KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter"

Transkript

1 148 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter 1. Parkour GENERELLE TILPASNINGER: > Sørg for, at stationerne indeholder aktiviteter på forskellige niveauer. > Lav en redskabsbane med udfordringer, der er tilpasset eleverne og deres funktionsnedsættelser. Der skal både være mulighed for at komme over og under. > Fokus på kvaliteten ved opgaven ikke den tekniske gennemførelse, men oplevelsen ved bevægelsen. > Lav åbne opgaver i stedet for lukkede opgaver eleverne bestemmer selv og eksperimenterer med, hvordan de kommer over og under redskaber (i grupper eller selv). > Lad eleven få en makker. De kan følges ad og støtte hinanden fysisk og psykisk (ved at opmuntre). > Skab et sted i rummet, hvor det er okay at gå hen og holde pause. > Giv eleven en fast rolle som observatør/fotograf i hele aktivitetsområdet. Sig for eksempel: Hold øje med, om benene er samlet eller tag et billede, når de svæver i luften. > Eleven kan have fokus på en bestemt øvelse i stedet for at skifte mellem øvelser. > Giv mulighed for at komme under et redskab i stedet for over. > Bliv ved samme redskab, øv samme bevægelse. > Brug skrå flader, der gør det lettere for eksempel at rulle under noget. > Kør under et redskab på rullebræt. > Vær opmærksom på, om målet er fysisk eller socialt. > Præsenter verbalt rum og redskaber. > Skab et kontrastfyldt miljø med tydelige afmærkninger. > Giv eleverne verbale instruktioner. > Lad eleverne føle på forhindringer og bevægelser, hvordan man kan bevæge sig fra et redskab til et andet. > Markér med snor på gulvet.

2 KOMPETENCEOMRÅDER Parkour Start med at vise teknikkerne i rundkredsen. Lav to stationer med forskellige niveauer og del eleverne op i to niveaudelte grupper, én på hver station. Sørg for, at der på begge stationer er flere niveauer. Del eleverne ind i mindre grupper på hver station og udnævn en observatør og en modtager i hver gruppe. Observatørerne analyserer de øvrige elevers bevægelser og optager video. Lad rollerne gå på skift. Station 1: Opstil en redskabsbane med fokus på at komme over og under. Eleverne skiftes til i gruppen at se på hinanden, sætte ord på og analysere hinandens bevægelser (for eksempel bøje i benene og svinge armene, spænde lårmusklerne og så videre). De optager eventuelt en video. Eleverne kan bevæge sig rundt på banen. De kan lunte rundt på banen, bevæge sig rundt to og to, bevæge sig rundt som en ninja, køre rundt om de forskellige redskaber i kørestol eller kravle/krybe rundt. Station 2: Opstil en redskabsbane med fokus på at komme fra et sted til et andet: Underbar (hoppe under) Catleap (springe op i ribbe og hægte sig fast) Drop and roll (hoppe og rulle) Precision jump (hoppe præcist) Lazy vault (bevæge sig dovent over en forhindring) Two handed vault (bevæge sig over forhindring, støtte med to hænder) Cat balance (balancere og skabe præcision) Tic tac vault (klare en forhindring og kun støtte med én fod) Speed vault (bevæge sig hurtigt over forhindring) > Vælg én bevægelse, der øves igen og igen. > Brug skrå flader, når der skal rulles. > Gør målet socialt. Overvej, hvordan alle ved fælles hjælp kan komme under redskabet uden at bruge hænder. > Lav ledetråde mellem redskaberne. > Forklar bevægelsen hvor skal eleven holde fast, hvornår skal eleven dreje sig. > Lad eventuelt eleven føle bevægelsen på en kammerat.

3 150 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Boldbasis og boldspil 1. Spiludvikling GENERELLE TILPASNINGER: > Eleverne har fokus på udvalgte delelementer af spillet. KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Lav aftaler om en mere fast struktur under udviklingen af boldspil (for eksempel I skal bruge en blå skumbold og et hockeymål ). > Nogle elever kan have brug for på forhånd at vide, hvem der er i gruppen, og hvad opgaven går ud på. Fortæl eventuelt om det i pausen før timens start. > Opsæt muligheder med enkle valg i spiludviklingen, for eksempel om banen skal være seks eller ti meter lang, om bolden skal være stor eller lille og så videre > Lav særregler for elevens deltagelse i udviklingen af spillet. Lad for eksempel vedkommende gå til og fra samarbejdet. Det er vigtigt, at de øvrige elever accepterer særreglerne. > Giv eleven en fast opgave som for eksempel coach, skribent, tidtager eller dommer, hvis vedkommende har svært ved kaosspil. > Lav ordkort med ord og begreber, der tages frem i hvert modul for at støtte hukommelse og opmærksomhed. > Giv eleven en makker, der kan hjælpe med at samle bolde op. > Sæt en kurv på kørestolen, for eksempel til at score mål i. > Giv eleven en fast plads på banen. > Overvej størrelse på bold. Store og lette bolde er langsommere end små og hårde. > Berøring af bold tæller som grebet. > Brug kontrastfarver og tydelige markeringer af banen. > Brug bløde bolde. > Sig navnet på den person, bolden kastes til.

4 KOMPETENCEOMRÅDER Spiludvikling Eleverne skal udvikle deres eget boldspil. Undervejs i spiludviklingen skal de blandt andet overveje regler, bane og point. Vis et eksempel, hvor du på pædagogisk vis tænker højt undervejs, så eleverne får en fornemmelse af processen. Planlægningsredskabet præsenteres. Brug for eksempel spilhjulet (se også Aktivitetshjulet side 56). Inddel eleverne i grupper af fire-seks elever. Start med at sætte en ramme for spillene, for eksempel at gruppen højst må bruge én bold og to ting/redskaber, som læreren har bestemt på forhånd. Det gør opgaven mindre åben og mere konkret, hvilket kan være en stor hjælp for nogle elever. Du kan på forhånd lave en pose med sedler med materialelister, som grupperne kan trække fra. Gruppen må så kun bruge de materialer, der står på deres seddel. Det kan være fire hulahopringe, ti ærteposer og en bold eller fire sjippetove, to bolde og tre spande. Spillet skal kunne spilles af fire-otte personer med tilpasninger. Grupperne skal: Finde på spillet (brug eventuelt spilhjul). Navngive spillet. Afprøve spillet. Alle i gruppen skal kunne forklare spillet til andre med ord og krop. Stil eventuelt krav om, at reglerne nedskrives. Når to grupper er færdige og har fået deres arbejde godkendt af en lærer, skal de forklare deres spil for den anden gruppe og afprøve hinandens spil sammen. Denne del kan gentages flere gange ved, at man møder nye grupper. Grupperne kan justere deres spil undervejs ud fra de nye erfaringer. Husk hele tiden at få ændringerne tilpasset spilhjulet, hvis det benyttes.

5 152 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Dans og udtryk 1. Dans og koreografi GENERELLE TILPASNINGER: > Ikke alle elever behøver at lave det samme. Koreografien laves på en måde, hvor alle kan deltage ud fra deres forudsætninger. > Lad eleverne tage udgangspunkt i temaer, der fanger deres interesse. > Vis Labans BESS-teorier på en projektor på en væg eller hav den klar i kopi med plads til, at eleverne kan skrive til. > Arbejd i makkerpar i stedet for i grupper. > Lad eleverne filme hinanden med ipad, hvis de ikke har lyst til at vise deres koreografi. > En elev kan være fotograf hele tiden. KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Aftal et sted i rummet, hvor det er okay at gå hen og holde en pause. Kongens efterfølger med tema Eleverne inddeles i små grupper og laver en form for kongens efterfølger med forskellig slags musik som tema. Det kan være Pirates of the Caribbean, Harry Potter, World of Warcraft, Star Wars, eller hvad der optager klassen lige nu. Grupperne skal finde på trin og bevægelser, der afspejler temaet. BESS-teorien forklares og begrundes ud fra de bevægelser, grupperne har vist (se teorierne på Dansk Skoleidræt eller Clio-online).

6 KOMPETENCEOMRÅDER 153 Lav koreografier med Kung Fu Fighting som tema Alle starter med at se videoen Kung Fu Fighting fra Kung Fu Panda på YouTube. Med udgangspunkt i dette tema og grundtrinene i videoen skal eleverne nu danne deres egen koreografi. Denne skal vises for de andre og begrundes ud fra BESS. Man kan anvende andre temaer som for eksempel World of Warcraft eller en sportsgren. > Bevæg kun armene. > Lav enkelte udvalgte bevægelser. > Lav bevægelser på samme sted. HØREVANSKELIGHEDER: > Fortæl, hvilken slags musik det er. > Aftal visuelt signal, når musikken skifter karakter. > Send musik på forhånd til eleven, så det er muligt at forberede sig. > Giv verbale instruktioner. > Lav ledelinjer, hvor eleven kan mærke retningen på bevægelserne. > Lad eleven lave bevægelser på stedet frem for at bevæge sig rundt i salen. > Arbejd med lige mønstre (frem, tilbage og til siden).

7 154 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Kropsbasis 1. Akroyoga GENERELLE TILPASNINGER: > Nogle elever kan have brug for kun at være base eller spotter og ikke flyver. > En af spotterne kan eventuelt være en voksen. Præsentation af begreber i Akroyoga Dan grupper af fire-seks elever. Læreren starter med i rundkredsen at forklare begreberne base, spotter og flyver. Basen bruger ben eller arme til at holde vægten eller balancen og danner grundstammen i de forskellige øvelser. Spotteren hjælper og støtter, hvor der er behov. Flyveren er øverst og den der skal svæve og turde at stole på basen. Hver gruppe udpeger en base og en flyver. Resten er spottere. Eleverne skiftes i grupperne til at påtage sig rollerne. Lad eleverne reflektere over, hvordan man skaber tillid. Fangeleg. Fangeleg Leg fangeleg med en eller flere fangere. Når man bliver fanget, stiller man sig med hænderne løftet. En fanget elev befries ved, at en anden elev tager fat i vedkommendes hænder. Man står ansigt mod ansigt. Begge læner sig tilbage med strakte arme og skaber balance. > Elever i elkørestol kan sætte katastrofeblink på kørestolen for at vise, at de er fanget. > Elever i kørestol kan løsne bæltestropperne i kørestolen og finde balance siddende, eventuelt med en makker stående foran. > Fangere kan bruge isoleringsrør som forlænget arm. > Løb eller gå sammen med en kammerat. > Fast rolle som befrier i et afgrænset område.

8 KOMPETENCEOMRÅDER 155 Intro i fællesskab med mål, dagens program og eventuelle tilpasninger. Tillidsøvelse. Tillidsøvelser 1. Eleverne danner kreds om en person i gruppen og løfter hænderne op foran kroppen. Personen i midten læner sig frem og bliver fanget i de andre elevers hænder. Eleven sendes rundt i kredsen. Sørg for, at der er tillid i gruppen ved for eksempel at lade eleverne sætte ord på det, de gør. GENERELLE TILPASNINGER: > Lav en kreds bestående af tre personer, så eleven i midten bare skal frem og tilbage i stedet for rundt i en cirkel. > Lad en af personerne i cirklen være en voksen. 2. Basen stiller sig bag ved flyveren. Flyveren spænder i kroppen og læner sig lidt frem, mens basen holder vedkommende fast på overarmene. Basen prøver sig frem med at slippe grebet og flytte hænderne ned langs flyverens arme, hofter og lår, afhængig af styrke. Basen løfter én hånd ad gangen og sikrer sig, at makkeren er klar. Flyverens opgave er at stabilisere sig og stole på basen. Spotteren hjælper til. Byt derefter Tillidsøvelse. roller.

9 156 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE 3. Basen lægger sig på gulvet med benene løftet op. Flyveren læner sig op ad basens ben (øvelsen kan laves både med front mod hinanden og med ryggen til). Basen bøjer og strækker forsigtigt benene. Flyveren skal være opmærksom på at spænde i kroppen og på, at fødderne står stabilt på gulvet. Spotteren giver gode råd og er opmærksom på at hjælpe. Byt derefter roller. 4. Lav samme øvelse som foregående, men denne gang skal flyverens fødder slippe gulvet, og hele kroppen skal op i vandret stilling på basens fødder. Basen sørger for at have fødderne skråt ud og hælene mod hinanden. Fødderne placeres lige under flyverens hofteben. Spotteren står tæt ved og støtter både verbalt og fysisk. 5. Lav en vandseng. Basen stiller sig på alle fire, og flyveren lægger sig, så han har ryggen mod basens ryg, hovedet cirka mellem skulderbladene, fødderne på gulvet. Basen (vandsengen) vrider sig op og ned og fra side til side, mens flyveren skal holde balancen, slappe af og nyde det. Tillidsøvelse. Flyver.

10 KOMPETENCEOMRÅDER 157 Vandsengen. KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Lad eleven være spotter hele tiden. > Giv eleven mulighed for at betragte på afstand. > En voksen er base. > Vær base sammen med en kammerat. > Brug hænderne i stedet for benene til at støtte med. > Lad elever i kørestol komme ned og sidde på gulvet og læne sig tilbage mod makkers fødder eller hænder. > Giv verbale og taktile instruktioner. > Lav bevægelsen lidt ad gangen og lad eleven mærke efter.

11 158 KOMPETENCEOMRÅDER KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Atletik 1. Dogme-atletik KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Giv på forhånd eleven besked om gruppesammensætning og om, hvad der skal foregå. Forbered eventuelt vedkommende i pausen før idrætstimen. > Forbered eleven på, hvilke forventninger der er til vedkommende. > Opstil muligheder med enkle ja/nej-valg, når der skal opfindes øvelser. > Lav særregler for elevens deltagelse i selve udviklingen af øvelsen (for eksempel at eleven har lov til at gå til og fra gruppen). > Giv eleven faste opgaver som skribent, tidtager eller observatør. > Ikke alle i en gruppe behøver at lave præcis den samme bevægelse. Aftal alternativer på forhånd. > Løb kan foregå på en racerunner (løbecykel). > Spring kan være en afstand, der på forhånd er aftalt, og som kan tilbagelægges ved at gå, kravle, krybe osv. > Kast kan være at sætte noget i fart, for eksempel et skud med en armbrøst eller en bold, der skubbes ned ad en tagrende. > Spring kan være både over, under og ned, alt efter den enkeltes funktionsniveau. > Giv verbale instruktioner til de fysiske øvelser. > Lad eleven løbe sammen med en kammerat. Brug eventuelt en løbesnor. > Benyt afsætszone i stedet for afsætslinje.

12 KOMPETENCEOMRÅDER Dogme-atletik Eleverne inddeles i grupper af tre eller fire. Hver gruppe trækker tre kort et fra hver af de tre kategorier: Disciplin, kvalitet og organisering. På kortene kan der for eksempel stå: Spring (disciplin), udholdenhed (kvalitet), to og to (organisering) Løb (disciplin), hurtighed (kvalitet), to hold (organisering) Eleverne skal nu være kreative og bruge cirka en halv time på at vælge eller opfinde en øvelse og øve den. Øvelsen skal leve op til de krav, der står på kortene. Eleverne skal derefter instruere de andre grupper i at udføre øvelsen. Alle grupper gennemfører alle øvrige gruppers øvelser. Organisering Disciplin Kvalitet

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER DEL 4 TILPASNINGER TIL TILPASNINGER TIL 71 Dette afsnit giver eksempler på overordnede, generelle tilpasninger til seks kompetenceområder: Løb, spring og kast, Kropsbasis, Boldbasis, Dans og udtryk, Redskabsaktiviteter

Læs mere

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde 130 KOMPETENCEOMRÅDER 6. - 7. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde > Arbejd på flere niveauer på samme tid. > Lad stationerne indeholde forskellige aktiviteter,

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber 106 3. - 5. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: 1. Redskabsaktiviteter/redskabsbane 2. Kongens efterfølger 3. Blindemakker 4. Bombe 5. Stopdans 6. Balance, spænde, rulle og vende GENERELLE

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber 86 KOMPETENCEOMRÅDER 1. - 2. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: På tur i Junglen: 1. På opdagelse rundt på banen. Mærk, føl og løft 2. Fotograf: Lydløse og rolige bevægelser rundt i junglen

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen.

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Idrætsforløb i 1. klasse 2016 Formål Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Mål Vi arbejder hen imod kompetencemålene ved afslutning

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan?

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? - Laban bruges som didaktisk redskab. Kreativitet og innovation som en del af opvarmning Gang-relationer: 5 meter mellem dig og den du tænker

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1

ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 ØVELSER TIL STOLEMOTION ØVELSER TIL STOLEMOTION // 1 VELKOMMEN... INDHOLD Kære læser Denne folder introducerer dig til stoleøvelser. Det eneste du skal bruge, er en stol uden armlæn. Folderen er udarbejdet

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA 10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA Lege Nr. 1 Fangeleg. Kødædere og planteædere Kort til fangeleg 1 og 2 (bilag 1) To elever udvælges til at være fangere. Den ene får et kort med en giraf. Den anden

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER:

GRUNDBEVÆGELSER KROKODILLEN LEG MED. FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: VARIATIONER: KROKODILLEN FORMÅL: Øve sig i at krybe fremad LEG: Den voksne lægger sig på maven ved siden af barnet, der også ligger på maven. Placér en spændende ting (fx bold med lyd/lys, nøglebundt, glimmerpapir

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 Vi nåede ikke alle lege, men her har I det samlede program. Kan ske at noget af det vi ikke nåede kommer på næste gang Tak i øvrigt for godt engagement og humør Kan du

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Sådan laver du rygøvelser

Sådan laver du rygøvelser Lav de øvelser, som terapeuten har markeret, og lav det antal gentagelser, der står ved hver enkelt øvelse. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og

Læs mere

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet Årsplan Idræt 2-5 Nogle af de store fokuspunkter i løbet af året bliver, samarbejde, fairplay, træning af motorik og teknikker. Ydermere vil der være fokus på sundhed gennem idræt. Undervisningen vil tage

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Lærere: Edmund Davis. Udendørs aktiviteter: Hvis vejret tillader det, vil alle gymnastiktimerne primært foregå udendørs i den næste periode, frem

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Parkour Tutorials. Precision

Parkour Tutorials. Precision Parkour Tutorials Precision Et precision har, som navnet antyder, noget at gøre med præcision. Det er en bevægelse, som går ud på at lande et bestemt sted i balance. Precisions kan udføres på mange forskellige

Læs mere

Teknikskole. Organisationscirklen. Teknikmærke øvelser. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Teknikskole. Organisationscirklen. Teknikmærke øvelser. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Teknikskole Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge din

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

Motorikstyrkende lege

Motorikstyrkende lege Motorikstyrkende lege Et inspirationshæfte fra Fællesrådgivningen for Børn og Unge, PPR side 1 Indhold Bage boller... 3 Lege med fokus på kropsbevidsthed... 3 Find to ens billeder... 3 Lege med fokus på

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Idræt B Casper

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER

KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER ELEVERNES LÆRING I IDRÆTSFAGET ANNO 2015 KURSUS DLF UCC - MAERSK KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER Inge Regnarsson, UCC KROPSBASIS og PRAKSISFÆLLESSKABER PROGRAM - Kort oplæg rammesætning af kropsbasis

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER OG ORGANISERING

DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER OG ORGANISERING DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER 54 DIFFERENTIERING GENNEM ASE-MODELLEN Idrætsteamet på Byskovskolens afdeling Asgård har udviklet det fælles værktøj ASE-modellen, som er

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål. Nr.9155 Alder: 4-6 år - Tid: 8 min. Nr.9152 Find dit dyr af et af 3 dyr. Spillerne deles i tre hold. Hvert hold får et dyrenavn. Hvert hold leder en efter Bowling række bag en kegle i passende afstand

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere