Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune



Relaterede dokumenter
PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Læreplaner. Dagplejen

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej Bække Tlf.: hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Vuggestuens lærerplaner

Læreplan for vuggestuegruppen

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplan. Lystrup dagpleje

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær.

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan for Selmers Børnehus

Signe s Signe dagpleje

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Alsidige personlige kompetencer

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Barnets alsidige personlige udvikling

Evaluering af pædagogiske læreplaner

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Transkript:

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt terræn, i alt slags vejr, kører på scooter, rutscher, gynger, hopper, danser osv. Giver børnene opmærksomhed, og en hjælpende hånd, når det behøves Stiller krav og lærer børnene at udfordre sig selv Kropsbevidsthed gennem sanglege, samtaler, bøger mm. både i legestuen og i dagplejehjemmet Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Krop og Bevægelse på Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Krop og Bevægelse derhjemme?

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Kulturelle Udtryksformer og Værdier på Traditioner og højtider (julefest, påske, fastelavnsfest, sommerudflugt, dagplejedag, dyrskue, julegudstjeneste) Museumsbesøg og biblioteksbesøg Sang, sanglege, musik (forskellige genrer) Kreative udfoldelser (tegne, male, klippe, klistre) Kigger og læser bøger Ser og deltager i dukketeater og teater Børnene lærer at skelne mellem fantasi og virkelighed Børnene lærer at tackle det ukendte/uvisse og få oplevelser Børnene møder forskellige kulturer Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Kulturelle Udtryksformer og Værdier på Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Kulturelle Udtryksformer og Værdier derhjemme?

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Natur og Naturfænomener på flg. måde: Som udgangspunkt er alle børn ude i den friske luft hver dag Børnene skal lære naturen at kende gennem alle sanser (høre, smage, mærke, føle dufte) Giver børnene oplevelser og muligheder med eks. sand, jord, vand, dyr, insekter, blomster, blade, pinde, fugle osv. Er ude i al slags vejr (sol, regn, sne, blæst osv. ) Børnene skal kigge ud af vinduet og lære at vælge tøj efter vejret Bruger nærmiljøet til leg i haven, legeplads, skov, sti, bæk mm. Kigger på skyer, ser på bladene, kastanjer, bær mm. Ser på byggeri og maskiner Er på bondegårdsbesøg Følger årstidernes gang At børn lærer fortrolighed med naturen, samt respekt for naturen Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Natur og Naturfænomener på flg. måde: Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Natur og Naturfænomener derhjemme?

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Barnets Alsidige Personlige Udvikling på Giver barnet udfordringer og muligheder for forskellige aktiviteter i dagligdagen Støtte barnet i at udfordre egne grænser Respekterer barnets grænser og følelser Ser og aflæser barnets signaler og handler udfra det En anerkendelse af barnet og dermed en styrkelse af selvværdet Stiller krav til barnet, som passer til alder og udviklingstrin Ser barnet og giver det tryghed og opmærksomhed En overskuelig hverdag med omsorg og nærhed som en familie En hverdag med struktur, normer og regler (sove, spise, leg, bordskik, hensyntagen) Barnet er med i hverdagens gøremål (hænge tøj op, tørre bord af, dække bord, lave mad, feje osv.) Lærer barnet ansvarlighed (lægge ting/tøj på plads, rydde op) Lærer barnet selvhjulpenhed (tage fodtøj af/på, tøj af/på) Lærer barnet at vente på tur, udsætte sine behov og lære at sige til og fra Lærer at tage initiativer Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Barnets Alsidig Personlige Udvikling på Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Barnets Alsidige Personlige Udvikling derhjemme?

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Barnets Sociale Kompetencer på Alle børn skal anerkendes og respekteres som de personer de er Alle børn skal opleve at være en vigtig del af et givende fællesskab Lærer børnene at løse konflikter - Dagplejeren støtter og vejleder Lærer børnene at indgå i sociale sammenhænge i den lille gruppe hos den faste dagplejer og i den større gruppe i legestuen Lærer børnene at hjælpe og rumme hinanden og tage hensyn til hinanden fx store og små imellem eller i forhold til børn med særlige behov Lærer børnene at sige til og fra med respekt for egne og andres behov Lærer at acceptere andre gennem fx turtagning Børnene skal støttes i at blive klar til børnehave Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Barnets Sociale Kompetencer på Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Barnets Sociale Kompetencer derhjemme?

I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Barnets Sproglige Udvikling på Taler anerkendende med børnene i børnehøjde Vi skal være opmærksomme på, at indrette legeværelset og omgivelserne med fokus på et godt sprogmiljø Snakker med børnene om, hvad vi ser og gør, når vi spiser, pusler, leger, går tur osv. Sætter ord på tingene og på børnenes følelser Børnene skal opleve en nærværende voksen, der har tid til at lytte til børnenes pludren og snak, samt give respons tilbage Tager snakke og har dialoger med børnene på deres individuelle udviklingsniveau Synge, rim, remser, kigger på billeder og læser historier (hjemme og i legestue) Biblioteksposerne inviterer til Barnets Sproglige Udvikling herunder skriftsproget Her i min dagpleje arbejder jeg i øjeblikket med Barnets Sproglige Udvikling på Dialog: Hvordan arbejder forældrene med Barnets Sproglige Udvikling derhjemme?