Bekendtgørelse om godkendelse af prøvnings- og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bekendtgørelse om godkendelse af prøvnings- og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område"

Transkript

1 Sorsigvej Ribe Telefon: Mail: Høringsnotat Notat Sagsnr.: TS Dato: Bekendtgørelser vedrørende godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område 1. Indledning Færdselsstyrelsen har den 3. marts 2016 sendt fem udkast til bekendtgørelser i høring, der alle vedrører en ny godkendelsesordning for prøvningsinstanser på det køretøjstekniske område. Høringslisten fremgår af Bilag 1. Udkast til bekendtgørelserne har samtidig været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsmaterialet omfatter en helt ny bekendtgørelse: Bekendtgørelse om godkendelse af prøvnings- og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område Dertil kommer konsekvensrettelser i fire eksisterende bekendtgørelser: Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om alkolåse, der anvendes i forbindelse med kørekort med vilkår om alkolås Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om særtransport Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-bus på motorvej Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer Side 1 (11) Færdselsstyrelsen er en del af Trafik- og Byggestyrelsen

2 Høringsfristen udløb den 31. marts Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Bilbranchen (en del af DI), Dansk Bilbrancheråd, Dansk Erhverv, Rigspolitiet, Skat, samt Taxinævnet i Region Hovedstaden. Færdselsstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra AutoConsult, Erhvervsstyrelsen, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Henning Jensen Nyhuus (konsulent for autocamperbranchen), Motorhistorisk Samråd, Tekniske Konsulenter for Vejtransport, samt Teknologisk Institut. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Færdselsstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Ændringerne i de fire konsekvensrettede bekendtgørelser angår en præcisering af, hvornår dokumentation mv. kan udarbejdes af en godkendt prøvningsinstans. Der foretages endvidere et antal rettelser, der præciserer hvilke opgaver der varetages af Færdselsstyrelsen. I bekendtgørelsen om ændring af bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-bus på motorvej foreskrives et ændret Tempo 100-mærke, som bærer Færdselsstyrelsens logo. Om bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer bemærkes desuden, at denne efterfølgende er skrevet sammen med et andet ændringsforslag til synsbekendtgørelsen, som har været i høring fra den 30. november 2015 til den 1. februar Denne høring er sket sammen med bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj. Der henvises til høringsportalen angående listen over hørte parter og indkomne høringssvar. Færdselsstyrelsen har efter en gennemgang af disse høringssvar vurderet, at de ikke giver anledning til ændringer i bekendtgørelsesudkastet. Om bekendtgørelse om godkendelse af prøvnings- og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område skal det bemærkes, at der er foretaget en række indholdsmæssige ændringer i forhold til det udsendte udkast, dels på baggrund af de modtagne høringssvar, dels ud fra mere generelle overvejelser om prøvnings- og kontrolinstansers funktionsmåder. Side 2 (11)

3 2. Bekendtgørelse om godkendelse af prøvnings- og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område Betegnelsen anerkendt prøvningslaboratorium m.v. Tekniske Konsulenter for Vejtransport bemærker, at det hidtil brugte udtryk anerkendt prøvningslaboratorium også anvendes af f.eks. SKAT i forbindelse med alternativ montering af nummerplader. AutoConsult finder, at den organisation, som udfører prøvninger, rettelig bør betegnes som Teknisk tjeneste, jf. Rådets direktiv 2007/46/EF og 2002/24/EF og Rådets forordning (EU) 167/2013. Bekendtgørelsen udmønter færdselslovens 68 d, ifølge hvilken Transport- og bygningsministeren kan fastsætte bestemmelser om prøvningsinstanser inden for det køretøjstekniske område. For klarhedens skyld anvender bekendtgørelsen samme terminologi som loven, hvor de pågældende tjenester betegnes som prøvningsinstanser. Kvalifikationskrav til prøvningsinstanser AutoConsult vurderer, at formuleringerne svarende til og har et godkendt kvalitetsstyringssystem i 2, nr. 4, er modsatrettet. Auto- Consult foreslår følgende formulering i stedet: efterlever krav i henhold til de for den tekniske tjeneste (AP) relevante anvendelsesområder af de inspektions- prøvnings- og kalibreringsydelser, der tilbydes, i den til enhver tid gældende version af... AutoConsult finder endvidere, at DS/EN ISO 9001 er utilstrækkelig som kvalitetsstandard for tekniske tjenester, der udfører egentlige afprøvninger, idet denne standard ikke sikrer habilitet eller kompetencer. AutoConsult foreslår en omformulering af 10, stk. 2, som sikrer, at inspektionsvirksomhed henføres under DS/EN ISO/IEC (Inspektionsorganer) og afprøvende virksomhed henføres under DS/EN ISO/IEC (Prøvnings- og kalibreringslaboratorier). Færdselsstyrelsen har på baggrund af høringssvarene foretaget en række justeringer af bekendtgørelsen, således at kravene til prøvningsinstansernes kvalitetsstyringssystemer fremstår mere klart og sammenhængende. Bl.a. er omtalen af ISO-standarder taget ud af 2 og i stedet samlet i en omformuleret 10. Endvidere er ISO niveau fjernet som tilstrækkelig standard for prøvningsinstanser. Side 3 (11)

4 Tekniske Konsulenter for Vejtransport savner reelle krav til kompetencer, kvalifikationer og habilitet hos firmaer, der søger godkendelse som prøvningsinstans. Der er i kravene henvist til 3 forskellige DS/EN ISO/IEC standarder, men kravene heri er væsentligt forskellige, og den nuværende formulering vurderes at give mulighed for etablering af prøvningsinstans uden at være i besiddelse af fornødne kompetencer, kvalifikationer og habilitet. For at undgå en udvanding af kvaliteten, sådan som man efter foreningens opfattelse har set det på synsvirksomhedernes område, efterlyses regler med større vægt på faktiske kompetencer og kvalifikationer. AutoConsult noterer, at der i forhold til tidligere offentliggjorte tanker om krav til Godkendt Instans m.v. var en række formelle krav til kompetencer, uddannelse m.v. for personale, der skal udføre afprøvningerne. Der bør ifølge AutoConsult som minimum foreligge en tilhørende vejledning om, hvorledes disse forhold vægtes ved ansøgning om godkendelse. Bekendtgørelsen er nu justeret således, at prøvningsinstanser skal opfylde ISO 17020/17025 eller tilsvarende, hvilket efter Færdselsstyrelsens opfattelse sikrer, at kontrolinstanser skal lægge fornøden vægt på faglige kvalifikationer samt habilitet hos de prøvningsinstanser, de kontrollerer. Motorhistorisk Samråd ser behov for, at de kommende prøvningsinstanser vil råde over et tilstrækkeligt vidensniveau angående historiske motorkøretøjer. Reglerne burde således opstille krav til et vist niveau af historisk viden, på samme måde som man kræver teknisk indsigt med videre. Alternativt opfordrer Motorhistorisk Samråd til, at de nye regler til ansøgnings- og godkendelsesprocesserne tilrettes, så en paraplyorganisation som Motorhistorisk Samråd kan godkendes som prøvningsinstans. Færdselsstyrelsen finder, at det ville være for vidtgående at stille et generelt krav til alle prøvningsinstanser om specifik viden angående historiske motorkøretøjer. En paraplyorganisation som Motorhistorisk Samråd kan imidlertid overveje at viderebringe sin specialviden ved at etablere en eller flere samarbejdsrelationer med prøvningsinstanser, der ønsker at opbygge eller vedligeholde specialviden om historiske køretøjer. Side 4 (11)

5 Krav om et specifikt kvalitetsstyringssystem i 10, stk. 1. Teknologisk Institut finder, at det ikke bør være nødvendigt at oprette et kvalitetsstyringssystem specielt målrettet en virksomheds aktiviteter som godkendt prøvningsinstans, jf. 10, stk. 1. Dette skyldes, at virksomheden i forvejen er dækket af et godkendt overordnet kvalitetsstyrringssystem svarende til DS/EN ISO/IEC eller DS/EN ISO/IEC 17025, jf. 2, nr. 4. Samtidig mener Teknologisk Institut, at idet en certificeringsvirksomhed i forvejen er indblandet i form af kontrolinstans, bør prøvningsinstansens kvalitetsstyringssystem netop være certificeret, da det i forvejen er et krav at overholde kravene til certificeringen. Færdselsstyrelsen er enig i, at der ikke vil være behov for, at en prøvningsinstans opretter et mere specifikt kvalitetsstyringssystem, end hvad der følger af ISO 17020/17025 eller tilsvarende niveau. Bekendtgørelsen er justeret i overensstemmelse hermed. Endvidere er der foretaget en stramning af reglerne om kontrolinstanser, der efter Færdselsstyrelsens opfattelse kan sikre, at prøvningsinstansernes kvalitetsstyringssystem reelt lever op til ISO 17020/17025 niveau, uanset om kvalitetsstyringssystem formelt stiller krav om certificering. Kvalifikationskrav til prøvningsinstansers underleverandører AutoConsult finder, det er en interessant og meget fin formulering, at den tekniske tjeneste (prøvningsinstansen) skal råde over og kunne allokere fornødent personale, herunder eventuelt i form af underleverandører. Teksten ville efter AutoConsults opfattelse være tilstrækkelig med fuldt kvalitetsstyringssystem, jf. de standarder nævnt i 2, stk. 4, men ved et lavere niveau (f.eks. DS/EN ISO 9001, som nævnt i 10), vil denne formulering ifølge AutoConsult rumme for store muligheder. I henhold til tidligere offentliggjorte tanker var det planen, at der ville være selvstændig godkendelse af underleverandører, men dette antages at være skrinlagt med denne formulering, og at den godkendte prøvningsinstans alene har ansvaret herfor. AutoConsult ser følgelig behov for, at der alene anvendes relevante standarder for kvalitetsstyringssystemer. AutoConsult henleder desuden opmærksomheden på, at punkt i DS/EN ISO/IEC medfører, at også underleverandører skal have et kvalitetsstyringssystem i henhold til samme standard. Side 5 (11)

6 Der er nu foretaget ændringer i bekendtgørelsen, der sikrer, at prøvningsinstanser skal overholde ISO 17020/17025 eller tilsvarende niveau, hvilket efter Færdselsstyrelsens opfattelse vil sikre, at der sker fornøden kontrol med underleverandørers forhold. Kvalifikationskrav til kontrolinstanser Tekniske Konsulenter for Vejtransport er ikke bekendt med, om der findes kontrolinstanser på det danske marked, som kan opfylde kravet om et kvalitetssystem svarende til DS/EN ISO/IEC Man er imidlertid bekendt med, at f.eks. DANAK ikke vil kunne opfylde dette krav, og således ikke vil kunne fungere som kontrolinstans på markedet, hvilket vurderes uheldigt. Foreningen opfordrer til at tilpasse reglerne, hhv. kontakte DANAK med henblik på at finde en passende løsning. AutoConsult bemærker, at DANAK har oplyst ikke at ville kunne fungere som kontrolinstans i henhold til nuværende formulering. Dette vurderes at være uheldigt. DANAK behøver ikke opfylde de krav, der stilles til godkendte kontrolinstanser, da DANAK vil være omfattet af bestemmelsen om akkrediteringsorganer, jf. 8, stk. 1, nr. 1. Bekendtgørelsens 1, stk. 3, er blevet præciseret for at gøre det tydeligt, at organisationer nævnt i 8, stk. 1, nr. 1 og 2, ikke skal opfylde bekendtgørelsens krav til kontrolinstanser. AutoConsult bemærker, at der er væsentlig forskel på de her anførte krav og tilsvarende krav til kontrolinstanser, som anført i synsvirksomhedsbekendtgørelsen (Bkg. nr. 724 af 24. juni 2011). Det bør ifølge AutoConsult overvejes, om kravet kan ændres således, at der alene er krav om, at kontrolinstansen har kvalitetsstyringssystem i henhold til DS/EN ISO/IEC serien. AutoConsult er bekendt med, at der på markedet findes danske kontrolinstanser, som er akkrediteret af DANAK i henhold til DS/EN ISO/IEC 17020, men som ikke har DS/EN ISO/IEC 17021, og det vurderes som unødig udgift, såfremt der tillige skal implementeres DS/EN ISO/IEC Færdselsstyrelsen vurderer, at ISO er rette niveau for kontrolinstansernes kvalitetsstyringssystem henset til de opgaver, kontrolinstanserne forventes at varetage. Skulle en virksomhed, der ønsker godkendelse som kontrolinstans, gøre gældende, at man opfylder ISO Side 6 (11)

7 17020, og at dette ud fra en konkret vurdering kan sidestilles med ISO niveau, vil Færdselsstyrelsen vurdere den enkelte virksomhed konkret. Øvrige justeringer, præciseringer og konsekvensrettelser Færdselsstyrelsen har ud over ovennævnte ændringer foretaget en række præciseringer og ændringer i bekendtgørelsen i forhold til det udkast, der har været i høring. Hensynet har især været at afbureaukratisere sagsgange samt at sikre kvaliteten i prøvnings- og kontrolinstansernes arbejde. Angående prøvningsinstanser er der især sket ændringer eller præciseringer i 1, 2, 6, 7, 16, 26, 27 og 29. Angående kontrolinstanser er der især sket ændringer eller præciseringer i 13-16, 26 og 27. Der er endvidere tilføjet en ny 17 om de kvalitetsstyringssystemer, som kontrolinstanser må godkende og efterprøve. Dele heraf fremgik tidligere af 20. Med henblik på at begrænse de administrative byrder er der sket ændringer i 3, 12, 16 og 21 Med henblik på udenlandske godkendelser er der sket en præcisering af 8, lige som 18 om kontrolinstanser etableret i udlandet er udgået. Blandt de rent sproglige rettelser er der bl.a. sket en ændring af den tidligere betegnelse DS/EN ISO/IEC til ISO, uden at der herved er tilsigtet en indholdsmæssig ændring. 3. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-bus på motorvej Henning Jensen Nyhuus, konsulent for autocamperbranchen, opfordrer kraftigt til, at man indfører en tempo-100-ordning for campingvogne og autocampere på mellem kg og op til kg. Han henviser til andre lande som f.eks. i Tyskland, hvor man efter godkendelse må køre 100 km/t på motorveje. Der er siden høringsperiodens udløb vedtaget en ændring af færdselsloven (lov nr. 385 af 27. april 2016), som bemyndiger Transport- og bygningsministeren til at fastsætte regler om, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at biler med en tilladt totalvægt på ikke over kg tilkoblet påhængsvogn, sættevogn eller registreringspligtigt påhængsredskab, herunder campingvogn, må køre med op til 100 km Side 7 (11)

8 i timen på motorvej og op til 80 km i timen på andre veje end motorveje. Disse regler vil træde i kraft med virkning fra 1. juli Der findes ikke en tilsvarende bemyndigelse fra lovgiver til at indføre en Tempo-100-ordning for autocampere på mellem kg og op til kg. 4. Øvrige bemærkninger Kvaliteten af synshallernes arbejde Tekniske Konsulenter for Vejtransport oplever, at udviklingen på synsområdet, set fra deres synspunkt, ikke bevæger sig i den rigtige retning. Foreningen oplever, at kravene for at etablere sig er for lempelige, og at der er for mange virksomheder, der etablerer synsvirksomhed med deraf følgende konkurrence. Dette medvirker efter foreningens opfattelse til, at der måske ikke længere kun konkurreres på prisen, men også hvordan der kan lempes på kvaliteten for at tiltrække kunder. Motorhistorisk Samråd oplever, at der ikke altid er den nødvendige historiske viden om køretøjer ældre end 35 år i synsvirksomhederne, og har udtrykt bekymring herom. Lovgivningen overlader det til markedskræfterne at regulere antallet af synshallerne og dermed konkurrencesituationens intensitet. Ud over pris/effektivitet er der også mulighed for at konkurrere på serviceniveauet i det omfang, at alle krævede kvalitetsstandarder bliver overholdt. En intensiveret konkurrence kan bl.a. medføre et mere varieret udbud af ydelser, hvor nogle synshaller vil markedsføre sig på deres effektivitet/pris, mens andre kan finde det attraktiv at konkurrere på kvalitet og specialviden, f.eks. om historiske køretøjer. Færdselsstyrelsen er opmærksom på kritikken og noterer sig de modtagne bemærkninger om kvaliteten af synshallernes arbejde. Færdselsstyrelsen er i aktiv dialog med branchen med henblik på at sikre kvaliteten i synsarbejdet. Registreringsnumre for Tekniske Tjenester (AP) AutoConsult opfordrer Færdselsstyrelsen til, at der etableres et system med registreringsnumre, der tildeles tekniske tjenester (AP) og som skal angives i alle rapporter, således at synsvirksomheden på simpel vis kan verificere, at en given rapport er udstedt af en i henhold til nærværende bekendtgørelse godkendt teknisk tjeneste (AP). Side 8 (11)

9 AutoConsult har i denne forbindelse fremlagt et eksempel på registreringsnumre gældende for TÜV Süd. Færdselsstyrelsen har taget opfordringen til efterretning. Økonomiske konsekvenser Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) vurderer, at bekendtgørelsesudkastene medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt for erhvervslivet. Konsekvenserne bliver derfor ikke kvantificeret yderligere. Færdselsstyrelsen er enig i denne vurdering. Høringsfristen Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har anmodet om, at svarfrister for fremtidige høringsbreve bliver forlænget således, at alle relevante parter i forsvaret har en reel mulighed for at udføre en fundamental sagsbehandling. AutoConsult opfordrer generelt til, at sådanne høringer udsendes med et høringsvarsel på minimum 4 uger, svarende til 20 arbejdsdage. Den givne høringsfrist finder AutoConsult betydeligt kortere, idet påskeugen (6 dage) ikke bør tælles med. Færdselsstyrelsen tilstræber en høringsfrist på mindst 4 uger, sv.t. 20 arbejdsdage, men forbeholder sig mulighed for at fastsætte en kortere høringsfrist, hvis konkrete forhold taler herfor. I den konkrete situation har høringsperioden været fastsat til 4 uger, som har omfattet 3 påskehelligdage. Dermed blev høringsfristen på i alt 17 arbejdsdage, hvilket kun er uvæsentligt kortere, end hvad styrelsen normalt tilstræber. Ros for reguleringsinitiativet Tekniske Konsulenter for Vejtransport ville som udgangspunkt gerne rose arbejdet med at rydde op på området. Side 9 (11)

10 Bilag 1 AUTIG (Automobilbranchens Handels- og Industriforening) AutoBranchen Danmark Bilbranchen Centralforeningen af Taxiforeninger i Danmark (C.A.T.) Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, ITD DANAK Danmarks Motor Union Dansk Bilbrancheråd Dansk Bil-Forhandler Union Dansk Erhverv Dansk Industri Dansk Kranforening Dansk Metal Dansk Standard Dansk Taxi Råd Dansk Transport og Logistik - Danske Vognmænd Danske Advokater Danske Busvognmænd Danske Maskinstationer og Entreprenører Danske Motorcyklister Danske Regioner Dansk Sidevogns Klub De Danske Bilimportører Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (DANAK) DI Transport DTL KranBlok DTU Transport Erhvervsstyrelsen ERFAgruppen-bilsyn Fagligt Fælles Forbund, 3F Forenede Danske Amerikanerbilklubber, FDA Forenede Danske Motorejere, FDM Foreningen af Vognimportører i Danmark Side 10 (11)

11 Foreningen Tekniske Konsulenter for Vejtransport Forsvarets Materieltjeneste Frie Danske Lastbilvognmænd Justitsministeriet Kommunernes Landsforening Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Landsorganisationen I Danmark, LO MC-Touring Club Motorcykel Importør Foreningen Motorcykel-Forhandler Foreningen Motorhistorisk Samråd NOAH-Trafik Rådet for Sikker Trafik Rigspolitiet Sammenslutningen af Karosseribyggere og Autooprettere i Danmark, SKAD SKAT Taxinævnet i Region Hovedstaden Teknologisk Institut Trafikselskaberne i Danmark Side 11 (11)

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Hovedindholdet i de øvrige høringssvar er opdelt efter relevante emner. Færdselsstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv.

Hovedindholdet i de øvrige høringssvar er opdelt efter relevante emner. Færdselsstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 72218899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Notat Sagsnr.: TS20000-00068 Dato: 12-05-2016 Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- kørsel med campingvogn

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel 25. juni 2009 Bilteknisk Afdeling J. nr.: FS318-000444 Sagsbeh.: Jesper Jukic Deres ref.: Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel Den 27. marts 2009 udsendte Færdselsstyrelsen udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler)

Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler) Skatteministeriet J. nr. 16-0048101 Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler) 1 I brændstofforbrugsafgiftsloven, jf.

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej.

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 www.trafikstyrelsen.dk Sagsnummer: TS20000-00019 Dato 6.08.2013 Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 Udkast Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 I medfør af 43, stk. 12, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 39 Folketinget 2011-12 Fremsat den 23. november 2011 af transportministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forbud mod visse konstruktive ændringer,

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 27 Offentligt Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse 1. Lovforslagets formål 2. Lovforslagets indhold 3. Forbud mod visse

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven 1 TS2060103-201 8. juli 2014 UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Tunge køretøjer på kommunevej, let gods på blokvogne og gebyr for udstedelse af legitimationskort) I færdselsloven,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017.

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 18. maj 2016 Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer

Læs mere

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.)

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.) Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 80 Bilag 5 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780246 Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Trafikstyrelsen

Læs mere

Retsinformation. Lovgivning som forskriften vedrører. LBK Nr. 452 af 24/06/1998. Oversigt (indholdsfortegnelse)

Retsinformation. Lovgivning som forskriften vedrører. LBK Nr. 452 af 24/06/1998. Oversigt (indholdsfortegnelse) Bekendtgørelse om udpegning og notifikation af bemyndigede organer til at udføre certificerings-, kontrol- og prøvningsopgaver i henhold til EF-direktiv om byggevarer (89/106/EØF) BEK nr 229 af 31/03/2001

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2012/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0009 Fremsat den 13. marts 2013 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Sagsnr.: TS20000-00117 Dato: 12-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter

Læs mere

Bekendtgørelse om køreuddannelse til kategorier omfattet af direktiv 2006/126/EF om kørekort

Bekendtgørelse om køreuddannelse til kategorier omfattet af direktiv 2006/126/EF om kørekort BEK nr 1056 af 08/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. august 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2011-802-0004 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om godkendelse og syn af køretøjer

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om godkendelse og syn af køretøjer 2015/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin. Fremsat den 10. december 2015 af transport- og bygningsministeren

Læs mere

HØRING herunder økonomisk høring om revision af slæbningsbekendtgørelsen

HØRING herunder økonomisk høring om revision af slæbningsbekendtgørelsen Til Høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 info@tbst.dk www.tbst.dk Journal TS2060604-8 Dato 09. november 2015 Sagsbehandler. HEWR HØRING herunder økonomisk høring om

Læs mere

og versioneringsstrategi for OIOUBL - fælles standard for e-handelsdokumenter.

og versioneringsstrategi for OIOUBL - fælles standard for e-handelsdokumenter. Notat Opdaterings- og Versioneringsstrategi for OIOUBL fælles standard for e- handelsdokumenter Indledning I henhold til erfaringerne med OIOXML elektronisk regning samt de opdateringer og præciseringer,

Læs mere

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed BEK nr 1045 af 30/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-113-0147 Senere ændringer til forskriften BEK nr 88 af 27/01/2016

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt Folketinget Transport- og Bygningsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse

Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse 4. september 2014 HSF/MFA Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Supplerende bestemmelser for. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Supplerende bestemmelser for. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Supplerende bestemmelser for Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Grundlag under Dancert for certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA(2011)0215 Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1)

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1) BEK nr 1755 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00406 Senere ændringer

Læs mere

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. *****

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** Notat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om film og bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed Kulturministeriet sendte den 17. juni 2013 et forslag til lov om ændring om

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Sagsnr. 10-1057 Vores ref. MLK/EKH Deres ref. 2012-0010024 6HQGHVSUHPDLOWLO$QQH+HGHJDDUGDLK#DPVGNRJ Den 18. oktober 2012 )OHPPLQJ)UDQGVHQIOI#SHQVWGN

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 811 endelig 2004/0248 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladsers

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 83 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2015-5349 Høringsnotat vedrørende L 83 forslag til lov om ændring af færdselsloven (udøvelse af markedskontrol med

Læs mere

Tilladelse til udvidelse af kaj- og moleanlæg på Skagen Havn

Tilladelse til udvidelse af kaj- og moleanlæg på Skagen Havn Forsvarsministeriet v/forsvarets Bygningsog Etablissementstjeneste Att.: Projektleder, Byggedivisionens Projektteam Vest, Eva Hancock Sendt elektronisk til esh@mil.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår.

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. Punkt 25. Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. 2013-47974. By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender, at 9 tilladelser til taxikørsel tildeles efter

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 30. maj 2016 Kontor: Forebyggelseskontoret

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning af offentlig servicetrafik m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning af offentlig servicetrafik m.v. 1. Indledning Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 lije@tbst.dk www.tbst.dk Notat Sagsnr. TS50000-00017 Dato 16. september 2015 Høringsnotat Bekendtgørelse om samarbejde ved koordinering og planlægning

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift,

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift, Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Tale Samrådsspørgsmål G 12. november 2014 J.nr. 14-4367518 Samrådsspm G Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mmo@tbst.dk www.tbst.dk Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladser Trafik-

Læs mere

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 2. august 2011 EM 2011/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Fra politisk hold er der et ønske om, at det gøres obligatorisk for de offentlige udbydere at tage et generelt

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 28. januar 2005 s tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination I medfør af 52 i lov nr. 418 af 31. maj 2000 skal TDC A/S som udbyder med stræk markedsposition

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende:

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 155 - Bilag 1 Offentligt MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 23. januar 2006 J.nr.: 05-79-00001 Sagsbehandler: jewa N O T A T Om høringsvar til

Læs mere

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler)

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler) 2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Transport- og Energiministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 400-11 Fremsat den 12. december 2007 af transportministeren (Carina

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *

DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 * DOMSTOLENS DOM (Ottende Afdeling) 6. november 2014 *»Traktatbrud direktiv 2000/60/EF Den Europæiske Unions vandpolitiske foranstaltninger vandområdeplaner offentliggørelse manglende rapportering til Europa-Kommissionen«I

Læs mere

Spørgsmål/svar er opdateret den 8. april 2016.

Spørgsmål/svar er opdateret den 8. april 2016. Version 1.0 LEMVIG KOMMUNES 1. UDBUD AF SPECIALKØRSEL SPØRGSMÅL/SVAR TIL UDBUDSMATERIALET Spørgsmål/svar er opdateret den 8. april 2016. Nr. Spørgsmål Svar Besvarelsesdato 1. Er Lemvig Kommunes 1. udbud

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en bølgeskræm i Doverodde Lystbådehavn, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en bølgeskræm i Doverodde Lystbådehavn, på de vilkår som fremgår nedenfor. Doverodde Lystbådehavn Doverodde Havnevej 2 7760 Hurup Thy Kystdirektoratet J.nr. 16/00059-13 Ref. Anna L. S. Østergaard 03-06-2016 Tilladelse til etablering af bølgeskærm i Doverodde Lystbådehavn ud for

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Udbud af service til arven af køretøjer under 3500 kg TED nr. 2015/S211-383059 Spørgsmål og svar nr. 1 af 9. marts Følgende spørgsmål er indkommet og svar blevet givet: ID nr. Spørgsmål Svar 1 2 priser,

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Udkast 15. januar 2015

Udkast 15. januar 2015 Udkast 15. januar 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Anvendelse af egne chauffører, ophævelse af chaufførudlånsordningen, aflønning af chaufførvikarer, udvidet anvendelse

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentationen den xx xx 2015. Offentliggjort den yy yy 2015. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. COWI A/S Lars Hansson Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Kystdirektoratet J.nr. 16/02327-10 Ref. Peter Lomholt Langdahl 05-07-2016 Sendt på mail til Lars Hansson Tilladelse til geotekniske

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. juli 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 24. februar 2016 J.nr. 15-2311412 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mærkning af cykelstel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om mærkning af cykelstel m.v. 2008/1 LSF 7 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0023 Fremsat den 8. oktober 2008 af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.2016 COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse nr. 445/2014/EU om en EU-aktion vedrørende

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 421 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 6. kt. Sagsnr.: 2009-20-221-00080 Dep.sagsnr. 14890 11. juni 2009 FVM 662 NOTAT TIL

Læs mere

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas.

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas. 2015-28 Afslag på udstedelse af nyt pas savnede hjemmel og var i strid med reglerne om sagsoplysning og bevisbedømmelse 20. maj 2015 En mand klagede til ombudsmanden over, at en kommune og Rigspolitiet

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om særtransport

Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om særtransport info@fstyr.dk j. nr. TS20000-00221 02.05.2019 J-nr.: 447559 / 2629180 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om særtransport Dansk Byggeri er glad for anledningen til at afgive

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer

Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Givið út 22. apríl 2016 18. april 2016. Nr. 360. Bekendtgørelse for Færøerne om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19, stk. 1, i lov om psykologer m.v., som sat i kraft

Læs mere

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Foto eller oversigtskort Januar 2016 Opfordring til debat FDM har søgt om permanent tilladelse til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af arkivloven

Forslag. Lov om ændring af arkivloven Lovforslag nr. L 174 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. april 2016 af kulturministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af arkivloven (Kroers, foreningers og virksomheders anvendelse af kongekronen)

Læs mere