LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9. Version 1.0 (original) 2004 Forfatter: Carsten Riis Version Revideret v.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LabVIEW 7.1 - Laboratorieøvelse, DAO 2005 1/9. Version 1.0 (original) 2004 Forfatter: Carsten Riis Version 1.1 2005 Revideret v."

Transkript

1 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 ØVELSESVEJLEDNING TIL DAO LABORATORIEØVELSER 2005 Version 1.0 (original) 2004 Forfatter: Carsten Riis Version Revideret v. Peter Johansen Indhold Forord...1 LabVIEW på IHA...1 Simuleret dataopsamling eller Dataopsamling i LabVIEW...3 Kontinuert Dataopsamling...3 Opgaveformulering:...4 Trin 1 (Dataopsamling)...4 Trin 2 (Frekvensanalyse og filter)...5 Trin 3 (Vibrationsovervågning)...6 Test og optimering...6 Intro-øvelser...7 Forord Formålet med denne øvelse er at blive fortrolig med dataopsamling og analyse med LabVIEW og med grafisk dataflow-orienteret programmering. Selvom LabVIEW er et velstruktureret og dedikeret værktøj til dataoopsamling og analyse, skal man ikke forvente at nå enormt langt på de få øvelsestimer der er afsat til øvelserne i DAO, og desværre er der heller ikke mulighed for at alle kan sidde ved en computer der er forsynet med et dataopsamlingskort. Derfor er øvelsen delt op i en række mindre øvelser eller trin, som alle stiler imod et større færdigt program. Start derfor fra begyndelsen og byg programmet op efterhånden som fortroligheden melder sig. Til de der aldrig har forsøgt sig med LabVIEW er der sidst i noten angivet nogle enkle begynderøvelser, hvor man bliver lidt fortrolig med basale LabVIEW-begreber som Wiring-teknik, kontroller og indikatorer, arrays, grafer og opbygning af subrutiner. LabVIEW begreber skrevet i kursiv kan slås op i online-hjælpen. LabVIEW på IHA EIT-afdelingen på Ingeniørhøjskolen har erhvervet institutlicens til LabVIEW 7.1, med stort set alle tilføjelsespakker og fuld funktionalitet. Til øvelsen er dog kun basispakken med DAQ-mx nødvendig. Som studerende må man installere programmet på sin private maskine dette kan gøres fra nettet under apps-drevet (W:\EIT\LabView71). Erfaringsmæssigt skal LabVIEW være installeret på harddisken for at fungere optimalt. Instruktion og serienummer findes i en textfil i samme folder som installationsbibliotekerne. Sørg ligeledes for at der på PC en udover LabVIEW er installeret NI-DAQ 8.00 (W:\EIT\NIDAQ800). Dette installerer programmet Measurement and explorer der indeholder hardware drivers til NI-dataopsamlingskort der kan bruges sammen med LabVIEW. Skolen har desværre ikke dataopsamlingshardware til øvelses-pc erne, men i den ny NI-DAQ er det muligt at installere en simuleret driver til et fiktivt dataopsamlingskort. Der findes en vejledning under ITafdelingens web-helpdesk\programmer der instruerer i hvorledes dette gøres. Dette anbefales gjort før øvelsen udføres.

