GrowCamp. din perfekte køkkenhave. Grow your own

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GrowCamp. din perfekte køkkenhave. Grow your own"

Transkript

1 GrowCamp din perfekte køkkenhave Grow your own

2 v ir kelyst køk k e nhave inge n o rm g rø n t f o r u ø v e d e e g n e råva re r g r øn s lik krydder

3 Grow your own! Flere og flere dyrker deres egne grøntsager. Glæden ved at sætte tænderne i noget, man selv har dyrket er ubeskrivelig. Desværre bliver rigtig mange skuffede over at have spildt frø og dyrebar tid, fordi herlighederne enten bliver spist af snegle, insekter og larver eller ødelagt af vejret. Det har GrowCamp gjort noget ved! Med GrowCamp er det nemt at dyrke grøntsager - uden spild og uden brug af gift. Når du først har sået, skal du blot sørge for at vande i tørre perioder og glæde dig over at se planterne vokse. Den smule ukrudt, der kommer i bedet, trækkes nemt op med fingrene. Du får ikke brug for haveredskaber! Når du har oplevet glæden ved hjemmedyrket salat eller dejlige ærter uden orm, får du blod på tanden. Med Grow- Camp er der uanede muligheder for at afprøve dyrkning af alverdens afgrøder til glæde for dig og din familie. Højbed Giver op til 4 gange større udbytte pga. optimale jord-, temperatur- og lysforhold Rar arbejdshøjde - overskuelig enhed Let at samle - kan placeres næsten alle steder Insektnet Undgå snegle, insekter og andet uønsket f.eks. rådyr, katte, bolde Beskytter mod slagregn og blæst - sikrer frodige og sprøde grøntsager Giver let skygge og god ventilation. Omkring 90% regn trænger igennem Drivhus Med sine plastsider fungerer drivteltet som drivhus Start tidligt og slut sent hvert år - høst flere gange Dyrk chili, tomat, agurk og andre drivhusplanter deri på tilværelsen havetid naturens under let som en leg frodighed kvalitetstid

4 GrowCamp Højbed Netoverdækning Kan fungere som et drivhus Kombinationen af disse 3 ting er noget helt nyt og gør dyrkning af grøntsager til en leg. Hvert af de 3 elementer betyder store fordele for planterne: Højbed I et højbed er det muligt at opnå 4 gange større udbytte end på friland. Det skyldes tre væsentlige forhold: Jordstruktur I et højbed forbliver jorden porøs, fordi den ikke betrædes. Det gør det nemt for planternes rødder at søge i dybden og ikke ud til siden. Derfor kan man så og plante tættere og høste mere. Den gode og humusrige jord, man lægger i højbedet, vil fra starten være løs og fugtig. Snart vil den være fyldt med masser af regnorme og vigtige mikroorganismer, hvilket vil være med til at bevare den gode jordstruktur år efter år. Bedet er åbent i bunden. Det betyder, at der aldrig er risiko for ophobning af vand. Der vil altid være ilt til rødderne, og jorden bliver tidligere klar til at arbejde med om foråret. Temperatur Bedet opvarmes hurtigere af solen, fordi jorden ligger over almindeligt niveau og varmes både oppefra og fra siderne. Jordtemperaturen er afgørende for spiring og vækst. Selv nogle få graders ekstra varme gør, at sæsonen for dyrkning forlænges væsentligt. Lys Når bedet er hævet over det almindelige jordniveau, får planterne mere lys. Det er især vigtigt i yderperioderne, hvor dagene er korte. Det ekstra lys giver mulighed for at sætte planterne betydeligt tættere end på friland, og dermed opnår man større udbytte pr. kvadratmeter. Andre fordele ved højbede Ud over et stort udbytte kan man glæde sig over, at bedet er nemt at arbejde med. Højden på 50 cm giver en komfortabel arbejdsstilling, og bredden på 120 cm gør, at man sagtens kan nå ind til midten. Det rør, som afstiver spærene vandret, kan nemt afmonteres, og der skabes således fri adgang til bedet i fuld højde.

5 Insektnet En af de vigtigste fordele ved GrowCamps drivtelt er, at man kan undgå brug af gift mod skadedyr. Overdækningen med net holder gulerodsfluer, kålsommerfugle og snegle effektivt ude. Legeredskaber vil heller ikke kunne skade afgrøderne. Hvis haven er plaget af rådyr, katte, mus eller andet - så er det problem også løst. Man kan med god samvittighed servere havens grønt - fejlfrit og usprøjtet! Insektnettet har andre vigtige egenskaber end at holde uønskede elementer ude: Det dæmper stærkt sollys, bremser vinden og skærmer mod kraftig regn. Nettets struktur gør, at godt 90% af regnen trænger igennem og falder blidt. De beskyttede forhold bevirker, at grøntsagerne bliver sprøde og lækre i modsætning til seje og grove. Drivhus Overdækning med plastfolie holder kulde og let nattefrost ude, og får teltet til at virke som et drivhus. Sæsonen bliver væsentligt længere. Allerede sidst i april eller først i maj kan man hente nye kartofler ind og tilberede den første skål med hjemmedyrket salat. Når det første hold kartofler, radiser og salat er høstet, kan chili, tomatplanter og agurker plantes ud. Når solen skinner, bliver det hurtigt varmt i bedet. For at sikre optimal udluftning er plastoverdækningen fastgjort med velcroluk, som giver ubegrænsede muligheder for at åbne lidt eller meget. Man kan også vælge at afmontere plastsiderne helt i varme perioder. I en GrowCamp er det hurtigt og nemt at skabe den mest optimale udluftning og dermed de bedste vækstbetingelser. Mange afgrøder overvintrer og fortsætter væksten tidligt om foråret. Man oplever at kunne tage knasende friske rodfrugter op hele vinteren igennem. Blegselleri, purløg, spinat og persille klarer sig fint på trods af let frost udenfor. Man kan således være selvforsynende en stor del af året.

6 Plantebakker Med GrowCamps plantebakker kan man dyrke alverdens planter i potter og andre beholdere. Plantebakkerne, der er selvbærende, monteres på kanten af bedet. De kan også placeres på afstivningsrøret foroven og fungere som en ekstra etage. Hver bakke fylder knap 40 cm i bredden og kan bære 10 kg. Nem vanding Plantebakkerne er udformet med dybe og brede riller til vandopbevaring. Der medleveres undervandingsdug, som lægges på vandingsbakken under potterne. Dugen suger og fordeler vandet, der står i bakken. Via huller i bunden af potterne opnås en kapillarvirkning, hvor jorden og dermed rødderne selv opsuger det vand, der er brug for. GrowCamps vandingsdug, som er fremstillet af nye og rene råmaterialer, har optimal vandabsorbering og vandfordeling. Dugen er resistent mod svamp og råd. Rillerne i bakken og vandingsdugen rummer tilsammen 1,5 liter vand. Hvis man fylder bakken helt, kan den indeholde 15 liter. Det vil dog normalt ikke være hensigtsmæssigt, med mindre det drejer sig om korte perioder eller meget store planter. Forkultivering Bakkerne er særdeles velegnede til forkultivering. Varmen styres nemt med plastoverdækningen, som let kan rulles op og ned. Hvis man har et drivtelt med jord i selve bedet, er det en stor fordel at have en eller to bakker øverst til forkultivering. På den måde kan man nemt have nye planter klar, når der er høstet forneden. Placering GrowCamp kan placeres næsten alle steder: På græs, på fliser eller direkte på jorden. Vindforhold er ikke afgørende, da man kan skærme mod vinden med plastoverdækning. Bedet bør placeres, hvor der er mest mulig sol og lys.

7 Overdækning GrowCamp leveres som standard med plast i endegavlene samt med net og plast til siderne. Hvis man ønsker at benytte drivteltet som drivhus, og hvis man vil dyrke grøntsager i yderperioderne bruges plastsiderne. De vil i givet fald være rullet ned både dag og nat i de kolde måneder, men så snart solen får magt, bliver der hurtigt varmt i teltet, og man ruller siderne op i dagtimerne og ned om natten. Afhængig af hvilken type grøntsager, man dyrker, kan man afmontere plastsiderne helt i sommerperioden eller blot have dem rullet op hele døgnet. Man kan også vælge at have plastsiderne permanent monteret i kun den ene side. Det er især gavnligt, hvis man har bedet placeret, hvor det blæser meget eller i kystnære områder, hvor der er fare for havgus. Både net og plast er monteret med velcrolukning i siderne og i bunden. Det gør det nemt at åbne for at se til planterne. Nettet vil normalt være lukket til, så man holder skadedyr ude og undgår kraftig vindpåvirkning. Mål & Materialer GrowCamp drivtelt er i grundudgaven 120 x 120 cm. Det kan forlænges med tillægsmoduler á 120 cm, så totallængden bliver 240, 360, 480 cm osv. Bedet består af en kasse uden bund på 50 cm i højden. Overbygningen, der klikkes og låses fast, måler 100 cm. Totalhøjden er 150 cm. Bedet er i 25 mm plastprofiler med UV-beskyttelse. Hjørnestolper og overbygning er udført i kraftig plast. Alle materialer er vejrbestandige. Drivteltet er designet til udendørs strabadser og modstår selv meget kraftig vindpåvirkning. 150 cm 50 cm Drivteltet leveres i kasser inkl. udførlig montagevejledning. Mål grundmodul (BASIC) 115 x 59 x 18,5 cm. Vægt 32,5 kg. Mål tillægsmodul (ETENSION) 115 x 59 x 10,5 cm. Vægt 20,8 kg. PATENTANMELDT 120 cm 120 cm Jord Jordmængde pr. 120 x 120 cm bed: 0,65 m3 = 650 liter = ca. 13 poser á 50 liter (afhængig af konsistens). Bedet skal fyldes næsten helt op med jord. Når jorden har sat sig, vil der være ca. 5 cm til kanten, hvilket er ideelt. Vi anbefaler at bruge planteskolejord. Det har en lav vægtfylde, og er derfor let ar arbejde med. Desuden er jorden sammensat til at give dine grøntsager de allerbedste vækstbetingelser. Tillige undgår du ukrudt og skadedyr. Hvis du vælger at anvende jord fra egen have, skal du være opmærksom på, at bedet ikke er konstrueret til jord med meget høj vægtfylde som f.eks. lerjord.

8 Dyrkning - hvad, hvornår & hvordan Såning I et højbed kan planterne sættes væsentlig tættere end på friland, og mange afgrøder kan bredsås. Man kan så på langs eller på tværs af bedet - eller hvorfor ikke i zig-zag! I de beskyttede omgivelser, som højbedet giver, spirer frøene bedre end på friland. Når man f.eks. sår ærter og bønner oplever man, at HELE rækken kommer op! Det er ikke nødvendigt at lægge frøene i vand først, og der er ikke behov for at så efter. Hvornår Man kan så meget tidligere i GrowCamp, end man er vant til. Når teltet er overdækket med plast, holdes nattefrosten ude, og de små planter skades ikke. Ofte vil det være muligt at starte allerede i februar. I den anden ende af sæsonen er der også meget at hente. Hvis man lægger kartofler i juli, kan man grave lækre nye kartofler op i oktobernovember. Gulerødder sået i august kan spises fra november og helt hen i foråret. Der er mange muligheder - det er kun fantasien, der sætter grænser. Afstand mellem frø og planter I de anbefalinger, der gives på frøposerne, omkring afstand mellem frøene er der taget højde for, at ikke alle frø spirer, og at nogle af grøntsagerne i rækken plukkes/tages op før andre. Den ideelle afstand mellem planterne, mens de gror færdig, er således noget større end angivet. Se evt. på frøposerne, men vær opmærksom på, at planterne kan stå en del tættere i et højbed end på friland. Opdeling i bedet Når der dyrkes så intensivt på et lille areal, er det vigtigt at afskærme og beskære, så enkelte planter ikke tager for meget plads og skygger for andre. Sørg for afgrænsninger med net eller snore og klip kraftig bladvækst af. Forkultivering Forkultivering betyder, at frøene sås tidligt i potter, som placeres, hvor der er lunt: f.eks. i en lys vindueskarm eller i et drivhus med varme. Senere på sæsonen kan det også betale sig at forkultivere, simpelthen for at spare plads i bedet. Brug f.eks. plantebakke på øverste etage i bedet og hav nye planter parat til udplantning så snart, der er plads forneden. Afstand mellem Rækker Frø/plante Bredså A Kartofler 25 cm 25 cm B Ærter i dobbeltrække 5 cm 5 cm C Babysalat ½ cm 5 cm D Rødbeder i dobbeltrække 5 cm 2 cm E Gulerødder i dobbeltrække 2-3 cm 2-3 cm F Hovedsalat. Forkultiveres. 15 cm 15 cm G Bønner i dobbeltrække 5-8 cm 5-8 cm H Babysalat ½-1 cm 30 cm I Rucola 1-2 cm 30 cm J Feld-/vårsalat 1 cm 30 cm K Spinat 3-4 cm 2-3 cm L Fennikel. Forkultiveres 15 cm 15 cm M Busktomat 40 cm 40 cm N Drivagurk/skoleagurk 1 stk. - - O Chili/Peber 30 cm 30 cm P Aubergine 30 cm 30 cm Q Purløg 1-2 cm 5 cm R Persille 1-2 cm 5 cm S Bladdild 2-3 cm T Porrer. Forkultiveres 8-10 cm U Radiser 1-2 cm Trekant V Stikløg 5-8 cm W Rucola 1-2 cm Trekant Krydderurter, f.eks. basilikum, oregano, mynte, citronmelisse, rosmarin, timian, fransk estragon, merian

9 Så og høst flere gange i samme bed cm A FEBRUAR - MAJ Læg forspirede kartofler fra sidst i februar, eller så snart frosten er gået af jorden. Når plastoverdækning benyttes, skader let nattefrost ikke. Høst nye kartofler først/midt i maj. Drivhusbed Busktomater bliver ca. 75 cm i højden men breder sig en del. Agurken placeres i siden af bedet og bindes op under taget, når den gror til. Fjern sideskud, en del af bladene og topskuddet, når planten bliver for stor og skygger for meget. Chili, peber og aubergine stortrives i bedet. cm Krydderurtebed Purløg, persille og bladdild i rækker. 8 forskellige krydderurter, hvoraf nogle kræver hård beskæring for ikke at overtage pladsen fra de andre. Basilikum og fransk estragon trives godt i det lune miljø i drivteltet. cm N M O P cm MAJ - AUGUST Når kartoflerne er høstet, sås ærter, babysalat, rødbeder, gulerødder, bønner. Plant forspiret hovedsalat eller så direkte i række. Når babysalat og hovedsalat er høstet, bliver der mere plads til ærter og bønner, som høstes juli - august Q S R 120 B C D E F G Kun fantasien sætter grænser Bland rodfrugter, salat, porrer, løg og krydderurter. Høst og så nyt. Se plante- og høsttider på efterfølgende sider. cm cm H I J D E K F+L AUGUST - NOVEMBER Når der er ryddet for ærter, bønner og salat, plantes der på ny: Babysalat, rucola, feldsalat og spinat, som høstes fra september til frosten sætter ind. Rødbeder og gulerødder høstes fra august. Sæt forkultiveret fennikel mellem salaten U W E Q T F R V

10 Så- og høsttider Tidspunkt for såning og høst kan variere år for år på grund af vekslende vejrforhold. Geografiske klimaforskelle har naturligvis også afgørende betydning. Desuden findes der mange sorter af de fleste plantearter, som hver for sig har forskellige egenskaber i forhold til udviklings-, så- og høsttid. Udplantning af forkultiverede planter Såning Kun høst af forkultiverede planter Høst Dæk med plast hele døgnet Dæk med plast om natten og når koldt/blæsende Længere sæson Angivelserne i skemaet bygger på frøleverandørers anvisninger tilsat egne erfaringer fra flere års dyrkning under de særlige forhold, der er i et drivtelt. Som hovedregel kan man så/plante ca. en måned før i et drivtelt end på friland. Det skyldes højere jordtemperatur og at jorden i et højbed hurtigere tørrer, så den er til at arbejde med. Om efteråret er der også cirka en måned ekstra til at så og høste. Type Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Bemærkninger Bladgrøntsager Bælgfrugter Baby salat Bladbeder Feld-/vårsalat Hovedsalat Rucola Spinat Blegselleri Bønner Ærter Kartofler Løg Porrer Kartofler Forårsløg Hvidløg (sætteløg) Kan dyrkes i drivtelt næsten hele året. Generelt modstår salat lidt nattefrost, men ikke hård frost i længere perioder. Pibler frem efter få dage. Klip de små blade af og brug dem i salat - de kommer igen. Nem at dyrke. Hvis der ikke er hård frost, kan man høste vinteren igennem indtil forår. Spirer nemt. Kan høstes vinteren igennem, hvis der ikke er hård frost. Forkultiver i små potter med én plante og få flotte hoveder. I varme perioder spirer salaten ikke, når den sås direkte. Let at dyrke. Tag af bladene, selvom de er små, de skyder frem igen. Går i stok, når det er varmt. Så tidligt forår og efterår. Nogle få blegselleri kan forsyne familien med dejlige friske stængler det meste af året, hvis der ikke er hård frost. Særdeles velegnede til dyrkning i drivtelt. Sæt stativ eller snore op til støtte og til begrænsning af pladsen. Forkultiver og kom tidligt i gang. Spirer dog nemt og ensartet ved direkte såning i drivteltet. Gror fantastisk. Planter, som kun skulle blive 40 cm bliver dobbelt så høje og med et væld af lækre bælge. Kræver snore/stativ til støtte. Kartofler som for- og efterafgrøde. Løg og porrer uden sygdomme. Læg kartofler i flere hold. Vær omhyggelig med forspiring for tidlig høst. Nemme at dyrke. Fylder ikke meget i bedet. Nemme at dyrke. Løg (stikløg) Løg (frø) Porrer Kan umuligt mislykkes. I drivteltet udvikles løg perfekt fra frø. Forkultivering fremrykker høsttidspunktet. Nemmest at forkultivere, men kan også sås direkte.

11 Overdækning For mange afgrøders vedkommende er det ikke strengt nødvendigt med plastoverdækning i efteråret og om vinteren, selvom det er angivet i skemaet. Det vil dog næsten altid være en fordel, at planterne får den ekstra beskyttelse og varme, som overdækningen giver. Efterårssåning Mulighederne for efterårssåning med henblik på tidligere høst næste år fremgår kun i begrænset omfang af skemaet. Type Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Bemærkninger Krydderurter Dild Fennikel Persille og purløg Andre krydderurter Kål Blomkål, broccoli, spidskål Grøn-, hvid-, rosen-, rødkål Kinakål og pak-choi Rodfrugter Gulerod Pastinak og persillerod Radise og Ræddike Rødbede Selleri Skorzonerrod Drivhusplanter Agurk Aubergine Chili og peberfrugt Tomat Blomster Jordbær Høst friske krydderurter størstedelen af året fra drivteltet. Hav altid frisk bladdild. Fjern planterne, når de går i blomst. Så løbende fra tidligt forår til efterår. Løber i stok, når det er varmt. Dyrkes forår/efterår. Nemmest ved forkultivering, men kan også sås direkte. Stortrives - også i skyggesiden. Når der ikke er hård frost, kan man have frisk persille og purløg hele året. De fleste krydderurter trives i drivteltet. Husk at beskære, så der er plads til alle! Fri for ødelæggende larver! Plant f.eks. mellem salat og som for- og efterafgrøde. Forkultivering er nemmest. Plant løbende og få friske kål gennem lang tid. Fylder meget i bedet. Men plant f.eks. forkultiveret kål som efterafgrøde i juli-august. Perfekt til dyrkning i sensommeren og efteråret. Uden orm! Særdeles velegnede til dyrkning i drivtelt. Nem at dyrke. Sund og lækker at spise knasende sprød. Dejlig rodfrugt, men har lang udviklingstid. Kan også sås efterår og høstes forår. Løber i stok, når det er varmt. Dyrkes tidligt forår og efterår. Eller prøv drivhussorter. Så løbende. Hvis de står for lang tid, bliver de for store. Utrolig nem at dyrke. Nem at dyrke, men har lang udviklingstid. Smager lidt som asparges. Nem at dyrke. Kan høstes hele året. Trives perfekt i drivtelt, hvor god udluftning er mulig. Skal klatre langs topprofilen. Beskær kraftigt. Dejlig på grillen. Nem at dyrke. Trives godt i drivtelt. Prøv med forskellige sorter. Busktomat højde 75 cm. Andre sorter kan beskæres og føres langs topprofilen. Giver stort udbytte. Så, forkultiver eller plant alle slags blomster. De trives usædvanlig godt i drivteltet. Få de første bær en måned tidligere.

12 GrowCamp Drivtelt alternativ til Drivhus Uden gangareal - flere m2 til dyrkning Bedre udluftning Insektnet Suverænt til rodfrugter, bladgrønt og kål Mindre dominerende i haven Vanding kun i tørre perioder Nemt at stille op for Uøvede Dyrkning lykkes første gang Overkommelig opstart Afgrænset areal Minimal arbejdsindsats i stedet for Friland Større udbytte Ingen skadedyr Længere sæson Varmekrævende planter trives Komfortabelt arbejde for Børn Grøntsager i øjenhøjde Dejlig tid sammen Usprøjtede grøntsager til den Travle hverdag Overkommelig terapi Egne fødevarer Let tilgængelig sundhed for Ældre Behagelig arbejdshøjde Overkommelig enhed Resultat selv med få kræfter Virkelyst kommer til udfoldelse / FC4600DK GrowCamp A/S perfekte Afgrøder Usprøjtede Ingen skader fra dyr/insekter Friske og sprøde GrowCamp A/S Denmark Tel Find nærmeste forhandler på

GrowCamp. det perfekte højbed. Grow your own

GrowCamp. det perfekte højbed. Grow your own GrowCamp det perfekte højbed Grow your own virkelyst køkkenhave ingen orm grønt for uøvede egne råvarer grøn slik krydderi på tilværelsen havetid naturens under let som en leg frodighed kvalitetstid GrowCamp

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 1 Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 2 Kom godt i gang med at dyrke køkkenhaven Anmeldt af Maja Grønbæk, Idenyt.dk 2013 Er du nybegynder udi kunsten at dyrke køkkenhave og vil

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Dias 1 ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Karin Gutfelt Jensen karin@overgaardgutfelt.dk www.overgaardgutfelt.dk Dias 2 Mål: Maksimalt udbytte af køkkenhaven A. Via langstrakt sæson 1.Tidlig opvarmning af jorden

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter

Varekendskab. Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Varekendskab Grøntsager, frugt og krydderurter Friske spiselige plantedele kan man inddele i 3 kategorier: Grøntsager Frugt Krydderurter Majs Grøntsager: Grøntsager kan inddeles i følgende kategorier:

Læs mere

Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion

Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion Afrapportering af græsrodsprojektet: Afprøvning af forskellige grøntsagers egnethed til økologisk væksthusproduktion i potter Salat i potter Udført af Gartneriet Spiren, Fornetoftevej 10, Stigsnæs, 4230

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. -fra høst til forår. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE. -fra høst til forår. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologisk KØKKENHAVE -fra høst til forår Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt HAVEN I SENSOMMER OG EFTERÅR Når køkkenhaven bugner af høstklare grønsager, er det en skøn tid. Inden

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter MELLEMTRINnet: 4.-6. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Sænk dit skadedyrstryk i køkkenhaven på naturlig vis

Sænk dit skadedyrstryk i køkkenhaven på naturlig vis Sænk dit skadedyrstryk i køkkenhaven på naturlig vis Der er planter man med frdel kan plante ved siden af hinanden, g planter man skal undlade at plante ved siden af hinanden. F.eks. frastøder gulerd prremøl,

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Rabarber på syretrip Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Ord på spil Slå en streg få

Læs mere

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark

BLADGRØNTSAGER Bladselleri 17,50 kr pr. Stk. DK Fennikel 40,00 kr pr. Kg Holland Porre 35,00 kr pr. Kg Danmark GRØNTSAGER Alle varer er økologiske Citrongræs 20,00 kr pr. 100 g Uganda Gurkemejerod 15,00 kr pr. 100 g Peru Ingefær 10,00 kr pr. 100 g Peru Peberrod 20,00 kr pr. 100 g Danmark BLADGRØNTSAGER Bladselleri

Læs mere

Slottet i Smørmosen 2016

Slottet i Smørmosen 2016 Oktober-nyheder fra Slottet i Smørmosen 2016 Selvforsyning til husbehov Sensommer i september Jeg bliver nød til at sige det lige ud, september er en skøn måned. Regn til haven, og dejligt vejr ind i mellem.

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt kalkunbryst ( 1 stk. pr. person ) med basilikum og tomat. Toppet med ristet svampe. Serveres med grov økologisk pasta vendt med oreganoolie (1,2,15) Torvets grønne og røde salater anrettet

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Så dine egne tomatplanter

Så dine egne tomatplanter Så dine egne tomatplanter Hvis du vil forkultivere dine egne tomatplanter, skal du så på det rette tidspunkt i forhold til udplantning. Drivhustomater sår du indenfor først i marts og planter ud i drivhuset

Læs mere

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata ØKOLOGISKE GRØNSAGER dyrkningsdata Landbrugets Rådgivningscenter Sektion for Økologi Juni 1998 Hæftet Økologiske grønsager - dyrkningsdata er udgivet af: Specialudvalget for Økologi Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 21 - Mandag UGE 21 - Skiver af kalkunbryst (1 stk. pr. person) i sauce espagnole med karotter, majroer og asparges. Hertil ovnstegte kartofler med urter (1,2,6,10,11,13,15) Gulerodsråkost vendt i citron og florsukker.

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Opbevaringsguide til frugt & grønt

Opbevaringsguide til frugt & grønt Opbevaringsguide til frugt & grønt A Agurk skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe. Aubergine kan opbevares både på køl og ved stuetemperatur. Holdbarheden er dog længst ved en temperatur omkring

Læs mere

Efterafgrøder og afgrøders rodvækst. Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet

Efterafgrøder og afgrøders rodvækst. Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet Efterafgrøder og afgrøders rodvækst Kristian Thorup-Kristensen Institut for Plante og Miljøvidenskab Københavns Universitet Efterafgrøder og rodvækst? N udvasker ikke bare N vasker gradvis ned igennem

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 12 MANDAG MANDAG Kalkunkrebinet (1 stk. pr. person) Serveres med stuvede svampe tilsmagt estragon. Toppet med porrefrit. Hertil perlebyg med urter (1,6,11,13,15) Svinekød (1 stk. pr. person) i spicy grøn karry med

Læs mere

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre:

De fornuftige valg De fornuftige valg, du som haveejer kan tage, handler bl.a. om ting du gør eller undlader at gøre: Plantefrø.dk Mere om Økologi Plant-Routes Baggrunds artikler (1) C. Meier ; (cm@plant-route.dk) Introduktion At dyrke grøntsager og blomster i haven er en både sjov og sund hobby. Der er i de sidste 20

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Carbonara - Det skal du bruge: 1 ps fuldkornsspaghetti ca. 500 gram, koges 1 minut mindre end angivet på pakke 5 skiver bacon 2 stk. nye små gulerødder,

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 34 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Kyllingebryst ( stk. pr. person). Serveret med kold couscous salat med ananas, forårsløg og kruspersille. Hertil mynte-yoghurt (,6) Spinatsalat med nektarin, rødløg og rosiner Bønnesalat med citrus

Læs mere

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry. Pip i madkassen Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40 www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.dk Mere end bare madpakker! Vi har udviklet en håndfuld lækre og sunde

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven

NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI. Spirer i skolehaven SIDE 1 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI Spirer i skolehaven SIDE 2 NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN NATUR/TEKNOLOGI SPIRER I SKOLEHAVEN SIDE 3 NATUR/ TEKNOLOGI Spirer i skolehaven

Læs mere

FYLDIGE SALATER Fennikel-rucola salat med appelsin, lys balsamico, olivenolie og sort peber. Toppet med kørvel (13)

FYLDIGE SALATER Fennikel-rucola salat med appelsin, lys balsamico, olivenolie og sort peber. Toppet med kørvel (13) Mandag Grillet kylling med rub af citronskal, hvidløg, havsalt og sesam (1 stk. pr. person) Serveres med lun persille couscous og dressing lavet på yoghurt og tahin (1,6,8,15) Simre ret af oksebov med

Læs mere

DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning

DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning Produktguide DYRK PLANTER INDENDØRS Produkter til jordløs dyrkning 32_018 GODT AT VIDE Dette symbol vises på emballagen på de produkter, der kan dyrkes indendørs med jordløs dyrkning. Fra frø, gødning,

Læs mere

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16 En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster Side 1 af 16 Side 2 af 16 Zonale Pelargonier: Zonale pelargonier er dem med den kraftigste vækst og er de mest almindelige sorter på markedet. De vokser hurtigt

Læs mere

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk

Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup s haveprogram til dig og dine planter... www.pindstrup.dk Pindstrup med Neutral ph Pindstrup Plus Pindstrup Plus er næringsberiget sphagnum, det vil sige sphagnum tilsat kalk (ph 6) og næringsstoffer.

Læs mere

FAVORITMENU. UGE 28 - Mandag

FAVORITMENU. UGE 28 - Mandag UGE 28 - Grillet kylling (1 stk. pr. person) med rub af citronskal, hvidløg, havsalt og sesam. Serveres med lun persille couscous og dressing lavet på yoghurt og tahin (1,6,8,15) Fennikel-rucola salat

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 42 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag klassiske frikadeller rørt med havre (2 stk. pr. person) serveres med "grøn" perlebyg salat med porre, ærter, persille, mynte, spinat og dild. Hertil grov senneps creme (,2,6,,3) Bagt selleri, cherry

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER

DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER D E 3 B E D S T E DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER A F L O U I S E R O S T G A A R D K L I N I S K D I Æ T I S T O G M I N D F U L N E S S I N S T R U K T Ø R D E 3 B E D S T E DIÆTISTENS YNDLINGS-

Læs mere

MADSPIL FRUGT OG GRØNT

MADSPIL FRUGT OG GRØNT MADSPIL FRUGT OG GRØNT Champignon 120kj Protein 2,9g Kulhydrat 3,4g Fedt 0,3g Kostfibre 1,6g 1RE 2mg 9mg 0,8mg Agurk 51kj Protein 0,7g Kulhydrat 2,1g Fedt 0,1g Kostfibre 0,7g 5RE 14mg 21mg 0,3mg Nektarin

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 8 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 8 MANDAG MANDAG Skinkesteg (1 stk. pr. person) marineret med sennepskorn, dildfrø, koriander, sort peber, hvidløg, citronskal og persille. Serveres med tomatiseret flødesovs og pasta farfalle (1,2,6,11,15) Paprika

Læs mere

MENU UGE 38 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 38 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING Mandag Filet af gris ( stk. pr. person ) Marineret med cayenne, citron og spidskommen. Serveres med en kold salat af hvedekerner, bagte tomater, majs og grønne urter () Squashsalat med kidney bønner, mynte

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Skiver af kalkunoverlår (1 stk. pr. person) med tomatsauce, timian og rosmarin. Hertil pasta med basilikum (1,2,15) Salat med ananas, oliven, hovedsalat og plukkede urter Rucola med sort quinoa

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

LUKSUSMENU UGE 42 MANDAG

LUKSUSMENU UGE 42 MANDAG MANDAG Okse i svampe fløde sauce (1 stk. pr. person) serveres med pasta penne vendt med tomat tapenade (1,2,6,11,13,15) Shephards pie med okse og kartoffelmos (2, 6, 10,13, 15) Selleri og bitre salater

Læs mere

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt SUNDHED Kulhydrat Kalium Det er godt for os at spise gulerødder. Vi bliver mere sunde af det. Gulerødder indeholder meget

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Manag. TIL BRØDET Let æggesalat med hytteost og urter (2,6,11,13) Kalvebryst med sennepscreme (2,6,11,13,15) Spegeskinke med ærtehumus (6,8,15)

Manag. TIL BRØDET Let æggesalat med hytteost og urter (2,6,11,13) Kalvebryst med sennepscreme (2,6,11,13,15) Spegeskinke med ærtehumus (6,8,15) MANDAG Kalkunkrebinet (1 stk. pr. person) Serveres med stuvede svampe tilsmagt estragon. Toppet med porrefrit. Hertil perlebyg med urter (1,6,11,13,15) Revet rødbede med honning, æblecidereddike, sultanas,

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine

Monterings- og brugsvejledning. Freshlife. automatisk spiremaskine Monterings- og brugsvejledning Freshlife automatisk spiremaskine Kære kunde Tak, fordi du har købt den automatiske spiremaskine fra Freshlife. Vi håber, at du bliver glad for dit køb og bliver inspireret

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag Ovnstegt kylling med crust på majs (1 stk. per person). Serveres med grillede porre og butternut squash. Hertil ovnstegte kartofler og chili/lime creme (2,6,11,13,15) Tomatsalat med ærter, rødløg,

Læs mere

TIL BRØDET Æggesalat med karry og karse (2,611,13) Oksesalami med chili-mayonnaise (1,2,6,11,13) Røget filet med røræg og purløg (2,6) Manag

TIL BRØDET Æggesalat med karry og karse (2,611,13) Oksesalami med chili-mayonnaise (1,2,6,11,13) Røget filet med røræg og purløg (2,6) Manag MANDAG Rosmarin stegt kylling ( 1 stk. pr. person) i egen sky med syltede grønne tomater, hertil ovnstegte kartofler (1,11,13,15) Broccoli vendt i yoghurt og mynte, toppet med rosiner og solsikkekerner

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Stegt kyllingebryst (1 stk. per person) i piment- og cashewnøddesauce. Hertil stegte peber, auberginer og squash samt couscous med urter (1,9) Salat af quinoa, spinat og langtidsbagte cherrytomater

Læs mere

MENU UGE 18 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING

MENU UGE 18 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING MENU UGE 8 Mandag Italiensk inspireret landkylling med rosmarin og hvidløg ( stk. pr. person) (5), serveret med cremet pasta vendt med urter og spinat (,2,6,5) Bagt squash og peberfrugt vendt med rucola

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Sprængt nakkefilet ( 1 stk. pr. person ) med sprødstegte grøntsager. Serveres med kartofler vendt i persilleolie (15) Snittet blomkål vendt med grønne bønner og ribs. Salat af rødkål vendt med appelsin

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Sådan dyrker du økologiske ÆRTER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms amt

Sådan dyrker du økologiske ÆRTER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms amt Sådan dyrker du økologiske ÆRTER Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms amt SUNDHED Ærter smager dejligt. Allerbedst når de spises direkte fra bælgene en sommerdag. Ærter indeholder mange gode næringsstoffer.

Læs mere

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Kære FDB vært, Du har modtaget 2 plakater, som du bruger, når du præsentere tema Ny Nordisk Hverdagsmad for kursisterne! Plakat nr.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kalvecuvette (1 stk. pr. person) med stegte æbler og løg. Hertil dampede kartofler og porre vendt med urter. Hjertesalat med syltede blommer og kerner (13) Grønne bønner med timianbagte tomater.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG UGE 38 MANDAG Æggekage fyldt med stegte kartofler og løg. Toppet med bacon og bagte tomater. Serveres med sennep og syltede rødbeder Salat af marineret jordskokke flager vendt med solsikkekerner og persille.

Læs mere

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6)

SUPPLEMENTRET Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet agurk (2,6) Mandag Frikadeller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) som mormor lavede dem. Serveres med persillevendte kartofler og sky sauce (1,2,6,11,13) Ballotine af kylling med syltede grønne rabarber og grillet

Læs mere

VERDEN UGE 29 - Mandag

VERDEN UGE 29 - Mandag VERDEN UGE 29 - Mandag Urtemarineret kyllingebryst stegt i ovnen. Serveres med pasta vendt med spinat og soltørrede tomater (1,2,15) Salat med bagte gulerødder, rucola, fennikel og appelsinfileter. Toppet

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juli 2012 vfl.dk Indhold Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Ukrudtsbekæmpelse... 2 Økologiske bedrifter...

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Lasagne (i fad af 6 portioner) med 50% grøntsager og hytteost (1,2,6,11,15) Mix af bittersalater med balsamico og urter (13) Salat af bagte squash, rucola og quinoa Dagens salatbuffet: Feldsalat,

Læs mere

Tosset. med tomater. Plant ud nu, og høst til sommer

Tosset. med tomater. Plant ud nu, og høst til sommer Af stylist Anna Riborg Hedegaard/annahedegaard.dk. Foto: Jakob Valling/valling.com og getty images Plant ud nu, og høst til sommer Tosset med tomater Uanset om du er til stegte grønne tomater eller den

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

MANDAG D

MANDAG D MANDAG D. 04-03-2019 Chana masala - cremet tikka masala sauce med kikærter og brunede løg (vegansk) Topping: Koriander, forårsløg, hakket spinat (vegansk) Tamarind yoghurt Allergener: 7 Gulerødder og kål

Læs mere

VERDEN UGE 8 MANDAG. Hvis tilkøbt: Lomo med grillet artiskokker Hvis tilkøbt: Bresaola med bagt tomat og hvidløg (15)

VERDEN UGE 8 MANDAG. Hvis tilkøbt: Lomo med grillet artiskokker Hvis tilkøbt: Bresaola med bagt tomat og hvidløg (15) MANDAG Paprika stegt kalkunbryst (1 stk. pr. person) Anrettet med bagt ratatouille. Hertil små ristede kartofler vendt med hvidløg, timian og nødder (9,15) Torvets grønne salater anrettet med råmarineret

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

UGE 41 - Mandag. Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg og chili (1 stk. pr. person) Serveres med spicy dip (5,7,8,13,15)

UGE 41 - Mandag. Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg og chili (1 stk. pr. person) Serveres med spicy dip (5,7,8,13,15) UGE 41 - Mandag Quiche med fyld af skinke, blomkål, tomat, porre og emmentaler (1,2,6,11,13) (1 stk. pr. person) Serveres med sennepscreme (2,6,11,13) Spareribs stegt med soya, sesam, hvidløg, springløg

Læs mere

VEGETAR Broccolitærte bagt med oregano og økologiske æg. serveret med tzatziki af danske spidskål, citron og persille Allergener: 1, 7

VEGETAR Broccolitærte bagt med oregano og økologiske æg. serveret med tzatziki af danske spidskål, citron og persille Allergener: 1, 7 MANDAG D. 01-07-2019 Sommersteg af gris stegt med Meyers æblemost, rosmarin, timian, salvie og citron. Serveres med kold salat af let røgede kartofler, radiser, svampe, purløg og økolgiske ærter Allergener:

Læs mere

Mad til 20 kræsne ganer

Mad til 20 kræsne ganer 20 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 20 indeholder 8 forslag på opskrifter til en grillbuffet Creme Ninon (kold grønærtesuppe) 4 dl kold kraftig hønsefond 4 dl piskefløde 1 spsk. citronsaft 2 dl

Læs mere

VERDEN UGE 16 MANDAG. Hvis tilkøbt: Oksefilet med urtecreme (2,6,11,13,15) Hvis tilkøbt: Mix af oste med syltede blommer i rødvin (6,13)

VERDEN UGE 16 MANDAG. Hvis tilkøbt: Oksefilet med urtecreme (2,6,11,13,15) Hvis tilkøbt: Mix af oste med syltede blommer i rødvin (6,13) MANDAG Stegt lår af kylling med hvidløg, rosmarin og citron i egen jus (2 stk. pr. person), serveret med ovnstegte kartofler vendt med persille (1,15) Torvets grønne salater anrettet med råmarineret fennikel

Læs mere

VERDEN UGE 37 MANDAG. LUN RET Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13)

VERDEN UGE 37 MANDAG. LUN RET Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13) MANDAG Bøf sandwich (1stk. Pr. person) med agurkesalat og bløde løg og mayonnaise (1,2,6,8,11,13) Grove salater med ærter, cremefraiche dressing, croutons, purløg og cherrytomater (1,6,15) fennikel Salat

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

DET LUNE Butterdejsindbagt svin a la Wellington (i fad á 6 portioner), serveret med kold sauce tatar (1,2,6,11,13,15)

DET LUNE Butterdejsindbagt svin a la Wellington (i fad á 6 portioner), serveret med kold sauce tatar (1,2,6,11,13,15) MANDAG Butterdejsindbagt svin a la Wellington (i fad á 6 portioner), serveret med kold sauce tatar (1,2,6,11,13,15) Salat med feta, bagte rødløg, peberfrugt og croutoner stegt med hvidløg (1,6,15) Salat

Læs mere

UGE 39 - Mandag LUN RET FYLDIGE SALATER PÅLÆG. Indian beef butter (6,10,13,15) Serveres med naan brød (1)

UGE 39 - Mandag LUN RET FYLDIGE SALATER PÅLÆG. Indian beef butter (6,10,13,15) Serveres med naan brød (1) UGE 39 - Mandag Indian beef butter (6,10,13,15) Serveres naan brød (1) Ristet blomkål og beluga linser vendt urteolie og toppet mizunabagte butternut sesam og grønne salater. Toppet dild og chili (8) Salatbuffet:

Læs mere

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER

MENU UGE 15 Mandag DAGENS LUNE RET TAPASANRETNING KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER Mandag Chicken tikka masala ( stk. pr. person) Serveres med kogte ris og linser (6,3,5) Kikærtesalat med peberfrugt, krydderurter og ristet hel spidskommen. Bagte gulerødder og ærter som salat med koriander,

Læs mere

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG

Bæredygtig havepleje PRODUKTKATALOG PRODUKTKATALOG Bæredygtig havepleje 100 % organisk startgødning Grønt græs fri for muldvarpeskud Biologisk gødning og vandpleje Krukkegødning m/aqua Saver Miljøvenlig sneglefjerner Organisk gødning Granulat

Læs mere

SUND FORNUFT MENU MANDAG

SUND FORNUFT MENU MANDAG MANDAG Kødboller af kalv og flæsk (2 stk. pr. person) i krydret tomatsovs med grøntsager: Serveres med fuldkornspasta og parmesan (1,2,6,15) Grønne bønner med timianbagt tomat. Fennikel vendt med citron

Læs mere

VERDEN UGE 33 - Mandag

VERDEN UGE 33 - Mandag VERDEN UGE 33 - Mandag Dansk kylling med skysauce og kartofler. Hertil rabarberkompot og agurkesalat (1,6,10,11,13,15) Tomatsalat med ærter, rødløg, feta, græskarkerner, og persille (6) Rød spidskål vendt

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag Stegt oksekød marineret med brun farin, soya, sesamolie, honning, hvidløg og mirin. Vendt med gulerødder, æbler, bønnespirer og løg. Toppet med springløg, sesamfrø og chili. Hertil kogte ris (7,8,15)

Læs mere

MENU UGE 51 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING. Tarteletter ( 3 stk. pr. person ) med høns i asparges (1,6,11,13)

MENU UGE 51 Mandag DAGENS LUNE RET KOLDE ANRETNINGER FYLDIGE SALATER TAPASANRETNING. Tarteletter ( 3 stk. pr. person ) med høns i asparges (1,6,11,13) MENU UGE 5 Mandag Tarteletter ( 3 stk. pr. person ) med høns i asparges (,6,,3) Grønkål med friske æbler og valnødde pesto (6,9,3,5) Bagte rodfrugter med syltede løg og rucola (3) Dagens salatbuffet: Agurk,

Læs mere

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD?

MENU UGE 34 Mandag FÅR I FOR MEGET MAD? Mandag Nakke i tern (spicy) - krydret tomat sauce - majs - syltede chili. Tortillas (6,0,3,5) Bulgur - tomater - melon - mynte (,3) Salat - majs - chili - spinat (3) Dagens salatbuffet: Gulerødder, ærter,

Læs mere

SUND FORNUFT MENU. Mandag

SUND FORNUFT MENU. Mandag Mandag BBQ stegt svinekamfilet (1 stk. pr. person) Serveres med hvidløgsbagt kartoffel. Hertil hytteostecreme rørt med purløg, sennep og lime (6,11,13,15) Rød spidskål i creme fraiche med florsukker og

Læs mere

Dagens salatbuffet: Ærter, peberfrugt, gulerødder, feta, (6) kogt skinke. Dressing rørt på skalotteløg, persille, sennep og yoghurt (6,11)

Dagens salatbuffet: Ærter, peberfrugt, gulerødder, feta, (6) kogt skinke. Dressing rørt på skalotteløg, persille, sennep og yoghurt (6,11) MANDAG Mexicansk stegt nakke (1 stk. per person) med en krydret tomat sauce. Toppet med smørristede majs og syltede grønne chili. Serveres med kogte ris (6,10,13,15) Salat af perlebyg, salater, urter og

Læs mere

Mandag FAVORITMENU UGE 11 MANDAG. Manag

Mandag FAVORITMENU UGE 11 MANDAG. Manag MANDAG Marrokanske frikadeller (2 stk. pr. person) af kylling rørt med springløg, pistacie, abrikoser, chili og persille. Serveres med lun tabouleh og yoghurt med sumak (1,2,6,9,15) Kikærtesalat med chili,

Læs mere