Bebyggelsesspor fra førromersk og romersk jernalder ved Spraglehøj Idrætsanlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bebyggelsesspor fra førromersk og romersk jernalder ved Spraglehøj Idrætsanlæg"

Transkript

1 Bebyggelsesspor fra førromersk og romersk jernalder ved Spraglehøj Idrætsanlæg Kulturhistorisk rapport til Roskilde Kommune Udarbejdet af Anne Sofie Jørgensen ROMU

2 Fig. 1. ROM 3228 Spraglehøjvej markeret med en rød stjerne på 4cm-kort ( Kort- og Matrikelstyrelsen) Indledning Forud for Roskilde Kommunes planer for yderligere udvidelse af boldbanerne ved Spraglehøjvej øst for Jyllinge foretog Roskilde Museum i april 2014 en arkæologisk prøvegravning af et ca. 4 hektar stort markareal (svarende til arealet af ca. 4 store fodboldbaner). Undersøgelsen afdækkede mulige bebyggelsesspor fra to huse og med ønsket om at undersøge alder, omfang og karakter af disse formodede fortidsminder indstillede Roskilde Museum til Kulturstyrelsen, at der blev foretaget en arkæologisk nødudgravning af to udvalgte områder før arealet kunne frigives. Udgravningen fandt sted i slut maj til midt juni Landskabet Området ved Jyllinge ligger på et jævnt let bølget bakkeplateau, som mod vest afgrænses af Roskilde Fjord og mod øst af et mere kuperet landskab præget af vand- og mosehuller. Mod nord og syd markeres et naturligt skel af henholdsvis af Værebro og Hove ådale. Felterne, som skulle udgraves lige øst for Jyllinge, lå placeret på et svagt bølget morænelandskab beliggende mellem og m over havets nuværende overflade (se fig. 1). I forhistorisk tid har man, som i dag, mod syd kunnet finde gravhøjen Spraglehøj, der ligger ca. 300 m fra udgravningsfeltet. På den modsatte side af den nuværende hovedvej A6 mod øst har op til flere gravhøje været synlige i landskabet, disse er dog i dag enten bortgravet eller overpløjet.

3 Udgravningsfeltet I forbindelse med klargøringen af felterne til udgravning, blev der fjernet mellem 30 og 50 cm muldjord med gravemaskine på et samlet areal på ca m 2 indtil undergrunden stod klart frem. På størstedelen af de åbnede felter bestod undergrunden hovedsaligt af lys gulbrunt og rødbrunt ler, og enkelte steder af gulbrunt sand. Huller gravet i forhistorisk tid kan i kontrast til den lyse undergrund ses i overfladen som mørke plamager. Der blev i alt fundet 79 nedgravninger og 69 af disse var stolpehuller gravet i forbindelse med konstruktionen af huse. Af andre anlæg kan nævnes en såkaldt grebning, som er fundet i hvad der antageligt er staldenden i det ene af husene. Fig. 2. Felt 1 hvor hus II (sort) og gruber (blå) er markeret. Den lysegrå farve markerer den formodede beboelsesende af huset og den mørkegrå markerer staldenden. Tegning: Roskilde Museum.

4 Fig. 3. Felt 2 med markering af hus I (sort/grå), gruber (blå) og kogestensgruber (rød). Tegning: Roskilde Museum. Bebyggelsen På hvert af de to felter blev der fundet en huskonstruktion, der er navngivet henholdsvis hus I (fra felt 2) og hus II (fra felt 1). Husene - også kaldet langhuse - er dateret til hver sin periode, og har dermed ikke eksisteret på samme tid.

5 Fig. 4. Hus I. Stolper tilhørende huset er udfyldt med sort og indgang er markeret med en pil. Tegning: Roskilde Museum. Hus I På det sydligste felt blev der fundet et stolpebygget langhus, som fra gavl til gavl har haft en længde på ca. 20,1 m og som på det bredeste sted, ved dørstolperne (markeret med en pil på fig. 4) centralt i huset, har målt ca. 6,2 m. Normalt kan der på sådanne langhuse være spor efter flere udskiftninger af de træstolper, der har båret husets tag. Dette kan gøre det svært at afgøre hvilke af stolperne, der har tilhørt de forskellige faser i husets anvendelsestid. I dette hus er det kun de to yderste stolper i gavlen mod øst, hvor der kan observeres en udskiftning af stolperne. Og fordi dette hus kun har haft en enkelt fase, er det særligt oplagt at lave kulstof 14-dateringer af. Dermed kan man i fremtiden bedre datere andre huse af samme type. I dette hus blev der i to af hullerne fundet lidt forkullet korn, som kunne kulstof 14-dateres. Det var ikke muligt at erkende vægstolper til huset og en mulig forklaring skal muligvis findes i måden væggen er blevet bygget på. Hvis væggen har hvilet på en fodrem, altså en bjælke, der har været placeret mere eller mindre på jordoverfladen, så ville sporene fra væggen med stor sandsynlighed enten være blevet ødelagt af pløjning eller være blevet gravet væk i forbindelse med afrømningen. Hus I på felt 2 ligger for sig selv i en enkelt fase, og kulstof 14-dateringerne af det forkullede korn fundet i nedgravningerne til to af stolpehullerne, samt dateringer lavet på forkullet korn og trækul fundet i to af de omkringliggende nedgravninger tæt på huset peger alle i retning af, at huset har været i brug i romersk jernalder i perioden mellem år e.v.t.

6 Fig. 5. Hus II. Tagbærende stolper udfyldt med sort. Vægstolper udfyldt med grå og det formodede nedsivningsanlæg er markeret med rød. Hus II Hus II er et langhus med fire tagbærende stolper og har haft en længde på kun 12 m fra gavl til gavl. Flere af de stolper, som har været brugt til at holde væggen på plads har kunnet erkendes, og huset formodes at have været ca. 5 m på det bredeste sted. På denne del af feltet var muldlaget tyndt og dette kan blandt andet have været medvirkende til at det ikke nødvendigvis er alle stolpespor, der er blevet bevaret. I den østlige ende af huset blev der på trods af den ringe muldtykkelse fundet en masse sten i en større nedgravning. Fyldet i nedgravningen var mørkere end de omkringliggende lyse gulbrune ler- og sandlag. Ved første øjekast lignede det en bunke tilfældigt placerede sten, men efter nærmere undersøgelse viste det sig at være en resterne af en såkaldt grebning. En grebning kan findes i stalde og består af en stenlægning med en rende, der bruges til at opsamle de opstaldede dyrs møg. Stenene i denne grebning er formenligt blevet rykket lidt ud af deres oprindelige placering, hvilket kan skyldes den førnævnte tynde muldtykkelse kombineret med en langvarige dyrkning af jorden. I den sydøstlige del af grebningen var der en rektangulær nedgravning på 50 x 90 cm (se rød markering på fig. 3). Nedgravningen var ca. 30 cm dyb og delvist fyldt op med sten. I fylden blev der fundet lidt brændte korn og nogle ukarakteristiske keramikfragmenter. De nederste 10 cm af fylden var desuden opblandet med en fin grålig sand, som kan tænkes at være opstået ved at ajle fra dyr i forhistorisk tid er sivet ned i nedgravningen, og dermed har trukket det fine sand med. Nedgravningen tolkes derfor som et nedsivningsanlæg. Funktionen af et nedsivningsanlæg er at lede ajle ned i jorden og væk fra der, hvor dyrene står, for dermed at opretholde et så tørt som muligt miljø i stalden. Placeringen af grebningen i huset tyder på, at den østlige ende af har været anvendt til opstaldning af dyr. Grundet husets længde på kun 12 m kan hele huset med rimelighed tænkes at have haft en funktion som stald.

7 Genstande fundet i nedgravningerne tilhørende hus II har været for fragmenterede til at de kunne bruges til at datere huset, men kulstof 14-dateringer lavet på forkullet korn fundet i et af hullerne, hvor en tagbærende stolpe af stået, samt forkullet korn fundet i en jordprøve fra nedsivningsanlægget peger entydigt på at huset skal dateres til perioden førromesk jernalder, nærmere bestemt ca f.v.t. Gruber I alt blev 8 nedgravninger tolket som den relativ brede betegnelse gruber. Heraf blev 3 udskilt som såkaldte kogestensgruber. Gruber af denne type blev blandt andet anvendt i forbindelse med tilberedningen af mad, og de indeholder typisk et sodet brandlag og ildskørnede sten. På denne udgravning var samtlige kogestensgruberne ca. 20 cm dybde. En enkelt grube udskilte sig fra de andre ved at den var ca. 10 x 8 m og bestod af flere nedgravninger. De mange nedgravninger kunne være op til 1,35 m dybe, og antallet tyder på at gruben har været anvendt over en længere periode. På nær et enkelt ukarakteristisk sideskår var gruben fundtom og funktionen af den er uvis, men den kan muligvis tænkes at være resultatet af gravning efter ler. På grund af grubens store omfang og tætte placering på hus I, har den antageligt ikke været samtidig med huset. Detektorfund Søgegrøfter, udgravningsfelter og jordbunker blev med hjælp fra volontører gennemgået med metaldetektor. Som resultat heraf blev der i en jordbunke fra en af forundersøgelsens søgegrøfter blandt andet fundet et fibelfragment af bronze (Se fig. 6). Fiblen har kunnet holde tøj på plads og har samtidig fungeret som et smykke. Selve nålen og nåleholder manglede, men udformning gør at den alligevel kan typologisk dateres til ældre romersk jernalder, hvilket er nogenlunde samtidig med hus I. Menneskene, der har boet i dette hus, kan derfor tænkes at være dem, som i forhistorisk tid har anvendt denne nål. Fig. 6. Bronzefibel (1:1). Foto: Anne Sofie Jørgensen /Roskilde Museum.

8 Datering Fig. 7. Kulstof 14-resultater. Nederste linje angiver kalenderår (Kalibreret med OxCal v3.10 Bronk Ramsey (2005). Der blev fundet ganske få genstande i forbindelse med udgravningen, og ud over førnævnte fibel var ingen af genstandenei en tilstand, hvor det var muligt at komme med en datering på baggrund af disse. Flere jordprøver blev udtaget af udvalgte anlæg og blev efterfølgende gennemgået for fund og brændt organisk materiale. I alt blev syv prøver 14 C-dateret, hvoraf seks var på forkullet korn og en på trækul (præcise resultaterne af 14 C-dateringerne fremgår af fig. 7). Dateringerne danner to grupperinger. Første gruppering er med prøverne fra hus II og ligger i perioden ca f.v.t., og holder sig dermed indenfor førromersk jernalder. Den anden gruppering er med prøverne fra hus I og nærliggende gruber. Disse dateringer ligger i perioden ca e.v.t., og befinder sig dermed i romersk jernalder. I området nord for udgravningen er der tidligere blevet fundet indhegnede huse dateret til e.v.t. (Kastholm, O.T. 2012). Det er sandsynligt at disse huse har været anvendt i samme tidsrum som hus I dateret til e.v.t. Forløb, opmåling og dokumentation Feltarbejdet fandt sted fra den 19. maj til den 12. juni Maskinafrømningen afvikledes i to arbejdsgange over de to første feltdage. Vejret vekslede, men var generelt solrigt, hvilket tiltrak en del interesserede gæster fra den nærliggende skole og lokalområdet. Opmåling På udgravningsfeltet blev der udlagt to lokale målesystemer markeret med jernsøm. Systemerne blev udvinklet med pythagoras ud fra en centralt placeret hovedlinje, der på felt 1 tog udgangspunkt i (øst/nord) 100/200 og på felt 2 i 400/500. Hovedlinjerne blev georefereret med GPS i UTM zone 32 Euref 89. På hvert

9 felt blev der yderligere afsat et fixpunkt, som blev opmålt med GPS og georefereret i DVR90. Fixpunket stod på felt 1 i kote m og på felt 2 i kote m. Udgravningsmetode Undersøgelsen blev foretaget som en udgravning af to felter på tilsammen ca m 2. Omfanget af de to felter blev udvalgt på baggrund af forundersøgelsen. Det øverste muldlag og ned til undergrundsleret blev afrømmet med en gravemaskine på bælter med en ca. 2 meter bred rabatskovl. Herefter blev kulturhistoriske fyldskifter indridset med skovl og markeret med bambuspinde. Ved snitning af en enkelt stor grube blev der anvendt maskine, ellers blev hovedparten af anlæggene primært snittet med spade eller skovl, og sekundært med graveske. Felternes udgravningsgrænse, enkelte sten, snit og anlæg blev opmålt med GPS, og hovedparten af anlæggene blev tegnet på millimeterkvadreret tegnefolie i 1:50 cm. Profilsnit blev tegnet i 1:10 og enkelte snit i 1:20 og udvalgte anlæg blev detailtegnet i 1:20. Enkelte repræsentative anlæg blev fotograferet med spejlreflekskamera, og optagelserne er lagret i et stort JPEG-format (ca. 10MB pr. foto). Disse fotos er navngivet med filnumre, mens motiv samt hvilket verdenshjørne, billedet er set fra, fremgår af fotolisten. Erkendte anlæg blev nummereret med A-nr. (A1-A79), fladetegninger og detailtegninger er nummereret med T-nr. (T1-T11), snittegninger med S-nr. (S1-9). Fund har fået et X-nr. (X1-X56). Søgegrøfter og udgravningsfelter blev desuden undersøgt med metaldetektor af interesserede og hjælpsomme volontører.

10 Fig. 8. Arbejdssituation fra udgravningen. Klargøring til at tegne grebningen A60 fra hus II i målestok 1:20 på tegnefolie. Foto Anne Sofie Jørgensen/Roskilde Museum. Udgravningens data Ansvarlig for den arkæologiske undersøgelse var Roskilde Museum v/ museumsinspektør, cand. mag. Ole Thirup Kastholm, som lejlighedsvist deltog i feltarbejdet. Daglig udgravningsleder og beretningsansvarlig var arkæolog, BA Anne Sofie Jørgensen, der blev assisteret af museumsmedarbejder Niels K. W. Nielsen. Som volontører med metaldetektor medvirkede Jan Meyer-Karlsen og Mauritz Tchicai. Kontaktperson for bygherre var gartnertekniker Camille I. Mortensen. Maskinkraft blev leveret af M.J. Eriksson A/S og skurmateriel blev leveret af GSV A/S. Det af Roskilde Museum udarbejdede udgravningsbudget blev godkendt af Kulturstyrelsen i skrivelse af 15. april 2014 og efterfølgende af bygherre pr. mail primo maj Sagens omkostninger blev i henhold til museumslovens 27 stk. 4 afholdt af bygherren: Roskilde Kommune. Sagens korrespondancer og originaldokumentation opbevares på Roskilde Museum under j.nr ROM 3228 Spraglehøjvej. I Kulturstyrelsen har sagen j.nr /ROM Anne Sofie Jørgensen Arkæolog, BA. Roskilde Museum 13 juni Litteratur Almgren, O Stockholm Kastholm, O.T Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge. ROMU. Årsskrift fra Roskilde Museum 2011,

11 Tidstavle

Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Trebiens Alle, Kirke Hvalsø

Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Trebiens Alle, Kirke Hvalsø Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved Trebiens Alle, Kirke Hvalsø ROM 3103 Sted nr. 02.06.04. Sb.nr. 59. Trebiens Alle Matr. nr. 11aa m.fl. Nr. Hvalsø By, Kirke Hvalsø Kirke Hvalsø sogn Volborg

Læs mere

Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge

Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge Kulturhistorisk rapport til Roskilde Kommune Udarbejdet af Ole Thirup Kastholm ROSKILDE MUSEUM Fig. 1. Det udgravede område markeret på 4 cm-kort ( Kort- & Matrikelstyrelsen).

Læs mere

Beboelse ved Lejre Ådal i bronzealder og jernalder

Beboelse ved Lejre Ådal i bronzealder og jernalder Beboelse ved Lejre Ådal i bronzealder og jernalder Kulturhistorisk rapport til Banedanmark for den arkæologiske undersøgelse ROM 2924 HULE MØLLE Udarbejdet af Sofie Laurine Albris ROSKILDE MUSEUM 800,0

Læs mere

Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge

Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge Beretning for arkæologisk undersøgelse af M11 LILLEVANGSVEJ 3, Vindinge Felt I set fra SØ. ROM 2744 Stednr. 02.05.12 M11 LILLEVANGSVEJ 3 Hustomt, kogestensgruber Oldtid Matr.nr. del af 3a, Vindinge Lillevang,

Læs mere

Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord

Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord Bygherrerapport for HBV j.nr. 1306 Rødding Nord Arkæologiske undersøgelser af bebyggelse fra tidlig yngre vikingetid og urnegrav fra førromersk jernalder Foto. 1. Det undersøgte område set fra øst. Vægstolperne

Læs mere

INDUSTRIVEJ 52 TREKRONER SYD, Roskilde sogn

INDUSTRIVEJ 52 TREKRONER SYD, Roskilde sogn Arkæologisk undersøgelse af INDUSTRIVEJ 52 TREKRONER SYD, Roskilde sogn Bygherrerapport ROM 2884 Stednr. 020410-150 INDUSTRIVEJ 52 TREKRONER SYD LP 580 Bebyggelse Førromersk jernalder og romersk jernalder

Læs mere

ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83.

ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83. ÅHM 6212 Ølsvej 32, Hobro Hobro sogn, Onsild herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.07.03. Sb.nr. 83. KUAS nr. 2015-7.24.02/NJM-0029 Forundersøgelse med fund af få spredte anlægsspor fra stenalder og bronze-

Læs mere

BIRKEVÆNGET GIM 3836. UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard

BIRKEVÆNGET GIM 3836. UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Snedækket udgravningsfelt 26/3 2008 Gilleleje Sogn, Holbo Herred. Stednr. 01.01.04 Sb. 83 UDGRAVNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens

Læs mere

OBM5824 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55.

OBM5824 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55. OBM584 Jernalderlandsbyen, Næsbyhoved-Broby sogn, Odense herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.04.06. Sb.nr. 55. KUAS nr. Forud for opførslen af et nyt jernalderhus i Jernalderlandsbyen i Næsby foretog

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af LINDENBORGVEJ SYD II, Roskilde

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af LINDENBORGVEJ SYD II, Roskilde Beretning for arkæologisk forundersøgelse af LINDENBORGVEJ SYD II, Roskilde ROM 2662 Stednr. 020410 LINDENBORGVEJ SYD ETAPE II Matr.nr. 32, Engmarken, Roskilde Jorder Roskilde sogn Sømme herred Københavns

Læs mere

Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61

Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61 Vårhøj HAM 3700 Lokalplan 58 etape 2, Rinkenæs sogn, sb 61, Lundtoft herred, Åbenrå amt, St. nr. 220109-61 (Sags nr. 06/2000-8.1.1 Højlykke) Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev

Læs mere

Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum

Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum Redegørelse for seminarudgravning 2006 ved Sydvestsjællandsmuseum Deltagere: Morten Waage Jørgensen, Lars Kjær, Anders Nielsen, Pernille Oddershede, Louise Stenbakken og Trine Thyrrestrup. Til denne skrivelse

Læs mere

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn.

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn. Kulturhistorisk Museum Randers Stemannsgade 2 - DK - 8900 Randers - Telefon 86 42 86 55 - Fax 86 41 86 49 - Hjemmeside: www.khm.dk - Email: khm@khm.dk BERETNING KHM 2473 Basager Harridslev by, Harridslev,

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr Sb.nr. 263.

Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr Sb.nr. 263. Beretning for arkæologisk forundersøgelse TAK1548 Skovtofte, Lyngby-Tårbæk sogn, Sokkelund herred, tidl. København amt. Sted nr. 02.03.07. Sb.nr. 263. J.nr. TAK 1548 "Skovtofte" Matr.nr. 1ak og 1ba, Frederiksdal,

Læs mere

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn

Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn Beretning for arkæologisk forundersøgelse af VINDINGE ØSTERGÅRD SYD, ETAPE 4, Vindinge sogn J.nr. ROM 2908 Stednr. 020512-33 VINDINGE ØSTERGÅRD SYD ETP. 4 Anlæg fra to huskonstruktioner Matr.nr. 26 ae

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport for SIM 35/2008, Motorvejen/Pankas, Tollund matr. 4f og 4i, Funder sogn, Hids Herred, Viborg Amt. Stednr. 13.03.03-203. KUAS j.nr: 2008-7.24.02/SIM-0013. Fig. 1. Det undersøgte område

Læs mere

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 1 Rapport for udgravning forud for etablering af elkabel, Skagerrak 4 Udført

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Delrapport 3 forundersøgelse mark 1 Herning Museum Astrid Skou Hansen 19. maj 2011 Indledning I perioden 3. april til 13. maj 2011 har Herning Museum

Læs mere

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport J. nr.: MNS50228 Esrum P-plads Matr. nr.: 4a, Esrumkloster, Esbønderup SLKS j. nr.: 16/00661 Af: mus. insp. Tim Grønnegaard Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge

Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge Indhegnede romertidsgårde ved Jyllinge af Ole Thirup Kastholm 19 Hvor de nyanlagte boldbaner ved Gundsø Stadion i Jyllinge i dag overlejrer det bølgede marklandskab med deres stringente symmetri skabt

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Tre højtomter langs Ledreborg Allé

Tre højtomter langs Ledreborg Allé Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved Tre højtomter langs Ledreborg Allé ROM 3071 Stednr. 02.04.10 og 02.04.13 LEDREBORG ALLÉ Højtomter Oldtid Matr.nr. 17i Engmarken, 13a og 14s Svogerslev By Roskilde

Læs mere

OBM4485 Herrested kirkegård, Herrested sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41.

OBM4485 Herrested kirkegård, Herrested sogn, Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41. , Vindinge herred, tidl. Svendborg amt. Sted nr. 09.06.08. Sb.nr. 41. KUAS nr. Beretning for forundersøgelse udført af arkæolog Lisbeth Poulsen d. 28. november 2007 for Odense Bys Museer Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl.

Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl. Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM 3117 Vejudvidelse Værvej Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By og Vær Præstegård Ejerlav, matrikelnr.: 1e m.fl. Sted-SBnr.: 160512-118 KUAS: 2014-7.24.02/HOM-0014

Læs mere

TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551. PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551. PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard TISVILDE/SANKT HELENE VEJ GIM 3551 PRØVEUDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard GIM j. nr. 3551 Stednr. 010111 Tibirke Sogn, Holbo Herred, Frederiksborg Amt PRØVEUDGRAVNINGSBERETNING v. cand.

Læs mere

DAGERØD GRUSGRAV MNS 50118

DAGERØD GRUSGRAV MNS 50118 PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. mus. insp. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. mus. insp. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Dagerød Grusgrav ved Plejelt ønsker at udvide med i alt 21.000 m2 på

Læs mere

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om den arkæologiske udgravning forud for byggemodning af område vest for Københavns lufthavn ved Tømmerupvej

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid ROM 2265 Foldager Glim sogn Sømme herred Københavns amt Stednr. 020402 I forbindelse med at firmaet Kongstrup

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF00350 Genbrugsplads Maribo med fund af bebyggelsesspor fra ældre jernalder

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF00350 Genbrugsplads Maribo med fund af bebyggelsesspor fra ældre jernalder Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF00350 Genbrugsplads Maribo med fund af bebyggelsesspor fra ældre jernalder Udført af Anders Rasmussen for, 5. 8. marts 2012 Museets j.nr.:

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Der er registreret en del oldtidslevn i området, bl.a. jernalderlandsbyer og gravhøje fra bronzealderen i området (se fig. 1).

Der er registreret en del oldtidslevn i området, bl.a. jernalderlandsbyer og gravhøje fra bronzealderen i området (se fig. 1). Beretning FHM 4330 Højspændingsmaster Trige Nord, Hæst by matr. nr. 9e og 9c, Trige sogn, stednr. 15.06.07 og Spørring by matr. nr. 20a, 19i, 19h, 11a og 52, Spørring sogn, stednr. 15.06.05 begge i Vester

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

FHM 5804 Solsortevej 26

FHM 5804 Solsortevej 26 FHM 5804 Solsortevej 26 Nordby sogn, Samsø herred, tidl. Holbæk amt, stednr. 03.05.03, SBnr. 47, SLKS nr. Udgravningsberetning Forundersøgelse af 1.218 m2 sommerhusgrund ved Mårup, Samsø. Fig. 1: Undersøgelsesområdet

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Af arkæolog Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 527de, Randers Markjorde Randers Sogn,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Aars sogn, Aars herred, Aalborg amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. 339 Bygherrerapport for VMÅ 2610 Stenildvad Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens

Læs mere

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.:

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Sted: Skærskovgård V Matr. nr.: Ejerlav: Sogn: Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Hus A801 fra bondestenalderen markeret med paptallerkner.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

Beretning for arkæologisk undersøgelse af DOMKIRKEPLADSEN 4 Roskilde Domsogn

Beretning for arkæologisk undersøgelse af DOMKIRKEPLADSEN 4 Roskilde Domsogn Beretning for arkæologisk undersøgelse af DOMKIRKEPLADSEN 4 Roskilde Domsogn ROM 2696 Stednr. 020410 DOMKIRKEPLADSEN 4 Bebyggelsesspor Middelalder Matr.nr. 345 Roskilde Bygrunde Roskilde Domsogn Sømme

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

RISØ, HIMMELEV. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af

RISØ, HIMMELEV. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Beretning for arkæologisk forundersøgelse af RISØ, HIMMELEV ROM 1990 Stednr. 020405-81 RISØ Grube Oldtid Matr.nr. 61a, Veddelev by Himmelev Sømme Tidl. Københavns amt ROSKILDE MUSEUM 1 Resumé Foranlediget

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr.

KLOSTERVANG 20. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen. ROM 2776 Stednr. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af KLOSTERVANG 20, Roskilde Domsogn ROM 2776 Stednr. 020410-220 KLOSTERVANG 20 Affaldsgrube m.v. Middelalder Matr.nr. 104k af Roskilde Bygrunde Roskilde Domsogn

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

TREKRONER ØST VII, Fløng

TREKRONER ØST VII, Fløng Beretning for arkæologisk forundersøgelse af TREKRONER ØST VII, Fløng ROM 2285 Stednr. 020401-50 TREKRONER ØST VII Bebyggelse og gruber Jernalder Matr.nr. 123b St. Hede, Roskilde Jorder Fløng sogn Sømme

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

ARV 71 Øster Debel. Indholdsfortegnelse

ARV 71 Øster Debel. Indholdsfortegnelse ARV 71 Øster Debel V. Debel Gde, Ovtrup, matrikel 2d, Ovtrup sogn, Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190711, lokalitets nr. 177. KUAS Journalnr. 2015-7.24.02/ARV- 0004 Beretning

Læs mere

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum ROM j.nr. 2377 Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr. 020405- Roskilde Museum Undersøgelsens data Udgravningen af ROM 2377 Børnehøjen blev gennemført

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune

Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune J.nr. HØM 295 KUAS j.nr. FOR 2003-2123-0105 Sb.nr. 010411-83 Bronzealderbopladsen ved Nivåvej i Fredensborg Kommune Den arkæologiske udgravning 2006 Ole Lass Jensen Hørsholm Egns Museum Maj 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

SIM 8/2008 Voel Boldbaner Karen Rysgaard. Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg

SIM 8/2008 Voel Boldbaner Karen Rysgaard. Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg Beretning for udgravning ved Voel Boldbaner, Silkeborg Journalnummer: SIM 8/2008 Sted: Voel Boldbaner SB Stednummer: 16.01.15-241 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0005 Matr. nr.: del af 8x Ejerlav: Voel By

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere

Bygherrerapport: Sattrup Syd

Bygherrerapport: Sattrup Syd Bygherrerapport: Sattrup Syd Sted: Sattrup Matr. nr.: 5a Ejerlav: Sattrup Sbnr.: Sogn: Østbirk Herred: Voer Gl. Amt: Skanderborg HORSENS MUSEUM JOURNALNR.: HOM 2003 KUAS: 2003-2123-0789 År: 2008 Beretningsansvarlig:

Læs mere

Hegn og gruber ved Blodhøj

Hegn og gruber ved Blodhøj Bygherrerapport Hegn og gruber ved Blodhøj Fig. 1. Udgravningen med Blodhøj i baggrunden. Foto: Roskilde Museum. ROM 2529 SMEDEGADE Gruber/hegn Sted nr. 02.05.09 Matr. nr. del af Snoldelev 5be, Snoldelev

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for VMÅ 2772 Dankalk 2013. Sted nr. 12.07.08., sb. 49/KS nr. 2013-7.24.02/VMÅ-0009) Næsborg sogn, Slet herred, Aalborg amt.

Kulturhistorisk rapport for VMÅ 2772 Dankalk 2013. Sted nr. 12.07.08., sb. 49/KS nr. 2013-7.24.02/VMÅ-0009) Næsborg sogn, Slet herred, Aalborg amt. Kulturhistorisk rapport for VMÅ 2772 Dankalk 2013 Sted nr. 12.07.08., sb. 49/KS nr. 2013-7.24.02/VMÅ-0009) Næsborg sogn, Slet herred, Aalborg amt. 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Abstract...

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

DKM Barslev - Prøvegravningsrapport. Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr

DKM Barslev - Prøvegravningsrapport. Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr DKM 20.775 Barslev - Prøvegravningsrapport Hvidbjerg sogn, Refs herred, tidl. Thisted amt. Stednr. 110607-177 Abstract Arkæologisk forundersøgelse forud for etablering af minkhaller på ca. 1 ha ved Barslev

Læs mere

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser Af stud. mag Jesper Jensen og museumsinspektør Mads Runge Arkæologisk rapport nr. 196, 2008 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning...

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2602 og A3302 Stenildvad Aars Sogn, Aars Herred, Aalborg amt. Stednr.12.08.14, Sb. Nr. 338 Indholdsfortegnelse Kort...s. 3 1. Undersøgelsens forhistorie...s.

Læs mere

Marbjergvej en gårdtomt fra førromersk jernalder.

Marbjergvej en gårdtomt fra førromersk jernalder. Marbjergvej en gårdtomt fra førromersk jernalder. Bygherrerapport af David Brink Indledning Planer om byggeri på en grund i Trekroner Forskerpark ved RUC betød, at Roskilde Museum foretog en arkæologisk

Læs mere

OBM 4914 Skrillinge SØ II, etape 3.

OBM 4914 Skrillinge SØ II, etape 3. OBM 4914 Skrillinge SØ II, etape 3. - Arkæologisk forundersøgelse med kulturlagsaflejringer fra ældre jernalder. Af arkæolog Michael Lundø Jakobsen Arkæologisk rapport nr. 289, 2009 Indhold: Indledning...

Læs mere

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr.

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. Udgravningsberetning SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. 214804 Beretning for større forundersøgelse af en erhvervsgrund under

Læs mere

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr. 230302 J. nr. HAM 5229, sags nr. 12/3605-8.1.1 Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev der påvist spor

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen Resumé En arkæologisk udgravning af affaldsgruber og stolpehuller inden for et knapt 100 m 2 stort udgravningsfelt

Læs mere

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn - Forundersøgelse af mulige forhistoriske anlæg i form af stolpehuller og gruber. Anlæggene gav ikke anledning til yderligere undersøgelser. Af mag art Jakob Bonde

Læs mere

FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79

FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79 FHM5366 Lyshøjen, Lystrup Egå sogn, Øster Lisbjerg herred, tidl. Randers amt. Sted nr. 14.11.02. Sb.nr. 141102 79 Kampagne: 16 05 2012 KUAS nr. 2012 7.24.02/FHM 0021 Forundersøgelse forud for byggemodning

Læs mere

SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr

SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr FF nr SJM 173 Kragelundvej 16, Hunderup, Kragelund by matr. nr. 4a, Hunderup sogn, Gørding Herred, Ribe Amt. Stednr. 190204. FF nr. 208628. Beretning for mindre forundersøgelse forud for anlæggelse af jordvarme.

Læs mere

OBM4912, Hasmark Strand Camping, Norup Sogn - Arkæologisk udgravning af kogegruber og kogestensgruber fra oldtid

OBM4912, Hasmark Strand Camping, Norup Sogn - Arkæologisk udgravning af kogegruber og kogestensgruber fra oldtid OBM4912, Hasmark Strand Camping, Norup Sogn - Arkæologisk udgravning af kogegruber og kogestensgruber fra oldtid Af museumsinspektør Kirsten Prangsgaard og arkæolog Anne Katrine Thaastrup-Leth Undersøgelsesområdet,

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

SIM 14/2007 Balle Huse Karen Rysgaard

SIM 14/2007 Balle Huse Karen Rysgaard Beretning for udgravning af dele af en bebyggelse fra yngre romersk/ældre germansk jernalder, Balle Huse, Balle sogn, Hids herred, gml. Viborg amt, stednr. 13.03.01-150, SIM 14/2007, KUAS j. nr. 2003-2123-1251

Læs mere

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 Arkæologisk undersøgelse i forbindelse med afgravningskontrol af kabeltracé fra Nustrup

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse forud for opførelse af dagligvarebutik og byggemodning Af Arkæolog Kristine Stub Precht Arkæologisk Rapport nr.385,

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport. HOM2628, Kildeparken Syd, Etape 2

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport. HOM2628, Kildeparken Syd, Etape 2 Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM2628, Kildeparken Syd, Etape 2 Tidl. Vejle Amt, Hatting Herred, Øster Snede Sogn, Gammelsole By Ejerlav, matrikelnr.: 5i Sted-SBnr.: 170819-45 KUAS: 2010-7.24.02/HOM-0004

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding

Udgravningsberetning. RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding Udgravningsberetning RSM 10.007 St. Fjelstervang Nord III Forundersøgelse, råstofindvinding RSM 10.007. Undersøgelsesområdet set fra syd, med igangværende tildækning af søgegrøfter. Foto: Torben Egeberg.

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Vindinge Østergård Syd II, Vindinge sogn

Vindinge Østergård Syd II, Vindinge sogn Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Vindinge Østergård Syd II, Vindinge sogn J.nr. ROM 2908 Stednr. 02.05.12-33 Vindinge Østergård Syd Etp. II Bebyggelse Vikingetid-tidlig middelalder Matr.nr.

Læs mere

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Tinggård 1 og 2 Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Benita Clemmensen og Niels Terkildsen Vesthimmerlands Museum

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM 2269, Mariendal, etape 1 Tidl. Vejle Amt, Tyrsting Herred, Voerladegård Sogn, Gantrup By, matrikelnr.: 4k og 9f Sted-SBnr.: 160411-120 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0001

Læs mere

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen

SIM 50/2008 Motorvejen Pankas/Funder Peter Mohr Christensen Staderapport for etape 3 Perioden 18/5 til 15/6 2009 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Sb. nr. 13.03.03-204 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: motorvejen Pankas-Funder Matr. nr.: 2s Funder

Læs mere

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr.

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. ENGGÅRDEN bygherrerapport NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. 2003 2122-1550 1 Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse ved

Læs mere

Holbæk Museum Klosterstræde 18 4300 Holbæk Tlf.nr. +45 59 43 23 53 Mail: sekretariat@holbmus.dk

Holbæk Museum Klosterstræde 18 4300 Holbæk Tlf.nr. +45 59 43 23 53 Mail: sekretariat@holbmus.dk Holbæk Museum Klosterstræde 18 4300 Holbæk Tlf.nr. +45 59 43 23 53 Mail: sekretariat@holbmus.dk MHO1088 Hjortholmshuse KUAS journal nr. 2011-7.24.02/mho-0004 03.03.16. Tølløse sogn Holbæks første palisade

Læs mere

HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95.

HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95. HAM 5318 Petersborg, Uge sogn, Lundtoft herred, tidl. Aabenraa amt. Sted nr. 22.01.10. Sb.nr. 95. Arkæologisk forundersøgelse af et delareal i forbindelse med råstofindvinding ved Hærvejen, syd for Urnehoved.

Læs mere

Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå

Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå Kulturhistoriskrapport for prøvegravning og overvågning af cykelsti Mollerup-Linå Journalnummer: SIM 113/2012 Sted: Mollerup-Linå Stednummer: 160105 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/SIM-0003 Matr. nr.:7000d Ejerlav:

Læs mere

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Arkæologisk udgravning Beretning HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Tidl. Vejle Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Haldrup By Ejerlav Sted-SBnr.: 160512-101 KUAS: 2010-7.24.02/HOM-0014 Fig. 1. Kort over det

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby deletape Askhøjvej SB Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007

Læs mere

BYGHERRERAPPORT: To gårdstomter fra yngre germansk jernalder/vikingetid ved Himmelev Boldbaner.

BYGHERRERAPPORT: To gårdstomter fra yngre germansk jernalder/vikingetid ved Himmelev Boldbaner. BYGHERRERAPPORT: To gårdstomter fra yngre germansk jernalder/vikingetid ved Himmelev Boldbaner. J. nr. ROM 2503 HIMMELEV BOLDBANER, ETAPE I-II Stednr. 02.04.05 Himmelev Sogn Sømme Herred Københavns amt

Læs mere

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR 2003-2122-0691 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:131 Alfehøjvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg herred, Storstrøms Amt

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skalhøje II Kogegrubefelt samt bebyggelse fra sen stenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5684 Januar 2016 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99

Læs mere

Arkæologisk Forundersøgelse

Arkæologisk Forundersøgelse Arkæologisk Forundersøgelse KNV00163, Gørslev Voldsted Sogn: Gørslev Herred: Bjæverskov herred Amt: Roskilde Amt, (Tidligere Præstø Amt) Stednr.: 050103 Sb.nr.: 1 Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens

Læs mere