"PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl:"

Transkript

1 "PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl: Følgende artikel er oprindeligt skrevet af Poul Viesmose og tidligere offentliggjort i Drabant 22-Nyt Årgang 11 nr. 6. 1) Uldsnore og faconstriber. For at kunne vurdere, hvordan forsejlet arbejder, tror jeg, det er nødvendigt at have et sæt uldsnore, "ticklers"i forsejlet. 1. Påmalede faconstriber. 2. Styreticklers, skal sidde ca. 20 cm inde på sejlet. 3. Arbejds-ticklers. Det forreste sæt skal sidde ca 1/3 inde på sejlet. De bagerste ca. 30 cm fra agterliget. Yderligere er det en stor hjælp til vurdering af faconen i forsejlet, hvis man på sejlet påmaler nogle vandrette striber, (kan påmales med vandfast tusch eller stoftrykfarve, eller man kan få nogle selvklæbende striber hos sejlmageren), (se figur 1). Styre-ticklerne bruges af rorsmanden til at styre efter på kryds, (se figur 2). Når man styrer efter uldsnorene, er det vigtigt, at læ uldsnor aldrig er urolig, hvorimod det i mere vind er normalt, at luv uldsnor af og til løfter sig.

2 Trimning af forsejlets facon: Har man tovværk i forsejlets forlig (strækbart forlig), justeres det dybeste punkt i forsejlet ved at justere på faldet. Strammes faldet, flyttes posen frem og slækkes faldet flyttes posen bagud. Normalt justeres faldet således, at det dybeste sted på forsejlet ligger 45% fra forliget. Korrekt sat fald. Har man wire i forliget, opnår man den samme justering ved at spænde og slække forsejlets cunningham. Bemærk, at posen i sejlet vil flytte frem og tilbage, alt efter vindstyrken, derfor er det nødvendigt at justere spændingen af faldet (eller cunningham) efter ændringer i vindstyrken. Ved at ændre på forstagets spænding (agterstagsstrammeren) ændres krumningen af forstaget, og derved kan man trække mere eller mindre sejldug ud af posen på forsejlet. Dvs., at man ved at ændre spændingen af forstaget kan ændre dybden af forsejlet.

3 Tommelfingerregel: Ved valg af facon kan følgende tommelfingerregel anvendes: Let luft og/eller sø: hule sejl. Hård luft og/eller fladt vand: flade sejl. Man kan bruge ticklerne til at se om sejlet er for hult eller fladt. Sejlet for hult : Man kan ikke både få forreste og bageste læ tickler til at stå på en gang. Sejlet for fladt. Det er umuligt at styre båden, så ticklerne på begge sider af sejlet står på en gang. Snart løfter ticklerne sig i luv, snart i læ side. Sejlet trimmet korrekt. Når agterstagsstrammeren justeres, skal faldet sandsynligvis også justeres, for at få det dybeste sted placeret korrekt. (Agterstaget strammes og faldet strammes/agterstaget slækkes og faldet slækkes).

4 Skødeposition: Som udgangspunkt for skødepositionen, kan man bruge det punkt, som fremkommer ved at trække en snor fra midten af forliget igennem skødbarmen og ned til dækket. Det korrekte skødepunkt for forsejlet findes ved at se på sine ticklers. Se følgende tegneserie. (Skødet skal være trukket så hårdt, at man har en passende facon i den nederste tredjedel af sejlet). 1. Forsejlet er skødet korrekt. 2. Skødningen er for langt agterude, sejlet åbner for meget i toppen (twister) 3. Skødningen er for langt fremme, agterliget bliver lukket. Når ticklerne i toppen står korrekt, kan man ikke få dem til at stå længere nede. Trimning af storsejl: (Enkelte forkortelser er foretaget.) Faconstriber og uldsnore: For at kunne vurdere faconen i storsejlet, tror jeg det er nødvendigt at lave nogle påmalede faconstriber i storsejlet. Yderligere er det en stor hjælp til vurdering, af hvorledes storsejlet arbejder, at man isætter et sæt ticklers. Det kan altsammen udføres efter samme principper som beskrevet for forsejlets vedkommende.

5 Storsejl med 3 faconstriber og 3 x 2 ticklers. Bemærk at uldsnoren nærmest masten skal sidde ca. midt i sejlet, yderste uldsnor skal sidde ca. 20 cm fra agterliget. Storsejlets facon: Sejlmageren laver som regel storsejlets forlig på maximummål, således, at forliget ikke kan spændes uden, at sejlet strækkes ud over begrænsningsmærkerne. Bl.a. for at løse dette problem, har man inde ved masten isat et øje, således at man kan strække forliget ved at trække dette øje ned mod bommen. Dette kaldes en Cunningham. Ved at ændre på spændingen i storsejlets forlig (spænd/slæk cunningham/fald), kan man flytte det dybeste sted i storsejlet frem og tilbage. Ved slækt forlig er det dybeste sted i sejlet langt tilbage. Ved stramt forlig er det dybeste sted i sejlet langt fremme. Forliget i storsejlet er lavet krumt, således, at når man sætter det på en ret mast, får man facon i sejlet. Ved at krumme masten kan man trække mere eller mindre af posen ud og dermed gøre storsejlet mere eller mindre fladt. (Når man krummer masten, skal der samtidig trækkes i cunningham'en, for at det dybeste sted i sejlet ikke skal flytte for langt tilbage). Masten står ret, forliget løst (Korrekt mulig facon). Masten er krummet, forliget er løst. (Posen er for langt tilbage). Masten er krummet, forliget er stramt. (Korrekt mulig facon).

6 Underliget i storsejlet er ligeledes lavet krumt, således at når man sætter det på den rette bom, er det med til at give facon i den nederste del af storsejlet. Ved med bomudhalet at strække storsejlets underlig kan man trække bom-posen ned mod bommen og dermed gøre sejlet mere fladt i den nederste halvdel. Når bomudhalet hales for at flade sejlet, lægger den bløde bompose sig langs med bommen som vist. Nogle sejl (nyere) har relativ stor dybde helt nede ved bommen. Disse sejl er udstyret med et minireb (fladereb). Når man trækker fladerebet, flades sejlet yderligere i den nederste del. Fladerebet kan ligesom bomudhalet anvendes trinløst. Fladerebet helt slækt, god dybde i sejlet. Fladerebet nedhalet, sejlet er fladt.

7 Trimlinen (lidselinen) i agterliget anvendes til at hindre sejlets blafren mellem sejlpindene. Særligt i hårdt vejr med fladt sejl kan det være nødvendigt at stramme trimlinen for at holde agterliget i ro. (Husk at slække linen igen efter sejladsen). På kryds reguleres twistet i storsejlet alene ved hjælp af storskødet. Et slækt storskøde giver meget twist, stramt skøde giver lille twist. Bommens placering i forhold til centerlinien reguleres ved hjælp af skødevognen. Storsejlets twist reguleres således, at alle ticklerne i storsejlet står roligt. Bommens placering i forhold til centerlinien reguleres så lang ud, at storsejlet netop ikke modtager "bagluft" fra forsejlet. Ved rumskøds-sejlads reguleres twistet af storsejlet ved hjælp af bomnedhalet. Trimning under kryds i let vejr: I let vejr skal man have relativt dybe sejl med den største dybde i midten. Da den relative vindretning er meget forskellig i bunden og toppen af sejlet (vinden er mere rum i toppen af masten) skal sejlet twiste ret meget. Et sådant trim kan opnås ved: (Tommelfingerregler). 1. Ret mast dvs. slapt agterstag. 2. Spændingen på forlig og underlig skal kun lige knapt kunne fjerne de værste to folder ved bom og mast. Minirebet skal være slækt. 3. Storskøde ret slækt, og skødevognen noget i luv. (Giver twist i storsejlet). Trimning under kryds i mellemluft: I mellemluft skal man have noget fladere sejl (fladt vand= flade sejl, sø = hule sejl!!!). Da den relative vindretning er nogenlunde ens i toppen og foden af masten, skal sejlet ikke twiste ret meget. Et sådant trim opnår du ved: (Tommelfingerregler!!) 1. Masten krummes noget (agterstaget moderat stramt). 2. Bomudhalet strammes op så storsejlet kommer ud til målemærket. Hvis vandet er fladt strammes minirebet noget. 3. Skødevognen køres mere mod midten, og storskødet strammes noget. Trimning under kryds i hårdt vejr: Er der ikke grov sø, skal sejlet trimmes meget fladt. Da vi i hårdt vejr sejler med fok (ikke genua) skal det dybeste sted i storsejlet ligge lidt foran midten. Et sådan trim opnår du ved: (Tommelfingerregel!!!) 1. Krumme masten (agterstaget hales hårdt). 2. Minirebet trækkes helt. Cunningham sættes så hårdt, at det dybeste sted i sejlet rykker frem foran midten. 3. Skødevognen føres lidt i læ, for at mindske luvgerrigheden og storskødet hales hjem, dog uden at twistet helt forsvinder. Føles båden at ligge for hårdt på roret og krænger for meget (mere end ca. 20 grader?) bør storsejlet rebes. I høj sø kan man ikke få flade sejl til at trække, så derfor må man rebe tidligere, så man kan bære lidt hulere sejl. (Evt. falde noget af for at holde fart i båden).

8 Trimning på lænseren: Med vinden agten ind gælder det om at have så hule sejl som muligt. Et sådant trim kan opnås ved: 1. Ret mast (helt slækt agterstag). 2. Forlig og underlig kun lige strakt så de værste folder forsvinder (slæk cunningham, minireb og bomudhal). 3. Bomnedhalet (kickingstrap) trukket så storsejlet ikke twister for meget. Med sejlerlig hilsen fra Poul Viesmose, "Emeritus d 5"

Let vind Mellem vind Hård vind

Let vind Mellem vind Hård vind Forsejl Fok Som udgangspunkt skal skødepunktet S være i et punkt på skødeskinnen, hvor en tænkt linje fra midten M af forliget skærer gennem skødebarmen. På en gennemsnitsbåd i mellem luft, skal dybden

Læs mere

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Trim og andet godt En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Begyndelsen Lad mig først med, at sige at denne gennemgang, kun skal ses som vejledende. Det er ikke den ende gyldige sandhed, men et udtryk

Læs mere

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE:

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE: TRIM FOR TURSEJLERE: NEMT TRIM AF GENUA OG FOK HER VISER SEJLMAGER LARS JENSEN HVORDAN MAN LET, OG UDEN BØVL, TRIMMER SEJLGLÆDEN FREM I CRUISING-BÅDEN MED FOK OG GENUA. TEKST HENRIK HANSEN & LARS JENSEN

Læs mere

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen erer dit rig- og sejltrim l trim af bådens rig. EN gør for at sejle hurtigt. Trimning handler bare i lige så høj grad om at få en komfor- tabel sejlads i al slags vejr. Når jeg er med familien på sommertur,

Læs mere

Optimist Trim Guide fra UK Sails

Optimist Trim Guide fra UK Sails Optimist Trim Guide fra UK Sails Der er ikke nogen præcis facitliste på hvordan vores Optimistsejl skal trimmes. Det afhænger nemlig af flere faktorer, bl.a: Sejlerens vægt Sejlerens fysiske styrke Sejlerens

Læs mere

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler Manual 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler 7. Nyt fra SUPERNOVA. - Mangler 8. Stikordsregister. - Mangler Trampolinens

Læs mere

Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails.

Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails. Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails. Af Jan Hovald Petersen En spændende aften, hvor mange vigtige trim muligheder og nye sejltyper blev gennemgået. Og mange interessante

Læs mere

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Rorsmand Kryds Spiler op Trim til Gør spiler klar Spiler op -Storskøde - Hækstag -Hiv spiler op - Meld spiler oppe - Slæk hækstag, men så

Læs mere

Mads Christensen Trim til tur 2017 Egå

Mads Christensen Trim til tur 2017 Egå Mads Christensen nesails Annual Meeting Trim til tur 2017 Egå www.onesails.com Amsterdam 20.11.2014 Agenda 1. Sejl og forberedelser 2. Mastetrim 3. Trim af sejl 4. Sejldug 5. Vedligehold 6. Spørgsmål Agenda

Læs mere

Introduktion af William Friis-Møller. Sejlads erfaring:

Introduktion af William Friis-Møller. Sejlads erfaring: Velkommen Introduktion af William Friis-Møller CV 2 år rådgivende ingeniør firma i Køge 2 år planlægger på Helsingør Værft 25 år Teknisk Chef (Skibsaptering) 4 år Service Chef hos X-Yachts 1½ år Sælger

Læs mere

BÅDEJER. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen BÅDEJER SEJLER bringer i 2015 en serie på fire artikler om, hvordan du optimerer dit rig- og sejltrim og får den bedste sejladsoplevelse. Første artikel er en guide til trim af bådens rig. Her er gode

Læs mere

H-BÅD TRIMGUIDE. Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl.

H-BÅD TRIMGUIDE. Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl. H-BÅD TRIMGUIDE Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl. De angivne værdier er erfaringsværdier og kan afhængigt af de enkelte båd- og

Læs mere

Trimguide til cruisingsejlads

Trimguide til cruisingsejlads Trimguide til cruisingsejlads www.northsails.dk Nye sejl Nye sejl Nye sejl giver ekstra sejlglæde Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig

Læs mere

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS NYE SEJL GIVER EKSTRA SEJLGLÆDE Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig for cruisingsejlere, for det handler

Læs mere

Håndbog i Meginjollen

Håndbog i Meginjollen Et nyt Sprog Håndbog i Meginjollen af Finn R. Andersen (Megin 443) Et nyt sprog En god ven af mig bor i Mexico City langt fra havet og sejlbare søer. I forbindelse med sin uddannelse skulle han tilbringe

Læs mere

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam Mads Christensen nesails Annual Meeting Trimaften Snekkersten 2018 www.onesails.com Amsterdam 20.11.2014 Agenda 1. Sejl og forberedelser 2. Mastetrim 3. Trim af sejl 4. Sejldug 5. Vedligehold 6. Spørgsmål

Læs mere

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene.

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene. Information om tilrigning af 29er og sejlads tips 1. udgave 29er tilrignings manual 29eren er enkel og tilrigges på få minutter. Du skal først sikre dig at alle fald, vant og forstag er klar og uden knuder.

Læs mere

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE)

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE) 1 af 7 1 Formål Formålet med disse bestemmelser er at sikre, at bådene i denne klasse er så ens som muligt i relation til fart og sikkerhed. 2 Sikring af ensartede både 2.1 Specialklubbens bestyrelse har

Læs mere

Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag

Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag Båden under vandlinien Hvorfor er min bund vigtig? En god start på sæsonen Holder ikke sæsonen ud Opsætning af rig

Læs mere

D. 20. juni 1997 Trimanvisninger for Tejsten Let vind: Frisk vind: Mellemvind: Læns: Hold stor krumning i sejlene. Slæk på bomudhal, Cunningham og hækstag. Skødepunkter for forsejl sættes forud. Der må

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 1 Grundlæggende sejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO

Læs mere

HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE. Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet

HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE. Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet LEMVIG SEJLKLUB Postbox 173 7620 Lemvig Sejladsudvalget Januar

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015 Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Hvad hedder udstyret på optimistjollen Længde: Bredde: Skrogvægt: 230 cm 113 cm 35 kg Sejlareal:

Læs mere

Grundlæggende trim og træning

Grundlæggende trim og træning Grundlæggende trim og træning Introduktion Det er vigtigt at alle der har en Wayfarer jolle får den optimale fornøjelse ud af det. I det følgende er der gjort meget ud af at beskrive hvilke ting der gør

Læs mere

Rigtrim en brugbar arbejdsgang

Rigtrim en brugbar arbejdsgang RIGTRIM SEJL OG RIG HÅNDBOG I TRIM Rigtrim en brugbar arbejdsgang Bogen er lige udkommet på forlaget Blue Ocean Media. Bag udgivelsen står Øyvind Bordal, mangeårig journalist for Bådmagasinet og fotograf/

Læs mere

Sejlads på HMI. - en introduktion

Sejlads på HMI. - en introduktion Sejlads på HMI - en introduktion Forord Formålet med dette lille hæfte, er at forberede dig på sejlads. Hæftet skal kunne bruges som et lille opslagsværk til sejlads, og til reglerne på HMI! Sejlerlærerne

Læs mere

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Side I Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Formålet med hæftet er at man på forhånd har mulighed for at danne sig

Læs mere

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003.

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Klasseregler: Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Formålet med klassereglerne: Formålet med reglerne er, at bådene på sigt vil blive mere ens, hvad angår rig og sejl. Reglerne

Læs mere

Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version

Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version 1-2013 Rorsmand Kryds kurs (ved Start) Trim til kryds - Storskøde/løjgang - Hækstag - Fok Ind - tjek læen - Outhaul justeres - Evt. fald/ Cunningham/

Læs mere

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist Sæl diplom Tømme båden for vand. Svømme m med redningsvest Få båden til at ligge stille i vindøjet og få den til at sejle igen. Lave råbåndsknob og ottetalsknob. Nævne navnene på holdkammeraterne og træneren.

Læs mere

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler SeaWind klasseregler 1. GENERELT OM KLASSEN: SeaWind er en entypebåd. Klassens mål er kapsejlads, hvor skipperens dygtighed til at trimme og sejle båden vil være afgørende for at vinde. Reglernes hensigt

Læs mere

kapsejlads start bådhåndtering bådfart taktik & strategi

kapsejlads start bådhåndtering bådfart taktik & strategi Bådhåndtering 4.3 Her starter al kapsejlads det her er bunden af pyramiden. En almindelig mandskabs-størrelse i en kølbåd er 4-8 personer, og når så mange hænder skal arbejde sammen på meget lidt plads

Læs mere

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF ANVENDTE BEGREBER Når et begreb anvendes som defineret herunder, er det skrevet i kursiv. Andre begreber, som har betydning i regel 42, er

Læs mere

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS NYE SEJL GIVER EKSTRA SEJLGLÆDE Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig for cruisingsejlere, for det handler

Læs mere

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer & e-twist by lars from Evosion 34 performance racer Evosion 34 Evosion 34, et nyudviklet koncept. En anderledes performance racer, der sætter nye standarder for, hvad man kan forvente af komfort, anvendelighed

Læs mere

Denne artikel stammer fra Bådnyt nr. 3/81. I det pågældende nummer af Bådnyt står: Stof fra bladet må i Danmark kun citeres med tydelig

Denne artikel stammer fra Bådnyt nr. 3/81. I det pågældende nummer af Bådnyt står: Stof fra bladet må i Danmark kun citeres med tydelig Denne artikel stammer fra Bådnyt nr. 3/81. I det pågældende nummer af Bådnyt står: Stof fra bladet må i Danmark kun citeres med tydelig kildeangivelse. Artikler og billeder i Bådnyt kan ikke uden forlagets

Læs mere

Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads:

Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads: 1 Dansk Knarr Klub Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads: Gyldigt klassebevis: For at starte som klassebåd i kapsejlads skal båden være udstyret med et gyldigt klassebevis. Klassebeviset er udstedt

Læs mere

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr.

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr. MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Bygger:.. Bygge:.. Produktionsår:. BB 10 meter Registrerings: Nation Sejl DANSK BB10m KLUB Sejl:... Bygge:... Byggeår:... Ejers Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:...

Læs mere

Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb.

Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb. Tilbud 25840 Hans Jørgensen Havløkkevej 9 4600 Køge 4600 Køge Kundenr: 53652404 København d. 8. oktober 2007 Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb.

Læs mere

Kaldes også lænsestag, slørstag eller hækstag. Wire, der går fra mastetop til hækken til støtte for masten Ankerlys

Kaldes også lænsestag, slørstag eller hækstag. Wire, der går fra mastetop til hækken til støtte for masten Ankerlys Vinklen mellem den styrede kurs og den sejlede kurs Afdrift Afrigger At tage hele riggen af båden Agten for tværs En. ca. retning i forhold til båden mellem tværs og agter Agterlys Hvidt lys, der lyser

Læs mere

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 1 KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 2011 afsnit indhold side nr. 1. Almindelige bestemmelser 2 2. Skrog, dæk, ror, køl og aptering 2 3. Mast, bom, spilerstage, stående og løbende rig 3 4. Sejl 4 5. Sikkerhedsudstyr

Læs mere

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015 Praktisk sejlads udarbejdet af skoleudvalget 24. februar 2015 Indhold Sikkerhed 3 Forsikringsforhold............................. 3 Søvejsregler................................ 3 Kulde...................................

Læs mere

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion.

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion. KLASSEBESTEMMELSER FOR LUFFE 37 februar 2013 Seneste ændringer ( 2. 9. stk. b & c, 10. stk. b, 15, 16. stk. 1 samt 18. stk. a.) vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling den 31. januar 2013 i Nyborg.

Læs mere

Tegnet af Peer Bruun Inspireret af vikingeskibene

Tegnet af Peer Bruun Inspireret af vikingeskibene Tegnet af Peer Bruun Inspireret af vikingeskibene Længde: 465 cm Bredde: 162 cm Skroghøjde: 70 cm Vægt : 145 kg Flydetanke: 300 liter Ballast: 100 kg Dybdegang: 30/68 cm Sejlarial: 10 m2 CE godkendt til

Læs mere

279 kr. med de to bøger. vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Medlemsblad Nr.

279 kr. med de to bøger. vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Medlemsblad Nr. Medlemsblad Nr. 36 februar 2014 Klubpakken med de to bøger 279 kr vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Afbestillingsfrist 24. februar. Bøgerne leveres primo marts

Læs mere

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE Ouantum Sails 2012 Grafisk tilrettelæggelse Flemming Hansen www.sejlernyt.dk Tegninger og foto: Quantum Sails

Læs mere

Brugte forsejl, salgsliste

Brugte forsejl, salgsliste Brugte forsejl, salgsliste Salgsbetingelser for brugte sejl: Priserne på vore brugte sejl er sat så tilpas lavt for at sikre dig at du får mest muligt sejl for pengene. Når vi sætter et sejl på listen,

Læs mere

Kapsejladsreglerne. Tirsdagskapsejlads Bugt Kredsen. April 2008, Søren Badstue

Kapsejladsreglerne. Tirsdagskapsejlads Bugt Kredsen. April 2008, Søren Badstue Kapsejladsreglerne Tirsdagskapsejlads Køge Bugt Kredsen April 2008, Søren Badstue Definitioner Holde klar: En båd holder klar når den anden båd ikke skal ændre sin kurs. Plads er den plads en båd behøver

Læs mere

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE MÅLESKEMAER 2005 SPÆKHUGGER NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Sejl: DEN... DASP bygge:... Byggeår:... Ejer: Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:... 01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 01.07 01.08 A.11.3 D.8.2

Læs mere

RIGNING af K.A.S. skolebåde

RIGNING af K.A.S. skolebåde RIGNING af K.A.S. skolebåde Materialer Der anvendes følgende materialer: Stående rig: Rustfri 6-slået 7 mm stålwire med et splejset øje i den ene ende og en kovs splejset i den anden ende. Splejsene er

Læs mere

Grundlagt i 1954 af Paul Elvstrøm Idag er vi Europas største sejl-loft R&D & Design bliver varetaget af Jesper Bank her i Aabenraa Vi producerer i

Grundlagt i 1954 af Paul Elvstrøm Idag er vi Europas største sejl-loft R&D & Design bliver varetaget af Jesper Bank her i Aabenraa Vi producerer i Grundlagt i 1954 af Paul Elvstrøm Idag er vi Europas største sejl-loft R&D & Design bliver varetaget af Jesper Bank her i Aabenraa Vi producerer i Danmark Vi er ca. 80 ansatte i moderselskabet Ledende

Læs mere

BESTYRELSEN... WVVW.IMAGE.DKI~L23 HJEMMESIDE FORMAND D~356 MICHAEL PEDERSEN PANDEBJERGVEJ NYKØBING F. TLF.

BESTYRELSEN... WVVW.IMAGE.DKI~L23 HJEMMESIDE  FORMAND D~356 MICHAEL PEDERSEN PANDEBJERGVEJ NYKØBING F. TLF. TOOO 6l. POSTADRES ERETBLAD BESTYRELSEN... FORMAND D~356 MICHAEL PEDERSEN PANDEBJERGVEJ 338 4800 NYKØBING F. TLF.: 54 85 O3 86 DIMSEKASSEN + NYE IDEER KAPSEJLAD8 NÆSTFORMAND D-129 MOGENS DILLING-HANSEN

Læs mere

Sådan bliver man dus med sin spiler

Sådan bliver man dus med sin spiler Sådan bliver man dus med sin spiler I den fjerde artikel i serien Sejl bedre Elvstrøm viser hvordan kan du læse om, hvordan du skal indrette din båd til spilersejlads, hvordan du sætter spileren, hvordan

Læs mere

Pyntegræskar Rund. Materialer: - Easy Care Cotton Merino fra Mayflower - Hæklenål 3 - Fyld

Pyntegræskar Rund. Materialer: - Easy Care Cotton Merino fra Mayflower - Hæklenål 3 - Fyld Pyntegræskar Rund Materialer: - Easy Care Cotton Merino fra Mayflower - Hæklenål 3 - Fyld Forbrug ca.: Lille: 18g Stor: 25g Forkortelser: M: Maske Lm: Luftmaske Fm: Fastmaske Hstm: Halvstangmaske Bml:

Læs mere

Sejleraften med tema Mast og Rig

Sejleraften med tema Mast og Rig Sejleraften med tema Mast og Rig foredrag af firmaet JOHN MAST s direktør, Steen Christensen. Af Jan Hovald Petersen Der var mødt ca. 25 personer til aftenens foredrag, der mest skulle handle om master

Læs mere

Brugte forsejl, salgsliste

Brugte forsejl, salgsliste Brugte forsejl, salgsliste Salgsbetingelser for brugte sejl: Priserne på vore brugte sejl er sat så tilpas lavt for at sikre dig at du får mest muligt sejl for pengene. Når vi sætter et sejl på listen,

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen.

En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen. En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen. Hjemmeside: www.albinvega.dk mailto: vegateknik@albinvega.dk Vegaen er en stærk,

Læs mere

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007

OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007 OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007 Her bor Quantum Sails... 5 Quantum Sails Danmark... 6 Cruising linie...

Læs mere

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE Ouantum Sails 2017 Grafisk tilrettelæggelse Flemming Hansen www.sejlernyt.dk Tegninger og foto: Quantum Sails

Læs mere

Quantum Fusion M Smartsail

Quantum Fusion M Smartsail Quantum Fusion M Smartsail Redigeret januar 2005 Side 1 Det begynder med et 3 dimensionalt design af sejlet, hvad enten det Fusion Radial eller Fusion M. Redigeret januar 2005 Side 2 Q Fusion M SmartSails

Læs mere

Sejlermappe Sejlklubben Sundet 2003, 2006

Sejlermappe Sejlklubben Sundet 2003, 2006 Sejlermappe Sejlklubben Sundet 2003, 2006 Sejlermappen 1. udgave, 1. oplag 2003 Copyright 2003, 2006 Sejlklubben Sundet Forfatter: Lars Nielsen/Morten Wittrup Forlagsredaktion: Sejlklub Sundets skoleudvalg

Læs mere

TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD. Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer:

TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD. Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer: TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer: Linietegning Olle Enderleins konstruktion nr. 395-1 (17/9-1969) eller modificeret udgave dateret d.

Læs mere

Drabanternes»drabelige«kamp

Drabanternes»drabelige«kamp 100 siders fordybelse når du rigtig skal slappe af OPDATERING AF ELEKTRONISK SØKORT: Sådan gør du og så meget koster det Drabanternes»drabelige«kamp 70 er kølbåd med stærkt jollepræg er genfødt Sådan får

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Fokus på tursejlads artikel nr. 11

Fokus på tursejlads artikel nr. 11 Fokus på tursejlads artikel nr. 11 En sommer går på hæld og mange af os har sejlet i vores dejlige både på tur- og kapsejlads. Dette år er et særligt år med fejringen af vores gamle Folkebåd. 75 år er

Læs mere

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning Multibænk inkl. bænkpres stativ Dansk Brugervejledning Sådan samler du din nye træningsbænk. Fastgør bagerste fod til ramme: 1. Fastgør bagerste fod til ramme vha. 1 stk. bolt (70 x 6 mm), 2 stk. spændeskiver

Læs mere

EASYLOCK 1, MINI, MIDI & MAXI

EASYLOCK 1, MINI, MIDI & MAXI Danskproducerede kvalitetsprodukter. Easy produkterne er fremstillet af firmaet BSI i Haderslev, som har leveret 1. klasses kvalitetsgrej til alverdens sejlbåde i over 30 år. Klassisk design der er produceret

Læs mere

Sejlmagerlinien Yachtsejl. Sejldesign og proces

Sejlmagerlinien Yachtsejl. Sejldesign og proces Sejldesign og proces Side 1 Indhold: 1. Design og dokumentation 1. Opmåling af eksisterende båd liggende i vandet 2. Opmåling af eksisterende sejl. 3. Anvendelse af klasseregler til en bestemt bådtype.

Læs mere

YNGLING Tovværk & Sømandskab

YNGLING Tovværk & Sømandskab YNGLING Tovværk & Sømandskab Udgave Oktober 2004 Side Indhold 2 Knob og stik 7 Taklinger 9 Splejsninger 14 Navnestof 21 Sejludtryk 25 Manøvre 29 Sikkerhed 30 Vigeregler 33 Yachtflaget - Opgaver Udarbejdet

Læs mere

MEGINbowlen 2007 på Strynø

MEGINbowlen 2007 på Strynø MEGINbowlen 2007 på Strynø Strynø og Smakkecentret dannede en perfekt ramme om MEGINbowlen 2007 - dejligt vejr, god vind og spændende sejlvand, meget bedre kan det ikke blive. Der var 15 både til start,

Læs mere

Instruktørerne på sejlerskolen skal sikre, at dette formål kan opfyldes for den enkelte elev.

Instruktørerne på sejlerskolen skal sikre, at dette formål kan opfyldes for den enkelte elev. Instruktørpolitik og uddannelse af instruktører Mål og formål Kvindelig Sejlklubs sejlerskole har et ambitiøst mål om at uddanne dygtige sejlere. Klubben har siden 1951 drevet en officielt anerkendt sejlerskole,

Læs mere

Fokus på tursejlads - nr. 13

Fokus på tursejlads - nr. 13 Fokus på tursejlads - nr. 13 Efter en helt igennem fantastisk sommer med mange solskinstimer og mange gode timer på vandet, må jeg sige, at denne sommer bliver husket i mange år frem. Det gode og stabile

Læs mere

Megin Teorihæfte. Frederikssund Maritime Børne- og unge center, Sejlerskolen

Megin Teorihæfte. Frederikssund Maritime Børne- og unge center, Sejlerskolen Megin Teorihæfte Frederikssund Maritime Børne- og unge center, Sejlerskolen Indholdsfortegnelse Side 2 Indholdsfortegnelse... Megin, mål og vægt... Hvad hedder det... Sejl & udstyr... Sejlerudtryk... Terminologi...

Læs mere

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører:

5 GODE RÅD. Denne bog tilhører: SØMANDSBOG Denne bog tilhører: 5 GODE RÅD 1 Lær at sejle Ha styr på, hvordan du redder en mand ombord igen 2 Hold dit grej i orden Giv dit udstyr og motor et sikkerhedstjek 3 Planlæg din tur Tjek søkort,

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Nr. 12. Fokus på tursejlads

Nr. 12. Fokus på tursejlads Nr. 12. Fokus på tursejlads En ny sejlersæson lokker forude, og mange af jer har måske klargjort båden og bestilt vognmand. Det er altid dejligt at se båden glide ned i sit rette element og høre den velkendte

Læs mere

Baby Bunnies Mini. Materialer: - Rainbow 8/4 - Hæklenål 2,5-2 sæt Sikkerhedsøjne 6 mm - Fyld

Baby Bunnies Mini. Materialer: - Rainbow 8/4 - Hæklenål 2,5-2 sæt Sikkerhedsøjne 6 mm - Fyld Baby Bunnies Mini Materialer: - Rainbow 8/4 - Hæklenål 2,5-2 sæt Sikkerhedsøjne 6 mm - Fyld Mål: Ca. 11 cm høj Forbrug: Ca. Fv. A: 50g Fv. B: 8g Fv. C: 6g En lille smule lyserød til snude Forkortelser:

Læs mere

Øjesplejsning, wiresplejsning og takling

Øjesplejsning, wiresplejsning og takling Øjesplejsning, wiresplejsning og takling i flettet tovværk Det her er den bedste beskrivelse af splejsning i flettet tovværk, jeg har set. Den var i "Båden i dag" nr. 4, 1977, dengang flettet tovværk var

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Kattegatbåd SVALEN. Hovedskibsregst. for Kgr. Danmark 1894-1927, side 199 bind III. H. 226.

Kattegatbåd SVALEN. Hovedskibsregst. for Kgr. Danmark 1894-1927, side 199 bind III. H. 226. Kattegatbåd SVALEN Kort beskrivelse af skibets tidligste historie, som den er fundet og dokumenteret af bådebygger Hans Bendix og Jes Kroman, SKIBSBEVARINGSFONDEN. SVALEN er bygget af bådebygger Andreas

Læs mere

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood

Sejlmagerlinien Sprayhood og Bådkalecher. Syning af sprayhood Syning af sprayhood Side 1 Indhold: 1. Valg af fremstillings metode 1. 2. 3. 4. Sprayhood fremstilles efter eksisterende model Sprayhood fremstilles efter gammel sprayhood Sprayhood fremstilles efter måltagning

Læs mere

SJOV JOLLE. til hele familien

SJOV JOLLE. til hele familien TEKST HENRIK HANSEN FOTO HENRIK HANSEN & BENETEAU SJOV JOLLE til hele familien First 14 med gennaker fra franske Beneteau er en helt ny, enkel og let jolle, der kan sejles fleksibelt som enmands- eller

Læs mere

EASYLOCK 1, MINI, MIDI & MAXI

EASYLOCK 1, MINI, MIDI & MAXI Danskproducerede kvalitetsprodukter. Easy produkterne er fremstillet af firmaet BSI i Haderslev, som har leveret 1. klasses kvalitetsgrej til alverdens sejlbåde i over 30 år. Klassisk design der er produceret

Læs mere

FBAVARIA 32 CRUISER: 54 BÅDMAGASINET SEJL

FBAVARIA 32 CRUISER: 54 BÅDMAGASINET SEJL FBAVARIA 32 CRUISER: Scenen var sat med en usædvanlig barsk sø, da vi sejlede den helt nye Bavaria 32 Cruiser på Middelhavet i frisk mellemluft. Vi forventede derfor at vi skulle ud og banke i søerne med

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

SOLSEJL / AWNINGS SOLSEJL / SUNSHADE SOLSEJL HÆNGENDE SUNSHADES FREE HANGING SOLSEJL STÅENDE SUNSHADES FREE STANDING

SOLSEJL / AWNINGS SOLSEJL / SUNSHADE SOLSEJL HÆNGENDE SUNSHADES FREE HANGING SOLSEJL STÅENDE SUNSHADES FREE STANDING BLUE PERFORMANCE programmet omfatter tovposer til fald og skøder, solsejl i forskellige versioner, lugecovers med myggenet, en række forskellige afdækninger samt en serie tasker. Alle produkter er professionelt

Læs mere

Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens.

Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens. Om anker, kæder og ankring Dette er et emnet der kan få en hvilken som helst forsamling sejlere ophidset. Alle har en mening og det er sjældent at to meninger er ens. Der er fire elementer der har indflydelse

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

BÅDMAGASINET s KAPSEJLADSSKOLE 2007-08

BÅDMAGASINET s KAPSEJLADSSKOLE 2007-08 BÅDMAGASINET s KAPSEJLADSSKOLE 2007-08 INDHOLDSFORTEGNELSE Optimere chancerne inden start...2 Startskuddet og de første 5-10 minutter...4 Efter de første 5-10 minutter: Resten af vejen til krydsmærket...7

Læs mere

Vinterunderholdning 2

Vinterunderholdning 2 Vinterunderholdning 2 Sune Thorsteinsson Dec 2011 Repetetion af Sidste gang Lidt mere om Sejlet og finnen Sammensætning Hvordan sejler man i forhold til vinden? Vi skal kigge på følgende begreber: Vindretning

Læs mere

Rødhætte. Sød, blød og charmerende Strikket i uld og filtet i maskinen

Rødhætte. Sød, blød og charmerende Strikket i uld og filtet i maskinen Rødhætte Fritidsgarn et nøgle i hver farve: Hudfarve, sort, brun, lys rød, mørk rød Strømpepinde 5 mm Strikket oppefra og ned. Altså: Hoved, hals, krop og ben Derefter arme og andet tilbehør Sød, blød

Læs mere

MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret februar 2009

MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret februar 2009 Quantum Sail Design Group (Tidl. Dan-Sails) Side 1 Side 2 Quantum Sail Design Group (tidl. Dan-Sails) Quantum Sail Design Group (Tidl. Dan-Sails) MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden

Læs mere