Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG"

Transkript

1 Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder

2 Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del af Kommuneplan udpeget et Grønt Danmarkskort. Se kommuneplanen her: dk/plan/40#/8801 Grønt Danmarkskort er et sammenhængende naturnetværk, omfatter både eksisterende og potentielle naturområder og økologiske forbindelser. Grønt Danmarkskort skal ses som led i en forstærket indsats for større og bedre sammenhængende naturområder. I perioden 15. januar 15. juli 2018 har der i hele landet på tværs af kommunegrænser - været nedsat Lokale Naturråd. Naturrådenes opgave var at bistå kommunerne med udpegning af Grønt Danmarkskort (jf. bkg. nr. 971 af 7. august 2017 om etablering af Lokale Naturråd). Der har været nedsat et fælles Lokalt Naturråd for Thisted og Morsø kommuner. Det Lokale Naturråd består af både erhvervsinteresser og grønne organisationer. Det Lokale Naturråds arbejde har resulteret i en række generelle anbefalinger for den fremtidige forvaltning af naturen i Thisted og Morsø Kommuner. Naturrådet har desuden foreslået en række justeringer af de eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort i Thisted og Morsø Kommune (se nedenfor). Debatoplægget er første led i planlægningsprocessen til udarbejdelse af et kommuneplantillæg vedr. revidering af Grønt Danmarkskort for Thisted Kommune. Beskrivelse af projektet I Thisted Kommunes Kommuneplan er der udpeget et Grønt Danmarkskort. Kommuneplanen indeholder for hvert afsnit kommunalbestyrelsens mål, en række retningslinjer, en redegørelsesdel, samt udpegninger på kort. For Grønt Danmarkskort er desuden beskrevet hvordan kommunen fremadrettet prioriterer indsatsen på naturområdet. Grønt Danmarkskort består af særlige naturområder, potentielle naturområder, økologiske forbindelseslinjer og potentielle økologiske forbindelseslinjer. Natura 2000-områderne udgør grundstenen i Grønt Danmarkskort, og der er derudover en række krav til udpegningerne, herunder tre nationale kriterier som skal lægges til grund for udpegningerne: De eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune.

3 - Områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser uden for Natura 2000-områderne. - Potentielle naturområder, som kan udvide eller skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder, herunder i tilknytning til og mellem Natura 2000-områder. - Naturområder, som samtidig bidrager til andre formål, herunder klimatilpasning og klimaforebyggelse, et bedre vandmiljø eller rekreation. Se Kommuneplan her: Det Lokale Naturråd Det Lokale Naturråds samlede anbefalinger omfatter ud over en række konkrete forslag til justering af udpegningerne til Grønt Danmarkskort, også en række generelle anbefalinger, samt primære og særlige fokuspunkter for forvaltningen af naturen. Det Lokale Naturråds samlede anbefalinger kan ses her: Naturraad.aspx#h2_3 Det Lokale Naturråds forslag til justeringer af de særlige naturområder omfatter primært arealer som er beskyttede arealer, f.eks. klitfredede arealer og beskyttede hede-arealer langs vestkysten. Forslag til udvidelse af de potentielle naturområdet omfatter primært statsejede arealer inden for Nationalpark Thy. Udpegningerne understøtter nationalparkbekendtgørelsen og Naturstyrelsens driftsplaner. For de økologiske forbindelseslinjer er der primært peget på en styrkelse af de rekreative interesser. Naturrådet har desuden foreslået at der arbejdes for øget fokus på eksisterende værdifulde naturområder, kystnær natur, bynær natur, samt at der arbejdes for en overordnet planlægning af de rekreative interesser. Endeligt har naturrådet peget på vigtigheden af tidlig lodsejer inddragelse og frivillighed, som et væsentlig element i naturforvaltningen. Miljøvurdering af projektet VVM Når kommuneplantillægget er udarbejdet skal det screenes for væsentlige påvirkninger på miljøet (Jf. lovbek. nr af 25. oktober 2018 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)). Herefter vil det blive afgjort om der skal laves en miljøkonsekvensrapport, og berørte myndigheder vil blive hørt. Særlige naturområder. Kommunes eksisterende udpegninger ses som helfarvet grøn. Naturrådets forslag er skraveret grøn. Fredninger med prikket blå.

4 Det Lokale Naturråds anbefalinger omfatter ud over en række konkrete forslag til justering af udpegningerne også primære fokuspunkter og retningslinjer for Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune (se nedenfor). De primære fokuspunkter for Grønt Danmarkskort bør være: Eksisterende værdifulde naturområder Kystnærnatur Vesterhavskysten og Limfjordskysten Bynær natur Beskyttelse/benyttelse Naturrådet anbefaler følgende retningslinjer for Grønt Danmarkskort: 1. Udbygningen af Grønt Danmarkskort skal som udgangspunkt ske fra de eksiste rende naturområder, fra kysterne, vandløbssystemerne og søerne. 2. Udpegningerne til Grønt Danmarkskort bør understøtte andre udpegninger, særligt landskabelige, vandmiljømæssige og rekreative interesser. 3. Naturen langs Limfjordskysten udbygges på sigt, så der skabes mere sammen hængende natur. Naturrådet anbefaler, at der udarbejdes en plan for større sammenhængende kystnatur. 4. Det bør prioriteres at skabe og understøtte naturoplevelser i tilknytning til byerne, og mellem bysamfundene. Indsatsen bør ske på baggrund af lokal inddragelse. 5. Der bør udarbejdes en overordnet planlægning af de rekreative interesser, som bl.a. viser hvor rekreative interesser af forskellig karakter bør understøttes, og hvilke områder der bør friholdes for forstyrrende rekreative aktiviteter. 6. Prioritering af indsatsen for Grønt Danmarkskort sker så den eksisterende værdifulde natur og større sammenhængende naturområder vægtes højest. Indsatsen bør desuden prioriteres, hvor man får mest natur for pengene. 7. De konkrete indsatser inden for Grønt Danmarkskort skal ske baggrund af frivillighed hos lodsejerne. Lodsejerne skal inddrages så tidligt som muligt.

5 Forslag til justeringer af de eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune. Områderne kan ses på bilag 1,2 og 3 i Anbefalingerne fra Det Lokale Naturråd. Hvert område er givet et nr. som ses på kortet. Særlige naturområder Forslag fra naturrådet Fredningerne Alle fredede områder bør som udgangspunkt indgå som særlige naturområder (blå skravering på bilag 1 i anbefalingerne). Dog bør arealer som er marker eller plantage udpeges som potentiel natur. Naturrådet anbefaler at konkrete indsatser kun sker på baggrund af frivillighed fra lodsejerne. Arealerne skal ikke pålægges yderligere restriktioner med mindre lodsejerne ønsker det. Klithederne langs vestkysten (1) Tømmerby Kær- Glæde (2) Sydkysten (3) Særlige naturområder i klitplantagerne (4) Potentielle naturområder Klitplantagerne (5) Elsted (6) Dragsbæk området (7A) Sårup Grusgrav (7B) Bør udvides til i store linjer at indeholde de eksisterende lysåbne klit-naturtyper, som ligger uden for Natura 2000-områderne langs vestkysten. Tømmerby Kær er udpeget som særligt naturområde, men området bør udvides så det omfatter Glæde og Skiverklit, og så der er sammenhæng med fredningen Hjardemål Klit og Natura 2000-området Lild Strand og Lild Strandkær. De eksisterende kystskrænter bør indgår som særlige naturområder. Området rummer såvel naturmæssig som landskabelig og rekreativ værdi. Naturrådet foreslår, at de særlige naturområder udvides med kendte værdifulde naturområder beliggende i plantagerne bl.a. Tvorup Hul og Færgegård Sig, der begge huser spændende dyre- og planteliv, samt særlige skovområder med høj tilstedeværelse af gamle træer. Forslag fra naturrådet Naturrådet foreslår i store træk, at alle områder inden for Nationalpark Thy, og uden for de særlige naturområder udpeges til potentielle naturområder. De er i kommunens forslag udpeget som økologisk forbindelseslinje. Dette forslag tager udgangspunkt i nationalparkbekendtgørelsen og de lovbestemte formål med oprettelsen af Nationalpark Thy. Området er delvist beskyttet natur, og har tidligere været et større sammenhængende naturområde omkring Stagstrup Å. Naturrådet foreslår, at der arbejdes for at genskabe området som et større sammenhængende naturområde. Området er udpeget som økologisk forbindelseslinje i kommunens udpegning. Området er delvist beskyttet eng og mose, og ikke udpeget i de eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort. Området ligger bynært mellem Tilsted og Thisted, og kan potentielt udvides og forbedres, samt anvendes rekreativt, f.eks. til at skabe en rekreativ forbindelseslinje. Naturrådet anbefaler, at området udpeges som potentielt naturområde, der allerede i dag rummer store naturværdier.

6 Økologiske forbindelselinjer Limfjordskysten (8) Forbindelseslinjer på tværs (9-11) Snedsted, Sjørring, Hundborg (12) Udvidet forbindelseslinje mellem Tved og Skovsted, Kløv Hunstrup og Vigsø (13) Økologisk forbindelseslinje i Hjardemål området Forslag fra naturrådet For Limfjordskysten udvides den økologiske forbindelseslinje. Eksisterende naturområder langs kysten bør indgå i udpegningen, f.eks. slugterne ind i landet. Der bør arbejdes for større og mere sammenhængende naturområder langs kysten. Særligt de rekreative interesser bør indarbejdes. Naturrådet anbefaler at der arbejdes for sti forbindelser oven for kystskrænten, f.eks. på strækningen mellem Thisted og Vilsund, såfremt der er lodsejer opbakning. Udbygning af forbindelseslinjerne på tværs af kommunen mellem Limfjordskysten og Vestkysten. Dette synes mest oplagt ved Skinnerup (9) og ved Ove Sø (10). Desuden er foreslået en forbindelseslinje mellem Vorupør i vest og Vilsund i øst (11), via Sundby Sø, Sperring Sø, og Sjørring sø, som udmunder ved Egebaksande og Nationalparken. Her foreslås den økologiske forbindelseslinje udvidet, så der også bliver god plads til de rekreative forbindelseslinjer, som kan binde de tre byer sammen og skabe en både rekreativ og økologisk forbindelseslinje til Nationalpark Thy. Der bør være særligt fokus på rekreative forbindelser i området, herunder, vandreruter, cykelstier (f.eks. mellem Tvorup og Sjørring), ridestier og mountainbike-ruter. Her foreslås forbindelseslinjen udvidet og styrket på de lave arealer, og langs de gamle kystskrænter. Skovrejsning, vådområder og rekreative interesse bør tilgodeses. De kriterier, der ligger til grund for den nuværende udpegning, har gjort, at stort set hele området er udpeget som økologisk forbindelseslinje. Naturrådet foreslår en mere nuanceret udpegning, så nogle landbrugsarealer tages ud (ikke på kort). Naturrådet anbefaler at der skeles til landskabskarakter analysen ved justeringen (ej på kort).

7 Tidsplan for plan-processen Debatfase 10. december januar 2019 I debatfasen har borgere, interesseorganisationer, foreninger, myndigheder og andre interesserede mulighed for at komme med ideer og forslag til Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune. Plandokumenter udarbejdes: januar 2019 Efter debatfasen bearbejdes høringssvarene og kommuneplantillægget udarbejdes. Forslaget forventes godkendt politisk i marts Offentlig høring: april-maj 2019 Forslag til kommuneplantillæg er i offentlig høring i 4 til 8 uger. Borgere, interesseorganisationer, foreninger, myndigheder og andre interesserede kan komme med bemærkninger til kommuneplantillægget. Endelig politisk beslutning: august 2019 Alle høringssvar samles og vurderes. Kommunalbestyrelsen tager endelig stilling til kommuneplantillæggets indhold. Deltag i debatten Der er offentlig debat om revidering af Grønt Danmarkskort er fra d. 10. december 2018 til d. 17. januar Kommentarer, idéer og forslag kan sendes til kommunen indtil den 17. januar 2019: teknisk@thisted.dk eller Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Dorthea Albrechtsen Mail: da@thisted.dk Tlf:

8 Naturen i Thy & på Mors Anbefalinger fra Det Lokale Naturråd nr. 2 Bidrag til Grønt Danmarkskort i Thisted og Morsø Kommuner Juli

9 Indholdsfortegnelse Det Lokale Naturråds tilgang til opgaven... 3 Det Lokale Naturråds Visioner for naturen i Thy og på Mors... 4 Generelle anbefalinger... 4 Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune... 6 Særlige naturområder... 6 Potentielle naturområder... 7 Økologiske forbindelseslinjer... 8 Grønt Danmarkskort i Morsø Kommune... 8 Særlige naturområder... 9 Potentielle naturområder... 9 Økologiske forbindelseslinjer... 9 Øvrige Mors Bilag 1 Forslag til særlige naturområder i Thisted Kommune Bilag 2 Forslag til potentielle naturområder i Thisted Kommune Bilag 3 Forslag til økologiske forbindelseslinjer i Thisted Kommune Bilag 4 Oversigtskort over forslag til udpegninger på Mors Bilag 5 Forslag til udpegninger til Grønt Danmarkskort på Nordmors Bilag 6 Forslag til udpegninger til Grønt Danmarkskort på Sydmors

10 Det Lokale Naturråds tilgang til opgaven Da der for såvel Thisted som Morsø Kommune er udpeget et Grønt Danmarkskort, inden naturrådet blev nedsat, har rådet besluttet at tage udgangspunkt i de eksisterende udpegninger, og arbejde med forslag til justeringer af disse. Det Lokale Naturråd begyndte arbejdet helt overordnet med at udarbejde visioner for naturen i Thy og på Mors. Her er peget, på hvilke træk der er fælles for naturen i Thy og på Mors, og hvilke fælles visioner der bør gælde. Grundet store forskelle på de to kommuner har rådet desuden besluttet at arbejdet med særlige visioner (fokuspunkter) og udpegninger for de to kommuner hver for sig. Resultatet af Det Lokale Naturråds arbejde er fælles visioner for naturen i Thy (inkl. Hannæs) og på Mors, særlige fokuspunkter for de to kommuner, generelle anbefalinger samt en række konkrete forsalg til justeringer af de eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort i Thisted og Morsø kommune. De primære fokuspunkter for Grønt Danmarkskort bør være: Eksisterende værdifulde naturområder Kystnærnatur Vesterhavskysten og Limfjordskysten Bynær natur Beskyttelse/benyttelse Naturrådet anbefaler følgende retningslinjer for Grønt Danmarkskort: 1. Udbygningen af Grønt Danmarkskort skal som udgangspunkt ske fra de eksisterende naturområder, fra kysterne, vandløbssystemerne og søerne. 2. Udpegningerne til Grønt Danmarkskort bør understøtte andre udpegninger, særligt landskabelige, vandmiljømæssige og rekreative interesser. 3. Naturen langs Limfjordskysten udbygges på sigt, så der skabes mere sammenhængende natur. Naturrådet anbefaler, at der udarbejdes en plan for større sammenhængende kystnatur. 4. Det bør prioriteres at skabe og understøtte naturoplevelser i tilknytning til byerne, og mellem bysamfundene. Indsatsen bør ske på baggrund af lokal inddragelse. 5. Der bør udarbejdes en overordnet planlægning af de rekreative interesser, som bl.a. viser hvor rekreative interesser af forskellig karakter bør understøttes, og hvilke områder der bør friholdes for forstyrrende rekreative aktiviteter. 6. Prioritering af indsatsen for Grønt Danmarkskort sker så den eksisterende værdifulde natur og større sammenhængende naturområder vægtes højest. Indsatsen bør desuden prioriteres, hvor man får mest natur for pengene. 7. De konkrete indsatser inden for Grønt Danmarkskort skal ske baggrund af frivillighed hos lodsejerne. Lodsejerne skal inddrages så tidligt som muligt. 3

11 Det Lokale Naturråds visioner for naturen i Thy og på Mors Udpegningerne til Grønt Danmarkskort, dvs. udpegning af særlige naturområder, potentielle naturområder, samt udbygningen af naturnetværket (økologiske forbindelseslinjer) skal som udgangspunkt ske fra de eksisterende værdifulde naturområder, fra kysterne, vandløbssystemerne og søerne. Ved udpegningerne til Grønt Danmarkskort anbefaler Naturrådet følgende særlige fokuspunkter: Særlige Fokuspunkter Limfjordskysten Kystnær natur, herunder især kystskrænter, strandenge Molerlandskabet på Nordmors Klithederne langt vesterhavskysten Vejlerne Nationalpark Thy De gamle stenalder-kystskrænter i Thy Karstsøerne i Thy Nors sø, Vandet Sø, Blegsø og Bagsø Udbygning af forbindelseslinjer på tværs af Thisted Kommune mellem Limfjordskysten og Vesterhavskysten Vådområder Landskabeligt værdifulde områder Fritlægning af rørlagte vandløb Råstofområder (interesseområder og graveområder) Småbiotoper Generelle anbefalinger Eksisterende værdifulde naturområder Den eksisterende værdifulde natur prioriteres højest. Indsatsen bør desuden prioriteres, hvor det er mest oplagt, dvs. hvor man får mest natur for pengene. Dette kan enten være i form af at pleje den eksisterende natur eller skabe ny natur (sammenhænge) hvor det kan lade sig gøre i forhold til tilskudsordninger og lodsejerinteresse, samt hvor der er lokal opbakning. Kystnær natur Et fælles træk for naturen i Thy/Hannæs og på Mors er, at der findes særligt værdifuld natur tilknyttet Limfjordskysten. Den kystnære natur består primært af kystskrænter og strandenge, og indeholder såvel naturmæssige, landskabelige og rekreative værdier. For Thisted Kommune gælder, at der langs Vesterhavskysten er særlig værdifuld natur på stort set hele strækningen. Udpegningerne af særlige naturområder, potentielle naturområder og økologiske forbindelseslinjer bør i det omfang, det er muligt og relevant, understøtte landskabelige og rekreative værdier. Der bør udarbejdes en overordnet planlægning for den kystnære natur, og for at skabe større sammenhængende naturområder langs Limfjordskysten. Indsatsen på naturområdet i Thisted Kommune og Morsø Kommune bør i højere grad understøtte hinanden. 4

12 Beskyttelse/benyttelse Benyttelse af naturen planlægges og indarbejdes i projekter på en måde, så både beskyttelsen og benyttelsen tilgodeses. F.eks. kan man sagtens opleve naturen (og landskabet) fra en sti, som er placeret så den ikke forstyrrer ynglefugle - f.eks. langs kysterne. Beskyttelsen kræver mere information, om hvilke områder der bør beskyttes mod hvilke trusler, samt hvornår. Benyttelsen bør efter vurdering af naturens følsomhed målrettes bestemte områder eller perioder. Limfjorden er et bindeled mellem Thisted og Morsø kommuner. De rekreative interesser, der er tilknyttet fjorden og kysten i Thy og på Mors, bør i højere grad understøtte hinanden. Støttepunkter kunne f.eks. være Vilsund, Amtoft og Næssund. Bynær natur Adgang til naturen og naturoplevelser er et vigtigt aspekt i forhold til bosætning. Naturrådet anbefaler, at det prioriteres at skabe og understøtte naturoplevelser i tilknytning til byerne, og mellem bysamfundene. Indsatsen bør ske på baggrund af lokal inddragelse og lodsejerinddragelse. Frivillighed og lodsejerinddragelse Naturrådet anbefaler, at indsatser udelukkende sker på baggrund af frivillighed hos lodsejerne, og at lodsejerne inddrages så tidligt som muligt i konkrete indsatser. Lokale interesser bør desuden inddrages i videst muligt omfang. Prioritering De eksisterende værdifulde naturområder prioriteres højest, så eksisterende værdifulde naturområder og større sammenhængende naturområder prioriteres. Indsatsen bør desuden prioriteres hvor det er mest oplagt, dvs. hvor man får mest natur for pengene. Dette kan enten være i form af at pleje den eksisterende natur eller skabe ny natur (sammenhænge) hvor det kan lade sig gøre i forhold til tilskudsordninger og lodsejerinteresse, samt hvor der er lokal opbakning. Planlægning af de rekreative interesser Naturrådet anbefaler, at der udarbejdes en plan for beskyttelse og benyttelse af naturen for hver af de to kommuner. Benyttelse af naturen bør planlægges og indarbejdes i projekter på en sådan måde, at både beskyttelsen og benyttelsen tilgodeses. Tilskudsordninger og virkemiddelkatalog Naturrådet anbefaler at der udarbejdes et virkemiddelkatalog for udbygningen af Grønt Danmarkskort. Staten (Landbrugsstyrelsen) bør arbejde for at målrette tilskudsordninger til realisering af Grønt Danmarkskort, herunder f.eks. jordfordeling. Rådet anbefaler, at de mulige virkemidler samles så det er let for lodsejere, foreninger, m.fl. at se hvilke muligheder der findes. Her henvises også til eksisterende virkemidler f.eks. for Vandområdeplanerne, Natura 2000-planerne mv. Rådet anbefaler, at konkrete indsatser udelukkende sker på frivillig basis. Jordfordeling Jordfordeling bør fremover anvendes i langt højere grad, da det er et alsidigt redskab, som gør det muligt at tilgodese en lang række interesser, herunder særligt lokal forankring, natur, rekreative interesser og lodsejerinteresser. Indsatsen skal bygge på frivillighed for lodsejerne, og vil i høj grad afhænge af de mulige tilskudsordninger. 5

13 Indsatsen for vandmiljøet skal understøtte indsatsen for naturen, f.eks. gennem vådområdeprojekter og ved at fritlægge rørlagte vandløb. Tilskudsordninger til vandområdeindsatsen som f.eks. vådområder bør i højere grad indarbejde naturhensyn. I Vådområdeprojekter bør anvendes følgende anbefalinger: Svingende vandstand for at tilgodese fuglelivet. Stier bør som udgangspunkt etableres, så nogle områder friholdes for forstyrrelse Naturværdier og fuglehensyn indarbejdes i højere grad i vådområde projekterne Skovrejsning bør i højere grad tænkes ind i vådområdeprojekterne Rørlagte vandløb Naturrådet foreslår, at der arbejdes hen imod fritlægning af vandløb, hvor det naturmæssigt giver mening. Det er mere vigtigt at et vandløb fritlægges, end at det nødvendigvis skal følges det helt oprindelige forløb. Udpegningerne til Grønt Danmarkskort bør understøtte udpegningerne og indsatsen i vandområdeplanerne. Ådale og vandløb har en væsentlig betydning som spredningskorridorer i landskabet og har betydning i forhold til at binde naturområder sammen og for biodiversiteten generelt. Ådale og vandløb rummer desuden store rekreative og landskabelige interesser. Naturrådet anbefaler, at indsatserne udelukkende gennemføres på baggrund af frivillighed hos lodsejerne. Naturrådet anbefaler desuden, at der i konkrete projekter indarbejdes lodsejerhensyn, bl.a. i forhold til den efterfølgende drift af arealer i projektområdet, f.eks. justeringer i forhold til placering af vandløbstraceet. Råstofområder Naturrådet foreslår, at områder udlagt til råstof- eller interesseområde i Råstofplanen udpeges som potentiel natur, hvor det naturmæssigt giver mening. F.eks. hvor der efter efterbehandlingen er søer eller skrænter med et stort naturindhold, særlige drikkevandsinteresser, rekreative eller landskabelige interesser. Der vil være råstofområder, som ikke er relevante at udpege som potentiel natur, f.eks. hvor der ikke graves under grundvandsspejlet, eller hvor råstoffet udvindes forholdsvist terrænnært på arealer, som er landbrugsarealer forud for indvindingen, og hvor der løbende efterbehandles til landbrugsjord. Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune Forslag til justeringer af Grønt Danmarkskort i Thisted Kommune er vist på bilag 1 (særlige naturområder), 2 (potentielle naturområder) og 3 (økologiske forbindelseslinjer). Der er en talangivelse for hvert område. Særlige naturområder Fredninger Naturrådet anbefaler, at fredede områder som udgangspunkt indgår som særlige naturområder. Det drejer sig om følgende fredninger: Hjardemål Klit, Skårup Odde, Hesseldal Bjerg og Korsø Skrænten, Nors Sø, Vandet Sø, Ørhage, Vester Sø (Tvorup Hul), Førby Sø, Stenbjerg-Vorupør, Lyngby Hede og Flade Sø, Doverkil og Gasbjerg (blå skravering på bilag 1). De arealer, der indgår i fredningerne men som er landbrugsarealer eller plantage bør udpeges som potentiel natur, hvor der enten kan genskabes lysåben natur eller for plantagerne, hvor der gennem ændringer i driften på sigt kan udvikles skov med mere naturindhold. Naturrådet anbefaler at konkrete indsatser kun sker på baggrund af frivillighed fra lodsejerne. Arealerne skal ikke pålægges yderligere restriktioner med mindre lodsejerne ønsker det. 6

14 Klithederne langs vestkysten (1) Naturrådet foreslår at de særlige naturområder udvides til i store linjer at indeholde de eksisterende lysåbne klit-naturtyper, som ligger uden for Natura 2000-områderne langs vestkysten. Disse klitnaturtyper vurderes også at være særlig natur. Der er tale om naturtyper af international værdi og noget af det unikke er netop de store sammenhængende områder. Tømmerby Kær Glæde (2) Tømmerby Kær er udpeget som særligt naturområde, men området bør udvides så det omfatter Glæde og Skiverklit, og så der er sammenhæng med fredningen Hjardemål Klit og Natura 2000-området Lild Strand og Lild Strandkær. Sydkysten (3) De eksisterende kystskrænter bør indgår som særlige naturområder. Området rummer såvel naturmæssig som landskabelig og rekreativ værdi. Særlige naturområder i klitplantagerne (4) Naturrådet foreslår, at de særlige naturområder udvides med kendte værdifulde naturområder beliggende i plantagerne bl.a. Tvorup Hul og Færgegård Sig, der begge huser spændende dyre- og planteliv, samt særlige skovområder med høj tilstedeværelse af gamle træer. De foreslåede områder fremgår med grøn skravering på bilag 1. Der er et vist overlap med fredningerne (blå skravering). Potentielle naturområder Klitplantager (5) Naturrådet foreslår i store træk, at alle områder inden for Nationalpark Thy, og uden for de særlige naturområder udpeges til potentielle naturområder. De er i kommunens forslag udpeget som økologisk forbindelseslinje. Dette forslag tager udgangspunkt i nationalparkbekendtgørelsen og de lovbestemte formål med oprettelsen af Nationalpark Thy. Nationalparkfonden skal arbejde for at skabe bedre sammenhæng mellem eksisterende natur det gøres ved at skabe ny lysåben natur, der hvor dette vil gavne den eksisterende klithedenatur mest muligt. På de øvrige arealer søges den biologiske mangfoldighed øget gennem ændringer i driftsformen (mere naturnær skovdrift med hjemmehørende arter af træer og buske mm.). Naturgrundlaget i nationalparken (sand, vind, salt m.m.) betyder, at hele området har potentiale til at overgå til egentlige naturområder. Endvidere er størstedelen af arealerne statsejede, og de overordnede retningslinjer for drift af statsejede arealer bevæger sig også fortsat i retning af mere naturindhold. Fremgår af kortbilag 2, her som blå skravering. I forslaget er undtaget privatejede arealer, der i dag har status som marker. Disse kan således fortsat opretholde den udpegning, som Thisted Kommune har givet dem, nemlig økologisk forbindelseslinje. Elsted (6) Området er delvist beskyttet natur, og har tidligere været et større sammenhængende naturområde omkring Stagstrup Å. Naturrådet foreslår, at der arbejdes for at genskabe området som et større sammenhængende naturområde. Området er udpeget som økologisk forbindelseslinje i kommunens udpegning. Dragsbæk området (7) Området er delvist beskyttet eng og mose, og ikke udpeget i de eksisterende udpegninger til Grønt Danmarkskort. Området ligger bynært mellem Tilsted og Thisted, og kan potentielt udvides og forbedres, samt anvendes rekreativt, f.eks. til at skabe en rekreativ forbindelseslinje. Sårup Grusgrav (8) Naturrådet anbefaler, at området udpeges som potentielt naturområde, der allerede i dag rummer store naturværdier. 7

15 Økologiske forbindelseslinjer Forslag til udpegningerne af de økologiske forbindelseslinjer hænger nøje sammen med potentielle naturområder, og i praksis vil det i høj grad afhænge af tilskudsmuligheder og lodsejerinteresser, hvor der vil kunne skabes nye naturområder (bilag 3). Der er angivet et nummer for hvert forslag. Limfjordskysten (8) For Limfjordskysten udvides den økologiske forbindelseslinje. Eksisterende naturområder langs kysten bør indgå i udpegningen, f.eks. slugterne ind i landet. Der bør arbejdes for større og mere sammenhængende naturområder langs kysten. Særligt de rekreative interesser bør indarbejdes. Naturrådet anbefaler at der arbejdes for sti forbindelser oven for kystskrænten, f.eks. på strækningen mellem Thisted og Vilsund, såfremt der er lodsejer opbakning. Forbindelseslinjer på tværs (9-10) Udbygning af forbindelseslinjerne på tværs af kommunen mellem Limfjordskysten og Vestkysten. Dette synes mest oplagt ved Skinnerup (9) og ved Ove Sø (10). Desuden er foreslået en forbindelseslinje mellem Vorupør i vest og Vilsund i øst (11), via Sundby Sø, Sperring Sø, og Sjørring sø, som udmunder ved Egebaksande og Nationalparken. Forbindelseslinjerne bør understøtte de rekreative interesser. Snedsted, Sjørring, Hundborg (12) Her foreslås den økologiske forbindelseslinje udvidet, så der også bliver god plads til de rekreative forbindelseslinjer, som kan binde de tre byer sammen og skabe en både rekreativ og økologisk forbindelseslinje til Nationalpark Thy. Der bør være særligt fokus på rekreative forbindelser i området, herunder, vandreruter, cykelstier (f.eks. mellem Tvorup og Sjørring), ridestier og mountainbike-ruter. Udvidet forbindelseslinje mellem Tved og Skovsted, Kløv Hunstrup og Vigsø (13) Her foreslås forbindelseslinjen udvidet og styrket på de lave arealer, og langs de gamle kystskrænter. Skovrejsning, vådområder og rekreative interesse bør tilgodeses. Økologisk forbindelseslinje i Hjardemål området De kriterier, der ligger til grund for den nuværende udpegning, har gjort, at stort set hele området er udpeget som økologisk forbindelseslinje. Naturrådet foreslår en mere nuanceret udpegning, så nogle landbrugsarealer tages ud (ikke på kort). Naturrådet anbefaler at der skeles til landskabskarakter analysen ved justeringen. Grønt Danmarkskort i Morsø Kommune For Mors er der følgende forslag til justeringer af det nuværende Grønne Danmarkskort. Se oversigtkortet med angivelse af bogstav for hvert område (bilag 4, 5 og 6). Naturrådet anbefaler, at det eksisterende Grønne Danmarkskort tilføjes alle de kystnære morænebakker - Molerbakkerne. Udpegningen sker på baggrund af områdernes status som værende optaget på UNE- SCO`s tentativliste som Verdens Naturarv. Dermed forenes de naturmæssige og landskabsgeologiske værdier, som binder hele nordkysten af Mors sammen fra Vilsund i vest, over Feggesund i nord til Dråby Vig i øst. Udpegningen skaber sammenhæng mellem markante istidsskabte landskabselementer; molerbakkerne, kystklinterne, tunneldalene og alle enge og overdrev knyttet dertil. De væsentligste delelementer fra vest mod øst er således Klovbakker, Kloven, Sundby Nørrekær, Mosebjerg, Klitgaard Bæk, Stærhøj, Fårtoft Klint, Svaleklit, Gullerup Tunneldal, Hanklit (fredet), Salgjerhøj (fredet), Frostkæret, Skærbæk Bjerge, Skarreenge, Skarresøerne (fuglebeskyttelsesområde), Feggeklit (fredet), Feggerøn, 8

16 Hulhøjen, Buksør Odde og Dråby Vig (fuglebeskyttelsesområde). Kyststrækningen rummer således såvel Natura 2000 fuglebeskyttelsesområder som Natura 2000 habitatområder og Ramsar område. Området har i sin fulde udstrækning en høj naturmæssig, landskabelig og landskabsgeologisk værdi, hvor der er en tæt og rig variation mellem naturområder og det dyrkede land. Ved at udpege hele dette landskab som en helhed kan der på en mere overordnet plan arbejdes for større og mere sammenhængende naturområder bl.a. ved etablering af et mere robust netværk mellem de forskellige delområder i dette landskab. Samtidig understreges det, at naturbegrebet efter rådets opfattelse også omfatter helt særlige landskabelige og landskabsgeologisk værdier. Naturrådet anbefaler, at den eksisterende udpegning udvides med potentiel natur inden for molerbakkernes udbredelse, i overensstemmelse med nedenstående gennemgang. Naturrådet finder det i den sammenhæng væsentligt at fremhæve at rådets anbefaling er, at konkrete indsatser i området udelukkende baseres på frivillighed hos lodsejerne. Udpegningen skal ikke være til hinder for fortsat drift af landbrugsarealerne i landskabet. Særlige naturområder Nord for bjergby K Nord for Bjergby findes et engområde med orkideer, engang et meget værdifuld område med de fineste orkideer, men i dag trænger området til naturpleje. Naturrådet anbefaler at området udvides med de laveste markstrøg, som udpeges som potentiel natur. Potentielle naturområder Klov Bakker J Klov Bakker er en gammel molergrav, aktiv gravning fra 60 erne til Klov Bakker ejes i dag af Morsø Kommune, og den bliver brugt som rekreativt område med shelter og vild natur. Naturråder anbefaler, at området omkring Klov Bakker udvides for at skabe sammenhæng mellem omkringliggende natur så det følger molerlandskabet, der i sin helhed udpeges som potentiel natur. Frostkær L Naturrådet anbefaler potentiel natur langs kysten, en udvidelse nord for potentielt vådområde ved Frostkær og op til potentiel natur ved Skærbæk. Udpegningen skaber sammenhæng i molerlandskabet på Nordmors. Økologiske forbindelseslinjer Skærbæk A Naturrådet anbefaler, at de beskyttede jorddiger øst for Skærbæk udpeges som økologisk forbindelseslinje mellem potentiel natur og beskyttede vandløb. Under Bakken I En mindre udvidelse af eksisterende økologisk forbindelseslinje natur langs kysten, syd for bebyggelsen Under Bakken. Området er 3 beskyttet strandeng. Dybhav B Dybhav potentiel økologisk forbindelseslinje op mod Dybhav udvides, så der er en sammenhæng med dødishullet Dybhav. Dybhav er et eksisterende værdifuldt naturområde. Jørsby D Naturrådet anbefaler, at den potentielle økologiske forbindelseslinje nord for Buksør Odde området og langs kysten ved Jørsby helt op til eksisterende værdifuld natur lige før sommerhusområdet Ejerslev Lyng udvides. Det skaber sammenhængende natur langs kysten og vådområdet Biskæret. Den nordlige del 9

17 af Natura 2000 og området ved Jørsby har stor værdi for Hjejlen og Lysbuget knortegås, som rasteområde. Øvrige Mors Højris E Naturrådet anbefaler, at den eksisterende værdifulde beskyttede natur udvides vest for Højris. Eksisterende økologisk forbindelseslinje langs med vandløb er udvidet hovedlinjen fra Højris op mod byen Centrum. Fredede jorddiger danner økologisk forbindelse mellem skovområderne Højris /Legind og Sdr. Herreds Plantage. Rådet anbefaler, at de indtegnes som økologisk forbindelseslinje. Sønderby F Naturrådet anbefaler en udvidelse af den eksisterende økologiske forbindelseslinje langs kysten ved Sønderby. Her opleves et stort antal digesvaler i skråningen, som er lige så vigtig som stranden. Ørndrup Mark H Naturrådet anbefaler, at den potentielle natur udvides ved Ørndrup Mark, så den danner gennemgående sammenhæng mellem potentiel natur og særlig naturbeskyttelsesinteresser. Agerø G Naturrådet anbefaler, at den eksisterende værdifulde natur på sydspidsen udvides med et lille stykke potentiel natur så stenalderhavsskrænterne indgår i udpegningen. Agerø består mest af dyrkede marker. Dog har øens kystlinje en lang række fine strandenge. På den nordlige vestlige del ligger et fuglereservat, der ejes af Fugleværnsfonden. Det består af Stenklipperne, Holmene og et egentligt strandområde. Her raster store flokke af lysbuget knortegås, hjejle m.m. 10

18 Bilag 1 Forslag til særlige naturområder i Thisted Kommune Særlige naturområder. Nuværende udpegninger med helfarvet grøn. Naturrådets forslag til justeringer af de særlige naturområder med grøn skravering. Blå skravering angiver fredninger. Fredninger der allerede er udpeget som særlige naturområder ses ikke, da de fremstår som særlige naturområder (helfarvet grøn) 11

19 Bilag 2 Forslag til potentielle naturområder i Thisted Kommune Potentielle naturområder. Prikket blå er Thisted kommunes nuværende udpegninger. Blå skravering er naturrådets forslag til justeringer af udpegningerne af potentielle naturområder. 12

20 Bilag 3 Forslag til økologiske forbindelseslinjer i Thisted Kommune Økologiske forbindelseslinjer. Grøn skravering er Thisted kommunes udpegninger. Brun skravering er Naturrådets forslag til justeringer af de økologiske forbindelseslinjer 13

21 Bilag 4 Oversigtskort over forslag til udpegninger på Mors 14

22 Bilag 5 Forslag til udpegninger til Grønt Danmarkskort på Nordmors 15

23 Bilag 6 Forslag til udpegninger til Grønt Danmarkskort på Sydmors 16

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Naturen i Thy & på Mors Anbefalinger fra Det Lokale Naturråd nr. 2

Naturen i Thy & på Mors Anbefalinger fra Det Lokale Naturråd nr. 2 Naturen i Thy & på Mors Anbefalinger fra Det Lokale Naturråd nr. 2 Bidrag til Grønt Danmarkskort i Thisted og Morsø Kommuner Juli 2018 1 Indholdsfortegnelse Det Lokale Naturråds tilgang til opgaven...

Læs mere

MILJØ. > KL 2018 > Teknik og Miljø NATURRÅD OG GRØNT DANMARKSKORT

MILJØ. > KL 2018 > Teknik og Miljø NATURRÅD OG GRØNT DANMARKSKORT MILJØ > KL 2018 > Teknik og Miljø NATURRÅD OG GRØNT DANMARKSKORT Naturråd og Grønt Danmarkskort Denne samling af naturrådenes anbefalinger er administreret af KL, men alle tekster er uredigerede og gengivet

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Kommuneplan 2017-2029 Naturtema Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Naturtema KP13 Retningslinjer og udpegninger: Beskyttede naturtyper og diger (og ammoniakfølsom

Læs mere

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018 Naturråd Lolland Falster 8. marts 2018 Dagsorden Velkomst Godkendelse af dagsorden Bemærkninger til referat fra første møde Forslag til korttemaer på webgisen Præsentation af temaerne: Eksisterende og

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

De kortlagte oplevelsesmuligheder er grupperet i følgende 6 kategorier (grå = eksisterende muligheder/tilbud, grøn = potentialer):

De kortlagte oplevelsesmuligheder er grupperet i følgende 6 kategorier (grå = eksisterende muligheder/tilbud, grøn = potentialer): Notat Morsø Kommune INPUT TIL UDVIKLING AF FERIE- OG FRILUFTSLIV Oplevelsespotentialer på Mors NIRAS Konsulenterne A/S Vestre Havnepromenade 9 Postboks 119 DK-9100 Aalborg Telefon 9630 6575 Fax 9630 6578

Læs mere

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Opgørelse over kommunernes Naturkapital Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Kommunernes Naturkapital Hvordan ser det ud for Assens Kommune? Naturkapital på 14 ud af 100 point (100 = natur uden tab af

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling

Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling Grønt Danmarkskort i kommuneplanerne en lille eksempelsamling Indhold OM KOMMUNEPLANER OG GRØNT DANMARKSKORT... 2 THISTED KOMMUNEPLAN 2017 (i høring)... 3 Hovedstruktur... 3 Retningslinjer... 3 Redegørelse...

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Korsø Knude Natura 2000-område nr. 45 Habitatområde H187 Kolofon: Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået.

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået. Jagtbilag Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået. Hvor der er foretaget en ændring i jagtpraksis, er dette kort refereret under de pågældende skove. Overvejelserne

Læs mere

Hvad er Grønt Danmarkskort?

Hvad er Grønt Danmarkskort? Hvad er Grønt Danmarkskort? Kommunerne skal jf. planlovens 11a stk. 2. foretage en række udpegninger i kommuneplanen, som skal sikre sammenhæng i naturen på tværs af kommunegrænser. Samlet vil disse udpegninger

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD. Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune

GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD. Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune GRØNT DANMARKSKORT ORIENTERING AF DET GRØNNE RÅD Merete Hvid Dalnæs Odense Kommune INDHOLD Hvor i processen er vi nu? Kommuneplan 2020 (arbejdstitel) Hvad siger staten om Grønt Danmarkskort Odense Kommunes

Læs mere

Formålet med Grønt Danmarkskort

Formålet med Grønt Danmarkskort Formålet med Grønt Danmarkskort Fra høringsnotat vedr. udkast til lovforslag om ændring af lov om planlægning: Med forslag til modernisering af planloven foreslås en forenkling af kommunernes nuværende

Læs mere

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 FANØ Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 INDHOLD Fra strategi til kommuneplan 2 Beskrivelse af Grønt Danmarkskort 3 Byrådets målsætning 4 2 Fra strategi til kommuneplan Fanø Byråd har vedtaget

Læs mere

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv.

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Fynsk Naturråd 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Dagsorden 15:00 Velkomst 15:15 Godkendelse af referat 15:30 Oplæg om fælleskommunalt forarbejde 16:15 Diskussion af kriterier for udpegning

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. 21) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i den sydlige del af

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Forstå Det Grønne Danmarkskort og naturrådets opgave

Forstå Det Grønne Danmarkskort og naturrådets opgave Forstå Det Grønne Danmarkskort og naturrådets opgave Begrebsafklaring Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for varetagelse af ne, som udgøres af naturområder, herunder eksisterende atura 2000-områder

Læs mere

Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009

Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009 Miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 009 NOTAT 24. maj 2019 Indhold Indledning... 2 Planen der vurderes: Kommuneplantillæg nr. 009... 2 Metode... 2 Ikke-teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 4 Planforslagets

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG Følgende indsættes som nyt opslag under Vision Hovedtemaer og følges af kort over Grønt Danmarkskort

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet prioriteres lavt i området, da området er kystnært med store turist- og naturinteresser. Den vestlige del af området fra Thorup Strand til kommunegrænsen til Thisted

Læs mere

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening

Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser. Temadag for kommunalpolitikere. Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening Vindmøller og DN ikke kun som vinden blæser Temadag for kommunalpolitikere Ringkøbing, 2. marts 2010 Danmarks Naturfredningsforening 100 års naturbeskyttelse Stiftet 1911 Naturfredningsloven 1925 Fredning

Læs mere

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018

AFDELING FOR PLAN OG BY INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG. vordingborg.dk. Høringfrist 28. september 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY Høringfrist 28. september 2018 vordingborg.dk INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL STORE SOLCELLEANLÆG Solcelleanlæg som klimaindsats Indledning Produktion af vedvarende energi er

Læs mere

Finn Have billedliste

Finn Have billedliste 1. Kysten, Ørndrup Mark, Mors Akryl 65 x 120 cm PRIVATEJE 2. Svaner over Dråby Vig Akryl 90 x 70 cm 16.000 kr. 3. Ejerslev Røn Akryl 90 x 70 cm 16.000 kr. 4. Ørding Kær, Sillerslev Akryl 90 x 70 cm 16.000

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Lild Strand og Lild Strandkær Natura 2000-område nr. 44 Habitatområde H185 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 for Natura

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune Thy-Mors-Salling Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune 1 Struer Kommune Grøn korridor vest for station Struer Der er en grøn korridor vest for station

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 NOTAT / BILAG 2 FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Notatet præsenterer de væsentligste ændringer til forslag til Råstofplan 2016. De væsentligste ændringer omhandler retningslinjer og forudsætninger, en oversigt

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard

Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Fynsk Naturråds anbefalinger til Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd, Ærø den 25. september 2018 v/ Dorit Fruergaard Grønt Danmarkskort Opgaven 1. Kommunalbestyrelserne skal oprette lokale naturråd,

Læs mere

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Korsø Plantage (Areal nr. 71) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne til Hjardemål plantage er primært erhvervet i begyndelsen af 1900-tallet.

Læs mere

De foreslåede ændringer kan ses på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside på dette link:

De foreslåede ændringer kan ses på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside på dette link: Side 1/6 Bilag 1 Sagsnr.: 01.05.18-P15-1-17 Forslag til ændringer i Natura 2000-afgrænsningerne I tabellen neden for beskrives ændringer af Natura 2000-områdernes grænser. Udkastet er sendt i offentlig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Randers - Neder Hornbæk

Randers - Neder Hornbæk Randers - Neder Hornbæk Opsummering af høringssvar 5) Det foreslås at matr. 5e, Neder Hornbæk ændrer anvendelse til boligområde i kommuneplanen. (se kort) 18) Det foreslås at den vestlige del af matr.

Læs mere

Forhøring vedr. råstofindvinding på matr. nr. 236 Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune

Forhøring vedr. råstofindvinding på matr. nr. 236 Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Diverse myndigheder og naboer inden for 300 m fra det ansøgte område m.fl. Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø CVR: 26 69 63 48 11. juli 2016 J. nr. 01.09.00P19-0048

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Tilsyn med Grønt Danmarkskort Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Naturbeskyttelsesinteresser i kommuneplanen Hvad gør staten ved kommuneplanerne? Hvad kigger I efter? Hvornår er opgaven løst?

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35)

Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35) Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Vangså hede er en vidstrakt klithede-slette, beliggende mellem Tvorup Plantage

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Vullum Sø Natura 2000-område nr. 23 Habitatområde H23 Kolofon: Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER

FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER Bilag 4 til Forslag til Råstofplan 2016 FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER Oversigt over forslag til ændringer af graveområder indkommet i for-offentlighedsfasen Indeholder kort og indstillinger for

Læs mere

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Storplettet perlemorssommerfugl Løvfrø Overdrev ved stråruplund i nærheden af Skamlingsbanken Dagsorden Kl. 15.00 kl. 15.05 Kl. 15.30 Kl. 16.00

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Sølsted Mose Natura 2000-område nr. 100 Habitatområde H89 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Sølsted Mose Udgiver: Tønder Kommune År: 2017 Forsidefoto: Dyndsmerling,

Læs mere

Debatoplæg om KRAFT. Oplevelsescenter ved Ringkøbing

Debatoplæg om KRAFT. Oplevelsescenter ved Ringkøbing Debatoplæg om KRAFT Oplevelsescenter ved Ringkøbing Debatoplæg om Miljørapport, Lokalplan nr. 403 og Tillæg nr. 66 til Kommuneplan 2013-2025 for Ringkøbing-Skjern Kommune Debatperiode: fra den 20. april

Læs mere

Grønt Danmarkskort. Grønt Vendsysselskort. Naturråd 1

Grønt Danmarkskort. Grønt Vendsysselskort. Naturråd 1 Grønt Danmarkskort Naturråd 1 Grønt Danmarkskort NATURRÅD 1 Dagsorden 19.00 19.10 Velkomst og kort introduktion til Naturrådets arbejde v. Stener Glamann og Margrethe Hejlskov 19.10 19.50 Præsentationsrunde,

Læs mere

Vådområdeprojekt Vilsted Sø

Vådområdeprojekt Vilsted Sø Vådområdeprojekt Vilsted Sø Tillæg til Regionplan 2001 Regionplantillæg nr. 82 Oktober 2002 Forsidebillede Vilsted by med søen i baggrunden i starten af 1900-tallet. Titel Regionplantillæg nr. 82 Udgivet

Læs mere

TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser. FORSLAG i høring fra juni til august 2019

TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser. FORSLAG i høring fra juni til august 2019 TILLÆG 009 TIL KOMMUNEPLAN 17 Grønt Danmarkskort og Særlige naturbeskyttelsesinteresser FORSLAG i høring fra juni til august 2019 Indhold Redegørelse. 3........ BAGGRUND OG FORMÅL FOR KOMMUNEPLANTILLÆGGET...........

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Munke Bjergby Delområde, gravefelt B. Mindre udvidelse mod vest Sorø Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Naturrådsmøde. Program: 2. møde den 8. februar Godkendelse af dagsorden. 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst

Naturrådsmøde. Program: 2. møde den 8. februar Godkendelse af dagsorden. 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst Naturrådsmøde 2. møde den 8. februar 2018 Program: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet informerer om nyt siden sidst 3. De nationale kriterier 4. Status på Grønt Danmarkskort i de respektive kommuner

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

NOTAT. Referat af møde den 12. april 2018.

NOTAT. Referat af møde den 12. april 2018. NOTAT Referat af møde den 12. april 2018. 13. april 2018 Journal nr. Tilstede ved mødet: Marianne Lund Ujvári, Kaj Larsen, Poul Erik Pedersen, Anker Gold, Susanne Persson, Birgitte Garde, Per Seerup, Esben

Læs mere

Skema til projektafgrænsning

Skema til projektafgrænsning Skema til projektafgrænsning Projektets navn: Lokalplan 311 Off formål, børnehave Støvring Ådal, Støvring Projektansvarlig: Toke Rinfeldt-Iversen (TRI) Miljøvurdering er påbegyndt: 28. 04.17 Miljøvurdering

Læs mere

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016 Allerød Kommune Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Åbningstider Mandag-Tirsdag 10-14 Onsdag lukket Torsdag 10-18 Fredag 10-12 Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Høring indtil: 15. februar 2019 Informationsmøde: 29. januar 2029 kl. 19:00 i Svend Gønge Hallen AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Læs mere

Vigsø Rallejer (Areal nr. 55)

Vigsø Rallejer (Areal nr. 55) Vigsø Rallejer (Areal nr. 55) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Området er et tidligere grusgravningsområde, beliggende på en jævn klitslette. Området er en fortsættelse af Hanstholm Kystskrænt (se Areal nr.

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Indledning. Ikke teknisk resumé

Indledning. Ikke teknisk resumé Miljøvurdering Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle økologiske forbindelser... 5 Særligt værdifulde landbrugsområder...

Læs mere

Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet. Introduktion og kortmateriale

Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet. Introduktion og kortmateriale Grønt Danmarkskort og naturrådsarbejdet Introduktion og kortmateriale Naturråd 14 Brøndby Dragør Frederiksberg Hvidovre København Rødovre Tårnby (sekretariat) Grønt Danmarkskort Understøtter opfyldelsen

Læs mere

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Diverse myndigheder og naboer inden for 300 m fra det ansøgte område Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø 12. juni 2017 J. nr. 01.09.00P19-0050 Forhøring

Læs mere

sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde

sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde Om Smart Natura Smart Natura er et projekt, der gennem samarbejde og aktiv inddragelse af lodsejere skal sikre en smidig og omkostningseffektiv

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Lønborg Hede Tæt på Ringkøbing Fjord og Skjern åens enge Projektafgrænsning Natura 2000-områder: Skjern Å Ringkøbing Fjord Lønborg Hede Trusler

Læs mere

VVM-screening af skovrejsning øst for Klokkerholm Hellevadvej 45.

VVM-screening af skovrejsning øst for Klokkerholm Hellevadvej 45. VVM-screening af skovrejsning øst for Klokkerholm Hellevadvej 45. VVM Myndighed Basis oplysninger Brønderslev Kommune Hellevadvej 45, Hjallerup - Høring vedr. skovrejsning Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen:

Læs mere

Miljørapport Lokalplan for et område til boligformål ved Langdalsvej i Sejs/Svejbæk

Miljørapport Lokalplan for et område til boligformål ved Langdalsvej i Sejs/Svejbæk Miljørapport Lokalplan 36-002 for et område til boligformål ved Langdalsvej i Sejs/Svejbæk 1. Indledning 2. Resumé af miljørapport Lokalplanen giver mulighed for boliger i et område nord for Sejs/Svejbæk

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Vangså Hede Natura 2000-område nr. 25 Habitatområde H25 Fuglebeskyttelsesområde F18 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode

Læs mere

Generalforsamling 2018, lørdag d. 10. marts 2018 Formandens beretning om foreningens arbejde det forløbne år

Generalforsamling 2018, lørdag d. 10. marts 2018 Formandens beretning om foreningens arbejde det forløbne år Generalforsamling 2018, lørdag d. 10. marts 2018 Formandens beretning om foreningens arbejde det forløbne år Endnu engang velkommen til den årlige generalforsamling i Foreningen til bevarelse af Mosebjerg

Læs mere

Bilag 2 Samlet oversigt af de indkomne bemærkninger i høringsfasen og kommunens svar herpå.

Bilag 2 Samlet oversigt af de indkomne bemærkninger i høringsfasen og kommunens svar herpå. Bilag 2 Samlet oversigt af de indkomne bemærkninger i høringsfasen og kommunens svar herpå. Thisted Kommune har i forbindelse med høringsfasen for forslag til Lokalplan nr. 200-010 og Kommuneplantillæg

Læs mere

Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune.

Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune. Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune. Baggrund I forbindelse med høringen af Forslag til Råstofplan 2012 for Region Nordjylland,

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Skema til brug ved screening af projekter på bilag 2 Kriterier iht. bilag 6 i lov nr. 425 af 18. maj 2016 Projektets karakteristika Projektbeskrivelse jf. ansøgningen Råstofgrav - Indvinding af ca. 100.000m3

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Korsø Knude. Natura 2000-område nr. 45. Habitatområde H187

Natura 2000-handleplan planperiode. Korsø Knude. Natura 2000-område nr. 45. Habitatområde H187 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Korsø Knude Natura 2000-område nr. 45 Habitatområde H187 1 Kolofon: Titel: Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område nr. 45 Korsø

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

2. Workshop. Proces placeringer

2. Workshop. Proces placeringer 2. Workshop Proces placeringer Program: Kl. 17 Velkomst Kl. 17.10 Jane Kruse fra Nordiske Folkecenter for Vedvarende Energi Manglende lokal accept af landvindmøller - løsningsmodeller. Kl. 18 Sandwich

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Engarealer

Læs mere