RIGSREVISIONEN København, den 6. september 2005 RN A105/05

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGSREVISIONEN København, den 6. september 2005 RN A105/05"

Transkript

1 RIGSREVISIONEN København, den 6. september 2005 RN A105/05 Udvidet notat til statsrevisorerne om effekten af hjælpepakkerne til barmarksværkerne I. Resumé 1. Statsrevisorerne anmodede på mødet den 19. januar 2005 rigsrevisor om et notat om effekten af de tilskud, som var ydet barmarksværkerne i form af 1. hjælpepakke i 2000 og 2. hjælpepakke i Statsrevisorerne ønskede effekten opgjort ved en analyse af værkernes varmepriser. 2. Barmarksværkerne er mindre decentrale kraftvarmeværker, som blev opført i 1990 erne. En stor andel af disse værker fik midt i årtiet økonomiske vanskeligheder, hvilket resulterede i høje varmepriser hos forbrugerne. Folketinget vedtog at hjælpe de nødlidende værker i form af økonomiske hjælpepakker for at nedbringe værkernes gældsbyrde. I forbindelse med udbetalingen af 2. hjælpepakke indgik desuden en ændring af kraftvarmebeskatningen i det samlede støttetiltag. Rigsrevisionen behandlede i beretningerne nr. 17/01 og nr. 6/03 Energistyrelsens fordeling af hjælpepakkerne på henholdsvis 250 mio. kr. i 2000 (370 mio. kr. inkl. støtten fra DONG) og 85 mio. kr. i Formålet med denne undersøgelse er at vurdere effekten af hjælpepakkerne på baggrund af følgende spørgsmål:

2 - 2 - Har barmarksværkernes varmekunder betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring? Har hjælpepakkerne og ændringen i kraftvarmebeskatningen haft væsentlig effekt? 4. Rigsrevisionens undersøgelse omhandler de 75 decentrale kraftvarmeværker, der har modtaget støtte fra enten 1. eller 2. hjælpepakke, og som fortsat er i drift. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en gennemgang af alle værkers varmetariffer fra 1999 til 2005 samt yderligere analyser af effekten af hjælpepakkerne for enkelte værker. Har barmarksværkernes varmekunder betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring? 5. Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at barmarksværkernes varmekunder ikke generelt har betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring i perioden fra 1999 til I de seneste 2 afsluttede varmesæsoner ( og ) har varmeprisen for en standardforbruger i gennemsnit ligget på ca kr., mens prisen for forbrugere med individuel oliefyring (oliereferencen) i samme periode har ligget på ca kr. Svaret på kapitlets overordnede spørgsmål er baseret på følgende resultater: Undersøgelsen har vist, at de gennemsnitlige varmepriser for barmarksværkerne i store dele af perioden har været marginalt lavere end oliereferencen, samt at langt hovedparten af værkerne i perioden har haft priser, der var lavere eller på niveau med oliereferencen. Undersøgelsen har imidlertid også vist, at der generelt er stor spredning mellem de enkelte værkers varmepriser. Enkelte værkers varmepriser afviger således væsentligt fra gennemsnittet. Antallet af værker med priser meget over oliereferencen (mere end 15 % over) er dog blevet betydeligt mindre i løbet af perioden. I det seneste afsluttede varmeår, , lå varmepriserne for 19 af de 75 værker 5-15 % over oliereferencen. Ingen værker havde i varmepriser, der lå mere end 15 % over oliereferencen. Rigsrevisionen skal i den forbindelse understrege, at disse 19 værker ikke nødvendigvis har den dårligste økonomi. For 11 af de 19 værker er varmepriserne imidlertid ikke over oliereferencen, når priserne korrigeres for driftsresultatet og det akkumulerede resultat. En korrektion for disse 2 parametre

3 - 3 - giver et billede af, om det enkelte værk kan justere varmeprisen ned og fortsat have en balanceret økonomi. Fx vil en korrektion for et positivt driftsresultat påvirke varmeprisen i nedadgående retning, mens et stort akkumuleret underskud vil påvirke varmeprisen i opadgående retning. For de resterende 8 af de 19 værker kan varmeprisen ikke komme på niveau med oliereferencen, selv om der korrigeres for driftsresultatet og det akkumulerede resultat. For 5 af disse værker er varmepriserne fortsat 5-15 % højere end oliereferencen, efter at priserne er korrigeret for driftsresultatet og det akkumulerede underskud. For de sidste 3 værker er varmeprisen efter korrektion mere end 15 % højere end oliereferencen. Disse 3 værker har haft et negativt driftsresultat eller et så stort akkumuleret underskud, at varmepriserne stiger ved korrektionen. Rigsrevisionen har set på, hvilke typer af forhold der kan begrunde, at varmepriserne for de 8 værker fortsat er over oliereferencen. For det første kan de høje priser skyldes selvforskyldte forhold i henhold til fordelingsmodellens forudsætninger, som fx akkumuleret underskud og høj afskrivningsbyrde. For det andet kan de høje priser skyldes ændringer i værkernes økonomiske grundlag, siden hjælpepakkerne blev fordelt, fx frafald af brugere og ekstraordinære omkostninger. Har hjælpepakkerne og ændringen i kraftvarmebeskatningen haft væsentlig effekt? 6. Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at hjælpepakkerne og den ændrede kraftvarmebeskatning har haft væsentlig effekt for barmarksværkernes varmepriser. Svaret er baseret på følgende resultater: For det første har undersøgelsen vist, at varmepriserne ville have været ca kr. højere for en standardforbruger pr. år, hvis ikke hjælpepakkerne havde nedbragt omkostningerne, dvs. effekten af hjælpepakkerne har i gennemsnit været kr. Dette vurderes som væsentligt set i forhold til en årlig varmepris på ca kr. for en forbruger ved et gennemsnitsværk. For de 8 værker, der efter korrektion for driftsresultatet og det akkumulerede underskud fortsat havde varmepriser over oliereferencen, har undersøgelsen vist, at den gennemsnitlige effekt af hjælpepakkerne var ca kr. for en standardbruger pr. år. For de 3 værker med priser, der efter korrektion ligger 15 % over oliereferencen, har effekten af hjælpepakkerne i gennemsnit været ca kr.

4 - 4 - For det andet har undersøgelsen vist, at den ændrede kraftvarmebeskatning isoleret set for de naturgasfyrede barmarksværker har haft en væsentlig effekt for varmepriserne. Rigsrevisionen vurderer, at effekten er væsentlig, fordi den trods stor variation værkerne imellem i gennemsnit er ca kr. årligt pr. forbruger. Da effekten af ændringen af kraftvarmebeskatningen ikke er gradvist aftagende, men konstant, og også har effekt, efter værket er afskrevet, vurderes dette beløb som væsentligt i forhold til en varmepris på kr. i gennemsnit. Effekten af hjælpepakkerne og ændringen i kraftvarmebeskatningen har i gennemsnit været ca kr. pr. år for forbrugerne ved de naturgasfyrede værker. Undersøgelsen har desuden vist, at hjælpepakkerne samt den ændrede kraftvarmebeskatning ikke generelt har resulteret i et fald i forbrugernes varmepriser svarende til effekten af støttetiltagene. Hjælpepakkerne og den ændrede kraftvarmebeskatning bidrog for mange værker primært til, at værkerne ikke blev nødsaget til at hæve tarifferne for at få balance i økonomien. 7. Jeg kan samlet konkludere, at hjælpepakkerne og ændringen af kraftvarmebeskatningen har haft væsentlig effekt og derved har sikret, at barmarksværkernes varmepriser generelt er kommet på niveau med oliereferencen. II. Indledning A. Formål 8. Statsrevisorerne anmodede på mødet den 19. januar 2005 rigsrevisor om et notat om effekten af de tilskud, som var ydet barmarksværkerne i form af 1. hjælpepakke i 2000 og 2. hjælpepakke i Statsrevisorerne ønskede effekten opgjort ved en analyse af værkernes varmepriser. 9. Barmarksværkerne er mindre decentrale kraftvarmeværker, som blev opført i 1990 erne. En stor andel af disse værker fik midt i årtiet tekniske og økonomiske vanskeligheder, hvilket resulterede i høje varmepriser hos forbrugerne. Folketinget vedtog at hjælpe de nødlidende værker i form af økonomiske hjælpepakker for at nedbringe værkernes gældsbyrde. I forbindelse med udbetalingen af 2. hjælpepakke indgik desuden en ændring af kraftvarmebeskatningen i det samlede støttetiltag.

5 - 5 - Rigsrevisionen behandlede i beretningerne nr. 17/01 og nr. 6/03 Energistyrelsens fordeling af hjælpepakkerne på henholdsvis 250 mio. kr. i 2000 (370 mio. kr. inkl. støtten fra DONG) og 85 mio. kr. i Formålet med undersøgelsen er at vurdere effekten af hjælpepakkerne på baggrund af følgende spørgsmål: Har barmarksværkernes varmekunder betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring? Har hjælpepakkerne og ændringen i kraftvarmebeskatningen haft væsentlig effekt? 11. Rigsrevisionens undersøgelse tager udgangspunkt i en gennemgang af værkernes varmetariffer fra 1999 til 2005 samt yderligere analyser af effekten af hjælpepakkerne for enkelte værker. B. Baggrund 12. Rigsrevisionen har i de tidligere udførte beretninger undersøgt de politiske forudsætninger bag hjælpepakkerne og Energistyrelsens håndtering af udbetalingerne. I beretning nr. 17/01 undersøgte Rigsrevisionen bl.a., om Energistyrelsen havde dokumenteret en række væsentlige beslutninger i forbindelse med såvel opgørelsen af støttebehovet som fordelingen af den statslige hjælpepakke. Det var Rigsrevisionens vurdering, at dette ikke i tilstrækkeligt omfang var tilfældet. Derudover viste undersøgelsen, at de forudsætninger, der lå til grund for fordelingen, ikke i alle tilfælde hvilede på et realistisk grundlag. Rigsrevisionen anså det dog for hensigtsmæssigt, at Energistyrelsen anvendte en fordelingsmodel baseret på balancerede langsigtede varmepriser sammenlignet med prisen på individuel oliefyring (oliereferencen). Det var Rigsrevisionens vurdering, at modellen sikrede en ensartet og rimelig fordeling. I beretning nr. 6/03 var det Rigsrevisionens vurdering, at forudsætningerne i 2. hjælpepakkes fordelingsmodel, i modsætning til 1. hjælpepakke, generelt var baseret på et realistisk grundlag. Beregningerne af de enkelte støttebeløb var i det store hele korrekte og veldokumenterede. På denne baggrund var det Rigsrevisionens vurde-

6 - 6 - ring, at eventuelle fejl fra 1. hjælpepakke blev udbedret af 2. hjælpepakke, hvor det enkelte værk fik mulighed for at få en ny vurdering af, om de var nødlidende. 13. Konklusionen efter fordelingen af den 2. hjælpepakke var, at fordelingen af midler grundlæggende skete i overensstemmelse med bevillingsforudsætningerne. Bevillingsforudsætningerne indeholder en række forudsætninger om, hvornår et værk kan kategoriseres som nødlidende og derved støtteberettiget. I de tidligere beretninger har Rigsrevisionen således vurderet, at det er i overensstemmelse med de politiske forudsætninger, at hjælpepakkerne ikke har dækket værkernes underskud fra tidligere år, da disse anses for selvforskyldte. Det er ligeledes i overensstemmelse med de politiske forudsætninger, at værker med høje administrationsomkostninger ikke kompenseres fuldt ud af hjælpepakkerne. Det har ligeledes været forudsat, at Energistyrelsen ved fordelingen ville sammenligne værkernes varmepriser med oliefyring for et gennemsnitsoliefyr. C. Metode og afgrænsning 14. Rigsrevisionens undersøgelse omhandler de 75 decentrale kraftvarmeværker, der har modtaget støtte fra enten 1. eller 2. hjælpepakke, og som fortsat er i drift 1). I notatet betegnes alle decentrale kraftvarmeværker som barmarksværker, uanset at enkelte af værkerne i teknisk forstand ikke hører ind under denne kategori 2 Blandt de 75 undersøgte værker er produktionen hos de 65 baseret på naturgas. De resterende 10 værker består af 3 biomasseværker (halm, flis, træpiller), 3 biogasværker og 4 varmeforsyningsselskaber (køber varmen eksternt, har ikke noget værk). Hovedparten af værkerne er kraftvarmeværker, der både producerer el og varme. Rigsrevisionen har i enkelte afsnit primært rettet fokus på de naturgasfyrede kraftvarmeværker og har således ikke i alle tilfælde nævnt de specifikke årsagsforklaringer, der kan ligge bag de økonomiske variationer for de forskellige værktyper. ). 1) 2) De værker, der kun har modtaget økonomisk støtte fra puljen fra DONG, indgår ikke i undersøgelsen. 78 værker har modtaget statslig støtte. 3 af disse værker er ikke længere i drift på grund af sammenlægninger. De 3 værker indgår ikke i undersøgelsen. I undersøgelsen dækkes samlet ca. 360 mio. kr. af de 370 mio. kr., der blev uddelt i 1. hjælpepakke, samt hele 2. hjælpepakke. Ved barmarksværker forstås mindre kraftvarmeværker, hvor fjernvarmenettet er anlagt samtidig med selve produktionsanlægget.

7 Rigsrevisionens undersøgelse er struktureret efter de i pkt. 3 nævnte 2 hovedspørgsmål. For det første har Rigsrevisionen undersøgt barmarksværkernes varmepriser set i forhold til prisen for individuel olieopvarmning. Gennemgangen af varmepriserne viser, hvilken pris den enkelte forbruger har betalt for varmen i det pågældende varmeår, vurderet i forhold til oliereferencen 3 ). For det andet har Rigsrevisionen foretaget en vurdering af effekten af støttetiltagene på værkernes varmepriser. 16. Spørgsmålet om barmarksværkernes varmepris behandles i kap. III. Til brug for sammenligningen af værkernes varmepriser har Rigsrevisionen indhentet oplysninger om alle værkers varmetariffer for perioden fra 1. juli 1999 til 28. februar De anvendte varmetariffer er afstemt af værkerne. Når Rigsrevisionen i det følgende taler om et barmarksværks varmepris, er det den årlige varmepris for en standardforbruger hos det pågældende værk. Alle priser er inkl. moms. Varmeprisen er beregnet på baggrund af værkernes tariffer. For at kunne sammenligne værkernes varmepriser er alle værkers varmepriser opgjort for en standardforbruger med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh (svarende til et normalforbrug i et standardhus på 130 m²) 4). Varmepriser er endvidere tilpasset varmeåret fra 1. juli til 30. juni. Varmeåret er således forskudt i forhold til kalenderåret. Denne korrektion er foretaget, for at priserne bliver sammenlignelige og modsvarer oliereferencen for den tilsvarende periode 5 ). Hvert enkelt værk fastsætter årligt tarifferne for det kommende varmeår på baggrund af budgetterne. I tariffastsættelsen indgår bl.a. et skøn over afregningspriserne 3) Den oliereference, som anvendes i notatet, er i store træk identisk med den, som Energistyrelsen benyttede ved tildelingen af 2. hjælpepakke. Den er fastlagt på baggrund af et oliefyr med en virkningsgrad på 72 %, og der benyttes faste omkostninger til drift og vedligeholdelse på kr. (inkl. moms). Den benyttede oliepris er baseret på en standardolietype, og prisen er ikke graddagekorrigeret. 4) Et standardhus er 130 m² med et årligt energiforbrug på 18,1 MWh (65 GJ). For barmarksværkerne ligger det gennemsnitlige årlige energiforbrug på 19,1 MWh pr. forbruger. I dette tal indgår dog også storforbrugere, såsom skoler og andre institutioner. Varmeforbruget for en standardforbruger på et barmarksværk afviger derved ikke afgørende fra det benyttede standardforbrug. 5) Hovedparten af værkerne har tariffer, der fastsættes til at gælde i perioden 1. juli juni. Korrektionen er blevet vægtet efter graddage, således at tarifferne i de kolde måneder har fået størst vægt i de tilpassede varmepriser.

8 - 8 - på el og indkøbsprisen på naturgas. Herudover indgår underskud fra tidligere år, værkets produktionsomkostninger, afskrivninger samt de finansielle omkostninger. 17. Spørgsmålet om effekten af støttetiltagene behandles i kap. IV. I kapitlet vurderes den besparelse, som værkerne har opnået ved tildelingen af 1. og 2. hjælpepakke, inkl. de 120 mio. kr. fra DONG. Vurderingen af hjælpepakkernes effekt tager udgangspunkt i en gennemgang af 5 værker. Rigsrevisionens konklusioner er således ikke baseret på en fuldstændig analyse af effekten af hjælpepakkerne. Effekten af den ændrede kraftvarmebeskatning vurderes imidlertid ud fra en analyse af hvert enkelt af de naturgasfyrede værker. I de tidligere beretninger har Rigsrevisionen ikke vurderet effekten af hjælpepakkerne på baggrund af værkernes tariffer, fordi tarifferne ikke nødvendigvis afspejler værkernes økonomiske situation. Tariffer kan således hverken anvendes som sammenligningsgrundlag for en retfærdig fordeling eller til en effektvurdering af midlerne. Dette skyldes, at tarifferne ikke nødvendigvis afspejler produktionsprisen på varmen i det enkelte år, selv om varmeprisen ifølge hvile i sig selv -princippet 6) burde afspejle værkets omkostningsniveau. Ved undersøgelsen af effekterne tager Rigsrevisionen derfor udgangspunkt i en analyse af den isolerede effekt af hjælpepakkerne. Den isolerede effekt fratrukket moms viser, hvad støttetiltagene nedbringer nettoproduktionsprisen 7) med pr. forbruger. Den enkelte forbruger ville således opnå denne besparelse på varmeprisen, hvis priserne ikke var påvirket af andre faktorer. Alle opgjorte effekter i notatet er inkl. moms, da tallene skal afspejle effekten hos forbrugerne. 18. Notatet har i udkast været forelagt Energistyrelsen og Transport- og Energiministeriet. Ingen af parterne har haft bemærkninger til notatets konklusioner. 6) 7) I henhold til hvile i sig selv -princippet skal værkernes omkostninger og indtægter over tid modsvare hinanden. Nettoproduktionsprisen afspejler værkets samlede omkostninger til produktion af el og varme fratrukket indtægterne fra værkernes elsalg.

9 - 9 - III. Har barmarksværkernes varmekunder betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring? 19. Formålet med at besvare ovennævnte spørgsmål er at belyse, hvordan varmepriserne har set ud i perioden fra 1999 til 2005 for barmarksværkerne set i forhold til forbrugere med individuel oliefyring. For det første undersøges, hvordan varmepriserne i gennemsnit har udviklet sig for barmarksværkerne. Efterfølgende vurderes spredningen i varmepriserne værkerne imellem med særlig fokus på værker med varmepriser over oliereferencen. A. Udviklingen i de gennemsnitlige varmepriser 20. Udviklingen i værkernes gennemsnitlige varmepris og prisen ved individuel oliefyring (oliereferencen) i perioden fremgår af figur 1. Priserne afspejler, hvad det koster at opvarme et standardhus. Figur 1. Barmarksværkernes gennemsnitlige varmepris set i forhold til prisen på individuel oliefyring Kr Fyringssæson Barmarksværker Oliefyring Note: Alle priser er pr. standardforbruger pr. år (inkl. moms). Priserne for barmarksværkerne i er udmeldte priser, der kan blive korrigeret efterfølgende.

10 Figur 1 illustrerer for det første, hvordan udviklingen i den gennemsnitlige årlige varmepris har været for de undersøgte værker. Figuren viser en markant stigning i varmeprisen for forbrugere ved barmarksværker fra til (i gennemsnit ca kr.). Denne stigning kan bl.a. forklares ved, at mange værker i varmesæsonerne og oparbejdede underskud, bl.a. på grund af stigninger i gaspriserne og ophøret af den 5- årige introduktionsrabat på naturgas. Efter et mindre fald i den gennemsnitlige varmepris i henholdsvis og igen i har priserne været relativt konstante mellem og Barmarksværkernes gennemsnitlige varmepris har ligget meget stabilt omkring kr. pr. år siden I ligger den gennemsnitlige varmepris fortsat på samme niveau. 22. Af figur 1 fremgår videre, hvordan den gennemsnitlige varmepris har set ud sammenlignet med oliereferencen for den samme periode. Figuren viser, at den gennemsnitlige varmepris lå lige under oliereferencen i og I faldt både varmepriserne og oliereferencen markant. Faldet i oliereferencen var større end faldet i de gennemsnitlige varmepriser, hvilket betød, at gennemsnitsprisen i var lidt højere end oliereferencen. Barmarksværkernes gennemsnitlige varmepris har i og ligget ca. 3 % under oliereferenceprisen. I de seneste 2 afsluttede varmesæsoner ( ) har varmeprisen for en standardforbruger i gennemsnit været på ca kr. Oliereferencen har i samme periode ligget på ca kr. For varmeåret ligger den gennemsnitlige varmepris ca. 15 % under oliereferencen. Den markante forskel i skyldes hovedsageligt, at oliereferencen er steget, mens den gennemsnitlige varmepris næsten er uændret i forhold til året før. Udviklingen bør dog ikke tolkes som en tendens til, at barmarksværkernes varmepriser nu ligger væsentligt lavere end oliereferencen. Dette skyldes, at værkerne som grundregel fastlægger tariffer årligt og derfor endnu ikke har tilpasset tarifferne til det nye prisniveau på gas. Stigningen i olie- og gasprisen kan betyde, at en del værker i løbet af året enten må opjustere tarifferne eller ved årets afslutning risikerer at få et underskud på driften, der skal indregnes i de kommende års tariffer.

11 Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at de gennemsnitlige varmepriser for barmarksværkerne i store dele af perioden har været marginalt lavere end oliereferencen. Dette har i særlig grad været tendensen i de seneste år. B. Spredning i barmarksværkernes priser 24. Efter gennemgangen af barmarksværkernes gennemsnitspriser belyses i dette afsnit variationen mellem værkernes varmepriser. Formålet er at vurdere variationer bag gennemsnitstallene. 25. Figur 2 viser spredningen i værkernes varmepriser pr. varmeår set over hele den undersøgte periode. Figuren viser den højeste varmepris (maks.) og den laveste varmepris (min.), som et værk har opkrævet i det enkelte varmeår. Derudover viser figuren 25 %-, 50 %- og 75 %-fraktilerne. Fraktilerne viser, hvad henholdsvis 25 %, 50 % og 75 % af værkerne maksimalt har opkrævet for varmen i det enkelte varmeår. Figur 2. Spredning i værkernes varmepriser Kr Fyringssæson Min. Fraktil 25 Fraktil 50 Fraktil 75 Maks. Note: Alle priser er pr. forbruger pr. år (inkl. moms). Priserne for barmarksværkerne i er udmeldte priser, der kan blive korrigeret efterfølgende.

12 Det fremgår af figur 2, at der i hele perioden er stor spredning i værkernes varmepriser. Figur 2 viser fx, at for har 25 % af værkerne priser mellem kr. og kr., andre 25 % af værkerne har priser mellem kr. og kr., de næste 25 % af værkerne har priser mellem kr. og kr., og endelig har de sidste 25 % af værkerne priser mellem kr. og kr. Figuren viser generelt for alle år, at varmepriserne hos den halvdel af værkerne, som befinder sig mellem 25 %-fraktilen og 75 %-fraktilen, varierer med ca kr. i forhold til 50 %-fraktilen inden for det enkelte år. 75 % af værkerne har således siden maksimalt opkrævet ca kr. årligt, mens 25 % maksimalt har opkrævet ca kr. Det fremgår videre, at der fortsat er enkelte værker med meget høje henholdsvis lave priser i de enkelte varmeår. Der er dog få værker med priser, som er i nærheden af minimums- og maksimumsværdierne. a. Varmeprisernes fordeling i forhold til oliereferencen 27. På baggrund af de ovennævnte resultater har Rigsrevisionen foretaget yderligere analyser til belysning af spredningen for den gruppe værker, som har varmepriser, der afviger fra oliereferencen. Tabel 1 viser antallet af værker fordelt efter deres varmepris set i forhold til oliereferencen. Tabel 1. Antal værker fordelt efter varmepris i forhold til oliereferencen Antal værker Over oliereferencen Meget over oliereferencen (mere end 15 % over) Lidt over oliereferencen (5-15 % over) På niveau med oliereferencen (± 5 %) Under oliereferencen Lidt under oliereferencen (5-15 % under) Meget under oliereferencen (mere end 15 % under) I alt

13 Det fremgår af tabel 1, at antallet af værker med en gennemsnitlig årlig varmepris under oliereferencen generelt har været højere end antallet af værker med en varmepris over. Dette var dog ikke tilfældet i , hvilket bl.a. kan forklares ved faldet i oliereferencen i det pågældende år. Faldet i oliereferencen var på ca kr. mellem fyringssæsonen og , jf. figur 1. Tallene for viser, at kun 2 værker har varmepriser over oliereferencen. Som nævnt i pkt. 22 giver dette tal dog ikke et retvisende billede, da oliereferencen er steget væsentligt i denne periode, uden at værkerne endnu har opjusteret varmetarifferne. 29. Tabellen viser videre, at hovedparten af værkerne i de senere år har haft varmepriser under eller på niveau med oliereferencen. Samtidig har der siden været et markant fald i antallet af værker med priser, der er meget højere end oliereferencen. Antallet af værker, der har varmepriser, der ligger 15 % eller mere over oliereferencen, er således faldet fra 12 værker i til 0 værker i Rigsrevisionen kan på denne baggrund konkludere, at langt hovedparten af værkerne i perioden har haft priser, der var lavere eller på niveau med oliereferencen. Rigsrevisionen kan videre konstatere, at der generelt er stor spredning mellem de enkelte værkers varmepriser. Enkelte værkers varmepriser afviger således væsentligt fra gennemsnittet. Antallet af værker med priser meget over oliereferencen er dog blevet betydeligt mindre i løbet af perioden. b. Mulige årsager til at 19 værker har højere varmepriser i Som det fremgår af tabel 1, havde i alt 19 værker varmepriser, der lå mere end 5 % over oliereferencen i Den følgende analyse tager udgangspunkt i disse 19 værker. Rigsrevisionen skal i den forbindelse understrege, at disse 19 værker ikke nødvendigvis har den dårligste økonomi. Rigsrevisionen benytter tal for i analysen, fordi dette år er det første, hvor værkerne uanset tarifperiode har haft mulighed for at indregne støttetiltagene i varmetarifferne. Samtidig har olie- og dermed naturgaspriserne været forholdsvis stabile i perioden fra 2002 til 2004, hvilket også øger sandsynligheden for, at tarifferne i rimelig grad afspejler værkernes økonomiske situation.

14 Rigsrevisionen har korrigeret de 19 værkers varmepriser for driftsresultatet og det akkumulerede resultat 8) for at vurdere, om værkernes varmepriser efter denne korrektion vil være på niveau med oliereferencen. På niveau med oliereferencen vil i denne analyse sige, at varmepriserne kan afvige med 5 % i forhold til oliereferencen. I beregningen forudsættes det, at værkerne indregner deres akkumulerede over-/underskud lineært over 5 år, så den årlige varmepris påvirkes af 1/5 af det akkumulerede resultat. Rigsrevisionen korrigerer for driftsresultatet for at give et bedre billede af værkernes faktiske omkostninger til varmeproduktion, end det tarifferne kan give. Et positivt driftsresultat er udtryk for, at indtægterne fra varmesalg er højere end nettoproduktionsomkostningerne, mens et negativ driftsresultat er udtryk for, at indtægterne fra varmesalget er lavere. Rigsrevisionen korrigerer for det akkumulerede resultat, fordi værkerne ifølge hvile i sig selv -princippet skal indregne det akkumulerede resultat i tarifferne. Hvis et værk har et akkumuleret underskud, skal værket således budgettere med driftsoverskud for at overholde hvile i sig selv -princippet. Et stort akkumuleret underskud kan derfor være en årsag til, at værkerne genererer driftsoverskud i enkelte år. Den korrigerede pris er således den pris, som værkerne skulle have opkrævet, hvis de ved tariffastsættelsen kunne sætte priserne efter de faktiske nettoproduktionsomkostninger tillagt 1/5 af det akkumulerede resultat. 33. Korrektionen af værkernes varmepriser for driftsresultatet og for det akkumulerede resultat kan for 11 af de 19 værker forklare de høje varmepriser. Hvis disse 11 værker havde fastsat deres varmepriser på niveau med oliereferencen, ville driftsresultatet vise et over- eller underskud svarende til indregningen af det akkumulerede resultat. 34. For de resterende 8 værker har korrektionen for driftsresultatet og for det akkumulerede resultat ikke alene kunnet forklare de høje varmepriser. 6 af de 8 værker havde i driftsoverskud og akkumuleret underskud. Hvis varmepriserne for disse værker var blevet fastsat på niveau med oliereferencen, 8) Driftsresultatet og det akkumulerede resultat for det enkelte værk er ikke korrigeret for forskelle i værkernes regnskabspraksis.

15 ville værkerne ikke opnå et driftsresultat, der samtidig ville gøre det muligt at nedbringe deres akkumulerede underskud. Af de 6 værker har 1 værk efter korrektionen varmepriser, der er mere end 15 % over oliereferencen. De sidste 5 værker har efter korrektionen fortsat priser mellem 5 % og 15 % over oliereferencen. De resterende 2 værker havde i et negativt driftsresultat og akkumuleret underskud. For disse 2 værker fører korrektionen derfor til en højere varmepris. Korrektionen vil for begge værker medføre, at varmeprisen kommer til at afvige mere end 15 % fra oliereferencen. 35. Samlet set har 11 af de 19 værker ikke varmepriser over oliereferencen, når der korrigeres for driftsresultatet og det akkumulerede resultat. Hvis disse værker havde fastsat varmepriserne i overensstemmelse med de faktiske nettoproduktionsomkostninger og indregnet det akkumulerede resultat, ville de således ikke have haft priser over oliereferencen 9 ). For de resterende 8 værker kan korrektionen ikke forklare de høje varmepriser. Disse værker skal derfor opkræve højere priser end oliereferencen for både at dække årets nettoproduktionsomkostninger og samtidig nedbringe det akkumulerede resultat med 1/5. I den forbindelse skal det understreges, at resultaterne kun er baseret på data for et regnskabsår, og der er ikke korrigeret for forskelle i værkernes regnskabspraksis. Det er således ikke nødvendigvis de 8 værker, der har den dårligste økonomi. 36. Rigsrevisionen har gennemgået de tidligere udarbejdede revisionsrapporter samt folketingssvar om de støttede værker for at belyse mulige årsager til, at værkerne fortsat har priser over oliereferencen. I dette materiale peges på en række forskellige årsager til, at der fortsat er værker med høje priser, efter at hjælpepakkerne er uddelt. Disse årsager kan opdeles i 2 typer: årsager der er relateret til fordelingsmodellens forudsætninger, og årsager der er teknisk relaterede. 9) Værkerne har ved fastsættelsen af tarifferne selvfølgelig ikke haft kendskab til de efterfølgende nettoproduktionsomkostninger. Rigsrevisionen har ikke vurderet, om værkernes budgetter forud for tariffastsættelsen har været realistiske.

16 Fordelingsmodellen 37. Hjælpepakkerne havde ikke til formål at bringe værkernes priser på niveau med oliereferencen for enhver pris. Der var en række fordelingsforudsætninger ved hjælpepakkerne, som sikrede, at forhold, der var defineret som selvforskyldte, ikke blev kompenseret. Heraf beskrives de mest centrale i det følgende. 38. Værker med akkumulerede underskud blev ikke kompenseret herfor ved fordelingen af hjælpepakkerne. Det skyldes, at et stort akkumuleret underskud kan henføres til, at værket har opkrævet for lave tariffer i de foregående år og således ikke har efterlevet hvile i sig selv -princippet. Et akkumuleret underskud er således blevet anset for et af de selvforskyldte forhold ved fordelingen af midlerne. Alle de 8 værker med høje varmepriser efter korrektionen har, som tidligere nævnt, akkumulerede underskud. De akkumulerede underskud må derfor anses som en af årsagerne til, at varmepriserne trods hjælpepakkerne fortsat er over oliereferencen. 39. En anden årsag, der kan relateres til afvigelser i forhold til fordelingsmodellens antagelser, er værkets afskrivningsbyrde. Ved fordelingen af hjælpepakkerne blev værkernes afskrivninger standardiseret. For de værker, som afskriver mere end forudsat i modellen, vil værkernes priser også skulle dække de yderligere afskrivninger i det enkelte år. Disse værker vil dog senere kunne nyde godt af lavere afskrivninger, hvis ikke de høje afskrivninger skyldes, at værkerne i tidligere regnskabsår har afskrevet mindre end forudsat i modellen. 40. Ud over de ovennævnte faktorer har en del værker ikke udgiftsført deres indekstillæg, som forudsat ved fordelingen. Dette har i praksis betydet, at værkerne har udsat en omkostning til et senere regnskabsår. Endelig har enkelte værker haft større administrationsomkostninger end de standardiserede, der blev benyttet i fordelingsmodellen.

17 De tekniske årsager 41. Fordelingen af 2. hjælpepakke var primært baseret på værkernes regnskabsdata for varmeåret Efter fordelingen kan der være indtruffet forhold af teknisk karakter, som har forværret værkernes økonomiske forhold. Dette kunne fx være frafald af forbrugere, motorhavarier, ekstraordinære omkostninger til vedligehold, tabsførte tilgodehavender e.l. Derudover har værkerne forskellig følsomhed over for ændringer i prisen på naturgas og elafregningsprisen samt over for udsving i varmesalget. Endelig kan værkerne have indgået mere eller mindre gunstige aftaler om prisen på naturgas. 42. Både faktorer relateret til fordelingsmodellens forudsætninger og de tekniske faktorer kan således påvirke varmepriserne og kan derved være mulige forklaringer på afvigelsen i forhold til hjælpepakkernes overordnede mål om, at værkernes priser skal på niveau med oliereferencen. For de 8 værker, der har varmepriser over oliereferencen efter korrektion for driftsresultatet og det akkumulerede resultat, har Rigsrevisionen set på, hvilke typer forhold der kan begrunde de højere varmepriser efter hjælpetiltagene. For det første kan de høje priser skyldes selvforskyldte forhold i henhold til fordelingsmodellens forudsætninger, som fx akkumuleret underskud og høj afskrivningsbyrde. For det andet kan de høje priser skyldes ændringer i værkernes økonomiske grundlag, siden hjælpepakkerne blev fordelt, fx frafald af brugere og ekstraordinære omkostninger. 43. Svaret på kapitlets overordnede spørgsmål er, at barmarksværkernes varmekunder ikke generelt har betalt mere for varmen end forbrugere med individuel oliefyring i perioden fra 1999 til I de seneste 2 afsluttede varmesæsoner ( og ) har varmeprisen for en standardforbruger i gennemsnit ligget på ca kr., mens oliereferencen i samme periode har ligget på ca kr. Svaret på kapitlets overordnede spørgsmål er baseret på følgende resultater: Undersøgelsen har vist, at de gennemsnitlige varmepriser for barmarksværkerne i store dele af perioden har været marginalt lavere end oliereferencen, samt at langt hovedparten af værkerne i perioden har haft priser, der var lavere eller på niveau med oliereferencen.

18 Undersøgelsen har imidlertid også vist, at der generelt er stor spredning mellem de enkelte værkers varmepriser. Enkelte værkers varmepriser afviger således væsentligt fra gennemsnittet. Antallet af værker med priser meget over oliereferencen (mere end 15 % over) er dog blevet betydeligt mindre i løbet af perioden. I lå varmepriserne for 19 af de 75 værker 5-15 % over oliereferencen. Ingen værker havde i varmepriser, der lå mere end 15 % over oliereferencen. Rigsrevisionen skal i den forbindelse understrege, at disse 19 værker ikke nødvendigvis har den dårligste økonomi. For 11 af de 19 værker er varmepriserne imidlertid ikke over oliereferencen, når priserne korrigeres for driftsresultatet og det akkumulerede resultat. En korrektion for disse 2 parametre giver et billede af, om det enkelte værk kan justere varmeprisen ned og fortsat have en balanceret økonomi. Fx vil en korrektion for et positivt driftsresultat påvirke varmeprisen i nedadgående retning, mens et stort akkumuleret underskud vil påvirke varmeprisen i opadgående retning. For de resterende 8 af de 19 værker kan varmeprisen ikke komme på niveau med oliereferencen, selv om der korrigeres for driftsresultatet og det akkumulerede resultat. For 5 af disse værker er varmepriserne fortsat 5-15 % højere end oliereferencen, efter at priserne er korrigeret for driftsresultatet og det akkumulerede underskud. For de sidste 3 værker er varmeprisen efter korrektion mere end 15 % højere end oliereferencen. Disse 3 værker har haft et negativt driftsresultat eller et så stort akkumuleret underskud, at varmepriserne stiger ved korrektionen. Rigsrevisionen har set på, hvilke typer af forhold der kan begrunde, at varmepriserne for de 8 værker fortsat er over oliereferencen. For det første kan de høje priser skyldes selvforskyldte forhold i henhold til fordelingsmodellens forudsætninger, som fx akkumuleret underskud og høj afskrivningsbyrde. For det andet kan de høje priser skyldes ændringer i værkernes økonomiske grundlag, siden hjælpepakkerne blev fordelt, fx frafald af brugere og ekstraordinære omkostninger. IV. Har hjælpepakkerne og ændringen i kraftvarmebeskatningen haft væsentlig effekt? A. Hjælpepakkernes effekt 44. Hjælpepakkerne havde til formål at nedbringe værkernes finansielle omkostninger ved at give gældslettelse til det enkelte værk. Tanken med gældsnedbringelsen

19 var, at varmeprisen kunne nedsættes ved at lette værkernes rentebyrde og minimere værkernes afskrivningsbyrde. I praksis har gældslettelsen haft en direkte betydning for nettoproduktionsprisen på varmen, som varmekunderne er de eneste til at betale. Værkernes tariffastsættelse afhænger i praksis dog også af mange andre forhold end de finansielle omkostninger. Konsekvensen af dette er, at varmepriserne ikke nødvendigvis er faldet svarende til den isolerede effekt af gældsnedbringelsen. 45. Analysen af den isolerede effekt viser, hvor meget højere varmepriserne havde været for den enkelte forbruger, hvis ikke værkerne havde fået støtte. Den isolerede effekt af hjælpepakkerne afspejler, hvor meget nettoproduktionsprisen på varme er faldet pr. standardforbruger pr. år på grund af lettelse af gældsbyrden. Undersøgelsen af effekten tager udgangspunkt i analyser af 5 værkers økonomi fra foråret Analyserne er udarbejdet i andet øjemed af et større privat revisionsfirma for Energistyrelsen. På baggrund af data for førnævnte 5 værker estimerer Rigsrevisionen efterfølgende den isolerede effekt af hjælpepakkerne for de øvrige 70 værker. Estimaterne bidrager til et overblik over, hvilken betydning støttetiltagene generelt set har haft for de støttede værker, hvilket er målet med analysen. Det er således ikke et mål for dette afsnit at opgøre den eksakte effekt for hvert enkelt værk. 46. Tabel 2 viser den isolerede effekt af hjælpepakkerne på varmepriserne for de 5 undersøgte værker. Den isolerede effekt afspejler, hvor meget højere varmeprisen skulle være pr. forbruger, hvis ikke gælden og afskrivningerne var blevet nedbragt med støttebeløbet. Den anførte isolerede effekt viser effekten på varmeprisen det første år, efter tilskuddet blev givet, dvs. for 1. hjælpepakke i og for 2. hjælpepakke i Effekten af hjælpepakkerne vil være gradvist aftagende, indtil værket er afskrevet, hvorefter effekten vil ophøre.

20 Tabel 2. Isoleret effekt af statstilskuddet på den årlige varmepris pr. forbruger belyst ved 5 værker Værk A Værk B Værk C Værk D Værk E Kr Tilskud 1. hjælpepakke Tilskud 2. hjælpepakke Samlet tilskud pr. standardforbruger Isoleret effekt af hjælpepakkerne på én standardforbrugers årlige varmepris Isoleret effekt pr. støttekrone på én standardforbrugers årlige varmepris... 0,12 0,14 0,13 0,16 0,14 Note: Den isolerede effekt af hjælpepakkerne er beregnet som en simpel sum af effekten af 1. hjælpepakke i og effekten af 2. hjælpepakke i Der er således ikke taget højde for faldet i effekten af 1. hjælpepakke i perioden frem til 2. hjælpepakke, da det påvirker resultatet minimalt. Antallet af standardforbrugere er fremkommet ved en division af det graddagekorrigerede varmesalg i de enkelte værker med standardforbruget pr. bruger på 18,1 MWh. Isoleret effekt pr. støttekrone på én standardforbrugers årlige varmepris er beregnet ved at dividere Isoleret effekt af hjælpepakkerne på én standardforbrugers årlige varmepris. med Samlet tilskud pr. standardforbruger. Alle effekter er inkl. moms. 47. Tabel 2 viser, at hjælpepakkerne for de 5 undersøgte værker har haft en isoleret effekt på mellem kr. og kr. på den årlige varmepris for en standardforbruger. De årlige varmepriser pr. standardforbruger ville således have været mellem kr. og kr. højere, hvis ikke hjælpepakken havde nedbragt værkernes finansielle omkostninger. Tilskuddenes årlige effekt er gradvist aftagende, indtil værket er afskrevet. Herefter har tilskuddene ikke længere effekt. 48. Tabellen viser samtidig, at der har været en rimelig entydig sammenhæng mellem tilskudsstørrelsen pr. forbruger og effekten for forbrugernes varmepriser. Den isolerede effekt på den årlige varmepris pr. forbruger varierer mellem 12 øre og 16 øre pr. støttekrone og er i gennemsnit ca. 14 øre. Dvs. for hver krone, der er ydet i statstilskud til værket, er den årlige varmepris på varme for én standardforbruger i gennemsnit nedsat med 14 øre. Fx vil 1 mio. kr. i støtte til et værk med 100 standardbrugere (dvs kr. pr. forbruger) give en årlig besparelse på ca kr. pr. forbruger. 49. Rigsrevisionen har foretaget en analyse, der sandsynliggør, at støttebeløbet pr. standardforbruger også for de øvrige 70 barmarksværker må antages at have en rime-

21 lig ensartet isoleret effekt på varmepriserne 10). Den følgende analyse er baseret på denne antagelse. Rigsrevisionen kan dog ikke på denne baggrund udtale sig om den eksakte isolerede effekt for hvert enkelt værk. 50. Hvis effekten på 14 øre pr. støttekrone overføres på de øvrige 70 værker, viser det, at hjælpepakkerne i sig selv har betydet, at varmeregningerne for de ca forbrugere i gennemsnit er blevet ca kr. mindre pr. år. For de enkelte værker svinger den isolerede effekt af hjælpepakkerne således mellem ca. 350 kr. og op til ca kr. pr. forbruger pr. år 11). 51. Hvis effekten vurderes særskilt for 1. hjælpepakke, viser analysen, at de værker, der har modtaget penge fra 1. hjælpepakke, i gennemsnit har haft en årlig besparelse pr. forbruger på ca kr. Dette er baseret på en antagelse om, at effekten på 14 øre i besparelse på den årlige varmeudgift pr. støttekrone også er gældende for de 2 hjælpepakker separat. For værker, der har modtaget penge fra 2. hjælpepakke, har den isolerede effekt af 2. hjælpepakke været ca kr. pr. forbruger pr. år. 52. Kap. III har vist, at 8 værker efter korrektion for driftsresultatet og det akkumulerede underskud fortsat havde varmepriser over oliereferencen. Rigsrevisionen har undersøgt effekten af hjælpepakkerne og den ændrede kraftvarmebeskatning for disse værker. Undersøgelsen har vist, at den gennemsnitlige årlige effekt af hjælpepakkerne var ca kr. for disse 8 værker. Forbrugerne hos disse værker har således i gennemsnit fået en større besparelse af hjælpepakkerne end gennemsnitsværket. For de 3 værker, der efter korrektionen har priser 15 % over oliereferencen, har effekten af hjælpepakkerne i gennemsnit været ca kr. Effekten varierer dog mellem kr. og kr. 10) 11) Denne vurdering er bl.a. baseret på den høje korrelationskoefficient (0,97) mellem effekten pr. forbruger pr. år og støttebeløbet pr. forbruger, en analyse af værkernes gældsforhold samt resterende afskrivningsperiode. Disse tal er baseret på en simpel summering af effekten af 1. hjælpepakke i 2000 og effekten af 2. hjælpepakke i Den faktiske effekt af 1. hjælpepakke er lidt mindre i 2003, da effekten aftager med tiden.

22 Det er Rigsrevisionens vurdering på baggrund af gennemgangen, at hjælpepakkerne har haft en væsentlig betydning på varmepriserne for barmarksværkerne. Dette vurderes som væsentligt set i forhold til en årlig varmepris på ca kr. for et gennemsnitsværk. Varmepriserne ville således have været ca kr. højere for en standardforbruger pr. år, hvis ikke hjælpepakkerne havde nedbragt omkostningerne. For de 8 værker, der efter korrektion for driftsresultatet og det akkumulerede underskud fortsat havde varmepriser over oliereferencen, har undersøgelsen vist, at den gennemsnitlige effekt af hjælpepakkerne var ca kr. For de 3 værker med priser, der ligger 15 % over oliereferencen, har effekten af hjælpepakkerne i gennemsnit været ca kr. B. Effekt af ændringen i kraftvarmebeskatningen 54. Formålet med dette afsnit er at vurdere, hvor stor effekt ændringen af kraftvarmebeskatningen i 2002 har haft på den enkelte forbrugers årlige varmeregning. Effekten af kraftvarmebeskatningen vedrører hovedsageligt de naturgasfyrede anlæg. Fra 1. juli 2002 er afgiften på naturgas til varmeproduktion omlagt for de decentrale kraftvarmeværker, og samtidig er elproduktionstilskuddet for de fleste decentrale kraftvarmeværker sat ned med 2 øre pr. KWh. Omlægningen af afgiften på naturgas har ført til besparelser for alle naturgasfyrede værker. Modsat har faldet i elproduktionstilskuddet ført til større nettoproduktionsomkostninger. Samlet har ændringen af kraftvarmebeskatningen dog været gunstig for alle værker. Rigsrevisionen har baseret vurderingen af effekten på en analyse af de 57 naturgasfyrede værker, som søgte om støtte fra den 2. hjælpepakke. Tabel 3 viser fordelingen af værker efter effekten af den ændrede kraftvarmebeskatning. Effekten er udtryk for, hvor meget højere varmepriserne ville være, hvis ikke kraftvarmebeskatningen var ændret.

23 Tabel 3. Årlig effekt af den ændrede kraftvarmebeskatning for de naturgasfyrede værker Årlig effekt pr. forbruger Andel af værker Kr. % Over I alt 100 Gennemsnit kr. pr. forbruger Note: Tabellen er baseret på de 57 naturgasfyrede værker, der søgte om støtte fra 2. hjælpepakke, og som indgår i denne undersøgelse. Analysen er baseret på graddagekorrigerede oplysninger om varmesalg og elsalg baseret på regnskabsåret Effekten er beregnet for en standardforbruger. I beregningerne har vi antaget, at værkerne har benyttet den optimale model til beregning af den afgiftspligtige del af naturgasforbruget. Vi har endvidere korrigeret for et fald i elproduktionstilskuddet på 2 øre pr. KWh. Alle tal er inkl. moms. 55. Det fremgår af tabel 3, at den gennemsnitlige årlige effekt var ca kr. pr. forbruger. Tabellen viser videre, at ændringen i kraftvarmebeskatningen for hovedparten af værkerne havde en effekt på mellem 800 kr. og kr. Et enkelt af værkerne har en årlig effekt på kr. pr. forbruger. Hvor stor effekt, det enkelte værk har fået af afgiftslempelsen, afhænger bl.a. af forholdet mellem varme- og elproduktion. 56. Rigsrevisionen vurderer, at den ændrede kraftvarmebeskatning isoleret set for de naturgasfyrede barmarksværker har haft en væsentlig effekt for varmepriserne. Effekten vurderes som væsentlig, fordi den trods stor variation værkerne imellem i gennemsnit ligger på ca kr. årligt pr. forbruger. Effekten af ændringen af kraftvarmebeskatningen aftager ikke over tid. Ændringen har således også effekt, efter at værket er afskrevet. Derfor vurderes en gennemsnitlig effekt på kr. som væsentlig set i forhold til en gennemsnitlig varmepris på kr. C. Udviklingen i varmepriserne set i lyset af den isolerede effekt 57. Rigsrevisionen har i dette afsnit vurderet, i hvilken grad hjælpepakkernes isolerede effekt i praksis har resulteret i lavere varmepriser for forbrugerne.

24 Rigsrevisionen har undersøgt varmepriserne for de 5 værker, hvis økonomi er gennemgået af et større revisionsfirma. Rigsrevisionen har set nærmere på, om 1. hjælpepakke har ført til en nedsættelse i de faktiske varmepriser i , og sammenlignet resultatet med de isolerede effekter af 1. hjælpepakke. Undersøgelsen er afspejlet i tabel 4. Tabellen viser udviklingen i de korrigerede varmepriser for hele regnskabsåret sammenlignet med den isolerede effekt. Tabel 4. Isoleret effekt sammenholdt med faktisk udvikling i varmepriserne efter 1. hjælpepakke Værk A Værk B Værk C Værk D Værk E Kr Isoleret effekt af 1. hjælpepakke på den årlige varmepris i pr. forbruger Faktisk nedsættelse i varmepriserne fra til ca. 600 ca. 300 ca. 300 ca Note: Tabellen viser forskellen i de korrigerede varmepriser for hele varmeåret. Positive tal viser et fald i prisen. Tarifferne for værk C er blevet korrigeret, efter at hjælpepakken er blevet uddelt i december 2000, men inden for regnskabsåret Den faktiske nedsættelse af varmeprisen efter hjælpepakken er således større end angivet for værk C. Alle priser er inkl. moms. 59. Tabel 4 viser, at værkerne efter 1. hjælpepakke generelt ikke har nedsat deres varmepriser så meget, som gældsnedbringelsen isoleret set har lempet værkets omkostninger. Den isolerede effekt er således for alle værker væsentligt højere end faldet i varmepriserne i praksis. For 2 af værkerne er der endog tale om, at varmepriserne steg, selv om værkerne modtog store støttebeløb. 60. Figur 3 illustrerer varmepriserne henholdsvis med og uden 1. og 2. hjælpepakke samt ændringen i kraftvarmebeskatningen for et gennemsnitligt naturgasfyret værk.

25 Figur 3. Effekten af støttetiltagene på varmepriserne for naturgasfyrede værker Kr Fyringssæson Faktiske priser Effekt af 1.pakke Effekt af tilskud 2. pakke Effekt kraftvarmebeskatning Note: Effekten af 1. og 2. hjælpepakke er baseret på et gennemsnit for alle værker og ikke blot for de værker, der har modtaget støtte fra den pågældende pakke. 61. Figur 3 viser, hvordan varmepriserne i gennemsnit ville være for barmarksværkerne, hvis ikke de havde fået støtte. Figuren viser også, hvad hvert støttetiltag har haft af betydning i det enkelte år for et gennemsnitsværk. Den nederste del af søjlerne viser den faktiske udvikling i varmepriserne for et gennemsnitligt gasfyret værk, mens de øvrige dele af søjlerne viser, hvor meget de forskellige støttetiltag har påvirket prisen for den enkelte forbruger. Figuren viser således, at priserne alt andet lige ville være steget markant i årene efter , hvis ikke støttetiltagene havde haft en væsentlig effekt. Uden støtte ville de naturgasfyrede værker i gennemsnit således i skulle betale ca kr. i stedet for de faktiske priser på ca kr. Effekten af støttetiltagene varierer meget værkerne imellem, hvilket fremgår af afsnittene om effekten af henholdsvis hjælpepakkerne og ændringen af kraftvarmebeskatningen. Enkelte værker har således opnået en samlet effekt, som var markant højere end gennemsnittet.

Fjernvarmeprisen December 2018

Fjernvarmeprisen December 2018 Fjernvarmeprisen 218 December 218 kr./år Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet i 218 i forhold til 217. Fjernvarmeprisen er 12.8 kr./år for

Læs mere

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Indledning Den undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark, som DFF netop har gennemført, viser ikke overraskende, at der er en meget stor

Læs mere

Notat 16. oktober 2006. Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 2006

Notat 16. oktober 2006. Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 2006 Notat 16. oktober 26 Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 26 Indledning Dansk Fjernvarmes undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark viser, at priserne generelt er steget i

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 24. november 2004 RN B108/04

RIGSREVISIONEN København, den 24. november 2004 RN B108/04 RIGSREVISIONEN København, den 24. november 2004 RN B108/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om barmarksværkerne (beretning nr. 17/01) 1. I mit notat i henhold til rigsrevisorlovens

Læs mere

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Beretning til Generalforsamling varmeåret 2014/15 1. Valg af dirigent ** Kurt Johansen blev valgt 2. Beretning til generalforsamling - varmeåret 2014/15 Afslutning af varmeår

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Notat 11. oktober 2007

Notat 11. oktober 2007 Notat 11. oktober 27 Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen 27 Indledning Dansk Fjernvarmes undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark viser, at priserne har stabiliseret sig

Læs mere

Hjælpen til barmarksværkerne Den samlede hjælpepakke til barmarksværkerne består af følgende elementer:

Hjælpen til barmarksværkerne Den samlede hjælpepakke til barmarksværkerne består af følgende elementer: Orientering ENERGISTYRELSEN 8. kontor J.nr. 6550-0015 Den 29. september 2000 Hjælp på vej til barmarksværkerne De stigende olie- og gaspriser har påført varmeforbrugerne store varmeprisstigninger. De naturgasfyrede

Læs mere

LEN DUM KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A.

LEN DUM KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. TIt: 96 20 76 00 frederikshavn@bdo.dk www.bdo.dk BOO Statsautoriseret revisionsaktieselskab Rimmens Alle 89, Box 712 OK 9900 Frederikshavn CVR nr. 20222670 LEN DUM KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. TARSVEJ 37B,

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2013/14. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr (52. regnskabsår)

ÅRSRAPPORT 2013/14. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr (52. regnskabsår) ÅRSRAPPORT 2013/14 Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele CVR nr. 12868014 (52. regnskabsår) Ordinær generalforsamling afholdes torsdag den 25. september 2014 kl. 19.00 i Tjelecenterets forsamlingshus.

Læs mere

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2011

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2011 Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2011 Af Teknisk Konsulent John Tang Konklusion Fjernvarmeprisen er for et standardhus på 130 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år steget gennemsnitligt med 2,1 %. Fjernvarmeprisen

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Notat om elevstøtte og prisudvikling på efterskoler 2015/16

Notat om elevstøtte og prisudvikling på efterskoler 2015/16 Notat om elevstøtte og prisudvikling på efterskoler 2015/16 FORFATTER Konsulent Mette Hjort Madsen Efterskoleforeningen indsamler årligt oplysninger om skoleøkonomi og elevstøtte fra skolerne. Indberetningen

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 Prisen på energi har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a.

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. (Varmeforsyning) Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. Nævnsformand, cand. jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

ANALYSE ÅRSAGER TIL UDVIKLINGEN I VARMEPRISERNE DECEMBER 2014 TIL DECEMBER 2017 OG DE- CEMBER 2016 TIL DECEMBER 2017

ANALYSE ÅRSAGER TIL UDVIKLINGEN I VARMEPRISERNE DECEMBER 2014 TIL DECEMBER 2017 OG DE- CEMBER 2016 TIL DECEMBER 2017 ANALYSE ÅRSAGER TIL UDVIKLINGEN I VARMEPRISERNE DECEMBER 2014 TIL OG DE- CEMBER 2016 TIL Side 2/16 INDHOLD RESUMÉ... 1 INDLEDNING... 2 DEFINITION AF DEN GENNEMSNITLIGE VARMEPRIS... 3 PRISUDVIKLINGEN FRA

Læs mere

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2017-614 Doknr: d2018-1698-18.0 01-02-2018 Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Konklusion Vurdering af konsekvenser ved grundbeløbets bortfald må ses i

Læs mere

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1 ØKONOMI 1 5. oktober 2015 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til handelsbalancen for olie og gas og medvirket til, at Danmark er nettoeksportør af olie og gas.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 3. oktober 2001 RN B108/01

RIGSREVISIONEN København, den 3. oktober 2001 RN B108/01 RIGSREVISIONEN København, den 3. oktober 2001 RN B108/01 Udvidet notat til statsrevisorerne om barmarksværkerne og disses økonomi mv. 1. På statsrevisormødet den 18. april 2001 anmodede statsrevisorerne

Læs mere

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Sekretariatet for Energitilsynet Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Center for Varme Baggrundsnotat: Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Fjernvarmesektoren

Læs mere

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus.

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. november 2014, varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. januar 2015 under

Læs mere

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013 Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013 Af Teknisk Konsulent John Tang Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardenfamiliehus på 130 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er på næsten samme niveau i 2013

Læs mere

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING?

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? Dato: 28. oktober 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

1 Gennemgang af timeprisberegning

1 Gennemgang af timeprisberegning 1 Gennemgang af timeprisberegning På baggrund af henvendelse fra Bornholms Regionskommune er BDO blevet bedt om at foretage en kvalitetssikring af kommunens prisberegninger på fritvalgsområdet, idet prisberegningen

Læs mere

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse

Greve Kommune. Grønt Regnskab og Klimakommuneopgørelse Greve Kommune Grønt Regnskab 2011 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2011 Indhold Grønt Regnskab 2011 Indledning s. 3 El s. 5 Varme s. 6 Varme s. 7 s. 8 Klimakommuneopgørelse

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2015/16. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr (54. regnskabsår)

ÅRSRAPPORT 2015/16. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr (54. regnskabsår) ÅRSRAPPORT 2015/16 Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele CVR nr. 12868014 (54. regnskabsår) Fremlagt og godkendt på den ordinære generalforsamling den Dirigent Ordinær generalforsamling

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del Bilag 20 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget De økonomiske konsulenter Til: Dato: Udvalgets medlemmer 16. november 2016 Opdateret analyse af PSO-udgifter

Læs mere

De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud

De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud NOTAT De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud Bo Panduro, tlf. 7226 9971, bopa@kora.dk Amanda Madsen, amma@kora.dk Marts 2014 Købmagergade 22. 1150 København K.

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2014/15. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr. 12868014. (53. regnskabsår)

ÅRSRAPPORT 2014/15. Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele. CVR nr. 12868014. (53. regnskabsår) ÅRSRAPPORT 2014/15 Ørum Varmeværk A.m.b.a. Bøgevej 5-7, Ørum 8830 Tjele CVR nr. 12868014 (53. regnskabsår) agt og godkendt ordinære generalforsamling den nt Ordinær generalforsamling afholdes onsdag den

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for VEKS... 5 Investeringsoverblik

Læs mere

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016.

Ifølge Dansk Energis analyse kan stigningen i grundbeløbsstøtten forklare størstedelen eller 72 % af faldet i fjernvarmepriserne fra 2010 til 2016. Analyse Dok. ansvarlig: JFH Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2016-13799-36.0 12-10-2016 Grundbeløbet og betydning for fjernvarmeprisen Resume De naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker modtager

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Store forskelle i varmepriserne hvorfor?

Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Der er store prisforskelle på fjernvarme rundt om i landet. Energitilsynet analyserer her, hvordan brændselsvalg, beliggenhed i forhold kunderne, størrelse og ejerskab

Læs mere

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1. DECEMBER 2016 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Side 2/14 ENERGITILSYNET INDHOLD UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 1 DECEMBER 2016... 3 ENERGITILSYNETS STATISTIK

Læs mere

Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15

Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15 Overblik over elevfravær i folkeskoler og specialskoler for børn, 2014/15 Det samlede fravær i skoleåret 2014/15 for folkeskoleelever er på 5,4 procent, svarende til knap 11 skoledage for en helårselev

Læs mere

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskaber August 2019 Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500

Læs mere

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06 NOTAT, den 27. september 2011 Benchmarking med Sønderborg Fjernvarme Indledning Der har været en debat i medierne omkring prisniveauet for Varmeværk i forhold til andre varmeværker blandt andet Sønderborg

Læs mere

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018

Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Frederikshavn Kommune Budget 2015 2018 Skat og generelle tilskud selvbudgettering eller statsgaranti Center for Økonomi og Personale, september 2014 Sag nr. 13/25192 # 166255-14 Indhold Sammenfatning...

Læs mere

Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Generalforsamling 09.10.2013 Beretning for varmeåret 2012/2013

Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Generalforsamling 09.10.2013 Beretning for varmeåret 2012/2013 Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Generalforsamling 09.10.2013 Beretning for varmeåret 2012/2013 Nye forbrugere P2 Der er i det forgangne varmeår tilkommet 25 nye forbrugere mod 31 i sidste regnskabsår.

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 > > Udvalgte brændsler 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 Prisen på brændsler har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 14. oktober 2016 Varme 16/09581 TBHO ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR Energitilsynet skal i henhold til prisloftbekendtgørelsen 1 udmelde

Læs mere

NOTAT. Demografiregulering med ny model

NOTAT. Demografiregulering med ny model NOTAT Demografiregulering med ny model Sagsnr.: 14/27110 Dokumentnr.: 5341/15 Da den nuværende befolkningsprognose for Vordingborg Kommune peger på væsentlige demografiske ændringer i alle aldersgrupper,

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider i 6 statslige

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

De kommunale regnskaber fortsatte tegn på økonomisk stabilisering

De kommunale regnskaber fortsatte tegn på økonomisk stabilisering NOTAT De kommunale regnskaber 2012 fortsatte tegn på økonomisk stabilisering Bo Panduro tlf. 7226 9971, bopa@kora.dk Juni 2013 Købmagergade 22. 1150 København K. tlf. 444 555 00. kora@kora.dk. www.kora.dk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S. Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Metroselskabet I/S Marts 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Metroselskabet I/S (beretning nr. 11/2009) 8. marts 2011

Læs mere

Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2017/ regnskabsår

Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2017/ regnskabsår Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2017/18 57. regnskabsår Nærværende regnskab er et sammendrag af Varmeværkets årsrapport for 2017/18. Årsrapporten er afgivet med følgende konklusion: Vi har revideret

Læs mere

Uddrag af. Årsrapport. for 1. juni 2014-31. maj 2015. Forslag til. Budget. for regnskabsåret 2015/16. CVR-nr. 68 32 62 14

Uddrag af. Årsrapport. for 1. juni 2014-31. maj 2015. Forslag til. Budget. for regnskabsåret 2015/16. CVR-nr. 68 32 62 14 Uddrag af Årsrapport for 1. juni 2014-31. maj 2015 Forslag til Budget for regnskabsåret 2015/16 CVR-nr. 68 32 62 14 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning 2 Hoved- og nøgletal 4 Resultatopgørelse 5 Balance

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Fjernvarmeprisen 2014

Fjernvarmeprisen 2014 Fjernvarmeprisen 2014 23. september 2014 af Chefkonsulent John Tang, Dansk Fjernvarme Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardenfamiliehus på 130 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er på næsten samme

Læs mere

Indstilling. Takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø.

Indstilling. Takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. maj 2013 Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus Teknik og Miljø 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. juli 2013 for varmeområdet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet og

Læs mere

Kommunernes regnskaber 2015

Kommunernes regnskaber 2015 Steffen Kruse Juul Krahn, Thomas Artmann Kristensen og Bo Panduro Kommunernes regnskaber 215 Gennemsnitligt overskud men store forskelle i kommunernes økonomiske resultater Kommunernes regnskaber 215 Gennemsnitligt

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Grundbeløbets ophør. En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald. Kasper Jessen

Grundbeløbets ophør. En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald. Kasper Jessen Grundbeløbets ophør En geografisk analyse af konsekvensen for varmeprisen efter grundbeløbets bortfald Kasper Jessen Side 1 Dato: 24.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Jessen Kontrolleret af: Kasper Nagel og

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Prisen på energi har trukket i

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Kværndrup Fjernvarme AmbA. Kalkule solvarme

Kværndrup Fjernvarme AmbA. Kalkule solvarme Kværndrup Fjernvarme AmbA Kalkule solvarme 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Forudsætninger og kommentarer til kalkule for solvarme 3 Forudsætninger og kommentarer til budgettet for 2013-14 5

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt 23. november 2015 J.nr. 15-2816833 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 23.

Læs mere

Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling

Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling BRAMMING FJERNVARME August 2013 Årsberetning og indkaldelse til ordinær generalforsamling Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling i BRAMMING GYMNASTIK- & IDRÆTSEFTERSKOLE Gabelsvej 12 Tirsdag,

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere

Hjælpen til barmarksværkerne

Hjælpen til barmarksværkerne Hjælpen til barmarksværkerne - En redegørelse for og vurdering af hjælpen på 370 mio. kr. August 2001 Indholdsfortegnelse Resumé 5 Indledning 7 Baggrund 7 Hjælpepakken 8 Formålet med hjælpepakken 8 Hjælpepakkens

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 20. DECEMBER 2015 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET

RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 20. DECEMBER 2015 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET RAPPORT UDVIDET PRISSTATISTIK PR. 20. DECEMBER 2015 UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Side 1/13 ENERGITILSYNET UDARBEJDET AF SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET INDHOLD UDVIDET PRISSTATISTIK

Læs mere

JERSLEV KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A.

JERSLEV KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. JERSLEV KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. DRIFTSBUDGET 1/4 2015-31/3 2016 VARMEVÆRKETS BUDGETBERETNING Budgettets formål Budgettet omfatter regnskabsåret 2015/16 og er udarbejdet som et led i den økonomiske styring

Læs mere

Uddrag af. Årsrapport. for 1. juni maj Forslag til. Budget. for regnskabsåret 2016/17. CVR-nr

Uddrag af. Årsrapport. for 1. juni maj Forslag til. Budget. for regnskabsåret 2016/17. CVR-nr Uddrag af Årsrapport for 1. juni 2015-31. maj 2016 Forslag til Budget for regnskabsåret 2016/17 CVR-nr. 68 32 62 14 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning 2 Hoved- og nøgletal 4 Resultatopgørelse 5 Balance

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato September, 2011 FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2009-2010 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et

Læs mere

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Indledning Det grønne regnskab 2010 for Greve Kommune præsenterer ressourceforbruget i bygninger, der administreres

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Notat Behandling af høringssvar Der har i forbindelse med behandling af projektforslag for fjernvarme i Glamsbjerg, været to fokusområder Den samfundsøkonomiske beregning og Det økonomiske forhold, hvilket

Læs mere

Forbrugerejet fjernvarme er bedst til prisreduktion

Forbrugerejet fjernvarme er bedst til prisreduktion 1 Forbrugerejet fjernvarme er bedst til prisreduktion Forbruger- og kommunalejede fjernvarmeforsyninger har leveret markante prisfald på fjernvarme siden 2014. Imens har privatejede leverandører leveret

Læs mere

Husleje- og udgiftsstatistik 2006

Husleje- og udgiftsstatistik 2006 LANDSBYGGEFONDEN April 2009 Husleje- og udgiftsstatistik 2006 Indhold Forord...... 2 Datagrundlag... 3 Husleje og udgiftsstatistik 2006... 5 Del 1. Huslejen 2006... 7 Del 2. De almene boligafdelingers

Læs mere

Ringe Fjernvarmeselskab A.m.b.A.

Ringe Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Beretning. Driftsåret 2016. 1. Nyudstykninger, nyanlæg, reparationer, ombygninger m.m. i 2016. Der var ingen byggeaktivitet i Golfparken i 2016. Der er bygget 2 huse på naboudstykningen. Området er udlagt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin April 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr.13/2011)

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

University of Copenhagen. Vurdering af pakke af tiltak til at fremme biogasudbygningen Jacobsen, Brian H. Publication date: 2011

University of Copenhagen. Vurdering af pakke af tiltak til at fremme biogasudbygningen Jacobsen, Brian H. Publication date: 2011 university of copenhagen University of Copenhagen Vurdering af pakke af tiltak til at fremme biogasudbygningen Jacobsen, Brian H. Publication date: 2011 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation

Læs mere

Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2012/13 52. regnskabsår

Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2012/13 52. regnskabsår Jelling Varmeværk a.m.b.a. Årsregnskab 2012/13 52. regnskabsår Nærværende regnskab er et sammendrag af Varmeværkets årsrapport for 2012/13. Årsrapporten er afgivet med følgende konklusion: Revisionen har

Læs mere

STØVRING KRAFTVARMEVÆRK

STØVRING KRAFTVARMEVÆRK STØVRING KRAFTVARMEVÆRK GENERALFORSAMLING 2013 VELKOMMEN 28-11-2013 1 28-11-2013 2 FORBRUGERE 50 96 150 172 201 254 350 369 412 443 486 567 689 739 775 824 911 977 997 1005 1030 1034 1049 1088 1210 1250

Læs mere

CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed

CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2016 CO2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed Natur og Klima Svendborgvej 135 Sagsnr. 17/14850 5762 V. Skerninge Udgivet september 2017 CO 2-opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2016

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt 11. august 2017 J.nr. 2017-2271 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 339 af 10. april 2017 (alm.

Læs mere

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015

Høringsudkast til ENS' afgørelse om dispensation fra det af Energitilsynet fastsatte prisloft for 2015 HØRINGSUDKAST Dansk Fjernvarme Att. John Tang Merkurvej 7 6000 Kolding Sendt via mail mail@danskfjernvarme.dk og jt.@danskfjernvarme.dk Kopi til: Energitilsynet via post@energitilsynet.dk og tbho@energitilsynet.dk

Læs mere

Status for barmarksværkernes økonomi og mulige tiltag til lavere varmepriser

Status for barmarksværkernes økonomi og mulige tiltag til lavere varmepriser N OT AT 12. december 2011 J.nr. Ref. OO Status for barmarksværkernes økonomi og mulige tiltag til lavere varmepriser I 1990 erne blev der etableret kollektiv varmeforsyning i større landsbyer, hvor der

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Tilskud til elproduktion) over afgørelse af 9. november 2000 fra om efterregulering af supplerende tilskud til

A F G Ø R E L S E. (Tilskud til elproduktion) over afgørelse af 9. november 2000 fra om efterregulering af supplerende tilskud til ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 4. maj 2001 J.nr. 97-242-0001 HJD A F G Ø R E L S E (Tilskud til elproduktion) Klage fra over afgørelse

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse Grønt Regnskab 2012 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2012 Indhold Grønt Regnskab 2012 Indledning til Grønt Regnskab 2012 s. 3 Elforbrug s. 5 Varme forbrug s. 6 Vandforbrug

Læs mere