10 krav til godkendelsesmodellen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 krav til godkendelsesmodellen"

Transkript

1 FORBUND 10 krav til godkendelsesmodellen FOAs anbefalinger til godkendelsesmodellen på ældreområdet

2 Indhold Indledning 3 Kvalitet i opgavevaretagelsen De rette kompetencer 4 Fælles udvikling til gavn for borgere og medarbejdere 6 Vidensdeling og ytringsfrihed 7 Dokumentation for løn og ansættelsesforhold 8 Sociale klausuler 9 Underleverandører og kædeansvar 10 Sikkerhedsstillelse og soliditet 11 Ansvar og forsikring ved arbejdsskade 13 Arbejdsmiljø 14 Kontrol og misligholdelse 16 I samme serie 19 Politisk ansvarlig: Dennis Kristensen Redaktion: Neel Mark Wraae og Maria Bregnhardt Produktion: Grafisk Team og FOAs trykkeri KA_10 krav til godkendelsesmodellen

3 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 3 Indledning Der har siden 2003 været krav om, at kommunerne skal tilbyde borgere, der er visiteret til praktisk bistand eller personlig pleje, et frit valg af leverandører. Derfor har de fleste kommuner, som har myndighedsansvaret for de leverede ydelser, brugt en godkendelsesmodel. Her har de stillet krav til kvalitet og fastsat en pris, som alle private leverandører kan blive godkendt til at levere til. Tanken med godkendelsesmodellen har været, at de private skulle konkurrere på kvalitet til en fast pris. Godkendelsesmodellen har betydet, at en række kommuner har haft uhensigtsmæssigt mange leverandører. Det har siden 2013 været muligt, at udbyde opgaver samlet på ældreområdet. Det vil sige, at kommunen ikke længer skulle lave 2 forskellige udbud, hvis de ville udbyde både et plejecenter og et distrikt. I et udbud er der præcise krav til, hvilke betingelser en leverandør skal leve op til for at overholde kontrakten. Kommunerne har traditionelt ikke stillet samme krav til leverandører i godkendelsesmodellen som der bliver stillet i udbudsmaterialer. FOA mener, at der skal være mere fokus på, hvilke krav leverandører skal leve op til, når de skal godkendes som leverandører. FOA vil gerne bidrage med forslag til, hvordan kommunerne sikrer, at det er virksomheder med ordnede forhold, der bliver godkendt, og hvor sandsynligheden for at virksomhederne går konkurs minimeres mest muligt.

4 4 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Kvalitet i opgavevaretagelsen De rette kompetencer Krav til faglighed Godkendte private aktører skal leve op til samme kvalitetsstandarder som kommunen selv. For at sikre, at det bliver overholdt, så er det vigtigt, at medarbejderne i den private virksomhed har en social- og sundhedsuddannelse. Medarbejdere, der udfører praktisk hjælp, skal også være socialog sundhedsuddannede, da de har væsentlige opgaver i forhold til rehabilitering, og det er nødvendigt med en løbende faglig vurdering af borgernes tilstand. FOA anbefaler, at der stilles krav om, at den private leverandør lever op til samme uddannelsesniveau, som kommunen selv har. Dermed er det realistisk, at den private leverandør kan overholde forpligtigelsen i forhold til kvalitetsstandarderne. Det vil også være muligt for leverandøren at ansætte medarbejder uden uddannelse, hvis medarbejderen inden for en kort periode får en uddannelsesaftale svarende til, hvad kommunen har af aftaler for egne medarbejdere. Krav til kompetenceudvikling Viden og metoder til pleje og omsorg ændrer sig hele tiden, og både de private og de kommunale medarbejdere skal hele tiden være kvalificeret til at varetage de visiterede opgaver. Det kræver løbende kompetenceudvikling af både ledere og medarbejdere. Krav til ledelse Det er vigtigt, at ledelsen har de rette kompetencer, da det i høj grad er ledelsen, der har overblik over løn, likviditet, soliditet, drift samt andre vitale forhold i forretningen. Hvis ledelsen er faglig kompetent, så er der større sandsynlighed for, at problemer og udfordringer bliver håndteret rettidigt. Der bør være en sundhedsfaglig repræsentant i ledelsen. FOA anbefaler, at der stilles krav om, at de private medarbejdere tilbydes kompetenceudvikling i et omfang,

5 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 5 social- og sundhedsuddannelse der svarer til den kommunale kompetenceudvikling. Og der skal fremlægges dokumentation for ledelseskonpetencer i virksomheden. Case: Faaborg-Midtfyn Kommune Leverandørens medarbejdere skal have en social- og sundhedsuddannelse. I særlige situationer kan personale med anden baggrund - efter ansøgning og i en dialog med kommunen herom - godkendes. Når der på grund af mangel på uddannet personale ansættes ikkeuddannet personale til praktisk hjælp, gælder, at personalet skal have den fornødne viden, så de i hvert enkelt tilfælde er i stand til at medinddrage borgerne med henblik på det aktiverende sigte under vejleding fra det uddannede personale. Der skal senest 3 måneder efter ansættelsen følges op på introduktionsprogrammet. Case: Silkeborg Kommune For at sikre et tilstrækkeligt og opdateret kompetenceniveau, stilles der endvidere krav om, at leverandøren gennemfører relevant faglig efteruddannelse for de medarbejdere, der løser opgaver i Silkeborg Kommune i et niveau svarende til mindst 2 kursusdage/år/fuldtidsmedarbejder.

6 6 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Fælles udvikling til gavn for borgere og medarbejdere Det er vigtigt, at der er udvikling på tværs af både kommunale og private medarbejdere. Der skal være kontinuitet i hjælpen, uanset om borgeren skifter leverandør. Borgerne har krav på samme hjælp, uanset hvilken leverandør de har. Hvis kommunen ikke sikrer vidensdeling og skaber fælles udvikling, så er der risiko for, at hjælpen udvikler sig i forskellig retning, alt efter hvilken leverandør den ældre har. FOA anbefaler, at kommunerne nedsætter en arbejdsgruppe med deltagelse af de private leverandører, der sammen sikrer, at alle medarbejdere får fælles faglig viden om udvikling af ældreområdet i kommunerne.

7 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 7 Vidensdeling og ytringsfrihed Uanset om det er en kommunal eller privat leverandør af praktisk bistand eller personlig pleje, så er det kommunens ansvar, at faglighed og kvalitet er i orden. Derfor er det vigtigt, at kommunen har viden om det arbejde hos de private leverandører da kommunen ikke har samme adgang til viden fra private medarbejdere som kommunale medarbejdere. Der er forskellige måder til at sikre vidensdeling fra de private leverandører til kommunen. der efterfølgende kan rettes op på fejl og mangler. FOA anbefaler, at der stilles krav om, at leverandøren er omfattet af samme principper om offentlighed, som den kommunale leverandør er underlagt. FOA anbefaler, at klager over hjælp altid skal videresendes til kommunen, så man kan høste erfaringer, og Case: Aalborg Kommune Leverandøren udfører opgaven på vegne af kommunen. Derfor er leverandøren forpligtet til at udføre arbejdet i overensstemmelserne med principperne i offentlig forvaltning, dvs. overholdelse af tavshedspligt, klageadgang, notatpligt m.v. Leverandørens samarbejde med kommunen er ligeledes omfattet af offentlighedsloven og forvaltningslovens regler om aktindsigt.

8 8 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Dokumentation for løn og ansættelsesforhold Erfaringen viser, at mange kommuner ikke stiller krav om løn- og ansættelsesforhold herunder arbejdsklausuler i deres kontrakter med private leverandører. Hvis man sikrer overenskomstmæssige løn- og ansættelsesforhold, så undgår man unfair konkurrence. Firmaer uden overenskomst er med til at presse de ordentlige firmaer i konkurrencen. Derudover sikrer man, at kompetente medarbejdere har langt større incitament til at søge ansættelse hos de private leverandører. FOA anbefaler, at en leverandør enten oplyser, hvilken overenskomst de er omfattet af eller på anden måde beskriver, hvordan de garanterer at medarbejdernes løn- og ansættelsesforhold ikke er mindre gunstige end den landsdækkende overenskomst på området, hvilket vil sige, at man er forpligtiget af ILO 94. FOA anbefaler derudover, at den relevante faglige organisation har adgang til arbejdspladsen herunder hos underleverandører, med mulighed for at kontrollere at leverandøren overholder kravene om overenskomstmæssig løn- og ansættelsesvilkår. Case: Svendborg Kommune Hvis du bryder vilkårene i arbejdsklausulerne, kan du risikere at blive pålagt en bod eller blive udelukket fra at arbejde for Svendborg Kommune i en periode. Det gælder, uanset om du er direkte leverandør eller underleverandør. Når du bliver inviteret til at byde på en opgave, vil du få udleveret en liste over de leverandører, der er udelukket fra at arbejde for Svendborg Kommune, så du er bekendt med, hvilke underleverandører vi ikke indgår i samarbejde med.

9 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 9 Sociale klausuler De sociale forpligtigelser skal ikke kun varetages af den kommunale leverandør. Det er væsentligt, at der bliver stillet proportionale krav om, at de private leverandører også varetager opgaver i forhold til elever, ansættelser på særlige vilkår og øvrige sociale forpligtigelser. FOA anbefaler, at kommunen indskriver princippet om følg eller forklar, for alle leverandører, uagtet kontraktens varighed og værdi. Case: Horsens Kommune Kommunen stiller krav om, at leverandører af praktisk hjælp og personlig pleje påtager sig uddannelse af det antal social- og sundhedshjælperelever, der står i rimeligt forhold til de af leverandøren leverede ydelser. Antallet af elever skal svare til 1 elev pr. opgavemængde svarende til 10 fuldtidsstilinger. Praktikstedet skal kunne godkendes af Social- og Sundhedsskolen. Case: Favrskov Kommune Det er således et ønske fra kommunens side, at leverandøren indgår i et samarbejde med Favrskov Kommunes Jobcenter om en social klausul med følgende mulige indhold: Besætte en eller flere af de stillinger, der anvendes til at opfylde denne kontrakt, med arbejdstagere fra særlige persongrupper, fx ledige. Samarbejdet kan fx udmøntes i arbejdsprøvningspladser, jobtræningspladser og fleksjob eller lignende i leverandørens virksomhed. Initiativer der kan afhjælpe sygdom hos leverandøren, dvs. initiativer der kan afhjælpe kommunens omkostninger til sygedagpenge.

10 10 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Underleverandører og kædeansvar Kommunen skal sikre sig, at hovedleverandøren kun i begrænset omfang bruger underleverandører. Dette er for at sikre kontinuitet i kvaliteten, kommunens muligheder for løbende opfølgning og dialog med leverandøren, samt at borgeren er sikret kendte ansigter ved besøg i hjemmet. FOA anbefaler, at hvis en leverandører bruger underleverandører, skal disse godkendes af kommunen. De krav, der stilles til hovedleverandøren, skal eventuelle underleverandører også leve op til, og det er virksomheden som kommunen har en kontrakt med som har ansvaret for at underleverandørerne overholder vilkårene. Det vil sige, der er tale om kædeansvar. Case: Esbjerg Kommune Det er tilladt den godkendte underleverandør at anvende underleverandører. Såfremt leverandøren anvender underleverandører, er leverandøren personligt og direkte ansvarlig for underleverandøren i samme omfang, som hvis leverandøren selv havde udført opgaven. Der stilles samme betingelser til en underleverandør, som til den godkendte virksomhed. Den godkendte virksomhed er i alle forhold sammen med underleverandøren ansvarlig over for EK [ ]. Case: Brønderslev Kommune Leverandøren er ikke berettiget til at anvende underleverandører. Leverandøren er dog berettiget til undtagelsesvis at benytte vikarbureauer under forudsætning af, at disse løser opgaven på tilsvarende vis.

11 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 11 Sikkerhedsstillelse og soliditet Før en leverandør godkendes, skal kommunen sikre sig, at ejeren af virksomheden ikke er registreret i konkurskarantæneregisteret. Har kommunen viden om, at en ejer af en virksomhed tidligere er gået konkurs, men ikke er registreret i konkurskarantæneregistreret, skal kommunen sikre, at der er ekstra opfølgning på virksomhedens økonomiske forhold. Der skal stilles en garanti, der svarer til, at kommunen kan overtage forpligtigelser ved evt. konkurs, uden at blive påført ekstraomkostninger. Disse forpligtigelser kan være overtagelse af medarbejdere fra leverandøren, hvor kommunen vil være forpligtiget til at leve op til lov om virksomhedsoverdragelse. Derfor skal de private leverandører stille en økonomisk sikkerhed fx i form af en bankgaranti. til feriepenge, pension m.m. Alternativt svarende til vikardækning i 3 måneder, på samme aktivitetsniveau, som opgaven bliver løst ved i henhold til kontrakten. FOA anbefaler, at sikkerhedsstillelsen svarer fuldt ud til den samlede risiko, kommunen løber ved en konkurs eller betalingsstandsning. Størrelsen på sikkerhedsstillelsen justeres årligt proportionelt med antallet af borgere. I øvrigt henvises til pjecen Fair konkurrence uden konkurser. Den økonomiske sikkerhed bør som minimum svare til 1 måneds lønomkostninger plus øvrige forpligtigelser

12 12 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Case: Gentofte Kommune Leverandøren skal foretage en økonomisk grundsikkerhedsstillelse i form af en anfordringsgaranti på kr. ved godkendelsen uafhængig af antal leverede timer. Derudover kan Gentofte Kommune påkræve, at leverandøren stiller en yderligere garanti afhængig af leverandørens gennemsnitlige leverede timetal pr. uge: 50 timer udløser en ekstra garanti på kr. 100 timer udløser en ekstra garanti på kr. osv. Case: Københavns Kommune Leverandører af personlig og praktisk hjælp skal foretage en økonomisk sikkerhedsstillelse på kr. pr. lokalområde uanset antallet af ydelser i form af en anfordringsgaranti i et anerkendt pengeinstitut. Garantien skal senest stilles ved underskrivelse af kontrakten og skal gælde indtil 6 måneder efter aftalens udløb. Den økonomiske sikkerhedsstillelse revurderes af forvaltningen en gang årligt ved årets udgang. Hvis en leverandør yder personlig hjælp til over 50 borgere eller praktisk hjælp til 150 borgere i et lokalområde skal ydes en sikkerhedsstillelse på kr. pr. lokalområde i form af en anfordringsgaranti i et anerkendt pengeinstitut pr. lokalområde og skal gælde indtil 6 måneder efter aftalens udløb.

13 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 13 Ansvar og forsikring ved arbejdsskade Foruden den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, bør leverandøren have en erhvervsansvarsforsikring, der sikrer kompensation til de medarbejdere, der kommer til skade under udførelsen af deres arbejde. Hvis leverandøren har en erhvervsansvarsforsikring, sikrer dette, at leverandøren kan betale de retmæssige udgifter, og at medarbejderen ikke skal føre sag mod leverandøren. FOA anbefaler, at kommunen udover den lovpligtige arbejdsskadeforsikring ligeledes stiller krav om, at virksomheden har en erhvervsansvarsforsikring, således at medarbejderne er dækket, skulle uheldet være ude. Case: Syddjurs Kommune Leverandøren hæfter også for arbejdsskader på elever og praktikanter, så længe de er under leverandørens instruktionsbeføjelse. Leverandørens arbejdsskadeforsikring skal således omfatte denne persongruppe. Hvis skadelidte rejser krav mod kommunen i anledning af skader af enhver art, skal leverandøren friholde kommunen for ethvert krav og enhver udgift, herunder tillige sagsomkostninger, renter mv., som et sådant krav måtte medføre. Leverandøren er forpligtet til at være dækket af sædvanlige forsikringer, herunder en erhvervsansvarsforsikring [ ]. Myndighedsafdelingen vil kræve dokumentation herfor senest ved underskrivelse af kontrakt og bede leverandøren forny dokumentation én gang årligt.

14 14 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Arbejdsmiljø Kommunen har ansvaret for, at de private er gjort bekendt med de gældende regler og lovgivning om arbejdsmiljø. Kommunen bør i sit godkendelsesmateriale stille krav om, at leverandøren har en trivselspolitik, der blandt andet skal indeholde en fraværspolitik, fastholdelsespolitik, voldspolitik, velfærdsforanstaltninger (som pauser, spiseforhold, toiletforhold), derudover skal kommunen stille krav til, at virksomheden udarbejder og overholder APV hos borgeren. FOA anbefaler, at de private leverandører har samme mulighed for at håndhæve medarbejdernes arbejdsmiljø som kommunen har. Det vil sige, at leverandøren ligesom kommunen - skal have mulighed for fx at afvise borgere, der ikke ønsker hjælpemidler, som er nødvendige for medarbejdernes arbejdsmiljø. Derudover kan kommunen årligt udbede sig resultat af arbejdspladsens trivselsundersøgelse. Ved påtale fra Arbejdstilsynet og andre offentlige instanser, skal leverandøren informere kommunen. Case: Slagelse Kommune Det skal tilstræbes at finde løsninger, der tilgodeser både borgere og medarbejdere. En konstruktiv og respektfuld dialog med borgeren og evt. pårørende/netværk er afgørende her for at bidrage til at arbejdsmiljølovgivningen kan overholdes. Der kan ikke dispenseres fra Arbejdsmiljølovgivningen under henvisning til borgerens krav på ydelser efter Serviceloven og/eller Sundhedsloven. Det kan være nødvendigt at indskrænke borgerens muligheder for ydelser efter Serviceloven og Sundhedsloven under henvisning til arbejdsmiljøet.

15 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 15 Case: Aarhus Kommune Arbejdet skal kunne udføres under sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold i borgerens hjem. Der vil derfor blive lavet en arbejdspladsvurdering (APV), da eksempelvis hjælpemidler, el-ledninger, el-apparater mv., som personalet skal bruge, skal være i orden. Det kan være nødvendigt at ommøblere, fjerne tæpper og/eller installere tekniske hjælpemidler i hjemmet, før borgeren kan få hjælp, for eksempel ved at udskifte sengen med en plejeseng.

16 16 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN Kontrol og misligholdelse Det er afgørende, at kommunen løbende foretager kontrol og opfølgning på kontrakterne. Foruden det lovpligtige tilsyn, som kommunen skal foretage for at sikre, at borgeren får den visiterede ydelse, og at leverandøren lever op til kvalitetstandarderne, skal kommunen ligeledes udarbejde en plan og afsætte ressourcer til løbende kontrol af kontrakten. Det er kommunens ansvar at sikre, at skatteydernes penge bliver forvaltet bedst muligt, hvorfor kontrol af privatleverandørerne er en kommunal forpligtigelse. FOA anbefaler, at kommunen har udarbejdet en tilsynspolitik, hvor der er afsat ressourcer til løbende at kunne følge op på alle de elementer, der er i kontrakten. Kommunen bør stille krav om, at leverandøren til enhver tid er forligtiget til at stille oplysninger om medarbejdere, vagt- og køreplaner og lign. til rådighed for kommunen. FOA anbefaler, at kommunen har en klar beskrivelse af, hvad en misligholdelse er, og hvad en væsentlig misligholdelse er. Der skal være klarhed over, hvad konsekvenserne er ved at misligholde en kontrakt. Case: Københavns Kommune [ ] rykker det nye indsatsteam ud på både aftalte og uanmeldte besøg på de arbejdsplader, hvor kommunens leverandører udfører arbejde. Det kan fx være i forbindelse med daginstitutionsbyggerier eller rengøringsarbejde på plejehjem. Her tjekker indsatsteamet bl.a. arbejds- og opholdstilladelser, ansættelseskontrakter, lønsedler og lønregnskab. Såfremt leverandøren ikke lever op til de i kontraktuelle forpligtigelser, skal kommunen have mulighed for at opsige kontrakten med et passende varsel.

17 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 17 Case: Frederikshavn Kommune I tilfælde af væsentlig misligholdelse kan kontrakten straks ophæves, og misligholdelsesbeføjelser gøres gældende i overensstemmelse med dansk rets almindelige regler [ ]. Som eksempler på væsentlig misligholdelse er overtrædelser af offentlige påbud, brud på tavshedspligten, ulovlig magtanvendelse, vold mod borgeren, bedrageri, ansatte stjæler fra borgeren eller Frederikshavn Kommune. Såfremt leverandøren gentagne gange har misligholdt sine forpligtigelser i henhold til nærværende kontrakt, og på opfordring ikke har udbedret de misligholdte forhold, og samarbejdet som følge heraf skønnes udsigtsløst, er denne situation at sidestille med væsentlig misligholdelse. Som eksempler på misligholdelse er undladelse af at følge op på klager, mangelfuld registrering i CSC, mangler ved den leverede ydelse, borgernes ejendom ødelægges, medarbejderen optræder ikke respektfuldt i mødet med borgeren, den leverede ydelse lever ikke op til kvalitetsstandarderne. Kommunen anvender en såkaldt påbudsprocedure, hvis kommunen oplever, at der er problemer med måden hvorpå leverandøren løser sine opgaver. Der er 3 former for påbud: Grøn procedure Gul procedure Rød procedure.

18 18 FOA 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN NOTER social- og sundhedsuddannelse

19 10 KRAV TIL GODKENDELSESMODELLEN FOA 19 I samme serie Du kan læse mere om FOAs holdninger og politik samt hente yderligere inspiration i pjecerne via foa.dk: 10 argumenter mod udlicitering FORBUND Så gør det dog ordentligt! FOAs krav til udbud og udlicitering Fair konkurrence uden konkurser FOAs anbefalinger og krav til kommunerne Fair konkurrence uden konkurser ABC om udlicitering Vejledning om kontrolbud

20 AUGUST krav til godkendelsesmodellen FOAs anbefalinger til godkendelsesmodellen på ældreområdet Det har siden 2003 været et krav, at kommunerne skal sikre, at man kan vælge en privat leverandør, når man er visiteret til praktisk bistand eller personlig hjælp. Mange kommuner har valgt at bruge en godkendelsesmodel, hvor kommunen stiller krav, som private skal leve op til. Der har ikke været meget fokus på de krav, kommunerne stiller til godkendelsesmodellen. Her er FOAs bud på, hvordan man i højere grad kan sikre, at de krav, der stilles til de private leveran dører er relevante og fair. FOA Staunings Plads København V Tlf foa.dk FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vores medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn og moderne, ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave i FOA er også at sikre et stærkt fagligt fællesskab. Ved at stå sammen i FOA, står hvert enkelt medlem stærkere. Og med den fælles styrke kan vi optræde handlekraftigt.

Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85

Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85 Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85 Godkendt af Byrådet den 26. august 2015 Indledning Hillerød Kommune yder

Læs mere

Private leverandører af socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Private leverandører af socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Hillerød Kommunes kvalitetsstandard for Private leverandører af socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 til voksne i eget hjem Godkendt af Byrådet den 27. april 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fair forhold og fair konkurrence

Fair forhold og fair konkurrence Til Københavns Kommunes leverandører Til Københavns Kommunes leverandører Fair forhold og fair konkurrence for dig og dine medarbejdere København mod social dumping Side 1 Tak fordi du er leverandør til

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje

Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje Forslag til skærpede krav til forhold vedr. medarbejdere hos leverandører i forbindelse med praktisk hjælp og personlig pleje Område Værdier Arbejdsklausuler nu * Leverandøren skal i mødet med borgeren

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

1. Kvalitetskrav til leverandører af personlig og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune (Integreret pleje)

1. Kvalitetskrav til leverandører af personlig og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune (Integreret pleje) GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Den 11.10.2011 Adam Permin 1. Kvalitetskrav til leverandører af personlig og praktisk hjælp i Gladsaxe Kommune (Integreret pleje) Kvalitetskravene til

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ændring i lovgivning om frit valg i ældreplejen

Forslag til folketingsbeslutning om ændring i lovgivning om frit valg i ældreplejen 2016/1 BSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. marts 2017 af Stine Brix (EL), Pernille Schnoor (ALT) og Kirsten Normann Andersen (SF) Forslag

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bilag 1 Tillæg til kontrakt arbejdsklausuler mellem Horsens Kommune Teknik og miljø Rådhustorvet

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

BILAG A UDKAST TIL KONTRAKT

BILAG A UDKAST TIL KONTRAKT 1. Parterne Mellem Ankestyrelsen (i det følgende benævnt Ordregiver ) og Tilbudsgiver (i det følgende benævnt Leverandøren ) CVR-nr. er dags dato indgået følgende kontrakt (herefter benævnt "Kontrakten")

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

Godkendelsesdokument. godkendelse som leverandør af praktisk og personlig hjælp og pleje i Gentofte Kommune

Godkendelsesdokument. godkendelse som leverandør af praktisk og personlig hjælp og pleje i Gentofte Kommune godkendelse som leverandør af praktisk og personlig hjælp og pleje i Gentofte Kommune Udarbejdet af: Pleje & Sundhed Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1. Godkendelsesprocedure... 3 1.1. Indledning...3 2.

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

Kvalitetskrav til leverandører. af personlig pleje og praktisk hjælp. i Bornholms Regionskommune

Kvalitetskrav til leverandører. af personlig pleje og praktisk hjælp. i Bornholms Regionskommune Kvalitetskrav til leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp i Bornholms Regionskommune 31. januar 2014 Indholdsfortegnelse: 1 GENERELLE KRAV TIL LEVERANDØRERNE... 2 2 OMFANG... 2 3 ØKONOMISKE FORHOLD...

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever?

1. Hvilke konkrete krav stiller vi til henholdsvis løn- og arbejdsvilkår, sociale klausuler og flexjob og elever? Notat 29. august 2017 Sagsbeh.:ANLU J.nr.: 00.22.00-P22-1-17 Spørgsmål fra Sine Heltberg den 1/3-2017 om, hvilke krav stiller vi til henholdsvis løn, arbejdsvilkår og sociale klausuler på sundheds- og

Læs mere

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder...

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder... CSR - Leverandør (Corporate Sociale Responsibility) Indhold 1 Generelle krav... 2 1.1 Menneskerettigheder... 2 1.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 1.3 Miljø... 2 1.4 Anti-korruption... 2 2 Specifikke krav...

Læs mere

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken.

De budgetansvarlige og aftaleholdere i kommunens aftaleenheder er ansvarlige for, at indkøbene foretages i overensstemmelse med indkøbspolitikken. Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for kontraktindgåelse, arbejdsklausuler, det gode indkøb og leasingaftaler Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde:

Læs mere

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud.

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud. Til Skanderborg Kommune FOA Silkeborg-Skanderborg takker Skanderborg Kommune for henvendelsen vedrørende input i forbindelse med kommunens Standard for brug af arbejdsklausuler i forbindelse med udbud.

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet

FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet Til ministre og udvalgsmedlemmer FOAs bemærkninger til regeringens udspil om forebyggelse af konkurser på ældreområdet Den 3. september 2017 offentliggjorde regeringen deres tanker om et serviceeftersyn

Læs mere

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører...

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører... 1 Indhold Indledning... 3 1. Udbudsrunder... 3 2. Offentliggørelse... 3 3. Tidsfrister... 3 4. Ligebehandling... 3 5. Udelukkelse af leverandører... 3 6. Krav til tilbud... 3 7. Halmmængde... 3 8. Evaluering

Læs mere

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Tine Rostgaard Professor MSO, Aalborg Universitet Danske Ældreråd Ældrepolitisk konference 12 maj 2015 Hotel Nyborg Strand Dagens

Læs mere

Frit valg inden for pleje og praktisk hjælp

Frit valg inden for pleje og praktisk hjælp FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Frit valg inden for pleje og praktisk hjælp Godkendelse af leverandør Indholdsfortegnelse FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE... 1... 1... 1 Godkendelse af leverandør... 1 1. Indledning...

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning 2013 Formål Det overordnede mål med Roskilde Forsynings A/S indkøbs- og udbudspolitik er at skabe rammerne for, hvordan Roskilde Forsyning A/S og underliggende

Læs mere

Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice

Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice Norddjurs Kommune Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget...3 2. Betingelser...3 3. Sikkerhedsstillelse...3 4. Afregning...3

Læs mere

Selvvalgt hjælper 94 Dok nr

Selvvalgt hjælper 94 Dok nr Tårnby Kommune Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandard 2019 Selvvalgt hjælper 94 Dok nr. 274066-16 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Lov om social service 94 En person, som er berettiget

Læs mere

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Januar 2017

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Januar 2017 Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune Januar 2017 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ansøgning... 3 Ansøger... 3 Anfordringsgaranti

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Rammeaftale om Vandledningsarbejder 2015-2017 Koncept til kontrakt 2015-07-30 1 Indholdsfortegnelse 1. PARTERNE... 3 2. AFTALEN... 3 3. AFTALEGRUNDLAG... 3 4. ENTREPRENØRENS YDELSER...

Læs mere

Dreist Advokater CVR: 17 00 32 75

Dreist Advokater CVR: 17 00 32 75 Side 2 af 5 2. ANSÆTTELSESFORHOLDETS BEGYNDELSESTIDSPUNKT OG VARIGHED 2.1. Ansættelsen sker til tiltrædelse den 2.2. Såfremt ansættelsesforholdet er midlertidigt, angives en slutdato: ARBEJDSSTED 3. 3.1.

Læs mere

1 of 10. Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice

1 of 10. Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice 1 of 10 Kontrakt til godkendelse af leverandør under Frit valg ordningen madservice Syddjurs Kommune Januar 2014 2 of 10 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget 3 2. Betingelser 3 3. Sikkerhedsstillelse 3 4.

Læs mere

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg 18. marts 2014 Aalborg Kommune Boulevarden 13 9100 Aalborg Høringssvar om brug af arbejds- og uddannelsesklausuler i Aalborg Kommune DI Aalborg takker for muligheden for at kommentere på kommunens udspil.

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Juli 2018

Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune. Juli 2018 Vejledning til ansøgning om godkendelse som leverandør efter fritvalgsordningen for personlig pleje i Herlev Kommune Juli 2018 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ansøgning... 3 Ansøger... 3 Anfordringsgaranti

Læs mere

Kontrakt til godkendelse af leverandører under. Frit valg - ordningen

Kontrakt til godkendelse af leverandører under. Frit valg - ordningen Kontrakt til godkendelse af leverandører under Frit valg - ordningen Svendborg Kommune Maj 2014 1 Indhold 1 Grundlag 2 Generelle betingelser 3 Betaling 4 Den private leverandørs forsikringer 5 Overdragelse

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 6 Forslag til revideret Udbuds- og Indkøbspolitik 2014 83.00.00P22-0013 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 13-05-2014 15 Kommunalbestyrelsen 22-05-2014 6 Hvem beslutter

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

Fair løn- og arbejdsvilkår

Fair løn- og arbejdsvilkår Fair løn- og arbejdsvilkår for dig og dine kolleger København mod Side 1 social dumping Træk i arbejdstøjet under fair forhold Tak, fordi du arbejder på en opgave for Københavns Kommune du er med til at

Læs mere

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard 2016

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard 2016 Personlig hjælp og pleje Kvalitetsstandard 2016 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet for personlig pleje i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2016.

Læs mere

Kontrakt vedr. levering af socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85

Kontrakt vedr. levering af socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85 Kontrakt vedr. levering af socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85 Dato Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsafdelingen Kontrakt vedr. levering af socialpædagogisk støtte Køge Rådhus

Læs mere

personlig pleje og delegerede sygeplejeydelser Tillæg til Kvalitetskrav til private leverandører af

personlig pleje og delegerede sygeplejeydelser Tillæg til Kvalitetskrav til private leverandører af Kvalitetskrav til private leverandører af personlig pleje og delegerede sygeplejeydelser Tillæg til Kvalitetskrav til private leverandører af personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp, madservice September

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bemærk: læs Horsens Kommune Retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul]... 6 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 8 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

Morsø Kommune. Godkendt Tilsynspolitik. Tilsynspolitik

Morsø Kommune. Godkendt Tilsynspolitik. Tilsynspolitik Morsø Kommune Tilsynspolitik Godkendt 2017 Tilsynspolitik Tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp i hjemmeplejen og madservice Morsø Kommune fører tilsyn med madservice, personlige og praktiske

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Godkendelse af leverandører i henhold til genoptræning efter Sundhedslovens 140

Godkendelse af leverandører i henhold til genoptræning efter Sundhedslovens 140 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Godkendelse... 2 2.1 Hvad kan der søges godkendelse til... 2 2.2 Godkendelsesform og bindingsperiode... 2 2.3 Kontraktgrundlag og aftaleperiode... 3 2.4 Ændringer

Læs mere

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler KONTRAKTBILAG 11 Krav om uddannelses- og praktikaftaler Sagsnummer.: 18/561 KRAV OM UDDANNELSES- OG PRAKTIKAFTALER Vejledning til tilbudsgiver/leverandør På baggrund af Regeringens og Danske Regioners

Læs mere

1. Generelle krav til leverandøren

1. Generelle krav til leverandøren 1. Generelle krav til leverandøren Leverandøren forventes at kunne levere ydelser til hele kommunen. Leverandøren skal være kendt med gældende lovgivning på området. Leverandøren skal være bekendt med

Læs mere

Frit valg inden for personlig hjælp og pleje og praktisk hjælp Godkendelse af leverandør

Frit valg inden for personlig hjælp og pleje og praktisk hjælp Godkendelse af leverandør FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Sundhed og Omsorg Frit valg inden for personlig hjælp og pleje og praktisk hjælp Godkendelse af leverandør Indholdsfortegnelse FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE... 1 Sundhed og Omsorg...

Læs mere

Bilag 3 Udkast til rammeaftale

Bilag 3 Udkast til rammeaftale Bilag 3 Udkast til rammeaftale 1. Parterne Nærværende rammeaftale er indgået mellem Vesthimmerlands Kommune Indkøbsenheden Himmerlandsgade 27 9600 Aars i det følgende kaldet VHK og Leverandør Virksomhed

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med kontraktarbejde. (Anvendes i alle

Læs mere

Indsamling af affald i Sorø Kommune

Indsamling af affald i Sorø Kommune Indsamling af affald i Sorø Kommune Bilag 3 Udkast til kontrakt Offentligt EU-udbud AffaldPlus Juni 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Kontraktparter... 3 2 Kontraktgrundlag... 3 3 Forventet årlig ydelse... 3

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen

Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen Erklæring om arbejdstager- og menneskerettigheder i transportbranchen Om denne erklæring Denne erklæring udspringer af Danish Crowns Supplier Code of Conduct og er udarbejdet på eget initiativ og i samarbejde

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

C. Privatinstitutionen skal årligt udarbejde en rapport om årets virksomhed og en plan for det kommende

C. Privatinstitutionen skal årligt udarbejde en rapport om årets virksomhed og en plan for det kommende Godkendelseskriterier for privatinstitutioner 1. Lovgivningen: Den private leverandør skal dokumentere, at privatinstitutionen lever op til: A. Dagtilbudslovens formålsbestemmelse, Kapitel 1, 1. Formålet

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Social- og sundhedshjælperelev Social- og sundhedsassistentelev Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg?

Læs mere

Kvalitetskrav til Frit Valg leverandører af Madservice i Bornholms Regionskommune Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6.

Kvalitetskrav til Frit Valg leverandører af Madservice i Bornholms Regionskommune Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. Kvalitetskrav til Frit Valg leverandører af Madservice i Bornholms Regionskommune Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Side 2 af 10 Indholdsfortegnelse: 1 GENERELLE KRAV TIL LEVERANDØRERNE...

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 STATSANSATTE FOA 3 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever

Læs mere

FN s handicapkonvention

FN s handicapkonvention PÆDAGOGISK FN s handicapkonvention Rettigheder for personer med handicap Indhold Indledning 3 Artikel 1 5 Formål Artikel 3 6 Gererelle principper 6 Artikel 19 8 Retten til et selvstændigt liv og til at

Læs mere

Kvalitetskrav Personlig pleje Indkøbsordning Rengøring Tøjvask. bekendt med og efterleve. bekendt med og efter- bekendt med og efter-

Kvalitetskrav Personlig pleje Indkøbsordning Rengøring Tøjvask. bekendt med og efterleve. bekendt med og efter- bekendt med og efter- Kvalitetskrav I nedenstående tabel formuleres de kvalitetskrav Albertslund Kommune stiller til en evt. leverandør og som leverandøren skal kunne indfri for at komme i betragtning som leverandør af praktisk

Læs mere

December Udbudspolitik

December Udbudspolitik December 2013 Udbudspolitik 1. Indledning Udbudspolitikken beskriver de overordnede rammer for at gennemføre udbud af såvel varer og tjenesteydelser som bygge- og anlægsopgaver. Udbudspolitikken supplerer

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

Aftale om FRIT LEVERANDØRVALG INDKØB/VAREUDBRINGNING

Aftale om FRIT LEVERANDØRVALG INDKØB/VAREUDBRINGNING Aftale om FRIT LEVERANDØRVALG INDKØB/VAREUDBRINGNING I Næstved kommune Mellem (i det følgende benævnt Kommunen ) Og Leverandør XX (i det følgende benævnt Leverandøren ) Side 1 af 5 Formål I henhold til

Læs mere

3 Aftalen Denne aftale er en aftale mellem ordregiver på den ene side og tilbudsgiver på den anden. Aftalen løber i 4 år.

3 Aftalen Denne aftale er en aftale mellem ordregiver på den ene side og tilbudsgiver på den anden. Aftalen løber i 4 år. INDSAMLING AF STORSKARLD I ETAGEEJENDOMME BILAG 5 UDKAST TIL AFTALE 1 Parterne Mellem Undertegnede Hillerød Affaldshåndtering A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Cvr. Nr. 31592593 i det følgende kaldet ordregiver,

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 oksenelever (fyldt

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april oktober 2018

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr. 1. april oktober 2018 FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1. april 2018-1. oktober 2018 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.4.2017 Indhold Basisløn 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 Uddannelsesassistenter

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 Tilsynspolitik Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2015 Acadre 14/16713 I

Læs mere

Vilkår vedr. Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler

Vilkår vedr. Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler MILJØ OG TEKNIK Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 2. marts 2015 Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: mbf@balk.dk Kontakt: Michael Fallesen Sagsid: 88.00.00-A00-1-13 Vilkår

Læs mere

Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd)

Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd) Indledning og formål Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd) Viborg Kommunes udbudspolitik indeholder en kortftet

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere