KTO-forhandlingskonference. På vej mod OK-13

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KTO-forhandlingskonference. På vej mod OK-13"

Transkript

1 KTO-forhandlingskonference På vej mod OK-13 mandag den 12. marts 2012 Bojesen - Axelborg

2

3 3 Sammen igennem krisen nye veje Indledning De økonomiske rammebetingelser partsforhandlinger og OK-12 på det private arbejdsmarked Arbejdsgiverne Brug for at gå nye veje Løn Øget kvalitet som middel til øget effektivitet Tillidsreform Øget tryghed Bedre arbejdsmiljø Øget kompetenceudvikling Fokus på arbejdstilrettelæggelse og fastholdelse Stop for fortrængning af ordinært ansatte Et styrket lokalt samarbejde med fokus på udvikling og medindflydelse Øget samarbejde og medindflydelse TR - en vigtig medspiller Bilag - Bud på aftaler med fælles målsætning... 25

4

5 5 Sammen igennem krisen nye veje 1. Indledning Det er vigtigt med en velfungerende offentlig sektor både for borgerne og virksomhederne. Den offentlige sektors opgaveløsning er en forudsætning for vækst i den private sektor. Virksomhederne har nytte af offentlige velfærdsgoder et velfungerende vejnet, gode pasningsmuligheder for børnene, gode uddannelser, forskning og innovation, et effektivt sundhedsvæsen og en velfungerende ældrepleje. Den offentlige og private sektor er hinandens forudsætninger. En generel forbedring af den offentlige økonomi har imidlertid længere udsigter. Medarbejderne på de kommunale og regionale arbejdspladser står derfor foran store udfordringer i forhold til at sikre en fortsat høj kvalitet i opgaveløsningen. Udfordringerne i dag er helt anderledes end de udfordringer, der var for blot få år siden. Mangel på arbejdskraft til at løse velfærdsopgaverne er afløst af mangel på penge til at løse opgaverne. Der er brug for fokus på medarbejdernes mulighed for i en økonomisk krisetid at løse opgaverne kvalificeret. En højere kvalitet i opgaveløsningen er samtidig med til at øge effektiviteten. Centralt er også fokus på fastholdelse og udvikling af medarbejdere, på arbejdsmiljø og tryghed mv. Fælles undersøgelser med arbejdsgiverne viser, at de ansatte har et højt engagement, og at det påvirker arbejdsmiljøet negativt, når medarbejderne oplever, at de må gå på kompromis med kvaliteten. Den samfundsøkonomiske krise stiller krav om nytænkning og mod til at gå nye veje i overenskomstforhandlingerne. Der er brug for at finde fælles svar på, hvordan vi kan løfte kvaliteten, øge effektiviteten og samtidig forbedre arbejdsmiljøet? Det spørgsmål findes der ikke nemme svar på. Svarene kan vi finde ved en fælles indsats mellem ledere og medarbejdere lokalt og mellem de centrale parter. Dette oplæg er udarbejdet som inspiration til drøftelse på KTO s forhandlingskonference den 12. marts Det kan også bruges i organisationernes øvrige overenskomstforberedende arbejde. Oplægget er disponeret således, at der til hvert kapitel/underkapitel er udarbejdet en række bud på åbne spørgsmål til drøftelse.

6 6 I kapitel 1 lægges der op til en drøftelse af, hvordan indholdet i overenskomstforhandlingerne kan nytænkes. Kan fx den traditionelle fokus på rettigheder suppleres med udarbejdelse af fælles målsætninger og handleplaner med arbejdsgiverne om centrale udfordringer, hvor hensigten er, at de centrale parter sætter retning med plads til, at løsninger findes lokalt? I kapitel 2 sættes fokus på lønspørgsmålet i en krisetid. I kapitel 3 gives der en række bud på væsentlige indsatsområder, som kan være med til at understøtte øget kvalitet som middel til øget effektivitet. I kapitel 4 sættes fokus på problemstillinger, der følger af øget aktivering af ledige m.fl. primært på kommunale arbejdspladser, samtidig med at der foretages afskedigelser af ordinært ansatte i stort omfang. I kapitel 5 sættes endelig fokus på problemstillinger og udfordringer vedrørende det lokale samarbejde - MED-systemet og tillidsrepræsentanterne. I oplægget er der ikke taget stilling til den forhandlingsmæssige placering af de enkelte temaer. I drøftelsen af temaerne vil der desuden skulle tages højde for de forskellige udfordringer og vilkår, der gælder på henholdsvis det kommunale og regionale arbejdsmarked. De valgte temaer og emner er alene udtryk for, hvad forhandlingsudvalget finder kan få en central placering i forberedelsen af OK-13. Der vil også være andre temaer, som kan drøftes De økonomiske rammebetingelser Den økonomiske krise har gennem de sidste par år medført et trængt arbejdsmarked både internationalt og nationalt. En presset økonomi må også forventes at udgøre det dominerende rammevilkår for de igangværende forhandlinger på det private arbejdsmarked i 2012, og for de kommende forhandlinger for det offentlige arbejdsmarked i Den økonomiske krise mærkes allerede i den kommunale og regionale dagligdag. Udvikling i beskæftigelsen Siden henholdsvis 2009 og 2010 har antallet af beskæftigede personer været faldende. Gennemsnitligt set for de første 10 måneder af 2011 var der ca beskæftigede på KL-området og ca på det regionale område. Aktuelt dvs. i oktober 2011 var det samlede antal ansatte således ca i kommunerne og ca i regionerne.

7 ca ca ca ca ca ca Figur 1 Det samlede gennemsnitlige antal overenskomstansatte og tjenestemandsansatte personer 2007 til 2011, Indeks gns. 2007= ,0 108,0 106,0 104,0 102,0 100,0 98,0 96,0 94,0 KL Regionerne 92, Kilde: Egne beregninger med udgangspunkt i data fra FLD. Datagrundlaget: Overenskomstansatte og tjenestemænd, i perioden februar 2007 til oktober Eksklusive forsyningsvirksomhederne fra 2010 og frem. Der er korrigeret for pædagogstuderende gennem hele perioden. Gennemnittet for 2011 er baseret på månederne jan okt. Note: Konflikterne forud for indgåelse af OK-08 forligene gav en del slør i registreringerne af antal ansatte, så her ses bort fra registreringerne april-juni Økonomistyring Rammerne for kommunernes og regionernes virke er gennem de sidste mange år blandt andet sat gennem indgåelse af økonomiaftaler mellem regeringen og henholdsvis KL og Danske Regioner om det følgende budgetår. Den tidligere regering søgte at udbygge økonomistyringen af den offentlige økonomi, fx gennem analysearbejde om bedre økonomistyring i hele den offentlige sektor og kvartalsvise økonomiopfølgninger. Den nye regering tegner til at ville fortsætte denne linje og har tilkendegivet, at de vil fremsætte lovforslag om udgiftslofter i marts Lovforslaget forventes at indeholde regler om et nyt udgiftspolitisk styringssystem med udgiftslofter fastsat af Folketinget. Lovforslaget vil være et eksempel på de redskaber, som den nye regering vil anvende til at sikre en økonomi i balance og vækst som grundlag for et Danmark i udvikling (regeringsgrundlaget). Et andet er en ny økonomisk 2020-plan, som det i skrivende stund er uvist, hvornår vil blive fremlagt. Et tredje redskab er en 3-partsaftale om bl.a. øget arbejdsudbud. Den samlede betydning for de økonomiske rammer for KL s og Danske Regioners forhandlingsrum ved OK-13 er det for tidligt at spå om. Mest tyder på, at der vil være økonomisk meget snævre rammer.

8 partsforhandlinger og OK-12 på det private arbejdsmarked Regeringen har i regeringsgrundlaget inviteret til 3-partsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter om bl.a. øget arbejdsudbud. Forhandlingerne forventes påbegyndt efter afslutningen af OK-12 på det private arbejdsmarked. Det er endnu uklart, hvilke emner der vil komme til at indgå i forhandlingerne. Af regeringsgrundlaget fremgår det, at Udgangspunktet for trepartsforhandlingerne er, at det er en fælles opgave for regeringen, Folketinget og arbejdsmarkedets parter at øge den danske konkurrenceevne, gøre uddannelse til en drivkraft for vækst, øge beskæftigelsen, og modernisere den danske model. Målet er at indgå en trepartsaftale, som netto øger arbejdsudbuddet svarende til ca personer frem mod Det vil betyde færre udgifter til overførsler og flere skatteindtægter, så de offentlige finanser forbedres med netto ca. 4 mia. kr. om året. Disse midler vil blive reserveret til arbejdsmarkeds- og uddannelsesinitiativer i bredeste forstand. Fra KTO s side er der udtrykt ønske om, at der sættes tydeligt fokus på løsninger af nogle af udfordringerne på det offentlige område. Det er samtidig vigtigt, at en 3-partsaftale overlader den konkrete udmøntning til aftale- og overenskomstparterne. 3-partsforhandlingerne vil også kunne bruges som platform til at nytænke aftaleforhandlingerne. Rammerne for OK-13 vil også blive påvirket af aftaleresultatet på det private arbejdsmarked ved OK Arbejdsgiverne Ved OK-13 må det forventes, at arbejdsgiverne vil have skarp fokus på den meget stramme økonomi i kommunerne og regionerne. Foreløbige meldinger fra arbejdsgiverne peger også i retning af, at bl.a. effektivisering, udvidelse af ledelsesrummet, forenkling, øget arbejdsudbud samt uddannelse og kompetenceudvikling kommer i fokus. Både KL og RLTN var ved OK-11 helt afvisende overfor en lang række af KTO s krav fx krav om længere opsigelsesbestemmelser, øget fratrædelsesgodtgørelse, ligeløn/ligestilling, øremærkning af barselorlov med løn til faderen, opstramning af merbeskæftigelsesreglerne i rammeaftalen om socialt kapitel. Også fremadrettet kan det forventes, at arbejdsgiverne vil være meget forbeholdne overfor imødekommelser vedrørende krav der giver øget frihed, samt krav om rettigheder vedrørende fx længere opsigelsesbestemmelser.

9 9 På det kommunale område er der mellem KL og KTO igangsat en dialog om en række temaer som led i forberedelsen af OK-13. Konkret er der på KTO-niveau indledt drøftelser af følgende emner: Arbejdsudbud, kompetenceudvikling, det inkluderende arbejdsmarked (kommunernes anvendelse af løntilskudsjob mv.), og om kvalitet og faglighed i en krisetid. Drøftelserne forventes afsluttet inden 1. maj Brug for at gå nye veje Forhandlingstilrettelæggelsen ved OK-11 var præget af en manglende vilje fra arbejdsgiverne til reelt at indgå i en dialog om en række af KTO s krav. Både KL og RLTN satte fokus på at opnå en balance i resultatet, som reelt udelukkede, at der set med de ansattes øjne kunne sikres en fortsat videreudvikling af attraktive kommunale og regionale arbejdspladser. Den manglende dialog ved OK-11 var ikke fremmende for forhandlingerne, og forhandlingstilrettelæggelsen vanskeliggjorde etableringen af et forhandlingsrum, hvor der kunne vendes flere sten for at finde løsninger på de udfordringer, der er i kommuner og regioner. Der er derfor brug for en tidlig dialog med KL og RLTN om udfordringerne på det kommunale og regionale arbejdsmarked, jf. også afsnit 1.3. Der er behov for at nytænke overenskomstforhandlingerne. Den omvendte forhandlingsmodel giver et godt grundlag herfor. En række af udfordringerne er forskellige fra fagområde til fagområde, og kan derfor bedst løses direkte mellem organisationen og KL/RLTN. Der er behov for, at beslutninger om fremtidens velfærdsydelser træffes på grundlag af en bred dialog med borgerne, der bl.a. handler om hvor grænsen går mellem det individuelle og samfundsmæssige ansvar. Ligeledes forudsættes det, at fornyelse og udvikling af velfærdsydelser sker i tæt samarbejde med medarbejderne i den offentlige sektor, da jobudvikling, karriereveje og attraktive arbejdspladser bliver nøgleord, når de fremtidige udfordringer på arbejdsmarkedet skal løftes. Vilje til velfærd, KL, 2010 (KTO s understregning).

10 pct.-point 10 Spørgsmål til debat: Gennem mange overenskomstfornyelser er der opnået en række afgørende gennembrud ved at sikre de ansatte konkrete rettigheder løn under barsel, ferie, funktionærvilkår osv. Kan den traditionelle fokus på udbygning og forbedring af rettigheder suppleres med udarbejdelse af fælles målsætninger og handleplaner med arbejdsgiverne om centrale udfordringer, hvor hensigten er, at de centrale parter sætter retning, men at løsningerne skal findes lokalt? Hvor er der behov for, at de centrale parter sætter retning? Hvilke forudsætninger skal være til stede for, at organisationerne og de ansatte kan tage et medansvar for effektivisering i kommuner og regioner? I bilag til diskussionsoplægget er til illustration og inspiration udarbejdet fem eksempler med bud på aftaler mellem de centrale parter indeholdende fælles målsætninger inden for følgende emner: Nedbringelse af afskedigelser på grund af arbejdsbetinget sygefravær, forbedring af de ansattes mulighed for at kunne levere en god service og kvalitet, mere tid til faglighed og kvalitet ved at nedbringe dokumentationsopgaver, øget fastholdelse af seniorer samt øget tryghed for ansatte, der mister arbejdet på grund af besparelse. 2. Løn Reallønssikring har traditionelt været et meget vigtigt omdrejningspunkt i kravene ved overenskomstfornyelserne. Det er imidlertid ikke altid lykkedes at sikre reallønnen alene ved de generelle lønstigninger. Men bortset fra enkelte perioder - OK-93 og OK-11 - er det i nyere tid lykkedes at sikre, at de samlede aftaleresultater har oversteget udviklingen i forbrugerpriserne. Figur 2 Aftaleresultater og prisudviklingen i overenskomstperioderne siden OK-89 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 OK-89 OK-91 OK-93 OK-95 OK-97 OK-99 OK-02 OK-05 OK-08 OK-11 Organisationsforhandlinger og øvrige forbedringer Generelle lønstigninger (incl. udmøntn. fra reg.ord.) Forbrugerpriser Kilde: Egne beregninger på baggrund af aftaleresultatet samt prisindeks fra

11 1996,1 1997,1 1998,1 1999,1 2000,1 2001,1 2002,1 2003,1 2004,1 2005,1 2006,1 2007,1 2008,1 2009,1 2010,1 2011,1 11 Formålet med reguleringsordningen har gennem tiden primært været at sikre en lønudvikling parallel til den private lønudvikling. Dette er blevet tydeliggjort i sidste og indeværende OK-periode, hvor reguleringsordningen grundet en opgjort privat lønudvikling præget af krisen for første gang i den kommunale og regionale sektor har udmøntet negativt. Figur 3 Lønudviklingen i den private og den kommunale/regionale sektor siden Indeks: 1. kv = , Kommuner og regioner Privat Kilde: Egne beregninger med udgangspunkt i data fra Efter forligsindgåelsen i 2011 har den økonomiske krise bidt sig fast. Den faktiske private lønudvikling er opgjort til at ligge under de anvendte skøn på forligsindgåelsestidspunktet 1, og de aktuelle pristal adskiller sig også fra skønnene for prisudviklingen, som blev anvendt på forligsindgåelsestidspunktet 2. Såvel Økonomi- og Indenrigsministeriets fremadrettede skøn for den private lønudvikling, som Det Økonomiske Råds skøn for prisudviklingen, er som følge af konjunkturerne blevet justeret. Anvendes de seneste skøn, må det forventes at reguleringsordningen pr. oktober 2012 udmønter svagt positivt, at der samlet set fortsat må skønnes en positiv reallønsudvikling i 2012 og at overhænget 3 til OK-13 som følge af udmøntning fra reguleringsordningen pr. oktober 2012 må forventes at være reduceret. 1 Finansministeriet skønnede i økonomisk redegørelse december 2010 en privat lønudvikling på 2,4 % i 2011 og 2,7 % i Det af Danmarks Statistik senest offentliggjorte lønudviklingstal for den private sektor er udviklingen 3. kvt , som er opgjort til 1,7 %. 2 På forligsindgåelsestidspunktet blev prisudviklingen for perioden samlet set skønnet til 4,24 % (2,2 % i 2011 og 2,0 % i 2012). Den senest offentliggjorte stigningstakt i forbrugerprisindekset for november 2011 er af Danmarks Statistik opgjort til 2,6 %. 3 Overhænget er budgetvirkningen fra OK-resultatet til det efterfølgende budgetår. Fx vil en aftalt lønstigning på fx 0,5 % pr. 1. oktober 2012 således påvirke kommunernes og regionernes budgetter i 2012 fra 1. oktober til 31. december med 3/12 * 0,5 % og i 2013 fra januar til den 30. september med 9/12 * 0,5 %. Overhænget er således de 9/12 * 0,5 %.

12 12 Ved OK-11 blev der ikke aftalt afsat midler til forlodsfinansiering af den lokale løndannelse. Finansieringen af lokal løn skal således ske ved, at kommuner og regioner anvender de midler, der ved tidligere overenskomstrunder er afsat til lokal løn de såkaldte tilbageløbsmidler, samt ved egen afsættelse af nye midler til lokal løn. Finansieringen kan desuden ske ved, at hele eller dele af effektiviseringsgevinster afvendes til lokal løn. Ved OK-11 blev der endvidere aftalt ændringer af forskellige procedurekrav i en række aftaler om lokal løndannelse. Spørgsmål til debat: Hvilke lønpolitiske målsætninger og redskaber skal i spil ved OK-13? Er det fokus på sikring af reallønnen, bevarelse af reguleringsordningen, midler til organisationsforbedringer, midler til lokal løndannelse, samt andre formål fx ligeløn mv.? Hvad skal fællesskabet bruges til ved OK-13? Hvilke målsætninger og strategier er der for den lokale løndannelse? 3. Øget kvalitet som middel til øget effektivitet Medarbejdernes motivation og engagement er en forudsætning for, at der kan findes løsninger på regeringens krav til kommunerne og regionerne om at løse flere opgaver for færre penge. Mange forhold har betydning for medarbejdernes engagement og motivation. En fælles personalepolitisk undersøgelse fra 2006 viser bl.a., at der er et højt engagement blandt de ansatte. Undersøgelsen viser også, at mulighederne for at levere en god kvalitet og service er et område, der opleves som særdeles vigtigt, men hvor tilfredsheden godt kunne være højere. Det kan forventes, at den økonomiske krise har gjort det vanskeligere på en række områder at levere en tilfredsstillende kvalitet og service. I undersøgelsen peges også på, at meningsfuldt arbejde og tryghed er betydelige faktorer. Den personalepolitiske undersøgelse fra 2009 viser desuden, at indflydelse på eget arbejde og udviklingsmuligheder har meget stor betydning for de ansattes trivsel. Der er brug for at sætte fokus på, hvordan parterne centralt og lokalt kan være med til at understøtte øget kvalitet som middel til øget effektivitet. Centralt i denne indsats er fokus på at bevare og forbedre medarbejdernes motivation og engagement. I nedenstående er givet nogle bud på mulige indsatsområder.

13 Tillidsreform Der er behov for at bringe de ansattes faglighed i fokus. Kvalitet i den offentlige sektor måles i overvejende grad i mødet mellem mennesker. Som led i styringen af den offentlige sektor er de ansatte blevet pålagt stadig flere administrative opgaver. Der er derfor behov for en drøftelse af, hvad formålet med de forskellige dokumentationskrav og styringstiltag er. Hvordan undgår vi, at disse tiltag dræner de ansattes faglighed og trivsel? De foreløbige forskningsresultater fra en undersøgelse foretaget af AKF i 2011 i forhold til ansatte i ældreplejen tyder på, at ansatte, der opfatter dokumentation som en kontrolforanstaltning fremfor en understøttelse af deres arbejde, har en lavere indre motivation og et højere sygefravær. Desuden viser resultaterne, at krav om dokumentation ikke i sig selv forbedrer den offentlige service. En undersøgelse foretaget af FTF i 2011 blandt offentligt ansatte medlemmer af FTF viser, at de ansatte i gennemsnit bruger 1 time om dagen på at dokumentere deres arbejdsindsats, og at 84 % oplever, at dokumentationsarbejdet tager tid fra kontakten med borgerne. I 2007 gennemførte KL og KTO en fælles analyse om inddragelse af medarbejderes viden og erfaringer i udviklingen af kvaliteten i den offentlige service. Undersøgelsen viste bl.a., at statslige regulativer, krav om dokumentation og standardiserede evalueringsprocedurer skaber frustration, dræber initiativet og i værste fald fører til manglende engagement blandt de kommunale medarbejdere. I undersøgelsen blev bl.a. følgende forhold fremhævet som centrale i forhold til skabelsen af en vellykket kvalitetsudvikling og sikring af trivsel hos borgeren: Efteruddannelse/kompetenceudvikling af medarbejdere Følelsen af medindflydelse og faglighed hos medarbejderen - medejerskab God ledelse. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan understøtte en indsats for at skabe mere tillid til medarbejdernes faglighed? Hvordan kommer vi fra kontrol af medarbejderne til tillid til medarbejderne? Hvordan kan en tillidsreform give mere kvalitet og øget effektivitet? Har vi selv aftalt regler og procedurebestemmelser i overenskomsterne, som opleves som unødig bureaukrati?

14 Øget tryghed Ved afskedigelser og omstillinger En forventning om tryghed i jobbet var tidligere knyttet til en ansættelse i det offentlige. Sådan er det ikke længere. Mange ansatte i kommuner og regioner har indenfor de seneste år mistet deres arbejde, jf. også figur 1. Ved OK-11 blev KTO s krav om længere opsigelsesvarsler og øget fratrædelsesgodtgørelse afvist. Arbejdsgiverne har efterfølgende tilkendegivet, at deres fokus er på tryghed i forhold til arbejdsmarkedet fremfor tryghed i ansættelsen. Ved OK-11 blev der dog opnået enighed om en tryghedspulje på KL-området. Baggrunden for oprettelsen af tryghedspuljen var at yde en ekstra indsats, når kommunale medarbejdere indenfor overenskomstgrupperne i OAO afskediges som følge af den stramme kommunale økonomi. Både kommuner og regioner er store arbejdspladser, og medarbejdere, der mister arbejdet på grund af besparelser ét sted i kommunen eller regionen, vil i nogle situationer kunne arbejde på en anden arbejdsplads i kommunen eller regionen. I andre situationer rammer besparelserne mere bredt. I aftalen om tryghedspuljen har parterne derfor også henledt opmærksomheden på, at etablering af en jobbank er et muligt redskab til at sikre tryghed for afskedigede medarbejdere, samt grundlag for fremadrettet rekruttering. Også andre redskaber kan anvendes i denne sammenhæng. I en række kommuner og regioner er der taget forskellige initiativer i forbindelse med afskedigelse af medarbejdere på grund af besparelser. Det er vurderingen, at der i disse ordninger er et stort spænd i rettigheder og forpligtelser for medarbejderne i relation til omplaceringstiltag og jobbankordninger det gælder fx i forhold til, hvem som omfattes, hvornår man er omfattet, fortrinsadgang til jobsamtaler osv. Ved udlicitering AKF har i 2011 i en analyse foretaget en systematisk gennemgang af den eksisterende dokumentation af effekterne af udlicitering af offentlige opgaver. Generelt viser analysen, at der er forholdsvis små besparelsesgevinster ved at udlicitere på de tekniske områder, som fx veje, vandforsyning, rengøring, dagrenovation mv. På de mere bløde områder er der ikke forskningsmæssigt grundlag for at hævde, at der generelt er påvist besparelser. Analysen påpeger desuden, at betydningen for kvaliteten er meget dårlig dokumenteret på såvel de tekniske som bløde områder. Af undersøgelsen fremgår også, at udlicitering viser en tendens til at påvirke løn og arbejdsvilkår negativt. Der peges desuden på, at medarbejdersammensætningen ændres ved udlicitering, idet private aktører i højere grad bruger yngre, mindre erfarne og kortere uddannede medarbejdere. Endvidere peges der på, at de få danske studier, der er udarbejdet, peger i retning af, at meget få danske kommuner anvender sociale krav (klausuler) i forbindelse med udbud.

15 15 Undersøgelsens resultater tyder desuden på, at det ikke er de private aktører i sig selv, men konkurrencesituationen som skaber besparelser. Sociale klausuler er et redskab for offentlige myndigheder, som kan anvendes som et krav i en udbudskontrakt om, at den som vinder opgaven skal påtage sig en social forpligtelse fx have ansat personer med nedsat arbejdsevne, aktivering af ledige, have en arbejdsmiljøpolitik osv. Regeringen har i december 2011 fremsat lovforslag om ophævelse af kommunal og regional pligt til konkurrenceudsættelse. Det er således primært den enkelte kommunes eller regions konkrete stillingtagen på baggrund af bl.a. ønsker og behov, der herefter afgør anvendelse af udlicitering. Det er vigtigt, at der etableres lige konkurrencevilkår mellem offentlige og private, så offentlige arbejdspladser kan komme med bud på opgaver på lige fod med private virksomheder. Det er samtidig vigtigt, at udlicitering ikke fører til forringede vilkår for de ansatte. Herudover varetager det offentlige i højere grad end private virksomheder social- og arbejdsmarkedspolitiske opgaver, jf. også kapitel 4. Spørgsmål til debat: Hvad er tryghed er det fx tryghed i forhold til fastholdelse på arbejdsmarkedet, fastholdelse i jobbet eller sikring af økonomi og vilkår ved ledighed eller virksomhedsoverdragelse? Hvilke målsætninger og indsatser kan bibringe mere tryghed for medarbejderne? Er der behov for tiltag der kan sikre, at medarbejderne sikres en mere lige konkurrencesituation, når opgaven sættes i udbud? Hvilke erfaringer er der med brug af sociale klausuler? Er der behov for at fremme brugen heraf? 3.3. Bedre arbejdsmiljø Et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for øget kvalitet i den offentlige sektor. Et dårligt arbejdsmiljø fører til et højere sygefravær, lavere produktivitet og demotivation blandt medarbejderne.

16 16 Arbejdsmiljøindsatsen afspejles blandt andet i sygefraværet. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har regnet sig frem til, at sygefraværet potentielt kan reduceres med op til en tredjedel, hvis der sættes målrettet ind for at forbedre arbejdsmiljøet. Ved OK-08 blev der indgået aftale om trivsel og sundhed på både det kommunale og regionale område. I aftalerne er fastlagt bestemmelser om bl.a. trivselsmålinger, sygefraværssamtaler og sundhedsfremme. Siden starten af 90'erne har arbejdsmiljøarbejdet været karakteriseret ved en række handlingsplaner udarbejdet i fællesskab mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen. Alle med det formål at nedbringe belastningerne og forebygge nedslidning og udstødning. Der har været et ønske om at prioritere ressourcerne på området og sætte ind på udvalgte områder. I 2010-handlingsplanen, som blev udarbejdet i 2005 er der sat fokus på 4 områder: Støj, muskel/skeletbesvær, arbejdsulykker og psykisk arbejdsmiljø. I tilknytning til de 4 områder er der i handlingsplanen også fastlagt reduktionsmål: 20 pct. reduktion i forekomsten af alvorlige arbejdsulykker (arbejdsulykker, der har ført til varigt mén, erhvervsevnetab eller længerevarende sygefravær) 10 pct. reduktion i sygefraværet relateret til psykisk arbejdsmiljø 10 pct. reduktion i sygefraværet relateret til muskel- og skeletbelastninger 15 pct. reduktion i antal beskæftigede, der arbejder i høreskadelig støj i støjbelastede brancher, og 10 pct. reduktion i antal beskæftigede, der er udsat for generende støj. I seneste rapport, som vurderer udviklingen, er konklusionen, at målet for: arbejdsulykker formentlig ikke nås. psykisk arbejdsmiljø er uklart - modsatrettede udviklingstræk muskel/skeletbesvær ikke kan nås. høreskadende støj ikke kan dokumenteres, da det tager tid at udvikle høreskader, at der ikke er klarhed over udviklingen. Lige nu er en ny plan undervejs handlingsplanen med fokus på arbejdsulykker, muskel/skeletbesvær, psykisk arbejdsmiljø og arbejdsmiljøorganisationen. Data om sygefravær Figur 4 viser, at sygefraværet er faldet år for år siden 2007 både i kommuner og i regioner. Sygefraværet var 13,6 sygedage i gennemsnit i 2007 i kommunerne, og er faldet til 12,2 sygedage i Sygefraværet var 12,7 sygedage i 2007 i regioner og er faldet til 11,8 sygedage i Det gennemsnitslige sygefravær dækker over større forskelle mellem faggrupperne.

17 Antal sygedage, gnst. 17 Figur 4 Antal sygefraværsdage pr. år, , ansatte i kommuner og regioner, gnst. 14,5 13,5 12,5 11,5 10,5 9,5 8,5 Kommuner Regioner 7,5 6,5 5, Kilde: LOPAKS, FLD Population: Månedslønnede tjenestemænd og overenskomstansatte. Fraværsbegreb: Dagsværk. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan understøtte et bedre arbejdsmiljø? Hvad er vigtigst for at forbedre arbejdsmiljøet, når der er færre ressourcer til flere opgaver? 3.4. Øget kompetenceudvikling En fælles personalepolitisk undersøgelse fra 2009 viser, at alene ca. 6 ud af 10 medarbejdere er enige i, at de har mulighed for kompetenceudvikling på deres arbejde. I en FTF-undersøgelse blandt offentligt ansatte fra september 2011 oplyser kun ca. halvdelen af de offentlige ansatte, at de har fået bedre mulighed for at blive efteruddannet i løbet af de seneste 4 år. Efteruddannelse og kompetenceudvikling er afgørende for, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer i forhold til udviklingen af den offentlige sektor. Det er også vigtigt i forhold til sikring af de ansattes muligheder mere bredt på arbejdsmarkedet. Ved OK-08 blev det aftalt at udmønte de midler, der blev afsat ved 3-partsforhandlingerne i sommeren Ved OK-11 blev ordningerne ikke videreført.

18 18 Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan understøtte en øget kompetenceudvikling af medarbejderne? Hvad er formålet med at øge kompetenceudvikling af medarbejderne? Hvordan skal en øget kompetenceudviklingsindsats finansieres? 3.5. Fokus på arbejdstilrettelæggelse og fastholdelse Fastholdelse af ældre medarbejdere Ca. hver femte medarbejder i kommuner og regioner er i dag 55 år og derover. Der er derfor brug for indsatser, der både nu og fremover vil forbedre mulighederne for at ældre medarbejdere kan blive flere år på jobbet. I en fælles evaluering på det kommunale område om blandt andet seniordage er der blandt de adspurgte medarbejdere inden for alle forvaltningsområder bred enighed om, at følgende faktorer tages i betragtning, når den enkelte overvejer pension: Helbredet, arbejdsopgaver, arbejdsmiljøet og økonomi. I en undersøgelse foretaget af SFI fra 2011 peges der på, at god ledelse, fleksible arbejdsforhold og et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø er vigtige faktorer for at fastholde ældre længere tid i jobbet. Ved OK-11 blev seniordage og seniorbonus ordningerne på henholdsvis det kommunale og regionale område permanentgjort. KTO stillede desuden bl.a. krav om ret til nedsat tid ved fleksibel efterløn eller delpension. Dette krav kom KTO imidlertid ikke igennem med. Flere pensionskasser giver i dag mulighed for at modtage delpension. Ændret arbejdstilrettelæggelse Ca. 50 % af de ansatte i kommunerne har en ugentlig arbejdstid på 36 timer eller derunder. På det regionale arbejdsmarked er det ca. 40 %.

19 19 Figur 5 Den relative andel af deltidsbeskæftigede personer i forhold til antal personer i alt, jan til okt ,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% Kommuner Regioner 10,0% 0,0% Kilde: Sekretariatets beregninger med udgangspunkt i data fra FLD. Datagrundlaget: Den relative andel af antal deltidsbeskæftigede, herunder timelønnede, overenskomstansatte og tjenestemandsansatte personer, i forhold til antal personer i alt i perioden januar 2009 til oktober Som opfølgning på 3-partsaftalerne fra sommeren 2007 indgik KTO i 2007 aftale med såvel KL som RLTN om, at ledige timer skal tilbydes deltidsansatte. En fælles undersøgelse fra 2010 viser bl.a., at der i perioden fra 2007 til 2009 ikke er blevet ret mange flere fuldtidsstillinger mv. I undersøgelsen peges der bl.a. på, at den lokale kultur og ledelsesmæssige holdning er afgørende for, hvorvidt ledere og tillidsrepræsentanter ser muligheder i at anvende aftalen. Ligeledes udtrykker nogle ledere, at kulturen i den pågældende sektor kan være en barriere for at turde tænke ud af boksen og gøre op med traditionen om, at man har behov for deltidsansatte for at kunne løfte arbejdsopgaverne. På det regionale område blev der ved OK-11 aftalt gennemført et forskningsprojekt om deltidsarbejde på regionale arbejdspladser. Forskningsprojektet forventes færdiggjort i indeværende overenskomstperiode. Den fælles arbejdstidsundersøgelse fra 2010 viste også, at der i vidt omfang indgås lokale arbejdstidsaftaler i kommuner og regioner. Formålet med aftalerne er typisk af skabe bedre balance mellem familieliv og arbejdsliv, bedre arbejdsmiljø og bedre opgaveløsning. Ved OK-08 blev der desuden i nogle overenskomster 4 etableret mulighed for at indgå aftaler om plustid, som indebærer mulighed for at øge den ugentlige arbejdstid fra 37 timer til op til 42 timer ugentlig. Ordningen blev også aftalt i nogle overenskomster på det statslige område. En nylig opgørelse viser, at ordningen kun har fået en meget be- 4 På KL-området er der etableret mulighed for plustid for blandt andet følgende grupper: Beredskabschef/-leder, kontorog IT-personale, forhandlingskartellet, socialrådgivere og socialformidlere samt visse akademikere. På det regionale område er blandt andet følgende grupper omfattet: Kontor- og IT-personale, lægesekretærer med flere, tandklinikassistenter, socialrådgivere, visse akademikere samt Sundhedskartellet.

20 20 grænset udbredelse. I alt er der således indgået plustidsaftaler for blot 477 personer. En af årsagerne hertil er blandt andet den økonomiske krise. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan understøtte en øget fastholdelse af ældre medarbejdere henholdsvis forbedre arbejdstilrettelæggelsen i kommuner og regioner? Er der nu og/eller på lidt længere sigt, som følge af forringelser af efterlønnen behov for at skabe fælles forpligtende indsatser for at fastholde ældre medarbejdere, herunder muligheder for mere fleksibel tilbagetrækning? Hvordan vil fx krav om betalt øget frihed til seniorer skulle prioriteres inden for en økonomisk meget snæver ramme? Er der andre veje til at sikre en øget fastholdelse af ældre medarbejdere? Er der i en situation med ledighed og besparelser behov for at arbejde mere forpligtende i forhold til at skabe flere fuldtidsstillinger i kommuner og regioner? Hvordan? behov for at tænke i andre incitamenter, der øger tilstedeværelsen på arbejdspladserne, og i givet fald hvilke? 4. Stop for fortrængning af ordinært ansatte Stigende ledighed som følge af den økonomiske krise har øget omfanget af ledige, der sendes i aktivering primært på kommunale arbejdspladser. Figur 6 Den relative andel af ansatte i lønnet jobtilskud og fleksjob i forhold til antal ansatte i alt i 2010 inden for udvalgte overenskomstgrupper 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% Flexjob Jobtilbud Kilde: SBG11, FLD Anm.: Afgrænsning: Kun overenskomstgrupper større end fuldtidsbeskæftigede og med en samlet andel af ansatte i jobtilbud og fleksjob højere end 5 %

21 21 Kommuner og regioner har på samme måde som private arbejdsgivere både et socialt og arbejdsmarkedspolitisk ansvar. Et socialt ansvar i forhold til at beskæftige og fastholde ansatte med en nedsat arbejdsevne, og et arbejdsmarkedspolitisk ansvar i forhold til aktivering og opkvalificering af ledige med henblik på ordinær beskæftigelse. Som det fremgår af figur 7 løfter den offentlige sektor et betydeligt større ansvar end den private sektor. Kommunerne har en aktiveringsforpligtelse via løntilskudskvoter, som beskæftigelsesministeren fastlægger. Figur 7 Antal ansættelse med løntilskud i den offentlige og private sektor Offentlig ansættelse med løntilskud, i alt Privat ansættelse med løntilskud, i alt Kilde: Jobindsats.dk og Arbejdsmarkedsstyrelsens produktionsstatistik samt Danmarks Statistik Anm.: Arbejds- og virksomhedspraktik og individuel jobtræning indgår ikke. I lovgivningen er der fastlagt en række bestemmelser om løn- og ansættelsesvilkår for ansatte i løntilskudsjob, herunder fastlæggelse af timelønsloft mv. I beskæftigelseslovgivningen er der også fastlagt en række bestemmelser om merbeskæftigelse, herunder bestemmelser vedrørende sikring af et rimeligt forhold mellem ansatte med og uden løntilskud. I lovgivningen er der desuden fastlagt forskellige refusionsbestemmelser i relation til, hvordan kommunen (som myndighed på beskæftigelsesområdet) anvender forskellige aktiveringsformer. Fx yder staten 50 % refusion ved anvendelse af løntilskudsjob og 30 % ved anvendelse af uddannelsestilbud. I rammeaftale om socialt kapitel er der fastlagt bestemmelser om drøftelse og fastlæggelse af retningslinjer i MED-systemet vedrørende blandt andet merbeskæftigelse. Der er også fastlagt regler om, at der forud for ansættelse af ledige i løntilskudsjob skal finde en forhandling sted mellem ledelsen og tillidsrepræsentanten om tilrettelæggelsen af forløb, opkvalificeringsbehov, merbeskæftigelsesforudsætningen osv. I en række organisationsaftaler er det endvidere fastlagt, at den forhandlingsberettigede organisation kan anmode om en forhandling, hvis der konstateres et åbenbart misforhold mellem ordinært og ekstraordinært ansatte.

22 22 På trods heraf kan der indenfor en række organisationsområder konstateres, at der er et misforhold mellem ansatte med løntilskud og ansatte uden, jf. også figur 6 ovenfor. Der er også en lang række eksempler på, at ansatte med løntilskud udfører opgaver og har et ansvar på linje med ordinært ansatte, uden at de har en aflønning, der svarer til ordinært ansatte. En undersøgelse om effekter af virksomhedsrettet aktivering i den aktive arbejdsmarkedspolitik foretaget for Arbejdsmarkedsstyrelsen i maj 2011 konkluderer bl.a., at de fleste danske og internationale studier finder, at ledighedsperioden forlænges, hvis den ledige deltager i et offentligt løntilskudsjob. Regeringen har i finanslovsaftalen for 2012 fastlagt, at den vil gennemføre en udredning af, hvorvidt løntilskud og virksomhedspraktik i strid med reglerne erstatter ordinære job i det private og i det offentlige. Ved OK-11 afviste KL KTO s krav vedrørende opstramning af bestemmelser om merbeskæftigelse i rammeaftale om socialt kapitel. Parterne aftalte dog ved OK-11 at gennemføre en fælles informationsindsats om de pågældende regler i lovgivning og i rammeaftalen om socialt kapitel. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan imødegå, at ordinært ansatte fortrænges af ansatte med løntilskud? Hvordan kan hensigten bag den aktive beskæftigelsespolitik kombineres med hensynet til ordinært ansatte? Hvordan undgås det, at ansættelse i løntilskudsjob og i virksomhedspraktik ikke blot bliver en gennemgangslejr, men et reelt tilbud, som fører til ordinært arbejde? 5. Et styrket lokalt samarbejde med fokus på udvikling og medindflydelse 5.1. Øget samarbejde og medindflydelse Ved OK-11 blev MED-rammeaftalen smidiggjort. Som led heri blev antallet af centralt fastsatte opgaver for HovedMED reduceret. De opgaver, der er enighed om ikke længere er obligatoriske for HovedMED blev i KTO s (ramme)aftaler ændret til kan -bestemmelser.

23 23 Ved OK-11 blev det endvidere aftalt på både det kommunale og regionale område, at der i HovedMed skal gennemføres en drøftelse af, hvilke emner og indsatsområder, der skal arbejdes med i den pågældende kommune eller region. Ledelsen har efterfølgende i en række kommuner rejst ønske om at mindske antallet af MED-udvalg. Ved OK-11 stillede KTO blandt andet krav om en større inddragelse af alle niveauer i HovedMED s arbejde i en erkendelse af, at det i en række lokale MED-udvalg opleves at være vanskeligt at følge med i og op på Hoved-MED s drøftelser og beslutninger. Formålet med de lokale MED-aftaler er at sikre, at alle medarbejdere har indflydelse på eget arbejdsforhold og rammerne for arbejdet. Kravet blev i hovedtræk afvist af arbejdsgiverne. En FTF-undersøgelse fra januar 2012 blandt tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser viser blandt andet, at 43 % af tillidsfolkene finder, at samarbejdsudvalget / MED-udvalget i højere grad har karakter af at være et høringsorgan frem for at være et organ for reel medindflydelse for medarbejderrepræsentanterne. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan fremme større medindflydelse og medejerskab til beslutningerne i MED/SU? Hvordan skaber vi det bedst mulige grundlag for medarbejdernes medindflydelse via MED/SU? Er flere procedureregler vejen? Kan MED/SU aftalen smidiggøres yderligere samtidig med, at medarbejdernes medindflydelse forbedres? 5.2. TR - en vigtig medspiller Tillidsrepræsentanter varetager en række funktioner og opgaver i det lokale forhandlings- og medbestemmelsessystem til gavn for arbejdspladsen og de ansatte. Eksempelvis som talsmand, deltagelse i medindflydelses- og medbestemmelsessystemet og medvirken ved forhandling og aftale af fx lokal løn, seniorordninger og lokale arbejdstidsaftaler mv. Et stærkt lokalt samarbejde er en forudsætning for at finde lokale løsninger og skabe fælles forståelse for en løbende udvikling og tilpasning af de kommunale og regionale arbejdspladser. Et stærkt lokalt forhandlingssystem baseret på ligeværdige parter er en forudsætning for decentraliseringen af en lang række aftale- og forhandlingsopgaver fra de centrale parter til de lokale parter.

24 24 En række kommuner og regioner har, som følge af stram økonomi, opsagt lokale aftaler om TR-vilkår for tillidsrepræsentanter med henblik på at mindske tillidsrepræsentanternes tidsanvendelse til TR-arbejdet. Spørgsmål til debat: Hvilke målsætninger og indsatser kan understøtte et fortsat stærkt lokalt samarbejde og forhandlingssystem? Hvordan får vi i endnu højere grad synliggjort værdien af TR-arbejdet for ledelsen i kommuner og regioner? Kan der etableres en større fleksibilitet i TR-vilkårene? I givet fald på hvilken måde?

25 25 Bilag - Bud på aftaler med fælles målsætning I nedenstående eksempler er der givet en række bud på udformning af aftaler mellem de centrale parter indeholdende fælles målsætninger og opfølgning herpå. Eksemplerne er alene til inspiration og illustration i forbindelse med drøftelsen af mulige nye veje i overenskomstforhandlingerne. Eksempel 1 Nedbringelse af afskedigelser på grund af sygdom Parterne fastlægger en fælles målsætning om, at antallet af afskedigelser på grund af arbejdsbetinget eller relateret sygefravær skal nedbringes med x % i overenskomstperioden. De lokale parter forpligtes til at konstatere omfanget af problemet, og indgå en aftale om, hvilke løsninger og tiltag der iværksættes for at opfylde målsætningen. Dette kan ske på overordnet niveau i kommunen/regionen og/eller i forhold til den enkelte institution. Kommunerne/regionerne forpligtes endvidere til at afgive en status i slutningen af overenskomstperioden til de centrale parter. De centrale parter udarbejder værktøjer, inspirationsmaterialer mv. til at understøtte den lokale indsats. Eksempel 2 Forbedring af de ansattes muligheder for at kunne levere en god service og kvalitet Parterne fastlægger en fælles målsætning om at forbedre de ansattes mulighed for at kunne levere en god service og kvalitet. De lokale parter forpligtes til at indgå en aftale om, hvilke løsninger og tiltag der iværksættes for at opfylde målsætningen. Dette kan ske på overordnet niveau i kommunen/regionen og/eller i forhold til den enkelte institution. Kommunerne/regionerne forpligtes endvidere til at afgive en status i slutningen af overenskomstperioden til de centrale parter. De centrale parter udarbejder værktøjer, inspirationsmaterialer mv. til at understøtte den lokale indsats. Den lokale indsats kan fx indeholde tiltag vedrørende ændret arbejdstilrettelæggelse, reduktion af dokumentationsopgaver, forventningsafstemning, omprioriteringer af opgaver mv.

26 26 Eksempel 3 Mere tid til faglighed og kvalitet ved at nedbringe dokumentationsopgaver Parterne fastlægger en fælles målsætning om at skabe mere tid til faglighed og kvalitet ved at nedbringe dokumentationsopgaver. De lokale parter forpligtes til at konstatere omfanget af dokumentationsopgaver og indgå en aftale om, hvilke dokumentationsopgaver der kan undværes med henblik på at skabe mere tid til faglighed og kvalitet. Dette kan ske på overordnet niveau i kommunen/regionen, herunder på forvaltningsniveau. Kommunerne/regionerne forpligtes endvidere til at afgive en status i slutningen af overenskomstperioden til de centrale parter. De centrale parter udarbejder værktøjer, inspirationsmaterialer mv. til at understøtte den lokale indsats. Eksempel 4 Øget fastholdelse af seniorer Parterne fastlægger en fælles målsætning om, at fastholdelsen af seniorer forbedres. De lokale parter forpligtes til at indgå aftale om, hvilke løsninger og tiltag der iværksættes for at opfylde målsætningen. Dette kan ske på overordnet niveau i kommunen/regionen og/eller i forhold til den enkelte institution. Kommunerne/regionerne forpligtes endvidere til at afgive en status i slutningen af overenskomstperioden til de centrale parter. De centrale parter udarbejder værktøjer, inspirationsmaterialer mv. til at understøtte den lokale indsats. Eksempel 5 Øget tryghed for ansatte der mister arbejdet Parterne fastlægger en fælles målsætning om at skabe mest mulig tryghed for ansatte, der mister sit nuværende job på grund af besparelser. Kommunen/regionen skal i den forbindelse blandt andet undersøge mulighederne for omplacering indenfor kommunen/regionen. De lokale parter forpligtes til at indgå en aftale om, hvilke løsninger og tiltag der iværksættes for at opfylde målsætningen. Dette kan ske på overordnet niveau i kommunen/regionen og/eller i forhold til den enkelte institution. Kommunerne/regionerne forpligtes endvidere til at afgive en status i slutningen af overenskomstperioden til de centrale parter. De centrale parter udarbejder værktøjer, inspirationsmaterialer mv. til at understøtte den lokale indsats. Den lokale indsats kan fx indeholde tiltag vedrørende outplacementaktiviteter, efter- og videreuddannelse, etablering af en jobbank mv.

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 10. december 2014 HKB/jb Sagsnr.: 3852.44 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område Forhandlingsfællesskabets overordnede

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011 KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011 KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling TR-vilkår

Læs mere

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015 Forlig med KL Den 16. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5, 42 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i overenskomstperioden

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Fakta og undersøgelser

Fakta og undersøgelser STYRK VELFÆRD OG FÆLLESSKAB FOR FREMTIDEN Fakta og undersøgelser Velfærdskonferencen 21. september 2011 Færre ansatte i kommuner og regioner det sidste år Fra juni 2010 til juni 2011 er antallet af ordinært

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

HK Kommunals samlede krav til OK18

HK Kommunals samlede krav til OK18 HK Kommunals samlede krav til OK18 KL og Regionerne Generelle krav* forhandles af Forhandlingsfællesskabet og stilles gennem OAO 7.000 medlemmer af HK Kommunal i kommuner og regioner har op til OK18 givet

Læs mere

Ensartet lønudvikling for alle sektorer

Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønudviklingen 1. kvartal 2019, Danmarks Statistik 3. juni 2019 Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønnen for statsansatte steg i 1. kvartal 2019 med 2,1 pct., hvilket er 1 pct.-point lavere end i

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

Det Sociale Kapitel. - i Region Midtjylland. Region Midtjylland. Det Sociale Kapitel

Det Sociale Kapitel. - i Region Midtjylland. Region Midtjylland. Det Sociale Kapitel Det Sociale Kapitel - i Region Midtjylland Region Midtjylland Det Sociale Kapitel 1. FORORD OG FORMÅL Region Midtjyllands Ledelses- og Styringsgrundlag, MED- og Arbejdsmiljøaftalen samt Personalepolitikken

Læs mere

Vedr.: Udkast til svar på høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv.

Vedr.: Udkast til svar på høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Arbejdsmarkedsstyrelsen Att.: Birgitte S. Staffeldt Njalsgade 72A 2300

Læs mere

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor For at styrke det politiske fokus på at skabe resultater for borgerne anbefaler

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at:

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: 1(1 Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til 0.18 med kommentarer KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: sikre et

Læs mere

Vedr.: Lønudviklingen i den kommunale og regionale sektor

Vedr.: Lønudviklingen i den kommunale og regionale sektor KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 3547.10 VP

Læs mere

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1.

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. marts 2015 De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Personalepolitik. December 2018

Personalepolitik. December 2018 Personalepolitik December 2018 2 Indholdsfortegnelse Formålet med en personalepolitik 3 Ledelse og samarbejde 4 Ansættelse 5 Kompetenceudvikling 8 Løn 10 Familie- og seniorliv 12 Sundhed og arbejdsmiljø

Læs mere

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønudviklingen 4. kvartal, Danmarks Statistik 4. marts 2019 Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønnen for statsansatte steg i 4. kvartal med 3,1 pct., hvilket er 0,4 pct.-point højere

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde KL finder, at en vigtig udfordring på det kommunale arbejdsmarked er, at de kommunale arbejdspladser er attraktive

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

Bilag 12 til MED aftalen

Bilag 12 til MED aftalen NOTAT HR-Centret Bilag 12 til MED aftalen 17-09-2016 Retningslinjer vedr. ansættelser på særlige vilkår Det er Hovedudvalgets opgave at aftale retningslinjer for beskæftigelse af personer med nedsat arbejdsevne

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm NEGATIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.25 pt POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.12 pt PERSONALE- POLITIK Om denne pjece Denne pjece

Læs mere

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik.

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik. K L Anbefalet/Overbragt Fagligt Fælles Forbund 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund Peter Ipsens Alle 27 2400 København NV 5.40.51 - Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2013 af overenskomst

Læs mere

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer CFU og Finansministeriet har indgået en overenskomst, som giver de statsansatte markante lønstigninger og sikrer dem solid reallønsfremgang.

Læs mere

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Den gode Arbejdsplads Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Historik Den gode Arbejdsplads Første udgave af DGA blev lanceret i år 2000 MED-rammeaftalen blev aftalt i 1996 For 20 år siden

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv OK15 Kommuner og regioner Tryghed med perspektiv Program: 14.00 Velkomst og introduktion v/gunner Gamborg 14.10 Løn og pension 14.30 Spørgsmål og svar 14.40 Kandidater, forskning og professionsudvikling

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner

Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Styrket samarbejde mellem a-kasser og kommuner Den 24. juni 2009 Fælles udmelding fra FTF og KL Kommunerne overtager den 1. august 2009 statens opgaver i jobcentrene og dermed ansvaret for indsatsen over

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger

05.25 O.08 26/2009 Side 1. Aftale om integrations- og oplæringsstillinger 05.25 Side 1 Aftale om integrations- og oplæringsstillinger KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side 05.25 Side 2 Indledning... 3 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL)

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) KTO Sekretariatet 10. oktober 2007 Sagsnr.: 1127.27 KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-08

Læs mere

Lønstigninger i den offentlige og den private sektor 1. kvartal 2011

Lønstigninger i den offentlige og den private sektor 1. kvartal 2011 28. juni 2011 NYHEDSBREV Lønstigninger i den offentlige og den private sektor 1. kvartal 2011 Danmarks Statistik 1 opgør som den eneste statistikproducent lønstigningstakter 2 for både den statslige, den

Læs mere

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR SKAB DIALOG PÅ ARBEJDSPLADSEN OM ARBEJDSFASTHOLDELSE OG JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR SÆRLIGE VILKÅR SÆRLIGE VILKÅR Hvad er situationen? Hvad kan pjecen bruges til? Eksempel: Side 3 Trin 1 Hvad gør vi i dag? Status:

Læs mere

Reguleringsordningen i det offentlige

Reguleringsordningen i det offentlige Reguleringsordningen i det offentlige aftalesystem Fakta Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Nana Wesley Hansen Formålet med reguleringsordningen er at sikre en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling i den

Læs mere

1. kvartal 2010/2011 Privat Danmarks Statistik 2,2 % 2,3 % 2,2 % 1,9 % DA 2,5 % 2,5 % 2,5 % 2,0 %

1. kvartal 2010/2011 Privat Danmarks Statistik 2,2 % 2,3 % 2,2 % 1,9 % DA 2,5 % 2,5 % 2,5 % 2,0 % NYT OM LØN Nr. 1 / 2011 *** 24. juni 2011 *** Danske Regioner udsender fremover et elektronisk nyhedsbrev Nyt om løn, som vil samle aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer

Læs mere

Lønstigninger i den offentlige og den private sektor februar 2010

Lønstigninger i den offentlige og den private sektor februar 2010 NYHEDSBREV Lønstigninger i den offentlige og den private sektor februar 2010 Danmarks Statistik (DS) opgør som den eneste statistikproducent lønstigningstakter 1 for både den statslige, den kommunale/regionale

Læs mere

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Inspirationsnotat nr. 5c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 12. april 2010 Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Her er samlet en række forslag til udarbejdelsen af en kommunal kvalitetskontrakt.

Læs mere

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015 Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 4,81 %. Hertil kommer en skønnet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,58 %.

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det kommunale område DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,91 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr PKAT nr. J.nr

Cirkulære om aftale om. Kompetenceudvikling. Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr PKAT nr. J.nr Cirkulære om aftale om Kompetenceudvikling 2005 Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr. 017-05 PKAT nr. J.nr. 05-610-18 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger til de enkelte

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

FFL 14 besparelser på SVU

FFL 14 besparelser på SVU 13-0186 - BORA - 10.09.2013 Kontakt: Bodil Rasmussen - bora@ftf.dk - Tlf: 3336 8869 FFL 14 besparelser på SVU Den varslede beskæring af SVU vil få alvorlige konsekvenser for kompetenceudvikling blandt

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på KL s område KTO Sekretariatet 1. marts 2008 1195.4 Hovedelementerne i KTO-forliget 2008 på KL s område Den 1. marts 2008 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 3-årigt forlig. KTO-forliget indebærer bl.a. at

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Ramme, reguleringsordning og periodelængde

Ramme, reguleringsordning og periodelængde Offentligt Ansattes Organisationer 1 Ramme, reguleringsordning og periodelængde En tre årig OK periode En samlet udmøntning gp på 4,50 pct. Reguleringsordningen videreføres: Ved negativ regulering reguleres

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

Resultat af overenskomst- og aftalefornyelsen pr. 1. april 2011 mellem KL og KTO (resumé)

Resultat af overenskomst- og aftalefornyelsen pr. 1. april 2011 mellem KL og KTO (resumé) Resultat af overenskomst- og aftalefornyelsen pr. 1. april 2011 mellem KL og KTO (resumé) 1. Løn generelt 1.1. Generelle lønforhøjelser Lønsatserne ændres ikke i 2011. De nuværende satser blev senest ændret

Læs mere

2) Frivillig overførsel på overenskomstmæssige vilkår. Enkelte steder har tjenestemænd givet afkald på deres tjenestemandsstatus og er gået over til ansættelse i den private virksomhed, hvorefter aflønning

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik.

Kravene tager afsæt dels i den fortsatte økonomiske krise, dels KL's langsigtede arbejdsgiverpolitik. KL' Anbefalet/Overbragt Lederne Vermlandsgade 25 2300 København S 40.25 - Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2013 af protokollat for tekniske mestre m.fl. (scene, lys og lyd) ved Musikhuset Aarhus

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Version 9, december 2016 FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Bilag til Spilleregler om brug af løntilskudsjob i Frederikshavn kommune Indledning I forbindelse med evaluering af spilleregler

Læs mere

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Center for Arbejdsmarkedsforskning, (CARMA) Aalborg Universitet IDA Offentlig delegeretforsamling København den 7. Maj 2015 Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Oplæg v/professor emeritus Flemming Ibsen

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det. private arbejdsmarked

Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det. private arbejdsmarked Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det private arbejdsmarked 2021 Forord Antallet af akademikere stiger, og prognoser viser at tendensen vil fortsætte. De nye akademikere vil fortrinsvis

Læs mere

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor.

Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. NYT OM LØN Nr. 3 / 2012 *** 21. juni 2012 *** Danske Regioners elektroniske nyhedsbrev Nyt om løn samler aktuelle fakta om løn med særligt fokus på den regionale sektor. Hovedpointer Udmøntningen fra reguleringsordningen

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN ANBEFALET FOA Fag Og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. 10-10-2007

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat Regionale TR-møder februar/marts 2011 Præsentation af forhandlingsresultat KTO KL Periode 1. april 2011 31. marts 2013 Sikring af reallønnen for alle i 2. år 1. år er et nul-år, hvor gælden fra 1. oktober

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 12. maj 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2300 Jour. nr.: M0/2002/00901 Ref.:

Læs mere

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget. En plancheserie der kort beskriver hovedelementerne i delforliget.

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget. En plancheserie der kort beskriver hovedelementerne i delforliget. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1217.4 JH/jb

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Forlig OK15 KL og RLTN De generelle forlig

Forlig OK15 KL og RLTN De generelle forlig OK-15 Forlig OK15 KL og RLTN De generelle forlig KL OK-15 Sikring af reallønnen RLTN De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5,42 % incl. udmøntning fra regulerings-ordningen De

Læs mere

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse.

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse. Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:30 / 24. marts 2011 Forenklet og fri lokal løndannelse KL har ved O.11 opnået et paradigmeskift med lokal løndannelse. Der er fortsat forudsat lokal løndannelse.

Læs mere

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 13. december 2010 Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 Den demografiske udvikling, genopretningen af dansk økonomi og den samfundsøkonomiske situation giver meget snævre økonomiske rammer

Læs mere

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde 07-1389 - 15.05.2008 FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde FTF er enig i at mere velfærd kræver mere arbejde, men accepterer ikke skattestop og ufinansierede

Læs mere

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Brug løn aktivt - ellers mister du indflydelse Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Udgivet af KL Specielle Overenskomstforhandlinger Økonomisk Sekretariat Brug løn aktivt ellers mister du indflydelse

Læs mere

DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS

DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS DATA FOR DECEMBER 2012 ER NU TILGÆNGELIG I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 4 Personaleforbrug 5 Udbetaling Danmark 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 13. marts 2013 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Regionerne. Mine krav dine krav F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Regionerne. Mine krav dine krav F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav Diskussionsoplæg OK 2013 Regionerne overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Vi nærmer os forhandlingerne om fornyelse af overenskomsterne

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer FTF September 2010 1. INDLEDNING OG HOVEDRESULTATER Undersøgelsen af rammer og vilkår for arbejdsmiljøarbejdet er gennemført af FTF i samarbejde med fem af

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK METAL FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMSTER OG AFTALER PR. 1. APRIL 2018 FOR LEDENDE VÆRKSTEDSPERSONALE

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere