J) Rcgj. iudsl-prot. 55 iir ) Morgenbl nr s) Morgenbl nr *) Stort-forli , dccbr. s. 688.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "J) Rcgj. iudsl-prot. 55 iir. 406. 2) Morgenbl. 1829 nr. 106. s) Morgenbl. 1831 nr. 304. *) Stort-forli. 1836 37, dccbr. s. 688."

Transkript

1 245 blev postrute med dampskib mellem Fredriksvsern og Kj0benhavn og mellem Kristiania, Fredriksvsern og Kristiansand, kom der ogsaa en st0rre pakkepostforsendelse i gang, idet der i begge ruter var anledning til at sende pakker, indtil en vaegt av 100 pund. Ved kgl. res. av 5. septbr blev der besluttet sat i gang en pakkepost mellem Kristiania og Trondhjem i de 7 sommermaaneder; men denne pakkepost kom fore- 10big ikke i gang, fordi der ikke blev indleveret flere pakker til, befordring end at de kunde sendes med brevposten. Men da der h0sten 1828 i anledning av et optaget statslaan skulde sendes saa meget s01v til banken i Trondhjem at omkostningerne ved pakkeposten derved omtrent vilde daskkes, satte finansdepartementet som et fors0g i gang en tur med pakkepost i hver retning mellem Kristiania og Trondhjem.1) I 1829 og 1830 gik denne post hver 3dje uge, f0rste gang fra Kristiania 19. mai,2) men stansede igjen i 1831, fordi den ikke 10nnede sig.3) Tryksager. For befordringen av tryksager i almindelighed var ikke bestemt nogen anden betaling end den almindemge brevporto. Ved cirkulsere av 25. juni 1796 var der fastsat en sserskilt porto for hver enkelt av de udenlandske aviser og tidsskrifter som sendtes til landet. Ved bekjendtgj0relse av 31. decbr blev denne porto fastsat i forhold til abonnementsprisen, lidt over 20 pet. av denne for de mindre be!0b og en lavere procent for de h0iere be!0b, alt uden hensyn til avstanderi. Men under denne bestemmelse indgik ikke de svenske aviser og tidsskrifter, om hvilke det oplyses at de ingen porto betalte til den norske postkasse.4) Dette var en f01ge av kgl. res. av 19, Jan. 1815, som var blevet til uden nogen medvirkning fra den norske regjering, og som bestemte, «at portoen av de fra Sverige til Norge og vice versa gaaende breve ved indleveringen betales paa en gang til bestemmelses<- J) Rcgj. iudsl-prot. 55 iir ) Morgenbl nr s) Morgenbl nr *) Stort-forli , dccbr. s. 688.

2 246 stedet inden hvert rige og oppebeeres av det postkontor i ethvert av rigerne hvor brevene indleveres, uden at der betales nogen porto fra grsensen til bestemmelsesstedet av imodtageren)).1) Dog oplyses at ogsaa for disse sidste tryksager de norske postmestere «erholdt for distributionen hvad der ved privat overenskomst er dem tillagt av udgiverne eller hvad der i andet fald av vedkommende departement bliver bestemt».2) De norske aviser og tidsskrifter var med hensyn til portoen stillet ugunstigere end de udenlandske; thi der fandtes ingen almindelig bestemmelse om hvad de skulde betale for forsendelse med posten. Der var ingen almindelig pakkepost at sende dem med, og hvis ikke andet bestemtes, kom de altsaa til at gaa ind under den almindelige brevporto. Men da denne i de aller fleste tilfselde vilde blive mange gange st0rre for aaret end selve abonnementsprisen, var dette det samme som at de ikke kunde sendes med posten, hvilket igjen for de fleste av dem vilde sige at de ikke kunde bestaa, Av den grund var der allferede f0r 1814 bevilget aviser og tidsskrifter som sendtes med posten, et betydeligt nedslag i portoen, og dette blev ogsaa tilfasldet efter 1814,. Men det laa i kongens eller regjeringens haand i hvert enkelt tilfaelde at bestemme, om et saadant nedslag skulde indr0mmes og hvor stort nedslaget i tilfselde skulde vaere. Det var, som det sees, en farlig myndighed at ibegge i regjeringsmagtens haand, og det kan ikke negtes, at der under ud0velsen av denne myndighed baade blev vist vilkaarlighed og i virkeligheden ogsaa blev gaaet grundlovens bestemmelse om trykkefrihed for user. I bevillinger av portonedslag blev der i regelen tilf0iet en bemserkning om, at nedslaget kun gjeelder «indtil videre» eller dndtil Hans Majestset finder for godt anderledes at forordne» eller «saaledes at Hans Majestset forbeholder sig at tilbagekalde den naadigst givne tilladelse, naar det almindelige i) 3. dept. rei'.-prot nr. 4. 2) Stovt.-forh , decbr. s. 088.

3 247 vel maatte fordre det». Den advarsel eller trusel som laa heri, var som det sees, neppe forenelig med den pressefrihed som var et av grundlovens principper. For de fleste aviser og tidsskrifter blev portoen sat ned til en tredjedel av abonnementsprisen udenfor udgivelsesstedet. Men fra denne regel var der mange undtagelser. For «den norske Kigstidende», som var den avis hvor de offentlige myndigheders beslutninger og- bestemmelser blev offentliggjort og som forsaavidt var et officielt blad, hvilket mange embedsmaend udover landet sandsynligvis var n0dt til at holde, blev portoen nedsat til 64 sk., det vil sige i /15, i 1829 omtn 1/n av abonnementsprisen indenbys, efter dennes vekslende st0rrelse. Departementstidende, som begyndte at udkomme i 1829, og som ogsaa var et officielt blad, blev tilladt sendt med posten mod at betale 24 sk. aaret for hvert eksemplar til vedkommende postmester, hvilket udgjorde kun en bagatel av abonnementsprisen. Mere paafaldende er det at Norsk Handelstidende, som indeholdt en hel del statistiske oplysninger, isser om nseringsveiene, ogsaa blev betegnet som «officiel» og derfor i porto kun betalte 64 sk., mellem 7 og 8 pet. av abonnementsprisen. Men den mserkeligste av denne slags avgj0relser er, at Kristianiatidsskriftet Tilskueren ogsaa fik sat ned sin porto til 64 sk aaret, det vil sige omtr. 1/11 av abonnementsprisen, hvilket finansdepartementet begrunder med, at tidsskriftet vilde behandle offentlige anliggender og at dette «fortjener opmuntring paa en tid da altfor dyb taushed synes at herske i henseende til fsedrelandske anliggender*,1) medens regjeringen i sin indstilling tilf0ier at bladet «efter dets' angivne tendens fortjener nogen begunstigelse».2) Fire aar senere begrunder departementet denne sin portonedssettelse med at Tilskueren maatte «ansees som et offentligt blad».3) Fosrholdet var, at Tilskueren i det ene aar den eksisterede, i tykt og tyndt forsvarede 0 Ref.-prot. 1823, 5, nr ) Rcgj. indst.-prot. 36 nr ) Ref.-prot. 1827, 5, nr. 579.

4 248 regjeringsmagtens handlinger, deriblandt ogsaa kongens grundlovsforslag av Man kunde vsere fristet til at tro at myndighederne gik ud fra paa forhaand, at dette tidsskrift hvis redafct0r, Treschow Hansen, var departementsmand og s0sters0n av et av regjeringens medlemmer vilde blive en trofast talsmand for regjeringens anskuelser. Thi overfor andre tidssikrifter som ogsaa behandlede offentlige anliggender, men rigtignok i en anden retning end Tilskueren, havde de samme myndigheder dels ikke gaaet Isengere end til den almindeh'ge portonedssettelse, l/s av abonnementsprisen, dels negtet al portonedsaettelse. Imidlertid fik tidsskriftet Patrioten, «hvis redaktion», som regjeringen siger, «tvende embedsmaend skal have lovet at paatage sig»,1) men som, ialfald for det f0rste av de to aar det eksisterede, naermest maa betegnes som et rigtignok temmelig tamt oppositionsblad, naeste aar samme portonedssettelse som Tilskueren. Morgenbladet fik portonedsaettelse til 1 spd., 4 av abonnementsprisen; uagtet abonnementsprisen senere blev forh0iet fjztrst til 6 og derefter til 8 spd., blev portoen den samme, altsaa 1/6 og 1/8 av abonnementsprisen; for denne betydelige portonedssettelse kan ikke sees at vaere leveret nogen begrundelse. Til yderligere belysning av hvorledes man dengang saa paa disse s'ager, kan agsaa naevnes, at da bogtrykker Feilberg i Skien i 1829 ans0gte om portonedsaettelse for et blad han tsenkte at udgive, «Ugeblad for Skien, Skiens-Pjord og Omegn», erklaerer Skiens magistrat, at ans0geren «er betkjendt som en for sin stand mere end almindelig oplyst og derhos bonnet mand, hvorfor det maa formodes at hans blad ei vil gj0re skade, men sandsynligvis blive nyttigt». Han fik portonedsaettelse til V3.2) En mindre god attest faar Statsborgerens senere udgiver, P. P. Soelvold, som ligeledes i 1829 s0gte om portoneds33ttelse for et maanedsskrift, «Norsk Egeria eller Bibliothek for Opdragelses- og Undervisningsvaesenet», som han Rcgj. indst-prot. 37 nr ) Smst. 59 nr, 1239.

5 249 taenkte at udgive (men som ikke udkom). Ans0geren udtaler at bladet blandt andet vil arbeide for «det i Kristiania oprettede opdragelsesinstitut for fattige og forladte piger Eugenias Stiftelse's bedstex Det anf0res at «amtet har ytret, at ihvorvel det efter dets individuelle overbevisning tror at hverken vor literatur eller opdragelsesvaesen i almindelighed ligesaa lidt som Eugenias stiftelse i saerdeleshed vilde lide noget synderligt skaar, om det ans0gte ikke naadigst blev bevilget», anbefaler det dog ans0gningen. Ogsaa han fik nedssettelse til Vs-1) Av tidsskrifter av mere videnskabelig karakter fik Magazin for Naturvidenskaberne f,0rst kun en portonedsaettelse til Vs. men allerede i det f01gende aar blev portoen sat ned til VT av abonnementsprisen. Det medicinske tidsskrift Eyr fik f0rst portonedsaettelse til 1/^, derefter til 1/8. «Juridiske Samlinger» fik i 1827 kun nedsaettelse til 1/3, idet finansdepartementet antog at dette tidsskrift vilde faa flere laesere, «efterdi lovkyndighedens studium har saa mange flere dyrkere end medicinen og naturvidenskaberne».2) Derom er at sige, at regjeringen gjorde ikke den samme betragtning gjaeldende overfor Morgenbladet, som i 1820 havde 419, i abonnenter, det vil vistnok sige flere abonnenter end noget andet periodisk skrift i Norge paa den tid, Rigstidende maaske undtaget. To aar.efter fik «Juridiske Samlinger» yderligere portonedssettelse til Vs, idet det oplyses at tidsskriftet kun havde abonnenter.3) Budstikken betalte kun 36 sk. eller Vio av abonnementsprisen; Jac. Sverdrups Oeconomiske Annaler betalte derimod 1/s. Det maatte ogsaa «Magazin for Politik, Historie og Literature betale, fordi det kun indeholdt oversaettelser og derfor ikke saaledes som Magazin for Naturvidenskaberne o,g Eyr var et videnskabeligt tidsskrift «i streng forstand», som finansdepartementet udtrykker sig.4) i) Regj. indst-prot. 60 nr ) Rcf.-prot , nr. 48. Regj. indst.-prot 59 nr ) Ref.-prot. 1825, 5, nr. 591.

6 250 Ogsaa alle andre aviser og- tidsskrifter maatte betale 1/3 av abonnementsprisen, deriblandt Bergens-tidsskriftet «den norske Tilskuer», som, ialfald forsaavidt f0rste aar angaar, kanske var det bedst redigerede av vort lands davserende tidsskrifter av almindeligt indhold. Det behandlede ogsaa offentlige anlig-gender, ligesom Kristiania-tidsskriftet Tilskueren, men paa en selvstsendig maade og i en frimodig- form. Efterat tidsskriftet havde bestaaet i to aar, s0gte udgiverne om at faa portoen nedsat til det halve av hvad de hidtil havde betalt. I den anledning udtaler finansdepartementet: «Uagtet det ikke kan negtes at der er grunde som taler for, at «Norske Tilskuer» blev vist samme fav0r som Morgenbladet, saa anser departementet det dog ikke tilraadeligt at bevilge saadant, efterdi dette rimeligvis vilde give anledning til at udgiverne av de 0vrige med posten forsendende blade vilde indkomme med lignende andragende, hvorved saavel postkassen som postmesterne kom til at lide et ikke aldeles ubetydeligt tab.» Derfor indstillede departementet paa at ans0gningen ikke indvilgedes,, og dette blev vedtaget av regjeringen.1) For enkelte av de aviser som betalte i porto J/3 av abonnementsprisen, bestemte regjeringen ikke alene portoen, men ogsaa aibonnementsprisen for de udenbyg abonnenter, i lighed med hvad der havde vseret tilfseldet f0r 1814,2) Dette var tilfasldet for Christiania Intelligenssedler, for de tre stiftsstseders Adressekontorsefterretninger og for Nationalbladet. 3dje departement udtaler 6. novbr at det ikke skj0nner rettere, end at enhver som udgiver en avis, selv er berettiget til at bestemme abonnementsprisen,3) hvilket ikke hindrede, at reg-jeringen ved resolution av 20. novbr efter samme departements indstilling ikke alene bestemte abonnementsprisen for Drammens! Tidende, men ogsaa, overensstemmende med udgiverens ans0gning, at bladets navn skulde veere «Drammens i) Ref.-prot. 1819, 1, nr ) Berrum II, s ) Ref.- prot , nr. 208.

7 251 Adressecontors-Efterretninger»,1) hvilken sidste beslutning dog ikke blev sat i vaerk, idet bladets navn blev «Drammens Tidende». Det norske Nationalblad, som begyndte at udkomme sommeren 1815, fik i januar 1816 den ssedvanlige portonedsaettelse til l/s av abonnementsprisen. Det behandlede for det meste kun offentlige anliggender og var den tids mest fremtreedende oppositionsblad. Men efterat redakt0ren, saerlig paa grund av anonyme indsenderes naergaaende personlige artikler mod navngivne msend, gjentagende var blevet d0mt dels til bpder, dels til fsengselsstraf, blev portonedssettelsen i 1821 taget tilbage, idet regjeringen, anf0rer som grund dels bladets udtalelser om komgen og Sverige, dels dets «vedvarende uanstsendige tone og dets saare skadelige indflydelse paa folkets tsenkemaade i det hele.»2) Redakt0ren s0gte at holde bladet gaaende ved at forh0ie abonnementsprisen, men blev endnu samme aar n0dt til at lade bladet gaa ind. Tidsskriftet Patrouillen eller «Patroullen», som titelen lyder de to f0rste aar begyndte at udkomme i 1824 hos bogtrykker Rode i Drammen; der var ikke opgivet nogen redakt0r, men redakt0ren var fra f0rste stund Ludv. Mariboe. Bogtrykker Rode s0gte om portonedssettelse, og om denne ans0gning heder det i finansdepartementets foredrag av 11. mai 1824:3) Patroullen s,0ger om nedseettelse i portoen. «Buskeruds amt. bar ytret, at ihvorvel det ingenlunde kan indr0mmes, hvad supplikanten vover at debitere som avgjort, at der ved det ovennaevnte blad hidtil er udbredt gavnlige ideer eller at det er skrevet i en beskeden tone, synes det dog, da alle andre periodiske blade som i ngervserende tid udgives, er tilstaaet en modereret postporto, at stemme med billighedsprincippet, at der for bladet Patroullen, som desuden formodentlig kun vil blive efemerisk og altsaa ikke Isenge falde postbefordringen til byrde, indvilges en lignende frihed, i det mindi) Regj. indst.-prot. 7 nr ) Regj. indst-prot. 26 nr. 5173; s) Ref.-prot. 1824, 3, nr. 243.

8 252 ste saalsenge det ei r0ber nogen absolut skadelig tendens.» Departementet udtaler at det tidligere har ytret som sin mening, at nedssettelse i postportoen b0r ydes blade og tidsskrifter uden tillseg av «indtil videre», fordi «den nytte deslige blade har adgang til at stifte ved frimodige ytringer oni statsstyrelsen, formentlig for en del tabes, naar deres udgivelse saaledes vilkaarlig kan hemmes», og fordi en saadan bestemmelse «giver de facto en inddragningsret som loven ikke hjemler, hvorved disse blade underkastes en anden domstol end den almindelige, for hvem det dog synes som de med fuldkommen sikkerhed for det offentlige kunde ene staa eller falde. Denne departementets mening har imidlertid ikke vundet bifald, og alle periodiske blade her i riget har saaledes kun en dndtil videre» tilstaaet portomoderation, forat Hans Majestast, naar h0istsamme anser deres udgivelse ikke at vaere gavnlig-, kan s0ge den hemmet ved fratagelse av postmoderationen. Konsekvent med denne avgj0relsesmaade, de grunde hvorpaa den st0tter sig, og den hensigt som den vil fremme», maa departementet unders0ge om Patrouillens virksomhed hidtil har vseret gavnlig eller skadelig, «og fra denne synspunkt bliver det pligt for departementet uforbeholdent at ytre, at bladets hidtil udkomne nummere ikke skj0nnes at have svaret til hvad udgiveren i sin ans0gning tilkjendegiver at have vseret dets tendens, nemlig at udbrede gavnlige ideer i et frimodigt og beskedent sprog. Tvsertimod har flere artikler indeholdt upassende ytringer og- personaliteter som aldeles ikke kunde virke gavnlig, og den ikke n0ieregnende kritik redakt0ren har vist i disse artiklers optagelse. garanterer ikke i fremtiden. Vel antaiger departementet at bladet ved disse artikler ikke har gjort nogen egentlig skade, fordi den offentlige mening til denne tid har vseret altfor fast til at den kunde vildledes; men da det udeblevne onde ei retfserdiggj0r redakt0ren og endnu mindre indbyder til at nogen slags favpr vises ham paa postkassens bekostning, anser departementet det rigtigst, at man ser tiden noget an inden man bevilger det ans0gte, og imid-

9 253 lertid giver bladet leilighed til klarere end hidtil at udvirke, at den tendens som ans0geren angiver, og som unegtelig fortjener bifald, ikke savnes.» Derfor indstiller departementet og regjeringen at andragendet for tiden ikke indvilges, og denne indstilling blev bifaldt ved kgl. res. av 2. juni I den tid da Patrouillen ingen portomoderation havde, blev det sendt med skibsleilighed hvor dertil var anledning, saaledes fra Drammen til Trondhjem;1) i 1826, da tidsskriftet var flyttet til Kristiania, blev det derfra sendt med ekspresserne til Drammen og Moss. Efterat tidsskriftet var flyttet til Kristiania, navngav Mariboe sig som redakt0r og s0gte paany om portomoderation for bladet, som han selv skriver, i «en meget lakonisk ans0gning, der efter 6 a 8 maaneders for!0b omsider blev bevilget».2) Om ans0gningen oplyses i finansdepartementets foredrag av 8. aug. 1826,3) at den av departementet var sendt til erklsering til Akershus amt, som udtaler: «Under forudsaetning av at det forholder sig saaledes som ans0geren har anf0rt, at Norges samtlige 0vrige tidender og tidsskrifter nyder nogen lettelse i portoen, finder det [amtet] anledning til underdanigst at indstille at ans0geren maa nyde lignende naade, saalsenge Hans Majestset naadigst maatte finde at bemeldte blad ikke ved misbrug av trykkefriheden derti] gj0r sig uvserdigt.» Departementet anf0rer, at da der nu ikke Isengere findes at vsere den samme grund til negtelse av portomoderation som tidligere, indstiller det paa portonedsaettelse til Vs av abonnementsprisen. Eegjeringen udtaler, at naar enkelte aviser og tidsskrifter har faaet st0rre portonedsaettelse end 1/3, er dette «paa grund av den almeninteresse de antages at have; men da saadant ikke igjselder i samme grad om naervserende blad», slutter den sig til departementets forslag om 1/3.4) Kongen havde endnu betsenkeligheder ved at gaa med paa portonedssettelse, og da sagen kom frem i statsi) Trondhjems Adr.-cont.-Eft nr ) Samtiden 1908 s a) Ref.-prot, 1826, 3, nr. 433 d. *) Indst.-prot. 48 nr

10 254 raad, resolverede han at den skulde udsasttes. Men efter at have betsenkt sig en maaned bifaldt han regjeringens indstilting ved kgl. res. av 10. okt Det kan ikke sees, at der mellem f0rste og anden ans0gning om portonedssettelse er indtraadt nogen forandring i Patrouillens indhold av den av departementet nsevnte art. Patrouillen var et udprseget oppositionsblad, det var utvilsomt i de aar det bestod, landets bedst redigerede tidsskrift av almindeligt indhold, dets indhold var sagligt, og der kunde ikke med grund rettes nogen anke mod det for us0mmelig skrivemaade, saaledes som der med rette var g-jort mod Nationalbladet. At det fra f0rst av blev negtet den portonedssettelse som var indr0mmet andre tidsskrifter, kan ikke betegnes anderledes end som en skandale. I december 1828 begyndte i Trondhjem at udkomme under redaktion av Ole Hanssen ugebladet Folkevennen, «hvis tendens» if01ge et avertissement1) «i det vsesentlige vil vorde at paatale begangne misbrug av embedsmyndighed og stedfindende mangier og uordener ved offentlige bestyrelser samt at behandle almeninteressante konstitutionelle og dermed i forbindelse ^staaende gjenstande». Udgiveren ans0gte i 1829 om nedsaettelse i portoen; men da han,paa den tid var under tiltale for misbrug av trykkefriheden, blev ans0gningen avslaaet. Da han senere kom med ny ans0'gning, blev der indhentet betsenkning fra stiftamtmanden i Trondhjem, som udtaler at bladet «synes med hensyn til de leverede produkters beskaffenhed mindre vserdigt til at forundes den ans0gte portomoderation». Udgiveren var imidlertid blevet frikjendt i den sag som var reist mod ham. Sagen om portonedseettelse blev behandlet baade av justisdepartementet og av finansdepartementet. Justisdepartementet indstiller i henhold til stiftamtmandens udtalelse paa at bladet, «der bar vseret opfyldt med uvaerdige personlige angreb», ikke skal faa portomoderation. «Saafremt det derimod, naar bladet igjen er kommet i virksomhed, skulde i) Trondhjems Adr.-cont.-Efterr nr. 87,

11 255 vise sig at redaktionen holder sig inden s0mmeligheds grsenser, kan der formentlig intet vaere at erindre ved, at dette blad tilstaaes den samme lettelse i porto som andre lignende blade.» Finansdepartementet skitter sig hertil, og ved resolution av 29. novbr blev ans0gningen avslaaet.1) F0r den f0rste negtelse av portonedsaettelse var der ikke noget st0rre at sige paa den maade hvorpaa bladet var redigeret; forsaavidt var der heller ikke i dette tilfaelde nogensomhelst grund til at negte nedsat porto. Da det andet avslag kom, var det allerede 8 maaneder siden bladet havde maattet stanse. Stortingsforharidlinger var det eneste periodisk udkommende skrift som havde fuld portofrihed, idet der heller ikke betaltes noget for det til postfunktionaererne.2) Ogsaa beretningerne om rigsretssagerne mod Wedel i 1821 og Jonas Collett i 1827 bliev indr0mmet fuld portofrihed, da de betragtedes som en del av Stortingsforhandlinger. Nogen st^rre aere havde hverken regjeringen i almindelighed eller finansdepartementet i sserdeleshed av sin behandling av alle disse sager. Men den holdnings!0bhed som var et saa gjennemgaaende trsek i disse avgj0relser, og den partiakhed og uretfserdighed som der ogsaa ved et par anledninger blev vist, synes ikke i samtiden at have vakt nogen st0rre opsigt. Stortinget forholdt sig gartske taus om disse sager lige til 1827 og optraadte temmelig passivt i de f01gende 6 aar, o,g den kritik som ellers kom frem, indskrsenkede sig til ganske faa udtalelser. Saalasnge regjeringen kan enten rent negte tilladelse til at sende et tidsskrift eller ogsaa give denne tilladelse betinget, «(indtil videre eller indtil anderlunde vorder bestemt), kan jeg ikke indse at vi nyder trykkefrihed, saaledes som jeg tror,grundloven bar villet forunde os den», skriver Patrouillen i ) I et andet oppasitionsblad skrives der i 1829:4) Blandt de gjenstande som man 0nsker taget under 0 Dep.-tid s ) Regj. indst.-prot. 33 nr s) I, 1, s ) Skildcric af Christiania og Stockholm 1829, II, s. 38.

12 256 - ' overveielse av det kommende Storting, «er vor vaklende trykkefrihed vist ikke en av de mindst vigtige. Et av de flere baand som trykker denne frihed, er under vort kommunikationsvsesens beskaffenhed de privilegier som regjeringen anser sig berettiget til at meddele og igjen betage offentlige blade og derved at sikre sig deres f0ielighed, et av de temmelig vigtige». Naar disse sager ikke vakte st0rre opmserksomhed, kan grundene have vseret forskjellige. Trykkefriheden var noget nyt og dens idee havde ikke endnu slaaet dybe r0dder i folket. I de aller fleste andre lande var man i denne henseende ugunstigere stillet end i Nor,ge, saa at en schleswigsk reisende i 1832 roser regjeringen for dens maadeholdne optrseden i disse sager. «Ved denne leilighed», heder det, «tror jeg ikke at burde lade uomtalt den store upartiskhed som vises' fra regjeringens side med hensyn til saadanne blade hvis redakt0rer i enhver anden stat, England undtaget, vilde have at f01e magthavernes misgunst.*1) Dertil kom at den ledende i avgj0relsen av disse sager mere var Karl Johan personlig end den norske regjering. At der tildels bestod et modssetningsforhold mellem konge og regjering i opfatningen av disse sager, sees av de tidligere anf0rte forstandige og liberate udtalelser i finansdepartementets foredrag av 11. mai 1824 angaaende negtelse av portomoderation, for Patrouillen. Det samme viser sig endnu tydeligere av et andet foredrag av samme departement fra 1830,2) hvor det heder: Ved kgl. res. av 8. Jan er det «paalagt den norske regjering at indkomme med underdanigst indberetning am hvilke periodiske skrifter for tiden nyder moderation i nostportoen, samt med underdanigst betsenkning om hvorvidt disse i aarets 10ib har i en for et civiliseret folk vaerdig- tone virket til at udbrede sand oplysning, ssedelighed og humanitet eller tjent til uskyldigt tidsfordriv, og hvorvidt med hensyn herpaa en saadan begunstigelse for ethvert i) Otte, Reise durch Norwegen in 1832, s ) Ref.-prot. (avdcling for det indre) 1830, 3, r,r. 313.

13 257 isser b0r vedvare eller ikke. I den anledning udtaler departementet at «departementet er av den formening, at der kun under sseregne omsteendigheder og av aldeles avgj0rende grunde b0r gj0res brug av den den konstitutionelle magt tilkommende ret til at hindre udgivelsen av offentlige blade ved at negte eller tilbagetage moderation i postportoen, en betingelse uden hvilken intet offentligt blad i Norge kan bestaa». Departementet mener «at der ikke er saadanne omstsendigheder forhaanden som kan give anledning til at indskrsenke den moderation i postportoen som for tiden er tilstaaet de her i riget,udkommende periodiske skrifter». Da kongen i det hele ikke fik nogen tilslutning hos regjeringen for de planer han synes at have havt, resolverede han: «Den norske regjerings indberetning og betsenkning opbevares i arkivet.» For andre tryksager som sendtes med posten, var der ikke bestemt noget nedslag i portoen. De kunde sendes med pakkeposten fra Kristiania til enkelte andre byer; men dette var kun nogle enkelte aar, i almindelighed ogsaa kun en del av aaret. Med dampskib fra Kristiania til Kristiansand betaltes for en pakke av indtil et punds vsegt 24 sk., indtil 2 punds veegt 32 sk. osv. Med pakkeposten fra Kristiania til Trondhjem var taksten for et pund 39 sk., for 2 pund 52 sk. osv.1) Men til de steder og tider hvor der ingen pakkepost var, maatte der for b0ger betales almindeug brevporto, og denne var saa h0i at den,var en betydelig hindring for b0gers udbredelse. Eksempelvis kan neevnes, at portoen med brevposten fra Kristiania til Trondhjem for et indbundet eksemplar av f0rste bind av Vogt-Arntzens lovsamling, som ikke er nogen sserlig tung bog, sandsynligvis vilde have vseret over 3 spd. Dtistriktskirurg M0-ler, medlem av rigsforsamlingen paa EidsvoM, skriver til en av sine vselgere i Arendal, at han gjerne vilde have sendt ham, et eksemplar av det Adler-Falsenske grundlovsudkast, men at det vilde koste for meget i porto.2) 0 Rigstid nr. 71 tillteg. 2) Y, Nielsen, Bidrag til Norges Historie i 1814, I, s Samfsersel i Norge.

14 258 For Stortinget i 1827 fremsatte Ludv. Mariboe som ikke var meddem av dette Storting et forslag em at Stortinget skuldte fastsbbtte portoen for breve, aviser og tidsskrifter. Forslaget blev sat i fisrste klasse, men blev av mangel paa tid ikke taget under benandling.1) Paa samme Storting foreslog sorenskriver Borchsetiius, reprsesentant for Akershus amt, at postindtsegterne skulde optages blandt skatterne og portoen for breve m. m. besluttes paa samme maade som skattepaalseg, og han anf0rer som grund derfor ogsaa hensynet til trykkefriheden. Men forslaget vandt ikke bifald hos vedkommende komite og kom ikke under behandlmg i Stortinget, Paa Stortinget i 1830 gjentog Mariboe, som nu var blevet stortingsreprsesentant, sit forslag fra forrige Storting; men heller ikke denne gang blev forslaget komitebehandlet. 'Ogsaa for Stortingene i 1833 og 1836 gjentog Marieboe ihserdig sit forslag, og paa dlsse Storting kom ogsaa frem flere andre forslag i samme retning, hvorav det mest bemserkelsesrvsetdige er det som blev frems'ai; i 1836 av byfoged Christensen, reprsesentant for Stavanger, som rettede en, skarp kritik over den maade hvorpaa aviser og tidsskrifter var stillet under dfe davaerende fornold.2) Stortinget i 1833 tog endelig et afetivt skridt angaaende sagen, idet det vedtog en anmodning til regjeringen am at fordaegge ttseste Storting et forslag om porto for breve, aviser og tidsskrifter, og resultatet herav blev saa tilslut loven av 19., Jan. 1837, som fastsatte portoen ikke alene for breve, men ogsaa for aviser og ttdsskrifter, nemlig for de sidste en porto av fra 1/s til 1/18 av abonnementsprisen paa udgivelsesstedet, alt efter abomiementsprisens st0rr lse, men samtidig gav kongen bemyndigelse t-il a* nectesette tome perto for aviser og tidsskrifter, «hvis udbredelse det ansees 'gavnligt at befordre». "R'dfigefe er nsevnt ut den iiefe postbefordring var indrettet 1S) fatroufflen 1828 nr ^) Forslaget findes trykt i Den Constitutionelle 1836 nr,

15 259 paa at postmaengden var meget liden. Det ligger da naer at taenke, at man let kunde komme i vanskeligheder naar der i nogen st0rre udstraekning blev sendt tidsskrifter og saerlig aviser medi brevposten. Men dette synes ikke at have veeret tilfeeldet. Kun for tidsskrifters vedkommende blev der tildels ved bevilling av portonedssettelse stillet som betingelse «at skriftets forsendelse med poeterne sker sukcessive, saaledes som rummet i postssekken maatte tillade det». Forholdet var at avisernes og tidsskrifternes tal var meget lidet; av aviserne var Morgenbladet den eneste som udkom hver dag, de 0vrige udkom i regelen to gange, enkelte kun en gang ugen; formatet var lidet, ofte ikke meget st0rre end en. bog. Lsesning baade av aviser og tidsskrifter var lidet udbredt, og de periodiske skrifter havde derfor ganske faa abonnenter baade indenbys og udenbys.. I 1814 havde Trondhjems Adressecontoirs-Efterretninger 58, i 1815 Christiansands Adresse-Contoirs-Efterretninger 751) og de bergenske AdressecontoirsLEfterretninger 50 udenbys abonnenter.2) I 1816 oplyser udgiveren av «Den lille. Trondhjemske TilSkuer» som det synes, ikke uden en via stolthed at tidsskriftet havde i alt over 300 abonnenter, medens Krisitiansandstidsskriftet Mimer samme aar klager over at dets abonnenttal kun er 80. Det sidste tidsskrift oplyser, at Nationalbladet samme aar i Kristiansand og Trondhjem havde omtr. 50 abonnenter i hver by, i Drammen og selvf01geli@ ogsaa i Kristiania endda flere, men i Bergen under 25. Morgenbladet, der som nsevnt var en av landets mest udbredte aviser, havde i abonnenter, i ;3) Pavels oplyser at bladet i 1819 havde 70 abonnenter i Bergens stift. Patrouillen synes i de to aar den udkom i Drammen, kun at have havt omtr. 100 abonnenter; efterat den var flyttet til Kristiania, vokste abonnenttallet til 300.4) Magazin for Naturvidenskaberne havde i 1824 «kun lidet over» 100 abonnenter udenfor Krii) Berrum II, s ) A. Helland, Bergen II, s ) Morgenbladet 1894 nr. 1. 4) Patrouillen 1826, 2, s. 112 og 3, tillseg s. 47.

16 260 stiania.1) D'et medicinske tidsskrift Eyr havde efter eget opgivende i 1829 kun 121 abonnenter, Budstikken efter eget opgivende i abonnenter, foruden at Selskabet for Norges Vel abonnerede paa 150 eksemplarer til uddeling. Endelig oplyser tidsskriftet «den norske Nserings- og Politiven» i 1831 at det har 33 indenbys og 44 udenbys abonnenter. Mange av tidsskrifterne levede kun i nogle faa, enkelte kun i et eller to aar. Budget. Det vilde vsere av interesse at have sikre og n0iagtige opgaver for hvert aar over postvsesenets indtsegter, da derav kunde kastes lys over fremgangen eller tilbagegangen i brevskrivningen i landet. Men hverken de uddrag av statsregnskaberne som foreligger (trykt i Rigstidende) eller hovedindtaagts- og udgiftsb0gerne, hvorav disse uddrag er gjort, giver sikre oplysninger enten om postvaesenets mdteegter, udgifter eller overskud. Av forskjellige grunde. De store vekslinger fra aar til aar i indtsegterne som statsregnskaberne viser, kan neppe have sin grund i tilsvarende op- og nedgang i postintraderne, men maa ialfald delvis forklares ved at disse opgaver er grundet paa postmesternes aarlige indbetalinger til hovedkasserne og ikke giver udtryk for brevportoens aarlige indbringende. En anden grund er at poistbudgettet ikke er avfattet paa samme maade i alle aar, idet for enkelte aar en st0rre, for andre aar en mindre del av udgifterne er trukket fra i de opgaver over indtsegterne som leveres. Dertil kommer videre den uregelmaessighed i budgeteringen som var en f01ge av den gjaeld hvori postkassen eller rettere sagt statskassen kom til den svenske statskasse. Av denne gjseld, der, som tidligere nsevnt, ved udgangen av 1817 var omtr. 123,000 rd. sv, b. og som i mars 1821 var steget til 156,000 rd. eller omtr. 100,000 spd., skulde der efter kongens reskript til den svenske overpostdirektion av 25. juni 1818 betales 6 pet. aarlig rente fra Iste Jan Skm f01ge herav er der i postvsese^ nets udgifter, ialfald for aare :e , ogsaa indbefattet av- Regj. indst.-prot. 37 nr

i) Stort. ark. 1815* 16 pakke 40..2) CirkuL-erc av 30. Jan. 1813 (Schous forordn. XVI, s. 103).

i) Stort. ark. 1815* 16 pakke 40..2) CirkuL-erc av 30. Jan. 1813 (Schous forordn. XVI, s. 103). 210 flytning av den ene ugentlige post Kristiania Trondhjem fra Gudbrandsdalen til 0sterdalen, medens reprsesentanten fra 0sterdalen, gaardbruger Ilsaas, stillede sig kj01ig til sag-en,1) vistnok av frygt

Læs mere

!) PL 24. 11. 1804. 2) Berrum II, s. 212 f01g.») Berrum II, s. 237.

!) PL 24. 11. 1804. 2) Berrum II, s. 212 f01g.») Berrum II, s. 237. Postgang til udlandet. F0r krigen br0d ud i 1807, gik Norges postforbindelse med udlandet over Sverige. Hovedforbindelsen var ruten Fredrikshald Helsingborg Heiljsing0r -KJ0- benhavn. Paa denne rute gik

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

POST. Ref.-prot. 1818, 1, nr. 59.

POST. Ref.-prot. 1818, 1, nr. 59. POST Ordning. Ordningen av postvsesenet i Norge, saaledes som den var ved opteningen av foreningen med Danmark, var i sine hovedtrsek fastsat ved forordning ay 25. decbr. 1694 og sserlig ved forordning

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m.

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. 10. December 1828. Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. Cancell. p. 216. C.T. p. 969). Gr. Kongen har bragt i

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Boligforeninger Boligforhold Foreninger Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Private Beboelseshuse Salg og Afstaaelse af Grunde Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 636-1936) Originalt emne Ernæringskort Forskellige Næringsdrivende Næringsvæsen Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Uddrag fra byrådsmødet den 22. oktober

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Droske- og Kaperkørsel Foreninger Kørsel Regulativer, Reglementer m. m. Vedtægter, Regulativer, Instrukser o. lign. Vognmandsforeninger Indholdsfortegnelse 1)

Læs mere

') Dep.-tld.'1837, s. 19G og 200. 2) Norway (London 1834), s. 53. 3) Skrivelsc fra finansdept. av 16.7.1827.

') Dep.-tld.'1837, s. 19G og 200. 2) Norway (London 1834), s. 53. 3) Skrivelsc fra finansdept. av 16.7.1827. mai 1827 blev forbudet opheevet. Dog skulde det herefter som hidtil veere forbudt passagerer med dampskibene at tage med breve.3) Postgang inde-nlands, Der gik i 1814 post langs hele Nor- ') Dep.-tld.'1837,

Læs mere

Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes.

Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes. Veile Amthuss d 7/8 73 Ark No 19/1873. Indenrigsministeriet har under 5 d.m tilskrevet Amtet saaledes. Ved Forordningen af 18 Oktbr 1811 er der forsaavidt de i privat Eje overgaaede Kjøbstadjorder afhændes,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Ejendomme og Inventar Erhvervelse og Afstaaelse af Ejendomme Foreninger Forsørgelsesvæsen Forsørgelsesvæsen i Almindelighed Sundhedsvæsen Sundhedsvæsen i Almindelighed

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 117-1908)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 117-1908) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Brandredskaber Brandvæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. maj 1908 2) Byrådsmødet den 10. september 1908 3) Byrådsmødet den 8. oktober 1908 Uddrag fra

Læs mere

Af: Kvindernes Underkuelse Stuart Mill

Af: Kvindernes Underkuelse Stuart Mill 5. Saa min Hu mon stande Til en Ven, en kjæk, Som med mig vil blande Blod og ikke Blæk; Som ei troløs svigter, Høres Fjendeskraal; Trofast Broderforbund! Det er Danmarks Maal. 6. Kroner Lykken Enden, Har

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 376-1918) Originalt emne Boligforhold Boliglove (Huslejelove) Lejerforhold Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet den 10. oktober 1918

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 390-1910) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Biografteater Teater Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 20. oktober 1910 2) Byrådsmødet den 8. december 1910 Uddrag fra byrådsmødet den 20. oktober 1910 -

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 110-1922) Originalt emne Aarhus Sporveje Belysningsvæsen Elektricitetsafgift Kørsel Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 20. april 1922 2) Byrådsmødet den 15. maj 1922

Læs mere

Ark No 29/1878. Til Byraadet.

Ark No 29/1878. Til Byraadet. Ark No 29/1878 Til Byraadet. I Anledning af Lærer H. Jensens Skrivelse af 13 April (som hermed tilbagesendes) tillader vi os at foreslaa. 1) at de 2 Beboelsesleiligheder som H. Jensen og H. Jørgensen jo

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 10. oktober 1907 2) Byrådsmødet den 24. oktober 1907 Uddrag fra byrådsmødet den

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906) Originalt emne Hovedgaarden Marselisborg Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 27. september 1906 2) Byrådsmødet den 4. oktober 1906 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Katedralskolen Marselisborg Skole Regulativer, Reglementer m m Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Vedtægter Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen/Dispensationer fra Bygningslovgivningen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 9. november 1905 2) Byrådsmødet den 23. november 1905

Læs mere

Agronom Johnsens indberetning 1907

Agronom Johnsens indberetning 1907 Forts. fra forr. no. Agronom Johnsens indberetning 1907 (Amtstingsforh. 1908.) Omtrent overalt merket man, at foring saavel som melking sjelden ud førtes til bestemte tider. Arbeidstiden i fjøset blev

Læs mere

Ark No 8/1875. Til Veile Byraad. Jeg tillader mig ærbødigst at andrage det ærede Byraad om at maatte tilstaaes den ledige Post som Fattiginspektør

Ark No 8/1875. Til Veile Byraad. Jeg tillader mig ærbødigst at andrage det ærede Byraad om at maatte tilstaaes den ledige Post som Fattiginspektør Veile Byraad. Jeg tillader mig ærbødigst at andrage det ærede Byraad om at maatte tilstaaes den ledige Post som Fattiginspektør og Øeconom ved Veile Fattiggaard. Veile den 2 Mai 1875. ærbødigst L.M.Drohse

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Politibetjentes Lønforhold Rets- og Politivæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. december 1901 2) Byrådsmødet den 10. april 1902 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig.

Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. Menn. har i sig en Trang til Sandhed, til at vide, hvordan det egentlig forholder sig. En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må

Læs mere

Byrådssag 1871-52. Frederikshavn 16 Decbr. 1871

Byrådssag 1871-52. Frederikshavn 16 Decbr. 1871 Byrådssag 1871-52 Frederikshavn 16 Decbr. 1871 Foranlediget af en under 14 de ds. modtagen Skrivelse fra Byfogedcentoiret, hvori jeg opfordres til uopholdeligen at indbetale Communeskat for 3 die Qvt.

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright

Læs mere

Ark No 28/1874. Vejle Amt, 17 Oktober 1874.

Ark No 28/1874. Vejle Amt, 17 Oktober 1874. Ark No 28/1874 Vejle Amt, 17 Oktober 1874. Indenrigsministeriet har under 15 d.m. tilskrevet Amtet saaledes: Efter Modtagelsen af den af Amtet under 30. Juni d.a, hertil indsendte Skrivelse hvor Vejle

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 170-1917) Originalt emne Observatoriet Ole Rømer Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 31. maj 1917 2) Byrådsmødet den 14. juni 1917 3) Byrådsmødet den 21. juni 1917

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om

Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om Statsministeren (Stauning) i Studenterforeningen om "Tidens politiske Opgave". d. 8. marts 1941 Meget tyder på, at de fleste fremtrædende politikere troede på et tysk nederlag og en britisk 5 sejr til

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Byrådssag Transskriberet af Henry Ammitzbøll Oktober 2012

Byrådssag Transskriberet af Henry Ammitzbøll Oktober 2012 Byrådssag 1871-11 Undertegnede Skomager Obel giver sig herved den allerærbødigste Frihed at ansøge det ærede Byraad om gunstigst at eftergive mig den Skatterestance som jeg skylder for forrige Aar og hvorfor

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Skole- og Undervisningsvæsen Skoletandklinik Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 17. juni 1915 2) Byrådsmødet den 24. juni 1915 3) Byrådsmødet den 8. juli 1915

Læs mere

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger.

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Ark No 68/1885 Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Skoleudvalget tillader sig at indstille at de tildeles. 1 Skp. S. Hansens Søn - Lars Hansen

Læs mere

Byrådssag I Directionen for Frederikshavns og Omegns Sparekasse den 9 Septbr I. M. Berg W. Klitgaard Chr. Nielsen Ole Chr.

Byrådssag I Directionen for Frederikshavns og Omegns Sparekasse den 9 Septbr I. M. Berg W. Klitgaard Chr. Nielsen Ole Chr. Byrådssag 1873-31 I Overensstemmelse med Statutterne for Frederikshavns og Omegns Sparekasse, tillader man sig ærbødigst at anmode det ærede Byraad om behageligt at udnævne tvende af Byens Indvaanere til

Læs mere

Circulaire. Christiania, den 14 de Januar 1832. Fra Den Kongelige Norske Regjerings Finans-, Handels- og Told-Departement.

Circulaire. Christiania, den 14 de Januar 1832. Fra Den Kongelige Norske Regjerings Finans-, Handels- og Told-Departement. . Departementet skulde herved tjenstlig meddele, at Betalingen for Folkebladet bliver for Fremtiden, istedetfor som i Departementets Circulaire til Postcontoiret af 29 de September f.a. fastsat, at erlægge

Læs mere

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes.

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. Ark No 17/1873 Veile Amthuus d 30/4 73. Nrv. Indstr. og 2 Planer udlaant Justitsraad Schiødt 22/10 19 Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. I det med Amtets paategnede Erklæring

Læs mere

Ark No 35/1883. Til Vejle Byraad.

Ark No 35/1883. Til Vejle Byraad. Ark No 35/1883 Forsamlingen antager, at en Formueskat som Lovforslaget ikke kan? gjøre der??? udover den egentlige Indtægt som Beskatning efter I og C tillader. at det overlades til hver Kommunes Vedtægt

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929) Originalt emne Belysningsvæsen Elektricitetsafgift Uddrag fra byrådsmødet den 23. maj 1929 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 210-1929)

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK

DET KONGELIGE BIBLIOTEK DET KONGELIGE BIBLIOTEK 130021858839 * Til Erindring om J ohan W ilhelm Krause, født den 23de September 1803, død den 25de Marts 1889. #» > Naade og Fred fra Gud vor Fader og den Herre Jesus Kristus være

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 259-1908) Originalt emne Embedsmænd i Almindelighed Embedsmænd, Kommunale Uddrag fra byrådsmødet den 4. marts 1909 - side 4 Klik her for at åbne den oprindelige kilde

Læs mere

Ark No 39/1887. Til Byraadet i Vejle.

Ark No 39/1887. Til Byraadet i Vejle. Til Byraadet i Vejle. I Anledning af Avertissementet om de 2 ledige Fripladser ved Vejle Latin- og Realskole er der indkommet 7 Ansøgninger nemlig fra (24,85) Peter Bertelsen Søn af Værtshusholderinde

Læs mere

4. Søndag efter Hellig 3 Konger

4. Søndag efter Hellig 3 Konger En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse.

Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse. Lov Nr. 500 af 9. Oktober 1945 om Tilbagebetaling af Fortjeneste ved Erhvervsvirksomhed m. v. i tysk Interesse. Min. f. Handel, Industri og Søfart V. Fibiger. (Lov-Tid. A. 1945 af 12/10). 1. Bestemmelserne

Læs mere

Elisabeth Grundtvig: Nutidens sædelige Lighedskrav

Elisabeth Grundtvig: Nutidens sædelige Lighedskrav lforedraget "Nutidens sædelige Lighedskrav" bokkede Elisabeth Grundtvig op om "handskemorqlen", der krævede seksuel ofholdenhed for begge køn inden giftermå\. {. Elisabeth Grundtvig: Nutidens sædelige

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 52_5-1935)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 52_5-1935) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 52_5-1935) Originalt emne Undervisning og Drift Universitet Uddrag fra byrådsmødet den 5. september 1935 - side 8 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 52_5-1935)

Læs mere

Byrådssag fortsat

Byrådssag fortsat Byrådssag 1871-41 Byrådssag 1871-41 fortsat Byrådssag 1871-42 DEN KONGELIGE COMMISSARIUS VED JERNBANEANLÆG I JYLLAND. Randers, den 16 de October 1871. I Anledning af Byraadets behagelige Skrivelse af 13

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 285-1932)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 285-1932) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 285-1932) Originalt emne Administration og Bevillinger Arbejderforhold Arbejdsløshedsunderstøttelse Hjælpekassen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 19. juli 1932

Læs mere

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad

Navn G.Bierregaard S. Nichum. Til Veile Byraad Ark No 24/1876 Med Hensyn til at Skovfoged Smith til 1ste April d.a. skal fraflytte den ham hidtil overladte Tjenstebolig i Sønderskov, for at denne Bolig med tilliggende kan anvendes til Skole, blev det

Læs mere

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande:

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande: BKI nr 228 af 21/06/1933 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 63.D.31. Senere ændringer til forskriften BKI nr 8 af 27/01/1986 BKI

Læs mere

1878-17. Stempel: FREDERIKSHAVN KJØBSTAD OG HORNS d. 6 Juni 1878 HERRED.

1878-17. Stempel: FREDERIKSHAVN KJØBSTAD OG HORNS d. 6 Juni 1878 HERRED. 1878-17 Stempel: FREDERIKSHAVN KJØBSTAD OG HORNS d. 6 Juni 1878 HERRED. Da det bliver nødvendigt at foretage en Afhøring ad en Christian Christensen, som har boet her i Byen. Skal være født d. 5 April

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Arbejderforhold Arbejderforhold i Almindelighed Fagforeninger Foreninger Havnen Havnens Personale Lønninger Lønninger i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet

Læs mere

Lov om indfødsret 1893. Folketingets behandling.

Lov om indfødsret 1893. Folketingets behandling. Siden grundlovens vedtagelse i 1849 er indfødsret blevet tildelt ved lov. En gang årligt behandlede Rigsdagen de ansøgninger om indfødsret, der var indstillet af indenrigsministeriet. Af lovforslaget om

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 98-1915) Originalt emne Den kommunale Fortsættelsesskole Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Uddrag fra byrådsmødet den 27. maj

Læs mere

Ark No 18/1871 d: 7de Aug

Ark No 18/1871 d: 7de Aug Ark No 18/1871 d: 7de Aug. 1871. I Anledning af Byraadets Skr: af 1ste Januar tillader man sig at meddele. Forinden Sogneraadet kan indlade sig paa at betale det omskrevne Pengebeløb til Veile Skolevæsen

Læs mere

Instrux. for. samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ----------------------------------------------------------

Instrux. for. samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ---------------------------------------------------------- Instrux for samtlige til Praxis berettigede Jordemødre ---------------------------------------------------------- 1. Naar en Kvinde paa lovlig Maade har erholdt Lærebrev som Jordemoder og har aflagt den

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 917-1938)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 917-1938) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 917-1938) Originalt emne Sporvejene Trambusser Uddrag fra byrådsmødet den 9. marts 1939 - side 6 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 917-1938) Indstilling

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 654-1930) Originalt emne Aldersrente Aldersrenteboliger Uddrag fra byrådsmødet den 29. januar 1931 - side 1 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 654-1930)

Læs mere

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad

Ark No 37/1876. Til Veile Byraad Ifølge Skrivelse fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet af 12te var Reguleringssummen for efternævnte Embeder ansatte saaledes for Tidsrummet fra 1 April 1876 til 31 Marts 1886: Veile Borgerskole

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Skovene Skovrider, Skovfogeder, Skovarbejdere Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 11. september 1919 2) Byrådsmødet den 23. oktober 1919 3) Byrådsmødet den

Læs mere

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens Ark No 26/1880 Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens 17 19. 17 Ligningskommissionen bestaar af 9 Medlemmer. Den vælger selv sin Formand og Næstformand.

Læs mere

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her

en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her Faderen en mægtigste Mand i det Præstegjæld, hvorom her D skal fortælles, hed Thord Øveraas. Han stod en Dag i Præstens Kontor, høi og alvorlig; «jeg har faaet en Søn», sagde han, «og vil have ham over

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Revolverattentat i Thisted --o-- En hjemvendt Amerikaner forsøger at skyde Vognmand Harkjær.

Revolverattentat i Thisted --o-- En hjemvendt Amerikaner forsøger at skyde Vognmand Harkjær. Thisted Amts Tidende 15/5 1911 Revolverattentat i Thisted En hjemvendt Amerikaner forsøger at skyde Vognmand Harkjær. Med Toget ankom i Onsdags til Thisted en ca. 50Aarig Dansk-Amerikaner, Laurids Nørgaard

Læs mere

Lov om Ægteskabets Retsvirkninger, som senest ændret ved anordning nr. 398 af 20. april 2010

Lov om Ægteskabets Retsvirkninger, som senest ændret ved anordning nr. 398 af 20. april 2010 Nr. 56 18. mars 1925 Lov om Ægteskabets Retsvirkninger, som senest ændret ved anordning nr. 398 af 20. april 2010 Kapitel I. Almindelige Bestemmelser. Kapitel II. Om Formuen. Kapitel III. Om Gældsansvaret.

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 129-1908) Originalt emne Børn Børns erhvervsmæssige Arbejde Foreninger Handelsforeninger Politivedtægt Rets- og Politivæsen Uddrag fra byrådsmødet den 11. juni 1908 -

Læs mere

Ægteskabsbeviis /ghj

Ægteskabsbeviis /ghj 1878-23 Ægteskabsbeviis Aar 1871 Attenhundrede og en og halvfjerdsindstyve den 22 de to og tyvende September ægteviedes i Trinitatis Kirke her i Staden Ungkarl Skræddersvend Hans Peter Thomassen og Pigen

Læs mere

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Ruths Bog. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 505-1928) Originalt emne Ejendomme og Inventar Forskellige Næringsdrivende Kommunens Malerforretning Næringsvæsen Uddrag fra byrådsmødet den 10. januar 1929 - side 2

Læs mere

Ark.No.36/1889

Ark.No.36/1889 1889-036-001 Ark.No.36/1889 Christensen har løn 850 Udringning mindst 200 Pension af Staten 288 fast Indtægt 1338 Kr Ombæring af Auktionsregningerne besørges ogsaa af ham det giver vel en 50 Kr, saa hans

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 309-1914) Originalt emne Fodfolkskasernen Garnisonen Uddrag fra byrådsmødet den 12. november 1914 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 309-1914)

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Barakker Boligforhold Brandforsikring Byraadet Ejendomme og Inventar Ejendomme og Inventar i Almindelighed Forsikring Kommunale Beboelseshuse Taksation Udvalg

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen i Almindelighed Embedsmænd Laan Stadsarkitekt Udlaan og Anbringelse af Kommunens Midler Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 13.

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 383-1915) Originalt emne Kommunelæger Regulativer, Reglementer m m Sundhedsvæsen Vedtægter Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 30. marts 1916 2) Byrådsmødet den 30.

Læs mere

1873-11 a. Elling Tolne Sogneraad Den 22 Marts 1873 P. U. V. Ærbødigst. C. Alsing. 1873-11 a Bilag

1873-11 a. Elling Tolne Sogneraad Den 22 Marts 1873 P. U. V. Ærbødigst. C. Alsing. 1873-11 a Bilag 1873-11 a Byraadet i Frederikshavn Da det af medfølgende Politiforhør fremgaar, at Jørgen Jensen har havt fast Ophold i Frederikshavn fra 1 ste November 1848til 1 ste November 1856 og siden den Tid ikke

Læs mere

Circulaire. Christiania, den 14 Marts 1835. Fra Den Kongelige Norske Regjerings Finants= Handels og Told=Departement.

Circulaire. Christiania, den 14 Marts 1835. Fra Den Kongelige Norske Regjerings Finants= Handels og Told=Departement. I April Qvartal 1835 bliver den udenrigske, deels i Svensk Banco og deels i Danske Rigsbankpenge Sølv bestemte, Postporto at oppebære med Norske Penge efter følgende Cours, nemlig: 1 Rigsdaler Svensk Banco

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 205-1933)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 205-1933) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunehjælp Socialudvalg Socialvæsen Socialvæsen i Almindelighed, Socialloven Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 1. juni 1933 2) Byrådsmødet den 15. juni

Læs mere

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske

John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske Første opfordring til sabotage John Christmas Møller var i 1942 flygtet til London, hvorfra han fik lov at tale i den britiske radio BBC s udsendelser sendt til Danmark og på det danske sprog. Talen blev

Læs mere

Lov om Tilsynet med Fremmede og Reisende m. m. (Justitsministeriet). Nr. 32.

Lov om Tilsynet med Fremmede og Reisende m. m. (Justitsministeriet). Nr. 32. 15. Mai 1875. Lov om Tilsynet med Fremmede og Reisende m. m. (Justitsministeriet). Nr. 32. Vi Christian den 9de osv. G. v.: Rigsdagen har vedtaget og Vi ved Vort Samtykke stadfæstet følgende Lov: 1. Forpligtelsen

Læs mere

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte blive forelagt Lovgivningsmagten, da grundigt at tage Hensyn til, at en saadan Bane formentlig er aldeles unødvendig, da de Egne,

Læs mere

Ark No 4/1878. Til Det ærede Byraad i Vejle.

Ark No 4/1878. Til Det ærede Byraad i Vejle. Ark No 4/1878 Til Det ærede Byraad i Vejle. Da der længe har været paatænkt en Omordning af Fattigvæsenet for Byen navnlig med Hensyn til at afværge og forhindre at de paa Fattiggaarden værende Individer

Læs mere

Aar 1826 den 13. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig.

Aar 1826 den 13. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig. Aar 1826 den 1. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig. I Vedege 1 Aar 1826 den 28. December blev Skiftet efter afgangne Møller Niels

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 798-1919) Originalt emne Boligforhold Kommunale Beboelseshuse Uddrag fra byrådsmødet den 27. marts 1920 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 798-1919)

Læs mere

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Hakon Holm. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Kredse. Styrelsen nedsætter et snævrere Udvalg til at varetage Foreningens Tarv.

Kredse. Styrelsen nedsætter et snævrere Udvalg til at varetage Foreningens Tarv. Udvidet Højskolegjerning paa Askov Folkehøjskole. Medens det næppe for Øjeblikket vil lade sig gjøre at gjennemføre Grundtvigs Tanke om Højskolen i Soer, synes den Drøftelse af Sagen, der i Sommer har

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen i Almindelighed Stefanshjemmet Sundhedsvæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 24. januar 1929 2) Byrådsmødet den 7. februar 1929

Læs mere

St.Hans Hospital. Indbydelse til Concurrence

St.Hans Hospital. Indbydelse til Concurrence St.Hans Hospital Indbydelse til Concurrence Ved kgl. Resolution af 14 de Octbr. 1851.er det bestemt, at der ved almindelig Concurrence skal tilveiebringes Plan og Overslag til Bygningsanlæggene ved den

Læs mere