PÅBUD PÅ JORDFORURENINGSOMRÅDET. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÅBUD PÅ JORDFORURENINGSOMRÅDET. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus"

Transkript

1 PÅBUD PÅ JORDFORURENINGSOMRÅDET Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

2 MEDDELELSE AF PÅBUD JFL 40 OG 41, MBL 69 SAMT VÆSENTLIGE DOMME Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

3 DET TYPISKE FORLØB AF EN JORDFORURENINGSSAG Jordforureningen konstateres og anmeldes til tilsynsmyndigheden Miljøbeskyttelseslovens 21 anmeldelsespligt De nærmere omstændigheder klarlægges bedst muligt (officialprincippet: Skræmmeeksempel: Kolding-dommen) Partshøring Eventuel forvarsling af undersøgelsespåbud (hjemmel undersøgelsespåbud: JFL 40, hvis ikke ophørt før 1/1 1992) Undersøgelsespåbud (horisontal og vertikal udbredelse af forureningen, kvantitativ beskrivelse af forureningen, herunder relevante forureningsstoffer, risikovurdering (kontakt, indeklima, grundvand) oprensnings-/afværgeprojekt inkl. relevante økonomiske oplysninger til brug for proportionalitetsvurdering)

4 DET TYPISKE FORLØB AF EN JORDFORURENINGSSAG (FORTSAT) Eventuel forvarsling af oprensningspåbud partshøring. Oprensningspåbud ( De gamle regler : Typisk MBL 69, jf. 19 eller eksempelvis olietankbekendtgørelsen. De nye regler : JFL 41). Opfølgning på påbud, herunder eventuelt selvhjælpshandlinger og/eller politianmeldelse. Underretning af andre offentlige myndigheder m. fl. samt tinglysning af påbud (underretning af andre myndigheder JFL 70. Tinglysning: JFL 46 sker for påbudsadressatens regning. Også forvarslede påbud tinglyses. Eventuel kortlægning. Eventuel offentlig indsats i henhold til JFL, kap. 3.

5 OVERSIGT 1969: Betænkning nr. 545 om olietanke og beskyttelse af grundvandet 1970: Første olietankbekendtgørelse (nu bkg. nr. 629 af 24. oktober 1999) 1973: Første miljøbeskyttelseslov (ikrafttræden ) 1983: Kemikalieaffaldsdepotloven 1990: Affaldsdepotloven (nu ophævet). 1991: Ny miljøbeskyttelseslov (ikrafttræden ) senest offentliggjort som lovbkg. nr. 753 af

6 OVERSIGT (fortsat) 1991: Rockwool-dommen (U H, U1992B.34ff) 1994: Miljøerstatningsloven (ikrafttræden ) - lov nr. 225 af : Jordforureningsloven (ikrafttræden / ) lov nr. 370 af

7 SIGT PÅBUD/ERSTATNING - JORDFORURENING X X X X X "Villaolietankordn", JFL 48 og 49 i kraft. BEM: Her er konstateringstidspunktet undtagelsesvist afgørende JFL ndersøgelsespåbud JFL i kraft (bortset fra påbudsbest.) MEL Objektivt ansvar JFL's skærpede påbudsregler culpakrav v. forurening fra off. eller privat virksomhed Obj. påbudshjemmel Udg.pkt.: + culpakrav

8 JORDFORURENINGSLOVENS 40

9 Rockwool-Dommen: (U H, kommenteret i U1992B.34ff) Emne: Olietankbekendtgørelsen - påbud om oprensning - culpa. Sagens baggrund I 1962 købte Rockwool en naboejendom med henblik på senere udvidelse af eksisterende virksomhed. I 1987 foretog Rockwool udgravninger på ejendommen med henblik på at opføre en administrationsbygning. I forbindelse hermed konstateredes der en olieforurening i tilknytning til nogle gamle nedgravede olietanke på ejendommen. Rockwool anmeldte i overensstemmelse med Olietankbekendtgørelsen straks olieforureningen til Høje Tåstrup Kommune.

10 Rockwool-Dommen: (U H, kommenteret i U1992B.34ff) (fortsat) Det kunne i sagen lægges til grund, at olieforureningen var sket, før Rockwool overtog den pågældende ejendom, ligesom det kunne lægges til grund, at Rockwool ved overtagelsen af ejendommen hverken vidste eller burde vide noget om forureningen. Høje Tåstrup Kommune påbød i medfør af Olietankbekendtgørelsens 16 (nu 22) Rockwool at foretage oprensning. Rockwool efterkom påbuddet under protest. Rockwool påklagede Kommunens påbud til Miljøstyrelsen, der stadfæstede påbuddet i overensstemmelse med gældende praksis. Rockwool anlagde herefter sag mod Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen og krævede de med oprensningen forbundne omkostninger - ca. kr tilbagebetalt under anbringende af, at påbuddet var uhjemlet. Østre Landsret frifandt Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen.

11 Rockwool-Dommen: (U H, kommenteret i U1992B.34ff) (fortsat) Sagen påankedes til Højesteret, der dømte Høje Tåstrup Kommune og Miljøstyrelsen at godtgøre Rockwool de med oprensningen forbundne omkostninger. Højesteret fastslog i forbindelse med dommen, at Olietankbekendtgørelsens 16 ikke indeholdt den fornødne hjemmel til at pålægge Rockwool at afholde oprensningsomkostningerne: Som sagen foreligger oplyst, må det lægges til grund, at forureningen er sket før appellantens overtagelse af grunden, at appellanten ikke havde eller burde have haft kendskab til forureningen, og at de omhandlede foranstaltninger ikke har været en forudsætning for det af appellanten iværksatte byggeri. Efter forarbejderne til bekendtgørelse nr. 386 af 21. august 1980 sammenholdt med de ansvarsregler, der i øvrigt gælder i miljøbeskyttelseslovgivningen, findes bestemmelserne i bekendtgørelsens 16 at måtte forstås således, at de ikke har givet fornøden hjemmel til at pålægge appellanten at betale udgifterne ved arbejderne.

12 HØJESTERETSDOMMER POUL SØRENSENS KOMMENTARER TIL ROCKWOOL-DOMMEN (U1992B.34FF.) Efter en sådan utvetydig udtalelse i betænkningen om, at bestemmelserne i stk. 3 og 5 ikke gælder, når forureningen ikke skyldes grundejerens forhold og hvor betænkningen i disse tilfælde sætter lighedstegn mellem ansvaret for skade på tredjemands ejendom og for forholdene på egen ejendom var der i hvert fald ikke grundlag for at pålægge Rockwool nogen betalingspligt over for det offentlige alene i medfør af Olietank-bekendtgørelsens 16, stk. 5. Det måtte vel også være tvivlsomt, om bemyndigelsesbestemmelsen i miljøbeskyttelseslovens 11 (nu 19) overhovedet indeholder hjemmel for i en bekendtgørelse at pålægge en sådan betalingspligt, hvis denne i øvrigt ikke er hjemlet i loven eller andre retsregler. Uden særlig hjemmel kan ansvar for foranstaltninger til forebyggelse af skader derfor ikke pålægges i videre omfang end erstatningsansvaret for allerede indtrufne skader.

13 BETÆNKNING 545/1969 OLIETANKE OG BESKYTTELSE AF GRUNDVANDET Betænkningens side 32 f.: 4. Om ansvaret for olieforurening af grundvandet Udvalget har derimod anset det for værende uden for sin opgave at tage stilling til det civilretlige erstatningsansvar for forurening af grundvandet eller vandforsyninger af de her omhandlede årsager, hvorved bemærkes, at der heller ikke ved reglen i vandforsyningslovens 43 er gjort op med dette spørgsmål. Udvalget har dog foretaget en undersøgelse af den formodede retstilstand på området. Det må på dette grundlag antages, at der for forureningsskader som følge af lækage af olietanke vil kunne pålægges ejeren ansvar i overensstemmelse med dansk rets almindelige, ulovfæstede erstatningsregel (culpa-reglen). Denne antagelse bestyrkes ved en af Østre Landsret i 1969 afsagt dom, hvorefter ejeren af en olietank som på grund af lækage havde forurenet en brønd på naboejendommen, blev kendt erstatningsansvarlig for den herved indtrufne skade. Dommen henviser til, at tankens ejer ikke havde ført tilsyn med tanken, som ikke var installeret forskriftsmæssigt.

14 BETÆNKNING 545/1969 OLIETANKE OG BESKYTTELSE AF GRUNDVANDET Betænkningens side 71: Har Sundhedskommissionen kendskab til, hvem der har forvoldt forureningen, vil Sundhedskommissionen i medfør af stk. 4 kunne pålægge ham afhjælpende foranstaltninger. Spørgsmålet om, hvorvidt Sundhedskommissionen kan få sine udgifter ved de af Kommissionen foretagne foranstaltninger dækket, må afgøres af domstolene ud fra de almindelige erstatningsregler, hvorved bemærkes, at udvalget ved bekendtgørelsens udformning helt har afstået fra at foreslå regler om det civilretlige erstatningsansvar. Bekendtgørelsen principper må imidlertid antages at få stor betydning for spørgsmålet om, hvorvidt ansvar bør pålægges.

15 MILJØSTYRELSENS VEJLEDNING OM BEHANDLING AF PÅBUDSSAGER EFTER OLIETANKBEKENDTGØRELSEN (VEJLEDNING AF 14. NOVEMBER 1995) Miljøstyrelsens opfattelse er, at det på baggrund af de refererede domme, jf. vedlagte bilag, må frarådes, at der udstedes påbud om undersøgelser og oprydning efter Olietankbekendtgørelsen, hvis det klart fremgår af sagen, at påbuddets adressat ikke har handlet uforsvarligt. Formodningen for, at der ikke er handlet uforsvarligt er desto større jo yngre tanken er.

16 MILJØBESKYTTELSESLOVENS 19

17 MILJØBESKYTTELSESLOVENS 19

18 MILJØBESKYTTELSESLOVEN CENTRALE BESTEMMELSER VEDRØRENDE FORURENERANSVAR MILJØBESKYTTELSESLOVENS 27: "Stk. 1. Stoffer, der kan forurene vandet, må ikke tilføres vandløb, søer eller havet, ligesom sådanne stoffer ikke må oplægges således, at der er fare for, at vandet forurenes. Der kan dog efter 28 gives tilladelse til, at spildevand tilføres vandløb, søer eller havet. ( )"

19 PÅBUDSBESTEMMELSER - LOVLIGGØRELSESPÅBUD Miljøbeskyttelseslovens 68: Tilsynsmyndigheden skal foranledige et ulovligt forhold lovliggjort, medmindre forholdet har underordnet betydning. Miljøbeskyttelseslovens 69: "I de i 68 nævnte situationer skal tilsynsmyndigheden meddele den for forholdet ansvarlige, at det ulovlige forhold skal bringes til ophør. I den forbindelse kan tilsynsmyndigheden 1) forbyde fortsat drift og eventuelt forlange virksomheden fjernet, 2) påbyde den ansvarlige at genoprette den hidtidige tilstand, 3) lade påbudte foranstaltninger udføre for den ansvarliges regning, når den fastsatte frist er udløbet."

20 SILKEBORG-DOMMEN (UFR H) Emne: Culpa-normen - fremmed ejendom - rette påbudsadressat - erstatningsansvar for påbudsmyndigheden. Sagens nærmere omstændigheder: I juli måned 1989 skete der forurening af en tankstationsejendom i Sejs i Silkeborg Kommune. Forureningen skete som følge af overfyldning af en dieselolietank. Tankanlægget tilhørte Q8, hvorimod den faste ejendom ikke tilhørte olieselskabet. Tankanlægget blev vedligeholdt af Q8, der ligeledes forestod levering af benzin- og olieprodukter.

21 SILKEBORG-DOMMEN (UFR H) Efter overfyldningen iværksatte kommunen en forureningsundersøgelse på ejendommen, hvorved der blev konstateret forholdsvis omfattende forurening af denne. Forureningsundersøgelsen blev udført af Cowi Consult. Cowi's rapport konkluderede, at forureningen " er en kombination af overfyldning, utætheder og spild i øvrigt.". Kommunen påbød grundejeren at iværksætte nærmere undersøgelser, hvilket påbud ikke blev opfyldt, hvorfor undersøgelserne gennemførtes som selvhjælpshandling. Kommunen meddelte herefter den 9. oktober 1990 Q8, der ikke havde reageret på et forvarslet påbud fra august måned, påbud om undersøgelser og oprensning. Påbuddene var meddelt dels efter daværende MBL 52 (nu 72), dels olietankbekendtgørelsen. Påbuddene blev påklaget til Miljøstyrelsen, der stadfæstede påbuddene den 7. maj Q8 opfyldte påbuddene og krævede - efter Rockwool-modellen - erstatning under anbringende af, at påbuddene var uhjemlede.

22 SILKEBORG-DOMMEN (UFR H) Efter overfyldningen iværksatte kommunen en forureningsundersøgelse på ejendommen, hvorved der blev konstateret forholdsvis omfattende forurening af denne. Forureningsundersøgelsen blev udført af Cowi Consult. Cowi's rapport konkluderede, at forureningen " er en kombination af overfyldning, utætheder og spild i øvrigt.". Kommunen påbød grundejeren at iværksætte nærmere undersøgelser, hvilket påbud ikke blev opfyldt, hvorfor undersøgelserne gennemførtes som selvhjælpshandling. Kommunen meddelte herefter den 9. oktober 1990 Q8, der ikke havde reageret på et forvarslet påbud fra august måned, påbud om undersøgelser og oprensning. Påbuddene var meddelt dels efter daværende MBL 52 (nu 72), dels olietankbekendtgørelsen. Påbuddene blev påklaget til Miljøstyrelsen, der stadfæstede påbuddene den 7. maj Q8 opfyldte påbuddene og krævede - efter Rockwool-modellen - erstatning under anbringende af, at påbuddene var uhjemlede.

23 SILKEBORG-DOMMEN (UFR H) Præmisser: Både Vestre Landsret og Højesteret lagde til grund, at forureningen var forårsaget ved overfyldning, utætheder og spild i øvrigt, jf. Cowi's rapporter herom. I overensstemmelse med kommunens anbringende herom, lagde både landsret og Højesteret til grund, at Q8 var erstatningsansvarlig for forureningen, idet denne antoges alene at kunne være sket som følge af, at Q8's tankvognschauffører og Q8 ikke har sikret sig imod overfyldning, utætheder og spild i fornødent omfang, idet forureningen i så fald ikke ville være sket. Der er her tale om en meget streng culpa-vurdering. Også som følge af svigtende tilsyn fandtes Q8 erstatningsansvarlig. Højesteret fremhævede, at det allerede fra begyndelsen af 1960'erne måtte stå olie- og benzinselskaber klart, at forurening kunne forvolde omfattende skader. (Olieforurenings-udvalget nedsat i Betænkning nr. 545/ første olietankbekendtgørelse 1970). Kommunen frifandtes.

24 SILKEBORG-DOMMEN (UFR H) Kommentarer: Både landsret og Højesteret lægger - helt korrekt - en streng culpavurdering til grund. Det er interessant, at et erstatningsretligt anbringende fra kommunens side - ved siden af anbringendet om, at der forelå fornøden hjemmel - fører til det ønskede resultat. Det er endvidere bemærkelsesværdigt, at olieselskabet, der ikke rådede over ejendommen, men alene over olietankanlægget, findes at kunne være adressat for et oprensningspåbud. Dette indikerer, at en række af landsretsdommene vedrørende fremmed ejendom-problematikken muligvis er forkerte/for vidtgående.

25 CULPANORMEN I MILJØBESKYTTELSESLOVEN MBL 69 CULPANORMEN U H Emne: Culpa-normen - "den for forholdet ansvarlige", jf. MBL 69 - oprensnings- og afværgeforanstaltninger.. Sagens nærmere omstændigheder: I 1993 var der på en tankstation sket påkørsel af en benzinstander. Skaden blev udbedret, men der opstod i forbindelse med udbedringen en ny skade i form af en revne i et rør, hvorfra der efterfølgende skete udsivning af benzin. Kommunen meddelte i 1998 påbud efter miljøbeskyttelseslovens 69, stk. 1, nr. 3, jf. 19, stk. 1, om at foretage "de nødvendige oprensnings- og/eller afværgeforanstaltninger, som kan fjerne den resterende jord- og grundvandsforurening til et acceptabelt niveau".

26 CULPANORMEN I MILJØBESKYTTELSESLOVEN MBL 69 CULPANORMEN U H Ejeren af tankstationen, Christiansen, havde med Kuwait Petroleum indgået en forhandleroverenskomst, hvorefter benzinselskabet ejede standere og tankanlæg. Det var tillige benzinselskabet, der rekvirerede det firma, Dansk Olie-Måler Service, som skulle udbedre skaden i 1993, og som forårsagede den nye revne. Ejeren af tankstationen og dennes forsikringsselskab efterkom påbuddet og stævnede efterfølgende kommunen med påstand om, at påbuddet var ugyldigt, og at kommunen skulle erstatte ejeren og forsikringsselskabet de afholdte udgifter. Landsretten dømte kommunen. Landsretten lagde til grund, at ejeren af tankstationen ikke ejede tankanlæg og standere m.v., at skaden var sket som følge af en fejl hos en medarbejder, hos det firma, der i 1993 havde foretaget reparation af en stander, og at ejeren af tankstationen ikke havde haft instruktionsbeføjelser over dette firma og derfor heller ikke skulle hæfte for den fejl, der var blevet begået.

27 CULPANORMEN I MILJØBESKYTTELSESLOVEN MBL 69 CULPANORMEN U H Højesterets præmisser Højesteret forholdt sig til spørgsmålet om, hvem der i henhold til miljøbeskyttelseslovens 69 kunne anses for "den for forholdet ansvarlige". Højesteret udtalte herom: "Drift af en benzinstation er en erhvervsmæssig aktivitet, som indebærer en sådan forureningsrisiko, at der til beskyttelse af almenheden mod miljøskade som den foreliggende skal udvises særlig omhu ved driften af tankanlægget, herunder i forbindelse med dets vedligeholdelse og reparation. På denne baggrund finder Højesteret, at Christiansen, uanset om han selv måtte have handlet uforsvarligt, i overensstemmelse med almindelige erstatningsretlige principper er erstatningsansvarlig for den skete forurening, idet han hæfter ikke blot for fejl, der måtte være begået af Kuwait Petroleum, men også for den fejl, som - ifølge parterne - er begået af Dansk Olie-Måler Service, der udførte reparationen i henhold til aftale med Kuwait Petroleum. Tinglev Kommunes påbud af 15. april 1998 er som følge heraf ikke ugyldigt, og Højesteret frifinder derfor kommunen."

28 OVERSIGT OVER RETSPRAKSIS OG ADMINISTRATIV PRAKSIS VEDRØRENDE TANKSTATIONER UDOVER TINGLEV-DOMMEN OG Q8-DOMMEN MAD MST: Undersøgelsespåbud kunne meddeles til såvel forhandleren (grundejeren/forpagteren) som til olieleverandøren, der ejede tankstationsanlægget og lejede ejendommen. UfR H Shell-dommen: Vedrørende tidsmæssige kriterier i relation til undersøgelsespåbud. Dommen var årsag til, at JFL 40 nu alene finder anvendelse på forureninger der ikke var ophørt den (hvor MBL 72 trådte i kraft) MKN-afgørelse af 16. juli 2002 i j.nr. 41-3: Bevisbyrden for, at en forurening er fortsat efter påhviler myndighederne. Bevisbyrden fandtes ikke løftet. MAD (EF-domstolens dom i Walle-sagen): Dommen tog udgangspunkt i affaldsdirektivet i relation til vurderingen af ansvar for olieselskabet, der har leveret til en benzintankstation

29 OVERSIGT OVER RETSPRAKSIS OG ADMINISTRATIV PRAKSIS VEDRØRENDE TANKSTATIONER UDOVER TINGLEV-DOMMEN OG Q8-DOMMEN (FORTSAT) MAD V: Miljøerstatningsloven blev gjort gældende. Loven blev ikke kommenteret af landsretten. Landsretten fandt (2 dommere) ikke, at kommunen havde godtgjort, at olieselskabet havde optrådt culpøst. En dommer fandt, at manglende anmeldelse i henhold til MBL 21 var udtryk for culpa. Dommen er svær at forene med Tinglev-dommen og Q8-dommen, hvis præjudikats værdi er større end denne doms, da denne dom var afsagt med dissens og alene af landsretten. MAD MST: Miljøstyrelsen fandt, at et undersøgelsespåbud til en benzinstation ikke opfyldte bestemthedskravet, hvorfor sagen blev hjemvist.

30 KOLDING-DOMMEN UFR H Udgangspunktet for sagen var en afvejning af genopretningsprincippet, herunder i JFL 48, stk. 1 og det almindeligt gældende forvaltningsretlige proportionalitetsprincip. I dommen fremkommer Højesteret med specielt én, særdeles bemærkelsesværdig, præmis. Under henvisning til bl.a. forarbejderne til jordforureningslovens 41 citerede Højesteret følgende fra forarbejderne: For at der kan gives et påbud om oprydning, skal der være en miljø- eller sundhedsmæssig begrundelse for foranstaltningen. Ved en forurening, som ikke er særlig mobil, og som ligger dybt nede i jorden, må det vurderes, hvorvidt forureningen nu eller i fremtiden vil kunne udgøre noget problem.

31 KOLDING-DOMMEN UFR H (FORTSAT) Herudover anførte Højesteret helt centralt følgende: Højesteret finder, at proportionalitetsprincippet bl.a. må føre til, at en forurening eller restforurening med olie uafhængigt af omkostningernes størrelse som udgangspunkt ikke kan påbydes fjernet, hvis der foreligger en høj grad af sikkerhed for, at den hverken aktuelt eller i fremtiden indebære en miljø- eller sundhedsmæssig risiko. Bevisbyrden og et særdeles skærpet beviskrav påhviler således den påbudsadressat, der argumenterer for at efterlade en restforurening. Dette er en særdeles væsentlig pointe.

32 JORDFORURENINGSLOVENS 41

33 JORDFORURENINGSLOVENS 43

34 TJEKLISTE - PÅBUDSSAGER 1. Hvem er forurener og dermed påbudsadressat? Jordforureningslovens 41, stk. 3, nr. 1: Som forurener anses: 1) den, der i erhvervsmæssigt eller offentligt øjemed driver eller drev den virksomhed, eller anvender eller anvendte det anlæg, hvorfra forureningen hidrører. Forureningen eller en del heraf skal være sket i den pågældende driftsperiode Hvis flere forurenere JFL 43, stk. 1, første punktum: Hvis en forurening kan henføres til flere forurenere, kan påbud, som omhandlet i 40 og 41, meddeles dem alle. Påbud kan gå i arv, se JFL 45 og, senest, implementeringen af IE-Direktivet, hvorefter driftsherren på ophørstidspunktet skal oprense tilbage til basistilstanden.

35 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 1. Hvem er forurener og dermed påbudsadressat? (fortsat) Det skal overvejes, hvorvidt man ønsker at meddele påbuddet til olieselskabet, der ofte ejer tankanlæg m.v. eller til forpagteren, der i visse tilfælde i eget navn driver selve tankstationen. Der vil efter omstændighederne også kunne være tale om at meddele påbuddet til dem begge.

36 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 2. Relevante påbudshjemler, herunder sandsynlige forureningstidspunkter og efter de gamle regler påvisning af det fornødne ansvarsgrundlag: Hvis hovedparten af forureningen er sket før : Undersøgelsespåbud i henhold til JFL 40. Oprensningspåbud i henhold til MBL 69, stk. 1, nr. 2, jf. MBL 19 (eller 27 spildevand). Hvis hovedparten af forureningen er sket efter : JFL 41, stk. 1. Hvis villaolietankforurening, der konstateres efter 1. marts 2000 fra en tank i drift: JFL 48, stk. 1 (både undersøgelser og oprensning).

37 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 3. Myndighedspassivitet: 2-3 år kan efter omstændighederne være nok til at afskære myndighederne fra muligheden for at håndhæve ved påbud. Forslag til standardtekst i forbindelse med opstart af påbudssager: Kommunen er nødsaget til at prioritere sine ressourcer. Dette vil i forureningssager kunne betyde, at der i længere perioder ikke sagsbehandles aktivt. Det understreges, at dette i givet fald ikke er udtryk for, at forureneransvaret er frafaldet. Der vil ske særskilt underretning, såfremt en påbegyndt forureningssag ikke måtte blive fulgt op af meddelelse af påbud eller lignende.

38 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 4. Forældelse af det offentligretlige påbudsansvar: Der er forskel på konverteret erstatningskrav (krav om betaling af pengeerstatning efter selvhjælpshandling eller lignende) og det offentligretlige påbudsansvars forældelse. Se nu JFL 41, stk. 4, hvorefter det offentligretlige påbudsansvar forældes 30 år efter ophøret af den produktionsmetode, eller anvendelse af det anlæg, der forårsagede eller kunne forårsage forureningen.

39 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 5. Genoprettelsesprincippet vs. det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip: Se herom navnlig Højesterets dom i den såkaldte Koldingsag.

40 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 6. Det meget vigtige bestemthedskrav : For at kunne håndhæve et påbud skal påbuddet være formuleret fuldstændig entydigt og klart. Påbudsadressaten må ikke kunne gemme sig bag utilstrækkelige eller uklare formuleringer i påbuddet.

41 TJEKLISTE PÅBUDSSAGER 7. Samlet vurdering af påbudsmulighederne baseret på punkterne ovenfor: Hvis en påbudssag opgives fordi kommunen vurderer, at der ikke er mulighed for at meddele påbud i den konkrete sag, vil dette skulle begrundes på en overbevisende måde, idet regionens offentlige indsats i henhold til JFL kap. 3 er subsidiær i forhold til tilsynsmyndighedens pligt til at forfølge ulovlige jordforureninger overfor forureneren.

42 KONTAKT OFFENTLIG VIRKSOMHED Håkun Djurhuus Partner, advokat (H) København T M E djur@bechbruun.com

43 København Langelinie Allé København Ø T Aarhus Frue Kirkeplads Aarhus C F Shanghai 83 Loushanguan Road, suite 2630, 26/F Shanghai E info@bechbruun.com

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ANBEFALINGER TIL KOMMUNERNE I FORBINDELSE MED VURDERING AF PÅBUDSMULIGHEDER I RELATION TIL

Læs mere

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder:

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder: Indsæt billede: Når du indsætter et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech- Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette

Læs mere

JORDFORURENING ANSVAR OG HÅNDHÆVELSE

JORDFORURENING ANSVAR OG HÅNDHÆVELSE Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

Envina 10. april 2014

Envina 10. april 2014 Envina 10. april 2014 Formalia og formulering af påbud - Påbud om undersøgelse og oprensning i jord- og grundvandsforureningssager ( 69 MBL og 40 og 41 i JFL) Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe

Læs mere

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Jordforureningsloven 2011 Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Hvorfor er der så få af dem? - både et spørgsmål og et postulat! Med påbudssagerne sigtes her til påbud om undersøgelse og/eller

Læs mere

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Disposition 1. 2 8-landsretsdomme 2. Holbæk II (påbud til flere adressater + overtagelse af påbud) 3. Horsens II (officialprincippet ved ikke-påbud) 4. 2 højesteretsdomme

Læs mere

MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K.

MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K. MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll DISPOSITION 1. Sondringen mellem: Offentligretligt påbudsansvar Kortlægning

Læs mere

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018 Bech-Bruun Jordforurening Oktober 2018 Jordforureningsloven fra 1999 til 2018 en tilblivelseshistorie 2 Nedslag og udpluk: 1995: To betænkninger; 1995/1996: en betænkning om den juridiske verden og en

Læs mere

Udfordrende påbud Miljøsagsbehandlerens, Rådgiverens og Advokatens erfaringer og anbefalinger

Udfordrende påbud Miljøsagsbehandlerens, Rådgiverens og Advokatens erfaringer og anbefalinger Natur & Miljø 2017 Udfordrende påbud Miljøsagsbehandlerens, Rådgiverens og Advokatens erfaringer og anbefalinger 1. Indledning hvad forstås ved de udfordrende påbud - Søren Helt Jessen 2. Hovedtemaet:

Læs mere

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager

Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager Den forvaltningsretlige ramme og de overordnede principper i miljøsager ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte Advokat (H) Håkun Djurhuus De forvaltningsretlige

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax:

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Advokat Knud O. Christensen Interlex Advokater Strandvejen 94 Postboks 161 8100 Århus C. Den 30. marts 2006

Læs mere

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven.

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven. Nyere afgørelser efter jordforureningsloven https://naevneneshus.dk/ ORGANISATION Miljø- og fødevareklagenævnet er et uafhængigt klagenævn. Nævnenes Hus er en styrelse under erhvervsministeriet, som fungerer

Læs mere

EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø

EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø EnviNa - Årsmøde for jord og grundvand 2014 Advokat Mads Kobberø Forurener efter hvilken? NMK-11-00127 af 25. august 2014 I den konkrete sag havde kommunen meddelt påbud til en virksomhed, der havde udledt

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg [Advokat A] Jord & Affald J.nr. MST-833-00010 Ref. SIHO/LIHAN Den 29. november 2006 Dit j.nr. S4835 Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter

Læs mere

Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø

Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø Natur & Miljøkonference Advokat Mads Kobberø Baggrunden for problemstillingen Ubetinget påbudsgrundlag 1) Virksomheder - Sket (helt eller i det væsentligste) efter 1. januar 2001 og ikke brand/hærværk

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Orientering fra miljøstyrelsen Nr. 8 2001. Påbud i jordforureningssager

Orientering fra miljøstyrelsen Nr. 8 2001. Påbud i jordforureningssager Orientering fra miljøstyrelsen Nr. 8 2001 Påbud i jordforureningssager -RHLSPH -2(,30( -2(0)(2-2+,:362à6.36(*3696)2-2+703:)23+,:362à6 1-0. &)7/=88)07)703:)2# 3:)67-+83:)6()Œ2(6-2+)6()686à(8)-/6%*8.36(*3696)2-2+703:)2

Læs mere

Miljøstyrelsen ophæver Miljøkontrollens påbud og hjemviser sagen til fornyet behandling.

Miljøstyrelsen ophæver Miljøkontrollens påbud og hjemviser sagen til fornyet behandling. [A] Jord & Affald J.nr. 335/04-0053 Ref. LIHAN Den 5. april 2006 Deres J.nr. 11462. Miljøstyrelsens afgørelse af [A] klage over København Kommunes påbud/afgørelse af 26. januar 2006 om afhjælpende foranstaltninger

Læs mere

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018 Juridiske udfordringer i jordforureningsloven oktober 2018 Disposition 2 Er forureneren betaler-princippet under pres? Er samspillet mellem jordforurenings-, bygge- og byfornyelsesloven hensigtsmæssig?

Læs mere

Miljøretlige overvejelser ved køb og salg af virksomheder og erhvervsejendomme. Uddannelsesdagen 2017

Miljøretlige overvejelser ved køb og salg af virksomheder og erhvervsejendomme. Uddannelsesdagen 2017 Miljøretlige overvejelser ved køb og salg af virksomheder og erhvervsejendomme Uddannelsesdagen 2017 Disposition 1. Planretlige overvejelser 2. Krav til lovlig drift af virksomheden 3. Jordforurening/mangler

Læs mere

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 Advokat (H) Alex Puggaard og advokat Vibeke Westergaard (H) Onsdag den 21. maj 2014 Håndhævelse Udfordringer ved håndhævelsen - som eksempel ulovlig opfyld af råstofgrave

Læs mere

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Udtalt over for miljøstyrelsen, at der i mangel af udtrykkelige regler om adgangen til at kræve lovliggørelse af spildevandsforhold alene kunne stilles krav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

Envina 16. maj 2013 Case

Envina 16. maj 2013 Case Envina 16. maj 2013 Case Jord- og grundvandsforurening på en benzinstation Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Gladsaxe startede med at undersøge benzinstationer i 2001 Havde

Læs mere

NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik. v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik. v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus IE-DIREKTIVET - OVERBLIK IE Direktivet omfatter primært godkendelse af og tilsyn med

Læs mere

Envina 10. april 2014 Case

Envina 10. april 2014 Case Envina 10. april 2014 Case Jord- og grundvandsforurening på en benzinstation Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Gladsaxe startede med at undersøge benzinstationer i 2001

Læs mere

Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus

Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus Miljøregulering af virksomheder Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus Kategorisering 1. Godkendelsespligtige a) Bilag 1-virksomheder ( de store ) a1) IPPC a2) Få andre typer b) Bilag 2 ( de forenklede )

Læs mere

ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte. Advokat (H) Håkun Djurhuus

ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte. Advokat (H) Håkun Djurhuus ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte Advokat (H) Håkun Djurhuus Det store overblik en ambitiøs titel Arrangørernes mål: At alle tilstedeværende

Læs mere

Miljøstyrelsen anser ikke [ ] for at være klageberettiget i sagen, idet det ikke er oplyst, at [ ] er mandatar for [ ].

Miljøstyrelsen anser ikke [ ] for at være klageberettiget i sagen, idet det ikke er oplyst, at [ ] er mandatar for [ ]. [ ] Jord & Affald J.nr. 335/04-0048 Ref. LIHAN Den 24. januar 2006 Afgørelse af klage over Helsinge Kommunes påbud om at udføre undersøgelser og afhjælpende foranstaltninger for forureningen på [ ], 3220

Læs mere

EnviNas årsmøde for jord og grundvand Advokat Mads Kobberø

EnviNas årsmøde for jord og grundvand Advokat Mads Kobberø EnviNas årsmøde for jord og grundvand Advokat Mads Kobberø Indeklima JFL 2 Loven omfatter jord, der på grund af menneskelig påvirkning kan have skadelig virkning på grundvand, menneskers sundhed og miljøet

Læs mere

ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011.

ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011. ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts 2011 JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011.465 H Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Lind Cadovius Advokataktieselskab

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 223/2015 (2. afdeling) Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen) mod Fredericia Kommune (advokat Mads Kobberø) og Tryg Forsikring A/S (advokat

Læs mere

Offentligretlige klage- og retssager. v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015

Offentligretlige klage- og retssager. v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015 Offentligretlige klage- og retssager v/håkun Djurhuus Uddannelsesdagen 2015 2 Klagesager 1. Klagesagsstrategi o Skal man klage, eller skal man gå direkte til domstolene U.2005.2923H o Hvad vil klienten

Læs mere

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse]

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] [XXX] Dato Sagsbehandler J.nr. 2012 saril [xxxxxx-xxxx] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] Den 3. januar 2011 meddelte Frederikssund Kommune påbud om undersøgelser af olieforureningen

Læs mere

ATV jord og grundvand Schæffergården torsdag, den 27. oktober2011. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Lind Cadovius Advokataktieselskab

ATV jord og grundvand Schæffergården torsdag, den 27. oktober2011. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Lind Cadovius Advokataktieselskab ATV jord og grundvand Schæffergården torsdag, den 27. oktober2011 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Lind Cadovius Advokataktieselskab JORDFORURENINGSLOVEN 2011 Case No. 1 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

Læs mere

Det nye IE-Direktiv. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

Det nye IE-Direktiv. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Det nye IE-Direktiv Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Introduktion til IED Ændringer i love og bekendtgørelser - det forkromede overblik v/partner,

Læs mere

Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring

Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring [A] Jord & Affald J.nr. 335/04-0056 Ref. LIHAN Den 3. december 2006 Klage over Hjørring Kommunes påbud om afhjælpende foranstaltninger efter konstateret olieforurening på ejendommen [X] Hjørring 1. Klage

Læs mere

Brev 1 til Miljøstyrelsen

Brev 1 til Miljøstyrelsen Brev 1 til Miljøstyrelsen Miljøstyrelsens hovedmail: mst@mst.dk cc: Helle Okholm cc: Preben Bruun Ref: Susanne Prior Drønen SPR@fredensborg.dk Sagsnr. 15/28023 27. september 2015 Mindre bureaukrati, bedre

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening [ ] Jord & Affald J.nr. 335/04-0040 Ref. lihan Den 15. marts 2006 Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Læs mere

Natur- og Miljøkonference maj 2013

Natur- og Miljøkonference maj 2013 Natur- og Miljøkonference maj 2013 Påbud vedrørende olieudskillere og kloakker Claus Frydenlund, akademiingeniør Gladsaxe Kommunes miljøafdeling Emnet som vil blive gennemgået: 72 i Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser. Til 1

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser. Til 1 Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 78 Offentligt Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til nr. 1 Til 1 Der indføres en pligt til at anmelde forureninger, som hidrører fra

Læs mere

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE 29. APRIL 2010 DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE En ny landsretsdom tager bl.a. stilling til, hvorvidt der i en erstatningssag om ansvar for olieforurening

Læs mere

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP Dato 08.04.2008 Sagens problematik hvad drejer det sig om (faktum) Påbud om undersøgelser af forureningens

Læs mere

Påbud. Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune

Påbud. Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune Påbud Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune Hvad skal vi igennem? Lovgrundlag Opbygning af påbud hvad skal med? Hvad er rimelige krav at stille? Hvornår er et påbud opfyldt? Håndhævelse

Læs mere

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma Barrierer for genanvendelse af byggematerialer og restprodukter Emnet

Læs mere

2 Lidt statistik om Mogens Moe og retssagerne Mogens Moes første (trykte) retssag: 1998, MAD Ø En sag for genvindingsindustrien om berettigel

2 Lidt statistik om Mogens Moe og retssagerne Mogens Moes første (trykte) retssag: 1998, MAD Ø En sag for genvindingsindustrien om berettigel Afskedsforlæsning for og med Mogens Moe Mogens Moe og retssagerne 18. januar 2017 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun 2 Lidt statistik om Mogens Moe og retssagerne Mogens Moes første (trykte)

Læs mere

Håndtering af miljøforhold ved køb, salg og leje af virksomheder og ejendomme

Håndtering af miljøforhold ved køb, salg og leje af virksomheder og ejendomme Håndtering af miljøforhold ved køb, salg og leje af virksomheder og ejendomme Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun Advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun 2 Dagens program Kl. 09.00: Velkommen,

Læs mere

ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten. Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten. Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus 2 De væsentligste juridiske forhold i oversigtsform 1. BAT-konklusioner afløser

Læs mere

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering)

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) AARHUS UNIVERSITET Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) Gå-hjem-møde i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Ålborg den 23. maj 2017 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse,

Læs mere

Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej Uldum. Havdambrug. 1. Indledning

Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej Uldum. Havdambrug. 1. Indledning Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 13. september 2018 Journalnr.: 214648 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord Hocksdahl

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. januar 2017 Sag 110/2016 (1. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (advokat Vivi Bruhn Knudsen) mod If Skadeforsikring,

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ], matr. nr. [ ], 8370 Hadsten

Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ], matr. nr. [ ], 8370 Hadsten [ ] Jord & Affald Journalnr. Bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 335/05-0026 Ref.: ulu/oki/dbh Den 4. november 2005 Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ],

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Rødekro Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen [ ], 6230 Rødekro. Matr. nr. [ ].

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Rødekro Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen [ ], 6230 Rødekro. Matr. nr. [ ]. [ ] Jord & Affald Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 335/05-0055 Ref.: ulu/ Den 9. december 2005 Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Rødekro Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening

Læs mere

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Lene Juul Nielsen og Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV VINTERMØDE Fagsession om villaolietanke Vingstedcentret 10. marts 2010 Baggrund

Læs mere

Håndhævelse af jordforureningssager

Håndhævelse af jordforureningssager Håndhævelse af jordforureningssager ved advokat (H), lic.jur. Mogens Moe ved ATV-kursus Miljøjura for enhver 17. juni 2008 Side 1 1. Hvordan opstår jordforureningssager? 2. Regler om selvanmeldelse. 3.

Læs mere

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar Partner, advokat (L) Jacob Brandt Miljøbeskyttelseslovens formål og grundprincipper: 1, stk. 1: Loven skal medvirke til at værne natur og miljø, så samfundsudviklingen

Læs mere

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø 1 Disposition 1. Genoptagelse 2. Påbud til flere ( 43) 3. Datering 4. 19 ctr. 33 2 2 Genoptagelse 3 Genoptagelse kriterier NMK-132-00742

Læs mere

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: Afgørelse

MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade København K Telefon: Telefax: Afgørelse MILJØKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15 1360 København K Telefon: 33 95 57 70 Telefax: 33 95 57 84 Den 20. april 2006 J.nr. 41-6 Den 20. april 2006 har Miljøklagenævnet truffet følgende Afgørelse vedrørende

Læs mere

Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven

Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Nyere afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Jens Nonboe Andersen EnviNa årsmøde for jord og grundvand 2015 Jens Nonboe Andersen - EnviNa årsmøde i Horsens - 2015-09-30 Indlæg om afgørelser fra

Læs mere

Der udarbejdes orienterende risikovurdering for grundvand, arealanvendelse og recipienter.

Der udarbejdes orienterende risikovurdering for grundvand, arealanvendelse og recipienter. [ ] Jord & Affald Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 335/04-0029 Ref.: Bente Jensen E-mail bej@mst.dk Den 14. oktober 2005 Påbud om undersøgelse for jordforurening, [ ], Odense Odense Kommune

Læs mere

Ang. behandling af sager om asbestforurening

Ang. behandling af sager om asbestforurening Jura Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 170-0018 Ref.: JABR/UH/AN/JKJ/PLN Den 26. august 2005 Ang. behandling af sager om asbestforurening Miljøstyrelsen er blevet stillet en række spørgsmål

Læs mere

Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger

Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger Villaolietanke Oprensningsomfang og Omkostninger Vivi Bruhn Knudsen Oprensningsomfang Status før lovforslaget om en jordforureningslov Betænkningerne fra Jordforureningsudvalget 1/1995 og 2/1996 fra Miljøstyrelsen:

Læs mere

Deres j. nr. N-18-91526. Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Nordborg Kommunes påbud af 11. august 2004 om undersøgelse af forurening på [ ].

Deres j. nr. N-18-91526. Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Nordborg Kommunes påbud af 11. august 2004 om undersøgelse af forurening på [ ]. [Advokat for A] Att. [ ] Jord & Affald J.nr. 335/04-0037 Ref. PBR/JEG/ULU/LIHAN Den 24. maj 2006 Deres j. nr. N-18-91526. Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Nordborg Kommunes påbud af 11. august 2004

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten.

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten. D O M afsagt den 5. december 2013 Rettens nr. 11-3506/2013 Politiets nr. SA4-2010-521-0611 Erstatningssøgende E mod Anklagemyndigheden Denne sag er behandlet med domsmænd. E var i tiden fra den 15. februar

Læs mere

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Flemming Krog Bjerre ATV møde om jordforureningsloven 9. oktober 2013, København

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Flemming Krog Bjerre ATV møde om jordforureningsloven 9. oktober 2013, København Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Flemming Krog Bjerre ATV møde om jordforureningsloven 9. oktober 2013, København Temaer Påfyldning af defekt eller ikke-tilsluttet tank - ansvar for leverandør

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Fredensborg Kommune v. Susanne Prior Drønen ATV vintermøde, Vingsted 2012 Villaejer i Humlebæk kontakter Fredensborg

Læs mere

FORSKRIFT FOR OPBEVARING AF OLIER OG KEMIKALIER

FORSKRIFT FOR OPBEVARING AF OLIER OG KEMIKALIER Gældende fra 1. april 201 FORSKRIFT FOR OPBEVARING AF OLIER OG KEMIKALIER Motorolie Motorolie Smøreolie Smøreolie RØDOVRE KOMMUNE Indhold Formål Anvendelsesområde Opbevaring Tilsyn Dispensation Klage Straf

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter jordforureningslovens 40.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter jordforureningslovens 40. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 4. februar 2013 J.nr.: NMK-11-00005 (tidl. MKN-113-00006) Ref.: LITEL/JNA/POSPE AFGØRELSE i sagen om et påbud om undersøgelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Vilkår for Olieforureningsforsikring. i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49.

Vilkår for Olieforureningsforsikring. i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49. Vilkår for Olieforureningsforsikring i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49. Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning....3 2. Hvem er sikret....3 3. Hvad

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt. Resumé: Ny praksis Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 197 Offentligt KEN nr 11009 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening med fyringsolie på Agertoften 49, 7000 Fredericia matrikel 44am, Erritsø By, Erritsø

Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening med fyringsolie på Agertoften 49, 7000 Fredericia matrikel 44am, Erritsø By, Erritsø Jesper Bargmann Agertoften 49 7000 Fredericia E-post: jesperbargmann123@hotmail.com 06-03-2012 Sags id.: 12/2962 Sagsbehandler: Ellen Vibeke Olesen Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG 5. SEPTEMBER 2012 LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG Skønserklæringer indhentet til brug for voldgiftssag mellem entreprenør og bygherre kunne ikke tillægges sædvanlig bevismæssig værdi under en senere

Læs mere

Forurenet jord. Birgitte Refn Wenzel Vivi Bruhn Knudsen. 2. udgave. ved Jens Ahrendt, Line Marie Pedersen og Lars Hammer Wentoft

Forurenet jord. Birgitte Refn Wenzel Vivi Bruhn Knudsen. 2. udgave. ved Jens Ahrendt, Line Marie Pedersen og Lars Hammer Wentoft Birgitte Refn Wenzel Vivi Bruhn Knudsen Forurenet jord 2. udgave ved Jens Ahrendt, Line Marie Pedersen og Lars Hammer Wentoft Birgitte Refn Wenzel & Vivi Bruhn Knudsen Forurenet jord 2. udgave/1. oplag

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014

Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven. Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014 Nye afgørelser om påbud efter jordforureningsloven Pouel Pedersen Envina årsmøde jord og grundvand Horsens, 8.-9. oktober 2014 Temaer Hovedtema: Proportionalitet og egnethed Højesterets dom af 5. december

Læs mere

Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Landemærket 10 1119 København K. Virksomheder J.nr. MST-1279-00168 Ref. sidpe/subjo Den 27.

Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Landemærket 10 1119 København K. Virksomheder J.nr. MST-1279-00168 Ref. sidpe/subjo Den 27. Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Landemærket 10 1119 København K Virksomheder J.nr. MST-1279-00168 Ref. sidpe/subjo Den 27. juni 2014 Afgørelse om ikke at meddele påbud om oprensning eller monitering

Læs mere

Miljøjuridisk grunduddannelse Modul III Den 12. april Partner Håkun Djurhuus og Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll

Miljøjuridisk grunduddannelse Modul III Den 12. april Partner Håkun Djurhuus og Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll Miljøjuridisk grunduddannelse Modul III Den 12. april 2016 Partner Håkun Djurhuus og Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll 2 Program - formiddag Kl. 09.00 09.30 Kl. 09.30 09.35 Kl. 09.35 10.45 Kl.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 Sag 226/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Steen Moesgaard, beskikket) og T2 (advokat Henrik Perregaard, beskikket) I tidligere instanser

Læs mere

Att. Henrik Pape, E-post: Henrik.pape@dk.dsv.com 08-02-2012 Sags id.: 12/1907 Sagsbehandler: Ellen Vibeke Olesen KS: Henrik Jørgensen

Att. Henrik Pape, E-post: Henrik.pape@dk.dsv.com 08-02-2012 Sags id.: 12/1907 Sagsbehandler: Ellen Vibeke Olesen KS: Henrik Jørgensen Team Industri DSV Road A/S Grimsbyvej 2 6700 Esbjerg Att. Henrik Pape, E-post: Henrik.pape@dk.dsv.com 08-02-2012 Sags id.: 12/1907 Sagsbehandler: Ellen Vibeke Olesen KS: Henrik Jørgensen Varsel om påbud

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 Sag 71/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Karl Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Sager mod kommunen Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Erstatningssagerne vedrører ikke prøvelse af en myndighedsafgørelse Udfordringerne

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 Sag 28/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

Virksomheder J.nr. MST-1272-01398 Ref. nijol/ Den 21. maj 2014

Virksomheder J.nr. MST-1272-01398 Ref. nijol/ Den 21. maj 2014 AVV I/S Mandøgade 4 9800 Hjørring (sendt elektronisk til: affald@avv.dk) Att.: Thomas Thomsen (tt@avv.dk), Niels Jørgen Kræmmergård (njk@avv.dk) og Niels Larsen (nl@avv.dk) Virksomheder J.nr. MST-1272-01398

Læs mere

De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere.

De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere. De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere 1 Det vil jeg tale om Separering af kloaksystemet juridiske rammer Samarbejde mellem vandselskab og kommune om separering af kloaksystemet Private

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende [ ], 7600 Struer

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende [ ], 7600 Struer [ ] Att. [A] Jord & Affald J.nr. 335/04-0043 Ref. ULU/PBR Den 24. april 2006 Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke

Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 2 2009 Indhold FORORD 5 1 INDLEDNING 7 1.1 FORMÅL 7 1.2 BRUG AF VEJLEDNINGEN 7 2 JORDFORURENINGSLOVENS REGLER

Læs mere

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er?

Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? Hvor går de retlige grænser for fastlæggelse af BNBO er? 2 Hjemlen: Miljøbeskyttelseslovens 24, stk. 1: Kommunalbestyrelsen kan give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af bestående

Læs mere