VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRIS- GARANTI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRIS- GARANTI"

Transkript

1 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 30. MAJ 2017 VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRIS- GARANTI 30. maj 2017 Varme 16/02921 RVN/MLD 1. RESUMÉ 1. Energitilsynet har i 2010 taget stilling til et forslag til en prismodel for distributionskunder fra Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (herefter VEKS). Prismodellen gik ud på, at VEKS skulle indgå en prisaftale med prisgaranti, hvor distributionskunder, der skifter fra naturgas til fjernvarmeforsyning, maksimalt skulle betale op til 90 % af udgiften ved opvarmning med naturgas. Tanken var, at prisgarantien skulle sikres via justering af de årlige afskrivninger af distributionsnettet, men hvis distributionsnettet ikke var afskrevet efter 25 år, var det VEKS forslag, at restafskrivninger kunne indregnes i transmissionstariffen. Energitilsynet fandt i sin tilkendegivelse af 29. november 2010 denne prismodel rimelig og i overensstemmelse med praksis for prisharmonisering og -differentiering. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 2. Gasprisen er imidlertid faldet meget, hvorfor VEKS er begyndt at indregne restafskrivninger løbende i stedet for først efter 25 år angiveligt som et lån fra transmissionskunder til distributionskunder. 3. NetVarme har ved brev af 22. februar 2016 gjort indsigelse mod VEKS prismodel for distributionskunder. NetVarme står for Netværk for Vestegnens Fjernvarmedistributionsselskaber. NetVarme finder, at forudsætningerne for Energitilsynets tilkendegivelse af 2010 er bristet. 4. Der er sket en lovændring i 2015, som vurderes at medføre, at tilkendegivelsen ikke kan opretholdes fremover, men bør ændres. Hvorvidt en tilkendegivelse kan tilbagekaldes og ændres beror på en afvejning mellem indrettelseshensyn hos VEKS og modstående hensyn i denne sag de offentlige interesser og forbrugerhensyn. Det vurderes, at Energitilsynets tilkendegivelse fortsat bør være gældende for VEKS eksisterende aftaler og delvist for nye aftaler i de eksisterende distributionsområder, hvor der er foretaget investeringer i distributionsnet. Tilkendegivelsen vil ikke være gældende for nye aftaler i nye distributionsområder. 5. Det vurderes, at en VEKS prismodel efter ændringen af lovgivningen i 2015 ikke vil kunne tillades fremover, fordi den medfører, at udækkede omkostninger fra den ene kundegruppe ved en prisdifferentiering ikke kan indregnes i en anden kundegruppes pris. Prisharmonisering må fremover alene foretages indenfor samme led i værdikæden og ikke på tværs af leddene i værdikæden, idet det vurderes at medføre en risiko for urimelig skævvridning og krydssubsidiering, hvis distributionskunder skulle betale samme pris som transmissionskunder, da der for et

2 Side 2/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI transmissionsselskab er betydeligt større anlægsomkostninger forbundet med forsyning af distributionskunder i forhold til transmissionskunder. 6. Varmeforsyningsvirksomheder bør være varsomme med at anvende prisaftaler, som indebærer en risiko for, at indtægterne ikke kan dække udgifterne. Langvarige prisgarantier kan bringe varmeforsyningsvirksomheder i økonomiske problemer og resultere i et tab for deres ejere.

3 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 3/48 2. TILKENDEGIVELSE 7. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende i forhold til eksisterende aftaler og nye aftaler i eksisterende distributionsområder, hvor der er foretaget væsentlige investeringer i kollektive varmeforsyningsanlæg, jf. 2 i lov om varmeforsyning: Energitilsynets tilkendegivelse af 29. november 2010 vil på grund af en afvejning mellem indrettelseshensyn hos VEKS og andre modstående hensyn fortsat være gældende i forhold til VEKS eksisterende aftaler, der er baseret på en prisdifferentiering med rabat. Udækkede distributionsomkostninger (restafskrivninger) som følge af eksisterende aftaler vil i overensstemmelse med tilkendegivelsen af 2010 kunne indregnes i transmissionstariffen i en periode på 20 år fra aftalens indgåelse op til den fordel, som distributionskunders tilslutning på sigt vil medføre for samtlige kunder, og maksimalt over en periode på 30 år fra anlæggets idriftsættelsestidspunkt. Tilsvarende gælder for nye aftaler i eksisterende distributionsområder, hvor der er foretaget væsentlige anlægsinvesteringer. I forhold til eventuelle restafskrivninger fra disse aftaler vil tilkendegivelsen af 2010 også fortsat være gældende, dog vil prisdifferentieringen med rabat, hvor de eventuelle restafskrivninger vil kunne indregnes i transmissionskundernes tariffer op til den fordel, som distributionskunders tilslutning vil medføre for samtlige kunder, i så fald alene kunne foretages i en mere begrænset periode på maksimalt 10 år fra aftalens indgåelse. Indregning af udækkede distributionsomkostninger (restafskrivninger) vil ikke kunne ske midlertidigt over en periode, hvorefter de bliver betalt tilbage med rente (som lån ). Det er, jf. ovenfor, muligt at indregne udækkede distributionsomkostninger i transmissionstariffen som prisdifferentiering, men det er ikke muligt, at distributionskunderne betaler dem tilbage til transmissionskunderne, da det forudsætter, at der i en længere periode opkræves en pris, der er højere end den omkostningsbestemte pris, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1, hvilket ikke er tilladt. Medmindre det omkostningsmæssigt kan begrundes som en prisdifferentiering, vil indregning af et beløb i den ene kundegruppes pris til at nedsætte en anden kundegruppes pris ikke være en nødvendig omkostning og dermed ikke være indregningsberettiget, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1 og 5. Energitilsynet har ikke kompetence til at behandle klager vedrørende civilretlige tvister, jf. elforsyningslovens 78, stk. 1, 2. pkt. 8. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering med fremadrettet virkning tilkendegivet følgende i forhold til nye aftaler i nye distributionsområder eller i eksisterende distributionsområder, hvor der ikke er foretaget væsentlige investeringer i kollektive varmeforsyningsanlæg, jf. 2 i lov om varmeforsyning:

4 Side 4/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI For så vidt angår VEKS valg om at prisdifferentiere mellem transmission og distribution gælder fremadrettet, at en prisdifferentiering skal være omkostningsbestemt, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 5. Et valg om at prisdifferentiere således, at distributionskunderne betaler særomkostninger til distribution vil medføre, at udækkede særomkostninger til distribution ikke kan indregnes i de fællesomkostninger, der udgør transmissionstariffen, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1 og 5. Omkostninger, der ikke er indregningsberettigede, kan heller ikke indregnes midlertidigt over en periode, hvorefter de bliver betalt tilbage med rente (som lån ), jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 1 og 5. Varmeforsyningslovens 20, stk. 5, tillader prisdifferentiering med mere fordelagtige vilkår ved tilslutning af nye kunder, forudsat at prisnedsættelsen sker i en begrænset periode. Det vurderes, at denne periode må være maksimalt 5 år, og at fordelene i alt ikke overstiger den besparelse, som udvidelsen af kundegrundlaget medfører for samtlige kunder. Det vurderes, at VEKS fremadrettet, i nye distributionsområder samt i eksisterende distributionsområder, hvor der ikke er foretaget væsentlige anlægsinvesteringer, vil kunne anvende denne form for prisdifferentiering med fordelagtige vilkår på den del af tariffen, som er fælles for samtlige kunder, dvs. via en rabat på transmissionstariffen. Varmeforsyningsvirksomheder har generelt mulighed for, men ikke pligt til at prisdifferentiere mellem kundegrupper, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 5. Hvis kundegrupperne ikke er i samme led i værdikæden, dvs. enten i transmissionsled eller i distributionsled, vil en prisharmonisering som udgangspunkt dog medføre urimelige prisvirkninger og dermed ikke være tilladt, jf. varmeforsyningslovens 21, stk Energitilsynet har endvidere bemyndiget Sekretariatet for Energitilsynet til: at indlede forhandlinger med VEKS med henblik på effektuering af tilkendegivelsen og, hvis dette ikke er muligt, at træffe afgørelse i overensstemmelse med tilkendegivelsen, jf. 39 i Energitilsynets forretningsorden, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4.

5 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 5/48 3. SAGSFREMSTILLING 3.1. INDLEDNING 10. NetVarme har ved brev af 22. februar 2016 gjort indsigelse mod prisdifferentiering i VEKS. NetVarme er en forkortelse for Netværk for Vestegnens Fjernvarmedistributionsselskaber. Følgende selskaber er medlemmer: Albertslund Forsyning, Greve Fjernvarme, Hvidovre Fjernvarme, Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a., Ishøj Varmeværk, Roskilde Forsyning, Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning, Solrød Fjernvarme a.m.b.a., Vallensbæk Fjernvarme NORD A.m.b.a., Vallensbæk Fjernvarme SYD A.m.b.a. 11. NetVarmes indsigelse vedrører sekretariatets vejledende udtalelse af 16. december 2015 (j.nr. 15/10653), som bygger på Energitilsynets tilkendegivelse af 29. november 2010 (j.nr. 4/ ) om forslag til prisdifferentiering med prisgaranti for kunder, der er konverteret fra naturgas til fjernvarme. Ved denne tilkendegivelse blev en prismodel, hvor VEKS distributionskunder i områderne Køge og Tranegilde kunne få en prisgaranti på fjernvarmeprisen i forhold til naturgasprisen, ikke vurderet urimelig. 12. I denne sag bliver alene behandlet spørgsmålet om, hvorvidt en varmeforsyningsvirksomhed, der prisdifferentierer mellem forskellige kundegrupper, kan indregne omkostninger, der ikke kan dækkes af den ene kundegruppes pris, i den anden kundegruppes pris. Desuden er der i sagens forløb opstået et spørgsmål om mulighed for at indregne omkostninger til at yde lån. 13. I afsnit 3.2 beskrives VEKS aktiviteter. Afsnit 3.3 indeholder en beskrivelse af den prismodel, som er behandlet i Energitilsynets tilkendegivelse og sekretariatets vejledende udtalelse. Afsnit 3.4. behandler NetVarmes indsigelse og i afsnit 3.5. er VEKS redegørelse for forholdende gengivet. VEKS redegørelse har givet NetVarme anledning til at komme med et supplerende indlæg, som gengives i afsnit 3.6. VEKS supplerende bemærkninger hertil fremgår af afsnit OM VEKS 14. VEKS er et interessentskab med 12 interessenter: Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Glostrup Kommune, Greve Kommune, Hvidovre Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Ishøj Kommune, Køge Kommune, Roskilde Kommune, Rødovre Kommune, Solrød Kommune og Vallensbæk Kommune. 15. VEKS forsyner efter oplysninger på deres hjemmeside 19 lokale fjernvarmedistributionsselskaber med varme på Vestegnen i hovedstadsområdet. De lokale fjernvarmedistributionsselskaber sælger varmen videre til private forbrugere, erhvervskunder og institutioner. VEKS blev i 1984 etableret for at kunne udnytte overskudsvarme dels fra kraftvarmeværker dels fra affaldsforbrænding og større industrivirksomheder. Desuden leverer VEKS i dag også til slutkunder via VEKS distributionsnet Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme.

6 Side 6/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI 16. VEKS aktiviteter fremgår af figur 1 nedenunder. VEKS som kommunalt ejet fællesskab forestilles af den inderste, mørkeblå cirkel. VEKS transmissionsaktiviteter ligger i den mellemste cirkel, som er klar blå. VEKS leverer til transmissionskunderne, dvs. fjernvarmedistributionsselskaberne, jf. pkt. 15. Disse transmissionskunder betaler en transmissionstarif, som består af puljeprisen (de variable omkostninger) og faste afgifter. Transmissionskunderne videredistribuerer varme til deres distributionskunder eller slutkunder i den yderste, lyseblå cirkel. VEKS har selv også distributionsaktiviteter, og er således, ligesom transmissionskunderne, aktiv i den lyseblå cirkel, hvor VEKS leverer direkte til slutkunder i Køge og Tranegilde. VEKS distributionskunder betaler transmissionstariffen samt to yderligere bidrag til distributionsomkostninger.

7 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 7/ VEKS har oplyst, at fjernvarmeprojektet i Køge er rettet mod konvertering af naturgaskunder, og at der ifølge projektbeskrivelsen som udgangspunkt kun tilsluttes kunder med et areal over 300 m 2. I september 2016 leveres der næsten udelukkende til boligselskaber, kommunale institutioner og erhvervskunder. 18. VEKS har oplyst, at baggrunden for VEKS påbegyndelse af distributionsaktiviteter har været, at daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard tilskrev samtlige kommunalbestyrelser i 2008/2009 med opfordring til, at kommunalbestyrelserne benyttede sig af varmeforsyningslovens muligheder for konvertering fra individuel naturgasforsyning til fjernvarme, da der i 2008 var påvist store samfunds-, selskabs- og brugerøkonomiske samt miljømæssige fordele ved en sådan konvertering VEKS PRISMODEL FOR DISTRIBUTIONSKUNDER 19. I 2009 påbegyndte VEKS en proces for fastlæggelsen af vilkårene for konvertering af naturgasforsynede varmeforbrugere til fjernvarme. I løbet af 2009 og 2010 foretog VEKS således en række beregninger af, hvordan konvertering af naturgaskunder ville påvirke brugerøkonomien for VEKS øvrige kunder, og hvilken økonomimodel baseret på rimelige økonomiske principper, der kunne sikre balancen mellem maksimal frivillig tilslutning fra kunder, der tidligere var individuelt naturgasforsynede, og at kundetilslutningen til stadighed var til fordel for samtlige VEKS transmissionskunder. På dette grundlag udviklede VEKS en tarif, som bl.a. medførte, at konverterede naturgaskunder kunne tilbydes en tarif baseret på gasprismodellen. Tariffen skulle være rent variabel. Prismodellen blev forelagt Energitilsynet. 20. Det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse af 29. november , at VEKS distributionstarif sammensættes af VEKS generelle tarif (transmissionstarif) tillagt to bidrag for distributionsomkostninger. Et bidrag, der dækker pumpeudgifter, varmetab, administration og reparationer vedrørende distribution, samt et bidrag, der dækker afskrivninger på og forrentning af anlægsinvesteringer i distribution. Distributionskunder, der konverterer fra naturgas til fjernvarme, får dog en prisgaranti, som transmissionstariffen tillagt de to bidrag ikke kan overstige. Der tilbydes disse kunder en fjernvarmetarif, som er fastsat som 90 % af det foregående års omkostninger ved at anvende naturgas. Tariffen reguleres hvert år i forhold til det foregående års naturgaspriser. 2 Desuden skulle disse kunder fritages for at betale tilslutningsbidrag (investeringsbidrag og stikledningsbidrag). VEKS har senere oplyst, at alle kunder i distributionsområderne tilbydes denne tarif, dvs. uanset om de konverterer fra naturgas, har haft en anden opvarmningsform eller der er tale om nybyggeri. 1 Energitilsynets tilkendegivelse er medtaget som bilag 3. 2 Der henvises til bilag 4.

8 Side 8/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI 21. Der henvises for en oversigt af tarifstrukturen for VEKS forskellige kundegrupper til figur 2 nedenunder. VEKS har transmissionskunder, der videredistribuerer varmen til deres distributionskunder eller slutkunderne. VEKS leverer dog også selv direkte til slutkunder i Køge og Tranegilde. Figuren viser igen VEKS ejere eller interessenter på venstre side. Desuden vises VEKS levering til transmissionskunderne under VEKS Transmission og VEKS direkte levering til slutkunder under VEKS Distribution på højre side. 22. På højre side i figur 2 ovenfor findes alle distributionskunder, som også kaldes slutkunder, der får varme fra VEKS, både VEKS egne distributionskunder og transmissionskundernes distributionskunder. Alle slutkunder betaler VEKS transmissionstarif. Slutkunderne i Køge og Tranegilde betaler denne tarif direkte til VEKS. De øvrige slutkunder betaler denne tarif via betaling til VEKS transmissionskunder. For alle slutkunder gælder, at nye kunder ikke betaler transmissionstariffens faste afgift. 23. Desuden betaler alle slutkunder omkostninger til distribution. VEKS slutkunder betaler disse omkostninger til VEKS i form af ovennævnte to bidrag for distribution. De øvrige slutkunder betaler for distribution til deres distributionsselskab, dvs. VEKS transmissionskunder. 24. VEKS har givet sine slutkunder i Køge og Tranegilde en prisgaranti, som pt. medfører, at ikke alle distributionsomkostninger kan dækkes af prisen. Efter Energitilsynets tilkendegivelse af 2010 og sekretariatets vejledende udtalelse af 2015 indregnes disse såkaldte restafskrivninger fra distributionsnet løbende i transmis-

9 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 9/48 sionstariffen. På denne måde betaler de øvrige slutkunder, der er tilsluttet VEKS transmissionskunder, også for distributionsomkostningerne i Køge og Tranegilde. Det gælder ikke omvendt. VEKS slutkunder betaler alene deres egne distributionsomkostninger op til prisgarantien og betaler således ikke distributionsomkostninger i andre områder. 25. I figur 3 nedenunder illustreres det, hvilke slutkunder, der får leveret deres varme hele vejen fra VEKS, og hvilke slutkunder, der får varmen indirekte, via et distributionsselskab. Det fremgår ligeledes af figuren, hvilke distributionsselskaber, der er en del af NetVarme, og hvilke andre distributionsselskaber, der i øvrigt forsynes af VEKS. FIGUR 3: VEKS TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSNET OG TILSLUTTEDE KUNDER 26. I figur 3 overfor bliver VEKS transmissionsnet illustreret af de fede linjer. VEKS transmissionskunder, som er distributionsselskaber, er tilsluttet VEKS transmissionsnet. Distributionsnettene tilsluttet transmissionsnettet illustreres af de

10 Side 10/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI tynde linjer, der går fra transmissionslinjen til de enkelte slutkunder. Slutkunder er illustreret som små tredimensionale kasser. I Køge og Tranegilde ejes distributionsnettet af VEKS og er der tale om direkte levering fra VEKS hele vejen til slutkunderne. 27. Energitilsynet tilkendegav den 29. november 2010, at VEKS model for prisdifferentiering og prisgaranti i henhold til varmeforsyningslovens 20, stk. 5, må betragtes som objektiv og ikke diskriminerende, hvis maksimalprisen inden for prisgarantien aldrig kan blive højere, end der er omkostningsdækning for. Desuden mente Energitilsynet, at det ikke kan betragtes som urimeligt i henhold til varmeforsyningslovens 21, stk. 4, at samtlige kunder helt eller delvist bidrager til betaling af anlægsomkostningerne i nye forsyningsområder, da tilslutningen af kunderne i de konverterede områder må betragtes som en fordel for samtlige kunder. Det kunne heller ikke betragtes som urimeligt at undlade at opkræve tilslutningsbidrag med den virkning, at samtlige kunder dækker omkostningerne hertil, idet antallet af bidragydere til deling af faste omkostninger øges ved tilslutning af nye kunder. 28. Oprindeligt skulle prisgarantien sikres via afskrivninger af distributionsnettene i Køge og Tranegilde. I år, hvor driftsunderdækningen var større, skulle der afskrives mindre, og i år med en mindre driftsunderdækning kunne der afskrives mere. Hvis der efter 25 år skulle være en restgæld, skulle VEKS øvrige (transmissions)kunder kunne være med til at betale restgælden via transmissionstariffen. Energitilsynet finder det ikke urimeligt, at VEKS transmission på denne måde skulle påføres en risiko for at komme til at bidrage til betaling af anlægsaktiverne i VEKS distribution, fordi anlægsomkostninger til distribution af VEKS ville kunne være pålagt samtlige kunder. 29. VEKS har efterfølgende ved brev af 6. november 2015 og på et møde mellem VEKS og sekretariatet den 2. december 2015 orienteret sekretariatet om, at VEKS er blevet opmærksom på, at det som 60-selskab ikke indenfor lånebekendtgørelsens rammer vil kunne håndtere løbende underdækning i fjernvarmeprojekterne i distributionsområderne. Desuden har særligt et betydeligt fald i gasprisen i perioden stærkt forringet økonomien i konverteringsprojekterne. I lyset af disse nye udviklinger var der ifølge VEKS risiko for, at det vil blive nødvendigt, at driftsunderdækningen løbende skal indregnes i VEKS faste transmissionsafgift for at kunne sikre prisgarantien i de konverterede områder og for at forebygge, at restgælden efter 25 år vil blive for stor til afvikling indenfor afskrivningsreglernes maksimalperiode på 30 år. 30. I sin vejledende udtalelse af 16. december fandt sekretariatet, at en lavere pris eller prisgaranti skulle kunne begrundes i de besparelser, som tilslutning af distributionskunderne i de nye områderne skulle medføre for samtlige (transmissions)kunder. Desuden mente sekretariatet, at Energitilsynets tilkendegivelse af 29. november 2010 muliggjorde løbende indregning af driftsunderdækning som følge 3 Sekretariatets vejledende udtalelse er medtaget som bilag 5.

11 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 11/48 af den pris, som efter aftale gælder for de nye områder, i de eksisterende kunders priser op til et beløb, som svarer til den besparelse, som forsyning af de nye områder medfører for samtlige kunder NETVARMES INDSIGELSE 31. NetVarme repræsenterer distributionsselskaberne i de kommuner, der også er interessent i VEKS. Fire af NetVarmes distributionsselskaber er ejet af kommunen, de øvrige seks distributionsselskaber er forbrugerejede a.m.b.a. er (se figur 3 i pkt. 25). I indsigelsen af 22. februar 2016 anfører NetVarme, at det i sagen om prisdifferentiering med prisgaranti er blevet lagt til grund, at transmissionskunderne sparer på de faste omkostninger ved tilslutningen af distributionsområderne. NetVarme finder ikke, at VEKS tarif opfylder de krav, som Energitilsynet har stillet for prisdifferentieringen med prisgaranti, og mener derfor, at tariffen er ulovlig. 32. NetVarmes påstand er, at VEKS faste omkostninger er steget med over 60 %, fra t.kr. i 2012 til t.kr. i Gennemsnittet af de seneste 3 års varmesalg uden konverteringer udgør ifølge NetVarme 7.607,9 TJ og konverteringerne udgør 579,4 TJ, som giver i alt 8.187,3 TJ. I de områder, hvor VEKS særtarif er anmeldt (Ragnesminde, Køge og Tranegilde) er det forventede varmeaftag efter projektforslagene på TJ. Hvis man benytter de oplysninger, der er i VEKS regnskaber for 2012, 2013 og 2014 og budgetter for 2015 og 2016, sammenholder disse tal med projektforslagene fra områderne samt Brøndby Fjernvarmes regnskab for Ragnesminde, så kommer man ifølge NetVarme frem til, at det er sandsynligt, at VEKS særtarif vil koste transmissionskunderne samlet mio. kr. over projektperioden. 33. NetVarme anfører på denne baggrund: Konklusionen må være, at VEKS tarif ikke opfylder de krav, som tilsynet har stillet i den vejledende udtalelse, og at den derfor er ulovlig. Vi mener derfor at omkostninger i forbindelse med denne tarif, ikke kan pålægges transmissionskunderne, ligesom det heller ikke er lovligt at lade transmissionskunderne dække underskuddet på VEKS distributionskunder, idet det ikke er en nødvendig udgift for at kunne levere transmission. Vi mener ligeledes, at VEKS bør pålægges at udfærdige en redegørelse for, hvordan VEKS fordeler fællesomkostningerne. I øjeblikket dækkes dette 100 % af transmissionskunderne, hvilket vi ikke mener, er lovligt, jf. i øvrigt vores indsendte klage VEKS REDEGØRELSE INDLEDNING 34. Sekretariatet afholdt den 21. september 2016 et møde med VEKS bl.a. for at få mere indsigt i VEKS prisfastsættelse for distribution. Sekretariatet oplyste, at NetVarmes henvendelse havde givet anledning til at rejse en sag for at undersøge, om betingelserne for prisdifferentieringen i den konkrete sag er opfyldt, og om

12 Side 12/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI rimeligheden af prismodellen. Sekretariatet spurgte på mødet til priserne for transmissions- og distributionskunder, og om VEKS kunne redegøre for, at tilslutning af distributionsområderne er til fordel for samtlige kunder, som er en betingelse for prisdifferentiering med prisgaranti. 35. Af referatet fra mødet fremgår bl.a. følgende: I øvrigt kan det bemærkes, at sekretariatet vurderer, at en eventuel praksisændring alene vil kunne ske fremadrettet og ikke vil kunne berøre de allerede indgåede prisaftaler, såfremt VEKS har handlet i overensstemmelse med Energitilsynets tilkendegivelse og de retningslinjer, der er angivet heri. [ ] Endvidere oplyste sekretariatet, at kriteriet om, at prisdifferentiering skal være til fordel for samtlige kunder, må ses over en årrække, ud fra en betragtning om, at nye kunder på sigt vil bidrage positivt til anlæggets samlede økonomi. 36. VEKS har på mødet og ved brev af 9. november 2016 redegjort for forholdende TARIFERING INDENFOR KØGE FJERNVARME OG TRANEGILDE FJERNVARME 37. Indledningsvis anfører VEKS, at VEKS har berettigede forventninger angående den nuværende tariferingsmodel: NetVarmes indsigelser er desuden fremsat til trods for, at der er tale om en tariferingsmodel, der gentagne gange er anerkendt af Energitilsynet, og som VEKS derfor har tiltro til fortsat står ved magt. VEKS har i sagens natur baseret økonomien og de privatretlige leveringsaftaler i Køge og Tranegilde Fjernvarme på denne tariferingsmodel, som er en nødvendig forudsætning for at opnå frivillig tilslutning til konvertering fra naturgas til fjernvarme, hvorfor tariferingsmodellen ikke uden videre kan ændres. 38. VEKS oplyser desuden, at tariferingen af de naturgaskonverterede kunder indenfor Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme skal dække følgende bidrag: Bidrag 1: VEKS Transmissions puljepris Bidrag 2: Pumpe udgifter, varmetab, administration og reparationer vedrørende VEKS Distribution Bidrag 3: Afskrivninger på og forrentning af anlægsinvesteringer i VEKS Distribution 39. VEKS finder ikke, at der er tale om prisharmonisering: Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme er således kunder i VEKS Transmission på fuldstændig lige fod med alle VEKS Transmissions øvrige kunder, og de ny-

13 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 13/48 tilsluttede områder får således ingen prisfordele på transmissionsvarmen, foruden det forhold, at der ikke skal betales fast afgift de første 5 år, nøjagtig som alle andre nytilsluttede kunder, der tilsluttes uanset om de konverteres fra naturgas eller ej VEKS DISTRIBUTIONS POSITIVE BIDRAG TIL VEKS TRANSMISSION 40. VEKS anfører, at tilslutning af kunderne i VEKS Distribution er en fordel for samtlige kunder: Køge Fjernvarme forventes at bidrage med minimum kr. 320 mio. til VEKS Transmission over projektets afskrivningsperiode. Tranegilde Fjernvarme forventes at bidrage med minimum kr. 115 mio. til VEKS Transmission over projektets afskrivningsperiode. Selv hvis naturgasprisen udvikler sig yderligere i negativ retning, vil tariferingen af Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme ikke resultere i en netto negativ indvirkning på omkostningerne i VEKS Transmission, og yderligere prisfald vil ej heller medføre, at VEKS Transmission skal bidrage til afskrivningerne i Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme. Den eneste grund til, at VEKS Transmission evt. vil skulle bidrage til afskrivningerne i Køge Fjernvarme eller Tranegilde Fjernvarme, vil være hvis eksempelvis lovgivning, politiske forhold eller lignende forhindrer at Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme betaler de fulde afskrivninger. Selv hvis VEKS Transmission, skal bidrage til afskrivningerne i Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme, hvilket ikke forventes at være nødvendigt, er det i høj grad forventeligt, at projekterne netto vil bidrage positivt til VEKS Transmission og dermed det samlede VEKS fællesskab over projekternes afskrivningsperiode. 41. Det positive bidrag findes ifølge VEKS ved at se på størrelsen af marginale omkostninger forbundet med tilslutningen af nye kunder og hvorvidt VEKS Transmission bidrager til afskrivningerne på anlægsinvesteringer i VEKS Distribution. VEKS oplyser følgende om beregningerne for de marginale omkostninger 4 : Beregningerne viste, at når en ny kunde konverteres fra naturgas og tilsluttes fjernvarme, udgør de marginale omkostninger for VEKS Transmission ved kundetilslutningen faste afgift ca. 40 % af afgiften, mens de resterende 60 % kunne medgå til nedsættelse af de øvrige kunders faste afgift, jf. bilag B, og således resultere i et netto positivt bidrag til VEKS Transmission. Der forventes en faldende tendens på de marginale omkostninger fremadrettet, således at 40 % er et konservativt maksimum for, hvordan de faste omkostninger påvirkes af nytilslutninger. 42. VEKS har ved brev af 21. februar 2017 oplyst, at der i 2016 er foretaget opdaterede beregninger af de marginale omkostninger ved nytilslutninger, og disse beregninger viser fortsat, at de marginale omkostninger efter et konservativt estimat udgør 40 %. 4 Det i citatet nævnte bilag B er vedhæftet denne tilkendegivelse som bilag 6.

14 Side 14/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI 43. Desuden har VEKS den 21. februar 2017 supplerende oplyst, at de beregnede bidrag fra Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme til VEKS Transmission på 320 mio. kr. henholdsvis 115 mio. kr. er beregnet som det faktiske, reelle bidrag, således at det forhold, at der ikke betales fast bidrag i 5 år, er indregnet. Det forhold, at distributionskunderne i Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme ikke har betalt tilslutningsafgift påvirker ikke økonomien i VEKS Transmission. Omkostningen er lagt ind i afskrivningsgrundlagene for VEKS Distribution, og betales således som udgangspunkt kun af distributionskunderne. 44. Ved beregning af fordelen ved tilslutning på henholdsvis 320 mio. kr. for Køge Fjernvarme og 115 mio. kr. for Tranegilde Fjernvarme er der taget udgangspunkt i en projektperiode på 30 år. Prisgarantiens periode for kunder i VEKS Distribution er 20 år. VEKS oplyser, at der er en til vished grænsende sandsynlighed for, at tilslutningen fortsat vil være til fordel 5 : Prisen for naturgas skal således falde til et lavere niveau end ca. 1 kr./m3 ekskl. moms og afgifter i 2016 og derefter udvikle sig ud fra dette niveau, for at VEKS Transmission vil blive påvirket negativt af Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme. 45. Med hensyn til finansiering af anlægsinvesteringer i distributionsområderne oplyser VEKS, at der er en driftsunderdækning: Eftersom varmeprisen i Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme er bundet op på naturgasprisen, og at naturgasprisen er faldet ganske væsentligt i de seneste år, har det ikke været muligt at dække afskrivningerne indenfor VEKS Distribution i de senere år, hvilket har resulteret i en driftsunderdækning. Dertil kommer, at Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme har været i en opbygningsfase, hvilket betyder at VEKS Distribution har haft store omkostninger og lave indtægter, frem til kundegrundlaget er fuldt udbygget. Det er fuldstændig normalt og i øvrigt forudsat i varmeforsyningslovens 20, stk. 1 at der i en opbygningsfase vil være visse driftsunderskud, blot økonomien samlet hviler i sig selv over projektets levetid. 46. Driftsunderdækningen indregnes løbende i varmeprisen for VEKS Transmission, men der er tale om et lån: Med andre ord er der tale om et lån fra VEKS Transmission til VEKS Distribution, dvs. at hver gang der indregnes et beløb fra VEKS Distribution i priserne for VEKS Transmission, regnskabsføres et tilgodehavende i VEKS Transmission og et gældsbeløb i VEKS Distribution. 5 Gasprisen er i dag 1,33 kr./m3. Se også pkt. 108.

15 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 15/48 Der er tale om et lån, som er optaget på armslængde vilkår, idet VEKS Transmissions tilgodehavende ligeledes forrentes med en lånerente svarende til den rente, VEKS har på sin cash pool konto i Danske Bank. 47. Ved brev af 21. februar 2017 har VEKS supplerende oplyst, at de lån, som VEKS Distribution optager i VEKS Transmission, alene omfatter midlertidig dækning af driftsresultatet i Distribution. 48. Indregning af driftsunderdækningen i VEKS Transmission medfører pt., at delelementet puljeprisen i transmissonstariffen stiger, hvilket VEKS udtrykker som en negativ prisvirkning på puljeprisen : Indregningen af driftsunderdækninger fra Køge Fjernvarme i varmepriserne for VEKS Transmission resulterer i en negativ påvirkning på puljeprisen i VEKS Transmission med ca. 1 kr./gj frem til 2035 (løbende priser). Dette beløb forventes dog at blive fuldt ud tilbagebetalt til VEKS Transmission efter ophøret af prisgarantierne, således at Køge Fjernvarme på dette tidspunkt vil påvirke varmepriserne i VEKS Transmission tilsvarende positivt. Indregningen af driftsunderdækninger fra Tranegilde Fjernvarme i varmepriserne for VEKS Transmission resulterer i en negativ påvirkning på puljeprisen i VEKS Transmission med ca. 0,3 kr./gj frem til 2035 (løbende priser). Dette beløb forventes dog at blive fuldt ud tilbagebetalt til VEKS Transmission efter ophøret af prisgarantierne, således at Tranegilde Fjernvarme på dette tidspunkt vil påvirke varmepriserne i VEKS Transmission tilsvarende positivt. 49. Med udgangspunkt i de nuværende prognoser forventer VEKS ikke, at VEKS Transmission endeligt skal afholde omkostninger til afskrivningerne på distributionsanlæggene, men det udelukkes ikke: Hvorvidt VEKS Transmission skal bidrage til Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarmes afskrivninger afhænger i sidste ende af størrelsen af underdækningen forbundet med prisgarantierne, lovgivning, retspraksis og politiske forhold på tidspunktet for prisgarantiernes udløb. Hvis det således ikke er muligt at kræve de fulde afskrivninger dækket af Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme grundet ydre forhold, kan VEKS Transmission bidrage til afskrivningerne, som forudsat i Energitilsynets tilkendegivelse fra VEKS har udarbejdet en handlingsplan med forskellige muligheder for at regulere økonomien i distributionsprojekterne, hvis det bliver nødvendigt: Afkortning af prisgarantier for fremtidige varmekunder, dog således at der fortsat skabes incitament til konvertering til fjernvarme Indførelse af tilslutningsbidrag og byggemodningsbidrag for nybyggeri, der er omfattet af tilslutningspligt Evt. opfordring til kommunerne til at indføre tilslutnings- og forblivelsespligt

16 Side 16/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Evt. bidrag fra VEKS Transmission til distributionsområdernes afskrivninger, dog således at tilslutningen af de nye kunder til stadighed vil være til fordel for samtlige kunder KONSEKVENSERNE FOR EN ÆNDRING AF ENERGITILSYNETS TILKENDEGI- VELSER FRA 2010 ELLER VEKS finder ikke, at allerede givne prisgarantier kan tilsidesættes: Når man har fået godkendt en prismodel af Energitilsynet, og har udrullet denne ved indgåelse af bindende aftaler, må man kunne stole på, at modellen kan opretholdes. Dette uanset om de oprindelige økonomiske principper måtte ændre sig NETVARMES OPGØRELSE AF OMKOSTNINGEN FOR DE ØVRIGE KUNDER 52. VEKS anfører, at NetVarmes forudsætninger for opgørelse af omkostningen for de øvrige kunder ikke er korrekt. For det første tager NetVarme ikke hensyn til de øgede indtægter fra salg af varme, som de øgede kundetilslutninger medfører: Som anført ovenfor går 40 % af nytilsluttede kunders faste afgift til VEKS Transmission til dækning af marginale omkostninger, navnlig til leje af spids- og reservelastkapacitet og øget drift og vedligehold. [ ] Det vil altså helt naturligt medføre visse marginale omkostninger på den faste afgift, når der tilsluttes nye kunder i et selskab som VEKS. At der medgår visse omkostninger til tilslutningen af nye kunder medfører imidlertid under ingen omstændigheder, at de ikke bidrager positivt til brugerøkonomien for de øvrige kunder. Som nævnt viser VEKS beregninger netop, at 60 % af den faste afgift for de nytilsluttede kunder medgår til forbedring af brugerøkonomien for de øvrige kunder. 53. For det andet tager NetVarme ikke højde for andre forhold, der kan føre til stigninger i den faste afgift: Investeringerne i Køge Kraftvarmeværk og transmissionsledningen til Køge kan derfor ikke anses som investeringer, der kan henføres til tilslutningen af Køge Fjernvarme eller Tranegilde Fjernvarme, men derimod er det investeringer, der kommer VEKS Transmission til gode, herunder Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme, som er almindelige kunder i VEKS Transmission. Endelig er der sket stigninger i VEKS faste afgift, som slet intet har med de nye distributionsområder at gøre, eksempelvis konverteringen af Avedøreværket til at køre med biomasse og levetidsforlængelsen af værkets blok 1. Dette skulle gøres uanset om der var blevet tilsluttet nye kunder.

17 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 17/ Endeligt bemærker VEKS, at Ragnesminde ikke er ejet af VEKS, men af Brøndby Fjernvarme a.m.b.a.: Ragnesminde er således fuldstændig irrelevant for vurderingen af nærværende sag, og kan ikke medregnes i NetVarmes opgørelse NETVARMES SUPPLEREDE BEMÆRKNINGER TIL INDSIGELSEN ENERGITLSYNETS FORUDSÆTNINGER I DEN VEJLEDENDE UDTALELSE 55. NetVarme fastholder, at forudsætningerne for prisgarantien ikke er overholdt: En af de væsentligste forudsætninger for tilsynets vejledende udtalelse vedrørende praksis er, at prisgarantiordningen og tilslutningen af nye kunder er til fordel for alle transmissionskunder. I 2010 var det forudsat, at der ved projektafslutningen skulle være tilsluttet ca. 900 kunder med et varmeaftag på ca MWh. Indtil dato er 130 kunder tilsluttet med et varmeaftag på MWh. Samtidig er projektøkonomien steget fra ca. 650 mio. kr. til 920 mio.kr.. Med den gældende garantiordning kan VEKS ikke overholde afskrivningsperioden på 30 år. Den er nu estimeret til mere end 40 år. [ ] Vores standpunkt er, at det er VEKS, der har ansvaret for, at forudsætningerne for projektforslaget samt prisgarantien overholdes. Og det gør de ikke TARIFFERINGEN SOM FORDEL 56. NetVarme finder, at det må stå enhver klart, at prisgarantiordningen har afledte negative økonomiske konsekvenser over for VEKS: VEKS påstår, at Køge Fjernvarme og Tranegilde samlet bidrager positivt til VEKS transmission. Når VEKS samtidig argumenterer for, at der skal være økonomiske lånetransaktioner mellem VEKS transmission og VEKS distribution for de nævnte distributionsområder for at få økonomien til at hænge sammen, så er det vanskeligt at vinde forståelse for påstanden. 57. NetVarme bruger Ragnesminde, som er overdraget fra VEKS til Brøndby Fjernvarme a.m.b.a., som eksempel på, at VEKS model medfører, at der opbygges et større underskud end afskrivningerne: Ragnesminde er projekteret i 2010 efter de principper, som VEKS efterfølgende har benyttet i Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme.

18 Side 18/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI [ ], hvilket giver Ragnesminde et underskud på tkr. eller et underskud, der er større end afskrivningerne. Derfor vil der ikke i fremtiden være råd til afdrag på lånene til investeringen i Ragnesminde. 58. NetVarme finder desuden, at prismodellen giver risiko for, at den faste afgift ikke vil blive dækket over afskrivningsperioden, og at VEKS påstand om, at distributionsområderne vil bidrage positivt over projektets afskrivningsperiode, dermed er for optimistisk: Da der hverken er tilslutnings- eller byggemodningsbidrag i projektet, hviler den optimistiske budgettering på en 100 % variabel afgift, der samtidig skal dække det faste afgiftsgrundlag. Det giver sig selv, at der ved en sådan afgiftsfastsættelse med en kombination af prisgaranti er risiko for, at den faste afgift ikke vil blive dækket over afskrivningsperioden på 30 år. 59. Med hensyn til det interne lånearrangement, som VEKS beskriver i sin redegørelse, finder NetVarme, at et sådant lånearrangement ikke kan gennemføres uden kundernes accept: Her er der tale om en lånevirksomhed fra en del af VEKS til en anden del fra transmissionsdelen til distributionsdelen. Samtidig tilkendegives det, at lånet optages på armslængde vilkår. [ ] I VEKS tilfælde betyder armslængde, at selskabet selv kan fastsætte lånebetingelserne, herunder rentevilkårene, og at armslængde kan sikre VEKS et håndfast greb om vilkårene for begge dele af VEKS virksomhed. [ ] NetVarme er af den opfattelse, at et sådant lånearrangement ikke kan gennemføres uden kundernes accept af udlån af deres midler, der bidrager til øget likviditet i VEKS distributionsaktiviteter, men som skulle have været tilbagebetalt til kunderne, at forrentningen skal fastsættes på markedsvilkår, og at der i VEKS budgetter skal tages højde for dette. 60. NetVarme påpeger endeligt, at hverken Køge Fjernvarme eller Tranegilde bidrager til betaling af fast afgift, hvilket fører til en forskelsbehandling af kunder: I de andre distributionsselskaber betales der for både ledningstab, afdrag på lån og andre udgifter i relation til fjernvarmeudbygningen, hvor VEKS har fastsat en 5-årig fritagelse for fastafgiften.

19 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 19/48 Der er således tale om en klar forskelsbehandling af VEKS kunder, hvor de andre distributionskunder ved fordelingen af den samlede fastafgift samtidig er bidragsydere til ledningstab m.m. i de nævnte nye områder i Køge og Tranegilde HANDLEPLANEN 61. VEKS har fremsat 4 punkter i en handleplan. NetVarme påpeger, at de nævnte handlemuligheder enten kræver beslutning i kommune eller hviler på uforpligtende handlemuligheder, hvor andre skal handle eller betale: Der er intet nævnt om indskud fra VEKS ejere, optimeret projektstyring eller økonomiske besparelser i VEKS, hvilket formentlig kunne opveje underskuddet TRANSMISSIONSKUNDERNES AFTALEMÆSSIGE RETTIGHEDER 62. NetVarme finder, at de med transmissionskunderne indgående aftaler medfører, at indtægterne (provenuet) fra de nye distributionsområder fratrækkes VEKS omkostninger før fordeling af de faste afgifter over transmissionskunderne: Alle transmissionskunder i det hidtidige VEKS-system, det vil sige uden de nye distributionsområder i VEKS, har indgået aftale med VEKS, hvor følgende fremgår: Aftager betaler en fast afgift til dækning af VEKS faste omkostninger. Såfremt der tilkommer aftagere som ikke er medregnet grundlaget (jf. bilag 2), og som kræver, at VEKS foretager yderligere investeringer (jf. dog bilag 10), skal deres faste afgift enten medtages i fordelingsnøglen, som derved ændres, såfremt der herom kan opnås enighed med alle aftagere, eller der skal afregnes på en anden måde og provenuet fratrækkes VEKS omkostninger før fordelingen. [ ] Det betyder, at VEKS ikke via ensidigt fremstillede fordelingsnøgle (bilag 7) kan anvende midler fra de hidtidige transmissionskunder til at dække underskud på de nye distributionsområder i VEKS, og der vil ikke kunne optages nye afgiftsfritagende kunder i fordelingsnøglen, medmindre der er enighed herom. Der skulle i så fald være indgået en aftale med alle aftagere om dette, hvilket ikke er tilfældet KOMMENTAR TIL VEKS PÅSTAND OM BILLIGERE VARMEKØB FRA KVV 63. NetVarme kommenterer VEKS påstand om at Køge Kraftvarmeværk (KVV) er en god forretning for de kunder i VEKS-systemet, som var kunder, før KVV og Køge Fjernvarme blev tilsluttet: VEKS nævner i svaret, at det er blevet dyrere for Køge Fjernvarme end planlagt, fordi selskabet er blevet en del af VEKS. Det er ikke rigtigt, idet den primære årsag er, at det er blevet dyrere end planlagt, og at prisen fra KVV ikke er de forudsatte ca. kr./gj 60 men et væsentligt højre beløb, se ovenstående. Endvidere ville et

20 Side 20/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI selvstændigt Køge Fjernvarme selv have skullet bære underskuddet fra KVV i perioden frem til den fulde udbygning af Køge Fjernvarme. Dette havde betydet, at priserne i Køge Fjernvarme havde ligget på niveauet med priserne fra barmarksværkerne. Nu et dette underskud blevet delt på de gamle kunder VEKS SUPPLERENDE BEMÆRKNINGER 64. VEKS har ved brev af 21. februar 2017 afgivet supplerende bemærkninger, bl.a. om det anvendte talmateriale, som gengives her PROJEKTFORUDSÆTNINGER 65. VEKS oplyser, at det er korrekt, at det i projektforslaget for Køge Fjernvarme var en forudsætning, at der skal være tilsluttet i alt 900 kunder med et samlet forbrug på 207 GWh i 2025: Det var således i projektforslaget forudsat, at der på nuværende tidspunkt skulle vær tilsluttet ca. 200 kunder med et samlet varmeforbrug på ca. 100 GWh. Der var pr. 31. december 2016 tilsluttet 224 kunder til Køge Fjernvarme med et forbrug på ca. 67 GWh. Det bemærkes dog, at ikke alle kunder har været tilsluttet hele 2016, hvorfor varmeaftaget ikke afspejler det fremtidige årsforbrug fra kunderne. Årsforbruget fra de tilsluttede 224 kunder er således større end de anførte 67 GWh. Der er således ikke tale om, at tilslutningstakten på projektet er væsentligt ændret i forhold til projektforslaget. [ ] Beregningerne viser under disse forudsætninger om tilslutningstakten, at tilslutningen af kunderne i Køge Fjernvarme er en fordel for samtlige kunder, jf. i det hele VEKS indlæg af 9. november ANALYSEMETODE FOR ØKONOMISKE PROGNOSER 66. VEKS anfører, at NetVarmes prognoser baseret på en bagudrettet analyse af Ragnesmindes økonomi ikke vil bibringe de økonomiske prognoser et retvisende billede, da der ikke er taget hensyn til den fremtidige udvikling: VEKS har foretaget en nøje vurdering heraf, herunder ved at sammenholde forskellige analyser af forventningerne til naturgasprisen. De sammenholdte analyser er Deloittes Price Forecast june 2016, EICs analyse af naturgasprisen, Energistyrelsens analyse af naturgasprisen fra maj 2016 og Statistas analyse fra På baggrund heraf har man valgt at basere de økonomiske prognoser på Energistyrelsens fremskrivningstakter for prisen for en forbruger. Der er derfor tale om en fremskrivning baseret på rimelige økonomiske principper.

21 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 21/ LÅN MELLEM VEKS TRANSMISSION OG VEKS DISTRIBUTION 67. VEKS finder det ikke korrekt, når NetVarme anfører, at lån mellem VEKS Transmission og VEKS Distribution indikerer, at tilslutningen af Køge Fjernvarme og Tranegilde Fjernvarme ikke skulle være en fordel for samtlige kunder: At der på nuværende tidspunkt er lån mellem VEKS Transmission og VEKS Distribution er alene udtryk for, at der på nuværende tidspunkt ikke er den nødvendige likviditet i distributionsprojekterne, og således ikke, at distributionsprojekterne bidrager negativt til VEKS Transmission. Netop det forhold, at der er tale om et lån, understreger dette. 68. VEKS finder, at der med et lån fra Transmission til Distribution tages mest hensyn til Transmission, fordi alternativet vil være at indregne driftsunderdækningerne endeligt i transmissionskundernes priser: Finansieringen blev i efteråret 2015 forelagt Energitilsynets sekretariat, som godkendte, at finansieringsformen var i overensstemmelse med Energitilsynets tilkendegivelse fra Desuden er VEKS Transmissions finansiering af driftsunderdækninger i VEKS Distribution den metode, hvor VEKS Transmission påvirkes mindst af likviditeten i VEKS Distribution. Alternativet er således, at VEKS Transmission endeligt afholder driftsunderdækningerne i VEKS Distribution, som forudsat i Energitilsynets tilkendegivelse i FORDELING AF FAST AFGIFT 69. VEKS bemærker, at det er ens for alle nytilsluttede slutkunder, at der ikke skal betales fast afgift de første 5 år efter tilslutningen, hvorfor der ikke er tale om forskelsbehandling. 70. Med hensyn til NetVarmes henvisning til en aftale indgået mellem VEKS og transmissionskunderne, anfører VEKS, at det ligger uden for Energitilsynets kompetence at tage stilling til en sådan aftale og retsvirkningerne heraf.

22 Side 22/48 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI 4. RETSGRUNDLAG 71. Retsgrundlaget fremgår af bilag HØRING 72. Et udkast til tilkendegivelse er sendt i høring den 3. marts 2017 til sagens parter: VEKS, NetVarme og VEKS øvrige transmissionskunder, med frist for afgivelse af bemærkninger den 17. marts Desuden er Dansk Energi, Dansk Fjernvarme og Dansk Industri orienteret om høringen. NetVarme, Dansk Energi og Dansk Industri har den 17. marts 2017 afgivet høringssvar. VEKS har efter anmodning fået udsat fristen og afgivet høringssvar den 31. marts Ved mail af 30. marts 2017 har NetVarme oplyst, at Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. har tilsluttet sig NetVarmes indsigelse og høringssvar. 74. NetVarme har desuden ved mail af 11. april 2017 fremsendt et kontrahøringssvar. 75. Der henvises til bilag 7, som indeholder en gengivelse af de indkomne høringssvar samt sekretariatets bemærkninger hertil. De fulde høringssvar findes i bilag 8-13.

23 ENERGITILSYNET VEKS PRISDIFFERENTIERING MED PRISGARANTI Side 23/48 6. BEGRUNDELSE 6.1. INDLEDNING 76. I dette afsnit beskriver sekretariatet først i afsnit 6.2 den gældende praksis om prisdifferentiering. I afsnit 6.3. gives en nærmere definition af prisharmonisering og prisdifferentiering. Af afsnit 6.4 fremgår praksis om prisaftaler og afvikling af over- eller underdækning. I afsnit 6.5 beskrives VEKS prisfastsættelse overfor de forskellige kundegrupper. Afsnit 6.6 indeholder sagens spørgsmål. I afsnit 6.7 vurderes sagens spørgsmål. Afsnit 6.8 indeholder konklusionen GÆLDENDE REGLER OG PRAKSIS OM PRISDIFFERENTIERING 77. Varmeforsyningslovens 20, stk. 1, indebærer som udgangspunkt et samtidighedsprincip, som betyder, at det er brugerne af de pågældende anlæg, der skal bære omkostningerne ved anlæggets etablering og drift. Bestemmelsen tillader dog fremføring af underskud fra tidligere perioder opstået i forbindelse med etablering og væsentlig udbygning af forsyningssystemerne (retsgrundlagets pkt. 7 og 11, bilag 1), som kan betragtes som en afvigelse fra samtidighedsprincippet (retsgrundlagets pkt. 26 og 27, bilag 1). 78. Varmeforsyningslovens 20, stk. 5, tillader desuden, at virksomheder kan fastsætte forskellige priser til enkelte forbrugere, grupper af forbrugere og geografiske områder (retsgrundlagets pkt. 20, bilag 1). Det kan ligeledes betragtes som en afvigelse fra samtidighedsprincippet, hvis der sker prisharmonisering af to forskellige geografiske områder, der ikke er fysisk forbundet med hinanden og derfor har deres eget forsyningsanlæg. Hvis disse områder prismæssigt set sammenlægges betyder det, at også andre end anlæggets brugere betaler for anlægget (se f.eks. Energitilsynets overvejelser vedrørende samtidighedsprincippet i retsgrundlagets pkt. 27, bilag 1). 79. Da prisdifferentiering blev muliggjort ved lov nr. 308 af 9. juni 1982, fremgik det af forarbejderne, at prisdifferentieringen forudsættes anvendt efter rimelige driftsøkonomiske principper (retsgrundlagets pkt. 21, bilag 1). Ved ændring af bestemmelsen ved lov nr. 451 af 31. maj 2000 blev det præciseret, at det er anlæggene, der har kompetencen til at differentiere priser, og at prisdifferentieringen forudsættes at ske efter objektive og ikke-diskriminerende kriterier (retsgrundlagets pkt. 22, bilag 1). 80. I den juridiske litteratur antages det, at der efter formuleringen af 20, stk. 5, må være en betydelig frihed til prisdifferentiering. Det antages dog samtidig hermed, at der i bestemmelsen ligger et vist krav om kostægte priser som en afspejling af nødvendige omkostninger (Varmeforsyningsloven med kommentarer, Pernille Aagaard og Bente Ole Gram Mortensen, Forlaget Thomson A/S, København 2003, s. 139). 81. Energitilsynet har fastsat en praksis om prisharmonisering og prisdifferentiering i relation til fusioner og opkøb (jf. tilkendegivelse af 15. december 2008, j.nr.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Emner 1. Kort om Energitilsynet hvem er vi? 2. Nye regler på varmeområdet 3. Nye afgørelser 4. Hvad kommer der

Læs mere

Notat nr. 1049. Vedr.: Vedtægtsændring Input til møde med Hvidovre Kommune den 18. oktober 2011.

Notat nr. 1049. Vedr.: Vedtægtsændring Input til møde med Hvidovre Kommune den 18. oktober 2011. Notat nr. 1049 Dato: 17. oktober 2011 Jour. nr.: 000.5.1 Ref.: LG/sn Vedr.: Vedtægtsændring Input til møde med Hvidovre Kommune den 18. oktober 2011. Formål Notatet opsummerer, hvorfor - samt under hvilke

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde 183 den 30. maj 2017

Referat Energitilsynsmøde 183 den 30. maj 2017 Referat Energitilsynsmøde 183 den 30. maj 2017 1/11 Dagsorden: 1. Inhabilitet på mødet 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for VEKS... 5 Investeringsoverblik

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022

REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022 REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for

Læs mere

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning til Billund Varmeværk. Nævnsformand, cand.

Læs mere

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a.

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. (Varmeforsyning) Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. Nævnsformand, cand. jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I 31. oktober 2017 Varme 17/10296 CAME/LIP/SSH 1. RESUMÉ 1. Blandt de varmevirksomheder,

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Energitilsynets rolle

Energitilsynets rolle Energitilsynet Energicenter Varme Energitilsynets rolle v/ Kamma Holm Jonassen, kontorchef Disposition Rollefordeling mellem Energistyrelsen og Energitilsynet Tilkendegivelse eller afgørelse Prisdifferentiering

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

I forlængelse af vores møde hos Glostrup Kommune 18. september 2018 sender vi hermed en opfølgning på sagen.

I forlængelse af vores møde hos Glostrup Kommune 18. september 2018 sender vi hermed en opfølgning på sagen. DLA Piper Denmark Advokatpartnerselskab Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlf. +45 33 34 00 00 Fax +45 33 34 00 01 CVR 35 20 93 52 denmark@dlapiper.com www.dlapiper.com Glostrup Kommune Att. tekniske direktør

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 2690 Karlslunde HNG Hovedstadsregionens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 Postboks 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Kontrakt Klage over

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 11. og 12. oktober 2017 Cathrine Mehlskov Emner Nyt fra Energitilsynet ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Ny regulering Nye forrentningsregler

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende:

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende: Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby UDKAST Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com J.nr. 011286-0012 ano/jhp Sekretær Jette Rohde Pedersen

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017

Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFORBRÆNDINGSANLÆG GÆLDENDE FOR ÅR 2017 Dansk Affaldsforening Dansk Fjernvarme Dansk Energi 14. oktober 2016 Varme 16/09581 TBHO ORIENTERING OM UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR Energitilsynet skal i henhold til prisloftbekendtgørelsen 1 udmelde

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej 16 5250 Odense SV 7. februar 2017 Detail & Distribution 16/10977 laa AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning.

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158988 NOTAT 1. INDLEDNING Hvidovre Fjernvarmeselskab A.m.b.A. ("Selskabet") har anmodet Hvidovre Kommune ("Kommunen")

Læs mere

PRISBESTEMMELSERNES ANVENDELSE PÅ PROCESVARMELEVERANCEN MELLEM GARTNERNES VARMEFORSYNING OG GARTNERIERNE I ÅRHUS

PRISBESTEMMELSERNES ANVENDELSE PÅ PROCESVARMELEVERANCEN MELLEM GARTNERNES VARMEFORSYNING OG GARTNERIERNE I ÅRHUS PUNKT 4 TILSYNSMØDE DEN 27. SEPTEMBER 2016 PRISBESTEMMELSERNES ANVENDELSE PÅ PROCESVARMELEVERANCEN MELLEM GARTNERNES VARMEFORSYNING OG GARTNERIERNE I ÅRHUS 29. september 2016 Varme 13/03846 bgor/rvn 1.

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Toldboden Viborg. Tlf

Toldboden Viborg. Tlf Til: Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Forsyning A/S Sønderborg Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 1. juli juni Påklaget beløb: kr. 2 4/1920-0301-0047 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. juli 2004-30. juni 2007. Påklaget beløb: 2.880 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: Telefonisk 29. september 2006.

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren Punkt 3 28. februar 2013 /MEMU Energitilsynets møde den 5. marts 2013 Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren 1. Nye klagesager for Energiklagenævnet 1.1. Brørup Fjernvarme

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Ved brev af 20. december 2002 klagede [...] på vegne

Læs mere

I<ROMANN REUMERT. PER Pr. Energitilsynet Carl Jacobsens Vej Valby

I<ROMANN REUMERT. PER  Pr.  Energitilsynet Carl Jacobsens Vej Valby PER E-MAIL Pr. e-mail til:post@energitilsynet.dk Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby C.c. Energi Viborg Kraftvarme Att: Christian Hagelskjær ch@energiviborg.dk VIBORG FJERNVARMES BEMÆRNINGER

Læs mere

Energitilsynets afgørelse stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse stadfæstes. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 26. april 2005 over Energitilsynet af 14. april 2005 Opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse i forbindelse med udtræden af Hirtshals

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

4. Odense Kraftvarmeværk A/S klage fra Fjernvarme Fyn A/S over prisen på affaldsvarme fra kraftvarmeværket.

4. Odense Kraftvarmeværk A/S klage fra Fjernvarme Fyn A/S over prisen på affaldsvarme fra kraftvarmeværket. Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 121. 2. Meddelelser fra formanden. 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra vicedirektøren. Sager til beslutning 4. Odense Kraftvarmeværk

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

Sendt pr. til og

Sendt pr.  til og Svendborg Kraftvarme A/S Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. Sendt pr. e-mail til kraftvarme@svendborg.dk og info@svendborgfjernvarme.dk 14. oktober 2016 Varme 16/09529 TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT

Læs mere

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S.

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S. Til: Brødrene Hartmann A/S Tønder Fjernvarmeselskab a.m.b.a. Energitilsynet Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 3390 Hundested Hundested Varmeværk A.m.b.a. Håndværkervej 14 3390 Hundested CVR 3272 0315 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Notat DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Forbrugerkategoriers betaling af investerings- og stikledningsbidrag, samt sikkerhedsstillelse

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Klage over Energitilsynets udmelding af prislofter af 28. september 2006

Klage over Energitilsynets udmelding af prislofter af 28. september 2006 Varmetransmissionsselskabet I/S c/o Struer Forsyning Jyllandsgade 1 Postboks 96 7600 Struer Holstebro-Struer Klage over Energitilsynets udmelding af prislofter af 28. september 2006 Energiklagenævnet har

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag på dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Skive Kommunes afslag

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

Fjernvarme fra SK Varme A/S

Fjernvarme fra SK Varme A/S GRUNDEJERFORENINGEN SKOVSØPARKEN www.skovsoeparken.dk bestyrelsen@skovsoeparken.dk Dato: 18. april 2011 Fjernvarme fra SK Varme A/S På sidste års generalforsamling blev omlægning til mere miljøvenlige

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyningen) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Brdr. Hartmann A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Notat. Vedr. projektforslag fra Tommerup Bys Fjernvarme. 1. Indledning og sammenfattende vurdering

Notat. Vedr. projektforslag fra Tommerup Bys Fjernvarme. 1. Indledning og sammenfattende vurdering Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Indehaver, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Partner, advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Direkte: 25 29 08 43

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet

Nyt fra Energitilsynet Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 7. og 8. oktober 2015 Marianne Larsson Spørgsmål: MEL@energitilsynet.dk Prisdifferentiering vfl. 20, stk. 5: Hanne Lundgaard og Christian Meyer Prisdifferentiering

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 24. februar 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 160 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til

Læs mere

Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 10-03-2011 ITE 4/0120-0401-0064 /MBD Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 23. februar 2011 en anmeldelse af en fusion

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 15. februar 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 15. februar 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0038 JDA A F G Ø R

Læs mere

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Aars Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 21. november 2002 påklaget Aars Kommunes afgørelser

Læs mere

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden 2000-2005 for Verdo Varme 11. april 2019 J. nr. 18/03961 MDCL RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet) traf den

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 13. oktober 2000 fra

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 13. oktober 2000 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk 29. august 2001 J.nr. 97-2311-0019 HJD Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form A F G Ø R

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere

Vedr. Projektforslag for biomassefyret varmecentral

Vedr. Projektforslag for biomassefyret varmecentral Skanderborg-Hørning Fjernvarme Danmarksvej 15 8660 Skanderborg Sagsansvarlig Advokat, ph.d. Sagsbehandler Advokat, ph.d. Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 40 J.nr.

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 29. november 2010

Referat Energitilsynsmøde den 29. november 2010 Referat Energitilsynsmøde den 29. november 2010 20-12-2010 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 117. 2. Meddelelser fra formanden. 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra vicedirektøren.

Læs mere

AFGØRELSE. (varmeforsyning)

AFGØRELSE. (varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk ANONYMISERET AFGØRELSE 17. april 2001 J.nr. 97-2311-0018 JDA AFGØRELSE (varmeforsyning) Klage fra

Læs mere