GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg"

Transkript

1 GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Qaqortoq Lufthavn Ideoplæg

2 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX NUUK TELEFON: (+299) TELEFAX: (+299) Titel: Qaqortoq Lufthavn, Ideoplæg Version: Final Dato: Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Arne Michelsen Poul Væver Kristian Lennert Ref.: Fil navn:

3 Ideoplæg Indholdsfortegnelse: side 1. Sammenfatning Indledning Placering Banelængde og klassificering Flytyper Hidtidige undersøgelser mv Igangværende og forestående undersøgelser Myndigheder Baggrundsmateriale... 5 Bilag: Tegning I 100 0, Oversigtstegning, 1: Tegning I 101 0, Lufthavnsdisponering, 1:10.000

4 Ideoplæg side 1 1. Sammenfatning Ideoplægget omfatter en kortfattet teknisk redegørelse for Selvstyrets planer om at etablere en lufthavn ved Qaqortoq og beskriver tillige det aktuelle stade for planlægningen Lufthavnen anlægges med en 1500 m instrument landingsbane på nordsiden af Storefjeld. Landingsbanen placeres således, at den senere kan forlænges op til 1799 m. Køreafstanden mellem lufthavnen og Qaqortoq by bliver på ca. 6,5 km. Lufthavnen forventes at kunne beflyves med alle flytyper, der benyttes internt i Grønland samt fly, der med fuldt udnyttet kapacitet på passagerer kan beflyve de nære oversøiske destinationer som f.eks. Island og Iqaluit. Arealmæssigt skal der ske en afklaring af forholdet til den eksisterende transmissionslinje fra Qorlortorsuaq Vandkraftværk, der passerer tværs gennem området. Endvidere skal der ske afklaring af areal og miljømæssige forhold i relation til vandspærrezonen omkring drikkevandssøen Tasersuaq, der på et lille stykke er sammenfaldende med lufthavnen. Hidtil er der foretaget en del undersøgelser af mulighederne for etablering af en lufthavn på den ønskede placering, herunder primært rekognoscering, udarbejdelse af kortmateriale, vurdering af vejrforhold, flyvetekniske beregninger og udarbejdelse af et planlægningsgrundlag samt beregning af behov for regulering af terræn og anlægsøkonomi mm. Med beslutningen om anlægsopgavens realisering iværksættes der en række tiltag med henblik på at komplettere grundlaget for den videre planlægning og projektering af lufthavnen. Herunder supplerende opmålinger og kortlægning af området, luftfartstekniske vurderinger og beregninger samt udførelse af geotekniske undersøgelser og undersøgelser for de stedlige fjeldmaterialers egnethed som belægningsmaterialer. Der er identificeret overordnede myndighedsforhold, der er af afgørende betydning af få afklaret tidligst muligt i planlægningsforløbet. Det drejer sig særligt om arealanvendelsesinteresser, luftfartstekniske forhold og miljøforhold. 2. Indledning Grønlands Selvstyre ønsker at forbedre landets trafikale infrastruktur. Herunder ønskes der anlagt en ny lufthavn ved Qaqortoq. Nærværende ideoplæg er den første bearbejdning af Selvstyrets tanker, ideer og behov med henblik på en beslutning om anlægsopgavens realisering. De seneste politiske tilkendegivelser (ref. 1 og 2) har dannet grundlag for ideoplægget, ligesom resultatet af tidligere undersøgelser og vurderinger i relevant omfang er inddraget i formuleringen af ideoplægget, se oversigten over baggrundsmaterialet punkt 9. Ideoplægget indeholder tillige oplysninger om det aktuelle stade for planlægningen af lufthavnen, herunder redegøres der for igangværende og forestående undersøgelser samt forhold til myndighederne. Ideoplægget omfatter primært tekniske forhold.

5 Ideoplæg side 2 3. Placering Lufthavnen skal placeres i nærheden af Qaqortoq by på en sådan måde, at der kan etableres vejforbindelse mellem byen og lufthavnen. Lufthavnen skal endvidere placeres i forhold til det omgivende fjeldterræn og de givne vind og vejrforhold, så der vil være rimelige operationelle vilkår for beflyvning af lufthavnen. Endvidere forudsættes lufthavnen placeret således, at den senere kan udbygges dels ved forlængelse af landingsbanen og dels ved supplering af landingshjælpemidlerne med deraf følgende skærpede krav til hindringsfrit luftrum omkring landingsbanen. Disse krav og forudsætninger tilgodeses i rimeligt omfang ved en placering af lufthavnen nord for Storefjeld i en luftlinjeafstand på ca. 5 km nordvest for byen. Lufthavnens placering og adgangsvejen hertil er vist på vedlagte tegning I 100. Adgangsvejen på 6,5 km mellem byen og lufthavnen er i form af en arbejdsvej, foreløbig fremført til m øst før det fremtidige terminalområde (ref. 11). Særligt med hensyn til placeringen af lufthavnen skal det bemærkes, at transmissionslinjen fra Qorlortorsuaq Vandkraftværk til Qaqortoq by passerer tværs gennem projektområdet. Transmissionslinjen er fremført som luftledninger på stålmaster og må derfor omlægges over en strækning omkring lufthavnen. Endvidere ligger landingsbanens sydvestlige hjørne delvis indenfor den nuværende oplandsgrænse til vandspærrezonen omkring Qaqortoq bys drikkevandssø Tasersuaq. Ved udsprængning for landingsbanen og etablering af en afskærende grøft ved banens vestlige ende sikres det, at landingsbanen ligger udenfor vandskellet, så der ikke ledes overfladevand fra baneanlægget til drikkevandssøen. 4. Banelængde og klassificering Der er truffet en politisk beslutning om at lufthavnen skal have en funktion som Nordatlantisk lufthavn med en banelængde på mindst 1499 m og dermed benyttes på flyruter internt i Grønland og de nærmeste oversøiske destinationer. Da der for banelængder mellem m (kodeciffer 3) ikke er spring i kravene til sikkerhedszonebredde og krav til hindringsfrit terræn omkring banen, sådan som tilfældet er ved overgangen fra 1199 m til 1200 m og fra 1799 m til 1800 m, er banelængden indtil videre fastlagt til 1500 m. De flyvemaskinetyper, der påregnes anvendt til beflyvningen af lufthavnen, ventes at have et vingespan på under 36 m og en hjulsporvidde på under 9 m (kodebogstav C). Med ovennævnte banelængde og flytyper får banen referencekoden 3C, hvilket har betydning for en række forhold vedrørende landingsbanens indretning og dimensioner. Landingsbanen placeres i forhold til det omgivende fjeldterræn på en sådan måde, at der med de fornødne landingshjælpemidler vil kunne udføres såkaldte Precision approach, Category I (PA I) landinger til mindst den ene baneende og evt. til begge. Det er dog hensigten i første omgang at indrette og udstyre landingsbanen, således at der kan udføres Non precision (NONP) landinger med beslutningshøjde på minimum 500 fod til begge baneender.

