En Kattegatbane København-Aarhus på kun én time

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En Kattegatbane København-Aarhus på kun én time"

Transkript

1 En Kattegatbane København-Aarhus på kun én time November 2015

2 Forord I januar 2009 indgik den daværende regering (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance en aftale om en grøn transportpolitik. En central målsætning i denne politiske aftale var, at den kollektive trafik skal løfte en større del af trafikken i fremtiden. Med en højhastighedsbane vil rejsetiden København-Aarhus komme ned på ca. en time. Hvis det i stedet vælges at udnytte den eksisterende infrastruktur, bliver rejsetiden minutter længere. Trafik- og Byggestyrelsen Det blev bl.a. aftalt at gennemføre strategiske analyser af udbygningsmulighederne i Østjylland. De strategiske analyser skulle dels omfatte en baneplan for Østjylland, dels det langsigtede kapacitetsbehov for trafikken mellem Øst- og Vestdanmark. Herunder skulle det undersøges om en Kattegatforbindelse vil være en god løsning som en meget hurtig, direkte forbindelse mellem Jylland og Sjælland. Denne rapport beskriver anlægget af en fast forbindelse over Kattegat og en række mulige jernbaneanlæg på Sjælland og i Jylland. Rapporten er en opdatering af den screening af en Kattegatforbindelse, der blev udarbejdet af Niras i 2008 for Transportministeriet. For den faste forbindelse er der taget udgangspunkt i det mest direkte og mindst omkostningskrævende forslag. Rapporten indeholder et eksempel på, hvordan køreplanen kan sammensættes. Desuden gives en foreløbig vurdering af naturpåvirkningerne af det samlede anlæg. En forbindelse over Kattegat vil give store rejsetidsgevinster særligt for rejsende mellem Hovedstadsområdet og øvrige Sjælland og Midt- og Nordjylland, mens rejsende mellem Sønderjylland, Fyn og Sjælland ikke vil drage fordel af broen. Der er tale om et meget omfangsrigt anlæg. Den totale pris for en kombineret vej- og baneforbindelse over Kattegat inkl. vej- og baneanlæg varierer mellem mia. kr. afhængigt af hvilken baneløsning, der vælges.

3 3 En Kattegatbane Indhold København-Aarhus på én time 4 Store tidsgevinster til Midt- og Nordjylland 4 Anlægsomkostninger 5 Øvrige forudsatte jernbaneanlæg 9 Baneanlæg København-Aarhus 10 Anlægsomkostninger Nærmere om de forskellige delstrækninger Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? 19 Hvilket materiel? 19 Betjeningskoncepter for en Kattegatbane Godstrafikken Bilag 1 Anlægsoverslag 24 Bilag 2 Betjeningseksempler 25 Bilag 3 Referencer 26

4 4 En Kattegatbane København-Aarhus på én time København-Aarhus på én time Figur 1. Nuværende rejsetider med tog til/fra København H. Store tidsgevinster til Midt- og Nordjylland Med en Kattegatforbindelse og en højhastighedsbane til 300 km/t kan rejsetiden mellem landets to største byer København og Aarhus reduceres til knap en time. En fast Kattegatforbindelse giver desuden markant kortere rejsetider videre til Midt- og Nordjylland. Ikke kun fra København, men også fra Roskilde, Holbæk og Kalundborg med flere bliver rejsetiderne betydeligt kortere. Desuden kobles Samsø på jernbanenettet. Effekterne fra en fast Kattegatforbindelse vil kunne mærkes i store dele af Danmark, og Aarhus bliver et væsentligt knudepunkt for trafikken i Nord- og Midtjylland og mellem forbindelserne til Sjælland. Fyn, Trekantsområdet og det sydlige Jylland får, på jernbanen, ikke gavn af en Kattegatforbindelse, som det også ses i tabellen. Tabel 1. Udvalgte rejsetider til/fra København. Rejsetider fra København til: I dag Rejsetid 2030 uden Kattegat* Rejsetid 2030 med Kattegat* Aarhus Aalborg Odense Esbjerg Herning Viborg Holstebro Ringkøbing * Med Timemodel.

5 5 En Kattegatbane København-Aarhus på én time Figur 2. Rejsetider med Timemodellen og en fast Kattegatforbindelse (højhastighedsløsning), på togrejser til/fra København. Anlægsomkostninger Anlægsomkostningerne for en fast Kattegatforbindelse i form af en kombineret vej- og banebro vurderes uden landanlæg at være ca. 95 mia. kr. (inkl. NAB-tillæg på 50%). De mest nødvendige banetilslutninger mm. til eksisterende baner koster samlet ca. 7 mia. kr. og de samlede vejlandanlæg ligeledes ca. 7 mia. kr. Den totale pris for en fast forbindelse over Kattegat ligger dermed på mia. kr. afhængigt af, hvilken type jernbane der vælges om det skal være en højhastighedsbane eller ej. En Kattegatbanes forløb fra København til Aarhus starter på den eksisterende infrastruktur indtil Lejre via Roskilde. Fra Lejre til Værslev ved Kalundborg er der tre muligheder for banens forløb over Sjælland. De tre linjeføringsalternativer over Sjælland benævnes højhastighedsløsningen, opgraderingsløsningen og minimumsløsningen. Fra Værslev anlægges en højhastighedsbane til Røsnæs, som fortsætter på en bro med dobbeltsporet jernbane og en firesporet motorvej over Samsø til Hov i Jylland. Fra Hov anlægges en ny højhastighedsbane til Aarhus, som kan tilsluttes den nye Hovedgård-bane (Togfonden), såfremt denne er anlagt, nogle kilometer før Hasselager ved Aarhus. På Aarhus H og København H bliver det i de fleste alternativer nødvendigt med en kapacitetsudbygning i størrelsesordenen godt 1 mia. kr. Der forudsættes desuden etableret en ny station ved Kalundborg og på Samsø. Alle tre løsninger har de samme landanlæg i Jylland i form af banen fra Hov til Hasselager til ca. 3 mia. kr.

6 6 En Kattegatbane København-Aarhus på én time Tabel 2. Anlægsomkostninger for landanlæg ved forskellige jernbaneløsninger, inkl. NAB-tillæg på 50%. Jernbanelandanlæg (afrundede beløb) Jylland Mia. kr. (2015) Min.løs ning Opgr. løsni ng Højhast. løsning Tilslutning til bro (Hov-Hasselager m.m.) 3,1 x x x Evt. afgrening mod Horsens (Hov-Hovedgård)* 3,2 Udbygning Aarhus H 0,2 x x x Sjælland Kapacitetsudbygning København H 1,0 x x Tilslutning til bro (Røsnæs-Værslev m.m.) 3,6 x x x Opgradering af Nordvestbanen (Værslev-Holbæk) 2,8 x Ny bane til 300 km/t (Værslev-Lejre) 8,1 x I alt nødvendige landanlæg 6,9 10,7 16,0 Vejlandanlæg 6,7 6,7 6,7 *En eventuel afgrening mod Horsens er medtaget som et muligt anlæg, men vurderes ikke at være relevant for et tilstrækkeligt antal passagerer. Note: Overslagene er, bortset fra kyst-kyst forbindelsen, reviderede ift. Trafikstyrelsens rapport fra 2011 Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark, og er i flere tilfælde på et lavere niveau end tidligere. Overslagene for kyst-kyst forbindelsen er opregnet fra Niras 2008 rapport.

7 7 En Kattegatbane København-Aarhus på én time Højhastighedsløsning Det hurtigste alternativ over Sjælland, som giver størst gevinst pr. anlægskrone, er at bygge en 47 km lang dobbeltsporet højhastighedsbane fra Lejre til Værslev for ca. 8 mia. kr. Den samlede rejsetid København-Aarhus bliver 58 minutter. Opgraderingsløsning En billigere mulighed er at udbygge den eksisterende strækning Holbæk-Kalundborg til dobbeltspor og opgradere strækningshastigheden til op til 200 km/t. Det koster ca. 3 mia. kr. Det vil dog være meget få passagerer, der vil få fordel af en sådan bane. Syd for Vejle vil det være hurtigere at benytte Timemodellen på ture til og fra København, såfremt denne gennemføres. Og for pendlerne internt i Østjylland vil en Horsensafgrening ikke have betydning. Figur 3. Højhastighedsløsning En fast Kattegatforbindelse tilsluttes en ny bane til 300 km/t henover Sjælland (Lejre-Røsnæs). Rejsetid København-Aarhus 58 minutter. Totalpris ca. 118 mia. kr. inkl. vejlandanlæg. Med nonstop-tog med tophastighed på 200 km/t bliver rejsetiden 1 time og 21 minutter København-Aarhus. Minimumsløsning Den billigste mulighed er at tilslutte til den eksisterende bane mellem Holbæk og Kalundborg. Strækningen er fortsat enkeltsporet. En fast Kattegatforbindelse kan i denne løsning kun betjenes med regionaltog. De samlede omkostninger til baneanlæg består derved kun i kyst-kyst forbindelsen med tilsluttende landanlæg. Hurtigste rejsetid København-Aarhus bliver ca. 1 time og 30 minutter. Minimumsløsningen betragtes i denne rapport som en mulighed for etapevis udbygning af de sjællandske landanlæg snarere end et reelt alternativ. Eventuel afgrening mod Horsens En afgrening mod Horsens på Jyllandssiden har været overvejet. Den koster yderligere ca. 3 mia. kr. En sådan afgrening til Horsens vil give en hurtig forbindelse til Horsens og Vejle-områderne. Rejsetiden København-Horsens kan i denne løsning komme ned på 58 minutter ved højhastighedsløsningen.

8 8 En Kattegatbane København-Aarhus på én time Figur 4. Opgraderingsløsning En fast Kattegatforbindelse tilsluttes Nordvestbanen, der opgraderes til dobbeltspor og 200 km/t (Værslev-Holbæk). Rejsetid København-Aarhus 1 time 21 minutter. Totalpris ca. 113 mia. kr. inkl. vejlandanlæg. Figur 5. Minimumsløsning En fast Kattegatforbindelse tilsluttes den eksisterende Nordvestbane (enkeltspor og 120 km/t Værslev- Holbæk). Rejsetid København-Aarhus 1 time 30 minutter. Totalpris ca. 109 mia. kr. inkl. vejlandanlæg.

9 9 En Kattegatbane Øvrige forudsatte jernbaneanlæg I anlægsoverslaget for en Kattegatbane indgår ikke følgende nødvendige anlægsinvesteringer, som er forudsat finansieret gennem andre kilder: - Elektrificering Roskilde-Kalundborg - Elektrificering Aarhus H-Aalborg - Elektrificering Hasselager-Aarhus H Disse anlægselementer har hidtil været planlagt finansieret i forbindelse med Togfonden DK. En ny jernbane mellem Hovedgård og Hasselager, som indgik i den tidligere regerings planer om realisering af Timemodellen, vil endvidere kunne reducere anlægsomkostningerne for en Kattegatforbindelses landanlæg i Jylland, hvis Kattegatbanen tilsluttes Hovedgårdbanen og benytter denne på den resterende strækning ind til Aarhus. Der er dog ikke regnet nærmere på dette i denne analyse. Figur 6. En elektrificeret bane

10 10 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Baneanlæg København-Aarhus En fast forbindelse over Kattegat vil give en direkte og hurtig baneforbindelse mellem Aarhus og København. Rejsetiden afhænger af landanlæggene på Sjælland. Anlægsomkostninger Jernbanens landanlæg udgør en forholdsvis lille del af de samlede omkostninger til den faste forbindelse. Relativt set er en højhastighedsløsning over Sjælland derfor ikke en stor investering. Tabel 3. Totale anlægsomkostninger for de tre jernbanealternativer København-Aarhus (inkl. kombineret fast forbindelse Røsnæs- Samsø-Hov og vejlandanlæg), inkl. 50 % tillæg jf. NAB. Samlede anlægsomkostninger København-Aarhus, for de tre forskellige jernbaneløsninger og en kombineret kyst-til-kystforbindelse. Mia. kr. (2015) Højhastighed 118 Opgraderingsløsning 113 Minimumsløsning 109 Note: Overslagene er, bortset fra kyst-kyst forbindelsen, reviderede ift. Trafikstyrelsens rapport fra 2011 Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark, og er i flere tilfælde på et lavere niveau end tidligere. Overslagene for kyst-kyst forbindelsen er opregnet fra Niras 2008 rapport. Anlægsoverslagene er udarbejdet på screeningsniveau. Det er vigtigt at bemærke, at screeningen er en korridoranalyse. Det vil sige, at de viste linjeføringer i screeningen er eksempler på mulige linjeføringer indenfor en korridor. I efterfølgende udredningsfaser vil der være behov for at undersøge flere relevante, og evt. mindre indgribende, linjeføringer indenfor pågældende korridor. Derfor må angivne konkrete lokaliteter f.eks. i forbindelse med linjeføringerne på nuværende tidspunkt også blot opfattes som mulige eksempler. Nærmere om de forskellige delstrækninger En fast Kattegatforbindelses baneanlæg består af en række forskellige anlægselementer, herunder de tre beskrevne alternative forløb over Sjælland. Tabel 4. Anlægsoverslag for de screenede baneanlæg, inkl. 50 % tillæg jf. NAB. Kilde: Niras. Anlægselementer Mia. kr. (2015- priser) K1 Ny bane Lejre-Værslev 8,1 K2 Opgradering Holbæk-Værslev 2,8 K3 Eksisterende bane Holbæk-Værslev 0,0 K4 Ny bane Værslev-Røsnæs 3,6 K5 Ny kombineret forbindelse over Kattegat, Røsnæs-Samsø-Hov 95,2 K6 Ny bane Hov-Hasselager** 3,1 K7 evt. Horsens afgrening (tilvalg)* 3,2 K8 Kapacitetsudbygning Aarhus H 0,2 K9 Kapacitetsudbygning København H 1,0 * en evt. afgrening mod Horsens er en tilvalgsmulighed. ** Banen fra Hov til Aarhus kan billiggøres ved tilslutning til Hovedgård-Hasselager banen.

11 11 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Figur 7. Anlægselementer for en fast Kattegatforbindelses baneanlæg (inkl. besluttede projekter og Hovedgårdbanen, som indgik i den tidligere regerings planer om realisering af Timemodellen).

12 12 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Der indgår ikke egentlige miljøvurderinger i screeningen, men de viste linjeføringer er så vidt muligt lagt udenfor fredede områder og andre specielt sårbare naturområder de såkaldte Natura 2000 områder (EF-habitat områder og EF- fuglebeskyttelses områder). Enkelte passager af sådanne områder har dog ikke kunnet undgås. Det kan kræve særlige undersøgelser og redegørelser, udover VVM-undersøgelsen, at etablere et nyt tracé gennem disse. Der vil desuden være andre forhold som ikke er vurderet i denne sammenhæng, som kan have indflydelse på den endelige vurdering af påvirkninger og nødvendige afværgeforanstaltninger. Landanlæggene for bane og vej bør på Sjælland og i Jylland kunne anlægges i en fælles transportkorridor, så støj, barriereeffekter og landskabspåvirkning koncentreres, og samlet set begrænses mest muligt. For selve den faste forbindelse forudsættes i denne rapport den mest direkte og mindst omkostningskrævende af de tidligere screenede linjeføringer over Kattegat mellem Jylland og Sjælland. Linjeføringen er benævnt 1A/1B i Niras undersøgelse af forskellige alternativer for en fast forbindelse over Kattegat (Niras 2008). Ny bane Lejre-Værslev (K1) En ny direkte højhastighedsbane mellem området vest for Roskilde (Lejre) og Værslev udgør de sjællandske landanlæg i højhastighedsløsningen, og er et alternativ til K2 (opgradering) og K3 (benytte eksisterende bane). Anlægsomkostningerne er vurderet til ca. 8,1 mia. kr. Højhastighedsbanen over Sjælland giver i sig selv en sparet rejsetid på op til 40 minutter, afhængigt af materiel, og den samlede rejsetid København-Aarhus kommer ned på 58 minutter. Den ca. 47 km lange bane forudsættes dobbeltsporet og elektrificeret og indrettet til brug for tog med 300 km/t. Der er forudsat tilslutningsanlæg til den eksisterende bane hhv. øst og vest for Holbæk, så regionaltog kan benytte dele af den nye strækning. Banen bliver dermed ca. 15 km kortere end den eksisterende banestrækning via Holbæk. Figur 8. Eksempel på linjeføring for højhastighedsbanen mellem Lejre og Værslev, K1. Forudsætninger om øvrige baner For det øvrige banenet forudsættes vedtagne baneprojekter, og realisering af Timemodellen hele vejen fra København til Aalborg via Odense. De forudsatte anlæg inkluderer: Ny bane over Vestfyn, ny bane over Vejle Fjord, ny bane Hovedgård til Hasselager og en række hastighedsopgraderinger af hovedbanen, samt elektrificering af de eksisterende strækninger, der indgår i Kattegatbanens landanlæg. Der er med Togfonden også besluttet opgradering af regionale sidebaner. Effekten af disse er medtaget i køretidsberegningerne i minimumsalternativet, men ikke ellers, da køreplaner mv. for opgraderingerne på skrivetidspunktet er under udarbejdelse. Banen løber primært gennem åbent, moderat kuperet terræn. Den vil krydse enkelte åer, hvoraf én løber i en egentlig ådal,

13 13 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus som krydses på en dalbro. Det vurderes at blive nødvendigt med støjafskærmning på korte dele af strækningen. Der vurderes desuden at være blød bund på dele af strækningen. Figur 9. Opgraderingsløsningen: Banen fra Holbæk til Værslev opgraderes til 200 km/t og dobbeltspor, K2. Dette linjeføringseksempel løber, ligesom den eksisterende bane, igennem tre sammenhængende fredede områder mellem Roskilde og Tølløse, samt et Natura 2000 område, og tæt forbi råstofgraveområder ved Jyderup. Der forventes etableret passende afværgende foranstaltninger. Hvordan udstyres de nye banestrækninger? I screeningen er for nye baner forudsat anlæg af dobbeltsporede og elektrificerede banestrækninger på op til 300 km/t. Over korte strækninger i forbindelse med de store spænd på broerne Røsnæs-Samsø og Samsø-Jylland forudsætter Niras dog 250 km/t som den med rimelighed højest opnåelige maksimalhastighed. I screeningen er forudsat stigningsgradienter alene ud fra hensyn til persontog, dvs. der forudsættes op til 35 o/oo stigninger. Godstog mellem Jylland og Sjælland forudsættes at benytte baneforbindelsen via Storebælt. Opgradering Holbæk-Værslev (K2) Den 36 km lange enkeltsporede bane Holbæk-Værslev opgraderes til dobbeltspor og i muligt omfang til 200 km/t. Dette udgør de sjællandske landanlæg i Opgraderingsløsningen, og er som nævnt et alternativ til K1, ny bane over Sjælland. Opgraderingen til dobbeltspor vurderes at kunne gennemføres for ca. 2,8 mia. kr. På dette overordnede screeningsniveau vurderes en opgradering af banen ikke at have miljømæssige konsekvenser. Der er allerede med Togfonden besluttet en hastighedsopgradering på strækningen fra de nuværende 120 km/t til 160 km/t. Dette, hvis det gennemføres, vil dog ikke have indflydelse på anlægsprisen for opgraderingsløsningen. Eksisterende bane Holbæk-Værslev (K3) Tilslutning til den eksisterende bane mellem Værslev og Holbæk uden yderligere opgraderinger, udover Togfondens hvis disse gennemføres, udgør minimumsløsningen, for de sjællandske landanlæg og er et alternativ til K1 eller K2. Det vil sige at hastigheden her forudsættes opgraderet til 160 km/t hele vejen fra Holbæk til Kalundborg. Banen er fortsat enkeltsporet, og der er ikke tilstrækkelig kapacitet til nonstop-tog ved siden af regionaltogene. Derfor må man i denne løsning betjene en fast Kattegatforbindelse med regionaltog, der videreføres over Kattegat. Hurtigste rejsetid København-Aarhus bliver da 1 time og 30 minutter.

14 14 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Mellem Lejre og Holbæk er netop gennemført en opgradering og udbygning af Nordvestbanen til dobbeltspor og 160 km/t, som blev ibrugtaget august Denne opgradering er først og fremmest planlagt med det formål at forbedre pendlingstrafikken til hovedstadsområdet med flere og hurtigere tog. Ny bane Værslev-Røsnæs (K4) Tilslutningen til en fast Kattegatforbindelse på Røsnæs forudsættes i alle tre alternativer anlagt som dobbeltsporet højhastighedsbane på ca. 23 km fra Værslev-området øst for Kalundborg til broens landanlæg på Røsnæs. Anlægsomkostningen er ca. 3,6 mia. kr. Figur 10. Eksempel på linjeføring Værslev-Røsnæs, K4. stationsstrukturen i og omkring Kalundborg eller af stationernes passagerpotentiale. Anlægsoverslagene De præsenterede screenings-overslag for nye baner og opgraderinger af eksisterende baner er opstillet ved anvendelse af nøgletal for større anlægselementer: Hhv. km ny dobbeltsporet bane, opgradering pr. km eksisterende bane, km højbro, km lavbro o.lign. Se bilag 1. Anlægsoverslagene er baseret på den nyeste viden ud fra konkrete baneprojekter, og er udarbejdet efter en ny og mere systematisk metode ift. anlægsoverslagene i Trafikstyrelsens rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark fra En konsekvens heraf er, at anlægsoverlagene for de samme strækninger er på et lavere niveau i den nuværende screening (Niras 2013) end i den tidligere screening (Niras 2008). Ny bane over Kattegat (K5) En fast forbindelse over Kattegat mellem Røsnæs og Hov via Samsø i form af en kombineret bane- og vejforbindelse med 4- sporet motorvej forventes at kunne etableres for ca. 95,2 mia. kr. Tabel 5. Anlægsoverslag for kyst-kyst forbindelsen via Samsø, priser inkl. 50 % tillæg jf. NAB. Kombineret forbindelse. Kattegatforbindelse (Røsnæs-Samsø-Hov) Mia. kr. (2015) Kombineret bane- og vejforbindelse 95,2 Linjeføringen kommer tæt på fredede områder og Natura 2000 områder, men ikke igennem disse. Det vurderes nødvendigt med støjskærme på en del af strækningen. Der vurderes at være blød bund på en kort del af strækningen. Som følge af de bebyggelsesmæssige forhold er forudsat anlæg af en ny regionalstation i Kalundborg. Det vil være en fordel for passagererne, at alle tog i Kalundborg benytter samme station. Denne analyse indeholder dog hverken nærmere analyser af

15 15 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus I denne screening er beregningsmæssigt forudsat det mest direkte og relativt mindst omkostningskrævende anlæg for en kombineret bane- og vejforbindelse over Kattegat, som blev belyst i Niras screening af en fast Kattegatforbindelse, udarbejdet i 2008 for Transportministeriet, og deri benævnt alternativ 1A/1B. Figur 12. Set fra Sjælland. Banen krydser Kattegat mellem Røsnæs og Samsø på en ca. 19 km lang bro. Fra Samsø til Jylland fortsætter banen på en ca. 20 km lang bro. Forbindelsen omfatter en ca. 19 km lang bro Røsnæs-Samsø, en ca. 20 km lang bro Samsø-Jylland, samt 7 km ny bane og en regionaltogstation på Samsø. Figur 11. Eksempel på linjeføring over Kattegat. En højbro over sejlruten mellem Røsnæs og Samsø forudsættes iflg. Niras pga. vanddybden udformet som hængebro med et hovedspænd på m og gennemsejlingshøjde som for Storebæltsbroen på 65 m. Linjeføringen forløber i kort afstand fra et Natura 2000 område ud for Røsnæs, hvor der tillige forventes at være marsvin, som er en beskyttet art. Ved den jyske kyst passerer linjeføringen umiddelbart nord for et større Natura 2000 område omkring Endelave. Det er søgt at undgå at berøre Natura 2000 området ved den illustrerede linjeføring, hvor broen føres i land nord for. Projektet vurderes at kunne realiseres med passende afhjælpende foranstaltninger. Højbroen mellem Samsø og Jylland kan til gengæld udformes som skråstagsbro med en gennemsejlingsbredde på 300 m og gennemsejlingshøjde 33 m.

16 16 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Figur 13. Skematisk opstalt af hængebro mellem Røsnæs og Samsø. T-rute ~12 km ~7,4 km Figur 16. Fra Samsø til Jylland forløber den dobbeltsporede jernbane og den firesporede motorvej parallelt. Samsø Røsnæs m 1400 m 350 m Figur 14. Skematisk opstalt af skråtagsbro mellem Samsø og Jylland. Jylland ~12 km ~8 km ~5 km Samsø 300 m Figur 15. Fra Sjælland til Samsø regnes med en toetagers løsning som på Øresundsbroen. Ny bane Hov-Hasselager (K6) I alle tre alternativer består de jyske landanlæg af en ca. 22 km lang ny dobbeltsporet højhastighedsbane til ca. 3,1 mia. kr. fra Hov til Hasselager. Banen bør kunne anlægges i en fælles transportkorridor sammen med motorvejen. Banen kan forkortes lidt og derved billiggøres, hvis der anlægges en ny bane mellem Hovedgård og Hasselager, og der tilsluttes til denne. Banen forløber overvejende gennem åbent land, men enkelte steder tæt ved bebyggelse. Det vurderes nødvendigt med støjskærme på en kortere del af strækningen, og der forventes

17 17 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus blød bund på en kort del af strækningen. Desuden krydses Odderbanen. Figur 17. Eksempel på linjeføring fra Hov til Hasselager ved Aarhus. blød bund på en kort del af strækningen. Også her bør bane og vej i givet fald kunne anlægges i en fælles transportkorridor. Figur 18. Eksempel på linjeføring for afgrening til Horsens. Eventuel Horsens afgrening, ny bane Hov- Hovedgård (K7) Et supplement til landanlæggene i Jylland kunne være en mulig afgrening mod Horsens, dvs. en ca. 22 km højhastighedsbane fra Hov med tilslutning til hovedbanen syd for Hovedgård (ca. 14 km nord for Horsens). Denne bane giver mulighed for hurtige tog via Kattegat-forbindelsen til Horsens. Hvis de i Togfonden beskrevne opgraderinger af eksisterende strækninger mellem hhv. Hovedgård-Horsens og Horsens- Daugård til 200 km/t gennemføres, vil de give en rejsetidsforbedring på godt 1 minut, afhængigt af materieltypen. Banen ville i givet fald koste ca. 3,2 mia. kr. og give en rejsetid København-Horsens på 58 minutter. Linjeføringseksemplet forløber gennem et moderat kuperet landskab. Linjeføringen kan bl.a. berøre et mindre fredet område. Det vurderes nødvendigt med støjafskærmning, og der vurderes

18 18 En Kattegatbane Baneanlæg København-Aarhus Kapacitetsudbygning Aarhus H (K8) Det vurderes, at der ifm. Kattegatbanen bliver behov for kapacitetsudbygninger på Aarhus H. Omkostningerne til dette er her skematisk sat til ca. 0,2 mia. kr. Figur 19. Tilslutning syd for Aarhus. Kapacitetsudbygning København H (K9) I højhastigheds- og i opgraderingsløsningerne vurderes der at være behov for en udbygning af banegårdskapaciteten på hovedbanegården i København, medmindre en sådan i mellemtiden skulle være besluttet af andre årsager. Kapacitetsudbygningen er beregningsmæssigt afsat 1 mia. kr. Forskellige udbygningsmuligheder i Trafik- og Byggestyrelsens analyser af kapacitetsudbygning af København H ligger hhv. på, under og over dette niveau, jf. Trafikstyrelsens rapport Analyse af kapaciteten på København H fra 2013.

19 19 En Kattegatbane Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? Med en fast Kattegatforbindelse og en højhastighedsbane til 300 km/t vil rejsen mellem København og Aarhus tage en time. Den præcise rejsetid København-Aarhus afhænger af køreplanen, som igen bestemmes af baneanlæggene og togmateriellet. De tre undersøgte infrastrukturløsninger på Sjællandssiden giver tilsvarende tre forskellige køreplaner og rejsetider København- Aarhus. Jo bedre infrastruktur på Sjælland desto bedre er mulighederne for at køre flere og hurtigere tog mellem de to byer. Der forudsættes at køre to-tre tog over en Kattegatbane i timen. I opgraderingsløsningen og minimumsløsningen gør materiellet ligeledes en forskel, som det ses i tabellen. Tabel 6. Rejsetider København-Aarhus for de forskellige løsninger med forskelligt materiel. Rejsetider København-Aarhus IC3 ET ICE Velaro I dag via Storebælt km/t 200 km/t 250 km/t 300 km/t Rejsetider 2030 uden Kattegat* Højhastighedsløsning* Opgraderingsløsning* Minimumsløsning* *Med Timemodellen. Note: Effekten af de regionale opgraderinger er medtaget i køretidsberegningen for minimumsløsningen, jf. Banedanmarks rapport Hastighedsopgraderinger i forbindelse med Signalprogrammet Hvilket materiel? Køretidsgevinsten ved den udbyggede infrastruktur afhænger af, hvilket materiel der anvendes. Materiellet skal kunne godkendes til kørsel med høj hastighed. I højhastighedsløsningen vil rejsetiden København-Aarhus med elektriske tog med topfart på 300 km/t komme ned på 58 minutter. Med materiel med en tophastighed på op til 200 km/t bliver rejsetiden 1 time 10 minutter. I højhastighedsløsningen vil hurtige regionaltog stoppe på Samsø. Rejsetiden mellem Samsø og Aarhus vil være ca. 23 minutter, og rejsetiden mellem Samsø og København ca. 1 time og 8 minutter. Betjeningskoncepter for en Kattegatbane Alt efter udformningen af anlæggene på Sjællandssiden er der mulighed for forskellige betjeningskoncepter for en fast forbindelse over Kattegat. Højhastighedsløsningens betjening I udgangspunktet består højhastighedsforbindelsen af to lyntog pr. time, der kører direkte København-Aarhus på 58 minutter. Det ene fortsætter til Aalborg med stop i Randers. Hurtige regionaltog med stop i Holbæk og Kalundborg kan også bruge store dele af den nye bane og opnå en kortere rejsetid end ved at køre ad den nuværende bane. Disse fortsætter til Aarhus med stop på Samsø.

20 20 En Kattegatbane Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? I bilag 2 er præsenteret mere detaljerede betjeningskoncepter. Figur 20. Linjediagram for Højhastighed- og Opgraderingsløsningerne over Kattegat. Hver linje markerer et tog i timen i hver retning. Figur 21. Rejsetider til/fra København med hhv. Timemodellen og med både Timemodellen og en Kattegat-højhastighedsløsning. De grå tal er rejsetider med Timemodellen, de farvede tal er rejsetider med både Timemodel og en Kattegatbane, højhastighedsløsning. Bemærk at der for Kattegat standses med re-tog i Kalundborg og på Samsø, mens lyntoget kører non stop. Opgraderingsløsningens betjening I opgraderingsløsningen hvor den eksisterende Nordvestbane får dobbeltspor hele vejen, kan der også køre tre tog over en fast Kattegatforbindelse i timen, samt et stop-tog til Kalundborg ligesom i højhastighedsalternativet. Forskellen på betjeningen i højhastighedsløsningen og opgraderingsløsningen er hastigheden på en opgraderet Nordvestbane vil den højeste hastighed kun være op til 200 km/t, hvilket vil give en samlet rejsetid København-Aarhus på ca. 1 time 21 minutter.

21 21 En Kattegatbane Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? Figur 22. Rejsetider til/fra København med en Kattegathøjhastighedsløsning og Timemodellen. Med farvede tal ses rejsetider efter ibrugtagning af Kattegatbanen og Timemodellen, med sorte tal nuværende rejsetider. Bemærk at der for Kattegat standses med re-tog i Kalundborg og på Samsø, mens lyntoget kører non stop. Minimumsløsningens betjening I minimumsløsningen, hvor den eksisterende Nordvestbane benyttes fra Værslev til Roskilde, kan der kun køre to tog i timen over en Kattegatbane, idet der på den enkeltsporede bane til 160 km/t, jf. Togfondens planlagte opgraderinger, ikke er mulighed for at køre non-stop tog udover stoptogene. Det vil sige, der er ingen lyntog over Kattegat i denne løsning. Hurtigste rejsetid København-Aarhus bliver derfor 1 time og 30 minutter. Figur 23. Linjediagram for Minimumsløsningen. Hver linje markerer et tog i timen i hver retning.

22 22 En Kattegatbane Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? Rejsetider Beregninger af køretider er foretaget af Atkins. På baggrund af disse har Trafik- og Byggestyrelsen opstillet køreplanseksempler for de forskellige løsninger. Foruden egentlig køretid indgår holdetid ved stationer og et køretidstillæg, der gør det muligt at indhente mindre forsinkelser. Godstrafikken En Kattegatbane er ikke dimensioneret til godstog, da forbindelsen herved billiggøres, og det desuden er muligt teknisk set at optimere forbindelsen til højhastighedstog. Godset vil fortsat skulle køre ad eksisterende baner, men får mere plads og dermed kortere køretider. Køretidstillæg er opgjort efter en fælles metode til brug for langsigtede planlægningsprojekter aftalt mellem Banedanmark, DSB og Trafikstyrelsen, jf. notatet Metode til at fastlægge køretider på jernbanen i planlægningsprojekter fra februar Der er generelt tale om mindre køretidstillæg end i dag. Disse forventes mulige i fremtiden, hvor vedligeholdelsesefterslæb er indhentet og signalprogrammet fuldført, og der endvidere er øget kapacitet på banestrækningerne som følge af nyanlæg. Køreplanen udelukker ikke, at materiel med lavere tophastighed, men eksempelvis bedre accelerationsevne eller hurtigere passagerudveksling kan opfylde rejsetiderne. Trafik- og Byggestyrelsen har ikke forholdt sig til hvilket materiel, det markedsmæssigt vil være optimalt at anskaffe. Prioriterede korrespondancer Det forudsættes, at der planlægges prioriterede korrespondancer i både Kattegatbanebyer og øvrige byer, så der opnås den maksimale gevinst af Kattegatbanens rejsetider. Ved en prioriteret korrespondance forstås én omstigning, helst ved samme perron, og kort omstigningstid på 5-10 minutter i begge retninger mellem lyntoget og regionaltog, der betjener de pågældende byer.

23 23 En Kattegatbane Hvordan og hvor hurtigt skal togene køre? Figur 24. Højhastighedsløsningen over Kattegat og Timemodellen. Hver linje markerer et tog i timen i hver retning.

24 24 En Kattegatbane Bilag Anlægsoverslag Bilag 1 Anlægsoverslag For de nye banestrækninger har Niras estimeret en enhedspris for én km banestrækning på baggrund af det nyeste projekteringsmateriale (fx Ringsted-Femern projektet). For hver af de nye banestrækninger er omfanget af arbejder for den konkrete strækning vurderet ud fra foreliggende kortmateriale (omfanget af broarbejder ud fra afstand mellem veje som skærer banen, omfanget af jordarbejder ud fra terrænets beskaffenhed (fladt/kuperet), omfang af støjskærme mv.). Endvidere er der tillagt beløb til niveaufri udfletningsanlæg med eksisterende bane samt til skæringer med motorvej. Tabel 7. Resume af anlægsoverslag. Strækningspriser pr. km for højhastighedsløsningen. Kilde: Niras. Strækningspriser pr. km, mio. kr, 2013-priser K1, Ny bane Lejre-Værslev K4, Ny bane K6, Ny bane Værslev-Røsnæs Hov-Hasselager K7, Ny bane Hov- Hovedgård Syd Sporanlæg 10,1 10,1 10,1 10,1 Anlægsarbejder 29,3 26,5 21,4 21,4 Broer og konstruktioner 13,2 13,2 13,2 9,6 Kørestrøm 6,7 6,7 6,7 6,7 Stærkstrøm 0,3 0,3 0,3 0,3 Sikring og fjernstyring 9,3 9,3 9,3 9,3 Tele 0,8 0,8 0,8 0,8 Bygninger 0,0 0,0 0,0 0,0 Arealer 5,2 5,2 2,7 2,7 Forst 1,8 3,6 1,8 1,8 Andet 0,0 0,0 0,0 0,0 Bygherreadministration 14,2 14,0 12,3 11,6 Total km pris ekskl. NAB 90,8 89,7 78,6 74,3 Total km pris inkl. 50%-tillæg 136,2 134,6 117,9 111,5 Totalpris 2015-priser 140,3 138,6 121,4 114,8

25 25 En Kattegatbane Bilag 2 Betjeningseksempler Bilag 2 Betjeningseksempler Figur 25. Eksempel på linjediagram for Kattegatbanen: minimumsløsning. Hver linje markerer et tog i timen i hver retning.

26 26 En Kattegatbane Bilag 2 Betjeningseksempler Bilag 3 Referencer Aftale om en grøn transportpolitik, 29. januar 2009 Aftale om bedre og billigere kollektiv trafik (aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedring af den kollektive trafik), 12. juni Aftale om en moderne jernbane udmøntning af Togfonden DK, 14. januar Aftale om en ny letbane i Aalborg, 13. november Banedanmark (2013): Hastighedsopgraderinger ifm. Signalprogrammet. Banedanmark, DSB og Trafikstyrelsen (2013): Metode til at fastlægge køretider på jernbanen i planlægningsprojekter. Banedanmark og Trafikstyrelsen (2013): Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. Niras (2008): Screening af en fast forbindelse over Kattegat. Niras (2013): Screening af linjeføringer over Kattegat Trafikstyrelsen (2011): Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. Trafikstyrelsen (2013): Analyse af stationskapaciteten på København H. Transportministeriet (2014): En grøn transportpolitik Afrapportering af de strategiske analyser Atkins har leveret rå køretider for de forskellige materieltyper, Trafik- og Byggestyrelsen har beregnet køretider inkl. køretidstillæg. Illustrationer: Gottlieb Paludan Architects og Trafik- og Byggestyrelsen Fotograf: Klaus Holsting m.fl. Kortgrundlag: Kort & Matrikelstyrelsen

27 Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 DK-2300 København S info@tbst.dk En Kattegatbane

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark

Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark Screening af linjeføringer for timemodellen og Marts 2011 Forsidefoto: Bombardier 3 Screening af linjeføringer for timemodellen og Indhold Indhold Indhold 3 Indledning

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER Dato J. nr. For at give et samlet løft til togtrafikken i hele landet og forstærke den lokale gevinst ved Timemodellen, hastighedsopgraderes en række regionale

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat

Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41780399 Fax 72626790 adjn@tbst.dk www.tbst.dk Indtægter og omkostninger ved en baneforbindelse over Kattegat I forbindelse med genberegninger af de

Læs mere

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger.

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt IDA Rail / NJS: Fremtidens jernbanetrafik i Danmark, 18.11.14,

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

En fast Kattegatforbindelse

En fast Kattegatforbindelse En fast Kattegatforbindelse Strategisk analyse Rapport 545-2015 STRATEGISKE ANALYSER En fast Kattegatforbindelse Strategisk analyse Rapport 545-2015 Dato: December 2015 Oplag: 200 Tryk: Vejdirektoratet

Læs mere

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren Lasse Winterberg, De seneste aftaler Aftalerne bygger i vid udstrækning oven på En Grøn Transportpolitik En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvej

Læs mere

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi DSB plan 2000 (fra 1988) Side 2 Baneplanudvalget 1996 Side 3 Udvikling i togrejsetiden Timer.min København - Århus København Aalborg Køreplan 1929

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog Dobbelt op i 2030 Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog 1 Ove Dahl Kristensen, Trafikteknik Dobbelt op i 2030 (på 20 år) Bredt

Læs mere

VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord

VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord Høringsnotat vedrørende den første offentlige høring i perioden 25. november 2014 til 5. januar 2015 Dato Marts 2015 Dokument 15/01878-4 Vejdirektoratet Niels

Læs mere

Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Transportministeriet

Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Transportministeriet Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Timemodellen Baggrund Aftale om En grøn transportpolitik fra 2009. Visionen er

Læs mere

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg?

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Gennemgang af det trafikale oplæg - og hvad med efter 2030? Anders H. Kaas 18. november 2014 Agenda Før 2030 Hvordan kan man udnytte den eksisterende infrastruktur

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland

Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland - et forslag til regional strategi Trafikdage på Aalborg Universitet 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Udvikling af jernbanen i Danmark Status 2011 160 km/t og

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Idéer til udvikling af regionalbanerne Banebranchens konference 11. maj 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Jernbanerne i Danmark Status 2011 140 km/t og derover 120

Læs mere

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Agenda Introduktion og baggrund Metode Resultater Perspektivering og Trafikstyrelsens arbejde Konklusion 1 Timemodellen

Læs mere

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780333 Fax 7262 6790 rjas@tbst.dk www.tbst.dk Notat Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Trafik- og Byggestyrelsen udarbejder jernbanedata,

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

TRAFIKBEREGNINGER TIL KATTEGATFORBINDELSE

TRAFIKBEREGNINGER TIL KATTEGATFORBINDELSE NOVEMBER 2015 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER TIL KATTEGATFORBINDELSE TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikplan 2012-2027 for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikdage 2012 Vi har en PLAN Den statslige jernbane de kommende år Overblik over udviklingen:

Læs mere

Etablering af ny midtjysk motorvej

Etablering af ny midtjysk motorvej Notat: Etablering af ny midtjysk motorvej Aftale om En grøn transportpolitik I januar 2009 blev der indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,

Læs mere

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark 28. marts 2017 Mulige kapacitetsudvidelser i relation til Øresundsbanen Der er en række kapacitetsudfordringer på den danske side: Københavns Lufthavn Station,

Læs mere

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-174-5 Resumerapport Indhold

Læs mere

Den statslige Trafikplan

Den statslige Trafikplan Den statslige Trafikplan Status på Trafikplan 2012-2027 Movia Trafikbestillerkonference, maj 2012 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra 2005: - 8.Transportministeren udarbejder

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Ny jernbane mellem København og Ringsted

Ny jernbane mellem København og Ringsted Aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om: En moderne jernbane 22. oktober 2009 1

Læs mere

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Projektets formål: At analysere sandsynlige/mulige effekter

Læs mere

Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn

Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn Dato 12. marts 2015 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon Dokument 15/03755-1 Side 1/7 Fastlæggelse af linjeføringer til VVM-undersøgelse - Jernbane over Vestfyn 1. Sammenfatning Vejdirektoratet

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Memo Titel Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Dato 5 august 2011 Til Trafikstyrelsen COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET

TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 32 Offentligt 15. marts 2013 TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Argumenter for at Trekantområdet skal betjenes af timemodellens hurtige tog og for

Læs mere

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD Rasmus Larsen Lars Hansen Projektleder, Vejdirektoratet Projektleder, Rambøll OPLÆGSHOLDERE RASMUS LARSEN Projektleder, Vejdirektoratet VVM- og forundersøgelser,

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

August 2008. Screening af en fast forbindelse over. Kattegat Rapport. Til Transportministeriet

August 2008. Screening af en fast forbindelse over. Kattegat Rapport. Til Transportministeriet August 2008 Screening af en fast forbindelse over Kattegat Rapport Til Transportministeriet 1 Kolofon Titel: Udgiver: Forfattere: Screening af en fast forbindelse over Kattegat NIRAS og NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Analyse udført for Region Syddanmark

Analyse udført for Region Syddanmark Analyse udført for Region Syddanmark Opgavebeskrivelse 1. Højkvalitetsforbindelse mellem Aarhus og Hamborg De økonomiske fordele ved en højkvalitetsforbindelse på den østjyske længdebane til Hamborg kalkuleres,

Læs mere

Bilag 1 Ny bane Aarhus-Galten-Silkeborg Linjeføring og anlægsoverslag, fase 1

Bilag 1 Ny bane Aarhus-Galten-Silkeborg Linjeføring og anlægsoverslag, fase 1 Opgavebeskrivelse Bilag 1 Ny bane Aarhus-Galten-Silkeborg Linjeføring og anlægsoverslag, fase 1 01.07.2014 2 Indhold Indhold 1 Opgavebeskrivelse 3 1.1 Del 1. Analyse af linjeførings- og tilslutningsmuligheder

Læs mere

Timemodellen. højhastighed på den danske jernbane UDKAST. September 2013

Timemodellen. højhastighed på den danske jernbane UDKAST. September 2013 Timemodellen højhastighed på den danske jernbane September 2013 UDKAST 2 Timemodellen Timemodellen - det danske højhastighedskoncept Forord Timemodellen er visionen om at kunne køre med tog fra København

Læs mere

UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING

UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Maj 2012 Hans-Carl Nielsen hcn@vd.dk 7244 3652 UDBUD STRATEGISK ANALYSE VEDR. EN VESTLIG RINGKORRIDOR I HOVEDSTADSOMRÅDET OVERORDNET SKITSEPROJEKTERING OPGAVEBESKRIVELSE

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane September 2013 2 Togfonden DK Timemodellen - det danske højhastighedskoncept Forord Timemodellen er visionen om at kunne køre med tog

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Juni 2015 Forord Som led i forliget om Togfonden DK fra 2014 skal der etableres ny bane mellem Horsens og Aarhus. Den nye banestrækning bliver ca. 23 km lang

Læs mere

HOVEDKOMMISSORIUM. Forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse. 1 Baggrund

HOVEDKOMMISSORIUM. Forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse. 1 Baggrund Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 311 Offentligt HOVEDKOMMISSORIUM Dato J. nr. 01. april 2019 2018-6837 Forundersøgelse af en fast Kattegatforbindelse 1 Baggrund Der har

Læs mere

Genberegninger af en fast forbindelse over Kattegat. Strategisk analyse Rapport

Genberegninger af en fast forbindelse over Kattegat. Strategisk analyse Rapport Genberegninger af en fast forbindelse over Kattegat Strategisk analyse Rapport 583-2018 Genberegninger af en fast forbindelse over Kattegat Strategisk analyse Rapport 583-2018 Dato: Februar 2018 Oplag:

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September Til: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Høring af Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Den statslige banebetjening er vigtig for borgerne i Region Sjælland. Regionen har derfor stor fokus på

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Blev Østjylland taget på sengen?

Blev Østjylland taget på sengen? LÆSERBREVE 07.02.2014 kl. 03:00 Jernbaneskinnerne på vej ind mod Aarhus H kan passende genbruges som S-togsspor. Arkivfoto: Carsten Ingemann Blev Østjylland taget på sengen? AF JØRGEN CHRISTENSEN, TISETVEJ

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Regionaltog i Nordjylland

Regionaltog i Nordjylland 1 Regionaltog i Nordjylland Banebranchen 5. maj Fremtidens passagertrafik Svend Tøfting Region Nordjylland LIDT HISTORIE 2 2000 Nordjyllands amt overtager Skagens- og Hirtshalsbanen 3 Juni 2004 Nye skinner

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning

Læs mere

Visioner for de jyske baner

Visioner for de jyske baner Visioner for de jyske baner Banekonferencen København d. 21. maj 2013 Anders H Kaas, Afdelingschef Planlægning & Arkitektur Fortid og nutid 1929 2013 Visionsoplæg Banestrategi KKR MIDTJYLLAND Tuliplanen

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev Dato 13. marts 2017 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon 7244 3606 Dokument 17/00417-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev I

Læs mere

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger

Abstrakt. Landstrafikmodellen og valideringsprocessen. Trafikberegninger Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

Jernbanen nord for Århus

Jernbanen nord for Århus Jernbanen nord for Århus - opgradering af strækningen Hobro - Århus Præsentation for Region Nordjylland 15. december 2009 Helge Bay Region Nordjylland ønsker: Opfølgning på forliget om En Grøn Transportpolitik

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

Fremtidens jernbanetrafik i Danmark Hastighedsopgradering af Regional- og Fjernbaner i Danmark

Fremtidens jernbanetrafik i Danmark Hastighedsopgradering af Regional- og Fjernbaner i Danmark Fremtidens jernbanetrafik i Danmark Hastighedsopgradering af Regional- og Fjernbaner i Danmark Leif Brandt, COWI 1 Fremtidens jernbanetrafik i Danmark 2 Fremtidens jernbanetrafik i Danmark "Hovedelementer

Læs mere

LILLEBÆLT - NY BANE OG VEJFORBINDELSE

LILLEBÆLT - NY BANE OG VEJFORBINDELSE STRATEGISKE ANALYSER LILLEBÆLT - NY BANE OG VEJFORBINDELSE >>> STRATEGISK ANALYSE RAPPORT 464-2013 LILLEBÆLT - NY BANE- OG VEJFORBINDELSE >>> STRATEGISK ANALYSE Rapport 464-2013 FORFATTERE: Vejdirektoratet

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus-2009-12-09.indd 1 09-12-2009 15:57:33 Hovedsygehus Kort: Kort & Matrikelstyrelsen http://www.adresse-info.dk DAV 2009 December 2009 2 Hovedsygehus-2009-12-09.indd

Læs mere

H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR

H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR DEN REGIONALE MOBILITETSSTRATEGI H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR 2009 2011 2011 2012 2 MOBILITETSSTRATEGIEN PRIORITETER OG INDSATSER De nordjyske hovedprioriteter:

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 122 Offentligt. Kystbanen i år 2030? 30. maj 2016

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 122 Offentligt. Kystbanen i år 2030? 30. maj 2016 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 122 Offentligt Kystbanen i år 2030? 30. maj 2016 Panelet Anders H. Kaas Afdelingschef Infrastrukturrådgiveren Atkins Morten Slotved Borgmester

Læs mere

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark Thomas Jørgensen, Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark Fordobling af trafikken mellem Jylland/Fyn og Sjælland siden 1990 Storebæltsforbindelsen,

Læs mere

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse IBU: Infrastruktur og byudvikling i Øresund IBU Øresund er et dansk-svensk samarbejde med 28 deltagende kommuner, regioner og myndigheder og har et budget på 28-29

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 5. november 2015 2015-6435 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Oplæg til Syddansk banestrategi

Oplæg til Syddansk banestrategi Oplæg til Syddansk banestrategi Perspektiver, muligheder og udfordringer Anders Hunæus Kaas Trafikdage d. 25. august 2015 Baggrund/mål Forventninger til banen afhænger af Bred politisk ambition om at sikre

Læs mere

Besvarelse af samrådsspm. L og M vedr. Nordvestbanen

Besvarelse af samrådsspm. L og M vedr. Nordvestbanen Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 110 Offentligt TALEMANUSKRIPT Besvarelse af samrådsspm. L og M vedr. Nordvestbanen Side 1 af 8 Samrådsspm. L Et faktuelt spørgsmål

Læs mere

Teknisk notat. Indledning

Teknisk notat. Indledning Teknisk notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 05.01.35-G01-1-16 Ref.: Asger Rahbek Hansen Dato: rev. 26.04.2017 Indledning På foranledning af Søren Søe er nærværende notat udarbejdet, som forslag til

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

En ny jernbane Aarhus-Randers Syd

En ny jernbane Aarhus-Randers Syd Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 373 Offentligt En ny jernbane Aarhus-Randers Syd 1,6 mia.kr. billigere end Banedanmarks billigste forslag samfundsøkonomisk billigere end at opgradere

Læs mere

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Kattegatkomitéen Kattegatkomitéen blev etableret i oktober 2008, på initiativ af regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), formand for Kommunekontaktrådet

Læs mere