotekets medarbejdere kan sættes i spil i et lab ikke bare bag scenen som i TechLab, men også på scenen? Kan nogle af medarbejderne lave små workshops med noget af det, som de laver i deres fritid (en laver tasker af peel-off-kapsler, en folder ting af teposer, en laver smykker af underlige ting etc.). Derudover vil vi arbejde med at skabe et levende lab, hvor en række samarbejdspartnere går ind og udvikler og bidrager til at sætte fokus på skrot, genanvendelighed etc. på forskellige for dem relevante måder.

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker.

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. Bilag 8 Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. 1. Aarhus fremlægger output fra rum 1 med udgangspunkt

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper i perioden den 13.1.2011-30.6.2011. Christa er indtil den 31.3.2011tilknytte t 1.årgang. Derefter skal hun med 2.årgang over i SFO hjørnet. Ditte Jensen

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia 8.A, Esbjerg Real Skole 2.gennemskrivning, september 2008. Scene 1 Bedste veninder mandag. (VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng)

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!!

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! 7.c + klasselærere startede i mandags med et virksomhedsbesøg hos E.L.M, hvor de blev undervist i, hvordan en virksomhed arbejder

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Evaluering af KidSmart

Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart En KidSmart-computer er en computer, der henvender sig særligt til de 3-6årige. På computeren findes flere forskellige læringsprogrammer, der styrker bl.a.

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier Slægtskabelser - relationer mellem børn i pleje, forældre, og plejeforældre Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier idahammen@hotmail.com Program for formiddagen Lidt om undersøgelsen

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

C-Licens Evaluering. 23. november 2013. Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF.

C-Licens Evaluering. 23. november 2013. Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF. 23. november 2013 C-Licens Evaluering Forløb fra 19. april 2013-12. november 2013 (Online Eksamen - 25 spørgsmål indenfor en time) Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF. December 2012 startede

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET

VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET BARNETS VEN VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET Barnets ven - vejledning 210x297 folder.indd 1 20-10-2015 15:18:09 RED BARNET UNGDOM VEJLEDNING KÆRE SAMARBEJDSPARTNER Red Barnet Ungdom vil

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Skole Hjem Nr. 189 December 2006

Skole Hjem Nr. 189 December 2006 Skole Hjem Nr. 189 December 2006 1 Afsked Det er ikke første gang og bliver måske heller ikke sidste gang i dette skoleår, at vi i Kontakt må skrive om afsked. Det skyldes hovedsagelig, at flere nu har

Læs mere

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg 2015 Evaluering af Projekt SOFIE en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg Indhold 1.0 Resume... 3 2.0 Indledning... 7 2.1 Baggrund... 7 2.2 Om Projekt SOFIE... 7 2.2.1 Projekt SOFIE's organisation...

Læs mere

Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% I alt 9 100,0%

Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% I alt 9 100,0% Wiemosen Hvad er dit barns alder? Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% Hvad er dit barns køn? Dreng 6 66,7% Pige 3 33,3% Hvor længe

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn.

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn. Bilag 3 Interview med Mia. Mia er kærester med Martin og sammen har de datteren Mette. Kata: Jeg stiller spørgsmålene, og hedder Katariina Sofie: Jeg hedder Sofie, og jeg vil supplere Katariina. Kata:

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012.

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012. Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 11.12. 2012 til 14.12. 2012. Antal tilbagemeldinger: 152 ud af 169 mulige 1: Oplevede du, at personalet

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet?

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet? Spilundersøgelse 1.2: Interview med Brian og Liv efter spiltest d.13/4-2010 B: Der var det du snakkede om med byrummet. Det er en ny måde at prøve at bruge byrummet på, men man er ikke så opmærksom på,

Læs mere

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt.

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt. Studerendes navn: Ditte Rosenberg Hansen Studienummer: 12309 E-mail.: Ditterosenberghansen@gmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktikperiode Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013 Institutionens

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Downtown News. Kreative Lova. I Kreative Lova kan du købe dine egne personlige badges! Køb en i dag!

Downtown News. Kreative Lova. I Kreative Lova kan du købe dine egne personlige badges! Køb en i dag! Downtown News Kreative Lova I Kreative Lova kan du købe dine egne personlige badges! Køb en i dag! Girly Studio = Girly Time! Girly Studio er et super sejt sminke-studie og frisørsalon i én! De sæ er dit

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Af Orla Nielsen i samtale med Lena Isager I flere klasser på Beder skole støtter forældrene op om skole-hjemsamarbejdet og deltager i traditionsrige

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

Gruppebeskrivelse MULTIZONEN 3 FLERE MATERIALER

Gruppebeskrivelse MULTIZONEN 3 FLERE MATERIALER BOGLDEN (RØD) I rollespillet spiller I de unge fra gruppen Bogladen. I mener, at biblioteket skal tilbage til at et sted, hvor det handler om bøger. Så mange bøger som muligt! Det vigtigste er, at man

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere