FORBUND. Aktivisthåndbog OK18

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORBUND. Aktivisthåndbog OK18"

Transkript

1 FORBUND Aktivisthåndbog OK18

2 Indhold Kære aktivist 4 Kommunikationsrådgiverens 6 gode råd 8 Sådan kan man arbejde med aktivisme 10 Presse 14 Sociale medier 15 Hvor får man hvad? 16 Anmeldelser og tilladelser 17 Demonstrationer 20 Idéer til aktiviteter 23 Dine egne idéer 28 Redaktion: Kim Skovby Klindt, Thorild Bak Rasmussen og Tony Selvig Foto: Jørgen True Produktion: Grafisk Team/MH og FOAs trykkeri IN_Aktivisthåndbog_

3 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 3

4 4 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Kære aktivist Måske går du ikke og tænker på dig selv som aktivist til hverdag. Det er der nok ikke så mange, der gør. Men når vi skal opnå resultater, er der brug for aktivister. Der er brug for folk, som vil stå frem med et klart budskab. Folk som vil bakke op om deres forhandlere, og som kan vise, at vi er mange, der står sammen og mener det samme. Som forbundsformand er man ofte en af dem, der fremlægger synspunkterne. For eksempel overfor arbejdsgiverne i overenskomstforhandlingerne og overfor pressen, offentligheden og politikerne. Men det har altid været meget klart for mig, at det, der giver mine ord vægt og gennemslagskraft, det er i sidste ende, at jeg repræsenterer FOAs medlemmer. Og når FOAs medlemmer er aktive og synlige, så giver det FOA styrken til at opnå resultater. FOAs medlemmer har mange gange været fantastiske aktivister. Med højt humør, larm og synlige farver. De røde hænder er blevet et stærkt symbol, som fyldte gaderne i 2008, velfærdsdemonstrationerne og de mange flotte aktiviteter omkring OK18. Det gør indtryk på arbejdsgiverne, når de kan se, at det er deres egne medarbejdere, der vil have en ordentlig løn og nogle ordentlige arbejdsforhold. Det er ikke bare fagforeningen, der råber op uden hold i virkeligheden. Det er fagforeningens medlemmer, der siger nok er nok. Det gør også indtryk på den almindelige dansker, når man kan se dem, det handler om, være aktive. Man kan se, at det er de mennesker, man møder i børnehaven eller i hjemmeplejen eller på hospitalet, der protesterer og ikke bare deres fagforening.

5 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 5 Det bliver konkret når vi sætter konkrete ansigter på. Det er til at forstå. Og det giver sympati for vores sag. Derfor er aktivisme en helt uundværlig del af fagforeningsarbejdet. Det er her, vi viser, at vi er mange, og at vi står sammen. FOA har lavet en lille håndbog til aktivistrollen. Jeg håber, den kan være en hjælp til at sætte en masse sjove og farvestrålende aktiviteter i gang over det ganske land. God kamp og god fornøjelse Venlig hilsen Dennis Kristensen

6 6 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

7 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 7

8 8 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Kommunikationsrådgiverens 6 go Jesper Thomsen er innovationsog kommunikationskonsulent og er medejer af firmaet Will & Agency. Han har 6 gode råd til aktivisterne. 1. Fortæl mig, hvem du er Sørg for, at det er tydeligt, hvem der er afsenderen på materialet. Man skal let og hurtigt kunne afkode, hvem der står bag. Alle former for forvirring og tvivl hindrer effekten. Det betyder: tydeligt logo, samme billedstil som tidligere materialer, klar overskrift osv. Man får kun ganske få sekunder hos den travle dansker til at få sit budskab igennem. Der må aldrig være tvivl om afsenderen. Hvis jeg ikke ved, hvem der taler, så lytter jeg ikke efter. 2. Fortæl mig, hvad jeg skal gøre Hvis man gerne vil aktivere mennesker, så gør det tydeligt, hvad I vil have dem til at gøre. Og hvor. Og hvor dan. Det sker ofte, at man dynger folk til med den gode sag uden at blive knivskarpe på, hvad man forventer af handling. Det skal være kort og skarpt. Skriv under, mød op, syng eller dans osv. Man skal være tydelig. Og kortfattet. Ingen skal kunne misforstå, hvad der forventes af dem. 3. Styr mine forventninger Folk bliver skuffede og kommer ikke tilbage, hvis man ikke lever op til deres forventninger. Hvis der kommer 100 deltagere, så lad være med at skrive Hvis der er kaffe, så skriv det. Hvis I ved, hvilke typer, grupper eller mennesker der kommer, så skriv det. Vi vil gerne føle os hjemme.

9 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 9 de råd Alle vil gerne vide, hvad de kan forvente. Det er sådan vi forbereder os til alt fra ferier, fester og forsamlinger. 4. Hav mere information parat Gør det tydeligt, hvor jeg kan finde mere information. Der skal være en URL eller et #, et mobilnummer eller en Facebookside. I skal vælge, hvad der fungerer bedst muligt, men der skal være et sted, hvor jeg kan få svar på mine spørgsmål, blive klogere eller bare følge med. Det behøver ikke være dyrt eller smart, men det skal være der. 5. Online er ikke et valg Om I vil eller ej, så vil al moderne aktivisme have et liv på internettet. Folk deler det som en begivenhed på Facebook, billeder på Instagram eller video til deres Youtube-kanal. I kan vælge, at det sker uden jeres deltagelse eller I kan tage det kloge valg og sætte en ramme for det. Det nemmeste er at opfinde og anvende et sigende #. Som vi blandt andet har gjort ved #enløsningforalle. Husk, at det vil ske under alle omstændigheder. Så det kan lige så godt være jer, der kontrollerer det. 6. Følelser fungerer Om I vil sælge en demonstration, en gåtur i Alperne, 4 isvafler eller en brugt bil, så hjælper det at appellere til følelserne. Jeg skal kunne mærke det. Helt ned i maven og ind i min kalender. Uden følelser, så flytter fødderne sig ikke langt nok. Uden følelser, så vinder apatien. I må aldrig undervurdere det at ramme den helt rigtige følelse. Det tager tid og kræver tålmodighed. Men den indsats vil altid være godt givet ud.

10 10 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Sådan kan man arbejde med aktivisme Fordel opgaverne Når man arbejder med aktivisme, er der brug for mange forskellige kompetencer. Og det er typisk nogle andre kompetencer end dem, man bruger til hverdag. Nogle er måske gode til at tegne, andre kan sætte ting flot op på en computer, nogle kan tage billeder eller lave film og nogle er bare supergode til at sørge for, at vi har husket det hele, at alle er med og har det godt. Snak om hvad I hver især er særligt gode til, og hvad I har lyst til at bidrage med. Fordel rollerne så alle laver noget, de er gode til og også gerne noget, de synes er sjovt. Arbejd i grupper Fællesskab giver energi og giver mulighed for idéudvikling. Det er sjældent sjovt at stå med noget helt alene. Lav derfor gerne grupper, der kan arbejde sammen om opgaverne. Det kan være, der skal være en planlægningsgruppe, en pressegruppe osv. Aftal hvem, der gør hvad, og hvordan I koordinerer med hinanden. Find alliancer og stå sammen Man bliver stærkere af at være flere sammen. Det gælder også, når flere faggrupper står sammen, sådan som vi har gjort det omkring OK18. Find alliancerne og husk at være loyale overfor hinanden, samtidigt med at I giver plads til forskellige vinkler. Vær ærlige om det i er uenige om, så der ikke er skjulte dagsordener. Når man er flere sammen, er det måske også nemmere at finde penge til aktiviteterne?

11 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 11 Lav lette og klare arbejdsgange Nogle gange skal det gå stærkt, når man laver aktiviteter. Derfor er det ikke godt med lange og besværlige beslutningsgange. Mange medlemmer fortæller at deres bedste oplevelser med FOA er, når de har været med til aktiviteter. Det giver en rigtig stærk følelse af fællesskab. Sørg for at der er klare aftaler om, hvad man kan bruge penge på, og hvor mange penge man kan bruge uden at skulle spørge. Det er også meget bedre, at der er en god fælles grundforståelse, af hvad budskabet er, og hvordan vi kommunikerer det, end at alting skal godkendes. Det skal være sjovt Måske skal man overvinde sig selv lidt første gang, man skal på gaden og dele flyers ud. Støt hinanden så det ikke bliver for grænseoverskridende. Det skal gerne være sjovt at være med. Heldigvis er det som regel også sjovt - rigtig sjovt!

12 12 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

13 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 13

14 14 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Presse Aktioner og events virker bedst, hvis andre lægger mærke til dem. Her kan de lokale medier være en god indgang til at skabe synlighed og dermed sætte dagsordenen. Kontakt en journalist på jeres lokale avis, TV-station eller radio så tidligt som muligt og fortæl om jeres begivenhed. Husk, at I også har en guldgrube af viden om, hvad besparelser, mangel på hænder osv. betyder for velfærden i jeres lokalområde. Det er historier, som mange journalister gerne vil skrive, hvis blot de får kendskab til dem. I kan være med til at give dem viden om, hvad der sker i jeres område. Sådan gør du Find telefonnummer og mailadresser til journalister på jeres lokale medier. Inviter journalister til begivenheder, aktiviteter og aktioner, I afholder. Ring og fortæl om jeres begivenhed så tidligt som muligt. Hav gerne en lille omtale parat på skrift, som du kan maile til journalisten efterfølgende. Husk at skrive om tid, sted, formål, deltagere osv. Vælg en kontaktperson, som er ansvarlig for at tale med journalisten om jeres arrangement, så journalisten ved, hvem han eller hun skal ringe til for at få flere informationer.

15 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 15 Sociale medier Sociale medier er en kæmpe mulighed for at sprede engagement og skabe opmærksomhed om jeres vigtige budskaber. Nedenfor koncentrerer vi os om Facebook, Twitter og Instagram. Sådan kan I bruge de sociale medier Fotos og video virker meget bedre end ren tekst. Tag billeder af jeres aktioner og optag små videoklip med indtryk, kommentarer og oplevelser. Brug hashtags (#), så det er nemt for andre interesserede at finde og følge jeres opdateringer. Et hashtag er et enkelt kodeord, som står efter havelågetegnet (#). Det er især vigtigt på Twitter og Instagram, men fungerer også på Facebook. Skriv relevante hashtags i slutningen af dine opdateringer. Tag relevante personer i tekster og på fotos. Skriver du brugernavnet på en person, får de besked om, at du har nævnt dem. Tjek at du har fundet det rigtige brugernavn! Brug FOAs egne Facebooksider, både de lokale afdelingssider og FOAs hovedprofil. Læg opdateringer, billeder og film op. Husk at dele og trykke Synes godt om. Det er altid en god idé at kommentere på hinandens indlæg for at skabe synlighed og aktivitet. Fakta Brug relevante hashtags, når du deler på sociale medier #EnLøsningForAlle (vores kampagnehashtag) #OK18 (om overenskomstforhandlingerne) #dkpol (om dansk politik) #kompoldk (om kommunalpolitik) #Arbejde (om arbejdsmarkedsstof og fagbevægelsen)

16 16 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Hvor får man hvad? Når man laver større arrangementer og demonstrationer kan der være en masse praktiske ting, der skal tages stilling til. Her er et par fif, til hvordan man får fat i nogle af de ting, man kan få brug for. Lyd Talere skal bruge lyd. Det betyder enten et PA-anlæg eller megafon. Hvis der kommer musikere og spiller, kan det være, at de har et lydanlæg, som også kan bruges af talerne. Husk at få specifikationerne på de anlæg der lejes, så man kan se hvad der kræves af strøm. Strøm Start med at overveje hvor meget strøm, der er brug for. Hvis det bare er et lille lydanlæg, kan man nøjes med en generator. De fås i forskellige størrelser, så se på specifikationerne fra de anlæg, der skal bruges. Hvis det er et større anlæg og måske lys, skal man gerne låne strøm et sted. Spørg eventuelt det lokale forsyningsselskab, hvilke muligheder, der er på det pågældende aktionssted. Store generatorer kan normalt lejes hos firmaer, der forsyner fx byggepladser og festivaler. Scene Er der tale om et stort arrangement, skal der også være en scene eller en blokvogn. Kontakt evt. lokale vognmænd, og hør om de kan hjælpe. Vi har også erfaringer med stilladsfirmaer, som er villige til at hjælpe med sådan en opgave. Demo-bil En demo-bil kan være med til at tilføje lyd og liv til en demonstration. Den skal rigges til med generator og højtaleranlæg eller megafon. Brug den til musik, taler og demoråb. Pynt demo-bilen med bannere, plakater eller andet fra demonstrationen.

17 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 17 Anmeldelser og tilladelser Hvis I skal lave en aktion som fx en demonstration skal I være opmærksom på, at det formelle er på plads. Der skal være styr på anmeldelser og tilladelser. Det er som oftest ikke noget problem, men husk at få det gjort som en del af forberedelserne. Politianmeldelse Der er forsamlingsfrihed i Danmark. Man har ifølge grundloven ret til at demonstrere. Der er altså ikke noget krav om, at man anmelder en demonstration til politiet. Det er imidlertid godt at gøre, hvis man har mulighed for det. Politiet kan hjælpe med sikkerhed og regulering af trafikken m.m. Anmeld demonstrationen senest 24 timer før demonstrationen afholdes. Politiet vil normalt gerne vide: Hvem står bag demonstrationen? Hvad er formålet? Hvor og hvornår begynder og slutter den? Hvor mange regner arrangørerne med, at der kommer? Anvendes der højtalere til taler og musik? Deles der løbesedler ud? Tilladelse fra kommune eller pladsejer Skal I samles på en plads og evt. bruge scene, er det vigtigt at få tilladelse til at bruge pladsen fra ejeren. Det kan fx være kommunen, Banedanmark eller en privat person/ firma. Der skal ikke indhentes tilladelse til at benytte veje mv. som I går på. Det er først når I laver en stående demonstration eller et arrangement, at I skal have en tilladelse.

18 18 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

19 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 19

20 20 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Demonstrationer Demonstrationer er vel nok den mest kendte form for aktivisme. Her har mange mulighed for at give udtryk for deres synspunkter, og der er mulighed for at vise overfor omverdenen, at man er mange der deler en fælles holdning. Til gengæld kræver demonstrationer også typisk et vist fremmøde. Hvis man ikke er så mange, kan det være en idé at overveje en slags happening i stedet. Hvem står bag? En demonstration kan både have arrangører (dem der står for det praktiske) og anbefalere (dem der gerne vil anbefale demonstrationen). Det er forskelligt, hvornår det ene og det andet er relevant. En bred organisation, der favner mange forskellige retninger, står ofte som ene-arrangør (fx FOA eller FOA Ungdom). Når fagbevægelsen laver aktiviteter, sker det ofte med mange arrangører nævnt. Når der er få eller blot en enkelt arrangør, er der ofte mange anbefalere. Demonstrationer arrangeres ud fra den bredest mulige sammenhæng. Det gør arrangementet større og bredere, hvilket betyder flere deltagere. Demonstrationens forløb Det er en god idé at planlægge forskellige fælles aktiviteter såsom råb, sang eller andet. Det gør demonstrationen sjovere at være med i. En demonstration er oftest gående eller stående, men den kan også foregå dansende, cyklende, siddende og kravlende. Kun fantasien sætter grænser. Det afhænger af, hvad det er, man vil. En stående demonstration kræver mere underholdning end en gående. Typisk vil en demonstration indledes af en konferencier, der byder vel

21 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 21 kommen og forklarer planen. Herefter er der tid til taler, siden underholdning. Er demonstrationen gående, kan man med fordel påbegynde forskellige kampråb eller lignende. Når demonstrationen afsluttes, er det vigtigt at sørge for, at folk føler, de har gjort en forskel, og at man er glade for, at de dukkede op. demonstration. Talere, bands og anden underholdning skal have lyd (PA-anlæg eller mikrofon). Er demonstrationen stor, er der behov for en scene. Plakater, bannere og løbesedler er også en god idé. Samarbejd gerne med andre organisationer for at få flest mulige med. Husk Aftal hvem, der er ansvarlig for demonstrationen på forhånd. Der skal være folk, som går forrest og kender ruten. Aftal hvem, der skal være konferencier. Aftal hvem, der forholder sig til og taler med presse og politi. Aftal hvem, der er ansvarlige for at have styr på resten af demonstrationen. Det kan være skægge indslag, underholdning, musik, kampråb, banner osv. Lav en tjekliste over ting, som man har brug for til den konkrete

22 22 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

23 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 23 Idéer til aktiviteter Her er en liste med idéer til forskellige aktiviteter. Find den der passer bedst til det budskab, I gerne vil ud med. Eller find selv på en aktivitet. Kun fantasien sætter grænser. Morgen- og fyraftensaktioner Når man gerne vil ses i gadebilledet er morgen og fyraften gode tidspunkter. Fordel jer på hold, så man på skift kan stå synligt i gadebilledet og gøre opmærksom på sagen. For eksempel fra kl til 8.30 og igen fra kl til På denne måde kan alle deltage, og man kan holde engagementet højt i en længere periode. Del gerne noget ud og hav skilte, løbesedler og andet sjovt med. DYT hvis du støtter os Lav skilte, der opfordrer forbipasserende til at vise deres sympati ved at dytte, når de kører forbi. Tag billeder af FOA-medlemmer, der står sammen og støtter konflikten Stå sammen med skilte eller bannere, der viser jeres budskab - fx at I støtter de strejkende. I kan efterfølgende dele billederne på de sociale medier. I kan målrette det ved at tagge nogen eller slå det op på en relevant politiker, forhandler eller arbejdsgiverrepræsentants Facebookside. I kan bruge OK18 konfliktens hashtag #enløsningforalle Skab en larmeaktion Stå foran forligsen og lav en masse støj med grydelåg og skralder. Strik en aktion Find garnet frem og strik lapper med mottoet Lappeløsninger dur ikke. Send dem til en relevant politiker, forhandler eller arbejdsgiverrepræsentant.

24 24 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Send sms er til arbejdsgivernes forhandlere Skriv en sms, der fortæller om, hvorfor I ønsker mere i løn. Send den til udvalgte politikere på den dag, hvor I planlægger jeres aktion, så de bombarderes med jeres budskab. Peanutsuddeling Vi vil ikke nøjes med peanuts I kan uddele peanuts ved stationer, indfaldsveje e.l., hvor folk kommer forbi. Gør det under sloganet Vi vil ikke nøjes med peanuts. Kageuddeling Vi vil også have en del af kagen Stil jer ved stationer, indfaldsveje e.l., hvor folk kommer forbi. Uddel kage under sloganet: Vi vil også have en del af kagen. Forklar i flyers, at krisen er ovre, og at offentligt ansatte også skal have del af samfundets kage. Kagen kan måske også uddeles til beboere på konfliktramte plejecentre e.l. Hæng plakater op og uddel flyers/ postkort I kan dele flyers og postkort ud i forbindelse med aktioner og happenings, eller I kan bare stå ved trafikknudepunkter og dele flyers ud. I kan spørge i den lokale FOA-afdeling, hvad I kan få af materialer, eller I kan lave jeres egne flyers. Husk, at det handler om at vinde folks hjerter. Ballonopsendelse Opsendelse af balloner med helium er et rigtig flot syn. Men husk at få en tilladelse til at gøre det. Tilladelser indhentes hos Statens Luftfartsvæsen. Lønseddel-bytte Tag jeres lønsedler med og opfordr en relevant politiker, forhandler eller arbejdsgiverrepræsentant til at bytte. Måske kan I tilbyde et løntjek? Del på sociale medier gerne med billeder og film. Lav en demonstration med et tema Lav en anderledes demonstration med et tema ud fra hovedbudska

25 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 25 berne i konflikten. Det kan gøre det endnu sjovere at være med til, og skabe større opmærksomhed om jeres budskab. Det kan være kunstige overskæg til alle under sloganet: Det er ikke bare skæg at være i konflikt. Det kan også være en cykeldemonstration eller noget helt tredje. Flashmob Find lønkronerne Et offentligt sted dukker lidt efter lidt flere og flere op og leder tydeligvis efter noget. Måske er der nogen, der hænger efterlysningsplakater op? Det må gerne være lidt underfundigt og humoristisk og få folk til at undre sig lidt, før de forstår pointen. Film gerne og læg det på sociale medier. De offentligt ansatte løber stærkt kom og vær med Arranger et løb. Lav flyers og inviter bredt ud. Inviter også gerne politikere med og inviter pressen til at tage billeder. Saml et godt stort hold af konfliktberørte medlemmer, som løber i deres veste eller andet synligt merchandise. Lav gerne sjove skilte a la: Vi holder os i form til konflikten er forbi. Vi kan slet ikke undvære at løbe hele dagen. Vær opmærksom på at finde et sted til løbet, der ikke kræver trafikregulering m.m. Skriv læserbreve Skriv et læserbrev til den lokale presse. Skriv om hvordan det er at være offentligt ansat, og hvilken forskel jeres indsats gør for almindelige borgere. Få politikerne ud af busken Hvem kender jeg, som har indflydelse på lockouten? Er der nogen, jeg kan opfordre til at tage stilling og støtte de offentligt ansatte?

26 26 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

27 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 27

28 28 FOA AKTIVISTHÅNDBOG Dine egne idéer

29 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 29

30 30 FOA AKTIVISTHÅNDBOG

31 AKTIVISTHÅNDBOG FOA 31

32 APRIL 2018 Aktivisthåndbog OK18 Handlekraftig Inspirerende Hjælpsom Aktivisme er en måde at signalere, at vi er mange, og at vi mener, hvad vi siger og samtidig vise opbakning til vores repræsentanter og forhandlere. Når vi går på gaden sammen, viser vi vores styrke. Det er sjovt og festligt at lave aktivisme. Og det gør indtryk på verden omkring os. At lave aktivisme er den sjove måde at forandre verden på. Denne lille håndbog kan bruges som inspiration og praktisk hjælp til at lave konkrete aktiviteter. Her er gode råd fra en kommunikationsrådgiver og små praktiske anvisninger på alt fra politianmeldelse til strøm samt en stribe idéer til inspiration. FOA Staunings Plads København V Tlf foa.dk FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vores medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn og moderne, ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave i FOA er også at sikre et stærkt fagligt fællesskab. Ved at stå sammen i FOA, står hvert enkelt medlem stærkere. Og med den fælles styrke kan vi optræde handlekraftigt.

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening 1 EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening 2 Vi skal vise vores styrke foto Kristian Granquist Overalt i landet er vi socialrådgivere, sammen med hundredetusindevis

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

VI STØTTER VELFÆRDSARBEJDERNE

VI STØTTER VELFÆRDSARBEJDERNE VI STØTTER VELFÆRDSARBEJDERNE Idékatalog til solidariske socialrådgiverstuderende under OK18-konflikten 2 Kære socialrådgiverstuderende Her i kataloget har vi samlet nogle idéer til aktiviteter man kan

Læs mere

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER

VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER FORORD Med færre end 300 dage til folketingsvalget skal alle

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN OMFATTET AF KONFLIKT. Dansk Socialrådgiverforening

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN OMFATTET AF KONFLIKT. Dansk Socialrådgiverforening 1 EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN OMFATTET AF KONFLIKT Dansk Socialrådgiverforening 2 Vi skal vise vores styrke foto Kristian Granquist Overalt i landet er vi socialrådgivere, sammen med hundredetusindevis

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

Nyrernes Dag inspirationskatalog. Indhold

Nyrernes Dag inspirationskatalog. Indhold Nyrernes Dag inspirationskatalog Nyrernes Dag er en fast tradition i Nyreforeningen. Siden starten i 2006 har dagen udviklet sig og markeres i dag på forskellig vis rundt om i landet. Dette katalog er

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel FORBUND Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel Indhold Udtal dig trygt 3 Grundloven giver dig ytringsfrihed 5 Din personlige mening 7 Hvad med min

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Genvej til medierne. FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier. Det behøver slet ikke at være så svært F O A F A G O G A R B E J D E

Genvej til medierne. FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier. Det behøver slet ikke at være så svært F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Genvej til medierne FOAs guide til at komme i aviser og elektroniske medier Det behøver slet ikke at være så svært Tekst: Camilla Stokholm Nielsen Redaktion: Ann Lübbers,

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder

TEKNIK-SERVICE. Overgangen til FOA. vilkår og muligheder TEKNIK-SERVICE Overgangen til FOA vilkår og muligheder OVERGANGEN TIL FOA FOA 3 Indhold Overgangen til FOA vilkår og muligheder Politisk ansvarlig: Reiner Burgwald Redaktion: Signe Nielsen Foto: Jørgen

Læs mere

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder

Velkommen i FOA. FOA støtter dig som elev. Find fagligt fællesskab i elevklubben. FOA kender dine rettigheder ELEV FOA støtter dig som elev Find fagligt fællesskab i elevklubben FOA kender dine rettigheder Velkommen i FOA Et fagligt og socialt fællesskab, der giver dig ballast Indhold Ikke dyrt at sikre sig 3

Læs mere

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR Folkelig forankring handler om opbakning til og engagement i det internationale udviklingsarbejde. Kommunikation og oplysning kan hjælpe jer

Læs mere

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-håndbogen Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-indsatsen Oplysning om overenskomster 2011-2015 Det er os med overenskomster og

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

OK18 Hvis konflikten kommer

OK18 Hvis konflikten kommer FORBUND OK18 Hvis konflikten kommer Konflikt-tjek for tillidsrepræsentanter Indhold FOA i konflikt? 3 Overenskomstmæssige konflikter 4 Afstemningsregler 10 OK18 12 Tidsplan OK18 14 Hvis konflikten kommer?

Læs mere

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE Overblik over alt hvad du kan bruge for at gøre opmærksom på jeres arrangementer - HVEM TAGER DU MED? Sidste år var Danmark Spiser Sammen på næsten alles læber. Vi gentager successen

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper

F O A F A G O G A R B E J D E. Det gør FOA for dig. som pædagogmedhjælper F O A F A G O G A R B E J D E Tekst: Britta Lundqvist. Foto: Biofoto/Johnny Madsen og Anders Tvevad. Layout: Joe Anderson og Maja Honoré. Tryk: FOA-tryk marts 2006. Det gør FOA for dig som pædagogmedhjælper

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før os i generationer

Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før os i generationer 8 0 1 2 FO R U N E G I3 F U N G O D M A K K TI A V TA IT LO ET G S- U K N Æ G E R M E ED A LE LL M E M ER Vores gode danske arbejdsforhold er ikke kommet af sig selv. Det har krævet, at arbejdere før

Læs mere

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE www.streetdinners.org Gademiddage er for at... 1 lære sine naboer at kende og fejre den gade eller bydel man bor i.

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner TEKNIK-SERVICE Overenskomst for ambulanceuddannet personale FOA og Danske regioner Informationsmøder Vi ved, at uanset hvor meget materiale vi laver, vil der være en lang række uafklarede spørgsmål. Derfor

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

Praktikvejlederkonference

Praktikvejlederkonference FORBUND Social- og sundhedshjælperuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikvejlederkonference 2017 Hvordan kan du arbejde med relationskompetencer

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram Af Henny Christensen Fredag den 23. marts 2018 En bølge af sympati strømmer de offentligt ansatte i møde i ny måling. Seks ud af ti danskere erklærer

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

ARRANGØRGUIDE. Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag.

ARRANGØRGUIDE. Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag. D O F S N O I T O M 2018 DAG guide r ø g n Arra S N E D L O B ARRANGØRGUIDE Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres arrangement på Motionsfodboldens Dag.

Læs mere

INDHOLD. Forhold...X Hvad er en afdeling?...x Værd at vide...x. Faglige aktiviteter...x. Sociale aktiviteter...x. Politiske aktiviteter...

INDHOLD. Forhold...X Hvad er en afdeling?...x Værd at vide...x. Faglige aktiviteter...x. Sociale aktiviteter...x. Politiske aktiviteter... INDHOLD Forhold.....X Hvad er en afdeling?...x Værd at vide........x Sociale medier, materialer og økonomi. Faglige aktiviteter...x Oplægsholder Stormøder Debatarrangement Rådgivningscafe Sociale aktiviteter...x

Læs mere

Arbejdsplan for 2015. Indledning

Arbejdsplan for 2015. Indledning Arbejdsplan for 2015 Indledning SUF's arbejdsplan beskriver, hvad vi som SUF prioriterer af landsdækkende og internationale aktiviteter det kommende år. 2015 byder på en række større begivenheder og politisk

Læs mere

STORMØDE 24. APRIL 2013 OPSAMLING PÅ GRUPPE- ARBEJDET

STORMØDE 24. APRIL 2013 OPSAMLING PÅ GRUPPE- ARBEJDET STORMØDE OPSAMLING PÅ GRUPPE- ARBEJDET 24. APRIL 2013 Når 1500 tillidsrepræsentanter, MED-udvalgsmedlemmer og arbejdsmiljørepræsentanter samles så sprudler kreativiteten, holdninger brydes og kampgejsten

Læs mere

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD 1 Denne vejledning viser, hvordan du kan udnytte de mange muligheder, de sociale medier giver, og være opmærksom på de faldgruber, der kan skade dig selv, dine pårørende og kolleger eller din myndighed.

Læs mere

22 JUNI 2019 PURHUSHALLEN, 8990 FÅRUP SPONSOR 2019 BLIV EN DEL AF DET LOKALE FÆLLESSKAB

22 JUNI 2019 PURHUSHALLEN, 8990 FÅRUP SPONSOR 2019 BLIV EN DEL AF DET LOKALE FÆLLESSKAB 22 JUNI 2019 PURHUSHALLEN, 8990 FÅRUP SPONSOR 2019 BLIV EN DEL AF DET LOKALE FÆLLESSKAB BLIV EN DEL AF DET LOKALE FÆLLESSKAB VÆR MED TIL AT SKABE EN GOD STEMNING OMKRING BANEROCK Nu er det blevet tid til

Læs mere

GUIDE&FOR& KONTAKTPERSONER& BESTYRELSESMEDLEMMER* ENHED&GØR&STÆRK&

GUIDE&FOR& KONTAKTPERSONER& BESTYRELSESMEDLEMMER* ENHED&GØR&STÆRK& GUIDE&FOR& BESTYRELSESMEDLEMMER* KONTAKTPERSONER& ENHED&GØR&STÆRK&! INDHOLD 1. INTRODUKTION 2. HVAD ER EN AFDELINGSBESTYRELSE? A) HOLD OVERBLIK B) KNYT BÅND C) SKAB HANDLING 3. VÆRKTØJER A) WEBKARTOTEKET

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere

Velkomst af nye aktivitetsdeltagere Velkomst af nye aktivitetsdeltagere I kan byde børn og unge velkommen i Ungdommens Røde Kors fede fællesskab på mange forskellige måder. Der er ikke noget, der nødvendigvis er rigtigt eller forkert, så

Læs mere

Hverdagskommunikation På Vapnagaard. 2. kredskonference februar 2019 på Phamarkon i Hillerød

Hverdagskommunikation På Vapnagaard. 2. kredskonference februar 2019 på Phamarkon i Hillerød På Vapnagaard 2. kredskonference 1. - 2. februar 2019 på Phamarkon i Hillerød Hvem er vi? Boliggården Boligselskab i Helsingør 45 afdelinger fra 5 til 1743 lejemål I alt ca. 6.000 boliger Alle afdelinger

Læs mere

Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA. Brugbar Levende Personlig

Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA. Brugbar Levende Personlig Hjemmesiden for dig som tillidsvalgt i FOA Brugbar Levende Personlig Januar 2013 Tillidszonen er til dig Tillidszonen er FOAs hjemmeside for tillidsvalgte. Her kan du få overblik over dine opgaver og

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

GUIDE TIL KOORDINATORER

GUIDE TIL KOORDINATORER GUIDE TIL KOORDINATORER Alzheimerforeningens LANDSINDSAMLING 2017 Lørdag d. 23. september Intro Hvad går pengene til? Hvad skal en indsamlingskoordinator? 2 På indsamlingsdagen Briefing Inden I forlader

Læs mere

Indhold. Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til

Indhold. Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til 1 Indhold 1.0 Aldersgrænse og godkendelse af samtykkeerklæring... 3 1.1 Samtykkeerklæring... 3 1.2 Samtykkeerklæringens form... 3 2.0 Fotografering/optagelse på aktiviteter... 4 2.1 Billeder fra events/det

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier INTERN UDDANNELSE Kommunikation og medier Kommunikation Kommunikation er en situation, hvor en afsender bringer et budskab videre til en modtager, som så i større eller mindre grad forventes at reagere

Læs mere

Løft rigtigt, når I gør rent

Løft rigtigt, når I gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når I gør rent - et TR/AMR værktøj til dig og din arbejdsplads Dette værktøj er til dig, som er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller tillidsrepræsentant (TR). Du kan læse om,

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam

stress ledelse anerkendelse m skyld viden behov Fremtidens ledelse social kapita symptomer velbefindende skam FORBUND Fremtidens ledelse 11.-12. september 2017 Vingsted Hotel og Konferencecenter Vingsted Skovvej 2, 7182 Bredsten igt behov symptomer velbefindende raketvidenska viden skam skyld ledelse anerkendelse

Læs mere

Nedsæt tempoet, når du gør rent

Nedsæt tempoet, når du gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når du gør rent - til dig, som arbejder med rengøring Helbred og arbejde i højt tempo Du og dine kolleger, som arbejder med rengøring er sandsynligvis på benene stort set hele

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering DGI badminton Vi har brug for dig forældreinvolvering Dette hæfte er fyldt med gode ideer til, hvordan du involverer forældre i badminton arbejdet. 3 Ofte følger forældre deres børn til badminton, og

Læs mere

Medieguide til lokalgrupper

Medieguide til lokalgrupper Medieguide til lokalgrupper Fortællingen om SOS Børnebyerne lever stærkest blandt jer frivillige. På de næste sider finder I tips og tricks til, hvordan I kan få lokalgruppens historier i de lokale medier.

Læs mere

SIDE RUN. Lav dit eget Royal Side Run

SIDE RUN. Lav dit eget Royal Side Run SIDE RUN Lav dit eget Royal Side Run ALLE kan lave et Royal side Run! I denne guide finder I inspiration til, hvordan I kan afvikle jeres eget Royal side Run. I bestemmer helt selv, hvilket format der

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Hvad gør jeg, når pressen vil have en kommentar DANSK EL-FORBUNDS TOPMØDE 2016 JOURNALIST NIELS STOKTOFT OVERGAARD

Hvad gør jeg, når pressen vil have en kommentar DANSK EL-FORBUNDS TOPMØDE 2016 JOURNALIST NIELS STOKTOFT OVERGAARD Hvad gør jeg, når pressen vil have en kommentar DANSK EL-FORBUNDS TOPMØDE 2016 JOURNALIST NIELS STOKTOFT OVERGAARD Modstand og indvendinger mod kontakt med pressen Journalisterne er så negative Pressen

Læs mere

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Introduktion til hæftet med guidelines og inspiration til LØVE-dagen

Introduktion til hæftet med guidelines og inspiration til LØVE-dagen Introduktion til hæftet med guidelines og inspiration til LØVE-dagen Dette hæfte indeholder konkrete guidelines og inspiration til, hvad du som klub, LØVE-ansvarlig, træner eller holdleder skal og kan

Læs mere

Tema Siri på din ipad og iphone

Tema Siri på din ipad og iphone Tema Siri på din ipad og iphone Sofus 28. oktober 2018 Side 1 Du bruger Siri ved at holde fingeren på hjemknappen indtil Siri spørger Hvad kan jeg hjælpe dig med Brug af Siri Dette kan Siri ikke endnu

Læs mere

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser?

De spanske medier og arbejdsløsheden. - Hvordan dækker de en af landets største kriser? De spanske medier og arbejdsløsheden - Hvordan dækker de en af landets største kriser? Jeg ankom til Madrid den 14. november 2012 og blev mødt af demonstrationer, lyden af megafoner og graffiti malet over

Læs mere

Sådan får I jeres historie i pressen

Sådan får I jeres historie i pressen Sådan får I jeres historie i pressen Jeres arrangement til Dansk Naturvidenskabsfestival er en oplagt anledning til at synliggøre jeres institution og fortælle om jeres aktiviteter i medierne. Derudover

Læs mere

Indhold i værktøjskassen. Pressekontakt sådan. Presseværktøjskassen SPIL DANSK DAGEN 2015

Indhold i værktøjskassen. Pressekontakt sådan. Presseværktøjskassen SPIL DANSK DAGEN 2015 Presseværktøjskassen SPIL DANSK DAGEN 2015 Indhold i værktøjskassen Pressekontakt sådan o Før I kontakter medierne o Når I kontakter medierne o Når medierne kontakter jer Pressekontakt sådan I Presseværktøjskassen

Læs mere

Vejledning til FORENINGEN: Kommunikation om Rigtige Mænd

Vejledning til FORENINGEN: Kommunikation om Rigtige Mænd Vejledning til FORENINGEN: Kommunikation om Rigtige Mænd Tak, fordi I vil være en del af Rigtige Mænd-projektet og fordi I vil være med til at arrangere Rigtige Mænd Løbet, som er det første mandeløb,

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

En god sæsonstart. Inspirationsfolder

En god sæsonstart. Inspirationsfolder En god sæsonstart Inspirationsfolder Indholdsfortegnelse FORORD 2 HUSKELISTE 4 Hvilke målgrupper har vi fokus på? 5 Hvilke hold tilbyder vi i næste sæson? 5 Har vi styr på alle træningstider? 6 Har vi

Læs mere

En guide til at begå sig på de sociale medier

En guide til at begå sig på de sociale medier En guide til at begå sig på de sociale medier Tiltræk flere gæster med de sociale medier 66% forbrugere siger, * afat alle de besøger en restaurants side på de sociale medier, før de spiser der For at

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

Praktikvejlederkonference

Praktikvejlederkonference FORBUND Social- og sundhedshjælperuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikvejlederkonference 2018 Hvordan fremmes elevernes præstation i praktikken?

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Social- og sundhedshjælperelev Social- og sundhedsassistentelev Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg?

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Lokalforeningsdyst #VindTilEP

Lokalforeningsdyst #VindTilEP Lokalforeningsdyst #VindTilEP Det er nu, at valget skal vindes! Vi skal ud og lave larm i gaden, se vælgerne i øjnene og få alle overbevist om at sætte kryds ved nr. 4 på den Konservative liste Nichlas

Læs mere

GUIDE TIL KOORDINATORER

GUIDE TIL KOORDINATORER GUIDE TIL KOORDINATORER Alzheimerforeningens LANDSINDSAMLING 2018 Lørdag den 22. september Introduktion 2 Hvad går pengene til? Hvad skal en indsamlingskoordinator? Tjekliste 3 Generelt om indsamlingen

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen!

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Dette katalog indeholder konkrete og lettilgængelige ideer til, hvordan I ude på datastuerne, bibliotekerne og andre it-undervisningssteder

Læs mere

Guide til presse og sociale medier

Guide til presse og sociale medier Guide til presse og sociale medier - få butikkens og bestyrelsens arbejde i pressen og på sociale medier Værktøjskassen til pressearbejde Et opkald/en mail til journalist Invitation til lokalredaktion

Læs mere

KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR

KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR KFUM-Spejderne s GUIDE TIL KURSUS PR GUIDE TIL KURSUS PR 1 Hej kursusleder! Du har fået ansvaret for et kursus - det er mega fedt! I arbejdsgruppen for uddannelses- PR vil vi gerne hjælpe dig til at gøre

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

FN s handicapkonvention

FN s handicapkonvention PÆDAGOGISK FN s handicapkonvention Rettigheder for personer med handicap Indhold Indledning 3 Artikel 1 5 Formål Artikel 3 6 Gererelle principper 6 Artikel 19 8 Retten til et selvstændigt liv og til at

Læs mere

Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier.

Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier. Hej Vores Historier-ambassadør Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier. Her er inspiration til hvad du skal huske før en Vores Historier fortælleraften, en køreplan

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier.

Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier. Til ambassadørerne Her er en lille vejledning, som viser dig, hvordan de gode historier kommer fra folks hoveder, gennem din mikrofon og ind på www.dr.dk/historier. Intro: Når folk dukker op ved dit arrangement,

Læs mere

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side.

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side. Tillidsrepræsentant på en konfliktramt arbejdsplads - en guide til dig, der er tillidsrepræsentant på en arbejdsplads, der er ramt af strejke eller lock out. Lige nu ser du ind i en helt ny og uvant rolle,

Læs mere

Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring september 2016

Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring september 2016 Invitation Vestegnens Kulturuge & Børnekulturugen & Frivillig FredagsFejring 10.-18. september 2016 1 Indhold Temaet for Vestegnens Kulturuge... 4 Idéer til aktiviteter... 4 Hvor og hvornår foregår det?...

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere Årsskrift Stafet For Livet sæson 2017 Sammen var vi stærkere Indhold Generelle fakta 3 Fightere 6 Lysceremoni 7 24 timer 8 Frivilliges trivsel 9 Håb 10 Sammen var vi stærkere! I år var overskriften for

Læs mere