REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013."

Transkript

1 REFERAT Dato J. nr. 14. oktober Referat fra første følgegruppemøde for de grønne organisationer vedr. Roadmap afholdt fredag d. 13. september 2013 Fremmødte: Lars Klüver, Teknologirådet Susanne Krawack, Concito Christian Poll, Danmarks Naturfredningsforening (DN) Jens Loft Rasmussen, Dansk Cyklist Forbund Jakob Schiøtt Stenbæk Madsen, Dansk Cyklist Forbund Aksel Mortensgaard, Partnerskabet for brint og brændselsceller Bent Erik Hawaleska, E.ON Michael Mücke Jensen, Energi- og Olieforum Lærke Flader, Dansk Elbil Alliance/Dansk Energi Anne Grete Holmsgaard, BioRefining Alliance Tejs Laustsen Jensen, De Danske Bilimportører (DBI) Frederik Hoedeman, Verdensnaturfonden (WWF) Søren Wille, Transportministeriet Tine Lund Jensen, Transportministeriet Sara Vincentzen, Transportministeriet Karoline Lolk, Transportministeriet Pernille Øvre Christensen, Transportministeriet Niels-Anders Nielsen, Trafikstyrelsen Keld Ludvigsen, Trafikstyrelsen Lisa Bjergbakke, Energistyrelsen Morten Pedersen, Energistyrelsen Indledning Transportministeriet bød velkommen og fortalte kort om baggrunden for arbejdet med en roadmap for udfasning af fossile brændstoffer. Der er i forbin-

2 delse med arbejdet nedsat to følgegrupper følgegruppen for grønne organisationer og teknologiske løsninger, og en følgegruppe for brancheorganisationer. Der er ikke forskel på, hvad de to følgegrupper skal beskæftige sig med, men de vil naturligvis have forskellig tilgang til og vinkler på arbejdet. Side 2/10 Herefter blev baggrunden for projektet ridset op og hvordan forløbet vil blive tilrettelagt (slides vedlagt). Som en del af oplægget blev der gjort rede for de fire overordnede indsatsområder, som en roadmap kan omfatte. Det handler om: Begrænsning af vækst i efterspørgsel efter person- og godstransport. Her kan der gøres brug af f.eks. afgifter, fysisk planlægning mv. Effektivisering af transporten (mere transport pr. kørt km.). Her er der brug for kollektiv trafik, samkørsel, forbedret kapacitetsudnyttelse mv. Effektiviseringer i energiforbruget i transportsektoren. Det handler om forbedret motorteknologi, intelligente trafiksystemer, ecodriving mv. Indfasning af alternative drivmidler, der udleder mindre CO2 Det handler om teknologisk udvikling, markedsmodning mv. Følgende overordnede tidsplan blev præsenteret:

3 Side 3/10 Begivenhed Tidshorisont Følgegrupper Interessenter Opstartsmøder i følgegrupperne September 2013 X Temaarrangementer Oktober/Nov X X 2. følgegruppemøde December 2013 X Afsluttende konference Januar 2014 X X Opsamlingsmøde i følgegrupperne Februar 2014 X I forbindelse med Roadmappen vil der blive afholdt fem workshops af 2-3 timer: Workshop 1: Hvordan kan de nuværende teknologier og drivmidler få os i mål på kort sigt og i 2050? Workshop 2: Hvad kan den kollektive trafik og cyklisme løfte? Workshop 3: Hvad siger forskningen på området? (afholdes af DTU) Workshop 4: Grøn vækst hvordan udløses potentialet for vækst og grønne arbejdspladser? Workshop 5: Erhvervstransporten udfordringer og konkrete muligheder. Der er lagt op til, at workshops arrangeres af interesserede følgegruppemedlemmer i fællesskab. Der er metode-frihed for arrangørerne, men der lægges vægt på, at alle interessenter inviteres til at deltage i workshops. Det er desuden besluttet i hvilken uge, hver workshop skal afholdes, men det er op til arrangør-gruppen at fastsætte dato og tid.

4 Afslutningsvis blev nævnt, at alle opfordres til at indsende relevante analyser, der er gennemført. Side 4/10 Indlæg om vigtige vinkler og råd til roadmappen Under dette punkt var der planlagt 4 oplæg fra forskellige deltagere i følgegruppen. Indlæg ved Jens Loft Rasmussen, Dansk Cyklist Forbund Der blev givet udtryk for, at Teknologirådets rapport, Dansk Transport uden kul og olie hvordan (udleveret på mødet) er rigtig god og interessant. Den indeholder en analyse af, hvad der skal gøres for at nå frem til målet om en fossilfri transportsektor i Der er et globalt pres for reduktioner af drivhusgasser. I forbindelse med roadmappen kan Klimaplanens virkemiddelkatalog være basis for de forskellige forslag trods, at det i virkemiddelkataloget fremgår, at reduktion af emissioner fra transportsektoren er dyrere end reduktion i andre sektorer. JLR gav udtryk for, at der efter hans mening, glippes en chance i forbindelse med klimaudspillet for at lægge op til et paradigmeskift i transportpolitikken og at der i stedet tænkes i forholdsvis snævre økonomiske og traditionelle betragtninger. Det er centralt, at vi ikke alene venter på, at teknologiudviklingen løser problemerne. For at nå målsætningen skal der også ske en adfærdsændring i samfundet vi skal omstille samfundet til at have en mere bæredygtig transportsektor. Og her er øget cyklisme noget af det, der kan være med til at trække i en bæredygtig retning. Trængselskommissionen anbefaler bl.a. flere cykelstier ved stationerne, da dette kan være med til at løse cyklismen på samme måde, som da man indførte, at cykler kunne komme med på toget. Det vil give et løft til kombinationstransport. Det kunne være et stort løft, hvis der blev afsat penge i finansloven til cykler og bedre cykelparkering ved stationer. I Transportministeriet arbejdes der på en national cykelstrategi, som vil afdække hvor meget potentiale der er for cykling i Danmark. Teknologirådet vurderer, at danskerne vil kunne cykle dobbelt så meget, som de gør i dag, hvis de rette betingelser eksisterer. Hollænderne cykler mere end danskerne og anvender også mere kombinationstransport i den forbindelse. At skele til Holland kan derfor give inspiration til, hvor vi skal hen.

5 De fleste cyklister er også bilister eller brugere af kollektiv transport. Det handler derfor ikke så meget om, at cyklen skal erstatte andre transportformer, men om at cyklen i højere grad bliver en vigtig del af kombinationstransport. Brug af cyklen ved kombinationstransport vil også medvirke til at løfte brugen af den kollektive transport. Side 5/10 Brug af cykler kan fremmes ved at investere i mere cykelparkering, bedre forhold for cykelmedtagning i den kollektive transport, flere bycykler (også på el), indføre lånecykler til/fra stationer, flere supercykelstier i større byer. Derudover er elcykler en vigtig ingrediens, da disse øger afstanden man kan rejse på cykel og derfor potentielt kan erstatte flere af de korte bilture. Herudover ser det ud til, at der er en trend imod mere aktive ferier dvs. et paradigmeskifte, som også kan fremme cyklen. Der er vedlagt skriftligt indlæg, som Dansk Cyklist Forbund havde udarbejdet til brug for oplægget. Efterfølgende kommentarer Den bedste statistik på cykelområdet: Generelt findes der ikke god statistik, især ikke på EU-niveau. Forskellige målemetoder gør det svært at sammenligne statistikker på tværs af landegrænser. Men Vejdirektoratet og Transportvaneundersøgelsen (TU) har begge statistik på cyklisme. Herudover har Københavns Kommune en god og præcis statistik for egen kommune. Cyklen som signalværdi for individet ( En mand og hans cykel ): Helt overordnet benyttes cyklen primært af dem, hvor den er det hurtigste transportmiddelalternativ. Herudover er der mange slags cyklister, hvor der for nogen er en signalværdi i valget af cykel. Det vil så typisk dreje sig om cykel nummer 2. Indlæg ved Lars Klüver, Teknologirådet Teknologirådet har lavet en rapport, Dansk transport uden kul og olie hvordan? (uddelt på mødet). Rapporten konkluderer helt overordnet, at det er meget vanskeligt at nå en 40 pct. emissionsreduktion i transportsektoren i 2020 ift niveau. Det er derfor meget nødvendigt at handle nu for at kunne møde de ambitiøse målsætninger på området. Rapporten beskriver en række scenarier for den fremtidige udvikling. I teknologiscenariet er det centralt at understrege, at dette scenarie ikke er drevet af en teknologisk udvikling, der vil komme af sig selv men at dette forudsætter, at udviklingen understøttes. Teknologierne kan ikke gøre det alene. Fysisk planlægning er desuden nødvendigt for at komme i mål.

6 I rapporten er udgangspunktet at se på, hvad energisektoren kan levere og under dén forudsætning at maksimere mobiliteten. Det vil sige at betragte mængden af ressourcer til transportsektoren og derefter se hvordan disse bedst kan benyttes. Side 6/10 På kort sigt skal effektiviteten i køretøjerne øges, men også transportbehovet skal reduceres for at nå målet. Mobiliteten i samfundet afhænger ikke alene af transportbehovet, men kan sikres ved bl.a. at arbejde mere hjemme. På den måde bibeholdes mobiliteten uden den fysiske rejse og dermed kommer også tidsbesparelser. Folk skal simpelthen flytte sig mindre rent fysisk. Rapporten er lavet på baggrund af STREAM modellen, der også dannede grundlag for Klimakommissionens beregninger, hvor man har tilføjet et transportmodul. Modellen kan downloades og i denne kan man konstruere egne beregninger. Der er regnet på en biomasse på 200PJ, hvilket betragtes som et optimistisk scenarie. Biomassen er afgørende, da flere transportmidler kun i begrænset omfang vil kunne køre på el (skib, fly, tung transport). Der regnes alene på indenrigs biomasse, og der er derfor ingen import. I rapporten er der regnet med, at 100PJ anvendes i transportsektoren. I forhold til det nuværende energiforlig er der et problem i prioriteringen af benyttelsen af biomasse. Der er store forventninger til, hvad cyklen som transportmiddel kan levere, og der lægges op til, at indenrigsfly bliver erstattet af togrejser. I analysen har der været fokus på et troværdigt scenarie, men ikke lavet en udredning af hvilke virkemidler, der konkret skal benyttes for at realisere dette. Virkemidlerne er centrale for at nå i mål. I forhold til en roadmap er det centralt at (se også vedlagte slides): Få indfaset el hurtigst muligt. El er billigst. Det gør det det muligt at reservere biomasse til dér, hvor el ikke kan benyttes. For det bliver en udfordring med begrænset biomasse. Ikke kun at have fokus på personbiler, men også se på fx elcykler. Vi skal have gjort noget ved de ineffektive personbiler det kan ikke gå hurtigt nok. Kun at benytte indenrigs biomasse og dermed få forsyningssikkerhed. Indtænke andre brændsler som fx synfuels (ethanol, methanol).

7 Tænke i fysisk planlægning som fx at sikre kollektiv transport i ringbanerne og fingerplanen og på den måde understøtte pendlingen. Side 7/10 Tænke på de fysiske planlægningsopgaver, der kommer i Østjylland, som fremover vil få et stort transportbehov. At samtænke energi og transport. Transportsystemet skal passes ind i energisystemet. Ift. beregninger af cost benefit skal der også foretages nogle rent systemiske sådanne. Efterfølgende kommentarer Der blev gjort opmærksom på, at BioRefining Alliance har lavet estimater for hvilke drivmidler, der kan benyttes til hvilke køretøjer, og hvornår disse bør indfases samt overvejelser om hvad el- og varmesektoren skal bruge af biomasse. Det blev nævnt, at det er vigtigt i forbindelse med de nye teknologier at overveje, hvad der er til rådighed af biomasse i forhold til, hvad der forventes at blive behovet. Der er i Partnerskabet for Brint og Brændselsceller lavet analysearbejde på dette område. Det blev understreget, at det kan være en pointe at sigte efter en CO2-neutral transportsektor i stedet for en fossilfri transportsektor. Det er vigtigt at have milepæle og målsætninger for reduktionerne. Pt. går vi i den forkerte retning. Det er vigtigt at komme med konkrete tal, hvis det skal være troværdigt og brugbart. Man skal herudover definere mobilitetshensynet og løfte denne dagsorden. Mobilitet er ikke nødvendigvis trafikarbejde, men et spørgsmål om også at ændre vaner og dermed skille de to ting ad. Der er desuden få alternativer til bilen flere steder i Jylland, hvorfor det er centralt at tænke på hele landet og ikke blot hovedstadsområdet. Det blev fremhævet, at vi i forhold til biomasse skal sikre, at vi bliver selvforsynende. Det kan meget vel blive det nye olie. Det betyder også, at vi skal undgå afhængighed af biomasse alene, men tilsvarende have fokus på el. Lagring af energi kommer i den sammenhæng også til at blive et vigtigt spørgsmål. Energistyrelsen gjorde opmærksom på, at man p.t. er i gang med en række analyser på el, gas og biomasse - så der kommer opdaterede data på dette. I disse beregninger ses der på, hvad transporten skal bruge af ressourcer i stedet for

8 blot at betragte transporten som en residual. Transporten er således integreret i arbejdet. Side 8/10 Der blev sat fokus på en omlægning af bilafgifterne, så der kommer ens konkurrencevilkår imellem teknologierne. Bilbeskatningen kan påvirke markedet for danske indkøb. Det blev tilkendegivet, at der skal være en CO2-afhængig afgift. Man bør i forlængelse heraf også overveje CO2-afgifter i produktionen af køretøjer. Det er lige så vigtigt, at de køretøjer, der kan anvende drivmidlerne, kan leveres. Fremstillingen af køretøjer er imidlertid et globalt anliggende. Der var stor enighed om, at retrofitting af biler i DK, dvs. en ændring af bilerne, når de kommer her til landet, ikke er en option. Det blev kommenteret, at selvom vi producerer el på vind, vil den el, der reelt bruges, være et mix fra samtlige markeder, vi udveksler energi med. Vi må som minimum se det i sammenhæng med det nordiske marked. Danmark er et lille land i verdenssammenhæng, hvor vi også på energimarkedet er afhængige af, hvad der produceres i udlandet. Man skal desuden se globalt på, hvor der satses ift. bilteknologier. Det blev nævnt, at der allerede i dag er mange gode teknologier på markedet, som vi ikke benytter. Hvilke teknologier vi benytter afhænger af globale faktorer, så vi bør se udad. Indlæg ved Michael Mücke Jensen, Energi- og Olieforum Energi- og Olieforum har lavet en analyse, hvor der ses på de EU-mål, der er på området samt prognoser vedrørende nye energiformer og energieffektiviseringer. Det er værd at bemærke, at CO2-kurven er knækket på transportområdet, hvilket primært skyldes energieffektiviseringer på grund af forbedret motorteknologi. I analysen nås målet ikke i 2050, men der er en stor reduktion gennem et mix af brændsler. I 2020 når vi under niveauet i Det bliver altså svært at nå målsætningen, og der skal derfor en flerhed af løsninger i spil. Det betyder også, at der skal arbejdes med andre ting, end vi plejer og skeles til nye løsninger også som forbrugere. Det er vigtigt at se os som en del af Europa og det bredere udland. Som illustration af hvilke størrelsesordner vi taler om, blev det nævnt, at der foretages tankninger dagligt i Danmark af traditionelle brændstoffer. Forbrugerne skal kunne køre på det samme brændstof i hele Europa, og derfor er det vigtigt med standardiseringer for fx ladestandere og stik. Derudover er vi i Danmark afhængige af udlandet. Det er her de nye transportløsninger skabes.

9 Vi bliver nødt til at tage forbrugeren alvorligt, herunder forholde os til at brugeradfærden i Jylland er markant anderledes end brugeradfærden for eksempelvis en trafikant i København. Det er desuden centralt, at forbrugerne i dag køber bil efter den marginalt længste tur, de har behov for, og at en elbil derfor sjældent vil kunne være bil nummer ét i dag. Side 9/10 Slides fra oplæg vedlagt. Efterfølgende kommentarer Det blev påpeget, at det er centralt at reducere transportbehovet, ved bl.a. at understøtte de nye teknologier, som kan fremme arbejde hjemmefra, fx tele- og videokonferencer. Der blev spurgt til, hvorvidt tankstationerne vil oprette elladestandere til biler, og henviste til E.ON s overtagelse af Better Place infrastruktur. Det blev i den forbindelse nævnt, at det vil koste ca kr. for en tankstation at installere en elladestander. Svaret herpå er, at det er op til firmaerne, der har tankstationerne. Det må i givet fald handle om fast-charge og der skal være et marked for disse. I så fald vil det være oplagt at udbyde det på de eksisterende tankstationer. Det blev nævnt, at der er behov for en differentieret strategi i forhold til udbud af elladestandere. Der er forskellige biler, forskellige bilister og dermed forskellige behov. Det blev drøftet, hvordan teknologiskiftet fra forbrændingsmotoren til alternative drivmidler kommer til at se ud. Indsatsen vil i mellemperioden frem til nye teknologier er klar på markedet skulle koncentreres omkring dels effektivitetsforbedringer dels hybrider. Det blev fremhævet, at effektiviseringen af nuværende motorer og brændsler er en langsom proces. Dette sammenholdt med at en personbils levetid i dag er år, betyder, at det i lang tid endnu vil være de brændsler, vi kender i dag, der vil være de primære. Indlæg ved Frederik Hoedeman, WWF Verdensnaturfonden WWF har udgivet en rapport: The energy report; Re-energising Europe % renewable energy by Rapporten konkluderer, at det er muligt at nå målet i For at nå målet i 2050 er det centralt, at man i arbejdet har fokus på at nedbringe behovet for transport. Det blev nævnt, at National Geographic har halveret transportforbruget over en periode på 7 år. Det kræver dog adfærdsændringer, og det er derfor vigtigt med fokus på, hvordan adfærden bedst ændres.

10 Dernæst skal der arbejdes med fysisk planlægning, med at overflytte passagerer til eks. kollektiv trafik og med at skifte til teknologier med lavere energiintensitet. Det er desuden centralt at samarbejde med EU på dette område. Der skal arbejdes for at skærpe kravene til, hvor meget nye biler må udlede. Side 10/10 Der skal satses på el som drivmiddel i alle de transportformer, som kan elektrificeres. For de transportmidler som ikke kan elektrificeres, skal der satses på alternative drivmidler som fx brint. WWF har lavet en fremskrivning af energiforbrug i transportsektoren frem til Som en del af et roadmap bør man lave delmål på fx 5 års sigt. Slides fra oplæg vedlagt. Afsluttende kommentarer Det blev nævnt, at det er centralt at få set på stordriftsfordele. For gas er det f.eks. fordelagtigt at levere det, hvor der er en stor volumen. Det blev anbefalet, at der skal tænkes i, hvordan resultatet af arbejdet med roadmappen skal kommunikeres til omverdenen. Transportministeriet oplyste at der vil blive oprettet et tema på ministeriets hjemmeside, hvor relevante bidrag fra hele projektet løbende vil blive lagt ud. Det omfatter bl.a. referatet, som vil blive sendt rundt til deltagerne først med henblik på bemærkninger.

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. Hvad vil CONCITO? Tænketankens formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITOs vedtægter CONCITO Annual Climate Outlook

Læs mere

Dansk transport uden kul og olie Hvordan?

Dansk transport uden kul og olie Hvordan? Dansk transport uden kul og olie Hvordan? Et bud på, hvordan dansk transport bliver uafhængig af fossile brændsler inden 2050 Lars Klüver Teknologirådet lk@tekno.dk Transportens CO 2 2010-50 Fossilfri

Læs mere

DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN?

DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN? DANSK TRANSPORT UDEN KUL OG OLIE HVORDAN? EN ANALYSE AF OG ET OPLÆG TIL DEBAT OM HVORDAN DANSK TRANSPORT BLIVER UAFHÆNGIG AF FOSSILE BRÆNDSLER INDEN 2050 Per Homann Jespersen ENSPAC, Roskilde Universitet

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor

Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor Status for arbejdet med roadmap for en fossilfri transportsektor Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Martin Hellung-Larsen, Trafikstyrelsen, TØF konferencen om Kollektiv Trafik 6.-7. oktober

Læs mere

Klima og transport. Susanne Krawack

Klima og transport. Susanne Krawack Klima og transport Susanne Krawack To analyser 1. indfasning af forskellige alternative teknologier og trafikale virkemidler i transportsektoren - modelberegninger på klimakommissionens model 2. skatter

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013.

REFERAT. Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013. REFERAT Dato J. nr. 14. oktober 2013 2013-1896 Referat fra første følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt tirsdag d. 17. september 2013. Fremmødte Rune Noack, DI transport Jesper

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem

Scenarier for et fossil-frit dansk transportsystem Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik

Grøn omstilling af den kollektive bustrafik Grøn omstilling af den kollektive bustrafik TJØF Transportøkonomisk Forening Kollektiv Trafik Konference 2013 Chefkonsulent Niels-Anders Nielsen Center for biler og grøn Transport Priser Udviklingen i

Læs mere

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transport og økonomisk vækst følges ad Mobilitet er afgørende for det moderne samfund

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company:

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company: Dansk Sammenfatning Nov. 2010 A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis McKinsey & Company: A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis Rapport baggrund En faktabaseret

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Udarbejdelse af scenarier

Udarbejdelse af scenarier Dansk transport uden kul og olie Hvordan? Transport og energimodellen Per Skougaard Kaspersen Forskningsassistent DTU Klimacenter RISØ Campus Udarbejdelse af scenarier Teknologirådets scenarier er beregnet

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT 1 Alternative drivmidler Alternative drivmidler - tilgængelighed Michael Mücke Jensen Energi- og Olieforum NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via omstilling af transportsektorens energiforsyning

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via omstilling af transportsektorens energiforsyning 2015/1 BSF 159 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2016 af Henning Hyllested (EL), Maria Reumert Gjerding (EL) og Søren Egge Rasmussen

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Status Klimamål og emissioner Energiproduktion- og forbrug Transportsektoren Landbrug og arealanvendelse Drivhusgasudledning og klimamål

Læs mere

Udkast, revideret 28/3-2014

Udkast, revideret 28/3-2014 28-03-2014 Udkast, revideret 28/3-2014 Scenarier til køreplan for udfasning af fossile brændstoffer metode og beskrivelse Som en del af køreplanen udvikles scenarier for udfasning af fossile brændsler

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050. Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet

Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050. Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet Roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Trafikdage 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef, Transportministeriet Roadmap for en fossilfri transportsektor Målsætning CO2 emissionerne i samfundet

Læs mere

Centrale målsætninger i regeringsgrundlaget

Centrale målsætninger i regeringsgrundlaget På vej mod Danmarks klimapolitik 06-11-2012 Rasmus Tengvad Centrale målsætninger i regeringsgrundlaget 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990 2030:

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Energinet.dk 6 oktober 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med det

Læs mere

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen

Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen. IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Gas til transportformål - DK status v. Energistyrelsen IDA 29. september 2014 Ulrich Lopdrup Energistyrelsen Disposition Langt sigt! Hvorfor overhovedet gas i transport? Scenarieanalyserne Kort sigt! Rammerne

Læs mere

CO2-reduktioner pa vej i transporten

CO2-reduktioner pa vej i transporten CO2-reduktioner pa vej i transporten Den danske regering har lanceret et ambitiøst reduktionsmål for Danmarks CO2-reduktioner i 2020 på 40 % i forhold til 1990. Energiaftalen fastlægger en række konkrete

Læs mere

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Klima Globale drivhusgasemissioner COP21 The Emissions GAP Report 2015 Kilde:

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via effektivisering af transportens energiforbrug

Forslag til folketingsbeslutning om klimatiltag via effektivisering af transportens energiforbrug 2015/1 BSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2016 af Henning Hyllested (EL), Maria Reumert Gjerding (EL) og Søren Egge Rasmussen

Læs mere

Klimavenlig transport vejen derhen

Klimavenlig transport vejen derhen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

ANNUAL CLIMATE OUTLOOK 2014 SAMMENFATNING OG ANBEFALINGER

ANNUAL CLIMATE OUTLOOK 2014 SAMMENFATNING OG ANBEFALINGER CONCITO 2014 ANNUAL CLIMATE OUTLOOK 2014 SAMMENFATNING OG ANBEFALINGER Sammenfatning og anbefalinger Den klimapolitiske, økonomiske og samfundsmæssige udvikling i det forgangne år har bevirket, at Danmarks

Læs mere

Transport i klimaplanen Hanne Hansen Wrisberg, Rambøll Annette Kayser, Københavns Kommune

Transport i klimaplanen Hanne Hansen Wrisberg, Rambøll Annette Kayser, Københavns Kommune Transport i klimaplanen Hanne Hansen Wrisberg, Rambøll Annette Kayser, Københavns Kommune Baggrund og formål: El, varme og transport er skyld i det største CO2-udslip i Danmark og flere og flere kommuner

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder.

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder. Dette notat indgår som ét af flere notater, der er udarbejdet af Region Midtjylland i forbindelse med forberedelse af arbejdet med strategisk energiplanlægning. Arbejdet hen imod den strategiske energiplanlægning

Læs mere

NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009. Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK

NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009. Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK NOTAT 2009/6-8A Jnr. 08.004.086 /IL Den 13. november 2009 Projektbeskrivelse/ projektforslag på basis af forprojekt: BÆREDYGTIG TRANSPORT I DANMARK Teknologirådets bestyrelse besluttede i august 2009 at

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Energieffektiviseringer i transporten

Energieffektiviseringer i transporten Energieffektiviseringer i transporten Indhold Hvad er udfordringen? Løsninger og redskaber Personbiler Tung transport (Fly) (Skift af transportmiddel) Hvad skal der til CO 2 emissioner EU EU fordeling

Læs mere

Kommunernes udfordringer over de næste 10 år ifm. overgang til nyt energisystem. Katherine Richardson Professor og Prodekan, KU

Kommunernes udfordringer over de næste 10 år ifm. overgang til nyt energisystem. Katherine Richardson Professor og Prodekan, KU Kommunernes udfordringer over de næste 10 år ifm. overgang til nyt energisystem Katherine Richardson Professor og Prodekan, KU Overordnede budskaber: 1. Energiforsyningssikkerhed og klimaproblematikken

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Overordnede formål med innovationsnetværk:

Overordnede formål med innovationsnetværk: De danske innovationsnetværk og partnerskaber hjælper virksomheder med at gøre en unik idé til et konkurrencedygtigt produkt eller serviceydelse. Overordnede formål med innovationsnetværk: 1. At styrke

Læs mere

Status og vejen frem for elbilen

Status og vejen frem for elbilen Status og vejen frem for elbilen Segmenteret markedstilgang er nøglen til at få igangsat en effektiv udbredelse af elbiler Branchechef, Lærke Flader El baseret på vind og sol bliver en bærende del af den

Læs mere

DI s syn på Klimakommissionens anbefalinger

DI s syn på Klimakommissionens anbefalinger DI - Nyhedsbrev Den 28. september 2010 DI s syn på Klimakommissionens anbefalinger 40 konkrete anbefalinger til fossil uafhængighed Danmark kan blive fri af fossile brændsler gennem især vindmøller, biomasse

Læs mere

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen Kim Røgen, Udviklingsnetværk Affaldsudbud, 30. august 2010 Konference om markedet som middel til mindre CO 2 fra Transport 24. oktober 2013 Jens Purup Områdechef i

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts Cykelpolitik Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011 Cykelpolitik 2011-2020 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Vision for 2020...5 4. Målsætninger....6 5. Indsatsområder.....................................

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Charlotte Vesterlund, Svendborg Kommune, klima og energikoordinator, charlotte.vesterlund@svendborg.dk Bæredygtighedsstrategi Skal udarbejdes

Læs mere

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Målsætninger energi og transport Andelen af vedvarende energi i transportsektoren øges til 10 pct. i 2020

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til?

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? 24. september 2015 Netværk for Transport og Miljø Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? Susanne Krawack Vi står foran enorme ressourceudfordringer Udfordring:

Læs mere

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen

En ny energiaftale og transportsektoren. Kontorchef Henrik Andersen En ny energiaftale og transportsektoren Kontorchef Henrik Andersen Energipolitiske milepæle frem mod 2050 2020: Halvdelen af det traditionelle elforbrug er dækket af vind VE-andel i transport øges til

Læs mere

Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning

Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning Energisektoren mod 2050 Strategisk energiplanlægning Koordineringsforum Roskilde Rådhuset, 30. marts 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U

Læs mere

En grøn reform af bilbeskatningen

En grøn reform af bilbeskatningen En grøn reform af bilbeskatningen DE DANSKE BILIMPORTØRER 2 Forord Danmark har en gammel bilpark med forældet teknologi, og det skyldes i høj grad registreringsafgiften. Registreringsafgiften sætter nemlig

Læs mere

KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER. Møde i Transportministeriet den 16. december 2013

KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER. Møde i Transportministeriet den 16. december 2013 KORT OM: TEMAARRANGEMENTET OM TEKNOLOGIER OG DRIVMIDLER Møde i Transportministeriet den 16. december 2013 AGENDA Arrangementets temaer - hvad blev der snakket om Hovedkonklusionerne - særligt vigtige pointer

Læs mere

REFERAT. Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december 2013. Fremmødte

REFERAT. Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december 2013. Fremmødte REFERAT Referat fra andet følgegruppemøde for brancheorganisationer vedr. Roadmap afholdt d. 17. december 2013 Dato J. nr. 22. december 2013 2013-1896 Fremmødte Torben Lund Kudsk, Forenede Danske Motorejere

Læs mere

Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici

Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici Lokale energihandlinger Mål, muligheder og risici Energiplan Fyn 5. Februar 2015, Tøystrup Gods Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U Konsulentfirma.

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Baseret på resultater udarbejdet af projektets Arbejdsgruppe fremlagt af Poul Erik Morthorst, Risø - DTU Teknologirådets scenarier for energisystemet

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI

DI og bilafgifter. Michael Carlsen, DI 04 05 10 DI og bilafgifter Michael Carlsen, DI Omlægning af bilafgifter: Hvad ville regeringen i dec. 2008? " Regeringen vil fremsætte lovforslag i folketingssamlingen 2009-10 med henblik på at indføre

Læs mere

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget?

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Plantekongressen 2011, Direktør Claus Søgaard-Richter, 11. januar 2011 Baggrund: Rammen FN (IPCC) Danmark har forpligtet

Læs mere

vejen mod et dansk fossile brændsler Klimakommissionens Rapport Poul Erik Morthorst, Risø DTU

vejen mod et dansk fossile brændsler Klimakommissionens Rapport Poul Erik Morthorst, Risø DTU vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler Klimakommissionens Rapport Præsenteret af Poul Erik Morthorst, Risø DTU KLIMAKOMMISSIONENS KOMMISSORIUM Klimakommissionen i i skal klbl belyse, hvorledes

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

Energi og Infrastruktur

Energi og Infrastruktur Energi og Infrastruktur Transportens Innovationsnetværk den 18. juni 2009 v/lærke Flader v/lærke Flader Chefkonsulent, Dansk Energi Energi og Infrastruktur Oplæggets indhold: De energipolitiske udfordringer

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien?

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Chefkonsulent Peter Bach SummerSchool 2017, Comwell, Sorø, 30. august 2017 Energistyrelsen 6. september 2017 Side 1 Effektiviseringer har leveret Effektiviseringer

Læs mere

Foreningen af Bæredygtige byer og bygninger 16. juni 2009. CO2 Beregneren

Foreningen af Bæredygtige byer og bygninger 16. juni 2009. CO2 Beregneren Anne Mette R. von Benzon Forretningschef, klima Vand og Miljø COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 8739 6600 Direkte 8739 6693 Mobil 2469 6693 E-mail anb@cowi.dk http://www.cowi.dk Foreningen

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen Energianalyserne Finn Bertelsen Energistyrelsen Politisk konsensus om 2050 2035: El og varme baseres på VE EU mål om 80-95% reduktion af GG fra 1990 til 2050 kræver massive CO 2- reduktioner. Især i energisektoren

Læs mere

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner

Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Model til beregning af vej- og banetransportens CO 2 -emissioner Ålborg Trafikdage 25. august 2008 Senior projektleder Eva Willumsen, COWI 1 Præsentationens formål og indhold Beskrive og illustrere CO

Læs mere

Frederiksbergs principper og pejlemærker for energisystemet mod år 2030

Frederiksbergs principper og pejlemærker for energisystemet mod år 2030 Frederiksbergs principper og pejlemærker for energisystemet mod år 2030 Det danske samfund står over for en stor omstilling af energisystemet og denne omstilling kommer Frederiksberg til at blive en del

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse?

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på debatmøde om klima den 16. april 2015

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Niels Buus Kristensen bød velkommen til workshoppen og gennemgik herunder dagens program.

Niels Buus Kristensen bød velkommen til workshoppen og gennemgik herunder dagens program. Roadmap for udfasning af fossile brændstoffer i transportsektoren REFERAT Dato J. nr. 20. januar 2014 2013-1896 Temaarrangement Drivkræfter i trafikvæksten en barriere for en fossilfri transportsektor?

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere