Instrukser til helbredsundersøgelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Instrukser til helbredsundersøgelser"

Transkript

1 Instrukser til helbredsundersøgelser Instruks til måling af blodtryk Til måling af blodtryk anvendes et Mercuro300 kviksølvmanometer. Inden blodtrykket måles, slapper deltageren af i fem minutter siddende på en stol. Deltageren sidder på en stol med højre arm udadroteret og let bøjet hvilende på et bord. Manchetten placeres på højre overarm. Stetoskopet placeres i albuebøjningen ved arteria brachialis. Manchetten pumpes op til ca. 200 mm Hg. Luften lukkes ud af manchetten med en hastighed svarende til ca. 2 mm Hg. pr. pulsslag. Værdien aflæses ved første lyd og når lyden ophører. Resultatet noteres. Målingen gentages og resultatet noteres. Ved systolisk blodtryk større end 140 eller diastolisk blodtryk større end 90 på begge målinger gentages målingen med deltager liggende (efter blodprøvetagning og ultralydsscanning). Instruks til måling af hoftemål Hoftemålet måles med deltageren stående med strakte, let spredte ben (fodafstand ca.20 cm.). Vægten skal være ligeligt fordelt på begge fødder, og deltageren skal være afslappet. Målingen foretages med kun undertøj på. Målebåndet placeres vandret på det bredeste sted omkring hofterne ved trochanter major. Målingen udføres en gang. Resultatet noteres i registreringsskemaet Instruks til måling af højde Højden måles uden fodtøj. Deltageren står med ryggen mod væggen med ret ryg og hælene ind til væggen. Hovedet skal holdes lige i forhold til kroppen, og deltageren ser lige frem. Pinden på højdemåleren skubbes ned mod hovedet, til det berører dette. Deltageren bøjer sig og træder frem. Højden aflæses og indføres i registreringsskemaet. Instruks til måling af puls

2 Pulsen måles umiddelbart efter blodtrykket med deltageren siddende. Pulsen måles i arteria radialis ved håndleddet. Pulsen lokaliseres med pege- og langfinger. Ved hjælp af pulsur tælles pulsen i ½ minut og ganges med to. Resultatet noteres i registreringsskemaet. Målingen gentages. Resultatet noteres i registreringsskemaet. Instruks til måling af taljemål Taljemålet måles med deltageren stående med strakte, let spredte ben (fodafstand ca.20 cm.). Vægten skal være ligeligt fordelt på begge fødder, og deltageren skal være afslappet i abdomen. Målingen foretages uden tøj på abdomen. Målebåndet placeres midt mellem nederste ribbenskurvatur og øverste hoftekant, crista iliaca. Målebåndet placeres vandret og tætsiddende på taljen uden at stramme. Målingen udføres en gang. Resultatet noteres i registreringsskemaet. Instruks til måling af vægt, fedtprocent og impedans Til måling af vægt m.m. bruges en vægt af mærket Tanita TBF-300 body composition analyzer. Deltager vejes fastende. Deltageren bliver bedt om at tømme lommerne og tage sko, strømper og tykt tøj af, så vedkommende kun har et enkelt lag tøj på svarende til årstiden. På vægten indtastes tøjets vægt til et kilo, persontypen vælges som standard mand eller standard kvinde, alder og højde tastes. Hvis deltageren er under 20 år tastes alderen til 20 år (da vægten ellers ikke beregner normalområde for fedtprocenten). Vægten viser Step on, når den er klar, og deltageren stiller sig med fødderne på metalpladerne og bliver stående, mens vægten måler. Vægten piber, når den er færdig og resultatet udskrives. Måleresultatet for vægt, fedtprocent og impedans indføres i registreringsskemaet og strimlen med resultater klipses på det udskrevne registreringsskema. Den registrerede vægt er et kilo mindre end den reelle vægt, da der er fratrukket et kilo for tøjets vægt inden start. Vægtene kalibreres to gange årligt i januar og juli af Frederiksberg Vægtfabrik.

3 Instruks til steptest Testen er en gradvist stigende præstationsbegrænset submaksimal test, hvor der anvendes en cm bænk til opstigninger med et tempo, der gives fra et computerprogram. Ved testens start er tempoet langsomt, men tempoet øges gradvist, og testpersonen skal følge rytmen så længe som muligt. Sluttiden omsættes til et kondital. Valg af stephøjde 20 cm (2x2 lilla gulvblokke): meget svage personer, evt. ældre med bevægeapparatsproblemer 25 cm (3x2 lilla gulvblokke): konditionssvage personer, evt. ældre 30 cm (4x2 lilla gulvblokke): raske kvinder, børn 35 cm (5x2 lilla gulvblokke): raske mænd, meget veltrænede kvinder Praktiske forhold Det er en god idé at have en stol i nærheden af stepbænken i tilfælde af at testpersonen skulle blive dårlig. Testen gennemføres i flade sko eller strømper. Instruktion 1. Fortæl deltageren om testens gennemførelse. Forevis stepsekvensen (vis computeranimationen). Ved kommandoen højre udføres sekvensen: højre op, venstre op, højre ned, venstre ned. Ved kommandoen venstre udføres sekvensen: venstre op, højre op, venstre ned, højre ned. 2. Der skal trædes helt op til strakt ben (strakt knæ) hver gang dette er vigtigt. 3. Hele foden skal sættes fladt ind på bænken. 4. Inden teststart: lad deltageren øve stepsekvensen i et roligt tempo, indtil sekvensen er automatiseret. Vurder om bænkens højde passer. 5. Noter deltagerens vægt i registreringsskemaet. 6. Begynd testen ved at starte computerprogrammet. 7. Deltagerens vægt (i kg) og stepbænkens trinhøjde (i meter) indtastes i computerprogrammet. 8. Hvis deltageren laver en fejl men straks kommer ind i rytmen igen, fortsættes testen. 9. Hold øje med at deltageren følger rytmen ved at følge deltagerens ben og lytte til stemmen fra computerprogrammet. Koncentrer dig om dette og ikke om skærmbilledet. Computerskærmen skal være placeret, så deltageren ikke kan se den. 10. Typiske kommentarer undervejs er: fang rytmen igen, op til strakt ben og hele foden ind. 11. I tilfælde af koordinationsproblemer, hvor deltageren ikke hurtigt kommer ind i rytmen igen, må testen afbrydes. Årsagen til at testen ikke kan gennemføres angives i registreringsskemaet. 12. Hvis deltageren ikke kan gennemføre testen, foretages der ikke en ny test. 13. Testen er slut når, rytmen ikke længere kan følges, dvs. når deltageren har været bagefter rytmen i fire opstigninger i træk. Tryk stop i computerprogrammet for at slutte testen. 14. Bænkhøjde, sluttid, maksimal iltoptagelse, kondital og METS registreres. 15. Tryk vurdér resultat for at få tabellen over referenceværdier for kondital frem.

4 Priktest Deltageren spørges om medicinindtag og informeres om priktesten. Underarmen affedtes med sprit. Tape mærket + og samt 1-10 anbringes på højre arm med + og nær albuebøjningen. De 12 lancetter åbnes i den flade ende. En dråbe til hhv. positiv og negativ kontrol afsættes og der prikkes og afduppes. De 10 allergener afsættes ned ad armen. Der prikkes gennem de 10 allergener. Uret startes og armen afduppes. Der aflæses efter 12 min (start med den positive kontrol).

5 Måling af nitrogenoxid (NO) i udåndingsluften hos voksne med NIOX MINO Baggrund: NO er en markør for graden af inflammation i luftvejene. Niveauet af NO i udåndingsluften er f.eks. klart højere hos personer med astma, høfeber, positiv allergipriktest og forhøjet serum total IgE sammenlignet med personer uden disse tilstande. Samtidig er der en klar sammenhæng mellem niveauet af NO i udåndingsluften og andre kendte markører for luftvejsinflammation såsom antallet af eosinofile leukocytter i sputum samt graden af bronkial følsomhed. Måling af NO med NIOX MI- NO (online-måling) er en nem og hurtig måde, hvorpå man kan måle denne inflammation. Faktorer der påvirker niveauet af NO: Rygning (nedsætter) Inhalationssteroider (nedsætter) Akutte luftvejsinfektioner (øger) Måling af lungefunktionen umiddelbart inden (nedsætter). Mål derfor så vidt muligt NO før lungefunktion. Desuden kan indtag af alkohol, kaffe og nitratholdige madvarer (salat) påvirke niveauet en smule. Normalværdier for NO hos voksne: Værdien af NO hos raske voksne er under 20 ppb (parts per billion). Hvis NO er højere end 20 ppb kan det tyde på allergisk inflammation i luftvejene, forudsat at andre kendte risikofaktorer (f.eks. infektion) er udelukket. Tekniske specifikationer for NIOX MINO : Opbevar apparatet ved normal stuetemperatur (helst mellem 15 og 30 C). Undgå store temperaturog luftfugtighedsudsving i omgivelserne. Undgå at have elektronisk udstyr i tæt kontakt med apparatet. Apparatet kan måle NO-værdier mellem 5 og 300 ppb. Instruktion af deltager ved måling af NO: Inden målingen: Fortæl deltageren at han/hun skal have målt koncentrationen af et stof i udåndingsluften, som fortæller noget om graden af 'irritation' i luftvejene. Fortæl at udåndingsluften hos alle mennesker indeholder dette stof i større eller mindre mængder. Fortæl at stoffet hedder nitrogenoxid, og at det er velkendt, at personer med allergi og/eller astma kan have forhøjede værdier af dette stof. Fortæl dog ikke rutinemæssigt hvad normalværdien er. Fortæl samtidig at værdien godt kan være forhøjet selvom personen er rask. Fortæl at undersøgelsen er ufarlig. Doser niveauet af information efter deltagerens egen nysgerrighed. Man kan hurtigt komme til at rode sig ud i kryptiske forklaringer, hvis man har 'lagt op til for meget'. Selve målingen: Påsæt nyt NO filter. Fortæl deltageren (forsøgspersonen) at han/hun skal tømme lungerne fuldstændigt.

6 Bed så deltageren om at suge alt den luft ind gennem NO-filteret (påsat apparatet), som lungerne kan rumme. Fortæl- om nødvendigt - at det er NO-fri luft, han/hun indånder. Bed derpå deltageren om at puste luften tilbage i apparatet gennem NO-filteret uden at flytte munden først. Fortæl deltageren at han/hun ikke skal puste hårdt, men derimod puste i en jævn strøm med en styrke der svarer til ca. 1/3 af den samlede kraft. Fortæl at apparatet giver en lyd, og at det gælder om at holde denne lyd i et konstant toneleje under hele udblæsningen. Fortæl at apparatet selv giver tegn, når målingen er slut, og at det tager ca sek. Gennemgå disse trin med deltageren inden den rigtige måling, så vedkommende har forstået, hvad proceduren går ud på. Hvis målingen mislykkes så gentag denne og modificer informationen efter hvor det gik galt. Hav tålmodighed og lad være med at stresse deltageren - indgyd optimisme - også selvom der er travlt. Det giver ofte det bedste resultat. Efter målingen: Oplys deltageren den målte værdi. Hvis den er under 20 ppb så fortæl at målingen er normal. Hvis deltageren er uforstående over for et normalt resultat (hvis han/hun f.eks. har astma), så fortæl at værdien godt kan være normal selvom man har astma, især hvis sygdommen er i rolig fase, eller hvis man tager medicin. Hvis den er over 20 ppb, og deltageren har kendt astma, høfeber og/eller allergi, så fortæl at den høje værdi derfor ikke er overraskende. Fortæl samtidig (især hvis værdien er meget høj) at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem værdiens størrelse og sværhedsgraden af deltagerens sygdom. Hvis værdien er høj uden kendt årsag, så fortæl at nogle personer godt kan have høje værdier, uden det behøver at betyde, de har allergi eller astma. Skriv målingen ned på et stykke papir og noter dato og klokkeslæt, også selvom apparatet gemmer data. Lad NO-filteret sidde i apparatet og skift først dette ved næste deltager.

7 Udførelse af spirometri Kort information til softwareprogram til SpiroUSB Der anvendes programmet Spida 5 - SpidaXpert og spirometrene SpiroUSB leveret af Spiropharma ( Kontaktperson Lars Henriksen. For tekniske detaljer se brochure. Softwareprogrammet er registreret som installeret på pc erne i rum og og hører efter registreringen til på disse pc'ere og kan ikke installeres på eller flyttes til andre pc ere på FCFS. Skal spirometrene således flyttes til andet rum, skal pc en følge spirometeret. Kontakt Spiropharma ved tvivlsspørgsmål om installation. Målinger på spirometrene i begge rum (rum og 85032) gemmes automatisk i Accessdatabasefilen spirometri på P:\Helbred2008\Spirometri. Denne fil må ikke slettes eller flyttes. Alle spørgsmål herom rettes til IT-ansvarlig. Der tages vores egen back-up/kopi af filen én om ugen (ved Lars-Georg Hersoug). Hver morgen inden første deltager foretages kalibreringscheck med tre liters sprøjten på hvert spirometer. I rum foretages kalibreringschecket med deltageren Kalibrering rum I rum foretages kalibreringschecket med deltageren Kalibrering rum Der foretages to målinger med tre liters sprøjten (et hurtigt og et langsommere pust), som begge højst må afvige med 0.08 liter (80 milliliter). Ved større afvigelse kontaktes Allan Linneberg, og der anvendes i mellemtiden det andet spirometer til måling af deltagerne. Tryk F5 ved ny deltager Indtast deltagernummer, for- og efternavn, køn, race, højde og vægt. Tryk New examination når der skal foretages første måling på deltageren Tryk accept next, når måling på deltager skal gentages Der skal minimum udføres tre målinger/manøvrer for hver deltager For at godkende målingerne skal de to højeste målinger afvige med mindre end 0,150 liter (150 milliliter) fra hinanden for både FVC og FEV1. Hvis ikke dette er tilfældet foretages ny måling, indtil dette kriterium er opfyldt, dog højst seks målinger i alt. Den højeste FVC og FEV1 noteres i registreringsskemaet med to decimaler. Der vælges den bedste FVC og FEV1 fra de tre målinger, uanset om disse måtte stamme fra to forskellige

8 målinger. Softwareprogrammet vælger selv disse to for dig, men check at den faktisk gør det rigtig. Procent af predicted FVC og FEV1 aflæses og noteres ligeledes i registreringsskemaet. Tryk accept done når målingerne er godkendte, eller der er udført seks målinger Herefter udprintes ark til journal. Tryk file og print. Ved problemer eller tvivl kontaktes Allan, Lars-Georg eller IT-ansvarlig. Definitioner Den forcerede vitalkapacitet (FVC) er den maksimale mængde luft, der kan ekspireres med maksimal kraft efter en maksimal inspiration. FEV 1 (forceret ekspiratorisk volumen i det første sekund) er den maksimale mængde luft, der kan ekspireres i det første sekund ved en maksimalt forceret eksspiration efter en maksimal inspiration. Måleenheden for FEV1 og FVC er liter (fig. 2). Volumen (L) xxxxxxxxxx Målt Reference FVC (L) 3,70 3,30 FEV 1 (L) 2,82 2,81 FEV 1/ FVC 0,76 0,85 Kvinde, 60 år 1,75 m Flow (L/s) xxxxxxxxxx Målt Reference FVC (L) 4,49 3,74 FEV 1 (L) 3,94 3,27 FEV 1/ FVC 0,88 0,84 PEF (L/s) 7,6 7,2 Kvinde, 26 år 1,65 m Volumen (L) 0 0 Tid (s) Figur 1. Spirometri. Normal volumentidkurve og normal flowvolumenkurve. ECCS Referenceværdier.

9 Udførelse af undersøgelsen Der er tre faser i en FVC-test: 1: en maksimal inspiration 2: en kraftig eksspiration 3: en fortsat og fuldstændig eksspiration til undersøgelsen er slut Disse tre faser skal demonstreres inden testen. Den undersøgte inhalerer hurtigt og fuldstændigt fra den funktionelle residualkapacitet (dvs. efter fuldstændig udånding), og mundstykket eller røret til slangen til ventilationsmålingen tages i munden. Der må ikke inhaleres gennem mundstykket. Rørformede mundstykker skal nå inden for tænderne, og man må ikke trutte. Det skal sikres, at læberne slutter helt tæt til, og selve FVC-målingen påbegyndes umiddelbart herefter. Der er vist reduktion i peakflow og FEV 1, hvis inspirationen er langsom, og/eller der er en kort pause ved maksimal indånding, før eksspirationen påbegyndes. Det er derfor vigtigt, at starten af testen med inspiration foregår uden tøven, så pausen før eksspiration er minimal, dvs. mindre end 1 sekund. Testen forudsætter, at der er foretaget en maksimal inspiration før eksspirationen. Herefter skal den undersøgte person puste ud, så kraftigt og hurtigt som han/hun kan, og opmuntres til at tømme lungerne helt. Af hensyn til standardiseringen anbefales det, at patienten gennem hele manøvren skal vejledes med ord som bliv ved og pust og evt. anskuelige fagter. Anvendelsen af ord som pres kan påvirke manøvren modsat og øge risikoen for synkope. Det er vigtigt at observere den undersøgte for utilpashed og at observere kurverne under testen for at sikre sig, at der bliver anvendt maksimal anstrengelse. Velsiddende proteser skal ikke fjernes, da en spirometri som regel er bedre med bevaret orofaryngeal geometri. Hvis den undersøgte bliver svimmel, bør man stoppe testen, idet der er risiko for synkope. Testen gentages når relevante forholdsregler er taget. I Helbred2006 er der besluttet følgende: Af sikkerhedsgrunde udføres spirometrien med patienten siddende i stol med armlæn med et bord foran sig Der anvendes ikke næseklemme Der udføres ikke reversibilitetstest (inhalation af astmamedicin ved nedsat lungefunktion) Referenceværdierne i softwaren er sat til ECCS

10 Spirometrene/turbinerne rengøres ikke rutinemæssigt. Iblødsætning i sæbevand i 5 minutter kan avendes ved behov. Der anvendes éngangs papmundstykker uden filter (f.eks. varenummer fra Spiropharma: kr. 148 per 200 stk.) FEV1 og FVC registreres i registreringskemaet med 2 decimaler VURDERING AF DEN ENKELTE MÅLING Startkriterier. Den forcerede eksspiration skal begynde umiddelbart efter en inspiration dels for at undgå at der slipper luft ud, før den forcerede eksspiration begynder, dels fordi elasticiteten i lungerne og dermed flowet aftager, når man venter for længe. Inspektion af flowvolumenkurven kan give et indtryk af, om starten af en test er foregået tilfredsstillende. Hvis testen begynder for langsomt, bør den afbrydes for ikke at forårsage unødig anstrengelse. Det anbefales, at der er hurtig feedback fra apparaturet, hvis kriterierne ikke er opfyldt. Slutkriterier. Den undersøgte person skal verbalt vejledes i at tømme lungerne helt og blive ved til der ikke kan pustes mere ud. Undersøgelsen er slut, når: 1: den undersøgte ikke kan puste mere ud eller ikke bør blive ved pga. utilpashed og/eller 2: volumentidkurven viser ændring i volumen på 0,025 L i mindst et sekund. Det er endvidere et krav i ERS/ATS s anbefaling, at den undersøgte puster ud i mindst 6 s (du kan se på x-aksen af volumen-tids-kurven, hvor mange sekunder, der er pustet). Apparaturet bør kunne vise, om kriterierne for afslutning af testen er opfyldt. Hvis stemmelæberne (glottis) lukkes, kan det se ud som om testen er afsluttet før 6 s er gået, selvom der tilsyneladende pustes i 6 s. For patienter med obstruktiv lungesygdom eller ældre patienter er eksspiration i længere tid end 6 s ofte nødvendig. Mere end 15 s giver sjældent yderligere information (evidens lav). Mange og lange test er derfor sjældent berettigede. Selvom det ikke lykkes at opfylde kriterierne for afslutning af testen, kan en del af testen f.eks. FEV 1 ofte anvendes.

11 Yderligere kriterier. Hoste i det første sekund kan påvirke FEV 1 og kan gøre undersøgelsen uacceptabel. Det samme kan Valsalvas manøvre (maksimal expiration mod lukket øvre luftveje). Der må ikke være spild af luft ved mundstykket. Obstruktion af mundstykket, fordi tungen eller tænderne anbringes foran det, eller forvridning pga. bid kan også påvirke målingerne. Under proceduren må der ikke foretages ekstra inspiration. Undersøgeren skal sikre sig, at den undersøgte har forstået instruktionen og har udført undersøgelsen med en maksimal inspiration, hurtig start, kontinuert eksspiration med maksimal kraft og ikke afslutter undersøgelsen for tidligt. Ifølge ERS/ATS s kriterier skal en acceptabel kurve opfylde alle 7 betingelser i tabel 2, hvorimod en anvendelig kurve kan nøjes med at opfylde de to første af kriterierne. Tabel 2 Kriterier for acceptabel måling 1 Startkriterier. Ingen tøven og EV < 5 % FVC eller 150 ml fig. 3 2 Hostekriterier. Ingen hoste i 1. s fig. 5 3 Slutkriterier. Flow< 0,025 L/s og varighed >6 s. Åben glottis fig. 2 4 Ingen Valsalva-manøvre (maksimal eksspiration mod lukket øvre fig. 6 luftvej) 5 Intet luftspild. Læber sluttes tæt om mundstykke fig. 7 6 Ingen obstruktion ved mundstykke 7 Ingen ekstra inspiration fig. 4 Målingen er anvendelig, hvis 1 og 2 er opfyldt

12 Figur 2 Eksempler på ikke godkendte volumentid-kurver. Volumen (L) Tid (s) De punkterede linjer angiver de korrekte registreringer 1: Ufuldstændig eksspiration med luftspild 2: Ikke maksimalt forceret eksspiration 3: Ikke maksimalt forceret eksspiration og inspiration 4: Inspiration under FVC-manøvren med eller uden luftspild 5: Ikke-forceret eksspiration med eller uden luftspild/inspiration Kurver fra 1-5 er fejlagtigt afsluttet for tidligt

13 Volumen (L) A B Tid (s) Flow (L/s) s Volumen (L) Figur 3 Volumentidkurve(A) og flowvolumenkurve (B) med hoste. Modificeret efter ERS/ATS

14 A Volumen (L) Tid (s) B Flow (L/s) Volumen (L) Figur 4 Volumentidkurve(A) og flowvolumenkurve (B) med tillukning af glottis (stemmelæber). Modificeret efter ERS/ATS

15 A Volumen (L) Tid (s) B Flow (L/s) Volumen (L) Figur 5. Volumentidkurve(A) og flowvolumenkurve (B) med utæthed. Modificeret efter ERS/ATS

16 VURDERING AF FLERE MÅLINGER Til vurderingen af en spirometri er det nødvendigt med minimum 3 gennemførte målinger, der opfylder kriterierne ovenfor. Eksspirationskurvernes ensartetheden (intra- session repeterbarhed) accepteres, hvis forskellen imellem den største FVC og den næststørste FVC er mindre end 0,150 L, og forskellen imellem den største FEV 1 og den næststørste FEV 1 er < 0,150 L. Hvis FVC < 1,00 L skal forskellene for både FEV1 og FVC være < 0,100 L. Hvis disse kriterier ikke opfyldes ved tre manøvrer, kan man forsøge flere gange, men normalt ikke mere end 8 gange. Stor variabilitet skyldes ofte, at den undersøgte person ikke trækker vejret nok ind. Nogle personer behøver en kort hvileperiode imellem hvert forsøg. Ved en uacceptabel start eller ved hoste kan kurverne og målingerne ikke anvendes. Eksempler på uacceptable kurver er vist i fig UDVÆLGELSE AF RESULTAT Største FVC og største FEV 1 ud af 3 acceptable målinger anvendes, selvom de ikke stammer fra den samme kurve (tabel 3). Tabel 3. Repeterbarhedskriterier og udvælgelseskriterier for FEV 1, FVC, VC og IC Forskel mellem målinger Udvælgelse af resultat FEV 1 * FVC* Største værdi <150 ml større end næststørste* Den største af 3 målinger VC IC Ingen krav Gennemsnit af 3 målinger *Hvis FVC < 1,00 L skal forskellen imellem største og næststørste FVC og FEV 1 være < 100 ml.

17 Volumen (L) FVC (L) 3,65 FEV 1 (L) 1,14 FEV 1/ FVC 0, Tid (s) Figur 6. Obstruktiv volumentidkurve. Modificeret efter ERS/ATS Tabel 4 Specifikationer for spirometre og flowmetre. Test Volumen spændvidde Korrekthed Flow L s -1 Ti d Apparatur modstand og modtryk ved ånding Test signal FVC 0,50 8,0 L * 0,20 7,0 L ** FEV 1 < 1,66 L + 50 ml FEV 1 > 1,66 L + 3 % FEV 1 0,50 8,0 L * 0,20 7,0 L** FEV 1 < 1,66 L + 50 ml FEV 1 > 1,66 L + 3 % < 1,5 cm H 2 0 L -1 s = < 0,15 kpa L -1 s 1 < 1,5 cm H 2 0 L -1 s = < 0,15 kpa L -1 s 24 ATS flow kalibreringskurver* 3,000 L sprøjte 24 ATS flow kalibreringskurver* * ATS/ERS ** Arbejdsgruppen **Det påhviler forhandlerne af udstyret at dokumentere, at spirometrene opfylder kravene vedrørende de af ATS/ERS angivne flow-profiler.en test heraf kan nemlig kun foregå på speciallaboratorier.

Sund matematik Matematikkens dag 17. november 2011. Workshop Steptest, dataopsamling

Sund matematik Matematikkens dag 17. november 2011. Workshop Steptest, dataopsamling Sund matematik Matematikkens dag 17. november 2011 Workshop Steptest, dataopsamling Program Matematikken Kort om steptest Forskellige former for steptest Testen!!!! Bearbejdning af data Opsamling Matematikken

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Kend dine lunger Sundere lunger - livet igennem Danmarks Lungeforening arbejder for, at endnu flere danskere lever med sundere

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Lungeforeningen www.lunge.dk Sundere lunger - livet igennem Lungeforeningen arbejder for, at flere danskere lever med sundere lunger livet igennem. Din støtte

Læs mere

30-s rejse-sætte-sig (RSS)-testen måler, hvor mange gange man kan rejse sig fra en stol på 30 sekunder.

30-s rejse-sætte-sig (RSS)-testen måler, hvor mange gange man kan rejse sig fra en stol på 30 sekunder. Manual 30-sekunder rejse-sætte-sig-test (RSS) Visuel demonstration af testen findes på: www.regionh.dk/rehabilitering Beskrivelse af testen 30-s rejse-sætte-sig (RSS)-testen måler, hvor mange gange man

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Forsøg udført af Nicolaj Seistrup, Christian Starcke, Kim, mark og Henrik Breddam Rapport skrevet af Henrik Breddam den 2006-10-25 Rapport længde 7 sider Side 1

Læs mere

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11 Denne raport går ind og ser på vøres blodomløb. Det vil sige at der vil blive uddybet nogle enmer som blodtrykket, pulsen og kondital. Ved hjælp af forskellige målinger, er det muligt at finde ud af, hvor

Læs mere

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre.

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. S blodtryk og din puls Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. Blodtryk kan måles både siddende og stående. A al med din sundhedsfaglige,

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Blodtryk. Materiale Computer (PC) Data acquisition unit (DAS) (IX/228) USB-kabel Puls-plethysmograf (PT-104) Blodtryksmåler (BP-600)

Blodtryk. Materiale Computer (PC) Data acquisition unit (DAS) (IX/228) USB-kabel Puls-plethysmograf (PT-104) Blodtryksmåler (BP-600) Blodtryk Formål At bestemme det systoliske og diastoliske blodtryk hos en rygliggende person (Forsøg 1), samt undersøge tyngdekraftens betydning for blodtrykket og den perifere blodcirkulation (Forsøg

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT

Kvit knæsmerterne ÅRSAG TIL KNÆSMERTER TILBAGEVENDEN TIL SPORT Da du var til undersøgelse i Artroskopisk Center, fik du en forklaring på, hvorfor vi tror, at du har ondt i knæet, og du fik råd og vejledning til, hvad du skal gøre for, at det bliver bedre. Denne pjece

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

SPEKTRUM HALSE WÜRTZ FYSIK C. Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz. Energiomsætninger i kroppen

SPEKTRUM HALSE WÜRTZ FYSIK C. Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz. Energiomsætninger i kroppen HALSE WÜRTZ SPEKTRUM FYSIK C Fysiks optakt til et AST-forløb om kroppen af Niels Henrik Würtz Energiomsætninger i kroppen Kondital Glukoseforbrænding Fedtforbrænding Artiklen her knytter sig til kapitel

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

ACCESS spørgeskema dag 0. 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT

ACCESS spørgeskema dag 0. 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT ACCESS spørgeskema dag 0 1. Helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer (uden bindestreg): Velkommen til den elektroniske evaluering af dit akutte forløb i forskningsprojektet

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år 1 HVAD vil vi teste? Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år NB! Testpersonerne gennemfører øvelserne med sko på Fysisk form er en variabel, der er sammensat af mange forskellige egenskaber.

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1

ØVELSER TIL ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN ØVELSER TIL STEP/TRAPPETRIN // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stepøvelser, hvor du bruger en stepbænk eller et trappetrin. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

ACCESS spørgeskema dag 7

ACCESS spørgeskema dag 7 ACCESS spørgeskema dag 7 1. Tilfredshed og helbred 2. DEMMI 3. OMC 4. REJSE-SÆTTE-SIG 5. HÅNDTRYKSKRAFT Patientens CPR-nummer: Hvilken kommune bor borgeren i? Haderslev kommune Aabenraa kommune Tønder

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser Undervisning i varmtvandsbassin Med øvelser 2 Undervisning i varmtvandsbassin Undervisning i varmtvandsbassin Mange mennesker med gigt har stor gavn og glæde af undervisning i varmt vand. Det styrker muskler,

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

HTX Biologi C Blodets kredsløb 1.4 G 9 oktober 2007

HTX Biologi C Blodets kredsløb 1.4 G 9 oktober 2007 1 Fag: Biologi C Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium / HTX Klasse: 1.4 Navn: Daniel Thyrring, Devran Kücükyildiz Eksperimenter udført af: Daniel Thyrring, Devran Kücükyildiz Dato: Afleveres d. Hjertet.

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor

VAS Skala. Ikke OK. Da du var til informationsmøde hos fysioterapeuten, fik du en forklaring på, hvorfor Kvit knæsmerterne Hvornår kan du roligt vende tilbage til sport Efter de første 8 uger med nedsat belastning, er det vigtigt at du starter langsomt op. Du skal følge nedenstående fremgangsmåde, og du må

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Hjemmeblodtryk. Lægeinformation og patientvejledning

Hjemmeblodtryk. Lægeinformation og patientvejledning 70 Hjemmeblodtryk Lægeinformation og patientvejledning Udarbejdet af Lia E. Bang, afdelingslæge, ph.d., Rigshospitalet. Hjertecenter, Kardiologisk klinik B Lægeinformation Indikationer I tilfælde af fri

Læs mere

Pep-fløjte/ Pep-maske

Pep-fløjte/ Pep-maske Til patienter og pårørende Pep-fløjte/ Pep-maske Information og øvelser Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Kontakt Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: 2 Formål med behandling

Læs mere

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune

Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Center for Sundhed & Pleje Version 3, nov. 2014 Titel: Gældende for: Ansvarlige: Målgruppe: Formål: Begreber: Stoletest og gangtest ifm. faldudredning Center for Sundhed & Pleje, Faxe Kommune Ledere i

Læs mere

Vejledning i måling af peakflow og udfyldelse af skema.

Vejledning i måling af peakflow og udfyldelse af skema. Vejledning i måling af peakflow og udfyldelse af skema Version: 29-12-2016 Vejledning i måling af peakflow og udfyldelse af skema. Et peakflow-skema er en dagbog over hvordan din lungefunktion, bedømt

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

Easyone Spirometer Brugsvejledning

Easyone Spirometer Brugsvejledning Easyone Spirometer Brugsvejledning Vers 1.1 29. oktober 2010 1 Start PC en og log inn med dit sædvanlgie log inn. Er der ikke netforbindelse fx. i RAV-rummet, kræver det, at du tidligere har været logget

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Seagull fedtmålervægt med touchskærm

Seagull fedtmålervægt med touchskærm Seagull fedtmålervægt med touchskærm Læs brugsvejledningen grundigt, før produktet tages i brug. Videodemonstration kan ses på: www.seagull-healthcare.dk samt Hvad er fedtprocent? Fedtprocenten er forholdet

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen

Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen Kapitel 11 Resultater fra h e l b redsundersøgelsen Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen 113 I alt 36, af deltagerne i KRAM-undersøgelsen er moderat overvægtige 11,6 er svært overvægtige Omkring

Læs mere

SUPPLERENDE AKTIVITETER GYMNASIEAKTIVITETER

SUPPLERENDE AKTIVITETER GYMNASIEAKTIVITETER SUPPLERENDE AKTIVITETER GYMNASIEAKTIVITETER De supplerende aktiviteter er ikke nødvendige for at deltage i Masseeksperimentet, men kan bruges som et supplement til en undervisning, der knytter an til Masseeksperimentet

Læs mere

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM?

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM? MISSION I har nu gennemført jeres basisuddannelse som astronauter, og I har tilegnet jer viden om nogle af de fag, man skal vide noget om for at kunne bestride jobbet som astronaut. Og i NVH Space Center

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Kort brugermanual til Spirometry PC Software

Kort brugermanual til Spirometry PC Software Kort brugermanual til Spirometry PC Software Opret ny patient (3 forskellige måder at gøre dette på) 1. Tryk på Add new patient i fanebladet Start Screen 2. Tryk på ikonet 3. Tryk på Data i menulinien

Læs mere

Program for styrketræning

Program for styrketræning Program for styrketræning Her er dit personlige styrketræningsprogram til Go Gentofte Kort fortalt skal du styrketræne ca. 2 gange om ugen de første 6 uger og 2½ gang pr. uge de næste 8 uger. Hver træning

Læs mere

Blodtrk. Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel.

Blodtrk. Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel. Blodtrk Her i denne rapport, vil jeg skrive lidt om de røde blodlegmer og om ilttilførsel. Emad Osman 29-10-2007 Indledning I de sidste par uger har vi på skolen haft temaet krop og sundhed, og på grund

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravebenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

MÄling, puls og bestemmelse af kondital

MÄling, puls og bestemmelse af kondital MÄling, puls og bestemmelse af kondital Biologirapport Gruppemedlemmer: Anders F, Anders V, Danielle Bacarda, Rasmus, Nikolaj O, Rune, Klaus & Simon J Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Spiromagic Brugermanual

Spiromagic Brugermanual Spiromagic Brugermanual Spiromagic ApS 1 Oversigt over indhold Spiromagic Brugermanual... 1 1 Introduktion... 2 2 Pakkens indhold... 3 3 Forventet anvendelse... 3 4 Vigtig ekstrainfo for brugere... 3 5

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

FZ2011-8 BRUGSANVISNING

FZ2011-8 BRUGSANVISNING Personvægt Digital Body Analysis Model: FZ2011-8 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange år, bedes De venligst

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Nej tak! Sund hele livet. helse: tema

Nej tak! Sund hele livet. helse: tema Tema Sund hele livet Nej tak! Vidste du, at din styrke og kondition bliver nedsat med alderen? Lær at teste dig selv og se, hvor god din fysiske form er og få samtidig viden om anerkendte træningsmetoder.

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

Fysisk test ved BRS Hedehusene

Fysisk test ved BRS Hedehusene Fysisk test ved BRS Hedehusene Ved Beredskabsstyrelsen Hedehusene stilles der i forskellige sammenhæng krav om gennemførelse / beståelse af fysiske test, fx inden visse uddannelser kan påbegyndes. Kravene

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Personvægt Digital Body Analyse Model: 42011 BRUGSANVISNING

Personvægt Digital Body Analyse Model: 42011 BRUGSANVISNING Personvægt Digital Body Analyse Model: 42011 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt fra Chefon. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange år, bedes

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen

Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen Kapitel 11 Resultater fra h e l b redsundersøgelsen Kapitel 11. Resultater fra helbredsundersøgelsen 113 I alt 36,0 % af deltagerne i KRAM-undersøgelsen er moderat overvægtige 11,6 % er svært overvægtige

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Yoga + fitness-øvelser

Yoga + fitness-øvelser Yoga + fitness-øvelser Dine nye multifunktionspuder med skridsikker belægning hjælper til med at beskytte dine knæ, hænder, håndled, fødder og hofter under træningen. Sikkerhedsoplysninger Læs sikkerhedsoplysningerne

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

FZ2011-6 BRUGSANVISNING

FZ2011-6 BRUGSANVISNING Personvægt Digital Body Analysis Model: FZ2011-6 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange år, bedes De venligst

Læs mere