Lærervejledning til Led efter led

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning til Led efter led"

Transkript

1 Lærervejledning til Led efter led 6. til 9. klasse. Biologi og natur Varighed ca. 6 lektioner (selve arbejdet før, under og efter). Emneord: Led, ledtyper, modeller, fysiologi, kroppen, bevægeappartet. INDLEDNING 2 FORMÅL 2 METODE 2 LÆRINGSMÅL 3 Forenklede Fælles Mål for biologi (efter 9. klasse) 3 LÆRINGSMÅL FOR UNDERVISNINGSFORLØBET 3 FØR BESØGET 3 UNDER BESØGET 4 EFTER BESØGET 5 BAGGRUNDSVIDEN 5 INSPIRATION TIL FLERE ØVELSER 7 CLIO ONLINE 7 GYLDENDAL 7 INDLEDNING Undervisningsforløbet Led efter led i udstillingen Under huden består af: en video, der introducerer udstillingen Under huden.

2 en video og et spørgeskema til Led efter led. Spørgeskemaet udfyldes af eleverne før, under og efter besøget på Experimentarium. en lærervejledning. FORMÅL I Led efter led kan eleverne undersøge bevægeapparatet med afsæt i ledmodeller. Målet med arbejdet er, at eleverne kan vurdere modellernes formål og anvendelighed og derigennem udvikle deres modelleringskompetence som del af deres naturfaglige kompetence. At eleverne opnår en grundlæggende indsigt i sammenhængen mellem led og bevægelser er også en del af formålet med forløbet. Bevægelse af led og fysisk træning kan forebygge og behandle mange skader og sygdomme i led. Ledlidelser er et stigende problem i Danmark. METODE Undervisningsforløbet Led efter led er inspireret af metoden flipped learning. Den didaktiske tanke er, at video og spørgsmålene i spørgeskemaet stilladserer elevernes undren, læring og arbejde med de konkrete opgaver før, under og efter besøget. Eleven kan tage fotos og bringe med hjem som data til efterbehandling. Spørgeskema før, under og efter Som lærer kan man vælge enten at printe spørgeskemaerne eller bruge digitale spørgeskemaer, som eleverne kan besvare via mobilen. De digitale spørgeskemaer kræver som udgangspunkt, at lærere og elever på skolen har tilknyttet en Google-konto. Lærere kan i Google-udgaven forholde sig til svarene løbende og på den måde få indblik i elevernes forudsætninger og arbejdsindsats og gå i dialog med dem ud fra dette. Dermed kan undervisningen tilrettelægges med afsæt i elevernes forståelse. Det er muligt at ændre spørgsmålene i Google-skemaet efter det er kopieret fra Experimentariums hjemmeside, så eleverne besvarer andre eller flere spørgsmål. LÆRINGSMÅL Fælles Mål for biologi (efter 9. klasse)

3 Krop og sundhed Eleven kan undersøge bevægeapparat, organer og organsystemer ud fra biologisk materiale Eleven har viden om menneskets bevægeapparat, organsystemer og regulering af kroppens indre miljø Eleven kan med modeller forklare funktionen af og sammenhængen mellem skelet, muskler, sanser og nervesystem Modellering i naturfag Eleven kan vurdere modellers anvendelighed og begrænsninger Eleven kan vælge modeller efter formål LÆRINGSMÅL FOR UNDERVISNINGSFORLØBET Eleven kan undersøge, hvordan ægte led i kroppen bevæges og benævne hængsel-, kugle- og drejeled. Eleven kan vurdere forskellige led-modellers formål, anvendelighed og begrænsninger Eleven kan med afsæt i en model forklare sammenhængen mellem skelet, muskler og nervesystem ved bevægelser FØR BESØGET Inden besøget skal eleverne se videoen, der introducerer udstillingen Under huden og have tilsendt spørgeskemaet med videoen til selve aktiviteten. Eleverne bør før aktiviteten have kendskab til, hvad modeller er. I forhold til bevægeapparatet er det ikke nødvendigt med megen forforståelse for at kunne lave aktiviteten. Det er dog en forudsætning, at eleverne ved, at et led er forbindelsen mellem to knogler. Det kan fx kortfattet beskrives ud fra nedenstående model. Hvordan forskellige ledtyper bevæges, skal eleverne arbejde med på Experimentarium, så det skal ikke gennemgås forinden. Det kan være en fordel at dele eleverne i grupper af tre hjemmefra og gennemgå, at de i udstillingen på Experimentarium skal arbejde med forskellige slags ledmodeller, og hvad de viser. Eleverne skal også vide, at det kan betale sig at være grundig i første del af aktiviteten, for viden herfra skal bruges i den næste del.

4 UNDER BESØGET Under besøget kan grupperne benytte opstillingerne på skift. Det giver mulighed for at tale med dem om modellerne undervejs. Der kan være to grupper i gang samtidig: En gruppe ved opstillingen Led og bevægelse og den anden gruppe ved opstillingen Er du fleksibel? Eleverne skal arbejde med tre forskellige slags modeller af led. Pointen er, at hver model viser noget om led, men udelader andet, da det afhænger af formålet med modellen. 1. Den første slags er modeller af tekniske eller mekaniske led, der viser forskellige ledtyper; hængsels-, kugle- og drejeled. 2. Den anden slags er en model af et skelet, der viser leddenes placering i menneskekroppen og knoglernes form. 3. Endelig skal eleverne selv konstruere en model af leddenes mulige bevægelser. Med modellerne af mekaniske led skal eleverne afprøve de mulige bevægelser ved kugle-, hængsel- og drejeled. Dernæst skal de i spørgeskemaet beskrive, hvad disse modeller kan vise om led, og hvad de ikke viser. Modellernes formål er at vise de mulige bevægelsesretninger for de tre ledtyper. Bagefter skal eleverne sammenholde de mekaniske led med skelet-modellen og forholde sig til, hvad skelettet kan vise om leddene. Eksempler på hængsels-, kugle- og drejeled er farvemarkerede på skeletmodellen. Dernæst skal de ud fra formen på knoglerne prøve at finde flere eksempler på de tre ledtyper. Ved opstillingen Er du fleksibel? skal eleverne undersøge deres leds mulige bevægelser. Den interaktive væg viser bevægelserne som et mønster. Eleverne skal altså stå foran den interaktive væg og bevæge skulder-, knæ-, hofte-, finger- og albueleddet et af gangen og lægge mærke til, hvilket mønster bevægelsen fremkalder. På den baggrund skal de tage stilling til, hvilken type led det er og notere det i spørgeskemaet. Ved skulderens kugleled kan mønstret fx blive en cirkel, fordi leddet kan rotere. Ved hængselsleddet i knæet kan mønstret blive en vifte. Disse mønstre er modeller af leddenes mulige bevægelser. Eleverne skal derfor prøve at vise bevægelsen så tydeligt som muligt og fastholde den med fotos. Ved knæets hængselsled er det fx bedst at stå med siden til. Efterfølgende skal de forholde sig til og notere i spørgeskemaet, hvad sidstnævnte model viser og ikke viser om led. EFTER BESØGET Efter besøget kan eleverne anvende deres nye forståelse til at skrive en kort forklarende tekst til nedenstående model i spørgeskemaet.

5 I plenum kan elever læse deres tekst højt, og i fællesskab kan formuleres en præcis og dækkende tekst i et naturfagligt sprog. Har eleverne fx fået med, hvordan bevægelsen skabes ved sammentrækning af musklen? Har de benævnt kugleleddet i skulderen og hængselleddet i albuen? At pilen angiver bevægelsens retning? Eleverne kan også fremvise fotos af de to leds bevægelsesmønstre fra Experimentarium som dokumentation for ledtyperne. På Gigtforeningens hjemmeside findes et træningsprogram til træning af hofte og knæ ved slidgigt. Eleverne kan se videoen Husk korrekt benstilling derfra og ud fra deres viden om led komme med en forklaring på, hvorfor den ene benstilling er korrekt ved øvelsen og den anden forkert. Linket er BAGGRUNDSVIDEN Et led er en forbindelse mellem to eller flere knogler. Led inddeles i uægte led og ægte led. Ved uægte led er de to knogler i leddet forbundet af brusk eller bindevæv. De to knogler er altså vokset sammen, og leddet kan kun rokke sig en lille smule. Ved ægte led er de to knogler adskilt af et lille hulrum, som kaldes ledhulen. Hulrummet gør, at de to knogler kan forskydes, hvilket giver mulighed for bevægelse. I ægte led mødes således to knogleender, der glider mod hinanden. Knoglernes kontaktflader er beklædt med brusk, hvilket giver en lille gnidningsmodstand. I ledhulen er der også ledvæske, som smører leddet og beskytter ledbrusken. Leddet er omgivet af en ledkapsel, hvor ledvæsken bliver dannet. Udover ledkapslen er leddet oftest forstærket af ledbånd, sener og muskler, der både stabiliserer leddet og skaber bevægelsen. I ægte led kan der foregå store bevægelser. Hvor stor en bevægelse og i hvilke retninger afhænger af formen på de knogler, der danner leddet. Der er altså en tæt sammenhæng mellem knoglernes form og leddets funktion. Leddenes forskellige bevægemuligheder kan man beskrive ved hjælp af akser. Bevægelserne kan foregå omkring 0-3 akser. Ud fra denne tænkning kan man sammenligne kroppens led med tekniske eller mekaniske led og kategorisere dem i seks forskellige typer. Det er en forenkling, da hvert led har en unik form, og der sker også en glidning i leddet ved bevægelsen. Kategoriseringen kan dog bruges til at tydeliggøre sammenhængen mellem formen og de mulige bevægelser.

6 I led med nul akser kan knogleenderne kun glide i forhold til hinanden. Man kalder denne ledtype for glideled. Leddene mellem fodrodsknoglerne er eksempler på glideled. Der findes to forskellige ledtyper med bevægelse om én akse. Det ene er hængselled, hvor et ledhoved i en fordybet ledskål giver mulighed for at bøje og strække leddet. Fingerled er eksempler på hængselled. Den anden ledtype med én akse er drejeled. Ledhovedet er her cylinderformet og drejer om en lodret akse. I albuen er der både et hængselled og et drejeled. Det kalder man derfor et sammensat led. Hængselleddet gør, at armen kan bøjes og strækkes, mens drejeleddet gør, at underarmen kan vendes. Et sadelled kan bevæges om to akser. Tommelfingerens rodled er et eksempel på et sadelled. Tommelfingeren kan derfor bevæge sig i plan med hånden, men også vinkelret derpå. Ægled kan ligeledes bevæges om to akser. Håndleddet er et eksempel på et ægled. Hånden kan vippe frem og tilbage, men også vinkelret derpå til siderne. Bevægelsen til siden er dog begrænset, hvilket er typisk for et ægled.

7 Endelig er der led, der kan bevæges om tre akser. Kugleled som skulderleddet og hofteleddet er eksempler på dette. Leddene er således skabt til bevægelse, og i et sundhedsperspektiv er det vigtigt at være fysisk aktiv og at bevæge dem. Fysisk aktivitet styrker musklerne omkring leddet, og stærke muskler omkring leddet er med til at stabilisere og aflaste det. Hvis leddet ikke er stabiliseret, kan det blive belastet uhensigtsmæssigt, og det kan være medvirkende årsag til skader og sygdommen slidgigt, hvor brusken i leddet gradvist bliver nedbrudt. Forskning tyder på, at bruskkvaliteten kan forbedres ved træning, så det er også vigtigt at træne, selvom man har slidgigt. INSPIRATION TIL FLERE ØVELSER CLIO ONLINE NaturTeknologifaget: Sener og led Biologifaget: Led og ledbånd Biologifaget: Bevægeapparatet -8cbd-ac079cfe4eb0&cHash=466f700ddee57c37d6800a151a7d3735 GYLDENDAL Biologi: Led /Forloebet/Led.aspx

klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 1/2 time under besøget)

klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 1/2 time under besøget) Under huden LED EFTER LED? LÆRERVEJLEDNING 7. - 9. klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 1/2 time under besøget) Emneord Led, ledtyper, modeller, fysiologi, kroppen, bevægeappartet Led efter

Læs mere

Hvor hot er du? Se dit kredsløb udefra

Hvor hot er du? Se dit kredsløb udefra Hvor hot er du? Se dit kredsløb udefra 7. - 9. klasse Biologi Varighed ca. 6-8 lektioner (selve arbejdet før, under og efter). Emneord: Kroppen, temperatur, temperaturregulering, blodets kredsløb, ensvarme,

Læs mere

ET HAV AF VARER HAVNEN LÆRERVEJLEDNING klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner

ET HAV AF VARER HAVNEN LÆRERVEJLEDNING klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner HAVNEN ET HAV AF VARER LÆRERVEJLEDNING 5.-6. klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner Emneord: Energi, teknologi, transport, CO2, brændstof, forurening, logistik, transport, arbejdsfunktioner, vareproduktion,

Læs mere

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring

- Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning. - Fysiologi, kost og ernæring - Anatomi (musklerne og knoglernes anatomi) - Fysiologi og træning - Fysiologi, kost og ernæring Knoglerne: Skelettet består af 208 knogler. - Rørknogler (arme, ben, fingre mm.) Funktion: sørger for kroppens

Læs mere

Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning

Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning Indholdsfortegnelse Table of Contents Kuglebanen - et hav af varer - lærervejledning... 1 Indledning... 1 Læringsmål:... 2 Forenklede Fælles Mål for Natur/Teknologi

Læs mere

Bevægeapparatet. 1. Knogler 2. Led 3. Muskler. Tengbjerg massageuddannelse 1

Bevægeapparatet. 1. Knogler 2. Led 3. Muskler. Tengbjerg massageuddannelse 1 Bevægeapparatet 1. Knogler 2. Led 3. Muskler Tengbjerg massageuddannelse 1 Skelettet Værd at vide om skelettet for en Massør/Behandler Skelettet giver mange referencepunkter, som gør det lettere dels at

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED LÆRERVEJLEDNING 4.-6. klasse natur/teknologi eller 7.-9. klasse biologi Varighed: kl 9-12 eksklusiv frokost Emneord Stort og lille kredsløb, EKG, hvilepuls, arbejdspuls, maxpuls,

Læs mere

TRÆK ET TON HAVNEN LÆRERVEJLEDNING klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner

TRÆK ET TON HAVNEN LÆRERVEJLEDNING klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner HAVNEN TRÆK ET TON LÆRERVEJLEDNING 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner Emneord: Kraft, bevægelse, arbejde, friktion, energi, modelleringskompetence, newtons love, teknologi, maskineri, transport,

Læs mere

klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner (ca. 30 min. under besøget)

klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner (ca. 30 min. under besøget) HAVNEN ET HAV AF VARER LÆRERVEJLEDNING 5. -6. klasse Natur/teknologi Varighed ca. 5 lektioner (ca. 30 min. under besøget) Emneord Energi, teknologi, transport, CO 2, brændstof, forurening, logistik, transport,

Læs mere

HVOR HOT ER DU? klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 time under besøget)

HVOR HOT ER DU? klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 time under besøget) Under huden HVOR HOT ER DU? LÆRERVEJLEDNING 7. - 9. klasse Biologi Varighed ca. 7 lektioner (ca. en 1 time under besøget) Emneord Kroppen, temperatur, temperaturregulering, blodets kredsløb, ensvarme,

Læs mere

DET FARVELØSE RUM klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget

DET FARVELØSE RUM klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Lyslabyrinten DET FARVELØSE RUM LÆRERVEJLEDNING 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Farver, lys, farveopfattelse, farvetemperatur, farvenuance, farvemætning,

Læs mere

Lærervejledning Træk et ton - Havnen

Lærervejledning Træk et ton - Havnen Lærervejledning Træk et ton - Havnen 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner Emneord: Kraft, bevægelse, arbejde, friktion, energi, modelleringskompetence, Newtons love, teknologi, maskineri, transport,

Læs mere

Basal anatomi. Bevægeapparatets anatomi 12. udgave

Basal anatomi. Bevægeapparatets anatomi 12. udgave Basal anatomi Bevægeapparatets anatomi 12. udgave Basal anatomi Skelettet udgør et stærkt støtteværk for legemet og yder beskyttelse for de bløddele og organer, som er indesluttet i skelethuler som kraniehulen,

Læs mere

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget HAVNEN TRÆK ET TON LÆRERVEJLEDNING 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Kraft, bevægelse, arbejde, friktion, energi, modelleringskompetence, Newtons love,

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18

Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Årsplan for biologi i 7. klasse 17/18 Formålet med faget: Eleverne skal i faget biologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan biologi og biologisk forskning i samspil med de

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget

klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING 0. - 3. klasse Natur/teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Sanser, menneskekroppens indre og ydre opbygning, sundhed, åndedræts- og blodkredsløbet

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Arbejdsmiljø i landbruget

Arbejdsmiljø i landbruget Arbejdsmiljø i landbruget 2010 vfl.dk Det Europæiske Et Fællesskab løft til dine og Ministeriet led for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Et_løft_til_dine_led.indd

Læs mere

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget

7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Lyslabyrinten LYS OG FARVER LÆRERVEJLEDNING 7.-9. klasse Fysik/kemi Varighed ca. 5 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Farver, lys, refleksion, absorption, additiv farveblanding, subtraktiv farveblanding,

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Sådan træner du efter skulder-releaseoperation

Sådan træner du efter skulder-releaseoperation Sådan træner du efter skulder-releaseoperation (CPM) Dit skulderled er blevet stift, så derfor skal du have en skulder-releaseoperation, så bevægeligheden i skulderen øges. Operationen udføres med kikkertteknik,

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

Studiespørgsmål til bevægeapparatet

Studiespørgsmål til bevægeapparatet Studiespørgsmål til bevægeapparatet 1. Beskriv, gerne støttet af en figur, opbygningen af et ægte led 2. Redegør for synovialmembranens funktioner 3. Ledfladerne i et ægte led er beklædt med hyalin brusk.

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING klasse Natur/Teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget

BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING klasse Natur/Teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING 4. - 6. klasse Natur/Teknologi Varighed: 2 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Kongler, muskler, balance, nerver og fordøjelse Body Worlds Lærervejledning Udarbejdet

Læs mere

Årsplan for Biologi i 7. klasse

Årsplan for Biologi i 7. klasse Årsplan for Biologi i 7. klasse Undervisningen i biologi i 7. klasse, er bygget op som en blanding af klasseundervisning, gruppearbejde og individuel arbejde. Elevernes er medspiller og undervisningen

Læs mere

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse Skulder og overekstremiteten Københavns massageuddannelse Dagsorden Knogler i overekstremiteten inkl. skulderbæltet Ledtyper samt gennemgang af skulder-, albue- og håndled Muskler i overekstremiteten inkl.

Læs mere

guide slidgigt få styr på dine led sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide slidgigt få styr på dine led sider Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 14 sider slidgigt få styr på dine led Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 SLIDGIGT INDHOLD SIDE 4 Kan du med lethed nå gulvet med håndfladerne, når du står med strakte ben,

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Natur/teknologi. Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA

Natur/teknologi. Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA 3 Natur/teknologi Lise Fabricius Wadskjær Ida Guldager Peter Jepsen Ida Toldbod ALINEA INTRO En sund dag Hvilke sunde ting, kan man gøre i løbet af dagen? Sådan gør I: 1. Gå sammen i grupper på 4. 2. I

Læs mere

FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER

FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER - En caseundersøgelse fra Experimentarium Henrik Levinsen, Mette Fredslund Andersen Baggrund Med folkeskolereformen fra 2013 blev der åbnet op for at styrke skolens

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1085 patientinformation Skulder-/albuesektoren afd. E ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation De har fået

Læs mere

Årsplan for Biologi i 7. klasse 2019/2020

Årsplan for Biologi i 7. klasse 2019/2020 Årsplan for Biologi i 7. klasse 2019/2020 Undervisningen i biologi i 7. klasse, er bygget op som en blanding af klasseundervisning, gruppearbejde og individuel arbejde. Elevernes er medspiller og undervisningen

Læs mere

klasse Geografi Varighed ca. 6 lektioner (ca. en 1 time under besøget)

klasse Geografi Varighed ca. 6 lektioner (ca. en 1 time under besøget) Stranden HAVET FORMER KYSTEN LÆRERVEJLEDNING 7. - 9. klasse Geografi Varighed ca. 6 lektioner (ca. en 1 time under besøget) Emneord Udnyttelse af naturgrundlaget, interessemodsætninger, landskabsdannelse,

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

HVOR HOT ER DU? Under huden FØR BESØGET. 1. Hvor på din krop tror du, at huden er koldest? På næsen. På brystet. På panden.

HVOR HOT ER DU? Under huden FØR BESØGET. 1. Hvor på din krop tror du, at huden er koldest? På næsen. På brystet. På panden. Under huden HVOR HOT ER DU? SPØRGESKEMA 7.- 9. KLASSE BIOLOGI NAVN OG KLASSE SE VIDEOEN Før du går i gang skal du se en video. Scan QR-koden eller indtast linkadressen (http://bit.ly/2suta6w) for at se

Læs mere

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen Lærervejledning På akkord med familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet På akkord med familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen

Læs mere

Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled

Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled Revideres dec. 2016, afdelingsledelsen Udarbejdet af: Steffen F. og Linn W., ergoterapeuter Godkendt af: Per Hølmer, overlæge Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled 3 uger

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

28-04-2015. Forenklede Fælles Mål for naturfagene. EVA-rapport 2012. Tre overordnede mål med reformen. Parkvejens Skole den 4.

28-04-2015. Forenklede Fælles Mål for naturfagene. EVA-rapport 2012. Tre overordnede mål med reformen. Parkvejens Skole den 4. Forenklede Fælles Mål og årsplanlægning i natur/teknologi men? 1) Hvordan lærer elever bedst muligt? 2) Hvordan lærer elever mest muligt? 3) Hvordan kan elever støttes i deres læring? 4) Hvordan kan elever

Læs mere

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Arbejdsteknik Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Arbejdsteknik

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Reeksamen vintereksamen 2015

Reeksamen vintereksamen 2015 Reeksamen vintereksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Introduktion til basalfagene Bachelor i Medicin og Medicin med Industriel Specialisering 1. semester Eksamensdato: 09-02-2015 Tid: kl.

Læs mere

Læreplan Mat 3. Uge Forløb: Areal og koordinatsystem

Læreplan Mat 3. Uge Forløb: Areal og koordinatsystem LÆRINGS MÅL LEVEL 1 LEVEL 2 LEVEL 3 Areal: Det er længe siden, vi har berørt området, og eleverne har derfor brug for en grundig genopfriskning af arealets størrelse/betydning. Eleverne har kort tid forinden

Læs mere

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen hele tiden, dog ikke under træning eller ved bad og påklædning.

Læs mere

Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser

Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser Zell eleven 2015 Ortopædkirurgi ved fod, knæ, hånd og skulderlidelser Uffe Jørgensen. Professor, overlæge, dr.med. Ortopædkirurgisk afd. O Odense Universitetshospital Syddansk Universitet uj@quattroclinic.dk

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravebenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI

Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled ORTOPÆDKIRURGISK FYSIOTERAPI Øvelsesprogram før og efter indsættelse af kunstigt hofteled Hensigten med denne pjece er at give information omkring

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skulderstabiliserende operation (Bankart-operation)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skulderstabiliserende operation (Bankart-operation) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skulderstabiliserende operation (Bankart-operation) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

OPTRÆNING efter indsættelse af total / hemiprotese som følge af f.eks. RA, slidgigt, o.a.

OPTRÆNING efter indsættelse af total / hemiprotese som følge af f.eks. RA, slidgigt, o.a. Aktivt program OPTRÆNING efter indsættelse af total / hemiprotese som følge af f.eks. RA, slidgigt, o.a. Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0589 patientinformation Skulder-/albuesektoren

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND

INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND INDLEDENDE ØVELSESPROGRAM EFTER REKONSTRUKTION AF DET FORRESTE KORSBÅND Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Vi har 2 korsbånd i knæet, et forreste

Læs mere

BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING klasse Biologi Varighed: 7 lektioner, ca. 1 time under besøget

BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING klasse Biologi Varighed: 7 lektioner, ca. 1 time under besøget BODY WORLDS LÆRERVEJLEDNING 7. - 9. klasse Biologi Varighed: 7 lektioner, ca. 1 time under besøget Emneord Kredsløb, musker, nerver, hjernen og skellettet Body Worlds Lærervejledning Udarbejdet af Experimentarium

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder

Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Overrevet styresene i skulder - Rotator cuff ruptur www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi

Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Bicepstenodese - Bicepstenotomi www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået foretaget operation

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Hjertekulen & Hjernekassen. Et undervisningsmateriale lavet af elever til elever i fbm. Naturvidenskabsfestivallen uge

Hjertekulen & Hjernekassen. Et undervisningsmateriale lavet af elever til elever i fbm. Naturvidenskabsfestivallen uge Hjertekulen & Hjernekassen Et undervisningsmateriale lavet af elever til elever i fbm. Naturvidenskabsfestivallen uge 39 2016 Et innovativt elevprojekt Undervisningsmaterialerne i de to materialekasser:

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

UTÆTTE HJERTE- KLAPPER

UTÆTTE HJERTE- KLAPPER TEKCASE: UTÆTTE HJERTE- KLAPPER LÆRERVEJLEDNING OM MATERIALET Som en del af Naturvidenskabernes Hus, hvis formål er at inspirere unge til at tage en uddannelse inden for naturvidenskab teknoli, er Tektanken

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Redskabsaktiviteter

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Redskabsaktiviteter Idrætsundervisning Redskabsaktiviteter Læringsmål Redskabsaktivitet Begrebsboks Eleven kan justere og udvikle aktiviteter. Eleven kan optimere aktiviteter til egen og gruppens bedste. Eleven opnår forståelse

Læs mere

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten

Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Overbevægelige led i hofte-knæ og fødder hos det 10-15 måneder gamle barn Sundhedstjenesten Nogle børn har meget bløde led og kan ved test kategoriseres som værende hypermobile. Andre børn har kun overbevægelighed

Læs mere

Sådan træner du efter operation for SLledbåndsskade

Sådan træner du efter operation for SLledbåndsskade Du har haft en skade på ledbåndet mellem 2 håndrodsknogler (scaphoideum og lunatum), også kaldet en SL-ledbåndsskade, og er blevet opereret for det. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation SKULDER-/aLBUEektorEN ortopædkirurgisk afdeling e OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1189 patientinformation Skulder-/albuesektoren

Læs mere

Guide: Her er 10 sikre råd mod slidgigt

Guide: Her er 10 sikre råd mod slidgigt Guide: Her er 10 sikre råd mod slidgigt Flere og flere danskere rammes af slidgigt. Forskerne har nu et sikkert bud på, hvad der hjælper, og hvad der ikke gør. Af Heidi Pedersen og Torben Bagge, 04. februar

Læs mere

ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Biologi 7.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Livets byggesten UGE: 32-36 Livets byggesten er tænkt som et af de første fagforløb i 8. klasse. Da kendskab til cellen er en forudsætning for at forstå

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

Studiespørgsmål til bevægeapparatet

Studiespørgsmål til bevægeapparatet Studiespørgsmål til bevægeapparatet 1. Beskriv, gerne støttet af en figur, opbygningen af et ægte led 2. Beskriv synovialmembranens funktioner 3. Ledfladerne i et ægte led er beklædt med hyalin brusk.

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet.

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Lærerark Hvordan føles det at have KOL? Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Kort om opgaven Læreren

Læs mere

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Overekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Plan: Overekstremiteten Resumé fra sidst OE knogler (fokus: fremspring) OE led (skulder + albue) Palpation af knoglefremspring

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Livstilsmedicin mod. slidgigt. med hjælp fra nettet. Af John Buhl Nomedica

Livstilsmedicin mod. slidgigt. med hjælp fra nettet. Af John Buhl Nomedica Livstilsmedicin mod slidgigt med hjælp fra nettet Af John Buhl Nomedica Livsstilsmedicin mod slidgigt Forfatter: John Buhl Forlag: Nomedica 1. udgave maj 2019 ISBN: 978-87-90009-41-0 Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Skulderledsskred (Skulderluksation).

Skulderledsskred (Skulderluksation). Skulderledsskred (Skulderluksation). Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Information til patienter Beskrivelse, operativ behandling og

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - albue. Træningsprogram for smerter i albuen

Patientvejledning. Træningsprogram - albue. Træningsprogram for smerter i albuen Patientvejledning Træningsprogram - albue Træningsprogram for smerter i albuen Dette træningsprogram indeholder øvelser til at behandle og forebygge smerter i albuen, som skyldes seneirritation Generelt

Læs mere

Sygdom, krop og kemi. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til klassetrin

Sygdom, krop og kemi. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til klassetrin Sygdom, krop og kemi Virksomhedsvejledning Et undervisningsforløb udviklet til 8.-9. klassetrin 8. maj 2019 Virksomhedsvejledning Sygdom, krop og kemi. Dok ID: 138160 Tak fordi du vil være en del af skole-virksomhedsforløbet

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere