Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: 1+4+138"

Transkript

1 Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: De individuelle mål for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som muligt. At de får redskaber til at håndtere hverdagen i en given boligsituation. At de får en ballast, der gør dem i stand til at blive en aktiv del af samfundet. At de oplever vigtigheden af fællesskab og samvær, samt at de tager aktiv del i kostskolelivet. Eleverne får indsigt i betydningen af at leve en sund og aktiv hverdag, der giver dem et positivt og indholdsrigt liv. Bolig Vask og vedligeholdelse af egen garderobe og personlig hygiejne: Eleverne lærer hvordan vasketøj sorteres, vaskes og efterbehandles. Der fjernes evt. pletter, og eleverne vedligeholder deres fodtøj på den korrekte måde. Vi gennemgår årstidens beklædning. Personlig hygiejne og tøj skift og nødvendigheden af dette tages op i forbindelse med tøjvask. Rengøring og miljø: Der undervises i egnede rengøringsteknikker og arbejdsstillinger. Vi taler om miljøet og om hvilke midler der bruges. Eleverne gør rent og vedligeholder eget værelse og andre lokaler i boligen. Boligmiljø og indeklima tages op som emne. Boligindretning: Eget værelse indrettes og gøres hyggeligt med blomster og nips. Vi taler om farver stil møbler materialer. Der besøges forretninger, hvor der ses på priser og kvalitet. Vi taler om hvilke bomuligheder der er for den enkelte elev og om hvordan man søger en bolig. Samfundsfag Følelser: Der undervises i forståelsen af forskellige slags følelser såsom glæde, vrede, sorg, jalousi m.m. Reaktioner og håndtering af følelser såvel positive som negative gennemarbejdes. Eksempelvis i forhold til ven/veninde-relationer, kæresteforhold. Medmenneskelighed og accept: Vi ser på betydningen af accept og medmenneskelighed i elevernes hverdag, såvel i fritiden som i undervisning. Der arbejdes med eksempler og cases. Eksempelvis ved at se på disse begrebers betydning i andre kulturer. Ansvar: Ansvarlighed på det personlige og det kollektive plan belyses. Vigtigheden af at alle er ansvarlige mennesker i hverdagen, konkretiseres ved hjælp at dagligdags eksempler. Værdier og holdninger: Vigtigheden af værdier og holdninger hos den enkelte undersøges på holdet. Hvorledes man bevarer respekten for andre med holdninger forskellige fra ens egne undersøges. Hvad ligger til grund for vores værdier og holdninger. Vi snakker også her om livsstil. Identitet: Der ses på de faktorer, der er med til at skabe den enkeltes identitet i forhold til personen selv og det omgivende samfund. Gruppedannelse, roller, alkohol og tobak, euforiserende stoffer samt sex og sygdomme. Vi belyser vigtigheden af at leve et aktivt liv. Vi motiverer eleven til at deltage i fritidsaktiviteter på skolen og i byen. Ligeledes indgår fysisk aktivitet som en naturlig del af undervisningen.

2 Personlig støtte: Der arbejdes individuelt med den enkelte elev. Eksempelvis med indkøb af tøj og bankbesøg. Der hjælpes med at løse konflikter og andre personlige ting. Økonomi: Eleverne lærer om sammenhængen mellem indtægter og udgifter. Eksempelvis udarbejder eleverne et budget og et regnskab for deres private forbrug over en given tidsramme. Der ses på betydning af en sund økonomi, forsikringer, opsparing, lån m.m. Klassens tilstand : Eleverne og lærerne taler sammen om de forhold, der på det pågældende tidspunkt er aktuelle for holdet. Eleverne fortæller på demokratisk vis, om problemer eller stridigheder, der kræver en hjælpende hånd udefra. Læreren har ofte rollen som mediator imellem de uenige parter Familieliv i Danmark: Det undersøges hvordan familiemønstrene i Danmark ser ud på landet og i byerne, i tidligere tider og i dag samt omkring mødet med andre samfunds familiekulturer. Der samarbejdes med byens borgere i alle aldre på den måde, at de inviteres ind på skolen og vi besøger dem, og derved laves et gensidigt udbytterigt samarbejde. Mennesket og samfundet: Demokrati og demokratiske processer på skolen og i det nære samfund. Velfærdssamfundet og dets betydning. Sociale relationer, herunder identitet, roller, grupper, normer, levevilkår og livsformer. Gennemgang af politiske partier, arbejdsmarkedet, boligforhold, indkomst/skat. Det internationale samfund, relationer mellem den rige og den fattige del af verden. Forbrydelse og straf: Emnet kriminalitet granskes for at klarlægge betydning af og årsager til kriminalitet. Forebyggelse af kriminalitet hos udsatte grupper. Hvordan vi straffer m.m. Mennesket og kulturer: Kende forskellige kulturer og religioner, deres værdier og normer. Unge mennesker i andre lande og deres kulturer. Særlig med fokus på Tjekkiet og Østrig hvor der arbejdes med oplæg til vores studieture. Medier: Nyhedsformidling i avis, Tv og computer. Reklamers magt og indflydelse på det enkelte menneske. Udskoling: Vi besøger forskellige typer af arbejdspladser og institutioner og evt. fremtidige bomuligheder. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Undervisningen vil foregå med samtale, oplæg fra læreren, individuelt arbejde, gruppearbejde og projektarbejde. Der vil blive brugt skriftlige materialer, IT, cases, situationsspil og øvelser. En del af undervisningen foregår ude af huset. Vi arbejder med de bløde værdier, herunder menneskesyn og ansvar for andre. Derud over vil begreber som æstetik, etik, miljø, politik og kultur indgå. Mundtlig og lettere skriftlige evalueringer vil blive benyttet.

