Tema: Uddannelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema: Uddannelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft"

Transkript

1 12. marts 2018 Sag Indkaldelse af ansøgninger under den nationale pulje af EUsocialfondsmidler Tema: Uddannelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft 1. Baggrund Adgang til kvalificeret arbejdskraft er en af de afgørende faktorer for virksomhedernes mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser. Det gælder særligt i forhold til den udfordring, at for få unge i dag vælger en erhvervsuddannelse. Danmark har brug for flere unge, der tager en erhvervsuddannelse. Af regeringsgrundlaget For et friere, rigere og mere trygt Danmark fremgår det, at regeringen vil arbejde for, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse med en praktikplads i en virksomhed. ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk Danske virksomheder oplever i dag stor mangel på ansatte med digitale og tekniske kompetencer. I takt med at avanceret teknologi og digitale løsninger udbredes i fremtiden, vokser virksomhedernes efterspørgsel efter fx ingeniører, dataloger, biostatistikere, elektrikere og andre personer med digitale og tekniske færdigheder. ERHVERVSMINISTERIET Derfor vil regeringen etablere en Teknologipagt, der skal få flere unge til at interessere sig, uddanne sig og arbejde inden for det digitale og tekniske område. 1 Regeringen sætter med Teknologipagten et mål om, at 20 pct. flere skal gennemføre en faglært eller videregående uddannelse over de næste 10 år inden for de såkaldte STEM-områder (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Den fjerde industrielle revolution (øget brug af digitalisering, automatisering mv.) aktualiserer yderligere behovet for, at der uddannes dygtige faglærte i fremtiden, som kan være med til at sikre, at der kan fastholdes avanceret og videntung produktion i Danmark og igen i større skala kan produceres i Danmark. Den digitale omstilling skaber store muligheder for danske virksomheder for at øge deres produktivitet og konkurrenceevne. Men for at virksomhederne kan høste gevinsterne af digitaliseringen, kræver det, at de har adgang til medarbejdere med di /10

2 2/10 gitale kompetencer, som kan arbejde med de nye teknologier og digitale processer. Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft fokuserer på behovet for kvalificeret arbejdskraft, herunder medarbejdere med digitale kompetencer, som forudsætning for at realisere virksomhedernes vækstpotentiale. 2 Vækstrådet anbefaler blandt andet, at aktørerne i erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen arbejder tættere sammen om at bistå private virksomheder med at få afklaret virksomhedernes langsigtede kompetencebehov og planlægge og gennemføre fx erhvervsuddannelsesforløb eller uddannelse og efteruddannelse for voksne. På baggrund af ovenstående indkalder Erhvervsstyrelsen nu ansøgninger til den nationale pulje af EU-socialfondsmidler inden for temaet Uddannelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft, hvor der kan søges EU-støtte på op til 43,4 mio. kr. fra Socialfonden. Indsatsen skal være landsdækkende. Socialfonden kan medfinansiere op til 50 pct. af projektudgifterne (60 pct. i Region Sjælland). Indhold samt krav til ansøgning beskrives nærmere nedenfor. Der vil bl.a. blive lagt vægt på, hvordan en projektansøgning bidrager til at understøtte Teknologipagten og til at styrke samspillet mellem erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen. Det forventes, at der gives EU-medfinansiering til én eller to ansøgere. 2. Indhold Der kan søges under to indsatsområder: a. Erhvervsuddannelser (for unge) b. Erhvervsuddannelser (voksne) og videregående uddannelser NB: Ansøger skal vælge enten indsatsområde a eller b (indsatsområderne uddybes nedenfor). Hvis en ansøgning omfatter begge indsatsområder, vælges indsatsområde b i det elektroniske ansøgningsskema (se nedenfor). Projektet skal forankres hos en kontraktansvarlig partner/operatør, der underskriver kontrakten om EU-medfinansiering, og som står for administration på alle de økonomiske partneres vegne og dermed er ansvarlig for projektets gennemførelse. Operatøren kan fx være en uddannelsesinstitution, en erhvervsorganisation et regionalt væksthus, et erhvervskontor eller en virksomhed. 3 2 Danmarks Vækstråd (2016): Rapport om kvalificeret arbejdskraft. 3 For yderligere information om projektkonstruktion, herunder kontraktansvarlig partner, øvrige partnere og eksterne leverandører se i støtteberettigelsesreglerne (link hertil findes sidst i dette dokument).

3 3/10 Indsats a) Erhvervsuddannelser (for unge) Målet under dette indsatsområde er at få flere til at gennemføre en erhvervsuddannelse, både ved at øge søgningen til erhvervsuddannelserne og ved at mindske frafaldet. Det kan blandt andet ske ved at løfte det faglige niveau på erhvervsuddannelserne og ved at skabe flere praktikpladser. Indsatsen er til forskel fra indsatsen under b) rettet mod unge, som er på vej ind i en ungdomsuddannelse, eller som allerede er i erhvervsuddannelsessystemet. Dette indebærer dog ikke, at voksne, som ønsker at tage en erhvervsuddannelse, vil være udelukket fra deltagelse i konkrete projekter. Alle projekter under indsats a) skal kunne vise konkrete resultater i form af personers gennemførelse af erhvervsuddannelser (eller påbegynder med en velunderbygget forventning om at fuldføre) og/eller oprettelse af flere praktikpladser. Aktiviteterne under indsats a) kan navnlig være: Udvikling og gennemførelse af særlige forløb, som letter overgangen fra folkeskole til erhvervsuddannelse, fx i form af erhvervsklasser for elever fra folkeskolens 9. og 10. klasse, hvis aktiviteten gennemføres af en anden aktør end folkeskolen. Målrettet vejledning af unge, som vil påbegynde eller er i gang med en erhvervsuddannelse, evt. i form af mentorordninger, så talenter opfanges og får hjælp til at træffe det rigtige karrierevalg, og frafald undgås. Udvikling af praktikordninger, der motiverer virksomhederne/det lokale erhvervsliv til at indgå uddannelsesaftaler og forbedre praktikmulighederne. Supplere indsatsen på praktikpladscentrene ved fx at bidrage til at få flere små virksomheder til at gå sammen om praktikforløb, der tilsammen opfylder uddannelseskravene, via hjælpefunktioner at reducere den administrative byrde for virksomheder, der opretter praktikpladser og at kombinere skole- og virksomhedspraktik. Udbredelse, kombineret med afprøvning i praksis, af gode erfaringer med undervisningsmetoder/-former, pædagogik og bedre mulighed for faglig specialisering. Udvikling kombineret med afprøvning af initiativer, der sikrer en bredere geografisk uddannelsesdækning.

4 4/10 Samarbejde mellem erhvervsuddannelser og virksomheder med henblik på bedre forretningsudvikling og innovation i små og mellemstore virksomheder. Attraktive erhvervsskoler gennem udvikling af skolemiljø og markedsføring (kan kun støttes i sammenhæng med en eller flere af de øvrige aktiviteter under a). Indsats b) Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser Hvis fremtidens behov for veluddannet arbejdskraft skal dækkes, er der især behov for, at flere ufaglærte løftes til faglært niveau, og flere faglærte løftes til videregående uddannelsesniveau. Da behovet for at tilskynde til et højere formelt kompetenceniveau især er konstateret blandt små og mellemstore virksomheder, vil projekter rettet mod disse alt andet lige få forrang for projekter, hvor store virksomheder deltager. Socialfondsindsatsen under dette indsatsområde skal have fokus på at understøtte uddannelsesløft blandt voksne beskæftigede (og ledige), som medfører, at voksne gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse på erhvervsuddannelsesniveau eller højere, dvs. fra ufaglært til faglært, fra studiekompetencegivende til erhvervskompetencegivende uddannelse, eller fra faglært til videregående uddannelse. Modsat er indsatsen under a) primært målrettet unge, der søger eller deltager i erhvervsuddannelserne. Det er for projekter under indsatsområde b) et krav, at uddannelsen skal være erhvervskompetencegivende (erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse). Uddannelsesforløb, der ikke fører til et højere uddannelsesniveau, støttes ikke. Projekter under indsats b) skal således kunne vise konkrete resultater i form af personers deltagelse i (og gennemførelse af eller velunderbygget forventning om gennemførelse af) uddannelsesforløb. Et projekt under indsatsområde b) kan også have fokus på at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, idet et sådant projekt også vil bidrage til målet om at øge antallet af personer med erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse. Sådanne projektaktiviteter skal altså vise resultater i form af højtuddannede, som er blevet ansat på danske arbejdspladser. Der gives ikke tilsagn om støtte til projekter, hvor projektet alene omfatter støtte til en enkelt virksomhed. Aktiviteter under indsatsområde b) kan navnlig være: Erhvervsfaglig eller videregående uddannelse af beskæftigede i små og mellemstore virksomheder, fx af faglærte og ufaglærte i industrien eller servicesektoren.

5 5/10 Information, vejledning og opsøgende arbejde over for SMV er om mulighederne for kompetenceafklaring (realkompetencevurdering) og erhvervskompetencegivende (erhvervsfaglig eller videregående) uddannelse af medarbejderne, fx via konsulenter hos uddannelsesinstitutionerne og erhvervsservicesystemet. Screening af SMV er mhp. afdækning af uddannelsesbehov og efterfølgende kortlægning af kompetencer og planlægning og tilrettelæggelse af erhvervskompetencegivende (erhvervsfaglige eller videregående) uddannelsesforløb. Erhvervsfaglig uddannelse via vurdering og godkendelse af realkompetencer, brug af erhvervsrettede voksenuddannelser, herunder fx EUV og AMU, samt anvendelse af jobrotationsordningen etc., herunder udvikling af fleksible forløb, der gør det nemmere og mere attraktivt at gennemføre en erhvervskompetencegivende uddannelse i kombination med beskæftigelse. Samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner (og evt. relevante myndigheder, fx jobcentre) om konkrete erhvervskompetencegivende (erhvervsfaglige eller videregående) og gerne fleksible uddannelsestilbud målrettet virksomheder, brancher eller klynger. Videregående uddannelser inden for brancher eller klynger på baggrund af identificerede kompetencebehov og/eller strategier for at imødekomme udviklingstendenser i branchen/klyngen. Tiltrækning af højtuddannet udenlandsk arbejdskraft, der kan imødekomme en umiddelbar mangel på den relevante arbejdskraft, begrundet i virksomhedsbehov (fx introduktionsforløb til det danske arbejdsmarked, sprogkurser mv.). 3. Krav til ansøgning Ansøgninger skal ligge inden for rammerne af socialfondsprogrammets prioritetsakse 4, investeringsprioritet 1 eller 2, der har til formål at øge antallet af personer med en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse. Ansøger skal som minimum beskrive følgende i ansøgningen: Hvordan projektet vil bidrage til at øge antallet af personer med en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse: Ansøger skal beskrive, hvordan projektet vil bidrage til, at deltagerne i projektet påbegynder og gennemfører en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse, opretter flere praktikpladser eller tiltrækker uddannet arbejdskraft fra udlandet, gerne med henvisninger til erfaringer, undersøgelser og analyser, der understøtter projektets valg af indsats.

6 6/10 Effektkæde og kritiske antagelser: Ansøgers projektbeskrivelse skal omfatte en klar og logisk effektkæde samt en beskrivelse af de kritiske antagelser for, at projektet kommer til at virke efter hensigten. Om muligt skal de kritiske antagelser være evidensbaserede. Ansøgere skal således beskrive projektets effektkæde, dvs. sammenhængen mellem projektets aktiviteter, output, resultater/effekter, herunder effekter på længere sigt efter projektets afslutning. Veldefineret målgruppe. Ansøger skal beskrive, hvilken målgruppe projektets indsats retter sig mod. Herunder beskrives projektets ligestillingsprofil, dvs. hvordan projektet vil bidrage til at fremme ligestilling mellem kønnene. Gode og velbegrundede indikatorer og måltal. Ansøger skal tage udgangspunkt i indikatorvejledningen for Socialfondsprogrammet: atorvejledning_version_3_ pdf og opstille klare velbegrundede mål og forklare, hvordan disse er fastsat. Budget: Ansøger skal beskrive, hvorledes midlerne fordeles over projektets tidsperiode samt på hvilke konti. 4. Kriterier for valg af ansøgninger De indkomne ansøgninger vil blive vurderet ud fra overensstemmelse med nærværende temabeskrivelse. Ved gennemgangen af ansøgningerne vil der herudover blive lagt vægt på: a. Hvordan og hvor meget projektet bidrager til at øge antallet af personer med en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse: Ansøger skal afhængig af om projektet falder inden for indsatsområde a) og/eller b) beskrive, hvordan projektet vil bidrage til, at deltagerne i projektet påbegynder og gennemfører en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse, opretter flere praktikpladser eller til-

7 7/10 trækker uddannet arbejdskraft fra udlandet, gerne med henvisninger til erfaringer, undersøgelser og analyser, der understøtter projektets valg af indsats. Ansøger skal opstille gode og velbegrundede indikatorer med måltal, jf. indikatorvejledningen (se henvisning i afsnit 3 eller 6). 4 Det vægter positivt, hvis projektet bidrager til at understøtte Teknologipagten i regeringens Strategi for Danmarks digitale vækst. Teknologipagten har som målsætning at øge antallet, der gennemfører uddannelser inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) både på faglært og videregående niveau, såsom ingeniører, dataloger, biostatistikere, industriteknikere, elektrikere mv. En projektansøgning tildeles 0-25 point på dette kriterium. b. Kvalifikationer og kompetencer: Ansøger skal beskrive sine egne og projektparternes kvalifikationer og kompetencer inden for uddannelsesområdet. En projektansøgning tildeles 0-25 point på dette kriterium. c. Stærkt og landsdækkende partnerskab: Projekter skal gennemføres i et stærkt og landsdækkende partnerskab. Det vægter positivt, hvis projektet involverer aktører fra både beskæftigelsessystemet, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmesystemet, der fx samarbejder om at hjælpe virksomhederne med at lægge en langsigtet kompetenceudviklingsstrategi og igangsætte konkrete uddannelsesforløb. En projektansøgning tildeles 0-25 point på dette kriterium. d. Koordinering med lignende indsatser: Der vil blive lagt vægt på, hvordan projektet er koordineret og afstemt med lignende indsatser lokalt, regionalt og nationalt. Det er vigtigt, at projektet ikke overlapper med allerede eksisterende eller planlagte indsatser, herunder bl.a. de uddannelsesprojekter, som allerede er igangsat og medfinansieret med socialfondsmidler. Oplysninger om disse projekter kan findes på følgende link: Type a-projekter (erhvervsuddannelser): mraade=erhvervsuddannelser Type b-projekter (erhvervsuddannelser (voksne) og videregående uddannelser): 5 mraade=erhv.fagl.udd.%28voksne%29+og+vid.udd. 4 Hvis projektet omfatter både indsatsområde a) og b), jf. afsnit 2, skal ansøgningen foretages under indsatsområde b). I dette tilfælde skal ansøger ud over de obligatoriske indikatorer i ansøgningsskemaet opstille sig egen indikator for antal oprettede praktikpladser. 5 Socialfondsprojektet Restart kompetenceforsyning til virksomheder i Hovedstaden (forankret hos NEXT Uddannelse København Valby - Sukkertoppen) fremgår pt. ikke af projektdatabasen, men bør medtages i koordineringsarbejdet for ansøgere med et type b-projekt.

8 8/10 Hertil kommer følgende projekter, som allerede er igangsat eller ventes igangsat i nær fremtid: Vækst via internationale højtuddannede forankret hos Copenhagen Capacity Kompetencetilpasningsforløb forankret hos Professionshøjskolen Absalon Fra folkeskole til erhvervsuddannelse brobygning gennem Region Sjælland forankret hos Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland-Falster (CELF) Trepartsaftalen fra oktober 2017 om styrket og mere fleksibel voksen, efter- og videreuddannelse, herunder puljen til opsøgende arbejde: En projektansøgning tildeles 0-15 point på dette kriterium. e. Forankring af projektet: Der vil blive lagt vægt på, hvordan ansøger vil sikre, at projektets resultater kan blive forankret og videreført efter den offentlige medfinansierings ophør. En projektansøgning tildeles 0-10 point på dette kriterium. For at komme i betragtning til en bevilling om EU-medfinansiering skal en projektansøgning opnå minimum 65 point. 5. Finansiering Projekter vil blive finansieret gennem den nationale pulje af socialfondsmidler med op til 43,4 mio. kr. Hver ansøger skal indsende to ansøgninger: én ansøgning for de aktiviteter, der skal foregå i Region Sjælland, samt én ansøgning for de aktiviteter, der skal foregå i resten af landet. 6 For ansøgninger vedrørende aktiviteter i regionerne Syddanmark, Midtjylland, Nordjylland og Hovedstaden gælder, at den nationale pulje kan yde EU-medfinansiering svarende til max 50 pct. af et projekts samlede budget, mens det for ansøgningen vedrørende aktiviteter i Region Sjælland gælder, at der kan søges om max 60 pct. af det samlede budget. 6 Årsagen til, at der skal indsendes to ansøgninger er, at Region Sjælland er udpeget som en såkaldt overgangsregion i EU med egen økonomisk ramme, mens resten af Danmark tilhører de mere udviklede regioner med fælles økonomisk ramme. For at sikre en landsdækkende indsats skal der gennemføres aktiviteter i såvel Region Sjælland som de øvrige regioner og derfor laves to ansøgninger.

9 9/10 Den øvrige finansiering forventes at komme fra partnerne i projektet, men kan også komme fra stat, regioner, kommuner, organisationer, fonde mv. Den ansøgte EU-medfinansiering skal fordeles med godt 20 pct. i Region Sjælland og knap 80 pct. i resten af landet. Der kan maksimalt søges om 8,8 mio. kr. i EU-medfinansiering til aktiviteter i Region Sjælland og 34,6 mio. kr. i EU-medfinansiering til aktiviteter i de øvrige regioner. Det forventes, at der under indsatsen gives EU-medfinansiering til én eller to ansøgere. Hvis et projekt indebærer statsstøtte i henhold til gældende EU-regler, kan den samlede EU-medfinansiering blive mindre end 50/60 pct. Den nationale pulje af regional- og socialfondsmidler Den nationale pulje af regionalfondsmidler og socialfondsmidler er en del af den samlede danske indsats under de europæiske struktur- og investeringsfonde. I Danmark er omkring 7,5 pct. af midlerne under Regionalfonden og Socialfonden placeret i en national pulje, der udmøntes centralt. Det svarer til et beløb på ca. 31 mio. kr. årligt, hvoraf en del af midlerne skal gå til Region Sjælland. Regionalfonden og Socialfonden, herunder den nationale pulje, skal bidrage til at styrke den regionale konkurrenceevne og beskæftigelse i hele Danmark. Relevante tværregionale projekter med afsæt i fx regeringens vækstplaner og fx Østersøstrategien vil kunne støttes. Erhvervsministeren udmelder efter høring af Danmarks Vækstråd temaer for den nationale pulje. Erhvervsstyrelsens direktør træffer afgørelse om midlerne. Puljens midler skal generelt udmøntes inden for de gældende regler for anvendelsen af Regional- og Socialfonden i Danmark. Potentielle ansøgere bør derfor orientere sig grundigt i socialfondsprogrammet, i Socialfondens indikatorvejledning samt i Støtteberettigelsesregler (se afsnit 6). Den offentlige støtte til projekter under den nationale pulje skal være i overensstemmelse med reglerne om gennemsigtighed og fri konkurrence, herunder navnlig EU s statsstøtte- og udbudsregler. 6. Ansøgningsproces Ansøgning om EU-medfinansiering fra den nationale pulje søges hos Erhvervsstyrelsen, der træffer afgørelse om tildeling af midler fra den nationale pulje.

10 10/10 Der afholdes informationsmøde for interesserede ansøgere hos Erhvervsstyrelsen, Vejlsøvej 29, 8600 Silkeborg den 29. maj 2018 kl Ansøgninger til at modtage tilskud til projekter under temaet vil foruden en vurdering af opfyldelsen af de generelle regler for tildeling af strukturfondsmidler (legalitetskontrol) blive vurderet på baggrund af de kriterier, som fremgår af ansøgningsmaterialet, jf. ovenfor. Kun projekter, som støtter op om opgaverne i det udmeldte tema, som de er beskrevet i afsnittene ovenfor, kan komme i betragtning til tilskud. Erhvervsstyrelsen udsteder kontrakt om EU-medfinansiering eller afslag og varetager sagsbehandlingen af de indkomne ansøgninger. Fristen for indsendelse af ansøgninger til Erhvervsstyrelsen til ovennævnte tema under den nationale pulje er den 30. august 2018 kl Ansøgningen skal indsendes via det elektroniske ansøgningsskema, som man kan finde på eller direkte via dette link: Ansøger skal vælge enten indsatsområde a) eller b), jf. afsnit 2. Hvis projektet omfatter både indsatsområde a) og b), skal ansøgningen foretages under indsatsområde b). Yderligere information For yderligere information om temaets faglige indhold eller om Socialfonden samt ansøgningsproces kontakt: Helle Sjælland Andersen tlf , hesjan@erst.dk eller Jakob Holt, tlf , jagyha@erst.dk Find yderligere information via følgende links: Socialfondsprogram (s.33-40): sprogram_ _forkortet_udgave.pdf Regler for EU-medfinansiering , støtteberettigelsesregler: 6_regler_for_eu-medfinansiering_ pdf Indikatorvejledning for Socialfonden (s. 4-7 og s.29-34): torvejledning_version_3_ pdf Statsstøttehåndbogen (for beskrivelse af hvad statsstøtte er): docx.ashx?la=da

Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser

Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til EU-socialfondsmidler Tema: Erhvervsfaglig uddannelse (voksne) og videregående uddannelser 1. Baggrund Adgang til kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

UDDANNELSE OG ADGANG TIL KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT

UDDANNELSE OG ADGANG TIL KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT Socialfonden, national pulje UDDANNELSE OG ADGANG TIL KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT Infomøde, Silkeborg, 29. maj 2018 1 Dagens program Velkomst Baggrund for temaet Uddannelse og adgang til kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

FLERE UNGE I ERHVERVSUDDANNELSE & ERHVERVSFAGLIG UDDANNELSE (VOKSNE) OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE. Informationsmøde 7. maj 2019

FLERE UNGE I ERHVERVSUDDANNELSE & ERHVERVSFAGLIG UDDANNELSE (VOKSNE) OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE. Informationsmøde 7. maj 2019 FLERE UNGE I ERHVERVSUDDANNELSE & ERHVERVSFAGLIG UDDANNELSE (VOKSNE) OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE Informationsmøde 7. maj 2019 Agenda 1 Baggrund for temaerne Flere unge i erhvervsuddannelse & Erhvervsfaglig

Læs mere

fra de decentrale erhvervsfremmemidler til DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning.

fra de decentrale erhvervsfremmemidler til DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning. 9. maj 2019 /CN Sag Spørgsmål og svar fra informationsmødet vedr. Kvalificeret arbejdskraft ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Spørgsmål Kan man udarbejde en ansøgning, der dækker en mindre

Læs mere

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015 Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion Vejle, 25. marts 2015 1 PROGRAM 1. Velkomst 2. Vækstforum: Handlingsplan, mål og kriterier 3. Socialfonden 2014-20 rammer,

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Rådgivning og vejledning af nye iværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet af nyetablerede

Læs mere

Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft.

Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft. 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.2.2: Indsats vedr. kvalificeret arbejdskraft Sagen vedrører Forslag til to indsatser inden for det tværgående indsatsområde kvalificeret arbejdskraft. 1) En indsats,

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Specialiseret rådgivning og støtte til vækstiværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet

Læs mere

Tema: Social inklusion via 1) indslusningsforløb i private virksomheder og 2) socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsesfremmende formål.

Tema: Social inklusion via 1) indslusningsforløb i private virksomheder og 2) socialøkonomiske virksomheder med beskæftigelsesfremmende formål. Oktober 2017 Indkaldelse af ansøgninger under den nationale pulje af EU socialfondsmidler. Tema: Social inklusion via 1) indslusningsforløb i private virksomheder og 2) socialøkonomiske virksomheder med

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Bilag: Regionalfonden - programindhold Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Der er afsat ca. 17,2 mio. kr. (44% af midlerne) i perioden 2014-2020. Under indsatsområde 1 er der mulighed for at give

Læs mere

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogram 2014-2020 v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogrammet 2014-2020 Prioritetsakse 1: Indsatsområder: Prioritetsakse 2: Indsatsområde: Iværksætteri

Læs mere

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner SmuSmukt Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner Regionalfondens prioritet 1. a Innovationssamarbejder 1. Baggrund

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Styrket regional indsats for erhvervsuddannelse for voksne i Region Sjælland (EUV for 25-30 årige) Udfordring For at kunne

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

DIGITALISERING VIA LEDELSE

DIGITALISERING VIA LEDELSE Socialfonden, national pulje DIGITALISERING VIA LEDELSE Infomøde, Silkeborg, 10. april 2018 1 Dagens program Velkomst Baggrund for Digitalisering via ledelse Hvilke aktiviteter kan man få EU-støtte til

Læs mere

Inklusion af unge via uddannelse til erhvervsparathed Tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Inklusion af unge via uddannelse til erhvervsparathed Tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Inklusion af unge via uddannelse til erhvervsparathed Tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Informationsmøder 1. og 2. juli samt 15. august 2019 Agenda 1 Ny erhvervsfremme, ny erhvervsfremmebestyrelse,

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia, Center for Erhvervsrettet uddannelse

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget konkurrencekraft i SMV er

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget konkurrencekraft i SMV er Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden Øget konkurrencekraft i SMV er 1. Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver vækstambitioner som

Læs mere

Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger

Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger Oversigt over VF sekretariatets inds llinger vedr. strukturfondene 2014 2020 l Væks orums møde den 29. september 2014 Krav Budget 2014 2020 Sekretariatets anbefalinger Regionalfonden Afsæ es nu Afsæ es

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under den nationale pulje af regional- og socialfondsmidler: Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder

Indkaldelse af ansøgninger under den nationale pulje af regional- og socialfondsmidler: Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder 24. november 2014 /RU Sag Indkaldelse af ansøgninger under den nationale pulje af regional- og socialfondsmidler: Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Informationsmøde 2019

Informationsmøde 2019 SPECIALISERET RÅDGIVNING OG STØTTE TIL VÆKSTIVÆRKSÆTTERE RÅDGIVNING OG VEJLEDNING AF NYE IVÆRKSÆTTERE UNDERVISNING I IVÆRKSÆTTERI Informationsmøde 2019 Agenda 1 Baggrund for temaerne 2 Hvilke aktiviteter

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: STEM - kvalificeret arbejdskraft gennem fleksibel AMU (DEL 2)

Uddybende bilag vedr. projektet: STEM - kvalificeret arbejdskraft gennem fleksibel AMU (DEL 2) Uddybende bilag vedr. projektet: STEM - kvalificeret arbejdskraft gennem fleksibel AMU (DEL 2) 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/49736 Projektnavn STEM - kvalificeret arbejdskraft gennem fleksibel AMU

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Innovation, iværksætteri og talenter på ungdomsuddannelser Udfordring Den regionale vækst og udviklingsstrategi adresserer

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning. måder. Eksempelvis kan man søge om medfinansiering fra de decentrale erhvervsfremmemidler

DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning. måder. Eksempelvis kan man søge om medfinansiering fra de decentrale erhvervsfremmemidler 5. juli 2019 Sag Spørgsmål og svar fra informationsmødet vedr. Kvalificeret arbejdskraft: - Inklusion af unge til erhvervsparathed - Tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft. Spørgsmål Kan man udarbejde

Læs mere

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er

Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Regionalfonden, national pulje Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV er Infomøde, Silkeborg, 16. januar 2018 1 Dagens program Velkomst Baggrund for temaet vedr. cirkulære forretningsmodeller

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Den konkurrenceudsatte pulje 2009

Den konkurrenceudsatte pulje 2009 ebst.dk Den konkurrenceudsatte pulje 2009 http://www.ebst.dk/konkurrenceudsat_pulje_2009 Side 1 af 3 21-10-2008 Den konkurrenceudsatte pulje 2009 01.10.2008 Danmarks Vækstråd har fastlagt temaerne for

Læs mere

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden :

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden : Resumé til borgerne Indledning EU s Regionalfond og Socialfond investerer i hele perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke den økonomiske vækst og jobskabelse i hele Danmark, særligt gennem

Læs mere

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Kort introduktion til offentlige aktører, der arbejder med erhvervsfremme i Nordjylland, 27. juni 2018 v./susanne M. Nielsen, Arbejdsmarkedskontor

Læs mere

Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring

Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring 1 Initiativet Syddansk Vækstforum ønsker at bidrage til

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget eksportparathed i SMV er

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden. Øget eksportparathed i SMV er Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Regionalfonden Øget eksportparathed i SMV er 1. Baggrund Strategi for decentral erhvervsfremme 2019 fremhæver internationalisering

Læs mere

1 Baggrund. 2 Indhold og struktur

1 Baggrund. 2 Indhold og struktur Annoncering Pre Scale up initiativ Etablering af regionalt dækkende iværksætterinitiativ med henblik på blandt andet at øge optagelsen af syddanske iværksættere med højvækstpotentiale til Scale up Denmark.

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse

Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse Dorte Stigaard Direktør Region Nordjylland Samspil mellem politikker og aktører Erhvervsudvikling Virksomheder,

Læs mere

FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER

FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER FORSLAG TIL OPKVALIFICERINGSREFORM FLERE FAGLÆRTE NYE ARBEJDS- PLADSER Det er Socialdemokratiets vision, at alle skal kunne klare sig selv og være en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet. Den globaliserede

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

Campus Bornholms VEU Strategi

Campus Bornholms VEU Strategi Campus Bornholms VEU Strategi 2019-2021 Bornholm skal være den bedst uddannede landsdel i Danmark i forhold til erhvervslivets krav til arbejdsstyrkens kvalifikationer. På Campus Bornholm forpligter vi

Læs mere

Ny strukturfondsperiode 2014-2020

Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Gete Villefrance e-mail: anna-gete.villefrance@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Processen 2014-2020 EU 2020 EU s strategiske retningslinier DK s nationale reform program

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Opkvalificering af ansatte i virksomheder der rammes af Brexit

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Opkvalificering af ansatte i virksomheder der rammes af Brexit Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Opkvalificering af ansatte i virksomheder der rammes af Brexit 1. Baggrund Små og mellemstore virksomheder, der har en betydelig samhandel

Læs mere

få overblik over mulighederne i 2014-2020

få overblik over mulighederne i 2014-2020 Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond få overblik over mulighederne i 2014-2020 DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Læs mere

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit 17. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.2.2: Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit Udfordring Små og mellemstore virksomheder, der har en betydelig samhandel med Storbritannien,

Læs mere

Vækstforum. Ansøgning: Team Vækst Danmark. 1. december Sagsnr.: 15/ SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A

Vækstforum. Ansøgning: Team Vækst Danmark. 1. december Sagsnr.: 15/ SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A Vækstforum 1. december 2015 Ansøgning: Team Vækst Danmark Sagsnr.: 15/39035 SAGSFREMSTILLING Projektet Team Vækst Danmark er placeret i kategori A Indstilling: Vækstforumsekretariatets beskrivelse af projektet:

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats

LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats 2018 LO OG DA S ANBEFALINGER til den lokale beskæftigelsesindsats ET ARBEJDSMARKED I VÆKST Arbejdsmarkedet i Danmark har i en årrække været i fremgang. Fra efteråret 2013 er beskæftigelsen steget med ca.

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI Version 2 Erhvervsstyrelsen, 13. oktober 2014 1 Sådan bruger du indikatorerne i socialfondsprogrammet Vækst via

Læs mere

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 7. oktober 2016 Forslag til initiativer, der skal bidrage til øget voksen- og efteruddannelse Diskussionsoplæg til politisk

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI Erhvervsstyrelsen, 25. juli 2014 1 Sådan bruger du indikatorerne i socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse

Læs mere

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på

Læs mere

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2016-2017 Mål- og indikatorplan VERSION 19-11-2015 1 Overordnede ændringer i kontraktmodellen Kvantitative indikatorer (indsatsområde 1+2) skal udløse point for delvis målopfyldelse.

Læs mere

Regionalfonden og Socialfonden i Danmark Resumé til borgerne

Regionalfonden og Socialfonden i Danmark Resumé til borgerne Regionalfonden og Socialfonden i Danmark 2014-2020 Resumé til borgerne 1. Indledning EU s Regionalfond og Socialfond (strukturfondene) investerer i perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke

Læs mere

DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning

DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning 23. august 2019 Sag Spørgsmål og svar fra informationsmøder vedr. Kvalificeret arbejdskraft: - Inklusion af unge til erhvervsparathed - Tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft. Spørgsmål Kan man udarbejde

Læs mere

Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft

Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft Oplæg på Kompetencerådets møde den 25.1.2017 v./ Merete Giehm-Reese, Regional Udvikling, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Hovedpointer

Læs mere

Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet Udvikling af den offentlige opgaveløsning og ny velfærdsteknologi

Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet Udvikling af den offentlige opgaveløsning og ny velfærdsteknologi Opdateret: 25. februar2010 /aja/hma/hsh/ffj/lr/smk Konkurrenceudsat pulje - Konkretisering af temaet Etablering af videncenter for øget produktivitet og digitalisering i byggeriet 1. Hvad er den konkurrenceudsatte

Læs mere

RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse. RAR Sydjylland strategiseminar november 2018

RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse. RAR Sydjylland strategiseminar november 2018 RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse RAR Sydjylland strategiseminar november 2018 Ledige Virksomheder Styrkelse af basale færdigheder Løfte kvaliteten i AMU-kurserne

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019 13. september 219 Sag 218-17922 Bilag 3.1.4: Projektportefølje Som input og baggrund for bestyrelsens første drøftelse om udmøntninger efter 219 beskriver nærværende notat kort nogle vigtige fakta om den

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI

SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI SÅDAN BRUGER DU INDIKATORERNE I SOCIALFONDSPROGRAMMET VÆKST VIA UDDANNELSE OG IVÆRKSÆTTERI Version 4 Erhvervsstyrelsen, 28. februar 2019 1 Sådan bruger du indikatorerne i socialfondsprogrammet Vækst via

Læs mere

BILAG TIL. UDBUD AF EKSTERN EVALUERING VEDR. KOMPETENCEFORSYNINGmidt

BILAG TIL. UDBUD AF EKSTERN EVALUERING VEDR. KOMPETENCEFORSYNINGmidt BILAG TIL UDBUD AF EKSTERN EVALUERING VEDR. KOMPETENCEFORSYNINGmidt NOVEMBER 2014 Indhold INDLEDNING... 3 PROJEKTBESKRIVELSE AF KOMPETENCEFORSYNINGmidt... 3 Udfordringer... 3 Baggrund... 4 Grundlag...

Læs mere

Annoncering: Kvalificeret arbejdskraft med STEM-kompetencer

Annoncering: Kvalificeret arbejdskraft med STEM-kompetencer Annoncering: Kvalificeret arbejdskraft med STEM-kompetencer Indkaldelse af ansøgninger under Syddansk Vækstforums brede indsats for kvalificeret arbejdskraft 1. Baggrund - mangel på STEM-kompetencer Adgang

Læs mere

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport.

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport. 22. januar 19 Sag 18-613 Bilag 3.1.2: Opmærksomhedspunkter for udmøntning Dette notat præsenterer en række centrale elementer i udmøntningen af decentrale erhvervsfremmemidler og strukturfondsmidler i

Læs mere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere April 2015 Hvad ved vi om højtuddannede i SMV erne? Tre ud af fire private virksomheder i Danmark har færre end 10 ansatte. Af disse har 1 ud

Læs mere

11. Team Vækst Danmark

11. Team Vækst Danmark Brevid 2883336 11. Team Vækst Danmark Åbent Vækstforum Sjælland 2772740 Brevid: Resume Annoncering vedr. Team Vækst Danmark blev igangsat 1. juli 2015. Der foreligger nu en ansøgning fra Region Midtjylland

Læs mere

National pulje 2014. Træningsforløb for ressourceeffektivitet. Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder

National pulje 2014. Træningsforløb for ressourceeffektivitet. Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder National pulje 2014 Træningsforløb for ressourceeffektivitet Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder Anders Hoffmann Vicedirektør, Erhvervsstyrelsen Program Introduktion til de to temaer

Læs mere

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 Baggrund I projektbeskrivelserne bag Kompetenceplatform Midtjylland, KOMPETENCEmidt

Læs mere

Strategi- og handleplan 2018

Strategi- og handleplan 2018 Strategi- og handleplan 2018 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn For Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn har forebyggelse af mangel på arbejdskraft og understøtning af vækst på Fyn den højeste prioritet.

Læs mere

På den baggrund foreslås følgende temaer: Fremme af effektiv energianvendelse og vedvarende energi (Regionalfonden).

På den baggrund foreslås følgende temaer: Fremme af effektiv energianvendelse og vedvarende energi (Regionalfonden). 11. februar 2008 Sag 07/07254 /pvl-ebst 1. Den konkurrenceudsatte pulje 2008 Efter den første ansøgningsrunde til den konkurrenceudsatte pulje af strukturfondsmidler, som fandt sted i andet halvår af 2007,

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM

Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Oversigt over, og behovsafdækning af, praktikpladssøgende

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning Ansøgning Industriens uddannelser Fremtidens uddannelser Ansøgning på vegne af DS Håndværk og Industri Skive-Viborg & Omegn: Kasserer Jørgen Jacobsen, Vestermarken 25, Vester Jølby, 7950 Erslev. Tlf: 2363

Læs mere

Annoncering: Produktivitet via digitalisering, automatisering og vækstrettet kompetenceløft

Annoncering: Produktivitet via digitalisering, automatisering og vækstrettet kompetenceløft Annoncering: Produktivitet via digitalisering, automatisering og vækstrettet kompetenceløft 1. Baggrundsoplysninger for annoncering Annoncering: Produktivitet via digitalisering, automatisering og vækstrettet

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse X Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Arbejdsmarkedet er i konstant forandring, og

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg.

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Krisen i verden og i Danmark har betydet, at det er nødvendigt med nogle fælles

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem Oktober 2017 Fra virvar til vækst Fremtidens erhvervsfremmesystem Indhold: Erhvervsfremmesystemet i dag Uigennemskueligt, uklart og udbudsstyret De mange lag Et virvar Dansk Erhvervs forslag til et fremtidigt

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse. RAR Fyn strategiseminar november 2018

RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse. RAR Fyn strategiseminar november 2018 RAR-model for koordination af aktørsamarbejde for voksen/efteruddannelse RAR Fyn strategiseminar november 2018 Ledige Virksomheder Styrkelse af basale færdigheder Løfte kvaliteten i AMU-kurserne Mere relevant

Læs mere

Fælles ungeindsats for Østdanmark Oversigt over nuværende og kommende initiativer

Fælles ungeindsats for Østdanmark Oversigt over nuværende og kommende initiativer Fælles ungeindsats for Østdanmark Oversigt over nuværende og kommende initiativer Maj 2015 Dette notat er en oversigt over aktuelle indsatser og initiativer, som parterne bag netværket En fælles ungeindsats

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk 2 Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Vedtaget af Regionsrådet den 21. januar 2009 Denne folder fortæller

Læs mere

BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING

BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING Er vi på rette vej BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING Hvad har vi lært og hvordan bruger vi den læring?

Læs mere

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der er øremærket 50 mio. kr. årligt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsens

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk.

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 102 Offentligt Aktstykke nr. 102 Folketinget 2018-19 102 Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts 2019. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets

Læs mere

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer LO s arbejdsmarkeds- uddannelses- og erhvervspolitiske konference 2014 Morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland Reformers fokus på

Læs mere

Regionalfonden og Socialfonden 2014-2020

Regionalfonden og Socialfonden 2014-2020 Mulighederne i Regionalfonden og Socialfonden 2014-2020 Regionalfonden, Danmark Innovativ og bæredygtig vækst i virksomheder Socialfonden, Danmark Vækst via iværksætteri og uddannelse Regionalfonden Grænseregionalt

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere