Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede."

Transkript

1 Parat til Erhvervsuddannelse Sosu/PA Nr. 28, 33, 36, 38 og 39 Antal timer: 150 Lærere: TG, AO Formålet med undervisningen Formålet med undervisningen er, at eleverne bliver parat til erhvervsgrunduddannelsen SoSu og pædagogisk assistent, og at de bliver bevidste om, hvilke krav der stilles på uddannelserne. Begrebet uddannelsesparathed vil være en naturlig del af undervisningen, og således vil udvikling af personlige, sociale og faglige kompetencer blive vægtet højt. Eleverne vil i undervisningen blive introduceret til følgende områder: Pædagogik og psykologi Ergonomi Kropsforståelse kreativ leg og læring Samfundsfag It og kommunikation Familiefag Boligfag Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der arbejdes med klasse-, gruppe- og individuel undervisning. Gøremålsundervisning prioriteres højt, således at der i videst muligt omfang er en praktisk tilgang til undervisningen. Personlige Kulturelle Politiske Religiøse Etiske Samfundsmæssige Sundhedsmæssige Evaluering: Der vil blive evalueret mundtligt og/eller skriftligt efter de forskellige områder, der arbejdes med i undervisningen. I evalueringen sættes emnerne i forhold til de ovennævnte målgrupper.

2 Sund kost og livsstil: Gult hold nr: Lærer: Jette Larsen Antal timer: 93 timer Formål: At eleverne tilegner sig færdigheder i at fremstille sund og varieret hverdagsmad til både børn og voksne. At de får kendskab til, og forholder sig til faktore, som kvalitet, miljø og økonomi, så de bliver i stand til at foretage kvalifiserede valg af bl.a.levnedsmidler. At eleverne tilegner sig viden om kroppens opbygning og funktion, -behov for energi, næringsstoffer, bevægelse og hvile. At de får kendskab til forskellige rusmidlers skadelige indvirkning på kroppen. Indhold: Dagens måltider : Morgenmad den lette og den mere fyldige Frokost som madpakke- buffet eller tallerkenanretning Det varme måltid det traditionelle det nutidige og det alternative Årstidens frugt og grønt: - i alle temaer anvendes hovedsagelig årstidens råvarer Fisk er godt: - fisk som frosne friske eller fra dåse bruges til både frokost- og middagsretter Brød gryn og mel: - grød er populært! Der arbejdes med forskellige typer gryn. Brød med mange fibre også uden kerner Mennesker med Muslimsk tro: i alle temaer arbejdes der med eventuelle alternative behov. Mad til forskellige højtider og mærkedage Sundhed og livsstil: Energi til kroppen Fordøjelse og energiomsætning Kroppens energiforbrug De energigivende stoffer Kroppens byggesten De er hvad du spiser Vand fedt og protein i kroppen Sund kost og sund livsstil Fedt og slankekure Energiballance Kostråd Metoder og arbejdsform:

3 Alm klasseundervisning selvstændig opgaveløsning.( indhenter selv info. på nettet i faglitteratur og lign.) - praktisk arbejde. Der arbejdes selvstændigt og i variable grupper. Der arbejdes ud fra perspektiver som naturfagligt kulturelt og æstetisk. I køkkenet: mundtligt mellem elev/ lærer. Teoretiske emner: mundtligt i plenum opgaver og projekter i grupper eller individuelt.

4 Lilla hold : Førstehjælp, 1. periode Nr. 40 Antal timer : 9 Gult hold : Førstehjælp, 3. periode Nr. 30 Antal timer : 13,5 Lærer : AW At give den enkelte elev kompetencer til at handle hensigtsmæssigt på et skadested og kunne yde livreddende førstehjælp. At eleven opnår viden og færdigheder indenfor emnet. Jævnfør Dansk Røde Kors målsætning for minimum- og mellem niveau. Dansk Røde Kors udbyder de kompetencegivende uddannelses niveauer i førstehjælp: Minimum niveau og Mellem niveau. Minimum niveau 6 timer Mellem niveau 12 timer Hjerte-Lunge- Redning Hjerte-Lunge- Redning Livreddende førstehjælp (3 timer) eller færdselsrelateret førstehjælp (4 timer) Livreddende førstehjælp (3 timer) eller færdselsrelateret førstehjælp (4 timer) Førstehjælp til tilskadekomne Førstehjælp ved sygdomme I faget tages der hensyn til modulsammensætningerne i forhold til rådighed af timer samt elevernes eventuelle behov, fx færdselsrelateret førstehjælp til brug på start af kørekort. Undervisningsmetoder: Undervisningen tager udgangspunkt i teori fra Dansk Røde Kors materialer. Praktisk orienteret ved situationsopgaver og øvelser. Der arbejdes individuelt, men også i grupper ved forskellige praktiske øvelser. Naturvidenskabeligt perspektiv Der sker en løbende evaluering ved de praktiske øvelser, hvor eleven skal kunne vise, at han er i stand til at handle hensigtsmæssigt indenfor de gennemgåede moduler og emner. Også forskellige afkrydsningsopgaver vil evaluere på elevens forståelse af emnet. Eleven vil ved beståelse modtage et bevis på deltagelse i henholdsvis minimum eller mellem niveau indenfor Dansk Røde Kors førstehjælp.

5 Almen fødevarehygiejne på gul og Lilla hold Lærer : Jette Larsen Antal timer: 27 nr. 31 og 42 Formål: At eleverne tilegner sig viden om diverse bakterier og mikroorganismer, hygiejneregler og regler om madhåndtering i storkøkkener. At eleverne kan bestå prøven i Almen Fødevarehygiejne, certifikatuddannelsen, så de bliver i stand til, på lovlig vis at arbejde i storkøkkener og i andre fødevarevirksomheder. Indhold: Forskellige typer mikroorganismer Begrænsning af mikroorganismernes vækst Sygdomsfremkaldende bakterier og heraf følgende sygdomsforløb Egenkontrol Råvare og deres opbevaring Det varme- og det kolde køkken Anretning og servering Behandling af madrester Rengøring og desinfektion Personlig hygiejne Undervisningsmetoder og arbejdsform: Med udgangspunkt i elevernes praktiske arbejde i køkkenet, arbejdes der både praktisk og teoretisk med de forskellige delemner. Eleverne arbejder i grupper, og der vil være emner der behandles som klasseundervisning. Eleverne arbejder på PC og der laves små forsøg. Der arbejdes med æstetiske og naturvidenskabelige perspektiver. Eleverne arbejder løbende med små opgaver og test på nettet. Faget afsluttes med en skriftlig og mundtlig prøve, tilrettelagt ud fra Fødevaredirektoratets retningslinjer.

6 Kreativitet på PtE- SOSU Antal timer: 63 Nr: 32 Lærer: TG Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen er, at eleven opnår praktiske erfaringer med at sætte en kreativ aktivitet i gang blandt enten børn, unge, ældre eller handicappede. At eleven opnår forståelse for at være kreativ. At eleven lærer at vælge de rigtige materialer samt finder den rette farvesammensætning til den valgte kreativitet og også tænker økonomisk. At eleven ikke kun formår at fremstille en kreativ ting, men også at det evt. kan være spilleregler eller andet der skal formidles i forhold til den kreative ting, der er fremstillet. Der tages udgangspunkt i hvilken aldersgruppe vi skal være kreative med. Er det børn, unge, ældre eller dem med et handicap? Hvad kan eleven lave med den valgte aldersgruppe? Hvilke materialer samt farver skal der bruges til det valgte kreativitet? Hvordan er økonomien i det valgte kreativitet? Der vil bla. blive klippet, klistret, hamret og banket, malet, syet på maskine og i hånden. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Undervisningen vil foregå på holdet. Selve den kreative ting/idé vil være individuelt. Kreativt Æstetisk Økonomisk Personligt Der evalueres løbende, mundtligt.

7 Parat til Erhvervsuddannelse Sosu/PA Nr. 28, 33, 36, 38 og 39 Antal timer: 150 Lærere: TG, AO Formålet med undervisningen Formålet med undervisningen er, at eleverne bliver parat til erhvervsgrunduddannelsen SoSu og pædagogisk assistent, og at de bliver bevidste om, hvilke krav der stilles på uddannelserne. Begrebet uddannelsesparathed vil være en naturlig del af undervisningen, og således vil udvikling af personlige, sociale og faglige kompetencer blive vægtet højt. Eleverne vil i undervisningen blive introduceret til følgende områder: Pædagogik og psykologi Ergonomi Kropsforståelse kreativ leg og læring Samfundsfag It og kommunikation Familiefag Boligfag Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der arbejdes med klasse-, gruppe- og individuel undervisning. Gøremålsundervisning prioriteres højt, således at der i videst muligt omfang er en praktisk tilgang til undervisningen. Personlige Kulturelle Politiske Religiøse Etiske Samfundsmæssige Sundhedsmæssige Evaluering: Der vil blive evalueret mundtligt og/eller skriftligt efter de forskellige områder, der arbejdes med i undervisningen. I evalueringen sættes emnerne i forhold til de ovennævnte målgrupper.

8 Sund kost og livsstil: Gult hold nr: Lærer: Jette Larsen Antal timer: 93 timer Formål: At eleverne tilegner sig færdigheder i at fremstille sund og varieret hverdagsmad til både børn og voksne. At de får kendskab til, og forholder sig til faktore, som kvalitet, miljø og økonomi, så de bliver i stand til at foretage kvalifiserede valg af bl.a.levnedsmidler. At eleverne tilegner sig viden om kroppens opbygning og funktion, -behov for energi, næringsstoffer, bevægelse og hvile. At de får kendskab til forskellige rusmidlers skadelige indvirkning på kroppen. Indhold: Dagens måltider : Morgenmad den lette og den mere fyldige Frokost som madpakke- buffet eller tallerkenanretning Det varme måltid det traditionelle det nutidige og det alternative Årstidens frugt og grønt: - i alle temaer anvendes hovedsagelig årstidens råvarer Fisk er godt: - fisk som frosne friske eller fra dåse bruges til både frokost- og middagsretter Brød gryn og mel: - grød er populært! Der arbejdes med forskellige typer gryn. Brød med mange fibre også uden kerner Mennesker med Muslimsk tro: i alle temaer arbejdes der med eventuelle alternative behov. Mad til forskellige højtider og mærkedage Sundhed og livsstil: Energi til kroppen Fordøjelse og energiomsætning Kroppens energiforbrug De energigivende stoffer Kroppens byggesten De er hvad du spiser Vand fedt og protein i kroppen Sund kost og sund livsstil Fedt og slankekure Energiballance Kostråd Metoder og arbejdsform: Alm klasseundervisning selvstændig opgaveløsning.( indhenter selv info. på nettet i faglitteratur og lign.) - praktisk arbejde. Der arbejdes selvstændigt og i variable grupper.

9 Der arbejdes ud fra perspektiver som naturfagligt kulturelt og æstetisk. I køkkenet: mundtligt mellem elev/ lærer. Teoretiske emner: mundtligt i plenum opgaver og projekter i grupper eller individuelt.

10 Lilla hold : Førstehjælp, 1. periode Nr. 40 Antal timer : 9 Gult hold : Førstehjælp, 3. periode Nr. 30 Antal timer : 13,5 Lærer : AW At give den enkelte elev kompetencer til at handle hensigtsmæssigt på et skadested og kunne yde livreddende førstehjælp. At eleven opnår viden og færdigheder indenfor emnet. Jævnfør Dansk Røde Kors målsætning for minimum- og mellem niveau. Dansk Røde Kors udbyder de kompetencegivende uddannelses niveauer i førstehjælp: Minimum niveau og Mellem niveau. Minimum niveau 6 timer Mellem niveau 12 timer Hjerte-Lunge- Redning Hjerte-Lunge- Redning Livreddende førstehjælp (3 timer) eller færdselsrelateret førstehjælp (4 timer) Livreddende førstehjælp (3 timer) eller færdselsrelateret førstehjælp (4 timer) Førstehjælp til tilskadekomne Førstehjælp ved sygdomme I faget tages der hensyn til modulsammensætningerne i forhold til rådighed af timer samt elevernes eventuelle behov, fx færdselsrelateret førstehjælp til brug på start af kørekort. Undervisningsmetoder: Undervisningen tager udgangspunkt i teori fra Dansk Røde Kors materialer. Praktisk orienteret ved situationsopgaver og øvelser. Der arbejdes individuelt, men også i grupper ved forskellige praktiske øvelser. Naturvidenskabeligt perspektiv Der sker en løbende evaluering ved de praktiske øvelser, hvor eleven skal kunne vise, at han er i stand til at handle hensigtsmæssigt indenfor de gennemgåede moduler og emner. Også forskellige afkrydsningsopgaver vil evaluere på elevens forståelse af emnet. Eleven vil ved beståelse modtage et bevis på deltagelse i henholdsvis minimum eller mellem niveau indenfor Dansk Røde Kors førstehjælp.

11 Dansk uden afgangsprøve gul & lilla Antal timer: 91,5 Nr: 52 Lærer: TG Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen i dansk er at øge evnen til at forstå og anvende dansk i dagligdagen, samt bruge sproget i samspil med andre.. At fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk forståelse. Eleverne vil blive præsenteret for forskellige litterære tekster, både ældre og nyere. Der arbejdes med anden fiktion herunder film. Enkelte artikler og reklamer vil eleverne også bliver repræsenteret for. Der skal arbejdes med skriftlig fremstilling og grammatik. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der tages udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer og ressourcer, og opgaverne vil tilrettelæges herefter. Undervisningen vil være en vekselvirkning mellem oplæg, opgave og problemløsning, hvor eleverne arbejder på klassen, individuelt og i grupper. Eleverne vil også skulle fremlægge på klassen. Samfundsmæssige Kulturelle Historiske Personlige Etiske Der evalueres mundtlig efter hvert emne. Løbende gennem skoleåret vil der være forskellige prøver i retstavning, læsning, skriftlig fremstilling og grammatik.

12 Dansk med afgangsprøve, inkl. OSO Antal timer: 129, 6 dage Nr. 53 Lærere: DH Formål: Formålet med undervisningen er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk forståelse. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Undervisningens indhold og metode: Eleverne præsenteres for et bredt udvalg at ældre og nyere skøn og faglitterære tekster. Der arbejdes med anden fiktion bl.a. film og kunstbilleder. Af sagtekster vægtes essays, artikler, reklamer. Eleverne træner forskellige mundtlige fremstillingsformer i forskellige situationer og sammenhænge, både individuelt og i grupper. Det vægtes at mundtlige fremstillinger både kan være strukturerede og improviserede. Argumentation og dokumentation fremhæves som meget væsentlige i både mundtlig og skriftlig fremstilling. Eleverne arbejder med forskellige skriftlige udtryksformer hvor genreforståelse og kommunikationsformen er et vigtigt element. Der arbejdes med større og mindre opgaver, hvor fokus er på forskellige områder så som form, indhold og layout. Procesorienteret skrivning, sproglære og grammatik indgår som en vigtig del. Eleverne arbejder både mundtligt og skriftligt med analyse, fortolkning, vurdering og perspektivering. Eleverne læser 1 hovedværk i form af en roman (hvis FSA 2) samt med en film som hovedværk. Der læses bl.a. temaer som identitet, eventyr i forskellige former, familien i tekster, essay som genrer. Der eksamineres i henhold til gældende bekendtgørelse. Perspektiveringsmulighederne er mange. Filosofiske, kulturelle, samfundsmæssige og historiske perspektiver er en nødvendig del af danskundervisningen. Etik og æstetik er naturlige elementer både når eleverne arbejder med deres egne og andres produkter. Der selvevalueres efter hvert tema, så eleverne kan vurdere, om det de har fået med også svarer til deres forventninger og arbejdsindsats. Fag: OSO Formålet med undervisningen: Jf. Bekendtgørelse om den obligatoriske selvvalgte opgave i 10. kl. Opgaven skal give eleven mulighed for at arbejde selvstændigt med et givet emne, der tager udgangspunkt i elevens uddannelsesplan og de aktiviteter i form af brobygning eller andet som måtte være indeholdt i denne plan.

13 Eleven beslutter i samarbejde med dansklæreren og studie- og erhvervsvejledningerne emne og indhold i forhold til uddannelsesplanen Eleven vælger brug af arbejdsmetoder og undersøgelsesformer Eleven vælger kilder og materialer Eleven udarbejder et konkret produkt, inden for de rammer som skolen giver mulighed for. Eleven vælger udtryksform Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Arbejdet med opgaven kan foregå individuelt eller i samarbejde mellem to eller flere elever, hvor der er en umiddelbar sammenhæng med deres uddannelsesplaner. Ansvar og engagement. Samfundsmæssigt, politisk og kulturelt samt menneskesyn. Eleverne afleverer et konkret produkt og vælger selv om de vil fremlægge. Opgaven vurderes med en udtalelse, og hvis eleven ønsker det, en karakter. At min. 90 % af klassen får afklaret fremtiden i form af beslutning om uddannelse /erhverv

14 Introuge nr. 127 Lærere: HT MD SR DH AW AO TG JL Timer: 33,25 Formål: At give eleverne et optimalt grundlag for et udbytterigt skoleår. At eleverne, inden for de respektive kernegrupper, bliver introduceret for hinanden, kernelærerne og øvrigt personale. At eleverne får etableret starten til et socialt netværk hinanden imellem. At de kommer rundt på skolens areal og i miljøet omkring skolen, og bliver trygge herved. At eleverne bliver indført i skolens faciliteter, muligheder, tilbud, leve- og samværsregler, ugeskema, m.v Indhold: Leve- og samværsregler, øvrige husregler, elevskemaer, vagtplaner m.v. gennemgås og forevises. Der gives introduktion / instruktion i rengøring på områderne. Der laves aktiviteter, der er med til at ryste flokken sammen. Der foretages ture rundt i byen, konkurrencer, smålege og fælles hygge Der laves aktiviteter, der er med til at give eleverne den fornødne tryghed til at færdes på egen hånd på skolen. Der foretages valg til fælles valgfag, idræt og fritidsfag. Mixgrupperne bliver etableret og eleverne mødes i grupperne med deres mixlærere til fælles samvær hygge og opgaveløsninger. Der er en fælles tur til Funpark Falster, hvor alle elever og lærere leger - konkurrerer og har hyggeligt samvær med hinanden. Der er fælles aftenaktiviteter for alle. Undervisningsmetoder i hele ugen: Der vil være information / instruktion på kerneholdene Af sociale initiativer vil der være besøg på hinandens værelser, samarbejdsøvelser, lege og konkurrencer og tid til snak med hinanden. Evalueringsform: Mundtlig i plenum på holdene og på lærermøde.

15 Blåt, Gult og Lilla Temauge om Holland Antal timer: 13,5 Nr: 128 Lærere: DH, AW og HT Formålet med undervisningen: At eleverne får kendskab til kulturelle, geografiske og samfundsmæssige forhold i Holland. At eleverne stifter bekendtskab med det hollandske køkken og lærer at tilberede enkelte traditionelle retter. At eleverne får et forhåndskendskab til steder og begivenheder, de vil komme i kontakt med på turen. Eleverne får gennem forskellige medier et indblik i Hollands natur og kultur derunder madkultur. De skal ud fra opskrifter fremstille forskellige traditionelle retter/måltider. Eleverne vil stifte bekendtskab med hollandsk kunst og malere især Van Gogh og Hollands rolle under 2. verdenskrig med fokus på Anne Frank og hendes liv i baghuset. Desuden vil eleverne få mulighed for at studere kort og sætte sig yderligere ind i det, de kan opleve på turen. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Der arbejdes med klasse-, gruppe- og individuel undervisning i klasselokaler og værksteder og i køkkenet. Alle elever skal deltage i fremstilling og spisning af hollandsk mad. Der vil blive undervist teoretisk på mindre hold, hvor eleverne får mulighed for at fordybe sig i forskellige emner om Holland, så de er forberedte på mødet med den hollandske kultur og befolkning på studieturen i efteråret Kulturelt, historisk og samfundsmæssigt. Der evalueres mundtligt

16 Studietur til Amsterdam Antal timer: 1 uge Nr: 129 Lærer: HT, MS, MD, AW, DH, JL & TG Formålet med undervisningen: At eleven får forståelse for at identificere sig med omverdenen, først og fremmest Europa. At eleverne opnår kendskab til Amsterdams ungdomskultur, madkultur samt historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold. At eleverne oplever samværet med kammerater og lærere i et andet land. At eleverne får kendskab til anden møntenhed ved div. indkøb samt gøre sig forståelig på engelsk. Inden afrejse vil eleverne i en temauge sætte fokus på Amsterdam i et husholdnings- og håndarbejdsmæssigt perspektiv, således at de opbygger et forhåndskendskab til det land og den by, de skal besøge. På selve rejsen skal eleverne besøge Van Gogh og Anna Frank s museum, besøge et diamant sliberi, tage på kanalrundfart og se Ajax Stadion. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Før rejsen vil eleverne deltage i klasseundervisning, gruppe- og pararbejde, hvor de bliver præsenteret for et udbud af aktuelle emner, herunder valuta, kortlæsning, I køkkenet skal der fremstilles hollandsk mad. Samfundsmæssig Kulturel Historisk Demokratisk Politisk Ansvar Der evalueres mundtligt og skriftligt, hvor hver elev giver sin vurdering af turen til Amsterdam.

17 10.kl. Studie og erhverv Antal timer: 14,5 + brobygning + praktik Nr. 27,130,135 Lærere: KM Formålet med undervisningen: At eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold til personlige styrker og svagheder i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedet. Introduktion - fælles oplæg omkring erhverv, uddannelse og arbejde. Uddannelsesplan er en naturlig fortsættelse af dette. Erhvervspraktik forberedes, - eleven finder et egnet praktiksted, laver aftale om mødetid, påklædning mm. Brobygning: At eleven deltager på en uddannelsesinstitution efter eget valg. Tilbuddene ligger fra Nykøbing F i syd til Næstved i nord. Eleven oplever en uddannelse på det aktuelle uddannelsessted. Hverdagen skal samtidig rumme ændringer som madpakke, stå tidligt op, komme til tiden med offentlig transport, samt have en fritid efter hjemkomst. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: I undervisningen tages udgangspunkt i elevernes ønsker for fremtiden. Det er vigtigt, at eleven vedkender sig, at det er mit liv min fremtid, derfor er der også plads til personlige samtaler, som holdes individuelt på vejlederens kontor. Eleven arbejder individuelt i forhold til uddannelsesplan og erhvervspraktik. I forlængelse af planlægningen af praktik, vil eleven arbejde i sin praktik i en uge 5 dage svarende til ca timer. Eleven vil i brobygning deltage i ca timer pr. uge. Hver elev deltager i udskolingsmøde med følgende aktuelle aktører: UU vejleder, sagsbehandler, forældre / plejeforældre og kærnelærer. Formålet er at forberede / afklare eleven på skiftet fra Vordingborgskolen til fremtidig uddannelse. Samfundsmæssigt, demokratisk og politisk, vise ansvar og engagement. Eleven evaluerer på praktikugens oplevelser / erfaringer. Systematiseret viden gives videre til alle på klassen. Den vigtigste evaluering ses ved at eleven træffer valg/ beslutning i forhold til fremtiden ved tilmelding til ungdomsuddannelse i det kommende år. Parat til uddannelse / erhverv.

18 Temauge: Billeder på verden nr. 131 Lærer: JM, MD; DH Antal timer: 13,5 Formålet med undervisningen: At eleverne får et indblik i hvordan billeder påvirker den måde vi opfatter verden på. Samt får et kendskab til skabelsen af forskellige billedformer. Det være sig: film, kortfilm, levende og frosne reklamer, kunstbilleder, fotografier mv. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der arbejdets i grupper i forskellige workshops om skabelsen af forskellige billedmæssige udtruyk. Vi bliver bombarderet med billeder og meget af det vi ser opfatter vi ubevidst, men vi bliver påvirket af det, det er vigtigt at vi bliver bevidste om denne påvirkning og at vi ved hvilke virkemidler der bruges for at påvirke os og vores synspunkter Der evalueres mundtligt i slutningen af ugen, hvor eleverne fremviser de produkter de har lavet i løbet af ugen

19 PtE mad til mennesker/pte Sosu Studie og erhverv/praktik Antal timer: 28/1 uge Nr. 51, 132 Lærere: AO Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen er, at eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold til personlige styrker og svagheder i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedet. Introduktion, - fælles oplæg omkring erhverv, uddannelse og arbejde. Uddannelsesplan er en naturlig fortsættelse af dette. Undervisningen vil i et vist omfang målrettes det konkrete forløb, eleven er tilmeldt på skolen henholdsvis Mad til Mennesker og Sosu, således at eleven opnår kendskab til de forskellige uddannelsesretninger, der findes indenfor området. I praktikken tilstræbes det ligeledes, at eleven finder et praktiksted, der er relevant i forhold til det aktuelle forløb. Erhvervspraktik forberedes, - eleven finder et egnet praktiksted, laver aftale om mødetid, påklædning mm. Eleven oplever arbejdsdagen på den aktuelle arbejdsplads. Eleven skal strukturere dagen i forhold til at smøre madpakke, stå tidligt op, komme af sted og møde til tiden evt. ved hjælp af offentlig transport. Strukturen gælder ligeledes fritid og pligter efter endt arbejdsdag. I praktikugen er der sat en dag af til elevens forberedelse af praktikken sammen med vejlederen, hvorefter eleven er i praktik i op til fire dage. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Undervisningen tager udgangspunkt i elevens ønsker for fremtiden. Det er vigtigt, at eleven vedkender sig, at det er mit liv min fremtid, hvorfor er der også plads til individuelle samtaler sammen med skolens vejleder. Eleven arbejder individuelt i forhold til uddannelsesplan og erhvervspraktik. Undervisningen vil desuden foregå fælles på klassen og i grupper. Hver elev deltager i udskolingsmøde med indkaldelse af følgende aktører: UU vejleder, sagsbehandler, forældre/plejeforældre og kontaktlærer. Formålet er at forberede / afklare eleven på skiftet fra Vordingborgskolen til fremtidig uddannelse. Samfundsmæssigt, demokratisk og politisk, vise ansvar og engagement. Eleven evaluerer på praktikugen egne oplevelser / erfaringer. Systematiseret viden gives videre til alle på klassen. Den vigtigste evaluering ses ved, at eleven træffer valg/ beslutning i forhold til fremtiden ved tilmelding til ungdomsuddannelse i det kommende år.

20 Påsketema Gult hold nr: 142 Lærer: HT DH JL Antal timer: 14 Formål: At eleverne for forståelse for den danske påske og dens traditioner. At eleverne fremstiller en traditionel dansk påskefrokost Indhold: Påskefrokost Produkternes vej til påskebordet Kreativt påskeværksted Danske påsketraditioner Det religiøse element i ind- og udland Undervisningsmetoder og arbejdsform: Alm. Klasseundervisning besøg i Kirken praktiske pruppeopgaver i køkkenet og individuelle / selvstændige opgaver på det kreative værksted. Der vil desuden være fælles sociale påskelege. Kulturelt religiøst historisk og æstetisk perspektiv

21

Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41. Lærer: DH Antal timer: 36. Formålet med undervisningen

Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41. Lærer: DH Antal timer: 36. Formålet med undervisningen Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41 Lærer: DH Antal timer: 36 Formålet med undervisningen At eleverne får et udvidet kendskab til verden omkring dem. At eleverne får kendskab til hvordan samfundet

Læs mere

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120 23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse Antal timer: 120 Lærere: MD, HT Formålet med undervisningen er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2014-15 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! Indhold 10. KLASSE DIT VALG! Introforløb 3 Tværsuger og skolerejse 3 Dit præg på arbejdsmiljøet 3 Brobygning 4

Læs mere

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter.

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter. Afslutningstur Formål: Formålet med afslutningsturen er at give elever og lærere en god afsluttende oplevelse sammen. På afslutningsturen er der mulighed for at have mere tid til hinanden, end der er i

Læs mere

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik Grøn Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik NR.16,130,135 Lærer: KM At eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis.

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Vordingborgskolens selvevaluring 2014/2015. Tese: Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Def. på gøremål: Ud af huset

Læs mere

Læseplaner for grundforløbet:

Læseplaner for grundforløbet: Læseplaner for grundforløbet: Version 1.1 Tema: I gang som elev på grundforløbet 2 uger Formål: Introduktionsforløbet har til formål at give en generel indføring i grundforløbet, herunder dets indhold

Læs mere

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20 ÅRET I 10. KLASSE 2019/20 Vi har på Marstal Skole en god 10. klasse som vi er stolte af. Vi har de seneste år ændret vores tilbud, og arbejder løbende på at blive endnu bedre. Med vores erfaringer fra

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

10. klasse FJORDSKOLEN

10. klasse FJORDSKOLEN Bemærk! Du er først tilmeldt 10. klasse, når du har indleveret denne tilmeldingsseddel! Navn 10. klasse FJORDSKOLEN CPR nr. Adresse Telefon Forældre/værge Telefon Nuværende Skole Underskrift forældre/værge

Læs mere

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Antal timer: 104 + 104 NR.6 + 8 Lærere: SS + PF - HP, TE Formålet med undervisningen: Målet for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som

Læs mere

Tilbudsfag 2012-13. Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk. Fransk 3 t. Fysik/Kemi. Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk.

Tilbudsfag 2012-13. Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk. Fransk 3 t. Fysik/Kemi. Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk. Tilbudsfag 2012-13 Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk 3 t Fransk 3 t. Fysik/Kemi Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk Vi arbejder her med nogle af dine svage sider i dansk såsom læsetræning,

Læs mere

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud.

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. 14. jan. 2015 U-centeret Fagbrochure for skoleåret 2015/2016 Retninger - Opbygning Fagpakker Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. side 1 2 veje igennem 10. klasse Faglighed - afklaring - oplevelser U-centeret

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

10.kl. 2010/2011. Nordstrandskolen. Dragør

10.kl. 2010/2011. Nordstrandskolen. Dragør 10.kl. 2010/2011 Nordstrandskolen Dragør Til dig og dine forældre 9. klasse og hva så? Du er snart færdig med 9. klasse og står nu over for at skulle tage en beslutning om, hvad der skal ske efter 9. klasse.

Læs mere

Medborgerskab... 6 Fælles samling Stamhold... 7

Medborgerskab... 6 Fælles samling Stamhold... 7 Indholdsfortegnelse Skolens formål... 3 Skolens værdigrundlag... 3 Skolens pædagogiske linje... 3 Eleverne... 4 Individuelle elevplaner... 4 Lærerne... 4 Skema 2018/19... 5 Undervisningen... 5 Obligatoriske

Læs mere

10. klasse 2015-16 Dragør Kommune

10. klasse 2015-16 Dragør Kommune 10. klasse 2015-16 Dragør Kommune Tilbudsfag 2015-16 Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk Fysik 3 t Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk Vi arbejder her med nogle af dine svage sider i dansk

Læs mere

10. klasse Dragør Kommune. [Skriv titlen på dokumentet] Introaften den 23. januar 2018 kl. 17

10. klasse Dragør Kommune. [Skriv titlen på dokumentet] Introaften den 23. januar 2018 kl. 17 10. klasse 2018-19 Dragør Kommune [Skriv titlen på dokumentet] Introaften den 23. januar 2018 kl. 17 Til dig og dine forældre 9. klasse og hva så? Du er snart færdig med 9. klasse og står nu over for at

Læs mere

Et år på fri fagskole for dig på STU

Et år på fri fagskole for dig på STU Et år på fri fagskole for dig på STU MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse. Det er

Læs mere

10.klasse. Dragør kommune 2008/2009

10.klasse. Dragør kommune 2008/2009 10.klasse Dragør kommune 2008/2009 Til dig og dine forældre 9. klasse og hva så? Du er snart færdig med 9. klasse og står nu over for at skulle tage en beslutning om, hvad der skal ske efter 9. klasse.

Læs mere

Bilag 1: Assens 10. klassecenter skoleåret 2015/2016

Bilag 1: Assens 10. klassecenter skoleåret 2015/2016 Bilag 1: Assens 10. klassecenter skoleåret 2015/2016 Assens 10. klassecenter rummer i indeværende skoleår 168 elever fordelt på 6 stamklasser. Stamklasserne danner fundamentet i vores opbygning. Klasserne

Læs mere

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen Linjekatalog 2017/2018 Nordstjerneskolen Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om at

Læs mere

Indhold : Intro side 3 Velkomst side 4 Afklaring, kundskaber og profil side 5 Skolens hverdag side 6 Brobygning, OSO, Paktik, Vejledning side 7

Indhold : Intro side 3 Velkomst side 4 Afklaring, kundskaber og profil side 5 Skolens hverdag side 6 Brobygning, OSO, Paktik, Vejledning side 7 HNX Hjørring Ny 10. Indhold : Intro side 3 Velkomst side 4 Afklaring, kundskaber og profil side 5 Skolens hverdag side 6 Brobygning, OSO, Paktik, Vejledning side 7 Dramaprojekt side 7 Obligatoriske fag

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

10. Klasse Centret Årgang 2014/15

10. Klasse Centret Årgang 2014/15 10. Klasse Centret Årgang 2014/15 Dette lille hæfte har til formål at fortælle dig lidt om, hvilke linjer vi udbyder i skoleåret 2014/15. Otte forskellige linjer er meldt ud, og med disse har vi forsøgt

Læs mere

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Side: Side 1 af 10 5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET MODUL I (3 uger): INTRODUKTION TIL GRUNDFORLØBET Velkomst og introduktion - Skolen - Rundvisning - Grundforløbet Introduktion til uddannelsen og arbejdsområdet

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig!

10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig! 10. klasse er din vej fra folkeskolen til den rigtige ungdomsuddannelse for dig! # HVORFOR? Der kan være mange årsager til at gå i 10. klasse, før man vælger sin videre uddannelse. Det man for eksempel

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2015-16 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. klasse - dit valg! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

10. klasse Dragør Kommune

10. klasse Dragør Kommune 10. klasse 2017-18 Dragør Kommune Tilbudsfag 2017-18 Prøveforberedende fag til FSA eller FS10 Tysk Fysik Ikke prøveforberedende fag Ekstra Dansk Vi arbejder her med læsetræning, grammatik, stavetræning,

Læs mere

10. klasse FJORDSKOLEN

10. klasse FJORDSKOLEN Bemærk! Du er først tilmeldt 10. klasse, når du har indleveret denne tilmeldingsseddel! Navn CPR nr. Adresse 10. klasse FJORDSKOLEN Telefon Forældre/værge Telefon Nuværende Skole Underskrift forældre/værge

Læs mere

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål:

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål: Side: Side 1 af 18 6.0 LÆSEPLAN FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆL- PERUDDANNELSEN TEORI 1 TEMA 1: Uddannelse og læring (1 uge) Der gives en introduktion til: Skolen Arbejdsområdet/ faget som social- og sundhedshjælper

Læs mere

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt,

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt, Engelsk B 1. Fagets rolle Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med sprog, kultur og samfundsforhold i engelsksprogede områder og i globale sammenhænge. Faget omfatter

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Naturvidenskab G-FED Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det

Læs mere

Natur/teknologi for 6. klasse

Natur/teknologi for 6. klasse Natur/teknologi for 6. klasse 2016-2017 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for natur/teknologi.

Læs mere

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter 4 Hygiejne og arbejdsmiljø 6 Kommunikation 7 Uddannelsesafklaring

Læs mere

Mariagerfjord 10. klassecenter Kirketoften 5, Hobro

Mariagerfjord 10. klassecenter Kirketoften 5, Hobro Mariagerfjord 10. klassecenter Kirketoften 5, Hobro Mariagerfjord 10. klassecenter Kirketoften 5, Hobro Efterskolen uden senge 10. klasse er ikke afslutning på folkeskolen, men et skridt ind i ungdomsuddannelserne

Læs mere

Børnehaveklassen Fælles Mål

Børnehaveklassen Fælles Mål Børnehaveklassen Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Opmærksomhedspunkter 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter børnehaveklassen 5 FÆLLES MÅL Børnehaveklassen 2 1 Fagets

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

Alt hvad der er værd at vide om UCS10!

Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Brobygning Den obligatoriske brobygning i uge 48 retter sig mod to forskellige ungdomsuddannelser, hvoraf den ene skal være en erhvervsuddannelse herunder HTX og

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab Odense Friskole Fagplan for Hjemkundskab Formål Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem samtale, fortælling, oplevelse og erfaring tilegner sig viden og færdigheder, så de bliver

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Undervisningsplan for hjemkundskab

Undervisningsplan for hjemkundskab Undervisningsplan for hjemkundskab Hjemkundskab introduceres fra 0. klasse og afsluttes i 9. klasse, som en integreret del af fagene: biologi, fysik, idræt (motion/svømning), geografi, samfundsfag, historie,

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 10. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Tema: Identitet og ungdomsliv/ tekster Uge 32-37 38 Eleven kan styre og betydning I kontekst. Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form der passer

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppedynamik - Motivation

Læs mere

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN KLASSE 17/18 10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN TILBUDSFAG: Tysk, Fysik/kemi VALGFAG: Go form, Boldspil, Håndværk&Krea, Kulturfag, Naturfag, Gymklar, Psykologi, Klar dig selv, Iværksætter. Oprettelse af valgfag

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger, som er knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

1 10. klasse på Haderslev Realskole

1 10. klasse på Haderslev Realskole 10. klasse på Haderslev Realskole Ønsker du et 10. klasses skoleår for at styrke det faglige, blive modnet samt få lidt anderledes oplevelser via et sporfag så er Haderslev Realskole noget for dig. Vi

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: 1+4+138

Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: 1+4+138 Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: 1+4+138 De individuelle mål for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som muligt. At de får redskaber til at håndtere hverdagen i en

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Opdateret

PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE. jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Opdateret PRAKTIKBESKRIVELSE 1. PRAKTIKPERIODE jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Opdateret 04-08-2015 Beskrivelse af praktikstedet: Institutionens navn:

Læs mere

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Læs mere

aktiviteter Tekstlæsning herunder analyse og fortolkning af div. genre: noveller og digte samt sagprosatekster. Film: Festen af

aktiviteter Tekstlæsning herunder analyse og fortolkning af div. genre: noveller og digte samt sagprosatekster. Film: Festen af Fag: DANSK Hold: 12 Lærer: HVJ Undervisningsmål Læringsmål 9/10 klasse 33-37 38-39 Målsætningen for undervisningen i skriftlig og mundtlig dansk ( i alle temaer/ emner) er at skabe et bredt kendskab til

Læs mere

EUD 10. Norddjurs. September 2014

EUD 10. Norddjurs. September 2014 September 2014 EUD 10 Norddjurs Billeder og illustrationer: Colourbox.dk Et samarbejde mellem 10. Klasse-Center Djursland, Viden Djurs og Randers Social- og Sundhedsskole, Djurslandsafdelingen Formål,

Læs mere

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet Studieplan 2013/14 HH3I IBC Handelsgymnasiet Indholdsfortegnelse Indledning 3 Undervisningsforløb 4 5. og 6 semester. Studieretningsforløb 4 5. og 6. semester illustreret på en tidslinje 5 Studieturen

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Læsehastighedstest: Undervis.

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Læsehastighedstest: Undervis. Årsplan Klasse: 10.a og 10.b Fag: Dansk År: 2017-2018 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og faglige områder sigtes der mod? (www.emu.dk) Læringsmål Hvad er de overordnede

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

18/19.

18/19. 18/19 www.tieren.dk 10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE Velkommen til 10. Klasse Center Skive. Her kan du frit vælge, hvad du vil fokusere på i løbet af året - vi har projektforløb

Læs mere

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R

K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R K Ø K K E N / K A N T I N E M E D A R B E J D E R IGU-aftalen En IGU-aftale indgås mellem en virksomhed og en IGU-elev. Det er disse to parter, der i fællesskab har ansvaret for at udarbejde en IGU-plan.

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2016-17 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KLASSE - DIT VALG! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

1. semesterpraktik er en observationspraktik med fokus på lærerprofessionens opgaver. Se afsnit 7.1

1. semesterpraktik er en observationspraktik med fokus på lærerprofessionens opgaver. Se afsnit 7.1 11.3 Hjemkundskab og design Faget identitet Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

De lønnede praktikperioder løber altid fra 1. august til 31. januar og fra 1. februar til 30. juni.

De lønnede praktikperioder løber altid fra 1. august til 31. januar og fra 1. februar til 30. juni. Praktikuddannelse o Organisering og indhold Praktikkoordinator Ole Tophøj Bork oltb@ucl.dk Praktikkoordinator Lone Tang Jørgensen lotj@ucl.dk Praktikuddannelsen tilrettelægges med ulønnet praktik i 1.

Læs mere

FleXklassen - indhold

FleXklassen - indhold FleXklassen er en ny begyndelse på skolelivet for elever i 8. og 9. klasse. Vi har den nødvendige tid og mulighed for at bygge relationer ved en praktisk tilgang til undervisningen. FleXklassen FleXklassen

Læs mere

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Dansk (EUD) Elevrettet beskrivelse: EUD grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Dansk vil du arbejde med at styrke dine forudsætninger for at benytte det danske sprog

Læs mere

HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål HJEMKUNDSKAB GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Kommentar På Gideonskolen er Hjemkundskab en del af P-fagene (de praktiske fag) og gennemføres

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

AFKLARING UDVIKLING UDDANNELSE Faglighed trivsel robusthed modenhed fællesskab

AFKLARING UDVIKLING UDDANNELSE Faglighed trivsel robusthed modenhed fællesskab AFKLARING UDVIKLING UDDANNELSE 2018 2019 Faglighed trivsel robusthed modenhed fællesskab Et år, der peger fremad Der er mange muligheder efter 9. klasse. Er valget svært for dig? 10. KlasseCentret, Brønderslev,

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Magleby Efterskole Nyhedsbrev

Magleby Efterskole Nyhedsbrev Magleby Efterskole Nyhedsbrev Januar 2013 Godt nytår til alle forældre og elever på Magleby Efterskole! Selvom det er dejligt at holde ferie, var det nu også en god oplevelse at komme tilbage til skolen

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

FGU. Forberedende Grunduddannelse for dig der gerne vil videre

FGU. Forberedende Grunduddannelse for dig der gerne vil videre FGU Forberedende Grunduddannelse for dig der gerne vil videre Velkommen til FGU Høje- Taastrup FGU Høje-Taastrup ligger på Rugvænget, en sidegade til Høje Taastrup Vej, midt i et af byens industrikvarterer.

Læs mere

10 erenringkøbing-skjern

10 erenringkøbing-skjern LINJEFAG og VALGFAG 10 erenringkøbing-skjern Ringkøbing 16/17 LINJEFAG Du skal vælge et linjefag som helårsfag: Studielinjen - Gym10 Tysk Samfundsfag Erhvervslinjen - Eud10 Praktik en dag om ugen Tematimer

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Gældende fra marts 2014. Godkendt i LUU November 2012. Undervisningsplan. Social- og sundhedsuddannelsen Trin 1. Skoleperiode 1.

Gældende fra marts 2014. Godkendt i LUU November 2012. Undervisningsplan. Social- og sundhedsuddannelsen Trin 1. Skoleperiode 1. Gældende fra marts 201 Godkendt i LUU November 2012 Undervisningsplan Social- og sundhedsuddannelsen Trin 1 Skoleperiode 1 8 uger Skoleperiode 1. Områdefag og grundfag Social - og sundhedssektoren I alt

Læs mere

Ny pædagoguddannelse

Ny pædagoguddannelse Ny pædagoguddannelse Generel introduktion til den ny uddannelse Generel introduktion til praktikstedernes nye opgaver 2007 loven Formål m.v. 1. Formålet med uddannelsen til pædagog er, at den studerende

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes?

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Årsplan Klasse: 10.a og 10.b Fag: Dansk År: 2016-2017 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og faglige områder sigtes der mod? (www.emu.dk) Læringsmål Hvad er de overordnede

Læs mere