3 Orange kostfag Lærer: CH Antal timer: Nr.: At eleverne føler glæde og tilfredsstillelse ved at kunne planlægge, indkøbe og fremstille sund og lækker mad. De skal være i stand til at skabe en positiv og hyggelig spisesituation ved hjælp af borddækning og anretning af maden. De skal forstå vigtigheden af god hygiejne og kunne rengøre og vedligeholde køkkenet og dets inventar. Indkøb og praktisk madlavning: Indkøb, priser, opbevaring og holdbarhed af produkter. Der fremstilles retter og bagværk i køkkenet. Maden anrettes og serveres ved et pænt dækket bord. Bordskik og spisevaner tages op som en naturlig del af dagens program. Madlavningsteknikker: De enkelte madlavningsteknikker gennemgås og de anvendes i den praktiske madlavning. Ernæringslære: Kroppens sammensætning. Ernæringsfysiologi. Næringsstoffer og næringsbehov gennemgås. Hygiejne og ergonomi: Personlig hygiejne, produkthygiejne og køkkenhygiejne. Ergonomi vil være en naturlig del af forløbet. Levnedsmiddellære: Igennem året arbejdes med alle levnedsmiddelgrupper. Årstider og højtider: Gennem hele året arbejdes der med sæsonens produkter. Årets højtider og traditioner tages op og der arbejdes evt. på tværs af holdets øvrige fag. Egnsretter og udeliv og grill indgår som emner. I forbindelse med jul tages juletraditioner op, og der fremstilles både moderne og traditionelle jule retter. I forbindelse med påsken laves både traditionelle og utraditionelle retter. Til forældredagen er eleverne selv værter med et lækkert måltid. Der spises i hyggelige rammer ved flot pyntede borde. Oprydning foretages som en naturlig del af arrangementet. Mad og traditioner i andre lande: Der arbejdes med udenlandske produkter, retter og traditioner. Som optakt til årets studieture tages der udgangspunkt i Tjekkisk og Østrisk mad. Eleverne vælger derudover hvilke lande, de vil arbejde med. Miljø og økologi: Igennem hele forløbet arbejdes der med emnet miljø og økologi. Eleverne gøres mere miljøbevidste og de lærer betydningen af at spare på ressourcerne. I planen indgår emnet Slowfood/fastfood og dermed emballage og affaldsproblematikken. Emnedage: På tværs af alle hold og skolens storkøkkken tages emner op i bestemte uger: I år er det Mexico og senere Gæt en kok. Rengøring: Oprydning og rengøring af anvendt inventar. Rengøring og vedligeholdelse af køkkenets materialer og el-apparater. Selvstændig: Ud fra en skriftlig opgave arbejder eleverne selvstændigt med alle dagens måltider i en længere periode. De planlægger, køber ind, aflægger regnskab, laver mad og står for oprydning og rengøring. Ligeledes vil bolig/samfundsfag og idræt indgå i det selvstændige emne. Læreren er vejleder og observant, og efter forløbet diskuteres med eleven og der gives en mundtlig vurdering. Undervisningsmetoder i hele forløbet:

4 Differentieret undervisning med oplæg fra læreren. Hovedvægten er lagt på praktisk undervisning, der er produktorienteret. Nøgleord er: Medbestemmelse, samarbejde og ansvar. Undervisningen indeholder: projektundervisning og selvstændig opgaveløsning, gruppearbejde, individuel undervisning, tavleundervisning samt diverse kogebøger, IT-programmer og nettet. Der lægges vægt på samarbejde, kreativitet, æstetik og sociale relationer. Begreber som naturvidenskab, samfundsvidenskab, kultur og historie vil indgå som en naturlig del. På den enkelte undervisningsgang evalueres processen, samarbejde, resultatet m.h.t. ernæring, udseende og smag. Ved årets afslutning evalueres mundtlig og evt. skriftlig ved hjælp af spørgeskema. Den selvstændige uge er evaluering på elevernes foreløbige indlæring samt ballast til det videre arbejde.

5 Orange Kropsværksted Antal timer: 49,5 Nr.: 3 Lærer: BA Eleverne vil opnå kendskab til kroppens opbygning og funktioner. Eleverne skal udvikle deres motorik samt opnå fortrolighed med kroppens funktioner og muligheder. Eleverne skal desuden udvikle sans for rytme og koordination. Eleverne arbejder med emnet du og din krop, hvor eleverne tilegner sig viden om personlig hygiejne samt kroppens udvikling i forhold til forskellige påvirkninger. Her inddrages også emnet sundhed, vaner og livsstil. Eleverne vil løbende blive vejet og få målt deres BMI. Eleverne får viden om seksualitet og hygiejne. Eleverne får kendskab til grundlæggende anatomi, fysiologi og træningslære. Eleverne skal opnå forståelse for vigtigheden af daglig motion. De skal erfare, at hvis de har viljen kan de finde motivationen og glæden på trods af, at nogle motionsformer kan være vanskelige for den enkelte. Eleverne får kendskab til forskellige træningsformer i teori og praksis. Eleverne får mulighed for at teste deres fysiske formåen. Eleverne arbejder med forskellige dele af kroppen og udvikler deres kendskab til kroppens funktioner. Eleverne arbejder med massage, musik og rytme samt balance- og koordinationsøvelser. Eleverne anvender allerede indlærte færdigheder samt tilegner sig nye færdigheder og kompetencer. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Undervisningen tilrettelægges således, at eleverne arbejder sammen på holdet, to og to samt individuelt. Der vil indgå øvelser og brug af redskaber i relation til de enkelte aktiviteter. Eleverne arbejder med aktiviteter i kortere og længere forløb. Eleverne udvikler sig bl.a. også socialt, demokratisk, etisk. De udvikler ansvarlighed, accept, menneskelig forståelse og selvindsigt samt samarbejdsevne. Der evalueres løbende såvel mundtligt som skriftligt.

6 Orange og Rød S+E, Dansk 2012 Antal timer: 49,5 Nr.: 14 At eleverne opnår færdigheder indenfor faget dansk. At eleverne styrker deres læse-, staveog skrivefærdigheder. At eleverne øger deres evne til at forstå og anvende dansk i dagligdagen. Der arbejdes med at forstå dagligdags mundtlig dansk, samt vendinger, begreber og ordsprog. Eleverne arbejder med stavning, skrift og skriftlig fremstilling. Der arbejdes med læsning og læseforståelse af forskellige typer skriftlige kilder. Den enkelte elev arbejder med forståelsen af tekster fra lydbog og podcast. Der gives mulighed for, at eleverne kan udveksle oplevelser og holdninger ud fra de tekster, der arbejdes med. Der arbejdes med genfortælling og referat. Der arbejdes med kulturer og regioner, særligt i forbindelse med studieture. Her inddrages bl.a. tekster og billeder. Der arbejdes med billeder og eleverne tilegner sig viden om analyse heraf. Film af forskellige genrer vil blive inddraget. Her lærer eleverne bl.a noget om filmiske virkemidler, fortællerroller, og -former. Forskellige medier vil blive inddraget i forbindelse med nyheder og aktuelle sager. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Undervisningen og opgaver tager udgangspunkt i elevens ressourcer og kompetencer. Undervisningen vil foregå som holdundervisning samt via opgaver der skal arbejdes med individuelt og i grupper. Der vil være undervisningsformer af meddelende, spørgende, dialogisk, vejledende karakter. Vi vil benytte biblioteket. Ordbøger og andre typer af opslagsbøger vil blive benyttet. Forskellige medier vil blive inddraget og danne grundlag for undervisningen. Der vil blive brugt computer til skriftlig fremstilling samt til søgning af information. Den vil desuden være et arbejdsredskab for de elever, der skal arbejde med cd-ord Ud fra de tekster og opgaver der arbejdes med, vil der i stor udstrækning blive perspektiveret til elevernes eget liv og det omgivne samfund de er en del af. Desuden vil undervisningen perspektivere kulturelt, historisk og socialt. Der vil løbende blive evalueret mundtligt. Der vil ligeledes blive evalueret skriftligt i forhold til elevernes individuelle mål.

7 Rød+orange: matematik Nr. 15 Antal timer: 46,5 Lærere: BA + HP + PF+ MB At eleverne tilegner sig, samt udvikler matematiske færdigheder, de især kan bruge i deres hverdag som helhed. Eleverne skal blive i stand til at forstå og anvende matematiske færdigheder således, at de kan begå sig og blive så selvhjulpne som muligt i sammenhænge der vedrører hjemmet, skole og fritid. Herunder indkøb, transport regnskab, madlavning Eleverne skal opleve glæde ved at arbejde med faget og få vækket deres nysgerrighed. Der undervises i matematik på elevernes niveau, fra klasse. Gennem skoleåret vil vi arbejde med følgende emner: De naturlige tals opbygning Tal og algebra (De naturlige tals opbygning, de fire regnearter, decimaltal, hovedregning, overslagsregning, brøkregning) pengenes værdi, regneopgaver, hvor der betales og gives penge tilbage. at betale regninger og hvordan. klokken vægtenheder rumfangsenheder længdeenheder køreplaner for bus og tog sandsynlighedsregning m.m. Procentregning (Skat, Moms, Tilbud, evt. rente). at bruge en regnemaskine og sin mobiltelefon som lommeregner regneark Undervisningsmetoder og arbejdsformer Vi lægger vægt på at undervisningen bliver så praktisk orienteret som muligt, så det tillærte kan bruges i dagligdagen Undervisningen vil tage udgangspunkt i de unges forskellige læringstile samt faglige niveau og vil bestå af læreroplæg, gruppearbejde, praktiske øvelser samt selvstændigt arbejde. De udviklede matematiske færdigheder skal kunne bruges i elevernes hverdag og uddannelse. Eleverne evaluerer mundtligt, evt. skriftligt.

8 Introuge Grønt, orange og røde hold Nr.125 Lærer: alle fra ovennævte teams At give eleverne et optimalt grundlag for et udbytterigt skoleår. At eleverne, inden for de respektive kernegrupper, bliver introduceret for hinanden samt for kernelærerne og for øvrigt personale. At eleverne får etableret starten til et socialt netværk hinanden imellem. At de kommer rundt på skolens areal, og i miljøet omkring skolen og bliver trygge herved. At eleverne bliver indført i skolens faciliteter, muligheder, tilbud, leve- og samværsregler, ugeskema, m.v.. Leve- og samværsregler, øvrige husregler, elevskemaer, vagtplaner m.v. gennemgås og forevises. Der gives introduktion/ instruktion til rengøringsområder. Der laves aktiviteter, der er med til at ryste flokken sammen. Der foretages ture rundt i byen, konkurrencer og smålege og fælles hygge. Der laves aktiviteter, der er med til at give eleverne den fornødne tryghed, til at færdes på egen hånd på skolen. Der foretages valg til fælles valgfag, fritidsfag og idræt. Mixgrupperne bliver etableret og eleverne mødes i grupperne med deres mixlærere til fælles samvær og hygge. Der vil være fælles aftenaktiviteter for alle. Holdene afholder en introtur med en enkelt overnatning. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der vil være information/instruktion på kernehold. Af sociale initiativer vil der være: besøg på hinandens værelser, samarbejdsøvelser, lege, stafetter, konkurrencer, tid til individuelle snakke og samtaler. Mundtlig i plenum på holdene og på lærermøde.

9 Orange/rød/grøn: Studierejse Prag 2012 Antal timer: 1 uge Nr. 126 Lærere: CH -MI-AF-KM-SL-SS-PF-BA-TE At fremme elevens forståelse for at identificere sig med omverdenen, først og fremmest Europa. At eleverne opnår kendskab til Tjekkiets ungdomskultur, madkultur samt historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold. At eleverne oplever samværet med kammerater og lærere i et andet land. Før afrejse sættes der fokus på kultur, historie og geografi i henholdsvis Tjekkiet og Danmark. På rejsen lærer eleverne Prag at kende ved en guidet tur i byen. Eleverne skal desuden besøge Karlsbroen den indre by quidet tur til diverse seværdigheder Karlstjen ( Tjekkiets flotteste borg ) drypstenshuler sort teater sejltur på Moldaufloden det gule marked - Theresienstadt. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Før rejsen vil eleverne deltage i klasseundervisning, gruppe- og pararbejde, hvor de bliver præsenteret for et udbud af aktuelle emner, herunder valuta og geografi/ kortlæsning, Samfundsmæssig Kulturel Historisk Demokratisk Politisk Ansvar Der evalueres mundtligt og skriftligt, hvor hver elev giver sin vurdering af turen til Tjekkiet.

10 Præsentationsdage på Celf Antal timer: 3 dage på Celf Nr. 133 Lærere: HP Formålet med undervisningen : At eleverne får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleverne får mulighed for at opleve dagligdagen på en teknisk skole. Eleverne, skal afprøve 3 forskellige værksteder på Celf. Præsentationsdage på CELF: Kurset er af 3 dages varighed her får eleverne en fornemmelse af, hvordan det er at gå på en erhversskole. De får mulighed for at afprøve 1 dag på følgende værksteder køkken slagter og bager Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Klasseundervisning gruppearbejde. Samfundsmæssigt, demokratisk, ansvar og engagement Der evalueres mundtligt og skriftligt. Eleverne evaluerer egne oplevelser og erfaringer efter besøget.

11 Orange, rød, grøn: Påsketema Lærere: SL, KM, DH, HT, HP, CH, Antal timer: 14,00 Nr: Formål: At eleverne får forståelse for den danske påske og dens traditioner. Påskefrokost Kreativt påskeværksted Påsketraditioner Vi følger materialerne/produkternes vej til påskebordet Det religiøse element Besøg f.eks.: Kirke, blomsterdekoratør, specialbutik, gartneri, bondegård. Undervisningsmetoder og arbejdsform: Teori omkring traditioner i forbindelse med påskens måltider. Praktisk udførelse af en påskebuffet. Der fremstilles forskelligt påskepynt. Eks: Blomsterdekorationer i påskens former og farver. Pynt fremstillet i stof, karton, papir, æg osv. Teori og praksis omkring traditioner i forbindelse med påskens oprindelse, påsken i nutiden og traditionelle lege fra ind - og udland. Arbejdsformen er oplæg og opgaveløsning. Der arbejdes ud fra følgende perspektiver: Kulturelt, religiøst, historisk, æstetisk Mundtlig fælles evaluering.

12 Orange samfund og boligfag Lærere: CH, BA Antal timer: 225,5 Nr.: De individuelle mål for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som muligt. At de får redskaber til at håndtere hverdagen i en given boligsituation. At de får en ballast, der gør dem i stand til at blive en aktiv del af samfundet. At de oplever vigtigheden af fællesskab og samvær, samt at de tager aktiv del i kostskolelivet. Eleverne får indsigt i betydningen af at leve en sund og aktiv hverdag, der giver dem et positivt og indholdsrigt liv. Bolig Vask og vedligeholdelse af egen garderobe og personlig hygiejne: Eleverne lærer hvordan vasketøj sorteres, vaskes og efterbehandles. Der fjernes evt. pletter, og eleverne vedligeholder deres fodtøj på den korrekte måde. Vi gennemgår årstidens beklædning. Personlig hygiejne og tøj skift og nødvendigheden af dette tages op i forbindelse med tøjvask. Rengøring og miljø: Der undervises i egnede rengøringsteknikker og arbejdsstillinger. Vi taler om miljøet og om hvilke midler der bruges. Eleverne gør rent og vedligeholder eget værelse og andre lokaler i boligen. Boligmiljø og indeklima tages op som emne. Boligindretning: Eget værelse indrettes og gøres hyggeligt med blomster og nips. Vi taler om farver stil møbler materialer. Der besøges forretninger, hvor der ses på priser og kvalitet. Vi taler om hvilke bomuligheder der er for den enkelte elev og om hvordan man søger en bolig. Samfundsfag Følelser: Der undervises i forståelsen af forskellige slags følelser såsom glæde, vrede, sorg, jalousi m.m. Reaktioner og håndtering af følelser såvel positive som negative gennemarbejdes. Eksempelvis i forhold til ven/veninde-relationer, kæresteforhold. Medmenneskelighed og accept: Vi ser på betydningen af accept og medmenneskelighed i elevernes hverdag, såvel i fritiden som i undervisning. Der arbejdes med eksempler og cases. Eksempelvis ved at se på disse begrebers betydning i andre kulturer. Ansvar: Ansvarlighed på det personlige og det kollektive plan belyses. Vigtigheden af at alle er ansvarlige mennesker i hverdagen, konkretiseres ved hjælp at dagligdags eksempler. Værdier og holdninger: Vigtigheden af værdier og holdninger hos den enkelte undersøges på holdet. Hvorledes man bevarer respekten for andre med holdninger forskellige fra ens egne undersøges. Hvad ligger til grund for vores værdier og holdninger. Vi snakker også her om livsstil. Identitet: Der ses på de faktorer, der er med til at skabe den enkeltes identitet i forhold til personen selv og det omgivende samfund. Gruppedannelse, roller, alkohol og tobak, euforiserende stoffer samt sex og sygdomme. Vi belyser vigtigheden af at leve et aktivt liv. Vi motiverer eleven til at deltage i fritidsaktiviteter på skolen og i byen. Ligeledes indgår fysisk aktivitet som en naturlig del af undervisningen.

13 Personlig støtte: Der arbejdes individuelt med den enkelte elev. Eksempelvis med indkøb af tøj og bankbesøg. Der hjælpes med at løse konflikter og andre personlige ting. Økonomi: Eleverne lærer om sammenhængen mellem indtægter og udgifter. Eksempelvis udarbejder eleverne et budget og et regnskab for deres private forbrug over en given tidsramme. Der ses på betydning af en sund økonomi, forsikringer, opsparing, lån m.m. Klassens tilstand : Eleverne og lærerne taler sammen om de forhold, der på det pågældende tidspunkt er aktuelle for holdet. Eleverne fortæller på demokratisk vis, om problemer eller stridigheder, der kræver en hjælpende hånd udefra. Læreren har ofte rollen som mediator imellem de uenige parter Familieliv i Danmark: Det undersøges hvordan familiemønstrene i Danmark ser ud på landet og i byerne, i tidligere tider og i dag samt omkring mødet med andre samfunds familiekulturer. Der samarbejdes med byens borgere i alle aldre på den måde, at de inviteres ind på skolen og vi besøger dem, og derved laves et gensidigt udbytterigt samarbejde. Mennesket og samfundet: Demokrati og demokratiske processer på skolen og i det nære samfund. Velfærdssamfundet og dets betydning. Sociale relationer, herunder identitet, roller, grupper, normer, levevilkår og livsformer. Gennemgang af politiske partier, arbejdsmarkedet, boligforhold, indkomst/skat. Det internationale samfund, relationer mellem den rige og den fattige del af verden. Forbrydelse og straf: Emnet kriminalitet granskes for at klarlægge betydning af og årsager til kriminalitet. Forebyggelse af kriminalitet hos udsatte grupper. Hvordan vi straffer m.m. Mennesket og kulturer: Kende forskellige kulturer og religioner, deres værdier og normer. Unge mennesker i andre lande og deres kulturer. Særlig med fokus på Tjekkiet og Østrig hvor der arbejdes med oplæg til vores studieture. Medier: Nyhedsformidling i avis, Tv og computer. Reklamers magt og indflydelse på det enkelte menneske. Udskoling: Vi besøger forskellige typer af arbejdspladser og institutioner og evt. fremtidige bomuligheder. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Undervisningen vil foregå med samtale, oplæg fra læreren, individuelt arbejde, gruppearbejde og projektarbejde. Der vil blive brugt skriftlige materialer, IT, cases, situationsspil og øvelser. En del af undervisningen foregår ude af huset. Vi arbejder med de bløde værdier, herunder menneskesyn og ansvar for andre. Derud over vil begreber som æstetik, etik, miljø, politik og kultur indgå. Mundtlig og lettere skriftlige evalueringer vil blive benyttet.

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Antal timer: 104 + 104 NR.6 + 8 Lærere: SS + PF - HP, TE Formålet med undervisningen: Målet for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som

Læs mere

Indhold 1 Liv og samfund... 6 2 Krop og psyke... 8 3 Liv og samfund... 9 4 Krop og psyke... 11 5 Liv og samfund... 12 6 Dansk... 14 7 Kostfag...

Indhold 1 Liv og samfund... 6 2 Krop og psyke... 8 3 Liv og samfund... 9 4 Krop og psyke... 11 5 Liv og samfund... 12 6 Dansk... 14 7 Kostfag... Indhold 1 Liv og samfund... 6 2 Krop og psyke... 8 3 Liv og samfund... 9 4 Krop og psyke... 11 5 Liv og samfund... 12 6 Dansk... 14 7 Kostfag... 15 8 forbrugerøkonomi... 16 9 Du og samfundet... 17 10 Liv

Læs mere

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik Grøn Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik NR.16,130,135 Lærer: KM At eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold

Læs mere

Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede.

Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede. Parat til Erhvervsuddannelse Sosu/PA Nr. 28, 33, 36, 38 og 39 Antal timer: 150 Lærere: TG, AO Formålet med undervisningen Formålet med undervisningen er, at eleverne bliver parat til erhvervsgrunduddannelsen

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab

Odense Friskole. Fagplan for Hjemkundskab Odense Friskole Fagplan for Hjemkundskab Formål Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem samtale, fortælling, oplevelse og erfaring tilegner sig viden og færdigheder, så de bliver

Læs mere

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis.

Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Vordingborgskolens selvevaluring 2014/2015. Tese: Fokus på Vordingborgskolens indholdsplan optimerer brugen af denne som styringsredskab for den pædagogiske gøremåls-praksis. Def. på gøremål: Ud af huset

Læs mere

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse Periode Fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering/Opfølgning Uge 33-36 Individ Fællesskab. - beskrive, hvordan det enkelte menneske indgår i forskellige grupper og fællesskaber. - give eksempler på, hvordan

Læs mere

Læseplaner for grundforløbet:

Læseplaner for grundforløbet: Læseplaner for grundforløbet: Version 1.1 Tema: I gang som elev på grundforløbet 2 uger Formål: Introduktionsforløbet har til formål at give en generel indføring i grundforløbet, herunder dets indhold

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 1 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppedynamik - Motivation

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Samfundsfag på Århus Friskole

Samfundsfag på Århus Friskole Samfundsfag på Århus Friskole Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne udvikler lyst og evne til at forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv og til aktiv medleven i et demokratisk

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG Personlig udvikling

Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG Personlig udvikling Dus INDHOLDSPLAN 3. ÅRGANG 2017-2018 De 6 kerneområder: - Personlig udvikling - Social udvikling - Sprog og kommunikation - Bevægelse, idræt og motorik - Kulturelle udtryksformer - Natur Denne indholdsplan

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Antal timer: Nr: 144 Lærere: Alle weekendvagter

Antal timer: Nr: 144 Lærere: Alle weekendvagter Alle hold: Kostskoleaktiviteter Weekendaktiviteter inkl. Fællesmøde fredage Antal timer: Nr: 144 Lærere: Alle weekendvagter Formålet med undervisningen: At eleverne samles og får en god afslutning på ugen

Læs mere

Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord

Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord Strandby Skoleafdeling - Distrikt Nord dok. 151559-15 Livsfilosofi og etik Formålet med faget er, at eleven opnår forståelse og indsigt i udvalgte livsfilosofier og etiske modeller, således at eleven kan

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Indholdsplan Køkken og Sundhed

Indholdsplan Køkken og Sundhed Linjens formål: Bidrage til at skabe en forståelse for, hvad kost og sundhed betyder for det enkelte menneske, samfundet, naturen og miljøet. Lære at indgå i arbejds- og undervisningsfællesskaber på en

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Undervisningen i geografi på Ringsted Lilleskole tager udgangspunkt i Fælles Mål. Sigtet for 7./8. klasse er at blive i stand til at opfylde trinmålene efter 9. klasse.

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Kost og motion til udsatte grupper

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Kost og motion til udsatte grupper Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse Titel: Kost og motion til udsatte grupper Formål: er at eleven får mulighed for at udvikle sine faglige kompetencer i forhold til ernærings- og mobilitetsproblemer

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab

UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab UVMs Læseplan for faget Hjemkundskab Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger, som er knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter.

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter. Afslutningstur Formål: Formålet med afslutningsturen er at give elever og lærere en god afsluttende oplevelse sammen. På afslutningsturen er der mulighed for at have mere tid til hinanden, end der er i

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS Fagformål Eleverne skal i faget samfundsfag opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret stilling til samfundet og dets udvikling. Eleverne

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Dronninglund Efterskole Brønderslev Kommune (Privatskoler) Termometeret

BILAGSRAPPORT. Dronninglund Efterskole Brønderslev Kommune (Privatskoler) Termometeret BILAGSRAPPORT Dronninglund Efterskole Termometeret Læsevejledning Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Personlig udvikling. Evaluering: Vi evaluerer løbene på vores månedlige klubmøder.

Personlig udvikling. Evaluering: Vi evaluerer løbene på vores månedlige klubmøder. Personlig udvikling Vores mål er, at skabe mulighed for, at børnene oplever sig som værdifulde deltagere i og medspillere af et socialt og kulturelt fællesskab. Fordi det er vigtigt at børnene oplever

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Undervisningsplan for 2. valgforløb. 1. Mål: Ungdomsliv. At eleverne tilegner sig færdigheder inden for køkken og sundhed gennem undervisning i:

Undervisningsplan for 2. valgforløb. 1. Mål: Ungdomsliv. At eleverne tilegner sig færdigheder inden for køkken og sundhed gennem undervisning i: Undervisningsplan for 2. valgforløb 1. Mål: Ungdomsliv At eleverne tilegner sig færdigheder inden for køkken og sundhed gennem undervisning i: Tilberedning af dagens måltider Levnedsmiddelhygiejne og egenkontrol

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab

Slutmål og undervisningsplan for faget Hjemkundskab Formål med undervisning i hjemkundskab: Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne gennem alsidige læringsforløb tilegner sig kundskaber og færdigheder, der gør dem i stand til at handle

Læs mere

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015 splan / KursusCenter Struer August 2015 December 2015 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgruppen, 16 år og op efter. Vi driver sundhedskurser inden for

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen Linjekatalog 2017/2018 Nordstjerneskolen Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om at

Læs mere

10 erenringkøbing-skjern

10 erenringkøbing-skjern LINJEFAG og VALGFAG 10 erenringkøbing-skjern Ringkøbing 16/17 LINJEFAG Du skal vælge et linjefag som helårsfag: Studielinjen - Gym10 Tysk Samfundsfag Erhvervslinjen - Eud10 Praktik en dag om ugen Tematimer

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fælles Mål 2009 SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fagformål Formålet med undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er, at eleverne tilegner sig indsigt i vilkår

Læs mere

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016 splan Sommerkursus 2 Uge 27-28 2016 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgrupper 16 år og opefter. Vi driver sundhedskurser inden for rammerne af de gældende

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016 Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016 Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye mål for faget.. Vi arbejder mod FSA. Undervisning tilrettelægges med udgangspunkt i emnerne i Samfundsstudier samt

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2014-15 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Samfundsfag Matematik Nyheder Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Lærer Hold Birgit Skovgaard Petersen OY - OX Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering i 2011-2012 1 Grundlæggende samfundsfag 33-35 2 Metoder i samfundsfag.

Læs mere

Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad.

Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad. Emne Ide Fællesmål Værdig grundlag Sommer mad. Arbejde praktisk, eksperimenterende og Hygiejne håndværksmæssigt. Vi skal bruge de forskellige danske grønsager der er klar nu (tomat æbler osv.) Opleve med

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Skolens drift gennemføres på grundlag af skolepenge fra eleverne og ved tilskud fra det offentlige.

Skolens drift gennemføres på grundlag af skolepenge fra eleverne og ved tilskud fra det offentlige. Skolens værdigrundlag Revideret af skolens bestyrelse 18.11.06 Skolens formålsparagraf - det aktuelle formål. Skolens formål er at drive en privat grundskole med tilhørende 10. klasse samt børnehaveklasse

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Dette forløb er et introduktionsforløb til samfundsfag. Eleverne skal stifte bekendtskab med, hvad samfundsfags indhold og metoder er. I samfundsfag skal eleverne blandt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

Indholdsplaner for matematik 2017/18

Indholdsplaner for matematik 2017/18 Indholdsplaner for matematik 2017/18 MATEMATIK I A-KLASSEN: Formål: Formålet med matematik i A klassen er at eleverne bliver i stad til at anvende matematik i sammenhæng, der vedrøre dagligliv, samfundsliv

Læs mere

Trivselstimer 2015/2016:

Trivselstimer 2015/2016: 0. klassetrin Den gode klassekultur Aftale fælles sociale regler og normer i klassen. Inddrage børnene i fælles dialog, hvorigennem aftales konkrete regler og normer, som efterfølgende hænges op i klassen.

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120 23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse Antal timer: 120 Lærere: MD, HT Formålet med undervisningen er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Formål for faget idræt Som mennesker har vi et ansvar for vort Guds-skabte legeme. Formålet med undervisningen i idræt

Læs mere

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2

Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 Læseplaner for Social- og Sundhedshjælper TEORI 2 1. I gang med uddannelse til social- og sundhedshjælper Pædagogik med psykologi Social- og samfundsfaglige - Kommunikation - Gruppepsykologi - Gruppedynamik

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden.

ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden. ELEV PROFIL II De kompetencer der er brug for i fremtiden. Selvledelse Det betyder, at: Indskoling (0. 3. kl. ) Mellemtrin (4. 6- klasse) Udskoling (7. 9. klasse) gå i gang med nye Undervisningsparathed,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk Fagplan for Tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere