Afgrænsning af bevillingsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgrænsning af bevillingsområdet"

Transkript

1 Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Socialudvalget Bevillingsområde Tilbud til ældre pensionister Afgrænsning af bevillingsområdet Ramme indeholder tilbud og omsorg til pensionister over 65 år samt personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje til borgere uanset alder, som i forhold til deres behov, er visiteret til hjælp. Ramme 5052 omfatter seks delområder: Individuel hjælp Plejevederlag og pasning af døende Helbredstillæg og personlige tillæg til pension, jf. 17.i Lov om Social Pension. Andre Sundhedsudgifter Terapibadet på Lundehaven. Badet benyttes i dagtimerne til genoptræningsaktiviteter og om aftenen til foreningsaktiviteter, f.eks. handicapidræt. Rehabiliteringspladser på Plejecenter Lindehaven, genoptræning og vedligeholdsudgifter - andel af udgifter ejendomsudgifterne ved benyttelse af lokaler på plejecentrene Betaling til regionen for færdigbehandlede somatiske og psykiatriske patienter, der venter på udskrivelse fra hospital til et kommunalt tilbud samt den kommunale andel af udgiften til hospiceophold.. Hjemme- og sygepleje Hjemme- og sygepleje Dele af hjemmeplejen (532204) Omsorgsarbejde inkl. aktiverende foranstaltninger Omsorgsarbejde, herunder tilskud til aktivitetshuse, klubber, caféer og madservice til hjemmeboende borgere Aktivitets- og samværstilbud, jf. 104 i Lov om Social Service. Botilbud Ældreboliger Plejecentre: Plejepersonale, drift og beboeraktivitet Plejecenterpladser pga. ombygning Køb af plejehjemspladser i andre kommuner Plejecentre: Drift af bygninger og servicearealer.

2 Botilbud til længerevarende ophold for udviklingshæmmede, fysisk handicappede og sindslidende på 65 år og derover, jf. 108 i Lov om Social Service Kommunale botilbud til midlertidigt ophold for personer på 65 år og derover med særlige behov, jf. 107 i Lov om Social service. Øvrige sociale formål Øvrige sociale formål, elevuddannelse og diverse projekter Visitation til pleje og omsorg samt ældreboliger. Mål for bevillingsområdet Ældrepolitikken udgør fundamentet for udviklingen på ældreområdet. Politikken og servicestrategien binder de politiske målsætninger og udviklingsplaner på området sammen. Udmøntningen af ældrepolitikken skal ske inden for de nuværende økonomiske rammer. Politisk aftale for 2014 og udviklingsstrategi for fremtidens ældreområde. Pulje til løft på sundhedsområdet 1,7 mio. kr. KL og regeringen har aftalt at styrke kommunernes arbejde med forebyggelse af uhensigtsmæssige indlæggelser. Til formålet er der overført netto 1,7 mio. kr. til området. På hospitalerne bliver indlæggelsestiden kortere og kortere, og borgerne bliver hurtigere udskrevet og kommer hurtigere hjem. Det betyder, at Ballerup Kommune skal være i stand til langt hurtigere og endnu mere kvalificeret til at pleje den enkelte. Medarbejdernes kompetencer på sygeplejeområdet skal styrkes, der skal arbejdes systematisk med forebyggelse og sættes ind over for forværring af fx kroniske sygdomme. Kommunen skal udbygge de tilbud, der gør det muligt at modtage borgeren akut fra hospitalssektoren. Der skal opbygges data, der viser, hvor langt vi når på områderne, så de afsatte midler bruges mest effektivt. Partnerne er enige om, at samarbejdet med hospitaler og nabokommuner udbygges, og der opbygges fælles tilbud på tværs af fagligheder, sektor- og kommunegrænser Midlerne skal anvendes til på tværs af ældre-, trænings-, og sundhedsområdet. Puljen er afsat på ramme 5505 Sundhedsforanstaltninger, men vil blive anvendt i samarbejde med ramme 5052 ældreområdet. Aktivt medborgerskab Samarbejdet med de frivillige udbygges forsat og borgerne skal inddrages i udvikling af løsninger på ældre og sundhedsområdet.

3 Hjælp til selvhjælp Omsorgskulturen skal ændres til en aktivkultur, hvor hjælp og støtte til borgerne sigter på at gøre borgeren mest mulig selvhjulpen og aktiv hurtigst muligt gennem en intensiv indsats over en kortere periode. et sker gennem den rehabiliterende indsats som forankres på ældre- handicap- og psykiatriområdet Tryghed, høj faglighed skal ske i et tæt samspil med de pårørende og de ældres netværk. Der tilføres plejecentrene 1,5 mio. kr. årligt til styrkelse af tilbuddene til beboerne, herunder rengøringen Der skal formuleres en samlet plan for sundhedsopgaverne i kommunen under overskriften Det nære sundhedsvæsen. Heri udgør italesættelse af en aktiv kultur et væsentligt element. Der er afsat kr. i 2014 og 2015 til et forsøg med en servicebus i Måløvområdet, Tværkommunale samarbejder Tværkommunale samarbejder skal være med til at øge medarbejdernes faglighed og sikre de bedst mulige tilbud til borgerne. Der skal søges samarbejde med andre kommuner og/eller regionen og f.eks. om og de kommunale akutopgaver på sundhedsområdet. IT i sundhedsvæsenet Der er afsat en pulje på 2,0 mio.kr. i 2014 til igangsættelse af It- opgaverne på sundhedsområdet. I 2014 skal der endvidere udarbejdes en plan for digitalisering i sundhedsvæsenet, og det resterende investeringsbehov afklares og finansieres i forbindelse med budgetlægningen for Puljen er afsat på anlæg. Afprøvning af nye samarbejdsformer med private udbydere af velfærdsteknologi. Der afprøves nye modeller for samarbejder med den private sektor blandt andet om udvikling af velfærdsteknologi. Formålet er at understøtte såvel erhvervsudviklingen som nyudvikling og effektivisering af fremtidige velfærdsydelser. Der er i 2013 udpeget en velfærdsteknologikoordinator, der er tovholder på at få udbredt et netværk af på tværs af Center for Social og Sundhed, der kan sikre en systematiseret tilgang til afprøvning og indkøb af velfærdsteknologi. Velfærdsteknologikoordinatoren er også indgangsdøren for kontakt fra firmaer til Ballerup Kommune Udviklingsstrategi for fremtidens ældreområde Borgerne skal involveres på et tidligt tidspunkt i seniorlivet. Der skal ske en holdningsændring hos borgere og medarbejdere, hvor fokus især er på sundhed og forebyggelse. Der skal ses på de samlede ressourcer, som borgerne har, og pårørende og frivillige skal i højre grad kunne inddrages. Der skal være en realistisk forventningsafstemning i forhold til indsatserne, som tager udgangspunkt i et minimum, og hvor den rehabiliterende indsats altid indleder, hvis det er muligt. De generelle indsatser for området som underbygger ovennævnte fremgår af det enkelte område og handleplanen for hele området.

4 Den overordnede ældremålsætning er opdelt i en række delmålsætninger Individuel hjælp Ballerup Kommune lægger vægt på, at den enkelte pensionist sikres økonomi og forhold, der gør det muligt at leve et selvstændigt liv. Dette sikres bl.a. via de personlige tillæg til pensionen, hvor Ballerup Kommune sikrer pensionisten et minimumsrådighedsbeløb om måneden, når skat og bolig er betalt. Rådighedsbeløb pr. 1. maj 2013 enlig ægtepar samlevende Alm. rådighedsbeløb Udvidet rådighedsbeløb Via tillæggene ydes også hjælp til enkeltydelser, når en række kriterier er opfyldt. For at styrke mulighederne for, at borgere med funktionsnedsættelser kan klare sig i og uden for hjemmet, tildeler Kommunen hjælpemidler og foretager boligændringer samt udfører vedligeholdelses- og genoptræning. Disse aktiviteter afholdes af økonomiramme I forhold til pleje uden for institutioner Ballerup Kommune lægger vægt på, at pensionister, får den pleje og omsorg, de har behov for. Andre sundhedsudgifter Ved en forbyggende indsats tilstræbes det at undgå utiltænkte indlæggelser. Færdigbehandlede patienterne udskrives så hurtigt, det er muligt og får tildelt den hjælp, genoptræning og pleje de har behov for. Rehabiliteringscenter på Lindehaven En del af plejeboligerne i Lindehaven vil over en årrække blive omdannes til rehabiliteringspladser. Plejecentrene stiller lokaler til rådighed til vedligeholdelses- og genoptræning på følgende lokaliteter: Plejecentret Toftehaven. Plejecentret Rosenhaven. Plejecentret Kirstinehaven Plejecentret Lindehaven Plejecentret Lundehaven, hvor der også er varmtvandsbassin. Sønderhaven Dagcentret Parkhuset. Udgifter til personale, hjælpemidler og inventar vedr. genoptræningssektoren afholdes af ramme

5 Hjemme- og sygepleje Den kommunale hjemmehjælp, der varetager ca. 89 % af opgaverne på området, skal fortsat være konkurrencedygtig og være borgernes naturlige valg. At de visiterede indsatser ydes med udgangspunkt i princippet om hjælp til selvhjælp og Kommunens serviceniveau og under hensyntagen til de tilgængelige ressourcer. At de visiterede indsatser ydes for at fastholde og/eller udvikle eller den enkelte borgers funktionsniveau. At give en sundhedsfremmende information. Omsorgsarbejde inkl. aktiverende foranstaltninger Kommunen tilbyder en række forskellige omsorgsydelser og aktiviteter, der sikrer, at den enkelte pensionist er tryg og undgår isolation og ensomhed. Parkhuset tilbyder forskellige aktiviteter om dagen for de ældre borgere. Desuden kan aktivitetscentrene og de private pensionistklubber og foreninger benyttes. På Plejecenter Lundehaven i Skovlunde og på Sønderhaven i Måløv er der et daghjemstilbud for de svageste ældre, som er for svækkede til at benytte tilbuddene i Parkhuset. Driften af daghjemmene afholdes af ramme På plejecentrene Rosenhaven, Toftehaven og Sønderhaven er der også aktivitetscenter for områdets ældre borgere. Når der er behov for aflastning i en kortere periode, tilbyder Kommunen midlertidigt ophold på en aflastningsplads på Lindehaven. En del af plejeboligerne på Lindehaven vil fra 2013 og i årene frem blive omdannet til rehabiliteringsboliger. Der udbringes mad til hjemmeboende ældre, som ikke selv har mulighed for at lave mad. Ordningen skal sikre, at den ældre får et ernæringsrigtigt måltid mad hver dag. Kommunen har som alternativ til udbringning af mad cafetilbud på flere af plejecentrene. Cafétilbuddene bliver til stadighed gjort mere attraktive, således at flere ældre ønsker at gøre brug af tilbuddet. Sidegevinsten ved at benytte caféerne er muligheden for socialt samvær og dannelse af sociale netværk. Pensionister, som ikke har mulighed for anden ferie, har mulighed for at søge et ferieophold på Bøtø. Botilbud Ældreboliger Ballerup Kommune lægger vægt på, at der er gode boliger til alle ældre i lokalområderne. Ballerup Kommune har en boligmasse, der er velegnet til at nå denne målsætning. Cirka almennyttige lejligheder er enten stuelejligheder eller er tilgængelige med elevator. Kommunens mål er, at der er ejendomme med boliger i de forskellige bydele, hvor der kan gives hjælp til plejekrævende pensionister, og hvor det er trygt at bo. Boligkontoret og boligselskaberne har normalt anvisningsretten til almennyttige boliger, mens Kommunens visitationsudvalg har anvisningsretten til plejecentre og ældreboliger. Der er ældreboliger på plejecenter Egely, Linde Allé 7, Hedeparken 5, ældreboligerne ved Plejecenter Lundehaven, Østerhøj, Egebjerg, Platanbuen og Sønderhaven (2012).

6 Plejecentrene Til borgere, der har behov for tæt personalekontakt gennem hele døgnet, har Kommunen syv plejecentre. Der er i alt 345 boliger, med en forventet fordeling i 2014 på 314 plejeboliger, 4 rehabiliteringspladser, 8 genoptræningspladser, 6 aflastningspladser til demente og 13 øvrige korttidspladser. Center Sønderhaven i Måløv. Sønderhaven stod klar i efteråret/vinter 2012/2013 med 56 plejeboliger, heraf 8 boliger til midlertidigt ophold, ældreboliger og et bofællesskab for mennesker med handicap. Centret skal desuden indeholde, daghjem, samværsgrupper, aktivitetscenter, cafe og træningsfaciliteter. Sønderhaven er et åbent center med stor berøringsflade til lokalområdet og plads til aktiviteter for ældre. Centreret er etableret, så der kan ske en multianvendelse af servicearealerne med henblik på den bedst mulige udnyttelse. Plejeboliger og servicearealer indrettes, så det imødekommer særlige behov hos ældre med funktionsnedsættelser, herunder demens. Endvidere er Sønderhaven et energiklasse 0 hus med henblik på at sikre et klimavenligt byggeri. Rehabiliteringscenter på Lindehaven Det er besluttet at en del af plejeboligerne i Lindehaven over en årrække skal omdannes til rehabiliteringspladser. Demens. Plejecentret Toftehaven har en boliggruppe for otte borgere med demens, Plejecentret Rosenhaven har et demensafsnit med plads til 17 borgere. Plejecentret Kirstinehaven har boliggrupper for 12 borgere med demens. Visitationen Planen for Den ældre medicinske patient fra Region Hovedstaden er bl.a. med til at beskrive behovet for øget fokus på en tværfaglig tilgang til borgerne. Visitationen har iværksat flere arbejdsgrupper på tværs af afdelingerne i Ballerup Kommune. Således fokuseres på sammenhænge på tværs mellem visitation, hjemmepleje og genoptræningsområde. Fokusområder er rehabilitering, myndighed og levering. Der er iværksat en systematisering og identificering af denne borgergruppe, internt i Ballerup kommune samt i Region Hovedstaden. I center for social og sundhed er der genetableret en KMD care gruppe i 2013 som arbejder med kvalificering af dokumentation i fagsystemet KMD care.

7 Rammer for bevillingsområdet For budgetåret 2014 er den samlede nettobevilling fastsat til kr. Budgetmodellen for hjemmeplejeområdet, forbedrer flerårsbudgetlægningen af udgifterne og herved medvirker til at sikre en stabil og afbalanceret økonomisk udvikling på området. Modellen dækker imidlertid ikke hele ældreområdet, hvorfor der i 2014 vil ske en ændring af modellen. Der i 2011 udviklet et nyt styringsredskab på plejecentrene, som medfører at plejecentrenes budgetter tildeles på baggrund af de visiterede ydelser til borgerne. Styringsredskabet har været iværksat som pilotprojekt i 2012 og er blevet indført På hjemmeplejeområdet er der fra 2011 uviklet en tildelingsmodel, som bevirker at hjemmeplejen kun får tilført budget svarende til levering af timer. I 2012 er der udviklet et styringsværktøj, som skal sikre at visitationen holder sig inden for de budgetterede timer/budget for området. I 2014 vil hjemmeplejen få en ændret organisation og der vil blive indført en visitation på baggrund et pakkekoncept. Ændringerne vil bidrage til en bedre helhed, fleksibilitet og forebyggelse og pleje. Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Socialudvalget med udgangspunkt i de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring og delmålsætningerne på ældreområdet. Anvendelsen af bevillingsbeløbet tilrettelægges, så de konkrete beslutninger i videst muligt omfang delegeres til ledelsen af de enkelte områder. Det er besluttede at ansvar og kompetence vedr. serviceleder samt bygningsvedligehold centraliseres til Ejendom fra Plejecentrene, Hjemmeplejen og Parkcentret overgik til dialogbaseret kontrakt fra Der vil blive indgået nye aftaler i 2013, som vil gælde fra 2014 og Kommunalbestyrelsen prisfastsætter ydelseskategorierne personlig hjælp dag og på øvrige tider, praktisk hjælp og madservice med og uden udbringning. Prisfastsættelsen revideres mindst en gang om året. Hjemmeplejens kvalitetsstandarder samt Plejecentrenes revideres en gang om året. Kommunalbestyrelsen fastsætter taksterne for pensionistområdet en gang om året. Seniorrådet rådgiver Kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål, og formidler synspunkter mellem borgerne og Kommunalbestyrelsen.

8 Status og udvikling på bevillingsområdet Udgiftsudviklingen på området ser ud som følger: Udgiftudvikling Kommunal udgift (1.000 kr.) Regnskab Budget Budget Budget Budget Budget A Individuel hjælp B Andre sundhedsudgifter C Hjemme- og sygepleje D Omsorgsarbejde inkl. aktiveringstilbud E Botilbud F Øvrige sociale formål Udgifter i alt Udgift pr. borger på 65 år og derover i 2011 pris Indeks - Udgifter i alt i faste priser 100,0 104,9 101,2 99,9 101,1 101,9 - befolkningsudviklingen ,0 102,0 103,2 104,1 105,3 105,3 (*) budget er vist i 2014 priser Befolkningsprognose Faktisk Faktisk Prognose Prognose Prognose Prognose årige årige årige og derover I alt Det er ikke alle personer som er fyldt 65 år eller derover som ønsker at søge folkepension.

9 Indarbejdede tilpasninger i budgettet I budgettet er indarbejdet følgende tilpasninger: Vedtagne tilpasninger Tilpasninger i alt Tilpasninger i alt Velfærdsteknologi Effektiviseringspotentialer på plejecentrene i samarbejder med brugere, pårørende og frivillige Sammenlægning og effektivisering af køkken- og café produktionen på plejecentrene (Udskudt til 2014) Ændring af indkøb af fødevarer til produktion Ny budget- og beregningsmodel for ydelsespakker Planlægningsmodel Servicemedarbejdere på plejecentrene Områdeledelse plejecentrene Telefonkæde hjemmeboende borgere (udgår og spares inden for øvrig ramme) Plejepladser på Lindehaven omdannes til rehabiliteringspladser* Øvrig ramme Ydelser hjemmeplejen Effektivisering af udbud, indkøb, tøjvask, linnedvask Parkhuset flytter til Solvej Aktivitetscentre/klubber til pensionister flytter på plejecentrene Stop af køb af vindmøllestrøm Tilpasninger i alt Styrkelse af servicen på Plejecentrene Ældremedicinske patienter (DUT) Tilpasninger i alt Tilpasninger

10 Handlingsplan for budgetåret Udviklingsmål inden for den bevillingsmæssige ramme. Overordnet er der tale om: Fra 2014 er ansvar for serviceledere på plejecentrene samt indvendig vedligeholdelse centraliseret til Ejendom Der er fra 2014 tilført plejecentrene 1,5 mio. kr. til en bedre service på plejecentrene Tværgående rehabiliteringsprojekt som tager udgangspunkt i at borgere, som påbegynder modtagelse af hjemmehjælp, får en bedre livskvalitet og mulighed for at være selvhjulpne gennem styrkelse eller vedligeholdelse af deres funktionsevne. Projektstart 2011 med afslutning ultimo 2015 Sygeplejeklinikker på plejecentrene, som vil give borgerne en større fleksibilitet. Hvor det vil være muligt at skabe bedre hygiejniske forhold end i borgernes bolig. Større kontinuitet i behandlingen af eksempelvis sår med heraf forkortet behandlingstid. Bedre udnyttelse af sygeplejeartikler. Projektstart 2011 med afslutning ultimo 2015 Velfærdsteknologi på det sociale område hvor teknologien indtænkes overfor borgere som er hjemmeboende og borgere bosiddende i institutioner. I implementeringen ønskes, at teknologien skal være generelt afprøvet til at give det fornødne kvalitetsmæssige og økonomiske resultat. Der har siden 2010 været nedsat en ABT gruppe i Ballerup Kommune, og det forventes at det vil være en igangværende proces de kommende år. Der er i 2013 og 2014 afsat 0,3 mio. kr. til igangsættelse af forsøg og afprøvning af velfærdsteknologi på institutionsniveau. Udover at teknologien forventes at give en forbedret kvalitet, tryghed, forbedre arbejdsforhold og forøge borgers selvhjulpenhed, forventes en besparelse på personaleressourcer fra Hjemmeplejen arbejder på en fortsat effektivisering af arbejdsgange, levering af ydelser, kompetenceudvikling af medarbejdere samt udnyttelse af de tilgængelige styringsværktøjer. Der er iværksat organisationsændring fra oktober 2012 til primo 2014 og en indførelse af ydelsespakker i løbet af På plejecentrene er der i forbindelse med vedtagelse budget vedtaget flere tilpasningsforslag som skal implementeres i de kommende år: - Sammenlægning og effektivisering af køkken- og café produktionen på plejecentrene 2014, fuld effekt fra Ændring af indkøb af fødevarer til produktion fra Besparelser som konsekvens af ny budget- og beregningsmodel for ydelsespakker fra 2013, fuld implementering Områdeledelse plejecentrene fra Servicemedarbejdere på plejecentrene fra Planlægningsmodel fra Telefonkæde hjemmeboende borgere (udgår) Rehabiliteringscenter på Lindehaven. Det er besluttet at en del af plejeboligerne i Lindehaven over en årrække skal omdannes til rehabiliteringspladser. Pladserne har til bl.a. til formål at udsætte tidspunktet for indflytning i plejebolig, nedsættebehov for plejeydelser i eget hjem, og reducere indlæggelser af borgere til hospitalerne. Der skal ske en væsentlig involvering af borgeren, pårørende, egne læge og relevante sundhedspersoner

11 Stramning af visitationskriterierne til ydelser samt indførsel af ydelsespakker i hjemmeplejen, i perioden Der er iværksat et arbejde som skal sikre en stramning af visitationskriterierne, det sker ved implementeringen af ny visitationsmodel, kaldt besøgsblokke. Det betyder, at borgerne visiteres til besøgsblokke. En besøgsblok er en samling af de opgaver, som borgere med en given plejetyngde almindeligvis får hjælp til i forbindelse med et hjemmeplejebesøg. Formålet er blandt andet at skabe øget fokus på kerneydelser og øget rum til faglighed i hjemmeplejen, så borgerne modtager professionel omsorg og pleje, der fleksibelt kan tilpasses borgernes behov og ønsker, og endvidere sikre øge fokus på borgernes inddragelse i og tilrettelæggelse af plejen. Den øgede specialisering på regionens hospitaler bevirker, at der sker en fortsat overdragelse af opgaver fra hospitalsvæsen til kommunerne og praktiserende læger (den primære sundhedssektor). Det stiller øgede krav til samarbejde og koordinering mv. samt kommunens indsats over for patienterne. Samtidig er sundheds og ældreområderne til stadighed udsat for både et indre og et ydre forandringspres som følge af bl.a. den demografiske udvikling mv. Der skal derfor fremadrettet sættes fokus på de udfordringer, som forandringerne og opgaveflytningen giver både i relation til personalets kompetencer og de ressourcemæssige konsekvenser af denne udvikling. Ballerup Kommune deltager i en arbejdsgruppe i samarbejde med Kommunernes Landsforening som skal analysere bl.a. dokumentationen på området samt indsatser Pensioniststedet Parkhuset flytter til Solvej i løbet af 2013 (udsat til 2014), produktionskøkkenet nedlægges og mad til brugerne vil blive leveret fra plejecentrene.

Afgrænsning af bevillingsområdet

Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Socialudvalget Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister Afgrænsning af bevillingsområdet Ramme 50.52 indeholder tilbud og omsorg til pensionister over 65 år samt

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister er der i afsat 462,6 mio. kr. Dertil

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Tekst med rødt er tilføjelser siden 1. Budgetopfølgning 2015 Forslag Kort beskrivelse af indsatsen Indsatsen tager afsæt i masterplanen

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Tilbud til ældre pensionister er der i budget 2018 afsat 462,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister er der i afsat 462,6 mio. kr. Dertil

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

1,5 2,4 2,4 50.52.T3. Plejecenter Lindehaven omdannes til rehabiliteringscenter 50.52.T4. Udviklingsstrategi for fremtidens ældreområde I alt

1,5 2,4 2,4 50.52.T3. Plejecenter Lindehaven omdannes til rehabiliteringscenter 50.52.T4. Udviklingsstrategi for fremtidens ældreområde I alt Oversigt over spareforslag på ÆLDREOMRÅDET Besparelse i mio. kr. 2013 2014 2015 2016 Temaer: 50.52.T1. Velfærdsteknologi på ældre og handicapområdet 0,3 0,3 1,0 1,0 50.52.T2. Fremtidige eff.potentialer

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet v. Pleje- og Omsorgschef Susanne B. Jørgensen www.ballerup.dk Budget- og demografimodel To effekter årgangseffekt: - midlertidig - store årgange afløses

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister SOCIAL- OG SUNDHED Dato: 17. marts 2015 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Notat Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Nærværende bilagsnotat

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

I bevillingsrammen indgår de 5 plejecentre og Parkhuset som decentraliserede enheder.

I bevillingsrammen indgår de 5 plejecentre og Parkhuset som decentraliserede enheder. REGNSKAB 2004 Bevillingsområde 5.52. Tilbud til ældre pensionister Udvalg Social- og Sundhedsudvalget Udvalgets sammenfatning og vurdering I starten af 2004 var antallet af borgere over 67 år 6.076, stigende

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Udvalg SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Bevillingsområde SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Bevillingen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter 2012 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter boliger og institutioner samt pleje og omsorg for ældre og handicappede. Endvidere omfatter området inkontinenshjælpemidler samt

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Udvalget for Social omsorg

Udvalget for Social omsorg Udvalgsmedlemmer Udvalgsformand Hans Jørgen Hansen (V) Daniel Toft Jakobsen (A) Bent Poulsen (V) Hanne Grangaard (A) Birgit Jakobsen (K) Administrativ organisation Chef for Social omsorg Steen Dall-Hansen

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: SOCIAL OG SUNDHED Dato: 18. september 2018 Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: pebr@balk.dk Kontakt: Pernille Bruun-Guassora Sagsid: 00.30.14-G01-4-18 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 SSU's beslutning 17.6.19: Forslag 2440-2449

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig

VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig SOCIAL OG SUNDHED Hjælpemidler og Visitation August 2018Dato: 30. oktober 2014 VISITATIONSREGLER PÅ ÆLDREOMRÅDET Kvalitetsstandard for tildeling af bolig på plejecenter og handicapegnet bolig INDHOLDSFORTEGNELSE:

Læs mere

Det Nære Sundhedsvæsen - muligheder og udfordringer

Det Nære Sundhedsvæsen - muligheder og udfordringer Det Nære Sundhedsvæsen - muligheder og udfordringer den 30. januar 2018 www.ballerup.dk https://www.youtube.com/watch?v=itazp8jdaa8 Både regeringen og KL er enige om en styrkelse af Det nære sundhedsvæsen

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

Fremtidsperspektiverne for Sundhed og Ældre kan ses henholdsvis på kort og langt sigt.

Fremtidsperspektiverne for Sundhed og Ældre kan ses henholdsvis på kort og langt sigt. Faktabeskrivelse Området omfatter indsatser indenfor følgende områder: Drift af plejecentre. Hjemmepleje og hjemmesygepleje Forebyggende indsats for ældre og handicappede Hjælpemidler og boligindretninger

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD

POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD POLITIK POLITIK FOR SÅRBARE VOKSNE OG ÆLDRES VELFÆRD indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov.

11. Ældrebolig. Nødkald kan indgå efter behov. Vallensbæk Kommune Center for Sundhed og Forebyggelse Kvalitetsstandard for boliger og dagophold 11. Ældrebolig indgå i indgår for tildeling af Valg af leverandør? Er der særlige forhold at Lov om almene

Læs mere

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget Kommissorium for Senior- og Handicapudvalget 2018-2021 Baggrund Byrådet har et særligt ansvar overfor borgere med særlige fysiske eller psykiske behov. Byrådet ønsker en rehabiliterende tilgang for at

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG December 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG December 215 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 7 Sygehusforbrug og forbrug af ydelser

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre

Vision. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. ældre Vision ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring opgaverne på Ældreområdet

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 Socialudvalget Oversigt over udvalgsområde Regnskab 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Politikområde Ældre DRIFT - ramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 ramme 1 400,4 410,6 413,0 419,4 426,5 438,9 Virksomheder

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering Udvalg REGNSKAB 2014 Social- og Sundhedsudvalg 50.56. Sundhed og Forebyggelse Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat for bevillingsområdet viser et en nettoudgift på 292,6 mio.

Læs mere

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning Fremtidens plejeboliger Rammesætning På vej mod fremtidens plejeboliger Hvad håber og ønsker vi? Fremtidens plejeboliger. Pejlemærkerne er. Pejlemærke 1 Pejlemærke 2 Pejlemærke 3 Pejlemærke 4 Pejlemærke

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Bolig og hjælp i seniorlivet. Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene

Bolig og hjælp i seniorlivet. Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene Bolig og hjælp i seniorlivet Samtalecafé efteråret 2018 over temaet et fortsat sundt, aktivt og selvstændigt liv op i årene Bolig Det er af meget væsentlig betydning for alle at have en god bolig, men

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 2 2.0 Formålet med sygeplejen... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter... 2

Læs mere

Bilag til notat om plejeboligkapacitet mv.

Bilag til notat om plejeboligkapacitet mv. Til: Social- og Sundhedsudvalget SOCIAL OG SUNDHED Dato: 11. marts 2014 Sagsnr: 27.45.00-G01-1-14 Tabel 1: Bilag til notat om plejeboligkapacitet mv. Befolkningsprognose 2013-2026 Alder/år 2013 2014 2015

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 218 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre 2018-2021 Dialogbaseret Styringsmodel - Ældre- og Sundhedsudvalget Møde i Ældre- og Sundhedsudvalget 19. september 2018 Politiske pejlemærker Ældre-

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG

Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Sundhed og Ældre NØGLETALSKATALOG Juni 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Forord 3 Overordnede nøgletal for økonomi og befolkning 4 Hjemmehjælp og sygepleje 6 Sygehusforbrug og forbrug af

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Hjemmesygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 2 2.0 Formålet med sygeplejen... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter...

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Indsatser Beskrivelse af aktiviteter Budget 2017 kr. Forventet forbrug 2017 Kr. Forventes overført til 2018 kr. Ny bevilling 2018 kr. 12.576.000 8.358.000

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for :

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for : Seniorrådets forslag til ældrepolitik med indbyggede værdighedskriterier 7. Februar 2016 Indledning Fredensborg Kommune har revideret sin ældrepolitik i lyset af den lov om værdighed i ældreplejen, som

Læs mere

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområde 619 Omsorg og Ældre 1. Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente Rehabilitering

Læs mere

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant.

Udviklingen betyder, at antallet af demente og borgere med kroniske sygdomme vil stige markant. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Serviceområde 18 Sundhed og Ældre Faktabeskrivelse Sundhed og Ældre står for følgende opgaver: Drift af plejecentre, Hjemmepleje og hjemmesygepleje Forebyggende indsats

Læs mere

NOTAT: Notat om boligformer på ældreområdet

NOTAT: Notat om boligformer på ældreområdet Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298717 Brevid. 2756301 Ref. JLHA NOTAT: Notat om boligformer på ældreområdet 6. marts 2018 Baggrund I de årligt politisk reviderede kvalitetsstandarder for serviceniveauet i Roskilde

Læs mere

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015

Forord og indledning. Vision. ældre. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar. side. Handleplan for Ældre 2011 2015 Vision Forord og indledning ældre Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar side Handleplan for Ældre 2011 2015 Rammerne for Handleplan for Ældre 2011-2015 Antal plejeboliger og placering Ældreboliger

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2009

Plejebolig Kvalitetsstandard 2009 Plejebolig Kvalitetsstandard 2009 Du kan blive visiteret til en plejebolig, hvis du på grund af en væsentlig nedsat funktionsevne har brug for hjælp og støtte hele døgnet. Hvad er formålet? Formålet med

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Indhold Indledning...3 Et samlet dagcenter...3 De økonomiske konsekvenser...4 Et samlet aflastnings- og rehabiliteringscenter...5 De økonomiske konsekvenser...6

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 -

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 - Næstved Kommunes Ældrepolitik - 1 - Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 ÆLDREOMRÅDET... 3 1.2 PROCES FOR ÆLDREPOLITIK... 3 2. OVERORDNEDE PEJLEMÆRKER FOR ÆLDREPOLITIKKEN... 4 2.1 MISSIONEN... 4

Læs mere

Budget behandling af spareforslag til "Katalog 2017" S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU

Budget behandling af spareforslag til Katalog 2017 S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Budget 2017-2020 - behandling af spareforslag til "Katalog 2017" 00.30.10.S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 21. nuar 2016, at der skal

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen april 2016

TÅRNBY KOMMUNE Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen april 2016 Ældre- og værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indledning:... 2 Politiske visioner:... 2 Politiske mål:... 2 Livskvalitet og selvbestemmelse.... 2 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen.... 4

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

HØRINGSOPLÆG. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar

HØRINGSOPLÆG. Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar HØRINGSOPLÆG Et aktivt og sundt liv med muligheder og ansvar Handleplan for ældre 2011-2015 Forord Med Handleplan for Ældre 2011 2015 ønsker Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget at beskrive rammerne omkring

Læs mere