6 Ideoplæg side 3 Det vil medføre betydelige merudgifter at skulle udsprænge fjeld og regulere terræn samt etablere indflyvningslys og navigationsudstyr, hvis blot der til den ene af baneenderne skal kunne udføres præcisionslanding. Men banen skal som nævnt placeres således at det senere vil være muligt at forlænge banen og/eller at opgradere den til præcisionslanding. Lufthavnens overordnede disponering er vist på vedlagte tegning I Flytyper Der forudsættes beflyvning af lufthavnen med alle flytyper, der benyttes til den interne beflyvning i Grønland. Endvidere fly, der på helårsbasis og med fuldt udnyttet kapacitet på op mod passagerer kan beflyve de nære oversøiske destinationer som f.eks. Keflavik og Reykjavik samt Iqaluit. Eksempler på de sidstnævnte fly er Bombardiers DHC 8 Q400 (turboprop) og CRJ (jet), der afhængig af den konkrete sædekonfiguration medtager passagerer og har tilstrækkelig range til at nå de nævnte destinationer. Dog kan der i særlige tilfælde muligvis blive begrænsninger for disse fly. Der kan forekomme andre velegnede fly med samme kapacitet, range og flyvehøjde samt landings og startegenskaber. 6. Hidtidige undersøgelser mv. Der er foretaget en del undersøgelser af muligheden og vilkårene for placering af en lufthavn, der opfylder ovennævnte krav og ønsker. I punkt 9 er de væsentligste rapporter og notater mv. fra disse undersøgelser og andre overvejelser oplistet. Trafikstyrelsen, som varetager myndighedsfunktionen på luftfartsområdet, har i 2013 med bemærkninger tiltrådt det af Grønlands Selvstyre forelagte Planlægningsgrundlag for etablering af en lufthavn ved Qaqortoq med op til en 1799 m landingsbane (ref. 5 og 6). Derefter blev der i 2013 udarbejdet et Bygherreoplæg til anlæggelse af en lufthavn med 1199 m landingsbane på ovennævnte placering nord for Storefjeld og med mulighed for senere udbygning af denne til 1799 m landingsbane (ref. 7, 8 og 9). Efter Inatsisartutbeslutning i efteråret 2015, om iværksættelse af projektering og anlæggelse af en lufthavn, er planlægningen heraf påbegyndt. Herunder er der bl.a. udarbejdet et tillæg til Bygherreoplægget fra 2013, der beskriver den konkrete lufthavn med 1500 m s banelængde (ref. 10). Det vurderes, at der kan anlægges en lufthavn med 1500 m landingsbane til NONP landinger jf. ovenstående til en anlægsudgift på 617 mio. kr (niveau januar 2016). Hvis der i stedet anlægges en lufthavn med 1500 m landingsbane til PA I landinger ventes anlægsudgiften at blive mindst 734 mio. kr og kan afhængig af myndighedskrav blive op mod mio. kr. Vindforholdene, herunder særligt risikoen for turbulens, er undersøgt i 2014 ved gennemførelse af computerbaserede beregninger og benyttelse af vindstatistikker for Qaqortoq by (ref. 12,13,14 og 15). Samtidig er der iværksat vindmålinger på den aktuelle placering af landingsbanen.

7 Ideoplæg side 4 Beregninger af forventede vejrbetinget åbningstider for NONP landinger inkl. reduktion for vindforhold, der potentielt medfører kraftig turbulens i flyvevejene, er beregnet til omkring 80 %. Hvis landingsbanen i stedet anlægges til PA I landinger er den tilsvarende vejrbetingede åbningstid beregnet til omkring 83,5 %. Supplerende undersøgelser iværksættes som beskrevet i nedennævnte notater og breve fra april og maj 2016, med henblik på senere udfærdigelse af et anlægsprogram indeholdende en koordineret sammenfatning af Selvstyrets krav og ønsker til lufthavnsanlægget. 7. Igangværende og forestående undersøgelser Nedenfor redegøres der for hvilke oplysninger af teknisk karakter, der forudsættes tilvejebragt for at sikre grundlaget for den videre planlægning og projektering af lufthavnen. Opmålinger og kortgrundlag Til brug for videre planlægning og projektering er der hidtil udarbejdet et omfattende og detaljeret kortgrundlag. Herudover forestår der følgende supplerende opmålinger og udarbejdelse af kortmateriale: Detaljeret kortlægning af en fjeldtop ca. 7 km øst for lufthavnen Pejlinger af søer, der berøres af anlægsarbejdet Opmåling af transmissionslinjemaster omkring lufthavnen Tolkning af luftfotos med hensyn til overfladegeologi (fjeld, jord osv.) og indarbejdelse heraf i kortgrundlaget Ovennævnte opmålinger og kortlægninger forventes udført i løbet af de kommende 2 3 måneder. Luftfart De indledende vurderinger af flyveprocedurer (se Bygherreoplægget) skal følges op med et egentligt proceduredesign og beregning af minima på den valgte landingsbane (banelængde og klassificering). Endvidere skal mulighederne for præcisionslanding efterkontrolleres. Som led i ovenstående skal de stedlige forhold vurderes med hensyn til signalforholdene for navigationsudstyr, herunder særligt for localizers. De luftfartstekniske beregninger og kontroller forventes udført i løbet af de kommende 2 3 måneder. Geoteknik og belægninger Der skal tilvejebringes et geoteknisk projekteringsgrundlag, herunder grundlag for beregninger og vurderinger af bæreevne, stabilitet og sætninger mv. Undersøgelsesprogram herfor er under udarbejdelse (ref. 20) og der forestår indgåelse af aftale med geoteknisk firma om den fysiske udførelse af undersøgelserne. Undersøgelserne forventes påbegyndt i 2016 og afsluttet i Sideløbende med de geotekniske undersøgelser skal der udtages fjeldmateriale til undersøgelse og tests for egnethed som belægningsmateriale.

8 Ideoplæg side 5 8. Myndigheder Nedenfor beskrives væsentlige myndighedsforhold, der skal afklares tidligt i planlægningen af lufthavnen. Areal Kommune Kujalleq har udlagt et lokalplanområde 200 E8 til brug for lufthavnsanlæg med tilhørende servicebygninger i der aktuelle område. Dog bemærkes det at transmissionslinjen fra Qorlortorsuaq Vandkraftværk til Qaqortoq by i form af luftledninger passerer tværs gennem lokalplanområdet, ligesom lokalplanområdets sydvestlige hjørne ligger indenfor vandspærrezonen omkring Qaqortoq bys drikkevandssø Tasersuaq. Forholdet mellem lufthavn og transmissionslinje hhv. vandspærrezone skal afklares med arealmyndigheden tidligst muligt under planlægningen. Dette kan ske på baggrund af nærværende Ideoplæg. Luftfart De konkrete planer om etablering af en lufthavn med den aktuelle placering, banelængde og klassificering skal præsenteres for luftfartsmyndigheden for udtalelse. Dette kan ske på baggrund af Planlægningsgrundlaget fra 2013 og nærværende Ideoplæg, evt. suppleret med nødvendige luftfartstekniske oplysninger. Herunder skal der ske en afklaring af vilkårene for luftfartstekniske dispensationer, der er en nødvendig følge af de topografiske forhold i området. Det vil ikke være muligt at undgå terrængennembrydninger af den hindringsbegrænsende horisontalflade beliggende 45 m over baneniveau og den koniske flade udenfor denne. Disse flader, der efter bestemmelser om civil luftfart så vidt muligt skal friholdes for hindringer, er vist i tegning I 100. Horisontalfladen og den koniske flade vil uundgåeligt blive gennembrudt af fjeldterræn såvel nord som syd for landingsbanen. Miljø Det vurderes at lufthavnen er omfattet af VVM bekendtgørelsens anmeldelsespligt og kan tillige være omfattet af lov om naturkonsekvensvurdering af større bygge og anlægsarbejder. Derfor er der til miljømyndigheden indgivet en skriftlig anmeldelse med beskrivelse af det påtænkte lufthavnsanlæg og dettes forhold til omgivelserne for myndighedens afgørelse om det videre i den forbindelse (ref. 21). 9. Baggrundsmateriale I nedenstående oversigt findes der henvisning til de rapporter, notater og øvrige dokumenter, der hidtil er udarbejdet og fundet mest relevante for en lufthavn ved Qaqortoq med den påtænkte placering: 1. Forslag til Inatsisartutbeslutning på Efterårssamlingen 2015 om at Naalakkersuisut pålægges at projektere og anlægge lufthavne (Dok. UKA 2015/18) 2. Betænkning afgivet af Anlægsudvalget vedr. EM2015/18 og EM2015/EM Trafikanlæg, Undersøgelser i 2004, Regional lufthavn i Qaqortoq, Besigtigelse, d , Mittarfeqarfiit, Inuplan og Niras Greenland

9 Ideoplæg side 6 4. Transportkommissionen Betænkning, januar Lufthavn ved Qaqortoq, Planlægningsgrundlag rev , Grønlands Selvstyre, Inuplan og Niras Greenland 6. Brev af fra Trafikstyrelsen til Departementet for Sundhed og Infrastruktur med bemærkninger til Planlægningsgrundlaget 7. Lufthavn ved Qaqortoq, Bygherreoplæg , Grønlands Selvstyre, Inuplan og Niras Greenland 8. Lufthavn ved Qaqortoq, bygherreoplæg, opfølgning, brev af fra Inuplan til Departementet for Sundhed og Infrastruktur 9. Tillæg nr. 1 af til Bygherreoplæg for Lufthavn ved Qaqortoq, Inuplan 10. Tillæg nr. 2 af til Bygherreoplæg for Lufthavn ved Qaqortoq, Inuplan 11. Særlig Arbejdsbeskrivelse (SA) for udførelse af Arbejdsvej til nye byområder i Qaqortoq , Departementet for boliger v. Anlægsafdelingen og Inuplan 12. Analyse af vejrforholdene ved forskellige placeringer af en lufthavn ved Qaqortoq, d , DMI 13. Rapport vedr. Qaqortoq Lufthavn, Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet , Inuplan 14. Notat vedr. Qaqortoq Lufthavn, Vejrdata fra DMI , Inuplan 15. Qaqortoq Lufthavn, CFD beregning af turbulensforhold, Grønlands Selvstyre og FORCE Technology nr , Rev. d Qaqortoq Lufthavn etablering, banelængde, forundersøgelse og tidsplan, Notat af d , Inuplan 17. Qaqortoq Lufthavn, etablering, Brev af d med en kortfattet oversigt over væsentlige punkter til afklaring, Inuplan 18. Qaqortoq Lufthavn, etablering, kortgrundlag, Notat af d med en oversigt over behovet for kontrol af foreliggende kortmateriale mm., Inuplan 19. Qaqortoq Lufthavn, baneklassifikation mm., Notat af d med oplæg til valg af baneklassificering og optimering af landingsbanens placering, Inuplan 20. Qaqortoq Lufthavn, udbygning, Oplæg til forundersøgelsesprogram, Notat af d om geotekniske undersøgelser, Niras Greenland 21. Etablering af lufthavn i Qaqortoq, VVM anmeldelse af m landingsbane, juni 2016, Rambøll

Ilulissat Lufthavn, udbygning

Ilulissat Lufthavn, udbygning GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Ilulissat Lufthavn, udbygning Ideoplæg 20.07.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299)

Læs mere

Nuuk Lufthavn, udbygning

Nuuk Lufthavn, udbygning GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Nuuk Lufthavn, udbygning Ideoplæg 14.07.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299) 32 41

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004

TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004 Delopgave : Regional lufthavn i Qaqortoq Emne : Besigtigelse 01.12.2004 INUPLAN A/S Sag: 200847.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 00.642.03

Læs mere

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319.

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319. NOTAT Job Notat om flytyper og banekrav Notat nr. 02 Date 25/08/2015 From To Checked by Frantz Buch Knudsen Tina Jensen ABK 1. Indledning Nærværende notatet beskriver hvilke flytyper, der kan beflyve forlængede

Læs mere

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet BILAG 5 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Ilulissat Lufthavn Udbygning til 1799 m landingsbane Vejrbetinget regularitet 16.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 95868.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 79009.44 Vejrbetinget

Læs mere

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Udarbejdet af Underarbejdsgruppen vedr. beflyvningslogistik Til Arbejdsgruppen om udvidelse af Ilulissat og Nuuk Lufthavn og Havn Nedsat af Grønlands Hjemmestyre,

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia BILAG 3 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia Lufthavn med 3000 m landingsbane Overslag 15.03.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Lufthavn

Læs mere

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland 1 2. marts 2012 Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland Visit Greenland skal indledningsvist takke for fremsendelse

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq BILAG 2 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq Lufthavn med 3000 m landingsbane Overslag 15.03.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94

Læs mere

Fremlæggelsesmateriale Maj 2017

Fremlæggelsesmateriale Maj 2017 Fremlæggelsesmateriale Maj 2017 1 EMNER 1. Om Kalaallit Airports A/S 2. Ledelse og organisation 3. Projektstrategi 4. Arealbehov 5. Aktiviteter og status 6. Projektfinansering 7. Driftsøkonomi 8. Usikkerheder

Læs mere

Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ Østjylland

Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ Østjylland Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 21. maj 2015 Eventuel flytning af Aarhus Lufthavn til ny lufthavn i Aarhusområdet/ 1. Resume Aarhus Byråd

Læs mere

TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag

TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag Delopgave : Trafikanlæg mellem Qaqortoq, Narsaq og Narsarsuaq Emne : Lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq 27.05.2004

Læs mere

Qaqortoq Lufthavn. Ikke teknisk resumé af Naturkonsekvensvurdering. Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet.

Qaqortoq Lufthavn. Ikke teknisk resumé af Naturkonsekvensvurdering. Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet. Qaqortoq Lufthavn Ikke teknisk resumé af Naturkonsekvensvurdering KALLALLIT AIRPORTS A/S 7. NOVEMBER 2017 Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet. 2 Indhold 1 Ikke

Læs mere

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands

Besvarelse på 37 spørgsmål nr omhandlende investeringer i Grønlands Ineqarnermut, Attaveqarnermut Angallannermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Boliger, Infrastruktur og Trafik Naalakkersuisut Siulittaasuata tullia Viceformand af Naalakkersuisut Medlem

Læs mere

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 24. marts 2015 KOALITIONSAFTALEN Der

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 6 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Banelængder og flytyper 24.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Banelængder og flytyper Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Forord Naalakkersuisut nedsatte i 2009 en Transportkommission, der skulle give forslag til billige, effektive og samfundsmæssigt ansvarlige transportmuligheder

Læs mere

Jesper Nordskilde, Seniorfagleder Stine Bendsen, Seniorprojektleder Præsenteret af:

Jesper Nordskilde, Seniorfagleder Stine Bendsen, Seniorprojektleder Præsenteret af: Transportkommission i Grønland Præsenteret af: Jesper Nordskilde, Seniorfagleder [jno@cowi.dk] Stine Bendsen, Seniorprojektleder [sbd@cowi.dk] Indhold Kommissionens formål og sammensætning Organisering

Læs mere

Qaqortoq Lufthavn. Naturkonsekvensvurdering Udkast til offentlig høring. Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet.

Qaqortoq Lufthavn. Naturkonsekvensvurdering Udkast til offentlig høring. Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet. Qaqortoq Lufthavn Naturkonsekvensvurdering Udkast til offentlig høring KALLALLIT AIRPORTS A/S 10. NOVEMBER 2017 Foto: Udsigt ud over projektområdet set fra fjeldtop vest for projektområdet. 2 Indhold 1

Læs mere

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål 1 2. Data og referencer 2 3. Vurdering af analysen af de 4 alternativer 3 3.1 Generelle forudsætninger 3 3.2 Alternativ 1: Eysturoy på næsset mellem Toftir og

Læs mere

INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN

INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN INFRASTRUKTUREN SKAL BINDE LANDET SAMMEN FORLÆNGELSE AF SERVICEKONTRAKTER 2016 NYE SERVICEKONTRAKTER 2017 EM2015/18 NAALAKKERSUISUTS LUFTHAVNSPAKKE KANGERLUSSUAQ EM2015/167 BESLUTNINGSFORSLAG OM OPGRADERING/NEDGRADERING

Læs mere

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer.

Du har den 21. september 2018 stillet Naalakkersuisut spørgsmål vedr. lufthavns investeringer. Nunanut Allanut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Udenrigsanliggender NAALAKKERSU ISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit!Her

Læs mere

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade

LOKALPLAN Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade LOKALPLAN 0-855 Boliger i den nordlige del af Thomas B. Thriges Gade Her skal ikke være fotos af marker, hegn o.lign, men gerne skråfotos, illustrationer eller fotos af eksisterende byggeri (Husk der er

Læs mere

Pressemøde 16. juni Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen

Pressemøde 16. juni Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 16. juni 2015 Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Anlægsområdet projektforløb og igangværende arbejder Et anlægsforløb Et anlægsprojekt på over 10-15 mio. kr.

Læs mere

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Dato: 11. oktober

Læs mere

BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD. 1 Introduktion. 2 Byggemodning. 1 Introduktion 1. 2 Byggemodning Byggemodningsproces 2

BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD. 1 Introduktion. 2 Byggemodning. 1 Introduktion 1. 2 Byggemodning Byggemodningsproces 2 FANØ KOMMUNE Address BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Byggemodning 1 2.1 Byggemodningsproces 2 3 Planproces 2 3.1 Forslag til optimeret tidsplan / planproces 3 3.2

Læs mere

Nationale anlægsprojekter, proceskoordinering

Nationale anlægsprojekter, proceskoordinering Nationale anlægsprojekter, proceskoordinering Plandage, april 2016 Teit Groth, Finansdepartementet 1. Vurderinger ved store, nationale anlæg 2. Proces, koordineret eller nemt? Ad 1: Der henvises til relevant

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt Grindsted

Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt Grindsted Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt 1 7200 Grindsted VVM-tilladelse for etablering af vejanlæg i tilknytning til Kornmarken Campus Dato: 11. oktober 2017 Billund Kommune vedtog den

Læs mere

Indsigelsesnotat kommuneplantillæg nr. 66 med tilhørende VVM-redegørelse og miljørapport for DNV-Gødstrup

Indsigelsesnotat kommuneplantillæg nr. 66 med tilhørende VVM-redegørelse og miljørapport for DNV-Gødstrup Bilag 2 Indsigelsesnotat kommuneplantillæg nr. 66 med tilhørende VVM-redegørelse og miljørapport for DNV-Gødstrup Indsigelsernes hovedpunkter og Forvaltningens kommentarer til dem er beskrevet i nedenstående

Læs mere

Kirkbi a/s Koldingvej Billund. Ikke VVM-pligt for Adgangsvej til Parkeringshus på Højmarksvej, - ændret udkørsel til Nordmarksvej.

Kirkbi a/s Koldingvej Billund. Ikke VVM-pligt for Adgangsvej til Parkeringshus på Højmarksvej, - ændret udkørsel til Nordmarksvej. Kirkbi a/s Koldingvej 2 7190 Billund Ikke VVM-pligt for Adgangsvej til Parkeringshus på Højmarksvej, - ændret udkørsel til Nordmarksvej. Orbicon har på vegne af Kirkbi d. 31. august 2018 indsendt ansøgning

Læs mere

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag VVM for udvikling af Kvickly-grunden i Horsens til byområde for butikker og boliger mv. 1. Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering

Læs mere

NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN

NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 4 Offentligt NEWPORT REALISERE TURISMEPOTENTIALET I DISKOREGIONEN Projektets formål er at realisere turismepotentialet i Diskoregionen ved at skabe mulighed

Læs mere

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt.

Orientering til Landsstyret om Finansudvalgets beslutning onsdag 29. juni 2005 - Sag nr. 01.31.06/05-00119 (Landstyremøde den 24.06.2005, pkt. Inatsisartut Aningaasaqarnermut Ataatsimiititaliaq Landstinget Finansudvalget Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender Ulloq/Dato: J.nr.: 29. juni 2005 01.31.06/05-0119 Orientering til Landsstyret

Læs mere

Indhold. Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat. 1 Indledning 2

Indhold. Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat. 1 Indledning 2 31. januar 2018 Notat Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat Projekt nr.: 228227 Dokument nr.: 1226687780 Version 1 Revision Udarbejdet af TOJA Kontrolleret af HKD Godkendt af

Læs mere

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt.

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt. Kolding Kommune Att.: Projektleder Torben Gade By- og Udviklingsforvaltningen togad@kolding.dk VVM-screening af Marina City lystbådehavn og ny bydel. Kolding Kommune har den 20. december 2016 i henhold

Læs mere

29. oktober 2018 EM2018/21. Bi lag 6-3. XM2018/21 EM2018/21 J.nr /18EM-LABU-21

29. oktober 2018 EM2018/21. Bi lag 6-3. XM2018/21 EM2018/21 J.nr /18EM-LABU-21 29. oktober 2018 EM2018/21 Bi lag 6-3 XM2018/21 EM2018/21 J.nr. 01.25.01/18EM-LABU-21 INATSISARTUT Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Dato: 19. oktober 2018 J.nr.: 01.25.01/18XM-LABU-21 Vedr.:

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378. Udført for Billund Lufthavn A/S

Teknisk Notat. Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378. Udført for Billund Lufthavn A/S Teknisk Notat Supplerende bemærkninger og vurderinger til rapport DANAK 100/2378 Udført for Billund Lufthavn A/S TC-101248 Revision 1 Sagsnr.: 116-33702 Side 1 af 6 26. juni 2018 DELTA a part of FORCE

Læs mere

Transportkommission i Grønland - proces, metode, resultater og anbefalinger

Transportkommission i Grønland - proces, metode, resultater og anbefalinger Transportkommission i Grønland - proces, metode, resultater og anbefalinger Præsenteret af: Mads Paabøl Jensen, seniorøkonom [mpn@cowi.dk] Jesper Nordskilde, projektleder [jno@cowi.dk] Indhold Introduktion

Læs mere

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE KOLDING KOMMUNE SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE RESUMÉ AF FORUNDERSØGELSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Kolding Kommune har gennemført

Læs mere

1. Juridisk bindende tryghedsaftale (job- og boligplan)

1. Juridisk bindende tryghedsaftale (job- og boligplan) NARSARSUAQS FREMTID - Forslag fra foreningen Bevar Narsarsuaq 27.11.2018 1. Juridisk bindende tryghedsaftale (job- og boligplan) Første prioritet er at få udarbejdet en juridisk bindende tryghedsaftale

Læs mere

LOKALPLAN NR. 123. Lufthavnsrelateret erhverv. (Tillæg til lokalplan 94) Billund kommune Teknisk Service December 2005

LOKALPLAN NR. 123. Lufthavnsrelateret erhverv. (Tillæg til lokalplan 94) Billund kommune Teknisk Service December 2005 Lufthavnsrelateret erhverv (Tillæg til lokalplan 94) Billund kommune Teknisk Service December 2005 LOKALPLAN NR. 123 Indholdsfortegnelse Hvad er en lokalplan?...4 REDEGØRELSE Baggrund...5 Beskrivelse

Læs mere

Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn. Debatoplæg

Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn. Debatoplæg Mulighed for international rutetrafik i Roskilde Lufthavn Debatoplæg VVM og miljøgodkendelse Roskilde Lufthavn blev anlagt i 1973, efter en Folketingsbeslutning fra 1969, med det formål at fungere som

Læs mere

UKA 2015/18. I henhold til 33 i Forretningsordenen for Inatsisartut fremsættes hermed følgende beslutningsforslag:

UKA 2015/18. I henhold til 33 i Forretningsordenen for Inatsisartut fremsættes hermed følgende beslutningsforslag: 17-07-2015 UKA 2015/18 I henhold til 33 i Forretningsordenen for Inatsisartut fremsættes hermed følgende beslutningsforslag: Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at projektere

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 4 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Vejrbetinget regularitet 07.12.2005 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Vejrbetinget regularitet Indholdsfortegnelse:

Læs mere

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Tegnestuen Nuuk a/s SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Det aktuelle projekt til den eksisterende landingsbane ved Nuuk lufthavn fra 950m til 1799m/2200m opfylder ikke ICAO s krav til sikkerhedsafstande

Læs mere

FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG

FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG Dato Marts 2019 FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG FORSYNING HELSINGØR MARKEDSDIALOG Rambøll Hannemanns Álle 53 DK-2300 København S T +45 5161 1000 www.ramboll.dk INDHOLD 1. INDLEDNING 1 2.

Læs mere

Anpartsselskabet af G.A. Centervej Billund

Anpartsselskabet af G.A. Centervej Billund Anpartsselskabet af 19. 9. 2006 G.A. Centervej 4 7190 Billund Dato: 16. november 2018 Ikke VVM-pligt for etablering og drift af terminalbygning og hangar med tilhørende faciliteter på Billund Lufthavn

Læs mere

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Debatoplæg. 82b b. 7000bu. 13a. Nørregade. 12b. 15a. 15e. 335a. 336a. 16a. 335d. 7000cg. 335c. 19b. Enghaven. 7000bl. 22b. 29b. 29d. 35b.

Debatoplæg. 82b b. 7000bu. 13a. Nørregade. 12b. 15a. 15e. 335a. 336a. 16a. 335d. 7000cg. 335c. 19b. Enghaven. 7000bl. 22b. 29b. 29d. 35b. HOLSTEBRO KOMMUNE Butikscenter, boliger og erhverv i Enghaven, Holstebro Indkaldelse af idéer og forslag 7000bl 306a 7000m 37a 339d 353a 7 03b 16a 86a 97 304 43 29b 62a 54 7000bq 344 6c 29d 87 25a 40a

Læs mere

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl

Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl tegnestuen nuuk A/S Tuapannguit 4 Postbox 420 DK-3900 Nuuk tlf.: +299 32 28 44 fax: +299 32 27 53 e-post: tenu@tegnestuen.gl Den 07. December 2009 Sag nr. Akk. 500 TRANSPORTKOMMISSION GRØNLAND Tilføjelse

Læs mere

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst 1. Indledning Som varslet i Aktstykke 140 (afgjort den 3. juni 2010) har Femern A/S på baggrund af drøftelser med de danske og tyske myndigheder

Læs mere

LOKALPLAN 1-14 Ølby skoles udvidelse

LOKALPLAN 1-14 Ølby skoles udvidelse LOKALPLAN 1-14 Ølby skoles udvidelse KØGE KOMMUNE 1980 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-14 UDVIDELSE AF ØLBY SKOLE REDEGØRELSE LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING Nærværende lokalplan nr. 1-14 omfatter

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

NORDIC Seaplanes Invest ApS V. Lasse Rungholm Kvægdriften 13 8330 Beder. Kystdirektoratet J.nr. 15/00776-23 Ref. Bertram Tobias Hacke 13-10-2015

NORDIC Seaplanes Invest ApS V. Lasse Rungholm Kvægdriften 13 8330 Beder. Kystdirektoratet J.nr. 15/00776-23 Ref. Bertram Tobias Hacke 13-10-2015 NORDIC Seaplanes Invest ApS V. Lasse Rungholm Kvægdriften 13 8330 Beder Kystdirektoratet J.nr. 15/00776-23 Ref. Bertram Tobias Hacke 13-10-2015 Forlængelse af tidsbegrænset tilladelse til at anvende et

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende

5. november 2017 EM2017/109 BETÆNKNING. Afgivet af Anlægsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om telekommunikation og teletjenester. (Naalakkersuisoq for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur

Læs mere

Retningslinjer for anlægsarbejder i Haderslev Kommune

Retningslinjer for anlægsarbejder i Haderslev Kommune Retningslinjer for anlægsarbejder i Haderslev Kommune 17. juli 2012 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Retningslinjernes anvendelsesområde... 3 2. Den politiske behandling... 4 2.1 Kompetencediagram ved anlægsopgaver

Læs mere

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018 MILJØVURDERING Sammenfattende redegørelse Masterplan - Albertslund Centrum 2018 Sammenfattende redegørelse Albertslund Kommunes Kommunalbestyrelse har den 9. oktober 2018 godkendt, at forslag til masterplan

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold

Læs mere

o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids- og Procesplan anlæg

o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids- og Procesplan anlæg PRESSEMØDE 21. april 2015 Boliger o Basis for fremtidens boligpolitik o De 19 principper Fremtidens infrastruktur o Liberalisering o Teleområdet o Luftfartsområdet o Ny containerterminal i Nuuk o Tids-

Læs mere

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

5. november 2015 EM2015/164 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 5. november 2015 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse.

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald Allerød Kommune Plan og Byg DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold til

Læs mere

Vallensbæk Kommune. Tillæg 1 til Spildevandsplan Ledning ved Højstrupparken/Olieudskillere og udløb ved Tueholmsøen

Vallensbæk Kommune. Tillæg 1 til Spildevandsplan Ledning ved Højstrupparken/Olieudskillere og udløb ved Tueholmsøen Vallensbæk Kommune Tillæg 1 til Spildevandsplan Ledning ved Højstrupparken/Olieudskillere og udløb ved Tueholmsøen 2014-2022 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 3 2 Planlægningsgrundlag... 3 3 Projektgennemgang...

Læs mere

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155034 NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 ANMELDELSE AF NEDRIVNING AF BYGNING PÅ SKANSEVEJ 15, HUNDESTED

Læs mere

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 30. januar 2017 Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Dette materiale omhandler et område nær dig. Området er udlagt til byomdannelse i

Læs mere

6 Placering af central atlantlufthavn

6 Placering af central atlantlufthavn 80 6 Placering af central atlantlufthavn 6 Placering af central atlantlufthavn Den centrale atlantlufthavn for flytrafik til og fra Grønland er i dag placeret i Kangerlussuaq. Der er ingen oprindelig befolkning

Læs mere

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ JUNI 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v. skal

Læs mere

Høringsbrev om ændring af vejudlæg

Høringsbrev om ændring af vejudlæg KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til ejere af matr. nr. 57, 123a, 123c, 647, 648, 649, 950, 1367 og 1379 Utterslev, København 23-02-2017 Sagsnr. 2017-0102970 Dokumentnr.

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

PROCESBESKRIVELSE AF KAPITEL 1A SAGER 2 ANMODNING OM KYSTBESKYTTELSE. Kommunalbestyrelsen kan beslutte af starte et kystbeskyttelsesprojekt.

PROCESBESKRIVELSE AF KAPITEL 1A SAGER 2 ANMODNING OM KYSTBESKYTTELSE. Kommunalbestyrelsen kan beslutte af starte et kystbeskyttelsesprojekt. Notat Køge Kommune GENNEMGANG AF FORLØBET AF EN KYSTBESSKYTTELSESSAG PROCESBESKRIVELSE AF KAPITEL 1A SAGER 15. April 2016 Projekt nr. 224495 Dokument nr. 1218928375 Version 2 Udarbejdet af MML Kontrolleret

Læs mere

KIRKBI A/S Koldingvej Billund

KIRKBI A/S Koldingvej Billund KIRKBI A/S Koldingvej 2 7190 Billund Afgørelse om ikke VVM-pligt og ændring af vilkår i VVM-tilladelse for midlertidig ændring af adgangsvej til LEGO Administrationsbygning på Åstvej med P-huse på Højmarksvej

Læs mere

g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for Lisbjerg Skole.

g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for Lisbjerg Skole. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 6. august 2014 for Lisbjerg Skole - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 998, Boligområde nord for

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole KØGE KOMMUNE 1979 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-04 FRITIDSHJEM VED ØLBY SKOLE REDEGØRELSE FOR LOKALPLANFORSLAG LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING Regionsplanens

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

Proces for udmøntning af grundkapital til almene boliger for 2018, 2019 og 2020

Proces for udmøntning af grundkapital til almene boliger for 2018, 2019 og 2020 Notat Til: De almene boligorganisationer i Assens Kommune. 14. juni Sags id: 17/1771 Proces for udmøntning af grundkapital til almene boliger for 2018, 2019 og 2020 I dette notat beskrives den proces,

Læs mere

Bilag 1. VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn

Bilag 1. VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn Bilag 1 VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn Billund Lufthavn har ved brev af 13. september 2012 ansøgt om ændring af gældende vilkår for tankning af fly,

Læs mere

Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl Sydals. Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose

Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl Sydals. Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl 10 6470 Sydals Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose Sønderborg Kommune, Vand & Natur, meddeler hermed Lysabild-Skovby Landvindingslag

Læs mere

BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSEROG HANDLEPLANER

BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSEROG HANDLEPLANER BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSEROG HANDLEPLANER ENDELIG RAPPORT BORGERRÅDGIVERENS EGEN DRIFT-UNDERSØGELSER BØRNEFAFLIGE UNDERSØGELSER OG HANDLEPLANER ENDELIG RAPPORT KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hjørring Kommune. Martin Andreasen Holtevej Brønderslev. Hjørring den

Hjørring Kommune. Martin Andreasen Holtevej Brønderslev. Hjørring den Hjørring Kommune Martin Andreasen Holtevej 145 9700 Brønderslev Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring

Læs mere

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Til Transportministeriet Dokumenttype Rapport Dato November 2012 Analyse af mulige linjeføringer for Østlig Ringvej om København ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Side 1 INDHOLD 1. Indledning

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet Aarhus Ryhavevej 7 8210 Aarhus V 7733 2121 www.le34.dk Thomas Normann Asmussen +45 7733 2106 D +45 3163 9206 M TNA@le34.dk 19. august 2015 Projekt: 1504348 Dokument: D15-150090 Side 1 af 7 Redegørelse

Læs mere

Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur

Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur Redegørelse om Grønlands fremtidige flytrafikstruktur Oktober 2001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Analyseresultater...4 3. Flytrafikstrukturens historiske baggrund...8 4. Politiske mål og tiltag

Læs mere

Air Greenland 2010. SULUK, 2011 nr. 01. Nuuk 2010. Air Greenland 2010. Årsrapport 2009. 15. marts 2010.

Air Greenland 2010. SULUK, 2011 nr. 01. Nuuk 2010. Air Greenland 2010. Årsrapport 2009. 15. marts 2010. 482 Litteraturliste Air Greenland 2006 Notat vedrørende vejrbetinget regularitet og turbulens Udgivet som bilag til Opdateret delrapport vedr beflyvningslogistik dateret 5/4-2006 December 2006 Air Greenland

Læs mere

Projektets formål Formålet med projektet er at sikre fortsat adgang til matrikelnummer 13d, Harritslevgård Hgd., Skovby fra Harritslevvej.

Projektets formål Formålet med projektet er at sikre fortsat adgang til matrikelnummer 13d, Harritslevgård Hgd., Skovby fra Harritslevvej. Til interessenter/klageberettigede Teknik, Erhverv og Kultur Natur og miljø 24. januar 2019 Sagsnummer S2019-424 Dokument nr. D2019-6644 Udkast til vandløbsgodkendelse - Harritslevvej Vandløbsgodkendelse

Læs mere

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY

UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON November 2011 11/17774 Rasmus Larsen rl@vd.dk 7244 3630 UDBUD- PROJEKTERING FORUNDERSØGELSE AF OMFARTSVEJ VED KLINKBY OPGAVEBESKRIVELSE NOVEMBER 2011 Niels Juels

Læs mere

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Debatoplæg VVM-undersøgelse December 2014 VVM-undersøgelse af Rute 54 Næstved-Rønnede I trafikaftalen fra juni 2014 har en række partier i Folketinget besluttet at

Læs mere

Hjørring Kommune. Daniel Overgaard Pedersen Rakkebyvej 380. Hjørring den

Hjørring Kommune. Daniel Overgaard Pedersen Rakkebyvej 380. Hjørring den Hjørring Kommune Daniel Overgaard Pedersen Rakkebyvej 380 9800 Hjørring Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 27. maj 2014 FM 2014/176 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at præcisere og sikre, at børn og unge mellem 16

Læs mere

Regional vandindvinding i hovedstadsområdet. Miljøvurdering af 7 regionale vandværker

Regional vandindvinding i hovedstadsområdet. Miljøvurdering af 7 regionale vandværker Regional vandindvinding i hovedstadsområdet Miljøvurdering af 7 regionale vandværker under August 2011 VVM for s store regionale indvindinger i hovedstadsområdet Indledning Naturstyrelsen Roskilde (NST-Roskilde)

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

Kommuneplantillæg 39 til Kommuneplan

Kommuneplantillæg 39 til Kommuneplan Forslag til Kommuneplan 2017-2029 Offentlig høring 28. juni - 23. august 2019 Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Indholdsfortegnelse Indledning Områdets beliggenhed 3 Kommuneplantillæggets

Læs mere

KIRKBI Invest A/S Koldingvej Billund. Billund Lufthavn A/S Postboks Billund

KIRKBI Invest A/S Koldingvej Billund. Billund Lufthavn A/S Postboks Billund KIRKBI Invest A/S Koldingvej 2 7190 Billund Billund Lufthavn A/S Postboks 10 7190 Billund Dato: 19.08 2016 Ikke VVM-pligt for etablering af en ny hangar for KIRKBI Invest A/S i tilknytning til Billund

Læs mere

Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn

Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn Dato 12. marts 2015 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon Dokument 15/03755-1 Side 1/7 Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn 1. Sammenfatning Vejdirektoratet

Læs mere

Afgørelsen vil blive offentliggjort på Roskilde Kommunes hjemmeside den 15. september 2017 (sammen med kommunens afgørelse om miljøgodkendelse).

Afgørelsen vil blive offentliggjort på Roskilde Kommunes hjemmeside den 15. september 2017 (sammen med kommunens afgørelse om miljøgodkendelse). Bilag 3 Kommunaldirektøren Erhvervsafdelingen Sagsnr. 276942 Brevid. 2545502 Ref. LAHN Dir. tlf. larshn@roskilde.dk NOTAT: VVM-screening, Solum, Vestre Hedevej 34, Roskilde 15. september 2017 Solum Roskilde

Læs mere