Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende"

Transkript

1 Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr udgave / SB Krav til udførelse af elektriske installationer Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for udførelse af elektriske installationer. Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Flemming Holten Lützhøft (FML) Christian Rønne Pedersen (CRPE) Solvej Kamilla Valentinsen (SKVA) Gyldig fra: Gyldig til: Indtil videre Normniveau: Erstatter: BN1 Ingen Underretning: Via Web, ProArc og oplysningsmail Journalnummer: Banedanmark Amerika Plads København Ø Telefon: Telefax: Banedanmark@bane.dk Internet: ISSN: Copyright Banedanmark Teknisk meddelelse nr.37 udg. 1/ / Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 1 (18)

2 INDHOLD Krav til udførelse af elektriske installationer 1 INDLEDNING 4 2 REFERENCER 5 3 DEFINITIONER 6 4 OVERGANGSBESTEMMELSER 7 5 ANVENDELSESOMRÅDE 7 6 DISPENSATION 8 7 BN2 - ELEKTRISKE INSTALLATIONER GENERELT 8 8 BN2 - MATERIALER GENERELT 8 9 TAVLER Tavler generelt BN1 Krav til gruppeafbryder BN1 Krav generelt BN2 Krav Tavler der er forsikret til og med 63 A, generelt BN2 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A BN1 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i bygninger BN1 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i det fri BN2 - krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i det fri Tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, generelt BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i bygninger BN1-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i bygninger BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i det fri Tavler der er forsikret med 630 A og derover, generelt BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover, placeret i bygninger BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover, placeret i teknikhuse BN2 - Nummerering af tavler RESERVEFORSYNINGSANLÆG UPS-anlæg inkl. batterier BN1-krav BN2-krav 14 Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 2 (18)

3 10.2 BN2 - Alternativt netforsyning BN2 - Generatoranlæg BN2 - KABLER Krav til kabler i terræn Generelle krav til kabler Kabler i perrondæk Mærkning af kabler Kabelmuffer BN2 - FØRINGSVEJE BN1 - BELYSNING BN2 - PUMPER Overvågning af pumper BN1 - BESKYTTELSE MOD INDIREKTE BERØRING OG POTENTIALUDLIGNING BN2 - DOKUMENTATION Generelt Aflevering af dokumentation Tekniske data 18 Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 3 (18)

4 1 INDLEDNING Denne tekniske meddelelse (TM) skal sikre, at alle Banedanmarks 230/400 V elektriske installationer udføres ensartet og i en kvalitet som sikrer en stabil drift med minimale vedligeholdelsesomkostninger på en for jernbanen hensigtsmæssig måde. Denne TM angiver både fysiske, elektriske og miljømæssige krav til Banedanmarks elektriske installationer samt krav til dokumentation, mærkning m.m. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 4 (18)

5 2 REFERENCER Nogle steder henviser denne tekniske meddelelse til andre bestemmelser. Enten skrives [bestemmelsens navn] eller et nummer [nr.]. Betydningen af nummeret kan findes nedenfor. Hvis der ikke er nævnt andet, gælder sidst udsendte version af det dokument, der refereres til. Kommende normer/standarder er angivet i (rund) parentes. Referencer til kommende normer/standarder er først er gyldige, når de er trådt i kraft. Hvis der er uoverensstemmelse mellem denne TM og de normative referencer, er det referencerne der er gældende, med mindre denne TM er en skærpelse af de normative referencer, så er det denne TM, der er gældende. [1] Banenorm BN1-13 Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer, Banedanmark. [2] Banenorm BN2-83 Kørestrømsanlæg. Drifts- og beskyttelsesjording på Fjernbanen (Fremtidig teknisk regel Banenorm BN1-190 Elektrisk sikkerhed:returstrøm/potentialudligning/lavspændingsforsyning/jording ), Banedanmark. [3] Banenorm BN2-84 Kørestrømsanlæg. Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem fjern- og S-banen (Fremtidig teknisk regel Banenorm BN1-190 Elektrisk sikkerhed:returstrøm/potentialudligning/lavspændingsforsyning/jording ), Banedanmark. [4] (Fremtidig teknisk regel Banenorm BN1-101 Kravspecifikationer for UPS-anlæg, Banedanmark.) [5] (Fremtidig teknisk regel Banenorm BN1-103 Principper for AC-reserveforsyning af teknikrum ), Banedanmark. [6] Banenorm BN1-105 FKI Fjernbanens Kørestrømsinstruks Sikkerhedsinstruks for baner elektrificeret med 25 kv, 50 Hz, Banedanmark. [7] Banenorm BN1-106 SKI S-banens Kørestrømsinstruks Sikkerhedsinstruks for baner elektrificeret med 10 kv /1650 V, Banedanmark. [8] DS/EN Jernbaneanvendelser, faste installationer Beskyttelsesforanstaltninger vedrørende elektrisk sikkerhed og jording. [9] SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner (Fremtidig teknisk regel BN1-190 Elektrisk sikkerhed:returstrøm/potentialudligning/lavspændingsforsyning/jording ), Banedanmark. [10] Teknisk Meddelelse nr. 09/ , Perronbelysning og højttalere, ændrede krav, Banedanmark [11] Banestyrelsens Standard for Belysning og terræn på rangerarealer, Rev 0, journal nr /tmr, Banedanmark. [12] Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 6 Elektriske installationer, Sikkerhedsstyrelsen. [13] Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 6B Krav om supplerende beskyttelse med HPFI-afbryder i nye installationer, Sikkerhedsstyrelsen. [14] Fællesregulativet Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande [15] Maskindirektivet, EU-direktiv 2006/42/EF [16] DS/EN Lavspændingstavler [17] Installation af UPS-anlæg, Sikkerhedsstyrelsen. [18] Krav til teknisk dokumentation, Banedanmark Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 5 (18)

6 3 DEFINITIONER Nr. Begreb Definition 3.01 BTR Baneteknisk register, se under Erhverv/Leverandør til Banedanmark/tekniske data/strækningsregister 3.02 Ekstern by-pass Denne har samme funktion som den elektroniske by-pass omskifter internt i anlægget, men er typisk placeret i en separat tavle ved siden af UPS-anlægget eller er indbygget som en integreret del af teknikhyttens hovedtavle Elektronik by-pass En elektronisk enhed indbygget i UPS-anlægget, der afbrydelsesfrit omlægger forbruget til alternativ forsyning (5.01), hvis der opstår en fejl i UPS-anlægget eller der ønskes manuel omkobling Gruppe kreds, der er forbundet direkte til brugsgenstande eller stikkontakter (defineret i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6 [12]) 3.05 Hovedtavle Eltavle der indeholder en elafregningsmåler. Hvis elafregningsmåleren er placeret uden for tavlen i et målerskab eller lignende, betragtes måleren som en del af hovedtavlen, og skab og tavle skal have det samme hovedtavlenummer Køreledningszone/ aftagerzone Område omkring køreledningen hvis grænser almindeligvis ikke overskrides af en knækket køreledning eller af en strømaftager under spænding, der er afsporet fra køretråden eller har ødelagte dele. Se reference [6] og [7] 3.07 Masterstyreskab Styretavle til sporskiftevarme 3.08 Potentialudligning Elektrisk forbindelse, der bringer forskellige udsatte dele og fremmede ledende dele på omtrent samme potentiale. Hvis en køreledning falder ned på en konstruktion der er potentialudlignet til returskinnen, sikrer potentialudligningen, at der sker en hurtig udkobling af den spændingsførende køreledning Slavestyreskab Styretavle til sporskiftevarme som overordnet er styret fra et masterstyreskab 3.10 kreds Alt elektrisk materiel, der forsynes fra samme udgangspunkt, og som har fælles overstrømsbeskyttelse (defineret i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6 [12]) 3.11 Styretavle Tavle beregnet til strømforsyning og styring af en specifik anlægsdel, f.eks. sporskiftevarme, elevatorer og køleanlæg. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 6 (18)

7 Nr. Begreb Definition 3.12 Tavler Kombination af et eller flere stykker koblingsudstyr med tilhørende materiel til styring, måling, melding, beskyttelse, regulering m.v. komplet monteret med alle interne elektriske og mekaniske forbindelser og konstruktionsdele Undertavle En distributionstavle der forsynes fra en hovedtavle eller en anden undertavle 3.14 UPS Uninterruptible power supply (UPS). Et anlæg, der tilføres en ikke sikret AC-spænding og som afgiver en sikret AC-spænding. 4 OVERGANGSBESTEMMELSER 5 ANVENDELSESOMRÅDE Der gælder nedennævnte overgangsbestemmelser for denne TM: For projekter, der på udgivelsesdatoen for denne TM har påbegyndt projektering, gælder, at det er valgfrit at følge nye krav i denne TM. Overgangsbestemmelserne er gældende fra udgivelsesdatoen for denne TM og 1 år frem. Denne tekniske meddelelse er gældende for 230/400 Volt elanlæg, som er ejet af Banedanmark. BN1-krav skal anvendes således: Ved nye anlæg. Ved ændringsarbejder. Ved udvidelser af eksisterende 230/400 Volt elanlæg. BN2-krav skal anvendes således: Ved nye anlæg. Ved ændringsarbejder, der omfatter udskiftning af mere end én delkomponent (i tvivlstilfælde kontaktes TSA). Ved udvidelser. Afsnit er derudover gældende for anlæg, som Banedanmark ikke ejer, men har infrastrukturforvalteransvaret for. Byggepladsinstallationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsens kapitel 704 er således ikke omfattet af denne TM og må ikke anvendes til at forsyne sikringsanlæg. Hvor et infrastrukturarbejde finder sted inden for anvendelsesområdet for en eller flere TSI er og udgør et nyanlæg, en opgradering eller en fornyelse, som defineret i Interoperabilitetsdirektivet, skal relevante TSI-krav følges. Note Trafikstyrelsen foreskriver ovenstående passus om TSI-krav indskrevet i Banedanmarks tekniske regler. Endvidere fremgår regler for ændringer i infrastrukturen af Banedanmarks ledelsessystem, hvortil der henvises. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 7 (18)

8 6 DISPENSATION Regler for dispensation fra tekniske regler fremgår af Banedanmarks ledelsessystem, hvor til der henvises. 7 BN2 - ELEKTRISKE INSTALLATIONER GENERELT Banedanmark har stærkstrømsinstallationer spredt over hele landet og i mange tilfælde tæt ved spor og køreledningsanlæg. Af hensyn til vedligeholdelsen er det derfor vigtigt, at det ved projektering af nyanlæg tilstræbes at tavler og lignende placeres udenfor køreledningszonen og udenfor sikkerhedsafstanden for spor i drift, og minimum 4 meter fra nærmeste skinne. Det skal ved projektering af nyanlæg sikres at drifts- og vedligeholdelsespersonalet får så uhindret adgang til betjenings- og serviceområder som muligt Note Ved arbejder på eller i nærheden af køreledningsanlæg og køreledningskonstruktioner er sikkerhedskravene beskrevet i [6] og [7]. Tavler, komponentskabe og lignende som placeres på jernbanearealer og nær sporene, skal så vidt muligt placeres med åbninger og betjeningsområder vendt væk fra sporene. UPS-anlæg inklusive batterier og eltavler, der er vitale for trafikafviklingen, skal placeres i lukkede tørre rum. Disse anlæg må ikke kunne udsættes for vand, f.eks. i forbindelse med skybrud eller sprængte vandrør. Elektriske installationer skal projekteres energirigtigt og muliggøre og befordre brugernes energirigtige adfærd. Fast installeret og blivende elektrisk materiel skal have fast eltilslutning. Stikkontakter må kun anvendes til transportabelt materiel, f.eks. arbejdslamper, håndværktøj og mindre brugsgenstande. Spændingsfaldet mellem installationens forsyningspunkt (tilslutningspunktet til netselskabet) og det tilsluttede materiel må ikke overstige 4 % af installationens nominelle spænding. Større spændingsfald kan evt. accepteres for motorer i startperioden og andet udstyr med høj indkoblingsstrøm, men dette skal godkendelse af den systemansvarlige for stærkstrøm. Nye elafregningsmålere skal fjernaflæses, hvis det er muligt. Operatører og private brugere må kun tilsluttes Banedanmarks elektriske installationer efter særlig aftale med den for elanlæggene driftsansvarlige afdeling. Kun midlertidige tilslutninger accepteres. Elforbruget skal kunne måles med bimåler. 8 BN2 - MATERIALER GENERELT Ved valg af materialer skal der tages hensyn til tyveri- og hærværksrissiko samt til omgivelsesmiljøet herunder regn, fugt, støv, solpåvirkninger, varme samt rystelser og andre mekaniske påvirkninger. Materialerne skal håndteres og installeres efter god håndværksmæssig skik og i overensstemmelse med fabrikantens/ leverandørens anvisninger. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 8 (18)

9 Brugt elmateriel må ikke genbruges, kun nye materialer og komponenter, der er CEmærkede må anvendes. 9 TAVLER 9.1 Tavler generelt I Banedanmark skelnes mellem hovedtavler og undertavler. Hovedtavler er kendetegnet ved at de indeholder mindst en elafregningsmåler eller er forsynet fra en elafregninfsmåler. Undertavler er distributionstavler, der bliver forsynet fra en hovedtavle eller en anden undertavle. Styretavler som f.eks. master- og slavestyreskabe til elsporskiftevarmeanlæg betegnes også som undertavler BN1 Krav til gruppeafbryder 230 V installationer skal altid forsynes fra 2-polet gruppeafbryder. Pladsbelysningsanlæg er undtaget fra denne regel, idet der her må anvendes 4-polet gruppeafbryder med smeltesikringer (4-polet gruppeafbryder med automatsikringer må, i dette tilfælde, ikke anvendes) BN1 Krav generelt Ved installering, ændring eller udvidelser af tavler er Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6 [12], Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6B [13] og Fællesregulativet Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande [14] gældende. Styretavler kan dog i særlige tilfælde være underlagt Maskindirektivet [15]. Kortslutnings-/ og varmeafgivelsesberegninger skal udføres for den færdige tavle, og tavlen skal være dimensioneret i henhold til disse beregninger BN2 Krav Tavler skal udføres og afprøves i henhold til DS/EN [16]. Nye tavler skal udføres af mekanisk stabile materialer som er modstandsdygtige over for de lokale miljø og vejrforhold. Tavler dimensioneres til en levetid på 40 år. Fritstående tavler og komponentskabe placeret på sokler skal forsynes med et kapilarbrydende lag mod jord udført med leca-nødder i et lag på minimum 20 cm. Komponentskabe placeret på eller nær stationer eller perroner males i farven Ral Øvrige tavler skal have en neutral farve. Som hovedregel skal hver gruppe i en tavle beskyttes mod indirekte berøring ved brug af separat HPFI-/PFI-afbryder, gruppeafbrydere med indbygget fejlstrømsafbryder eller maksimalafbryder med påbygget fejlstrømsafbryder. Anvendelse af andre beskyttelsesmetoder skal på forhånd godkendes af Banedanmarks driftsansvarlige stærkstrømsafdeling. Alt gruppemateriel under 25 A skal være automatsikringer med indbygget HPFI-afbryder, med mindre der er krav om udeladelse af HPFI-afbryder. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 9 (18)

10 For arealbelysningsanlæg med dobbeltisolerede armaturer (klasse II) kan HPFI-/PFIafbryder udelades hvis gruppen kun forsyner disse anlæg og tilslutningerne er faste og der ikke er tilsluttet stikkontakter. Der må ikke anvendes 13 A gruppemateriel til1,5mm² installationer. Tavlerne skal opbygges selektivt således at det altid er den nærmeste sikring/fejlstrømsrelæ der afbryder ved en fejl i installationen. Tavlerne skal være forberedt til udvidelse som defineret under de forskellige tavletyper se afs. 9.2, 9.3 og 9.4. Dette krav gælder dog ikke styretavler der er opbygget til ét bestemt formål, som f.eks. overkørselstavler, mastetavler til terrænbelysning og master- /slavestyreskabe til sporskiftevarme Alle tavler skal forsynes med et synligt og let læseligt skilt, der angiver tavlens nr. som angivet i afsnit 9.5 Nummerering af tavler. Tavler i bygninger skal placeres i tørre rum. Tavler placeret i det fri eller i områder hvor der er offentlig adgang, skal være aflåste med et låsesystem, som er godkendt af Banedanmarks driftsansvarlige stærkstrømsafdeling. Udvidelse af tavler samt tilslutning af nyt materiel må ikke foretages uden aftale med Banedanmarks driftsansvarlige stærkstrømsafdeling. Tavlerne skal så vidt muligt opbygges således at der kan udføres termografering af tavlen uden afbrydelse af de tilsluttede brugere. Alle nye tavler der er forsikret med over 63 A skal termograferes før ibrugtagningen. Alle hovedtavler skal transientbeskyttes med overspændingsafledere i indgangen. De godkendte tavletegninger med dertilhørende kabelplaner skal placeres i en plastiklomme på bagsiden af tavlelågen. El-dokumentationen skal være plastificeret papirtryk. 9.2 Tavler der er forsikret til og med 63 A, generelt Banedanmark har ingen generelle formkrav til tavlerne BN2 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A Nye tavler skal leveres med min. 2 stk. 2 pol. 10A og 1 stk. 4 pol. 16A ledigt gruppemateriel med tilhørende HPFI afbryder, samt min. 30 % disponibel plads BN1 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i bygninger Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP20b BN1 - Krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i det fri. Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP BN2 - krav til tavler der er forsikret til og med 63 A, placeret i det fri. Nye tavler skal være dobbeltisoleret (isolationsklasse II) og af en kvalitet som APO materiel. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 10 (18)

11 9.3 Tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, generelt BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A Nye tavler skal som minimum udføres i Form 2b. Tavlerne skal forsynes med maksimalafbryder og netovervågning i indgangen. Netovervågningen skal foretages med digitale amperemetre, og skal som minimum indeholde en strømmåling pr. fase med logning af maks. værdier. Nye tavler skal leveres med min. 2 stk. 2 polede 10A og 4 stk. 4 pol. 16A disponibelt gruppemateriel med tilhørende HPFI afbryder, samt min. 30 % disponibel plads, dog skal der som minimum afsættes plads til 2 stk. afbrydere med sikringer og fejlstrømsafbrydere af den største gruppeafbryder som tavlen er opbygget med. Tavlerne skal opbygges således, at der så vidt muligt kan udføres termografering af tavlen uden afbrydelse af de tilsluttede brugere BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i bygninger Tavler placeret i bygninger skal placeres i tørre rum og skal opbygges som pladekapslede anlæg BN1-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i bygninger Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP20b BN2-krav til tavler der er forsikret med over 63 A og op til 630 A, placeret i det fri Tavler skal opbygges i isolationsklasse II materiel, svarende til APO materiel. Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP54. Tavlerne skal placeres i aflåste korrosionssikre skabe i kvalitet som Alfred Priess komponentskabe. Tavlerne skal monteres med indvendig belysning, en 230V servicestikkontakt og en 400 V, 3FOJ, 16 A CEE stikkontakt. 9.4 Tavler der er forsikret med 630 A og derover, generelt BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover Nye tavler skal udføres som Form 2b Tavlerne må ikke installeres i det fri, men skal installeres i bygninger eller teknikhuse. Tavlerne skal forsynes med maksimalafbryder og netovervågning i indgangen. Netovervågningen skal foretages med digitale amperemetre, og skal som minimum indeholde en strømmåling pr. fase med logning af maks. værdier. Nye tavler skal leveres med min. 4 stk. 2 polede 10A og 4 stk. 4 polede 16A ledigt automatisk gruppemateriel med tilhørende HPFIafbryder, samt min. 30 % disponibel plads, der skal som minimum afsættes plads til 2 stk. afbrydere med sikringer og fejlstrømsafbrydere af den største gruppeafbryder som tavlen er opbygget med. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 11 (18)

12 Tavlerne skal opbygges således, at der så vidt muligt kan udføres termografering af tavlen uden afbrydelse af de tilsluttede brugere BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover, placeret i bygninger Tavler skal opbygges i pladekapslet materiel. Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP 20b BN2-krav til tavler der er forsikret med 630 A og derover, placeret i teknikhuse Tavler skal opbygges i pladekapslet materiel. Nye tavler skal som minimum udføres i kapslingsklasse IP 20b. Tavler skal placeres i aflåste korrosionssikre teknikhuse med fast gulv og af en størrelse så min. 2 servicepersoner frit kan arbejde med tavlerne med lukkede døre. Teknikhusene skal have indvendig belysning med min. 100 lux på gulv foran tavlerne. Der skal installeres minimum 1 stk. 230V servicestikkontakt og en 400 V, 3FOJ, 16 A CEE stikkontakt i teknikhuset. Teknikhusene skal isoleres og opvarmes så der ikke opstår kondens. 9.5 BN2 - Nummerering af tavler Alle tavler skal have et entydigt tavlenummer, der knytter sig til placeringen angivet ved BTR-nummereringen. For hovedtavler er BTR nummeret efterfulgt af et bogstav fra A til Z og med et punktum efter strækningsnr. Afsnitsnr. og tavlebogstavet. Normalt vælges bogstaverne i alfabetisk rækkefølge startende med A, se fig. 1. For undertavler benyttes det samme BTR nummer og bogstav som for den hovedtavle, der forsyner undertavlen, efterfulgt af et eller flere tal se fig. 1. Tavlenumre til nye tavler fås ved henvendelse til Banedanmark Stærkstrøm. Eks. Hovedtavle: Tavlenr: XXX.YYY. A XXX angiver BTR strækningsnr. YYY- angiver BTR afsnitsnr. A- angiver at det er hovedtavle A. Efterfølgende hovedtavler på samme BTR strækning vil få betegnelsen B, C osv. Eks. Undertavle: Tavlenr. XXX.YYY.A1 Dette nummer angiver at det er første undertavle A1 som forsynes direkte fra hovedtavle XXX.YYY.A. Efterfølgende undertavler, der forsynes direkte fra hovedtavle A, vil få Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 12 (18)

13 betegnelsen A2, A3 osv. Første undertavle, der forsynes fra undertavle A1, vil få betegnelsen A1.1 og de efterfølgende A1.2, A1.3 osv. Hovedtavle A Undertavle A1 Undertavle A2 Undertavle A3 Undertavle A1.1 Undertavle A2.1 Undertavle A2.2 Undertavle A3.1 Undertavle A2.1.1 Fig. 1. Grafisk eksempel for tavlenummerering i flere niveauer på Fredericia st. (BTR ) Skiltning: Placering: Øverste venstre hjørne af tavle eller skab Farve og udformning: Gråt graveret resopalskilt med Banedanmarklogo øverst og helt til venstre, og tavlenummer og equipmentnummer placeret som vist i fig. 2. Dimensioner: bogstavhøjde min. 8 mm. Tavle nr A2 Fig. 2. Eksempel på tavleskilt. Fastgørelse: På tavler/skabe monteres skiltet langtidsholdbar lim, eller med en korrosionssikker mekanisk fastgørelse. På dobbeltisolerede tavler må kapslingen ikke gennembrydes. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 13 (18)

14 10 RESERVEFORSYNINGSANLÆG 10.1 UPS-anlæg inkl. batterier BN1-krav Tilslutning af UPS-anlæg afhængig af systemjordingen skal udføres som beskrevet i Installation af UPS-anlæg [17]. Note Med hensyn til regler for kravspecificering af UPS-anlæg henvises til [4] BN2-krav UPS-anlæg inklusive batterier skal installeres indendørs, i teknikrum eller lignende, og frostfrit af hensyn til anlæggets driftssikkerhed og levetid. Ved alle fastmonterede UPS-anlæg skal der etableres et eksternt by-pass således at det er muligt at demontere UPS-anlægget uden at strømmen afbrydes BN2 - Alternativt netforsyning Krav i BN1-103 [5] afsnit Alternativt net med eller uden supplerende UPS-anlæg skal efterleves BN2 - Generatoranlæg Krav i BN1-103 [5] afsnit Generatoranlæg med eller uden supplerende UPSanlæg skal efterleves. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 14 (18)

15 11 BN2 - KABLER Note Med hensyn til krav til kabler i terræn henvises til BN1-13 [1] 11.1 Krav til kabler i terræn Kabler i jord skal være uden afgreninger og nedgravet i en dybde på minimum 70 cm Generelle krav til kabler Alle kabler skal være bly-, halogen- og PVC-fri. Kabler skal være af en kvalitet svarende til NKT s standardprodukter. De anvendte kabler skal så vidt som muligt være af typen NOIK eller tilsvarende Kabler i perrondæk Kabler i perrondæk skal så vidt muligt lægges i trækrør eller nedgravede (eller flisebelagte) kabelrender. Krav til dimensionering af trækrør er beskrevet under føringsveje. Kabler i render skal være uden afgreninger Mærkning af kabler Alle nye kabler skal mærkes i begge ender med nedenstående tekst. Endvidere skal der i kabelbrønde være påsat et tilsvarende mærke. Dette skal være udført i et bestandigt materiale, således at fastgørelse og læsbarhed bevares i kablets fulde levetid uanset omgivelsernes påvirkninger. Skiltet skal have gul baggrund og der skal påføres sort tekst. Mærkningen skal være i henhold til nedenstående: Forbruger tavlenr XYZ X side nr. på tavledok. (X=3 i eks. 1 og 2) Y forkortelsesbogstav for komponent. (Y=W i eks. 1 og 2. W står for wire) Z strømvej på tavletegning. (Z=7 i eks. 1 og 2) Sporskiftevarme A5 3W7 Eks. 1: Sporskiftevarme A5 3W7 Eks Kabelmuffer Krympemuffer må kun anvendes som gennemgangssamling og således ikke som forgrening. Ved muffer, der ikke ligger i jord, skal der være en passende aflastning af kablet. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 15 (18)

16 12 BN2 - FØRINGSVEJE Note Med hensyn til krav til føringsveje (rør og kabelrender), som lægges i jorden eller oven på jorden henvises til BN1-13 [1]. Nye føringsveje som f.eks. kabelbakker, kabelstiger, trækrør og kabelrender skal dimensioneres med 50 % disponibel plads og trækrør skal være udstyret med træktråd. Eksisterende føringsveje må ikke overfyldes. Ved gennemføring af sokler, etageadskillelser, vægge og lignende skal der foretages nødvendige tætninger. Beskyttelsesrør over jord skal være UV-bestandige. 13 BN1 - BELYSNING Belysning på baneterræn skal udføres som beskrevet i: Banestyrelsens Standard for Belysning og terræn på rangerarealer, Rev 0, , journal nr /TMR [11]. Note Med hensyn til krav til perronbelysning henvises til Teknisk Meddelelse nr. 09/ , Perronbelysning og højttalere, ændrede krav [10]. 14 BN2 - PUMPER 14.1 Overvågning af pumper Der skal etableres fjernovervågning på alle afvandingspumper. Alarm- og overvågningsenheden skal indbygges i den aktuelle styring. Alarm- og overvågningsenheden skal monteres på DIN-skinne og fylder HxDxB 150x130x50 mm. Enheden skal kommunikere med en central server som er placeret ved Banedanmark. Note Enheden inkl. montagevejledning er en bygherreleverance. Der skal som minimum være følgende alarmer: Maks. vandstand. Ingen strømforsyning. Termofejl. Vandstandsmålerne skal være med induktive følere. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 16 (18)

17 15 BN1 - BESKYTTELSE MOD INDIREKTE BERØRING OG POTENTIALUDLIGNING Beskyttelse mod indirekte berøring udføres generelt efter Stærkstrømsbekendtgørelsens bestemmelser [12]. Note Såfremt jordelektroden også anvendes i forbindelse med sikringsanlæg stilles der, i særlige tilfælde skærpede krav til jordelektrodens overgangsmodstand. Se normaltegningerne: IN V nr IN 984 V nr SN 299 V nr Note Med hensyn til systemjording af elanlæg/konstruktioner placeret indenfor BPUområder henvises til DS/EN [8] og SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner [9]. Med hensyn til potentialudligning af konstruktioner placeret i nærheden af kørestrømsanlæg henvises til BN2-83 [2], BN2-84 [3], DS/EN [8] og SAB Jording [9]. 16 BN2 - DOKUMENTATION 16.1 Generelt Når installationen er lavet og afsluttet i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsens gældende regler, skal fuld dokumentation foreligge. På Banedanmarks hjemmeside findes de krav der er til form og indhold af teknisk dokumentation og tekniske data samt skabeloner til elektroniske dokumenter. Disse krav skal følges. Adressen er følgende: Erhverv/Leverandør til Banedanmark Krav til teknisk dokumentation i Krav til teknisk dokumentation [18] skal følges Aflevering af dokumentation Tegningsdata skal afleveres Som udført. Dels på den pågældende lokalitet, og til: Banedanmark Lumbyesvej 34, 7000 Fredericia Att.: Stærkstrøm. Tegninger og diagrammer skal leveres både som papirtryk og filer på Cd-rom. Dokumentationen skal omfatte: Tegningsliste. Situationsplan med angivelse af stik og hovedledninger (inkl. Opretning af eksisterende). Skematisk kabelplan med angivelse af tavle-nr.., kabeldimensioner og komponenter i terræn. Tavletegning for effekt og styrekredse (leveres som flerstregsskemaer) inkl. tavleforside. Plantegninger. Tegninger over alle øvrige styringer som indgår i installationen. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 17 (18)

18 Opdaterede Datablade for anvendte komponenter. Beregninger for Ik Min og Ik Max, henholdsvis 3-faset og 1-faset. Driftsvejledninger på dansk. Udvekslingsformat/filstruktur: Der henvises til dokumentet: Krav til teknisk dokumentation [18]. Fotodokumentation kan kun accepteres ved tavleudvidelser, og kun hvis der ikke i forvejen findes tegninger og kun for mindre tavler (1-3 gruppeafbrydere) Tekniske data Alle anlægstyper og elementer der er beskrevet i dokumentet: Krav til teknisk data [18] skal føres ind i Banedanmarks anlægsdatabase (SAP). Det er et krav at alle anlægsprojekter og vedligeholdelsesprojekter (uanset størrelse) udfylder datalister, så databasen altid er opdateret. Datalister rekvireres hos tekdata@bane.dk. Teknisk meddelelse nr. 37 udg. 1/ /Godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen /SB, side 18 (18)

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer: Teknisk Meddelelse Teknik, Nr. 28 udgave 2 /Dato 1.7.2018 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 63.8 Tavler. Revision: 2015-01-31

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 63.8 Tavler. Revision: 2015-01-31 Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 63.8 Tavler Revision: 2015-01-31 Hospitalsenheden Horsens Tekniske standarder Bips nr. 63.8 Tavler Indholdsfortegnelse 63.1 Tavler...3

Læs mere

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra:

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra: Teknisk meddelelse Nr. 65/01.12.2013 Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr Denne vejledning angiver retningslinier for installation af it relateret udstyr. Udarbejdet af:

Læs mere

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6:

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Kapitel 13, Grundlæggende principper Kapitel 13 er et af bekendtgørelsens overordnede kapitler. I dette

Læs mere

Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene.

Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene. Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 28 / 01.02.2014 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

E 551-0 E 551-0 NOTE: NOTE: KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ INTEGRERET DAGINSTITUTION I TASIILAQ HOVEDPROJEKT, EL-INSTALLATIONER

E 551-0 E 551-0 NOTE: NOTE: KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ INTEGRERET DAGINSTITUTION I TASIILAQ HOVEDPROJEKT, EL-INSTALLATIONER E 551-0 NOTE: TAVLEN SKAL LEVERES MED NØDVENDIGE BESLAG OG BØJLER, SÅLEDES KABLER OG RØR KORREKT AFLASTES I TAVLEN. TAVLEN SKAL MÆRKES MED FABRIKAT OG IDENTIFIKATIONSDATA. VED AF- LEVERING SKAL OPDATERET

Læs mere

MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03)

MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03) MEDDELELSE Elmateriel nr. 3/09 (Erstatter Elmateriel nr. 2/03) Februar 2009 MVE Lavspændingstavler og andre sammenbygninger af materiel En sammenbygning af elektrisk materiel (tavle) skal normalt opfylde

Læs mere

Sags Nr.: 212 Side 1 af 5 Tegn. Dato 01.02.2015 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.: LAP

Sags Nr.: 212 Side 1 af 5 Tegn. Dato 01.02.2015 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.: LAP SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV 1.1. STANDARDER DS/EN 60 439-1 DS/EN 60 439-2 DS/EN 60 439-3 DS/EN 60 439-4 DS/EN 60 204-1 for hele tavlen DS/EN 60 204-1 for dele af tavlen 1.2. ELLEVERANDØR

Læs mere

Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler

Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler Vejledning om gennemgang af installationer i forsamlingslokaler Kontrol ved installationsgennemgang 1. Tavler 2. Fast 230/400 V installation 3. Brugsgenstande 4. Tilledninger 5. Lavvoltinstallationer 6.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Standard for styretavler Gældende fra: 18. September 2015 Campus Service DTU Nils Koppels Allé DTU, Bygning 413 DK-2800 Kgs. Lyngby Lyngby Tlf +45

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. nr Tavler. Revision:

Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. nr Tavler. Revision: Hospitalsenheden Horsens Teknisk afdeling Tekniske Standarder nr. 63.8 Tavler Revision: 2018.11.09 Hospitalsenheden Horsens Tekniske standarder nr. 63.8 Tavler Indholdsfortegnelse 63.1 Tavler... 3 63.1.1

Læs mere

Installation af UPS-anlæg

Installation af UPS-anlæg sikkerhedsstyrelsen installation af UPS-anlæg 2010 Installation af UPS-anlæg 2. udgave september 2010 Ved installation og projektering af UPS-anlæg er det vigtigt at være opmærksom på følgende forhold.

Læs mere

SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV. Sags Nr.: 212.059.01 Side 1 af 8 Tegn. Dato 22-04-2013 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK.

SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV. Sags Nr.: 212.059.01 Side 1 af 8 Tegn. Dato 22-04-2013 Tegn. Nr.: E 550-0 Rev. Dato: GODK. SPECIFICATION AF LAVSPÆNDINGSTAVLE 1. GENERELLE KRAV 1.1. STANDARDER DS/EN 60 439-1 1.3. DRIFTSFORHOLD Placering: Indendørs Udendørs DS/EN 60 439-2 Stærkstrømsbekendtgørelsen (SBG) Stationær Flytbar DS/EN

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 6/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 3/03, nr. 9/03 og nr. 12/03) Februar 2009 MVE Lavspændingstavler og andre sammenbygninger af materiel Sammenbygninger af materiel, som

Læs mere

Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE

Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE A Tilføjet tavlebeskrivelse 20.12.2012 KJE Rev. Rettelse Dato Projekteret Kontrol Godkendt LYSKÆR 3 EF, 2730 HERLEV - TLF.: 38 16 50 00 Tegnet Udført Kontroleret Godkendt KJE KJE CAD: K:\4910\4911\AFHH-projekter-CAD\TEGN-FIL\E(D)X-001.dwg

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen

Stærkstrømsbekendtgørelsen Stærkstrømsbekendtgørelsen Definitioner og dokumentation for Nødbelysning (kapitel 805) 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet

Læs mere

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10.

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10. Katodisk beskyttelse af naturgasledninger af metal i nærheden af spor BN1-159-1 Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen.

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. Tilladte hjælpemidler: Alle dog skal lokale procedurer gældende for eksamen og regler for eksaminander overholdes. Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. 6 timers skriftlig el-autorisationsprøve.

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer KAPITEL 709 MARINAER Note Dette kapitel er baseret på et CENELEC-forslag, som kun omhandler marinaer i modsætning til IEC standarden, som

Læs mere

Sfb nr. 61 Teknisk paradigma El-Installationer.

Sfb nr. 61 Teknisk paradigma El-Installationer. Sfb nr. 61 Teknisk paradigma El-Installationer. Teknisk Afdeling Opdateret den 13-09-2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 61.0 Føringsveje... 2 Emne: 61.1 Teknikrum (Placering, pladsforhold

Læs mere

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen Udgivet 30.03.2007 Overordnet ansvar: Per Le Fevre Ansvar for indhold: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Erik Skov Kvalitetskontrol Jens Bjørn Nielsen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Kørestrømsanlæg

Læs mere

Varbergparken Afd. 27 Blok 5, 6, 7

Varbergparken Afd. 27 Blok 5, 6, 7 INGENIØR EMNE: EL - Blok 5, 6 og 7 TEGN. NR.: REV.: Note: Tegningen er gældene for hver af de 3 hovedtavler i blokkene, dog skal der kun levers lysstyring for udv. belysning i hovedtavlen for blok 5. REV.:

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER Byfester og kræmmermarkeder 3 Elektriske anlæg og elektriske installationer skal være udført og drives på en sådan måde, at de ikke frembyder fare for personer, husdyr

Læs mere

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW 2009 DESITEK A/S A/S CAW 1 DESITEK A/S 2 Hvad er en UPS iht. DS/EN62040 3 UPS Topologi 4 Hvorfor N skal tilsluttes / isolationstrafo 5 Beregning af batterikapacitet 6 Installation af UPS er, herunder jording

Læs mere

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen Temamøde Installationer Specielle emner - Regler for tilslutning af - Tilslutning af LED belysning - Skinner solen stadig på solcelleanlæg - Hvilken betydning får den nye autorisationsordning? Velkommen

Læs mere

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg 5. udgave, februar 2005 Indhold Forord... 4 1 Vedrørende beskyttelse af generatoranlæg mod indirekte berøring... 5 1.2 Generatoranlæg som kun kan

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 03.00 Udgavedato: 25.06.2014

Læs mere

Teknisk. meddelelse. Teknisk Drift, Strøm. Perronbelysning og -højttalere, ændrede krav. Nr. 09 / 01.08.2012 (sikkerhedsbærende)

Teknisk. meddelelse. Teknisk Drift, Strøm. Perronbelysning og -højttalere, ændrede krav. Nr. 09 / 01.08.2012 (sikkerhedsbærende) Teknisk meddelelse Nr. 09 / 01.08.2012 (sikkerhedsbærende) Perronbelysning og -højttalere, ændrede krav Denne meddelelse beskriver ændrede krav til etablering af perronbelysning således, at belysningen

Læs mere

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT ANLÆG Dokument: SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT Anlæg Udgave: 01.00 Udgavedato: 31.01.2018 Udarbejdet

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau: Teknisk Meddelelse Nr. 84 udgave 1 /Dato 18.10.2018 Vandrette spærringer (tidligere benævnt skærmtage) Denne meddelelse indeholder generelle regler for opsætning af vandrette spærringer på nye og eksisterende

Læs mere

Retningslinjer for elsyn

Retningslinjer for elsyn Retningslinjer for elsyn Elsyn med tilhørende retningslinjer er målrettet til boliginstallationer. Elsyn kan også anvendes på andre kategorier af installationer, når de særlige forhold for disse kategorier

Læs mere

Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri

Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri Elektriske installationer ved opbevaring af fyrværkeri I butikker mm. hvor der foregår detailsalg og der opbevares max 12,5 kg (evt. 25 kg) NEM, er der ingen særlige bestemmelser for de elektriske installationer,

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring.

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet 01.03.2013 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: BIDY/KVH/CASK/PDH/HMOH/STA/ECPN/SNJ Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-182-1 Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet

Læs mere

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5)

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5) Bilag 6 Kørestrøm Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Maro Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(5) 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Ingen særlige

Læs mere

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1 Udgivet 31.08.2009 Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Per Lyneborg Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Læs mere

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S Pau Ahler Brorsbøl, Direktør og partner Spangenberg og Madsen Grundlagt

Læs mere

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Udgivet 01.01.2012 Overordnet ansvar: Søren Thrane Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Banenorm BN1-175-1 Udgivet

Læs mere

Tjek din solcelle-installation

Tjek din solcelle-installation Tjek din solcelle-installation Få et overblik over, om din solcelle-installation er korrekt udført. Denne folder indeholder nogle gode råd til, hvad du selv kan tjekke. Brug tjeklisten og find blandt andet

Læs mere

Stamoplysninger. Informationer angående besøget. Boligen. Boligens Ejer. Adresse. Postnr. og by. Opført år. Samlet bygningsareal

Stamoplysninger. Informationer angående besøget. Boligen. Boligens Ejer. Adresse. Postnr. og by. Opført år. Samlet bygningsareal Stamoplysninger Boligen Adresse Postnr. og by Opført år Samlet bygningsareal Særlige oplysninger om ejendommen Boligens Ejer Adresse Navn Postnr. og by Email Telefon Informationer angående besøget Dato

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) Februar 2009 MVE Elektriske installationer i møbler Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6, kapitel 713 Installationer

Læs mere

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier

Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Kontrol af forsamlingslokaler retningslinier Hvorfor en Elsikkerhedsattest? SB afsnit 6, 621.1 Ejeren (brugeren) er ansvarlig for installationens tilstand og vedligeholdelse og skal lade fejl og mangler

Læs mere

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik Udgivet 21/09/2015 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Skinnepolitik Banenorm BN2-202-1 Udgivet 21/09/2015 Side 2 af

Læs mere

INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER. Member of DEHN group. Denne publikation beskriver installationen

INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER. Member of DEHN group. Denne publikation beskriver installationen INSTALLATION AF OVERSPÆNDINGSBESKYTTELSE I TN- OG TT-SYSTEMER Denne publikation beskriver installationen af overspændingsbeskyttelse i TN- og TT-net, samt de krav som Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit

Læs mere

teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b

teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Ensrettere, konvertere og vekselrettere ETS-52-04-03 Rev. 0b teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 44917/10 Version Forfatter Dokument status/ændring

Læs mere

Banenorm BN1-99-1. Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg

Banenorm BN1-99-1. Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg Udgivet 01.11.2014 Overordnet ansvar: Søren Thrane, Vilhelm Mortensen Ansvar for indhold: Christian R Pedersen, Henrik M Hansen Ansvar for fremstilling: Mette W Johansson Banenorm BN1-99-1 Eftersyn og

Læs mere

S Questions and answers

S Questions and answers S-564 - Questions and answers Udvalget for elektriske installationer, S-564, modtager jævnligt spørgsmål til DS/HD 60364-serien og relaterede standarder. Dette sker enten gennem Sikkerhedsstyrelsen, Dansk

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner BN1-9-2 Udgivet: 01.06.2012 Overordnet ansvar: spk Godkendt: 30.03.2012 Ansvar for indhold: jha 01.01.01 Journal.nr.: 10-06335 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt 20 Sikkerheds- og opholdszoner

Læs mere

Krav til vejbelysningstændskab i Aarhus Kommune

Krav til vejbelysningstændskab i Aarhus Kommune Tændskabe der anvendes i s vejbelysningsanlæg, i forbindelse med etablering af ny vejbelysning, skal opfylde nedenstående krav. Ved renovering af eksisterende anlæg, kontaktes 1. Normer og standarder:

Læs mere

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Bilag 6 - Kørestrøm Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Udarbejdet af: MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: RSKG Gyldig fra: 14.10.2016 Normniveau: BN2 side 1(5) 0. Ændrings- og godkendelseslog

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

KUN GÆLDENDE FOR ELINSTALLATIONER

KUN GÆLDENDE FOR ELINSTALLATIONER B3_1_910 KUN GÆLDENDE FOR ELINSTALLATIONER Rev.: Tekst: Udført: Kontrol: Godk.: Dato: Projekt: ALABU BOLIG, AFD. 10 - PETER FREUCHENS VEJ 1-39 RENOVERING OG OMBYGNING AF BOLIGER Tekst: Tegningsnr.: Rev.:

Læs mere

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Svend Brinch

Læs mere

Systemjordingogtavler

Systemjordingogtavler Systemjordingogtavler 312.2, systemjording TN-C-S system 312.2, systemjording TT-system 312.2, systemjording Maritim- og offshoresektoren Møbelindustrien Tekstilindustrien Medicinalindustrien Høj driftsikkerhed

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE040 Tavler

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE040 Tavler Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE040 Tavler Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for arbejdet med Bygningsautomation.

Læs mere

LYNGBY STANDARD FOR 450 El Bilag 04 Etablering af ny transformerstation

LYNGBY STANDARD FOR 450 El Bilag 04 Etablering af ny transformerstation LYNGBY STANDARD FOR 450 El Bilag 04 Etablering af ny transformerstation Version Udarbejdet af: Årsag til revision Dato 1.0 Nyt dokument 14.09.18 Indhold 1 INTRODUKTION 3 2 GYLDIGHED 3 3 ETABLERING AF NY

Læs mere

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen...

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen... CAMPINGPLADSER Rapport om el-sikkerheden på campingpladser. Tilsynsordningen har i perioden 1. juli til 30. september 2008 kørt tilsyn på campingpladser, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen... Plejehjem Rapport om el-sikkerheden på plejehjem. Tilsynsordningen har i perioden 1. februar til 31. marts 2010 kørt kampagnetilsyn på plejehjem, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl 10 % eftersyn En gennemgang af de mest typiske fejl Formålet med eftersynet. 10 % anlægstilsyn udføres på nye og ændrede elinstallationer, og formålet med tilsynene er at kontrollere, at den faste elektriske

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk Sfb nr. 66 - Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den 21-09-2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 66.0 CTS anlæg... 2 10. El-arbejde og tavler...

Læs mere

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 2 I 5 37 og 75 - Kørestrøm

Læs mere

Teknisk. meddelelse. Teknisk Drift, Sikring. Retningslinjer for opbygning og kontrol af relæskabe. Nr: 21/01.10.2010 (sikkerhedsbærende)

Teknisk. meddelelse. Teknisk Drift, Sikring. Retningslinjer for opbygning og kontrol af relæskabe. Nr: 21/01.10.2010 (sikkerhedsbærende) Teknisk meddelelse Nr: 21/01.10.2010 (sikkerhedsbærende) Retningslinjer for opbygning og kontrol af relæskabe På Årup station har vi haft en hændelse, hvor 2 sporrelæer frøs fast under vinterens hårde

Læs mere

DTU standard for styretavler

DTU standard for styretavler DTU standard for styretavler DTU standard for styretavler Gældende fra 07. februar 2017 Version 1.5 MSKLA Indhold Forord... 3 Formål... 3 Definition på en styretavle... 4 Generelle krav... 4 Komponentkrav...

Læs mere

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer:

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer: Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 2/Dato 19.10.2018 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke-etcs-ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

UDKAST til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1

UDKAST til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1 UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse og drift af elektriske installationer 1 I medfør af 5, stk. 1, nr. 2, 7, stk. 3, 29-31, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Modulnormer for Dansk Model - Jernbane Klub. Dansk Model - Jernbane Klub. Modulnormer

Modulnormer for Dansk Model - Jernbane Klub. Dansk Model - Jernbane Klub. Modulnormer Dansk Model - Jernbane Klub Modulnormer Indholdsfortegnelse: 0. Revisionshistorie 1. Indledning 2. Modulernes mekaniske opbygning 3. Elektrisk standard 4. Landskabsstandard Tegning A: Centralstrømforsyning

Læs mere

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3 Teknisk Meddelelse Nr. 90-1/Dato 14.08.2019 Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på n Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for at lave ændringer på n samt vedligehold

Læs mere

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen 6 timers skriftlig el- autorisationsprøve d 13-12 - 2010 Side 1 af 12 Tilladte hjælpemidler Alle lærebøger, tabeller, håndbøger, noter, regnemaskine og pc er med deaktiveret kommunikationsnetkort. Besvarelsen

Læs mere

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012 Teknisk Meddelelse Nr. 49 / 15.08.2012 De (nye servitutter) Servituter om rådighedsindskrænkning i forbindelse med indførelse af elektrisk. Denne tekniske meddelelse beskriver rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Installationsvejledning til T8/T5 LED-rør

Installationsvejledning til T8/T5 LED-rør Installationsvejledningen skal bruges til at hjælpe med at udskifte eksisterende lysstofrør ud med LED-rør fra samt modificering af eksisterende armatur til benyttelse af LED-rør for at få optimal effekt

Læs mere

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT Trykskrift Nr 5072/DK/1204 Elektriske udligningsforbindelser i landbrug LEVERANDØR AF SIKKERHED... Udarbejdet i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscenter, Skejby Århus RAPPORT Formålet med rapporten

Læs mere

Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net

Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net Vejledning i opbygning af klasse I og klasse II tavler til TN- og TT-net Udarbejdet i 2019 af arbejdsgruppen Bedre el-tavler. Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra Dansk El-Tavle Forening Sikkerhedsstyrelsen

Læs mere

Banenormer i Banedanmark

Banenormer i Banedanmark Banenormer i Banedanmark DGF-arrangement Baner og Geoteknik Odense den 08. marts 2012 08.03.2012 Præsenteret af Niels Fischer-Nielsen DGF Banenormer i BDK # 2 Indlæg af Niels Fischer-Nielsen Normkoordinator

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 01.00 Udgavedato: 11.11.2010

Læs mere

Teknisk. meddelelse. Driftsdivisionen Netfunktioner Strøm, systemansvar stærkstrøm. Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer

Teknisk. meddelelse. Driftsdivisionen Netfunktioner Strøm, systemansvar stærkstrøm. Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer Teknisk meddelelse Nr. 01 / 15.01.2001 Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer Den driftsmæssige jordforbindelse, som hidtil er etableret ved forbindelse til returskinnen (skinnejord), skal

Læs mere

Maskindirektivet 204-1

Maskindirektivet 204-1 Maskindirektivet 204-1 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Maskiner og maskinanlæg... 3 2-28 Rekv. 0 Prod. 18-12-2007-16:11 Ordre 000 EVU Maskindirektivet (At-vejledning B.1.2) 1. Hvad betyder det at en maskine

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C

Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C Bekendtgørelse om offentliggørelse af stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6C I medfør af 7, stk. 1, nr. 2, i lov om elektriske stærkstrømsanlæg og elektrisk materiel, jf. lovbekendtgørelse nr. 990 af 8.

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Skema for elsyn. - uden for huseftersynsordningen. Personoplysninger. Generelle oplysninger. Installationsnr. Navn (rekvirent) Målernr.

Skema for elsyn. - uden for huseftersynsordningen. Personoplysninger. Generelle oplysninger. Installationsnr. Navn (rekvirent) Målernr. Skema for elsyn - uden for huseftersynsordningen Personoplysninger Navn (rekvirent) Energinet.dk 85550 Installation Adresse Tonne Kjærsvej Adresse Gl. Dalsgårdsvej 14 Postnr./by 7000, Fredericia Postnr./by

Læs mere

1. Tubes. 2. Paneler. 3. Downlight. 4. Streetlight

1. Tubes. 2. Paneler. 3. Downlight. 4. Streetlight Installationsvejledning CO2LIGHT Indhold 1. Tubes 2. Paneler 3. Downlight 4. Streetlight CO2LIGHT Gørtlervej 21 DK- 9000 Aalborg Phone: +45 70 70 15 55 e- mail: info@co2light.com til T8/T5 LED-rør Installationsvejledningen

Læs mere

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet 18-04-2016 Bilag 13 - Tegningsnummerering Dette bilag er gældende fra 1. maj 2016 Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet sådan at fagbilagene

Læs mere

INGENIØRFIRMAET VIGGO MADSEN A/S

INGENIØRFIRMAET VIGGO MADSEN A/S Engineer rchitect Client Contractor Ringgården fd. 5 INGENIØRFIRMET VIGGO MDSEN /S List of drawings Page: 1 af 1 STENVEJ 19-8270 HØJBJERG Date: 27.05.2010 TLF. 86 27 39 44 - FX. 86 27 67 24 Emne: Electrical

Læs mere

KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG

KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG KAPITEL 805 NØDBELYSNING OG VARSLINGSANLÆG 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet indeholder krav om sådanne

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Generelt ETS-52-00 Rev. 0 REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24828/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender Dato PDI, MOG, MOG,

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL 2016. V/JOHNNY NIELSEN PROGRAM FOR INDLÆGGET. PRÆSENTATION AF MIG SELV GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TT. GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TN. EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET

Læs mere

Installationsvejledning. devireg 130, 131 og 132

Installationsvejledning. devireg 130, 131 og 132 DK Installationsvejledning devireg 130, 131 og 132 Indhold: 1. Anvendelsesområde og funktion. 2. Installationsvejledning. a. Installation af føler for devireg 130, 131 og 132. b. Placering af devireg 130,

Læs mere

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen... Forsamlingslokaler Rapport om el-sikkerheden i Forsamlingslokaler. Tilsynsordningen har i perioden 1. november til 15. december 2008 kørt kampagnetilsyn på forsamlingslokaler, og disse tilsyn danner således

Læs mere

Projekt periode Installation Tilbagebetalingsperiode. Besparelse. Electricitet og vedligeholdelse. -1 0 36 Tid (måneder)

Projekt periode Installation Tilbagebetalingsperiode. Besparelse. Electricitet og vedligeholdelse. -1 0 36 Tid (måneder) Indhold Rør Side 2 Paneler Side 12 Downlight Side 13 Streetlight Side 14 ESCO-Light Service- og Energiaftale CO2LIGHT tilbyder en ESCO-Light Service- og Energiaftale, der betyder, at CO2LIGHT finansierer

Læs mere

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen Installation & Jording Den 6. oktober 2015. v/johnny Nielsen Program for indlægget.! Præsentation af FOURNAIS ENERGI og mig selv! Gennemgang af ekstrabeskyttelsessystemet TN.! Ekstrabeskyttelsessystemet

Læs mere

Skema for elsyn Evt. Notater

Skema for elsyn Evt. Notater Skema for elsyn Navn (rekvirent): Adresse: Postnr./by: Telefon: Installation: Adresse: Postnr./by: Installationsejer: Evt. Side 1 of 5 1. Målinger Måleobjekter 1.1 Afprøvning af fejlstrømsafbrydere 1.2

Læs mere

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Program Ny lovgivning el-området Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Lovgivning og standarder Direktiver Besluttes af EU kommissionen og skal følges af medlemslandene

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

DESITEK A/S, Sunekær 8, DK-5471 Søndersø 63 89 32 10 - desitek@desitek.dk - www.desitek.dk. Projekterings- og installationsguide

DESITEK A/S, Sunekær 8, DK-5471 Søndersø 63 89 32 10 - desitek@desitek.dk - www.desitek.dk. Projekterings- og installationsguide Beskyttelse af mindre installationer imod atmosfæriske overspændinger overført fra forsynings-, teleog antennenet DESITEK A/S, Sunekær 8, DK-5471 Søndersø 63 89 32 10 - desitek@desitek.dk - www.desitek.dk

Læs mere