2 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Simuleret dataopsamling eller... Selvom det er muligt at anvende en NI simuleret driver, vil der til øvelsen blive behov for at bruge en dedikeret simulater der er blevet udviklet med flere muligheder. Kort fortalt fungerer den på følgende måde: Man kan indstille to eller flere simulerede kanaler som sinus eller firkant. Man kan mixe sinus-signaler med 3 forskellige frekvenser og amplituder pr. kanal (kun én ved firkant) Støj kan tilføjes for at simulere realisme. Det fiktive kort har et input range på +/- 5V Ved tryk på knappen øverst til venstre simuleres signal fra maskinovervågning. Instrumentet har samme parameter-konfiguration som DAQmx Read.vi og kan således blot erstattes med denne for at køre simuleret. Sidder man med et DAQ-kort, bør man jo bruge den rigtige Read-funktion. Data kommer ud som en Waveform data-type. Denne type indeholder information om tid og samplerate (via t 0 og dt) samt data organiseret som et 1D Array. Waveforms er en del af det nye LabVIEW, og mange funktioner understøtter datatypen. De enkelte data i en waveform kan pilles ud, hvis man har instrumenter der ikke understøtter waveforms: For at simulere korrekt skal instrumentet dog wires med information om sample-rate. Error informationer fra forudgående instrumenter negligeres, og instrumentet returnerer altid no error. Prøv jer frem med forskellige indstillinger af simulatoren, og se for eksempel hvad der går galt når f s <2f ø.

3 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Dataopsamling i LabVIEW Man husker selvfølgelig til enhver tid, at man ved dataopsamling er bundet af Nyquists samplingsteorem. (f s > ½f max ) Det er altså ikke gjort ved blot at placere et digitalt filter på indgangen, hvis signalets frekvensindhold er højere end halvdelen end samplingsfrekvensen. Udover at tage stilling til samplingsfrekvens, gain, bufferstørrelser etc. er der grundlæggende to måder at opsamle data, - i blokke eller kontinuert. I den stillede opgave er der lagt op til at anvende kontinuert dataopsamling, da dette giver en større indsigt i hvad der foregår under programafviklingen. Man kunne f.eks. forestille sig at man skulle gemme de opsamlede data til harddisken, og her er det vigtigt at der er kontinuitet mellem blokkene: Kontinuert Dataopsamling Når man laver kontinuert dataopsamling i LabVIEW er der en række VI s man slipper bedst af sted med at anvende. Man skal nemlig her sikre at ingen data går tabt, dvs. dataopsamlingen skal sættes i gang, og fortsætte selvom man bruger processortid på beregninger analyse og opdatering af skærm. Start derfor med at blive fortrolige med disse. Her er eksemplet Cont Acq&Graph Voltage Ext Clk.vi DAQmx Create Channel Her initieres opsamling med kanal, max og min og andre kanalparametre. DAQmx Timing og Start Her times og startes opsamling. Herefter kommer data væltende, og skal læses fra buffer. DAQmx Read Her læses data fra bufferen med parameteren: Samples to read. Denne kan erstattes med simulator. DAQmx Clear Task Her afsluttes opsamlingen, og ressourcer frigives.

4 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Opgaveformulering: Der ønskes opbygget et dataopsamlingssystem (program) med følgende funktion (brug eventuelt det nævnte eksempel som skelet): Trin 1 (Dataopsamling) Kontinuerlig dataopsamling og monitorering i to kanaler. Kontrol af størrelsen af det monitorerede tidsvindue (samples to read). Fastlæggelse af samplingsfrekvensen (strukturering) Bestemmelse og monitorering af signalets peakværdi og RMS-værdi i tidsområdet 1 Kanalvælger : for hvilken fysisk kanal gælder målingen. Eksempel på præsentation på skærmen: Stopknappen skal afbryde eksekveringen af den kontinuerte opsamling. Optimering: Brug en rulleskakt (menu-ring) som kanalvælger. Prøv at lave og anvende et SubVI (subrutine) som modtager en Waveform, og returnerer parametrene RMS, peak-værdi, pp-værdi og middelværdi af blokkens data. Et sub-vi kreeres ved at Wire frontpanelets kontroller (indparametre) og indikatorer (udparametre) til instrumentets connectorblok i øverste højre hjørne. Her refereres til introøvelsen bagerst i noten. 1 Husk på at ved kontinuert dataopsamling vil man have behov for at fastlægge en periode i tidsområdet, eller et antal samples, for bestemmelse af disse parametre. Dette kunne for eksempel være antallet af samples man læser af gangen og opdaterer sin graf med på skærmen.

5 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Trin 2 (Frekvensanalyse og filter) Systemet udbygges med følgende funktioner: Digital filtrering af det indkomne signal: Båndpas-filter med specificeret low- og high cut-off Filter skal kunne enables/disables Monitorering af Power Spectrum for det viste tidssignal. Desuden gælder: Filteret skal gælde for den kanal der er valgt i skakten Monitor-tidsvinduet skal kun vise den valgte kanal (efter evt. filtrering) Til filter og power-spektrum kan anvendes disse djævelske og nymodens ekspress-vi s. Her kan man dog ikke i samme grad vælge filtertype og orden fra panelet Optimering Grafen for frekvensspektrum bør kunne vælges mellem lineær og logaritmisk akse. Prøv evt. At lave et stav-plot

6 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Trin 3 (Vibrationsovervågning) Systemet tænkes nu anvendt til at overvåge vibrationer fra en roterende motor. En vibrationstransducer (f.eks. et piezoelektrisk accellerometer) er fastgjort til maskinen, og en signaltilpasningsenhed omdanner dette signal til et spændingssignal proportionalt med vibrations-hastigheden. Ved full scale (±5V) er peak-vibrationen ±10-1 m/s. (svarende til 160 db med reference i 10-9 m/s)? : Hvad er det mindste accellerationsniveau I vil være i stand til at detektere med dette system (forudsat der anvendes en 12 bit konverter, og signaltilpasningen tænkes lineær og støjfri) Foretag følgende ændringer / tilføjelser: Få y-aksen til at vise vibrationen i [m/s] i stedet for [V] Tilføj 2 indikatorer (søjle-barer) der monitorerer målt RMS og peak-værdi i [db] med reference i 10-9 m/s Tilføj 2 kontroller, hvor der er mulighed for at sætte et alarmniveau for RMS og peak i [db] Ved overskridelse af et alarmniveau skal brugeren gøres opmærksom på dette ved hjælp af en standard dialogbox med passende tekst. Overvej hvad der skal ske med den fortsatte dataopsamling når en sådan hændelse indtræffer... Test og optimering Når man har opbygget sit instrument bør man naturligvis teste det på en maskine med et dataopsamlingskort, og input fra en ekstern signalgenerator. Vær her opmærksom på følgende: Man bør absolut holde sig indenfor det spændingsområde som kortet er konfigureret til. For LAB-PC+ kortet er dette oftest +5V til 5V. Kortet er som udgangspunkt konfigureret til NRSE (non referenced singled end) hvilket betyder at alle input deler stel med kabinettet. Vælger man en samplingsfrekvens højere end kortet tolererer, melder kortet fejl, og dataopsamling terminerer. Samplingsfrekvensen gælder for sampling i én kanal, - ved flere kanaler må båndbredden deles mellem disse. Forsøger man at eksekvere sit dataopsamlingsprogram på en maskine uden AD-kort, vil programmet melde fejl, også selvom run-knappen antyder at systemet fungerer. LabVIEW har også ganske glimrende Debug-faciliteter i menuen for diagram Highlight execution kan anvendes til at gennemskue forløbet af eksekveringen, og man kan også single-steppe eller sætte breakpoints. En Profiler er også nyttig til at optimere programmet. Prober kan (bør) anvendes i flæng: Man placerer en probe ved at højreklikke på wiren hvor proben ønskes.

7 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Intro-øvelser Start her hvis du ikke har prøvet LabVIEW før, eller ikke føler dig fortrolig nok med programmet til at starte på den egentlige øvelse. Husk at dele af koden kan anvendes i koden til selve øvelsen. Dette er således et 'Hello World' til LabVIEW programmering. En god start er også at dykke nede i programmets Tutorial, eller i en af de hands on-courses der forefindes på NI's hjemmesider, eller Campusnettet. De fundamentale ting der indlæres ved disse små øvelser omhandler kontrolstrukturer (for-løkke) arrays, kontroller og indikatorer, samt opbygning og opsætning af en lille subrutine. Nogle meget brugte genveje : Tab-tast : skift mellem værktøjer (wire, pil, pensel mm.) Ctr-E : Toggle mellem diagram og panel Ctr-B : Fjern 'Bad wires' Herudover gælder gængse Windowsgenveje med cut, paste, gem, åben etc. Højre museknap er også en stor hjælp. Intro 1 Lav en sinusgenerator - der returnerer et 1D array med punkter på en sinuskurve: Kontroller : antal punkter, antal perioder og amplitude. Afbild de genererede data i en graf. Intro 2 Udbygning : addér en konstant hvidstøj (random) til kurven, samt et variabelt offset, og se resultatet.

8 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Intro 3 Lav et sub-vi til bestemmelse af følgende beskrivende parametre : Indikatorer RMS-værdi Middelværdi Peak-værdi Peak to peak værdi Kontroller Input : array af real. Connector Pane Intro 4 Test dit VI ved at bruge det i generatoren fra punkt 1 Passer sammenhængene f.eks. imellem RMS og peak?

9 LabVIEW Laboratorieøvelse, DAO /9 Intro 5 Lav en frekvensanalyse (f.eks. Auto Power Spektrum) af signalet. Antag en samplerate på 1kHz. Hvad sker der hvis antallet af perioder i signalet ikke er et heltal. Intro 6 Gem : gem instrumentet, med subrutiner, til et.llb (link library) : brug save special -> development distribution. Dokumentation : udskriv til en.rtf fil og se på denne. Test instrumentet.

Måle og test I. Lasse Kaae 2012

Måle og test I. Lasse Kaae 2012 Måle og test I Lasse Kaae 2012 Plan for de næste 2 uger Uge 1 grundlæggende VEE NI Labview (Torsdag) Anders Meisner Uge 2 Workshop VEE VEE instrument-styring Labview NI USB 6008 Måle øvelser Lasse Kaae

Læs mere

Start af nyt schematic projekt i Quartus II

Start af nyt schematic projekt i Quartus II Start af nyt schematic projekt i Quartus II Det følgende er ikke fremstillet som en brugsanvisning der gennemgår alle de muligheder der er omkring oprettelse af et Schematic projekt i Quartus II men kun

Læs mere

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre.

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. ELT2, Passive filter, frekvenskarakteristikker Øvelsesvejledning Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. Øvelsen består af 3 dele: 1. En beregningsdel som du forventes at

Læs mere

Indholdsfortegnelse PSpice modul 3. Forudsætninger. Forberedelse til øvelser

Indholdsfortegnelse PSpice modul 3. Forudsætninger. Forberedelse til øvelser Indholdsfortegnelse PSpice modul 3 Model Editor, opret diode ud fra model fundet på internettet.... 2 Parametrisk Analyse... 6 Ekstra - Parametrisk analyse på diode parameter... 9 Forudsætninger For at

Læs mere

Simulering af en Mux2

Simulering af en Mux2 Simulering af en Mux2 Indhold Start QuartusII op start et nyt projekt.... 2 Fitter opsætning... 6 Opstart af nyt Block diagram... 8 ModelSim... 14 Hvis man vil ændre data grafisk kan det også lade sig

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

IAI Quick Start Guide

IAI Quick Start Guide IAI Quick Start Guide Opsætning: Manualen til controllerene ligger i: Produkter\IAI\Manual\RoboCylinder\Controller\ Her ligger den i en undermappe alt efter hvilken type controller det er. Installer RCPC

Læs mere

Design og udvikling af et blodtryks ma lesystem

Design og udvikling af et blodtryks ma lesystem Design og udvikling af et blodtryks ma lesystem 3. semesterprojekt side 1 af 5 Design og udvikling af et blodtryks målesystem Problemformulering I daglig klinisk praksis er der ofte behov for kontinuert

Læs mere

Sådan får du e-bøger på læseren

Sådan får du e-bøger på læseren Sådan får du e-bøger på læseren 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Få e-bøger Få e-bøger e-boghandel Reader Library-software Læser Med Sony Reader Library-softwaren (Reader Library) kan du indkøbe og

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Velkommen til 1. omgang af IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!!

Læs mere

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse 4 indgange til analoge sensorer Tænd/sluk for maskinen (tryk et sekund) Trykfølsom skærm USB-port. Normal

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Kompendium til Arduino-programmering i Teknologi. Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Vi skal forstå princippet i programmering af en uc og se

Læs mere

KOMPONENT BESKRIVELSE

KOMPONENT BESKRIVELSE Beskrivelse : PC-program 714014 Program som kommunikerer med trykprøve stationer via. T-net/E-net. Fra programmet er det muligt at indstille parametre i de tilkoblede stationer. Programmet gemmer data

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Piano Tuning & String Analyzing Tool

Piano Tuning & String Analyzing Tool Piano Tuning & String Analyzing Tool Læs mig indeholder oplysninger om bedst brug af sitet samt oplysninger om Piano Tuning & String Analyzing Tool, operativsystemer og lydkort. Programmet vil herefter

Læs mere

MJPower engineering Ecu Link.

MJPower engineering Ecu Link. MJPower engineering Ecu Link. Trin for trin instruktioner. I dette eksempel starter vi med at teste en cykel med et Power Commander nul map. Man er nødt til at have en præcis omdrejningstal registrering,

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google)

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google) Billeder der viser mulighederne i Avancerede startindstillinger (Engelsk) Side 1 Side 2 Side 3 1 Hvis du har brug for at få adgang til avancerede startindstillinger, kan du gøre det med nogen af de forskellige

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G

EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G Januar 2012 INDLEDNING Vvstek 2012 er en tillægsapplikation til AutoCAD 2012 udviklet

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 4 og 5 knap. Effektmåling: Gå

Læs mere

Undervisning Windows 8(.1)

Undervisning Windows 8(.1) Undervisning Windows 8(.1) Kursusmateriale Jeg vil her forsøge at opridse de basale begreber og funktioner vi har gennemgået på kurset. Da der har været mange spørgsmål løbende, som ikke er besvaret her,

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

Panda Antivirus + Firewall 2007 NYT Titanium Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Hvad skal du vide for at bygge din egen computer?

Hvad skal du vide for at bygge din egen computer? Hvad skal du vide for at bygge din egen computer? Kender du alle de her dele og hvad de gør godt for? Er du mellem 11 og 16 år, og tænker på at sammensætte din egen computer? Så er denne her guide lige

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Kom godt i gang med Fronter Sådan logger du på Først skal du hente dit Brugernavn på https://netid.ucl.dk/ Du skal taste dit CPR-nummer med bindestreg: (Hav tålmodighed det

Læs mere

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse:

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse: Generelt. Følgende vejledning beskriver hvordan man udarbejder BioCover SyreN kort i Næsgaard Markkort. Opgaven tager udgangspunkt at Næsgaard Markkort er installeret på din PC og klar til brug, og at

Læs mere

Vejledning i download af programmet IHS Insight TM

Vejledning i download af programmet IHS Insight TM Vejledning i download af programmet IHS Insight TM Dobbeltklik på linket i mailen. Vælg det ønskede sprog på drop-down menuen og tryk OK. Vælg Næste for at starte installationen af programmet IHS Insight

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave

Softwaremanual. HP SimpleSave. Backup-software Brugsanvisning. SimpleSave HP SimpleSave Backup-software Brugsanvisning Softwaremanual SimpleSave Sådan får du hjælp For yderligere hjælp med dit drev, installation af det samt softwaren, kan du kontakte en af følgende: HP Kundeservice

Læs mere

Velkommen på kursus hos Microworld

Velkommen på kursus hos Microworld Velkommen på kursus hos Microworld Du ønskes velkommen på kurset Windows 8 Workshop. Dette kursusmateriale er udarbejdet for at kunne fungere som arbejdsmateriale under selve kurset, men det er også meningen,

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Filer Under menupunket Administration får du adgang til Indekssiden, hvor du finder symbolet for modulet Filer.

Filer Under menupunket Administration får du adgang til Indekssiden, hvor du finder symbolet for modulet Filer. Filer Generelt Det ikke er tilladt at lagre informationer, der er i strid med gældende dansk lovgivning. For at kunne arbejde med filer på internetportalen skal du være logget ind med brug af medlemsnummer

Læs mere

Vejledning Rapportbanken

Vejledning Rapportbanken Vejledning Rapportbanken Version 1.2 (opdateret 18. november 2013) Support KL yder kun begrænset support på anvendelse af Rapportbanken. Brug derfor gruppen KOMHEN 2.0 på Dialogportalen (http://dialog.kl.dk)

Læs mere

OZ5BIR SWR/POWERMETER

OZ5BIR SWR/POWERMETER OZ5BIR SWR/POWERMETER 2-KANAL POWERMETER OG SWR METER. Vejledning i betjening og kalibrering af OZ5BIR SWR/Powermeter Software version OZ1OP v.1.1.1., build 64. side 1 INDHOLD Beskrivelse... 3 Generelt...

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

16/04/12 50% 50% Waveform Chart Waveform Graph XY Graph Indicator Graph 33% 17% 88% 13%

16/04/12 50% 50% Waveform Chart Waveform Graph XY Graph Indicator Graph 33% 17% 88% 13% Samuel Alberg Thrysøe, PhD, PostDoc, Kontakt info: Email: sat@iha.dk, Tlf: +45 25533552 2 4. 5 Waveform Chart Waveform Graph XY Graph Indicator Graph 4. 33% Waveform Chart Waveform Graph XY Graph Indicator

Læs mere

Net Videre TCP/IP repetition Øvelse

Net Videre TCP/IP repetition Øvelse TCP/IP repetition Formål Formålet med denne øvelse er at få et praktisk kendskab til programmet Wireshark og opfriske viden om Internet Protokollen. Programmet Wireshark anvendes til netværks analyse og

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Storage oscilloscope

Storage oscilloscope Dette dokument er et forsøg på at gøre brugen af GDS-1072A-U Digital Storage Oscilloscope lidt lettere. Hent: Fabrikantens Manual (PDF), En anden Manual: PC-software ( Brug PC-en sammen med Scopet ), Driver

Læs mere

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop Picoauto.dk Scope start stop Space bar kan også bruges Start/Stop Hjem = Scobe på start side Lyn = auto setup Autofunktion Tid Spænding Zoom Ændring i tid pr/tern-division Man kan forstørre på 4 måder.

Læs mere

Transceiver målinger.

Transceiver målinger. Transceiver målinger. Denne gang senderen - teori og lidt praksis. Varighed 45 min. EDR Horsens Afdeling, 12. april. 2018, OZ2OE Transceiver måling - målinger kan kræve masser af udstyr Sender måling 1)

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

ninasoft Micro Temp. Vandtæt miniature temperatur datalogger.

ninasoft Micro Temp. Vandtæt miniature temperatur datalogger. ninasoft Micro Temp. Vandtæt miniature temperatur datalogger. Betjeningsvejledning Micro Temp. Datalogger. Side 1. Micro Temp. er en 1 kanals temperatur datalogger, der leveres i et vandtæt rustfrit kabinet,

Læs mere

Indholdsfortegnelse :

Indholdsfortegnelse : Rapporten er udarbejdet af Daniel & Kasper D. 23/1-2001 Indholdsfortegnelse : 1.0 STEPMOTEREN : 4 1.1 Stepmotorens formål : 4 1.2 Stepmotorens opbygning : 4 2.0 PEEL-KREDSEN 4 2.1 PEEL - Kredsen Generelt

Læs mere

Nanovip Energimåler. El-Nr:

Nanovip Energimåler. El-Nr: Nanovip Energimåler El-Nr: 63 98 300 102 144 Nanovip PLUS Side 2 INTRODUKTION...3 GENERELT...3 MENU OVERSIGT...4 MEM FUNKTION...6 SPIDS MÅLING...8 HARMONISK ANALYSE...9 PROGRAMMERING...15 RESET MENU...17

Læs mere

NC_71 Quick Guide v1.0. CJ1W-NC_71 Mechatrolink-II Position Control Unit. Quick Guide

NC_71 Quick Guide v1.0. CJ1W-NC_71 Mechatrolink-II Position Control Unit. Quick Guide Quick Guide v1.0 CJ1W- Mechatrolink-II Position Control Unit Quick Guide Denne quick guide er ment som supplement til de respektive manualer for CJ1W- modulet og de monterede servodrev. Guiden beskriver

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1 Brugervejledning ComX brugervejledning version 4.1 1 INDHOLD PAKKENS INDHOLD Pakkens indhold side 2 Fjernbetjening side 2 Tilslutning af Settop-boksen side 3 Introduktion til Bredbånds-TV side 4 Tilslutning

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Den digitale Underviser. DOF deltagernet

Den digitale Underviser. DOF deltagernet Den digitale Underviser DOF deltagernet Sabine Kramer juli 2014 Indhold Kursusindhold... 2 Log ind på Deltagernet, se og rediger dine aktuelle kurser... 3 Skift fra uge- til emneformat... 5 Redigér første

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler Kom i gang Version 5.0 2002-2013 Jørgen Sørensen Web site: http://www.jososoft.dk/yamaha/software/midi2style E-mail: js@jososoft.dk

Læs mere

10/04/ Front Panel 2. Block Diagram. 1. Front Panel 2. Block Diagram 80% 43% 20%

10/04/ Front Panel 2. Block Diagram. 1. Front Panel 2. Block Diagram 80% 43% 20% Samuel Alberg Thrysøe, PhD, PostDoc, Kontakt info: Email: sat@iha.dk, Tlf: +45 25533552 2 Front Panel Block Diagram 50% 50% 50% 80% 20% 50% Front Panel Block Diagram 43% 29% 5 29% 6 1 100% 0% Loop Tunnel

Læs mere

Udvikling af hardware prototyper Introduktion øvelser Region Midtjylland, Aarhus,

Udvikling af hardware prototyper Introduktion øvelser Region Midtjylland, Aarhus, Udvikling af hardware prototyper Introduktion øvelser Region Midtjylland, Aarhus, 15.08.2019 Physical.io, 2019 1 Udvikling af hardware prototyper Intro Physical.io, 2019 2 Videoer, øvelser m.m. på http://physical.io/rm

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft

PC-Logging System MTD-Log. for. NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System MTD-Log for NS-Proces-Alarm. ninasoft PC-Logging System for NS-Proces-Alarm. Side 1 Generelt PC-Logging Systemet er et dataopsamlings system, der kun kan benyttes sammen med NS-Proces-Alarmen.

Læs mere

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Indholds Fortegnelse Indledning - Generelt...3 Windows skal være 64 bit...3 Installation, HUSK at stille brugerrettigheder på din Computer...3 Installation, Skærmkort

Læs mere

Brugervejledning MT Højgaards Projektweb

Brugervejledning MT Højgaards Projektweb Brugervejledning MT Højgaards Projektweb Indhold Generelt om Projektweb 3 Oprette og få adgang til en projektwebplads 3 Finde rundt på projektwebpladsen 4 Tilføje filer til projektwebpladsen 5 Arbejde

Læs mere

Teknisk Notat. Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006. Rekvirent: Jyllands-Posten

Teknisk Notat. Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006. Rekvirent: Jyllands-Posten We help ideas meet the real world Teknisk Notat Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006 Rekvirent: Jyllands-Posten Side 1 af 7 30. august 2007 DELTA Dansk Elektronik,

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 3 og 4 knap. Hvis du har

Læs mere

Teststand plugin struktur til opsamling af data fra CompactDAQ chassis

Teststand plugin struktur til opsamling af data fra CompactDAQ chassis Teststand plugin struktur til opsamling af data fra CompactDAQ chassis Kasper Eis Kristiansen Kongens Lyngby, 2011 IMM-B.Eng-2010-82 1 / 32 Technical University of Denmark Informatics and Mathematical

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Microsoft Excel - en kort introduktion. Grundlag

Microsoft Excel - en kort introduktion. Grundlag Microsoft Excel - en kort introduktion Grundlag Udover menuer og knapper - i princippet som du kender det fra Words eller andre tekstbehandlingsprogrammer - er der to grundlæggende vigtige størrelser i

Læs mere

Orcad Layout kørekort. REV. 1.

Orcad Layout kørekort. REV. 1. Orcad Layout kørekort. REV. 1. Denne guide er skrevet af Carsten Strand fra IHA. Guiden er tænkt som en hjælp til dig der står overfor opgaven at skulle lave et print. Orcad Layout er et omfattende værktøj

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Ændringer i DayCare Touch layout, for at optimere funktionaliteten

Ændringer i DayCare Touch layout, for at optimere funktionaliteten Nyhedsmail den 26 Januar Sidste nyt - Der er lavet ændringer i DayCare Touch layout, for at optimere funktionaliteten - Nu kan man have et galleri pr. skærmenhed - Automatisk oprydning i DayCare galleri

Læs mere

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011

Studenterportalen. Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter. Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Studenterportalen Registrering og upload af bacheloropgaver og andre afgangsprojekter Professionshøjskolen Metropol, marts 2011 Forord Dette materiale har til formål at beskrive hvordan du registrerer

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 1

Mircobit Kursus Lektion 1 Mircobit Kursus Lektion 1 I denne lektie skal vi se nærmere på den lille mini computer kaldt microbit. Egentlig kræver det at man har en fysisk microbit men man kan også næsten lave det samme med den simulator

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Kom i gang med DANBRO

Kom i gang med DANBRO 1 Indhold... 1 Generelt...2 DANBRO...2 Forkundskaber for at anvende DANBRO...2 Krav til pc...2 Starte DANBRO...2 Installation...3 DANBRO-Manualer...4 Manualer...4 DANBROs Brugergrænseflade...5 Valg af

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Afinstaller alle andre programmer Vigtigt! Fjern alle andre antivirus programmer før du installerer Panda Internet Security Mere end et antiviru

Afinstaller alle andre programmer Vigtigt! Fjern alle andre antivirus programmer før du installerer Panda Internet Security Mere end et antiviru Panda Internet Security 2007 NYT Platinum Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Dataopsamling Klaus Jørgensen Gruppe. Klaus Jørgensen, Jacob Clausen Og Ole Rud Erhvervs Akademi Fyn Allegade 79 Odense C 5000 fra d 2/12-02 til d 20/12-02 Vejleder: SKH. Forord: Denne rapport omhandler

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Sådan logger du på Først skal du hente dit

Læs mere

SecureAware Opfølgning Manual

SecureAware Opfølgning Manual SecureAware Opfølgning Manual Manualen beskriver brugen af SecureAware version 3 Dokument opdateret: juni 2009 Om dette dokument Dette dokument er en vejledning i brug af opfølgnings-modulet i SecureAware.

Læs mere