Teknisk notat - udkast

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk notat - udkast"

Transkript

1 Teknisk notat - udkast Granskoven Glostrup Danmark T F CVR-nr Jyllinge Nordmark Oversvømmelsesberegninger for Råmosegrøften 16. august 2011 Projekt: Udarbejdet Kontrolleret : Uffe Gangelhof : Mogens Terkelsen Vedlagt : Teknisk notat vedr. kapacitetsberegninger for Råmosegrøften, Kopi til : Hans Christian Jensen, Roskilde Kommune Kirsten Toft, Roskilde Forsyning 1 BAGGRUND I forbindelse med kraftig nedbør og/eller høj vandstand i Roskilde Fjord er der problemer med afledning af overfladevand i Jyllinge Nordmark. Dette har blandt andet i 2007 og 2009 medført terrænoversvømmelser flere steder i området. En vigtig del af afvandingen af området sker gennem det offentlige vandløb Råmosegrøften. Vandløbet afvander det bebyggede område og to kommunale vejstrækninger via en række dræn og grøftesystemer. Grontmij har for Roskilde Kommune i perioden opstillet en kalibreret simuleringsmodel for kapacitetsforholdene i Råmosegrøften Nord og Syd, som er blevet anvendt til at eftervise effekten af mulige forbedringsforslag for at optimere kapaciteten i vandløbene, beskrevet i teknisk notat af 10. februar De udførte modelberegninger med den kalibrerede model er foretaget som endimensionelle dynamiske beregninger, og der indgår dermed ikke udbredelse af vand på terræn i disse beregninger. Roskilde Kommune har efterfølgende bedt Grontmij om at koble de modeller, der viser stuvning over terræn, til en tredimensionel digital terrænmodel, for at kunne vurdere oversvømmelsesudbredelse og udpege f.eks. hvilke ejendomme der er i risiko for oversvømmelser. Dermed kan det afdækkes hvilken risiko der er forbundet med for eksempel ikke at etablere højvandspumper eller øge kapaciteten af vandløbene, ligesom effekterne af klimaændringerne på Jyllinge Nordmark kan synliggøres. Nærværende beregninger supplerer således de tidligere udførte beregninger, som er rapporteret i teknisk notat fra 10. februar D M E uffe.gangelhof@grontmij.dk Tn002UFG_mte.doc

2 Side 2 2 RESUME OG KONKLUSION 2.1 Resultaterne af de tidligere udførte kapacitetsberegninger Der er i perioden august 2010 til februar 2011 opstillet en hydrologisk og hydraulisk model for de to vandløbsstrækninger Råmosegrøften Nord og Syd i Jyllinge Nordmark. Modellen er for begge vandløb kalibreret ud fra samhørende målinger af vandstand og vandføring i vandløbene sammenholdt med måledata for nedbør i oplandet og vandstanden i Roskilde Fjord. Observationerne var i den forbindelse, at vandstanden og kapaciteten i begge vandløb er meget afhængig af vandstanden i fjorden og der er særligt for det nordlige vandløb problemer med at aflede vandet, også selvom vandstanden i fjorden er lav. Vandføring i vandløb har stor årstidsvariation. Typisk er der størst afstrømning i vinterperioden, mens mange sjællandske vandløb næsten tørrer ud om sommeren. Modellen er kalibreret ind efter de udførte grundvandspejlinger og vandføringsmålinger, som blev foretaget i august/september måned 2010, og er således foretaget i de måneder, hvor grundvandsstanden typisk er lavest i et normalt år. Disse måneder var dog ikke helt normale i 2010, og vandføringsmålingerne blev udført i umiddelbar forlængelse af nogle meget store nedbørsmængder i midten af august. Modellen vurderes derfor at være konservativ for den periode den er kalibreret efter, men kan på den baggrund tilnærmelsesvis vurderes som repræsentativ som årsmiddelafstrømning. Der blev udført beregninger med en 2 års nedbørshændelse, som erfaringsmæssigt er en tilnærmelse af, hvad de fleste rørlagte vandløb er dimensioneret efter. Ligeledes blev der udført beregninger med en ca. 10 års hændelse, som Grontmij skønner bør være et minimumskrav for oversvømmelseshyppigheden for vandløb. De udførte beregninger viste, at der er hydrauliske begrænsninger for begge vandløb, og at den observerede reducerede kapacitet, som følge af modstanden i vandløbet, medfører stuvning til terræn i vandløbet allerede ved en 2 års hændelse, og at der er oversvømmelser langs vandløbet ved en 10 års hændelsen. Beregningerne viste endvidere, at selv hvis hydrauliske begrænsninger afhjælpes, så vil baglandet langs vandløbene stadig være følsomme for høje vandstande i Roskilde Fjord. I det tekniske notat af 10. februar 2011 anbefales det dels at afhjælpe de hydrauliske begrænsninger i begge vandløb, samt at etablere højvandspumper ved udløbene. Disse tiltag vil sikre tilstrækkelig kapacitet til at overholde kravet om stuvning til terræn sjældnere end hvert 10 år både i tilfælde af kraftig nedbør og/eller høj vandstand i Roskilde Fjord.

3 Side Beregningsresultater med den tredimensionale overflademodel Der er gennemført følgende beregninger med den kalibrerede vandløbsmodel koblet til en tredimensionel hydrodynamisk model af terræn. 2 års hændelse med 0,0m vandstand i Roskilde Fjord 2 års hændelse med 1,0m vandstand i Roskilde Fjord 10 års hændelse med 0,0m vandstand i Roskilde Fjord 10 års hændelse med 1,0m vandstand i Roskilde Fjord Klimafremskrevet 10 års hændelse og 1,0m vandstand i Roskilde Fjord Råmosegrøften Nord: Beregningerne viser, at der ikke er oversvømmelser langs Råmosegrøften Nord ved en 2 års hændelse, se figur 5. Tidligere beregninger viser, at vandstanden i Råmosegrøften Nord påvirkes af forhøjet vandstand i Roskilde Fjord grundet tilbagestuvning og forringelse af kapaciteten for afledning af overfladevand. Der er derfor udført en beregning for den sjældne situation, hvor en 2 års hændelse falder sammen med høj vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord, se figur 8. Beregningerne viser, at der opstår en oversvømmelse ved den åbne del af vandløbet mellem Svanevej, Plantagevej og Gyvelvej og en mindre oversvømmelse ved krydset Svanevej og Osvej vest. Ingen ejendomme vil i den situation være ramt af oversvømmelse fra vandløbet, dog ligger 3 ejendomme langs vandløbet nær oversvømmelsen og er dermed i risiko for vandskade. Ved en 10 års hændelse øges oversvømmelsesudbredelserne ved Osvej og Plantagevej, og der opstår en oversvømmelse mellem Lupinvej og Indelukket, se figur ejendomme ligger så tæt på oversvømmelsesudbredelserne at disse ejendomme må forventes at få skader. Yderligere 2 ejendomme ligger i risiko for skader. Ved forhøjet vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord vil udbredelsen af oversvømmelserne øges, ligesom vanddybden øges. 3 ejendomme oversvømmes og yderligere 4 ejendomme er i risiko for skader, se figur 12. De forventede klimaændringer, baseret på nyeste prognoser, forventes at øge vandføringen i vandløb med op til 30%, ligesom klimamodellerne viser en global vandstandsstigning på cirka 1,0m frem mod år 2100 (vandstandsstigningen indgår ikke i beregningerne). Der er gennemført en beregning, hvor 10 års nedbørshændelsen er øget med 30% og hvor vandstanden i Roskilde Fjord er 1,0m, altså en 10 års hændelse for regn i år Omfanget af oversvømmelserne øges yderligere, se figur 14. I alt 9 ejendomme vil være direkte påvirket af oversvømmelsen og yderligere 5 ejendomme ligger i umiddelbar nærhed af oversvømmelsen og er derfor i risiko for skader.

4 Side 4 Råmosegrøften Syd: Beregningerne viser, at Råmosegrøften syd oversvømmer det omkringliggende grønne areal nær Birkeengen allerede ved en 2 års hændelse. Oversvømmelsen udgør ikke en stor risiko for omkringliggende ejendomme, dog ligger én ejendom på Vinkelhagen tæt på vandspejlet, se figur 6. Tidligere beregninger viser, at forhøjet vandstand i Roskilde Fjord medfører tilbagestuvning i vandløbet og vanskeliggøre afledning af overfladevand. Der er derfor udført en beregning for den sjældne situation, hvor en 2 års hændelse falder sammen med høj vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord, se figur9. Scenariet viser, at oversvømmelsen ved Birkeengen får større omfang og dækker også et mindre areal opstrøms det grønne område. 3 ejendomme vil i den situation være ramt af oversvømmelse, ligesom yderligere 7 ejendomme langs vandløbet er i risiko for vandskade. Ved en 10 års hændelse dække oversvømmelsen langs vandløbet fra Vinkelhagen i syd til midt på Birkeengen, samt et mindre område umiddelbart syd for Tranevej, se figur ejendomme, primært langs Birkeengen, men også ved Vinkelhagen oversvømmes, mens yderligere 7 ejendomme ligger tæt på afgrænsningen af oversvømmelsen og er i risiko for skader. Ved forhøjet vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord vil ejendommene øst for vandløbet også blive berørt og i alt 10 ejendomme vil ved denne oversvømmelsesudbredelse oversvømmes og 14 ejendomme være i risiko, se figur 13. De forventede klimaændringer, baseret på nyeste prognoser, forventes at øge vandføringen i vandløb med op til 30%, ligesom klimamodellerne viser en global vandstandsstigning på cirka 1,0m frem mod år 2100 (vandstandsstigningen indgår ikke i beregningen). Der er gennemført en beregning, hvor 10 års nedbørshændelsen er øget med 30% og hvor vandstanden i Roskilde Fjord er 1,0m, altså en 10 års hændelse i år Resultatet viser, at kapaciteten i den åbne del af Råmosegrøften Syd ikke er tilstrækkelig og at vandløbet løber over sine bredder på hele vandløbsstrækningen, se figur 15 og 16. I alt 19 ejendomme vil være direkte påvirket af oversvømmelsen og yderligere 21 ejendomme ligger i umiddelbar nærhed af oversvømmelsen og er derfor i risiko for skader. Resultaterne af beregningerne er sammenfattet i nedenstående tabel 1. Gentagelsesperiode for nedbør Vandstand i Roskilde Fjord Antal ejendomme oversvømmes Antal ejendomme i risiko 2 år 0 m år 0 m år 1 m år 1 m år inkl. klimafaktor 1 m Tabel 1. Opgørelse af antallet af ejendomme inden for de forskellige beregningsscenarier der er i risiko for oversvømmelse.

5 Side 5 De tidligere udførte beregninger viste to forhold, som er afgørende for oversvømmelsesrisikoen langs vandløbet. Dels er kapaciteten i Råmosegrøften ikke tilstrækkelig, så vandløbet selv ved mindre nedbørshændelser løber over sine bredder, men også vandstanden i Roskilde Fjord medfører tilbagestuvning og kan være årsag til oversvømmelser. Tabellen viser ud over antallet af ejendomme i risiko, hvor stor indflydelse vandstanden i Roskilde Fjord har på antallet af oversvømmelser langs vandløbene. 2.3 Sammenligning med oversvømmelserne i 2007 I forbindelse med opgørelsen af skader efter oversvømmelserne i juli 2007 registrerede Roskilde Kommune hvor skaderne primært var sket og hvilke årsager der var til oversvømmelserne, se kortet herunder. Roskilde Kommunes registrering af vandproblemer i Nordmarken i juli Vd: Vandløb, Vj: Vejafvanding, Kl: Kloak, Pg: Privat grøft, Dr: Dræn

6 Side 6 Nedbørshændelserne der gav oversvømmelserne i 2007 kan ikke umiddelbart sammenlignes med 10 års hændelsen i nærværende beregninger, men ved en visuel sammenligning af dette kort med resultaterne af nærværende oversvømmelsesberegninger opnås er der rimelig god overensstemmelse med angivelserne på kortet langs Råmosegrøften Nord og Syd. Nærværende modelberegninger for kapaciteten og oversvømmelser langs vandløbet forklarer kun delvist skaderne på ovenstående kort. Private dræn, vejafvanding og oversvømmelser fra spildevandssystemet indgår ikke i modellen, hvorfor manglende vedligehold af dræn, tilstoppede vejbrønde og andre driftsforringelser ikke indgår i modelberegningerne. Modelberegningerne giver dog god grund til at formode, at der har været så høj vandstand i vandløbet, at der kan have været tilbagestuvning i dræn og vejafvandingssystemer, som kan have været en medvirkende årsag til oversvømmelser fra vejafvanding og dræn. 2.4 Konklusion Beregningerne viser god overensstemmelse med de områder hvor der blev registreret skader efter oversvømmelserne i 2007 i Jyllinge Nordmark. De tidligere udførte modelberegninger, afrapporteret i teknisk notat af 10.februar 2011, indeholder to mulige forbedringstiltag: Optimering af kapacitetsforhold i vandløbene Etablering af højvandspumper nær udløb Disse løsningsforslag vil kunne afhjælpe oversvømmelserne langs Råmosegrøften Nord og Syd, der er fundet ved nærværende beregninger. Løsningerne må ligeledes forventes at reducere tilbagestuvning i dræn og vejafvanding, og vurderes derfor at forbedre forholdene generelt. Endvidere henvises til Grontmijs rapport Jyllinge Nordmark, Fase 2 Forslagskatalog af 28. juni 2011, hvor spørgsmålet om yderligere tiltag til forbedringer af afvandingsforholdene er gennemgået.

7 Side 7 3 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER Beregningerne er foretaget ved anvendelse af følgende værktøjer: o Mike Urban Dynamisk modellering af Råmosegrøften o Mike21 Dynamisk modellering af vand på terræn o Mike FLOOD Dynamisk kobling af Mike Urban og Mike21 (Dynamisk udveksling af vand mellem Råmosegrøften og omkringliggende terræn). Der er opstillet en Mike FLOOD model ud fra eksisterende MOUSE/Mike Urban model for Råmosegrøften og en model for overfladeafstrømning i området. Herunder følger en beskrivelse af beregningsforudsætningerne, samt beskrivelse af de udførte beregninger. 3.1 Mike Urban model for Råmosegrøften (1D model) Der er ikke foretaget grundlæggende ændringer i den eksisterende kalibrerede model for Råmosegrøften, herunder i beregningsforudsætninger eller i datagrundlaget for opsætningen af modellen. Der er dog tilføjet 12 ekstra koblingspunkter på den åbne vandløbsstrækning af det sydlige vandløb med henblik på at bedre at kunne simulere oversvømmelser fra vandløbet af omkringliggende terræn. Koblingpunkterne ændrer ikke på vandløbets tværsnit, faldforhold eller enkeltmodstande. 3.2 Opsætning af terrænmodel (Mike 21 model) Der er opstillet en 3D digital terrænmodel som input til Mike21 modellen. Den er sammensat af en digital terrænmodel leveret af Roskilde Kommune hvorpå alle huse i området i et GIS program er løftet 5m over terræn baseret på et af Roskilde Kommune udleveret teknisk grundkort, se figur 2 herunder.

8 Side 8 Figur 2. Digital terrænmodel for Jyllinge Nordmark, GIS kort over bygninger i området, samt vandløbene Råmosegrøften Nord og Syd. Bygningstemaet anvendes til at hæve bygninger med 5m i den digitale terrænmodel. Figur 3. Samlet 3D digital terrænmodel for Jyllinge Nordmark, som anvendes til den hydrodynamiske model for overfladevand i oversvømmelsesberegningerne.

9 Side 9 Beregningsforudsætninger for Mike 21 model Herunder følger de input data og øvrige forudsætninger, der er anvendt til opstilling af den hydrodynamiske terrænmodel. Opløsning af terrænmodel: 2x2m Koordinatsystem: EUREF89 UTM32N (X;Y) for nederste venstre hjørne: (693483,538 ; ,283) Modelområde: 1067m øst og 2202m nord (se grønt rektangel på figur 4) Figur 4. Modelområde inden for hvilket oversvømmelsesberegningerne foretages angivet med grønt rektangel. Opsætning af beregningsparametre: Flooding: 0,002m Drying: 0,003m Manning tal for terræn: 32 Eddy viskositet: 0,002 m²/s Maksimalt flow i koblingspunkt: 1 m³/s for vandløb og 0,1m³/s for brønde 3.3 Udførte beregninger (Mike FLOOD) Formålet med nærværende beregninger er at koble de tidligere udførte beregninger, der viste vandspejl over terræn, til en tredimensionel model af terræn med henblik på at kunne beregne udbredelsen af de simulerede oversvømmelser, følgende beregninger er gennemført: års hændelse med 0,0m vandstand i Roskilde Fjord års hændelse med 1,0m vandstand i Roskilde Fjord års hændelse med 0,0m vandstand i Roskilde Fjord års hændelse med 1,0m vandstand i Roskilde Fjord 4.5 Klimafremskrevet 10 års hændelse og 1,0m vandstand i Roskilde Fjord

10 Side 10 4 BEREGNINGSRESULTATER Herunder følger resultaterne af de gennemførte modelberegninger års nedbørshændelse Erfaringsmæssigt er mange rørlagte vandløb dimensioneret for en 2 års nedbørshændelse. 2 års nedbørshændelse ved en vandstand på 0,0m Roskilde fjord Figur 5. Resultat af oversvømmelsesberegning for Råmosegrøften Nord. Som det fremgår af figur 5, vil der ved en 2 års hændelse ikke optræde oversvømmelse af omkringliggende terræn langs Råmosegrøften Nord. For stuvningsforhold og længdeprofiler henvises til teknisk notat dateret 10. februar 2011 s. 14 og 15.

11 Side 11 Figur 6. Resultat af oversvømmelsesberegning for Råmosegrøften Syd. Som det fremgår af figur 6, vil der ved en 2 års hændelse optræde oversvømmelse af omkringliggende terræn langs Råmosegrøften Syd. Figur 7. Nærbillede af simuleret oversvømmelse. Som det fremgår oversvømmes der umiddelbart ingen boliger, men vandet står på husene på Vinkelhagen.

12 Side 12 Den simulerede oversvømmelse ved denne historiske regn oversvømmer ikke ejendomme, men der vil stå frit vandspejl på det grønne område ved Birkeengen. Herunder følger beregningerne for en 2 års nedbørshændelse ved en vandstand på 1,0m Roskilde fjord Figur 8. Simuleret oversvømmelse for Råmosegrøften Nord ved en 2 års nedbørshændelse med en forhøjet vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord, som statistisk optræder cirka 1 gang årligt. Som det fremgår af figur 5 og 8 er der kapacitet nok i Råmosegrøften Nord til at håndtere en 2 års hændelse når Roskilde Fjord står i kote 0,0m. Ved 1,0m i Roskilde Fjord vil den lavtliggende åbne vandløbsstrækning mellem Svanevej, Plantagevænget og Gyvelvej vil oversvømmes. I en sådan situation viser beregningerne, at en del af Plantagevej vil oversvømmes, ligesom 3 ejendomme vil være i risiko for at blive oversvømmet.

13 Side 13 Figur 9. Oversvømmelsesudbredelse ved en 2 års nedbørshændelse i Råmosegrøften Syd, hvor Roskilde Fjord står i kote 1,0m. Som det fremgår af ovenstående er et større område omkring Birkeengen i risiko for at blive oversvømmet såfremt høj vandstand i fjorden opstår samtidig med kraftig nedbør svarende til en 2 års hændelse. Ved denne simulering er 3 ejendomme oversvømmet, mens yderligere 4 ejendomme er i risiko for at blive oversvømmet langs Råmosegrøften Syd. Samlet er 3 ejendomme oversvømmet og 7 ejendomme i stor risiko for at blive oversvømmet ved dette scenarium års nedbørshændelse Der er udført scenarieberegninger med en historisk nedbørshændelse, der statistisk set optræder hvert 10. år, idet dette vurderes at være et minimumskrav for skadesvoldende oversvømmelser hidrørende fra vandløb.

14 Side 14 Herunder følger beregningsresultaterne for en 10 års hændelse, hvor vandstanden i Roskilde Fjord er 0,0m. Figur 10. Oversvømmelsesudbredelse ved en 10 års nedbørshændelse sammenfaldende med en vandstand på 0,0m i Roskilde Fjord. Som det fremgår af figur 10 er der vand på terræn mellem Lupinvej og Indelukket, ved Svanevænget samt mellem Svanevej, Plantagevænget og Gyvelvej. 3 ejendomme er i risiko for oversvømmelse ved en 10 års nedbørshændelse langs Råmosegrøften Nord.

15 Side 15 Figur 11. Oversvømmelsesudbredelse langs Råmosegrøften Syd ved en 10 års hændelse og vandstand på 0,0m i Roskilde Fjord. Som det fremgår af figur 11 er oversvømmelsesudbredelsen som følge af en 10 års hændelse langs Råmosegrøften Syd omfattende. Den beregnede oversvømmelsesudbredelse vil medføre 5 oversvømmede ejendomme og yderligere 7 ejendomme i overhængende risiko for at blive oversvømmet. Samlet set viser nærværende beregning, at 8 ejendomme vil oversvømmes og at yderligere 10 ejendomme ligger så tæt på oversvømmelsesudbredelsen at der er risiko for skader. Herunder følger resultaterne af beregningerne, hvor en 10 års nedbørshændelse falder sammen med en vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord.

16 Side 16 Figur 12. Oversvømmelsesudbredelse for Råmosegrøften Nord ved en 10 års hændelse med vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord. Oversvømmelsesudbredelsen langs Råmosegrøften Nord ved dette beregningsscenarium medfører, at 3 ejendomme oversvømmes og yderligere 4 ejendomme ligger udsat med risiko for oversvømmelse. Figur 13. Oversvømmelsesudbredelse langs Råmosegrøften Syd ved en 10 års hændelse og vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord.

17 Side 17 Ved Råmosegrøften Syd vil kombinationen af en 10 års nedbørshændelse og en vandstand på 1,0m i Roskilde fjord medføre vand på terræn ved Birkeengen nær Tranevej samt mellem Birkevej, Vibevej og ned til Vinkelhagen. Med denne oversvømmelsesudbredelse vil 10 ejendomme være oversvømmet, mens yderligere 14 ejendomme ligger med overhængende risiko for at blive oversvømmet. I alt 13 ejendomme vurderes at ville blive oversvømmet, mens yderligere 18 ejendomme er i risiko i tilfælde af en 10 års hændelse med vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord. Klimafremskrevet 10 års hændelse Herunder følger resultaterne af beregningen, hvor 10 års hændelsen er forøget med en klimafaktor på 1,3 for at simulere klimakonsekvensen i hht. Skrift De nyeste prognoser for klimaændringerne i Danmark viser, at der forventes en permanent global vandstandsstigning på op mod 1,0m frem mod år Der er i denne beregning regnet med en vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord. Figur 14. Oversvømmelsesudbredelse for Råmosegrøften Nord ved en 10 års hændelse inklusiv klimafaktor og 1,0m vandstand i Roskilde Fjord. Ved sammenligning med figur 12 fremgår det, at klimaændringerne ikke vil forårsage flere steder med oversvømmelser langs Råmosegrøften Nord, men at udbredelsen og vanddybden af oversvømmelserne vil øges. Ved denne simulering vil oversvømmelserne berøre 9 ejendomme, mens yderligere 5 ejendomme har risiko for oversvømmelse fra Råmosegrøften Nord.

18 Side 18 Figur 15. Oversvømmelsesudbredelse langs Råsmosegrøften Syd ved en 10 års hændelse inklusiv klimafaktor og vandstand på 1,0m i Roskilde Fjord. Fi

19 Side 19 Figur 16. Oversvømmelser langs den åbne del af Råmosegrøften Syd, samt nærliggende ejendomme optegnet med rød farve. Som det fremgår af ovenstående ved sammenligning med figur 13, 15 og 16 vil klimaændringerne medføre oversvømmelser af 19 ejendomme, mens yderligere 21 ejendomme ligger i umiddelbar nærhed af oversvømmelserne og er dermed i risiko for oversvømmelse langs Råmosegrøften Syd. I alt 13 ejendomme vil oversvømmes og yderligere 26 ejendomme ligger så tæt på oversvømmelserne, at der er risiko for skader. Dette er i tilfælde af en 10 års nedbørshændelse i år 2100, frem for henholdsvis 8 ejendomme som oversvømmes og 10 ejendomme i risiko for skader ved en 10 års hændelse i dag..

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Figur 1 2/7 Modelområde samt beregnet grundvandspotentiale Modelområdet måler 650 x 700 m Der er tale om en kombination af en stationær og en dynamisk

Læs mere

Notat om oversvømmelser december 2015

Notat om oversvømmelser december 2015 Notat om oversvømmelser december 2015 Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Anlæg Indledning I det følgende vil forvaltningen først opridse kommunens opgaver på vandløbsområdet for at fortælle om rammerne

Læs mere

NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ - VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO

NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ - VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO 3. november 211 Projekt nr. NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO 1 BAGGRUND Der foreligger et lokalplanforslag 237 til nyt boligområde ved Høveltsvangsvej i Allerød. Lokalplanområdet

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Undersøgelse af mulighederne for at tilbageholde vand på HCA- Golf INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Kortlægning af oversvømmelser lokalt 2

Undersøgelse af mulighederne for at tilbageholde vand på HCA- Golf INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Kortlægning af oversvømmelser lokalt 2 NORDFYNS KOMMUNE Undersøgelse af mulighederne for at tilbageholde vand på HCA- Golf ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT - KLIMATILPASNING

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Lovliggørelse af vandløbsregulering på matr. nr. 84a, Øster Brønderslev By, Øster Brønderslev.

Lovliggørelse af vandløbsregulering på matr. nr. 84a, Øster Brønderslev By, Øster Brønderslev. Nordjysk Familielandbrug Juelstrupparken 10A 9530 Støvring Miljø, Vand og Natur Dato: 22-03-2013 J. nr.: 08/6327 Sagsbeh.: Jes Rose Nielsen Lokaltlf.: 9945 5519 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET:

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: BELYSNING AF FAGLIGE PROBLEMSTILLINGER I RELATION TIL VANDLØBS- OG ÅDALSNATUREN. Annette Baattrup-Pedersen, Daniel Graeber og Dagmar Kappel Andersen UDVIKLINGEN I AFSTRØMNINGEN

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER AUGUST 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Tabeloversigt... 2 3 Figuroversigt... 3 4 Sammenfatning... 4 5 Undersøgelsen

Læs mere

Model til fremskrivning af plejeboligbehov

Model til fremskrivning af plejeboligbehov Model til fremskrivning af plejeboligbehov Indledning... 2 Grundprincipper i modellen... 3 Sådan bruger du modellen... 3 Aktiver makroerne... 4 Indtast behov og kapacitet... 4 Vælg mellem fire senarier...

Læs mere

Vands bevægelse i kanaler

Vands bevægelse i kanaler Vands bevægelse i kanaler Væskemængde pr tid Væskemængden pr tid Q i et lukket rør er defineret som det volumen ΔV, der passerer et givet sted i røret i løbet af tidsrummet Δt. Dvs at V Q (1) t Hvis rørets

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

Vindmøller ved Lundsmark

Vindmøller ved Lundsmark Ansøgning og projektbeskrivelse Vindmøller ved Lundsmark November 2015 Projektansøger: SE Blue Renewables og Wind1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Pensionister - helbredstillæg

Pensionister - helbredstillæg Pensionister - helbredstillæg Pensionister, som opfylder betingelserne for helbredstillæg har ret til at få betalt op til 85 % af udgiften til briller. Kommunerne kan indgå prisaftaler og på baggrund af

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Lars Klit Reiff, projektleder, kompetencecenter for trafiksikkerhed, Vejdirektoratet (lk@vd.dk). Medforfattere: Tove Hels, DTU Transport;

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Køge Klimatilpasning, Ellebækken Syd

Køge Klimatilpasning, Ellebækken Syd Køge Kommune Energiforsyningen A/S Køge Klimatilpasning, Ellebækken Syd Projektbeskrivelse August 2014 Projektbeskrivelse Side 1 Udgivelsesdato : 29. august 2014 Vores reference : 30.5965.07 Udarbejdet

Læs mere

KLIMAFORANDRINGERNES INDFLYDELSE PÅ RISIKOVURDERING AF LOSSEPLADSER

KLIMAFORANDRINGERNES INDFLYDELSE PÅ RISIKOVURDERING AF LOSSEPLADSER KLIMAFORANDRINGERNES INDFLYDELSE PÅ RISIKOVURDERING AF LOSSEPLADSER Redaktion: Niels Døssing, Orbicon; Rolf Johnsen, Region Midtjylland Anne T. Sonne, DTU Miljø; Trine Korsgaard, Region Syddanmark Øvrige

Læs mere

KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK

KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK Seniorforsker Ole Bøssing Christensen Danmarks Meteorologiske Institut ATV MØDE KLIMAÆNDRINGERS BETYDNING FOR VANDKREDSLØBET HELNAN MARSELIS HOTEL 4. oktober 2006 RESUME Virkningen

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved sø i Elverparken

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved sø i Elverparken Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730 Herlev 18. august 2015 Journalnr. 163-2015-47871 CPR/CVR Att.: Kirsten Høi Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til terrænarbejde ved

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk 25-11-2015 Sags id.: 15/7433 Sagsbehandler: Henrik Jørgensen KS: Ellen V. Olesen Vurdering af støjbidrag

Læs mere

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. april 2007. Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommune indgik i 1987 en aftale med Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb Flinterenden

Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb Flinterenden Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb

Læs mere

Scenarier for ny sygehusstruktur i Region Sjælland

Scenarier for ny sygehusstruktur i Region Sjælland Scenarier for ny sygehusstruktur i Region Sjælland 6 hovedscenarier med placering af hovedsygehus i: Holbæk, Roskilde, Køge, Ringsted, Slagelse og Næstved I tilslutning hertil 11 delscenarier 18. januar

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

Badevandsprofil. Lodsparken Hvidovre Kommune

Badevandsprofil. Lodsparken Hvidovre Kommune Badevandsprofil Lodsparken Hvidovre Kommune Ansvarlig myndighed Hvidovre Kommune Teknisk Forvaltning Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre Kommunens hjemmeside: www.hvidovre.dk Badevand på nettet: www.oresund.badevand.dk

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15.

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15. Styrelsen for international Rekruttering og Integration April 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42 Ansøgningsfrist den 15. juni

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2011 Ændringsbladet for 2011 Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 3.juni 2012 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

Evaluering delprojekt Bevar dit aktive seniorliv forebyggelse for seniorer i alderen 60+

Evaluering delprojekt Bevar dit aktive seniorliv forebyggelse for seniorer i alderen 60+ 2013 Evaluering delprojekt Bevar dit aktive seniorliv forebyggelse for seniorer i alderen 60+ Niels Jakob Woersaa og Heidi Kristensen Kolding Kommune 21-05-2013 Er netop gået på efterløn og har endnu ikke

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Sygehus-/regionsrapporten

Sygehus-/regionsrapporten Læsevejledning til: Sygehus-/regionsrapporten Hvordan du bruger læsevejledningen... 2 Overordnet om rapporten... 2 FORSIDE Dimensionsfigur... 3 1. OVERBLIK... 4 Oversigtsfigur... 4 Resultat i forhold til

Læs mere

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD www.frivillignet.dk kolofon Rapporten er udgivet af Frivillignet, Dansk Flygtningehjælp. Rapporten

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER?

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? København, januar 1012 FSR survey januar 2012 ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Forsyning

Lyngby-Taarbæk Forsyning Forsyning Taarbæk kælderoversvømmelse Afklaring af hændelsesforløb under stormen 6. dec. 2013 September 2014 Udarbejdet til: Forsyning Hjortekærbakken 12 2800 Kgs. Lyngby Udarbejdet af: EnviDan A/S Søren

Læs mere

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Kommunerapport 2012

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Kommunerapport 2012 Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Kommunerapport 2012 Dokumentnr.: 727-2012-79651 side 1 Indhold Indledning... 3 Metode... 3 Fakta om undersøgelsen... 4 Succesmål for tilfredsheden...

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste Status på års skattereformer års skattereformer har tilgodeset de rigeste I løbet af de seneste år er der gennemført en række skattereformer, der har lettet skatten på arbejde. Opsummerer man ændringerne

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

Kaizen. Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde

Kaizen. Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde Kaizen Hvordan du kan involvere dine medarbejdere i at lave løbende forbedringer på en systematisk måde 2013 Lean Akademiet - Danmark Gennemfør forbedringer med en systematisk metode, der tager udgangspunkt

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dato: 1. juni 2016 Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dette notat beskriver den metode, som Forsyningssekretariatet forventer at anvende til at fastlægge det nye økonomiske

Læs mere

Memo. Fredensborg Forsyning. Badevandsvarsling. Fredensborg Kommune, Fredensborg Forsyning JHH, JSK COWI, Jes Frederiksen.

Memo. Fredensborg Forsyning. Badevandsvarsling. Fredensborg Kommune, Fredensborg Forsyning JHH, JSK COWI, Jes Frederiksen. Memo Fredensborg Forsyning Titel Badevandsvarsling Dato 18 december 2010 Til Kopi Fra Fredensborg Kommune, Fredensborg Forsyning JHH, JSK COWI, Jes Frederiksen COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Vandløbsprojekt Gudenå & Tørring-Ølholm Bæk

Vandløbsprojekt Gudenå & Tørring-Ølholm Bæk Vandløbsprojekt Gudenå & Tørring-Ølholm Bæk December 2007 Bilag 5 Notat om Afstrømning og vandstande, dateret 2007.12.01 Udarbejdet til brug for udarbejdelse af forslag til regulering af vandløb mv. Hedensted

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Databrud i AKU fra 2016

Databrud i AKU fra 2016 2. juni 2016 TCO, MIF Arbejdsmarked Databrud i AKU fra 2016 Resumé Der er brud i dataserien for AKU mellem fjerde kvartal 2015 og første kvartal 2016: Brud i dataserien for beskæftigelsen, som er steget

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Aabenraa Kommune I denne kvartalsrapport beskrives

Læs mere

Ansøgning Per Aarsleff A/S har d. 23. februar 2016 søgt om tilladelse til grundvandssænkning og udledning af grundvand på åben mark.

Ansøgning Per Aarsleff A/S har d. 23. februar 2016 søgt om tilladelse til grundvandssænkning og udledning af grundvand på åben mark. Dato: 15-04-2016 Sagsnr.: 16/4435 Kontaktperson: Iben Nilsson E-mail: teknik@vejen.dk Per Aarsleff A/S Lokesvej 15 8230 Aabyhøj Sendt pr. mail til: sub@aarsleff.com Tilladelse til midlertidig grundvandssænkning

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS 5. maj 2010 INDHOLD 2 Lønudvikling Som følge af flere datamæssige ændringer, der har til formål at forbedre statistikkerne, udkommer data for januar 2010

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Ulovlige lån i danske selskaber

Ulovlige lån i danske selskaber Ulovlige lån i danske selskaber -Analyse af 2013-regnskaberne www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

30.700 har mistet deres dagpengeret i de første ti måneder af 2013

30.700 har mistet deres dagpengeret i de første ti måneder af 2013 AK-Samvirke 30.700 har mistet deres dagpengeret i de første ti måneder af 2013 Status og prognose November 2013 Michel Klos 1 Indhold 100 danskere har mistet deres dagpengeret om dagen i 2013... 3 Så mange

Læs mere

Godkendelse til at omklassificere det offentlige vandløb Lille Kobberbæk på en strækning

Godkendelse til at omklassificere det offentlige vandløb Lille Kobberbæk på en strækning Svendborg Andels-Boligforening Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Godkendelse til at omklassificere

Læs mere

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene 1. Indledning Dette notat beskriver metode, antagelser og beregningsgrundlag, som ligger til grund for beregningen af det

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere