Jeg vil gerne lægge for med at takke for en god og inspirerende debat i går.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg vil gerne lægge for med at takke for en god og inspirerende debat i går."

Transkript

1 4. udkast KMA/FLA/MMA :18 5HSOLNWLOEHUHWQLQJVGHEDWWHQYHG+DQV-HQVHQ,QGOHGQLQJ Kære venner, Jeg vil gerne lægge for med at takke for en god og inspirerende debat i går. Og takke jer for de mange rosende ord. Til beretningen og ikke mindst til mig personligt. Det varmer, mere end I tror. Men først og fremmest vil jeg gerne takke jer for den meget klare undertone, jeg synes, at jeg opfangede gennem hele debatten. En undertone af et stærkt og samlet LO. Jeg hørte Thorkild Jensen, formanden for CO-industri og Mona Striib, næstformanden for FOA, være fuldstændigt enige om, at den private sektor og den offentlige sektor er hinandens forudsætninger, og ikke kan leve uden hinanden. Jeg hørte Per Christensen fra 3F og HK s John Dahl være fuldstændigt enige om, at det nationale uddannelsesløft, som fagbevægelsen skal sætte sig i spidsen for i de kommende år,

2 2 skal løfte alle lønmodtagere: Både opkvalificering af ufaglærte, efteruddannelse og videreuddannelse til de grupper, der allerede har en uddannelse. Jeg sad næsten og tænkte, at hvis al den enighed varer ved, så bliver det et rent skåne-job at være LO-formand Nej, oprigtigt talt: Jeg synes, at debatten viser, at fagbevægelsen i Danmark står tæt og ubrydeligt sammen. Vi har et stærkt fagligt fællesskab. Men også et rummeligt fællesskab med plads til nuancer. Vi var rundt om mange temaer. /LJHVWLOOLQJ Jeg er glad for, at et af dem, der fyldte meget, var ligestilling. Thorkild E. Jensen fra Metal muntrede sig lidt over, at skurvognsblikkenslageren var blevet fortaler for barselsløn til mænd og kvinder. Og tænk sig, hvis de havde vidst det i Blik & Rør for 25 år siden. Ja Det er nok rigtigt. Jeg tror, at de nok havde undret sig. Jeg tør dog slet ikke tænke på, hvad de havde sagt for 25 år siden i Metal, hvis de havde hørt at formandens indlæg til LOkongressen handlede om ligestilling!!

3 3 Nej, spøg til side. Jeg synes, at Thorkilds indlæg var en illustration af, hvor langt vi faktisk er nået. Ligestilling er ikke længere noget, der kun tages alvorligt på kvindekurser, og noget mænd taler om med et blink i øjet og krydsede fingre på ryggen. Vi er heldigvis mange, der er blevet klogere. Tak til Jane Korczak for bogen, som jeg ikke på forhånd kan afvise, måske kan gøre mig endnu klogere. Ligestillingsarbejdet er hjerteblod for LO-fagbevægelsen. Og jeg vil gerne forsikre Mari-Ann Larsen fra Metal om, at vores omlægning af ligestillingsregnskabet bestemt ikke er et udtryk for en nedprioritering af arbejdet. Og vi skal også fortsat satse på uddannelse til fagligt aktive kvinder: Jeg synes, det er fremragende, at se og høre både Lotte Broder Jørgensen fra Metal og Tina Møller Madsen fra 3F, stå her på talerstolen og beskrive deres erfaringer med vores uddannelse af fagligt aktive kvinder. Som to af de mange kvinder, der har grebet de muligheder, FIU-systemet har stillet til rådighed for dem.

4 4 Jeg tror også, at det er rigtigt, som både Jane Korczak og Karin Bancsi var inde på, at indsatsen for ligestilling også skal bredes ud til bedre at rumme den etniske ligestilling. Fagbevægelsen må tage et medansvar for, at alle rapporterne omsættes til resultater. At skåltalerne bliver til stigende integration. Og som både Jane og Karin understregede: Der ligger altså også et enormt medlems-potentiale her, og et ansvar for at uddanne etniske minoriteter i den danske models helligste bud: At det er fagbevægelsen, der har skaffet de løn- og arbejdsforhold, som den enkelte nyder godt af. /LJKHG Jeg vil ikke sige så meget om uligheden, der bliver jo rig lejlighed om et par timer til at tage den debat. Men jeg vil gerne kvittere til Mette Kindberg fra HK og til Poul Erik Skov-Christensen. For jeres stærke forsvar for de nederste i hakkeordenen, som Poul Erik sagde, og for at sætte ambitiøse mål for at bekæmpe uligheden i sundhed til gavn for det enkelte medlem og for samfundet. Men til dig Poul Erik, også tak for 3F s tankevækkende kampagne Ulighed er noget vi taler om. Jeg synes faktisk, at det sammen med LO s hvidbog er et fremragende eksempel på, hvordan LO og medlemsforbundene kan løfte en politisk dagsorden sammen uden at træde hinanden over tæerne.

5 5 $UEHMGVPLOM Mange af jer tog arbejdsmiljøet op i debatten. Og det er jo kun naturligt. For som Steen Andersen fra 3F mindede os om, så står arbejdsmiljø jo står meget højt på dagsorden blandt vore medlemmer. Og de fortjener nogle forbedringer her og nu! Og hvis nogen troede, at de fleste problemer var løst, skulle de have lyttet til de mange indlæg i går. Til Jørn Erik Nielsen om de fortsatte problemer med asbest i byggeriet. Og du har ret Jørn Erik, vi skal have et fuldstændigt Asbestfrit Danmark nu på alle danske arbejdspladser! De skulle have lyttet til Ulla Jeppesen fra HK s grafiske område om konsekvenserne af skifteholdsarbejdet for de ansatte og til Poul Mongaards beskrivelse af et uhyggeligt fakta for frisørerne: nemlig at arbejdet kan aflæses direkte i statistikkerne, som en markant øget risiko for brystkræft. Så Ulla har ret: Den sørgelige sandhed er, at nogle danske lønmodtagere går på arbejde med livet som indsats. Men vi skal rette vreden det rette sted hen. Det er arbejdsgiverne, der gang på gang sylter en konkret diskussion om at løse nogle af de store arbejdsmiljøproblemer. Og det er arbejdsgiverne, der gang på gang sætter hensynet til produktion og fleksibilitet over hensynet til medarbejdernes sundhed.

6 6 Sten Andersen gav os et aktuelt eksempel på, at arbejdsgiverne er en møllesten om halsen. Nemlig i vores arbejde med at udnytte de mange nye midler fra velfærdsaftalens forebyggelsesfond optimalt. Derfor har vi nu en kæmpeopgave med at skabe forebyggelsesprojekter i hver eneste krog af landet. Og der, hvor arbejdsgiverorganisationerne ikke vil være med, må de lokale fagforeninger tage fat i virksomhederne direkte. Kun på den måde kan vi sikre en fortsat forbedring af arbejdsmiljøet. * * * Jeg vil egentlig også gerne lige bekræfte over for Søren Sørensen, at LO vil arbejde for at ændre DIS-loven. Det vil også klart fremgå af redaktionsudvalgets indstilling til målprogram. Og 3F og LO har haft et fint samarbejde om dette arbejde hidtil det skal vi fortsætte indtil vi kommer igennem med vores rimelige krav. 8GGDQQHOVH Jeg lovede i min beretning, at det var sidste gang, jeg ville tale om uddannelse. Jeg kan afsløre, at jeg nu vil bryde det løfte. Jeg bryder meget nødigt løfter, men jeg tænkte: Hvad vil de gøre ved det?

7 7 Jeg er faktisk selv lidt imponeret over, at jeg kunne holde løftet i over 36 timer. Men både John Dahl, Jørgen Juul, Per Christensen og Ejner Holst talte så inspirerende om uddannelse, at jeg ser mit snit til at lægge nogle få bemærkninger til dem. For det er det afgørende element i at sikre danske lønmodtageres velstand, beskæftigelse og frihed i arbejdslivet i globaliseringens tidsalder. Både Per Christensen og Jørgen Juul roste VEU-trepartsaftalen. Jeg er enig med Per i, at vi heller ikke på VEU-området er færdige. At der er mange udfordringer tilbage, og mange nye initiativer, der skal tages. Og jeg tror, at det er helt rigtigt, når Per siger, at der skal tænkes både i det mere konkrete samspil mellem kompetenceudviklingsfondene og VEU-aftalen og på den langsigtede strategiske opgave i at løse forholdet, når den ene mia. er brugt. Jeg glæder mig desuden over tilsagnet fra 3F i lighed med John Dahl, HK om at ville gå aktivt ind i et nytænkende samarbejde om at få kompetenceløft til alle. Det er en opgave og udfordring, det bliver spændende at udfordre hinanden på i fællesskab.

8 8 Jørgen Juul fortalte om, hvordan han selv efter 15 år med flere kuglepenne end skruetrækkere i hånden, er sat af udviklingen i elektrikerfaget. Jeg ved præcis, hvad du mener. Jeg vil advare alle mod at bede mig montere et moderne blandingsbatteri til en køkkenvask. I hvert fald ikke uden grundige forudgående analyser af deres forsikringsforhold. Med kompetencefondene vil vi gøre det muligt for medlemmerne, at holde sig i teknologisk topform, for nu at bruge Jørgens udtryk. Men jeg vil gerne sige en ting helt klart, til Bjarne Høpner og andre, der måtte være i tvivl: Vi betaler selvfølgelig ikke dødvægt. Vi overtager ikke statens udgifter til at stille rammerne for uddannelse til rådighed. Den opgave skal alle skatteydere løfte. Og må jeg ikke også bare i forbifarten til Bjarne sige det her: når Bjarne kritiserer mine udtalelser om job-fest før løn-fest forud for overenskomstforhandlingerne: Hvis fagbevægelsen ruller vores lønkrav tilbage til 70 ernes tocifrede procenter, så vil vi også nærme os 70 ernes to-cifrede ledighedsprocenter. Det vil være en fuldstændig katastrofal strategi for fagbevægelsen og et grundlæggende svigt af medlemmerne. Jørgen Juul tog i lighed med Per Christensen og Ejner Holst også fat på problemerne på erhvervsskolerne. Og det er da også helt afgørende at løse de udfordringer.

9 9 Jeg håber imidlertid, at den reviderede EUD-lov nu giver skoler og faglige udvalg en række redskaber, som kan nedbringe frafaldet. Og der er tilført 750 mio.kr. til skolerne primært via en takstforhøjelse. Det vil sige, at skolerne kan bruge dem på den måde, som de finder mest hensigtsmæssigt. Men det er klart at vi skal følge økonomien tæt og løbende vurdere, om der er sammenhæng mellem mål midler. 2UJDQLVDWLRQVSROLWLN Jeg vil gerne takke Svend Aage Hansen for roserne til den centrale støtte til det lokale arbejde på vegne af hele LO. Den lokale indsats er en vigtig brik i LO s arbejde, hvad enten det gælder medlemsorganisering, ungdomsindsatsen eller at koordinere opgaverne med at holde en effektiv blokade i gang, som eksemplet fra Nørrebro, som Jan Matthiesen gav os. Her skal fællesskabet vise sin styrke. 9HOI UG En af de vigtigste politiske udfordringer i de næste par år bliver at styrke velfærdssamfundet. Med flere investeringer og flere hænder.

10 10 Jeg er glad for den generelle opbakning til 3-partsaftalen for de offentligt ansatte. Kim Simonsen fra HK gjorde opmærksom på betydningen af, at vi også kommer helt i mål med implementeringsopgaven. Det kan jeg ikke understrege nok. Jeg synes, at vi har haft et fint samarbejde om denne omfattende og vigtige aftale. Jeg konstaterer det, fordi jeg er sikker på, at samarbejdet i LOgruppen var afgørende for de mange gode resultater for LOgruppen. Jeg konstaterer det også, fordi det har indflydelse på resultatet, hvis modparten mærker et sammenhold. Derfor vil jeg også sige til alle jer, der nu skal i gang med de vigtigste offentlige forhandlinger i nyere tid, at det betaler sig at samarbejde. LO-grupperne udgør halvdelen af de offentligt ansatte. Det er en helt afgørende styrkeposition. Brug den, kære venner, og tro på virkningen. Jeg kan faktisk ikke finde på en situation i min lange karriere, hvor samarbejdet ikke har styrket LO-grupperne. Ikke mindst fordi vi har de dårligste lønninger. * * *

11 11 LO skal være i front i debatten for at skabe investeringer i velfærden. Og jeg er enig med Ulrik Salmonsen: Regeringens trafikpolitik har været og er en skamplet i den samlede velfærdsindsats. Ulrik, bare et enkelt tal for at skære det ud i pap. I går fik jeg en chokerende analyse af prisstigningerne på offentlig transport fra AE rådet. Hold nu fast. For en ganske almindelig LO-familie, der er afhængig af offentlig transport, er den samlede årlige udgift steget med kr. siden Det er mere end dobbelt så meget som de almindelige prisstigninger. Selvom finansministeren taler sort, når der kommer rigtige tal på bordet, så må selv han må indrømme, at er et stort indhug i en almindelig lønmodtagerfamilies økonomi. Der er i hvert fald ikke meget skattestop over det. Så Ulrik Salmonsen har helt ret i, at tog til tiden og investeringer i infrastruktur er et vigtigt emne for LO-medlemmerne. Ligesom med investeringer i folkeskole, daginstitutioner og sygehuse.

12 12 Det er klart, at når vi kritiserer besparelserne i den offentlige sektor, så er det vigtigt at holde politikerne fast på ansvaret. Når vi kritiserer hjemmeplejen, er det ikke SOSU-assistenten, vi er ude efter, men politikerne, der sparer. Og når vi kritiserer jobcentrene, er det ikke HK erne, vi er ude efter, men politikerne. Det er jeg glad for, at Christian Grønnemark fik slået helt fast. Men som Kirsten Nissen sagde: Vi må heller aldrig glemme de mennesker, der måske er allermest afhængige af den offentlige sektor: Alkoholikeren. De psykisk syge. De handicappede. Det er dem, der er blevet svigtet i regeringens velfærdspolitik: For sandheden om kvalitetsreformen er jo, at det er en middelklassereform. De svageste er overladt til sig selv. Dem, der allermest behøver fællesskabets stærke arm om skulderen, de må kigge langt efter regeringens intiativer. Vores holdning er klokkeklar: Fagbevægelsen er ikke tilfreds med middelklasseforbedringer. Vi kræver, at velfærden kommer alle til gode. Jeg vil endelig blot lige bekræfte: * * * Jeg blev så glad, da jeg hørte indlægget fra Christian Juel fra 3F- Silkeborg. Det var genkendelsens glæde.

13 13 I denne tid hvor alt forandres med lynets hast. Ja så er der stadig nogen ting, der aldrig ændrer sig. Christians politiske verdensbillede er et af dem. Det spiller videre som en ridset plade fra 70 erne. Christian var bekymret over både min opbakning til Helle Thorning-Schmidt og Karl Marx. Et temmelig bredt spektrum at bekymre sig om, kunne man mene Hvad angår Karl Marx er bekymringen helt velbegrundet. Jeg tror ikke, at han vil være en gevinst i dag. Når det gælder Helle Thorning-Schmidt, er min opbakning imidlertid usvækket. Jeg er fortsat fuldstændig overbevist om, at Danmark fortjener en ny regering under ledelse af Helle Thorning-Schmidt. Og jeg synes, at det løber som en rød tråd gennem næsten alle indlæggene, at de fleste af jer har det på samme måde. At de mål, vi arbejder for i fagbevægelsen, simpelthen er nemmere at realisere med en socialdemokratisk regering. Så jeg kan berolige Anders Olesen, Torben H. Jørgensen og alle andre med, at LO vil være stærkt tilstede i valgkampen. Det gælder lokalt, hvor jeg ved, at mange sektioner er i fuld gang med at køre valgkamp for lokale kandidater fra lønmodtager-partierne.

14 14 Og det gælder, når LO-ungdom viser erhvervsskoleeleverne konsekvenserne af regeringens besparelser under overskriften Discount-velfærd. Jeg vil varmt opfordre alle forbund og lokale sektioner til at støtte de unge i den kampagne. Vi fik det fremragende præsenteret under debatten i går af Lasse og hans fembande fra LO-Ungdom, der også har været ude i kulden her til morgen i aktion for en ny politisk retning for Danmark. Skal vi ikke give LO-Ungdom en stor gang klapsalver at varme sig på? Vi er sideløbende med kongressen i fuld gang med at planlægge valgaktiviteter. Fagbevægelsen skal vise sin stemme. Vi er i gang med at planlægge en fællesaktion d. 8. november i København sammen med ungdomsorganisationerne en manifestation som også planlægges i andre storbyer. Vi har brug for en ny regering. Som Ole Wehlast sagde: Hvis Anders Fogh var et stykke kød, var sidste holdbarhedsdato for længst overskredet. Nu er det vores opgave, at sikre at vælgerne er kvikkere end VK-regeringens spareramte Fødevaretilsyn, og smider Fogh og kompagni på køkkenmøddingen! Skal vi ikke her fra kongressen give hinanden et klart håndslag på, at vi nu går hjem og engagerer os i valgkampen.

15 15 0HGOHPVRUJDQLVHULQJ Jeg fik et meget positivt indtryk af diskussionen i går om medlemsorganisering. Det gælder dels de mange, der tog ordet til diskussionen under beretningen. Blandt andre: Gita Grüning, Simon Tøgern, Lizette Riisgaard, Per Olsen, Tina Møller Madsen, Kurt T. Nielsen, Ole Wehlast, Bo Rooschou, Anders Olesen og min egen forbundsformand, Max Meyer. Jeg synes, at vi fik nogle inspirerende input fra forskellige vinkler. Om organiseringen af østarbejdere, om mulighedhederne for at bruge overenskomsterne mere aktivt og dilemmaerne ved, at tillidsrepræsentanten udfordres af medarbejderombudsmænd. Jeg synes, at det har været inspirerende. Både debatten og præsentationsfilmen giver et klart indtryk: Vi er kommet op i gear. Det har taget ti år for alvor at komme i omdrejninger. Men det er tydeligt, at erkendelsen af, at vi skal gøre noget, har slået rod. Der sker noget i alle dele af fagbevægelsen. Udfordringen tegner sig forskelligt fra branche til branche, fra afdeling til afdeling og fra forbund til forbund, og derfor er der også mange forskellige svar på, hvordan vi får vendt udviklingen. Der sker noget rigtig mange steder.

16 16 Og det er meget vigtigt at holde fast i, at vi også for første gang i flere år kan notere positive resultater små sejre i det store billede, men store sejre i det lokale billede. Vi så det jo i filmen. Paw fra 3F i Ringkøbing organiserer nye medlemmer ved en strategi, der favner meget bredt. Fagforeningen er der, hvor medlemmerne har brug for den. På arbejdspladsen, i forhold til læse- og staveproblemer og til juletræsfest. Jette fra FOA i Aalborg organiserer pædagogmedhjælpere på de kommunale daginstitutioner ved en meget målrettet opsøgende indsats overfor hver enkelt og ved efterfølgende bevidst at involvere medlemmer i udviklingen af medlemskabet. Keld fra TIB i Sydjylland kæmper med at organisere de udenlandske håndværkere og har faste måltal for, hvor mange nye virksomheder afdelingen skal besøge hver uge. Endelig har Metal en sammenhængende strategi med ansatte ungdomsagitatorer, der organiserer unge medlemmer på de tekniske skoler og på arbejdspladserne. Vi hørte det også i debatten mange har pumpet cyklen og opsøger medlemmer og uorganiserede på arbejdspladsen eller elever og lærlinge på uddannelsesinstitutionerne.

17 17 Men det kommer ikke af sig selv. Gennemgående er, at medlemsorganisering er hårdt arbejde. Det kræver en klar strategi og en personlig opsøgende indsats. *** Der er i dansk fagbevægelse bred opslutning til, at det er synligheden på arbejdspladsen, der er vejen frem. Mange af jer i salen, og ikke mindst vores kollega fra den engelske fagbevægelse, var inde på er en stærk og velfungerende arbejdspladsorganisation er livsvigtigt for effektiv hvervning og medlemsfastholdelse. Tillidsrepræsentanterne bakket op af en faglig klub og den lokale fagforening er fundamentet! Vi har lært af de engelske erfaringer vi venter ikke til vi er helt nede at ligge. Vi tager vores skæbne i vores egne hænder! Tak til Jack for et inspirerende input til vores debat om medlemsorganisering. *** En ting, som vi skal holde fast i, det er, at den kollektive overenskomst er og bliver kernen i fagforeningsmedlemskabet. Det skal vi holde fast i. Det er her vi lægger rammerne for det enkelte medlems muligheder og det er her vi meget konkrete er med til at løfte det ansvar vi har påtaget os for samfundsudviklingen - historisk og i dag.

18 18 Men det er også vigtigt, at de kollektive overenskomster udvikler sig med medlemmerne, arbejdsmarkedet og samfundet - ellers er de jo ligegyldige. *** Da jeg for et par dage siden fik at vide, at vores polske kammerater fra byggefagene i København ville komme forbi og overbringe en hilsen til os på kongressen, blev jeg oprigtigt glad og stolt. Når jeg bliver konfronteret med de løn- og arbejdsvilkår de udenlandske arbejdere bliver budt i velfærdssamfundet Danmark anno 2007 bliver jeg på en gang både flov og vred. At velfærdsdanskere og virksomhedsejerne vil byde vore udenlandske kolleger vilkår, der i bedste fald hører 1930 erne til, det er jeg flov over. At vi ikke får mere støtte fra politikkernes og arbejdsgiverforeningernes side til få gjort noget ved det her det bliver jeg vred over! Og aviserne skriver at vi alle sammen er blevet socialdemokrater hvor herre bevares. Vores polske kammeraters organisering og deres kamp for ordentlige løn og arbejdsvilkår er et levende bevis på, at fagbevægelsen og den solidariske tanke ikke hører fortiden til. Fagbevægelsen er en del af fremtiden. ***

19 19 Selvom hvervning og organisering er kommet på dagsordenen overalt i fagbevægelsen og vi kan se de små sejre, er der stadigvæk langt igen til vi vender kurven medlemskurven. Der ligger et hårdt stykke arbejde foran os. Men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at det kan lade sig gøre. Vi skal i fællesskab i hele fagbevægelsen FORTSAT arbejde på at udvikle medlemskabet, så det bliver endnu mere nærværende for vores medlemmer og dem vi gerne vil organisere. Vi skal involvere os og vi skal involvere dem. Og jeg tror faktisk, at vi ambitiøst skal melde ud og give hinanden håndslag på, at vi med udgangen af den kommende kongresperiode vil kunne se en opadgående medlemskurve. $IVOXWQLQJ Lad mig slutte med igen at sige tak for alle de pæne ord. Det er et grundvilkår for den menneskelige eksistens, at vi kun er her et øjeblik. At vi har vores korte mulighed for at være og virke, før vi forsvinder som boblerne i bækken. Jeg tror ikke, at mennesker skal dømmes på titler, eller på hvor mange ordener, de får skrabet sammen. Jeg tror ikke, at vi skal måles på overfladisk succes og materiel rigdom.

20 20 Jeg tror, at vi mennesker skal bedømmes på vores handlinger. På om vi tog vores tørn ved årerne eller blot var passagerer. På om vi var med til at binde fællesskabet tættere sammen, eller om vi blot trævlede op. På de spor vi trækker i andre menneskers liv, og de aftryk vi sætter i andres hjerter. Det er derfor fagbevægelsen er så fantastisk. Fagbevægelsen arbejder for de ting, der virkeligt betyder noget - uden flitterstads og dikkedarer. Fagbevægelsen skaber resultater, der kan mærkes i mange menneskers liv; der trækker spor i det store fællesskab. Fagbevægelsen repræsenterer et håb om et mere retfærdigt samfund og en bedre fremtid for alle mennesker. Og fagbevægelsen giver mennesker mulighed for at realisere deres drømme og for at udfolde eventyret om deres eget liv. * * * Fagbevægelsen har været rammen om mit livs eventyr. Tænk, at lærlingen fra Blikkenslagernes Andelsselskab fik lov at opleve alt dette. At få lov til at arbejde sammen med så mange stærke, engagerede mennesker i et fagligt fællesskab.

21 21 Vi sejrede ikke, og det gør fagbevægelsen aldrig. For der opstår hele tiden nye udfordringer, og de gamle vender tilbage i en ny tids skikkelser. Men vi nåede et godt stykke. Og nu skal andre gå videre. Jeg ønsker jer held og lykke på rejsen.

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse.

Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. /2IRUPDQG+DUDOG% UVWLQJ PDM Det stærkeste våben, vi har i LO-fagbevægelsen, er vores sammenhold. På arbejdspladsen, i fagforeningen og i hele vores bevægelse. Det er nemt at holde sammen i medgang. Det

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. maj 2015. Marie-Louise Knuppert, Samsø. Indledning: Kæden

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER. 1. maj 2015. Marie-Louise Knuppert, Samsø. Indledning: Kæden KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Marie-Louise Knuppert, Samsø Indledning: Kæden Jeg blev virkelig glad, da jeg fik buddet om at tale hér, på Samsø. Samsø handler for mig

Læs mere

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket.

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket. KLAUSUL: DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Tale til stormøde om efterløn den 2. februar 2011 i Odense Indledning Harald Børsting Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

TABU Øjenåbner: Smede knækker også halsen af stress Af Gitte Redder @GitteRedder Fredag den 13. maj 2016, 05:00

TABU Øjenåbner: Smede knækker også halsen af stress Af Gitte Redder @GitteRedder Fredag den 13. maj 2016, 05:00 TABU Øjenåbner: Smede knækker også halsen af stress Af Gitte Redder @GitteRedder Fredag den 13. maj 2016, 05:00 Del: Fire ud af ti LO-medlemmer som smede, elektrikere og sosu'er har oplevet stress på jobbet

Læs mere

Det nye LO-hold står på en brændende platform - UgebrevetA4.dk 26-10-2015 22:00:45

Det nye LO-hold står på en brændende platform - UgebrevetA4.dk 26-10-2015 22:00:45 SMØG ÆRMERNE OP Det nye LO-hold står på en brændende platform Af Gitte Redder @GitteRedder Maria Jeppesen @MariaJeppesen Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 27. oktober 2015, 05:00 Del: Den nyvalgte

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

FOA: Teknik- og servicesektoren. Mundtlig bere t n i n g

FOA: Teknik- og servicesektoren. Mundtlig bere t n i n g FOA: Teknik- og servicesektoren Mundtlig bere t n i n g Grafisk tilrettelæggelse af omslag: Joe Anderson Forsidefoto: Niels Åge Skovbo Layout og indhold: Teknik- og servicesektoren Oplag: 300 Tryk: FOAs

Læs mere

Region Sjælland Beretning

Region Sjælland Beretning Region Sjælland Beretning Beretning for perioden november 2011 til april 2013 Kongresperiode 2010-2013 Region Sjælland Beretning for perioden november 2011 til april 2013 Kongresperiode 2010-2013 På midtvejsmødet

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning.

Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning. Mundtlig beretning Jeg skal som ny formand for FTF Region Sjælland aflægge den generelle del af bestyrelsens mundtlige beretning. I den skriftlige beretning har vi forsøgt at beskrive, hvad der har fyldt

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2015.

Formandsberetning i HBH 2015. Velkommen til ordinær genf. i HBH og HBV. Før vi går i gang med genf. skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Else Emig, som desværre afgik ved døden i august måned. Hun døde på sygehuset efter kort

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Formandens mundtlige Beretning

Formandens mundtlige Beretning Formandens mundtlige Beretning 2007 1 PÆDAGOGISKE FORHOLD Vi har lige gennemført konferencen om folkeskolen Naleqqiiffik. Baggrunden for konferencen er, at vi i organisationen ønsker at bevare samfundets

Læs mere

Generalforsamling 2014 Formandens beretning

Generalforsamling 2014 Formandens beretning Hvem er I? Hvad vil I? Generalforsamling 2014 Formandens beretning Sådan spurgte Henrik Vinther bestyrelsen, på et møde vi havde inviteret ham til i november. DTLAa har nu eksisteret i 6 år, og vi har

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Vi er også elektrikere!

Vi er også elektrikere! Vi sørger for Danmarks elektrikere Vi er også elektrikere! Der er en ting, der gør Dansk El-forbund til noget særligt. Vi beskæftiger os med dit fag. Faktisk har de fleste af os selv en baggrund som elektrikere.

Læs mere

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015

EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 EARLY WARNINGS ÅRSKONFERENCE DEN 5. NOVEMBER 2015 [DET TALTE ORD GÆLDER] Kære frivillige og konsulenter. Tak for invitationen til arrangementet i dag og muligheden for at give Jer nogle ord med på vejen

Læs mere

Handlekraft og sammenhold

Handlekraft og sammenhold Handlekraft og sammenhold en håndbog om klubarbejde Fællesskabet giver styrke En faglig klub giver dig og dine kolleger handlekraft. Slår I jer sammen i en klub, får I større gennemslagskraft og styrke,

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen?

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Indlæg til konference om frivillighed den 17. januar 2014 Mads Samsing HK Kommunal Før jeg kaster mig over det, jeg egentlig skal sige noget om nemlig

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj.

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj. 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Det er det talte ord, der gælder God morgen. Godt at se Jer. Hvor er det dejligt, at så mange så tidligt har lyst til at mødes og bakke op om vores 1.

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2 Foto: Finn John Carlsson HK-KLUBBEN Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD Langtidsfrisk? Læs side 2 Er du en del af fællesskabet Håber på ny MED-aftale Husk din fødselsdag Elever på besøg Brittas

Læs mere

Formandens beretning 2015

Formandens beretning 2015 Formandens beretning 2015 Den skriftlige beretning er en fortælling om fortiden hvad der er sket. Den mundtlige beretning skal pege ind i fremtiden og de kommende opgaver. Men først OK 15. Det har været

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

FOA Mariagerfjord - lille men stor i skrallet

FOA Mariagerfjord - lille men stor i skrallet Beretning 2012 FOA - lille men stor i skrallet Så er det tid at samle op- se tilbage se på bunkerne af sager - hvad har vi brugt tiden til i det forgangne år? Har vi haft sejre - har vi lidt tab ja det

Læs mere

Kort præsentation af kandidater. Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole

Kort præsentation af kandidater. Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole Kort præsentation af kandidater Skolebestyrelsesvalg 2014 Tingstrup Skole Skolebestyrelsesvalg 2014 På valgmødet i april var der 9 forældre, der meldte sig som kandidater til skolebestyrelsesvalget. En

Læs mere

Man må rose DA for at være præcise i deres forslag om at beskære overførselsindkomsterne. Men man skal bare være klar over konsekvenserne.

Man må rose DA for at være præcise i deres forslag om at beskære overførselsindkomsterne. Men man skal bare være klar over konsekvenserne. SÆNKELOFT Erhvervsråd: DA-reformer vil sende 50.000 ud i fattigdom Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mia Fanefjord Pedersen Onsdag den 17. juni 2015, 05:00 Del: DA vil få 85.000 flere i arbejde ved at

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Tak for livet du har skabt og skænket os, lad os gavmildt dele det med hinanden. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Tak for livet du har skabt og skænket os, lad os gavmildt dele det med hinanden. Amen 1. trin. II 29. maj 2016 Toreby 9, Sundkirken 10 Salmer: 806 Nu er det Åndens Vågn op 745 30 Op, alle folk 30 555 Jeg ved et 672 Jeg ved på hvem O kristelighed 321 358 Lad dit rige 724 Solen stråler Jesus

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere

OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00

OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00 OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00 Del: Der skal saneres i overførselsindkomsterne. Ydelserne skal

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

PRAKSIS SOM INSPIRERER

PRAKSIS SOM INSPIRERER PRAKSIS SOM INSPIRERER Tema 2 Samarbejde på tværs Anbefalingerne til Samarbejde på tværs er lavet på baggrund af samtaler med ledere og medarbejdere fra jobcenter Mariagerfjord, Thisted og Aalborg samt

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

et meget bedre samspil med arbejdsmarkedets parter end regeringen har lagt op til i det nuværende udspil.

et meget bedre samspil med arbejdsmarkedets parter end regeringen har lagt op til i det nuværende udspil. PDM 'HWPDQK UHU«Det man hører er man selv siger de hvert 10. minut i radioen. En ny jingle af den slags, der ikke er til at slippe af med, når man først har fået den i hovedet. Det man hører er man selv.

