Lokalisering af biogasanlæg i Syddjurs Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokalisering af biogasanlæg i Syddjurs Kommune"

Transkript

1 NOTAT TLF WWW cowi.dk Lokalisering af biogasanlæg i Syddjurs Kommune DATO 4. September 2012 SIDE 1/14 PROJEKTNR A REF Henrik Søe Lysgaard MAIL HSLY@COWI.dk TLF Indhold 1 Indledning Baggrund Om biogasanlæg Biogasgrundlag i Syddjurs Metode Inputanalyse Interessentanalyse Afsætningsanalyse Afstandsanalyse Geografisk analyse Landskabsanalyse Resultater Trin 1 - mulige lokaliseringsområder Trin 2 - vurdering af de mulige områder Trin 3 - debat og udvælgelse af endelige lokaliseringsområder Oplæg til kommuneplanlægning Målsætninger Retningslinjer Bilagsoversigt Indledning PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 1 VERSION 2 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET HSLY KONTROLLERET LOJO GODKENDT HSLY COWI har i samarbejde med Syddjurs Kommunes plan- og miljøafdelinger gennemført lokaliseringsanalyse med henblik på at finde egnede områder for biogasanlæg i kommunen. Analysen danner grundlag for den videre planlægning for biogasanlæg i kommunen som helhed gennem Kommuneplan 2013 og for aktuelt biogasanlæg under planlægning i Mørke-Hornslet området (Djurs BioEnergi Amba). Dette notat beskriver baggrund, metode og resultater af lokaliseringsanalysen, og indeholder endvidere et oplæg til mål og retningslinjer for kommuneplanlægning af biogasanlæg.

2 SIDE 2/14 2 Baggrund Det er et statsligt mål, at op til 50 % af husdyrgødningen i landet kan anvendes til grøn energi i 2020 i form af biogas. Som led i folketingets Grøn Vækst initiativer skal kommunerne sikre plangrundlag for biogasanlæg. Syddjurs Kommune skal således senest ved Kommuneplan 2013 vedtage retningslinjer og lokaliseringsområder for biogasanlæg. Naturstyrelsen har i "Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2013" beskrevet følgende hovedhensyn i planlægningen: 1 Kommunerne skal igennem kommuneplanlægningen sikre sammenhæng imellem husdyrgødningens tilstedeværelse og biogasanlæggenes lokalisering 2 Ved planlægning for lokalisering af fælles biogasanlæg skal der tages følgende hovedhensyn: Primært beliggenhed i forhold til gylle/husdyrgrundlag Hertil kommer Natur- og landskabsfredninger, beskyttet natur og landskab Kulturmiljøer og fredede fortidsminder Vej- og tilkørselsforhold Nabohensyn Det fremgår endvidere, at lokalisering bør afklares på grundlag af nyeste jordbrugsanalyse og kommunalt udpegede særligt værdifulde jordbrugsområder. 2.1 Om biogasanlæg Kommuneplanlægningen for biogasanlæg omfatter alene fælles biogasanlæg, forstået som ejet og drevet af selvstændig juridisk enhed og beliggende på egen matrikuleret ejendom (i modsætning til gårdanlæg mv.). Et biogasanlæg består principielt af følgende funktioner: Modtagelse Modtagehal, hvor biomassen aflæsses af tankbiler Biomassen kan være gylle, enggræs, tang, madaffald m.m. Behandling Rådnetank, omrøring og findeling, behandlingstid ca. 20 døgn Efterlagring, normalt i op til 30 dage inden den afgassede biomasse afhentes til udbringning på landbrugsarealer

3 SIDE 3/14 Gasbehandling Rensningsystem efter rådnetank og efterlagertank, hvor svovlbrinte og fugt udrenses Gastank til lagring af gassen, inden levering til varmeværk Styring mv. Styringssystem (SRO-anlæg), der kontrollerer alle processer Mandskabs- og kontorfaciliteter Lager og værkstedsbygninger Principdiagram af arbejdsgangen i biogasanlæg. Fra Naturstyrelsens Apropos om "Kommuneplanlægning for biogasanlæg". Biogasanlæg har en række fordele af samfundsmæssig, miljø- og klimamæssig og landbrugsmæssig karakter, bl.a. Store mængder gylle og organisk affald genanvendes Biomassen bidrager til bæredygtig energiproduktion, der kan erstatte fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas Den afgassede gylle har en række fordele, da den lugter mindre, medfører bedre kvælstofudnyttelse, mindre ammoniakfordampning, og belaster klimaet mindre (mindre CO 2 ). Derudover elimineres smittekim og parasitter i husdyrgødningen. Ulemperne ved anlægget kan være flere afhængig af placeringen, men er normalt forbundet med Øget, tung trafik Visuel påvirkning Lugtgener, dog i mindre grad på nye anlæg med effektiv luftrenseanlæg og med et mindre input af fødevareaffald.

4 SIDE 4/ Biogasgrundlag i Syddjurs Der er i dag ca. 20 fælles biogasanlæg i Danmark. Det er et statsligt mål - og en aftale med Kommunernes Landsforening - at der planlægges for yderligere 50 fælles anlæg. Tallet har baggrund i, at 95 % af husdyrbrugene ligger i 50 kommuner, så målet svarer til ét anlæg i hver af disse 50 kommuner. Bånlev Biogasanlæg i den nordlige del af Århus Kommune er det eneste eksisterende fælles biogasanlæg i Østjylland/ Djursland-området og anlægget modtager en vis mængde gylle af ukendt omfang fra landmænd i Syddjurs Kommune. Inden for kommunen findes desuden et gårdanlæg ved Nimtofte med input fra ca. 680 DE. Ud fra husdyrregistret (CHR 2011) kan der laves en opgørelse over husdyrgrundlaget i Syddjurs og Østjylland/ Djursland-området. Se kort-vignet i sidemargen. På næste side er opgørelsen vist opdelt på dyr og kommuner, og med overslag af gødningsproduktionen og gaspotentialet. Der er ca dyreenheder (DE) i området, heraf ca DE i Syddjurs Kommune. Gødningsproduktionen i Djursland-området kan overslagsmæssigt opgøres til 1,4 mio. tons gylle/år, heraf knapt tons i Syddjurs Kommune. Med udgangspunkt i det statslige mål om en udnyttelsesandel på 50 % af gylleproduktionen til biogasanlæg svarer det til tons i området og tons i kommunen. Oversigtskort, der viser datagrundlag vedr. husdyrbrug i analysen. Omfatter Syddjurs og Norddjurs Kommuner, samt dele af Århus, Favrskov og Randers Kommuner. Hvert husdyrbrug er vist med cirkel. Antalsmæssigt svarer dette til et grundlag for 3-5 anlæg i området og 1-2 i kommunen. (á en størrelse på tons gylle - til sammenligning er Djurs Bioenergis planlagte anlæg på tons). Det skal nævnes, at geografisk er husdyrgrundlaget stort i grænseområdet mod Århus og Norddjurs Kommuner. Dvs. at hvis der i Syddjurs kan udlægges lokaliseringsområder for 1-2 anlæg i den kommende Kommuneplan 2013 vil det være udtryk for at realisere et passende/højt ambitionsniveau ud fra det gyllepotentiale der findes i kommunen og området - og i forhold til det statslige mål på området. Ved de efterfølgende 4-årige kommuneplanrevisioner må det vurderes, om realiseringstakten og eventuelt andre biomasseleverandører (virksomheder, planteavlere mv) kan danne baggrund for yderligere anlæg eller lokaliseringsområder.

5 SIDE 5/14 Skemaet viser opgørelse af husdyrbrug jf. CHR husdyrregistret2011, og et overslag over gødnings- og gasproduktion. 3 Metode Udgangspunktet for lokaliseringsanalyse er den analysemodel, som Naturstyrelsens Biogassekretariat har sat op. Men på visse punkter er der foretaget en opdatering af data (f.eks. CHR og landskabsinteresseområder) og gennemført en (re-) vurdering af kriterierne for udpegningen. Data, kriterier og kriteriernes styrke (svag, middel, stærk) oplistes i det følgende. Metodikken er, at "stærke" kriterier er styrende for udpegningen af mulige biogasområder (trin 1), mens "svage/middel" kriterier indgår i konkrete vurderinger af områdernes egnethed (trin 2). Vurderingerne i trin 2 kan føre til at visse områder udgår eller justeres i oplægget til egnede biogasområder, som vurderes på baggrund af offentlig debatperiode (trin 3). Analysen omfatter følgende del-analyser og parametre: 3.1 Inputanalyse Inputanalysen omhandler beliggenhed i forhold til biomasse, primært beliggenhed i områder med koncentration af husdyrbrug og nærhed til større veje. Data hentes data fra Det centrale HusdyrRegister (CHR) og kommunen.

6 SIDE 6/14 Beliggenhedskriteriet i forhold til gyllegrundlaget er centralt for minimering af transportafstande og optimering af rentabilitet. Det anslås normalt, at transportudgifter udgør en ca. 1/3 af driftsomkostningerne for et biogasanlæg. 1 Parameter Afstand Kriteriets styrke Husdyrtæthed (antal DE inden for <10 km og 15 km) Øvrige stor-leverandører (ikke konkret kendskab til i Syddjurs) Tyngdepunkt / nærhed (ubestemt) Nærhed (ubestemt) Biogasanlæg - gårdanlæg Nærhed (ubestemt) Nærhed til større veje (planlagte veje medtaget) Erhvervsområder til klasse 6-7 virksomheder (ikke aktuel i Syddjurs) Nærhed (< 500 m, < 1000 m) Inden for/nærhed 3.2 Interessentanalyse Interessentanalysen omhandler lokalisering af, hvor der er interesse for anlægget. Kan opfattes som en konkretisering af husdyranalysen eller en kortlægning af øvrige biomasseleverandører. Der er ikke kendskab til øvrige aktuelle storleverandører af biomasse i Syddjurs Kommune. Denne analyse gennemføres ikke p.t. 3.3 Afsætningsanalyse Afsætningsanalysen omhandler beliggenheden af varmeværker, der kan anses som mulige aftagere gas fra anlægget. Data hentes fra kommunen/biogassekretariatet. Biogasanlæg skal lokaliseres med nærhed til varmeværker/varmeledninger, så de kan understøtte varmeplanlægningens mål. Parameter Afstand Kriteriets styrke Varmeværker Nærhed (ubestemt: < 5 km, < 10 km) Varmeledninger Nærhed (ubestemt) 1 Ifølge Miljøministeriets biogassekretariat.

7 SIDE 7/ Afstandsanalyse Afstandsanalysen omhandler sikring af fornøden afstand til boliger for at undgå/minimere gener fra anlægget. Data hentes fra biogassekretariatet/bbr. I Miljøministeriet Apropos om "Kommuneplanlægning for biogasanlæg" fra 2011 fremgår det, at der ikke findes afstandskrav til boliger og biogasanlæg, men at det anbefales at holde en afstand på 500 m til nærmeste landsby eller større samling boliger. Miljøministeriet anbefaler endvidere at planlægge for en afstand på minimum 300 m til enkeltboliger i det åbne land. Afstandene har baggrund i Miljøministeriets "Håndbog for miljø- og planlægning", hvor der anbefales en afstand på 500 m til erhverv i miljøklasse 7 og 300 m til erhverv i miljøklasse 6. Afstanden på 300 m harmonerer endvidere med afstandskriteriet i husdyr- og pelsbekendtgørelsen, hvor de 300 m som udgangspunkt skal overholdes ved udvidelser af husdyrbestande. I Håndbogen for miljø- og planlægning er biogasanlæg kategoriseret som erhverv i miljøklasse 7, hvor der anbefales en afstand på minimum 500 m til boliger. Håndbogen er oprindelig fra 1991 og revideret i 2004, hvilket indikerer at erfaringsgrundlaget for biogasanlæg baserer sig på de ældre biogasanlæg, som havde større lugtgener end nyere anlæg. Ifølge praksis fra en lang række kommuner kategoriseres biogasanlæg i Kommuneplan 2009 typisk som virksomhed i miljøklasse 6-7 svarende til anbefalede minimumsafstande på hhv. 300 m og 500 m. Parameter Afstand Kriteriets styrke Byområder, landsbyer og sammenhængende bebyggelser > 500 m Enkeltliggende boliger > 300 m 3.5 Geografisk analyse Den geografiske analyse omhandler en kortlægning af områder, hvor et biogasanlæg kan komme i konflikt med væsentlige natur- og landskabsinteresser mv., som de fremgår af lovgivning, fredninger og kommuneplanlægningen. Data hentes fra miljøportalen og kommunen.

8 SIDE 8/14 Arealbindinger opdeles i 3 kategorier: røde restriktive zoner, orange vurderingszoner af anden myndighed, og gule kommunale vurderingszoner. Restarealer uden for ovennævnte er som udgangspunkt egnet til biogasanlæg. Røde - restriktive - zoner, der med stor sandsynlighed er i strid med biogasanlæg Parameter Afstand Kriteriets styrke Natura 2000 områder Fredede områder Beskyttet natur ( 3) Beskyttet vandløb ( 3) Strandbeskyttelseslinje (var. op til 300 m) Klitfredningslinje (ikke aktuel i syddjurs) Kirkebyggelinje (300 m) Fortidsminder Fortidsmindelinje (100 m)* Fredskov Lavbundsområder KP Beskyttelseszone almen drikkevandsboring (< 25m) Råstofområder Byområder støj- og lugtfølsomme - rammeområder * Fortidsmindelinjen er sat som rød negativ zone, da nbl. vejledningen fastsætter at den skal administreres restriktivt (biogassekr. har den som gul vurderingszone) Orange - vurderings - zoner for andre myndigheder, der kan være i strid med biogasanlæg Parameter Afstand Kriteriets styrke Nationalpark (zone 1, 2 og 3) Særlige drikkevandsområder - OSD Nitratfølsomme indvindingsområder Højspændingsledninger Arealreservationer for nye veje Gasledninger (ikke aktuel i Syddjurs)

9 SIDE 9/14 Beskyttede sten- og jorddiger * * Kommunen er myndighed for diger i byzone. Gule - vurderings - zoner for kommunen, der kan være i strid med biogasanlæg Parameter Afstand Kriteriets styrke Fremtidig by (perspektivområder) Beskyttelseszone drikkevandsboring ( m)* Indvindingsopland for alment vandværk* Udenfor Kystnærhedszonen (3 km) Søbeskyttelseslinje (150 m) Åbeskyttelseslinje (150 m) Skovbyggelinje (300 m) > 30 m fra fredskov Skovbyggelinje (herunder privat skov) m Svag/middel Skovrejsningsområde Konkret vurdering Kirkeomgivelser KP Kulturmiljøområder KP Mulig natur KP (1., 2. og 3. prioritet) Spredningskorridorer KP Geologisk interesseområde KP Særlige landskabelige områder (KP 2009) Landskabskarakterplan Særlige visuelle oplevelser Visuelle oplevelser Særlig karakteristisk Konkret vurdering Karakteristisk Konkret vurdering Karaktersvag Konkret vurdering Svag Kontrasterende Konkret vurdering Svag God tilstand Konkret vurdering Svag tilstand Konkret vurdering Svag Dårlig tilstand Konkret vurdering Svag Bevare/beskytte Konkret vurdering

10 SIDE 10/14 Vedligeholde Konkret vurdering Svag Genoprette Konkret vurdering Svag Ændre/nyskabe Konkret vurdering Svag * Indvindingsopland og beskyttelseszone for almene vandværker er ift. biogassekretariatets analyse flyttet fra rød restriktiv zone til gul vurderingszone. 3.6 Landskabsanalyse Landskabsanalysen omhandler en mere konkret landskabelig vurdering af de mulige arealers egnethed til lokalisering af biogasanlæg, der er store tekniske anlæg i landskabet. Syddjurs Kommune har vedtaget Landskabsplan fra 2009, der baserer sig på en kortlægning af kommunen på baggrund landskabskaraktermetoden, der anbefales af Miljøministeriet. Se oplistning af kriterier i skemaet ovenfor. Landskabskarakterplanen er i øvrigt under bearbejdning / nuancering med henblik på revision i Kommuneplan De udpegede mulige biogasområder efter lokaliseringsanalysens trin1 har COWI vurderet mere konkret i forhold til den landskabelige påvirkning efter metodikken i landskabskaraktermetoden. 4 Resultater På baggrund af ovennævnte delanalyser og kriterier har COWI gennemført en GISanalyse og udpeget mulige og egnede biogasområder. > bilag Se bilag med A3-kortvisning af delanalyserne på kommuneniveau. 4.1 Trin 1 - mulige lokaliseringsområder Ud fra de opstillede stærke kriterier er der i trin 1 fundet 10 mulige lokaliseringsområder til biogasanlæg. Mulige områder trin 1 Areal 1n Halling Nord 47,7 ha 1s Halling Syd 12,6 ha 2 Lime 32,2 ha 3 Andi 13,8 ha 4 Mørke 4,4 ha 5 Kolind 9,5 ha 6 Skiffard 71,6 ha 7 Tirstrup 19,7 ha 8 Kolstrup 23,6 ha

11 SIDE 11/14 9 Rosmus 11,5 ha 10 Hornslet Syd 12,8 ha > bilag Se bilag med A3-kortvisning af de mulige områder efter trin Trin 2 - vurdering af de mulige områder De mulige biogasområder, der var resultatet af analysens trin 1, er i trin 2 vurderet nærmere bl.a. med udgangspunkt i de kriterier, der fremgår med svag/middel styrke i skemaerne under den geografiske analyse ovenfor. Parametre Særlige drikkevandsområder - OSD Nitratfølsomme indvindingsområder Indvindingsopland for alment vandværk Beskyttelseszone drikkevandsboring ( m) Skovbyggelinje ( m) Skovrejsningsområde Kystnærhedszonen (3 km) Spredningskorridorer KP Geologisk interesseområde KP Kulturmiljø KP Fremtidig by (perspektivområder) Særligt karakteristisk landskab Karakteristisk landskab Bevare/beskytte landskab Kriteriets styrke Svag/middel Svag De mulige områder efter analysens trin 1 er herefter vurderet nærmere i forhold til Husdyrgrundlag (antal DE inden for 10 og 15 km) Afsætningsmuligheder (herunder afstand til muligt varmeværk) Naboafstand (herunder antal boliger inden for m) Trafikale forhold (herunder afstand til større offentlig vej) Grundvandsforhold Naturværdier Landskabelige påvirkninger Øvrige forhold (herunder øvrige planlægningsmæssige interesser) > bilag Se bilagsrapport med landskabelige vurderinger. > bilag Se A3 skema med bindinger og vurdering af de enkelte områders egnethed.

12 SIDE 12/14 Vurderingen har ført til, at flere af de udpegede mulige områder i trin 1 ikke er fundet egnet til biogasanlæg ud fra især landskabelige og trafikale hensyn m.m. På baggrund af vurderingen i trin 2 er der fundet 6 egnede biogasområder: Egnede områder trin 2 Areal 1n Halling Nord 13,8 ha 1s Halling Syd 10,1 ha 4 Mørke 4,3 ha 5 Kolind 5,6 ha 8 Kolstrup 19,4 ha 10 Hornslet Syd 12,8 ha > bilag Se bilag med A4-kortvisning af de egnede områder efter trin Trin 3 - debat og udvælgelse af endelige lokaliseringsområder De egnede biogasområder efter analysens trin 2 er efter politisk behandling blevet suppleret med området ved Lime, så der herefter er vedtaget 7 egnede områder. De 7 biogasområder har været udsendt i 6 ugers offentlig debatperiode i perioden > bilag Se debatfolder for den offentlige idéperiode. (Hornslet var omfattet af supplerende, særskilt avisannonce) Ifølge tidsplanen træffer byrådet i september 2012 endelig beslutning om hvilke biogasområder, der kan indgå i den videre planlægning. 5 Oplæg til kommuneplanlægning Byrådet har allerede i Kommuneplan 2009 tilkendegivet at være indstillet på at fremme biogasanlæg. 5.1 Målsætninger Følgende er COWIs oplæg til en konkretisering af byrådets målsætninger på biogasområdet: Byrådet vil arbejde for at fremme biogasproduktionen i kommunen, så en større del af husdyrgødningen og andre egnede biomasser anvendes til grøn energi.

13 SIDE 13/14 Byrådet vil gennem kommuneplanlægningen sikre, at der i relation til kommunens biomassepotentiale udpeges egnede områder til lokalisering af fælles biogasanlæg med en hensigtsmæssig placering i forhold til biomasse (/husdyr-)grundlaget og mulige varmeværksaftagere, og med varetagelsen af natur- og landskabsinteresser, samt nabohensyn. 5.2 Retningslinjer Følgende er COWIs oplæg til kommuneplanens retningslinjer for planlægning af biogasanlæg: Fælles biogasanlæg skal lokaliseres inden for de på kort udpegede biogasområder. [kortvisning følger byrådets beslutning] Etablering af fælles biogasanlæg skal ske på baggrund af lokalplanlægning og med varetagelse af følgende hovedhensyn: Gode vej- og tilkørselsforhold som tilgodeser trafiksikkerhed og minimering af gener for miljø og naboer Minimering af støj og lugtgener for omkringboende. Ved miljøgodkendelse for det enkelte anlæg vil der blive taget udgangspunkt i lugtvejledningens anbefalede krav til nabobeboelser. Afbødning af den landskabelige påvirkning af omgivelserne. Gennem lokalplanlægningen vil der blive stillet krav til anlæggets udformning og udseende, slørende beplantning og optimal indpasning i forhold til terræn og eksisterende landskabselementer som skov- og læbeplantninger. Ovennævnte er ikke til hinder for at der uden for disse områder efter konkret vurdering kan etableres gårdanlæg på baggrund af landzonetilladelse / byggetilladelse.

14 SIDE 14/14 6 Bilagsoversigt Følgende bilag hører til notatet/lokaliseringsanalysen: Oversigtskort (A3) med delanalyserne input- og outputanalyse, afstandsanalyse og geografisk analyse (trin 1) Oversigtskort (A3) med mulige biogasområder (trin 1) Notat (COWI) med landskabsvurderinger (trin 1) Oversigtsskema (A3) med bindinger og vurdering af trin 1 områdernes egnethed Kort (A4) med mulige og egnede biogasområder (trin 1 + 2) Debatfolder for den offentlige idéperiode (A3)

Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune

Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune 1 2 Baggrund Kommuneplan 2013 skal som noget nyt planlægge for fælles biogasanlæg. Det er et statsligt mål, at halvdelen af husdyrgødningen

Læs mere

Borgermøde om Viborg Bioenergi

Borgermøde om Viborg Bioenergi Borgermøde om Viborg Bioenergi Onsdag den 28. februar 2018 Program 1. Velkommen v/ Stine Damborg Hust, formand, Klima- og Miljøudvalget 2. Regler, planer og proces v/ Anna Dorte Nørgaard, 3. Præsentation

Læs mere

Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune. Baggrundsrapport August 2012

Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune. Baggrundsrapport August 2012 Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune Baggrundsrapport August 2012 1 Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune 1. Baggrund Kommuneplan 2013 skal som noget nyt planlægge for fælles

Læs mere

Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune. Baggrundsrapport August 2012

Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune. Baggrundsrapport August 2012 Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune Baggrundsrapport August 2012 1 Lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune 1. Baggrund Kommuneplan 2013 skal som noget nyt planlægge for fælles

Læs mere

Fordebat. Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet

Fordebat. Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet Fordebat Borgermøde om fælles biogasanlæg mandag den 9. sept. 2013 kl.19. Velkommen! Kilde: Biogasrejseholdet Program Kl. 19.00 Kl. 19.15 Kl. 19.30 Kl. 19.45 Kl. 20.00 Kl. 20.45 Velkommen v/ Jens Ravn,

Læs mere

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune.

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Bilag 3 Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Det bliver Svendborg Kommunens opgave at udpege områder, hvor der kan etableres større

Læs mere

"Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 "GRØN VÆKST PLANLÆGNING" I KOMMUNEPLAN 13

Grøn vækst planlægning i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 GRØN VÆKST PLANLÆGNING I KOMMUNEPLAN 13 "Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 1 6. JUNI 2013 Følgende fremgår af "Aftale om Grøn Vækst", 16. juni 2009, og "Aftale om Grøn Vækst 2.0", 9. april

Læs mere

Borgermøde om Iglsø Biogas

Borgermøde om Iglsø Biogas Borgermøde om Iglsø Biogas Tirsdag den 16. maj 2017 Program Kl. 17.00 Kl. 17.15 Kl. 17.30 Kl. 17.35 Velkommen v/ Mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Regler og planer v/ Præsentation af Iglsø

Læs mere

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE)

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Grundlag for arbejdet vedrørende landbruget i kommunenplan 2013 Debatmøde torsdag d. 7. marts kl. 17.00 Nye store husdyrbrug Grøn Vækst-planen

Læs mere

Temadag om biogas Indhold

Temadag om biogas Indhold Temadag om biogas Indhold Planlægning og placering - Erfaringer fra Biogassekretariat -Kort om -Erfaringer fra arbejdet med biogasplanlægning i kommunerne 2. marts 2011 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef

Læs mere

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

Biogasplanlægning. Biogasrejseholdet. Biogassekretariatet PAGE 1

Biogasplanlægning. Biogasrejseholdet. Biogassekretariatet PAGE 1 Biogasplanlægning Biogasrejseholdet Biogassekretariatet PAGE 1 Biogasrejseholdet Resultat af Grøn Vækst Skal bistå kommunerne med biogasplanlægningen, specielt mht. lokalisering Etableret fra 2010 2015

Læs mere

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Energinet.dk 8. september 2010 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Biogassekretariatet Miljøministeriet Disposition - Biogassekretariatet - Rammer

Læs mere

Planlovsdag. Praktisk samspil mellem kommuner og Miljøministeriet omkring planlægning i det åbne land. Marts Kåre Albrechtsen Sekretariatschef

Planlovsdag. Praktisk samspil mellem kommuner og Miljøministeriet omkring planlægning i det åbne land. Marts Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Planlovsdag Praktisk samspil mellem kommuner og Miljøministeriet omkring planlægning i det åbne land Marts 2011 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Miljøministeriet Vindmølle- og Biogassekretariaterne Indhold

Læs mere

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

Danske Planchefer. Er kommunerne parate til at følge op på regeringens initiativer om grøn vækst med vindmøller og biogasanlæg? 12.

Danske Planchefer. Er kommunerne parate til at følge op på regeringens initiativer om grøn vækst med vindmøller og biogasanlæg? 12. Danske Planchefer Er kommunerne parate til at følge op på regeringens initiativer om grøn vækst med vindmøller og biogasanlæg? 12. maj 2011 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Miljøministeriet - Naturstyrelsen

Læs mere

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved Helga Grønnegaard Naturstyrelsen, Det åbne Land og Friluftsliv Baggrund Grøn Vækst-aftale

Læs mere

PLANLÆGNING FOR PLACERING AF BIOGASANLÆG

PLANLÆGNING FOR PLACERING AF BIOGASANLÆG PLANLÆGNING FOR PLACERING AF BIOGASANLÆG MARTS 2013 1 REDEGØRELSE Baggrund for planlægningen for placering af biogasanlæg. Danmarks energipolitik Regeringens energipolitiske udspil fra november 2011 har

Læs mere

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen Grøn Vækst og kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved arkitekt Bent Petersen Naturstyrelsen, Tværgående Planlægning Odense 30. august 2011 Baggrund

Læs mere

Borgermøde om vindmøller ved Låstrup. Tirsdag den 16. august 2016 kl Velkommen!

Borgermøde om vindmøller ved Låstrup. Tirsdag den 16. august 2016 kl Velkommen! Borgermøde om vindmøller ved Låstrup Tirsdag den 16. august 2016 kl.17.00 Velkommen! Program Kl. 17.00 Kl. 17.15 Kl. 17.30 Velkommen v/ Mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Vindmøller, regler

Læs mere

Planteavlskongres 2012

Planteavlskongres 2012 Planteavlskongres 2012 Plads til landbruget i planlægningen Indhold Fakta om Ringkøbing Skjern Kommune Planstrategi 2011 Revision af kommuneplanen iht. landbrug og biogasanlæg Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Vurdering af indsigelser og bemærkninger Forudgående offentlig høring, kommuneplanlægning biogasanlæg

Vurdering af indsigelser og bemærkninger Forudgående offentlig høring, kommuneplanlægning biogasanlæg Vurdering af indsigelser og bemærkninger Forudgående offentlig høring, kommuneplanlægning biogasanlæg Debatperiode 26.6-03.08. 2012 - Kommuneplan 2013 Notat af 04.09.12 Indkomne indlæg: Nr. Navn Nr. Navn

Læs mere

Titel: Kommuneplan 2013 Emne:

Titel: Kommuneplan 2013 Emne: Titel: Kommuneplan 2013 Emne: Tekniske anlæg Sted: Pakhuset i Nykøbing Dato: 12. august 2013 Oplægsholder: Rasmus Kruse Andreasen Dok. 306-2013-179030 Tekniske anlæg kommuneplanforslagets kapitel 5.3 Vindmøller

Læs mere

Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune

Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune Hvorfor skal vi have biogasanlæg? Med Folketingets vedtagelse af Grøn Vækst er det besluttet at

Læs mere

Kirsten Coolidge. Kommune plan 2013

Kirsten Coolidge. Kommune plan 2013 1 of 5 Udkast til screening efter miljøvurderingsloven (Lovbekendtgørelse nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer m. senere ændringer). Plan / program: Kommuneplantillæg nr. 20

Læs mere

1. Velkomst ved Borgmester

1. Velkomst ved Borgmester TEMAMØDE OM BIOGAS 1. Velkomst ved Borgmester Dagsorden 1. Velkomst v/ borgmester Christina Krzyrosiak Hansen 2. Oplæg fra Danmarks Naturfredningsforening v/ miljø- og energipolitisk rådgiver Jens Peter

Læs mere

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land 1 Planlægning for jordløse husdyrproduktioner VVMog lokalplanpligt p? Eksempel PIG CITY 2 PIG CITY myndighedsbehandling

Læs mere

Noter vedr. store husdyrbrug

Noter vedr. store husdyrbrug Noter vedr. store husdyrbrug https://hjoerring.dk/media/10733/punkt_1_bilag_9.pdf (Kommuneplan 2016 for Hjørring Kommune) Side 34 Side 49-51 Landbrug Afsnittet er en sammenskrivning af mål og strategi

Læs mere

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg BILAG 3 TIL MILJØVURDERING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 1 Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg Der foretages i bilaget en systematisk gennemgang af planændringer og afledte miljøpåvirkninger. Dette bilag indeholder

Læs mere

Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune?

Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune? Idéoplæg Skal vi have et biogasanlæg i Lejre Kommune? Baggrund Lejre Kommune har modtaget en ansøgning, fra Daka ReFood, som ønsker at undersøge mulighederne for at etablere et anlæg i det område, der

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven Udkast til screening efter miljøvurderingsloven (Lovbekendtgørelse nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer m. senere ændringer). Plan / program: Lokalplan nr. 396 med Kommuneplantillæg

Læs mere

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 MARTS 2014 TREKANTOMRÅDET DANMARK MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg

Læs mere

PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for Biogasanlæg i Kalundborg Kommune KORT GRUNDKORT KORT LUFTFOTO

PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for Biogasanlæg i Kalundborg Kommune KORT GRUNDKORT KORT LUFTFOTO PLAN, BYG OG MILJØ FOROFFENTLIGHED Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for i Kalundborg Kommune KORT LUFTFOTO KORT GRUNDKORT Ideer og kommentarer skal være Kalundborg Kommune i hænde senest

Læs mere

vindmøller Debatoplæg om Foroffentlighed for vindmølleplanlægning 1. juli - 31. august 2015 Teknisk Forvaltning - Skive Kommune

vindmøller Debatoplæg om Foroffentlighed for vindmølleplanlægning 1. juli - 31. august 2015 Teknisk Forvaltning - Skive Kommune Debatoplæg om vindmøller Foroffentlighed for vindmølleplanlægning 1. juli - 31. august 2015 Teknisk Forvaltning - Skive Kommune 1 Debatoplæg om vindmøller Hvorfor ny planlægning? Foroffentlighed for vindmølleplanlægning

Læs mere

Tillæg nr. 2 Biogasplan. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025

Tillæg nr. 2 Biogasplan. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Tillæg nr. 2 Biogasplan Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 14 Fax. 55 36 25 00 tekpost@vordingborg.dk

Læs mere

Kommuneplanlægning for Biogasanlæg APROPOS

Kommuneplanlægning for Biogasanlæg APROPOS Kommuneplanlægning for Biogasanlæg APROPOS APROPOS Kommuneplanlægning er en elektronisk samlemappe, der ligger på Naturstyrelsens hjemmeside. Kommunerne har ved kommunalreformen fået en række nye og vigtige

Læs mere

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug,

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug, Mål landbruget skal sikres mulighed for en bæredygtig udvikling under hensyntagen til naturen, miljøet og omkringboende. Hvorfor skal vi planlægge for landbruget? Den kommunale planlægning skal være med

Læs mere

Notat. Placeringsmuligheder for fælles biogasanlæg i Aarhus Kommune. Til Teknisk Udvalg. Punkt 6 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 11.

Notat. Placeringsmuligheder for fælles biogasanlæg i Aarhus Kommune. Til Teknisk Udvalg. Punkt 6 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 11. Notat Til Teknisk Udvalg Punkt 6 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 11. Juni 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 6. Juni 2012 Placeringsmuligheder for fælles biogasanlæg i Aarhus

Læs mere

Indledning. Ikke teknisk resumé

Indledning. Ikke teknisk resumé Miljøvurdering Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle økologiske forbindelser... 5 Særligt værdifulde landbrugsområder...

Læs mere

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegningen tager udgangspunkt i Herning Kommuneplan 2013-2014, særligt kapitlet om jordbrug. Nuværende retningslinjer fastlægger at husdyrbrug at: 2. Anlæg til

Læs mere

Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune. Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018

Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune. Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018 Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018 Indhold Solcelleanlæg et teknisk anlæg? Solcelleparker fordele og ulemper Hvor kan vi planlægge for

Læs mere

Samlet liste over ansøgninger

Samlet liste over ansøgninger 1 of 7 Samlet liste over ansøgninger Nr Geografisk placering Antal Møllehøjde Cirkulære & vejledning Landskabelige bindinger Planstrategi 2008 1 Andi/Bendstrup 5 125 m Skygge: kravet på max. 10 timers

Læs mere

Status på biogasanlæg i Danmark. Svend Otto Ott, Biogasrejseholdet, Erhvervsstyrelsen

Status på biogasanlæg i Danmark. Svend Otto Ott, Biogasrejseholdet, Erhvervsstyrelsen Status på biogasanlæg i Danmark Svend Otto Ott, Biogasrejseholdet, Erhvervsstyrelsen Biogasrejseholdet Biogasrejseholdet Hovedopgaven er, at hjælpe kommuner med at planlægge for biogas. Etableret som følge

Læs mere

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde,

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, Rammeområde: 1339-51 Tillæg 16 til Kommuneplanen Anvendelse i dag: Natur, kultur, fritidsområde Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, nationalt samlingssted Miljøscreeningsdato: 7/3 2018 Miljøpåvirkning:

Læs mere

Notat om ressourcebehov for at kunne planlægge detailleret for alternative energiformer

Notat om ressourcebehov for at kunne planlægge detailleret for alternative energiformer Teknik & Miljø Plan Dato: 9. september 2014 Notat om ressourcebehov for at kunne planlægge detailleret for alternative energiformer Sagsnr.: 12/134511 / Sagsbehandler: RAK Under Klima- og Miljøudvalgets

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til emner, der skal belyses i miljøkonsekvensrapport for udbygning af Sinding-Ørre Biogasanlæg

Indkaldelse af idéer og forslag til emner, der skal belyses i miljøkonsekvensrapport for udbygning af Sinding-Ørre Biogasanlæg Indkaldelse af idéer og forslag til emner, der skal belyses i miljøkonsekvensrapport for udbygning af Sinding-Ørre Biogasanlæg Herning Bioenergi, Sinding-Ørre Biogasanlæg, Rosmosevej 4, 7400 Herning Oktober

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

Tillæg nr. 2 Biogasplan. Revideret på baggrund af MK-udvalgsbeslutning. Kommuneplan for Vordingborg Kommune

Tillæg nr. 2 Biogasplan. Revideret på baggrund af MK-udvalgsbeslutning. Kommuneplan for Vordingborg Kommune Tillæg nr. 2 Biogasplan Revideret på baggrund af MK-udvalgsbeslutning Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Tillæg nr. 2 - Biogasplan Udgivet af: Miljø og Plan Vordingborg Kommune 2013 Illustration

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

Forslag til Tillæg nr ( tidligere benævnt )

Forslag til Tillæg nr ( tidligere benævnt ) Forslag til Tillæg nr. 2017.04 ( tidligere benævnt 2013.24) Forord Svendborg Kommune har i kommuneplantillæggets høringsperiode frem til den 18. februar 2018 været i dialog med Erhvervsstyrelsen med henblik

Læs mere

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Fremgangsmåde... 4 Landskabskarakteranalysen områders robusthed

Læs mere

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg BILAG 3 TIL MILJØVURDERING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 1 Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg Der foretages i bilaget en systematisk gennemgang af planændringer og afledte miljøpåvirkninger. Dette bilag indeholder

Læs mere

Bilag 4 Analyse udpegning af biogasanlæg 17.02.2011 Kaare Hjorth, revideret 16.02.2012

Bilag 4 Analyse udpegning af biogasanlæg 17.02.2011 Kaare Hjorth, revideret 16.02.2012 Analysegrundlag for placering af biogasanlæg Gis-analyse med hele Herning Kommune som grundlag. Udgangspunktet har været at fjerne bindinger som kan hindre placeringen af et biogasanlæg. Overordnet ses

Læs mere

BORGERMØDE OM PLANFORSLAG TIL BIOGASANLÆG VED SNÆVRE VEST, SAMT ERHVERVSOMRÅDE SYD FOR REGSTRUP. Knabstrup Hallen, 24. april 2019

BORGERMØDE OM PLANFORSLAG TIL BIOGASANLÆG VED SNÆVRE VEST, SAMT ERHVERVSOMRÅDE SYD FOR REGSTRUP. Knabstrup Hallen, 24. april 2019 BORGERMØDE OM PLANFORSLAG TIL BIOGASANLÆG VED SNÆVRE VEST, SAMT ERHVERVSOMRÅDE SYD FOR REGSTRUP Knabstrup Hallen, 24. april 2019 Dagsorden for mødet 1. Kort om processen indtil nu og fremadrettet ved leder

Læs mere

Uddybende notat om mulighed for biogasanlæg ved Audebo Deponi eller St. Merløse

Uddybende notat om mulighed for biogasanlæg ved Audebo Deponi eller St. Merløse VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Uddybende notat om mulighed for biogasanlæg ved Audebo Deponi eller St. Merløse Dato: 4. januar 2019 3. januar 2019 bliver administration forespurgt om følgende: Fra medlem af KMU

Læs mere

land.by.kultur@rksk.dk Returadresse Land, By og Kultur - Planlægning Toften 6 6880 Tarm

land.by.kultur@rksk.dk Returadresse Land, By og Kultur - Planlægning Toften 6 6880 Tarm Returadresse Land, By og Kultur - Planlægning Toften 6 6880 Tarm Forslag til til Kommuneplan 2009-2021 Ringkøbing-Skjern Kommune, områder til tekniske anlæg (biogasanlæg) i hele Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs mere

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg ved Andi Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg på Djursland Generelt om biogas Leverandører og aftagere Placering og visualisering Gasproduktion og biomasser CO2 reduktion Landbrugsmæssige

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan

Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Nyt areal til erhverv i Ørbæk... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle

Læs mere

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv.

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Fynsk Naturråd 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Dagsorden 15:00 Velkomst 15:15 Godkendelse af referat 15:30 Oplæg om fælleskommunalt forarbejde 16:15 Diskussion af kriterier for udpegning

Læs mere

Rishøjgård etape 2, Holbæk vest Ny kommuneplanramme 2.B26. Ca. 100 ha med plads til ca. 690 boliger

Rishøjgård etape 2, Holbæk vest Ny kommuneplanramme 2.B26. Ca. 100 ha med plads til ca. 690 boliger PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 18. september 2017 Sagsb.: emn Sagsnr.: Redegørelse for ændringer Nærværende notat indeholder en beskrivelse og redegørelse for de betydende ændringer der er foretaget i forbindelse

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning af et biogasanlæg i erhvervsområde nord for Thorning. Debatoplæg

Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning af et biogasanlæg i erhvervsområde nord for Thorning. Debatoplæg Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning af et biogasanlæg i erhvervsområde nord for Thorning Debatoplæg Deltag i debatten Silkeborg Kommune har igangsat planlægningen for et biogasanlæg i et erhvervsområde

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune Bilag H Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune Staten sætter igennem Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2013 krav om, at kommunerne benytter en jordbrugsanalyse som grundlag for planlægning

Læs mere

Kommuneplantillæg 23 til Kommuneplan

Kommuneplantillæg 23 til Kommuneplan Forslag til Kommuneplan 2017-2029 Offentlig høring 00. måned - 00. måned 2018 Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indholdsfortegnelse Indledning Områdets beliggenhed 3 Kommuneplantillæggets

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse HOLBÆK KOMMUNE Sammenfattende miljøredegørelse Dato: 27. juni 2018 Indledning og baggrund Forslag til Kommuneplan 2017 for Holbæk Kommune og den tilhørende miljørapport var i offentlig høring fra den 6.

Læs mere

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 957 af 27. juni 2016]

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 957 af 27. juni 2016] Dok. nr. 340-2016-152639 Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 957 af 27. juni 2016] VVM Myndighed Sorø Kommune - j.nr. 340-2016-25570 Basis oplysninger

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE KOMMUNEPLAN 2013-25 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE

Læs mere

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan university of copenhagen Københavns Universitet Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine Published in: Byplan Publication date: 2012 Document

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 14

Kommuneplantillæg nr. 14 Kommuneplantillæg nr. 14 Biogasanlæg på Rustedmøllevej ved Rybjerg By- og Landsbyudvikling - Vedtaget sept. 2011 Indledning Skive Kommune har i mange år sat fokus på energisparende foranstaltninger og

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 23

Kommuneplantillæg nr. 23 Kommuneplantillæg nr. 23 Biogasanlæg på Skivevej ved Balling Teknisk Forvaltning - Vedtaget 9. okt 2012 Indledning Skive Kommune har i mange år sat fokus på energisparende foranstaltninger og brugen af

Læs mere

Bilag 1 til grundvandsredegørelse

Bilag 1 til grundvandsredegørelse Bilag 1 til grundvandsredegørelse 1 Indholdsfortegnelse Byudvikling... 3 Grundvandets forhold i Ringsted Kommune... 4 Boligområder... 11 Langagerområdet... 12 Hulemarken... 13 Gyrstinge... 14 Høm... 16

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplanforslag nr. 629 Planens indhold Den eksisterende lokalplan, nr. 58 Gadstrup Erhvervspark,

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Munke Bjergby Delområde, gravefelt B. Mindre udvidelse mod vest Sorø Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Lokalplan/kommuneplantillæg nr.: Lokalplan nr. 900.3160 L09 og kommuneplantillæg nr. 15 Kontor/team: Sagsbehandler: Team Plan og Erhvervsudvikling

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

"Landbruget og landskabet i kommuneplanen"

Landbruget og landskabet i kommuneplanen Karsten L. Willeberg-Nielsen, COWI "Landbruget og landskabet i kommuneplanen" Rådgivergruppens anbefalinger ved afsluttende seminar 1 Erfaringer og anbefalinger - Processen Behov for dialog: Tidlig inddragelse

Læs mere

Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen Ladegård Mark 53, 5560 Aarup.

Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen Ladegård Mark 53, 5560 Aarup. KHL/LEA/2016-11-09 Ansøgning om tillæg til miljøgodkendelse på ejendommen Ladegård Mark 53, 5560 Aarup. Der ansøges om tillæg ift. gældende miljøgodkendelse fra den 23. august 2010, samt tillæg fra den

Læs mere

Store anlæg i det åbne land

Store anlæg i det åbne land Store anlæg i det åbne land Eksempler på planer, processer og samarbejdsmodeller Henrik Søe Lysgaard Seniorprojektleder, Landinspektør 1 Indhold 1. To vindmølleplaner i Viborg 2. Biogasplanlægning i Syddjurs

Læs mere

Fremtidens kommuneplan for det åbne land.

Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Jammerbugt Kommune Kommuneplanlægning Kommuneplanlægningen skal til at spille en mere central rolle i administrationen af det åbne land herunder retningslinjer

Læs mere

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Disposition 1. De formelle krav til jordbrugsanalyser 2. Odense hvad har vi gang i? 3. Smagsprøver på Odenses egen jordbrugsanalyse

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalysen har til formål at danne grundlag for udpegning og sikring af særligt værdifulde landbrugsområder og de jordbrugsmæssige interesser, når der

Læs mere

VINDMØLLER I VARDE KOMMUNE V/ Ivar Sande, Plan og Byggechef, Varde Kommune

VINDMØLLER I VARDE KOMMUNE V/ Ivar Sande, Plan og Byggechef, Varde Kommune I V/ Ivar Sande, Plan og Byggechef, Varde Kommune Varde Kommune sigter mod en CO2 neutral energiproduktion Vision Varde Byråd ønsker at medvirke til, at de nationale mål for udnyttelse af alternative energikilder

Læs mere

Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø

Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø Ansøgning og projektbeskrivelse Solcelleprojekt Nylandsmose - syd for Vejlø Næstved Kommune Februar 2019 1 Projektansøger: GAVNØ GODS Gavnø Godskontor 4700 Næstved Telefon: 55 70 02 00 (hovednr.) E-mail:

Læs mere

Screeningsresultat. Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven. Screeningsafgørelse i henhold til MVL 3 [udarbejdes hvis kryds her]

Screeningsresultat. Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven. Screeningsafgørelse i henhold til MVL 3 [udarbejdes hvis kryds her] Miljøscreening af plan efter Miljøvurderingsloven Plantitel Myndighed Lovgrundlag Forslag til lokalplan 057 Mobilmast i Rønne syd Bornholms Regionskommune Lov om Miljøvurdering af planer og programmer

Læs mere

Sammenhængende landbrugsplanlægning

Sammenhængende landbrugsplanlægning Sammenhængende landbrugsplanlægning Inspiration til kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Værd at vide om planemnerne hver for sig...4 2.1 Placeringen af de store husdyrbrugs bygninger...

Læs mere

Analyse for placering af biogasanlæg i Ringsted Kommune

Analyse for placering af biogasanlæg i Ringsted Kommune 1 Analyse for placering af biogasanlæg i Ringsted Kommune December 2012 INDLEDNING Høm Skee Valsølille Allindelille Jystrup Egemose Allindemagle Gyrstinge Haraldsted Valsømagle Ortved Vigersted Ørslevvester

Læs mere

Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Herning Kommune

Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Herning Kommune Udpegning af særligt værdifulde landbrugsområder og områder til placering af store husdyrbrug i Kommunerne er med ændringen af planloven blevet forpligtet til i større grad at lave en afvejning af arealforbruget,

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående Indledning offentlighed Ideer, forslag

Læs mere

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende VINDMØLLER MÅRUP GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være CO 2-neutral i 2030. Derfor ønsker Byrådet at give gode muligheder for produktion af vedvarende energi. På den

Læs mere

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen

Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen. Christina Lohfert Rolandsen Kommuneplan 2013 Særligt med fokus på jordbrugsplanlægningen Christina Lohfert Rolandsen Faaborg-Midtfyn Kommune 63.000 ha 52.000 indbyggere To større byer; Faaborg og Ringe 30% af vores borgere bor i

Læs mere

Skovrejsning. Forslag. Tillæg nr. 20 til Kommuneplan Forslaget er i offentlig høring fra den xx. xx til den xx. xx 2011.

Skovrejsning. Forslag. Tillæg nr. 20 til Kommuneplan Forslaget er i offentlig høring fra den xx. xx til den xx. xx 2011. Skovrejsning Tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2009-2021 Forslag Forslaget er i offentlig høring fra den xx. xx til den xx. xx 2011. Indhold Læsevejledning og offentliggørelse...... Forord...... Retningslinje......

Læs mere

Gruppe Søgning Resultat. Lokal- og kommuneplaner Kommuneplan Konflikt fundet. Lokal- og kommuneplaner Lokalplaner, vedtagne Konflikt fundet

Gruppe Søgning Resultat. Lokal- og kommuneplaner Kommuneplan Konflikt fundet. Lokal- og kommuneplaner Lokalplaner, vedtagne Konflikt fundet Konfliktrapport Ansvarlig myndighed Syddjurs Kommune Sagsnummer: 19/17797 Indsendt af Carsten Røgen Thor Vestervold 4 st 8900 Randers C E-mail: crt@randersarkitekten.dk Telefon 20607189 CVR / RID CVR:33506767-RID:38203380

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Høring indtil: 15. februar 2019 Informationsmøde: 29. januar 2029 kl. 19:00 i Svend Gønge Hallen AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Læs mere

Planlægning for arealer til energianlæg FORDEBAT. september 2018

Planlægning for arealer til energianlæg FORDEBAT. september 2018 Planlægning for arealer til energianlæg FORDEBAT september 2018 Ny plan Baggrund Aalborg Kommune har en langsigtet politisk målsætning om, at kommunen i 2050 skal være uafhængig af fossile brændsler. Aalborg

Læs mere

Det nedenstående materiale er del af projekt Landbruget og dets bygninger i landskabet, som er finansieret af:

Det nedenstående materiale er del af projekt Landbruget og dets bygninger i landskabet, som er finansieret af: Landbruget og dets bygninger i landskabet 2012 Det nedenstående materiale er del af projekt Landbruget og dets bygninger i landskabet, som er finansieret af: Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond

Læs mere

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget Tillæg 30 til Kommuneplan 2017 - Landsbyafgrænsning i Tjærby Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 1. april 2019 Høringsperiode start: 1. april 2019 Høringsperiode slut: 29. april 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere

Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup

Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup Projektbeskrivelse Antal møller: 6 Højde på møller: 130 m Produktion/ effekt: 3,2 MW Der nedtages 7 eksisterende møller. Der er i ansøgningen

Læs mere

Side 1 af 8. Center Natur og Miljø. Journalnr: P Ref.: Lene Lauridsen Dato: 5. januar Basis oplysninger

Side 1 af 8. Center Natur og Miljø. Journalnr: P Ref.: Lene Lauridsen Dato: 5. januar Basis oplysninger Center Natur og Miljø Journalnr: 01.16.04-P19-22-15 Ref.: Lene Lauridsen Dato: 5. januar 2016 VVM Myndighed Rebild Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af fjernvarmeledninger

Læs mere