Personlige og sociale kompetencer: Barnet lærer om sine behov. Barnet erfarer, at det kan få hjælp fra de voksne og deres jævnaldrende.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personlige og sociale kompetencer: Barnet lærer om sine behov. Barnet erfarer, at det kan få hjælp fra de voksne og deres jævnaldrende."

Transkript

1 Afdeling Majtræet juni 2010 Hverdagslivs tema Læringsrum Mål for læring Tegn på at målene nås Måltidet Rutine Mål for måltidet Børnene bliver mætte Tegn: at barnet selv giver tegn til, at det er færdigt med at spise f.eks. ved at skubbe tallerkenen væk Børnene får en sund og varieret kost Tegn: at barnet vælger forskellig mad (det holder den primærvoksne øje med) Børnene lærer at håndtere service Tegn: at børnene dækker bord, hælder vand op med små kander og bruger bestik Børnene er selvhjulpne Tegn: at børnene løber på badeværelset, når vognen køres ind, selv øser mad og vand op og selv tørrer op, når de spilder Alle er en del af fællesskabet Tegn: alle børn sætter sig til bords, når maden kommer ind. Alle får plads til at tale Måltidet er en sanselig oplevelse Tegn: at børnene undersøger, rører ved og smager på maden. At børnene viser behag eller ubehag ved forskllige smagsindtryk Måltidet foregår i en rolig og stemningsfuld atmosfære Tegn: at børn og voksne sidder ned og er rolige, at der er tilfredshed bordet rundt, at maden bliver påskønnet Tid til samtale Tegn: at børn og voksne taler med hinanden om aktuelle emner Hvilke læreplanstemaer er i spil? Personlige og sociale kompetencer: Barnet lærer om sine behov. Barnet erfarer, at det kan få hjælp fra de voksne og deres jævnaldrende.

2 Barnet får succesoplevelser af at kunne selv. Barnet får mulighed for at opleve glæden ved at være sammen med andre - at være en del af fællesskabet. Børnene lærer at dele og at sende maden rundt til hinanden. De bliver gjort opmærksomme på hinanden bl.a. ved, at de dækker bord til alle og ved, at man ikke kan få al pølsen for, der skal også være til sidemanden. Måltidet er en meget sanselig oplevelse, som giver barnet en oplevelse af, hvad det bryder sig om. Stemningen under måltidet er afgørende for barnets lyst eller ulyst til at spise. Krop Barnet får tid til at gøre ting selv, tid til at øve sig. Finmotorikken øves ved at spise med fingrene f.eks ærter. Koordination og præcision øves ved at hælde vand op, ved at spise med bestik. Barnet får en viden om egne behov såsom sulten, mæt, tørstig, færdig. Sprog Sproget bruges til at kommunikere om følelser, ønsker og behov. Der samtales under måltidet bl.a. om maden, hvad vi har lavet i dag og andre emner, der optager børnene. Der øves mange forholdsord, under hagesmækken, op på tallerkenen, bagved skålen, ned i koppen, ind i munden Natur Vi spiser forskellig mad alt efter årstiden og følger på den måde årstidernes skiften og alle de sanseoplevelser og den viden, det medfører. Om foråret sår vi karse og ser det gro. Børnene laver hver dag naturvidenskabelige forsøg med mad, vand og tyngdekraft. Kultur Ved måltidet opstår en børnekultur som er svær for de voksne at gennemskue. F.eks. er der nogle krus, der er mere populære end andre, det er noget børnene har fundet ud af. Børnene sætter lege i gang f.eks at banke med krusene i bordet, at suge krusene fast på kinderne, det er ikke noget, de voksne gør. Børnene sætter råbekor og fniselege i gang. De inspirerer hinanden til diverse forsøg med mad og vand.

3 Kulturen omkring måltidet videregives. Vi dækker selv bord, samtaler og spiser i ro og mag i fællesskab, vi taler om maden, siger tak for mad og rydder op. Praksisbeskrivelse med dokumentation Praksisbeskrivelse af Frokostmåltidet Hovedformålet med måltidet er naturligvis at få stillet sin sult. Derudover er måltidet en oplagt stund for en masse lærende sidegevinster. Barnet lærer at spise selv ved at se på de andre børn og voksne og ved at øve sig. Måltidet er et åndehul, hvor alle sidder sammen, inden middagsluren. Uanset evner og formåen er alle en del af det fælles måltid. Der bliver talt om maden, hinanden, sig selv, dagens oplevelser og hvad der ellers rør sig. Det er vigtigt for os, at måltidet indtages i en behagelig og rolig atmosfære. Det er her barnets spisevaner grundlægges. Vi har et stort ansvar for, at børnene kan nyde måltidet. Det betyder, at de voksne blander sig så lidt som muligt i børnenes måde at spise på. De voksne er rollemodeller, som selv spiser. I læringssynet står det beskrevet, at børn lærer ved efterligning og ved selv at tage aktivt del i læreporocessen. Det vil sige, at børnene har ret til at eksperimentere med maden. Maden skal sanses og undersøges og barnet skal øve sig mange gange, før det lykkes at få ført skeen op til munden samtidig med at den vender rigtigt. Mange voksne fristes til at blande sig i hvad, hvordan og hvor meget børnene spiser. Men når vi nu ved, at børn lærer ved efterligning og ikke særligt effektivt ved restriktioner og formaninger, så må vi lade børnene øve sig og øve sig i fred. En god øvelse for de voksne er at lege, at børnene er middagsgæster. Gæster gør man sig umage overfor og man hverken blander sig i eller kommenterer, hvad eller hvordan de spiser. I Majtræet begynder frokosten, når madvognen bliver kørt ind kl De, der har kørt madvognen ind, hjælper med at dække bord til alle. De fleste børn er sultne på det tidspunkt.

4 Madvognen er et klart tegn og børnene ved, at de skal vaske hænder, inden vi sætter os til bords. Børnene sætter sig på deres faste pladser. De faste pladser gør, at der er begrænset tumult. Børnene kender rutinen. De voksne, der ikke dækker bord eller vasker hænder, sætter sig til bords. Alt efter menuen går børnene i gang med at øse op og sende rundt. Suppe er tit meget varm og svær at styre, så er det de voksne, der øser op. Når alle har fået noget på tallerkenen, sænker roen sig. De voksne taler med børnene om maden, hvad det er og hvordan det ser ud og hvordan det smager; sødt, surt, stærkt, varmt, koldt. Der bliver talt om alt muligt. Der spises, indtil de første børn gør tegn til at være færdige ved at skubbe tallerkenen fra sig. Når det sker, hopper de ned og leger eller de er så trætte, at en voksen må putte dem. Alle børn får en vaskeklud, som de tørrer fingre og mund med. Når de første børn er færdige kan det godt smitte, så flere forlader bordet. Det giver anledning til at tale med barnet om, at mærke efter om han/hun er færdig med at spise. Resten bliver siddende, hvis de stadig spiser. Det er vigtigt, at der altid er en voksen, der spiser med børnene. Det giver de langsomt spisende børn ro til at spise færdig, at der er opmærksomhed omkring maden og at alle ikke forlader bordet for at løse andre opgaver. Når måltidet er slut, ryddes der af bordet. Det er ikke en fast opgave, som børnene deltager i, men der er næsten altid nogle, der gerne vil have en klud og tørre borde af. Vi skal arbejde på, at børnene rydder af efter sig selv ved at sætte kop og tallerken på vognen, når de er færdige. Jette og Lone voksne, Morten 2 år, Emma 2 år, Felix 2,3 år, Bo 2,1 år. Jette og Morten sidder ved bordet med hagesmække og vaskeklude klar. Mad, mad, råber Morten forventningsfuldt. Mad, synger Emmå, finder sin skammel og kigger spørgende op på Jette. Jette: Ja, dér må du gerne sidde. Det banker på døren. Kom ind, synger Jette og åbner døren. Felix og Lone kommer ind med vognen. Bo går hen til sin skammel og klapper på sædet og siger: Dér? Jette: Ja, dér skal du sidde.

5 Ole 1,8 år kommer forbi og vil sætte sig op ved det andet bord. Lone spørger: Har du vasket hænder Ole? Ole viser sine hænder frem. Det har han. Det var godt, siger Lone. Måltidet er en velkendt rutine. Det foregår på samme måde hver dag. Det giver børnene tryghed at vide, hvad der skal foregå. Det er tydeligt for børnene, hvad der skal ske: håndvask, hagesmække, madvogn. Det hele foregår i en rolig atmosfære. De voksne sørger for, at der er, hvad der skal bruges, så det ikke er nødvendigt at forlade bordet under måltidet. Børnene er ca. to år Mikkel begynder at ryste på hovedet og sige en lyd. Ida hopper med på den og gør det samme. Mikkel tager hagesmækken op foran ansigtet, Kasper gør det samme, Ida gør det samme. De lader hagesmækkene falde ned og kigger på hinanden. Mikkel laver pruttelyde med munden, Kasper gør det samme, Ida gør det samme. Mikkel lægger ansigtet ned på hagesmækken, Ida gør det samme, Kasper gør det samme. Tom kravler op på sin skammel og råber : Nej! Mikkel gør det samme, Ida gør det samme. Mikkel laver råbet om til en farlig dyrelyd, Tom hopper med på den. Mikkel smækker hagesmækken op over ansigtet, Tom og Ida gør det samme. Børnekultur selvopfunden leg og beskæftigelse hierarki. Børnene venter på de sidste for, at måltidet kan gå i gang. Imens fordriver de tiden med leg. Alle børn ved bordet er med. I andre sammenhænge leger netop disse børn ikke sammen, men måltidet er fælles for alle. Alle er med. Derfor er det godt at have situationer hver dag, som alle er en del af, uanset evner og formåen. Fortællingen illustrerer klart en rollefordeling. Mikkel er igangsætteren, som de andre beredvilligt følger. Da Tom kommer til, indleder han på en lidt negativ måde, men Mikkel får det vendt til en del af legen og Tom går med. Det er fine evner at have som to-årig. Fortællingen viser børenenes kreativitet. De har sig selv og en hagesmæk hver og det får de noget konstruktivt og sjovt ud af. Fortælling fra et måltid Jeanne og Louise voksne, Eva og Max 2 år, Emil 2,5 år Jeanne giver Max hummus.

6 Eva kigger interesseret og Jeanne spørger: Vil du smage det? Eva kigger og rækker hænderne frem. Jeanne rækker hende skålen og Eva øser op på sin tallerken. Hun kigger på maden og sænker hovedet for at dufte til det. Eva siger noget og peger på bestikket, som ligger inde på bordet. Jeanne: Du mangler en gaffel, vær så god. Eva siger: Æg, og peger. Eva har et kvart rugbrød liggende på sin tallerken. Jeanne rækker hende en kniv og margarine. Jeanne: Nu kan du smøre brødet, så du kan få en æggemad. Da Eva er færdig med at smøre, peger hun på pålægsfadet og siger: Æggemad. Jeanne rækker hende æg og Eva siger: Ud!, og rækker Jeanne kniven. Jeanne: Skal jeg skære den ud?. Eva nikker. Jeanne: Uhh, den er hård - sådan. Eva tager sin gaffel og spiser maden skiftevis med gaffel og fingre. Eva har nu hummus og æggemad på sin tallerken. Hun får øje på broccoli på fadet, peger og siger spørgende: Det?. Jeanne svarer: Det er broccoli. Broc co li. Vil du bede om et stykke? Eva nikker og får et stykke. Knap er det spist, før hun vifter efter mere og siger: Få. Jeanne: Sådan en broccoli, det kan du godt li. Eva får en til. Eva vifter efter mere. Jeanne siger: Du skal osse lige spise dit rugbrød og æg. Det gør Eva koncentreret og med velbehag. Efter noget tid peger Eva på fadet og siger : Figen. Louise: Det er ikke figen, det er farsbrød. Emil kigger op og siger: Figen?. Louise: Det er ikke figen, det er farsbrød. Eva troede, at det var figen, men det er farsbrød. Emil beder om tun og får det. Eva vil osse have tun og får det ved siden af al den anden mad, som hun har på tallerkenen. Jeanne: Nu har du meget mad på din tallerken : Eva udvælger sig forskelligt fra sin tallerken og spiser med stor appetit. Fortællingen viser Evas sanselighed, hun dufter til maden. Den viser hendes nysgerrighed og lyst til at smage alt det forskellige mad. Det får hun lov til med en enkelt opfordring undervejs til at spise det, som hun har på sin tallerken. Hun får dog det, hun beder om og nyder tydeligt al den forskellige mad. Hvis hun ikke havde fået det, som hun havde lyst til, er det sandsynligt, at måltidet var foregået i en anden stemning af frustration over uopfyldte ønkser

7 og behov. Af denne fortælling fremgår det, at Eva lærer, at måltidet er interessant, rart og godt Bodil voksen, Frederik og Christian 2,5 år Frederik hoster. Bodil fortæller og viser ham, hvordan han skal tage albuen for munden. Det gør han. Frederik hoster og tager albuen op for munden. Christian hoster - højere og højere uden at holde sig for munden. Bodil siger: Sådan her og viser igen, hvordan man holder for munden. Drengene kigger på Bodil og hinanden og hoster om kap med albuerne for munden. Børnene lærer gode manerer på en fin måde. De er nysgerrige efter at gøre, som de voksne viser dem. Det er effektivt at vise, hvordan man gør, fordi børnene studerer os meget. Det, de lige har lært, bliver til en sjov leg og de øver sig samtidig. Læring af 1.klasses kvalitet! Rigmor voksen, Mark 2,4 år Siddende på skamlen ved bordet danser, vrikker og nikker Mark af velbehag, medens han spiser. Han beder om mere i en syngende tone. Rigmor rækker ham fadet og synger i samme tone : Vær så god. Mark søger øjenkontakt og smiler til Rigmor, medens han tager mad fra fadet, som Rigmor rækker ham. Rigmor møder hans blik og smiler tilbage. Det er tydeligt, at Mark nyder situationen. Positiv gensidig kontakt skaber den gode stemning omkring måltidet. Dorthe voksen, Stefan 2,1 år Stefan smører selv sit kvarte rugbrød med kniv og margarine i den ene hånd. Brødet glider for ham. Dorthe siger: Prøv at holde på brødet med den anden hånd : Det gør Stefan og det virker. Han får selv smurt sit brød. Vejledning som er til at forstå og udføre - og det virker. Stefan bliver selvhjulpen og får en succesoplevelse, som styrker selvværdet. Jeg kan!

8 Lise voksen, Dan 2,3 år og Mads 2,1 år. Dan synger: Takker maaaad.. og hiver i sin hagesmæk. Lise siger: Velbekomme Dan, og hjælper ham af med hagesmækken. Vil du lige drikke noget vand?. Det gør han. Lise: Du får lige en klud til at vaske dig med. Dan vasker sin mund og Mads hånd og sin egen hånd. Han siger: Mund og vasker sig om munden. Lise: Ja, rundt om din mund. Dan siger: Næse og vasker sig på næsen. Lise: Ja, osse på din næse. Dan siger: Øjnene og vakser sig i øjenene. Lise: Og i øjnene. Dan tørrer bordet foran sig og gemmer sig bag kluden, han danser med overkroppen. Lise synger: Hvor er Dan mon henne, henne.. Dan råber: Var der!. Lise synger: Vi har fundet ham, vi har. De smiler og griner. Mads er med. De fortsætter nogle minutter. De synger og griner med Lise. Dan siger: Ned gulvet. Lise: Du må gerne hoppe ned på gulvet, ja. Mads siger: Ned gulvet. Lise : Du må også gerne hoppe ned på gulvet. Dan læg lige din klud over på vognen. Det gør han, den rammer ved siden af. Mads lægger sin klud på vognen og samler Dans op og kigger på Lise. Lise: Det var godt Mads. Drengene går syngende ned i den anden ende af stuen for at lege. Ved bordet sidder to andre børn og en voksen, som bliver siddende, fordi de ikke er færdige med at spise. Måltidet har varet næsten en halv time. Dan viser tydeligt, at nu er han færdig med at spise. Lise ved, at han ikke har drukket særligt meget, så hun opfordrer ham til det. Så skal han vaskes og undervejs får han lige øvet sig i kropsdele og forholdsordene rundt om, i, og på. Han tørrer bordet af og de får sunget en sang. De hopper ned, følger en instruks og hjælper til. De forlader mætte og tilfredse bordet. De er fyldt godt op med mad og opmærksomhed, så nu kan de lege selv. De leger fredeligt i den anden ende af stuen. De, der ikke er færdige med at spise, bliver siddende. De ved, at de kan gå fra bordet, når de er færdige, så det behøver de ikke at skynde sig med.

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Mad og måltider i Børnehuset Basthøj

Mad og måltider i Børnehuset Basthøj Mad og måltider i Børnehuset Basthøj Overordnede mål: Basthøj kost- og bevægelsespolitik tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad, måltid og bevægelse.

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

2. Praksisplan. 2.1. Det almen pædagogiske: Hverdagslivstema Måltidspædagogik

2. Praksisplan. 2.1. Det almen pædagogiske: Hverdagslivstema Måltidspædagogik 2. Praksisplan 2.1. Det almen pædagogiske: Hverdagslivstema Måltidspædagogik Handleplan i.f.t. dataindsamlingsmetoder vedr. måltidspædagogik: I uge 11 og uge 12 blev der på alle stuer lavet iagttagelser

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer gentager lyde, bevægelser og ansigtsudtryk efter andre bevæger sig mod eller rækker ud efter andre

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn 9-14 måneder, forældre Revideret maj 2017 skabe tilknytning og adskillelse vinker, smiler eller græder når forældrene kommer og går

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 4 4 Er du en dreng eller en pige? 41 3 3 2 1 Dreng Pige Børnemiljø Vurdering 218 7 Hvor gammel er du? 66 6 4 3 2 13 16 2 1 2 år

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Generel læreplan 2015 Ådalen

Generel læreplan 2015 Ådalen Generel læreplan 2015 Ådalen Tema Overordnede målsætning Læringsmål Sprog Vi ønsker at børnene får mulighed for at udtrykke sig i et nuanceret sprog og kunne kommunikere i et socialt samvær Børnene skal

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut.

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut. Målsætning 1 Måltidet er i centrum og må ikke forstyrres Beskyt måltiderne mod forstyrrende aktiviteter og støj. Sørg for, at samtalen involverer børnene tal med dem og ikke om dem. Lad personer, der ikke

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Jeg kan selv Periode: Feb./marts 2019 Tema: Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Mellemgr. Vi finder det værdifuldt at børnene opfattes som individuelle

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Konflikter skal derfor ikke bare undgåes eller afværges, men gennemleves så udviklings- og læringspotentialet udvindes.

Konflikter skal derfor ikke bare undgåes eller afværges, men gennemleves så udviklings- og læringspotentialet udvindes. Læreplaner 2013 Praksisbeskrivelser: Vi har i år valgt at inddele læreplanen i to praksisbeskrivelser. Vuggestuerne er i år med i et aktionslæringsprojekt omhandlende konfliktløsning og dette danner udgangspunkt

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold.

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE 7. udkast 1. INT. STUE. DAG BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. Han åbner en øl. Kapslen smider han i en skål, der tilsyneladende bliver

Læs mere

Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere..

Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere.. Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere.. Først vil jeg gerne sige, alle jer der deltog i forældrekaffe mandag den 11. april tak for en hyggelig eftermiddag. Den første rigtige

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen. Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Børnehaveafdelingen. Den daglige pædagogiske praksis i Børnehaveafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den pædagogiske

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Distrikt VEST 2013/14. Den integrerede institution. Møllehaven. Vikarfolder

Distrikt VEST 2013/14. Den integrerede institution. Møllehaven. Vikarfolder Distrikt VEST 2013/14 Den integrerede institution Møllehaven Vikarfolder Indholdsfortegnelse Velkommen til Møllehaven...3 Distrikt VEST...3 Lidt om Møllehaven...3 Velkommen til Møllehaven...3 Forventninger

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Navn: Fødselsdato: Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: 0-3 årige 3-3½ årige 3½-4-5 årige 5-6 årige Natur og naturfænomer

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Side 1 af 11. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 22. august 2013

Side 1 af 11. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 22. august 2013 Resultatudtrækket er foretaget 22. august 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen.

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen. Kost og bevægelsespolitik for Børnehuset Andedammen. Udarbejdet 22.4.2009. Citat fra forbrugerstyrelsen: Det er af stor betydning for børns trivsel og helbred, at de under opvæksten får en god og ernæringsrigtig

Læs mere

Side 1 af Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 8. oktober 2012

Side 1 af Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 8. oktober 2012 Resultatudtrækket er foretaget 8. oktober 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

1 Er du dreng eller pige? 11 / 68,8% 5 / 31,2% Hvor gammel er du? 6 / 37,5% 9 / 56,2% 1 / 6,2% 16

1 Er du dreng eller pige? 11 / 68,8% 5 / 31,2% Hvor gammel er du? 6 / 37,5% 9 / 56,2% 1 / 6,2% 16 Resultat Resultatudtræk foretaget den 15. januar 2010 Undersøgelser I dette resultatudtræk indgår 1 undersøgelser: Undersøgelse Afsluttet Børnemiljø i Bangsbo januar 2010 16 Dreng Pige 1 Er du dreng eller

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012 Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af Design dit måltid Smage Få energi Hygge Sanse Blive mæt Snakke Lade op Slappe af I skal bruge 1 Sanse- og smagskittet (fælles i klassen) Gruppens planche og klassens planche En hjerne til at tænke jer

Læs mere

Mad & Måltids politik

Mad & Måltids politik Mad & Måltids politik Om Kost og gode måltidsvaner, Udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen, juni 2012. Det pædagogiske måltid Et måltid er en helt særlig stund på dagen, hvor man samles

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Papirsklip. Written By. Malthe Elgaard

Papirsklip. Written By. Malthe Elgaard Papirsklip Written By Malthe Elgaard 1 START OF ACT #1 INT. SCENE 1 VENTEVÆRELSE - DAY En lille dreng (Kasper) sidder ved et bord på et venteværelse og klipper forskellige former ud i farvet karton. Hans

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

AT VÆRE SØHEST I HOLMEBO

AT VÆRE SØHEST I HOLMEBO 2018 AT VÆRE SØHEST I HOLMEBO Annette, Birthe, Irene og Majbritt Holmebo 22-02-2018 Indhold Velkommen... 2 Fælles mål for førskolebørn... 3 Almindelige færdigheder... 3 Grovmotoriske færdigheder... 3 Finmotoriske

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Nyhedsbrev for August / September

Nyhedsbrev for August / September Nyhedsbrev for August / September Kære Forældre Så er sommerferien forbi for de fleste børn og voksne. Jeg håber I har nydt ferien nogle få har stadig lidt til gode, men vi er stort set alle tilbage. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven

Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven Kost- og måltidspolitik i Rosenhaven Generelt Gennem den mad vi serverer, vores kost- og måltidspolitik og det daglige arbejde i Rosenhaven vil vi gerne: Give børnene mulighed for at udvikle sig optimalt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Baggrund: Hele personalegruppen har på en personalelørdag i november 2015 arbejdet med emnet Selvhjulpenhed i vuggestuen. Vi har arbejdet ud fra

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

4 blokke hver deres fokus

4 blokke hver deres fokus Struktur og forløb 6.30 9.30 BLOK 1 9.30 12.00 BLOK 2 12.00 14.00 BLOK 3 14.00 17.00 BLOK 4 Morgen Formiddag Middag Eftermiddag HYGGE KREATIVITET UDELIV FRI LEG 4 blokke hver deres fokus BLOK 1 BLOK 2

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen

Mad- og måltidspolitik. for Dagplejen Mad- og måltidspolitik for Dagplejen Mål hvad vil vi? Vi vil så et frø hos børn i Dagplejen, så vi hjælper dem på vej med at udvikle sunde madvaner. Gennem en fælles mad og måltidspolitik tilføjer vi en

Læs mere

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Madmod og madglæde - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Hvilke børn: 3 drenge og 1 pige Alder: V. 12 mdr, A. 16 mdr, E. 20 mdr, V. 28 mdr Periode:

Læs mere

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst.

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Hvorfor en Madkultur: Børnene opholder sig i institutionen i en stor del af deres vågne tid og har derfor brug for at have god energi til en

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Denne kostpolitik henvender sig til alle forældre der ønsker at vide mere om maden i dagplejen. Kostpolitikken er samtidig et vigtigt arbejdsredskab for dagplejerne,

Læs mere

15. december Ulrik laver i bukserne

15. december Ulrik laver i bukserne 15. december Ulrik laver i bukserne 15. DECEMBER I dag ved jeg simpelthen ikke, om jeg kan finde på en historie. Det er svært, at blive ved med at finde på. Pludselig hvisker Bamse mig noget i øret. Ja,

Læs mere

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Favrskov Kommune Vores kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Igennem vores kostpolitik vil vi gerne udtrykke vores holdning til den

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C

Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C Århus Kommunes grundlæggende arbejde med børn og unge handler om at sikre børns læring, udvikling, fællesskaber, sundhed og

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere