Virksomhedsplan for Benløse Børnegård

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedsplan for Benløse Børnegård"

Transkript

1 Virksomhedsplan for Benløse Børnegård For perioden

2 Fakta om institutionen Institutionstype, børnetal og personalesammensætning Benløse Børnegård er en selvejede institution og er medlem af og administreres af Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem. Institutionen er integreret (vuggestue og børnehave) med børn i alderen 0-6 år. Bygningen ejes af Ringsted Kommune. Benløse Børnegård er normeret til 25 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn. Børnehavebørnene er i fire grupper: Tyttebøvseren, Skovtroldene, Græshopperne og Blæksprutterne. Børnene i grupperne er i alderen 2,10-6 år. Vuggestuebørnene er i to grupper: Mariehønsene og Mariehønsene. Børnene i grupperne er i alderen 0-2,10 år. I vuggestuens to grupper er børnene 0-2,10 år gamle. I børnehavens fire grupper er børnene år. Den pædagogiske begrundelse for at aldersintegrerede grupper er, at børn lærer af børn. Dette gælder blandt andet sprog og adfærd. Vi oplever, at gruppernes sammensætning har en positiv inkluderende effekt. Et barn skiller sig ikke ud, hvis barnet som eksempel ikke er alderssvarende med hensyn til sprog og/eller adfærd. Børnene oplever også den forskellighed der er i alder og at alle børn ikke er ens. Personalet består (pr ) af otte pædagoger (inkl. lederen) og 6 pædagogmedhjælpere samt en studerende i første lønnet praktik. På hver af stue i børnehaven er der ansat en pædagog og en pædagogmedhjælper. På hver de to stuer i vuggestuen er der ansat en pædagog og en pædagogmedhjælper. Udover de ansatte på stuerne er der ansat en pædagogmedhjælper som arbejder i hele huset. Alle ansatte i Benløse Børnegård er ansat på fuld tid. Flertallet af børnene kommer fra Benløse skoledistrikt og et mindretal kommer fra andre distrikter i Ringsted Kommune. Institutionens geografiske placering, fysiske rammer og omgivelser Benløse Børnegård ligger i Benløse i den nordlige del af Ringsted i et boligområde med karreer og parcelhuse. Børnene kommer fortrinsvis fra Byskovskolens skoledistrikt. Omkring institutionen er der en stor legeplads med legehuse, gynger, klatrestativer, rutsjebaner, fodboldmål, bakker, sandkasser og skov. Indendørs er et stort fællesrum, værksted, soverum, rytmikrum, køkken og de fem stuer. Institutionens historie Benløse Børnegård blev indviet 3. marts Institutionen blev bygget som en integreret institution og modtog børnehavebørn og fritidshjemsbørn i alderen 3-14 år. Normeringen var 60 børnehavebørn og 30 fritidshjemsbørn. I nedlægges fritidshjemmet og Benløse Børnegård bliver til en børnehave med børn i alderen 3-6 år. Fritidshjemmet nedlægges som følge af, at flere børn startede i de nyåbnede SFO-er. Den maksimale normering var 105 børn. 1. oktober 2008 åbner Benløse Børnegård en vuggestue. Institutionen bliver igen integreret og modtager børn i alderen 0-6 år. Normeringen er 25 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn.

3 Forældrebestyrelsens opgaver og sammensætning Forældrebestyrelsen varetager sine opgaver inden for de mål og rammer, som er beskrevet i Styrelsesvedtægt for Dagtilbud af 1. april Forældrebestyrelsen fastsætter principper for dagplejens/daginstitutionens arbejde og for anvendelsen af en budgetramme for institutionen inden for Byrådets mål og rammer. I en daginstitution skal forældrebestyrelsen drøfte generelle og konkrete sager af betydning for dagtilbuddets drift, dog er der ikke adgang til at drøfte personsager, hverken personalesager eller sager angående brugere af dagtilbuddet. Forældrebestyrelsen varetager sine opgaver inden for de mål og rammer, som er beskrevet i Styrelsesvedtægt for Dagtilbud af 1. april Bestyrelsens opgave er den overordnede drift af institutionen som f.eks. principper for daginstitutionens arbejde, hørringssvar, struktur på pasningsområdet, madordning, budget inden for Byrådets mål og rammer og eventuelle afskedigelser. Samtidig skal bestyrelsen hvert år godkende regnskaber i samarbejde med Frie Børnehaver og Fritidshjem. Bestyrelsen afholder fire til fem møder om året. Dagsordenen til møderne udarbejdes af bestyrelsesformanden og lederen. Forældrebestyrelsen består af (pr ) fem forældrerepræsentanter og to medarbejderrepræsentanter. Bestyrelsen har godkendt følgende principper som er udarbejdet af personalegruppen: Opsyn på/af legepladsen Benløse Børnegård har en meget stor legeplads, som vi ønsker, at børnene bruger så meget som muligt. Begrundelsen er blandt andet, at det giver børnene en sund og naturlig motorisk træning. Børnene har ligeledes brug for i takt med deres udvikling, at føle de ikke konstant er overvåget. Dette resulterer i, at børnene efter vurdering i perioder gerne må være på legepladsen uden direkte opsyn. Opsynet forvaltes på følgende måde: Personalet vurderer om børnene kan være alene og hvordan sammensætningen af gruppen er. Personalet aftaler med børnene, at de kun må være på en begrænset del eller på hele legepladsen. Personalet holder øje med børnene gennem vinduerne og går jævnligt ud på legepladsen for at se efter børnene. Personalet sender som udgangspunkt ikke et barn alene ud på legepladsen. Benløse Børnegård d. 21. januar 2014 Ture ud af huset Ture ud af huset defineres: Korte ture i lokalområdet uden brug af offentlig transport. Lange ture i Ringsted og andre byer/områder uden brug og med brug af offentlig transport. Antallet af personale i forhold til antallet af børn vurderes ud fra: Hvor mange børn der med. Hvor gamle børnene er. Hvor turen går hen til. Hvor trænede børnene er. Hvor trænede personalet er. Korte ture: Personalet vurderer fra gang til gang om børnene skal bære armbånd med telefonnummeret til Benløse Børnegård. Lange ture:

4 Personalet medbringer en liste med børnenes navne. Børnene skal bærer armbånd med telefonnummeret til Benløse Børnegård. Mindst et telefonnummer til en af personalets mobiltelefon, der er med på turen, skrives i meddelelsesbogen. På korte og lange ture tælles børnene så ofte som muligt: Før påstigning af og efter afstigning fra busser og tog. Før indgang i og efter udgang fra lokaler. Før og efter spredt leg og aktivitet hvor børnene ikke er i direkte kontakt med personalet. Benløse Børnegård d. 21. januar Grundlag for institutionens arbejde Institutionens værdigrundlag Vi er et godt sted for børnene, så børnene føler og er en del af fællesskabet. Vi har en god og tæt kontakt til forældrene. Dette skal vise sig ved, at forældrene og personalet er trygge ved hinanden og dermed fremme en positiv dialog og samarbejde til fordel for deres børn. Vi prioriterer samværet med det enkelte barn og børnene som gruppe. Vi sørger for, at børnene oplever nærvær fra de voksne. Nærværet skal vise sig ved, at børnene møder voksne, der kan se barnets virkelighed og har lyst til at medvirke til udførelse af fælles ideer. Vi sikre et godt arbejdsmiljø, så medarbejderne kan og vil yde det maksimale i det daglige arbejde med børnene og samværet med sine kolleger. Institutionens vision Vi skal sikre at børnenes dag i institutionen er så naturlig som mulig. Vi skal sikre at børnene oplever en hverdag hvor læringen af færdigheder og oplevelser er naturlige handlinger. Vi skal sikre at børnene oplever et miljø, hvor der er plads til en naturlig tilgang til livet. Et sted hvor så mange som muligt af livets facetter kan opleves. Vi skal sikre at motorisk træning, sociale færdigheder, læring, sjove oplevelser og venskaber skal være en naturlig del af børnenes dag i institutionen. Vi skal være bevidste om, at den periode på dagen hvor børnene opholder sig i institutionen også er perioden, hvor barnet har det største psykiske og fysiske overskud til at udvikle sig. Vi skal prioritere legepladsen, så den giver en større motorisk udfordring. Institutionens fokuspunkter Vi arbejder med Theraplay som på sigt skal indgå som en naturlig del af hverdagen. Vi arbejder med Babytegn i vuggestuen som en del af tidlig sprogindsats. Vi arbejder med Tras og TrasMo primært i vuggestuen. Vi arbejder med Dialogisk læsning og Læseleg som en del af sprogarbejdet. Vi arbejder med Billeddokumentation og Barnets bog. Vi arbejder med, at alle medarbejdere (pædagogmedhjælpere og pædagoger) har ejerskab til og arbejder med de børnerelaterede fokuspunkter. Dagtilbudsloven Dagtilbudsloven beskriver formålet med dagtilbud i lovens 1 og 7. Loven uddyber bl.a. formålet og indholdet i den pædagogiske læreplan, sprogvurderinger og børnemiljøvurderinger.

5 Byrådets vision Ringsted hjertet ligger i midten fra marts 2011 Ringsted Kommunes Børne- og Ungepolitik fra marts 2013 Ringsted Kommunes Børne- og Ungepolitik beskriver det fælles fundament for arbejdet med alle børn og unge uanset alder og forudsætninger. Politikken er gældende for hele børne- og ungeområdet dvs. dagtilbud, undervisning, børne- og familieområdet samt samspillet mellem sundhed og forebyggelse. Alle børn og unge i Ringsted Kommune skal have de bedst mulige opvækstvilkår og udviklingsmuligheder: Vi vil, at alle børn og unge udvikler sig til livsduelige medborgere, der kan bidrage til de fællesskaber, de er deltagere i. Dagtilbudsområdets kerneopgave og kerneydelser Kerneopgaven: Dagtilbud i Ringsted er medskaber af et godt børneliv for børn i Ringsted. Dagtilbud i Ringsted skaber ramme for at alle børn dannes og er i læring og evner at være sig selv i forpligtende fællesskaber Kerneydelser: I dagtilbud i Ringsted skaber det pædagogiske personale aktiviteter der understøtter børns trivsel, udvikling og læring. Det pædagogiske personale skaber gennem omsorg, nærvær, glæde og fordybelse høj kvalitet i relationsdannelsen til hvert enkelt barn Det pædagogiske personale møder det enkelte barn, hvor barnet er og justerer sin praksis i forhold til barnets behov med henblik på at barnet kan lære at være sig selv i et meningsfuldt fællesskab Det pædagogiske personale skaber en tryg samarbejdsrelation til forældre til børn i dagtilbud. Pædagogiske læreplaner Læreplanstemaer (Krop og bevægelse, Naturen og naturfænomener og Kulturelle udtryksformer og værdier) indarbejdes i de tre prioriterede læreplanstemaer, så de indgår og understøtter de prioriterede indsatsområder. Målformulering og planlægning. Børnehaven Børns alsidige personlige udvikling og børns sociale kompetencer. Glade, trygge, selvstændige, selvhjulpne, empatiske og sociale børn, som er klar og glæder sig til skolestart. Når børnene viser tillid og er omsorgsfulde overfor hinanden. Når børnene søger hinanden og respekterer hinandens grænser og forskelligheder. Fri for mobberi. Trin for trin. Theraplay. Konflikthåndtering i børnegruppen. Give tid til selvhjulpenhed. Børnene skal føle sig trygge, respekterede og værdsat for hvem de er. De skal opleve voksne som er empatiske, nærværende, omsorgsfulde, engagerede og inddragende. Det kræver et aktivt forældresamarbejde.

6 SMTTE-model. Billeder. Evalueringsplan Vi evaluerer første gang inden julen Evaluering. Børnehaven Målformulering og planlægning. Børnehaven Børns sproglige udvikling og sprogstimulering. Udvide børnenes sprogforståelse, ordforråd og udtale. At børnene kan skrive deres navn og har en begyndende forståelse for bogstaver. Når børnene læser/synger for hinanden, fortæller historier videre. At børnene sætter ord på hverdagen. Rim og remser. Leger med sproget. Sproggrupper. Læse-leg. Div. sprogkufferter, sprogscreeninger og understøttende sprogstrategier. Inddrage forældrene. Et aktivt forældresamarbejde. Anderkendende samtaler og dialogformer. Nærværende, engagerede og inddragende voksne som taler og synger med børnene og leger med sproget. SMTTE-modellen. Billeder. Børneinterviews. Evalueres første gang inden julen Evaluering. Børnehaven Målformulering og planlægning. Børnehaven Overgange og sammenhænge til- og mellem dagtilbud og fra børnehave til skole.

7 Lette overgangen og give tryghed for både børn og forældre. Børn som taler om og glæder sig til skolestart. Børn som bliver glade og trygge og som glæder sig til at komme i børnehave. Vi skaber trygge rammer via vores storyline og samarbejde med de andre institutioner og skolerne. At skabe trygge og forudsigelige rammer for nye børn. Tydelige, nærværende, omsorgsfulde og anderkendende voksne, som engagerer sig i Agenda 22- arbejdet. SMTTE-modellen. Billeder. Evalueres 1. gang inden jul Evaluering. Børnehaven Senere evaluering med SMTTE-modellen Senere evaluering med SMTTE-modellen Senere evaluering med SMTTE-modellen Målformulering og planlægning. Vuggestuen Børnes alsidige personlige udvikling og børns sociale kompetencer. Udvikle børnene til at blive selvstændige individer med en forståelse for empati. At udvikle børnene til at blive selvstændige stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ, samt vise empati og kunne danne meningsfulde relationer. Gøre dem klar til at komme i børnehave. Børnegruppe 0-2,10 år. Vi er på rette vej når: De selv kan tage tøj af og på De kan klare at komme i børnehave (selvværd og selvtillid) Når vi kan se at de selv kan tackle dagligdags situationer. At de viser interesse i de andre børn. Gøre børnene trygge og tillidsfulde. Danne læringsmiljøer, hvor vi kan inddrage og opmuntre til at de udvikler sig hen imod vores mål. Sætte overskuelige mål for små mål. Deadline: Når de skal i børnehave. Vi skal gribe øjeblikket. Vi skal hjælpe hinanden med at se de små ting. At man har tid og arbejdsro.

8 At vi ikke lader os distrahere. Ordentlig normering. Vi bruger fotos i deres porteføljer. Vi gør det alle og hele tiden. Løbende evaluering, hvor forældre inddrages. Afsluttende evaluering ved overleveringssamtale inden børnehavestart (med forældre). Evaluering. Vuggestuen At børnene er glade, stolte og forventningsfulde. Klar til at komme i børnehave. Vi lærer at være opmærksomme på at se de gyldne øjeblikke. Vi forsætter vores arbejde. Målformulering og planlægning. Vuggestuen Børns sproglige udvikling og sprogstimulering. At børnene får et sprog, hvor de kan kommunikere sprogligt, verbalt, kropssprog mv. og gøre sig forståelige, samt kunne indgå i sproglige fællesskaber. Vuggestue år. Vi ser, at de viser interesse i at ville kommunikere med os eller de andre børn. Vi skal sætte ord på alt. Synger, læser, dialogisk læsning, rim og remser Bruge babytegn. Der er tid og ro til det. Normering. Kendskab til fx dialogisk læsning. Det er svært at dokumentere sprogarbejdet i denne målgruppe. Vi laver Tras og TrasMo. Tras og TrasMo. Når de bliver to år og igen lige inden de går i børnehave. Thera Play. Evaluering. Vuggestuen Hvis Trassen er tilfredsstillende eller ej, kan vi handle ud fra det. At det virker og at det er let at gå til. Det vil bruges fremadrettet. Bruge tale- hørekonsulent i forbindelse med implementeringen af ipad.

9 Målformulering og planlægning. Vuggestuen Overgangen og sammenhængen til- og mellem dagtilbud og fra børnehave til skole. Fokuspunkt: Overgangen fra vuggestue til børnehave. At børnene oplever en tryg overgang fra vuggestue til børnehave. At de glæder sig til at komme i børnehave. Indkøring en måned. Mulighed for at udskyde børnehavestart, hvis barnet ikke er klart. Samarbejde mellem børnehave og vuggestue. Vi fortæller forældrene, når børnene skal besøge børnehaven i indkøringen, og om hvordan det er gået. Vi evaluerer undervejs i indkøringen. Vi inddrager både forældre og børnehavepersonale. Overleveringsamtaler med forældre og børnehavepersonale. Evaluering. Vuggestuen At barnet er klart og glæder sig. At vi får glade og trygge børn, der gerne vil starte i børnehave. At søskende ikke skal gå på samme stue. Det er individuelt fra barn til barn. Vi justerer derfor individuelt. Benløse Børnegård d. 18. december 2014

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave For perioden 2014-2017 Dette er Højbohus vuggestue og børnehaves virksomhedsplan gældende for 2014-2017. Vores virksomhedsplan skal ses som: Et arbejdsredskab

Læs mere

Virksomhedsplan for For perioden

Virksomhedsplan for For perioden Virksomhedsplan for For perioden 2014-2017 Afsnit 1 Fakta om institutionen Institutionstype, børnetal og personalesammensætning. Nordbakkens Børnehus er en kommunal integreret daginstitution. Børnehuset

Læs mere

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Forord Det enkelte dagtilbud er en selvstændig enhed med forskelligheder, særpræg og unikke tilbud

Læs mere

Virksomhedsplan for Børnehaven Søholmen

Virksomhedsplan for Børnehaven Søholmen Virksomhedsplan for Børnehaven Søholmen For perioden 2014-2017 Afsnit 1 Fakta om institutionen Søholmen er en kommunal daginstitution, normeret til max 66 børnehavebørn. Børnehaven er fra 1972 og oprindelig

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune

Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune 1 Organiseringen af tilsyn i Vesthimmerlands Kommune I Vesthimmerlands Kommune føres pædagogisk og økonomisk tilsyn med alle daginstitutioner uagtet om disse er kommunale institutioner, puljeordninger

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Virksomhedsplan for. Den Frie Børnehave - den lille kreative med det store fællesskab

Virksomhedsplan for. Den Frie Børnehave - den lille kreative med det store fællesskab Virksomhedsplan for Den Frie Børnehave - den lille kreative med det store fællesskab For perioden 2014-2017 Formålet med virksomhedsplanen Virksomhedsplanen er udtryk for den enkelte institutions arbejdsredskab

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Virksomhedsplan for Bøgely Skovbørnehave

Virksomhedsplan for Bøgely Skovbørnehave Virksomhedsplan for Bøgely Skovbørnehave For perioden 2014-2017 Afsnit 1 Fakta om institutionen Institutionstype, børnetal og personalesammensætning Bøgely Skovbørnehave er en kommunal børnehave, med kommunens

Læs mere

Virksomhedsplan for Fælleshuset Åkanden

Virksomhedsplan for Fælleshuset Åkanden Virksomhedsplan for Fælleshuset Åkanden 2015-2017 Nærvær i hverdagen Velkommen til Åkandens virksomhedsplan 2015-17. Vi håber, at vores præsentation af Åkanden vil give dig et billede af en institution

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan)

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) I 2012 introducerede pædagogisk kvalitetsudvalg i BUF begrebet pejlemærker. Den overordnede tanke er at Københavns Kommune

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 4. FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 8 2 af 9 1. INTRODUKTION

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Børnehøjen. At lege er at leve...

Børnehøjen. At lege er at leve... Børnehøjen At lege er at leve... Præsentation af Stavtrup Dagtilbud STAVTRUP DAGTILBUD BESTÅR AF 7 AFDELINGER: 1 DAGPLEJEAFDELING OG 6 INSTITUTIONSAFDELINGER, DER TILSAMMEN PASSER CA. 285 BØRN I ALDEREN

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Deltagere: Leder Elsebeth Kaasing, pædagog Dorte Frederiksen, pædagog Lisbeth Pedersen, Jørn Godsk og Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I arbejder

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Sprog 3-6 år

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Sprog 3-6 år Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 Sprog 3-6 år 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Finsensvej 83

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Finsensvej 83 Anmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anni Juul-Olsen Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 41 Normerede pladser

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Indledning Det overordnede grundlag for det pædagogiske arbejde og dermed også for udformningen af årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er service-

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

Vuggestuen Himmelblå

Vuggestuen Himmelblå Dagtilbudsområdet Rammer for tilsyn 2012 Vuggestuen Himmelblå Tilsyn 2012 Hvordan arbejder I med det politiske mål: Børn i fællesskaber? Refleksion over inklusionsbegrebet Hvad forstår i ved inklusion

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i Københavns Kommune. DFK` pejlemærker

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i Københavns Kommune. DFK` pejlemærker Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i Københavns Kommune DFK` pejlemærker Sociale relationer Alle børn og unge har ret til positiv voksenkontakt hver dag og udsatte børn og unge har et særligt behov for

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Børneinstitutionen Køjevænget. 1. april marts Leder: Jette Rohardt Sommer. Souschef: Rikke Hyllested Rømer

Børneinstitutionen Køjevænget. 1. april marts Leder: Jette Rohardt Sommer. Souschef: Rikke Hyllested Rømer Pædagogisk læreplan Børneinstitutionen Køjevænget 1. april 2015 31. marts 2017 Leder: Jette Rohardt Sommer Souschef: Rikke Hyllested Rømer Bestyrelsesformand: Peter Plambech Evaluering af delmål 2013 2015

Læs mere

Virksomhedsplan for Børnehuset Heimdal

Virksomhedsplan for Børnehuset Heimdal Virksomhedsplan for Børnehuset Heimdal For perioden 2015-2017 1. Fakta om institutionen Institutionstype, børnetal og personalesammensætning Børnehuset Heimdal er en kommunal integreret daginstitution

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA 01-07-2016-01-07-2017 EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNES FÆLLES PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Som

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Virksomhedsplan for ALLINDELILLE BØRNEHUS

Virksomhedsplan for ALLINDELILLE BØRNEHUS Virksomhedsplan for ALLINDELILLE BØRNEHUS For perioden 2014-2017 Afsnit 1 Fakta om institutionen Institutionstype, børnetal og personalesammensætning Allindelille Børnehus er en kommunal 0-6års institution,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Virksomhedsaftale Dagtilbud

Virksomhedsaftale Dagtilbud Aabenraa Kommune Virksomhedsaftale Dagtilbud Bolderslev Børnehus Gældende for 2019 1 1. Indledning Hvad er formålet med virksomhedsaftalen? Virksomhedsaftalen er krumtappen for dialogen og samarbejdet

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Søsterhøj

Velkommen til Børnehuset Søsterhøj Velkommen til Børnehuset Søsterhøj Velkommen til Søsterhøj Søsterhøj er rammen for børnelivet for de 0 til 6-årige, deres forældre og personalet. På Søsterhøj arbejder vi på, at være et sted med glade

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

] Adelaide Børnehave Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

] Adelaide Børnehave Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering ] Adelaide Børnehave Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering NOVEMBER 2013 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området

Læs mere

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG...

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... Indhold INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... 3 - BARNESYNET... 3 - DANNELSE OG BØRNEPERSPEKTIV... 3 - LEGEN... 3 - LÆRING... 4 - BØRNEFÆLLESSKABER... 4 - PÆDAGOGISK

Læs mere

Bedre sprog giver et bedre børneliv

Bedre sprog giver et bedre børneliv Bedre sprog giver et bedre børneliv Børnegården Frederiksholm FART PÅ SPROGET Sprogforskningsprojekt fra Center for Børnesprog ved Syddansk universitet Pædagoger der fortsatte deres eksisterende praksis

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer!

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer! Perlens læreplan 2015 2016 Daginstitutionen Perlens læreplan for 2015 16 tager udgangspunkt i den situation Perlen stod i, i november 2014. Her havde institutionen sammen med en konsulent havde lavet en

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG KØBENHAVNS KOMMUNE BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNINGEN FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG I KOMMUNALE OG SELVEJENDE DAGTILBUD 0-5 ÅR JUNI 2017 1 Indhold 1. Sociale relationer 2 2. Inklusion og fællesskab 3

Læs mere

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik 2011-2014. Udviklingsplan for Skjoldgården

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik 2011-2014. Udviklingsplan for Skjoldgården Holstebro Kommune Dagtilbudspolitik 2011-2014 Udviklingsplan for Skjoldgården 1 1. Indledning..3 2. Præsentation af dagtilbuddet...3 3. Børne- og læringssyn.3 3.1. Holstebro Kommunes børne- og læringssyn

Læs mere