Læs mere

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 Cykelstatistik Før første branchemøde og nu! Metal hovedstaden havde 152 medlemmer fra branchen, det er nu

Læs mere

Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv (APL III)

Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv (APL III) Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv (APL III) Henning Jørgensen Professor, Aalborg Universitet, CARMA henningj@dps.aau.dk, LO Fag, job & vækst, Aalborg 16.09.2015 Arbejdets betydning som

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

VALLENSBÆK LÆRERKREDS

VALLENSBÆK LÆRERKREDS Blækklatten november 2015 VALLENSBÆK LÆRERKREDS Hovedstyrelsesvalget 2015 Hvert 4. år afholdes der valg til DLF s hovedstyrelse. Præsentation af kandidater: Præsentation af kandidaterne bliver bragt i

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Manglende bilag) AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 242 Offentligt Bilag 1 N O T A T Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup den 3.

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Velkommen til Aalborg Universitet 2013

Velkommen til Aalborg Universitet 2013 Velkommen til Aalborg Universitet 2013 God morgen alle sammen. Og rigtig hjertelig velkommen til Aalborg Universitet, og vores smukke campus her i Sydhavnen. Det er en stor dag i dag både for os og for

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 Det talte ord gælder Vi er samlet i dag for at fejre vores grundlov. Grundloven er rammen for den måde, vi i Danmark træffer beslutninger

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Odder Parkhotel, den 12. januar 2015 Velkomst Velkommen til nytårskur. Det er dejligt at se den store opbakning til den traditionsrige nytårskur i Odder

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Kvalitetsstandard for

Kvalitetsstandard for 2011/2012 Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering Vi bruger dine ressourcer aktivt Informationsfolder om Rehabiliteringskoordinatorfunktionen Ishøj Kommune 1 Vi tror på, at det giver livskvalitet

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: 117 59 Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN

NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN 04/11 2013 NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN INDHOLD: Nyt nyhedsbrev fra LO Hovedstaden... 2 Regeringen vil styrke kontrolindsatsen mod social dumping... 3 Hvad vil din borgmesterkandidat gøre ved social

Læs mere

Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub.

Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub. Sankt Hans-tale 2012 Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub. Det er, på trods af en kølig og våd vejrudsigt, nu her ved midsommer, at vi kan

Læs mere

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00 »Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«- UgebrevetA4.dk 31-01-2016 22:00:46 LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID HK MEDLEMMERNES VALGOPLÆG 2015 INDLEDNING I løbet af 2015 skal der være folketingsvalg i Danmark. HK støtter ikke bestemte partier eller politikere. Vi samarbejder

Læs mere

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk

Indenfor fem til ti år kan det her erhverv være helt væk Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen - UgebrevetA4.dk 14-01-2016 22:00:42 LØNPRES Direktør: Indslusningsløn vil trække tæppet væk under transportbranchen Af Mathias Svane

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge? - UgebrevetA4.dk 24-01-2016 23:15:42

Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge? - UgebrevetA4.dk 24-01-2016 23:15:42 LØN-BEVÆGELSE Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 25. januar 2016, 05:00 Del: Udfordringen med at skaffe job til flygtninge

Læs mere

Tillykke til Lützensvej Plejecenter

Tillykke til Lützensvej Plejecenter Tillykke til Lützensvej Plejecenter Mandag 7. december 2015 modtog Lützensvej Plejecenter i Korsør Virksomhedsprisen 2015 fra det lokale arbejdsmarkedsråd. Talen ved prisoverrækkelsen kan læses nedenfor.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

Sag 12 og 13 hhv. Styrkelse af handicapområdet for børn samt forslag fra Venstre om styrkelse af handicapområdet i Aarhus Kommune

Sag 12 og 13 hhv. Styrkelse af handicapområdet for børn samt forslag fra Venstre om styrkelse af handicapområdet i Aarhus Kommune Sag 12 og 13 hhv. Styrkelse af handicapområdet for børn samt forslag fra Venstre om styrkelse af handicapområdet i Aarhus Kommune Vi går videre til sag nummer 12 og 13, henholdsvis styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45

Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45 Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne - UgebrevetA4.dk 03-05-2016 22:00:45 PRESTIGE Rangliste: Varme hænder har fået højere prestige blandt danskerne Af Mathias Svane Kraft

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere