Høringssvar Budget 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar Budget 2018"

Transkript

1 Høringssvar Budget 2018 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hans Rømer Skolen har på møder den behandlet ændringsforslagene til budget 2018, og afgiver flg. høringssvar: Madskole Hans Rømer Skolen vil gerne være madskole og vi er parate til at blive den første madskole. BRK vil kunne opnå den største sundhedsmæssige effekt ved at lægge madskolen på Hans Rømer Skolen, da skolen hverken har madordning eller faciliteter til at lave/spise mad sammen, og den socioøkonomiske baggrund betyder at her er flere familier, der er i målgruppen for et sundere liv. Samtidig er vi i partnerskab med Bornholms Landbrug og Fødevarer, herunder flere af de lokale fødevareproducenter, hvilket vil kunne understøtte madskolens succes både ernæringsmæssigt og læringsmæssigt. Vi er også i samarbejde med Madkulturhuset Gården og vi kan inddrage flere lokale besøgskokke. Vi arbejder bredt med madkultur, herunder både forståelse af råvarer, tilberedning og god madkultur i spisesituationen. For at nå den politiske målsætning om sundhed og læring er det vigtigt, at så stor en del som muligt af eleverne deltager. En tilslutning på 85% er ønskelig og realistisk, og svarer til den tilslutning madordningen i Vestermarie havde. For at nå en tilslutning på 85% er det derfor vigtigt, at der er politisk vilje og økonomisk råderum til at justere på deltagerbetalingen undervejs, hvis det skulle vise sig, at tilslutningen af økonomiske årsager er mindre. Vi vil også anbefale, at der ligesom på dagtilbudspriserne indregnes en søskenderabat, for at sikre at familier med mange børn også har økonomisk mulighed for at deltage. Med en tilmelding på 85% vil der stadig være 15%, der ikke deltager i ordningen, men som alligevel skal være med til at lave mad til hele skolen. Vi anbefaler derfor at der i økonomien sikres midler til, at de elever, der laver maden, spiser gratis i de perioder, hvor de har køkkenvagt. Vi anbefaler også at madskolen organiseres, så den tager højde for at en del af skolens læring sker som udelæring. Det kan f.eks. organiseres, så det er muligt at få udleveret madpakker eller madkasser, når klassen har planlagt udelæring. Vi ser i øvrigt madskole som understøttende for vores arbejde med elever med særlige behov, idet praktisk arbejde med at producere mad samt det fællesskab der er omkring at være sammen og spise maden, er særligt værdifuldt for børn med særlige behov, som vi har en del af på skolen. Vi er parate til at organisere undervisningen, så elevernes produktion af mad, skolens fag og underviserpersonale indgår i madskolen. Vores tilslutning til madskolen hviler på en række forudsætninger: Madskolen skal være udgiftsneutral for skolen. Vi har ikke i skolens budget midler til madskole ud over den undervisning vi giver eleverne. Tidligere projekter, f.eks. Ipad, har efterladt en række uforudsete udgifter til skolen. Det er vigtigt, at der ingen følgeudgifter kommer til skolen, vi har en anstrengt økonomi i forvejen, og vi kan ikke påtage os ekstra udgifter.

2 Vi skal have professionelt køkkenpersonale. Vi kan bidrage med fag, timer, elever og undervisere, men vi har ikke kompetence eller resurser til professionel køkkendrift, så det er en forudsætning at der ansættes professionelt køkkenpersonale. Slutteligt vil vi sige, at vi er en skole i tæt konkurrence med de omkringliggende private skoler. En madskole vil styrke vores arbejde med at profilere skolen og fastholde vores position som Bornholms største og bedste skole, og dermed medvirke til den politiske målsætning om at øge procentdelen af elever, der vælger folkeskolen. It i folkeskolen Vi synes det er positivt, at der skal være PC i overbygningen. Vi synes 1-1 løsning er den rigtige løsning, så derfor vil vi advare kraftigt imod, at der ikke længere skal være 1-1 men kun klassesæt i indskolingen. Vi anbefaler fortsat 1-1 løsninger, og kan i den forbindelse pege på muligheden for billigere devices, eller devices for 0-6 klasse, der overnatter på skolen i racks, for at mindste slid og ødelæggelser på devicerne. Vi må kraftigt advare mod at gå fra 1-1 i indskolingen. Det tager tid at lave klasselogin, og der er alt for mange timer, hvor eleverne ikke har adgang til Ipads. Hvad skal de lave i den tid? Alle undervisningsmidler er i dag elektroniske, og vi er i gang med at udfase bøgerne. Også børn og forældres mulighed for at anvende platformen Min Uddannelse forringes, når børnene ikke har deres egen ipad til rådighed. Det er vigtigt alle har lige adgang til device og læring, ellers er der nogle familier uden ipad hjemme, der vil komme bagefter læringsmæssigt og IT-dannelsesmæssigt. Det er også vigtigt for inklusionsindsatsen, at der er lige adgang til Ipads. Her ligger de læsekompenserende værktøjer tilgængelige for alle. Vi kan således sikre at elever med særlige læsebehov ikke bliver stigmatiserede, men tværtimod kan inkluderes socialt og læringsmæssigt- Vedr. IT i folkeskolen positivt med PC i overbygningen, problematisk at det kun skal være klassesæt Ipads, idet det tager tid at skifte bruger på Ipad og brugen af Min Uddannelse og at vi allerede er stoppet med at købe bøger fordi vi bruger de elektroniske læringsmidler. Vigtigt at alle har samme device og kan lære på samme niveau, ellers er der nogen uden Ipad hjemme, der kommer bagefter. Vedr. det udgående team Vi ser gerne resurserne udlagt til skolen så indsatsen er baseret i almenskolen frem for i en specialskole, idet hensigten er at støtte børn med særlige behov i almenmiljøet. Vi har brug for varme hænder, ikke udelukkende rådgivende. Vi vil gerne selv have muligheden for at disponere resursen så vi bedre kan vægte mellem (kolde hænder) rådgivning og støttefunktion (varme hænder) og helst vores egne varme hænder for de er mere fleksible end de timer, der bliver til overs fra HDS. Vedr. inklusionsvejleder er det en udfordring at inklusionsvejlederen fra skolen skal indgå med ½ stilling. Vi forudsætter fuld finansiering, men det er stadig en fagfordelings udfordring.

3 Vedr. udeområder Glade for 1,7 mill. Men da det oprindelige projekt er på ca. 4,5 mill mener vi hele projektet skal revurderes og der skal ses på de enkelte elementers prioritet i projektet. Vi forudsætter at blive hørt om det endelige projekt. Vedr. trafik Vi synes det er positivt, at der er afsat midler til trafiksikring. Det er tiltrængt at der sker trafiksikring for eleverne. Vi forudsætter at blive hørt om de forslag, der måtte komme til trafiksikring, og vi vil gerne have indflydelse på den endelige udformning. Vedr. pulje til personaleomkostninger Vi er ikke tilfredse med at en pulje til personaleomkostninger nedlægges. Skolen har haft store udgifter ved afskedigelsessager, og vi mener det bør børe en central opgave i kommunen at dække sådanne udgifter. På vegne af skolebestyrelsen og MED-udvalget Per Arndal, skoleleder, sekretær SB, formand MED,

4 Skole, Kultur og Fritid Kildesgårdsvej Allinge Bornholms Regionskommune Skole, Kultur og Fritid CVR: september 2017 J. nr K Høringssvar vedr. nye og ændrede budgetforslag vedr. budgetforliget 2018 Skolebestyrelsen ved Kildebakken har afholdt skolebestyrelsesmøde og har følgende kommentarer til budget 2018 : 1. vedrørende etablering af madskoler 2. vedrørende besparelsen på IT området i forhold til den ændring der medfører at der ikke er en ipad til alle. Ad 1 Kildebakken er en folkeskole for elever, der har mange forskellige udfordringer. Vi ser frem til og har meget store forventninger til at blive en madskole. Vi forventer, at vi kan øge fokus på sundhed og det kulturelle i at spise sammen, og i overensstemmelse med de nationale kostråd, understøtte rammer, der gør det lettere at vælge sundere mad. Vi forventer også, at eleverne vil øge deres nysgerrighed efter forskellig mad, når de spiser den samme mad. Vi forventer, at den læring eleverne vil få omkring at kunne dække bord, lære at vaske op/rydde op efter sig, vente på tur når maden skal rundt, vil være af værdi for dem i deres senere liv. Vi forventer, at vi som madskole vil kunne tilbyde eleverne nye og flere sanseindtryk Vi forventer, at blive dygtige til at lave en madordning, der tilgodeser specialbehov til børn, der er på særlig diæt, eller som ikke kan tygge eller spise selv. På mange andre områder er vi de eneste, der kan implementere tiltag, der fuldt ud tilgodeser den enkeltes behov. I undervisningen på Kildebakken indgår konkrete og dagligdagsrelaterede forløb, så eleverne kan bruge det, de har lært i andre situationer. Vi forventer, at alle elever fra de enkelte klassetrin skiftes til at deltage i madlavningen sammen med faglært og pædagogisk personale. Vi forventer, at etablering af egentlige produktionskøkkener med tilhørende spisefaciliteter vil bidrage til, at Kildebakken i endnu større udstrækning kan blive centrum for lokalsamfundets aktiviteter Vi forventer, at et professionelt produktionskøkken vil blive et optimalt læringsrum. Vi forventer, at læringen i madskolen vil bidrage til at eleverne får større mulighed for, at kunne klare sig selv, når de flytter hjemmefra. Vi forventer, at en madskole vil kunne give relevante praktikpladser til vores ældste elever. Vi forventer, at alle elever vil tilmelde sig en madordning.

5 Vi forventer, og ser frem til, at vores festsal kan indrettes som en kantine, så alle både elever og ansatte på skolen kan spise der på samme tid Ad 2 Bekymring i forhold til ipad klassesæt klasse: Problematik i forhold til at skulle dele ipads som klassesæt, da de skal nulstilles mellem hver skift, og der skal logges på med barnets unilogin hver gang. Meget administrativt tungt. Og ved man fra IT om det overhovedet kan lade sig gøre. Læsning foregår i dag digitalt, og det vanskeliggøres af, at eleverne ved klassesæt ikke kan have ipaden med hjem. Den digitale læsning giver mulighed for en række hjælpemidler, eks højtlæsning etc. Bekymring i forhold til pc ere i udskolingen Problematik i forhold til opladning af computere, da deres batteri-levetid er meget begrænset i forhold til ipads. Bekymring i forhold til ipads til undervisere: Vores lærere og pædagoger underviser i alle team, så de har alle behov for at have en ipad. Forventninger i forhold til fortsat anvendelse af ipads på Kildebakken Vi ønsker, at 1:1 løsningen bibeholdes og ikke rulles tilbage. Vi er på vej til at blive en digital skole, og det stiller krav til adgangen til teknologi og digitale læremidler. It indgår som en naturlig del af alle fag. Alle elever bør have lige og ens adgang til digital læring med digitale læremidler og digitale enheder, og det har de i med den nuværende ipadløsning. Vi ønsker fortsat ipads til alle, og ønsker at bevare et antal elevpc ere, i forhold til brugen af Smartboards og specielle programmer og hjælpemidler til nogle af vores elever. På Kildebakken er der behov for et personligt device. En ipad kan benyttes til læring og giver dem mulighed for at have nem adgang til læringsplatformen MinUddannelse, Skoleintra, lektier, digitale læremidler, læsning etc. For vores elever styrker ipaden kommunikationen mellem skole og hjem, fordi beskeder kan suppleres med billeder og videoer, som er med til at give eleverne en stemme. Flere af vores elever benytter derudover ipaden som hjælpemiddel i form af understøttende programmer, bl.a. i forhold til skemaer og struktur m.m. På Kildebakken har vi kunnet have fokus på at spare på kopier og engangsmateriale, fordi vi har haft ipads til alle. For at opfylde it-strategien har Kildebakken haft omfattende investeringer til Apple-tv i alle lokaler, disse kan kun benyttes til ipad. Afsluttende vil vi ikke undlade at bemærke, at Kildebakken inden det store ipad-projekt blev iværksat havde investeret i ipads til alle elever med 64 gb. Disse indgik i IT-afdelingens indkøbsaftale, hvilket betød at vi helt konkret afleverede hvad vi havde af ipads, og fik nogen andre. I budgetforslaget indgår kun ipads med 32 gb, hvilket ikke rækker til de specielle programmer som eleverne på Kildebakken benytter. Side 2 af 3

6 Venlig hilsen På skolebestyrelsens vegne Lise Dandanell Skoleleder Side 3 af 3

7 KONGESKÆRSKOLEN 12. september 2017 Strandvejen Allinge Tlf.: Skolenord. Høringssvar vedr. budgetforliget 2018, Skolebestyrelsen har på sit møde den behandlet det udsendte forlig i forbindelse med budget Vi ønsker gerne at kommentere følgende: De små SFO er: Vi ser ikke, at forslag vedr. de små SFO er er indarbejdet i budgettet. Dette må bero på en forglemmelse. Der er udmeldt et serviceniveau til borgerne omkring åbningstid i SFO erne, derfor må der også i vores optik følge lønmidler med til dækning af servicen. Også selvom vores SFO er lille. Se gerne vores høringssvar fra 16. august 2017, hvor vi netop forud for budgetforhandlingerne påpeger dette. Madskoler: Vi undrer os over, at man sætter et forsøg i gang uden at have klarhed over, hvordan madskolerne vil kunne gennemføres også på de små skoler. Vi ønsker, at projektet med nye og tidssvarende læringsmiljøer færdiggøres først også for skolerne ude på øen - inden der kanaliseres ressourcer til et madskoleprojekt Læringsmiljøer: Udskydelsen af projektet med nye og tidssvarende læringsmiljøer indtil 2020 er vi meget uforstående overfor. Det er en meget uheldig prioritering i forhold til skolernes primære opgave, nemlig undervisning. IT-løsningen: Endelig er vi meget kede af, at IT-løsningen bliver så reduceret. Vi ønsker fortsat at have en en-til-en-digital løsning, omfattende alle klassetrin. For overbygningens vedkommende betragter vi en løsning omfattende en kombination af ipad og computer som den ideelle. Se bilag 1. J.nr.: x Sikker skolevej: Skolebestyrelsen ved Kongeskærskolen har nu gennem en del år gjort opmærksom på, at cyklister til skolen har farlige vilkår. Senest ved henvendelse af 24. april Denne vedhæftes som bilag 2. På skolebestyrelsens vegne Maike Fiil Fung. Formand

8 Side 2/4 Bilag 1 Digitalløsning 1-til-1 løsning På Kongeskærskolen er den digitale løsning med en digital enhed til ALLE elever af stor vigtighed for elevernes læring fordi: Personalet er i fuld gang med at udforske og udnytte mulighederne som Min Uddannelse giver i den daglige planlægning, gennemførelse og evaluering af læringsforløb. Især de større elever finder størstedelen af deres materiale via Min Uddannelse. På alle klasser bruges Min Uddannelse til at evaluere den alsidige sociale udvikling hos eleverne i forbindelse med skole/hjem samtalerne. Vi er i fuld gang med at blive klogere på hvordan Min Uddannelse kan understøtte feedback kulturen, som er et af målene i AP Møller projektet. At udnytte Min Uddannelse s fulde potentiale vil kræve at alle elever og lærere har adgang til en digitalløsning i alle undervisningssituationer. Indkøbte apps bruges dagligt til at træne forskellige færdigheder via læringsspil. I børnehaveklassen er det f.eks. Træn dit øre, Læserejsen og Abe matematik, og der er tilsvarende læringsspil målrettet de øvrige klassetrin og forskellige fag. Indkøbte apps bruges til at dokumentere læring f.eks. ved at eleverne laver deres egne bøger i Book creator, eller laver en dukkefilm i Puppetpalls. Eleverne har adgang til et stort udvalg af digitale bøger, som eleverne flittigt bruger når der er læsebånd i klasserne, men også derhjemme. Der tages mange billeder og laves små film, f.eks. når klasserne tager på LUKSUS-ture rundt til kulturinstitutioner og naturområder på Bornholm. På den måde dokumenteres og huskes oplevelserne, som man kan arbejde videre med hjemme på skolen. I det hele taget bruges ipaden rigtig meget i bl.a. børnehaveklassen til at eleverne tager billeder eller laver små film, som de tager med hjem og snakker med deres forældre om. På den måde er forældrene aktivt inddraget i elevernes læring. De elever der har læsefaglige udfordringer har god hjælp af Siri eller andre oplæsningsprogrammer. Ligesom der findes andre programmer/apps som kan understøtte elever med forskellige vanskeligheder. Et eksempel er et hukommelsestræningsprogram kaldet Hukommelsesflex, der er et forløb på 5 uger hvor eleven dagligt træner sin hukommelse. Eleverne søger meget på nettet, når de undres over noget som de godt vil undersøge nærmere. Her er det afgørende at eleven har mulighed for hurtigt og let at få mulighed for at få stillet sin nysgerrighed.

9 Side 3/4 Bilag 2 Bornholms regionskommune Teknik og miljø Skovløkken 4 Tejn 3770 Allinge 24. april 2017 Henvendelse vedr. trafiksikkerheden omkring Kongeskærskolen Skolebestyrelsen har behandlet trafiksikkerheden omkring Kongeskærsskolen og glæder os over, at I nu sætter fokus på skolevejen. Vi ønsker i den anledning at henlede opmærksomheden på følgende: T-krydset Borrelyngsvej/Tejnvej: Der er brug for en mere sikker løsning, både for at sikre et bedre flow for bilister, men især på grund af krydsende skolebørn fra Tejn, der skal over til Jernbanestien. Der er tidligere fremsendt forslag om anlæg af rundkørsel. Det vil højne trafiksikkerheden for vore børn, også fordi Nørregade ikke er et alternativ som sikker skolevej. Cyklende skolelever, som kommer gennem den gamle bydel af Allinge, kommer i problemer, når de kommer til Havnegade/Nørregade. Nørregade er ikke sikker for cyklister pga. tung trafik, dårligt vejforløb, svære oversigtsforhold og høje hastigheder. Havnegade er ensrettet, og cyklisterne skal således stå af og trække cyklen. Vi ønsker gerne, at Havnegade gøres farbar for cyklister i begge retninger evt. ved at nedlægge det ene fortov. Busholdepladsen ved Bornholms idræts- og kulturcenter (tidligere Nordlandshallen): Her kører bus nr. 1 og 4 ind og holder langs græsskråningen på bussens højre side. Børnene både leger og sidder på denne skråning, og vi anser det for potentielt farligt. En løsning kunne være at etablere et bredt fortov mellem skråning og busholdeplads. Hvis børn fra Sandvig skal cykle i skole, skal de passere Langebjergvej, hvad enten de skal cykle på cykelvejen ovenfor byen eller cykle langs Strandvejen i den rigtige side. I dag cykler indskolingsbørn på fortovet, hvis de cykler langs Strandvejen, da der ikke findes en særlig sikker passage. Hvis deres forældre insisterer på, at de skal cykle af cykelvejen, fordi det er den mest sikre skolevej, opleves store udfordringer med at krydse Langebjergvej. Der findes heller ikke bedre krydsningsforhold længere nede ved Strandgade. Udfordringerne er en kombination af dårlig sigt, i forhold til bilernes hastighed, i forhold til et indskolingsbarn på cykel med skoletaske på ryggen og dagens gymnastiktaske på bagagebærer ikke er de hurtigste i optrækket, når en farlig vej skal krydses. Desuden er der niveauforskel på hhv Landemærket og Markvejen, som betyder, at det den ene vej går lidt op af bakke, hvilket ikke øger barnet optrækshastighed. Den anden vej går det ned af bakke, hvilket for en usikker trafikant også kan være kritisk, hvis de ikke når at bedømme bremselængden korrekt.

10 Side 4/4 Endelig ønsker vi gerne Sandvigdelen af Jernbanestien asfalteret og dermed mere cykelsikker, således at cyklende ikke i vinterhalvåret skal forcere store huller på vejen til skolen. Vi har en formodning om at sikre cykelveje vil have sekundære gevinster i form af, at børnene lærer at gebærde sig i trafikken, lærer gode transportvaner og sidst men ikke mindst en øget trafiksikkerhed. På skolebestyrelsens vegne Carsten Hæstrup Formand

11 PARADISBAKKESKOLEN Høringssvar til Budgetforlig Skolebestyrelsen på Paradisbakkeskolen har følgende bemærkninger til budgetforliget: BSU-10 Specialundervisning, etablering af ressourceteam, model 2. Vi hilser en mere permanent ordning omkring etablering af et ressourceteam til at løfte inklusionsopgaven i samarbejde med lærere/pædagoger meget velkommen. Den hjælp vi har fået fra den udgående support fra Heldagsskolen har i den grad hjulpet elever til at blive inkluderet i deres klasse. BSU-11 It i folkeskolen model BSU. Vi er bekymret over, at man vil ændre på det hidtidige 1-1 koncept, da vi har erfaring med, at der bruges uforholdsvis meget tid på at hente og aflevere ipadklassesæt for indskolingseleverne. Den manglende tablet i indskolingen vil give udfordringer for lærerne, idet indskolingslærere ikke vil være med på den samme digitale udvikling som deres kolleger på resten af skolen. IT vil ikke på samme vis være en naturlig del af hverdagen i indskolingen. Den mulighed vi har haft for at lave en varieret undervisning med filmproduktioner m.v, vil blive sværere at udføre, når alle elever ikke har ipad. For at eleverne nemt skal have adgang til "Min uddannelse" og andre ting på nettet, bør der tildeles en til to computere pr. klasse. Slutteligt er der en risiko for, at der vil opstå "klasseskel" mellem eleverne, idet nogle elever sikkert vil have tablets med hjemmefra som lærerne ingen kontrol har over, andre elever vil derimod ikke have den mulighed. Der ud over vil der kunne opstå nogle tekniske udfordringer, når der bliver lagt lærings-app på en ipad, der bruges af flere. Vi vil få en udfordring i forhold til allerede indgået aftaler med diverse itudbydere (Clio online, Gyldendal m.v.) Vi vil få øget udgifter til fysiske materialer eller rettere sagt dobbeltudgifter, da pengene allerede er brugt til digitale undervisningsmidler. Hvis man arbejder med bring your on edivice vil der gå meget tid fra undervisningen til at hjælpe elever med tekniske udfordringer. Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf paradisbakkeskolen.nexoe@brk.dk

12 PARADISBAKKESKOLEN TMU-AO1 Etablering og drift af madskoler, model 1. Som tidligere beskrevet i høringssvar se vedhæftede så vil Paradisbakkeskolen rigtig gerne kunne tilbyde eleverne ikke bare et sundt måltid mad, men også hele arbejdet med at producere maden, med at spise maden sammen og med at dyrke grøntsagerne. Vi har allerede en stor skolehave, hvor elever producerer til elever og hvor vores ansatte hortonom underviser eleverne i både biologien og i dyrkningen. Vi har tidligere fået fuld opbakning til projektet af hele vores personalegruppe, der ser dette projekt som en både faglig, social og inklusionsmæssig ressource for eleverne. Der er dog aspekter ved model 1, som vi ønsker at kommenterer: I det nye anlægsforslag står nu, at madlavningen skal varetages af faglært og pædagogisk personale. Det er helt naturligt og nødvendigt, at læreren, der underviser i madkundskab er en del af produktionen, men vi mener ikke, at andre fags lærere/pædagoger skal indgå i produktionen. Vi har en forventning om, at det pædagogiske personale skal være vært ved fællesskabets måltid, hvor deres opgave er at danne eleverne, ved at samtale under måltidet. Vi tror ikke, at 40 % af eleverne, der skal betale fuld pris på kr pr. måltid er realistisk. Vi har tidligere udtalt, at fuld pris ikke bør overstige 17 kr. Dette beløb er vi landet på, da det var her Amager Fælled Skole efter 13 år kunne opnå en tilslutningsgrad på 70 %. Vi har fuld forståelse for, at skolen skal have økonomisk overskud til at kunne lægge et eget-bidrag såvel økonomisk som personale- og ledelsesmæssigt. Vi er dog usikre på fremtidens økonomi, da denne endnu ikke er tildelt og i høj grad afhænger af elevtal og elevsammensætning. Det er vigtigt, at skolens administrative personale får ekstern hjælp til administration og regnskab, og at der findes betalingssystemer, der ikke overbelaster vores administrative personale. TMU-AO2 Udeområder ved Hans Rømer. Vi kan godt forstå, at der bør afsættes midler til at dræne og udbedre underlaget, så eleverne kan lege på området. Hvis beløbet på kr. 1,7 mio. bliver brugt til andet f.eks etablering af ekstra legeplads m.v., vil vi stille os undrende over, at man politisk derved tildeler en folkeskole en større ramme end andre folkeskoler. Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf paradisbakkeskolen.nexoe@brk.dk

13 PARADISBAKKESKOLEN TMU-AO4 Pædagogiske læringsmiljøer uden for Rønne Vi sætter stor pris på, at man ikke glemmer folkeskolerne ude på øen. Det er vigtigt, at hele den bornholmske folkeskole bliver løftet, og ikke kun skolerne i Rønne. Vi kan godt se det fornuftige i, at man bygger i både 2018, 2019 og Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf paradisbakkeskolen.nexoe@brk.dk

14 Hasle, 22/ Høringssvar; Lærerne på Svartingedal Skole ønsker at gøre indsigelse mod den påtænkte indførelse af klassesæt i indskolingen. Lærergruppen på Svartingedal gør et meget stort stykke arbejde på at få ipad en integreret som et fagligt værktøj lige fra eleverne starter i skolen. Vi bruger ipad en for at understøtte elevernes faglige udvikling, både i forhold til fagligt stærke og fagligt svage elever. IPad en er integreret del af dansk, matematik, engelsk og billedkunst. Her fungerer den som både et selvstændigt redskab i forhold til talforståelse, læsning samt læsestrategier, produktion af multimodale tekster m.m., men den er også et vigtigt supplement i forhold til at understøtte en læseudvikling (også derhjemme!) samt introducere eleverne til fagportalerne og Min Uddannelse. Her har vi det seneste år arbejdet intensivt på at give eleverne indblik og forståelse for Min Uddannelse og de begynder at kunne navigere rundt på de fagportaler vi anvender i undervisningen. Derudover er Min Uddannelse et værktøj som lærerne anvender både i forhold til planlægning, men også i forhold til udførelsen af undervisningen, hvor eleverne både henter og lægger opgaver ind, hvilket er et af kommunens mål. Med indførelse af ipad en fra skolestart er vi med til at uddanne eleverne i at færdes på og anvende et redskab, som er kommet for at blive. Vi taler om etiske spilleregler: Hvor, hvornår og hvordan man bruger ipad en, sprogbrug, billedredigering m.m. Vi har gjort meget ud af at ipad en er et arbejdsværktøj og det er det den er blevet brugt til på skolen! Men ipad en er et meget personligt værktøj, hvor arbejdet foregår i en løbende proces; her taler vi om produktion af billedbøger, notatskrivning, optagelse af filmklip, samt de mange apps vi bruger for at styrke elevernes indlæring og faglighed: Hukommelsesflex, læseapps, Puppet Pals, matematikapps til talforståelse, tabeltræning, træning af forskellige regnearter, Into Words tastaturet, oplæsningsfunktioner og mange mange flere!!! Vi bruger ipad en både som et planlagt værkstøj i vores undervisning MEN lige så meget som et supplement når behovet opstår! Derfor synes vi, at det vil være utrolig ærgerligt og at STORT tilbageskridt hvis ipad en indføres som klassesæt. Vores handlemuligheder og udfoldelser i vores undervisningssituation vil bliver betydelig forringet, og vi er helt overbeviste om, at det vil gå ud over elevernes læring OG indlæring. Vi har været utrolig glade for indførelse af ipad en og har henover årene udviklet vores faglighed i forhold til at anvende den som et fagligt redskab i vores undervisning! Derudover ser vi jo de direkte positive effekter den har på elevernes læring i alle mulige henseender! Vi opfordrer på det kraftigste at ipad en forbliver et personligt værkstøj fra eleverne starter i skole, så vi kan fortsætte med at anvende den som et redskab og et supplement, som vi hidtil har gjort. På vegne af læregruppen

15 SØNDERMARKSSKOLEN September 2017 Høringssvar vedr. budget 2018 Skolebestyrelsen ved Søndermarksskolen har følgende kommentarer: Forslag nr: BSU 11 IT i folkeskolen Model BSU I forhold til den nuværende 1:1 model hvor alle elever fra kl. har deres egen ipad. Mener vi det er meget hensigtsmæssigt at eleverne i overbygningen kl. i stedet for en ipad bliver udstyret med en pc. Det optimale ville være, hvis der til 6. årgang var klassesæt til rådighed på skolen, så eleverne kan vende sig til at arbejde på pc. inden den bliver deres faste arbejdsredsskab. Mest hensigtsmæssigt er det, hvis antallet af klassesæt svarer til antallet af klasser på årgangen. At bibeholde 1:1 modellen på mellemtrinnet, årgang med ipads, er vi meget enige i, dog med bemærkningen om klassesæt af pc er til 6. årgang, samme antal klassesæt som antal klasser på årgangen. At fjerne 1:1 modellen i forhold til årgang er vi ikke enige i. Vi mener det vil være optimalt, at der er klassesæt svarende til det antal klasser der er på alle fire årgange, stadig en 1:1 løsning. Eleverne skal have en bestemt ipad, der altid er den, den enkelte elev arbejder på. At lade ipaden blive på skolen, så den udelukkende er et arbejdsredsskab i skolen og ikke er et stykke legetøj i fritiden, kan være en løsning, for at minimere slid og uheld/ulykker. Hvis udvidelsesforslaget i forhold til IT i folkeskolen fastholdes, vil det for Søndermarksskolen betyde en væsentlig merudgift for det kommende skoleår. Vi har de sidste år investeret i apps og reduceret i indkøb af bøger. Den økonomi der er bundet i apps vil gå til spilde og i forhold til elever med særlige behov, har den en 1:1 løsning vi har lige nu, været et meget vigtigt redskab, dels i forbindelse med individuelt tilrettelagt undervisning og dermed differentieret undervisning, men også i forhold til folkeskolens forpligtigelse til at arbejde med IT som en integreret del af al undervisning. I forbindelse med forsøget med 1:1 modellen, afleverede Søndermarksskolen en stor del af både sine stationære og bærbare pc ere og alle de ipads/ tablets vi selv havde investeret i. Hvis udvidelsesforslaget bliver vedtaget i sin nuværende form, vil skolen blive stillet dårligere rent IT- mæssigt end før forsøget. Dertil skal lægges, at med den nye diagnosticerende screening i forhold til elever med dysleksi (ordblinde), er der en stor stigning i behovet for IT-rygsække som er det redskab der er bedst egnet som et kompenserende værktøj. Søndermarksskolen mener, at der skal fastholdes en 1:1 løsning for alle elever, med den differentiering at der er ipads for elever fra årgang pc ere fra årgang og med klassesæt svarende til antallet af klasser på 6. årgang og der ud over et antal klassesæt der bl.a. kan bruges til IT-rygsække. På Skolebestyrelsens vegne Martin Brandt Formand

16 SØNDERMARKSSKOLEN Høringssvar vedr. budget 2018 Skolebestyrelsen ved Søndermarksskolen har følgende kommentarer: September 2017 Forslag nr: BSU-10, Specialundervisning, etablering af ressourceteam, model 2. Bestyrelsen tager forslaget til efterretning, med den bemærkning at det vil være optimalt hvis der på de enkelte skoler etableres eget ressourceteam, dette kan understøttes fra Heldagsskolen.. På skolebestyrelsens vegne Martin Brandt Formand

17

18 SØNDERMARKSSKOLEN September 2017 Høringssvar vedr. budget 2018 Skolebestyrelsen ved Søndermarksskolen har følgende kommentarer: Forslag nr. BSU Færre projekter i 2018 Bestyrelsen tager besparelsesforslaget til efterretning. Dog med den bemærkning af First Lego League projektet har været meget velfungerende i en årerække og vi derfor håber det kan fortsætte evt. i en reduceret form, det kunne være at man kun afholdt turnering på øen og ikke deltog i den internationale finale. På Skolebestyrelsens vegne Martin Brandt Formand

19 Åvangsskolen Merkurvej 12, 3700 Rønne Bornholms Regionskommune Åvangsskolen CVR: Rønne, den 22. september 2017 J. nr. Kommentarer til udvidelsessvar vedr. budget Emne: IT i folkeskolen model BSU - Forslag nr. BSU-11 Beskrivelsesmæssige konsekvenser: Skolebestyrelsen efterlyser en konsekvensberegning for, hvor stor besparelsen bliver ved at erstatte klasses personlige IPADS med klassesæt holdt op imod det forventede øgede behov for analoge undervisningsmidler. Er der overhovedet penge at spare i forhold til de udgifter, der er i forbindelsen med omlægningen? Umiddelbart er skolebestyrelsen stærkt bekymrede for at konsekvensen af forslaget kan blive, at der hverken er tiltrækkelig med IPADS på skolerne og at skolerne ikke bliver tilført penge til ekstra indkøb af analoge undervisningsmidler, således at skolen af egne midler skal finansiere den merudgift. En afledt konsekvens af besparelsesforslaget er, at arbejdet med at implementerer læringsplatformen Min uddannelse bliver sat ned i kadence, når det er rimeligt at forvente at lærerne i de bærende fag ikke kan garanteres at eleverne har digital adgang til undervisningsplaner, herunder målsætning og evaluering. I den forbindelse peges der på, at der ville være mulighed for besparelser på udgiften til digitale læringsmidler, hvis man centralt forhandlede sig frem til en kollektiv aftale for alle regionskommunens skoler i dialog med de udbydere af digitale læremidler som er mest kongruente med Min Uddannelse i stedet for nu, hvor hver skole handler hos flere udbydere i et virvar af særlige aftaler. Klassesæt med IPADS er kompliceret, fordi man ikke bare kan skifte bruger som på en pc.dette vil i undervisningen kunne give udfordringer, når det ikke er elevens egen IPAD. Man ikke kan være sikker på at det arbejde man lavede sidst man havde f.eks. matematik, er det sted app en vil starte igen. Det kan jo være at der har været en anden elev der har brugt den pågældende IPAD og i den forbindelse slettet eller ændret i data / indstillinger. Som et alternativ til at nedgradere antallet af IPADS i indskolingen, forslår skolebestyrelsen, at de udleverede IPADS kan forblive på skolen, og evt. kun bringes hjem i tilfælde af et fagligt behov. Derved formindskes risikoen for skader. Bestyrelsen er særligt bekymrede for indførslen af Bring on Device-strategien. Åvangsskolen har mange børn som er udfordrede af mangel på ressourcer hjemmefra, så det er urealistisk at forvente at alle forældre vil være i stand til at give deres barn en bærbar pc med i skole. I den situation spænder det ben for ambitionen om at

20 løfte karakterne til adgangsprøven for især de elever som scorer karakterer lavere end 4. Samtidig vil det give et øget behov for IT support, da der så vil forekomme flere former for hardware typer. Forslaget om at der på 7-9 årgang vil blive indført 1 til 1 bærbare pc er, kan skolebestyrelsen fuldt ud tilslutte sig, dog under den forudsætning at eleverne kan disponere over pc en (installere programmer tilslutte devices m.m.) på samme måde som eleverne i dag kan på IPADS. Med Venlig hilsen Claus Lind Formand for skolebestyrelsen Side 2 af 2

21 på Bornholm Rønne, den 21. september Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune Ullasvej Rønne Ældre Sagen på Bornholm har med stor tilfredshed kunne læse budgetforliget, som partierne i enighed har lagt grundlaget for 2018 og hvor vi har et særlig fokus på budgettet inden for social- og sundhedsudvalgets område. Ældre Sagen på Bornholm er samtidig også meget tilfreds med, at organisationen bliver inddraget i budgetprocessen ved bl.a. møde med socialudvalget den 22. august, hvor foreningen fik mulighed for at fremføre forskellige synspunkter inden for området og hvor der i besparelseskataloget var foreslået besparelser, der efter Ældre Sagen var helt uacceptable. Her var bl.a. forslaget om at reducere tiden og for den personlige pleje i weekenden, hvor de svageste ældre skulle tørres med en vådserviet frem for vaskes med vand og sæbe, at forslag som Ældre Sagen tog klart af stand fra. De politiske partier reagerede heldigvis hurtigt og afviste forslaget, som for længst er taget af bordet og derved ikke en del af budgetforliget for Det er Ældre Sagen på Bornholm meget tilfreds med. Langt de fleste af de øvrige besparelsesforslag inden social- og sundhedsområdet er fjernet og der er samtidigt tilført de nødvendige ekstra midler til specielt ældreområdet (niveautilpasning) både i 2018 og i overslagsårene, som Ældre Sagen kun kan bakke helt op om. Det burde kunne give ro for området og derved sikre en fremadrettet målrettet plan incl. rehabiliteringsindsatsen for de kommende år til gavn for de ældre og for området som helhed. Der er lagt op til en besparelse på vikarområdet både i 2018 og stigende i overslagsårene. Det hilser Ældre Sagen også velkommen, da det er vigtigt for de ældre, at de kender deres hjælpere og at der derved kommer så få forskellige hjælpere i hjemmet, som det er muligt. Ved at reducere på udgifterne på vikarbudgettet må det betyde, at der bliver flere fastansatte i kommunen til gavn for de ældre, der har behov for hjælp. Afslutningsvis vil vi gerne igen opfordre kommunalbestyrelsens medlemmer til at fokusere på vort samfunds svageste og sårbare grupper ikke kun ved de årlige budgetbehandlinger men også ved de konkrete tiltag, som gennemføres gennem året, så også disse borgere kan opleve Bornholm som stedet for et godt liv hele livet. Med venlig hilsen på Bornholm Birger Rasmussen Formand

22 Skolebestyrelsen på Svartingedal Skole ønsker at kommentere på den påtænkte indførelse af ipadklassesæt i indskolingen. Støttet af skolens lærerkræfter mener vi, at det være et skridt i den forkerte retning i forhold til børnenes læring, vaner og fortrolighed, såfremt hver elev ikke har sin egen ipad. Svartingedal Skole gik meget målrettet til værks ved indførelsen af ipads til alle skoleelever, for at udnytte ipad ens potentiale aktivt i læringsmiljøet. I tiden siden da er der sket en kontinuerlig og målrettet udvikling i brugen af Ipads også i indskolingen. ipad en er nu et uundværligt redskab i børnenes skoledag. De har med ipad en lært at gebærde sig nemt og bekvemt rundt i såvel min uddannelse, Gyldendals fagportal og mange andre nyttige redskaber/apps. Aktiv brug af min uddannelse er pålagt ovenfra, hvilket kun giver rigtig god mening, såfremt hver elev har sin egen ipad. Eleverne har med egen ipad tillige langt bedre muligheder for at søge viden, læse bøger, træne bogstaver m.v. hjemme. ipad en er et motiverende redskab til læring, fordi den altid er lige ved hånden. Elever med egen ipad får allerede fra tidlig alder en fortrolighed med kreativ læring og brugen af ipad en som hjælpemiddel i f.eks. informationssøgning, ligesom ipad en også er et uundværligt redskab for læsesvage elever. Vi har på Svartingedal Skole ikke haft problemer med, at elever er mødt i skole uden ipad. Eleverne har ejerskab og tager ansvar for deres ipad i dagligdagen, ligesom deres forældre også gør det. Eleverne er meget opmærksomme på, hvordan og hvornår de må bruge ipad en. Der er indført en konsekvens i forhold til sletning af ikke-skolerelaterede App s uden varsel. På Svartingedal Skole er alle enige om, at ipad en er en vigtig og uundværlig brik i den enkelte elevs læring, hvilket nødvendiggør, at hver elev har deres egen ipad. Alt i alt ser vi det som en forkert beslutningen at indføre ipad i klassesæt. Digital dannelse, netetik og sociale digitale relationer bliver lettere at håndtere/imødekomme, hvis skolerne forsætter som 1:1 skole med ipad s. En kontinuerlig snak og bearbejdning af ovenstående bliver en svær størrelse, hvis eleverne skal afvente et optaget klassesæt. Eleverne tager bedst ejerskab over såvel læring som digital dannelse, såfremt de har egen ipad. Vi beder indtrængende om, at kommunalbestyrelsen vælger at lade det være op til den enkelte skole selv at beslutte, hvorvidt skolen ønsker at bibeholde nuværende ordning eller vil medvirke til et stort digitalt tilbageskridt, ved kun at køre med ipad-klassesæt. Opfølgning på dagens læring bliver besværliggjort, og den enkelte elev afholdes fra at lære af lyst, hvis ipad en ikke ligger i tasken, når eleven kommer hjem fra skole. På vegne af skolebestyrelsen, Britta Rahm, formand.

23 Bestyrelsen for Dagtilbud Budgetforlig 2018 Høringssvar: Bestyrelsen er positivt stemt over for at man med budgetforliget politisk, har valgt at understøtte, at der er bedre rammer for det gode børneliv på Bornholm, og øen dermed bliver mere attraktiv for børnefamilier. Bestyrelsen havde dog gerne set at Bornholms Regionskommune var rykket længere op den nationale liste over hvor mange penge der anvendes på Dagtilbudsområdet i den enkelte kommune og dermed øge den generelle normering yderligere.

Åvangsskolen CVR: Høringssvar vedr. undervisningstimetal 0.-3.kl.

Åvangsskolen CVR: Høringssvar vedr. undervisningstimetal 0.-3.kl. Avangsskolen Merkurvej 12, 3700 Rønne Center for Skole Bornholms Regionskommune Åvangsskolen CVR: 26 69 63 48 Høringssvar vedr. undervisningstimetal 0.-3.kl. Skolebestyrelsen ved Åvangsskolen anbefaler

Læs mere

Liste over høringssvar 2. runde:

Liste over høringssvar 2. runde: Liste over høringssvar 2. runde: Høringsberettigede parter: Bornholms Ældreråd Handicaprådet Folkeoplysningsudvalget Idrættens Videns- og Kompetenceråd HovedMED CenterMED Børn og familie CenterMED Ejendomme

Læs mere

Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3

Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3 Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3 I skemaet kan aflæse ansøgt beløb, samt kriterie 1 (alder) og 2 (Elev pr. devise). Ansøgt beløb i kr. 2019 PC 0-3 år PC 4-5 år Pc 6 år eller ældre ipad 0-3 år ipad

Læs mere

Skoler Kategori Forslag Høringssvar P-IT Høringssvar Samråd Læring og læremidler

Skoler Kategori Forslag Høringssvar P-IT Høringssvar Samråd Læring og læremidler Skoler Kategori Forslag Høringssvar P-IT Høringssvar Samråd Læring og læremidler S 11 afsnit 4,4 -Udarbejdelse af lokal plan for Læring med IT Herunder - Udarbejdelse af plan for synliggørelse og øget

Læs mere

Indstilling. Flere computere til skolerne. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 15. juni 2016

Indstilling. Flere computere til skolerne. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 15. juni 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 15. juni 2016 Flere computere til skolerne Det indstilles, at der indkøbes ca. 5.700 computere 1 til skolerne, således at de i højere

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af Digital læring

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af Digital læring Punkt 7. Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af Digital læring 2016-055595 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres og drøfter temaet, og tilkendegiver i hvilket omfang konklusionerne skal indgå

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk

www.ollerupfriskole.dk Anvendelse af IT/ ipads i undervisningen - evaluering Baggrund I efteråret 2013 blev det besluttet at alle elever fra 0.- 7. klasse skulle have ipad. Der havde forud for beslutningen været drøftelser om,

Læs mere

Dette budgetnotat er en uddybning af driftsønske: ø Genanskaffelse af IT i skolen

Dette budgetnotat er en uddybning af driftsønske: ø Genanskaffelse af IT i skolen BUDGETNOTAT Center for Dagtilbud og Skoler Dato 30.06.2017 Genanskaffelse af IT i skolen Dette budgetnotat er en uddybning af driftsønske: ø513-009 - Genanskaffelse af IT i skolen I henhold til Helsingør

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Markledets Børnehave Bedsted Børnecenter Visby Børnehus Humlebo Havbrisen Øster Højst Børnehus Børnegården - Børnecenter Høllevang

Markledets Børnehave Bedsted Børnecenter Visby Børnehus Humlebo Havbrisen Øster Højst Børnehus Børnegården - Børnecenter Høllevang Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er nødvendigt at anerkende, at det er et

Læs mere

Oplistning af essensen af høringssvar til digitaliseringsstrategien 0-18 år.

Oplistning af essensen af høringssvar til digitaliseringsstrategien 0-18 år. Oplistning af essensen af høringssvar til digitaliseringsstrategien 0-18 år. Den reviderede udgave af digitaliseringsstrategien gældende for 0-18 år for skoler, dagtilbud og klubber 2014 2017 har været

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende.

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Punkt 6. IT redegørelse. 2011-30002. Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Sagsbeskrivelse Denne redegørelse

Læs mere

Fælles indsats for Folkeskolen Bornholm

Fælles indsats for Folkeskolen Bornholm Fælles indsats for Folkeskolen Bornholm September 2018 Hans Rømer Skolen Heldagsskolen Kildebakken - Kongeskærskolen Paradisbakkeskolen Svartingedal Skole Søndermarksskolen Ungdomsskolen - Åvangsskolen

Læs mere

Øget brug af IT på Firehøjeskolen.

Øget brug af IT på Firehøjeskolen. Øget brug af IT på Firehøjeskolen. Med baggrund i love, politikker og bekendtgørelser fra såvel folketing som statslig og kommunal side er der fokus på øget brug af IT i uddannelsessystemet for at dygtiggøre

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere NOTAT Modtagere: Liste med modtagere Bornholms Regionskommune Skole, Kultur og Fritid Ullasvej 17, 2 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 7. juni 2017 J. nr. XXX Ressourceteam på skoleområdet 1. Baggrund for forslaget

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Hvornår skal vi i skole?

Hvornår skal vi i skole? Folkeskolereformen + Hvordan bliver reformen på Sakskøbing Skole? Reformnyt nummer 3 juni 2014 Læs mere om: Mødetider Bevægelse Hvorden bliver den længere skoledag? Elever skal bevæge sig meget mere. IT

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning 2017/18 Christiansfeld Skole

Skolebestyrelsens årsberetning 2017/18 Christiansfeld Skole 26. juni 2018 Skoleåret 2017/18 er ved at være slut. Med det følger skolebestyrelsens årsberetning. Den endelige beretning for skoleåret blev behandlet på skolebestyrelsesmøde d. 26. juni 2018 og bliver

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 18. november fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 18. november fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 18. november fra kl. 18.30 20.00 Programmet for aftenen: 1. Næstformand i skolebestyrelsen Susanne Grunkin byder velkommen 2. Skoleleder Kirsten Kryger giver

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene

Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Oversigt over svarene i høringen vedr. det alternative forslag til placering af specialtilbuddene Dato: 13. november 2014 Skole Kommentar Kommentar fra Center for Skoler og Institutioner Egebjergskolen

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

Information til forældre Juni 2018

Information til forældre Juni 2018 Flauenskjold Skole Information til forældre Juni 2018 FLAUENSKJOLD SKOLE 1 Distrikt Hjallerup Flauenskjold udgør sammen med Klokkerholm og Hjallerup skoler distrikt Hjallerup. På ledelsessiden er der to

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Fælles indsatsområder

Fælles indsatsområder Fælles indsatsområder Her følger en beskrivelse af, hvordan vi i Sebber Landsbyordning arbejder med de fælles indsatsområder i Fælles Skolebeskrivelse. Trivsel Sebber Landsbyordning har en omsorgsplan

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

På Ringsted Lilleskole har vi en vision om, at IT anvendes som en selvfølge og i et større omfang end tidligere.

På Ringsted Lilleskole har vi en vision om, at IT anvendes som en selvfølge og i et større omfang end tidligere. Ringsted Lilleskole Fordi vores børn er vigtige IT-vision, strategi og forventninger 2019-2022. IT som en naturlig og uundværlig del af læringen På Ringsted Lilleskole har vi en vision om, at IT anvendes

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT.

IT- undervisning: Alle elever og lærere skal have mere og bedre undervisning i brugen af IT. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2013 Digitalisering af folkeskolen efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet 1. Resume Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge

Læs mere

Årsrapport 2009 for Enghaveskolen

Årsrapport 2009 for Enghaveskolen Årsrapport 2009 for Side 1 af 7 1. Sammendrag Vi har stadig vores fleksible skema som et styrkeområde. Vi forsøger til stadighed at skabe den bedste ramme omkring den pædagogiske planlægning af undervisningen.

Læs mere

Espe Skole. Virksomhedsplan Handleplan i relation til værdigrundlag og målsætning for Espe Skole.

Espe Skole. Virksomhedsplan Handleplan i relation til værdigrundlag og målsætning for Espe Skole. Espe Skole Virksomhedsplan 2006 Det er besluttet, at der ikke skal ske den store revision af virksomhedsplanerne i Ringe Kommune i år pga. kommunesammenlægningen. Virksomhedsplanen 2006 er derfor udarbejdet

Læs mere

Toftevangskolen Strategi for digitalisering 2013

Toftevangskolen Strategi for digitalisering 2013 Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@rudersdal.dk Toftevangskolen Strategi for digitalisering 2013 Indhold Den gode digitale skole - Toftevangskolen:...

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skole årene 2010/11 & 2011/12

Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skole årene 2010/11 & 2011/12 Skolebestyrelsens årsberetning på Strandgårdskolen for skole årene 2010/11 & 2011/12 Denne årsberetning kommer til at omhandle 2 skoleår, hvor vi, som skole har været i en rivende udvikling. Vi er også

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

IT-handleplan for Toftlund Distriktsskole

IT-handleplan for Toftlund Distriktsskole IT-handleplan for Toftlund Distriktsskole 2016-2018 1 Denne IT-handleplan er udarbejdet for Toftlund Distriktsskole i efteråret 2016. Den tager udgangspunkt i Tønder kommunes IT-strategi og folkeskoleloven.

Læs mere

Velkommen i skole. Kære forældre

Velkommen i skole. Kære forældre Velkommen i skole Velkommen i skole Kære forældre Første skoledag er en milepæl i jeres barns liv. Den er nemlig en helt særlig dag, som alle børn ser frem til med stor spænding. Den første skoletid er

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25

Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej. Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts Side 1 af 25 Brugertilfredshedsundersøgelsen 2016 Skolen ved Bülowsvej Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Marts 2017 Side 1 af 25 Folkeskolen Blandt respondenterne svarer 73 procent, at de er tilfredse eller

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018

Distrikt Hjallerup. Klokkerholm Skole. Information til forældre Juni 2018 Klokkerholm Skole Information til forældre Juni 2018 Distrikt Hjallerup Klokkerholm udgør sammen med Hjallerup og Flauenskjold skoler distrikt Hjallerup. På ledelsessiden er der to niveauer distriktsleder

Læs mere

Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18

Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18 Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18 I forbindelse med Folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskoleloven,

Læs mere

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder

Skolepolitik : Rejsen mod nye højder Skolepolitik 2013-2017: Rejsen mod nye højder Folkeskolen er for alle. Det er ikke bare en konstatering, men en ambitiøs målsætning, som folkeskolerne i Nyborg Kommune hver eneste dag har til opgave at

Læs mere

SKOLEÅRET 2014-15. I forældre vil blive orienteret om det kommende skoleår og skoledag på følgende 3 niveauer:

SKOLEÅRET 2014-15. I forældre vil blive orienteret om det kommende skoleår og skoledag på følgende 3 niveauer: Kære forældre Tak for det gode skolehjemsamarbejde som vi har haft i skoleåret 2013-14. I forældre har været rigtig gode til at støtte op om alle skolens møder, arrangementer og aktiviteter. I har bidraget

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer

Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Kompetencecenter for læsning Retningslinjer Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder Baggrund Thisted Kommunes tilbud til elever med ordblindevanskeligheder bygger lige som al anden

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg.

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Faaborg d. 30.7.2015 I forbindelse med den politiske beslutning om at nedlægge og omstrukturere Sund-/ og

Læs mere

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Baggrund Folkeskolen i Albertslund har det ikke godt. Trivselsmålingerne viser, at mange af vores børn trives rigtig dårligt i vores skoler - resultaterne er ringere

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole)

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) Bilag 2 Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) 1. Kommunens navn Horsens Kommune 2. Folkeskole omfattet

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO.

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO. Redigeret udgave af Mål og Indholdsbeskrivelser for SFO Mål og indholdsbeskrivelse for SFO. Forord fra: Borgmester Eller Udvalgsformand eller Børne og unge direktør Eller Skolechef Til hver folkeskole,

Læs mere

Sammenhængende overgang

Sammenhængende overgang Sammenhængende overgang - fra børnehave til skole GENTOFTE KOMMUNE Indhold 3 Forord 4 Trivsel og tryghed 5 Sociale kompetencer 6 Integritet og selvstændighed 7 Læring 8 Sundhed og motorik 9 Øvesiden -

Læs mere

Velkommen tilbage til et nyt skoleår. I det følgende vil jeg give lidt information og videndeling med jer om en række forskellige emner.

Velkommen tilbage til et nyt skoleår. I det følgende vil jeg give lidt information og videndeling med jer om en række forskellige emner. Nyhedsbrev august 2015 Kære forældre Velkommen tilbage til et nyt skoleår. I det følgende vil jeg give lidt information og videndeling med jer om en række forskellige emner. Først og fremmest stort velkommen

Læs mere

Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18

Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18 Distriktsskole Ganløses evaluering af afkortning af undervisningstiden samt ansøgning om konvertering i skoleåret 2017/18 I forbindelse med Folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskoleloven,

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Digitale læremidler Refererer til punkt 3.1. i Den fælleskommunale handlingsplan for digitalisering (KL s 32 indsatsområder)

Digitale læremidler Refererer til punkt 3.1. i Den fælleskommunale handlingsplan for digitalisering (KL s 32 indsatsområder) Center for Børn og Undervisning 3. april 2013 Analyse af det fremtidige IT-behov på skoleområdet Efter indstilling fra Børne- og Undervisningsudvalget samt Økonomi- og Planudvalget behandlede Byrådet den

Læs mere

Skabelon til evaluering af konvertering af timer fra den understøttende undervisning til to-voksen-ordning jf. folkeskolelovens 16b

Skabelon til evaluering af konvertering af timer fra den understøttende undervisning til to-voksen-ordning jf. folkeskolelovens 16b Skabelon til evaluering af konvertering af timer fra den understøttende undervisning til to-voksen-ordning jf. folkeskolelovens 16b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse

Læs mere

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning. København, 22. januar 2014 Til Børne- og Ungeudvalget, Københavns Kommune Høringssvar fra Frie Børnehaver og Fritidshjem til Københavns kommunes Børne- og Ungeudvalg om Folkeskolereformen Faglig udmøntning.

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017 Pkt. Evaluerings område 1. a Skolens værdigrundlag Her og nu (beskrivelse af praksis) Se beskrivelse 1.a. Målsætning At drive privat grundskole, hvor elevens lyst til læring styrkes i et miljø, hvor den

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Lykkesgårdskolen 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves

Læs mere

Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole

Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole 2016-2020 14. marts 2018 Formål Målet er, at børn og elever i Assens Kommune bliver kritiske undersøgere, analyserende modtagere, kreative producenter og

Læs mere

SKOLEBESTYRELSEN DAGSORDEN

SKOLEBESTYRELSEN DAGSORDEN 1. Forslag om nye tiltag på IT området. På Nordre Skole og Bøgeskovskolen har man lavet forsøg med, at børnene medbringer egen PC i udskolingen. Forsøgene har været en succes og det foreslås at Overlund

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Regnskabsnotat 2016

Hjørring Kommune. Internt notat Undervisning. Regnskabsnotat 2016 Hjørring Kommune Internt notat Undervisning Sag nr. 17.00.00-S00-1-16 20-02-2017 Side 1. Regnskabsnotat 2016 Nedenstående handleplaner for det decentrale niveau på undervisningsområdet er udarbejdet i

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves -

Læs mere

Nyhedsbrev 2017/2018 Skole- og Kulturafdelingen Nyborg Kommune

Nyhedsbrev 2017/2018 Skole- og Kulturafdelingen Nyborg Kommune Velkommen til et nyt skoleår! Nyhedsbrev 2017/2018 Skole- og Kulturafdelingen Nyborg Kommune Kære elever og forældre Velkommen til et nyt og spændende skoleår! Vi håber I har nydt sommeren, og at jeres

Læs mere

Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet

Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet Område Oddervej - Projektidé Udfordringer for alle i fysiske og virtuelle fællesskaber Lokaldistrikterne Skåde, Kragelund, Malling, Beder, Solbjerg og Mårslet PROJEKTIDÉ Oddervej vil være i front og teste

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Høringssvar vedr. skolepolitikken for perioden

Høringssvar vedr. skolepolitikken for perioden Høringssvar vedr. skolepolitikken for perioden 2010-2015 Hørsholm Skole Skolebestyrelsen finder, at den fremsendte skolepolitik er en god politik meget konkret og meget overskueligt, men måske knap så

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt.

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt. Ældre Høringssvar vedr. budget 2017-20 fra medarbejderne i SMU ældre. Sygefraværet i kommunen har i de seneste år været faldende, og det er det, fordi vi systematisk arbejder og har sygefraværet i fokus.

Læs mere

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 00.30.02-Ø00-9-16 3. Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget følger op på dialogmødet med skolebestyrelser

Læs mere

Skolebestyrelsens principper

Skolebestyrelsens principper Skolebestyrelsens principper 1. Princip for arbejde med elevernes læring 2. Princip for information mellem skole og hjem 3. Princip for kost og måltider 4. Princip for overgange 5. Princip for skole-hjem

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

Talentudvikling i folkeskolen

Talentudvikling i folkeskolen 1 Center for Skole 2015 Talentudvikling i folkeskolen - En strategi Center for Skole 05.05.2015 2 Baggrund Talentudvikling er på dagsordnen i mange sammenhænge. Det er et vigtigt indsatsområde for udviklingen

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Ansager Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves

Læs mere

Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen

Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen Bilag 1 Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i maj 2011 og har til formål at belyse, hvad status er inden for temaerne, som er beskrevet

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud.

Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Hvidovre d. 17.11. 2014 Til Politikkerne i Hvidovre kommune. Hørringssvar vedrørende tildeling af midler til Hvidovre kommunes dagtilbud. Bestyrelsen for den selvejende institution Børnehuset Ærtebjerg

Læs mere

Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse

Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse Overordnet Målsætning At en højere procentdel af unge gennemfører ungdomsuddannelser. -at 95% af alle unge får en ungdomsuddannelse Sammenhæng - Hvilke værdier og prioriteringer har vi Politisk beslutning

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 49. Velkommen til et nyt skoleår. Trafik. www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013

Nyhedsbrev nr. 49. Velkommen til et nyt skoleår. Trafik. www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013 www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013 Nyhedsbrev nr. 49 Velkommen til et nyt skoleår Hvor vi skal forberede den nye skolereform med mange flere timer til eleverne Hvor vi skal

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Fællesbestyrelsens årsberetning for 2015/ Børneby. Principper PALS. Trivselsmåling. Samarbejde på tværs.

Fællesbestyrelsens årsberetning for 2015/ Børneby. Principper PALS. Trivselsmåling. Samarbejde på tværs. Fællesbestyrelsens årsberetning for 2015/2016 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Børneby Principper PALS Trivselsmåling Samarbejde på tværs Nye tiltag Fremtidig skolestruktur 1. Allingåbro Børneby tankerne bag og værdier

Læs mere

Velkommen til et nyt skoleår!

Velkommen til et nyt skoleår! Velkommen til et nyt skoleår! August betyder skolestart, og med dette nyhedsbrev vil Skoleafdelingen byde velkommen til alle elever og forældre. Vi er glade for, at I har valgt, at jeres børn skal gå i

Læs mere