Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Relaterede dokumenter
Sommer Juni, Juli, August

Efterår September, Oktober, November

Forår Grønne Spirer - Marts, April, Maj

Aktivitet: Leg i sneen

Charlotte, som var startet i praktik her hos os, har fået fast arbejde et andet sted. Vi ønsker hende held og lykke i det nye job.

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

Formål: Vi ønsker at stimulere børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen via eksperimenter.

Naturprojekt for rød stue.

De 2-3 årige på grøn stue

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Science i børnehøjde

KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Nyhedsbrev Februar 2015

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Den voksne går bagved

Tema i storebørnsgruppen: Lave billeder

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Tour de Brabrandsø Det var mega godt det der med at cykle mega hurtigt, jubler en af de seje børn, der gennemførte

Hvad gemmer der sig i Hajsøen?

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Læreplaner. Vores mål :

Denne dagbog tilhører Max

Bevægelse i hverdagen. Mellembørn

Børnehuset Eventyrhuset læreplaner

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Med Pigegruppen i Sydafrika

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Nyhedsbrev fra Rødderne

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Pædagogiske læreplaner

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina.

Marias sommerferieeventyr 2006

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Kendetegn på labyrintproblemer:

Projekt skabelon. Planlægningsdelen: Antal børn og alder: 13 børn i alderen 10 måneder til 2,5år.


I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej Bække Tlf.: hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Arrild Privatskole og Børnehuset

Sundhedspolitik for Regnbuen

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Læreplaner for vuggestuen Østergade

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

Mål og indikatorer på vej mod to år

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

Science og digital læring Indsatsområde

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

De kommende års læreplansmål

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Marts 2011

Rikke. - på tur i skoven

Tillykke med din nye kanin

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Transkript:

Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer at komme en nisse og bo i vores børnehave, som hedder nisse Bark, men vi ved jo ikke om han kommer i år. Det er blevet til en tradition her i børnehaven, at vi skal på tur, ud og se om vi kan se nogle nisser, om de nu er kommet frem. Så idag er vi taget en tur til Stensbæk Plantage, hvor vi er på nissejagt, vi skal ud og lede efter nisserne, men det er ikke sikkert, at vi er så heldige at se en, som vi gjorde sidste år, hvor vi så huen af en nisse. På vores tur derude gik vi i kuperet terræn, som er med til at stimulere det enkelte barns motoriske kunnen. Vi gik op og ned ad små bakker, gik på skovbund og jord, kroppen var på arbejde hele tiden ude i naturen, og samtidig var der forskellige former af indtryk af naturen, hvor der bliver snakket om mange af de ting vi møder på vores vej. Vi skulle prøve at se, om vi kunne gå stille og roligt i skoven, fordi så kunne det være, at vi var heldige at se en nisse. Børnene var rigtig gode til at bruge deres fantasi, hvor de her overbeviser sig selv, at der er altså nisser at finde i skoven. Pludselig på vores tur fandt vi et brev, men hvem var brevet fra? Da vi åbnede det og fik det læst, fandt vi ud af, at det var fra Nisse Bark. Han skrev, at han var på vej hjem til vores børnehave, for der vil han bo i hele december måned. Efter vi havde læst brevet, var det blevet tid til madpakker, som vi spiste oppe på toppen af en bakke. Da madpakkerne var blevet spist løb og rutsjede de ned ad bakken og gik op af trappen igen. Hvad har vi lært - Grønne Spirer: På nisse turen lærer det enkelte barn at bruge og arbejde med deres fantasi. Hvor de forestiller sig ting, som ikke er der. Men idet de bruger fantasien, så bliver det hele til virkelighed og det enkelte barn får troen på, at nisserne virkelig er tilstede ude i skoven.

Turen og de forskellige snakke får det enkelte barns hjerne til at arbejde, hvorpå den bliver stimuleret. Hvad har vi lært - Spring ud i naturen: På turen får det enkelte barn brugt deres krop og bevægelse, samt deres motoriske kunnen bliver stimuleret gennem det kuperet terræn, som vi bevæger os i. Ved at gå op og ned ad små bakker og trapper, bliver det enkelte barns balance styrket og stimuleret. Vi voksne får en viden om, at naturen kan bruges til meget mere end bare at gå en tur. Turen er med til at udvikle det enkelte barn på mange områder, som kan være social, alsidig personlige udvikling, krop og bevægelse. Tur ud til bondemand Jens - Grønne Spirer Så er det blevet tid til at komme en tur ud og se hvad bondemand Jens, går og laver på sin bondegård. Børnene glæder sig altid til, at komme ud til ham, det er en dag de alle ser frem til. Vi tog skolebusserne ud til ham, da vi kom derud, startede vi med at se til alle hans kaniner. Vi havde kaninerne ude af burene, så børnene kunne få lov til at holde og ae dem. Dette bondegårdsbesøg blev til et besøg, hvor børnene også kunne opleve, hvad man som barn kunne lave på en bondegård, hvad man for eksempel kunne lege. Som barn er der jo mange forskellige ting, man kan lave på en bondegård. Vi startede med at se til nogle af dyrene, efter vi havde været hos kaninerne, så vi til de små kalve. Hvis man stak hånden ind til dem, begyndte de at slikke på ens hånd og fingre. Vi så også, hvordan fårene havde det. derefter kom vi ind i laden, hvor der var opbevaring af halm til alle hans dyr. Bondemand Jens havde lavet to halm rutsjebaner, som børnene kunne lege på. Dette syntes de var rigtig sjovt, og de kunne få godt med fart på ned ad rutsjebanen. De var også inde og kigge til de store køer inde i stalden og nogle af børnene gav dem lidt halm. Da vi havde leget, blev det tid til at få madpakker, dem spiste vi inde ved halmballerne. En rigtig dejlig dag på bondegården.

Ude ved bondemand Jens lærer vi, at være gode ved dyrene, vi lærer hvordan man skal passe på dyrene, hvordan man skal holde dem. Denne gang lærte vi, hvad man for eksempel kunne lege, når man er barn på en bondegård. Krop og bevægelses dag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag, hvor vi er over på multibanen og bevæge os. Først startede vi med at varme op. Opvarmningen stod på, at vi voksne skulle stå i hver vores ende, hvor børnene så skulle løbe hen til en voksen, hvor de skulle lave nogle forskellige bevægelser for at varme kroppen op. Der blev hoppet, svinget med armene, lavet sprællemand og mange andre former af bevægelser, hvor hele kroppen blev varm og klar til næste aktivitet. Den næste aktivitet stod på sanglegen Jeg gik mig over sø og land. Ved denne aktivitet, kom vi til nogle forskellige bevægelses lańde. Det var en kold tirsdag, så vi fik bevæget os ekstra meget. Næste aktivitet stod på Banke bøf, den er børnene helt vilde med. Dette er også en aktivitet, hvor man skal bevæge sig og have det sjovt. Til sidst havde vi fri leg, her blev der hoppet på trampolin, rutsjet og løbet ned af den store bakke, som er over på skolen.

Gennem denne krop og bevægelses dag lærer børnene, at når det er koldt udenfor, er det vigtigt, at man bevæger sig og holder sig igang for at få varmen. Børnene lærer vigtigheden i at varme op inden man skal igang. Deres motorik bliver styrket på mange forskellige måder, når de bevæger sig og laver forskellige bevægelser. De lærer regler og samspil i en aktivitetsleg, som for eksempel i Banke bøf, hvor man skal sidde og vente indtil det er ens tur. Tur til Rødding Præsteskov - Grønne Spirer Så er vi taget på tur, vi er denne gang kørt i busserne ud til Rødding Præsteskov. Da vi kom derud startede vi med at gå en tur i skoven. Der blev en voksen tilbage og tændte op i bålhytten, så der kunne blive lavet varm kakao, som børnene kunne varme sig på, når de skulle have madpakker. På vores gåtur ind i skoven, mødte vi forskellige af vinter fænomener i naturen, som er tegn på at det er vinter i Danmark. Vi fandt vandpytter, som var frosset til is, det var vildt spændende og lige noget for børnene at undersøge og udforske, om det kunne holde til at de stod på det, noget af det kunne holde og andre gange kunne det ikke. Dette blev der brugt en del tid på, indtil vi skulle gå videre på vores tur. På turen blev der gået på ujævnt terræn, skulle gå over forhindringer såsom pinde, træstammer og grøfter, hvor der var vand nede i. Ved disse udfordringer blev det også en tur, hvor motorikken kom på prøve. Da vi kom tilbage til bålhytten, var der fuld gang i bålet og det var snart tid til varm kakao og madpakker. Der var lige tid til at børnene kunne lege på kryds og tværs med hinanden ude i naturen. Hvis de syntes, at de havde det lidt koldt, fandt de hurtigt ud af, at de kunne gå hen til bålet og få varmen. Da det blev madpakketid, sad vi inde i bålhytten og spiste madpakken og fik varm kakao. Efter madpakker var der lige tid til, at de kunne lege inden vi skulle tilbage i børnehaven igen. Børnene lærer vinter tegnene og hvilke begreber der kendetegner vinteren, som der bliver

snakket og fortalt om undervejs på gåturen i skoven, at der om vinteren er is på vandpytterne, fordi at det har været kold og frosset om natten. De lærer og opdager, at de ved bålet kan få varmen hvis de fryser, ligesom de kan få varmen, når de drikker den varme kakao. Is og vand eksperiment - Grønne Spirer - Vinter Science Så er det blevet eksperiment tid, da vi i denne tid har om temaet Vinter Science i børnehaven sammen med børnene. Idag skal vi sammen med børnene lave et eksperiment med sukkervand, saltvand og almindeligt vand. Eksperimentet går ud på, at vi i fællesskab sammen med børnene, skal finde ud af, hvilket glas vand, der smelter to isterninger først. Vi stiller tre glas op med de tre forskellige slags vand i sammen med børnene. Der bliver fortalt om, hvad det er der er i vandet, derefter er der tre børn, som ligger to isterninger i hvert glas. Derefter bliver der snakket og studeret om, hvilken der smelter først. Efter der er gået lidt tid, finder vi ud af, at det er det almindelige vand, som smelter isterningerne først, derefter smelter sukkervandet isterningerne. Ved glasset med saltvand i går det utroligt langsomt, hvor det kune er ⅓ del der er smeltet. I denne proces var børnene aktivt med, hvorpå de også kunne undre sig. Ved denne aktivitet og selve processen i den, lærer børnene hvilket vand der smelter isterningerne først. De lærer at sidde stille, hvorpå de studere og er nysgerrige overfor eksperimentet, som den voksne har sat igang, samt de lærer, hvad et eksperiment er. De lærer, at det er en aktivitet, hvor vi skal finde ud af om ting lykkes eller ikke lykkes. Samt gennem disse uger får det enkelte barn en forståelse af, at vi arbejder med temaet Vinter Science.