Meet Multiple Intelligences Talents Workshop Wien marts 2014 af Specialpædagogisk vejleder Christina A. Hollensen

Relaterede dokumenter
De mange intelligenser

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

HELHED I BØRN OG UNGES LIV

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Sunde og glade børn lærer bedre

Udkast læringsmål det ca. 6 årige barn

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Dit barns intelligenstype

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Lærerens baggrundspapir Bilag 1. Oplæg om forsøget til elever.

De mange Intelligenser og Læringsstile

Alsidige personlige kompetencer

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? Læringsstile/metode

Undervisningsplanlægning ud fra elevens læringsstil FoU projektnummer

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette:

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

7100 Vejle 7100 Vejle

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Signe s Signe dagpleje

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Den intellektuelle udvikling Den sproglige intelligens Sprog klog. 0-3 år 3-6 år

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Århus Åben Lydhealingsgruppe Lydhealing med stemmen

Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre?

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

Reflektoren. E-intelligenser printvenlig udgave

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Læreplan for vuggestuegruppen

OVERSIGT MODUL 1 - Fundament Styrke, selvtillid, tro på sig selv. Forståelse, indsigt, accept og kærlighed til sig selv. Grundlæggende modul.

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Mål og indikatorer på vej mod to år

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Introduktion til MIO Aarhus

Den voksne går bagved

Om at indrette sproghjørner

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Læreplaner. Vores mål :

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING

Personlig kompetenceudvikling for unge

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

SELV TEST. 7 Intelligenser. Learn2Learn

Værdier, handleplaner og evaluering

Evaluering af læreplaner 2013

Hjælp dit barn med at lære

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

kreativitet venskab natur bevægelse

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Læseplan for børnehaveklasserne

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Barnets alsidige personlige udvikling

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Religionspædagogik. Pædagogik: At føre (børn eller voksne) * hen til * frem til * ud til * ned til * over til

Transkript:

Meet Multiple Intelligences Talents Workshop Wien marts 2014 af Specialpædagogisk vejleder Christina A. Hollensen Jeg var heldig at blive udvalgt som deltager på en Grundtvig Workshop, som var en del af projektet Lifelong Learning, nu Erasmus+. Workshopen blev afholdt af ALP (activating leadership potential) og jeg drog mod Wien i uge 13 for at blive klogere på hvordan man kan inddrage arbejdet med de mange intelligenser i vejledningen og i undervisningen og hvordan man kan støtte voksnes læring. Deltagerne var fra Belgien, Malta, Grækenland, Spanien, Rumænien, Italien, Polen og Danmark og det var udfordrende og lærerigt at få chancen for at udveksle erfaringer og ideer på tværs af landegrænser. Ugens fokus Hvordan kan de elever, som ikke er bogligt stærke, blive bevidste om egne potentialer ved at bruge viden om egne læringsmæssige styrker og svagheder, og hvordan kan vi støtte voksne i deres læring? Teoretisk udgangspunkt Vi arbejdede med 7 intelligenser (Howard Gardner) i løbet af ugen. Interpersonel, musisk, spatial/visuel, intrapersonel, kropslig/kinæstetisk, logisk/matematisk og lingvistisk. I teorien er disse intelligenser medfødte, men nogle er mere udviklede end andre. Det er vigtigt, at man ikke forveksler intelligens med kompetencer. Intelligenserne er basis for udviklingen af kompetencer og dermed for opgaveløsningen. (Dette kan man diskutere på et teoretisk plan i lang tid, men det er ikke pointen her) Det blev til en intens uge med et stramt program fra morgen til aften. Den lingvistiske intelligens var ikke sat på programmet, men blev udfordret gennem workshoppen. Hvis man er god til at formidle, forklare og undervise, indikerer det at man har en stærk lingvistisk intelligens. Jeg udfordrer derfor min lingvistiske intelligens ved, at formidle mine oplevelser fra denne workshop til jer gennem ord og billeder. Selve Grundvig programmet kan du læse mere om her: http://ufm.dk/uddannels e-oginstitutioner/tilskud-tiludveksling-oginternationaleprojekter/tilskudsprogra mmer/grundtvig

Dag 1 Den interpersonelle intelligens Uden en anelse om hvor vi skulle starte, mødtes vi i hotellets lobby. 12 personer der aldrig har mødt hinanden før IRL. Nogle af os havde deltaget i et webinar, afholdt af ALP, med en gennemgang af det teoretiske grundlag (bl.a Howard Gardner og Mogens Hansen). Formålet med dagen var at lære hinanden at kende ved hjælp af cafe-metoden og hvordan gør man det? Selvfølgelig ved at besøge en klassisk Wiener-café. I Wien bruges cafeer som et helt naturligt sted at afholde møder, arbejde, studere eller mødes over et spil kort og en kop kaffe eller en øl. Samtalerne blev sat i gang ved hjælp af kort med sætninger som: Hvad en intelligens?, Hvad er en kompetence?, En voksen person er?. Efter en lille times tid skiftede man så plads og snakkede videre i en anden gruppe. Den interpersonelle intelligens handler desuden om evnen til at indgå i en gruppe, at samarbejde og at være god til at mærke intentioner, motivationer, følelser og ønsker hos andre mennesker. Man kan se situationer fra forskellige perspektiver og besidder gode kommunikationsevner. Formiddagen og det meste af eftermiddagen fortsatte med forskellige opgaver der udfordrede deltagerne til at kommunikere og samarbejde. Vi fik også udleveret den MEGET OBLIGATORISKE Learning Log, som skulle dekoreres med billeder der for os personligt havde at gøre med læring.

Hvordan man bruger sin Learning Log er egentlig op til én selv. Nogle skriver fine noter, andre laver doodles og skriver hurtige nøgleord og stikord, nogle finder billeder og samler visitkort eller brochurer og klipper og klistrer, andre igen laver en blanding af det hele. Pointen med Learning Logs er at bearbejde det man oplever og lærer på den måde der passer til ens personlighed. Det er dog ikke en mulighed at sige at man husker det hele uden brug af loggen. Dder sker simpelthen for meget til at man kan være sikker på at alt det vigtige lagrer sig. Sent på eftermiddagen mødtes vi på Interkulturelles Zentrum for at lave fælles aftensmad. Alle deltagere havde medbragt noget spiseligt, som var klassisk for deres hjemland. Opgaven denne aften var at blive sat i grupper og kreere en ret ud fra de ingredienser der var i gruppen. Der var alt fra røget ost fra Polen til Serrano fra Spanien og marinerede sild fra Danmark. Det blev til et overdådigt måltid af kombinerede Europæiske ingredienser nogle mere vellykkede end andre.

Det var en fantastisk opgave for mig, da jeg er tosset med at lave mad og med at kombinere smagssammensætninger. Det er her jeg er i mit es som kreativ og skabende, kommunikerende og handlingsorienteret. At arbejde med krop og intellekt og eksperimenteren, mens jeg skaber noget nyt, er en kreativ proces, som er en af mine absolutte styrker. Her kan jeg være i processen uden at bekymre mig om perfektionen i resultatet. Dag 2, formiddag: Den musiske intelligens Vi havde aftenen før fået udleveret et stykke papir med adressen og et udsnit fra googlemaps, samt transportmuligheder til dagens mødested. Det viste sig at vi skulle på trommeworkshop. Den musiske intelligens har at gøre med at kunne holde en rytme, at kunne udvikle abstrakte koncepter til en konkret form, at kunne genkende musikalske mønstre og toner og at huske ting ved at lave rim og remser.

Dag 2, eftermiddag: den visuelle / spatiale intelligens Lær byen at kende og udforsk forskellige læringsmiljøer. Tag stilling til om de forskellige miljøer vil være gode for dig, når du skal lære. Genial opgave som skulle udføres i grupper. Jeg lærte om mig selv, at hvis jeg skal læse mig til ny læring vil jeg befinde mig bedst i et huleagtigt miljø, så som en lille cafe med dæmpet belysning, lav musik i baggrunden og en summen af mennesker Eller hjemme, med naturligt lys og et fjernsyn der kører i baggrunden same same. Hvis jeg til gengæld skal anvende det jeg læser og reflektere eller diskutere, er det bedst for mig at være udendørs i en park eller lignende, hvor jeg har mulighed for at bevæge mig og samtidig tale med andre, da jeg reflekterer bedst i samtale. Det er spændende at læringsmiljøet betyder så meget, alt efter hvad det er man skal lære. Nej vi kan ikke tilfredsstille alles behov, men vi kan måske støtte eleverne i at blive bevidste om deres egne foretrukne læringsmiljøer ved at være bevidste om vores egne.

Ovenfor ses en lille café, som med sin dæmpede belysning og afslappede atmosfære indbød til fordybelse i læsestof eller dæmpede samtaler. Til højre ses et stort magnoliatræ i Burgarten, som et symbol på bevægelse, leg og læring. Dag 3 Den intrapersonelle intelligens Tid til at se indad. Den intrapersonelle intelligens handler om evnen til selvrefleksion, om lysten til at udvikle sig selv, prøve nye metoder og tilgange. Dagen blev brugt på selvrefleksion og på at lære at trække vejret rigtigt, både i den overførte betydning, hvor man bevarer overblikket, men samtidig lærer at være i en proces og bogstavligt, på at

reflektere over hvad der giver mig energi, hvornår er jeg gladest og hvornår mister jeg energi. Hvis man har en dominerende intrapersonel intelligens, er det ikke det samme som at være genert og introvert, men snarere om evnen til at ville og kunne arbejde med sig selv. Desuden er man ofte god til at tænke alene og man arbejder lige så gerne selvstændigt som sammen med andre. Man har en evne til at være i kontakt med egne følelser, holdninger og værdier. Dag 4, Den naturalistiske og kropslig kinæstetiske intelligens Med en stærk naturalistisk intelligens er man god til at lytte til naturen i overført betydning. Man stimuleres af kontakten med dyr og planter og man nyder at være i og udforske naturen omkring sig. Desuden falder det én let, at huske navne på dyr og planter, samt at kategorisere disse. Man har en forståelse for den større

sammenhæng på kloden og hvordan den påvirkes i forskellig grad. Dagens læringsmiljø bestod af en hike gennem Wiener Wald. Vi skulle vandre op ad Leopolds Berg og på turen op blev vi inviteret til at lytte, dufte, mærke og se. Det var en dejlig oplevelse at vandre opad og mærke foråret. Duften af fugtig jord var overvældende og varmen fra stenene blev udnyttet af diverse dyr. Hvis man, som mig, er meget visuel, ser man måske ikke alle detaljer, men jeg så nuancerne i det grønne, og når der var noget der brød disse nuancer, kunne man lægge mærke til de mørklilla violer og alle de andre forårsbebudere der tittede frem i alt det grønne og brune. I skovbunden hørtes puslen og regeren fra fugle der samlede ind til reder og i trætoppene sang skovens fugle om kap i det disede solskin. Undervejs på denne heldagstur (9 timer), var der forskellige stop med aktiviter, der er stimulerende for den kropsligt / kinæstetiske intelligens. Blandt andet blev der inviteret til arbejde med Tangram, binde knob, lave origami, samle en terning af forskellige klodser eller jonglere med to eller tre bolde. Alt blev lagt på jorden og der var frit valg. Ofte er folk med en stærk intelligens indenfor det kropsligt / kinæstetiske gode til håndarbejde og finmotoriske sysler.

På den videre vej gennem skoven skiftede aktiviteterne karakter til det mere grovmotoriske. Vi blev udfordret i frisbee og balancekunst, men det kunne lige så godt være fodbold eller en anden sport. Den kropslige/kinæstetiske intelligens handler i høj grad også om at kunne bruge sin krop hensigtsmæssigt, så som at holde balancen, at kunne gribe og kaste etc. Dag 5, den logiske/matematiske intelligens I denne intelligens er der fokus på problemløsning, strategisk tænkning og proces- og projektplanlægning. Dagens perspektiv var at hæve sig til et metaplan og vende tilbage til udgangspunktet, se på processen og sidst hvad kan jeg så bruge det til, altså Hvordan identificerer man intelligenserne hos andre og hvordan kan jeg bruge min viden om de mange intelligenser i mit arbejde med at støtte voksnes læring? Første skridt er at identificere indikatorerne på de forskellige intelligenser og hvilke der eventuelt er dominerende. Det kan være, at være opmærksom på når noget falder én let og på hvornår man får energi alt sammen i forhold til læring.

Min læring Det er min klare fornemmelse, at mine vejlederkompetencer er blevet styrket. Jeg har oplevet på egen krop, hvilken indflydelse forskellige læringsmiljøer og metoder har på min egen koncentration og evne til at lære. Jeg er blevet bevidst om, hvad der giver mig energi og hvad der falder mig let. Jeg mener at jeg har fået en meget større forståelse af nogle af de vanskeligheder, nogle af vores elever oplever i forbindelse med læring. Jeg ser nu, på gangene, på græsset og i vores læringsmiljø generelt, hvordan jeg vil kunne vejlede eleverne i forhold til deres egen læring, og hvordan de kan være opmærksomme på at bruge deres styrker i faglige sammenhænge og helt sikkert også hvordan de knap så stærke intelligenser kan aktiveres ved øvelse og ved at tage et aktivt valg om at ville udvikle forskellige kompetencer. På SOSU C gør vi rigtig meget for, at eleverne skal føle sig som en del af et godt læringsmiljø, men mange af dem ved ikke, hvordan de skal bruge det i deres egen læring. Ved at vejlede og måske afprøve de forskellige læringsmiljøer på skolen, sammen med eleverne, kan jeg rådgive og vejlede eleven til at blive mere opmærksom på hvor og hvordan eleven lærer bedst. Der findes masser af tests på nettet, hvor man kan få en ide om hvordan intelligenserne fordeler sig hos en selv. Eksempelsvis her: http://www.dr.dk/dr2/videnom/temaer/intelligens/20070220151957.htm Man også finde forskellige oversigter over hvordan man lærer og udtrykker sig bedst i forhold til intelligenserne, hvilket hænger meget sammen med teorien om læringsstile. For eksempel her: http://www.ventures.dk/eintelligenser/eintelligenser.pdf