INSPIRATION TIL DIALOG - PROCESKONSULENTVEJLEDNING VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSPIRATION TIL DIALOG - PROCESKONSULENTVEJLEDNING VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG"

Transkript

1 - PROCESKONSULENTVEJLEDNING VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG

2 Generelle henvendelse om Statens personale- og ledelsespolitik kan ske til: eller Personalestyrelsen Personale- og Ledelsespolitisk kontor Frederiksholms Kanal København K. Tlf E-post: perst@perst.dk CFU Løngangsstræde 25, København K Tlf E-post: cfu@cfu-net.dk Folderen kan hentes på Personalestyrelsens hjemmeside: og på CFU s hjemmeside:

3 3 Introduktion Proceskonsulentvejledningen er et supplement til manualen og de tre drejebøger, som beskriver de konkrete forslag til dialogmodeller. Mens manual og drejebøger beskriver, hvordan de lokale personale- og ledelsespolitikker kan udvikles, præsenterer Proceskonsulentvejledningen nogle generelle råd til og vejledning i at lede processer. Proceskonsulentvejledningen er først og fremmest tænkt som støtte til de interne konsulenter. Men den kan naturligvis benyttes af samarbejdsudvalget og alle andre, der interesserer sig for at designe og lede processer. Hvordan vælger I, hvem der skal deltage i processen? Processens kvalitet afhænger i høj grad af, om I inddrager de rigtige medarbejdere og ledere. Især i model 2 skal I foretage en udvælgelse af de medarbejdere, der skal deltage i processen. En sådan udvælgelse kan foretages ud fra et eller flere principper. Overordnet kan I vælge en åben eller en lukket tilgang. Ved den åbne tilgang lader I det være op til medarbejdere og arbejdsplads selv at vælge, hvem der skal deltage. Ved en lukket tilgang er det jer, der vælger, hvem der skal deltage. Vælger I den åbne tilgang, kan I enten melde bredt ud, at I søger deltagere til processen, eller I kan bede enhederne om at udpege deltagere. Vælger I den lukkede tilgang, udpeger I enten et repræsentativt udsnit af arbejdspladsen fag, enheder, etc. eller I udpeger ildsjæle og meningsdannere. 4 principper for udvælgelse af procesdeltagere Åben tilmelding I opfordrer alle til at melde sig som deltagere. Åben repræsentativ udvælgelse I beder arbejdspladsens enheder om at vælge deltagere. Lukket repræsentativ udpegning I udpeger en deltagerkreds med henblik på at sikre repræsentativitet i forhold til f.eks. fag, alder og køn. Lukket udpegning af ildsjæle og meningsdannere I udpeger de medarbejdere, som I vurderer vil dække synspunkter og holdninger bedst (meningsdannere) eller brænder for personalepolitikken og er gode til at formulere holdninger og synspunkter (ildsjæle).

4 4 Der er såvel fordele som ulemper ved de to åbne og de to lukkede tilgange. I de fleste tilfælde vil I nok have mest glæde af at kombinere to eller flere principper. Hvis I har tilstrækkelig kendskab til arbejdspladsen og dens medarbejdere anbefaler vi, at I udpeger ildsjæle, som også fungerer som meningsdannere. Samtidig hermed bør I skele til, at denne udvælgelse bliver tilnærmelsesvis repræsentativ i forhold til fag, alder og køn. Når I har valgt dem, I gerne vil have til at deltage, kan I evt. sende forslaget til høring i arbejdspladsens enheder. Hvad skal I være opmærksomme på? Hvordan forbereder I jer som interne konsulenter, og hvad gør I, hvis der opstår problemer undervejs i processen? Hvordan forbereder I processen? I skal først og fremmest forberede processen. I skal lave/udforme et program og en drejebog med tidsangivelser for alle delprocesser. Og I skal lave en processkitse til eget brug og til at præsentere for procesdeltagerne, når I indleder. Overvej grundigt hvor lang tid I vil sætte af til hver delproces. Lad være med at pakke programmet for tæt. Husk pauser og vær opmærksom på, at I kan udnytte pauserne til at foretage mindre opsamlinger eller tematiseringer. Hvordan forbereder I jer selv? Sørg for at sætte jer grundigt ind i Statens personale- og ledelsespolitik I skal ikke kunne den udenad, men I må gerne føle jer godt hjemme i den. Sæt jer også ind i arbejdspladsens eksisterende personalepolitik og praksis målt op imod Statens personale- og ledelsespolitik. Endelig bør I som en del af jeres forberedelse overveje, hvad den planlagte proces mon vil bringe frem fra medarbejdere og ledere. Det vil give jer et forspring, sætte jer i stand til bedre at overskue og styre processen. Jeres indsigt i statens og jeres egen personale- og ledelsespolitik kan I i øvrigt benytte til at indlede dialogen eller få den i gang igen, hvis den går i stå.

5 5 Hvordan forbereder I rammer og redskaber? Man kan kun undervurdere betydningen af de rette rammer og redskaber. Sørg for gode lokaler. Hverken for store eller for små. Tag dem om muligt i øjesyn, inden I lægger jeg endeligt fast. Tjek dem eventuelt igen dagen før, eller i god tid inden jeres arrangement skal starte. Tjek i den forbindelse også om overheadprojektor, flipover, lærred m.m. fungerer tilfredsstillende. Lokalerne skal være tilpas store og rumme mulighed for de processer i plenum og mindre grupper som I har planlagt. Det er vigtigt, at lokalerne er indbydende, da det sender et vigtigt signal til deltagerne om, at den proces de skal deltage i er vigtig. I løbet af processen bør I f.eks. i forbindelse med pauser sikre jer, at rammerne fortsat fremstår indbydende. Sørg for at der i lokalerne er tilstrækkeligt med vægplads, hvor I kan hænge vægaviser op. Lokaliteterne må gerne ligge udenfor huset med henblik på at hindre forstyrrelser og samtidig give mødet en aura af betydning. Sørg for at I gennem bordopstilling m.m. signalerer eller udtrykker den forestående proces. Til plenum må der gerne være et ovalt eller rundt bord, så alle kan se hinanden. Alternativt kan firkantede skoleborde stilles op i en hestesko. For enden af bordet må der gerne være plads til, at de interne konsulenter kan benytte redskaber som overheadprojektor, flipover eller tavle. Hvis processen skal foregå i mindre grupper, skal bordene kunne omgrupperes indenfor hovedlokalets rammer, eller der skal være adgang til grupperum. Med skiftende roller, f.eks. i reflekterende team, kan det være en god ide at have et skilt, som beskriver den øjeblikkelige rolle gruppen har. (Skiltene flyttes rundt i forbindelse med processen). Hvis arbejdspladsen er stor, skal I overveje, om alle kender hinanden, eller om der evt. er brug for en introduktionsrunde og navnekort. Sørg for at have de rigtige redskaber til processen. Tusser til flipoverpapir og transparenter. Flipoverpapir til vægaviser. Post-it papir til f.eks. dialogspil. Elefanthud til at hænge vægaviser op med. Når I eller deltagerne skriver på tavle, transparenter eller flipoverpapir inden eller under processen, overvej da, hvordan I vil disponere papiret, og hvor store typer I skal skrive med. Og husk: Alle disse forberedelser dræber ikke processen. De er tværtimod med til, at I undervejs kan koncentrere jer fuldt og helt om processen.

6 6 Hvor stor bør en gruppe være? Generelt gælder det, at jo større en gruppe er, jo mindre vil den tillade dialog, og jo færre vil deltage aktivt. Bliver en gruppe modsat for lille f.eks. 2 eller 3 personer kan den være tilbøjelig til at miste sin dynamik. Store grupper over f.eks. 12 personer er bedst egnet til debat med en formel talerække. Store grupper kan spille en åbnende, samlende eller lukkende rolle. Mindre grupper under 12 personer er bedre egnet til uformel dialog, evt. uden talerække og dermed under udfoldelse af større spontanitet. Ofte vil man i et forløb, som involverer et større antal mennesker, veksle mellem plenum og gruppearbejde. Hvis en gruppe er større end 12 personer, kan den deles op i mindre grupper med henblik på at styrke en dialog, som alle deltager i. Man kan i princippet arbejde med så mange undergrupper, det skal være. Man skal imidlertid være opmærksomme på, at jo flere undergrupper, jo længere tid vil den efterfølgende præsentation af deres arbejde tage i plenum. Størrelsen af de undergrupper I vælger at arbejde med, kan derfor ikke ses løsrevet fra det antal undergrupper I efterfølgende skal styre i plenum. Hvordan kommer I i gang? Uanset om det er i Samarbejdsudvalget eller i en medarbejdergruppe I gennemfører en proces, er det altid en god ide at starte med at byde velkommen og præsentere dagsordenen. Læg vægt på at forklare formålet med dagen, de interne konsulenters rolle, og hvordan resultatet fra dagen vil blive brugt. Spørg gerne ind til hvilke forventninger deltagerne har. Efter en sådan indledende præsentation må I gerne introducere emnet for den forestående proces. F.eks. et kort oplæg om Statens personale- og ledelsespolitik. Beskriv de overordnede visioner og tanker bag politikken, og prøv at finde eksempler, der relaterer til jeres arbejdsplads. I kan supplere med en kort beskrivelse af forskellene mellem statens og jeres eksisterende personale- og ledelsespolitik. I kan også bede medarbejderne om at give eksempler, for tidligt at inddrage dem i processen. Hvis dialogen allerede er i gang på arbejdspladsen, vil det være på sin plads at give en kort præsentation af de prioriteringer og forslag dialogen allerede har ført til.

7 7 Hvordan sikrer I en god dialog? For at processerne kan forløbe hensigtsmæssigt, må der fra starten etableres en fin dialog. Det er en god ide at bruge konkrete eksempler. Statens personale- og ledelsespolitik er forholdsvis generel, da den skal dække alle statens mangeartede arbejdspladser. Konkrete eksempler fra jeres egen arbejdsplads vil gøre den nærværende, og deltagerne vil naturligt få trang til at indgå i dialog. I bør være opmærksomme på, at man som intern konsulent nemt kan komme til at præge dialogen med sine egne holdninger. Det må I absolut forsøge at undgå! Prøv at forestille jer, at I ikke kender noget til arbejdspladsen, og at I lige er startet i et nyt job. Spørg nysgerrigt og undersøgende til det, der siges, da I på den måde har en udmærket mulighed for at lære jeres nye arbejdsplads at kende! Det kan tit være svært og kræver, at man minder sig selv og hinanden om det undervejs. Som intern proceskonsulent skal man naturligvis tage ordet i forbindelse med f.eks. introduktioner, løbende processtyring og opsamlinger. Men herudover skal man være lyttende og ikke talende. I kan for eksempel indlede processen med at spørge til, hvad deltagerne forventer sig af dagen. I behøver ikke bruge meget tid på denne type dialog. Det kan godt gøres på nogle minutter. Pointen er, at deltagerne får mulighed for at udtrykke deres forventninger. Endelig er en væsentlig del af en god dialog er at opsummere undervejs og spørge ind til, om I har forstået det sagte korrekt. På den måde undgår I misforståelser og sikrer forankring hos de enkelte deltagere. Hvad gør I, hvis ingen siger noget? Det første råd er at vente. Nogen gange skal der lige gå nogle sekunder, før dialogen kommer i gang. Især hvis gruppen ikke er vant til at indgå i dialog. Det kan umiddelbart virke underligt og føles ubehageligt, men der er næsten altid en, der begynder at tale, hvis man venter et lille stykke tid. Er der efter en stund stadig ingen, der siger noget, kan I bede dem om at vende sig mod sidemanden og drøfte spørgsmålet med hinanden i f.eks. to minutter. Derefter spørger I atter gruppen, om der er nogen, der kunne tænke sig at fortælle, hvad de talte om. Herefter vil dialogen typisk komme i gang igen.

8 8 Skal I have nogle spilleregler for kommunikation? Det er en god idé fra starten at opstille spilleregler for dialogen. Det giver jer den nødvendige autoritet og giver jer mulighed for at gribe ind, hvis dialogen truer med at køre af sporet. Dialogdeltagerregler: Hold jer til sagen, lad være med at køre for langt ud ad en tangent og bliv aldrig personlige. Formuler jer i korthed. I arbejder på den samme arbejdsplads, og deltagerne vil for det meste ikke behøve mange stikord, før de forstår det sagte. Undgå begrundelser og argumentation. De er sandsynligvis velkendte og er tilbøjelige til at tage tid fra den egentlige dialog. Gentag ikke jer selv eller hinanden. Det er også med til at stjæle tid fra dialogen. Men brug gerne kropssprog, f.eks. et nik, til at vise at I er enige. Vær specifikke frem for generelle, giv konkrete eksempler og henvis til konkrete handlinger. Lyt aktivt til hinanden afbryd ikke. Udvis respekt for hinandens holdninger. Det er ikke negativt i sig selv at være uenige. Når der er forskellige meninger i en gruppe, skaber det grundlag for fortsat dialog og udvikling. Forstå hinanden uden nødvendigvis at blive enige. Hvis I beslutter jer for at bruge denne type spilleregler, skal de præsenteres som introduktion til processen. I skal også spørge til, om medarbejderne er enige i, at det er på denne måde, I skal kommunikere med hinanden. Derefter kan I forklare, at I vil holde fast i reglerne og løbende minde folk om dem, hvis de er tilbøjelige til at overtræde dem. Hvad gør I, hvis der opstår konflikt? En af gevinsterne ved at aftale spilleregler er, at man kan henvise til dem, hvis der skulle opstå en konflikt. I en personalepolitisk sammenhæng kan det tænkes, at der opstår interessekonflikter mellem forskellige individer eller faggrupper. Det mest konstruktive er at løfte diskussionen et niveau op, med henblik på at enes om, at alles interesser skal varetages på arbejdspladsen. Er konflikterne af anden og mere værdibaseret natur, gør I klogest i at henvise til spillereglerne og lukke diskussionen ad den vej. Det skal dog gøres på en god og respektfuld måde. Foreslå evt. et andet forum eller en anden sammenhæng, hvor konflikten eller diskussionen måske bedre hører hjemme.

9 9 Generelt skal I huske på, at det er samarbejdsudvalget, der har ansvaret for processen, og at I agerer på udvalgets vegne. Derfor kan I også altid bede samarbejdsudvalget om støtte og opbakning. Hvad gør I, hvis tidsplanen ikke holder? I gør jer selv en stor tjeneste ved at lave en realistisk tidsplan og herefter holde den. Deltagerne vil blive ukoncentrerede, hvis processen fortsætter ind i en pause eller forbi et sluttidspunkt, programmet har stillet dem i udsigt. Og i princippet bliver man aldrig helt færdige med noget så vigtigt som personale- og ledelsespolitik. Men et sted skal man jo stoppe, og så kan man lige så godt lade tidsplanen være afgørende. Hvis tidsplanen alligevel ikke holder, kan I enten forsøge at korte ned i det der er tilbage af en delproces inden f.eks. en pause, eller trække i nødbremsen og stoppe processen mere eller mindre brutalt. I pausen bør I herefter overveje, hvordan I kan sikre, at resten af programmet kører efter planen. Som minimum bør I slutte til tiden. Hvis I har meldt et bestemt tidspunkt ud, vil der være deltagere, der skal gå, og det er uheldigt, da de så ikke er med til at lukke processen. Hvordan refererer I og samler op på processen? Undervejs i processen er det vigtigt at tage skriftligt referat af ideer og synspunkter. Hvis det udelukkende er til brug for de interne konsulenter, kan det gøres på papir eller på en bærbar computer. Hvis det skal have en funktion i processen, kan det mest hensigtsmæssigt gøres på flipoverpapir. Det er en del af de fleste af de processer, der foreslås i drejebøgerne, at forskellige undergrupper selv refererer deres dialog. Herudover er det også lagt ind i nogle af processerne, at de interne konsulenter opsummerer og refererer på vægaviser. Når I er færdige med dialogen skal dokumentationen samles. Både vægaviserne, og de referater I selv har taget. Meget af det vil være i stikordsform, og I er derfor afhængige af jeres egen hukommelse og fornemmelse for de holdninger og ideer, der har præget processerne. Når I er færdige med processerne og skal i gang med at formulere oplæg til jeres egen lokale personale- og ledelsespolitik, bliver I nødt til at vove et øje. Dialogens stikordsformuleringer skal jo fortolkes og udfoldes til egentlige personale- og ledelsespolitikker. Men fortvivl ikke! I har været med I hele processen og har dermed et godt udgangspunkt for at huske og forstå, hvad medarbejdere, ledere og jeres samarbejdsudvalg ønsker. Når I får sat pennen til papiret, skal det nok begynde at få indhold og tage form.

10 10 Hvordan slutter I af? Det er vigtigt, at en procesdag rundes af og afsluttes på den rigtige måde. I generelle termer må I gerne fortælle, hvad I har fået ud af dagen, hvordan I tror den gennemførte proces kan lægge op til den endelige lokale personale- og ledelsespolitik og hvordan de deltagerne har været med til at skabe dialogen og forankre politikudviklingen hos dem den i sidste instans vedrører, nemlig samtlige ledere og medarbejdere. Det er med til at bidrage til den gode stemning, lige inden alle går hver til sit blandt andet for at fortælle kollegerne, hvordan de synes, det har været at deltage i processen! I skal også fortælle, hvordan resultaterne fra den netop gennemførte proces vil indgå i det videre arbejde, og hvilke processer og aktiviteter, der mangler at blive gennemført. Herudover må I meget gerne foretage en kort evaluering. Det er altid rart for deltagerne at få mulighed for at komme af med deres oplevelser og synspunkter. Samtidig giver det jer nogle værdifulde informationer, inden I skal planlægge og afvikle de næste skridt i processen.

11 Frederiksholms Kanal København K Tlf: perst@perst.dk

INSPIRATION TIL DIALOG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG

INSPIRATION TIL DIALOG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG Generelle henvendelse om Statens personale- og ledelsespolitik kan ske til: eller Personalestyrelsen Personale- og Ledelsespolitisk

Læs mere

PERSONALECHEF FOR EN DAG

PERSONALECHEF FOR EN DAG DREJEBOG FOR MODEL 3 CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG Generelle henvendelse om Statens personale- og ledelsespolitik kan ske til: eller Personalestyrelsen Personale- og Ledelsespolitisk kontor Frederiksholms

Læs mere

Farvel til kedelige møder

Farvel til kedelige møder Workshop om effektive og lærende møder v/ Nanna Munk Summemøde to og to Tre minutter til hver Spørg hinanden: Hvorfor har du valgt denne workshop? Hvad forventer du at blive klogere på? 1 Det kedelige

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Dialogmetoden kan bruges til at få kortlagt, risikovurderet, prioriteret - og til at udarbejde ideer til APV-handlingsplanen for den videre udvikling på arbejdspladsen. Den kan give et godt grundlag for

Læs mere

INSPIRATION TIL DIALOG - SAMMENLIGNENDE SKEMA VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG

INSPIRATION TIL DIALOG - SAMMENLIGNENDE SKEMA VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG INSPIRATION TIL DIALOG - SAMMENLIGNENDE SKEMA VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG INSPIRATION TIL DIALOG Generelle henvendelse om Statens personale- og kan ske til: eller Personalestyrelsen

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen Samarbejde Fokusgruppeinterview Forbedringsafdelingen Drejebog til lederen og intervieweren Fakta Mål: Varighed: At få et mere dybtgående kendskab til et tema og evt. ideer til forbedringer At få synliggjort

Læs mere

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer 4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer Formål: Varighed: Deltagere: Materialer: Konsulent: Dialogværktøjet om 4R-modellen (Rammer, Retning, Råderum og Relationer) er rigtig nyttigt, når der er sket

Læs mere

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team Videndeling i praksis Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team At dele viden i praksis Selvom vi til dagligt omgås med hinanden så har vi det med at holde vores egne små praksisser

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen Feedback værktøjer Skab arbejdsglæde - en drejebog til mødelederen Fakta om metoden Mål: Varighed: Deltagere: At fokusere på, hvad der skaber arbejdsglæde og finde frem til, hvordan I kan udvikle den sammen

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Drejebog menighedsråd Redskab 1

Drejebog menighedsråd Redskab 1 Drejebog menighedsråd Redskab 1 Målrettet kompetenceudvikling i sognet - et tema om kompetence- og jobudvikling til drøftelse i menighedsrådet Kontaktpersonens redskab - i samarbejde med menighedsrådets

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT?

DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT? DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen

Læs mere

værktøj 6 At dele stjernestunder At dele stjernestunder værktøj 6

værktøj 6 At dele stjernestunder At dele stjernestunder værktøj 6 værktøj 6 At dele stjernestunder værktøj 6 1 Indhold Værktøj 6 3 Introduktion 3 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 4 Processen trin for trin 5 Redskab 1: Inspiration til oplæg 6

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

DIALOG # 9. Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent?

DIALOG # 9. Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent? DIALOG # 9 Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde Mødetavle.indd 1 08-09-2011 21:28:44 Indhold Rulles sammen med tryksiden udad Intro Emne Resultat Check-in Tid Start / slut Pause / pauser

Læs mere

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Information til leder

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Information til leder Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune Information til leder Forord Ledelsesevaluering er dit redskab til at udvikle din ledelse. Det er et redskab, der skal give dig et overblik over, hvordan medarbejdere,

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

Den individuelle evaluering

Den individuelle evaluering Den individuelle evaluering Tovholderens rolle og opgaver 24. januar 2008 Den individuelle evaluering Individuel selvevaluering Tovholderens rolle er at: At klæde teamet på til at gennemføre den individuelle

Læs mere

At dele stjernestunder

At dele stjernestunder TEMA Stress Værktøj 6 At dele stjernestunder 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Arbejdsgruppens forberedelse Processen trin for trin 4 Redskab 1: Inspiration til oplæg 4 Redskab 2: Øvelse

Læs mere

Feedback værktøjer. Træning i hjemmebanesprog. - en drejebog til mødelederen

Feedback værktøjer. Træning i hjemmebanesprog. - en drejebog til mødelederen Feedback værktøjer Træning i hjemmebanesprog - en drejebog til mødelederen Fakta om metoden Formål: At introducere reglerne for hjemmebanesprog og træne i at bruge det sammen. Varighed: En time og et kvarter.

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

DIALOG # 15 SKAL MAN BRUGE FORÆLDREINTRA, NÅR DER ER KONFLIKTER?

DIALOG # 15 SKAL MAN BRUGE FORÆLDREINTRA, NÅR DER ER KONFLIKTER? DIALOG # 15 SKAL MAN BRUGE FORÆLDREINTRA, NÅR DER ER KONFLIKTER? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

METODER TIL AT SKABE OG FREMME NÆRVÆR 2010 Det klassiske dialogmøde

METODER TIL AT SKABE OG FREMME NÆRVÆR 2010 Det klassiske dialogmøde Mål: En mødeform, som kan bruges til at skabe fremadrettet handling på baggrund af en gennemført trivselsmåling. På dialogmødet arbejder man med at udvælge, prioritere og komme med forslag til handlemuligheder

Læs mere

DIALOGVÆRKTØJ: Tag snakken bryd vanerne. Forebyg muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen DIALOGVÆRKTØJ: TAG SNAKKEN BRYD VANERNE 1

DIALOGVÆRKTØJ: Tag snakken bryd vanerne. Forebyg muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen DIALOGVÆRKTØJ: TAG SNAKKEN BRYD VANERNE 1 DIALOGVÆRKTØJ: Tag snakken bryd vanerne Forebyg muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen DIALOGVÆRKTØJ: TAG SNAKKEN BRYD VANERNE 1 Indhold Et kort møde - trin for trin...3 Personalemøde - trin for

Læs mere

Fem danske mødedogmer

Fem danske mødedogmer Fem danske mødedogmer Ib Ravn, lektor, ph.d., DPU, Aarhus Universitet Offentliggjort i JP Opinion 30.09.11 kl. 03:01 Ingen har lyst til at være udemokratisk, slet ikke i forsamlinger, men det er helt galt,

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen 1. Selve ansættelsen 2. Forbered modtagelsen 3. Den første dag 4. De første 3 måneder Drejebog for ansættelse og modtagelse af nye medarbejdere Yes! Sådan tænker

Læs mere

Fokusgrupper. En metode til dialog om udvalgte temaer

Fokusgrupper. En metode til dialog om udvalgte temaer Fokusgrupper En metode til dialog om udvalgte temaer Oktober 009 Dansk Center for Undervisningsmiljø Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk dcum@dcum.dk tlf. + 7 00 Blommevej 0 DK - 890 Randers

Læs mere

Ideer til undervisningsmetoder

Ideer til undervisningsmetoder Ideer til undervisningsmetoder Udvælgelsen af undervisningsmetode skal understøtte opnåelsen af læringsmålene for kurset bedst muligt. Generelt anbefales en kombination af forskellige metoder, og at disse

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND?

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012 AKADEMISK RÅD HEALTH Møde den 12. April 2012 1 HVILKEN SLAGS AKADEMISK RÅD VIL VI VÆRE? OPSTART Hvad er vores opgave?/roller og ansvar Samarbejdet: Når vi mødes, hva så? Møder når de er værst! Lederskab

Læs mere

Velkommen til SLP i P2 Søren Hansen og Jonna Langeland

Velkommen til SLP i P2 Søren Hansen og Jonna Langeland Velkommen til SLP i P2 Søren Hansen og Jonna Langeland I kommer til at arbejde med en del øvelser i jeres egen gruppe. Derfor skal I opstille bordene så I kan sidde sammen gruppevis og så alle kan se tavlen

Læs mere

DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS?

DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS? DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation,

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

DIALOG # 15. Skal man bruge ForældreIntra, når der er konflikter?

DIALOG # 15. Skal man bruge ForældreIntra, når der er konflikter? DIALOG # 15 Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation, hvis den skulle opstå i virkeligheden.

Læs mere

DIALOG # 1 ELEVERNE SLADRER OM EN LÆRER SKAL MAN GRIBE IND?

DIALOG # 1 ELEVERNE SLADRER OM EN LÆRER SKAL MAN GRIBE IND? DIALOG # 1 ELEVERNE SLADRER OM EN LÆRER SKAL MAN GRIBE IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Monitorering Styr debatten og skab en god tone på Facebook

Monitorering Styr debatten og skab en god tone på Facebook GODE RÅD OM FACEBOOK Monitorering: Styr debatten og skab en god tone på Facebook Flere og flere frivillige og lokalafdelinger i Ældre Sagen har aktive Facebooksider eller Facebookgrupper. Som bruger af

Læs mere

Det gode møde. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation

Det gode møde. Regionshuset Viborg. Koncern Kommunikation 1 Det gode møde Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Indhold Forord... 3 Gode råd til mødeforberedelsen... 4 Formål... 5 Mødetype/rammer... 5 Deltagere... 6 Mødeindkaldelse... 7 Afholdelse af mødet...

Læs mere

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind?

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? DIALOG # 4 ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Konflikter med kunder

Konflikter med kunder Konflikter med kunder BAR Transport og Engros Årskonference 2015 Torsdag d. 22. oktober 2015 Eva Thoft, eth@teamarbejdsliv.dk HVAD ER EN KONFLIKT? En uenighed, hvor en eller flere bliver følelsesmæssigt

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Drejebog til temadag med Tegn på læring

Drejebog til temadag med Tegn på læring Drejebog til temadag med Tegn på læring DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Drejebog til temadag med Tegn på læring Her finder I idéer til hvordan I i personalegruppen eller dagplejegruppen kommer godt i gang

Læs mere

DIALOG # 7 PRIVATFEST HVEM SKAL MED?

DIALOG # 7 PRIVATFEST HVEM SKAL MED? DIALOG # 7 PRIVATFEST HVEM SKAL MED? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation, hvis

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

DIALOG # 12. Skal alle elever behandles ens?

DIALOG # 12. Skal alle elever behandles ens? DIALOG # 12 Skal alle elever behandles ens? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation,

Læs mere

Kødindustriens Arbejdsmiljøudvalg. Uddannelsesdag. for arbejdsmiljøorganisationen sikker adfærd i færdslen

Kødindustriens Arbejdsmiljøudvalg. Uddannelsesdag. for arbejdsmiljøorganisationen sikker adfærd i færdslen Kødindustriens Arbejdsmiljøudvalg Uddannelsesdag for arbejdsmiljøorganisationen sikker adfærd i færdslen Program Kl. 09.00 Velkomst og morgenkaffe v/fabrikschef (ledelse) Kl. 09.10 Præsentation af styregruppen,

Læs mere

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER?

DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? DIALOG # 14 HVORDAN TAKLER MAN UVENSKABER PÅ DE SOCIALE MEDIER? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Manual til gruppearbejde

Manual til gruppearbejde Manual til gruppearbejde Personalepolitisk arbejdskonference 26. marts 2007 1 Personalepolitisk arbejdskonference Gruppearbejde 1 A: Region Midtjyllands værdier Forslaget til Ledelses og Styringsgrundlaget

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

DIALOG # 1. Eleverne sladrer om en lærer skal man gribe ind?

DIALOG # 1. Eleverne sladrer om en lærer skal man gribe ind? DIALOG # 1 Eleverne sladrer om en lærer skal man gribe ind? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen.

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Udarbejdet af: Inge Nørby 2007 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj 2009 MUS med effekt Program for temamødet 13.00-13.10 Velkomst og dagens program 13.10 Udfordringer i forhold til MUS - præsentation ved bordene og opsamling MUS

Læs mere

Det gode og effektive møde Malene Rix Forhandling og Facilitering www.malenerix.dk Program Viden om møder - forskningsresultater og erfaringer Mødeforberedelse - drejebogen som redskab Formål med møder

Læs mere

Praktiske værktøjer til

Praktiske værktøjer til Praktiske værktøjer til At forberede det konstruktive møde At lede mødet situationsbestemt At arbejde med forståelige dagsordener, der gør det muligt at være aktiv mødedeltager At være klædt på til at

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Giv volden en skalle. forebygvold.dk TEMADAG. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet

Giv volden en skalle. forebygvold.dk TEMADAG. - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet Giv volden en skalle - identifikation, forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jobbet TEMADAG forebygvold.dk OPSKRIFTEN PÅ EN TEMADAG OM VOLD OG TRUSLER Sæt vold og trusler på dagsordenen Vold

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Den fælles forhandleruddannelse

Den fælles forhandleruddannelse Den fælles forhandleruddannelse Bliv bedre til at forhandle om løn- og personaleforhold - og lær det sammen med din modpart Hvad er Den fælles forhandleruddannelse? Lær at forhandle - sammen med din modpart

Læs mere

Københavns Amts. Kommunikationspolitik

Københavns Amts. Kommunikationspolitik Københavns Amts Kommunikationspolitik INDHOLD Indledning 3 Principper for god kommunikation i Københavns Amt 4 1. Vi vil være synlige og skabe indsigt i de opgaver, amtet løser 5 2. Vi vil skabe god ekstern

Læs mere