Fælles udspil fra regionerne og universiteterne omkring organiseringen af infrastruktur for kliniske kræftforskning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fælles udspil fra regionerne og universiteterne omkring organiseringen af infrastruktur for kliniske kræftforskning"

Transkript

1 N O T A T Sundhedsstyrelsens følgegruppe for klinisk kræftforskning Fælles udspil fra regionerne og universiteterne omkring organiseringen af infrastruktur for kliniske kræftforskning Danske Regioner ønsker på vegne af de fem sundhedsdirektører og de tre dekaner for de sundhedsvidenskabelige fakulteter - med dette notat at levere et fælles bud på, hvordan der kan etableres en hensigtsmæssig organisering af infrastrukturen for den kliniske kræftforskning. Notatet præciserer de synspunkter, som regionerne og universiteterne hver især tidligere har fremført i notater af hhv. d. 12. oktober 2006 og d. 6. februar Sag nr. 06/3598 Dokumentnr /06 Sagsbehandler Martin Thor Hansen Tel mth@regioner.dk Overordnet model for infrastruktur for klinisk kræftforskning Danske Regioner og de sundhedsvidenskabelige fakulteter er enige om, at den struktur og det samarbejde, der skal bygges op med udmøntningen af puljen til styrkelse af den kliniske kræftforskning skal tjene følgende formål: Vilkårene for den kliniske kræftforskning i Danmark skal forbedres, og traditionen for en fri forskning skal videreføres. Infrastrukturen for klinisk kræftforskning skal støtte og være til rådighed for alle væsentlige dele af kræftforskningen fra tidlig opsporing (i primærsektoren mv.) over udredning til behandling (kirurgisk, medicinsk, strålebehandling mv.) og rehabilitering. Infrastrukturen skal resultere i, at klinisk kræftforskning udvikles på afgørende punkter. Det gælder såvel translationel forskning (fra basal til klinisk forskning) som sundhedstjenesteforskning (fra projektbaseret klinisk praksis til evidensbaseret daglig klinisk praksis) Infrastrukturen skal organisatorisk bygges op omkring en struktur med en entydig og klar ledelsesmæssig forankring. Infrastrukturen for klinisk kræftforskning skal tilrettelægges på en sammenhængende og rationel måde, sådan at ressourcerne anvendes mest hensigtsmæssigt.

2 Hovedsigtet med puljen til styrkelse af den kliniske kræftforskning er først og fremmest at give kræftforskningen bedre betingelser med det mål for øje at øge kvaliteten af forskningen, herunder at forskningens resultater omsættes til god klinisk praksis i det danske sundhedsvæsen. I sidste ende er formålet, at denne indsats skal komme de danske kræftpatienter til gode i form af en bedre og mere effektiv kræftbehandling. Side 2 Det er Danske Regioners og universiteternes opfattelse, at selve forskningsaktiviteten, herunder hvilket genstandsfelt forskningen præcist skal beskæftige sig med, er et fagligt anliggende. Dvs. at det er de fagprofessionelle, som har indsigt i og føling med hvilke emner, der er særligt relevante i en forskningsmæssig sammenhæng. Således er en af de udfarende kræfter i forhold til at definere relevante projekter bl.a. de såkaldte Danske Multidiciplinære Cancer Grupper (DMCG), som er multidiciplinære faglige sammenslutninger inden for et kræftområde f.eks. lungekræft eller gynækologisk kræft. DMCG erne er imidlertid ikke de eneste aktører, som bedriver klinisk kræftforskning, idet der på sygehusafdelingerne, på forskningsenheder baseret på kliniske enheder, i primær sektoren samt andre relevante steder udføres projekter og produceres forskningsresultater af central betydning for at øge kvaliteten af den kliniske kræftbehandling. Ofte er forskerne ansat i kombinationsstillinger mellem sygehus og fakultetet. Infrastrukturmæssigt består udfordringen i at få etableret en struktur, som på en ubureaukratisk måde kan understøtte den forskning, som især er baseret på investigator-initerede protokoller fra de forskellige forskningsmiljøer, herunder DMCG, men altså også andre forskningsmiljøer. For at sikre en rationel anvendelse af puljens ressourcer finder Danske Regioner og universiteterne, at det er væsentligt, at der etableres en overordnet og sammenhængende infrastruktur for klinisk kræftforskning, som forskningsmiljøerne kan trække på, når de gennemfører deres forskningsaktiviteter. Hensigten er at undgå, at der opbygges en række parallelle enheder, som hver især suboptimerer ved at udvikle egne kompetencer, metoder og redskaber. I stedet bør disse kompetencer samles i tre regionale enheder med henblik på at sikre en effektiv arbejdsdeling og ressourceanvendelse. Dette var da også baggrunden for forslaget om at etablere de tre såkaldte RIKK-enheder (dvs. enheder for Regional Infrastruktur for Klinisk Kræftforskning). med udgangspunkt i de tre Fora for Sundhedsvidenskabelig Forskning, som det fremgår af Ledelsesforums oplæg fra 6. februar I det senere forløb er behovet for en klarlægning af en national koordinering blevet tydeliggjort da støtten til klinisk kræftforskning ikke kun hentes lokalt men principielt på tværs af de tre lokale RIKK-enheder.

3 Det er Danske Regioners og universiteternes synspunkt, at dette bedst opnås ved at etablere tre nationale kompetencecenter for klinisk kræftforskning (hidtil benævnt RIKK-enheder) - et i øst hjemhørende i Region Hovedstaden/Københavns Universitet, et i syd hjemhørende i Region Syddanmark/Syddansk Universitet og et i Nord hjemhørende i Region Midtjylland/Århus Universitet - som hver især skal have en koordinerende rolle i forhold til at opbygge en række relevante støttefunktioner for klinisk kræftforskning (dette dog inden for rammerne af nogle overordnede nationale retningslinier jf. tankerne omkring Det Nationale Koordinerende Sekretariat for Infrastruktur for Klinisk Kræftforskning). Side 3 Hovedtanken bag modellen kan således beskrives ved, at forskningsmiljøerne udvikler idéerne til forskningsprojekterne, mens der under kompetencecentrene samles en række relevante spidskompetencer og støttefunktioner, som forskningsmiljøerne efter aftale med kompetencecentrene kan trække på med henblik på at gennemføre de pågældende projekter. I forbindelse med etableringen af en sådan struktur bør det indtænkes, hvordan nytten af infrastrukturen kan anskueliggøres og dokumenteres, sådan at det bliver muligt at evaluere infrastrukturen, samt at vurdere i hvor høj grad infrastrukturen har bidraget til at øge de enkelte projekters forskningsmæssige output. Organisering af infrastruktur for klinisk kræftforskning I forhold til den overordnede organisering af infrastrukturen for klinisk kræftforskning er særlig fire forhold vigtige for Danske Regioner og universiteterne. For det første er det væsentligt, at hele området ledelsesmæssigt forankres på en entydig og klar måde. Regionerne og universiteterne finder i den forbindelse, at det er naturligt, at de to parter går sammen om at sikre den fornødne ledelsesmæssige forankring. Derfor foreslås, at en kreds bestående af de fem regionssundhedsdirektører samt de tre dekaner skal udgøre en overordnet styregruppe for området. I praksis er der tale om, at det nuværende Ledelsesforum for Medicinsk Sundhedsforskning, som består af de tre dekaner samt sundhedsdirektørerne fra de tre nuværende universitetsamter, udvides med sundhedsdirektørerne fra Region Sjælland og Region Nordjylland. I relation til kompetencecentrene foreslås endvidere, at centrenes bestyrelse udgøres af ledelsesrepræsentanter fra hhv. regionerne og universiteterne ved de tre fora for sundhedsvidenskabelig forskning. Derved sikres, at

4 de to ledelsesstrenge fra hhv. regionerne og universiteterne genfindes såvel nationalt som på kompetencecenter-niveau. Side 4 For det andet skal den organisatoriske opbygning tilgodese, at alle landets fem regioner får adgang til at trække på infrastrukturen for klinisk kræftforskning. Dette tilgodeses nationalt ved, at alle regionerne foreslås at være repræsenteret i Ledelsesforum (jf. ovenfor). I relation til kompetencecentrenes bestyrelser foreslås, at Region Hovedstadens bestyrelse suppleres med en repræsentant fra Region Sjælland, mens Region Midtjyllands bestyrelse suppleres med en repræsentant fra Region Nordjylland. Kompetencecentrenes bestyrelse skal dog være sammensat, sådan at værtsregionen har flertal i bestyrelsen. For det tredje skal der sikres en overordnet koordination af de tre kompetencecenters aktiviteter. Danske Regioner og universiteterne anbefaler i den forbindelse, at der etableres et Nationalt Koordinerende Sekretariat for Infrastruktur for Kliniske Kræftforskning med reference til Ledelsesforum. Det Nationale Koordinerende Sekretariat foreslås placeret i Danske Regioner, og det skal organiseres på en sådan måde, at der etableres faste samarbejdsrelationer til hvert af de tre nationale kompetencecentre. Sekretariatet samarbejder og koordinere således tæt med kompetencecentrene. Derudover indhenter sekretariatet også faglig rådgivning fra faglige fora, som indstiller til ledelsesforum. På dette grundlag dvs. i tæt samspil med kompetencecentrene og efter indstilling fra de faglige fora - foreslås, at sekretariatet får ansvaret for, at: Udforme og vedligeholde overordnede retningslinier for hvilke støttefunktioner kompetencecentrene skal kunne levere, sådan at en forsker kan modtage samme ydelser, hvad enten vedkommende er tilknyttet Kompetencecenter Øst, Syd eller Nord. Udforme og vedligeholde basiskrav for hver af de enkelte støttefunktioner dvs. hvilke opgaver henhører som minimum under de enkelte støttefunktioner, og hvilke grundlæggende krav stilles der til kompetencecentrenes organisering af de pågældende områder. Definere basisydelser inden for de enkelte støttefunktioner, herunder grænserne for forskningsmiljøernes trækningsret. Med basisydelser forstås ydelser, som forsker omkostningsfrit kan trække på. Udforme og vedligeholde basiskrav for DMCG ernes aktiviteter dvs. hvilke grundlæggende minimumskrav kan der opstilles for DMCG ernes aktiviteter først og fremmest på databaseområdet.

5 Sikre at DMCG erne lever op til de basiskrav, der gælder for de øvrige databaser, der finansieres af sygehusejernes fælles databasepulje for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser. Sikre landsdækkende koordination på andre områder, hvor det må skønnes relevant. Side 5 Det Nationale Koordinerende Sekretariat skal således i tæt samarbejde med kompetencecentrene og de faglige fora primært medvirke til at opstille nogle overordnede rammer, som sikrer, at kompetencecentrene og andre infrastrukturenheder - som f.eks. DMCG erne - regionalt opbygges og drives efter den samme grundlæggende skabelon. For det fjerde finder Danske Regioner og universiteterne, at det er væsentligt at hele organiseringen understøttes fagligt, ved at det sikres, at der er adgang til faglig rådgivning på de forskellige organisatoriske niveauer. Derfor foreslås i alt fire faglige fora etableret. Et fagligt fora i tilknytning til ledelsesforum, samt tre faglige fora i tilknytning til hvert af kompetencecentrene. Der foreslås endnu ikke en præcise bemanding af disse fora, men det er givet, at DMCG.dk påtænkes at skulle indtage en væsentlig rolle i denne sammenhæng. Derudover skal sammensætningen af de faglige fora afspejle bredden i den kliniske kræftbehandling (dvs. kirurgi, onkologi, patologi, almen medicin m.m.). Mht. de enkelte kompetencecentre skal Danske Regioner og universiteterne anbefale, at disse etableres omkring et regionalt sekretariat, som referer til centrets bestyrelse. Derudover skal hvert sekretariat, som nævnt ovenfor, også etablere en fast samarbejdsrelation til Det Nationale Koordinerende Sekretariat. Kompetencecentrenes sekretariater skal indenfor de nationalt udstukne rammer lede og koordinere støttefunktioner for kliniske kræftforskning. Det er vigtigt, at sekretariaterne tilføres den nødvendige procesog skrivekraft, sådan at de reelt kan løfte deres opgave, idet centrene vil skulle koordinere på kryds og tværs af mange forskellige områder. For så vidt angår bestykningen af kompetencecentrenes sekretariat, så vurderes det mest hensigtsmæssigt, at dette håndteres som et lokalt anliggende, da det bl.a. vil afhænge af, hvordan det tidligere samarbejde mellem region og universitet har været udformet, samt hvor mange DMCG ere, der er tilknyttet det enkelte kompetencecenter, og hvilke projekter de tilknyttede DMCG ere ønsker at gennemføre.

6 Som sagt foreslås, at kompetencecentrene for klinisk kræftforskning forankres i hhv. Region Hovedstaden/Københavns Universitet, Region Syddanmark/Syddansk Universitet og Region Midtjylland/Århus Universitet. I forlængelse heraf foreslås, at kompetencecentrene for klinisk kræftforskning bygges op med udgangspunkt i de tre eksisterende kompetencecentre for kliniske kvalitetsdatabaser 1, som allerede kan levere støttefunktioner til klinisk kræftforskning indenfor: Udvikling og drift af forsknings- og kvalitetsdatabaser Epidemiologi og biostatistik. Side 6 Udover ovennævnte støttefunktioner som givet skal opgraderes - vil det være nødvendigt at udbygge de eksisterende kompetencecentre, sådan at de også kan udføre støttefunktioner indenfor: Biobanker Almen medicin Andre relevante funktioner f.eks. God Clinical Practice (GCP), at sikre at kræftafdelingerne har de nødvendige redskaber og ressourcer til at indberette til databaser og deltage i protokollerede forsøg m.m. Mht. de tre sidstnævnte støttefunktioner forudsættes, at kompetencecentrene forpligtiges til at bygge organisationen op omkring eksisterende enheder, sådan at der ikke etableres nye strukturer, som løber parallelt med allerede eksisterende strukturer. F.eks. vil det være oplagt at etablere et samarbejde med de tre Centre for Almen Medicinsk Forskning for på denne led at blive leveringsdygtig i støttefunktion indenfor almen medicin. Såfremt der på visse områder ikke eksisterer den fornødne infrastruktur må den dog etableres. I vedlagte bilag illustreres en samlet grafisk fremstilling af, hvordan Danske Regioner og universiteterne forestiller sig, at man mest hensigtsmæssigt kan organisere infrastrukturen for klinisk kræftforskning. Finansiering 1 Det er vigtigt at understrege, at selvom kompetencecentrene for kliniske kvalitetsdatabaser anvendes som model for, hvordan kompetencecentre for klinisk kræftforskning kan opbygges, så er det ikke ensbetydende med, at opgaverne med at understøtte kvalitetsarbejdet og kræftforskningen sammenblandes, da der i sagens natur er tale om to forskellige opgaver. Der vil derfor fortsat være en separat organisatorisk struktur for kvalitetsarbejdet, som vil fungere adskilt fra den organisatoriske struktur, der her foreslås etableret for kræftforskningen.

7 For at sikre, at der opbygges den nødvendige infrastruktur for klinisk kræftforskning er det afgørende, at de nationale kompetencecentre sikres en relativ stor basisbevilling, da det vil give centrene budgetsikkerhed, og dermed et grundlag for at planlægge og koordinere deres aktiviteter. Side 7 For det første vil budgetsikkerheden fjerne de risici, som i givet fald vil afholde de nationale kompetencecentre fra at foretage de nødvendige investeringer i opbygningen af infrastrukturen. Således vil en relativ stor basisbevilling give den fornødne sikkerhed til, at kompetencecentrene tør investere i de infrastrukturkomponenter - som f.eks. personale og IT der er nødvendige for, at de kan levere de ydelser, som forskningsmiljøerne efterspørger. For det andet vil den øgede budgetsikkerhed medvirke til at forbedre mulighederne for at koordinere og samordne infrastrukturen på landsplan, sådan at der på tværs af de tre kompetencecentre anvendes ensartede redskaber og metoder (f.eks. principper for opbygning af biobanker, IT-systemer til både forsknings- og kvalitetsdatabaser, samt ensartede metoder til at understøtte protokolleret forskning og GCP). Forudsætningen for, at denne model kan fungere er dog, at det præcist defineres, hvilke støttefunktioner de nationale kompetencecentre forventes at skulle levere omkostningsfrit til forskningsmiljøerne, herunder hvilken trækningsret den enkelte forsker har på disse funktioner. Dette spørgsmål søges behandlet i næste afsnit, men det er for indeværende ikke muligt at give et udtømmende svar på spørgsmålet, hvilket vil sige, at der stadig er uafklarede elementer, som der vil skulle tages stilling til. Snitflader mellem De Nationale Kompetencecentre for Klinisk Kræftforskning og DMCG og andre aktører De to væsentligste snitflader mellem de nationale kompetencecentre og DMCG vurderes umiddelbart at være på hhv. databaseområdet (som omfatter de to støttefunktioner: I) Udvikling og drift af forskningsdatabaser samt II) Epidemiologi og biostatistik) samt biobankområdet. I det følgende beskrives hvert område separat. Databaseområdet Det anbefales, at DMCG ernes databaser forankres i et af de tre nationale kompetencecentre for klinisk kræftforskning hvad enten der er tale om forskningsoverbygninger på allerede eksisterende kvalitetsdatabaser, eller

8 helt nye forskningsdatabaser 2. Spørgsmålet omkring den konkrete fordeling af DMCG-databasernes tilknytning til de enkelte kompetencecentre bør tage afsæt i nogle faglige betragtninger om at samle overlappende sygdomsområder med det formål at opnå en synergieffekt. Derudover bør der være en balanceret fordeling af databaserne, som alle kan bakke op om. Side 8 For at få klarhed over pengestrømmene på dette område foreslås følgende procedure. Inden DMCG erne fremsender deres ansøgninger, har den enkelte DMCG været i dialog med sit kompetencecenter med henblik på at aftale de ydelser indenfor IT, epidemiologi, biostatik m.m., som den pågældende DMCG vil købe i perioden. Aftalen skal være bindende for DMCG og kompetencecentret, og omkostningerne for de aftalte kompetencecenterydelser indarbejdes efterfølgende i DMCG s ansøgningsbudgetter (kompetencecenter-delen af DMCG ernes ansøgningsbudgetter skal eksplicit fremgå). Det skal fremgå af DMCG ernes ansøgninger om den er godkendt af kompetencecentret. En hensigtsmæssig ressourceudnyttelse skal som tidligere nævnt være et bærende princip for, hvordan infrastrukturen skal etableres og dermed også hvordan puljen skal udmøntes. Det indebærer, at hver enkelt DMCG ikke skal opbygge egne sekretariater og kompetencer indenfor datamanagement, epidemiologi og statistik. Disse kompetencer skal i stedet samles som en fælles ressource i Kompetencecentrene, mens DMCG ernes adgang til denne ressource skal reguleres i aftaler om køb af Kompetencecenter-ydelser. Ved udmøntningen af puljen bør man derfor sikre, at dette princip er efterlevet i DMCG ernes ansøgninger. Med henblik på at sikre DMCG-databasernes datakomplethed foreslås, at de nationale kompetencecentre påtager sig opgaven med at lave løbende datakomplethedsanalyser, sådan at de data, der er registreret i databaserne i videst muligt omfang er tidstro. I forhold til snitfladen til de kliniske kvalitetsdatabaser anbefales, at DMCG ernes aktiviteter på dette område fortsat finansieres via sygehus- 2 En del DMCG er vil allerede have kvalitetsdatabaser, som er forankret i et af de tre kompetencecentre for kliniske kvalitetsdatabaser. En DMCG bør have sin forsknings- og kvalitetsdatabase forankret ved samme kompetencecentre, da forsknings- og kvalitetsdatabasen typisk vil være baseret på samme IT-platform, hvilket skyldes at forsknings- og kvalitetsdatabasernes datasæt i langt de fleste tilfælde vil være delvist overlappende dvs. at en række oplysninger anvendes til både forskning og kvalitetsmonitorering.

9 ejernes fælles databasepulje, sådan at denne del af DMCG ernes arbejde finansieringsmæssigt holdes adskilt fra puljen til styrkelse af infrastruktur for klinisk kræftforskning. Side 9 Biobankområdet På nuværende tidspunkt vurderes det vanskeligt at danne sig et samlet billede af biobankområdet, herunder omfanget af de opgaver som skal varetages. Der vil derfor under alle omstændigheder være hårdt brug for, at Det Nationale Koordinerende Sekretariat for Infrastruktur for Klinisk Kræftforskning i samarbejde med de faglige fora straks påtager sig opgaven med at få klarhed over, hvordan området mest hensigtsmæssigt kan organiseres samt at få defineret basiskrav til biobanker. Det er dog nu allerede muligt at pege på enkelte overordnede anbefalinger. Biobankområdet, og den funktion biobankerne opfylder, kan ikke entydigt defineres i relation til kræftområdet. I stedet skal biobankerne betragtes som en fælles ressource, som mange forskellige grupper indenfor sundhedsvæsenet skal have adgang til. Organiseringen af biobankfunktionen må derfor tilgodese dette grundlæggende vilkår, hvilket bl.a. indebærer, at adgangen til biobankerne skal ske på objektive kriterier, som er ens for alle, sådan at det undgås, at en bestemt gruppe favoriseres frem for andre. Patologerne har og bør fortsat have ansvaret for at indsamle, processere, og opbevare vævsmaterialet. Derudover er der - især inden for forskningsområdet biobanker, der er baseret på blodprøver. Biobankerne bør derfor kunne dække begge disse behov dvs. vævsmateriale og blodprøver. Danske Regioner og universiteterne anbefaler derfor, at biobankerne etableres i et samarbejde mellem patologer, som er ansvarlige for vævsbiobanker, og klinisk biokemiske laboratorier, som er ansvarlige for blod-biobanker. Adgangen til disse biobanker skal ske i henhold til ovenstående princip om gennemsigtig og lige adgang for alle. I forlængelse heraf anbefales, at hvert nationalt kompetencecenter får ansvaret for i samarbejde med en patologi-klinisk biokemisk-enhed at organisere og opbygge én regional biobank, som skal ligge indenfor rammerne af et endnu ikke vedtaget sæt af basiskrav til biobanker. Det indebærer i forhold til forskningsmiljøerne, at deres adgang til biobankerne sker via kompetencecentrene dvs. at kompetencecentrene og forskerne forudgående skal aftale de ydelser, som forskerne ønsker at rekvirere fra biobanken. Er der tale om ydelser, som kræver en indsats fra alle tre biobanker, skal det enkelte kompetencecenter koordinere i forhold til de to øvrige centre.

10 Danske Regioner og universiteterne finder det essentielt, at de tre biobanker opbygges efter så ensartede principper som mulig, idet biobankernes materiale skal kunne anvendes på landsplan og dermed på tværs af biobankerne. I forlængelse heraf bør biobankernes IT-løsning ligeledes overvejes. Umiddelbart synes den mest hensigtsmæssige model at være en fælles national IT-løsning (som omfatter både vævsmateriale og blodprøver) med snitflade til Patobanken og andre relevante register, sådan at der undgås dobbeltregistrering i de to registre. Derudover bør IT-løsningen have en standardiseret snitflade, som DMCG ernes databaser kan anvende. Side 10 Et forhold som komplicerer processen med at indsamle relevant biologisk materiale til f.eks. DMCG ernes forskning er, at det angiveligt er vanskeligt på selve indsamlingstidspunktet at vurdere, om der blot skal tages prøver til rutinemæssig diagnostik eller om der også skal udtages prøver til forskningsmæssig brug. Derfor anbefaler DMCG.dk, at puljemidlerne anvendes til at finansiere indsamling af biologisk materiale fra alle kræftpatienter og ikke blot de patienter, som hører under DMCG ernes sygdomsområder. Hvorvidt dette er hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt vanskeligt at vurdere. Finansieringsmæssigt anbefaler Danske Regioner og universiteterne, at puljemidlerne til udvikling og drift af biobanker alene tildeles de nationale kompetencecentre. Det indebærer dermed også, at det bliver kompetencecentrenes ansvar at udføre denne opgave. Det forudsætter dog, at den ydelse som centrene forventes at skulle levere på biobankområdet er klart defineret f.eks. hvilke og hvor mange prøver skal der tages pr. patient. I forlængelse heraf skal DMCG ernes ret til at trække på biobankerne klart defineres, sådan at det samlet bliver muligt at anslå kompetencecentrenes udgifter til biobankområdet. DMCG.dk har anbefalet, at der afsættes i alt 20,0 mio. kr. til området, og at disse midler fordeles med 9 mio. kr. i øst, 5 mio. kr. i syd og 6 mio. kr. i nord. Dansk Regioner vil i den forbindelse gerne understrege, at det på nuværende tidspunkt er vanskeligt at vurdere realismen bag denne budgetramme samt fordelingsnøglen, idet en nærmere afklaring heraf må afvente, at der foreligger konkrete ansøgninger. De Kliniske Kræftforskningsenheder (KFE) De Kliniske Kræftforskningsenheder (KFE) er typisk forankret i en klinisk afdeling og medvirker til at understøtte protokolleret forskning, dvs. KFE

11 besidder særlige kompetencer i relation til at køre forskningsprotokoller i sygehusvæsnet. Dette arbejde foregår typisk i et samspil med private parter. Side 11 Hidtil har KFE erne typisk været forankret i onkologiske afdelinger, og den forskning som har været bedrevet har overvejende været onkologisk/medicinsk. KFE ernes forskere har oftest en kombinationsansættelse ved såvel sygehus som universitet. Fra især kirurgisk side har der været kritik af KFE erne, idet kræftkirurgerne opfatter, at KFE erne er for ensidige i deres forskning. Udover kirurgien bør forskningsindsatsen også tilgodese diagnostik og paliation. Eftersom det umiddelbart vurderes, at KFE i samspil med private parter hidtil har leveret en god støtte til den onkologiske forskning, handler udfordringen om, hvordan KFE kan bidrage med en indsats, som overordnet er balanceret og multidisciplinær. Det foreslås, at der udvikles en model, hvor kompetencecentrene og forskningsmiljøerne indgår aftaler om en portefølje af bestemte forskningsmæssige aktiviteter (f.eks. protokolleret forsøg), som kompetencecentrene efterfølgende kan understøtte ved bl.a. at entrere med KFE for at trække på de relevante kompetencer i KFE. Denne model indebærer, at det er kompetencecentrene og forskerne, der i fællesskab aftaler og definerer en given opgave, som kompetencecentret efterfølgende kan overdrage til KFE. Det skal understreges, at modellen kun vedrører de forskningsprojekter, som udspringer fra aftaler mellem kompetencecentrene og forskningsmiljøerne. Modellen udelukker med andre ord ikke, at KFE kan fortsætte sit hidtidige samarbejde med private parter, da disse projekter netop ikke er omfattet af modellen. Disse joint-venture-projekter kan derfor fortsætte som hidtil. Øvrige områder Udover de to ovenfornævnte områder skal de nationale kompetencecentre også bygge støttefunktioner op i forhold til f.eks. almen praksis 3. Et andet væsentligt område er selve de kliniske kræftafdelinger, idet forudsætningen for at styrke den kliniske kræftforskning er, at der etableres en infrastruktur på de enkelte kræftafdelinger, som understøtter de aktiviteter, 3 At organiseringen og opgaverne i relation til almen praksis ikke er mere udføreligt beskrevet, må ikke tages som udtryk for at opgaven ikke betragtes som væsentlig, men derimod, at der endnu ikke har været tid til at undersøge dette nærmere.

12 som forskningen afstedkommer. Infrastrukturen på afdelingerne skal bl.a. sikre: at ny viden løbende implementeres, sådan at afdelingernes kliniske praksis er tidssvarende at protokoller indføres at patienterne tilbydes at indgå i forskningsprojekter at hele dataopsamlingen understøttes både IT-mæssigt og mandskabsmæssigt at der rekrutteres nye læger til den kliniske kræftforskning Side 12 Ovenstående punkter er alle væsentlige i henhold til at sikre, at de kliniske kræftafdelingers infrastruktur er gearet til at understøtte de forskningsrelaterede aktiviteter, som gennemføres i regi af f.eks. DMCG erne og kompetencecentrene. For hvert af disse øvrige områder er det kompetencecentrenes opgave at identificere relevante samarbejdspartner samt at få aftalt vilkårene og rammerne for et fremtidigt samarbejde i forhold til almen praksis vil de tre centre for almen medicinsk forskning f.eks. være relevante samarbejdspartnere. Aftalerne mellem kompetencecentrene og samarbejdspartnerne skal også koordineres landsdækkende, sådan at de tre centers infrastruktur opbygges ensartet, idet forskningsmiljøerne skal kunne få adgang til samme ydelser, hvad enten de er forankret i øst, syd eller nord. Ligesom på de tre ovenfornævnte områder anbefales, at kompetencecentret og forskningsmiljøerne forudgående aftaler prisen og retten til at trække på disse støttefunktioner. Anbefalinger til det kommende forløb vedr. puljens udmøntning Danske Regioner og universiteterne skal i forhold til den kommende ansøgningsproces anbefale: Der skal udarbejdes standardisere ansøgningsskemaer og ansøgningsbudgetter, sådan at det reelt er muligt at sammenligne ansøgningerne med hinanden. Det kan overvejes om der bør udarbejdes standardisere ansøgningsskemaer og budgetter for f.eks. kompetencecentre og DMCG ere. Det skal forud for ansøgningsprocessen specificeres hvilke typer af organisatoriske enheder, der kan ansøge puljen til styrkelse af infrastruktur for klinisk kræftforskning om støtte.

KFE er - nu også for kirurgien? 6. marts Hans von der Maase Professor, klinikchef Onkologisk Klinik Rigshospitalet

KFE er - nu også for kirurgien? 6. marts Hans von der Maase Professor, klinikchef Onkologisk Klinik Rigshospitalet KFE er - nu også for kirurgien? 6. marts 2012 Hans von der Maase Professor, klinikchef Onkologisk Klinik Rigshospitalet Dansk Kræftforsknings Forum Infrastruktur for klinisk kræftforskning - arbejdsgruppe

Læs mere

Notat til Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Notat til Indenrigs- og Sundhedsministeriet Notat til Indenrigs- og Sundhedsministeriet Anbefalinger til en vejledning for ansøgere til Puljen til styrkelse af infrastruktur for klinisk kræftforskning j.nr. 0-203-02-272/2/NIH Indledning Rapporten

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

Bilag til Kræftplan II

Bilag til Kræftplan II Bilag til Kræftplan II 13 Forskning Fuldmægtig Hans Lynggaard-Jørgensen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Klinisk kræftforskning Det overordnede mål for forskningsindsatsen på kræftområdet er: - At der

Læs mere

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data?

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Personlig Medicin og Datainfrastruktur en lige, sikker og transparent adgang! Lars Onsberg Henriksen Koncerndirektør Region Sjælland Formand

Læs mere

Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010

Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010 Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner: Tale til ØSG seminar den 4. november 2010 28-10-2010 Sag nr. 10/2203 [Indledning] Jeg vil gerne takke for invitationen til at komme og tale her ved jeres seminar.

Læs mere

Danish Colorectal Cancer Group

Danish Colorectal Cancer Group Danish Colorectal Cancer Group Vedtægter december 2009 Baggrund DCCG er en multidisciplinær cancergruppe (DMCG) med forankring i Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, Dansk Radiologisk

Læs mere

Dansk Pancreas Cancer Gruppe. ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011

Dansk Pancreas Cancer Gruppe. ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011 ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011 Styregruppe Dansk Pancreas Cancer Gruppe Repræsentanter fra behandlende afdelinger i DK (Dansk Kirurgisk Selskab)(DKS) (Dansk Selskab

Læs mere

ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR

ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Dansk PancreasCancer Gruppe ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Status for DPCG & DPCD 2014 1. Nationale Kliniske Retningslinjer 2. DPCD Årsrapport 2013-2014 3. Den Nationale Kliniske Kræftdatabase (DNKK)

Læs mere

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden LÆGEFORENINGEN Forskning en nødvendig investering i fremtiden Bedre forebyggelse, diagnostik og rehabilitering forudsætter, at rammer og vilkår for lægers forskning og arbejde med innovation prioriteres

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Version 4.01, d. 25.09.15. Retningslinjerne for forskningsadgang er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: Onsdag d. 5. Maj Dok nr.:

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: Onsdag d. 5. Maj Dok nr.: Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 541 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets sundhedsudvalg Samråd AO, AP og AQ ca. 6 minutter Tid

Læs mere

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Afdeling: Økonomi og Planlægning Udarbejdet af: Bente Møller Sagsnr.: 18/56912 E-mail: bente.elisabeth.moeller@rsyd.dk Dato: 26. april 2019 Telefon: 2324 1645 Notat Finansiering af GCP-enheden ved Odense

Læs mere

Mere skræddersyet behandling til patienterne

Mere skræddersyet behandling til patienterne Af Christian K. Thorsted / Foto Ole Ziegler Dansk CancerBiobank: Mere skræddersyet behandling til patienterne Dansk CancerBiobank skal være med til at forbedre diagnostik og behandling af cancer syg domme

Læs mere

rammer for ansættelse af læger i stillinger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb.

rammer for ansættelse af læger i stillinger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb. N O T A T 02-07-2008 Sag nr. 06/4341 Dokumentnr. 39599/08 Procedure for ansættelse af læger i speciallægeuddannelsens hoveduddannelsesforløb Thomas I. Jensen Tel. 35298198 E-mail: tij@regioner.dk Indledning

Læs mere

Notat om proces for vurdering af og beslutning om indkomne forslag til temaer for udmøntning af Knæk Cancer 2013-midler

Notat om proces for vurdering af og beslutning om indkomne forslag til temaer for udmøntning af Knæk Cancer 2013-midler Notat om proces for vurdering af og beslutning om indkomne forslag til temaer for udmøntning af Knæk Cancer 2013-midler Indkomne forslag til temaer for Knæk Cancer 2013 I december 2012 rettede Kræftens

Læs mere

Forskningsstøtte i sundhedsforskningen

Forskningsstøtte i sundhedsforskningen Seniorkonsulent, ph.d. Maj-Britt Juhl Poulsen Danske Regioner Forskningsstøtte i sundhedsforskningen Status og anbefalinger Maj 2013 Sundhedsforskningen er det største forskningsområde i Danmark Mia DKK

Læs mere

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG)

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) Vedtægter for Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) 1 1 Formål 1.1 DPCG er en multidisciplinær og nationalt dækkende organisation, hvis hovedformål er at forbedre behandlingen og prognosen for patienter

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Klinisk Kræftforskningscenter

Klinisk Kræftforskningscenter Klinisk Kræftforskningscenter STRATEGI ORGANISATION LEDELSE 2013-2015 Klinisk Kræftforskningscenter Aalborg Universitetshospital Forskningens Hus Sdr. Skovvej 15 9000 Aalborg www.kkfc.rn.dk / www.kkfc.aalborguh.dk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling 2013 Årsrapport 2012: Second Opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder

Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder Opslag Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder Puljen støtter tværgående forskning med høj relevans for Region Syddanmarks

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Hvad kom der ud af det?

Hvad kom der ud af det? Christiansborg 5 marts 2015 Evaluering af de første kræftplaner, herunder strålebehandlingskapacitet og DMCG ernes tilkomst. Hvad kom der ud af det? Kaj Munk 1943 Jens Overgaard, Haven ved Vedersø Præstegård

Læs mere

Kan kvalitet reduceres til ét tal?

Kan kvalitet reduceres til ét tal? Kan kvalitet reduceres til ét tal? Årsmøde i Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren Lørdag d. 11. januar 2014,Nyborg Erik Jakobsen, Kan kvalitet reduceres til ét tal? Kan kvalitet reduceres til

Læs mere

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne Sygehus Lillebælts forskningsstrategi 2014-2018 Forskning for og med patienterne Indholdsfortegnelse Forord... 3 Vision... 4 Sygehus Lillebælt - en rejse værd... 4 Fem klare mål på fem år!... 5 1. Patienter

Læs mere

Anvendelse af materialer i Dansk CancerBiobank

Anvendelse af materialer i Dansk CancerBiobank Godkendt af styregruppen for Dansk CancerBiobank den 28-01-2010 Anvendelse af materialer i Dansk CancerBiobank Dansk CancerBiobank (DCB) består af en national database og 6 regionale biobankcentre, hvor

Læs mere

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon:

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon: Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/5559 E-mail: Bo.B.Mikkelsen@rsyd.dk Dato: 25-11-215 Telefon: 292 1337 Notat Politik for Sundhedsforskning - status 215 Baggrund Regionsrådet

Læs mere

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring.

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring. Dato: 12. oktober 2017 Sagsnr.: SJ-STD- MOA.DKETIK Dok.nr.: 449540 Sagsbeh.: MOA.DKETIK Ørestads Boulevard 5 Bygning 37K, st. 2300 København S M: kontakt@etiskraad.dk W: www.etiskraad.dk Vedr. Det Etiske

Læs mere

Om nødvendigheden af patientinvolveret klinisk forskning

Om nødvendigheden af patientinvolveret klinisk forskning Odense 30-31 August 2018 Christiansborg 9 marts Om nødvendigheden af patientinvolveret klinisk forskning Jens Overgaard Afd. for Eksperimentel Klinisk Onkologi Aarhus Universitetshospital jens@oncology.au.dk

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje

Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje 1 Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje 2010-2012 Baggrund Med oprettelsen af Center for Kliniske

Læs mere

Kommissorium AARHUS UNIVERSITET. Ledelsesforum for Universitet-Regionssamarbejdet (LUR)

Kommissorium AARHUS UNIVERSITET. Ledelsesforum for Universitet-Regionssamarbejdet (LUR) Kommissorium Ledelsesforum for Universitet-Regionssamarbejdet (LUR) Baggrund Region Midtjylland og Aarhus Universitet har med regionsrådets godkendelse den 14. december 2011 indgået et nyt aftalekompleks

Læs mere

Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation

Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation Organisation - MTV spørgsmål Hvordan er diagnostik og behandling af diabetiske fodsår organiseret i Danmark? Hvilke barrierer og muligheder

Læs mere

DOOG Årsberetning 2014. Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Oftalmologiske Onkologi Gruppe (DOOG)

DOOG Årsberetning 2014. Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Oftalmologiske Onkologi Gruppe (DOOG) DOOG Årsberetning 214 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Oftalmologiske Onkologi Gruppe (DOOG) 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Rapportudarbejdelse og medlemmer... 3

Læs mere

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Kommunal palliativ indsats status og perspektiver Nyborg Strand 28. september 2010 Ole Andersen, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2012 Årsrapport 2011: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen

Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen N O T A T 06-06-2006 Med kurs mod fremtidens sundhedsvæsen Regionerne har sat kurs mod et sundhedsvæsen i international front Visionen er at fremtidssikre sundhedsvæsenet til gavn for den danske befolkning

Læs mere

Cancer i Praksis Årsrapport for 2010

Cancer i Praksis Årsrapport for 2010 Cancer i Praksis Årsrapport for 2010 Baggrund og formål Cancer i Praksis (CiP) blev etableret med det formål at udvikle kvaliteten inden for kræftområdet med udgangspunkt i almen praksis og dens samarbejde

Læs mere

Forskning under»tidlig opsporing af kræft«

Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft«forskning er ét af de tre ben, som indsatsen»tidlig opsporing af kræft«består af. De to andre er kompetenceudvikling

Læs mere

DMCG.dk en vigtig aktør for udbygning af det nationale samarbejde i DCCC

DMCG.dk en vigtig aktør for udbygning af det nationale samarbejde i DCCC Christiansborg 9 marts DMCG.dk en vigtig aktør for udbygning af det nationale samarbejde i DCCC Jens Overgaard jens@oncology.au.dk Hvad er det nu lige en DMCG er? Kræftplan 1 2000 Etablering af nationale

Læs mere

Danish Comprehensive Cancer Center. et fælles nationalt projekt med internationalt perspektiv

Danish Comprehensive Cancer Center. et fælles nationalt projekt med internationalt perspektiv Danish Comprehensive Cancer Center et fælles nationalt projekt med internationalt perspektiv Hvorfor et DCCC? Udvikling på kræftområdet: 30% flere kræfttilfælde i 2025 Vil øge efterspørgslen på sundhedsydelser

Læs mere

Høringssvar. Høring af bekendtgørelser vedr. kliniske databaser. Data skal deles fortrolighed bevares

Høringssvar. Høring af bekendtgørelser vedr. kliniske databaser. Data skal deles fortrolighed bevares Sundhedspolitik og Kommunikation Høringssvar Høring af bekendtgørelser vedr. kliniske databaser Jr. / 2016-3665 1.juni 2016 Domus Medica Kristianiagade 12 2100 København Ø Data skal deles fortrolighed

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret juni + november 2012 1. GCP-enhedens baggrund

Læs mere

Statutter for DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP

Statutter for DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP Statutter for DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP Danish Breast Cancer Cooperative Group (DBCG) er en multidiciplinær gruppe, der omfatter de lægelige fagområder, der tager del i udredning og behandling

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer.

Administrationen udfører de vedtagne beslutninger og har ansvaret for at løse regionens opgaver inden for de politisk besluttede rammer. Organisationsplan 1 Indholdsfortegnelse 1. Grundlaget for Region Sjællands virke... 3 1.1 Regionens hovedopgaver... 3 1.2 Vi er til for dig... 3 1.3 Grundlæggende organisatoriske principper... 4 2. Region

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG)

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) Vedtægter for Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) 1 Formål 1.1 DPCG er en multidisciplinær og nationalt dækkende organisation, hvis hovedformål er at forbedre behandlingen og prognosen for patienter med

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 13-02-2017 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

Samarbejde mellem regionerne og Patientforum om indsatsen på sundhedsområdet. - Udarbejdet af Patientforum og Danske Regioner. 8.

Samarbejde mellem regionerne og Patientforum om indsatsen på sundhedsområdet. - Udarbejdet af Patientforum og Danske Regioner. 8. 8. juni 2006 Samarbejde mellem regionerne og Patientforum om indsatsen på sundhedsområdet - Udarbejdet af Patientforum og Danske Regioner Baggrund og formål Sundhedsvæsenet skal rumme at patienter er hele

Læs mere

Forslag om regionalt kompetencecenter til styrket brug af Medicinsk Teknologivurdering (MTV) i Region Syddanmark

Forslag om regionalt kompetencecenter til styrket brug af Medicinsk Teknologivurdering (MTV) i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Jakob Dragsdal Sørensen Afdeling: Afdelingen for kvalitet og forskning E-mail: Jakob.Dragsdal.Soerensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09-3239 Telefon: 1349 Dato:

Læs mere

Der er 4,8 mio. kr. i 2. opslag 2016.

Der er 4,8 mio. kr. i 2. opslag 2016. Opslag Region Syddanmarks Forskningspulje 2016 2. opslag - til støtte af tværgående sundhedsforskning Ansøgningsfrist: 1. december 2016 kl. 24. Ansøgninger kan indsendes fra 1. november 2016. Ansøgning

Læs mere

Thomas Kristensen. Molekylærbiolog, Afdeling for Klinisk Patologi, OUH Dansk CancerBiobank projektleder 21-09-2010

Thomas Kristensen. Molekylærbiolog, Afdeling for Klinisk Patologi, OUH Dansk CancerBiobank projektleder 21-09-2010 1 Thomas Kristensen Molekylærbiolog, Afdeling for Klinisk Patologi, OUH Dansk CancerBiobank projektleder Historik 2006: Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrkelse af infrastrukturen for den

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service 21.06.06 1 Baggrund: Strukturreformen vil betyde en væsentlig omorganisering af det danske sundhedsvæsen, herunder

Læs mere

Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min)

Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min) DAGSORDEN Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min) Hvad er min (James) særlige opgave og hvad er mine visioner for udvalget fremadrettet (James, 15 min) Hvilken særlig PROMs

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation

Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation FORSLAG TIL DRØFTELSE I MED-HOVEDUDVALGET Dato: 5. november 2013 Brevid: 2190067 Oplæg til etablering af ny koncernenhed i Region Sjælland Produktion, Forskning og Innovation Indledning og baggrund I januar

Læs mere

30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu

30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu 30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu Kræftkirurgi mere end et håndværk 6. marts 2012 Axelborg, København Erik Jakobsen, Leder Dansk Lunge Cancer Register Landsdækkende godkendt og

Læs mere

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Foreningen af Speciallæger årsmøde 5. oktober 2012, Vejle Erik Jakobsen, Kvaliteten af sundhedsydelser Kan brugen af kliniske databaser

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) Et fælles modelpapir

Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) Et fælles modelpapir Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) Et fælles modelpapir 1 Indledning For at fremme samarbejdet og øge adgangen til international finansiering og partnerskaber er visionen at skabe et Danish Comprehensive

Læs mere

Programbeskrivelse for sygehusejernes fælles finansiering af de kliniske databaser - Organisation og Beslutningsproces

Programbeskrivelse for sygehusejernes fælles finansiering af de kliniske databaser - Organisation og Beslutningsproces Programbeskrivelse for sygehusejernes fælles finansiering af de kliniske databaser - Organisation og Beslutningsproces Amtsrådsforeningen og H:S den 12. september 2001 Forord Sygehusejerne er i disse år

Læs mere

Statutter for DCCGs onkologi-arbejdsgruppe Godkendt ved generalforsamling 20. maj 2015

Statutter for DCCGs onkologi-arbejdsgruppe Godkendt ved generalforsamling 20. maj 2015 Statutter for DCCGs onkologi-arbejdsgruppe Godkendt ved generalforsamling 20. maj 2015 Definition Onkologi-arbejdsgruppen er en lægefaglig, videnskabeligt understøttende arbejdsgruppe med reference til

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

VEJLEDNING I ANSØGNING

VEJLEDNING I ANSØGNING VEJLEDNING I ANSØGNING OM DATA OG FORSKNINGSSAMARBEJDE GÆLDENDE FOR DEN LANDSDÆKKENDE AKUTLÆGEHELIKOPTERORDNING 2015 2020 Udarbejdet af Forskningsudvalget for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 14-12-2016 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt

Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt I det følgende er projektet vedr. etablering og drift af et Nationalt Center for Overvægt (NCO) beskrevet. Notatet beskriver hhv. baggrund

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Den første kræftplan hvad er læren heraf? Cheflæge Hans Peder Graversen, afdelingschef Dansk kræftbehandling helt i front har kræftplanerne løftet behandlingen i Danmark? www.regionmidtjylland.dk Baggrund

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Klinisk Onkologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet Invitation til at indstille emner til nye lærings- og kvalitetsteams Styregruppen for lærings- og kvalitetsteams inviterer alle interesserede parter til at indstille emner til kommende lærings- og kvalitetsteams.

Læs mere

Eksperimentel kirurgi. Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU

Eksperimentel kirurgi. Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU Eksperimentel kirurgi Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU Patienternes Kræftplan IV 10 mio på finansloven for 2017 til regionerne mhp etablering

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Principnotat om universitetsklinikker

Principnotat om universitetsklinikker Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Principnotat om universitetsklinikker Med indgåelsen af et nyt aftalekompleks

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER Lungecancer vs andre kræftformer Hver 4. kræftdødsfald er pga Lungekræft! MORTALITET Lungecancer Lungecancer KILDE: NORDCAN Vi er allerede nået langt!! - om end

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

DBCG DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP INFORMATIONSBLAD NR 35 JUNI

DBCG DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP INFORMATIONSBLAD NR 35 JUNI DBCG DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP INFORMATIONSBLAD NR 35 JUNI 2003 ADDENDUM I DBCG s statutter DANISH BREAST CANCER COOPERATIVE GROUP STATUTTER AMTSUDVALG Hovedansvaret på amtsplan for gennemførelse

Læs mere

DAPHO s STATUTTER. vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj revision vedtaget d. 8. marts 2010.

DAPHO s STATUTTER. vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj revision vedtaget d. 8. marts 2010. DAPHO s STATUTTER vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj 2007 2. revision vedtaget d. 8. marts 2010. 3. revision vedtaget d. 14. april 2013 Dansk Pædiatrisk Hæmatologisk og Onkologisk

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Register

Dansk Lunge Cancer Register Dansk Lunge Cancer Register Udvikling og status Erik Jakobsen, leder Visionsmøde for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser Tirsdag d. 16. juni 2009 Skejby Sygehus Hvad er Landsdækkende godkendt og støttet

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

Notat. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. koordineret specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen. Resume.

Notat. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. koordineret specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen. Resume. Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen Resume På baggrund af Danske Fysioterapeuters Ti pejlemærker om

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Anmeldelse af biobanker i offentlig forskning Hvornår er en biobank offentlig? Hvad skal anmeldes, til hvem og hvordan gøres det?

Anmeldelse af biobanker i offentlig forskning Hvornår er en biobank offentlig? Hvad skal anmeldes, til hvem og hvordan gøres det? Anmeldelse af biobanker i offentlig forskning Hvornår er en biobank offentlig? Hvad skal anmeldes, til hvem og hvordan gøres det? Ved cand.jur. specialkonsulent Kirsten Ingrid Lindeblad, Sekretariat &

Læs mere