Ombygning af en over 30 år gammel Banner 26 til en trailer-sailer med ballastet sænkekøl.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ombygning af en over 30 år gammel Banner 26 til en trailer-sailer med ballastet sænkekøl."

Transkript

1 Søren Hetland Basse, Røvej 24, 3760 Gudhjem Ombygning af en over 30 år gammel Banner 26 til en trailer-sailer med ballastet sænkekøl. I eftersommeren sidste år (omkring den 20. august) lå jeg i Kalmar havn ved siden af en virkelig stor dansk motorsejler, den havde ligget der i havnen i over en uge, og den turde fortsat ikke gå sydpå i Kalmarsund, fordi der var kulingvarsel. Jeg skulle nordpå og startede derfor allerede kl. 5 om morgenen, fordi det de andre morgener havde blæst svagt, men derefter var taget gradvist til i styrke hen ad dagen. Da jeg først på eftermiddagen nærmede mig indenskærs farvand nord for Mönsterås, kom der da også nogle slemme pust fra landsiden, men da var jeg nået så langt, at det ikke blev ubehageligt. Vinden svingede dagen igennem omkring vest, så det havde ikke været voldsommere at sejle sydpå, og mod syd var der indtil flere havne i læsiden, som man let kunne anløbe. Med tanke på det lidt ældre ægtepar der skulle sydpå i deres store flotte og kraftige båd, slog det mig, at svaret på at blive ældre og ville sejle, måske ikke var at få en stor nok båd som kunne klare alt, når man selv var ved at blive for gammel til at klare det! Det fik mig til at tænke i alternative baner. Jeg har sejlet siden jeg var 11 år gammel, og nu er jeg 67. De sidste 16 år har jeg haft en Banner 30, som jeg fortsat er meget glad for, og som jeg hver sommer sejler 2½ måned med i den svenske Østersø skærgård. Med bopæl på Bornholm kan jeg imidlertid imødese, at det med min fremadskridende alder, om nogle få år bliver for barskt at skulle sejle over åbent vand hele vejen op til Mönsterås eller Oskarshamn, før jeg kommer ind i beskyttet farvand i skærgården. Desuden er der nogle brugskvaliteter som min Banner 30 ikke helt opfylder. Jeg vil f.eks. gerne have min båd virkelig gennemisoleret, så den er rar at være i såvel tidligt om foråret som sent om efteråret, og en sådan renovation ville kræve at al aptering blev taget ud. Jeg vil også gerne kunne smutte helt ind i de beskyttede vige, hvor der mange steder ikke er dybt nok for Banner 30eren der stikker 1,65 m. Som udenfor sejlsæsonen projekt for de kommende år, har jeg derfor købt en gammel og en del mindre Telefon S.H.Basse@get2net.dk

2 sejlbåd fra 1970erne. En Banner 26. Hensigten er at omdanne denne båd til en sænkekølsbåd der kan transporteres på trailer til de steder jeg gerne vil sejle. Billedet ovenfor er et søsterskib, i virkeligheden ser min båd i øjeblikket sådan ud! Det er primært bådens skrog jeg er interesseret i, for det er min hensigt at tage såvel overbygning som indmad ud af båden og begynde helt forfra, således at jeg kan få båden indrettet som jeg gerne vil have den. Da jeg så godt som altid sejler alene, skulle det ikke volde de store problemer at gå ned i størrelse fra en Banner 30 til en Banner 26. Jeg tilbragte for nogle år siden 4 måneder på en 20 fods trailersailer som jeg havde købt på New Zealand.

3 Nedenfor ses den omtrentlige størrelsesforskel på Banenr 30eren og Banner 26eren. Det der satte mig i gang med projektet var inspiration fra en ombygning af Banner 30eren 10-nas. Kapsejlads teamet bag denne båd har skiftet den traditionelle køl ud med et ballastet sværd. Som vist nedenfor. Det slog mig at når man kunne lave en sådan køl, der har givet en køl vægtreduktion på 50 %, ville det også være realistisk at gøre det samme i mindre skala og med en ballastet køl der kunne trækkes lodret op i båden. De indretningsmæssige gener en kølkasse/sværdkiste på 0.60x0,14 m midt i kahytten vil give, vil efter min mening blive opvejet af bådens nye funktionalitet som velsejlende trailer båd der kan have et stort sejlareal, og som kan komme ind alle steder i skærgården. Først tegnede jeg et nyt skrog som jeg gerne ville have det, men fandt derefter ud af, at der findes adskillige fortrinlige gamle både i den størrelse (med en max bredde på 2.4 meter for trail-barhedens skyld), som ville have udmærkede sejlegenskaber og som kunne gives et nyt liv som trailer båd.

4 Som det ses ville jeg især gerne have haft et bredere agterskib (min egen konstruktion er den blå og Banner 26 er grå), men det er jo netop en af de væsentligste forskelle på en båd der er over 30 år gammel og så nutidens designs. Det særlige ved Banner 26 er dels at skroget har fine linjer og er opbygget som en let sandwich konstruktion, men især at båden i sin tid solgtes som selvbyggerprojekt med overbygning og cockpit lavet af glasfiberbelagt krydsfinner. Denne overbygnings konstruktion gør, at der nu mere end 30 år senere er indtil flere sådanne både yderst billigt til salg. Jeg har betalt ,- Kr. for mit eksemplar, og har fået tilbudt endnu et eksemplar til samme pris. Rent bortset fra al den tid og det arbejde det ville være at bygge et helt nyt båd skrog fra grunden, så ville det desuden koste langt over ,- Kr. at lave et sådant nyt skrog. Min nye båd er solgt som sejlklar, så med i handlen har jeg altså også fået mast, bom, spil og nogle gamle men dog brugbare sejl. (I det mindste til hjemturen fra Københavns Sydhavn til Bornholm). Om jeg siden får brug for alt dette i ombygningsprojektet vil vise sig. Kølen. Da kølen ikke kun er det fysiske omdrejningspunkt for båden, men for hele projektet, er det den som der først skal tages stilling til. Banner 30 inspirations projektet, 10-nas opgiver på sin hjemmeside at deres køl er 7,5 cm tyk og har en bredde (korde) på 0,60 m. Dybgangen er desuden forøget fra 1,65 m til 1,92 m. Til gengæld er kølvægten reduceret fra 1250 kg til 605 kg. Deres køl projekt er dimensioneret af den samme skibsingeniør som i sin tid dimensionerede den oprindelige køl. Da mit projekt ikke tillader særlig meget tilkøb af professionel hjælp, må jeg på dette område sjusse mig lidt frem, men det skulle også kunne lade sig gøre uden at løbe nogen risici. Jeg har valgt den samme tykkelse på kølen, nemlig 7,5 cm, men med en lidt mindre køl bredde (korde) end på 10-nas, nemlig 0,55 m. Profilen jeg har valgt er NACA , som med en korde på 0,55 m giver en tykkelse på 8,25 cm. Denne tykkelse har jeg så slanket små 10 % til de ønskede 7,5 cm.

5 Dybden af kølen bliver bestemt af 3 faktorer. For det første begrænses længden /dybden af skrogets og overbygningens dybde/højde, idet det vil være særdeles uhensigtsmæssigt såfremt kølen i hævet position stak op gennem overbygningen. For det andet anbefales i Principles of Yacht Design at kølen i en almindelig båd er omkring 3,5 % af sejlarealet = 0,91 m2. I Mit tilfælde bliver den 0,84 m2, altså 3,25 %. Til gengæld er Ballast vingen så ikke medregnet. I 10-nas tilfælde er kølen bygget op som massivt fiber/epoxy laminat. Formen + materialer til denne køl (som må have en materialevægt på over 150 kg) har garanteret kostet mere end hele mit projekt, så denne konstruktion er ikke en realistisk mulighed for mig. Da min køl vinge/torpedo med sine 328 kg kun er lidt over halvdelen af 10-nas torpedo, og køl dybden/længden under båden er nogenlunde den samme (nemlig 1,5 m), må det være muligt at fræse kølprofilen ud i egetræ (især for vægtfyldens skyld), og så beklæde den med x antal lag specialfibre i

6 epoxy, således at den kan klare belastningerne. Til denne dimensionering skal der skaffes ekspertbistand! Da det er væsentligt at kølens (kordens) bagkant ender i en skarp og tynd kant, er det hensigten at kølen opbygges af to halvdele hvor der ind mod centerlinien, ved bagkanten bliver lavet en udfræsning, således at der bliver indlagt en rustfristål profil. Dele af de sidste 10 cm hen imod bagkanten skal så spartles op i epoxy/glas spartelmasse. Foruden den omtalte rustfri profil på bagkanten, bliver der også udfræset til et rustfristål rør i kølprofilens midte, samt for neden til fastgøring af ballast profilen. Løftemekanismen bliver et (stykke med) indvendigt gevind i det omtalte rustfrie rør, og en kraftig gevindstang som kølen er hængt op i, og som oppe på dækket er fæstet i et tryk leje. Gevindstangen kan så drejes af en 12 V el. motor (fra en el-donkraft eller manuelt meget meget langsomt ved hjælp af fald spillet), hvorved kølen hæves. Det er tanken at der øverst på kølen (Oppe i kølkassen) skal være en fastlimet krave. Ydersiden af denne krave skal passe med den rektangulære kølkasse. Nederst i kølkassen skal der være en tilsvarende krave som sidder fast på kølkassen. I fuld nedsænket stand hviler kølens krave altså mod kølkassens krave, således at det ikke er gevindstang ophænget som skal optage alle kræfterne når kølen er sænket helt ned.

7 Som profil til ballasten er valgt NACA Ballasten er udformet som en mellemting mellem en vinge og en torpedo. Selv om det hydrodynamisk ikke er ideelt er der 3 årsager til denne form. Den første årsag er, at når kølen har fået pålimet en krave for oven, er den eneste mulighed for at få kølen ud af kølkassen, at hæve den op gennem dækket og ud. Det er altså nødvendigt at kølen for neden kan strippes for ballast, så den er en glat profil der kan glide forbi kølkassens nedre krave.

8 Den anden årsag er, at når vingen/torpedoen opdeles i 50 kg skiver, er det realistisk selv at støbe vingen/torpedoen. Den tredje årsag er, at for at kunne traile båden med min almindelige personbil, må totalvægten af båd + trailer ikke komme over 1175 Kg. Den letteste måde at sikre dette er, at dele ballasten op i ca. 50 kg. tunge skiver, som kan tages af kølen og placeres i bunden af bilen. Hver skive er støbt fast på en 4 mm rustfri plade for at gøre skiverne stabile og robuste. Da zonen mellem køl og ballastvinge er meget væsentlig rent hydrodynamisk, skal de 2 inderste spejlvendte skiver (2x36 kg) sidde permanent på kølen, (så der kan etableres en passende udjævning mellem køl og ballast), undtagen når kølen skal fjernes helt fra båden. Det kommer således til at dreje sig om 4 stk. 6 cm tykke skiver a 50 kg samt to rundede ende skiver a 33 kg, altså i alt 266 kg, der når båden er placeret på traileren, kan tages af og placeres i bilen. Placeringen af ballasten i forhold til kølen er bestemt af ballastens balancepunkt, idet kølen skal hænge lodret og friktionsfrit ned, når den skal hæves og sænkes. Ballastens og kølens balancepunkt behøver imidlertid ikke være overens, idet kølens vægtfylde bliver noget nær neutral.

9 Roret. Medens kølen er den parameter som der kan flyttes noget rundt på, så er rorets placering defineret af at det skal sidde på hækken af båden. Roret bliver ligeledes en hæve sænke konstruktion, hvilket giver en række trim muligheder, foruden at roret jo skal kunne hæves meget, når båden skal ind på helt lavt vand. Da det er en fordel at have så dybt ror som mulig, og da rorets dybde primært begrænses af rorbladets styrke, har jeg valgt et forholdsvist smalt og langt rorblad. Bredden (korden) er 0.30 m og største tykkelse er 4 cm. Der er en NACA 0012 som har fået forøget tykkelsen fra 3,6 cm til 4,0 cm. Længden af rorbladet under vandet er 1,42 m. Hækken har en hældning på 22,36 grad fra lodret, men for at rorbladet i hævet tilstand skal kunne glide bagom løjboms bøjlen ved hækken, bliver øverste rorbeslag sat på en ca. 20 cm bred udbygning. Rorets hældning bliver derfor blot 6,6 grader fra lodret. Medens rorstammens hældning bliver 10 grader fra lodret. Ved at der er forskel på rorstammens hældning og ror sværdets hældning kommer roret til at blive balanceret, idet 17 % af rorarealet derved kommer til at ligge foran rorstamme aksen når roret er i fuldt sænket position. Riggen. Den oprindelige og almindelige Banner 26 rig viste sig for nogen at være for lille. Derfor er der nogle ejere der har sat en højere rig på deres båd, men da kølen ikke har været lavet dybere, har kølvægten måtte forøges yderligere, hvilket ikke har været helt hensigtsmæssigt. I virkeligheden vil Banner 26eren komme til at ligge på den oprindeligt tænkte konstruktionsvandlinje med en kølvægt på lidt over 300 kg.

10 Når man som jeg gerne vil have en stor rig, og ydermere har en større rig liggende, idet jeg har en Starbåd stående her på gårdspladsen, er det naturligt for mig, at udskifte den oprindelige rig med min Starbåds rig. Selv om Starbåden med sit meget store storsejl er gammeldags, har denne rig to fordele. For det første får man med den ekstraordinære lange bom et relativt lavtliggende sejlareal, og for det andet giver den meget slanke starbådsmast mulighed for at flade storsejlet ekstremt ud, hvorved båden kan føre fuldt sejlareal og holde stor højde ved større vindstyrker end med en mere stiv mast. Jeg har desuden flyttet bommen 40 cm op, hvorved storsejlets areal er blevet reduceret en smule. Laver man et effektivt rebesystem, er det meget bedre at have et stort sejlareal som kan reduceres, end at sidde i en langsom båd og kede sig! Som det fremgår af skitsen skal der foruden storsejlet på ca. 20 m2 være en 6 m2 fok, ligeledes fra Starbåden, fokken skal sættes med en Peterbom så den bliver selvslående. Foruden dette krydsstel sejl skal der også monteres et mindre bovspryd, hvorpå der sættes et rulleforstag med den oprindelige genua på 17 m2. Et bovspryd har desuden den fordel, at det er lettere at komme i land i skærgården, og der kan også sidde en landgangsstige permanent fast under bovsprydet, uden at den kommer så langt ned (i opslået position), at det giver gener under sejlads på kryds. Den lange bom er også ideel til at sætte et cockpittelt hen over, hvilket ikke er helt uvæsentligt når man med så lille en båd har brug for en ekstra udestue! På læns vil et storsejl på 20 m2 og en spilet genua på 17 m2 være alt rigeligt, så derfor slipper jeg for at skulle sejle rundt med en spiler som jeg ved jeg aldrig får brugt, fordi det, når man er single sejler, er for

11 besværligt at sætte den. Placering af køl. Da sejlarealet og dets placering vanskeligt lader sig ændre, og da roret kun kan placeres agten for hækken, er den eneste mulighed for at trimme båden så den er passende luvgerrig, at flytte rundt på kølen (beregningsmæssigt), til den er på det rette sted. Den første usikkerhed/variabel der opstår, er imidlertid sejlcentrets placering. Traditionelt tog man det kombinerede center af storsejl og fok. Med denne metode kommer sejlcentret til at ligge 3,41 meter foran vandlinjens agterste punkt. De fleste moderne både har et forsejl der går længere agterud end masten, og derfor er den moderne beregningsmetode storsejlet + arealet mellem forstag og mast. Med denne beregningsmetode kommer sejlcentret til at ligge 3,53 fra vandlinjens agterste kant. Der er altså 0,12 m forskel på de to punkter. For at båden skal være passende luvgerrig skal lateralplanets centrum ligge 3% - 7% af vandlinielængden agten for sejlcentret. Benytter man den traditionelle beregningsmetode som f.eks. beskrevet af K. Marconi, på denne moderne køl + ror kombination, lægger man blot skrogets lateralplan sammen med rorets lateralplan + kølens lateralplan, og så flytter man rundt på kølen indtil det samlede lateralplan er placeret omkring 4,5-5 % af vandlinjelængden agten for sejlcentret. Resultatet bliver i dette tilfælde åbenlyst fejlagtigt, idet kølens centerlinje kommer til at ligge foran masten, nemlig 4,19 m fra vandlinjens agterste punkt. I de forskellige moderne overvejelser om lateralplanets center, medregner man kun 40 % af rorarealet. 40 % af rorarealet svarer nok nogenlunde til arealet på et ror i gamle dage. Tager man derfor og beregner kølens placering ud fra en kombination af 40 % af rorarealet, hele skrogets lateralplan samt kølens lateralplan bliver kølens centerlinje placeret 3,07 m fra vandlinjens agterste punkt. Dette er 5 % af vandlinjelængden agten for det traditionelle (store + fok) sejlcenter. Forsøger man sig derefter med den metode som foreslås i Principles of Yacht Design, hvor man forlænger kølen op til vandlinjen, og derefter beregner lateralplanets center udelukkende ud fra kølen, men i punktet 25 % af køl kordens længde, bliver dette punkt placeret 3,20 m fra vandlinjens agterste punkt. Dette er 5 % (af vandlinjen) agten for det moderne sejlcenter (store + fortrekant). Undersøger man så placeringen af kølens centerlinje (ud fra denne sidste beregningsmetode) befinder centerlinjen sig 3,07 m fra vandlinjens agterste punkt. Der er altså et perfekt sammenfald mellem kølens placering ud fra beregningsmetode 2 og 3! Hvorvidt der blot er tale om et tilfældigt men nærmest guddommeligt sammenfald, skal jeg ikke kunne sige, men indtil jeg får andet at vide, vil jeg placere kølen med kølens lodrette akse 3,07 m fra konstruktionsvandlinjens agterste punkt! For at give lidt ekstra trim muligheder, er det tanken at den kasse som skal bygges rundt om masten/ mastehullet bliver lavet ekstra lang, således at der kan flyttes på masten. Den pågældende kasse kan desuden bruges til udluftningskanal, og den skal desuden bruges når man ene mand skal kunne rejse masten. Herom senere. Overbygning og cockpit. Det er som sagt hensigten at afmontere de fleste af de eksisterende krydsfinner dele, og ombygge ved hjælp af skum sandwich plader. Dette gøres dels for at få den indretning som jeg ønsker, og dels for at opnå en høj isoleringsgrad, samtidig med at vægten reduceres en smule.

12 Som det fremgår, er overbygningen lavet en del større og også en smule højere. Primært for live aboard komfortens skyld. Der bliver med den nye overbygning mulighed for at sidde i forkøjen og læse, og overbygningen er også udvidet noget agterud, så der bliver bedre plads i kahytten, hvilket er en nødvendighed når køl kisten tager plads op. Overbygningen er ført helt ud til skibssiden så våde skvæt mod overbygningen vil løbe ud over skibssiden, i stedet for at skulle løbe ned langs agterdækket. Skal man på fordækket, er der tilstrækkeligt sidedæk til at man kan komme forbi overbygningen, især når man læner sig ind over overbygningen. Det er desuden hensigten at der skal være søgelænder på båden. I stedet for de sædvanlige cockpitkanter og kistebænke, er kistebænkene trukket helt op så man kommer til at sidde 6 cm højere end dækkets gamle niveau. Båden kommer til at opføre sig som en jolle og man kommer altså også til at sidde som i en jolle, med godt udsyn, men også eksponeret for vejr og vind. Kistebænk sæderne bliver lidt skrå udad, så vandet vil løbe direkte af. Det er desuden tanken at sæderne skal have limet en permanent skummåtte på, så man sidder velisoleret og uden at skride for meget rundt. Indretning Som det fremgår af skitsen er der tale om en udpræget egoist indretning.

13 Der er en virkelig lang og bred forkøje. På bagbord side af sværdkisten bliver der et klapbord som når det er i brug hænger i et par stropper, og langs bagbord side går en smal briks. Når bordet er slået ned er der rigeligt gangareal. Når bordet er i brug kan man gumpe sig forbi det. Agterst i bagbord side er der et rimeligt stort kortbord, og selv om jeg ikke vil have en stikkøje, bliver der lavet bund til en sådan ude i bagbord kistebænk, det bliver altså muligt at nedfælde kortbordet og fjerne den del af skottet så man hurtigt kan etablere en stikkøje. Styrbord side af kahytten bliver en virkelig lang og 0,85 m bred køje/sofa, hvor man som enesejler normalt vil sidde med puder i ryggen, på skrå i agterste hjørne, op ad skrogsiden og agterskottet. Man kan så enten have benene nede på dørken eller på langs i køjen (det er også sådan jeg sidder i min Banner 30, i Banner 30 er der et bord hvor sværdkisten er i Banner 26eren!). Når sofaen skal bruges til køje, kan man slå et hængslet og understøttet stykke op, så køjen kommer til at gå helt ud til centerlinien af båden også på det agterste stykke. Over køjen, ved siden af sværdkisten og 1-1,5 meter fra agterskottet er der et par hylder hvor der kan være PC og lignende. Fra overside af madras til hylder bliver der ca.0.65 m, og fra overside madras til underside køkkenbord bliver der 0,4 m, altså rigelig plads til at man ikke føler sig klemt som i en stikkøje. Foran hylderne er der et skot i bordhøjde, og på den anden side af skottet er pantryet. Der skal være en kraftig ventilator i ruftaget over pantryet. Når man laver mad sidder man på en klapstol i gangarealet. Under pantryet (i fodenden af sofa/køjen og 2,30 meter fra agterste skot) er der plads til en Wallas varmer. Og afløb fra vask. Rummelighed For at give en fornemmelse af pladsforholdene, har jeg tegnet nogle 1,83 m høje personer ind.

14 Båd vugge og trailer. Inden jeg får båden hjem skal jeg forberede ankomsten. Når båden skal på land er det nødvendigt at have en vugge til den. Normalt lader man jo båden stå på kølen og understøtter så båden med et stativ eller nogle bukke, men i dette tilfælde skal kølen jo afmonteres, og derfor skal båden kunne hænge frit, så kølen kan fjernes.

15 Som det ses af billedet kan vuggen hæves eller sænkes således at kølboltene kan komme fri af bunden, og båden efterfølgende kan sænkes ned. Desværre er det ikke muligt af få løftet båden direkte ind på den plads hvor det er meningen at den skal stå i de år hvor ombygningen foregår. Det er derfor påkrævet at jeg allerede nu får ombygningen af starbådens trailer på plads, således at båden kan placeres på traileren så snart den traditionelle køl er afmonteret. Når det er gjort kan båden på trailer køres ind på den permanente plads. De almindelige bådtrailere (til motorbåde) har et antal ruller som båden trækkes op på, men det kræver en flad bund, og at båden kan køre op på traileren hvilende på centerlinjen/kølen. Når der, som i dette tilfælde, er en ballast torpedo, må båden nødvendigvis køre på ruller udenom torpedoen, altså minimum 40 cm fra centerlinjen, hvor bådens bund ikke er forstærket. Når bådens bund krummer fra for til agter, som det jo næsten altid er tilfældet med en sejlbåd, vil hele bådens vægt under ophalingen komme til at ligge på et enkelt sæt ruller, og altså på et par meget små flader/trykpunkter. Da det under ophalingsprocessen bliver vekslende ruller der således belastes maksimalt, betyder det, at såvel alle rullerne som skibssiden skal kunne klare sådanne tryk belastninger, og desuden vil rullerne blive uforholdsmæssigt dyre. Det har jeg så tænkt en del på, og er kommet frem til, at den bedste løsning må være at lave en bådvugge/slæde, som kan sejles ind under båden medens den stadig ligger ved kaj. Bådvuggen ballastes i agterenden (med ankre eller lignende) og agterenden holdes oppe i den rette dybde og vinkel af et par bøjer/fendere, således at den kan trækkes forfra, ind under båden, og forbi kølen. Når den midterste tværbjælke rammer kølen og stævnen er i sit hak, løftes

16 agterenden op og vuggen surres fast til båden. Når vuggen/slæden så er spændt fast under båden i vandet, sejles den hen til traileren, hvor slæden/båden trækkes op på traileren. På traileren er der en u-profil som skinne og denne er smurt med fedt som man også gjorde på ophalerbeddinger i gamle dage.

17

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet.

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet. Fremstilling af ny form og ror til Contrast 33 I august 2009 brækkede rorstammen på vores Contrast 33. Det var under en kapsejlads, men heldigvis så langt væk fra andre, at vi ikke sejlede ind i nogen,

Læs mere

Fokus på tursejlads artikel nr. 11

Fokus på tursejlads artikel nr. 11 Fokus på tursejlads artikel nr. 11 En sommer går på hæld og mange af os har sejlet i vores dejlige både på tur- og kapsejlads. Dette år er et særligt år med fejringen af vores gamle Folkebåd. 75 år er

Læs mere

Månedens kajak November 2010 Necky Chatham 17 & 18

Månedens kajak November 2010 Necky Chatham 17 & 18 Månedens kajak November 2010 Necky Chatham 17 & 18 (Foto: Michael i hans Necky Chatham 18 - Februar 2010) Det var egentlig ikke fordi, jeg skulle have en ny kajak jeg var bare taget af sted sammen med

Læs mere

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 1 Grundlæggende sejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO

Læs mere

KONSTRUKTION OG KONCEPT

KONSTRUKTION OG KONCEPT TEKST & FOTO TROELS LYKKE Smarteste cockpit på markedet Jeanneau har tænkt ud af boksen med denne Sun Odyssey 440. Innovativ, kaldte vi båden i den internationale jury i European Boat of the Year, hvor

Læs mere

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015 Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Hvad hedder udstyret på optimistjollen Længde: Bredde: Skrogvægt: 230 cm 113 cm 35 kg Sejlareal:

Læs mere

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE MÅLESKEMAER 2005 SPÆKHUGGER NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Sejl: DEN... DASP bygge:... Byggeår:... Ejer: Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:... 01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 01.07 01.08 A.11.3 D.8.2

Læs mere

"PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl:

PLATONISK TRIM Trimning af forsejl: "PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl: Følgende artikel er oprindeligt skrevet af Poul Viesmose og tidligere offentliggjort i Drabant 22-Nyt Årgang 11 nr. 6. 1) Uldsnore og faconstriber. For at kunne vurdere,

Læs mere

Pipaluk mast og cockpitteak.

Pipaluk mast og cockpitteak. Pipaluk mast og cockpitteak. I cockpittet var der jo allerede lavet ny dørk den bag ratsøjlen var knækket, og den over motoren var et must for at sikre at vandet ikke finder den vej ned over motoren. Kistebænkesæderne

Læs mere

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Trim og andet godt En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Begyndelsen Lad mig først med, at sige at denne gennemgang, kun skal ses som vejledende. Det er ikke den ende gyldige sandhed, men et udtryk

Læs mere

Projekt vinduer og pantry siden af kahytten

Projekt vinduer og pantry siden af kahytten Projekt vinduer og pantry siden af kahytten Vinduerne var fra starten af forsynet med en PVC profil, den var imidlertid ødelagt af 40 år sollys og var derfor væk på de fleste vinduer. Derudover havde der

Læs mere

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene.

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene. Information om tilrigning af 29er og sejlads tips 1. udgave 29er tilrignings manual 29eren er enkel og tilrigges på få minutter. Du skal først sikre dig at alle fald, vant og forstag er klar og uden knuder.

Læs mere

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE)

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE) 1 af 7 1 Formål Formålet med disse bestemmelser er at sikre, at bådene i denne klasse er så ens som muligt i relation til fart og sikkerhed. 2 Sikring af ensartede både 2.1 Specialklubbens bestyrelse har

Læs mere

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003.

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Klasseregler: Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Formålet med klassereglerne: Formålet med reglerne er, at bådene på sigt vil blive mere ens, hvad angår rig og sejl. Reglerne

Læs mere

Chi en ny slags båd. lavt vedligeholdsniveau,højt fartpotentiale

Chi en ny slags båd. lavt vedligeholdsniveau,højt fartpotentiale TEKST & FOTO ØYVIND BORDAL Chi en ny slags båd At turde gå hele vejen De fleste bådproducenter ved hvilke trends der er, og i hvilken retning tingene bevæger sig, når det gælder design. Men meget få tør

Læs mere

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr.

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr. MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Bygger:.. Bygge:.. Produktionsår:. BB 10 meter Registrerings: Nation Sejl DANSK BB10m KLUB Sejl:... Bygge:... Byggeår:... Ejers Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:...

Læs mere

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam Mads Christensen nesails Annual Meeting Trimaften Snekkersten 2018 www.onesails.com Amsterdam 20.11.2014 Agenda 1. Sejl og forberedelser 2. Mastetrim 3. Trim af sejl 4. Sejldug 5. Vedligehold 6. Spørgsmål

Læs mere

Vinterens opfindelse - Badeknasten!!

Vinterens opfindelse - Badeknasten!! Vinterens opfindelse - Badeknasten!! Freja er jo en rigtig selvbygger, der er altid projekter i gang, og hun bliver nok aldrig helt færdig. Forrige projekt var sprydet, det var jo en kæmpe succes, så nu

Læs mere

Nr. 12. Fokus på tursejlads

Nr. 12. Fokus på tursejlads Nr. 12. Fokus på tursejlads En ny sejlersæson lokker forude, og mange af jer har måske klargjort båden og bestilt vognmand. Det er altid dejligt at se båden glide ned i sit rette element og høre den velkendte

Læs mere

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271!

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! DEN 271 Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! Hvorfor lave kølen?? Vi har nok alle hørt det - men tror vi på det? Hvor stor er effekten i virkeligheden? Er det nødvendigt at afmontere kølen? Hvor meget

Læs mere

Håndbog i Meginjollen

Håndbog i Meginjollen Et nyt Sprog Håndbog i Meginjollen af Finn R. Andersen (Megin 443) Et nyt sprog En god ven af mig bor i Mexico City langt fra havet og sejlbare søer. I forbindelse med sin uddannelse skulle han tilbringe

Læs mere

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen erer dit rig- og sejltrim l trim af bådens rig. EN gør for at sejle hurtigt. Trimning handler bare i lige så høj grad om at få en komfor- tabel sejlads i al slags vejr. Når jeg er med familien på sommertur,

Læs mere

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Rorsmand Kryds Spiler op Trim til Gør spiler klar Spiler op -Storskøde - Hækstag -Hiv spiler op - Meld spiler oppe - Slæk hækstag, men så

Læs mere

Nem, rummelig og hurtig familiebåd

Nem, rummelig og hurtig familiebåd Brugtbåd Omega 30A Nem, rummelig og hurtig familiebåd Omega 30 er et glimrende bud på familiens første båd, fordi det er en velsejlende og hurtig båd, der er bygget i god kvalitet. Den holder sin brugtpris

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

Lotus 40 s rorkonstruktion er som de fleste tidlige 70ér både simpel og relativ stærk med nederste rorleje placeret i bunden af skægget.

Lotus 40 s rorkonstruktion er som de fleste tidlige 70ér både simpel og relativ stærk med nederste rorleje placeret i bunden af skægget. Beskrivelse og billeder Ror forandring. Lotus 40 s rorkonstruktion er som de fleste tidlige 70ér både simpel og relativ stærk med nederste rorleje placeret i bunden af skægget. Konstruktionen med skæg

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland. DK Monteringsvejledning Markise Elektrisk MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere

XXX. EFTER: Det store rum er opdelt i

XXX. EFTER: Det store rum er opdelt i XXX EFTER: Det store rum er opdelt i to med en delvist åben skillevæg. På den ene side er der et ryddeligt og luftigt soveværelse. Og på den anden side en rummelig garderobe med masser af opbevaringsplads.

Læs mere

franske armada Jeanneaus nye

franske armada Jeanneaus nye De større motorbåde i Jeanneau serien kommer vi tilbage til på et senere tidspunkt. Jeanneaus nye franske armada I en herlig blanding af regn, sol og blæst sejlede vi i marts ud fra Cannes med flere af

Læs mere

Udnyt pladsen rør ingen hindringer

Udnyt pladsen rør ingen hindringer Udnyt pladsen rør ingen hindringer [før] Masser af rør, der samler støv og tager plads op. Nu skal der sættes et bord og nogle skabe op, så man kan bruge rummet til noget. Det har vi brugt Materialer Køkkenelementer

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

TEKST & FOTO HENRIK HANSEN

TEKST & FOTO HENRIK HANSEN Der er store forventninger til Arcona 380, fordi fart, fine sejlegenskaber og gedigen aptering er det svenske værfts adelsmærke. Vi har testet om forventningerne bliver indfriet. TEKST & FOTO HENRIK HANSEN

Læs mere

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer & e-twist by lars from Evosion 34 performance racer Evosion 34 Evosion 34, et nyudviklet koncept. En anderledes performance racer, der sætter nye standarder for, hvad man kan forvente af komfort, anvendelighed

Læs mere

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt.

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt. En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i alle situationer, der kan opstå på en rotur. Det er en god idé at øve kommandoerne i praksis. I kritiske situationer

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Sådan bygges en International One Metre

Sådan bygges en International One Metre Sådan bygges en International One Metre En artikel af Robert Bruun Mariager Oprindelig var jeg Seawindsejler Seawind er et færdigfabrikat fra Modelfirmaet Kyosho. I denne klasse er alle bådene fuldstændig

Læs mere

Renovering af agterkahyt på Speedy.

Renovering af agterkahyt på Speedy. Renovering af agterkahyt på Speedy. Efter at forkahytten sidste år blev renoveret er turen nu kommet til agterkahytten, da denne også i høj grad trængte til en kærlig hånd. Jeg startede på projektet lige

Læs mere

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Side I Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Formålet med hæftet er at man på forhånd har mulighed for at danne sig

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling

C 08 Bindende norm Side 1 af 6. Kobling Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Vinterunderholdning 2

Vinterunderholdning 2 Vinterunderholdning 2 Sune Thorsteinsson Dec 2011 Repetetion af Sidste gang Lidt mere om Sejlet og finnen Sammensætning Hvordan sejler man i forhold til vinden? Vi skal kigge på følgende begreber: Vindretning

Læs mere

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler Manual 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler 7. Nyt fra SUPERNOVA. - Mangler 8. Stikordsregister. - Mangler Trampolinens

Læs mere

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler SeaWind klasseregler 1. GENERELT OM KLASSEN: SeaWind er en entypebåd. Klassens mål er kapsejlads, hvor skipperens dygtighed til at trimme og sejle båden vil være afgørende for at vinde. Reglernes hensigt

Læs mere

Hvad er en Klimaspand?

Hvad er en Klimaspand? Hvad er en Klimaspand? En klimaspand er et primitivt komfur, der hjælper med at udnytte brændet bedre. På et normalt bål slipper meget af varmen ud til siden og det kan på den måde vare længe før man f.eks.

Læs mere

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag.

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag. HUMUS Sylbækvej 1, DK-8230 Åbyhøj Tlf. +45 86 25 34 00 Fax +45 86 25 35 22 Tlf. +45 47 10 70 77 Fax +45 47 10 70 79 E-mail: genplast@post.tele.dk Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

Fremstilling af blæsebælge (Nyrebælge)

Fremstilling af blæsebælge (Nyrebælge) Jeg skulle bruge en blæsebælg til mit støbehåndværk på vikingemarkederne, min plan var at lave et sæt Nyrebælge, lidt i stil med de bælge der er vist på Sigrudsristningen, jeg tænkte meget over hvordan

Læs mere

sejlglæden Jeg vil ikke slippe

sejlglæden Jeg vil ikke slippe Min LIEBHAVERBÅD og jeg Esse 750 Jeg vil ikke slippe sejlglæden Efter en alvorlig sygdom valgte Michael Ring, Vedbæk, at sælge sin store 40 fods familiebåd og har i stedet købt en herlig Esse 750 sportsbåd,

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE:

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE: TRIM FOR TURSEJLERE: NEMT TRIM AF GENUA OG FOK HER VISER SEJLMAGER LARS JENSEN HVORDAN MAN LET, OG UDEN BØVL, TRIMMER SEJLGLÆDEN FREM I CRUISING-BÅDEN MED FOK OG GENUA. TEKST HENRIK HANSEN & LARS JENSEN

Læs mere

Perfekt familiebåd. Brugtbåd Mamba 33

Perfekt familiebåd. Brugtbåd Mamba 33 Brugtbåd Perfekt familiebåd De svenske Mamba både er kendte for høj kvalitet og gode sejlegenskaber. er et glimrende valg som familiens første båd, med høj værdi til prisen, der typisk ligger mellem 250.000

Læs mere

THURØ 33: KLENODIE MED PATINA 28 BÅDMAGASINET SEJL

THURØ 33: KLENODIE MED PATINA 28 BÅDMAGASINET SEJL THURØ 33: KLENODIE MED PATINA 2 1 28 BÅDMAGASINET SEJL 4 1 Thurø 33 skulle være en smuk båd og en hurtig båd. Nyd selv linjerne. 2 Tidløs, enkel design, som stadig fungerer i 2009. Læg mærke til det tilbagetrukne,

Læs mere

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå samtlige de komponenter der enten er en del af koblingen

Læs mere

Løfter store og tunge varer over på salgshylde

Løfter store og tunge varer over på salgshylde Løft Instruktion nr. A1 Løfter store og tunge varer over på salgshylde Når I er to personer om at løfte varer, som er vanskelige at håndtere og tunge (fx fladskærme, spejle og græsslåmaskiner), er det

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Brugervejledning for den Orange Båd. Bådens max lasteevne er: 1170 kg.

Brugervejledning for den Orange Båd. Bådens max lasteevne er: 1170 kg. Brugervejledning for den Orange Båd. Bådens max lasteevne er: 1170 kg. Dette dokument er vejledende og dækker derfor ikke med sikkerhed enhver situation som kan opstå i forbindelse med søsætning, optagning

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Let vind Mellem vind Hård vind

Let vind Mellem vind Hård vind Forsejl Fok Som udgangspunkt skal skødepunktet S være i et punkt på skødeskinnen, hvor en tænkt linje fra midten M af forliget skærer gennem skødebarmen. På en gennemsnitsbåd i mellem luft, skal dybden

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

attraktiv brugtværdi Vellykket familiecruiser med

attraktiv brugtværdi Vellykket familiecruiser med Vellykket familiecruiser med attraktiv brugtværdi Nye vinduer Luger og vinduer er ofte slidte i over 20 år gamle både, men f.eks. danske Plexifi x har skabeloner parat til at skære nye vinduer til. var

Læs mere

RIGNING af K.A.S. skolebåde

RIGNING af K.A.S. skolebåde RIGNING af K.A.S. skolebåde Materialer Der anvendes følgende materialer: Stående rig: Rustfri 6-slået 7 mm stålwire med et splejset øje i den ene ende og en kovs splejset i den anden ende. Splejsene er

Læs mere

D. 20. juni 1997 Trimanvisninger for Tejsten Let vind: Frisk vind: Mellemvind: Læns: Hold stor krumning i sejlene. Slæk på bomudhal, Cunningham og hækstag. Skødepunkter for forsejl sættes forud. Der må

Læs mere

Optimist Trim Guide fra UK Sails

Optimist Trim Guide fra UK Sails Optimist Trim Guide fra UK Sails Der er ikke nogen præcis facitliste på hvordan vores Optimistsejl skal trimmes. Det afhænger nemlig af flere faktorer, bl.a: Sejlerens vægt Sejlerens fysiske styrke Sejlerens

Læs mere

Lisbeth:. Rustfrie bagplader monteret (limet) under dæk som fæste for flag bøsning ( turflag) og stander bøsning.

Lisbeth:. Rustfrie bagplader monteret (limet) under dæk som fæste for flag bøsning ( turflag) og stander bøsning. Dagbog fra reparationsholdet, Tolo Roklub, marts 2019 Lørdag 16-3-2019 Temperatur 14 C Køreskinner og træafmonteret. Nye træ kiler lakkeret førstegang. Sæder afmonteret gammel kørevogn.. Rustfrie bagplader

Læs mere

Som ønsket følger hermed de få tegninger, Steen lavede over DCA 2.0 Alle modifikationer er på eget ansvar!

Som ønsket følger hermed de få tegninger, Steen lavede over DCA 2.0 Alle modifikationer er på eget ansvar! Duelunds hifi4all (DCA 2.0) højttaler Som ønsket følger hermed de få tegninger, Steen lavede over DCA 2.0 Alle modifikationer er på eget ansvar! Først den skæreplan han lavede. Alt er i mdf, og hvis det

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails.

Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails. Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails. Af Jan Hovald Petersen En spændende aften, hvor mange vigtige trim muligheder og nye sejltyper blev gennemgået. Og mange interessante

Læs mere

På højre motor bliver det mere festligt, for her vil begge kræfter til venstre og skal ophæves med et højretræk.

På højre motor bliver det mere festligt, for her vil begge kræfter til venstre og skal ophæves med et højretræk. Alle har formentligt oplevet hvordan propellen driver en enmotoret model til venstre både under start og ved acceleration. Det sker også på en tomotoret model, og i tilgift påvirkes modellen også af, at

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion.

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion. KLASSEBESTEMMELSER FOR LUFFE 37 februar 2013 Seneste ændringer ( 2. 9. stk. b & c, 10. stk. b, 15, 16. stk. 1 samt 18. stk. a.) vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling den 31. januar 2013 i Nyborg.

Læs mere

Fornuft eller følelse. Det meste her i livet handler om balance. Om den optimale balance mellem fornuft og følelser. Fritidslivet er ingen

Fornuft eller følelse. Det meste her i livet handler om balance. Om den optimale balance mellem fornuft og følelser. Fritidslivet er ingen Modeller 2008 Fornuft eller følelse. Det meste her i livet handler om balance. Om den optimale balance mellem fornuft og følelser. Fritidslivet er ingen undtagelse. Hvad er en ferie i grunden, hvis den

Læs mere

III 8 Dialog med bådebyggerne

III 8 Dialog med bådebyggerne Han Herred Havbåde Morten Gøthche, Mathilde Højrup, Pipsen Monrad Hansen og Thomas Højrup juni 2011 III 8 Dialog med bådebyggerne Skrogformens rekonstruktion sættes på spil i dialog og samarbejde med havbådebyggerne

Læs mere

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere.

C 08 Bindende norm Side 1 af Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Bindende norm Side 1 af 6 Denne standard gælder kun for materiel, der også i virkeligheden er udstyret med puffere. Denne standard skal ses i sammenhæng med standard C 07 Puffere og standard B 09 Afkoblingsrampe

Læs mere

Ironman Wales 2012. Billigt og hurtigt. Kr. 1100,- retur. Der er ca. 1500km hver vej, fra Silkeborg til Tenby via Calais eurotunnel.

Ironman Wales 2012. Billigt og hurtigt. Kr. 1100,- retur. Der er ca. 1500km hver vej, fra Silkeborg til Tenby via Calais eurotunnel. Hvorfor IM Wales?: Flere spørger hvorfor IM Wales og i første omgang var det for at have en god lang sæson og da IM Wales ligge midt i september, ER det en lang sæson. Men efter at have været der og oplevet

Læs mere

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 Madrasser er yt vi vil have sand Konsulent Inger Dalgaard, Videncentret for Landbrug, Kvæg Erstat madrasser med sand og opnå sundere køer og højere ydelse. Skiftet fra madras

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Nauticat 38 1983 byggenummer 158. Den nye type, med højere master, dybere køl, vinduer i agterspejl. (Kendes også på fri propelaksel med støtteleje)

Nauticat 38 1983 byggenummer 158. Den nye type, med højere master, dybere køl, vinduer i agterspejl. (Kendes også på fri propelaksel med støtteleje) Nauticat 38 1983 byggenummer 158 Den nye type, med højere master, dybere køl, vinduer i agterspejl. (Kendes også på fri propelaksel med støtteleje) bovspryd, med indfæld bar stige. Længe fra bov spryd

Læs mere

Hydrauliske bådløftevogne og mobile bådstativer

Hydrauliske bådløftevogne og mobile bådstativer Hydrauliske bådløftevogne og mobile bådstativer 3 Nyhed 201 NYHED 2013 Hydraulisk Bådløftevogn Lille, hurtig, kraftig og stabil løftevogn. Enkel og sikker bådhåndtering op til 8 tons NYHED!!! Lille, hurtig

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad. Y3Søv-1/99

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

DANSK VINDØ KLUB. NR. 8 Januar 2004. Vindøtræf i Fåborg

DANSK VINDØ KLUB. NR. 8 Januar 2004. Vindøtræf i Fåborg DANSK VINDØ KLUB NR. 8 Januar 2004 Vindøtræf i Fåborg DANSK VINDØ KLUB NR. 7 December 2002 rigtig mange kom sejlende til. Vi FORMANDEN HAR havde vejret med os, hvilket gav os en pragtfuld grillaften ned

Læs mere

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD 1. Servietten bredes ud, og kanterne bøjes ind mod midten. 2. Servietten bøjes én gang til. 3. Servietten lægges i fem læg. 4. Alle steder, hvor kanterne

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

INSTRUKTION Leg med vind vindmølleværksted. Vejledning til fremstilling af vindmølle:

INSTRUKTION Leg med vind vindmølleværksted. Vejledning til fremstilling af vindmølle: INSTRUKTION Leg med vind vindmølleværksted I dette værksted skal I bygge en vindmølle med en dynamo, som kan give strøm nok til at en el-pære kan lyse Vejledning til fremstilling af vindmølle: Tag skabelonen

Læs mere

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe Forhistorie Jeg har altid haft en kærlighed for de store tog, dem man kan tage og føle på, og som ikke bliver væk imellem fingrene på en. Jeg har haft med spor G at gøre siden 1988, og har altid gået og

Læs mere

OPSTILLING- og NEDTAGNING af Min Mormors Gebis

OPSTILLING- og NEDTAGNING af Min Mormors Gebis OPSTILLING- og NEDTAGNING af Min Mormors Gebis Min Mormors Gebis består af tre elementer: Drømmelageret (blåt akvarium med flasker), Idéfabrikken (gult skab med ordmaskine) og Vindlaboratoriet (rødt skrivebord

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1 1.1 Montering af betjeningssnor på hjul Figur 1 Hvis betjeningssnor med hjul ikke er monteret på glasset gøres dette med en unbrako nøgle. Se efter at snorens længde er den rigtige til glassets højde.

Læs mere

SJOV JOLLE. til hele familien

SJOV JOLLE. til hele familien TEKST HENRIK HANSEN FOTO HENRIK HANSEN & BENETEAU SJOV JOLLE til hele familien First 14 med gennaker fra franske Beneteau er en helt ny, enkel og let jolle, der kan sejles fleksibelt som enmands- eller

Læs mere

MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt

MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt MOVE SMALL Gode vaner udvikles tidligt Design: Per Øie Koncept Vip blidt frem eller tilbage Balancer, vip eller drej 360 Din krop kan bevæge sig frit og behageligt i enhver retning Din krop kan bevæge

Læs mere

FMT. Specifikation Løfte- og transportvugger Holm-Kl

FMT. Specifikation Løfte- og transportvugger Holm-Kl FMT Specifikation Løfte- og transportvugger Holm-Kl (OSK-ShipTech 130210.0131.01C) Date: 27.05.13 Sign: EPH 1 - Formål Formålet med løfte- og transportvuggerne, er at løfte et HOLM-Kl fartøj ud af vandet

Læs mere