Børne- og Ungeudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Ungeudvalget"

Transkript

1 Børne- og Ungeudvalget Onsdag den 9. maj 2007 kl i mødelokale 7 Medlemmer: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Thomas Kampmann (C) Kai Nielsen (V) Erling Ernstsen (V) Jette Andersen (A)

2 Side 127 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side B1. Juniormedarbejdere i 0-6 års institutioner Status på projektet B2. Tandplejens Årsrapport B3. Klubstruktur B4. Meddelelser fra administrationen B5. Målgruppe for Værestedets brugere Ændring af alderskriterie B6. Pædagogiske læreplaner i s dagtilbud B7. Overgang mellem daginstitution og skole B8. Fælles ledelse for Greve Tiendeklasseskole og Greve Ungdomsskole B9. Privatskoler Ekstraordinært tilskud til skolefritidsordninger B10. Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter - Udmøntning af restbeløb B11. Kalender Børne- og Ungeudvalget B12. Meddelelser fra formanden/gensidig orientering...153

3 Side 128 Ikke til stede:, der er offentligt tilgængeligt B1. Juniormedarbejdere i 0-6 års institutioner Status på projektet edoc sagsnummer: B21/ Baggrund Børne- og Ungeudvalget besluttede den 16. august 2006 at igangsætte projekt Juniormedarbejdere i september 2006, til gennemførelse i perioden januar - juni Juniormedarbejderne har gennemgået et undervisningsforløb på Ungdomsskolen og er nu i gang med et lønnet praktikforløb i Lundegårdens Børnehave og Lundebo i Børnehuset Troldelunden. Beslutningsgrundlag Status på projektet Søgning til projektet Der har været en stor forældreinteresse i forhold til projektet, og 37 drenge har søgt på de 8 udbudte pladser. De unge, der er i gang med uddannelsesforløbet, har vist megen motivation og er meget opmærksomme på rollen som juniormedarbejder. Elevkontrakt Der er udformet en elevkontrakt til hver elev i forbindelse med praktikforløbet. Dokumentation løbende og afsluttende Ungdomsskolen og underviser tager fotos undervejs i undervisningsforløbet løbende dokumentation drøftes og planlægges med institutionerne. Evaluering Arbejdet med evalueringen skal foregå ultimo maj/primo juni.

4 Side 129 Der stilles specifikke krav til evaluering fra Ligestillingsrådet i forbindelse med dispensationen fra Ligestillingsloven. Dispensationen er betinget af, at efter afslutningen af kursus- og praktikforløbet indsender en evaluering af forsøget, der bl.a. belyser: Effekten af tilstedeværelsen af juniorpædagoger for børnenes leg og udfoldelsesmuligheder Redegørelse for, hvilke børn der søger leg og samvær med de mandlige juniorpædagoger Redegørelse for, hvad de unge drenge specifikt tilbyder børnene af nye muligheder for leg og samvær, som ikke kunne tænkes tilbudt af kvindelige juniorpædagoger i års alderen De mandlige juniorpædagogers tanker om og interesse for pædagogfaget før og efter forløbet. Tidsplan Dato Aktivitet 28. marts Teoriforløb afsluttes Uge 15 Praktikforløb startes 26. april Planlægning af praktikforløb og dokumentation af forløbet 23. maj Drøftelse og planlægning af evaluering af projektet Ultimo maj Artikel i lokalpresse information på Uge 26 Praktikforløb afsluttes September Slutevaluering forelægges Børne- og Ungeudvalget Konsekvenser Ifølge dispensationen fra ligebehandlingsloven, har fået dispensation kun for dette konkrete kursus og er dermed ikke en tilladelse til, at kommunen efterfølgende kan tilbyde identiske kurser. Hvis projektet evalueres til at være en succes, og der afsættes de nødvendige ressourcer i forhold til praktikløn for eleverne og honorar til praktikvejlederne anbefales det, at deltagerkredsen udvides til begge køn. Der skal påregnes en drøftelse med FOA i tilfælde af et eventuelt nyt forløb. Økonomiske konsekvenser pr forløb: Praktikløn til 8 elever Praktikvejlederløn til 2 praktikansvarlige Vikardækning i 20 timer (vejledning) I alt kr kr kr kr. Øvrige forhold Som nævnt har interessen i forhold til projektet blandt borgerne været stor. Institutionerne udtrykker bekymring i forhold til en fortsættelse, da det sker sideløbende med den løbende kapacitetstilpasning, lukning af institutioner og alle de øvrige krav, der stilles til det decentrale niveau, både fra Folketinget og Byrådet. Distriktsleder, Susan Pedersen, Børnehuset Troldelunden, deltager under udvalgets behandling af sagen for at besvare eventuelle spørgsmål.

5 Side 130 Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget godkender: 1. at ordningen gøres permanent for både drenge og piger, og at der i forbindelse med budget 2008 og overslagsårene afsættes kr. pr. år til formålet 2. at ordningen gøres frivillig for institutionerne. Beslutning: Orienteringen taget til efterretning. 1. Børne- og Ungeudvalget ønsker, at der på nuværende tidspunkt søges dispensation i Ligestillingsrådet fra Ligestillingsloven til et projekt mere med drenge som juniormedarbejdere. Udvalget bemyndiger Center for Dagtilbud til at iværksætte dette projekt med de erfaringer, der høstes i det igangværende projekt. Børne- og Ungeudvalget ønsker aldersgruppen af juniormedarbejdere fra år. Center for Dagtilbud og distriktslederne indgår i visitationen af de unge juniormedarbejdere samt ved tilrettelæggelse af undervisningsforløbet. Udgiften i 2007 afholdes inden for Børne- og Ungeudvalgets budget. 2. Godkendt.

6 Side 131 B2. Tandplejens Årsrapport 2006 edoc sagsnummer: J.nr Ø54 Baggrund har siden 1997 benyttet intern kontraktstyring. Grundidéen med kontrakstyring er, at institutionen stilles overfor en række resultatkrav, som den skal opfylde. Formålet med kravene er at synliggøre institutionens arbejde, samtidig med at de skal bruges til udvikling af institutionens service. For at kunne leve op til resultatkravene, gives institutionen en større selvstændig ledelsesmæssig og økonomisk kompetence end hidtil. Beslutningsgrundlag Tandplejen er omfattet af kontraktstyring. Af s Kontraktmanual fremgår, at kontraktinstitutionerne er forpligtet til at afrapportere på deres kontrakt via en årsrapport. Tandplejens Årsrapport 2006 er vedlagt som bilag. Lederen af Tandplejen, Ida Lichtenberg, deltager under udvalgets behandling af sagen for at besvare eventuelle spørgsmål. Bilag Tandplejens Årsrapport 2006 inklusiv midtvejsevaluering af Intern Kontrakt 2006 og Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget tager Tandplejens Årsrapport 2006 til efterretning. Beslutning: Taget til efterretning.

7 Side 132 B3. Klubstruktur edoc sagsnummer: J. nr P20 By/ , B9/ , B3/ , B2/ Baggrund Byrådet besluttede i august 2006, at nedsætte et ad hoc udvalg, der skulle se nærmere på indhold og organisering af s klubtilbud. På møde den 19. december 2006 vedtog Byrådet et kommissorium for ad hoc udvalgets arbejde med ny klubstruktur. Det blev på samme møde besluttet, at Børne- og Ungeudvalget skal være ansvarlig for udarbejdelse af forslag til ny klubstruktur. Anbefalinger til ny klubstruktur skal fremlægges på Byrådets møde i juni Ad hoc udvalget får hjælp fra en administrativ projektgruppe. Børne- og Ungeudvalget behandlede på møde den 31. januar 2007 problemfelt og tidsplan for arbejdet med ny klubstruktur. Der er efterfølgende holdt fokusgruppeinterview med klubledere, skoleledere, repræsentanter fra Den Kriminalitetsforebyggende Indsats (KFI) samt med en 8. klasse fra Gersagerskolen. Problemstillingen er desuden blevet drøftet i Idrætsrådet og i Fritidsrådet, og udvalget har aflagt besøg i samtlige klubafdelinger inkl. Værestedet og holdt dialogmøde med klubledere og bestyrelsesformænd. På udvalgets møde den 11. april 2007 blev det herudover besluttet: at Børne- og Ungeudvalget skal mødes med repræsentanter fra Idræts- og fritidsområdet samt fra skoleområdet for at drøfte klubstruktur/tilbud at klubstruktur/tilbud drøftes i Ungerådet at klubbernes fremmødeprocent skal undersøges, så den er statistisk dækkende at samarbejdet mellem skole, SFO og klub skal styrkes at Børne- og Ungeudvalget gerne ser, at der oprettes flere idrætsfritidsklubber. Beslutningsgrundlag Administrationen har, med udgangspunkt i det gennemførte analysearbejde, udarbejdet følgende overordnede forslag til mulig fremtidig organisering af klubområdet. Fritids- og Ungdomsklubbernes fremtidige målgruppe: Målgruppen for Fritidsklubbernes aktiviteter bibeholdes med den nuværende aldersgruppe 9/10 15 år. Ungdomsklubberne nedlægges. Hundige-området: Hundige Klub bibeholdes som områdets eneste fritidsklub, hvilket indebærer, at Birkely Klub og Tjurgårdens Klub lukkes. Der oprettes et fritidstilbud for målgruppen klasse på Gersagerskolen som skal ses i sammenhæng med profilskoleprojektet, hvor der lægges op til, at Gersagerskolen fremover alene har elever på disse klassetrin. Værestedet fastholdes som et klublignende tilbud i Nord-området. Idrætsfritidsklubber: Idrætsfritidsklubben ved Greve IdrætsCenter udvides.

8 Side 133 Der etableres idrætsfritidsklub i Karlslunde og i Tune. Udviklingsprojekt Ledelse: Der gennemføres et udviklingsprojekt som skal fokusere på pædagogik, kompetenceudvikling og personaleledelse. Projektbeskrivelse udarbejdes i samarbejde med klublederne og forelægges Børne- og Ungeudvalget på mødet den 6. juni Udviklingsprojekt Fritidsklubbernes indhold: Der gennemføres et udviklingsprojekt som fokuserer på indhold, herunder opsøgende arbejde, samarbejde mellem skole, SFO og klub, samarbejde med idræts- og fritidsliv mv. Projektbeskrivelse udarbejdes i samarbejde med klublederne og forelægges Børne- og Ungeudvalget på mødet den 6. juni Med udgangspunkt i drøftelser og beslutninger på udvalgets møde den 9. maj, vil administrationen udarbejde specifikt forslag til ændret klubstruktur, herunder vurdering af de økonomiske konsekvenser, til Børne- og Ungeudvalgets møde den 6. juni Herudover vil Værestedets fremtidige placering blive bragt op til drøftelse. Tidsplan Maj 2007 Juni 2007 Der holdes møde med repræsentanter fra idræts- og fritidsområdet samt fra skoleområdet for at drøfte klubstruktur/tilbud Klubstruktur/tilbud drøftes i Ungerådet Udvalgsmøde med præsentation af løsningsmodeller Udvalgsmøde indstilling anbefales over for Byrådet Ny klubstruktur godkendes i Byrådet. Pædagogisk konsulent Bengt Higert, Center for Dagtilbud, deltager under udvalgets behandling af sagen. Bilag Fremmødestatistik for uge fra dialogmøde med klubledere og bestyrelsesformænd 13. april 2007 fra drøftelse i Fritidsrådet.

9 Side 134 Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget drøfter notatets løsningsforslag med henblik på endelig indstilling til Byrådet om ny klubstruktur på Børneog Ungeudvalgets møde den 6. juni Beslutning: Børne- og Ungeudvalget ønsker følgende belyst/undersøgt inden næste møde: Beskrivelse af Ungdomsskolens tilbud herunder brugere fordelt på alder, fysisk hjemsted og aktiviteter Fordele og ulemper ved at bibeholde Birkely Klub henholdsvis Hundige Klub som det blivende klubtilbud i nord Samlet redegørelse for tidligere udleverede tal (hvor mange er indmeldt i klubberne, og hvor mange bruger dem tilmeldte/fremmødte opdelt på drenge/piger m.v. og særskilt opgørelse over medlemstal i ungdomsklubberne over en længere periode). Udvalget besluttede endvidere at gennemføre en dialogrunde med klubbestyrelser og skolebestyrelser, inden der udarbejdes endelig indstilling til Byrådet. Kai Nielsen og Erling Ernstsen stillede forslag om, at administrationen udarbejder forslag til genanvendelse af 1,6 mio. kr. (besparelsen ved lukning af ungdomsklubberne) til ad hoc aktiviteter/ungdoms events med Greve Ungdomsskole som omdrejningspunkt og i samarbejde med fritiden og idrætten. Et flertal, Brigitte Klintskov Jerkel, Thomas Kampmann og Jette Andersen, ønsker ikke på nuværende tidspunkt, at administrationen skal fremlægge forslag til genanvendelse af de 1,6 mio. kr.. Forslaget faldet. Kai Nielsen og Erling Ernstsen stillede forslag om, at administrationen udarbejder forslag til oprettelse af SFO 2/fritidstilbud på Krogårdskolen og Tjørnelyskolen. Et flertal, Brigitte Klintskov Jerkel, Thomas Kampmann og Jette Andersen, ønsker ikke forslaget udarbejdet. Forslaget faldet. Med henblik på udarbejdelse af indstilling til Byrådet om Værestedets fremtidige placering foretages der besigtigelse i forlængelse af Ungerådets møde den 15. maj 2007, kl Tidligere besluttet fællesmøde med Idrætsrådet og Fritidsrådet holdes den 4. juni 2007 kl

10 Side 135 B4. Meddelelser fra administrationen edoc sagsnummer: Temamøde om rammeaftale 2008 på det sociale område KL, KKR Sjælland og Region Sjælland inviterer til temamøde om rammeaftale 2008, tirsdag den 12. juni 2007 kl på Ankerhus Seminarium i Sorø. Der vil blive lejlighed til at: få en orientering om status for arbejdet med rammeaftale 2008 blive orienteret om de spørgsmål og udfordringer, der er i forbindelse hermed samt få mulighed for en bred indledende politisk drøftelse af temaer i Rammeaftalen for Invitationen blev udleveret til Børne- og Ungeudvalget på mødet. Greve Ungdomsskole Orientering om, at Greve Ungdomsskoles Bestyrelse har sendt brev af 30. april 2007 til Børne- og Ungeudvalget. Brevet blev udleveret til Børne- og Ungeudvalget på mødet. Børnehuset Karlslunde Strand Orientering om, at bestyrelsesformændene for de tre selvejende institutioner Egedal Vuggestue, Strandhuset og Åsagergård Børnehave har sendt brev af 8. maj 2007 til Børne- og Ungeudvalget vedrørende opstart af Børnehuset. Brevet blev udleveret til Børne- og Ungeudvalget på mødet. Lundegaardskolen Orientering om, at skoleleder Peter Rølmer Hansen har opsagt sin stilling med udgangen af dette skoleår. Tjørnelyskolen Orientering om, at Undervisningsministeriet støtter Projekt Tjørnelyskolen for dygtige børn med knap kr.

11 Side 136 B5. Målgruppe for Værestedets brugere Ændring af alderskriterie edoc sagsnummer: Baggrund Med Værestedets nye profil som et socialpædagogisk tilbud anbefales det, at alderskriteriet for stedets målgruppe ændres til år. Det nuværende alderskriterium for Værestedets brugere er år., hvilket er en stor aldersspredning at arbejde med socialpædagogisk. En 13-årig er stadig et barn, og en 25-årig er en voksen, eventuelt med både kone og børn, og disse to har således ingen berøringsflader med hinanden i det daglige. Beslutningsgrundlag En årig bruger af Værestedet har behov for en socialpædagogisk forbyggende indsats. Den unge vil bruge Værestedet som et sted, der kan tilbyde sunde interesser, hvor den unge kan: lære at begå sig på Internettet spille f.eks. fodbold på et mere uforpligtende plan med sigte på at integrere den unge i et idrætstilbud tilbydes lektielæsning møde voksne rollemodeller m.v. Modsvarende har den årige bruger ikke brug for en socialpædagogisk forebyggende indsats. Denne unge er at betragte som voksen, på vej mod et etableret voksenliv med familie, hjem og uddannelse. Denne gruppe af voksne unge har behov for, at tage vare på sig selv, ikke længere at skulle være under opsyn af pædagoger m.v.. Et behov som flere at de unge i området, som er over 18 år, klart giver udtryk for. De har ikke behov for at føle sig overvåget, men behov for at kunne slappe af og strukturere egen fritid. De har således et behov, der ligger langt fra den profil, som Værestedet er oprettet med. Det bør undersøges, om de årige kan hjælpes til selv at drive et mødested på eget initiativ. Skulle enkelte unge over 18 år have behov for f.eks. hjælp til at søge job, skrive ansøgninger, råd og/eller vejledning, så vil de fortsat være velkomne i Værestedet. Tidsplan Alderskriteriet ændres successivt således, at tidligere brugere af Værestedet fortsat kan komme, mens der alene tages nye brugere ind som er i alderen år. Konsekvenser Der kan opstå et behov for et værested for aldersgruppen år i området.

12 Side 137 Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget godkender, at alderskriteriet for brugere af Værestedet ændres fra år til år. Tidligere brugere af Værestedet, som er over 18 år, udsluses successivt fra stedet. Værestedets personale vil fortsat yde hjælp til f.eks. jobsøgning mv., hvis enkelte unge har behov for det. Beslutning: Administrationens indstilling anbefales over for Byrådet. Administrationen oplyste supplerende, at der er oprettet et lokale til de årige i området.

13 Side 138 B6. Pædagogiske læreplaner i s dagtilbud edoc sagsnummer: J.nr P20 K8/ , By/ Baggrund I følge Lov om Social Service 8a, er s dagtilbud forpligtet til at udarbejde pædagogiske læreplaner for børn fra ½ - 2 år, og fra 3 år frem til skolealderen. For aldersintegrerede institutioner, kan der udarbejdes én samlet pædagogisk læreplan, der tager hensyn til de to aldersgrupper, idet begge aldersgrupper skal tilgodeses. Dagplejen udarbejder én samlet pædagogisk læreplan for dagplejen. Dagtilbuddet skal beskrive pædagogiske mål for læring, og dertil knytte relevante aktiviteter og metoder for det pædagogiske arbejde i forhold til de seks overordnede temaer, som er fastsat i loven: Barnets alsidige personlige udvikling Barnets sociale kompetencer Barnets sproglige kompetencer Barnets udvikling af krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryks former og værdier. Herudover skal der i læreplanen gøres rede for, hvordan dagtilbuddet arbejder med læring i forhold til børn med særlige behov. Læringsmålene er fælles overordnede mål for, hvilke kompetencer den pædagogiske læringsproces i dagtilbuddene skal lede frem til hos børnene. Dagtilbuddets forældrebestyrelse samt Byrådet skal godkende den pædagogiske læreplan, hvorfor sagen forelægges Børne- og Ungeudvalget og Byrådet til endelig godkendelse. Beslutningsgrundlag Samtlige læreplaner er blevet forhåndsgodkendt af de pædagogiske konsulenter i Center for Dagtilbud. Ved godkendelsen er der lagt vægt på, at opgaven er ny, og der derfor har været forståelse for opgavens vanskelighed. De pædagogiske læreplaner er blevet godkendt ud fra følgende kriterier: 1. De seks temaer beskrevet i forhold til læringsmål, aktivitet, dokumentation og evaluering 2. Redegørelse for børn med særlige behov, herunder børn af anden etnisk herkomst. Både i forhold til læringsmål, pædagogisk aktiviteter, dokumentation og evaluering 3. Redegørelse for børnegruppens sammensætning 4. Redegørelse for dagtilbuddets arbejde med at udvikle børnenes kompetencer i forhold til overgang til skole 5. Redegørelse for evaluering af læreplanen 6. Redegørelse for tilrettelæggelse af læringsmiljøer 7. Indgår børne-ungepolitikken som en integreret del af den pædagogiske læreplan

14 Side Gøres der rede for relationskompetencen i institutionens læringssyn og pædagogiske praksis. Der er en tendens til, at de institutioner, der sammen har drøftet de pædagogiske læreplaner og dermed delt viden og erfaringer, har profiteret af denne proces, hvilket også ses i de færdige læreplaner. Dette ses for eksempel i nogle børnehuse. Der er dog gennemgående, for de fleste af læreplanerne, mangelfulde beskrivelser af: a. Klare mål, succeskriterier, aktiviteter, dokumentation og evaluering b. Metoder for evaluering og revision af den samlede pædagogiske læreplan og i relation til de enkelte læringsmål i samarbejde med forældrebestyrelserne c. Redegørelse for læringsmål i forhold til overgang til skolen d. Redegørelse for læringsmål i forhold til børn med særlige behov Disse 4 områder kunne indgå som indsatsområder, for eksempel i forbindelse med aftalestyring, som fra 2008 forventes at blive indført på 0-6 års området, eller indarbejdes i de pædagogiske læreplaner for Konsekvenser Ved at fokusere på ovennævnte 4 områder sikres et målrettet arbejde med dagtilbuddenes pædagogiske kvalitet. Bilag Samlet oversigt over de samlede dagtilbuds pædagogiske læreplaner, marts Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Byrådet: 1. at orienteringen tages til efterretning og læreplanerne godkendes 2. at der arbejdes videre med indsatsområderne i punkterne a-d, enten i forhold til eventuel indgåelse af aftaler, eller indarbejdelse i de pædagogiske læreplaner i Beslutning: Administrationens indstilling anbefales over for Byrådet.

15 Side 140 B7. Overgang mellem daginstitution og skole edoc sagsnummer: J.nr P20 K12/ ; B10/ Baggrund På baggrund af Børne- og Ungeudvalgets beslutning den 5. april 2006 har alle skoler og daginstitutioner arbejdet ud fra en ny overgangsprocedure, som er blevet skabt på baggrund af et hidtidigt samarbejde mellem daginstitutioner og skoler i Greve-Midt og mellem Karlslunde Skole og Strandskolen i Greve-Syd. Den nye procedure blev iværksat fra skoleåret s begyndelse. Beslutningsgrundlag Til udvalgets orientering er der blevet gennemført en mundtlig evaluering af forløbet blandt skolelederne og i arbejdsgruppen. Denne evaluering viser, at alle ønsker at fortsætte med og udbygge overgangsproceduren, da der på denne måde skabes mere ens rammer for overgangen mellem daginstitution og skole i hele kommunen. Endvidere er det et fortsat ønske, at procedure og tidsplan administrativt vurderes hvert forår med henblik på at optimere overgangen for det kommende skoleår. Endvidere er der blevet gennemført en spørgeskemaundersøgelse om oplevelsen af skolestarten blandt forældre til børn, der begyndte i skole i skoleåret Denne undersøgelse er foretaget inden for rammerne af det kommunale kvalitetsstyringsprojekt, og vil blive forelagt Børne- og Ungeudvalget på mødet i juni Undersøgelsens konklusion er: At forældretilfredsheden med overgangen mellem dagtilbud og skolens undervisningsdel er meget høj i. Der er etableret et formelt samarbejde mellem dagtilbudene og skolerne, som er med til at forberede børnene på skolestarten Endelig viser undersøgelsen af forældretilfredsheden med indskolingen, at forældrene i meget høj grad har tillid til skolen, føler sig trygge ved den og opfatter den som meget troværdig. Bilag Overgangsprocedure mellem daginstitutionsområdet og skolen. Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen om overgangsproceduren for skoleåret til efterretning. Beslutning: Taget til efterretning. I bilagets aktivitetsplan (perioden inden maj), erstattes Evt. besøg af børnehaver på skolen med Det tilstræbes, at børnehaven besøger skolen.

16 Side 141 B8. Fælles ledelse for Greve Tiendeklasseskole og Greve Ungdomsskole edoc sagsnummer: K8/ , B7/ , B6/ Baggrund I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budgettet for 2007, blev det besluttet, at Greve Tiendeklasseskole og Greve Ungdomsskole skal have én fælles ledelse fra august Beslutningen skal bl.a. medføre en mindreudgift på kr. på årsbasis. På baggrund af Byrådets beslutning og det forhold, at Folketinget har vedtaget en ny aftale for indholdet i 10. klasse, har en projektgruppe udarbejdet et notat om forholdene ved omlægningen (vedlagt). Børne- og Ungeudvalget bad på sit møde den 31. januar 2007 administrationen undersøge mulighederne for at placere tiendeklassetilbuddet i Greve på den kommende overbygningsskole på Hundigeskolen (fra august 2008). Beslutningsgrundlag Placering af 10. klassetrin som en del af den kommende overbygningsskole kan lade sig gennemføre, men synes i forhold til nedenstående ikke at følge intentionerne i Folketingets nye aftale for 10. skoleår. Den nye aftale for 10. klasse medfører en ændring af folkeskoleloven i dette forår. Klassetrinnet er tiltænkt en særlig målgruppe, som skal bruge året til at finde ud af, hvilken ungdomsuddannelse, der vil passe til den enkelte. Udgangspunktet for, at en elev fremover vælger 10. klasse, vil være elevens uddannelsesplan fra 8. og 9. klasse. Tiende skoleår vil derfor være starten på en ungdomsuddannelse mere end afslutningen på folkeskolen. Greve Tiendeklasseskole har siden starten i 2000 på mange måder lavet skole i overensstemmelse med den nye aftale for 10. klasse. Skolen har hovedsageligt arbejdet med den elevgruppe, der er nævnt i den nye aftale, og har tilbudt brobygningsforløb, som bliver obligatoriske efter den nye aftale. Ungdomsskolen har bl.a. som sin opgave at give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, dygtiggøre dem til samfundslivet og udvikle deres interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund. Fælles ledelse for Tiendeklasseskolen og Ungdomsskolen kan derfor virke befordrende for optimal kvalitet i forhold til den nye 10. klasseaftale. Som eksempel vil det være muligt i løbet af skoleåret at oprette målrettede og tidsbestemte kursustilbud i ungdomsskoleregi som supplement til undervisningen i tiendeklassen: Lektieværksted Specialundervisning Kurser for unge m. anden etnisk baggrund (Dansk Sprog/Danske samfundsforhold/..) Valg af Uddannelse og Erhverv Eksamenstræning.

17 Side 142 Referencegruppen I forbindelse med analysearbejdet blev der holdt møde med en referencegruppe (referat vedlagt). Referencegruppen bestod af bl.a. bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere fra Greve Tiendeklasseskole og Greve Ungdomsskole. Referencegruppen gør opmærksom på, at bl.a. følgende forhold bør have særligt fokus: 10. klasseskolen har behov for daglig ledelse. F.eks. en afdelingsleder, som i lignende tilbud i andre kommuner Administrationen af de to skoler, vil næppe kunne udføres af Ungdomsskolens nuværende administrative funktions normering. I forhold hertil vil der være tale om en opgaveforøgelse Placeringen af undervisningen må ikke rykke nordpå. Det vil være mod intentionerne i loven om en ny start, og vil svække signalet om hele kommunens 10. klasseskole. Børne- og Ungeudvalget skal tage stilling til følgende overordnede punkter: For at skabe fælles ledelse for Tiendeklasseskolen og Ungdomsskolen skal Børne- og Ungeudvalget beslutte at nedlægge 10. klasseskolen. Udvalget skal tage beslutning om, at oprette et tiendeklassetilbud i ungdomsskolelovens regi, som giver mulighed for dette, hvis kvaliteten i tilbuddet lever op til folkeskolelovens bestemmelse for 10. klassetrin. Udvalget skal ligeledes beslutte, hvor tiendeklassen og Ungdomsskolen fysisk skal placeres. Tidsplan Omlægningen skal træde i kraft fra skoleåret 2008/09. For at dette kan ske, skal der være truffet beslutning om nedlæggelse af den eksisterende 10. klasseskole i Byrådet inden den 1. december Før endelig beslutning kan træffes, skal der være en offentlig høringsperiode på i alt 12 uger. Konsekvenser Placeringen af tiendeklassen og Ungdomsskolen (administration og ungdomscenter) bør ses i lyset af beslutningen om, at Gersagerskolen fra skoleåret 2008/09 skal være skole for klassetrinnene børnehaveklasse til 6. klasse. Det betyder, at SFO en udvides med eleverne fra Hundigeskolen, og at kommunens specialklasserække fra 1. til 6. klassetrin skal placeres på Gersagerskolen, idet disse klasser bør have parallelle normalklasser. For at skaffe plads til den nye struktur på Gersagerskolen, kan det ske ved en flytning af tiendeklasseårgangen og Ungdomsskolen/UngdomsCentret, eller det kan ske ved en flytning af aktiviteterne i kommunens undervisningslokaler (Center for Kompetenceudvikling), som ligger på Gersagermatriklen. I forbindelse med evt. flytning af tiendeklassen og Ungdomsskolen må der påregnes udgifter i forbindelse med etablering af administrationslokaler, herunder IT. Ligeledes vil der være udgifter forbundet med flytning af aktiviteterne i kommunens undervisningslokaler på Gersagermatriklen. På baggrund af referencegruppens respons på analysearbejdet vurderer Center for Skoler, at det kan være meget vanskeligt at opnå sparemålet fra budgetbeslutningen fuldt ud.

18 Side 143 Øvrige forhold I forbindelse med den kommende lovændring om 10. klasse, bliver der ikke ændret i 22 stk. 7, som omtaler elevens ret til at få også sit tiende skoleår i en folkeskole. Center for Skoler har forespurgt i Undervisningsministeriet, om kommunens forpligtigelse til at give et 10. klassetilbud i folkeskoleregi kan tilvejebringes i samarbejde med en anden kommune. Der er endnu ikke modtaget svar. Center for Skoler har ved en rundspørge til andre kommuner med 10. klasse organiseret under ungdomsskoleloven konstateret, at det er almen praksis, at tilbyde kommunens elever, som ønsker et 10. klassetilbud i folkeskoleregi, at vælge blandt de nabokommuner med 10. klassetrin organiseret i folkeskolen. Ingen af de adspurgte kommuner har dog oplevet det som et konkret problem, efter loven om frit skolevalg over kommunegrænserne er indført. Bilag Notat om fælles ledelse af Greve Tiendeklasseskole og Greve Ungdomsskole af møde i referencegruppen den 15. marts Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet: 1. at Greve Tiendeklasseskole nedlægges fra skoleåret 2008/09 2. at elever i fra skoleåret 2008/09 tilbydes 10. klasse i ungdomsskolelovens regi, og der udarbejdes en model for dette i forhold til Greve Ungdomsskole 3. at tiendeklassetilbuddet og Greve Ungdomsskole placeres på Hundigeskolen fra skoleåret 2008/09. Aktiviteterne i Center for Kompetenceudvikling bliver på Gersagermatriklen eller 4. at tiendeklassetilbuddet og Greve Ungdomsskole bliver på Gersagerskolen. Aktiviteterne i Center for Kompetenceudvikling på Gersagermatriklen flyttes til Hundigeskolen fra skoleåret 2008/09. Beslutning: Indstillingen anbefales over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet Børne- og Ungeudvalget afventer fornyet beslutningsgrundlag fra Ejendomscentret på placeringsmuligheder.

19 Side 144 B9. Privatskoler Ekstraordinært tilskud til skolefritidsordninger edoc sagsnummer: J.nr Ø09 ØP23/ , BY Baggrund I forbindelse med budgetopfølgning 1/2007 blev der stillet spørgsmål til det tilskud, yder til driften af SFO på private skoler i. Ifølge lov om friskoler yder staten tilskud til undervisnings- og skolefritidsdelen ved privatskoler. Kommunen betaler ligeledes en takst til staten for henholdsvis det antal elever, der modtager privatundervisning og det antal elever, der går i skolefritidsordning. Det er lovpligtigt for kommunen at betale dette, og taksten skal modsvare den besparelse, kommunen har ved ikke at undervise og passe barnet i kommunale tilbud. Hvis forældre til børn i privatskoler ønsker et kommunalt pasningstilbud, er kommunen forpligtet til at tilbyde et sådan. I henhold til friskolelovens 23, stk. 2 har kommunen mulighed for at beslutte at yde et ekstraordinært tilskud til nedbringelse af forældrebetalingen for henholdsvis undervisning og skolefritidsordning ved privatskoler. yder et tilskud på kr. pr. måned (2007-niveau) til at nedbringe forældrebetalingen ved skolefritidsordning. Pr. 1. april 2007 er forældrebetaling i og de to privatskoler vist i nedenstående tabel. Til sammenligning er taksten for SFO omregnet til 12 måneder, og er betaling for det 1. barn i institutionen i alle beregninger. Tabel 1 Oversigt over forældrebetaling Forældrebetaling SFO Skolepenge pr. 1. april kr. Greve Privatskole 575 kr. 825 kr. Hundige Lille Skole 650 kr. 925 kr. Tabel 2 Oversigt over udgifter til SFO i 2007 pr. måned Udgifter pr. barn i SFO i 2007 Kommunal SFO i Greve Greve Privatskole Hundige Lille Skole Forældrebetaling kr. 575 kr. 650 kr. Kommunalt tilskud/udgift kr kr kr. Statstilskud 806 kr. 806 kr. Samlede udgifter pr. barn kr kr kr. Beslutningsgrundlag Der er indgået kontrakter med to privatskoler i.

20 Side 145 Greve Privatskole Kontrakten med Greve Privatskole om tilskud til nedbringelse af forældrebetaling til pasning er indgået i september 1993, og kontrakten kan opsiges med 12 måneders varsel til 1. august. Det vil sige, at den først kan opsiges til 1. august 2008, hvorefter der kan opnås en besparelse på 5 måneder (august - december 2008). Hundige Lille Skole Kontrakten med Hundige Lille Skole om tilskud til nedbringelse af forældrebetaling til pasning er indgået den 22. august 1995, og kontrakten kan opsiges med 6 måneders varsel til 1. august. Det vil sige, at den kan opsiges til 1. august 2008, hvorefter der kan opnås en besparelse på 5 måneder (august - december 2008). De samlede udgifter varierer fra år til år, afhængigt af antallet af elever i skolefritidsordningerne. Afregningen foretages halvårligt. Statstilskuddet er kr. pr. år (niveau 2007). Statstilskuddet er lovbestemt de resterende kr. pr. år yder ekstraordinært. Det vil således være muligt at lade det kommunale tilskud falde bort (alternativ A), eller foretage en reduktion i tilskuddet (alternativ B). I tilknytning til nedenstående beregninger skal Center for Skoler bemærke: Budgettallene er udtryk for det faktuelle elevtal i 2007 Taksterne til staten reguleres årligt s ekstraordinære tilskud fastsættes ved budgetvedtagelsen. Alternativ A 100% reduktion af det ekstraordinære kommunale tilskud vil fra 2009 kunne give en besparelse på ca. 3 mio. kr. under forudsætning af, at elevtallet er konstant. Tabel 3 Nuværende ekstraordinære tilskud til SFO på privatskoler (2007) Antal elever Samlet tilskud pr. marts for 1. halvår Estimeret årsvirkning 2007 Greve Privatskole kr kr. Hundige Lille Skole kr kr. I alt for 1. halvår kr kr. Tabel 4 Mulig fremtidig reduktion i 2007-niveau Mulig besparelse 2007 Mulig besparelse 2008 (5 mdr.) Mulig besparelse 2009 Greve Privatskole kr kr. Hundige Lille Skole kr kr. I alt for 1. halvår kr kr. Alternativ B I tabel 2 er det illustreret, hvordan udgiftsniveauet pr. barn varierer med de højeste udgifter i de kommunale SFO er, og Greve Privatskole har et lidt lavere udgiftsniveau end Hundige Lille Skole. Den underliggende forudsætning er, at udgiftsniveauet repræsenterer de tilskud, institutionerne modtager.

21 Side 146 Derfor kunne en anden mulighed for at reducere i det kommunale tilskud til skolefritidsordninger på de private skoler være, at vi arbejdede ud fra en forudsætning om, at forældrebetalingen skal være den samme, uanset om barnet går i en privat eller kommunal skolefritidsordning. Derved kan det kommunale tilskud reduceres. Dette er illustreret i tabel 5. Tabel 5 Reduceret kommunalt tilskud (2007-niveau) Kommunal SFO i Greve Greve Privatskole Hundige Lille Skole Udgift pr. SFO-plads kr kr kr. Kommunalt tilskud kr. 466 kr. 541 kr. Statstilskud 806 kr. 806 kr. Forældrebetaling kr kr kr. Tabel 6 Samlet besparelse Reduktion i tilskud pr. barn Mulig besparelse 2008 (5 mdr.) Mulig besparelse 2009 Greve Privatskole 740 kr kr kr. Hundige Lille Skole 665 kr kr kr. Samlet besparelse kr kr. Tabel 6 er udtryk for, hvad der kan opnås af besparelse, under forudsætning af, at antallet af SFO-børn er konstant og forældrebetalingen hæves med det beløb, som det kommunale tilskud reduceres. Det vil sige, der kan opnås en besparelse på knap 1,8 mio. kr. i Der er i forbindelse med denne redegørelse ikke indhentet bemærkninger fra Greve Privatskole og Hundige Lille Skole. Administrationen vil medtage tilskud til nedbringelse af forældrebetaling for pasningstilbud i Direktionens kommende administrative budgetoplæg. Konsekvenser Henset til opsigelsesvarslerne, bør Byrådet træffe beslutning om den fremtidige tilskudspraksis inden 1. august 2007, hvis der ønskes en ændring af nuværende forhold med virkning fra 2008.

22 Side 147 Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget: 1. tager redegørelsen til efterretning 2. drøfter, om der skal ske ændring af ekstraordinært tilskud til skolefritidsordninger ved Greve Privatskole og Hundige Lille Skole 3. Hvis ændring af tilskudsordningen ønskes, tages stilling til alternativ A eller B, samt fra hvilket tidspunkt. Børne- og Ungeudvalgets indstilling videresendes til Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Beslutning: 1. Taget til efterretning 2. Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at der skal ske ændring af ekstraordinært tilskud til skolefritidsordninger ved Greve Privatskole og Hundige Lille Skole 3. Børne- og Ungeudvalget anbefaler alternativ B (reduceret kommunalt tilskud) over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Sagen forelægges Økonomiog Planudvalget og Byrådet på mødet i juni.

23 Side 148 B10. Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter - Udmøntning af restbeløb edoc sagsnummer: BY5/ , B16/ Baggrund I forbindelse med vedtagelsen af budget besluttede Byrådet at afsætte en million kroner til kriminalitetsforebyggelse gennem fritidsskabende aktiviteter i Pengene skulle udmøntes i to omgange gennem en pulje, som institutioner, foreninger, privatpersoner m.fl. kunne søge. Puljen er nu udmøntet, men der er et restbeløb på kr. Den 23. november 2006 besluttede Byrådet, at Børne- og Ungeudvalget skulle komme med et forslag til beløbets anvendelse. Den 7. marts 2007 foreslog administrationen, at restbeløbet blev anvendt i forbindelse med renoveringen og optimeringen af Værestedet. Børne- og Ungeudvalget ønskede imidlertid at afvente stillingtagen til forslaget, indtil Værestedet er i drift, og få alternative anvendelsesformål belyst. Sagen genoptages herefter inkl. tre nye projekter. Beslutningsgrundlag Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter er primært målrettet børn og unge, som er i fare for at blive marginaliserede eller kriminelle, eller som allerede begår kriminalitet. Målet er at engagere dem i fritidsaktiviteter, så en eventuel kriminel løbebane forhindres eller stoppes. Det skal bl.a. ske ved at arbejde med rummelighed, inklusion og sammenhæng samt forældreinddragelse. Restbeløbet foreslås anvendt på optimering af Værestedet eller nedenstående projekter og optimering af Værestedet: Projekt Tidligt og Tværfagligt ved gademedarbejderne Gademedarbejderne har kontakt til 6-10 børn på 7-10 år, hvis adfærd vækker bekymring. Nogle af børnene går i SFO, mens andre ikke er tilknyttet et fast fritidstilbud. For at kunne stoppe den nuværende udvikling blandt børnene, etableres et fælles projekt mellem gademedarbejderne og SFO en. Målet er at sluse de børn, som ikke går i SFO, over i en SFO, samt at præsentere alle børnene for det øvrige fritidsliv. Det sker gennem ugentlige aktiviteter som boldspil, museumsbesøg, besøg hos fritidsklubber, besøg hos fritidsaktiviteter mm. Projektet arbejder med rummelighed, sammenhæng og inklusion, idet børnene forsøges integreret bedre i SFO en gennem tæt kontakt med en fast medarbejder, og idet de introduceres til andre fritidstilbud. Endvidere arbejdes der på at involvere forældrene i projektet. Gademedarbejderne søger om kr. til det et-årige projekt. Beløbet anvendes til transport, entre, materialer ect.

24 Side 149 Ny fremtid ved gademedarbejderne Gademedarbejderne har kontakt til fem drenge på år, som flere gange har figureret på politiets døgnrapport. Gademedarbejderne vil gennem ugentlige møder med drengene få dem til at tage deres nuværende adfærd op til revision og skabe mere indhold i deres liv. I projektet vil drengene blive præsenteret for diverse fritidsaktiviteter, blive støttet i at bruge dem samt blive motiveret til at søge fritidsjob og på sigt uddannelse. Projektet falder indenfor rammerne af puljens kriterier, idet der arbejdes på at bevidstgøre de kriminalitetstruede unge om diverse fritidsaktiviteter og på at fastholde dem i deres nuværende skoletilbud. Gademedarbejderne vil også involvere drengenes forældre i projektet. Gademedarbejderne søger kr. til det et-årige projekt med gruppen. Dansk Sommerskole ved Greve Sprogcenter Greve Sprogcenter holder for tredje år i træk Dansk Sommerskole. Sommerskolen henvender sig til to-sprogede unge fra 14 år og op, som ikke har planer for sommerferien, og som vil have glæde af ekstra danskundervisning og samfundslære. Eleverne er ikke nødvendigvis kriminalitetstruede, men de tidligere år har de færreste af deltagerne været tilknyttet etablerede fritidstilbud. I stedet har de hængt ud i centrene eller været hjemme i deres fritid. Dansk Sommerskole vil i år øge de deltagende elevers kendskab til og deltagelse i Ungdomsskolens fritidstilbud. Det sker via samtaler om fritidsvaner, introduktion til Ungdomsskolen samt støtte og vejledning ved eventuel opstart på Ungdomsskolen. Der vil blive holdt et informationsmøde for de deltagende børn og unges forældre om betydningen af fritidsaktiviteter. I forlængelse heraf vil Ungdomsskolen blive præsenteret. Dansk Sommerskole arbejder således med rummelighed, sammenhæng og inklusion på flere niveauer. Dels ved gøre eleverne bedre i stand til at begå sig i samfundet gennem øget kendskab til det danske sprog og det danske samfund. Dels ved at skabe kendskab til og sluse eleverne over i Ungdomsskolens tilbud, så de bliver integreret i et fællesskab med andre børn og unge og får interesse for en fritidsaktivitet. Det foreslås, at Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter bevilger fire pladser á kr. til unge, som vurderes at kunne have gavn af at deltage på kurset. I alt kr. Genetablering og optimering af Værestedet Med vedtagelsen af Forslag til Værestedets fremtid den 29. august 2006 blev det besluttet, at Værestedet skal have en mere socialpædagogisk profil og arbejde på at trække kriminalitetstruede børn og unge væk fra gaden og på sigt sluse dem over i andre fritidsaktiviteter. Det skulle bl.a. ske gennem en ekstra tilbygning til stedet og ekstra personale. I forlængelse heraf har Værestedet fået en del ekstra udgifter til annoncering efter personale, indkøb af aktivitetsmidler mm. I oktober 2006 var Værestedet udsat for en brand. I den forbindelse skal Værestedet selv dække udgifterne til selvrisikoen for hhv. inventar og bygning inden for den afsatte rammebevilling.

25 Side 150 Det foreslås, at en del ( kr.) eller hele restbeløbet ( kr.) fra Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter anvendes i forbindelse med optimeringen og genetableringen af Værestedet. Tidsplan Gademedarbejdernes projekter Tidligt og Tværfagligt og Ny Fremtid løber et år. Efter afslutningen laves en skriftlig evaluering. Greve Sprogcenters Dansk Sommerskole holdes fra 23. juli til 10. august 2007 og afsluttes med en skriftlig evaluering. Værestedet åbner i de nye lokaler 1. maj Konsekvenser Anvendes hele beløbet til genetablering og optimering af Værestedet, sikres Værestedet i højere grad gode betingelser i opstartsfasen. Ved at fordele restbeløbet fra Puljen til kriminalitetsforebyggelse fritidsskabende aktiviteter på Værestedet og de tre skitserede projekter, sikres det, at pengene kommer flere forskelligartede projekter til gode indenfor de oprindelige kriterier. Bilag Projektbeskrivelser for Tidligt og Tværfagligt og Ny Fremtid Greve Sprogcenters notat Dansk Sommerskole Brochure om Dansk Sommerskole.

26 Side 151 Administrationens indstilling: Administrationen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet: 1. at hele restbeløbet på kr. overføres til Værestedet til brug ved optimering og genetablering eller 2. at Børne- og Ungeudvalget godkender, at restbeløbet på kr. fordeles på fire projekter som beskrevet nedenfor: a. Projekt Tidligt og Tværfagligt støttes med kr. b. Projektet Ny Fremtid støttes med kr. c. Dansk Sommerskole får dækket de økonomiske udgifter til fire pladser á kr. i alt kr. d. Værestedet får tildelt kr. til brug ved optimering og genetablering. Beslutning: Indstillingens punkt 2 anbefales over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet med følgende ændringer: Brigitte Klintskov Jerkel, Thomas Kampmann og Jette Andersen anbefaler, at c. Dansk Sommerskole får dækket udgifter til fem pladser i alt kr. Det betyder, at d. Værestedet, tildeles et beløb på kr. Kai Nielsen og Erling Ernstsen anbefaler a. Projekt Tidligt og Tværfagligt, b. Projekt Ny Fremtid og c. Dansk Sommerskole. Restbeløbet ( kr.) tilbageføres kassen.

27 Side 152 B11. Kalender Børne- og Ungeudvalget edoc sagsnummer: Aktiviteter i 2007 Dato Tidspunkt Børne- og Ungeudvalget 9. maj Kl Ungerådet 15. maj Kl Børne- og Ungeudvalget 6. juni Kl Skolerådet 13. juni Kl Børnerådet 14. juni Kl Kai Nielsen tilmeldt kurset Fremtidens Folkeskole på Den Kommunale Højskole i Grenaa juni Børne- og Ungeudvalget 15. august Kl Børnerådet 29. august Kl Skolerådet 30. august Kl Børne- og Ungeudvalget 12. september Kl Ungerådet 27. september Kl Børne- og Ungeudvalget 10. oktober Kl Børne- og Ungeudvalget 7. november Kl Skolerådet 14. november Kl Børnerådet 15. november Kl Børne- og Ungeudvalget 21. november Kl Ungerådet 29. november Kl Børne- og Ungeudvalget (eo møde pga. budgetopfølgning) 4. december Kl Beslutning: Taget til efterretning.

28 Side 153 B12. Meddelelser fra formanden/gensidig orientering Invitation fra SFO erne i Greve Brigitte Klintskov Jerkel orienterede om en invitation fra fællestillidsrepræsentanten for SFO erne, der ønsker et møde med Børne- og Ungeudvalget for at fortælle, hvordan de arbejder på SFO erne i Greve. Børne- og Ungeudvalget ønsker ikke at holde møde på nuværende tidspunkt, men vil meget gerne orienteres skriftligt om SFO ernes arbejde. Folkeskolen - 3-årigt partnerskabsprojekt B9/ Brigitte Klintskov Jerkel orienterede om startskuddet til projektet i Vejle den 24. april Skolernes rengøringssituation Erling Ernstsen spurgte til rengøringssituationen på institutionerne. Børne-og Ungeudvalget ønsker en grundig orientering på næste møde. Evaluering af indkøbsordningerne Kai Nielsen spurgte til evaluering af indkøbsordningerne. Børne- og Ungeudvalget ønsker en status på næste møde. Anmodning om sag på Børne- og Ungeudvalgets møde Kai Nielsen og Erling Ernstsen anmoder om at få en sag på Børne- og Ungeudvalget, hvor der med udgangspunkt i notatet Profilskoler koncept redegøres for følgende: At beskrive hvordan der opnås en høj faglighed, og hvorledes det kan måles At beskrivelsen af de enkelte profiler idræt, sundhed og kost fremstår tydeligere, samt beskrive inddragelse af eksterne samarbejdspartnere, f.eks. idræt i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og lokale idrætsorganisationer At beskrive succeskriterierne for profilskolen f.eks. hvilke mål skal være opfyldt om 4 år. F.eks. at flere forældre vælger skolerne til At beskrive Hundigeskolen og Gersagerskolen som en skole med en ledelse, en administration og 2 undervisningssteder At udarbejde oversigt over den effektiviseringsgevinst der opnås ved at drive de to skoler som en skole (jf. materiale til Byrådet dec. 06) At lave en oversigt over hvordan de bevilgede ekstra 10 mio. (4 x 2,5 mio. kr.) til profilskoler i hovedtræk anvendes over de næste 4 år At komme med en sag om flytning af Værestedet.

Kultur- og Fritids- udvalget

Kultur- og Fritids- udvalget Kultur- og Fritids- udvalget Mandag den 13. august 2007 kl. 16:00 i mødelokale 7 Medlemmer: Lone Rytter Holm (A) Brian Hemmingsen (A) Hanne Iversen (A) Anne Marie Lyduch (V) Kai Nielsen (V) Side 181 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Børnerådet. Tirsdag den 11. november 2014

Børnerådet. Tirsdag den 11. november 2014 Børnerådet Referat Tirsdag den 11. november 2014 Børne- og Ungeudvalget: Henrik Klem Lassen ( I) Brigitte Klintskov Jerkel ( C) Bjarke Abel (A) Claus Engskov ( O) Lars Kilhof ( V) Forældrebestyrelsesformænd:

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Greve Kommune. Skolerådet. Referat. Torsdag den kl i mødelokale 1

Greve Kommune. Skolerådet. Referat. Torsdag den kl i mødelokale 1 Skolerådet Torsdag den 24.08.06 kl. 19-21 i mødelokale 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side SR1. Sund i Greve...2 SR2. Fleksibel tildeling af ressourcer på skoleområdet...2 SR3. Sponsorgaver,

Læs mere

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter, således at det afspejler udvalgets prioriteringer af

Læs mere

Skolerådet. Onsdag den kl i mødelokale 1 Brigitte Klintskov Jerkel Børne-og Ungeudv.(form.)

Skolerådet. Onsdag den kl i mødelokale 1 Brigitte Klintskov Jerkel Børne-og Ungeudv.(form.) Skolerådet Onsdag den 05.03.08 kl. 19-21 i mødelokale 1 Brigitte Klintskov Jerkel Børne-og Ungeudv.(form.) Thomas Kampmann Børne-og Ungeudv. Kai Nielsen Børne-og Ungeudv. F Erling Ernstsen Børne-og Ungeudv.

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 32 Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Børnerådet. Onsdag den 17. februar 2016

Børnerådet. Onsdag den 17. februar 2016 Børnerådet Referat Onsdag den 17. februar 2016 Børne- og Ungeudvalget: Henrik Klem Lassen (I) Claus Engskov (O) Marc Genning (V) Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Forældrebestyrelsesrepræsentanter:

Læs mere

Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014

Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter, således at det afspejler udvalgets prioriteringer af de opgaver,

Læs mere

Referat af budgetdialogmøde

Referat af budgetdialogmøde af budgetdialogmøde Mandag den 21.05.12 kl. 19:00-21:00 i mødelokale 1 Børne- og Ungeudvalget: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Kai Nielsen (V) Morten Dahlin (V) Niclas Bekker Poulsen (A)

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Børnerådet. Onsdag den 27. februar 2013

Børnerådet. Onsdag den 27. februar 2013 Børnerådet Onsdag den 27. februar 2013 Børne- og Ungeudvalget: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Kai Nielsen (V) Morten Dahlin (V) Niclas Bekker Poulsen (A) Forældrebestyrelsesformænd: Leon

Læs mere

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune 16. juni 2016 Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017, at der skal foretages en vurdering

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Børnerådet. Referat Onsdag den 26. marts 2014

Børnerådet. Referat Onsdag den 26. marts 2014 Børnerådet Onsdag den 26. marts 2014 Børne- og Ungeudvalget: (I) Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Claus Engskov ( O) Anne Marie Lyduch(V) Forældrebestyrelsesformænd: Leon Hoffbeck (Distrikt

Læs mere

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune. Mandag den 14. maj 2012 kl Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13. Medlemmer:

UG - udvalget. Referat. Greve Kommune. Mandag den 14. maj 2012 kl Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13. Medlemmer: UG - udvalget kl. 8.00-12.00 Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13 Medlemmer: Thomas Kampmann (C) Liselott Blixt (O) Jette Andersen (A) Jan Wammen Dam (V) Hans Kristiansen (F) Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Skolerådet. Lisbet Ploug Børne-og Ungeudv. F Kai Nielsen Børne-og Ungeudv. F

Skolerådet. Lisbet Ploug Børne-og Ungeudv. F Kai Nielsen Børne-og Ungeudv. F Skolerådet Torsdag den 15.03.07 kl. 19-21 i mødelokale 1 Brigitte Klintskov Jerkel Børne-og Ungeudv.(form.) Lisbet Ploug Børne-og Ungeudv. F Kai Nielsen Børne-og Ungeudv. F Erling Ernstsen Børne-og Ungeudv.

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 1. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 30. maj 2005 via Magistraten PRIORITERET SAG Tlf.

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium Ny SFO model 1.2 Kommissorium Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...3 Målgruppe / interessenter...3 Indhold og milepæle...3 Metode...4 Evaluering...4 Succeskriterier...6 Organisering...6 Information...6

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Fælles afsæt fælles udvikling

Fælles afsæt fælles udvikling Projektplan Fælles afsæt fælles udvikling - Strategisk udviklingsproces på skole og dagtilbudsområdet Allerød Kommune Direktionen Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO. Special Fritteren Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Special Fritteren Indledning Pr. 1. august 2009 trådte Bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelse for skole-fritidsordninger i kraft 1. Dette

Læs mere

FURESØ KOMMUNE REFERAT

FURESØ KOMMUNE REFERAT FURESØ KOMMUNE Børneudvalg 7. februar 2007, Kl. 19.00 Møde nr. 3 Mødelokale 14 F, (mødelokalet ved det tidligere borgmesterkontor) Administrationsbygning 2, Rådhustorvet 2, Farum Medlemmerne mødte. Berit

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder Følgende indsatsområde vil være genstand for særlig opmærksomhed i udviklingen af klubstrukturen i Viborg Kommune Ressourcetildelingsmodellen Sammenlægning af klubber - leder af flere klubber

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 24. april 2007 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 14.00 - kl. 15.15 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Idrætsrådet. Referat. Medlemmer: Ikke til stede: Til stede fra administrationen: i Karlslunde-Hallerne

Idrætsrådet. Referat. Medlemmer: Ikke til stede: Til stede fra administrationen: i Karlslunde-Hallerne Side 1 af 6 Idrætsrådet Referat 23.02.2015 i Karlslunde-Hallerne 19.30-21.30 (Forplejning 18.30-19.30) Medlemmer: Knud Høyer, formand Ole Nielsen, næstformand Jørgen Nielsen Peter Roslev Sven Edelmann

Læs mere

UG - udvalget. Dagsorden. Greve Kommune. Mandag den 14. maj 2012 kl Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13. Medlemmer:

UG - udvalget. Dagsorden. Greve Kommune. Mandag den 14. maj 2012 kl Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13. Medlemmer: UG - udvalget kl. 8.00-12.00 Daginstitutionen Nova Hundige Allé 13 Medlemmer: Thomas Kampmann (C) Liselott Blixt (O) Jette Andersen (A) Jan Wammen Dam (V) Hans Kristiansen (F) Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2016 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Greve Kommune. Skolerådet. Referat. Onsdag den kl i mødelokale 1

Greve Kommune. Skolerådet. Referat. Onsdag den kl i mødelokale 1 Onsdag den 08.03.06 kl. 19-21 i mødelokale 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side SR1. Aktuel orientering...2 SR2. Læseundersøgelse 1.-5. klasse...2 SR3. Indskolingsgrupper...3 SR4. Skolestruktur

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 ONSDAG DEN 10. OKTOBER 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 10. oktober 2007 Side: 2 Fraværende: Ingen. Til behandling

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for HFO er i Hillerød Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for HFO er i Hillerød Kommune 2016 Mål- og indholdsbeskrivelse for HFO er i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål... 2 2. Struktur og rammer for HFO... 2 3. Formål for det samlede skolevæsen... 2 4. Målsætning

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 24. september 2007 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: 13,30-15,10 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/42 Motion

Læs mere

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Folkeskoleloven pålægger kommuner at sikre, at der finder samarbejder og partnerskaber sted mellem de kommunale skoler og andre institutioner og

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Årsrapport 2009 for Magleblikskolen

Årsrapport 2009 for Magleblikskolen Årsrapport 2009 for Side 1 af 6 1. Sammendrag og SFO har i 2009 haft 9 resultatkrav, hvoraf 3 er indfriet, 6 er delvist indfriet og 1 er ikke indfriet. Arbejdet ned de 9 resultatkrav er uddybet i beskrivelsen

Læs mere

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Gennem fælles værdier i Børne- og Ungepolitikken og ved skolechefens overordnede ledelse skabes

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

10. KlasseCenter i Mariagerfjord Kommune

10. KlasseCenter i Mariagerfjord Kommune NOTAT 10. KlasseCenter i Mariagerfjord Kommune 1. Resumé I forbindelse med vedtagelse af budget for Mariagerfjord Kommune for 2007 er det besluttet, at der skal ske en harmonisering fra tre 10. klassetrins

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

Fremtidens ungdomscenter

Fremtidens ungdomscenter NOTAT Center for Dagtilbud og Skole Fremtidens ungdomscenter Baggrund I foråret 2015 besluttede administrationen at indhente nye perspektiver på fremtidens 10. klasse, ungdomsskole og ungdomsklub 1. Baggrunden

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Byrådets møde den kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Byrådets møde den 25.06.2008 kl. 17:30 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 217. Anlægsbudget 2008. Budgetopfølgning i forbindelse med lovforslag vedrørende anlægssanktion...

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Kulturudvalget Dato: 11. januar 2005 Blad nr. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE ÅBENT MØDE.

Kulturudvalget Dato: 11. januar 2005 Blad nr. 1 INDHOLDSFORTEGNELSE ÅBENT MØDE. Kulturudvalget Dato: 11. januar 2005 Blad nr. 1 Kulturudvalget afholder møde: Referat Den 11. januar 2005 Kl. 16.00 på administrationsbygningen. Hals Kommune Fraværende med afbud: Ib Munk. INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Tirsdag den 12-november-2002 Starttidspunkt for møde: 8.15 Sluttidspunkt for møde: 16.30 Mødested: Skolebesøg Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende: Orla Hansen,

Læs mere

2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger.

2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger. 2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger. Resume: Udtalt at Ballerup Kommune ifølge de foreliggende oplysninger ikke har handlet i strid med servicelovens

Læs mere

Notat. BSU - Skoleindskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen

Notat. BSU - Skoleindskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen Notat Modtager(e): Børne- og udvalget Dato: 4. december 2014 Sags nr.: Sagsbehandler: ASC BSU - indskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Udvikling af Børne- og Skoleområdet

Udvikling af Børne- og Skoleområdet ORIENTERING Dec 14 Udvikling af Børne- og Skoleområdet I 2015 igangsættes en proces, der skal belyse og bearbejde de kommende års udvikling på dagtilbuds-, skole- og ungeområdet. I denne orientering er

Læs mere

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre Omlægning af klubområdet Lovgivning Jf. dagtilbudsloven skal byrådet sikre, at dag-, fritids- og klubtilbud m.v. medvirker til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik. Klubtilbud m.v. indgår

Læs mere

Skolereform baggrundsbilag

Skolereform baggrundsbilag Skolereform baggrundsbilag Bemærk! Nedenstående indstillinger er udarbejdet ud fra 1. behandling af lovforslaget omkring ny skolereform. Skolereformens intention Det fremgår af udspillet, at regeringen

Læs mere

Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar

Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar Pointe 1: Bevar ungdomsklubben på Gug skole Indhold Høringssvar Skoleforvaltningens kommentar Gug ungdomsklub er et samlingssted for områdets unge Bekymring for at de unge vil udøve uhensigtsmæssige aktiviteter

Læs mere

Børneidræt på tværs.

Børneidræt på tværs. Børneidræt på tværs. Baggrund: Den 18. november 1998 besluttede Social - og Arbejdsmarkedsudvalget, at der skal oprettes et antal alternative pasningspladser. Baggrunden for oprettelse af alternative pasningspladser

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 19. september 2018 Mødested: Kirstinebjergskolen, afd. Indre Ringvej Mødetidspunkt: Kl. 8:00-12:00 Medlemmer:

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017 Ungdomsskoleplan Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune pr. 27. september 2017 Indhold 1. Ungdomsskolens lovgrundlag...3 2. Formål med virksomheden...3 3. Favrskov Kommunes ungdomsskoleordning...3

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet.

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet. Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) 2018 Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet Medlemmer Kirstine Bille (F) Christian Haubuf (A) Jørgen Ivar Brus Mikkelsen

Læs mere

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan

Pædagogisk Plan. Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan Pædagogisk Plan Vejledning til udarbejdelse af Pædagogisk Plan BRØNDERSLEV KOMMUNE Dagpasningsområdet 2009 Indholdsfortegnelse Forord 1. Hvad?...4 2. Hvorfor?...4 3. Hvordan... 5-7 3.1. Hvem er vi... 5

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

Bilag B til styrelsesvedtægten. Indhold. Styrelsesvedtægt for folkeskolen i Greve Kommune, Bilag B

Bilag B til styrelsesvedtægten. Indhold. Styrelsesvedtægt for folkeskolen i Greve Kommune, Bilag B Bilag B til styrelsesvedtægten Styrelsen af de kommunale folkeskoler er i folkeskoleloven fastsat ved en række bestemmelser om kompetencefordelingen mellem henholdsvis Byrådet, skolebestyrelsen og skolens

Læs mere

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Formål Formålet med skolereformen er at sikre en højere faglighed gennem en sammenhængende skoledag og bedre undervisning. Således skal

Læs mere

Greve Kommune. Børnerådet. Referat. Tirsdag den kl i mødelokale 1

Greve Kommune. Børnerådet. Referat. Tirsdag den kl i mødelokale 1 Børnerådet Tirsdag den 29.11.05 kl. 19-21 i mødelokale 1 Side 0 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side BR1. Budget 2006 09...1 BR2. Kapacitetstilpasning daginstitutionsområdet...1 BR3. Visitationsregler

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR 5. februar 2015 HØRINGSSVAR ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR Folkeskolereformen er en meget omfattende forandringsproces med store konsekvenser for både medarbejdere, børn og forældre på

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 9 ONSDAG DEN 20. JUNI 2007, KL. 16.00 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Familieudvalget 20. juni 2007 Side: 2 Fraværende: Til behandling forelå:

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog Hørsholm Kommune Rådhuset, Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

Børnerådet. Referat. Greve Kommune

Børnerådet. Referat. Greve Kommune Børnerådet Mandag den 08.03.10 kl. 19:00 til 21:00 i mødelokale 1 Børne-og Ungeudvalget: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Kai Nielsen ( V) Morten Dahlin ( V) Niclas Bekker Poulsen ( A) Forældrebestyrelsesformænd:

Læs mere