Vejledning til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten"

Transkript

1 Vejledning til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk eller fra

2 Vejledning til underviseren Vi besøger retten er først og fremmest et undervisningsmateriale til undervisningen i dansk som andetsprog fra danskuddannelse 3 modul 3 og dansk uddannelse 2 modul 4 på landets sprogcentre. Bogen gennemgår de områder af det danske retsvæsen og dets plads i det danske demokrati, som det er væsentligt for kursisterne at opnå viden om. Arbejdet med bogen forbereder kursisterne både til besøg i retten, men også til evt. fremtidig kontakt med det danske retsvæsen. Arbejdet med bogen kan give udlændinge, der er bosat i Danmark, en forståelse af det danske retssystems opbygning samt skabe forståelse for domstolenes arbejde og plads i demokratiet. Det er min forhåbning, at arbejdet med bogen også kan have en præventiv effekt. Bogens indhold er nøje udvalgt, men derfor kan man alligevel godt udvælge de dele, man mener, er relevante for lige netop ens egen kursistgruppe og kun bruge dem. Opgaverne er placeret som en pdf-fil til fri download, i stedet for i selve bogen, og det er der flere grunde til. Først og fremmest kan opgaverne formuleres på et andet sprogligt niveau, og desuden giver det plads til uddybende forklaringer, som måske ikke er så relevante for kursisterne. Bogen kan bruges uden opgaverne som informationsmateriale til personer, der bruger den i en anden sammenhæng end som undervisningsmateriale. Grupper er meget velkomne til at komme ind og overvære en sag i retten. Det er en god idé at ringe til retten og aftale et tidspunkt. Retten har mulighed for at hjælpe med at finde en egnet sag for eksempel hvis man har om et bestemt emne i undervisningen. Da ikke alle retssale er lige store, skal man huske at kontakte retten for at sikre, at retssalen er stor nok til den gruppe, der kommer. En forudsætning for en udbytterig undervisning i et emne som dette, er at underviseren har læst hele bogen, inden arbejdet med bogen eller dele af bogen i undervisningen. Det er et svært emne også for danskere og det er også svært at formidle. Det er vigtigt, at der arbejdes med forforståelse, særligt for kursister på danskuddannelse 2. Dette kan for eksempel gøres ved at introducere og forklare nogle af afsnittenes sværeste dele/ord/formuleringer for kursisterne, inden man læser teksten. Der er nogle konkrete eksempler i bogen på, hvad de forskellige retsinstanser mv. beskæftiger sig med. Udover de eksempler, der er, opfordres underviseren til selv at finde eller evt. sætte kursisterne til at finde (flere) eksempler på for eksempel: Civile sager - Se for eksempel forbrugerombudsmanden.dk Søg på civile retssager Sager om forskelsbehandling Se for eksempel hk.dk/temaer, hvor et af temaerne er forskelsbehandling. Sagen om den libanesiske pige Maria Mawla er et kendt eksempel, den såkaldte tørklædesag (den første af dem). Hun blev som 14-årig afvist som erhvervspraktikant i Magasin i Odense på grund af sit tørklæde. Magasin blev i den forbindelse dømt for diskrimination.

3 Sager, hvor Den Særlige Klageret har været involveret. Sager, der er kommet for Højesteret. Sponsorsagen, som er den ene del af Farumsagen, er et godt eksempel på begge dele. Udvisningsdomme Sagen om mordet på den italienske turist Antonio Currá er et af de mest kendte og omdiskuterede eksempler, fordi de to dømtes tilknytning til Danmark var meget stærk, den ene var endda født her i landet. Yderligere oplysninger Grundloven på let dansk, Folketinget 2001 Medborger i Danmark En håndbog for nye borgere om det danske samfund, Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration 2007 Forbrydelse og straf et temahæfte om kriminalitet og retsvæsen af Povl Terkelsen, Sprogcentrets Forlag 2001 borger.dk da.wikipedia.org domstol.dk ft.dk/demokrati/grundloven.aspx kriminalforsorgen.dk nyidanmark.dk/da-dk politi.dk ret-raad.dk

4 Søgelæsningsopgaver Søgelæsningsopgaverne er en såkaldt parallelopgave til læseforståelse 1 ved Prøve i Dansk 3. Opgaven skal løses på enten 20 eller 30 minutter for henholdsvis kursister på dansk uddannelse 3 modul 4 og kursister på danskuddannelse 3 modul 5, og der må ikke bruges ordbøger. Opgaven kan løses, inden kursisterne læser bogen. Denne opgaveform øver det, der i ministeriets bekendtgørelse beskrives som, at kursisterne på disse niveauer skal kunne hhv. finde og uddrage information af ( ) et bredt udsnit af tekster. Opgaverne: Læs spørgsmålene og find svarene i bogen. Brug indholdsfortegnelsen, bogens overskrifter samt stikordsregistret bag i bogen 1. Hvad er de tre dele, som magten i Danmark er delt op i 2. Hvem har ifølge Grundloven den lovgivende magt? 3. Hvordan skal man opføre sig, når dommeren kommer ind i retssalen? 4. Er dommerfuldmægtige udnævnte dommere? 5. Hvad kan en almindelig borger skulle medvirke som i en straffesag (nævn minimum to muligheder)? 6. Hvem er en bistandsadvokat advokat for? 7. Hvad er den hårdeste straf, man kan få i Danmark? 8. Hvor længe står det i ens private straffeattest, hvis man har fået en ubetinget dom efter straffeloven?

5 9. Udtaler tiltalte sig under strafansvar? 10. Hvad er den kriminelle lavalder i Danmark? 11. Hvad er Retten i Næstveds telefonnummer? 12. Får man løn for samfundstjeneste? 13. Hvor ligger Tinglysningsretten? 14. Hvad hedder de to forskellige slags lægdommere, man har i Danmark? 15. Hvilke slags sager behandler Sø- og Handelsretten (nævn to)? Vejledende rettenøgle til Søgelæsningsopgaven 1. Den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt 2. Dronningen og Folketinget 3. Man skal rejse sig op 4. Nej 5. To af følgende skal være nævnt: tiltalt, offer, vidne, domsmand/nævning/lægdommer, tilhører/gæst 6. Offeret/(Den) forurettede 7. Fængsel på livstid (som i praksis svarer til ca. 16 års fængsel) 8. 5 år 9. Nej år Nej 13. I Hobro/Majsmarken 5, 9500 Hobro 14. Domsmand og nævning 15. Sager vedr. (to af følgende skal være nævnt): markedsføring, konkurrence, forskelsbehandling, i Storkøbenhavn skiftesager vedr. konkurser og lign.

6 Læseforståelsesopgaver Formålet med læseforståelsesspørgsmålene er, at man efter læsning af og arbejde med en del af bogen, kan undersøge, om kursisterne har forstået det læste. Disse opgaver kan anvendes på alle hold, men er særligt velegnede til målgruppens laveste niveauer; danskuddannelse 3 modul 3 og danskuddannelse 2 modul 4. Man kan vælge at arbejde med spørgsmålene enten mundtligt i fællesskab eller som individuelle skriftlige læseforståelsesopgaver. Hvis man arbejder med dem skriftligt, er det en god idé at samle op på besvarelserne bagefter gerne mundtligt. På den måde bliver stoffet repeteret og gennemarbejdet igen, så man sikrer sig, at alle kursister er med, og man får udredet evt. misforståelser. Opgaverne: Magtens tredeling + Domstolene 1. Hvad er Grundloven? 2. Hvad står der bl.a. noget om i Grundloven? 3. Hvad betyder den lovgivende magt? 4. Hvad betyder den udøvende magt? 5. Hvad betyder den dømmende magt? 6. Hvem har i praksis den udøvende magt? 7. Hvad laver en domstol? Rettens arbejde 1. Hvad er en civil sag? 2. Hvad betyder de involverede parter? 3. Hvad vil det sige at anke en sag til landsretten? 4. Hvad er en appel-instans? 5. Hvad kalder man det, som tegningen på side 14 forestiller? 6. Hvad er en kreditor? 7. Hvad er et grundlovsforhør? 8. Hvordan foregår tinglysning i dag? 9. Hvilket andet ord kan man bruge om at diskriminere? 10. Hvornår kan en straffesag blive genoptaget? 11. Hvordan kan en sag, der er startet ved byretten, ankes til Højesteret? 12. Hvad skal der til, for at en sag kan komme for Højesteret som tredje instans? 13. Hvad betyder fri proces? Borgernes kontakt med retten 1. Hvad er en tiltalt? 2. Har en tiltalt pligt til at sige sandheden? 3. Hvad betyder forurettede? 4. Hvad betyder det, at man udtaler sig under strafansvar? 5. Hvad kan man også kalde en domsmand? 6. Kan man være domsmand, hvis man er politibetjent? 7. Ved hvilke slags sager medvirker der nævninge? 8. Hvornår må man overvære en retssag, man er vidne i?

7 Rettens øvrige personer 1. Hvad er en dommerfuldmægtig? 2. Hvor mange nævninge er der er i en nævningesag ved landsretten? 3. Hvad er anklagerens opgave udover at prøve at få den tiltalte dømt? 4. Hvad betyder beskikket? 5. Hvad laver en bistandsadvokat? 6. Hvad er en sagkyndig/ekspert? 7. Kan en politibetjent indkaldes som vidne? Forbrydelse og straf + Bevisførelse 1. Hvad har borgere i Danmark pligt til? 2. Hvorfor er bevisførelse en meget vigtig del af det, der foregår i en dansk retssal? 3. Hvad betyder det, at enhver tvivl skal komme den tiltalte til gode? 4. Kan man dømmes for en lovovertrædelse, man ikke har fuldbyrdet? Straf 1. Hvad kan der ske, hvis et barn på 12 år begår kriminalitet? 2. Hvilken slags straf er en bødestraf? 3. Hvorfor kaldes fængselsstraf for frihedsstraf? 4. Hvornår skal man i fængsel, hvis man får en betinget dom? 5. Hvorfor skal forholdene i fængslerne så vidt muligt ligne det normale liv udenfor? 6. Hvad er forskellen på åbne og lukkede fængsler? 7. Hvad bruges arresthuse ofte til? 8. Hvad svarer en fængselsstraf på livstid til i praksis? 9. Hvad vil det sige at få en behandlingsdom? 10. Hvad betyder samfundstjeneste? 11. Hvad sker der, hvis man ikke passer sin samfundstjeneste? 12. Kan man kun blive udvist af Danmark i forbindelse med en lang fængselsstraf? Straffeattest 1. Hvad vil det sige at have en ren straffeattest? 2. Hvorfor er det vigtigt at have en ren straffeattest? 3. Hvad betyder det at have en positiv børneattest?

8 Caseopgaver Caseopgaverne er både argumentationsøvelser og øvelser, hvor man ligesom får hænderne ned i stoffet. Først er der beskrevet to cases, som for det første skal virke som illustrationer af to typer retssager, og som derudover helt konkret skal bruges ved løsningen af opgave 1 og 2. Opgaverne består af pararbejde med efterfølgende fælles opsamling, gruppearbejde samt en praktisk, konkret opgave omkring at indrette en retssal i undervisningslokalet og på den måde skabe sig et billede af, hvordan en retssal rent faktisk ser ud i Danmark. Arbejdet med opgaverne kan give en mere konkret forståelse af, hvad der foregår i en dansk retssal, og hvordan tingene foregår. Samtidig lægger opgaverne også op til refleksion omkring det danske system. Opgave 2 kan med mindre fokus på argumentation, altså i en tilpasset form, meget vel anvendes på danskuddannelse 2, da den er meget konkret i forhold til de andre opgaver. Ellers er målgruppen hér først og fremmest danskuddannelse 3 modul 4 og 5. Case 1 En domsmandssag En sag om moms-svindel; en person med et lille firma, har ikke betalt nok i moms, fordi han/ hun har indberettet en lavere indtægt og højere udgifter til skat, end han/hun faktisk har haft. På den måde har han/hun snydt med momsen. Hvis det kan bevises, at det er sket bevidst og med hensigten at snyde, kan han/hun blive dømt for det. Case 2 En nævningesag En sag om større mængder narkotika, hvor flere personer har indrettet et laboratorium med den hensigt at fremstille store mængder amfetamin. Hvis det kan bevises, at de tiltalte har haft til hensigt at fremstille en stor mængde amfetamin, så kan de blive dømt for det. Beviserne kan for eksempel være mængden af kemikalier, politiet finder på stedet. Dette gælder også, selvom man bliver afsløret, inden man har fremstillet den store mængde (jf. afsnittet Bevisførelse). Opgaverne Opgave 1 Snak sammen i par om, hvem, I tror, gør og siger hvad i en retssag som en af dem, der er beskrevet ovenfor. Lav efter noget tid en fælles opsamling, hvor I også kan diskutere fordele og ulemper ved den måde, tingene foregår på. Husk at argumentere for jeres holdninger. Opgave 2 Se illustrationen på side 29, der viser placeringen af de forskellige personer i en domsmandssag i byretten. Prøv at indrette jeres klasselokale som en retssal ligesom på illustrationen og fordel pladserne mellem jer. Hvem siger hvad? Hvordan tror I stemningen er i sådan en retssal, og hvad kan være med til at påvirke den? Opgave 3 Hvad er godt, og hvad er mindre godt ved det danske retssystem? Er der nogen ting, der har overrasket jer, som I ikke vidste i forvejen? Snak sammen i mindre grupper og skriv noter. Fremlæg gruppens arbejde for resten af holdet og afslut evt. med en fælles diskussion. Opgave 4 Snak i fællesskab om, hvordan I mener, man bør straffe forskellige forbrydelser. Husk at argumentere for jeres holdninger.

9 Pararbejde Pararbejdet herunder kræver et højere abstraktionsniveau end læseforståelsesspørgsmålene og er derfor målrettet kursister på danskuddannelse 3 modul 4 og 5. Der er opgaver, der lægger op til at arbejde med argumentation, refleksion, sproglig bevidsthed og informationssøgning, som der stilles krav om, at kursisterne kan på disse niveauer og ikke mindst, når de er færdige med deres danskuddannelse. De fleste af svarene på opgaverne kan ikke findes i bogen, men skal findes på nettet og andre relevante steder samt ved at bruge sin egen viden eller ved at tænke og diskutere sig frem til et svar. Tippene er til underviseren, til hvis kursisterne skal guides i den rigtige retning. Opgaverne På side 13 er et eksempel med en sag mellem en kunde og en håndværker. Hvis det er håndværkeren, der lægger sag an i sådan en sag, hvorfor gør han så det? TIP: Se om kursisterne kan finde en konkret sag ved hjælp af internettet, hvis de ikke umiddelbart kommer frem til, at det er for at få sine penge, at håndværkeren lægger sag an. Søgeord: civil sag + håndværker mv. På side 19 er sagen mod Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte nævnt. Hvad var det for en del af sagen, der kom for Højesteret, og hvad handlede sagen om? TIP: Kursisterne kan søge på internettet. Søgeord: Brixtofte, Farumsagen mv. På side 22 står der, at man ikke behøver vidne, hvis ens familie er indblandet i sagen. Hvorfor tror I, det er sådan? TIP: Kursisterne kan søge på internettet. Søgeord: vidne mod familie mv. På side 24 står der, at dommeren nogle gange kan vælge, at et retsmøde skal holdes for lukkede døre. Prøv at finde nogle eksempler på sådanne sager. Har eksemplerne noget til fælles? TIP: Kursisterne kan søge på internettet. Søgeord: lukkede døre, Rigmor Zobel mv. På side 26 står der, at man ikke kan være lægdommer i en sag, hvor man kender nogle af de medvirkende. Hvorfor tror I det er sådan? Ved I hvilket ord man bruger på dansk i sådan en situation? Ellers så prøv at se, om I kan finde ud af det. Tip: Kursisterne kan prøve at finde vejledningen til domsmænd og nævninge, den findes på domstol.dk, og det er beskrevet i afsnittet om udtagelse til de enkelte sager. På side 30 står der, at man ikke bør give udtryk for vrede eller glæde over en dom. Hvad, tror I, grunden er til det? Hvornår kan det være svært at leve op til? TIP: Lad gerne kursisterne selv snakke sig frem til et svar på disse spørgsmål, det er jo deres indtryk af og idéer om dette, der skal frem hér. På side 32 står der, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist. Hvad betyder det? Hvad kan påvirke det i praksis? TIP: En del af svaret kan man faktisk finde i teksten, men måske kræver det en koncentreret genlæsning og meget gerne en snak mellem kursisterne. Det andet spørgsmål hentyder til det med, at medierne ofte kan være lidt hurtigt ude med at dømme folk skyldige. I den forbindelse kan man søge på internettet under Maria-sagen, som er et de allernyeste kendte eksempler på dette.

10 Side 33 handler om bevisførelse. Hvordan kan man bevise, at en person er skyldig i for eksempel tyveri? Hvad skal der til, for at det er bevist? TIP: Disse spørgsmål er der svar på i selve teksten (at tingene kan være i vedkommendes besiddelse, eller at nogen har set vedkommende stjæle), men måske har kursisterne selv andre idéer til, hvordan det ville kunne bevises. På side 36 er der nævnt en sag mod Palle Sørensen, der slog fire politibetjente ihjel i Hvorfor tror I, Palle Sørensen sad så længe i fængsel? Prøv at se, om I kan finde nogle informationer om sagen og fremlæg sagen for de andre i klassen. TIP: Kursisterne kan søge på internettet. Søgeord: Palle Sørensen Læserbrev Læserbrevet herunder er en parallelopgave til Skriveopgave 2 ved modultesten efter danskuddannelse 3 modul 4, men den er lige så velegnet på dansk uddannelse 3 modul 5 på grund af sværhedsgraden samt kravet om argumentation, som fylder meget på begge disse moduler. Samtidig er et læserbrev en form for et formelt brev, og selvom det adskiller sig fra de gængse formelle breve (klager osv.), som kan optræde ved Prøve i Dansk 3, så er der flere fællestræk ved kravet til sproget. Situation I Danmark blev den kriminelle lavalder sænket fra 15 år til 14 år i Det betyder, at unge på 14 år og derover kan straffes. Opgave Skriv et læserbrev til avisen, hvor du fortæller, hvad du mener om denne lovændring. Du kan bruge nogle af nedenstående udsagn til inspiration Risikoen for straf vil få færre helt unge til at begå kriminalitet Hårdere og flere straffe giver ikke mindre kriminalitet Man skal hjælpe familierne i stedet for at straffe børnene Straf og uddannelse skal kombineres 10

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Opgaver til grundskolen Vi besøger retten

Opgaver til grundskolen Vi besøger retten Opgaver til grundskolen Vi besøger retten udarbejdet af Tina Krogh Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk eller på 21757581 Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retssystemet DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSYSTEMET Nu skal vi hæve blikket for at få overblik over hele retssystemet. I dette kapitel kan du blive klogere på hvilke domstole

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Rettens arbejde DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETTENS ARBEJDE Du får nok selv brug for at aflægge besøg i en byret på et tidspunkt i dit liv, og det kan der være mange grunde

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

DOMSMAND OG NÆVNING. Om at være lægdommer

DOMSMAND OG NÆVNING. Om at være lægdommer DOMSMAND OG NÆVNING Om at være lægdommer 2 OM AT VÆRE LÆGDOMMER I Danmark kan du som borger blive udtaget som lægdommer. Det betyder, at du kan blive indkaldt til at medvirke i straffesager som enten domsmand

Læs mere

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb råd og vejledning Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

KEND DIN RET. RetsLex

KEND DIN RET. RetsLex KEND DIN RET RetsLex Domstolsstyrelsen 2012 INDHOLD Forord 3 Rettens arbejde 4 Sagstyper 4 Civile sager 4 Straffesager 5 Fogedsager 6 Skiftesager 7 Tinglysning 7 Notar 8 Straffesagen: 8 Aktører og forløb

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 188/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Casper Andreasen, beskikket) og T2 (advokat Hanne Rahbæk, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retsstaten DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSTATEN Har du tænkt over, hvorfor politikerne ikke kan blande sig i domstolenes afgørelser, eller hvorfor det er vigtigt, at der er

Læs mere

LÆGDOMMER. Vejledning til domsmænd og nævninge

LÆGDOMMER. Vejledning til domsmænd og nævninge LÆGDOMMER Vejledning til domsmænd og nævninge Denne side er med vilje efterladt uden indhold. 2 VELKOMMEN Som lægdommer er du med til at dømme andre. Det er en ansvarsfuld og ind imellem vanskelig opgave.

Læs mere

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse 1. Overblik 2. Politiets efterforskning og sagsbehandling 3. Forberedelse 3.1. Sigtedes deltagelse i retsmøder via videolink 3.1.1. Grundlovsforhør

Læs mere

Råd og vejledning. Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel

Råd og vejledning. Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel Råd og vejledning Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel Indhold Denne vejledning er til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel. For at du kan vejlede ofrene bedst muligt, får du denne

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for tyveri, indbrud, hærværk eller lignende.

Læs mere

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING Alfabeta Læs verden Lærervejledning Læs verden er et læsemateriale, der består af en bog med læse, skrive og mundtlige

Læs mere

Hvad siger loven 00:00:00. vignet starter 00:01:04. Titel: Hvad siger Loven. 00:01:17. Folketingssalen

Hvad siger loven 00:00:00. vignet starter 00:01:04. Titel: Hvad siger Loven. 00:01:17. Folketingssalen Hvad siger loven 00:00:00 vignet starter 00:01:04 Titel: Hvad siger Loven 00:01:17. Folketingssalen 00:01:39 taler i folketingssalen:..socialdemokratiske ordfører, Lone Møller svarede særdeles glimrende

Læs mere

00580 ø E B 01< ~ /0, POLITI. Kurt Kristian Pedersen Ølsvej Hobro.

00580 ø E B 01< ~ /0, POLITI. Kurt Kristian Pedersen Ølsvej Hobro. NORDJYLLANDS Jyllandsgade 27 Postboks 161 9100 Aalborg POLITI 00580 ø E B 01

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 28. februar 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2006-740-0150 Dok.: KHE40397 N O T I T S om Ændringer af lovforslaget om en politi- og domstolsreform Denne notits

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2017 Sag 210/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Steen Moesgaard, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17.

Læs mere

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 1 Domstolsprøve 2 RETSMØDET To grupper får mulighed for at prøve sagen i retten som anklager og forsvarer, med vidneførsel og procedure. Sag nr. 2: Anklagemyndigheden

Læs mere

Vejledning til domsmænd og nævninger

Vejledning til domsmænd og nævninger Vejledning til domsmænd og nævninger Juli 2007 Domstolsstyrelsen Trykt i 11.000 eksemplarer Design: Communikanten Tryk: VesterKopi Indhold Indledning... 5 Udtagelse til hvervet som lægdommer.... 6 Udtagelse

Læs mere

Radikal Ungdom mener:

Radikal Ungdom mener: Straf Indledning Hvorfor straffer vi? Det er vigtigt at overveje, når man vil finde sin egen holdning til strafferet. Radikal Ungdom går ind for straffe, der nytter. Der skal tages hensyn til ofrene -

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMENE GRUNDLOVEN & SÅDAN FIK VI GRUNDLOVEN

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMENE GRUNDLOVEN & SÅDAN FIK VI GRUNDLOVEN Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMENE GRUNDLOVEN & SÅDAN FIK VI GRUNDLOVEN GRUNDLOVEN & SÅDAN FIK VI GRUNDLOVEN INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmene 2. Mens du ser filmene 3. Efter du har set filmene

Læs mere

Bistandsadvokatens rolle og betydning for sagens gang

Bistandsadvokatens rolle og betydning for sagens gang Bistandsadvokatens rolle og betydning for sagens gang af advokat Helle Hald Frederiksberggade 11 1459 København K 1 Hvorfor overhovedet bistandsadvokat? Det er jo aldrig til at få fat i en? Det tager meget

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb Indhold Denne pjece er til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb. Når du anmelder en

Læs mere

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi?

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi? Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

AM Ø Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM Ø Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2016.09.28Ø Kilde: Retspraksis, Landsretterne Emner: vold mod ældre, børn og unge;anke kære og genoptagelse; Stikord: Vold mod børn, slag i bagdelen, anke af indenretlig advarsel, 10 dg bet, pt 1 år,

Læs mere

VELKOMMEN SOM DOMSMAND OG NÆVNING. Vejledning for lægdommere

VELKOMMEN SOM DOMSMAND OG NÆVNING. Vejledning for lægdommere VELKOMMEN SOM DOMSMAND OG NÆVNING Vejledning for lægdommere VELKOMMEN SOM LÆGDOMMER Du er blevet udtaget som lægdommer. Det betyder, at du fra 1. januar 2016 kan blive indkaldt til at medvirke i straffesager

Læs mere

klumme Vejledning til domsmænd og nævninger VEJLEDNING TIL DOMSMÆND OG NÆVNINGER

klumme Vejledning til domsmænd og nævninger VEJLEDNING TIL DOMSMÆND OG NÆVNINGER klumme Vejledning til domsmænd og nævninger VEJLEDNING TIL DOMSMÆND OG NÆVNINGER 1 Juni 2011 Domstolsstyrelsen Grafisk design og produktion: Rumfang.dk Tryk: Rosendahls Schultz Grafisk Oplag: 12.800 stk.

Læs mere

Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret

Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret Der er i alt knapt 200 svar, og heraf er ca. 160 fra advokater, anklagere og lægdommere. Antallet af svar på de enkelte spørgsmål er varierende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven 2007/2 LSV 78 (Gældende) Udskriftsdato: 17. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-730-0587 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2008 Forslag til

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2008-09 REU alm. del Svar på Spørgsmål 976 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 8. november 2009 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-792-0971

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 Sag 68/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Martin Cumberland) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Svendborg den 1. februar 2018

Læs mere

Over underrubrikken er indsat et billede af en dirigenthammer med et tilhørende podie.

Over underrubrikken er indsat et billede af en dirigenthammer med et tilhørende podie. Kendelse afsagt den 10. september 2019 Sag nr. 2019-80-0286 [Klager] mod Dagbladet Ringkøbing-Skjern [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Betinget fængsel til svindeldømt Skjernpar, som blev

Læs mere

Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel. 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet

Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel. 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet Hurtigere vej fra forbrydelse til fængsel 8 initiativer til at få straffesager hurtigere igennem retssystemet 14. januar 2018 Indhold Forord 2 Straffesagskæden 3 erne 4 Sigtede må ikke vælge en forsvarer,

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne.

Forord. Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Forord Vidners bidrag i retssager er en af grundstenene i vores retssystem. Derfor skal det være trygt for borgerne at vidne. Særligt når det vedrører sager af grovere karakter bandekriminalitet og drab

Læs mere

Hvad mener brugerne om [xx]?

Hvad mener brugerne om [xx]? Side 1 af 8 Hvad mener brugerne om [xx]? Bilag 1 Brugerundersøgelse marts / april 2001 Afleveres inden 14 dage På forhånd tak! Kære bruger! De har lige haft kontakt med [xx]. Vi vil derfor gerne have Deres

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 732 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. april 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

behandlingen straffesager

behandlingen straffesager Om behandlingen af straffesager Orientering for lægdommere i straffesager ved Retten i Roskilde December 2011 1 Jeg byder Dem hjertelig velkommen som lægdommer (domsmand/nævning) ved retten i Roskilde.

Læs mere

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg

Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Undervisningsmateriale & film Drengene fra Tingbjerg Kære lærer, Filmen og undervisningsmaterialet kan give dine elever en viden om livet som ung indvandrere. Elverne får inspiration og I kan bruge filmen,

Læs mere

Gorm Toftegaard Nielsen STRAFFESAGENS GANG. Christian Ejlers Forlag

Gorm Toftegaard Nielsen STRAFFESAGENS GANG. Christian Ejlers Forlag Gorm Toftegaard Nielsen STRAFFESAGENS GANG Christian Ejlers Forlag København 2007 STRAFFESAGENS GANG 4. udgave, 1. oplag Omslag: Mette og Eric Mourier Sats: Morten Lehmkuhl, Christian Ejlers Forlag Tryk

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb

råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb råd og vejledning Til unge under 18 år, der har været udsat for voldtægt eller andre seksuelle overgreb Indhold Denne pjece er til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb. Når du anmelder en

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for et godt arbejdsliv - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Lærervejledning til før-opgaver til - et undervisningsforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet.

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv

Lærervejledning til før-opgaver til Kampen for det gode arbejdsliv til Et sprogskoleforløb til DU3 modul 4-5 på Arbejdermuseet Formålet med opgaverne Opgaverne er udarbejdet som forberedelse til undervisningsforløbet på Arbejdermuseet. Opgaverne er tilrettelagt, så de

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes:

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes: Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 393 Offentligt BEK nr 505 af 17/06/2005 Bekendtgørelse om udsættelse med fuldbyrdelse af fængselsstraf og den administrative behandling af sager om benådning

Læs mere

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2012.11.05B2 Kilde: Retspraksis, Byretterne Emner: familievold; Stikord: Vold i familieforhold, 13 årig datter, lussinger, tømt indhold af glas rødvin i ansigtet, 40 dg bet, pt 1 år, samf tj 40 t, tilsyn

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

- tilbagekaldelse af beskikkelsen. K-168-08 afsagt den 30. september 2008 (Samme sag som ovenfor)

- tilbagekaldelse af beskikkelsen. K-168-08 afsagt den 30. september 2008 (Samme sag som ovenfor) Kendelse: Beskrivelse: Retten kan nægte at beskikke den advokat, som sigtede ønsker som forsvarer, eller tilbagekalde beskikkelsen, hvis dennes medvirken vil medføre en forsinkelse af betydning for sagens

Læs mere

Orientering af domsmænd og nævninger vedrørende behandling af straffesager ved Københavns Byret

Orientering af domsmænd og nævninger vedrørende behandling af straffesager ved Københavns Byret Orientering af domsmænd og nævninger vedrørende behandling af straffesager ved Københavns Byret Januar 2012 2 De bydes hermed hjertelig velkommen som lægdommer (domsmand/ nævning) i Københavns Byret. De

Læs mere

TÆT PÅ DANMARKS DOMSTOLE

TÆT PÅ DANMARKS DOMSTOLE TÆT PÅ DANMARKS DOMSTOLE FAKTA OM DANMARKS DOMSTOLE Danmarks Domstole Højesteret To landsretter 24 byretter To specialiserede domstole: Sø- og Handelsretten og Tinglysningsretten Retten på Færøerne, Grønlands

Læs mere

Styrelsen for Social Service J.nr LSP/AF. 13. februar 2006

Styrelsen for Social Service J.nr LSP/AF. 13. februar 2006 Styrelsen for Social Service J.nr.211-6 LSP/AF 13. februar 2006 Rapport om kommunale myndigheders praksis i forbindelse med fremmøde ved politiets afhøring af børn og unge, jf. lov nr. 443 af 9. juni 2004

Læs mere

Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark -

Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark - Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark - Hvem skal bruge dette skema? Dette skema skal bruges af ansøgere, der er: Født statsløse i Danmark Ansøgere under 18 år

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 10. oktober 2016 Sag 82/2016 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Stagetorn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 20.

Læs mere

RET GODT AT VIDE. for journalister om domstolene DANMARKS DOMSTOLE FOR RET OG RETFÆRDIGHED DOMSSTOLSSTYRELSEN

RET GODT AT VIDE. for journalister om domstolene DANMARKS DOMSTOLE FOR RET OG RETFÆRDIGHED DOMSSTOLSSTYRELSEN XX RET GODT AT VIDE DANMARKS DOMSTOLE FOR RET OG RETFÆRDIGHED DOMSSTOLSSTYRELSEN Store Kongensgade 1-3 1264 København K Telefon: 70 10 33 22 post@domstolsstyrelsen.dk www.domstol.dk ISBN: 978-87-92551-47-4

Læs mere

Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen

Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen Lærervejledning til efter-opgaver til Familien Sørensen Et sprogskoleforløb til DU2 modul 4-6 på Arbejdermuseet. Om undervisningen på Arbejdermuseet Familien Sørensen er en familie, der ligesom tusindvis

Læs mere

Betingede domme ( 56-61)

Betingede domme ( 56-61) Betingede domme ( 56-61) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: betinget dom;samfundstjeneste; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.5.2015 Status: Gældende Udskrevet: 18.1.2018 Indholdsfortegnelse 1. Overblik

Læs mere

Vil du klage over politiet?

Vil du klage over politiet? Vil du klage over politiet? Den Uafhængige Politiklagemyndighed Den Uafhængige Politiklagemyndighed (Politiklagemyndigheden) er en selvstændig myndighed, der hverken hører under politiet eller anklagemyndigheden.

Læs mere

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne Samvær Kan man opstille love og regler, rettigheder og pligter i forhold til den måde, vi er sammen på og behandler hinanden på i et samfund? Nogen vil måske mene, at love og regler ikke er nødvendige,

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 176 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 4. februar 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2016.01.30V Kilde: Retspraksis, Landsretterne Emner: varetægtsfængsling; Stikord: Varetægtsfængsling, rpl. 762, stk. 1, nr. 2, rpl. 769, stk. 1, proportionalitetsvurdering, gentagelsesrisiko, T for 3.

Læs mere

STRAFFE SAGENS GANG. Jurist- og Økonomforbundets. Forlag

STRAFFE SAGENS GANG. Jurist- og Økonomforbundets. Forlag STRAFFE SAGENS GANG Gorm Toftegaard Nielsen Jurist- og Økonomforbundets Forlag STRAFFESAGENS GANG Gorm Toftegaard Nielsen STRAFFESAGENS GANG Jurist- og Økonomforbundets Forlag København 2011 STRAFFESAGENS

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 27. november 2014

Læs mere

D O M. Forklaringer Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte og vidnet B.

D O M. Forklaringer Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte og vidnet B. D O M Afsagt den 13. november 2018 af Østre Landsrets 24. afdeling (landsdommerne Lotte Calundann Noer (kst.), Tine Vuust og Ole Dybdahl med domsmænd). 24. afd. nr. S-2132-18: Anklagemyndigheden mod T

Læs mere

Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark -

Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark - Ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation - Til statsløse født i Danmark - Hvem skal bruge dette skema? Dette skema skal bruges af ansøgere, der er: Født statsløse i Danmark Ansøgere under 18 år

Læs mere

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.).

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.). Bøde for overtrædelse af dyreværnslovgivningen Den væsentligste bestemmelse om straf i sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen findes i dyreværnslovens 28. 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2012 Redegørelse om ungdomssanktioner og ubetingede fængselsstraffe til unge lovovertrædere, 1. januar til 31. december 2011 Den 1. juli 2001 trådte muligheden

Læs mere

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2015.04.16V Kilde: Retspraksis, Landsretterne Emner: vold mod ældre, børn og unge; Stikord: Vold mod børn, simpel vold, tildelt 3-årig ét slag i bagdelen, F i s varetægt, ej tidl. straffet, 20 dg. bet,

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AH fra Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg den 7. juni 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AH fra Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg den 7. juni 2017 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 434 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 1. juni 2017 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Sidsel Bøndergaard

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 287 Offentligt Retsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 6. marts 2012 Kriminalitetsudviklingen i Danmark 2010 (Kriminalitet

Læs mere

Lov om ændring af retsplejeloven

Lov om ændring af retsplejeloven Lov om ændring af retsplejeloven (Behandlingen af klager over politipersonalet m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke

Læs mere

Hvad er samfundsfag? Hvad er samfundsfag? Hvem er vi? Om selve forløbet. Problemstillinger. August. Side 1 af i alt 15 sider.

Hvad er samfundsfag? Hvad er samfundsfag? Hvem er vi? Om selve forløbet. Problemstillinger. August. Side 1 af i alt 15 sider. Side 1 af i alt 15 sider August Uge 31 01-02 Uge 32 05-09 Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Uge 34 19-23 Hvad er samfundsfag? Uge 35 26-30 Hvem er vi? Meningen med dette forløb er, at eleverne først skal

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 Sag 15/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Nils-Erik Kallmayer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 15.

Læs mere

Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og de udtagne personer har derfor som udgangspunkt pligt til at virke som lægdommere.

Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og de udtagne personer har derfor som udgangspunkt pligt til at virke som lægdommere. Civil- og Politiafdelingen Dato: 23. november 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2009-4030-0096 Dok.: TKP40718 Vejledning til grundlisteudvalg om udarbejdelse af grundlister 1. Indledning Det fremgår

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 18/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Poul Merrild, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 20.

Læs mere

RIGSADVOKATEN Oktober 2004 J.nr Udeblivelsesdomme efter retsplejelovens 847, stk. 3, nr. 4,

RIGSADVOKATEN Oktober 2004 J.nr Udeblivelsesdomme efter retsplejelovens 847, stk. 3, nr. 4, RIGSADVOKATEN Oktober 2004 J.nr. 2003-120-0007 Udeblivelsesdomme efter retsplejelovens 847, stk. 3, nr. 4, 1. Indledning Ved lov nr. 256 af 8. maj 2002 blev retsplejelovens 847, stk. 3, nr. 4, ændret,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 Sag 240/2010 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 1. afdeling

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Vejledning om indhentelse af børneattester ved erhvervsdrivendes ansættelse af turistguider, børnepassere mv.

Vejledning om indhentelse af børneattester ved erhvervsdrivendes ansættelse af turistguider, børnepassere mv. September 2009 Vejledning om indhentelse af børneattester ved erhvervsdrivendes ansættelse af turistguider, børnepassere mv. Formålet med lov om børneattester er at skabe et grundlag for en styrket indsats

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 Sag 57/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Kragbak, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro den 6. juni

Læs mere

DOM. Frederiksberg Rets dom af 19. marts 2015 (1199/2015) er anket af T med påstand om formildelse.

DOM. Frederiksberg Rets dom af 19. marts 2015 (1199/2015) er anket af T med påstand om formildelse. DOM Afsagt den 27. oktober 2015 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Birgitte Grønborg Juul og Jacob Schall Holberg (kst.) med domsmænd). 13. afd. nr. S-994-15: Anklagemyndigheden

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

Betingede domme ( 56-61)

Betingede domme ( 56-61) Betingede domme ( 56-61) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: betinget dom;samfundstjeneste; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.5.2015 Status: Gældende Udskrevet: 20.12.2016 Betingede domme ( 56-61) RM

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 112/2018 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Stine Gry Johannessen, beskikket) og T2 (advokat Martin Cumberland, beskikket) I tidligere

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Lærer Hold Birgit Skovgaard Petersen OY - OX Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering i 2011-2012 1 Grundlæggende samfundsfag 33-35 2 Metoder i samfundsfag.

Læs mere

Brug din stemme - Demokrati og deltagelse O M

Brug din stemme - Demokrati og deltagelse O M Brug din stemme - Demokrati og deltagelse T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse der omhandler børn, unge og deltagelse. Eleverne præsenteres for forskellige udsagn som de tager stilling til og efterfølgende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. oktober 2017 Sag 178/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikael Skjødt, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Sønderborg den 5.

Læs mere

FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING

FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING FOLKETINGSVALG LÆRERVEJLEDNING 1 Om temaet Til læreren Dette tema er lanceret i forbindelse med folketingsvalget 2015 og indeholder artikler, videoer, opgaver og en quiz, som er særligt målrettet undervisning

Læs mere

Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013

Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013 Notat: Omfanget af lovovertrædelser, der resulterer i en anmærkning på den private straffeattest i 2013 Centre for Economic and Business Research 2016 Opgaven CEBR har i efteråret 2015/foråret 2016 udført

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 4. maj 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 23/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Harms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 31. maj

Læs mere