Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Minihåndbog om overenskomstforhandlinger"

Transkript

1 Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for, hvordan og i hvilken sammenhæng overenskomstkravene indgår, og hvordan forhandlingsvejene er på de forskellige overenskomstområder. 2. Overenskomsten Overenskomsten er et af flere arbejdsområder, der har til formål at forbedre medlemmernes arbejdsvilkår. Løn, pension, arbejdstid, ferie, barselsregler, ansættelses- og opsigelsesbestemmelser mv., fastlægges i overenskomsten. Arbejdsvilkårene er afhængige af andre faktorer også. Den lovgivning, der ligger til grund for arbejdet, de afsatte resurser til området, personalepolitikken, ledelsesstrukturen mv. har også indflydelse på arbejdsvilkårene, men reguleres ikke i overenskomsten. Enkelte delelementer reguleres både af lov of overenskomst. Overenskomstens barselsrettigheder bygger således oven på de rettigheder, der er fastlagt ved lov. De forhold, der ikke forhandles ved overenskomstforhandlingerne, kan der ikke stilles overenskomstkrav til. Her anvender foreningen andre handlemuligheder for at få indflydelse. De kollektive overenskomster er omdrejningspunktet i den danske model. Den danske model er kendetegnet ved, at det er arbejdsmarkedets parter de overenskomstbærende fagforeninger og arbejdsgiverforeninger der aftaler løn- og ansættelsesvilkårene. I overenskomstperioderne mellem overenskomstforhandlingerne har parterne fredspligt og skal i alle henseender fremme gode og rolige arbejdsforhold. Det vil blandt andet sige, at ingen af parterne må iværksætte kollektive kampskridt som strejke (arbejdstagerne) eller lockout (arbejdsgiverne). Endvidere skal medarbejderne respektere ledelsesretten, og ledelsesrepræsentanterne skal respektere de aftalte indskrænkninger i ledelsesretten. Det danske arbejdsmarked kendetegnes derfor i kraft af den danske model som et arbejdsmarked uden arbejdskampe og ved ordnede og aftalte arbejdsforhold. I forbindelse med indgåelse og fornyelse af overenskomster er hensigten således, at parterne aftaler prisen for fredspligten i en given overenskomstperiode (typisk 2 eller 3 år). Den aftalte fredspligt er en afgørende forudsætning for gode og rolige arbejdsforhold. Prisen for den aftalte fredspligt er indskrænkninger i ledelsesretten. At betegne ledelsesretten som et absolut begreb giver således ingen mening i den danske model. Hvis parterne ikke kan blive enige i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, kan konfliktmuligheden komme i anvendelse. Dette er nærmere beskrevet i afsnit 7.

2 3. Overenskomstforhandlingerne hvordan foregår det? Forud for udløbet af overenskomstperioden udveksler parterne krav til den kommende overenskomstfornyelse. Danmarks Lærerforening har medlemmer på både det kommunale, regionale og statslige arbejdsmarked. Derfor medvirker foreningen gennem sit medlemskab af Lærernes Centralorganisation ved alle forhandlingsbordene, og vi opstiller overenskomstkrav til alle disse forhandlinger. Der er DLF s højeste myndighed kongressen der vedtager foreningens overenskomstkrav. Forud for kongressens behandling af overenskomstkravene foregår der en lang proces, hvor overenskomstkravene behandles i foreningens organisatoriske led og blandt tillidsrepræsentanter og medlemmer. Skematisk ser det således ud: Overenskomstudvalget arbejde med kravforslag Overenskomstudvalget indstiller forslag til krav Hovestyrelsen vedtager de foreløbige krav De foreløbige krav udsendes til medlemsdebat i kredsene og de faglige foreninger Overenskomstudvalget samler op på medlemsdebatten og indstiller kravene til hovedstyrelsen Hovestyrelsen indstiller foreningens krav til kongressen De kongresdelegerede drøfter kravene med baglandet Kongressen vedtager foreningens endelige overenskomstkrav Kravene sendes til Lærernes Centralorganisation, som koordinerer de indkomne krav mellem alle de tilsluttede organisationer. LC s medlemsorganisationerne er: Danmarks Lærerforening (DLF), Frie Skolers Lærerforening (FSL), Uddannelsesforbundet, Socialpædagogernes Landsforbund (SL), LC- Lederforum, Handelsskolernes Lærerforening (HL), FOA.

3 De krav, som vedrører alle de kommunalt og regionalt ansatte, kaldes de generelle krav. De forhandles af Forhandlingsfællesskabet, som er forhandlingsorganisationen for alle de kommunale/regionale lønmodtagerorganisationer; fx HK, FOA, Dansk Sygeplejeråd, LC, BUPL. De generelle krav på statens område de krav, som vedrører alle de statslige ansatte forhandles af Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), som er forhandlingsorganisationen for alle de statslige lønmodtagerorganisationer. De generelle krav, som de enkelte organisationer har fremsat, koordineres i hhv. Forhandlingsfællesskabet og CFU, inden forhandlingerne med arbejdsgiverne går i gang. Arbejdsgiverne på det kommunale/regionale område er KL og Regionernes Lønnings- og TakstNævn (RLTN). Arbejdsgiverne på det statslige område er Moderniseringsstyrelsen/Finansministeriet. Arbejdsgiverne går til overenskomstforhandlingerne med deres krav. Herefter kan forhandlingerne gå i gang. 4. Generelle forhandlinger De generelle krav forhandles ved de generelle forhandlinger. Se også ovenfor. For at sikre mest mulig styrke bag organisationernes krav koordinerer organisationerne deres krav, så der er fuld opbakning bag kravene i de store forhandlingsfællesskaber, og der indgås en forhandlingsaftale mellem organisationerne, så der er faste spilleregler, hvis der opstår vanskeligheder mellem organisationerne, eller hvis en eller flere organisationer er i risiko for at blive kørt over af arbejdsgiverne. Efter OK13 er opmærksomheden blevet skærpet på velfungerende og effektive forhandlingsaftaler i Forhandlingsfællesskabet. Forud for de generelle forhandlinger aftaler de to parter lønmodtagernes forhandlere og arbejdsgivernes forhandlere en såkaldt køreplansaftale. I køreplansaftalen er der bl.a. aftalt frister for, hvornår de generelle forhandlinger og organisationsforhandlingerne skal være afsluttet, og der er fx også aftalt frister for, hvornår alle organisationsforhandlingerne skal være indledt. Elementer i de generelle forhandlinger er typisk: a. OK-rammen b. Generelle lønstigninger c. Reguleringsordning d. Midler til organisationsforhandlinger e. Andre generelle ansættelsesvilkår OK-rammen er udtryk for de samlede varige forbedringer som følge af overenskomstforhandlingerne. Den udtrykkes i procent af den samlede lønsum. Ved de kommunale OK15-forhandlinger udgjorde den samlede ramme 5,87 %. Heraf udgjorde de generelle lønstigninger 4,81%, reguleringsordningen blev skønnet til 0,61%, midler til organisationsforhandlingerne udgjorde 0,4%, og forbedring af andre generelle ansættelsesvilkår udgjorde 0,05%. Generelle lønstigninger er de aftalte stigninger, som lønsatserne på løntrin og skalatrin reguleres med.

4 Reguleringsordningen er den aftalte ordning, der skal sikre den samme lønudvikling på det offentlige arbejdsmarked som på det private arbejdsmarked, hvor der ofte sker en lønglidning i løbet af overenskomstperioden, fordi lønforhandlingerne sker ude på de enkelte virksomheder i løbet af perioden. Midler til organisationsforhandlinger: se afsnit 5. Andre generelle ansættelsesvilkår er fx: ferie, barsel, seniorpolitik, socialt kapitel, MED og tillidsrepræsentanter, der er indgået aftaler om de såkaldte generelle aftaler der henvises til i overenskomsterne. I folkeskoleoverenskomsten er der henvisning til disse aftaler i 22. I de fleste tilfælde afsluttes de generelle forhandlinger på det statslige område før forhandlingerne på det kommunale og regionale område. På den måde lægger de statslige forhandlinger den økonomiske ramme på hele det offentlige område. Da Lærernes Centralorganisation er repræsenteret ved både de statslige, regionale og de kommunale overenskomstforhandlinger, har LC - og dermed DLF - en central placering i forhandlingsbilledet. 5. Organisationsforhandlinger Som nævnt i afsnit 3 og 4 medvirker foreningen på alle 3 offentlige forhandlingsområder; både ved de generelle forhandlinger og ved organisationsforhandlingerne. I alt forhandles ved LC s organisationsborde op mod 40 overenskomster og aftaler. Ved årsskiftet 2017/2018 opsiges alle overenskomster og aftaler, og overenskomstkrav udveksles mellem parterne. Hvis der ikke er krav til alle aftaler det kunne fx være Aftale om gruppelivsforsikring indgår disse aftaler ikke i forhandlingerne, og aftalen kører uændret videre. Alle aftaler, der er krav til fra LC s eller arbejdsgivernes side, forhandles. Eksempler på emner, der stilles krav til og forhandles ved organisationsforhandlingerne: Lønindplacering og tillæg til forskellige stillingsgrupper, pension, fritvalgstillæg, arbejdstid, timelønnede. Hvor kommer pengene fra til organisationsforhandlingerne? Se også afsnit 4. I forbindelse med overenskomstens ramme bliver der typisk afsat midler til organisationsforhandlingerne. OK-forhandlingerne i 2011, 2013 og 2015 var præget af den økonomiske krise. Derfor blev det prioriteret, at størstedelen af overenskomstmidlerne skulle gå til generelle lønstigninger, og der blev kun aftalt få midler til organisationsforhandlingerne. På det statslige område har vi haft den særlige situation, at der ikke overhovedet har været afsat midler til organisationsforhandlingerne i kriseårene. 6. Urafstemning om OK-resultaterne i DLF Det kommunale og det regionale område: Når der er opnået et forhandlingsresultat; dvs. at hovedstyrelsen har sagt ja til resultatet, skal foreningens medlemmer også tage stilling til aftalens resultater ved en urafstemning. Et almindeligt flertal af de afgivne stemmer afgør, hvorvidt forhandlingsresultatet er vedtaget eller forkastet. Det statslige område: Der foretages en vejledende afstemning blandt de statsligt ansatte medlemmer, som danner baggrund for hovedstyrelsens endelig vedtagelse/forkastelse af resultatet.

5 7. Hvis der ikke opnås en aftale gennem forhandlingerne Ved forkastelse af et aftaleresultat overdrages forhandlingerne til Forligsmandsinstitutionen, som vil søge at udarbejde et mæglingsforslag. Forligsmanden kan sammenkæde flere områder i et fælles mæglingsforslag. Ved afstemning om et mæglingsforslag benyttes forligsmandslovens afstemningsregler. Efter forligsmandslovens kræves der følgende for at forkaste et mæglingsforslag: 1) Et flertal af de afgivne stemmer skal være nejstemmer og 2) Hvis mindre end 40 % af de stemmeberettigede har deltaget i afstemningen, skal mindst 25 % af samtlige stemmeberettigede have stemt nej. Hvis ikke begge disse to bestemmelser er opfyldt, er mæglingsforslaget vedtaget. Det har hidtil været således, at tjenestemændenes lønforhold er blevet behandlet på samme måde som de overenskomstansattes, selvom det formelt er Kommunernes Lønningsnævn, der fastsætter tjenestemænds lønforhold. KL og forligsmanden har hidtil accepteret, at de tjenestemandsansatte kan stemme i forbindelse med urafstemningen om et mæglingsforslag fra forligsmanden. Hvis der ikke kan opnås et forhandlingsresultat ved overenskomstforhandlingerne, hvis medlemmerne stemmer nej til et forslag til forhandlingsresultat, eller hvis medlemmerne stemmer nej til et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, kan det komme til en overenskomstmæssig konflikt i form af blokade og strejke eller boykot og lockout. Sammen med opstilling af krav til overenskomstforhandlingerne træffer hovedstyrelsen og kongressen også en række beslutninger om konfliktberedskab. Det drejer sig bl.a. om, hvem der skal deltage i en eventuel konflikt. Det er kun de overenskomstansatte, der har strejkeret. Det vil derfor kun være OK-ansatte, der vil blive udtaget til konflikt. Da der er tale om en kollektiv konflikt, kan det enkelte medlem ikke selv bestemme, om arbejdet skal nedlægges eller ej. Konfliktstederne udtages efter et sæt principper, som vedtages af kongressen. De enkelte medlemmer får besked, samtidig med at konfliktvarslerne afsendes til arbejdsgiverparterne. Konfliktvarsler skal afgives senest en måned før, konflikten skal træde i kraft. Hvis arbejdsgiverne varsler lockout, kan det enkelte medlem heller ikke unddrage sig en konflikt. Konfliktstøtte Under konflikt udbetales konfliktstøtte fra Særlig Fond. Form og omfang besluttes af hovedstyrelsen. Konflikters afslutning En påbegyndt konflikt kan ikke afsluttes ensidigt. En påbegyndt konflikt afsluttes, hvis der indgås en ny overenskomst mellem parterne, hvis et mæglingsforslag fremsat af Forligsinstitutionen ikke forkastes, eller hvis Folketinget foretager lovindgreb. Konfliktkontingent Hvis konflikt bliver en realitet, skal alle aktive medlemmer efter konfliktens ophør som udgangspunkt betale konfliktkontingent. Hovedstyrelsen fastsætter konfliktkontingentets størrelse. Konfliktscenarier og forhold, beskrives indgående i LC s konfliktvejledning og foreningens konfliktvejledning.

OK18 Hvis konflikten kommer

OK18 Hvis konflikten kommer FORBUND OK18 Hvis konflikten kommer Konflikt-tjek for tillidsrepræsentanter Indhold FOA i konflikt? 3 Overenskomstmæssige konflikter 4 Afstemningsregler 10 OK18 12 Tidsplan OK18 14 Hvis konflikten kommer?

Læs mere

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler, at du stemmer ja til OK-18 på frie grundskoler Forløbet omkring OK-18 har på mange

Læs mere

OK-08 Hvis konflikten kommer

OK-08 Hvis konflikten kommer F O A F A G O G A R B E J D E OK-08 Hvis konflikten kommer Konflikt-tjek for tillidsrepræsentanter Indholdsfortegnelse FOA i konflikt? 3 Overenskomstmæssige konflikter 4 Konflikter i forbindelse med OK-forhandlinger

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I dette notat finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF, din FTR eller

Læs mere

GENERELT OM KONFLIKT

GENERELT OM KONFLIKT KONFLIKTVEJLEDNING 2018 1 GENERELT OM KONFLIKT GENERELT OM KONFLIKTTYPER Overenskomstmæssige (lovlige) konflikter opstår i forbindelse med en overenskomstfornyelse. Det er i hovedaftalerne mellem forbundet

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

Strejke og blokade er arbejdstagerorganisationernes kampmidler. Arbejdsgiverne bruger lockout og boykot som deres kampmidler.

Strejke og blokade er arbejdstagerorganisationernes kampmidler. Arbejdsgiverne bruger lockout og boykot som deres kampmidler. Akademikernes konfliktvejledning 2018 - uddrag Nedenfor får du et uddrag af AC s konfliktvejledning 2018. Vejledningen beskriver grundigt reglerne omkring konflikt, retsvirkninger af konflikt og reglerne

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende med, at medlemmerne skal i strejke. Forhandlingerne

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? SKAL JEG STREJKE, HVIS KONFLIKTEN KOMMER? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit.

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit. Orientering 16. marts 2018 Vikarers retsstilling ved konflikt på brugervirksomheden Indhold 1. Baggrund... 1 2. De offentlige overenskomstforhandlinger 2018... 1 3. Generelt... 2 4. Forskellige typer konflikt...

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag KTO Sekretariatet 21. marts 2002 J.nr.: 7.01.05-01 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag Forligsinstitutionen har den 21. marts 2002

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

Regionalt TR-møde 7. marts

Regionalt TR-møde 7. marts Regionalt TR-møde 7. marts 1) Fra forhandlinger til sammenbrud Hvorfor konflikt? Hvor er knasterne? Hvad sker der lige nu i Forligsinstitutionen? 3) Hvad er din rolle som TR? Hvad gør vi nu? Aktiviteter,

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere.

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere. OK18 NÅR KONFLIKTEN KOMMER FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER Som tillidsrepræsentant er du en vigtig del af og har en særlig rolle, når overenskomsten forhandles. Her får du den vigtigste information, så vi kan

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1 Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale Brug din ret stem nu 1 Brug din ret stem om overenskomsten nu! Hvor meget stiger din

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE Dato: 5. maj 2010 2062.35 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2011

Læs mere

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark Test Modtager Testvejen 1 0000 Testby Danmark OK18 - Afstemning Ny urafstemning Anbefaling En tak fra Forbundsformanden Det samlede overenskomstresultat Forhandlingsresultatet om arbejdstidsregler, herunder

Læs mere

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Indledning og kontakt... 3 Overenskomstresultatets omfang... 3 CFU forliget... 3 DTS forliget... 3 Periode og

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK METAL FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMSTER OG AFTALER PR. 1. APRIL 2018 FOR LEDENDE VÆRKSTEDSPERSONALE

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

Forhandlingsregler for den offentlige sektor

Forhandlingsregler for den offentlige sektor Forhandlingsregler for den offentlige sektor (fastsat i medfør af 5, stk. 4 i vedtægterne for AC) 1. Generelt Stk. 1. Disse forhandlingsregler gælder ved forhandlinger for offentligt ansatte, hvis medlemsorganisationer

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE 4. oktober 2012 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2013 af aftaler

Læs mere

Gennemgang af OK13-resultatet

Gennemgang af OK13-resultatet Gennemgang af OK13-resultatet Hovedresultaterne fra 2013-overenskomstforhandlingerne gældende for alle kommunalt og regionalt ansatte samt for de overenskomstansatte på statens område Den 25. marts 2013

Læs mere

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så?

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? Dagsorden 1. Velkomst 2. Den Danske Model 3. Hvorfor er vi endt, hvor vi er? 4. Forligsinstitutionen 5. Fakta 6. Hvad sker der under konflikten? 7. Spørgsmål Den Danske

Læs mere

LC-vejledning om konflikt OK 08

LC-vejledning om konflikt OK 08 LC-vejledning om konflikt OK 08 Indhold Forord...4 Overenskomstforhandlinger og lovlige konflikter...5 Overenskomstforhandlinger...5 Forligsinstitutionen...6 De kollektive kampskridt... 6 Varsling af kollektive

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser. Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark

Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser. Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark Baggrunden for konflikten et spørgsmål om historie, penge og arbejdspladser Torben Christensen Ejendomsforeningen Danmark Normal regulering Lov Bekendtgørelse Tilladt Ikke reguleret Ikke tilladt Forbudt

Læs mere

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018 Orienteringsmøde om OK18-resultatet xx xx.xx.2018 Disposition 1. Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 2. Hvad så nu den nærmeste fremtid? 3. Ordet er frit 4. Tak for nu Et lille flashback til tiden før

Læs mere

Konflikter og indgreb i overenskomstforhandlingerne. offentlige sektor

Konflikter og indgreb i overenskomstforhandlingerne. offentlige sektor Konflikter og indgreb i overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Frem til tiden kort efter 1. verdenskrig var de offentlige ansattes løn-

Læs mere

OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis KTO Sekretariatet 26. januar 2011 HEB Sagsnr.: 2254.31 Vedr.: OK-11 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt,

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

Konsekvenser af konfliktvarslet

Konsekvenser af konfliktvarslet Konsekvenser af konfliktvarslet Hvad er en strejke og lockout? Tidscenarie Hvem er omfattet? Betydningen for Ansættelsesforholdet Løn mv. Arbejdstid Ferie, afspadsering, feriedage Planlagt efteruddannelse

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler et JA til de 6 forhandlingsresultater, der er opnået for private daginstitutioner

Læs mere

Har du pligt til at afholde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september?

Har du pligt til at afholde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september? Har du pligt til at afholde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september? Hvem har pligt til, at fortælle dig om fare- og sikkerheds- skiltenes betydning? Min arbejdsgiver. Hvornår

Læs mere

LC s Konfliktvejledning OK 15 Revideret januar 2015

LC s Konfliktvejledning OK 15 Revideret januar 2015 LC s Konfliktvejledning OK 15 Revideret januar 2015 1 Indhold 1. Indledning... 5 2. Overenskomstforhandlinger og konflikter... 5 2.1 Overenskomstforhandlinger... 5 2.2 De kollektive kampskridt... 6 2.3

Læs mere

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER 01 OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK OAO VARETAGER INTERESSER FOR MEDLEMSORGANISATIONER MED CA. 400.000 MEDLEMMER ANSAT I STAT,

Læs mere

OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis KTO Sekretariatet 22. januar 2008 HEB Sagsnr.: 716.30 Vedr.: OK-08 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt,

Læs mere

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø Ref. LRH Dok.nr. 304181 9. oktober 2007 Krav til fornyelse af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2008 Hermed indsendes

Læs mere

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Pædagogisk Personale - BUPL

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Pædagogisk Personale - BUPL KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Pædagogisk Personale - BUPL pr. 1. april 2018 Michael Buch Kristensen & Peter Højgaard Pedersen, konsulenter i Friskolernes Hus Parterne -

Læs mere

Konfliktvejledning. For DOKS-medlemmer. Som er i konflikt. Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt. Som er tjenestemænd

Konfliktvejledning. For DOKS-medlemmer. Som er i konflikt. Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt. Som er tjenestemænd Konfliktvejledning For DOKS-medlemmer Som er i konflikt Som er overenskomstansatte, men ikke i konflikt Som er tjenestemænd Indledning Denne mini-vejledning har til formål at beskrive de regler som gælder

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode Resultat af forhandlingerne mellem BUPL Forbund og HK-Privat, Akademikernes Centralorganisation, Fagligt Fælles Forbund og Dansk Socialrådgiverforening vedrørende fornyelse af den tværfaglige fællesoverenskomst

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 10. december 2014 HKB/jb Sagsnr.: 3852.44 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område Forhandlingsfællesskabets overordnede

Læs mere

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1 LUP 2014 Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen 1 DE GRUNDLÆGGENDE ELEMENTER I OVERENSKOMSTSYSTEMET Retten til at organisere sig Retten til at føre

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

LC s Konfliktvejledning OK 13

LC s Konfliktvejledning OK 13 LC s Konfliktvejledning OK 13 1 Indhold 1. Indledning... 5 2. Overenskomstforhandlinger og konflikter... 5 2.1 Overenskomstforhandlinger... 5 2.2 De kollektive kampskridt... 6 2.3 Varsling af kollektive

Læs mere

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNNES LANDSFORBUND HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsfællesskabet post@forhandlingfaellesskabet.dk Krav til fornyelse/ændring

Læs mere

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet.

AC og enkelte andre organisationer som for eksempel IDA og Dansk Journalistforbund forhandler særskilt med Finansministeriet. Hvem forhandler overenskomster i staten? De statslige overenskomstparter Det er finansministeren, der forhandler løn- og ansættelsesvilkår for statens ansatte med de faglige organisationer, som har organiseret

Læs mere

Forhandlingsfællesskabet

Forhandlingsfællesskabet KL Forhandlingsfællesskabet 8. oktober 2014 AFTALE mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2015 af aftaler og overenskomster om løn- og ansættelsesvilkår

Læs mere

Alt om OK18-resultaterne

Alt om OK18-resultaterne Alt om OK18-resultaterne Det var været et hæsblæsende OK18-forløb, som kulminerede i Forligsinstitutionen i bededagsferien, hvor der blev indgået resultater på alle tre offentlige områder. Få det store

Læs mere

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønniveau pr. 1. oktober 2018 Gældende indtil 31.3.2019 Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker ansat i regioner

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I denne guide finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt og lockout. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF,

Læs mere

Informationsmøde om evt. kommende konflikt

Informationsmøde om evt. kommende konflikt Informationsmøde om evt. kommende konflikt OK 2018: Din nye overenskomst Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen, og Forligsinstitutionen mægler nu mellem parterne. FOA har varslet strejke med start

Læs mere

64.04 O.15 22/2016 Side 1

64.04 O.15 22/2016 Side 1 Side 1 Aftale vedrørende aflønning mv. for det pr. ultimo marts 1976 reglementsansatte pædagogisk uddannede personale ved kommunale døgninstitutioner og ved selvejende døgninstitutioner, hvormed kommunalbestyrelsen

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

Yngre Lægers ekstraordinære repræsentantskabsmøde mandag den 12. marts 2018 i Charlottenhaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø

Yngre Lægers ekstraordinære repræsentantskabsmøde mandag den 12. marts 2018 i Charlottenhaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø Sagsnr. 2017-294 / 1112839 Yngre Lægers ekstraordinære repræsentantskabsmøde mandag den 12. marts 2018 i Charlottenhaven, Hjørringgade 12C, 2100 København Ø Dagsorden: 1. Velkomst og valg af dirigent 2.

Læs mere

Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor

Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor FAKTABOKS JESPER DUE og JØRGEN STEEN MADSEN Med de generelle aftaler, dels på det statslige område mellem CFU og finansministeren, dels på det kommunale

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund

Læs mere

Der er vedlagt et bilag med alle generelle aftaler. Bilaget indeholder endvidere en oversigt over generelle bestemmelser vedrørende tjenestemænd.

Der er vedlagt et bilag med alle generelle aftaler. Bilaget indeholder endvidere en oversigt over generelle bestemmelser vedrørende tjenestemænd. KL Forhandlings fællesskabet 22. juni 2017 AFTALE mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster om løn- og ansættelsesvilkår

Læs mere

44.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

44.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Dansk Metal FOA Fag og Arbejde Lederne Socialpædagogernes Landsforbund Side 2 Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis Forhandlingsfællesskabet Sekretariatet 22. oktober 2014 HEB Sagsnr.: 3440.33 Vedr.: OK-15 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK JOURNALISTFORBUND FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 INDEN FOR DANSK JOURNALISTFORBUNDS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 2

Læs mere

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV.

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. Sønderjysk Landboforening, Vojens 7. marts 2016 Jacob Langvad Nielsen, advokat (L) Økonomi og virksomhedsledelse SEGES P/S OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. INDHOLD 1. Overenskomstsystemet Den danske model 2. Konfliktret

Læs mere

5.2 Aftaler på DA/LO-området

5.2 Aftaler på DA/LO-området 5.2 Aftaler på DA/LO-området På DA/LO-området forhandles og indgås branchevise overenskomster mellem brancheorganisationerne og fagforbund eller karteller inden for LO. Overenskomsterne regulerer rammerne

Læs mere

Oversigtplan OK18 forløbet

Oversigtplan OK18 forløbet Oversigtplan OK18 forløbet C.1.2 Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Forår efterår 2017: Forberedelsesfase, kravopstilling, medlemsdebat

Læs mere

Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13

Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE SUNDHEDSKARTELLET AC FOA FAG OG ARBEJDE Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13 Regionernes

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere

KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere KONSULENTERNE GUIDER ONLINE: OK18: Overenskomstfornyelsen for Lærere, børnehaveklasseledere Ledere pr. 1. april 2018 Michael Buch Kristensen & Peter Højgaard Pedersen, konsulenter i Friskolernes Hus VEJEN

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund)

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør af 2007 overenskomst

Læs mere

Frit organisationsvalg på AC-området

Frit organisationsvalg på AC-området Cirkulære af 20. januar 2012 Perst.nr. 005-12 J.nr. 11-321-54 Cirkulære om Frit organisationsvalg på AC-området 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 5 Protokollat 1. Medarbejdere

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis

OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis Forhandlingsfællesskabet Sekretariatet 24. november 2017 LD/NK Sagsnr.: 16-0068.14 Vedr.: OK-18 konflikt, hvad betyder det i praksis I dette notat findes svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i

Læs mere

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så?

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? OK18 Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? Status Prioritering af krav på kredsens generalforsamlingen 2017 Behandling af alle kredses indsendte krav i forretningsudvalget

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Aftale om Gennemsnitsløngaranti

Aftale om Gennemsnitsløngaranti Aftale om Gennemsnitsløngaranti KL Organisationer i KTO Side 1 Udkast af 24. august 2010 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Gennemsnitsløngarantien... 3 Beregningsgrundlaget for gennemsnitsløngarantien...

Læs mere